Firefox Quantum uudistaa Mozillan selainta rajulla kädellä

Firefox Quantum tuo Mozillan selaimeen uuden ja nopeamman Servo-renderöintimoottorin sekä nykyajan tarpeisiin räätälöidyn käyttöliittymän.

Mozillan tuorein Firefox-päivitys on edennyt beetavaiheeseen ja on heti ladattavissa sekä kuluttajakäyttöön suunnattuna versiona että erillisenä kehittäjäversiona. Yhtiön mukaan muutokset edelliseen versioon ovat niin merkittäviä, että Firefox 57:n sijasta uusi versio nimettiin Firefox Quantumiksi. Mozillan mukaan uusi beetaversio on kaksi kertaa niin nopea, kuin vuosi sitten julkaistu Firefox 52.

Firefox Quantum on vajaa vuosi sitten esitellyn Project Quantumin hedelmä. Se hyödyntää vanhan Geckon sijasta uutta Servo-renderöintimoottoria ja tuo mukanaan uuden Photon-käyttöliittymän. Photon-käyttöliittymää suunnitellessaan Mozillan pääajatuksena on ollut minimalistisuus ja sopivuus korkean tarkkuuden näytöille. Käyttöliittymä tunnistaa myös käytetäänkö sitä esimerkiksi hiirellä vai sormella, jolloin se näyttää käyttötapaan sopivat valikot ilman, että käyttäjän tarvitsisi erikseen valita esimerkiksi kosketustila. Käyttöliittymään on lisätty myös uusi osio nimeltä Kirjasto, joka tiivistää alleen selaushistorian, lataukset, suosikit ja niin edelleen.

Suurin osa Firefox Quantumin suorituskykyparannuksista tulee nimenomaan Servo-renderöintimoottorista. Se on kirjoitettu kokonaan Rust-ohjelmointikielellä ja se osaa hyödyntää useita prosessoriytimiä verkkosivujen renderöinnissä. Mozillan mukaan Servo tarjoaa yhdelläkin säikeellä kaksinkertaista suorituskykyä Geckoon nähden ja neljällä säikeellä Servo vielä kaksinkertaistaa oman yhden säikeen suorituskykynsä. Sen lisäksi lisänopeutta saadaan samaan Rust-ohjelmointikieleen perustuvasta Stylo-CSS-moottorista.

Käytännön nopeutta Mozilla demonstroi videolla Googlen Chromea vastaan. Videolla Mozillan uusi selain peittoaa Googlen Chromen nopeudessa useilla verkkosivuilla selvälläkin erolla, mutta toisaalta jää myös hitaammaksi monella sivulle, joten yksiselitteisesti ei voida puhua ainakaan Chromea nopeammasta selaimesta.

Käyttäjien kannattaa huomioida, että radikaalien muutosten myötä tuki useimmille lisäosille katkeaa Firefox Quantumin myötä, ellei kehittäjä päivitä sitä vastaamaan uuden selaimen vaatimuksia. Osa suosituimmista lisäosista on jo päivitetty myös Quantum-yhteensopiviksi.

Lähde: Mozilla

NVIDIA päivitti GeForce GTX 1080- ja GTX 1080 Ti -näytönohjainten kylkiäiskampanjan

Uuden kampanjan myötä näytönohjaimen tai sellaisen sisältävän tietokoneen ostaja saa omakseen Middle-Earth: Shadow of War -pelin

NVIDIA on päivittänyt jälleen näytönohjaintensa kylkiäiskampanjan. Tuorein kampanja koskee malliston kärkipäätä, eli GeForce GTX 1080- ja GTX 1080 Ti -näytönohjaimia.

NVIDIAn uusimman kylkiäiskampanjan kautta yhtiön GeForce GTX 1080- tai GTX 1080 Ti -näytönohjainten mukana saa ilmaiseksi Middle-Earth: Shadow of War -pelin. Kampanja koskee sekä pelkän näytönohjaimen ostoa, että valmiita kokoonpanoja ja kannettavia tietokoneita, joissa on jompikumpi edellä mainituista näytönohjaimista. Kampanja on käynnissä 26.9 – 17.10. tai niin kauan kuin kuponkeja riittää. Middle-Earth: Shadow of War julkaistaan 10. lokakuuta.

Yhtiön virallisten sivujen mukaan kampanjassa ei ole toistaiseksi mukana yhtään kotimaista kauppaa, mutta todellisuudessa samat kupongit ovat jo nyt saatavilla myös suomalaisliikkeistä. Asiakkaiden kannattaa kuitenkin aina varmistaa kupongin saatavuus valitusta liikkeestä ennen näytönohjaimen tai tietokoneen ostoa.

Lähde: NVIDIA

Uusi artikkeli: Testissä Noctuan NH-U-coolerit Ryzen Threadripperille

io-techin pikaisessa testissä Noctuan NH-U-sarjan coolerit Ryzen Threadripperille.

Saimme testiin Noctuan kaikki kolme 70-80 euron hintaista NH-U-sarjan cooleria, jotka ovat yhteensopivia TR4-kantaisten Ryzen Threadrippereiden sekä SP3-kantaisten Epyc-palvelinprosessoreiden kanssa.

Testaamme NH-U14S-, NH-U12S- ja NH-U9-coolereiden jäähdytystehoa 16-ytiminen Ryzen Threadripper 1950X vakiona ja 3,8 GHz:iin ylikellotettuna. Mukana on prosessorin ja emolevyn virransyötön lämpötilatestien lisäksi melumittaukset. Vertailukohtana testeissä on Thermaltaken Floe Riing RGB 350 TT Premium -AIO-nestekierto, jonka AMD toimitti Threadripper-prosessoreiden testikappaleiden mukana.

Lue artikkeli: Testissä Noctuan NH-U-coolerit Ryzen Threadripperille

Ataribox on täysverinen Linux-PC AMD:n APU-piirillä

Atarin uusi retrohenkinen konsoli yhdistää yhtiön klassikkopelit ja TV:lle räätälöidyn Linux-tietokoneen.

Legendaarinen Atari ilmoitti aiemmin tänä vuonna tuovansa markkinoille Ataribox-konsolin. Koska mukana kerrottiin tulevan yhtiön klassikkopelejä, sen odotettiin olevan vastine esimerkiksi Nintendon Classic-sarjan retrokonsoleille. VentureBeatin haastattelu paljasti oletusten olleen täysin vääriä.

Atariboxin luoja Feargal Mac (Conuladh) pääsi GamesBeat-tapahtumassa VentureBeatin haastateltavaksi ja paljasti samassa yhteydessä uusia yksityiskohtia tulevasta konsolista. Ataribox ei ole Nintendon Classic-sarjan kaltainen retrokonsoli sisäänrakennettuine peleineen, vaan täysverinen Linux-tietokone Atarin luomalla, TV-käyttöön suunnatulla käyttöliittymällä. Konsolin tehoista vastaa AMD:n semi-custom APU-piiri.

Macin mukaan konsoli tulee tukemaan PC-pelejä, mutta rajallisten tehojen vuoksi tuoreimmat AAA-pelit voidaan jättää pois laskuista. Ataribox tulee lisäksi tukemaan streamauspalveluita, sovelluksia, nettiselailua ja musiikin toistoa, kuten tietokoneelta odottaa voikin. Toistaiseksi ei ole vielä varmuutta, tuleeko esimerkiksi Steam olemaan tuettu, mutta mitään esteitä sille ei pitäisi olla, koska käyttöjärjestelmänä toimii Linux, jonka lisäksi Mac erikseen mainitsi heidän halunneen käyttäjien voivan pelata Atariboxillaan myös entuudestaan omistamiaan pelejä.

Ataribox tullaan julkaisemaan ensi keväänä noin 250 – 300 dollarin hintahaarukassa. Sitä ennen innokkaimmat voivat osallistua projektin rahoittamiseen vielä tämän syksyn aikana alkavan Indiegogo-kampanjan kautta.

Lähde: VentureBeat, Ataribox @ Facebook

Imagination Technologies löysi ostajat yritykselleen

Imagination on alustavasti hyväksynyt MIPS-osaston myynnin Tallwood Venture Capitalille ja muun yrityksen myynnin Canyon Bridgelle.

Imagination Technologies tunnetaan kenties parhaiten PowerVR-grafiikkaohjaimistaan, vaikka yhtiön vyön alta löytyy mm. merkittävä rooli MIPS-prosessoriarkkitehtuurin kehitystyössä. Kuluva vuosi osoittautui kuitenkin ylitsepääsemättömän vaikeaksi yhtiölle, kiitos lähinnä Applen, joka päätti luopua yhtiön osaamisesta osana järjestelmäpiirejään.

Apple ilmoitti huhtikuussa lopettavansa yhteistyön Imaginationin kanssa. Yhtiö käytti Imaginationin PowerVR-grafiikkaohjaimia ja mm. mediayksiköitä osana omia järjestelmäpiirejään. Imaginationin alamäki alkoi tästä ilmoituksesta ja se ilmoittikin vain kuukautta myöhemmin myyvänsä MIPS- ja Ensigma-osastonsa ja panostavansa resurssinsa PowerVR:ään. Kuukausi edellisestä yhtiö joutui ilmoittamaan, että koko yritys on nyt myytävänä.

Viime viikon lopulla Imagination ilmoitti, että se on löytänyt ostajat yritykselleen. MIPS-osasto myydään Tallwood Venture Capital -sijoitusrahastolle 65 miljoonan dollarin eli reilun 55 miljoonan euron hintaan ja kiinalaistaustainen Canyon Bridge ostaa koko muun yrityksen 550 miljoonalla punnalla eli vajaalla 630 miljoonalla eurolla. Kauppojen varmistuminen vaatii kuitenkin vielä osakkeenomistajien hyväksynnän, jota pidetään tässä vaiheessa lähes varmana.

Canyon Bridge ja Tallwood Venture Capital eivät ole vielä paljastaneet suunnitelmiaan PowerVR:n ja MIPS:n varalle, mutta Reutersin mukaan ainakaan Canyon Bridge ei suunnittele leikkaavansa työpaikkoja PowerVR:ltä, mikä antaa hieman valoa tunnelin päähän.

Lähteet: Imagination, AnandTech

Intel esitteli neuromorfisen Loihi-prosessorin

Intelin Loihi-prosessorin luvataan olevan itseoppiva ja erittäin energiatehokas

Intel on esitellyt uuden, mielenkiintoisen neuromorfisen prosessorin, Loihin. Neuromorfiset prosessorit pyrkivät pohjimmiltaan prosessoimaan dataa optimaalisella tavalla imitoimalla ihmisaivojen toimintatapaa.

Neuromorfisessa prosessoinnissa ei ole sinänsä mitään uutta. Konseptin kehitti alun perin Carver Mead 80-luvun loppupuolella ja lähihistoriassa konseptiin perustuvia prosessoreita ovat kehittäneet muun muassa IBM ja Qualcomm. Myös Intel on tutkinut konseptia aiemmin ja se esitteli ensimmäisen neuromorfisen testiprosessorinsa vuonna 2012.

Intelin mukaan yhtiön Loihi-prosessori on ihmisaivojen tapaan itseoppiva ja mukautuva. Se kykenee opettelemaan erilaisia toimintametodeja itsenäisesti erilaisten ongelmien ratkaisemiseksi, kun perinteiset syväoppimiseen luottavat ratkaisut vaativat suuria datamääriä tietyn tehtävän opetteluun.

Loihi-piiristä löytyy yhteensä 128 laskentaydintä, joissa kussakin on 1024 keinotekoista neuronia. Yhteensä piiristä löytyy yli 130 000 neuronia, jotka kommunikoivat keskenään yli 130 miljoonaan synapsin välityksellä. Piirin kerrotaan olevan peräti 1000 kertaa energiatehokkaampi kuin perinteisiin laskentatapoihin luottavien järjestelmien, sillä se kuluttaa energiaa vain silloin, kun neuroni lähettää pulssisignaalin toiselle neuronille.

Intel aikoo aloittaa ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhteistyöprojekteja johtavien yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa käyttäen Loihi-prosessoria tekoälyn kehittämiseen. Syvemmin asiasta kiinnostuneille suosittelemme lukemaan aluksi Intelin oman tiedotteen asiasta.

Phanteks esitteli edullisen ja kompaktin Eclipse P300 -miditornikotelon

Phanteksin houkuttelevasti 59 euroon hinnoiteltu kompakti uutuus on varustettu lasisella kylkipaneelilla ja RGB-valaistusohjauksella.

Phanteks on julkaissut uuden edulliseen hintaluokkaan sijoittuvan miditornikotelon, joka kantaa Eclipse P300 -mallinimeä. Sen ominaisuuksiin kuuluvat mm. metalliset ulkopinnat, karkaistusta lasista valmistettu kylkipaneeli, tarranauhat johtojen niputtamiseen sekä RGB-virtavalo, jotka eivät ole itsestäänselvyyksiä tämän hintaluokan koteloissa. Kokonsa puolesta se sijoittuu samaan luokkaan NZXT S340- ja Fractal Design Meshify C -mallien kanssa.

Eclipse P300:n sisälle mahtuu jopa E-ATX-kokoiset emolevyt, kunhan 275 mm:n leveysrajoitus ei ylity. Kotelon alaosassa on oma osastonsa ATX-virtalähteelle ja kahdelle 2,5/3,5 tuuman levypaikalle, joihin pääsee käsiksi etupaneelin kautta. Erillisiä 2,5 tuuman levypaikkoja on emolevyn takana yksi ja toinen on saatavissa käyttöön lisävarusteena myytävällä asennuskelkalla. Tuuletinpaikkoja P300:ssa on kaikkiaan neljä, joista yhdessä on esiasennettu 120 mm tuuletin.

Phanteks Eclipse P300 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 200 x 400 x 450 mm (S x L x K)
  • Paino: 6,0 kg
  • Materiaali: Teräs, karkaistu lasi
  • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX (275 mm max. leveys), ATX, micro-ATX, mini-ITX
  • 3,5 tuuman levypaikat: 2 kpl
  • 2,5 tuuman levypaikat: 1 (2) kpl
  • Laajennuskorttipaikat: 7 kpl
  • Lisäkorttien maksimipituus: 330 mm
  • ATX-virtalähteen maksimipituus: 197 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 160 mm
  • Tuuletinpaikat:  2 x 120/140 mm edessä, 1 x 120 mm takana, 1 x 120/140 mm katossa
  • Tuulettimet: 1 x 120 mm takana
  • Jäähdytinyhteensopivuus: 240/280 mm edessä, 120 mm takana

Phanteks Eclipse P300:n suositushinta on houkutteleva 59 euroa. Valmistaja lupaa tuotteelleen viiden vuoden takuun.

Lähde: Phanteks

Twitter kokeilee viestien merkkimäärän tuplaamista 280:een

Twitter kokeilee merkkirajan tuplaamista rajatulla käyttäjäjoukolla. Päätös laajemmasta käyttöönotosta tehdään saadun palautteen pohjalta.

Korotus on ensimmäinen vuonna 2006 startanneen palvelun historiassa. Aluksi uudistus on kokeilukäytössä vain osalla käyttäjistä, ennen kuin päätös laajemmasta käyttöönotosta lyödään lukkoon. Twitter kerää dataa ja palautetta asian tiimoilta ja tekee lopullisen päätöksen niiden perusteella.

Tähän mennessä viestien pituusrajoituksena on ollut 140 merkkiä, joka on osaltaan ollut määrittelemässä palvelussa julkaistavien viestien muotoilua ja luonnetta. 140 merkin raja on ollut osittainen jäänne alkuajoista, jolloin twiittejä oli mahdollista lähettää myös tekstiviestillä.

Muutosta perustellaan ilmaisun helpottamisella ja mm. sillä, että logogrammeja käyttävät kielet, kuten kiina, japani ja korea, eivät kärsi ongelmista merkkirajoituksen suhteen samaan tapaan, kuin tavallisia kirjaimia käyttävät kielet. Esimerkkinä Japanissa vain 0,4 % twiiteistä täyttää merkkirajan, kun taasen englannin kielessä osuus on 9 %.

Lähde: Twitter

Intelin 18-ytiminen Core i9-7980XE -tehoprosessori ensimmäisissä testeissä

Intelin uusi Core i9-7980XE on ensimmäinen tehokäyttäjille suunnattu 18-ytiminen prosessori markkinoilla.

Intel julkaisi eilen 8. sukupolven Core-prosessorit työpöytäkäyttöön. Coffee Lake -koodinimelliset prosessorit veivät odotetusti suurimman tilan otsikoista, vaikka samaan aikaan markkinoille saatiin kesällä alun perin esitelty Core i9-7980XE.

Core i9-7980XE on Skylake-X-arkkitehtuurin HCC-siruun (High Core Count) perustuva 18-ytiminen työpöytäprosessori ja Intelin tämän hetkinen lippulaivamalli tehokäyttäjille. Suuri ydinmäärä on kuitenkin pakottanut yhtiön tekemään kompromisseja tehonkulutuksen vuoksi ja esimerkiksi prosessorin peruskellotaajuus on verrattain matala 2,6 GHz. Vain osaa ytimistä käyttävät 4,2 GHz:n Boost 2.0- ja 4,4 GHz:n Boost 3.0 -kellotaajuudet ovat sen sijaan verrattavissa vähempiytimisiin malleihin.

Uusi prosessori on ehditty jo saamaan muutamien suurten verkkosivujen testiin ja loimme io-techin toimituksessa pikaisen katsauksen muutaman sivuston tuloksiin. Tulokset ovat pääosin odotusten mukaisia: kyseessä on epäilemättä markkinoiden nopein prosessori, mutta maailmasta löytyy myös useita sovelluksia, joissa sen suorituskyky jää selvästi jälkeen edullisemmista vaihtoehdoista, eikä se yleensä vastaa hyvissäkään tapauksissa edullisempien mallien suorituskyky per euro -suhdetta. Core i9-7980XE:stä löytyy myös ylikellotusvaraa, mutta kuten testit ovat osoittaneet, sen tehonkulutus kasvaa suorastaan absurdeihin lukemiin hyvin nopeasti.

Pelikäyttöön prosessoria on turha edes ajatella, sillä parhaissakin tapauksissa se on käytännössä vain yhtä nopea kuin edullisempi, 16-ytiminen i9-7960X ja monessa kohtaa selvästi edullisemmat prosessorit kirivät selvästi ohi.

Tällä hetkellä kattavin testikokonaisuus löytyy AnandTechiltä huolimatta siitä, että sivusto on keskittynyt vain työasemakäyttöön arvostelunsa ensimmäisessä osassa. Tulokset ovat linjassa muiden sivustojen prosessoritestien kanssa, mutta laajemmalla testiotannalla joukkoon on saatu sopimaan myös erittäin erikoisia tuloksia.

Esimerkiksi SPECwpc v2.1 -testikokonaisuuden CalculiX-testissä Core i9-7980XE peittoaa kilpailijansa selvin eroin. Lähimmäs pääsee Ryzen Threadripper 1950X, jonka i9-7980XE voittaa reilun 40 %:n erolla. Viime sukupolven Core i7-6950X:n se peittoaa noin 66 %:n ja Core i7-7700K:n liki 457 %:n erolla. Toisaalta samaan testikokonaisuuteen kuuluva Poisson-testi on rumaa katseltavaa: Core i7-7700K peittoaa i9-7980XE:n 44 %:n erolla, Threadripper 1920X 249 %:n erolla ja i7-6950X peräti 348 %:n erolla. Testi on tosin muutoinkin erikoinen, sillä TR 1950X häviää siinä selvästi TR 1920X:lle.

Parhaat johtopäätökset prosessorin suorituskyvystä saa kuitenkin lukemalla testit itse, joten suosittelemme kaikkia tutustumaan alta löytyviin artikkeleihin.

AnandTech, PCGamer, ExtremeTech, HotHardwareTweakTown

Tuoreessa vuodossa AMD:n väitettyjä roadmappeja

Diavuodon mukaan AMD tulee julkaisemaan päivitetyt versiot sekä Summit Ridgestä että Raven Ridgestä ennen Zen 2 -arkkitehtuuria

Urugualainen Informática Cero -sivusto kertoo saaneensa käsiinsä AMD:n julkaisemattomia roadmap-dioja sekä Ryzen 5 Pro Mobile -APU-piirin suorituskyky dian. Diojen aitoutta on mahdotonta varmistaa tässä vaiheessa, mutta sivustolla on ollut aiemminkin aitoja vuotoja AMD:n tuotteista. Suosittelemme kuitenkin nauttimaan uutisen suolan kera vielä tässä vaiheessa.

Ensimmäisessä diassa on AMD:n roadmap vuosille 2017 – 2019. Diasta löytyvät tuttun tapaan jo julkaistut Summit Ridge- ja Bristol Ridge -arkkitehtuurit, sekä vielä julkaisemattomat Pinnacle Ridge, Raven Ridge, Matisse ja Picasso. Dian mukaan Pinnacle Ridge tulee perustumaan Summit Ridge -arkkitehtuuriin, mutta tarjoamaan lisää suorituskykyä. Se viitannee siis tulevaan päivitykseen 12LP-prosessille. Picasso on puolestaan dian mukaan vastaava päivitys Raven Ridgelle, kun Matissen kerrotaan olevan Zen 2 -arkkitehtuurin työpöytämalli.

Toisessa diassa sukelletaan palvelinmaailmaan, johon tullaan sen mukaan julkaisemaan Vega 20 -näytönohjaimet ensi vuoden kolmannella neljänneksellä ja Rome-koodinimelliset Epyc-prosessorit saman vuoden lopulla. Sekä Vega 20 että Rome tulevat dian mukaan tukemaan PCI Express 4.0 -standardia ja xGMI-väylää.

Viimeisessä diassa on puolestaan vertailussa Ryzen 5 Pro Mobile -APU-piiri ja Intelin Kaby Lake -arkkitehtuuriin perustuva Core i5 -prosessori. Dian mukaan Ryzen 5 Pro Mobile peittoaisi Core i5:n selvällä marginaalilla sekä Cinebench- että 3DMark-testeissä. Lepotilan virrankulutuksen puolestaan luvataan olevan samalla tasolla. Diassa on kuitenkin merkintä, että lukemat ovat vain AMD:n sisäisiä arvioita eikä varsinaisia testituloksia.

Lähde: Informática Cero