AMD julkaisi Ryzen 5000G -sarjan työpöytäprosessorit Radeon-grafiikkaohjaimella

Ryzen 4000 -sarjasta tuttuun tapaan prosessorit tulevat ainakin aluksi myyntiin vain OEM-valmistajille.

AMD:n Ryzen 5000 -sarjan grafiikkaohjaimella varustetut prosessorit julkaistiin kannettaviin jo aiemmin, mutta työpöytäpuolella on ollut hiljaisempaa. Viime aikoina vuodot työpöytämallien ympärillä ovat kuitenkin kiihtyneet ja nyt yhtiö julkaisi uudet prosessorit myös virallisesti.

AMD:n Ryzen 5000G -sarjan työpöytäprosessorit perustuvat mobiilimallien tavoin Cezanne-arkkitehtuuriin ja ne hyödyntävät Zen 3 -prosessoriytimiä ja Vega-grafiikkaohjaimia. Mallisto on jaettu 65 watin TDP-arvolla varustettuihin G-malleihin ja 35 watin GE-malleihin. Ryzen 4000 -sarjasta tuttuun tapaan prosessorit tulevat saataville ainakin tässä vaiheessa vain OEM-valmistajille.

Huippumalli Ryzen 7 5700G on varustettu 8 ytimellä ja se voi suorittaa SMT-teknologian ansiosta 16 yhtäaikaista säiettä. Prosessorilla on tukenaan 16 Mt L3-välimuistia ja 8 Compute Unit -yksikön grafiikkaohjaimella.

Ryzen 5 5600G:ssä ydinten määrä on tiputettu kuuteen ja samanaikaisten säikeiden määrä sen myötä kahteentoista, mutta L3-välimuistia on käytössä samat 16 Mt. Vega-grafiikkaohjaimessa on käytössä 7 CU-yksikköä.

Ryzen 3 5300G:ssä ydinten määrä tippuu neljään ja säikeiden kahdeksaan. Lisäksi leikkuri on vieraillut L3-välimuistissa, jota on käytössä vain 8 Mt. Grafiikkaohjaimessa on käytössä 6 CU-yksikköä. Löydät sekä G- että GE-mallien tarkemmat tiedot yllä olevasta taulukosta.

Lähde: AMD

Koronapandemia siivitti tietokoneiden myynnin yli 55 % kasvuun vuodessa

Kotitietokoneiden kuolemaa vuosikymennet povanneet joutuvat jälleen siirtämään tuomiopäivän kelloaan hamaan tulevaisuuteen.

Kotitietokoneiden kuolemaa on huudeltu enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo 80-luvulta lähtien. Koronpandemian myötä niiden suosio on kuitenkin lähtenyt jälleen uuteen nousukiitoon.

Analyytikkoyritys IDC on julkaissut tietokoneiden myyntitilastot vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. Alalla kulkee lujaa, sillä myynnit kasvoivat viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen nähden jopa yli 55 %. Lukuihin lasketaan työpöytäkoneet, kannettavat sekä työasemat.

Tietokonemarkkinoiden johtajana jatkaa edelleen Lenovo, jolla on nyt hallussaan 24,3 % markkinoista. Yhtiön markkinaosuus kasvoi vuodessa 0,6 prosenttiyksikköä ja myynnit 59,1 %. Yhtiö toimitti vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana yli 20 400 000 tietokonetta. Kakkospaikalta löytyy viime vuoden tapaan HP, jonka osuus kasvoi 0,8 prosenttiyksikköä 22,9 prosenttiin ja myynnit 64,1 %. HP toimitti ensimmäisellä neljänneksellä reilut 19,3 miljoonaa tietokonetta. Kolmannelta sijalta löytyy puolestaan Dell, joka toimitti reilut 12,9 miljoonaa kokoonpanoa ja hallinnoi 15,4 % markkinoista. Yhtiön myynnit kasvoivat 23,4 %.

Vaikka kärkisijat menivät muihin suihin, oli vuoden suurin kasvaja Apple. Neljättä sijaa toimituksissa pitävä yhtiö toimitti neljänneksellä vajaat 6,7 miljoonaa tietokonetta, mikä on peräti 111,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhtiön markkinaosuus on nyt 8 %. Toinen suuri nousija oli 5. sijaa pitävä Acer, jonka myynnit kasvoivat 73,5 % ja ovat nyt reilut 5,8 miljoonaa tietokonetta, mikä oikeuttaa 7 % markkinaosuuteen.

Lähde: IDC

Gigabyte julkisti Aorus-pelinäyttöjä 4K-resoluutiolla ja HDMI 2.1 -tuella

Esimerkillisesti nimetyt FI32U perustuu IPS-paneeliin, FV43U VA-paneeliin ja FO48U OLED-paneeliin.

Gigabyte on esitellyt uuden sukupolven Aorus 4K Tactical -pelinäytöt. Tämän vuoden mallisto tukee HDMI 2.1 -standardia ja se sisältää 32-, 43- ja 48-tuumaiset mallit.

Uusien Aorus-pelinäyttöjen nimeämistä voidaan kehua suorastaan esimerkilliseksi, sillä ne ovat lyhyitä ja sisältävät tiedon paitsi paneelin koosta, myös sen tyypistä. 32-tuumainen FI32U käyttää Super Speed IPS -paneelia, 43-tuumainen FV43U VA-paneelia ja 48-tuumainen FO48U OLED-paneelia. Kaikki kolme tukevat 4K UHD- eli 3840×2160-resoluutiota.

Gigabyte ei ole paljastanut vielä näyttöjen tarkkoja teknisiä ominaisuuksia, mutta FI32U ja FV43U tukevat 144 hertsin ja FO48U 120 hertsin virkistystaajuutta. FV43U ja FO48U jakavat 1 millisekunnin vasteajan, kun FI32U:n luvataan yltävän 0,5 millisekunnin vasteaikaan. Ilmeisesti kaikille kolmelle näytölle luvataan 10-bittiset värit ja DCI-P3-väriavaruus, joka kattaa 99 % Adobe RGB:stä ja 150 % sRGB:stä. FI32U ja FV43U ovat myös DisplayHDR 1000 -sertifioituja. Kuvien perusteella FI32U on varustettu kahdella HDMI-, yhdellä DP- ja yhdellä USB Type-C -liitännällä, joiden lisäksi se on varustettu kaksiporttisella USB 3.0 -hubilla ja kuuloke- ja mikrofoniliitännöillä. FV43U:n liitinrivistö on muutoin vastaava, mutta epätarkan kuvan perusteella mikrofoniliitännästä on vaikea mennä varmuuteen. FO48U:n liitinpatteriston voi olettaa olevan vastaava, mutta siitä ei ole toistaiseksi saatavilla varmistavaa kuvaa.

Kolmikolle on yhteistä myös Aorus tactical -ominaisuudet. Kattotermin alle on mahdutettu esimerkiksi Aim Stabilizer, jonka kehutaan voivan vähentää aseen rekyylin aiheuttamaa sumeutta peleissä, Dashboard, joka mahdollistaa tietokoneen tietojen näyttämisen muun sisällön päällä, tuki Active Noice Cancelling -teknologialle, kun mikrofoni kytketään näyttöön ja Black Equalizer, joka kirkastaa kuvan tummimpia alueita.

Gigabyte ei kertonut vielä, milloin näyttökolmikkoa on lupa odottaa myyntiin eri puolilla maailmaa, mutta Vietnamilainen Gearshop on ehtinyt tuoda Aorus FV43U:n jo myyntiin asti. Näyttö on hinnoiteltu kaupassa 34 990 000 vietnamin dongiin eli reiluun 1270 euroon.

Lähde: Lehdistötiedote, Gigabyte Aorus

NVIDIA esitteli DOCA 1.0:n BlueField DPU-piireille, Atlan-järjestelmäpiirin autoihin ja DGX-päivityksiä (GTC 2021)

Jensen Huang paljasti yhtiön aikovan tuoda datakeskuspuolelle uusia tuotteita joka vuosi, mutta uusia CPU-, DPU- ja GPU-arkkitehtuureita vain joka toinen vuosi.

NVIDIAn nahkatakkinen toimitusjohtaja Jensen Huang piti GTC 2021:n keynote-esityksen keittiössään, joka on ehtinyt tulla tutuksi jo yhtiön aiemmista koronapandemian aikaisista tapahtumista. Grace-prosessoreiden lisäksi tapahtumassa julkaistiin myös muita mielenkiintoisia teknologioita ja tuotteita.

NVIDIAn uusi DOCA 1.0 on ekosysteemi yhtiön BlueField DPU-verkkoprosessoreiden (Data Processing Unit) tueksi. DPU:t ovat verkkokortteihin sijoitettavia prosessoreita, jotka hoitavat datakeskuksen infrastruktuurin pyöritystä. Esimerkiksi koko VMware ESX -virtualisointialustaa voidaan pyörittää ja kiihdyttää suoraan DPU-prosessoreilla. Yhtiön näkemyksen mukaan BlueField-sarjan DPU:t tulevat tulevaisuudessa pyörittämään tekoälyn luomaa ja tekoälyä hyödyntävää koodia.

Huang esitteli keynotessaan myös uuden BlueField-3 DPU:n ja antoi ensimaistiaiset BlueField 4:n odotetuista tehoista. Mellanoxin aloittaman prosessorisarjan tuorein vesa on varustettu 16 Cortex-A78-ytimellä, erilaisilla kiihdyttimillä sekä PCI Express 5.0- ja DDR5-tuella. Bluefield 3 tulee tarjoamaan 400 Gbps:n nopeudella kaiken tarvittavan prosessoinnin verkkoliikenteelle, tallennukselle ja tietoturvalle. Laskentatehoa siinä 1,5 TOPSia (Tera Operations Per Second) ja SPECint-testeissä tulos on 42 pistettä. Sitä seuraavan BlueField-4:n luvataan puolestaan tarjoavan jopa 800 Gbps:n nopeuden, 1000 TOPSin laskentatehon ja 64 SPECint-pistettä. BlueField-3 on saapumassa markkinoille näillä näkymin 2022 ja BlueField-4 2024. NVIDIAn SPECint-tulokset ovat tarkemmin SPECrate2017_int-tuloksia.

Myös NVIDIAn oma DGX-supertietokoneperhe sai Huangin keittiöstä uusia päivityksiä. Uusi työaseman kaltainen DGX Station 320G -supertietokone sisältää AMD:n 64-ytimisen Epyc 7742 -prosessorin 512 Gt:n muistilla, neljä NVIDIA A100-laskentapiiriä 80 gigatavun HBM2e-muisteilla ja erillisen neljällä miniDisplayPort-liittimellä varustetun näytönohjaimen. Kompakti supertietokone tarjoaa 2,5 petaFLOPSia laskentatehoa, yhteensä 320 Gt HBM2e-muistia 8 Tt/s kaistan takana ja 7,68 Tt PCIe 4.0 NVMe-tallennustilaa 1500 watin kulutuksella. DGX Station 320G kustantaa ostettaessa 149 000 dollaria, mutta saatavilla on myös tilausmalli 9000 dollarin kuukausihintaan.

Astetta järeämpi DGX Superpod on ottanut niin ikään käyttöön uudet 80 Gt:n HBM2e-muistilla varustetut A100-laskentapiirit, jonka lisäksi uutta on BlueField-2 DPU:t ja ulkopuolisten käyttöön tuotu Base Command -ohjelmisto, joka helpottaa laskentakapasiteetin jakamista suurille käyttäjäjoukoille. Kevein Superpod on varustettu 20 DGX A100 -järjestelmällä, joissa on kaksi Epyc 7742 -prosessoria ja kahdeksan A100-laskentapiiriä kussakin, kun järeimmässä samanlaisia DGX A100:sia on peräti 140. DGX Superpodin lähtöhinta on 7 miljoonaa dollaria ja täyteen speksatun mallin kohdalla hinta kohoaa peräti 60 miljoonaan dollariin.

Lisäksi Jensenin esittelykimaraan saatiin mahtumaan NVIDIAn seuraavan sukupolven autoteollisuuden käyttöön tarkoitettu järjestelmäpiiri. NVIDIA Drive Atlan tullaan julkaisemaan vuonna 2024 ja se sisältää Ampere Next -laskentaytimiä, Grace-Next prosessoriytimiä, muistia, BlueField-sarjan DPU:n sekä joukon erilaisia, vielä nimeämättömiä kiihdyttimiä. Yhtiön mukaan se tulee olemaan maailman ensimmäinen 1000 TOPSin suorituskykyyn yltävä järjestelmäpiiri.

Edellisen kappaleen totutusta poikkeavat koodinimet löytyvät myös tapahtumassa esitellystä datakeskus-roadmapista. NVIDIAn roadmapissa on nyt kolme linjaa: GPU, CPU ja DPU. Huangin mukaan yhtiö tulee julkaisemaan uuden arkkitehtuurin kuhunkin kategoriaan kahden vuoden välein, mutta prosessoriarkkitehtuurien julkaisut tapahtuvat eri tahdissa laskentapiirien ja DPU-prosessoreiden kanssa. Hänen mukaansa arkkitehtuurien välillä saatetaan nähdä kuitenkin myös pienempiä päivityksiä. Suurempi hämmennystä herättävä seikka onkin käytetyt koodinimet. Tavoistaan poiketen NVIDIA on nimennyt sekä CPU- että GPU-puolella vielä julkaisemattomat arkkitehtuurit nykyisiin viittaavilla nimillä: Ampere Next ja Next Next sekä Grace Next. Kyse saattaa olla kuitenkin vain halusta piilotella arkkitehtuureiden koodinimiä, sillä datakeskuspuolen tiedoista on vain lyhyt hyppäys kuluttajapuolelle ja huhupajojen ennustuksiin tulevista GPU-arkkitehtuureista.

Lähde: NVIDIA

NVIDIA Grace on yhtiön ensimmäisen Arm-prosessori palvelimiin (GTC 2021)

Grace Hopperin mukaan nimetty arkkitehtuuri käyttää Armin seuraavan sukupolven Neoverse-palvelinytimiä ja se julkaistaan käyttöön vuonna 2023.

NVIDIAn toimitusjohtaja Jensen Huang on hukannut koronapandemian pyörteissä parturinsa puhelinnumeron, mutta tämä ei estänyt nahkatakkista miestä pitämästä GTC 2021:n keynote-esitystä keittiössään. Tapahtuma keskittyi tuttuun tapaan lähinnä tekoälyyn ja raskaaseen laskentaan, vaikka mukaan mahtui myös esimerkiksi esittelyvideo kehityksen alla olevista säteenseurantaa hyödyntävistä peleistä.

AOC-jalusta

GTC 2021 -tapahtuman kenties merkittävin julkaisu oli Grace, NVIDIAn ensimmäinen Arm-arkkitehtuuriin perustuva palvelinprosessori. Arkkitehtuuri on nimetty Grace Hopperin mukaan, joka oli yksi ohjelmoinnin edelläkävijöistä 50-luvulla. Se paikkaa NVIDIAn tarjonnassa ammottavan aukon, sillä tähän asti se on joutunut turvautumaan kolmansien osapuolten prosessoreihin palvelinratkaisuissaan.

NVIDIAn näkemyksen mukaan datakeskuskäytössä x86-palvelinten suurin ongelma on käytössä oleva kaista prosessorin ja laskentapiirien välillä, sillä tämä estää prosessorin suuremman muistiavaruuden hyödyntämisen tehokkaasti. Yhtiön mukaan PCI Express 4.0:n kaista on yksinkertaisesti riittämätön, eikä yksikään x86-prosessori tue sen NVLink-väylää. Dioissa esitellyssä konfiguraatiossa oli käytössä neljä Grace-prosessoria LPDDR5x-muistilla ja neljä laskentapiiriä HBM2e-muistilla. Siinä missä x86-prosessoreilla järjestelmämuistista laskentapiireille on kaistaa parhaimmillaan 64 Gt/s, yltää neljän Gracen järjestelmä peräti 2000 Gt/s:n kaistaan samalla välillä.

Grace perustuu Armin seuraavan sukupolven Neoverse-palvelinytimiin. Itse ytimistä ei tiedetä vielä paljoakaan, mutta aikataulun huomioiden kyse on todennäköisimmin Armv9-ytimistä. NVIDIAn diat ovat sen verran korkean tason kuvauksia järjestelmästä, että ainakin toistaiseksi jää epäselväksi onko yhtiön lupaama yli 500 Gt/s:n muistikaista prosessoreiden ja muistien välillä kaikkien neljän prosessorin yhteenlaskettu kaista, vai onko jokaisella prosessorilla yli 500 Gt/s muistikaistaa.

Jokainen Grace-prosessori tarjoaa yli 300 SPECint-pistettä ja siihen perustuva DGX-laskentanoodi yli 2400 pistettä, kun nykyinen DGX-laskentanoodi nettoaa 450 pistettä. Keynotessa ei paljastettu montako ydintä kussakin Grace-prosessorissa on, mutta mikäli taiteilijan näkemykseen perustuva kuva antaa mitään viitteitä, näyttäisi 80 ydintä hyvin todennäköiseltä. Kunkin prosessorin kanssa samalle piirilevylle on sovitettu kahdeksan LPDDR5X-muistipiiriä ja A100-laskentapiiri, mutta A100 on todennäköisemmin vain osoittamassa tulevan sukupolven laskentapiirin paikkaa piirilevyllä. Grace-prosessorit julkaistaan myyntiin 2023.

NVIDIAn Grace-prosessorit ja seuraavan sukupolven laskentapiirit otetaan ensimmäisenä käyttöön Sveitsin kansallisen supertietokonekeskuksen (SCSC) uudessa Alps-supertietokoneessa sekä Yhdysvaltain Los Alamos National Laboratoryn toistaiseksi nimeämättömässä supertietokoneessa. SCSC:n Alps tulee tarjoamaan peräti 20 exaFLOPSin edestä tehoa tekoälylaskentaan. Supertietokoneissa suorituskykyä on mitattu perinteisesti FP64-tarkkuudella, mutta puhdas suorituskyky ja viittaus nimenomaan tekoälylaskentaan kertoo, että Alpsin suorituskyky saavutetaan matalammilla laskentatarkkuuksilla. Los Alamosin supertietokoneen suorituskykylukemia ei paljastettu tässä vaiheessa. Molemmat supertietokoneet toteutetaan HPE:n toimesta ja ne hyödyntävät sen Cray Ex -palvelinalustaa. Itse prosessoreiden tapaan myös supertietokoneet tulevat käyttöön vuonna 2023.

NVIDIA ilmoitti myös aloittaneensa yhteistyön useiden yritysten kanssa tuodakseen laskentapiirinsä ja näytönohjaimensa uusien markkinoiden saataville. Jatkossa Amazonin Graviton-prosessoreiden rinnalla voidaan nähdä NVIDIAn tarkemmin määrittelemättömiä grafiikkapiirejä, kun Amperen Altran pariksi on sovitettu A100-laskentapiirit ja BlueField-2 DPU:t ja Marvellin Ocetonin pariksi T4-laskentapiirit. Myös MediaTek saa osansa NVIDIAn tarjonnasta, sillä sen kannettaviin suunnattujen MT819x-järjestelmäpiirien pariksi voidaan naittaa RTX 30 -sarjan näytönohjaimia.

Lähde: NVIDIA

Taobao vuoti tiedot Samsungin uudesta G9 Odyssey -näytöstä MiniLED-taustavalaistuksella

Kaupan listauksen mukaan näyttö tukee muun muassa vielä julkistamatonta DisplayHDR 2000 -standardia.

Samsung ilmoitti aiemmin tänä vuonna valmistelevansa uuden sukupolven G9 Odyssey -näyttöä. Uuden G9:n kenties merkittävin uusi ominaisuus on MiniLED-taustavalaistus.

Kiinalainen verkkokauppa Taobao on nyt listannut näytön verkkosivuillaan ja sen myötä näytön muutkin yksityiskohdat taustavalaistuksen lisäksi alkavat loksahdella paikoilleen. G9 Odessey tulee pitämään useita nykymallista tuttuja ominaisuuksia, kuten 5120×1440-resoluution, 1000R:n kaarevuuden ja 240 hertsin virkistystaajuuden. Näyttö tukee Adaptive-sync-teknologiaa ja on NVIDIA G-Sync Compatible -sertifioitu, mutta AMD:n puolella tuki menee asteen pidemmälle FreeSync Premium Pron muodossa.

Uuden MiniLED-taustavalaistuksen myötä näytön maksimikirkkaus on nousemassa aivan uuteen luokkaan, sillä näytölle luvataan DisplayHDR 2000 -sertifiointi, jollaista ei virallisesti ole vielä edes olemassa. VESA:n standardin luku viittaa näytön hetkelliseen maksimikirkkauteen niteinä ja tällä hetkellä korkein sertifikaatti on DisplayHDR 1400. Näytön keskimääräiseksi maksimikirkkaudeksi kerrotaan 1500 nitiä. Mainoskuvien mukaan MiniLEDit ovat lisäksi mahdollistaneet FALDin (Full Array Local Dimming) peräti 2048 itsenäisellä alueella.

Samsung G9 Odyssey on listattu Taobaossa 14 999 yuanin eli yli 1900 euron hintaan, mutta toistaiseksi ei ole varmuutta, onko kyseessä lopullinen myyntihinta. Kaupan mukaan näyttöjen toimitukset aloitettaisiin viimeistään 15. kesäkuuta.

Lähteet: TFTCentral, Taobao

Uusi artikkeli: Testissä Amazfit GTR 2e

io-tech testasi reilun 100 euron hintaisen Amazfit GTR 2e -älykellon.

io-techin älykellotestit jatkuvat ja tällä kertaa vuorossa on aiemmin testissä käyneitä kelloja selvästi edullisempi vaihtoehdot. Amazfit GTR 2e tuli saataville helmikuussa edulliseen 129 euron suositushintaan ja hinnastaan huolimatta se tarjoaa monin osin kalliimpia kilpakumppaneitaan vastaavia terveys- ja liikuntaominaisuuksia.

Amazfit GTR 2e on niin sanottu kevytälykello, joka käyttää valmistajan omaa käyttöjärjestelmää eikä tue kolmannen osapuolen sovelluksia. Kello kuitenkin osaa perinteisen sykkeen mittauksen ja puhelimen ilmoitusten näyttämisen lisäksi mitata myös veren happisaturaation, seurata unta ja stressiä sekä Amazfittiä yleisestä massasta erottavana ominaisuutena mitata myös ruumiinlämmön.

Testiartikkelissa tutustumme Amazfit GTR 2e -älykellon fyysisiin ominaisuuksiin, ohjelmistoon, akunkestoon ja käytettävyyteen reilun kahden viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Amazfit GTR 2e

Lenovolta uuden sukupolven Legion Phone Duel 2 -pelipuhelin

Legion Phone Duel 2 on varustettu muun muassa 144 hertsin näytöllä, Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä ja puhelimen kyljestä esiin hyppäävällä etukameralla.

Lenovo on julkaissut tänään toisen sukupolven 5G-pelipuhelimensa. Puhelimen suunnittelu pelikäyttöön näkyy selvästi useissa puhelimen yksityiskohdissa, kuten kyljen keskeltä virtanapin alta esiin nousevassa etukamerassa ja osoitettavassa RGB-valaistuksessa.

Lenovo Legion Phone Duel 2 on edestä päin kuin lähes mikä tahansa älypuhelin rungon sisään piilotetulla etukameralla, mutta takapuolella tilanne muuttuu selvästi. Advanced Technology Architecture 2.0 -suunnitelulla (ATA 2.0) puhelimen eniten lämpöä tuottavat komponentit on sijoitettu kaikki puhelimen keskivaiheille, jossa on koko takakannen halkaiseva parin sentin kohouma, joka piilottaa alleen paitsi kaksi tuuletinta, myös suurikokoisen höyrykammiojäähdyttimen. Ilmaa sisälle imevä tuuletin pyörii 12 500 RPM:n ja ulos puhaltava 15 000 RPM:n nopeudella ja yhtiön mukaan ulos puhallettava ilma on jopa 20 astetta ympäristöä kuumempaa.

Takakannen kohoumaan on sijoitettu eniten lämpöä tuottavien komponenttien lisäksi myös puhelimen takakamerat ja rungon sisälle piilotettu etukamera, joka nousee esiin virtanapin alta puhelimen toisesta kyljestä. Kohouman sijoittaminen keskelle antaa lisäksi puhelimelle peliohjainmaisemman tuntuman, jossa kummankin käden sormet asettuvat puhelimen takakannen matalampiin osiin keskiön kohouman jäädessä sormien väliin. Muita pelikäyttöön suunnittelun hedelmiä ovat esimerkiksi yhteensä kahdeksan virtuaalista painiketta: neljä ultraääneen perustuvaa olkapainiketta, kaksi kapasitiivista painiketta kohouman kummallakin sivulla ja kaksi paineen tunnistavaa painiketta itse päänäytön alla. Lisäksi puhelimessa on uusi Dual HaptiX -tärinämoottori, jonka erillisten moottoreiden kerrotaan tarjoavan ennennäkemättömän tarkkaa haptista palautetta.

Lenovo Legion Phone Duel 2:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 176 x 78,5 x 9,9 mm
  • Paino: 259 grammaa
  • 6,92” AMOLED-näyttö, 2460 x 1080 (20,5:9), 144 Hz (720 Hz kosketus)
    • PixelWorks i6 -näyttö-ohjain, välkyntävapaa DC-himmennys
    • 800 nit (1300 piikkiarvo), HDR, 111,1 % DCI-P3-väriavaruus, Delta-E < 0,5, TÜV Low Blue Light -sertifikaatti
  • Qualcomm Snapdragon 888 5G -järjestelmäpiiri
  • 12, 16 tai 18 Gt RAM-muistia
  • 256 tai 512 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa
  • (A)GPS-, GLONASS-, Beidou- ja Galileo-paikannus, Wi-Fi 6, BlueTooth
  • Kaksoistakakamera:
    • 64 megapikselin OmniVision OV64A (f/1.9, 1,0 µm pikselit, 7 linssin optiikka
    • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera (f/2.2, 123°, 1,0 µm pikselit)
  • Etukamera: 44 megapikselin Samsung GH1+ etukamera (f/2.0, 0,7 µm pikselit)
  • 5500 mAh akku (2x 2750 mAh toteutus), maksimissaan 90 watin pikalataus, USB Type-C x20
  • Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet Dolby Atmos -tuella ja kaksoisvahvistimella
  • Android 11 (ZUI 12.5)

Lenovo Legion Phone Duel 2 tulee saataville Suomeen toukokuun puolivälin tienoilla. Puhelimen Suomen suositushinta on 12 / 256 Gt -konfiguraatiossa 799 euroa ja 16 / 512 Gt -konfiguraatiossa erillisen lataustelakan kera 999 euroa. Puhelinten mukana toimiteen 65 watin laturi.

Lähde: Lenovo

Intelin DG2-erillisnäytönohjaimen prototyyppi vuotojen kohteena (Xe-HPG)

Vuotokuvissa on nähtävissä kahden korttipaikan korkuinen, 6- ja 8-pinnisillä lisävirtaliittimillä varustettu prototyyppinäytönohjain.

Intel tulee julkaisemaan tämän vuoden aikana ensimmäiset varsinaiset erillisnäytönohjaimensa, vaikka DG1:stä tehtiinkin lopulta myös erilliskortteja. DG2-koodinimellä ainakin tässä vaiheessa tunnetut Xe-HPG-arkkitehtuuriin perustuvat näytönohjaimet tullaan valmistuttamaan näillä näkymin TSMC:n tuotantolinjoilla.

Jo aiemmin nettiin on vuotanut tietoa Intelin tulevan DG2-sarjan mahdollisista konfiguraatioista. Tällä hetkellä on vielä epäselvää, monestako erillisestä piiristä on todellisuudessa kyse, mutta joidenkin huhujen mukaan piirejä olisi kolme. Huippumallissa kerrotaan olevan 512 Execution Unit -yksikköä ja 256-bittinen muistiväylä, jonka jatkeena on 8 tai 16 Gt GDDR6-muistia.

Pykälää alempana on 384 EU-yksikön piiri, jonka tukena on 192-bittinen muistiohjain ja 6 tai 12 Gt GDDR6-muistia. Samaan siruun perustuvia piirejä olisivat myös 192 ja 256 EU-yksikön piirit, joissa muistikaista olisi kuristettu 128-bittiseksi ja sen myötä GDDR6-muistia olisi mallista riippuen 4 tai 8 Gt. Pahnan pohjimmaisina ovat vuotojen mukaan 128 EU-yksikön siruun perustuvat 96 ja 128 EU-yksikön mallit 64-bittiseksi väitetyllä muistiohjaimella.

Kyseenalaista huhupajan mainetta nauttiva Moore’s Law is Dead on saanut lisäksi nyt käsiinsä ensimmäisiä kuvia huippumalliksi väitetystä DG2-512-näytönohjaimesta. Kuvissa on nähtävissä kahdella kookkaalla aksiaalituulettimella ja alumiinirivastolla varustettu jäähdytysratkaisu, kahden korttipaikan korkeus ja 6 sekä 8-pinniset PCIe-lisävirtaliittimet. Lisävirtaliitinten perusteella näytönohjaimen TDP-arvo voisi olla teoriassa maksimissaan 300 wattia, mutta yleensä kyseinen liitinkonfiguraatio on 225 – 275 watin TDP:llä varustetuissa korteissa.

Lähde: Guru3D

Live: io-techin Tekniikkapodcast (13-14/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 9. huhtikuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.


AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: