Video: Huawei P10 unboksaus

28.3.2017 - 17:41 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (16)

io-techin testilabraan saapui helmikuun lopulla MWC 2017 -messuilla julkaistu Huawein P10-älypuhelin.

Avasimme videolla 599 euron suositushinnalla Suomessa tämän viikon perjantaina myyntiin saapuvan puhelimen myyntipakkauksen ja otimme ensipuraisun laitteesta:

Linkki Facebookin live-videoon

Huawei P10 on varustettu 5,1-tuumaisella Full HD -näytöllä ja takaa löytyy Leican kanssa kehitetty kaksoiskamera.

io-tech julkaisee varsinaisen P10-testiartikkelin myöhemmin tänään tällä viikolla.

Huom! Videolla on kerrottu väärä akkukoko (P10 Plussassa 3750 mAh, P10:ssä 3000 mAh) ja muovisia suojakuoria ei tule Suomessa myyntiin tulevien mallien mukana.

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Samsung aikoo tuoda takaisinkutsutut Note 7:t takaisin markkinoille tehdaskunnostettuina laitteina

Samsung on vahvistanut huhut takaisinkutsuttujen Note 7 -älypuhelimien paluusta markkinoille. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä missä ja millä nimellä laitteet tulevat uudelleen myyntiin.

Perimmiltään kyse on 4,3 miljoonan takaisinkutsutun Note 7 -puhelimen kierrättämiseen liittyvästä ongelmasta, jonka suhteen yritys on kokenut painostusta mm. Greenpeacen toimesta. Samsung kertoo tiedotteessaan kolme keskeistä keinoa, jolla se pyrkii kierrättämään takaisinkutsutut laitteet ympäristöystävällisellä tavalla. Kyseisiä keinoja ovat tehdaskunnostettujen laitteiden myynti ja vuokraus, komponenttien (kuten kameramoduulit ja puolijohteet) irrottaminen ja uudelleenkäyttö sekä viimeisenä vaihtoehtona metallien ja muiden arvomateriaalien talteenotto ympäristöystävällisin keinoin.

Kuluttajien kannalta mielenkiintoisin vaihtoehto, eli Note 7 -puhelimien paluu markkinoille tehdaskunnostettuina yksilöinä, riippuu Samsungin mukaan sääntelyviranomaisten ja operaattoreiden kannasta asiaan sekä eri markkina-alueilla vallitsevasta kysynnästä. Samsung kertoo vahvistavansa markkinat ja myynnin aloitusajankohdat aluekohtaisesti, mutta tällä hetkellä on jo tiedossa, ettei kunnostettuja Note 7 -puhelimia tule myyntiin ainakaan Yhdysvalloissa eikä Intiassa. Toistaiseksi ei ole tiedossa millä tuotenimellä tehdaskunnostetut puhelimet tulevat myyntiin. Huhujen mukaan laitteissa käytetään aiempaa pienempiä akkuja.

Aiheen taustalla on Samsungin viimesyksyinen katastrofi, jossa se joutui takaisinkutsumaan kahteen otteeseen miljoonia juuri markkinoille lanseerattuja Galaxy Note 7 -älypuhelimia syttymisvaaran vuoksi. Tammikuun lopulla Samsung julkaisi tutkimustulokset, joiden mukaan syttymisiin löytyi kaksi erillistä akkuihin liittyvää ongelmaa.

Lähteet: Samsung, The Verge

io-techin paitakauppa avattu – tilaa omasi

Olemme avanneet io-techille paitakaupan, josta voi tilata t-paitoja, pitkähihaisia paitoja ja huppareita eri sivustoon liittyvillä logoilla varustettuna.

Paitakauppa on toteutettu suomalaiselle Printmotor Stores -verkkokauppa-alustalle ja Printmotor hoitaa tuotteiden valmistuksen ja asiakaspalvelun. T-paidat ovat Stanley & Stellan paitoja (100 % organic cotton) ja pitkähihaiset paidat sekä hupparit mallista riippuen Stanley & Stellan ja Russellin paitoja.

Tuotteet toimitetaan Suomeen Postin maksikirjeenä ja toimituskulut ovat 3,90 € / tilaus. Jos et ole tyytyväinen tilaukseen, tuotteet voi palauttaa 14 vuorokauden aikana. Jos palautat tuotteita, niin sinun tulee huolehtia palautuksen postimaksusta.

Katso paitavalikoima: io-tech paitakauppa

Palautetta ja ehdotuksia paidoista voi antaa TechBBS:ään perustutussa viestiketjussa. Pyrimme saamaa tulevaisuudessa myyntiin myös kahvimukeja.

Video: Asus Strix GeForce GTX 1080 Ti unboksaus

io-techin testilabraan saapui ensimmäinen näytönohjainvalmistajan omaan suunnitteluun ja jäähdytysratkaisuun perustuva GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain.

Avasimme videolla 990 euron suositushinnalla Suomessa myyntiin saapuvan Asuksen Strix GeForce GTX 1080 Ti:n myyntipakkauksen ja otimme ensipuraisun näytönohjaimesta:

Linkki Facebookin live-videoon

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Huhut 16-ytimisestä Zen-prosessorista saivat tukea 12-ytimisen Zenin SiSoft-tuloksista

SiSoft Sandran tietokantaan ilmestyneet tulokset sekä tukevat että kumoavat osia aiemmista huhuista. Tulosten mukaan kyseessä olisi rajusti karsittu 32-ytiminen Naples-prosessori.

AMD esitteli Zen-arkkitehtuuriaan ja siihen perustuvia prosessoreita ensimmäistä kertaa julkisesti viime joulukuussa lehdistölle pidetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa. Zen on legendaarisen Jim Kellerin täysin puhtaalta pöydältä suunniteltu uusi x86-arkkitehtuuri, jonka AMD visioi skaalautuvan virtapiheistä höyhensarjan prosessoreista aina raskaansarjan palvelinprosessoreihin asti.

Yhtiö antoi AMD Tech Summit -tapahtumassa ensimaistiaiset nyt jo julkaistuista Summit Ridge -koodinimellisistä Ryzen-prosessoreistaan sekä tulevan vuosineljänneksen aikana eli huhti-kesäkuussa julkaistavista Naples-palvelinprosessoreista. Sekä Summit Ridge- että Naples-prosessorit perustuvat samoihin Zeppelin-siruihin. Zeppelin pitää sisällään uncoren, kaksikanavaisen muistiohjaimen sekä kaksi neliytimistä CCX-prosessoriklusteria. Summit Ridgessä on käytössä yksi Zeppelin-siru, kun Naples on neljän Zeppelinin MCM-ratkaisu (Multi-Chip Module). AMD:lla on lisäksi työn alla erillinen yhdellä CCX-klusterilla ja integroidulla Vega-grafiikkaohjaimella varustettu Raven Ridge -APU-piireissä käytettävä siru.

Viimeisen parin viikon aikana nettiin on alkanut tulvia jälleen huhuja vielä kolmannesta, 16-ytimisestä Zen-prosessorista. Ensimmäiset huhut 16-ytimisistä Zen-prosessoreista saatiin jo viime kesänä, kun Fudzilla kertoi Snowy Owl -koodinimellisestä prosessorista. Fudzillan mukaan Snowy Owl -prosessorit olisivat BGA-paketoituja, eli ne juotettaisiin suoraan emolevyille. Tuoreimpien huhujen mukaan AMD tulisi julkaisemaan 16-ytimiset Zen-prosessorit kaikkein järeimpiin työpöytätietokoneisiin (HEDT, High End DeskTop) ja työasemiin, mikä sotii aiempia BGA-huhuja vastaan.

Nyt tuoreimmille huhuille on saatu lisäpontta SiSoft Sandran tietokannasta, johon on ilmestynyt Alienware Area-51 R3 -järjestelmän tuloksia 12-ytimisellä Zen-prosessorilla. Valitettavasti tulokset on ehditty jo sensuroimaan osittain, mutta VideoCardz-sivusto ehti napata talteen kuvankaappauksen sensuroimattomasta tuloksesta. Alienware Area-51:n nykyiset R2-versiot käyttävät Intelin Core i7-6800K- ja i7-6850K-prosessoreita.

Sandran tulokset eivät kuitenkaan ainakaan sellaisenaan tue huhuja erillisestä 16-ytimisestä Zen-prosessorista, sillä se tunnistaa prosessorilta löytyvän 8 x 8 megatavua L3-tason välimuistia. Käytännössä välimuistin määrä tarkoittaa prosessorin olevan neljää Zeppelin-sirua käyttävä Naples, vaikkakin rajusti leikeltynä: 12-ytiminen Naples tarkoittaisi Zeppelin-sirujen olevan 3/0-ytimen konfiguraatiossa (max 4/4). Ilmassa on tietenkin vielä mahdollisuus sille, että Sandra on tulkinnut välimuistin väärin, mutta tälle saadaan varmistus vasta myöhemmin.

Riippumatta SiSoft Sandran tekemien tulkintojen osuvuudesta, kertoo prosessorin nimi jo lukuisia yksityiskohtia sen konfiguraatiosta. Prosessori tunnistuu nimellä AMD Eng Sample: 2D2701A9UC9F4_32/27_N. Koodin toinen kirjain ”D” viittaa prosessorin olevan tarkoitettu työpöytäkäyttöön (Desktop). Sama ”D” löytyi myös Summit Ridge -prosessoreiden Engineering Sample -versioista ja palvelinkäyttöön tarkoitettujen Naples Engineering Sample -prosessoreiden vastaava kirjain on ”S” eli palvelin (Server). Seuraava luku 270 viittaa lopun 27:n tavoin 2,7 GHz:n peruskellotaajuuteen, kun 32 kertoo Precision Boost -kellotaajuuden olevan 3,2 GHz. C-kirjain viittaa puolestaan ydinten määrään: heksadesimaali C kääntyy desimaalijärjestelmässä luvuksi 12.

VideoCardzin tulkintojen mukaan muut kirjaimet ja numerot viittaavat Engineering Sample -sukupolveen, prosessorin revisioon, TDP-arvoon, prosessorikantaan, välimuistikonfiguraatioon ja prosessorin steppingiin.

VideoCardz löysi myös Redditin kautta ilmeisesti Baidusta lähtöisin olevia kuvia, joissa esiintyy väitetyt X390- ja X399 -alustat järeämmille Zen-prosessoreille. Ainakin emolevyn konfiguraatiota kuvaava pohjapiirustus on kuitenkin osoittautunut kaikella todennäköisyydellä Asuksen X370 Pro- ja X370 Prime -emolevyjen pohjapiirustuksiin perustuvaksi väärennökseksi, mikä syö myös muiden samasta lähteestä peräisin olevien kuvien uskottavuutta. Alustakaavioissa on myös tiettyjä epäloogisuuksia, mikä murentaa uskottavuutta entisestään.

Riippumatta siitä, ovatko alkuperäiset huhut kolmannesta Zen-prosessorista tosia tai ei, näyttää nyt varsin varmalta, että AMD tulee tuomaan markkinoille myös 12- ja 16-ytimisiä Zen-prosessoreita.  Suurimmassa osassa huhuja niihin on viitattu Ryzen-nimellä, mutta ainakin io-techin toimitus uskoo AMD:n päätyvän eri nimeen järeisiin työasemiin suunnatuissa prosessoreissa samaan tapaan kuin aikoinaan yhtiö julkaisi peruskäyttöön Athlonit ja järeisiin työasemiin sekä palvelimiin Opteronit.

Video: Intel Core i7-7700K -prosessorin korkkaus

Valmistelemme io-techin testilabrassa Kaby Lake -ylikellotusartikkelin toista osaa, jota varten korkkasimme Core i7-7700K -prosessorin.

Päivitys: Kokeilimme videoalustana ensimmäistä kertaa Facebookin live-tilaa ja lopputulos ladattiin Youtubeen ja upotettevaksi uutiseen:

 

Linkki Facebookin live-videoon

Videolla käytettävä korkkaustyökalu on suomalaista käsityötä ja sen hinta on 25 euroa Enter Setupin verkkokaupassa.

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

GeForce GTX 1080 Ti:n GP102-grafiikkapiiri ylikellotettu yli 3 GHz:iin

EVGA:lla työskentelevä extreme-ylikellottaja Vince ”Kingpin” Lucido on päässyt vauhtiin uuden GeForce GTX 1080 Ti:n kanssa.

EVGA on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvankaappauksen GPU-Z- ja EVGA Precision OCX -ohjelmista, joissa näkyy maaliskuun alussa julkaistun GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen GP102-grafiikkapiiri toimimassa 3024 MHz:n kellotaajuudella. TSMC:n 16 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettava GP102 rakentuu 12 miljardista transistorista ja piisirun pinta-ala on noin 500 neliömillimetriä. Kyseinen kellotaajuus on saavutettu -196-asteisella nestemäisellä typellä jäähdytettynä 2D-vakaasti Windowsin työpöydällä ja 3D-vakaasti grafiikkapiiri on toistaiseksi saatu toimimaan 3DMark Fire Strike -testissä reilulla 2,5 GHz:n kellotaajuudella.

Testeissä käytetty GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain on GPU-Z-kuvankaappauksen tietojen perusteella referenssisuunnitteluun perustuva Founders Edition -malli, joka oli kuitenkin rankasti modifoitu. Näytönohjaimen piirilevylle oli juotettu muun muassa modifikaatiot GPU:n, GDDR5X-muistien ja PLL-kellopiirin käyttöjännitteiden säätämiselle sekä tehonkulutusrajoituksen poistamiselle. Yksityiskohtaiset ohjeet GeForce GTX 1080 Ti:n modifioimiseen extreme-ylikellottamista varten löytyvät xDevs.com-sivustolta, johon EVGA:lla työskentelevä insinööri Illya ”TiN” Tsemenko on työstänyt kattavan oppaan.

1 GHz saavutettiin GPU:lla vuonna 2005, 2 GHz 2012 ja 3 GHz 2016

1 GHz:n kellotaajuuden grafiikkapiirillä rikkoi aikoinaan ensimmäisenä maailmassa allekirjoittanut yhdessä Ville Suvannon kanssa vuonna 2005. Kyseessä oli ATI Radeon X1800 XT -näytönohjain ja nestemäisellä typellä -80 asteeseen jäähdytetty 90 nanometrin viivanleveydellä valmistettu R520-grafiikkapiiri.

”An independent team of Finnish over-clockers has made world history by over-clocking a graphics processor to engine clock levels above 1 GHz. The record was set on the recently-announced Radeon® X1800 XT graphics processor from ATI Technologies Inc. (TSX: ATY, NASDAQ: ATYT).

Noted Finnish over-clockers Sampsa Kurri and Ville Suvanto achieved graphics engine clocks of 1.003 GHz and a memory speed of 1.881 GHz (940.50 MHz DDR (dual data-rate) memory clocks) with maximum system stability and no visual artifacts.”

Lue koko ATI:n lehdistötiedote vuodelta 2005

2 GHz:n kellotaajuus rikkoutui vuonna 2012, kun Kingpin saavutti merkkipaalun EVGA:n GeForce GTX 680 Classified -näytönohjaimella ja 28 nanometrin viivanleveydellä valmistetulla Kepler-arkkitehtuurin GK104-grafiikkapiirillä. Tuolloin rajapyykki saavutettiin 3D-vakaalla kellotaajuudella ja Kingpin julkaisi 3DMark 11 -tuloksen, kun GK104-grafiikkapiiri toimi 2002 MHz:n kellotaajuudella.

3 GHz:n kellotaajuus rikottiin grafiikkapiirillä joulukuussa 2016, kun etelä-afrikkalainen ylikellottaja Vivi rikkoi GALAX GOC 2016 -tapahtumassa rajapyykin nestemäisellä typellä jäähdytetyllä GeForce GTX 1060 -näytönohjaimella ja 16 nanometrin viivanleveydellä valmistetulla Pascal-arkkitehtuurin GP106-grafiikkapiirillä. Grafiikkapiirillä saatiin ajettua onnistuneesti läpi GPUPI 1B -testi 3012 MHz:n kellotaajuudella.

Uusi artikkeli: AMD Ryzen 7 1700

26.3.2017 - 14:11 / Sampsa Kurri Kommentit (105)

io-techin testissä AMD:n uusien 8-ytimisten Ryzen 7 -sarjan prosessoreiden edullisin 1700-malli.

Tutustumme artikkelissa noin 370 euron hintaiseen Ryzen 7 1700 -prosessoriin ja kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat kalliimmat Ryzen 7 1800X- ja 1700X-mallit, AMD:n edellisen sukupolven FX-8370-prosessori sekä Intelin leiristä Core i7-6900K-, 6800K- ja 7700K-mallit. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: AMD Ryzen 7 1700

AMD:n Ryzen 5 -prosessorit listattu ennakkomyyntiin Suomessa

Ryzen 5 -mallien myynti alkaa virallisesti 11. huhtikuuta, mutta prosessorit ovat jo ilmestyneet ennakkotilattavaksi suomalaisten jälleenmyyjien valikoimiin.

AMD esitteli viime viikolla virallisesti Ryzen 5 -sarjan prosessorit, niiden tekniset tiedot, hinnat ja kertoi myynnin alkavan huhtikuun toisella viikolla.

Suorituskykyisimmän 6-ytimisen Ryzen 5 1600X -mallin veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 249 dollaria ja Suomessa ennakomyynti on alkanut Jimm’s PC-Storessa ja Verkkokauppa.comissa 299 euron hinnalla. 1600-mallin 219 dollarin suositushinta on Suomessa 259 euroa.

Neliytimisten Ryzen 5 1500X- ja 1400-mallien verottomat suositushinnat Yhdysvalloissa ovat 189 ja 169 dollaria ja Suomessa ennakkomyynti on alkanut 229 ja 199 euron hintatasolla.

io-tech tulee testaamaan ja julkaisemaan artikkelin uusista Ryzen 5 -prosessoreista heti kun median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta päättyy 11. huhtikuuta.

Lähde: Hinta.fi

Futuremarkin 3DMark API Overhead -testiin tuki Vulkan-rajapinnalle

Vulkan-rajapinta korvaa 3DMarkin API Overhead -testissä sen aiemmin tukeman Mantle-rajapinnan. Khronos on kehittänyt Vulkanin AMD:n Mantle-rajapinnan pohjalta.

3DMark-testiohjelmistaan tuttu, kotimaista perää ja nykyään kansainväliseen UL-konserniin kuuluva Futuremark on julkaissut uuden version 3DMark API Overhead -testistään. Alun perin API Overhead -testi julkaistiin kaksi vuotta sitten 26. maaliskuuta 2015 vertailemaan matalan tason DirectX 12- ja Mantle-rajapintoja DirectX 11 -rajapintaan.

3DMarkin API Overhead -testi on luotu mittaamaan itse rajapintojen pullonkauloja ja suorituskykyä. Yhtiö painottaa, ettei sitä ole tarkoitus käyttää eri valmistajien näytönohjainten vertailuun. Testi nostaa erityisen selvästi esiin ns. matalan tason rajapintojen tehokkuuden draw call -komentojen kanssa verrattuna vanhempiin rajapintoihin kuten DirectX 11.

Rajapintojen suorituskykyä vertaillaan käyttämällä suurta määrää draw call -käskyjä. Draw call -käskyä käytetään aina, kun prosessori kertoo näytönohjaimelle, että sen pitää renderöidä jokin objekti ruudulle. API Overhead -testissä draw call -komentojen määrää lisätään niin kauan, että suorituskyky laskee näytönohjaimen, prosessorin tai rajapinnan rajoitusten vuoksi alle 30 FPS:n. Voit lukea lisää testin toteutuksesta 3DMark Technical Guide -oppaasta (PDF).

API Overhead -testin uusi 1.5-versio lisää testiin tuen Khronoksen matalan tason Vulkan-rajapinnalle. Se korvaa testissä aiemmin mukana olleen AMD:n Mantle-rajapinnan, jonka pohjalta Khronos on kehittänyt Vulkanin. Testin tuorein Windows-versio tukee Vulkanin lisäksi Microsoftin DirectX 11- ja DirectX 12 -rajapintoja. 3DMark API Overhead -testistä on olemassa myös iOS -versio, joka tukee Metal- ja OpenGL 3.0 ES -rajapintoja.

Guru3D on ehtinyt jo testaamaan uutta API Overhead -testiä alustavasti ja julkaissut tulokset sivuillaan. Sivuston testien mukaan Vulkan-rajapinnalla NVIDIAn huippunäytönohjaimet saavat ajettua ruudulle 3 – 7 prosenttia ja GTX 1060 peräti 26 % enemmän draw calleja, kuin DirectX 12 -rajapinnalla. AMD:n näytönohjaimilla Vulkan suoriutuu puolestaan hieman heikommin, ja DirectX 12:lla saadaan näytönohjaimesta riippuen 2,4 – 4,5 % enemmän draw calleja, kuin Vulkanilla.