AMD julkaisi Phoenix2-siruun perustuvat Ryzen 7040U -mallit virallisesti

Phoenix2:ssa osa Zen 4 -ytimistä on vaihdettu Zen 4c -ytimiin, RDNA3-grafiikkaohjaimesta lähti kaksi kolmasosaa ja Ryzen AI -tekoälykiihdytin tippui kokonaan pois kyydistä.

AMD julkaisi Ryzen 7040U -sarjan prosessorit vähävirtaisiin kannettaviin toukokuussa. Sittemin niiden Zen 4 -ytimiä sisältävän Phoenix-sirun rinnalle on ilmestynyt myös Zen 4c -ytimiä sisältävä Phoenix2, joka löysi nyt tiensä myös kannettaviin.

Phoenix2 on monoliittinen siru, joka sisältää Phoenixin kahdeksan Zen 4 -ytimen ja 12 Compute Unit -yksikön RDNA3 -grafiikkaohjaimen sijasta kaksi Zen 4 -ydintä, neljä Zen 4c -ydintä ja 4 CU:n RDNA3-grafiikkaohjaimen. Phoenix2:sta on lisäksi tiputettu pois erillinen Ryzen AI -tekoälykiihdytin. Zen 4c -ytimet ovat ominaisuuksiltaan identtisiä isoveljiejnsä kanssa, mutta ne uhraavat kellotaajuutta pienemmän koon ja tehonkulutuksen nimeen. Phoenix2 on nähty aiemmin tositoimissa Ryzen Z1 -prosessorina.

AMD:n Ryzen 7040U -sarjzaan kuului jo aiemmin Ryzen 5 7540U ja 3 7440U, jotka perustuivat kookkaampaan Phoenix-siruun. Nyt ne saavat rinnalleen Phoenix2 -siruun perustuvat Ryzen 5 7545U- ja Ryzen 3 7440U -mallit, joista jälkimmäinen on omiaan herättämään kysymyksiä identtisen nimensä kanssa. Tällä hetkellä on epäselvää, onko 7440U Phoenix-sirulla ikinä ehtinyt markkinoille, mutta jos on, sitä ei ilmeisesti voi erottaa uudesta 7440U:sta Phoenix2:lla.

Uusi Ryzen 5 7545U sisältää täydet kaksi Zen 4- ja neljä Zen 4c -ydintä sekä 4 CU:n Radeon 740M RDNA3-grafiikkaohjaimen. Prosessorin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,2 ja 4,9 GHz ja prosessorista löytyy yhteensä 16 Mt L3-välimuistia. Ryzen 3 7440U sisältää puolestaan yhden Zen 4- ja kolme Zen 4c -ydintä sekä niin ikään täyden 4 CU:n Radeon 740M -grafiikkaohjaimen. Sen prosessoriydinten perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,0 ja 4,7 GHz. AMD ei ilmoita Zen 4c -ydinten kellotaajuuksia erikseen. Prosessoreiden TDP-arvo on konfiguroitavissa 15-30 watin haarukassa.

Lähde: Lehdistötiedote (sähköposti)

NZXT julkaisi esteettömän näkymän ja tehokkaan ilmankierron yhdistävät H6 Flow -kotelot

Perusmallina ja RGB-versiona myyntiin tuleva kotio on viistettyine etukulmineen tuoreimpien trendien aallonharjalla, mutta hyödyntää sitä taas yhden lasipaneelin sijasta ilmankierron tehostajana tuulettimineen.

Kotelomarkkinoiden viimeisimpänä villityksenä voidaan pitää viistettyä etukulmaa. Myös suoria linjoja ja kulmia suosinut NZXT on pistänyt asian merkille ja hypännyt trendijunan kyytiin uudella H6 Flow -kotelolla.

NZXT H6 Flow on varustettu nykytrendien mukaisesti viistetyllä etukulmalla, mutta massasta poiketen yhtiö on sijoittanut kulman kotelon oikeaan reunaan ja hyödyntää sitä tuuletinpaikkoina mahdollistamaan tehokkaan ilmankierron. Kotelon rakenne perustuu kahteen kammioon, mikä mahdollistaa esimerkiksi virtalähteen piilottamisen pois maisemaa pilaamasta.

H6 Flown vasemmasta etukulmasta puuttuu nykyajan mallin mukaisesti tukirauta kokonaan, mikä mahdollistaa esteettömän näkymän koteloon. Kokoonpanon raskaan työn raataja eli näytönohjain on oletuksenakin koko kokoonpanon keskiössä, mutta halutessaan sen saa esille myös pystyasennettuna erikseen myytävällä asennuskehikolla.

NZXT H6 Flown ja Flow RGB:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat ja paino: (jalkoineen) 435 x 287 x 415 mm, 9,4 kg
 • Materiaalit: SGCC Teräs, karkaistu lasi
 • Emolevytuki: mini-ITX, mATX, ATX
 • I/O-liitännät: 1 x USB-C 3.2 Gen 2, 2 x USB-A 3.2 Gen 1, 3,5 mm komboliitäntä
 • Asemapaikat: 1 x 3,5”, 2 x 2,5”
 • Laajennuskorttipaikat: 7
 • Lisäkorttien maksimipituus: 365 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 163 mm
 • Virtalähdetuki: ATX, max pituus 200 mm
 • Tuuletinpaikat:
  • Etukulmassa 3 x 120 mm (mukana 3 x F120Q tai F120 RGB Core)
  • Katossa 3 x 120 mm / 2 x 140 mm
  • Pohjassa 2 x 140 mm
  • Takana 1 x 120 mm
 • Jäähdytintuki:
  • Katossa 360 mm
  • Takana 120 mm

NZXT H6 Flow saapuu myyntiin mattamustana ja -valkoisena välittömästi ja sen virallisena edustajana Suomessa toimii Jimm’s PC-Store. H6 Flown suositushinta on 119,99 euroa ja H6 Flow RGB:n 144,99 euroa.

Lähde: Lehdistötiedote, Tuotesivut

Video: Kasataan itse Cooler Master Qube 500 Flatpack -kotelo

Kokeilemme kasata noin 100 euron hintaisen Cooler Masterin tee-se-itse-kotelon.

Cooler Master Qube 500 Flatpack on 33 litran koossa verrattain pieni ATX-luokan kotelo, joka tukee kuitenkin jopa E-ATX-emolevyjä. Se toimitetaan osiin purettuna, joten tietokoneen kokoaminen saa muutaman lisäaskeleen, mutta samalla sillä on mahdollistettu koteloon uutta kustomoitavuutta. Kotelosta löytyy tuki muun muassa 280 mm:n jäähdyttimille sekä näytönohjaimen pystyasennukselle. Yhtiö antaa tukensa myös käyttäjien mahdollisuudelle 3D-tulostaa omia kustomoituja osiaan.

Pilkkomalla kotelo mahdollisimman litteisiin koottaviin osiin voidaan minimoida paitsi toimituskuluja, myös tarvittavan pakkausmateriaalin määrä.

Testaamme videolla, minkälainen ja kuinka helppo prosessi kotelon itse kasaaminen on.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Intelin tulevien Arrow Lake -prosessoreiden työpöytä- ja mobiiliversiot eroavat käskykannoiltaan

Intelin dokumentit ovat paljastaneet Arrow Laken työpöytäversiosta löytyvän neljä eri laajennosta ja yksi ominaisuus, jotka uupuvat mobiiliversioista.

Intel joutui julkaisemaan tänä vuonna päivitysversiot Raptor Lake -prosessoreista työpöydälle, koska Meteor Lake ei taipunut työpöydän vaatimaan suorituskykyyn asti. Ensi vuoden Arrow Lake -prosessorit sen sijasta ovat saapumassa myös työpöydille.

Nyt nimimerkkiä InstLatX64 viestipalvelu X:ssä käyttävä käyttäjä on huomannut, ettei seuraavassakaan sukupolvessa olla pääsemässä täyteen pariteettiin työpöydän ja mobiilin välillä, vaan prosessorit tulevat tukemaan eri käskykantalaajennoksia. Intelin dokumenttien mukaan Arrow Laken työpyötäversio tulee tukemaan AVX-VNNI-INT16-, SHA512-, SM3-, ja SM4-laajennoksia sekä LBR Event Logging -ominaisuutta, mitkä uupuvat mobiiliversioista. AVX-VNNI-INT16-laajennus on suunnattu tekoälytehtäviin, kun SHA ja SM:t ovat kryptografisia laajennoksia ja LBR lähinnä kehittäjille suunnattu työkalu.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi Intel on päätynyt kyseiseen ratkaisuun. Tom’s Hardware epäilee, että yksi mahdollinen selitys voisi olla SoC-sirun erittäin vähävirtaiset LP-E-ytimet, jotka eivät tukisi kyseisiä ominaisuuksia ja ne olisi siksi kytketty pois mobiiliversioista. Teoria on sinänsä hyvin mahdollinen, mutta se tarkoittaisi samalla, ettei LP-E-ytimiä nähtäisi työpöydällä. Se olisi mahdollista toteuttaa sekä erilaisilla SoC-siruilla että kytkemällä ne yksinkertaisesti pois päältä, sillä työpöydällä niille ei ole vastaavaa tarvetta.

Lähde: InstLatX64 @ X, Tom’s Hardware

AMD julkaisi kolmannen vuosineljänneksensä tuloksen

Yhtiön päättynyt neljännes oli onnistunut, sillä sen tulos parani joka osa-alueella sekä viime neljännekseen että vuoden takaiseen nähden.

AMD on pitänyt vuoden kolmannen osavuosikatsauksensa ja julkaissut sen myötä myös neljänneksen tuloksen. Kulunutta neljännestä voidaan pitää onnistuneena, sillä yhtiön tulos parani kaikilla osa-alueilla vuoden takaiseen nähden.

AMD:n sai heinä-syyskuun kattavalla neljänneksellä kokoon 5,8 miljardin dollarin liikevaihdon, mikä on 8 % edeltävää neljännestä ja 4 % vuoden takaista paremmin. Yhtiön käyttökate puolestaan nousi yhdellä prosenttiyksiköllä viime neljänneksestä 47 %:iin, mikä on samalla 5 prosenttiyksikköä viime vuoden kolmatta neljännestä korkeampi. Yhtiön nettotulokseksi saatiin 299 miljoonaa dollaria plussaa, mikä on peräti 353 % paremmin kuin vuotta aiemmin ja peräti 1007 % paremmin kuin viime neljänneksellä.

Osastokohtaisesti yhtiön datakeskuspuolen liikevaihto pysyi ennallaan vuoden takaiseen verrattuna 1,6 miljardissa dollarissa. Tulos kuitenkin laski 505 miljoonasta 306 miljoonaan, minkä AMD pistää kehitystyöhön tehtyjen lisäpanostusten piikkiin.

Kuluttajapuolella liikevaihto puolestaan kasvoi peräti 42 % noin miljardista puoleentoista miljardiin dollariin. Samalla 26 miljoonan dollarin viimevuotinen tappio kääntyi 140 miljoonaa dollaria plussan puolelle. Parantunut tulos selittyy Ryzen 7000 -sarjan prosessoreiden kasvaneella kysynnällä.

Näytönohjaimet ja konsoleiden semi-custom piirit kattavalla peliosastolla liikevaihto kutistui 1,6 miljardista 1,5 miljardiin dollariin, mutta yksikön tulos kasvoi samaan aikaan 142 miljoonasta 208 miljoonaan dollariin. Yhtiön mukaan liikevaihdon pieneneminen johtuu semi-custom puolen heikentyneestä kysynnästä ja kasvanut tulos puolestaan Radeon-näytönohjainten myynnin kasvusta.

Sulautettujen laitteiden puolella yhtiön liikevaihto koki niin ikään pienen kolauksen 1,3 miljardista 1,2 miljardiin dollariin. Tulos pysyi kuitenkin lähes ennallaan, laskien 635 miljoonasta 612 miljoonaan dollariin. Tuloksen lasku selittyy yhtiön mukaan kasvaneella panostuksella kehitystyöhön.

Lähde: AMD, Kuva: App Economy Insights @ X

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 546.01 -ajurit

NVIDIA on julkaissut …

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 546.01 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 546.01 -ajureiden merkittävin uudistus on Game Ready -leima Call of Duty: Modern Warfare III:lle. Lisäksi mukana on tuki Desynced-, Jusant- ja RoboCop: Rogue City -peleille. Valitettavasti mitään mainintoja mahdollisista suorituskykyeroista aiempiin ajureihin ei ole mukana. Voit tutustua ajureihin tarkemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa.

Korjattujen bugien listalta löytyy tällä kertaa tiedossa olevien ongelmien listalla pitkään roikkunut Halo Infiniten suorituskykyongelmat Maxwell-näytönohjaimilla. Samaan syssyyn korjattiin myös 545.84-ajureiden aiheuttamat normaalia pidemmät latausajat samassa pelissä. Ajureiden luvataan myös tunnistavan LG C3 OLED TV:n G-Sync Compatible -näyttönä. Stable Diffusionia varten ajureihin on lisätty optio, jolla voi ottaa pois käytöstä tietokoneen keskumuistin lainaamisen, mikä estää sovelluksen hidastumisen sillä riskillä, että se voi sen sijasta aiheuttaa kaatumisen muistin todella loppuessa kesken. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan Windows 10:n läpinäkyvyysefektien virheet, värien haaleus Discordissa striimatessa sekä uuden NVIDIAn ikonin ilmestyminen tehtäväpalkkiin joka kerta käyttäjää vaihtaessa. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Live: io-techin lokakuun pelistriimi (Counter Strike 2)

31.10.2023 - 16:38 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (2)

Lokakuun pelistriimissä jatketaan Counter Strike 2:n parissa.

io-techin toimituksen live-pelit jatkuvat myös tänä vuonna yhteistyössä AOC:n kanssa ja lokakuun pelistriimissä Sampsa, Juha ja Niko hakevat menestystä uudesta Counter Strike 2:sta.

Pelistriimi alkaa tiistaina 31. lokakuuta klo 20:30 ja pelien päätteeksi arvotaan katsojien kesken AOC:n Q27G2E/BK-pelinäyttö (27″, 1440p, 144 Hz).

Tervetuloa mukaan katsomaan pelejä ja keskustelemaan chattiin.

Livestriimi Youtubessa

Apple julkisti uudet M3-piirejä hyödyntävät MacBook Pro -kannettavat

Uuden sukupolven piirin myötä MacBook Pro -mallistoon luvataan lisää suorituskykyä kautta linjan.

Apple julkisti viime yönä järjestämässään tilaisuudessa uudet M3-piirejä käyttävät 14- ja 16-tuumaiset MacBook Pro -kannettavansa. Uuden sukupolven piiri on koneiden merkittävin uudistus, jonka lisäksi näyttöjen SDR-maksimikirkkautta on korotettu 20 prosentilla 600 nitiin ja ulkoisesti tarjolla on uusi tumma Space Black -värivaihtoehto M3 Pro- ja M3 Max -malleille.

Uudet MacBook Prot ovat saatavilla M3, M3 Pro ja M3 Max -piireillä, jotka tarjoavat 8-16 prosessoriydintä sekä 10-40 GPU-ydintä. Piirien ominaisuuksista voi lukea tarkemmin omasta uutisestaan. 14-tuumaiseen malliin on tarjolla kaikki kolme piirivaihtoehtoa, kun taasen suurempaan 16-tuumaiseen malliin on valittavissa kaksi tehokkaampaa piiriversiota.

Kesällä 2022 julkaistu M2-piirillinen 13,3-tuumainen hinnat-alkaen-malli korvautuu uudessa mallistossa 14-tuumaisella mallilla. M3-piirillisessä hinnat-alkaen mallissa on siis nyt 14-tuumainen näyttö, M3-piirin perusversio sekä yksi USB-C-liitäntä muita uusia malleja vähemmän. Ulkoisten näyttöjen tuki on myöskin rajattu vain yhteen. Koko malliston näytöt on nyt Liquid Retina XDR -tyyppisiä, eli mini-LED-valaistu 120 Hz IPS LCD -paneeli. 14-tuumaisen tarkkuus on 3024 x 1964 pikseliä, 16-tuumaisessa mallissa resoluutio on puolestaan ennalta tuttu 3456 x 2234 pikseliä.

Uusien MacBook Proiden liitinvalikoima ei ole muuttunut edellisestä sukupolvesta – tarjolla on kolme Thunderbolt 4 -liitintä (M3-mallissa kaksi Thunderbolt 3 -liitintä), HDMI-liitäntä, 3,5 mm ääniliitäntä, SDXC-muistikortinlukija sekä MagSafe-liitäntä lataamiseen. Yhteyspuolella on tarjolla WiFi 6e ja Bluetooth 5.3. Akunkeston kehutaan olevan kaikkien aikojen paras – 14-tuumaiselle M3-mallille ja 16-tuumaiselle M3 Pro -mallille luvataan jopa 22 tunnin akunkesto (joka tosin luvattiin myös jo edellisen sukupolven 16-tuumaiselle mallille).

Uudet M3-piirilliset MacBook Prot tulevat Suomessa saataville 7. marraskuuta alkaen. 14-tuumaisen mallin hinnat alkavat 2069 eurosta, jolla saa M3-peruspiirin, 8 Gt yhteismuistia ja 512 Gt tallennustilaa. Haitarin yläpäässä on M3 Max -piirillä, 128 Gt:n yhteismuistilla ja 8 teratavun tallennustilalla varustettu vaihtoehto 8384 euron hintaan. 16-tuumaisen mallin hinnat alkavat 3129 eurosta ja päätyvät 8659 euroon. M3 Max -mallit tulevat saataville hieman muita myöhemmin.

Lähde: Apple

Apple julkaisi M3-perheen järjestelmäpiirit: M3, M3 Pro ja M3 Max

Applen reaaliaikaista säteenseurantaa tukevan uuden grafiikkaohjaimen kerrotaan olevan suurin harppaus GPU-arkkitehtuurien saralla yhtiön historiassa.

Apple on pitänyt netissä ”Scary Fast” -otsikolla julkaisutilaisuuden uusimman sukupolven Mac-tietokoneille sekä uusille M3-perheen järjestelmäpiireille. M3-sarjaan julkaistiin kerralla odotetut M3, M3 Pro ja M3 Max -mallit, jotka valmistetaan TSMC:n 3 nanometrin luokan prosessilla.

Applen mukaan uudet M3-perheen järjestelmäpiirien uuden sukupolven grafiikkaohjain edustaa yhtiön historian suurinta loikkaa grafiikka-arkkitehtuurien saralla. Se tukee uutta Dynamic Caching -teknologiaa, kiihdytettyä säteenseurantaa sekä mesh shading -ominaisuutta. M3-perheen grafiikkaohjainten kerrotaan olevan jopa 2,5 kertaa niin nopeita, kuin M1-perheen vastineilla, joskin siihen on laskettu mukaan säteenseurantakiihdytyksen avut. Muutoin GPU:n luvataan tarjoavan M1:tä vastaavaa suorituskykyä vajaalla puolella tehonkulutuksella tai 65 % parempaa suorituskykyä maksimikulutuksella.

Uusi Dynamic Caching -ominaisuus allokoi GPU-muistia kullekin sovellukselle reaaliajassa juuri sen verran, kuin ne tarvitsevat, eikä se vaadi kehittäjiltä lisäpanostusta. Ominaisuuden luvataan parantavan suorituskykyä merkittävästi, mutta mitään suoria lukuja yhtiö ei tarjonnut.

Prosessoripuolella uusien tehoydinten kerrotaan olevan 30 % nopeampia kuin M1:ssä ja 15 % nopeampia kuin M2:ssa, kun energiatehokkaissa ytimissä eroa on 50 ja 30 %. Käytännössä maksimitehonkulutuksella prosessorin luvataan olevan jopa 35 % nopeampi, kuin vastaava M1, ja kykenevän vastaavaa kykyyn M1:n kanssa puolella sen tehonkulutuksesta.

Tekoälykiihdytyksen osalta uuden sukupolven piirien luvataan olevan 16-ytimisellä NPU:llaan jopa 60 % nopeampia, kuin M1-vastineensa, mutta M2-perheeseen verrattuna ero jää 15 prosenttiin. Mediayksikköä on puolestaan päivitetty AV1-purulla, mutta pakkauspuolelta AV1:tä ei vielä löydy.

M3-perusversio on varustettu yhteensä kahdeksalla prosessoriytimellä ja 10-ytimen GPU:lla sekä maksimissaan 24 Gt:n muistilla. Prosessori rakentuu 25 miljardista transistorista. M3 Prossa prosessoriydinten määrä on kasvatettu 12 ytimeen, GPU:n 18 ytimeen ja maksimimuistimäärä 36 gigatavuun. Transistoreja tämän toteuttamiseen on tarvittu 37 miljardia kappaletta. Jopa 92 miljardista transistorista rakentuvassa M3 Maxissa prosessoriytimiä on 16, mutta GPU-ytimiä jopa 40. Muistia M3 Maxilla on käytössään täydessä konfiguraatiossa jopa 128 Gt.

Lähde: Apple

Qualcomm julkaisi Snapdragon X Eliten suorituskykylukemia

Qualcommin virallisissa luvuissa prosessorin luvataan tarjoavan erittäin kilpailukykyistä suorituskykyä etenkin yhdellä säikeellä ja kolmannen osapuolen Control-testissä GPU-suorituskyky vastaa AMD:n Radeon 780M:ää.

Qualcomm julkisti viime viikolla uudet Snapdragon X Elite -järjestelmäpiirit PC-käyttöön. Uusien prosessorien sisällä sykkii Nuvian alun perin kehittämät Arm-arkkitehtuurin Oryon-ytimet.

Qualcomm on julkaissut itse julkistuksen jälkimainingeissa myös virallisia suorituskykytestejä uusille järjestelmäpiireilleen. Yhtiöllä on ollut esillä referenssikannettavia kahdessa eri konfiguraatiossa ja vaikka paikalla ollut lehdistö ei saanut itse testailla kannettavia, pääsivät he näkemään testien ajamista reaaliajassa. Referenssikonfiguraatio A:ssa käytössä oli 80 watin TDP ja prosessori, jonka kaikkien ytimien maksimi Boost-kellotaajuus on 3,8 ja kahden ytimen 4,3 GHz. Referenssikonfiguraatio B:ssä TDP oli kuristettu 23 wattiin, kaikkien ytimien Boost-kellotaajuus 3,4 GHz:iin ja kahden ytimen Boost-kellotaajuus 4 GHz:iin. Kummassakin konfiguraatiossa on käytössä kaikki 12 Oryon-ydintä.

Paikanpäällä ollut AnandTech on raportoinut nyt Qualcommin testeistä ja todennut, että Snapdragon X Elitelle luvatut suorituskykylukemat täsmäsivät hyvin myös heidän reaaliajassa näkemiensä testien kanssa molempien referenssikonfiguraatioiden osalta. Qualcommin lukujen mukaan X Eliten A-versio nappaa Cinebench 2024:n yhden ytimen tulokseksi 132 ja B-versio 122 pistettä, kun Applen M2 saa 121, Intelin Core i7-13800H 115 ja AMD:n Ryzen 9 7940HS 109 pistettä. Kaikkien ydinten testissä X Elite A-versio sai puolestaan 1220 pistettä, Core i7-13800H 996 pistettä, Ryzen 9 7940HS 979 pistettä, X Elite B-versio 950 pistettä ja M2 572 pistettä.

Geekbench 6.2 -testit olivat hyvin samankaltaisia Cinebenchin kanssa: X Eliten A-versio nettosi yhdellä ytimellä 2940 pistettä, B-versio 2780 pistettä, Core i7-13800H 2755 pistettä, Ryzen 9 7940HS 2695 pistettä ja M2 2658 pistettä. Kaikilla ytimillä X Eliten A-versio sai 15 130 pistettä, Core i7-13800H 14 342 pistettä, X Eliten B-versio 14 000 pistettä, Ryzen 9 7940HS 12 181 pistettä ja M2 10 088 pistettä.

Uusien Snapdragon X Elite -järjestelmien GPU:sta konfiguraatiosta ei tiedetä valitettavasti tässä vaiheessa vielä juuri mitään. Qualcommin virallisissa testeissä oli tarjolla luvut GFXBenchin Aztec Ruins -testille ja 3DMark Wildlife Extremelle. Älypuhelimille tarkoitetussa ja jo varsin vanhassa Aztec Ruinsissa X Eliten A-konfiguraation kerrotaan saavan 350 FPS ja B-konfiguraation 295 FPS, kun M2 yltää 295 FPS:ään, Core i7-13800H 177 FPS:ään ja Ryzen 9 7940HS 139 FPS:ään. Wildlife Extremessä A-konfiguraation kerrotaan puolestaan saavan 44,5 FPS, M2:n 40,8 FPS, B-konfiguraation 38,5 FPS, Ryzen 9 7940HS:n 28,9 FPS ja Core i7-13800H:n 26,6 FPS. Myös Wildlife on suunniteltu osin älypuhelinkäyttöön, eikä siten ole välttämättä se relevantein testi PC-käytössä.

Mikäli Qualcommiin olisi uskominen, yhtiö olisi täysin omassa luokassaan UL Procyon AI -tekoälytestissä. Snapdragon X Eliten kerrotaan saavan testissä 1750 pistettä, kun Core i7-13800H sai 232 ja Ryzen 9 7940HS 172 pistettä. Valitettavasti tilanne on kuitenkin se, että vaikka luvut pitävät sinänsä kyllä paikkansa, todellisuudessa vain SDX Eliten lukemissa on hyödynnetty järjestelmäpiirin tekoälykiihdytintä, kun AMD:lla ja Intelillä testissä on käytössä vain prosessoriytimiä.

Virallisten lukujen lisäksi VideoCardz raportoi Geekerwanin päässeen ajamaan kannettavalla testit Remedyn Control-pelissä. Julkaistujen lukujen mukaan SDX Elite saa 1080p-resoluutiolla Low-asetuksin 53 FPS ja 1440p-resoluutiolla niin ikään Low-asetuksin 32 FPS. Geekerwanin mukaan suorituskyky vastaa suurin piirtein Radeon 780M -näytönohjainta Ryzen 7 7840HS:ssä, kun Applen M2 ja Intelin i7-13700H jäävät enemmän tai vähemmän jälkeen. M2 Max ja erillisnäytönohjaimet ovat kuitenkin täysin omilla luvuillaan. Sekä SDX Eliten että Intelin ja AMD:n prosessoreiden TDP oli asetettu 23 wattiin. Applen M2:lla oli konekäännöksen perusteella käytössä ”rajoittamaton tila” ja Maxilla ”matalan tehonkulutuksen tila”.

Lähteet: AnandTech, VideoCardz