Uutiset
NZXT julkaisi uuden Relay-audioekosysteemin
NZXT:n ”audioekosysteemiin” kuuluvat mikseri integroidulla kuuloketelineellä, headset, kaiuttimet ja subwoofer.

NZXT aloitti kotelovalmistajana vuonna 2004 ja on sittemmin laajentanut lonkeronsa laajalle. Ensimmäinen kotelo oli muotokieleltään kaikkea muuta kuin yksinkertainen tai hillitty, toisin kuin yhtiön nykymallisto. Uusi Relay noudattaa onneksi nykylinjaa.
NZXT kutsuu Relayta kokonaiseksi audioekosysteemiksi. Siihen sisältyvät SwitchMix-mikseri ja Relay headset, kaiuttimet ja subwoofer. SwitchMix on varustettu sisäänrakennetulla kuuloketelineellä, johon on rakennettu kuulokkeet tunnistava mekanismi. Se osaa vaihtaa ääniulostulon automaattisesti kaiuttimista kuulokkeisiin, kun ne nostetaan pois telineestään. Ominaisuus toimii millä tahansa kaiuttimilla ja 3,5 mm:n liitäntää käyttävillä kuulokkeilla, ei vain Relay-sarjalla. Mikseri sisältää 24-bittisen / 96 kHz:n DAC:n ja se tukee DTS 7.1 Surround sound -toimintoa sitä tukevilla laitteilla.
Relay-headset on HiRes Audio -sertifioitu headset, jonka kuulokkeissa tuottaa ääntä 40 mm:n elementit. Ne on suunniteltu kevyiksi ja Memory Foam -muistivaahtoa käytetään sekä kuulokkeiden kupeissa että pannassa. Kuulokkeet tukevat DTS Headphone:X -äänentoistoa ja niiden EQ on säädettävissä Cam-sovelluksen kautta. Headsetin mikrofoni on irrotettavissa, kun sitä ei käytetä.
Relay-kaiuttimet on suunniteltu PC-pelaamiseen ja ne tarjoavat 40 watin tehon per kaiutin. Kaiutinten diskanttielementissä on silkkikeskiö ja pääelementissä on hyödynnetty lasikuitua. Subwooferista löytyy puolestaan 6,5” elementti ja tehoa 140 wattia. Subwooferin taajuusrajat on säädettävissä siten, että se sopii parina käytettävien kaiutinten äänimaailmaan.
Relay SwitchMix-mikserin suositushinta on Suomessa 139,90 euroa, headsetin 99,90 euroa, kaiutinten 259,90 euroa ja subwooferin 129,90 euroa. Headset ja kaiuttimet ovat saatavilla sekä mustina että valkoisina, kun subwoofer ja SwitchMix ovat aina mustia.
Lähde: Lehdistötiedote
NZXT julkaisi uuden Relay-audioekosysteemin
NZXT:n ”audioekosysteemiin” kuuluvat mikseri integroidulla kuuloketelineellä, headset, kaiuttimet ja subwoofer.
Roccat julkaisi uuden Vulcan II -pelinäppäimistön mekaanisilla Titan II -kytkimillä
Aiemmissa Vulcan II -sarjan näppäimistöissä on ollut käytössä optiset Titan II -kytkimet.

Turtle Beachin talliin kuuluva Roccat on ollut aina hieman oman tiensä kulkija. Yhtiön tuorein näppäimistö noudattaa tuttua ja turvallista mallia erottumalla massasta selvästi.
Roccat Vulcan II on täyskokoinen mekaaninen näppäimistö yhtiön uusilla mekaanisilla Titan II -kytkimillä. Kytkimet tulevat saataville lineaarisina punaisina ja tuntopisteellisinä ruskeina versioina ja ne on voideltu tehtaalla valmiiksi. Punaisen version kytkentäpiste on 1,4 ja ruskean 1,8 mm. Kumpikin vaatii 45 gramman painallusvoiman ja niiden koko liikerata on 3,6 mm. Kytkimen kansi on tehty kirkkaan läpinäkyvästä muovista AIMO RGB-valaistuksen optimoimiseksi. Roccat lupaa Titan II -kytkimille jopa 80 miljoonan painalluksen eliniän.
Vulcan II on yhtiön edellisten lippulaivojen tapaan rungoltaan matalaprofiilinen, mutta kytkimet ovat täyskokoisia ja koko niiden kansipuoli tulee ulos rungosta ja sen alumiinikannesta. Myös näppäinhatut ovat matalaprofiilisia, mutta näppäimistön luvataan huolivan useimmat Cherry MX -tyyppiset näppäinhatut. Täyden näppäinasettelun lisäksi numpadin yläpuolelta löytyy kolme mediapainiketta ja pyöritettävä äänenvoimakkuusnuppi, jonka painallus toimii mykistyspainikkeena. Roccatin ohjelmiston avulla näppäimistö tukee Ez-Shift-toimintoa, joiden avulla näppäimiin saa ohjelmoitua toisenkin funktion. Neljä valaistus- ja näppäinprofiilia voi myös tallentaa suoraan näppäimistön muistiin.
Roccat Vulcan II:n suositushinta Euroopassa on 159,99 euroa. Se on ennakkotilattavissa heti Ranskan ja Saksan asetteluilla, mutta myös Nordic-asettelua on lupa odottaa myyntiin. FR- ja DE-asetteluiden toimitukset on tarkoitus aloittaa 19. heinäkuuta.
Lähde: Lehdistötiedote, tuotesivut
Roccat julkaisi uuden Vulcan II -pelinäppäimistön mekaanisilla Titan II -kytkimillä
Aiemmissa Vulcan II -sarjan näppäimistöissä on ollut käytössä optiset Titan II -kytkimet.
AOC:n uusi Agon Pro AG276QZD liittyy 27-tuumaisten OLED-kerhoon
AOC luottaa useiden kilpailijoidensa tavoin LG:n WOLED-paneeliin ja on saanut hinnan painetuksi muita matalammalle alle tuhanteen euroon.

Helposti kieleltä soljuvalla nimellä brändinsä siunannut AOC on julkaissut jälleen uutta verta pelinäyttöjen tiukasti kilpailuille markkinoille. Yhtiön uutuus noudattaa viime aikojen trendejä hyödyntämällä perinteisempien paneelien sijasta OLEDia.
AOC:n AGON by AOC Agon Pro AG276QZD on 26,5-tuumaisella LG:n OLED-paneelilla varustettu pelinäyttö. Se tarjoaa kokoonsa nähden järkevän 2560×1440-resoluution 240 hertsin virkistystaajuudella ja näytölle luvataan vaivainen 0,3 millisekunnin G2G-vasteaika. Muuttuva virkistystaajuus on tuettu FreeSync- ja G-Sync Compatible -sertifioituna. Paneeli on 10-bittinen ja kykenee toistamaan 98,5 % DCI-P3-väriavaruudesta. Myös HDR10 on tuettu, mutta näytön kirkkaudesta yhtiö on hyvin hiljaa.
AG276QZD:n jalka tarjoaa näytölle kääntösädettä -4° – +21,5° ja kääntösädettä -30° – 30°. Myös Pivot-ominaisuus on tuettu ja näytön korkeuttakin voidaan säätää 130 mm säätövaralla. Näytön takaa löytyy tyylitelty Light FX -RGB-valaistusalue ja I/O-liittimet, joihin lukeutuvat kaksi HDMI 2.0- ja kaksi DisplayPort 1.4 -liitäntää sekä kaksiporttinen USB 3.2 Gen 1 -hubi ja kuulokeliitäntä.
AOC AGON by AOC Agon Pro AG276QZA saapuu myyntiin kesäkuun aikana. Sen suositushinta on 999 euroa.
Lähde: Lehdistötiedote
AOC:n uusi Agon Pro AG276QZD liittyy 27-tuumaisten OLED-kerhoon
AOC luottaa useiden kilpailijoidensa tavoin LG:n WOLED-paneeliin ja on saanut hinnan painetuksi muita matalammalle alle tuhanteen euroon.
Fractal Designin 10-litrainen Terra-kotelo henkii skandinaavista yksinkertaisuutta
Mini-ITX-luokkaan kuuluva Terra tulee saataville hillittyinä jaden, grafiitin ja hopean sävyisinä koristeltuna pähkinäpuisella paneelilla.

Ruotsin lahja kotelomarkkinoille Fractal Design ei pitänyt Computex-messuilla liikaa meteliä itsestään. Meno oli niin hiljaista, että yhtiön uusi Terra-kotelo pääsi livahtamaan suoraan tutkan alta.
Terra on Fractal Designin mukaan suunniteltu mullistamaan pienoiskokoluokan pelikoneiden elämys. Yhtiön mukaan muutaman desin yli 10-litraiseen koteloon on haettu inspiraatiota modernien pelaajien kotoa ja siinä onkin aistittavissa hillittyä modernia skandinaavihenkeä. Kotelon etupaneelin viimeistelevät jopa 8 mm paksu alumiinipaneeli ja sen alta löytyvä, I/O-liitinten tähdittämä pähkinäpuinen koristepaneeli.
Kotelo on suunniteltu pelikäyttöön ja siihen mahtuukin jopa 322 mm pitkät näytönohjaimet mukana toimitettavalla PCIe Gen 4 -riserillä. Kotelo on konfiguroitavissa antamaan enemmän tilaa näytönohjaimelle tai prosessorille omien tarpeiden mukaan. Prosessoricoolerille jää tilaa minimissään 48 mm ja maksimissaan 77 mm. Näytönohjaimen maksimipaksuus riippuu paitsi prosessorille konfiguroidusta tilasta, myös näytönohjaimen korkeudesta; korkeintaan 131 mm korkealla näytönohjaimella leveyttä saa olla 43-72 mm eli 2-3,5 korttipaikkaa ja 131-145 mm korkealla 33-62 mm eli 1,5-3 korttipaikkaa.
Fractal Design Terran tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat, paino ja tilavuus: 343 x 153 x 218 mm, 3,1 kg ja 10,4 litraa (jalat huomioiden 11,4 litraa)
- Emolevytuki: mITX
- Virtalähdetuki: SFX, SFX-L (max 130 mm)
- Etupaneeli: 1 x USB-C 3.2 Gen 2×2, 1 x USB-A 3.0, Virtapainike
- Sisäiset asemapaikat: 2 x 2,5”
- Lisäkorttien maksimipituus ja paksuus: 322 mm, 33-72 mm
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 48-77 mm
- Tuuletinpaikat: 1x 120 mm
- Jäähdytinyhteensopivuus: 1x 120 mm kyljessä (max 200 mm pitkä näytönohjain, ei 2,5” asemaa)
Terra tulee saataville jaden, grafiitin ja hopean värisinä. Valmistajan mukaan Terran suositushinta Suomessa on 213,90 euroa ja se tulee saataville välittömästi kaikissa väreissä. Kotelo on hinnoiteltu Suomessa Hinta.fi-hintaseurannan mukaan edullisimmillaan 189 euroon.
Lähde: Fractal Design
Fractal Designin 10-litrainen Terra-kotelo henkii skandinaavista yksinkertaisuutta
Mini-ITX-luokkaan kuuluva Terra tulee saataville hillittyinä jaden, grafiitin ja hopean sävyisinä koristeltuna pähkinäpuisella paneelilla.
DeepCoolilta matalaprofiilinen 120 mm tuuletinta käyttävä AN600-prosessoricooleri
DeepCoolin ilmajäähdytteinen uutuuscooleri tasapainottelee matalaprofiilisuuden ja suorituskyvyn välillä.

DeepCool on laajentanut prosessoricoolerimallistoaan uudella ilmajäähdytteisellä AN600-mallilla, joka tarjoaa valmistajansa mukaan hyvää suorituskykyä kilpailukykyiseen hintaan matalaprofiilisuutta kaipaaviin jäähdytystarpeisiin. Uutuuden luvataan kykenevän jäähdyttämään jopa 180 watin lämpökuorman ja jäähdyttävän samalla myös alle asemoituvia muistikampoja, jotka voivat olla maksimissaan 40 mm korkeat.
Coolerin kokonaiskorkeus on 67 mm, josta tuulettimen osuus on 15 mm. AN600 rakentuu yhteensä 62 vaakasuuntaisesta alumiinilamellista, jotka ovat yhteydessä kupariseen pohjalevyyn kuudella kuparilämpöputkella. Rivaston päälle on istutettu 120 mm PWM-tuuletin puhaltamaan ilmaa kohti emolevyä. Tuuletin on valaistu, mutta hieman eri tavalla kuin on yleisesti totuttu. Roottorin navassa on nimittäin läpinäkyvä ikkuna, jonka takana näkyvä kuusinapainen moottori on valaistu valkoisin ledein.
Tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 122 x 120 x 67 mm (P x L x K)
- Paino: 628 g (tuulettimen kanssa)
- Materiaali: alumiinirivasto, kuparipohja ja -lämpöputket
- Lämpöputket: 6 x 6 mm
- 120 x 120 x 15 mm PWM-tuuletin (500-1850 RPM; 61,6 CFM max, 24,4 dBA max)
- Yhteensopivuus: LGA1700/1200/1151/1150/1155, AM5/AM4
DeepCool AN600 tulee saataville kesäkuun aikana 51,90 euron suositushintaan. Cooleri on yhteensopiva uusimpien Intel LGA 1700- ja AMD AM5-kantaisten suorittimien kanssa. AN600:lle myönnetään kolmen vuoden takuu.
Lähde: lehdistötiedote
DeepCoolilta matalaprofiilinen 120 mm tuuletinta käyttävä AN600-prosessoricooleri
DeepCoolin ilmajäähdytteinen uutuuscooleri tasapainottelee matalaprofiilisuuden ja suorituskyvyn välillä.
Uusi artikkeli: Testissä Intel Arc A750 & A770 (Alchemist)
Testissä Intelin Xe-grafiikkarkkitehtuuriin pohjautuvat Arc A750- ja A770-erillisnäytönohjaimet.

Intelin Arc A750- ja A770-näytönohjaimet saapuivat myyntiin viime syksynä, mutta ensimmäisissä testeissä oli havaittavissa muun muassa suorituskyky- ja ajuriongelmia. Testasimme molemmat näytönohjaimet 8 kuukautta myöhemmin, kun ajurit ovat ehtineet jo päivittyä useampaan otteeseen.
Artikkelissa luodaan katsaus Intelin Xe-grafiikka-arkkitehtuurin ja Arc-näytönohjaimien historiaan sekä tutustumme yhtiön omaan suunnitteluun perustuvien Limited Edition -mallisten Arc A750- ja A770-näytönohjaimien ominaisuuksiin. Suorituskykytestit on ajettu pääasiassa 1920×1080-resoluutiolla ilman säteenseurantaa ja säteenseuranta käytössä. Lisäksi mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.
Lue artikkeli: Testissä Intel Arc A750 & A770 (Alchemist)
Uusi artikkeli: Testissä Intel Arc A750 & A770 (Alchemist)
Testissä Intelin Xe-grafiikkarkkitehtuuriin pohjautuvat Arc A750- ja A770-erillisnäytönohjaimet.
AGON by AOC julkaisi 40-tuumaisen 21:9-kuvasuhteen AG405UCX-pelinäytön
Uusi Agon tarjoaa pelaajille 3440×1440-resoluution, 144 hertsin virkistystaajuuden ja kätevän kuuloketelineen.

AOC:n nimihirviö AGON by AOC tekee jälleen paluun otsikoihin uuden AGON AG405UXC -näytöllä. Uutuus otetaan epäilemättä vastaan mielenkiinnolla, sillä samassa kokoluokassa pelinäyttöjen markkinoilla ei ole varsinaisesti tungosta.
Agon AG405UXC on nimensä mukaisesti 40-tuumainen pelinäyttö. Se tarjoilee silmille 21:9-kuvasuhteen IPS-paneelilla 3440×1440-resoluution maksimissaan 144 hertsin virkistystaajuudella. Se tukee vaihtelevaa virkistystaajuutta Adaptive-syncin kanssa ja odottaa parhaillaan AMD FreeSync Premium -sertifiointia.
AOC:n uusi näyttö on DisplayHDR 400 -sertifioitu. Valitettavasti paneelin värintoisto jää kysymysmerkiksi, sillä näytön tekniset tiedot listaavat kaksi eri prosenttilukua kullekin tyypilliselle väriavaruudelle. Näytölle luvataan 1 millisekunnin MPRT-vasteaika, kun G2G-vasteaika on 4 ms.
AG405UCX on varustettu kahdella HDMI 2.0 -liitännällä, yhdellä DisplayPort 1.4 -liitännällä sekä USB-C 3.2 -liitännällä, joka tukee DisplayPort AltMode -tilaa sekä maksimissaan 90 watin virransyöttöä. Mukana on myös USB 3.2 Gen 1 -hubi neljällä ulostuloliittimellä, joiden tyyppiä ei ole eroteltu. Näytön jalka mahdollistaa korkeussäädön (150 mm), kallistuksen sekä kääntelyn, mutta Pivot-ominaisuutta ei tueta. Pienenä erikoisuutena mainittakoon näytön vasemmasta kyljestä löytyvä kuuloketeline.
AOC:n AGON by AOC AGON AG405UCX saapuu myyntiin kesäkuun aikana. Näytön suositushinta on 649 euroa.
Tuotesivut, lähde: lehdistötiedote
AGON by AOC julkaisi 40-tuumaisen 21:9-kuvasuhteen AG405UCX-pelinäytön
Uusi Agon tarjoaa pelaajille 3440×1440-resoluution, 144 hertsin virkistystaajuuden ja kätevän kuuloketelineen.
Corsair julkaisi uuden Darkstar Wireless -pelihiiren
Darkstar Wireless on suunniteltu MMO-pelaajille ja se tarjoaa jopa 15 ohjelmoitavaa painiketta eri tarpeisiin.

Perinteikkäisiin oheislaitevalmistajiin lukeutuva Corsair on julkaissut uutta verta MMO-pelaajien pelihiirimarkkinoille.
Corsair Darkstar Wireless -hiiren silmänä toimii yhtiön oma optinen Marksman-sensori, joka yltää jopa 26 000 DPI:n tarkkuuteen. Vaikka sensoria mainostetaan yhtiön omalla nimellä, se perustuu PixArtin PAW3393-T4QU-sensoriin. Valitettavasti Corsairilla on hiiren tuotesivut vielä sen verran kesken, että sensorin muita ominaisuuksia ei voida tässä vaiheessa varmistaa, paitsi DPI-säätö, jota voi säätää vaikka yhden DPI:n pykälin.
Kuten jo mainittua, Darkstar on suunniteltu etenkin MMO-pelaajille. Sen 15 ohjelmoitavasta painikkeesta 6 on sijoitettu peukalolla näppäiltäviksi. Yhtiö on jättänyt niiden väliin myös tyhjää tilaa, jossa peukalo mahtuu lepäämään, kun sitä ei tarvita. Muut ohjelmoitavat painikkeet ovat luonnollisesti itse pääpainikkeet, vasemman pääpainikkeen kyljestä löytyvät kaksi toimintopainiketta, rullan kolme painiketta, eli ilmeisesti klikkaus kummallekin sivulle sekä itse rullan klikkaus ja lopulta kaksi yleensä DPI-painikkeina käytettävää nappia hiiren päällä.
Darkstar Wireless yhdistetään tietokoneeseen joko Slipstream Wireless -yhteydellä tai Bluetoothilla. Slipstream Wireless tukee 2000 hertsin Hyper Polling -taajuutta. Akun luvataan kestävän parhaimmillaan 80 tuntia toimintaa ja hiiri ladataan USB-C-kaapelilla.
Corsair Darkstar Wireless saapuu myyntiin välittömästi. Sen suositushinta yhtiön omassa verkkokaupassa on 169,99 euroa.
Lähde: Corsair
Corsair julkaisi uuden Darkstar Wireless -pelihiiren
Darkstar Wireless on suunniteltu MMO-pelaajille ja se tarjoaa jopa 15 ohjelmoitavaa painiketta eri tarpeisiin.
PC Watch pääsi testaamaan kiinalaista MTT S80 -näytönohjainta
Japanilaissivusto valitsi testiin kirittäjäksi GeForce GTX 1050 Ti:n, joka huolimatta selvästi heikommista teoreettisista luvuistaan katosi kauas horisonttiin S80:n kangerrellessa.

Kiinalainen Moore Threads on yksi maan nousevista näytönohjainvalmistajista. Yhtiön näytönohjaimet perustuvat sen omaan MUSA-arkkitehtuuriin eikä ulkopuolelta lisensoituun, kuten joidenkin muiden kiinalaisvalmistajien näytönohjaimet.
Moore Threads teki jo aikaa sitten selväksi, että sen näytönohjaimet on tarkoitettu vain kotoisille markkinoille eli Kiinaan. Nyt japanilainen PC Watch on kuitenkin saanut yhden MTT S80 -korteista käsiinsä ja ajanut sillä testejä lukuisissa eri peleissä ja sovelluksissa. Kyseessä ei ole ensimmäinen testi näytönohjaimella Kiinan ulkopuolella, mutta se on edellistä kattavampi.
Yhtiön itsensä mukaan MTT S80 tarjoaisi jopa GeForce RTX 3060 Ti -tasoista suorituskykyä. Jo ensitestit osoittivat, ettei väite käytännössä pidä edes etäisesti paikkaansa, vaan suorituskyky ainakin peleissä jäi kauas jopa Intelin Arc A770:sta.
PC Watchin testit eivät edellisteen testien antamaa kuvaa ainakaan paranna. Sivusto oli valinnut verrokiksi NVIDIAn GeForce GTX 1050 Ti:n, joka laskennallisilta tehoiltaan jää kauas MTT S80:n taakse; esimerkiksi FP32-laskentavoimaa on 2,1 TFLOPSia S80:n 14,4:ää vastaan ja muistikaistaa on 112 Gt/s S80:n 448 Gt/s vastaan. Teoria on kuitenkin teoriaa ja käytännössä GTX 1050 Ti murskaa S80:n jok’ikisessä testissä. Parhaiten S80 pärjää DirectX 9 -testeissä, jossa GeForce yltää keskimäärin 86 % parempiin tuloksiin. Kun mukana on myös DirectX 11 -pelit, GTX 1050 Ti on jopa 195 % nopeampi kuin S80. Luku tosin pienenee ”vain” noin 120 %:iin, jos listasta tiputetaan pois Assetto Corsa, jossa GeForce tarjoaa jopa lähes 10-kertaista suorituskykyä kiinalaisverrokkiinsa nähden.
Luvut eivät muutu yhtään sen kauniimmiksi, kun tarkasteluun otetaan suorituskyvyn sijasta tehonkulutus. MTT S80 kuluttaa keskimäärin jopa 130 % enemmän tehoa kuin GTX 1050 Ti samoissa pelitesteissä.
Lähteet: PC Watch, Tom’s Hardware
PC Watch pääsi testaamaan kiinalaista MTT S80 -näytönohjainta
Japanilaissivusto valitsi testiin kirittäjäksi GeForce GTX 1050 Ti:n, joka huolimatta selvästi heikommista teoreettisista luvuistaan katosi kauas horisonttiin S80:n kangerrellessa.
Live: io-techin Tekniikkapodcast (24/2023)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 16. kesäkuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Petrus Laine ja Sampsa Kurri.
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:
Live: io-techin Tekniikkapodcast (24/2023)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.