Intel kertoi edistymisestään Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksien paikkaamisessa

Yhtiön mukaan se aikoo saada ensi viikon loppuun mennessä valmiiksi päivitykset 90 prosentille viimeisten viiden vuoden aikana julkaistuista prosessoreista.

Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuudet ovat olleet viime päivien kuumin puheenaihe. Nyt Intel on kertonut omasta edistymisestään haavoittuvuuksien paikkaamiseksi.

Intelin mukaan yhtiö on partnereidensa kanssa saanut valmiiksi haavoittuvuudet paikkaavia päivityksiä suurimmalle osalle yhtiön tuotteista. Mikäli aikataulut pitävät, lupaa yhtiö ensi viikon loppuun mennessä saada julkaistuksi päivitykset peräti 90 prosentille prosessoreista, joita se on julkaissut viimeisen viiden vuoden aikana.

Käyttäjät joutuvat kuitenkin odottamaan päivityksiä hieman pidempään, sillä Intel jakaa omat päivityksensä kumppaneillensa eikä loppukäyttäjille. Käyttäjät joutuvat siten odottamaan, että heidän tietokoneensa tai emolevynsä valmistaja julkaisee päivityksen, johon on sisällytetty Intelin korjaukset. Osa päivityksistä tulee luonnollisesti myös käyttöjärjestelmäpäivitysten mukana. Intel kehottaakin kaikkia käyttäjiä pitämään automaattiset päivitykset päällä niin käyttöjärjestelmän kuin muidenkin mahdollisten sovellusten kohdalla, jotta päivitykset asentuvat mahdollisimman nopeasti.

Lähde: Intel Kuva: Paul Pearce @ Twitter

HMD Global julkisti toisen sukupolven Nokia 6 -älypuhelimensa

Nokia 6 (2018) tuo mukanaan hyviä, joskin melko maltillisia uudistuksia. Uutuusmalli tulee ainakin aluksi myyntiin vain Kiinassa.

HMD Global on julkistanut odotetusti tänään uuden toisen sukupolven version Nokia 6 -älypuhelimestaan. Uudistukset ovat melko maltillisia. Laitteen ulkomitat ovat pienentyneet pituussuunnassa 5,2 mm, kiitos takakuoreen siirretyn sormenjälkitunnistimen. Paino on kasvanut kolmella grammalla. Ulkonäköön on haettu lisäpotkua metallinkiiltoisilla korostusraidoilla.

Järjestelmäpiiri on päivittynyt modernimpaan ja suorituskykyisempään Snapdragon 630 -malliin, joka on hyvä uudistus tämän hintaluokan puhelimeen. RAM-muistia löytyy nyt aina neljä gigatavua tallennustilavaihtoehtojen ollessa edelleen 32 ja 64 Gt. Uuden jäjrestelmäpiirin myötä yhteyspuolella ovat tuettuina nyt myös Bluetooth 5.0 sekä BDS-paikannus. USB-liitäntä on päivitetty Type-C-malliseksi ja se tukee pikalatausta, joka mahdollistaa akun lataamisen 50 %:iin puolessa tunnissa.

Näyttö, 16 megapikselin takakamera ja akku ovat pysyneet samoina kuin edeltäjämallissa. Käyttöjärjestelmänä toimii toistaiseksi Android 7.1 Nougat, mutta Android 8.0 Oreo -päivitys on luvassa kuten yrityksen muillekin puhelinmalleille.

Nokia 6 (2018) tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 148,8 x 75,8 x 8,6 mm
  • Paino: 172 grammaa
  • 5,5″ IPS LCD -näyttö, 1080 x 1920 pikseliä, 16:9, 403 PPI, Gorilla Glass 3
  • Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri (8 x 2,2 GHz Cortex-A53, Adreno 508 GPU, X12 LTE-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4 RAM-muistia
  • 32 tai 64 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa, muistikorttipaikka (max. 128 Gt)
  • Cat.4 LTE-yhteydet (150/50 Mbit/s), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, BDS, FM/RDS
  • 16 megapikselin takakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.0, PDAF, kaksois-LED-salama
  • 8 megapikselin etukamera, f2.0, 84-asteinen kiinteäpolttovälinen laajakulmaobjektiivi
  • 3000 mAh akku, USB Type-C, pikalataus
  • Android 7.1 Nougat

Uusi Nokia 6 tulee saataville Kiinassa tammikuun 10. päivä. Maailmanlaajuisesta julkaisusta ei ole vielä tietoa, mutta se tapahtuu mahdollisesti MWC-messuilla helmikuun lopulla. HMD:lta ei kuitenkaan toistaiseksi otettu kantaa asiaan. 32 Gt:n version suositushinta on Kiinassa 1499 yuania (190 euroa) ja 64 Gt:n version 1699 yuania (215 euroa). Värivaihtoehtoja ovat musta-kupari ja valko-pinkki.

Lähde: Nokia

AMD julkaisi Radeon Software 18.1.1 Alpha -ajurit korjaamaan DirectX 9 -pelien ongelmat

Uudet alfaversion ajurit korjaavat ensimmäisten Radeon Software Adrenalin Edition -ajureiden rikkoman yhteensopivuuden tiettyjen DirectX 9 -pelien kanssa.

AMD:n Radeon Software Adrenalin Edition -ajureista on löytynyt bugi, joka rikkoo osan DirectX 9 -rajapintaa käyttävistä peleistä. Terry Makedon lupasi yhtiön julkaisevan ongelmat korjaavan ajurin mahdollisimman pian ja nyt AMD on täyttänyt Makedonin lupauksen.

Radeon Software Adrenalin Edition 18.1.1 Alpha -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille. Ajurit tukevat tuttuun tapaan kaikkia AMD:n GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Ajureiden julkaisutiedotteessa ei kerrota muista muutoksista kuin korjauksesta aiempien ajureiden rikkomiin DirectX 9 -peleihin. AMD myös huomauttaa, ettei alfa-versiona julkaistu ajuri ole käynyt läpi tyypillistä yhtiön sisäistä testausta ja sitä ei suositella yleiseen käyttöön.

Lataa AMD:n Radeon Software 18.1.1 Alpha -ajurit täältä

Microsoft: Osa virustorjunnoista ei toimi yhdessä Meltdown ja Spectre -päivityksen kanssa

Microsoft on rajoittanut päivityksen jakamisen vain niihin Windows-kokoonpanoihin, joissa on yhteensopivaksi todettu virustorjunta.

Microsoft julkaisi eilen Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksia paikkaavan päivityksen Windows-käyttöjärjestelmille. Meltdown on Intelin ja tiettyjä ARM:n prosessoreita ja Spectre kaikkia markkinoilta löytyviä prosessoreita koskeva tietoturvauhka.

Vaikka Microsoftin Windows-päivitys julkaistiin jo eilen, kaikki käyttäjät eivät ole saaneet päivitystä Windows Updaten kautta. Yhtiön mukaan selitys puuttuvalle päivitykselle liittyy todennäköisesti virustorjuntaohjelmiin, joista osa ei ole yhteensopivia uuden päivityksen kanssa. Tämän vuoksi Microsoft on rajoittanut päivityksen jakelun vain niihin Windows-tietokoneisiin, joissa on yhteensopivaksi varmistettu virustorjunta. Joissain tapauksissa päivityksen jakelu voi viivästyä maksimissaan vuorokaudella myös muista syistä.

Microsoftin mukaan osa markkinoilla olevista virustorjuntaohjelmistoista tekee laittomia kutsuja Windowsin kernelimuistiin, jotka voivat aiheuttaa BSOD-virheitä (Blue Screen of Death) ja estää tietokoneen käynnistymisen mikäli tietokoneisiin asennetaan Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksia paikkaava päivitys.

Mikäli käyttäjällä on käytössään vain Windowsiin sisäänrakennettu virustorjunta kuten Windows Defender tai Microsoft Security Essentials, eikä päivitystä silti kuulu, voi käyttäjä lisätä omalla vastuullaan seuraavan rekisteriavaimen Windowsin rekisteriin.

Key=”HKEY_LOCAL_MACHINE” Subkey=”SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat” Value=”cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc” Type=”REG_DWORD”

Rekisteriavain on Microsoftin virallinen tunniste päivityksen kanssa yhteensopiville järjestelmille. Rekisteriavaimen lisääminen järjestelmään, jossa on päivityksen kanssa yhteensopimaton virustorjunta voi aiheuttaa ongelmia ja pahimmillaan vaatia Windowsin uudelleenasennuksen.

Microsoft on lisäksi julkaissut alan ammattilaisille tarkoitetut ohjeet, joilla voi tarkistaa onko Windows-tietokone suojattu Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksilta.

Lähde: Microsoft

Samsung julkaisi Exynos 9810 -järjestelmäpiirinsä tarkat tiedot

Samsungin uudessa huippupiirissä käytetään jopa 2,9 GHz:n kellotaajuudella toimivia M3-prosesessoriytimiä, Mali G72 GPU:ta sekä 1,2 Gbit/s LTE-modeemia.

Uutisoimme marraskuussa Samsungin paljastaneen uuden Exynos 9810 -lippulaivajärjestelmäpiirinsä CES 2018 Innovation Awards -palkintoihin liittyvän tiedotteensa yhteydessä, mutta tuolloin piiri teknisistä ominaisuuksista saatiin vain hyvin vähän tietoa. Nyt yritys on julkaissut piirin virallisesti.

Exynos 9810 edustaa Samsungin uusinta osaamista ja se valmistetaan toisen sukupolven 10 nanometrin FinFET-prosessilla. Piiristä löytyy yrityksen kolmannen sukupolven kustomoitu prosessoriratkaisu, huippunopea LTE-modeemi sekä koneoppimista- ja tekoälyä varten tarkoitettuja toimintoja, joiden avulla voidaan mm. tunnistaa nopeasti ihmisiä ja asioita kuvista sekä tunnistaa kolmiulotteisia syvyystietoja ympäristöstä.

Piiri sisältää yhteensä kahdeksan prosessoriydintä, joista neljä on Samsungin omia kolmannen sukupolven suorituskykyisiä Exynos M3 -ytimiä 2,9 GHz maksimikellotaajuudella ja toiset neljä energiatehokkuuteen optimoituja Cortex-A55-ytimiä. Yhden ytimen prosessorisuorituskyvyn kerrotaan kaksinkertaistuneen ja moniydinsuorituskyvyn kasvaneen 40 %:lla. Grafiikkasuorittimena toimii ARM:in toisen sukupolven Bifrost-arkkitehtuuriin perustuva Mali G72MP18 GPU, jonka luvataan parantavan grafiikkasuorituskykyä edeltäjämalliin nähden noin 20 %.

Piiriin integroitu markkinoiden nopeimmaksi mainostettu LTE-modeemi kykenee jopa 1,2 Gbit/s latausnopeuksiin (Cat.18, 6CA, 4×4 MIMO, 256-QAM) ja 200 Mbit/s lähetysnopeuksiin (Cat.13, 2CA). Uuden kaksoiskuvaprosessorin ja päivitetyn MCA-koodekin myötä piiri kykenee mm. neljän kuvasensorin käyttöön, reaaliaikaiseen kuvankäsittelyyn, 4K-videon tallentamiseen 120 FPS ruudunpäivitysnopeudella sekä 10-bittisellä HEVC- ja VP9-tuella. Ääniä piiri pystyy käsittelemään 32 bitin resoluutiolla ja 384 kHz:n näytteenottotaajuudella.

Samsung esittelee uutta Exynos 9810 -järjestelmäpiiriään ensi viikolla alkavilla CES 2018 -messuilla ja ensimmäinen sitä käyttävä kuluttajatuote tulee todennäköisesti olemaan helmi-maaliskuussa julkaistava Galaxy S9 -älypuhelin. Piiri on jo massatuotannossa.

Lähteet: Samsung (1)(2), Anandtech

AMD julkaisi oman tiedotteensa koskien Meltdown- ja Spectre-tietoturvauhkia

Kahdesta paljastuneesta haavoittuvuudesta vain Spectre koskee AMD:n prosessoreita.

AMD on julkaissut oman tiedotteensa koskien prosessoreiden tuoreita tietoturvaongelmia. Yhtiön prosessorit eivät kärsi vain Inteliä ja ARMia koskevasta Meltdownista, mutta Spectre tekee myös AMD:n prosessorit haavoittuviksi.

AMD:n tiedotteen mukaan tietoturva on yhtiölle prioriteetti ja sen tietoturvasta vastaavat arkkitehdit seuraavat koko ekosysteemiä uusien haavoittuvuuksien varalta. AMD muistuttaa lisäksi, että vaikka osa haavoittuvuuksista koskee myös sen prosessoreita, ne on tuotu esiin ammattilaisten toimesta laboratorio-olosuhteissa eikä hyökkäyksiä ole toistaiseksi nähty julkisuudessa.

Kolmesta havaitusta ongelmasta kaksi koskee Spectreä ja siten myös AMD:n prosessoreita. Yhtiön mukaan ensimmäinen hyökkäysvariantti on korjattavissa ohjelmisto- ja käyttöjärjestelmäpäivityksillä ilman merkittävää suorituskykyhävikkiä. Toista hyökkäysvarianteista AMD kuvailee lähes mahdottomaksi toteuttaa yhtiön prosessoreilla eikä siihen ole kyenneet toistaiseksi edes asiaa tutkineet tietoturva-asiantuntijat. Kolmas hyökkäysvariantti koskee vain Intelin ja ARMin Meltdown-haavoittuvuutta.

AMD:n tiedotteessa kehutaan, miten nyt paljastuneet hyökkäysmetodit ovat todistaneet koko alan yhteistyön toimivan hyvin ja että täydellinen turvallisuus on jatkossakin vaikeasti tavoiteltava unelma.

Lähde: AMD

Prosessoreiden tuoreet haavoittuvuudet julki: Meltdown ja Spectre

Tietoturvatutkijat ovat löytäneet moderneista prosessoreista kaksi haavoittuvuutta, joiden avulla on mahdollista lukea muistista arkaluontoista dataa, kuten salasanoja tai muita ohjelmissa auki olevia tietoja.

Meltdown koskee ainoastaan Intelin prosessoreita ja se on mahdollista paikata ohjelmallisesti Linux-, Windows- ja OS X -käyttöjärjestelmissä. Kyseessä on aiemmin io-techissä uutisoitu bugi, joka korjataan ottamalla käyttöjärjestelmän kernelissä käyttöön Kernel Page Table Isolation -ominaisuus eli KPTI, joka eristää kernelimuistin täysin käyttäjätason muistiavaruudesta. Intel painottaa, että kyseessä ei ole suunnitteluvirhe (errata), vaan prosessorit toimivat spesifikaatioiden mukaisesti.

Every Intel processor which implements out-of-order execution is potentially affected, which is effectively every processor since 1995 (except Intel Itanium and Intel Atom before 2013). 

 

Spectre on haavoittuvuuksista vakavampi ja se on läsnä käytännössä kaikissa laitteissa älypuhelimista pilvipalvelimiin. Haavoittuvuus on todettu Intelin, AMD:n ja ARM:n prosessoreissa. Spectre rikkoo eri sovellusten välisen eristyksen ja antaa hyökkääjälle mahdollisuuden huijata ohjelmat vuotamaan salaisuutensa riippumatta siitä, miten hyvin ne on koodattu. Spectreä on vaikeampi hyödyntää kuin Meltdownia ja samaan aikaan nykyisillä prosessoreilla sitä vaikeampi paikata ohjelmallisesti tai jopa mahdoton korjata kokonaan.

Almost every system is affected by Spectre: Desktops, Laptops, Cloud Servers, as well as Smartphones. More specifically, all modern processors capable of keeping many instructions in flight are potentially vulnerable.

 

Hyökkäysvariantteja on kolme kappaletta:

  • Variant 1: bounds check bypass (CVE-2017-5753)
  • Variant 2: branch target injection (CVE-2017-5715)
  • Variant 3: rogue data cache load (CVE-2017-5754)

Näistä variantit 1 ja 2 liittyvät Spectreen ja variantti 3 on Meltdown.

Päivitys:

Aiemmista tiedoista poiketen Meltdown- eli variantti 3 koskee Intelin lisäksi myös osaa ARM:n ytimistä. Asia selviää ARM:n julkaisemasta tiedotteesta, jonka mukaan variantti 3 koskee yhtiön Cortex-A75-ydintä. Lisäksi ARM:n mukaan on olemassa variantti 3:een liittyvä neljäskin hyökkäystapa, joka koskee sen Cortex-A15-, A57- ja A72-ytimiä.

 

Lue lisää: Spectreattack.com, Meltdownattack.com

Lähde: Google Security Blog

Microsoft julkaisi KPTI-päivityksen prosessoreiden tuoreeseen tietoturva-aukkoon

Microsoft julkaisi Windows-päivityksen PTI-ongelmaan poikkeuksellisesti heti, eikä seuraavan Patch Tuesdayn yhteydessä.

Alun perin Intelin prosessoreista paljastunut tietoturva-aukko on pitänyt myös io-techin kiireellisenä tänään, kun yritys toisensa jälkeen on kommentoinut asiaa tavalla tai toisella. Sittemmin on paljastunut, että ongelma koskee jollain tasolla myös muita prosessorivalmistajia.

Microsoft on kertonut päätyneensä poikkeukselliseen ratkaisuun ja julkaissut päivityksen Windows-käyttäjille jo nyt, kun yleensä se julkaisee päivityksiä vain Patch Tuesday -päivinä. Lisäksi yhtiöllä on parhaillaan käynnissä pilvipalveluidensa päivitys ongelman paikkaamiseksi.

We’re aware of this industry-wide issue and have been working closely with chip manufacturers to develop and test mitigations to protect our customers. We are in the process of deploying mitigations to cloud services and have also released security updates to protect Windows customers against vulnerabilities affecting supported hardware chips from Intel, ARM, and AMD. We have not received any information to indicate that these vulnerabilities had been used to attack our customers.

Huolimatta Microsoftin lausunnosta ainakaan allekirjoittaneen Windows 10 ei löytänyt vielä uusia päivityksiä.

Päivitys:

Microsoftin päivitys ongelmaan on nimeltään KB4056892 ja se on nyt ladattavissa joko Windows Updatesta tai manuaalisesti Microsoft Update Catalogista.

Lähde: The Verge

Intel antoi virallisen lausunnon prosessoreidensa tietoturvauhasta

Intelin PR-osaston muotoilemassa lausunnossa kumotaan väitteet, että Intel olisi ainoa yritys, jota haavoittuvuudet koskisi ja syytetään mediaa virheellisestä raportoinnista.

Intel toteaa lausunnossa, ettei se usko, että haavoittuvuuksien avulla pystyttäisiin korruptoimaan, muokkaamaan tai poistamaan tietoja. Haavoittuvuudessa on kuitenkin kyse kernelimuisti lukemisesta, josta ei mainita tiedotteessa sanallakaan.

Alun perin Intel ja joukko muita yrityksia, joita haavoittuvuudet koskevat, olivat aikeissa kertoa yksityiskohdista tarkemmin ensi viikolla, mutta Intel päätti aikaistaa omaa lausuntoaan pika-aikataululla johtuen sen mukaan virheellisistä kirjoituksista mediassa.

Lausunnon lopuksi Intel toteaa, että se uskoo tuotteidensa olevan maailman turvallisimpia ja partnereidensa tuella nykyiset ratkaisut tähän ongelmaan tarjoavat parhaan mahdollisen turvan yrityksen asiakkaille.

Intelin osakekurssi ehti laskea päivän aikana noin -6,5 %, mutta tiedotteen julkaisun jälkeen kurssi nousi välittömästi parilla prosentilla.

Lähde: Intel

ARM julkaisi tiedotteensa koskien prosessoreiden tuoretta tietoturva-aukkoa

Yhtiön mukaan osa sen Cortex-A-sarjan prosessoriytimistä kärsii samoista ongelmista kuin Intelin prosessorit.

Alun perin Intelin prosessoreista paljastunut tietoturvaongelma koskee jollain tasolla myös muita valmistajia. Tuoreen lausuntonsa kautta ARM on kertonut, että osa sen prosessoreista kärsii samasta ongelmasta.

ARM:n mukaan se on työskennellyt sekä AMD:n että Intelin kanssa korjatakseen tuoreen tietoturvaongelman. Yhtiön mukaan osa sen Cortex-A-sarjan prosessoreista kärsii samasta ongelmasta, mutta yhtiö painottaa myös, ettei samaa ongelmaa löydy sen Cortex-M-sarjan ytimistä.

Arm (has) been working together with Intel and AMD to address a side-channel analysis method which exploits speculative execution techniques used in certain high-end processors, including some of our Cortex-A processors. This method requires malware running locally and could result in data being accessed from privileged memory. Please note that our Cortex-M processors, which are pervasive in low-power, connected IoT devices, are not impacted.

We are encouraging our silicon partners to implement the software mitigations developed if their chips are impacted.

Päivitys:

ARM on julkaissut sivuillaan taulukon, jossa se erittelee tunnetut hyökkäysvariantit 1, 2 ja 3 sekä viimeiseen liittyvän variantti 3a:n. Aiemmista tiedoista poiketen Meltdown- eli variantti 3 koskee Intelin lisäksi myös ARM:n Cortex-A75-ydintä. Variantti 3a koskee yhtiön Cortex-A15-, A57- ja A72-ytimiä.

Lähde: Axios