Uutiset
Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (42/2020)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 16. lokakuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.
Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:
Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (42/2020)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.
Arctic julkaisi uuden kaksitornisen Freezer 50 -prosessoricoolerin
Arctic Freezer 50 eroaa viime vuonna julkaistusta TR-mallista alustayhteensopivuutensa lisäksi pienentyneen lämpöputkimääränsä osalta, mutta lupaa silti markkinoiden huippuun yltävää suorituskykyä.

Arctic on tänään julkaissut uuden Freezer 50 -prosessoricoolerin. Kyseessä on vuoden takaiseen vain AMD:n Threadripper-prosessoreiden sTR4-prosessorikantaan sopineeseen Freezer 50 TR:ään pohjautuva cooleri, jonka suurimpana uudistuksena on yhteensopivuus AMD:n ja Intelin kuluttaja-alustojen kanssa.
Arctic Freezer 50 on ulkoisesti varsin vastaava kuin viime vuoden Threadripper-malli. Kyseessä on tuplatornimallinen jäähdytin kahdella Arcticin omalla P-sarjan tuulettimella, joiden maksimiäänenvoimakkuudeksi valmistaja mainostaa 0,4 soonia. Edessä sijaitsee 120 mm:n malli ja rivastojen välissä coolerin keskellä 140 mm:n malli. Massasta Freezer 50 eroaa osoitettavalla RGB-valaistuksellaan ja alumiinirivaston peittävillä muovikehyksillään. Etummaista tuuletinta kiertää musta muovinen kehys, jota jäljittelevä tyhjä muovikehys on sijoitettu myös coolerin takaosaan. Coolerin RGB-valaistus on sijoitettu coolerin ylälaitaan kahtena LED-nauhana, joiden keskellä on niin ikään RGB-valaistu Arcticin logo.
TR-mallista tuttuun tapaan jäähdytin luottaa Direct Touch -lämpöputkiin, eli coolerin kupariset lämpöputket ovat suorassa kontaktissa prosessorin kanssa. Aivan identtinen uutuus ei kuitenkaan TR-mallin kanssa ole, vaan coolerin kuluttajaprosessoreita varten pienentyneen pohjan lisäksi myös lämpöputkien määrä on laskenut TR-mallin kahdeksasta kuuteen. Alumiinirivaston ripojen määrä ja koko on säilynyt kuitenkin ennallaan 104:ssä 0,4 mm:n rivassa. Pienentyneestä lämpöputkimäärästä huolimatta Arctic lupailee coolerinsa pakkauksessa Freezer 50:n kilpailevan markkinoilla erittäin hyvin menestyneen Noctua NH-D15:n kanssa ja jopa voittavan sen yhdellä asteella i7-8700K-prosessorilla 4,8 GHz:n kellotaajuuksilla.
Tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 148 x 149,5 x 166 mm
- Materiaalit: Alumiinirivasto, kupariset lämpöputket
- Lämpöputket: 6 kpl
- 1 x 120 mm Arctic P-sarjan PWM-tuuletin (200–1800 RPM)
- 1 x 140 mm Arcit P-sarjan PWM-tuuletin (200–1700 RPM)
- Yhteensopivuus: Intel LGA 1200 / 115x / 2066 / 2011(3), AMD AM4
Arctic Freezer 50 on saatavilla tällä hetkellä valmistajan verkkokaupasta 59,99 euron hintaan. Vaihtoehtoisesti coolerista on saatavilla myös 69,99 euron hintainen versio, jonka mukana tulee kaukosäätimellä ohjattavissa oleva A-RGB-ohjain. Arctic ei ole ilmoittanut tarkemmin, milloin jäähdytintä voi odottaa muiden jälleenmyyjien valikoimiin.
Arctic julkaisi uuden kaksitornisen Freezer 50 -prosessoricoolerin
Arctic Freezer 50 eroaa viime vuonna julkaistusta TR-mallista alustayhteensopivuutensa lisäksi pienentyneen lämpöputkimääränsä osalta, mutta lupaa silti markkinoiden huippuun yltävää suorituskykyä.
Asuksen ensimmäisen MiniLED-pelinäyttö ROG Swift PG32UQX:n julkaisu lähestyy
Kiinalaiseen Taobao-palveluun on ilmestynyt jo tuotesivut, joilla Asuksen ensimmäinen MiniLED-pelinäyttö on hinnoiteltu vajaaseen 5500 euroon.

Asus esitteli CES 2020 -messuilla vuoden alussa ROG Swift PG32UQX:n, ensimmäisen pelaajille suunnatun MiniLED-taustavalaistun näytön. Tuolloin yhtiö ei kertonut, milloin näyttö tulisi kuluttajien saataville, mutta nyt tuo päivä vaikuttaa olevan lähellä.
ROG Swift PG32UQX -nimensä mukaisesti 32-tuumainen näyttö on varustettu 3840×2160-resoluution IPS-paneelilla ja se kykenee parhaimmillaan 144 hertsin virkistystaajuuteen. Näyttö on varustettu lisäksi G-Sync Ultimate -moduulilla. MiniLED-taustavalaistu näyttö tukee FALD-tekniikkaa (Full Array Local Dimming) yhteensä 1152 itsenäisesti ohjattavalla alueella
Nyt näytön julkaisu vaikuttaisi olevan viimein käsillä, sillä kiinalaiseen Taobao-palveluun on lisätty tuotesivut PG32UQX:lle. Yksi tuotesivuille sijoitetuista mainoksista listaa jo tiedettyjen ominaisuuksien lisäksi HDMI 2.1 -tuen, mistä Asus ei ollut maininnut aiemmin. HDMI 2.1 -tuki tarkoittaisi esimerkiksi mahdollisuutta ajaa näyttöä täydellä 4K-resoluutiolla ja 144 hertsin virkistystaajuudella 10-bittisin värein ilman pakkausta. Vielä tammikuussa mainitusta G-Sync Ultimate -tuesta ei kuitenkaan löydy mainintoja, vaan tuotesivuilla puhutaan vain tavallisesta G-Syncistä. Näyttö on DisplayHDR 1400 -sertifioitu, mikä tarkoittaa vähintään 1400 kandelan maksimikirkkautta, 3,5-kertaista dynaamista kontrastia DisplayHDR 1000 -näyttöihin verrattuna ja kykyä toistaa vähintään 95 % DCI-P3(-D65) väriavaruudesta.
Asus ROG Swift PG32UQX on hinnoiteltu Taobaossa 42 999 Yuaniin eli noin 5465 euroon.
Päivitys:
Asus on ilmoittanut TFTCentralille, että näyttö ei tue HDMI 2.1 -standardia ja Taobaon mainokset ovat siten virheellisiä. Myöskään näytön hinta ei tule olemaan Taobaossa mainittu 42 999 Yuania.
Lähde: TFTCentral, Taobao
Asuksen ensimmäisen MiniLED-pelinäyttö ROG Swift PG32UQX:n julkaisu lähestyy
Kiinalaiseen Taobao-palveluun on ilmestynyt jo tuotesivut, joilla Asuksen ensimmäinen MiniLED-pelinäyttö on hinnoiteltu vajaaseen 5500 euroon.
Razer julkaisi ensimmäiset kotelonsa: Tomahawk ATX ja Mini-ITX
Razerin ensimmäiset kotelot on varustettu verrattain hillityllä, kotelon tassujen kohottaman pohjan alta hohtavalla Chroma Underglow -valaistuksella.

Razer on levittänyt lonkeronsa liki koko oheislaitemarkkinoille omia tietokoneitaan unohtamatta. Kotelorintamalla yhtiö on nähty tähän asti vain brändiyhteistyössä eri kotelovalmistajien tuotteissa, mutta nyt siihen on saatu muutos.
Razer on julkaissut RazerCon 2020 -virtuaalimessuillaan ensimmäiset omat tietokonekotelonsa. Tomahawkiksi brändätystä kotelosta tulee saataville miditorniluokan ATX-malli sekä pienikokoisempi ITX-malli. Molemmat ovat selvästi tunnistettavissa saman perheen tuotteiksi.
Teräksisten koteloiden molemmat kyljet ovat karkaistua lasia ja ne aukeavat saranoilla. Lasipaneelit voi myös nostaa pois saranoiltaan asennustöiden helpottamiseksi. Koteloiden etupaneelia koristaa vihreä LED-valaistu Razerin logo. Koteloiden ilmanvaihto tapahtuu takapään tuulettimen, rei’itetyn katon sekä etupaneelin sivun ritilöiden kautta. Ainakin katto on varustettu pölynsuodatuksella, mutta esimerkiksi etupaneelin mahdollisesta pölysuodattimesta ei mainita Razerin verkkosivuilla.
Tomahawkien RGB-valaistus poikkeaa massasta selvästi, sillä Razer Chroma Underglow:ksi ristitty valaistus on sijoitettu kotelon pohjaan hohtamaan valoa tassujen kohottaman kotelon alta. Kotelon I/O-paneeli on sijoitettu kotelon päälle ja siitä löytyy virta- ja reset-painikkeiden lisäksi yksi Type-C -liitin, erillinen mikrofoni- ja yhdistetty mikrofoni/kuulokeliitin sekä kaksi USB Type-A -liitintä.
Razer Tomahawk -koteloiden tekniset tiedot:
- Ulkomitat ja paino:
- ATX: 494,6 x 235,4 x 475 mm, 13,5 kg
- Mini-ITX: 321,5 x 206,2 x 367,2 mm, 5,8 kg
- Materiaali: 0,8 mm SPCC-teräs, karkaistu lasi
- Etupaneeli: USB Type-C 3.2 Gen 2, 2 x USB Type A 3.1 Gen 1, 3,5 mm mikrofoni / kuuloke -yhdistelmäliitin, 3,5 mm mikrofoniliitin
- Yhteensopivat emolevyt:
- ATX: E-ATX, ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
- Mini-ITX: Mini-ITX, Mini-DTX
- Levypaikat:
- ATX: 3 x 3,5”/2,5” + 2x 2,5”
- Mini-ITX: 3x 2,5”
- Laajennuskorttipaikat: ATX 7 kpl, Mini-ITX 3 kpl
- Lisäkorttien maksimipituus: ATX 384 mm, Mini-ITX 320 mm
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: ATX 176 mm, Mini-ITX 165 mm
- Virtalähteen maksimikoko: ATX: ATX / 210 mm, Mini-ITX: SFX, SFX-L
- Jäähdytinyhteensopivuus: ATX: 360 mm, Mini-ITX: 240 mm
Teknisistä ominaisuuksista on jätetty pois tuuletinpaikat, koska Razer ei ole niitä muistanut mainita koteloiden tiedoissa. Kuvien perusteella Mini-ITX on varustettu yhdellä tuuletinpaikalla edessä ja takana sekä kahdella katossa ja lattiassa. ATX-kotelon osalta voidaan varmuudella todeta vain takapään yksi ja katon kolme tuuletinpaikkaa, mutta todennäköisesti etupaneelissa on niin ikään kolme tuuletinpaikkaa. ATX-version pohjan tuuletinpaikat, mikäli niitä on virtalähteen lisäksi, eivät näy kuvissa.
Molemmat Tomahawk-kotelot ovat ennakkotilattavissa Razerin Yhdysvaltojen verkkokaupassa, jossa luvataan aloittaa toimitukset 5. marraskuuta. Euroopan verkkokaupassa ei ole toistaiseksi samaa mahdollisuutta tai tietoa toimitusajoista. Tomahawk ATX on hinnoiteltu Euroopassa 229,99 ja Mini-ITX 199,99 euroon.
Razer julkaisi ensimmäiset kotelonsa: Tomahawk ATX ja Mini-ITX
Razerin ensimmäiset kotelot on varustettu verrattain hillityllä, kotelon tassujen kohottaman pohjan alta hohtavalla Chroma Underglow -valaistuksella.
UL Benchmarks julkaisi uuden 3DMark Wild Life -testin Androidille, iOS:lle ja Windowsille
Uusi 3DMark-testi pitää sisällään uusia vertailutyökaluja sekä kaksi eri tyyppistä testiä, tavallisen pikatestin ja pitkäkestoisen rasistustestin.

Kotimaisista juuristaan tuttu UL Benchmarks on julkaissut uutta verta 3DMark-testiperheeseen. Uusi 3DMark Wild Life on suunniteltu ensisijaisesti mobiililaitteiden grafiikkapiirin testaamiseen, mutta siitä on saatavilla myös Unlimited-versio Windowsille.
3DMark Wild Life on suunniteltu mittaamaan grafiikkapiirin suorituskykyä vaativassa pelin kaltaisessa ympäristössä. Testin kerrotaan hyödyntävän modernien mobiililaitteiden viimeisimpiä tekniikoita testin renderöinnissä. Mobiililaitteilla testistä on saatavilla kaksi versiota, Wild Life ja Wild Life Stress Test.
Wild Life on perinteinen, verrattain lyhyt testi. Sen kerrotaan simuloivan sellaisia mobiilipelejä, joissa rasitus keskittyy lyhyisiin pyrähdyksiin. Wild Life Stress Test pyörii puolestaan pidempään ja simuloi jatkuvasti raskaita pelejä. Stress Test ei anna vain perinteistä tulosta, vaan näyttää kätevässä graafissa miten laitteen suorituskyky muuttuu pidemmässä rasituksessa, jossa testiä pyöritetään useita kertoja peräjälkeen.
Uusi 3DMark antaa mobiililaitteilla pelkän tuloksen lisäksi helposti luettavia graafeja, joissa juuri ajettua tulosta voi verrata samalla laitteilla ajettuihin tuloksiin, suosituimpien laitteiden tuloksiin sekä kaikkiin muihin tuloksiin. Graafit antavat myös mielenkiintoista laitekohtaista dataa siitä, miten tasaisia tuloksia eri yksilöt antavat. Tiedot kerätään maailmanlaajuisesti lähetetyistä tuloksista, joten ne kattavat laajan skaalan erilaisia käyttöympäristöjä, mitkä voivat vaikuttaa tuloksiin. Lisäksi tarjolla on statistiikkaa siitä, miten eri käyttöjärjestelmäversiot vaikuttavat tulokseen.
3DMark Wild Life on toteutettu Vulkan-rajapinnalla Androidille ja Windowsille ja Metal-rajapinnalla Applen laitteille. Testi vaatii vähintään Android 10- tai iOS 13 -käyttöjärjestelmän ja se on ladattavissa Androidille Google Play -kaupasta ja iOS-laitteille Applen App Storesta. Windows-versio on puolestaan saatavilla ilmaisena päivityksenä 3DMark Advanced- ja Professional Edition -versioille Steamista, UL Benchmarksin verkkosivuilta ja Green Man Gaming -pelikaupasta.
Huom!
UL Benchmarks on ilmoittanut, että Qualcommin Vulkan-ajureista johtuen testissä esiintyy graafisia virheitä kuten vilkkumista Android 10 -käyttöjärjestelmällä ja Snapdragon 855:llä tai vanhemmilla järjestelmäpiireillä. Kyseessä on kosmeettinen haitta, joka ei vaikuta tuloksiin. Android 11 -version mukana tulevat Qualcommin uudemmat Vulkan-ajurit korjaavat ongelmat.
Lähde: UL Benchmarks
UL Benchmarks julkaisi uuden 3DMark Wild Life -testin Androidille, iOS:lle ja Windowsille
Uusi 3DMark-testi pitää sisällään uusia vertailutyökaluja sekä kaksi eri tyyppistä testiä, tavallisen pikatestin ja pitkäkestoisen rasistustestin.
Cooler Master julkaisi päivitetyn V2-version suositusta Hyper 212 EVO -prosessorijäähdyttimestä
Cooler Master Hyper 212 EVO V2 tuo mukanaan epäsymmetrisesti muotoillun jäähdytinrivaston, 100 prosenttisen RAM-yhteensopivuuden, uudistetun kiinnitysmekanismin ja uuden tuulettimen.

Cooler Master on julkaissut uuden Hyper 212 EVO V2 -prosessoricoolerin, joka on nimensä mukaisesti päivitetty versio suositusta Hyper 212 EVO:sta. Ulkoisesti cooleri on varsin tutun näköinen, mutta tarkemmalla silmäyksellä erot edeltäjään ovat nähtävissä.
Tutut neljä kuparista lämpöputkea ovat muuttuneet muotoilultaan epäsymmetrisiksi, eli käytännössä kohti kotelon takalaitaa taittuviksi. Tämä takaa valmistajan mukaan 100 prosenttisen yhteensopivuuden RAM-muistien kanssa alumiinisen jäähdytinrivaston sijoittuessa tuulettimineen niiden taakse. Myös alumiinirivasto itsessään on markkinoinnin kohteena siihen lisättyjen X-vent-reikien myötä. Käytännössä kyseessä on lämpöputkien ympärillä olevat X-kirjaimen muotoiset rei’itykset, jotka valmistajan mukaan parantavat jäähdytystä lämpöputkien ympärille muodostuvien turbulenssien myötä.
Muotoilullisten uudistusten lisäksi Hyper 212 EVO V2 tuo mukanaan uudistetun kiinnitysmekanismin ja uuden SickleFlow 120 -tuulettimen. Kiinnitysmekanismin valmistaja lupaa olevan täysin työkaluvapaa, minkä lisäksi se tukee erittäin monipuolisesti sekä Intelin että AMD:n alustoja. Uusi SickleFlow 120 -tuuletin puolestaan tarjoaa valmistajan mukaan 10 prosenttia edeltäjäänsä hiljaisemman äänenpaineen ja uudistetun kiinnitysmekanismin muovisilla kiinnikkeillä. Muilta ominaisuuksiltaan uutuus vastaa edeltäjäänsä tarjoten muun muassa Direct Contact -teknologian, eli siis kupariset lämpöputket ovat suorassa kontaktissa prosessorin kanssa.
Tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 80 x 120 x 155 (P x L x K)
- Materiaalit: Alumiinirivasto, kupariset lämpöputket
- Lämpöputket: 4 kpl
- 120 x 120 x 25 mm SickleFlow 120 -PWM-tuuletin (650 – 1800 RPM, 62 CFM, 8–27 dBA)
- Yhteensopivuus: Intel LGA 2066 / 2011-V3 / 2011 / 1200 / 1366 / 115x / 775, AMD AM4 / AM3 / AM3+ / AM2 / AM2+ /FM2+ / FM2 / FM1
Cooler Master Hyper 212 EVO V2 tulee saataville myöhemmin lokakuun aikana 39,99 euron suositushintaan.
Lähde: Sähköpostilehdistötiedote, Cooler Master
Cooler Master julkaisi päivitetyn V2-version suositusta Hyper 212 EVO -prosessorijäähdyttimestä
Cooler Master Hyper 212 EVO V2 tuo mukanaan epäsymmetrisesti muotoillun jäähdytinrivaston, 100 prosenttisen RAM-yhteensopivuuden, uudistetun kiinnitysmekanismin ja uuden tuulettimen.
Corsairilta Cherryn Viola-kytkimiä käyttävä K60 RGB Pro -näppäimistö
Viola on Cherryn puhtaalta pöydältä edullisempiin mekaniisiin näppäimistöihin suunnittelema kytkintyyppi.

Corsair julkaisi hiljattain puistattavalla hintalapulla varustetun lippulaivaluokan K100 RGB -pelinäppäimistön. Tällä kertaa vuorossa on jotain maltillisemmin hinnoiteltua Cherryn uusilla Viola-kytkimillä varustetun K60 RGB Pron muodossa.
Corsair K60 RGB Pro on yksi ensimmäisistä tai ensimmäinen Cherryn CES 2020 -messuilla esiteltyjä Cherry Viola -kytkimiä käyttävä näppäimistö. Viola-kytkimet on varta vasten edullisempiin mekaanisiin näppäimistöihin ja se on suunniteltu täysin puhtaalta pöydältä. Voit tutustua kytkimeen tarkemmin aiemmassa uutisessamme.
K60 RGB Pro on varsin pelkistetty näppäimistö, jossa on vain perusnäppäimet ilman mitään ylimääräistä. Nykytrendien mukaisesti näppäimet on kuitenkin RGB-valaistuja, kuten näppäimistön nimikin jo vihjaa. Valaistus tukee yhtiön iCue-järjestelmää ja sen voi saada reagoimaan esimerkiksi pelitapahtumiin. Näppäinten alta löytyy tukevuutta näppäimistölle antava alumiinikansi.
Corsair valmistelee lisäksi markkinoille K60 Pro -mallia punaisella valaistuksella, K60 RGB Pro SE magneettisesti kytkettävällä rannetuella ja PBT-muovisilla DoubleShot-näppäinhatuilla, sekä K60 RGB Pro Low Profile, jossa Viola-kytkimet on vaihdettu Cherryn MX Low Profile RGB Speed -kytkimiin.
K60 RGB Pro on saatavilla välittömästi ja se on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 129,99 euroon, mutta siellä ei ole toistaiseksi listattuna Nordic-asettelua. Muut sarjan näppäimistöt tulevat saataville myöhemmin ja niiden hinnoittelusta ilmoitetaan julkaisujen yhteydessä.
Lähde: Corsair
Corsairilta Cherryn Viola-kytkimiä käyttävä K60 RGB Pro -näppäimistö
Viola on Cherryn puhtaalta pöydältä edullisempiin mekaniisiin näppäimistöihin suunnittelema kytkintyyppi.
Intelin tuleva Alder Lake -prosessori vuotokuvassa
Alder Lake -prosessorin ensimmäinen vuotokuva paljastaa tulevan LGA 1700 -kannan olevan yhtä leveä, mutta selvästi korkeampi kuin nykyinen LGA 1200.

Intel ilmoitti viikko sitten uusien Rocket Lake -prosessoreiden saapuvan markkinoille ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Yhtiö on joutunut kiristämään julkaisusykliään selvästi jatkuvien prosessiongelmien ja kovenevan kilpailun edessä, sillä myös Rocket Laken seuraaja Alder Lake on tarkoitus julkaista ensi vuonna.
Alder Lake tulee olemaan paitsi Intelin ensimmäinen 10 nanometrin prosessilla valmistettava työpöytäprosessori, myös ensimmäinen järeämmän luokan hybridi-x86-prosessori. Alder Lake-S -prosessorit tulevat olemaan varustettuja enintään kahdeksalla tehokkaalla Golden Cove -ytimellä ja kahdeksalla energiatehokkaalla Gracemont-ytimellä. Intelin ensimmäinen hybridi-x86-prosessori on kannettaviin julkaistu Lakefield.
VideoCardz on saanut nyt käsiinsä ensimmäisen kuvan tulevasta Alder Lake-S -prosessorista. Tarkemmin sanottuna kyse on Engineering Sample -prosessorin takapuolesta, jossa näkyy uuden LGA1700 -kannan vaatimat 1700 kontaktipintaa. Prosessorin fyysinen leveys on pysynyt entisellään 37,5 millimetrissä, mutta uusi paketointi on kasvattanut pituutta aiemmasta 37,5 millistä 45 millimetriin. Paketoinnin pintaliitoskomponenttien perusteella myös itse Alder Lake -siru tulee olemaan entistä pitkulaisempi malliltaan.
Lähde: VideoCardz
Intelin tuleva Alder Lake -prosessori vuotokuvassa
Alder Lake -prosessorin ensimmäinen vuotokuva paljastaa tulevan LGA 1700 -kannan olevan yhtä leveä, mutta selvästi korkeampi kuin nykyinen LGA 1200.
HotHardware: Android 11 hidastaa Pixel-puhelimia testeissä
Vaikka osa testitulosten muutoksista menee virhemarginaalin sisään, ovat erot Android 10:n ja 11:n välillä pahimmillaan lähes 40 %.

Google julkaisi aiemmin syksyllä Android 11 -käyttöjärjestelmän lopullisen version älypuhelimille. Android 11 tuli ensimmäisenä saataville yhtiön omiin Pixel-puhelimiin sekä valikoituihin muiden valmistajien malleihin.
HotHardware on huomannut omissa testeissään uuden Android 11:n hidastavan ainakin Googlen Pixel 4 -sarjan älypuhelimia tietyissä tehtävissä. Kaikkein selviten ero näkyy Pixel 4a -mallin grafiikkasuorituskyvyssä, mutta myös Pixel 4:llä eroja on ja ne ovat lähes poikkeuksetta negatiivisia Android 11:lle.
3DMark Sling Shot Extremessä, GFXBenchissä ja Geekbenchissä tulokset ovat sekä Pixel 4:n että Pixel 4a:n osalta poikkeuksetta negatiivisia, kun molempien PCMark for Android – Work 2.0 -tuloksista löytyi poikkeuksen tekevät positiiviset osatulokset muutoin negatiivisesta kehityksestä.
3DMarkissa Pixel 4:n kokonaistulos laski vajaat 9 ja grafiikkapisteet reilut 5 %, mutta fysiikkatestissä Android 11:llä tuli takkiin peräti 17,31 %. Pixel 4a:lla tulosten suuruusluokka oli käänteinen: Kokonaispisteissä tuli uudella Androidilla takkiin yli 35 ja grafiikkapisteissä lähes 40 %, kun fysiikkapisteet laskivat vain reilut 2 %.
GFXBenchin T-Rex ja Manhattan -testeissä Pixel 4:n tulos laski Android 11:llä kenties virhemarginaaliin sopivasti noin prosentin, mutta Pixel 4a:n tulokset laskivat T-Rexissä yli 27 ja Manhattanissa lähes 32 %. Prosessorisuorituskykyyn keskittyvässä Geekbenchissä Pixel 4:n single- ja multicore-tulokset laskivat noin 6 ja 14 %, kun Pixel 4a:n tulokset tulivat alaspäin reilut 3 ja vajaat 7 %.
PCMark-testit olivat edeltävien tavoin mollivoittoisia, mutta kuten todettua, kummankin kohdalta löytyi yksi positiivinen poikkeustulos. Pixel 4:n Video Editing -pisteet nousivat vajaat 2 % ja Pixel 4a:n alle puoli prosenttia, jonka lisäksi 4a:n Photo Editing -pisteet nousivat noin 1,5 %. Muutoin luvut olivat myös PCMarkissa negatiivisia. Pixel 4:n tulokset Photo Editing-, Writing-, Work 2.0- ja Web Browsing -testeissä laskivat noin 10, 23, 8,5 ja 7 prosenttia. Pixel 4a:lla tulokset laskivat Writing-, Work 2.0- ja Web Browsing -testeissä noin 17, 3, 2,5 ja 0,5 prosenttia. Osa tuloksista menee selvästi virhemarginaalin sisään, mutta osassa testejä tulosten lasku on huomattavaa.
Lähde: HotHardware
HotHardware: Android 11 hidastaa Pixel-puhelimia testeissä
Vaikka osa testitulosten muutoksista menee virhemarginaalin sisään, ovat erot Android 10:n ja 11:n välillä pahimmillaan lähes 40 %.
Applen T2-tietoturvasirusta on löydetty jailbreakkauksen mahdollistavia haavoittuvuuksia
Erityisen merkittäviä haavoittuvuuksista tekee se, että niiden paikkaaminen ohjelmistopäivityksillä on mahdotonta.

Applen Mac-tietokoneiden tietoturvasta on vastuussa yhtiön oma T2-tietoturvasiru. Aiemmin tässä kuussa tutkijat kuitenkin löysivät T2-sirusta haavoittuvuuksia, jotka juontavat juurensa aina iPhone 7:aan asti.
Applen T2-tietoturvasiru perustuu iPhone 7:sta tuttuun A10-järjestelmäpiiriin. Tietoturvatutkijat ovat todenneet T2:n kärsivän samoista tietoturvaongelmista, jotka koskevat A10-järjestelmäpiiriä ja joiden hyödyntämisestä on opittu rutkasti muun muassa Redditin Jailbreak-alaosastolla. iPhonelle alun perin kehitetyn checkm8-hyökkäyksen pohjalta on luotu checkra1n-hyökkäys, joka mahdollistaa suoran T2-sirun ”jailbreakkauksen” USB Type-C -liitännän läpi. Hyökkäys antaa käyttäjälle täydet root-tason ja kernel execution -oikeudet, mikä puolestaan mahdollistaa esimerkiksi keyloggerin asentamisen T2-sirun ajettavaksi ilman, että Macin käyttäjä saisi tietää siitä. Sen avulla voidaan ohittaa myös Applen mahdollistama laitteen etälukitus.
Nyt t8012 Development Team -YouTube-kanavalla on julkaistu kaksi videota asian tiimoilta. Toisessa tapauksessa suoritetaan automaattinen jailbreak T2-sirulle ja toisessa demonstroidaan sen avulla asennettua MacEFIä, joka korvaa Intelin firmwaren ja siihen upotetun Applen logon, joka näkyy koneen käynnistyessä. Jälkimmäisessä videossa tietokoneen annetaan lisäksi käynnistyä aina macOS:ään asti.
Erityisen ongelmallisen haavoittuvuuksista tekee se, että niitä on mahdotonta paikata ohjelmistopohjaisesti. Tämä tarkoittaa kaikkien T2-sirulla ja Intelin prosessorilla varustettujen Mac-tietokoneiden, eli käytännössä vuosien 2018 – 2020 Macien, olevan haavoittuvia. Koska hyökkäys vaatii fyysisen pääsyn tietokoneelle, sen vaarallisuus käyttäjille on luonnollisesti rajallinen. Hyökkäys onnistuu kuitenkin vain sekunneissa, joten arkaluontoista dataa sisältäville Maceille se on potentiaalisesti erittäin vaarallinen.
Applen T2-tietoturvasirusta on löydetty jailbreakkauksen mahdollistavia haavoittuvuuksia
Erityisen merkittäviä haavoittuvuuksista tekee se, että niiden paikkaaminen ohjelmistopäivityksillä on mahdotonta.