Apple esitteli iOS-mobiilikäyttöjärjestelmänsä uusimman 11-version

Applen uusin iOS 11 -versio tuo useita pieniä parannuksia keskeisiin toimintoihin.

Uusien iPad Pro -taulutietokoneiden ohella Apple esitteli eilen illalla WWDC-tapahtumassaan iOS-mobiilikäyttöjärjestelmänsä version numero 11. Kuten tavallista, yritys mainostaa sen olevan iOS:n suurin päivitys tähän mennessä.

Siri-virtuaaliassistenttia on uudistettu muun muassa uusilla, luonnollisemmilla mies- ja naisäänillä. Koneoppimisen ja tekoälyn avulla Siri kykenee rytmittämään puhettaan ja käyttämään erilaisia äänenpainoja ja korkeuksia luonnollisen oloisesti. Virtuaaliassistentilta onnistuu myös englanninkielisten sanojen kääntäminen espanjaksi, italiaksi, kiinaksi, ranskaksi ja saksaksi. Siri osaa myös ehdottaa esimerkiksi käyttäjän selaamia aiheita käytettäväksi muissa sovelluksissa.

Kamerasovellusta on päivitetty mahdollistamaan OIS:n, True Tone -salaman ja HDR:n käyttö myös Portrait-kuvaustilassa. Loop and Bounce -ominaisuus mahdollistaa ikuisesti itseään toistavien videopätkien luonnin ja pitkällä valotusajalla saadaan puolestaan tallennettua liikettä. iPhone 7- ja 7S -puhelimet saavat käyttöönsä uuden HEIF-tiedostoformaatin (High Efficiency Image File Format), mikä pienentää kuvien vaatimaa tilaa puhelimessa.

Ilmoitusvalikko on jatkossa saatavilla myös lukitusnäkymästä. Valikkoon pääsee käsiksi tuttuun tapaan vetämällä sormella alas näytön ylälaidasta. Ohjauskeskus tukee iOS 11:n myötä käyttäjän kustomointia. Kukin käyttäjä voi siis itse päättää, mitkä tehtävät ovat näkyvissä Ohjauskeskuksessa. QuickType-näppäimistöä on uudistettu parantamalla yhden käden kirjoitusta. Jatkossa näppäimistön saa keskittymään lähelle käytetyn käden puolta painamalla pitkään emoji-näppäintä ja valitsemalla sen jälkeen yhden käden käyttö.

App Store on jatkossa jaettu kolmeen välilehteen: Tänään, Pelit ja Apit. Tänään-välilehdellä keskitytään yleisiin App Storea koskeviin uutisiin ja tapahtumiin, kun Pelit- ja Apit-välilehdet jakavat sovellukset nimiensä mukaisesti peleihin ja appeihin helpottamaan kaupan selailua.

Pienempiä iOS-uudistuksia ovat puolestaan tuki Apple Pay -maksuille Messages-sovelluksessa ja Do Not Disturb -tila autolla ajaessa. Käytettäessä DND-ominaisuutta puhelin tunnistaa kun käyttäjä ajaa autoa ja estää esimerkiksi puhelujen, tekstiviestien ja ilmoitusten näyttämisen.

iPadeille pyhitettyjä iOS 11 -ominaisuuksia ovat muun muassa uusi Dock-sovellusvalikko, Tiedostot-sovellus, Vedä ja pudota -ominaisuus sekä paranneltu moniajo.

Myös macOS:stä tuttu Dock-sovellusvalikko toimii iPadeilla jatkossa niin työpöytänäkymässä kuin sovelluksissakin. Sovellusvalikko on helposti kustomoitavissa omilla suosikkisovelluksilla, jonka lisäksi se näyttää muutaman kontekstiriippuvaisen sovelluksen nopeuttamaan moniajoa.

Tiedostot-sovellus tuo vihdoin helpon tiedostoselaimen myös iOS-laitteille. Sovellus tukee paitsi paikallisia ja Applen iCloud Drive -pilveen tallennettuja tiedostoja, myös ulkopuolisia pilvipalveluita kuten DropBox, Google Drive ja OneDrive. Tuettuna on myös iPadien uusi Vedä ja pudota -ominaisuus, eli esimerkiksi tiedostojen raahaaminen sovelluksesta toiseen.

iPadien Quick Type -näppäimistöä on parannettu pyyhkäisyeleillä. Jatkossa numerot, symbolit ja välimerkit saa kirjoitettua pyyhkäisemällä oikeaa kirjainta alaspäin ilman, että käyttäjän tarvitsisi erikseen hypätä erikoismerkkinäppäimistön puolelle.

Moniajoa on helpotettu mahdollistamalla esimerkiksi toisen sovelluksen avaaminen nykyisen rinnalle suoraan Dock-sovellusvalikosta. Sovellukset voivat jatkossa myös kellua toisen sovelluksen päällä Split Viewin sijasta ja sovellusvaihtaja muistaa ”paritetut” ohjelmat.

Lisätty todellisuus tulee nyt myös Applen iOS-laitteille ARKit-sovelluskehyksen myötä. ARKit mahdollistaa muilta alustoilta tutut lisätyn todellisuuden kokemukset, kuten pöydän päälle sijoittuvat pelit. Ominaisuutta esiteltiin pyörittämällä kylää ja taistelukohtausta lavalle asetetun pöydän päällä samaan aikaan kun kuin iPadia liikuteltiin ympäri pöytää.

Uusi iOS 11 tulee saataville välittömästi Develper Preview -kehittäjäversiona ja virallisena kuluttajaversiona myöhemmin ensi syksynä. iOS 11 tukee iPhone 5s:ää ja sitä uudempia malleja, iPad Airia, iPad mini 2:sta, 5. sukupolven iPadia ja niitä uudempia iPad-versioita sekä 6. sukupolven iPod Touchia.

Lähteet: Apple (1)(2)

Nokia 3:n myynti alkaa Suomessa viikon päästä, 5 ja 6 seuraavat viikkoa myöhemmin

Suomi on ensimmäinen maa, jossa Nokian uusi älypuhelinmallisto tulee kokonaisuudessaan saataville.

HMD Global on ilmoittanut tänään Nokia-älypuhelimen saatavuudesta ja hinnoittelusta Suomessa. Yritys esitteli Nokia 3, 5 ja 6 -mallit MWC-messuilla Barcelonassa helmikuun lopulla.

Uutuuksista ensimmäisenä markkinoille saapuu edullisin Nokia 3, jonka myynti alkaa 149 euron hintaan 13. kesäkuuta, eli ensi tiistaina. Nokia 5- ja 6-mallit saapuvat viikkoa myöhemmin (20.6.) 199 ja 249 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, kupari ja tummansininen. Nokia 6 tulee saataville aluksi vain DNA:n ja Elisan kautta.

HMD Global mainitsee Nokia-älypuhelinten vahvuudeksi laadukkaat materiaalit, sujuvan käyttökokemuksen ja puhtaan Android-käyttöjärjestelmän. Yritys lupaa myös tarjota Nokia-älypuhelimille Androidin tietoturvapäivitykset joka kuukausi. Myös Android O -päivitysten luvataan tulevan kaikille kolmelle mallille.

io-techin ensituntumat Nokian uusista älypuhelinmalleista voi lukea täältä.

Näkökulma: Intelin ja AMD:n uudet HEDT-tehoalustat

Intel ja AMD esittelivät viime viikolla Computex-messuilla uusia suorituskykyisiä HEDT- eli High End Desktop -alustojaan. Mitä jäi käteen?

Intel lanseerasi uudet LGA 2066 -kantaiset Core X -sarjan tehoprosessorit 4-18-ytimisinä ja niitä tukevan X299-piirisarjan. Vaikka Basin Falls -koodinimellisen alustan julkaisua ehdittiin jo odottaa pitkään, tarjolla oli silti muutamia odottamattomia yllätyksiä.

AMD puolestaan esitteli muutama viikko sitten paljastamaansa 16-ytimistä Ryzen Threadripper -prosessoria ja emolevyvalmistajilta oli näytillä X399-piirisarjaan perustuvia TR4-kantaisia emolevyjä.

 

Intelin leirissä positiivisin uutinen oli, että Core X -prosessorit tulevat saataville myös 14-, 16- ja 18-ytimisinä, kun ennakkoon odotettiin enimmillään 12-ytimistä mallia. Teknisiä yksityiskohtia, kuten kellotaajuuksia tai TDP-arvoja, kyseisistä Core i9 -malleista ei vielä kerrottu, joka viittaa vahvasti siihen, että kyseessä on viime hetkillä tehty muutos alkuperäisiin julkaisusuunnitelmiin.

Ryzen Threadripperin 16 ydintä ja SMT-tuella mahdollisuus käsitellä samanaikaisesti 32 säiettä näyttäisi yllättäneen Intel totaalisesti, jonka seurauksena Core X -sarjaan lisättiin Xeoneissa käytettävä HCC- eli High Core Count -piisiru. Suorituskykyisin 18-ytiminen Core i9-7980XE -malli on hinnoiteltu 1999 dollariin, mutta saataville sen on huhuttu saapuvan vasta ensi vuoden puolella.

Vaikka paperilla suunnitelmia voidaan muuttaa nopeasti, valitettavasti käytännössä ja piirituotannossa asiat eivät tapahdu yhtä kivuttomasti. Intelin on pakko testata ja validioida HCC-piisiruun pohjautuvat Core i9 -mallit huolellisesti ennen kuin se voi määrittää lopulliset kellotaajuudet ja tuoda ne kauppojen hyllyille myyntiin ja kuluttajien käsiin. Äärimmäisen monimutkaisen ja miljardeista transistoreista rakentuvien piisirujen kohdalla kyseessä on kuukausien prosessi.

Intelillä on ollut aikaa valmistella Basin Falls -alustan julkaisua teoriassa jopa pari vuotta, mutta lopputulos on hämmentävän sekava niin kuluttajien, median kuin emolevyvalmistajienkin näkökulmasta.

Io-techin suoraan emolevyvalmistajilta kuulemien kommenttien mukaan julkaisua kiirehdittiin alkuperäisestä aikataulusta ainakin parilla kuukaudella. Testiprosessoreiden saatavuus tällä hetkellä on poikkeuksellisen heikko sillä Intel on käytännössä katkaissut ainakin suurimmassa osassa Eurooppaa suhteensa mediaan. Emolevyvalmistajat ovat kiusallisessa tilanteessa, sillä ne eivät ole saaneet testiprosessoreita riittävissä määrin käsiinsä, jotta voisivat toimittaa niitä medialle testattavaksi. Lopputuloksena kesäkuussa saatetaan nähdä useampi artikkeli X299-emolevyistä ilman testiprosessoria. Myös io-techin testilabraan odotetaan saapuvaksi useampia X299-emolevyjä, mutta prosessoreista ei toistaiseksi ole tietoa.

Aikatauluongelmien lisäksi Intel onnistui hankaloittamaan asioita julkaisemalla HCC-piisiruun perustuvat Core i9 -prosessorit, jotka ovat siis käytännössä uudelleennimettyjä ja kalliimpia Xeon-palvelinprosessoreita. Intel ei ole vielä virallisesti julkaissut Skylake-EP-sukupolven Xeon-prosessoreita myyntiin, mutta ne ovat kalliimpia kuin kuluttajille suunnatut vastaavat Core i9 -mallit. Siinä missä 18-ytiminen Core i9-7980XE maksaa 1999 dollaria, Broadwell-EP-sukupolven 18-ytiminen Xeon E5-2697V4 maksaa 2700 dollaria. Jotta yritysasiakkaat eivät ostaisi Core i9 -prosessoreita Xeonien sijaan, Intel on joutunut keksimään keinotekoisia rajoituksia X299-emolevyille.

Skylake-X-prosessoreilla on mahdollista käyttää SSD-asemia kytkettynä suoraan prosessoriin X299-piirisarjan sijaan. Lisäksi NVMe-protokollan SSD-asemalta on mahdollista bootata käyttöjärjestelmä, mutta vain jos käytössä on Intelin oma SSD-asema.

Skylake-X-prosessoreilla, mutta ei Kaby Lake-X-prosessoreilla, tuettuna on myös Virtual Raid On CPU- eli VROC-ominaisuus, jossa useamman SSD:n boottaavat RAID-konfiguraatiot ovat mahdollisia, mutta vain RAID 0 -konfiguraatio on ilmainen. Jos halutaan käyttää RAID 1- tai 10-konfiguraatiota, Inteliltä on ostettava erillinen 99 dollarin hintainen USB-avaintikku, joka avaa biosista Premium-tilan. RAID 5 -konfiguraatiota varten on ostettava kalliimpi ilmeisesti 299 dollarin hintainen avain.

RAID-kikkailun lisäksi pakkaa sekoittavat eri määrä PCI Express -linjoja eri prosessorimalleissa ja Kaby Lake-X -prosessoreissa muistiohjain on kaksikanavainen, kun taas Skylake-X-prosessoreissa nelikanavainen. Toisin kuin LGA 1151 -kannalla ja Kaby Lake-X -prosessoreilla ei ole X299-alustalla mahdollista käyttää integroitua grafiikkaohjainta. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä huomiona Core X -prosessoreissa lämmönlevittäjän ja piisirun välissä on käytössä lämpötahna, eikä lämmönlevittäjää ole juotettu kiinni, kuten aikaisemmissa sukupolvissa.

AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreiden kohdalla ei vielä kerrottu kellotaajuuksia, TDP-arvoja tai hintoja. PCI Express -linjoja löytyy kuitenkin jokaisesta mallista 64 kappaletta. Intelin 16-ytiminen Core i9-7960X -malli on hinnoiteltu 1699 dollariin, joten nähtäväksi jää, kuinka kilpailukykyisesti AMD kykenee Threadripperinsä hinnoittelemaan. Myös Intelin X299- ja AMD:n X399-piirisarjaan perustuvien emolevyjen kesken on odotettavissa pienimuotoisempaa hintasotaa, mutta molempien hintatason odotetaan asettuvan 500 euron tienoille.

Kilpailun puuttuessa Intel on vuodesta 2010 lähtien lisännyt parin vuoden välein HEDT-alustaansa kaksi ydintä lisää:

 • 2010: Gulftown (6 ydintä)
 • 2011: Sandy Bridge-E (6 ydintä)
 • 2013: Ivy Bridge-E (6 ydintä)
 • 2014: Haswell-E (8 ydintä)
 • 2016: Broadwell-E (10 ydintä)
 • 2017: Skylake-X (18 ydintä)

Kiitos AMD:n ja Ryzen Threadripperin, kuluttajille tarjoillaan vuodessa 8 ydintä lisää, kun tähän asti viimeisen kuuden vuoden aikana ytimien määrä on kasvanut vain neljällä kuudesta kymmeneen.

Apple esitteli uudet iPad Pro -tehotaulutietokoneet

Apple esitteli eilisessä WWDC 2017 -tapahtumassaan uudet tehokäyttäjille suunnatut iPad Pro -taulutietokoneensa.

Apple on julkaissut eilen illalla WWDC-tapahtumassaan uudet iPad Pro -taulutietokoneet. Uusi mallisto koostuu aiempaa suuremmalla näytöllä varustetusta 10,5-tuumaisesta mallista sekä uudistetusta 12,9-tuumaisesta versiosta. Samalla uutuudet kehittyvät tehoiltaan ja toiminnoiltaan entistä lähemmäs tavanomaisia kannettavia tietokoneita.

Molempien iPad Pro -mallien suurimpiin uudistuksiin kuuluu uusi True Tone -näyttöpaneeli, joka tukee HDR-värintoistoa, 600 nitsin kirkkautta, korkeaa 120 Hz:n ruudunpäivitysnopeutta sekä alhaista 20 ms viivettä Apple Pencil -kynän kanssa käytettäessä.

Apple on onnistunut puristamaan uuden 10,5-tuumaisen (2224 x 1668) iPad Pronsa käytännössä samoihin ulkomittoihin kuin aiemman 9,7-tuumaisen mallin. Temppu on toteutettu kaventamalla näytön reunoja ja näin käyttöön on saatu 20 % aiempaa enemmän näyttöpinta-alaa.

Uusien iPad Pro -mallien sisältä löytyy Applen uusin A10X Fusion -järjestelmäpiiri, jonka kehutaan tarjoavan 30 % parempaa prosessorisuorituskykyä sekä 40 % parempaa grafiikkasuorituskykyä edellisiin iPad Pro -versioihin nähden. Piiri rakentuu kuudesta prosessoriytimestä sekä 12 grafiikkasuoritinytimestä. Piiri sisältää myös koneoppimista tukevan kuvasignaaliprosessorin.

Apple on tuplannut kaikki kolme saatavilla olevaa muistivaihtoehtoa, jotka ovat nykyään 64, 256 ja 512 gigatavua. 30,4 wattitunnin akun luvataan riittävän kymmenen tunnin toiminta-aikaan. Lataamisen kehutaan onnistuvan aiempaa nopeammin pikalatauksen avulla. Lightning-liitäntä tukee nyt USB 3.0 -standardia. Kameratekniikka on erittäin pätevää taulutietokoneiden mittapuulla, sillä sekä seitsemän megapikselin (f2.2) etukamera että 12 megapikselin (f1.8, OIS) takakamera ovat peräisin iPhone 7:stä.

Apple iPad Pro 10,5:n mallikohtaiset tiedot:

 • Ulkomitat: 250,6 x 174,1 x 6,1 mm
 • Paino: 469 – 477 grammaa
 • Näyttö: 10,5 tuumaa, LCD IPS, 2224 x 1668, HDR
 • 30,4 Wh sisäinen akku

Apple iPad Pro 12,9:n mallikohtaiset tiedot:

 • Ulkomitat: 305,7 x 220,6 x 6,9 mm
 • Paino: 677 – 692 grammaa
 • Näyttö: 12,9 tuumaa, LCD IPS, 2732 x 2048 pikseliä, HDR
 • 41 Wh sisäinen akku

Uudet iPad Pro -mallit toimitetaan iOS 10 -käyttöjärjestelmällä ja ne saavat uuden iOS 11 -version päivityksenä ensi syksynä. iOS 11 sisältää iPad Pro -spesifejä ominaisuuksia, kuten macOS:stä tutun alasovelluspalkin, jaetun näkymän sovellusikkunoiden vapaan liikuttelun sekä sisällön siirtämisen sovelluksesta toiseen raahaamalla.

Uudet iPad Prot ovat tilattavissa välittömästi ja niiden suositushinnat ovat 10,5-tuumaiselle mallille 749, 849 ja 1069 euroa sekä 12,9-tuumaiselle mallille 919, 1019 ja 1239 euroa. Värivaihtoehtoja ovat hopea, tähtiharmaa, kulta ja ruusukulta.

Lähde: Apple

Apple esitteli järeän iMac Pro -työaseman

Applen uusi iMac Pro -työasema on varustettu parhaimmillaan Intelin 18-ytimisellä Xeon-prosessorilla, 128 Gt:n muistilla ja AMD:n Radeon Vega -näytönohjaimella 16 Gt:n HBM2-muistilla.

Apple esitteli WWDC-tapahtumassaan tänään päivitettyjen iMac-tietokoneiden ja MacBook-kannettavien lisäksi myös täysin uuden tuotteen, iMac Pron. iMac Pro kosiskelee epäilemättä Mac Pro -käyttäjiä, jotka joutuvat odottamaan virallista päivitystä omalle työasemalleen vielä hamaan tulevaisuuteen. Viimeksi Applen edustaja on vihjannut sellaisen saapuvan 2018 tai 2019.

iMac Pro perustuu iMaceista tuttuun muotokieleen, mutta hopeankiiltoinen väri on vaihdettu Applen Space Gray -harmaaseen. iMac Prosta löytyy sama 5K Retina -näyttö kuin parhaista iMaceista, mutta muu rautapuoli on merkittävästi tehokkaampaa. Tehokkaamman raudan myötä myös jäähdytykseen on jouduttu panostamaan enemmän ja Applen mukaan iMac Pron kahteen radiaalituulettimeen perustuva jäähdytysratkaisu on yli 80 % tehokkaampi kuin iMacien jäähdytys.

Uuden iMac Pron sydämenä sykkii Intelin Skylake-X-arkkitehtuuriin perustuva Xeon-prosessori. Saataville tulee ainakin 8-, 10- ja 18-ytimiset mallit. Prosessorin rinnalle voidaan asentaa maksimissaan 128 gigatavua ECC-DDR4-muistia ja SSD-tallennustilaa on tarjolla maksimissaan neljä teratavua. Applen mukaan iMac Pron SSD kykenee parhaimmillaan 3 Gt/s:n suorituskykyyn, mutta yhtiö ei kertonut onko kyse luku- vai kirjoitusnopeudesta.

Näytönohjaimeksi iMac Prohon Apple on valinnut AMD:n tulevan Radeon Vega -näytönohjaimen maksimissaan 16 gigatavun HBM2-muistilla. Näytönohjaimen kellotaajuuksia on jouduttu viilaamaan AMD:n työpöytäversioita matalammaksi, mutta iMac Pron Radeon Vegan kerrotaan kykenevän silti peräti 11 TFLOPSin FP32- ja 22 TFLOPSin FP16-suorituskykyyn.

Liitinpuolelta iMac Prosta löytyy muun muassa neljä USB Type-C -tyyppistä Thunderbolt 3 -liitäntää, 10 gigabitin verkkoliitin, 4 USB Type-A -liitäntää sekä UHS-II SD-kortinlukija. Liitännät mahdollistavat esimerkiksi kahden ulkoisen näytön ja kahden nopean RAID-pakan ajamisen samanaikaisesti yhdesä iMac Prosta.

iMac Pro on hinnoiteltu 8-ytimisellä prosessorilla, 32 Gt:n muistilla ja teratavun SSD-asemalla 4999 dollariin. Markkinoille työasemaa voidaan odottaa kuitenkin vasta joulukuussa.

Päivitys:

Apple on lisännyt verkkosivuilleen virallisen iMac Pro -osion. Apple tarjoaa prosessorivaihtoehdoiksi vain uutisessa mainitut 8-, 10- ja 18-ytimiset Xeon-prosessorit. Näytönohjainvaihtoehdot ovat Radeon Vega 8 Gt:n muistilla ja 56 NCU-yksiköllä (3584 stream-prosessoria) tai 16 Gt:n muistilla ja 64 NCU-yksiköllä (4096 stream-prosessoria)

 

Apple päivitti MacBookit ja iMacit Kaby Lake -aikaan

Applen uudet MacBookit ja iMacit tuovat mukanaan Intelin 7. sukupolven Core- eli Kaby Lake -prosessorit ja uuden sukupolven AMD Radeon -näytönohjaimet.

Apple on esitellyt tänään Worldwide Developers Conference- eli WWDC-tapahtumassaan päivitetyt versiot MacBook-kannettavista ja iMac-tietokoneista. MacBookit päivitettiin viimeksi viime syksynä ja iMacit edellisvuoden syksynä.

Ulkoisesti päivitetyt MacBookit ovat identtisiä edellisen sukupolven kanssa. Uutta on puolestaan Intelin 7. sukupolven Core- eli Kaby Lake -prosessorit, nopeammat SSD-asemat ja uusi, edullisempi versio 13” MacBookista ilman TouchBar-kosketusnäyttöä. Lisäksi kaikki 15-tuumaiset MacBook Prot on jatkossa varustettu aina erillisellä näytönohjaimella.

Apple ei tapansa mukaan paljasta tarkkoja prosessorimalleja, mutta MacBookien nopeimmat prosessorit ovat 1,3 GHz:n Core i7 -malleja. 13-tuumaisten MacBook Pro -kannettavien nopein prosessorivaihtoehto on 3,5 GHz:n Core i7 ja 15-tuumaisten 3,1 Ghz:n Core i7. Apple ei kertonut käytettyjen Kaby Lake -prosessoreiden ydinmääriä. Päivitettyjen MacBookien SSD-asemien luvataan olevan parhaimmillaan 50 % nopeampia edelliseen sukupolveen verrattuna.

Myös MacBook Airiin päivitettiin tarkemmin määrittelemätön Intelin 1,8 GHz:n prosessori, mutta muutoin malli pysyy edelleen identtisenä edeltäjiensä kanssa.

MacBook ja 13-tuumainen MacBook Pro on hinnoiteltu edullisimmillaan 1299 dollariin. TouchBar nostaa 13” MacBook Pron hinnan vähintään 1799 dollariin ja 15” MacBook Prot kustantavat edullisimmillaan 2399 dollaria.

iMac-tietokoneiden puolella päivitykset ovat selvästi MacBookeja merkittävämpiä. Uusissa iMaceissa on Intelin tarkemmin määrittelemättömät 7. sukupolven Core-prosessorit ja uusi, 500 nitin kirkkauteen kykenevä näyttö. Näytön kerrotaan hyödyntävän 10-bittistä ditheröintiä ja tarjoavan miljardi eri väriä. Tietokoneet tukevat myös 10-bittisten HEVC-videoiden purkua, kiitos päivitettyjen prosessoreiden.

Tuttuun tapaan iMac tulee saataville 21,5- ja 27-tuumaisina malleina. 21,5-tuumaisia malleja on kaksi: edullisempi perusmalli (oletettavasti Full HD -näytöllä) sekä 4K-näytöllä varustettu Retina-malli. 27-tuumaisessa versiossa on 5K-resoluution Retina-näyttöä.

21,5-tuumaisiin iMaceihin saa jatkossa maksimissaan 32 ja 27-tuumaisiin 64 gigatavua muistia. Tallenustilasta on vastuusta mallista riippuen joko kiintolevy, Fusion Drive -hybridikiintolevy tai jopa 50 % aiempia malleja nopeampi SSD-asema. SSD-asemien maksimikapasiteetti on jatkossa 2 teratavua. Kaikissa iMaceissa on kaksi USB Type-C -liitäntää ThunderBolt 3 -tuella.

21,5-tuumainen perusmalli luottaa Intelin integroituun Iris Plus Graphics 640 -grafiikkaohjaimeen 64 megatavun eDRAM-välimuistilla, kun 4K Retina -malliin on valittavissa Radeon Pro 555- tai 560 -näytönohjain maksimissaan 4 Gt:n muistilla ja 27-tuumaiseen 5K Retina -malliin Radeon Pro 570, 575 tai 580 maksimissaan 8 Gt:n muistilla. Apple tuo lisäksi ainakin kehittäjien saataville ulkoisen ThunderBolt 3 -tukea hyödyntävän Radeon RX 580 -näytönohjaimen.

21,5-tuumainen karvalakki-iMac on hinnoiteltu edullisimmillaan 1099 dollariin. 4K Retina -näytöllinen 21” iMac kustantaa puolestaan halvimmillaan 1299 dollaria ja 27” iMac halvimmillaan 1799 dollaria. Sekä uudet iMacit että MacBookit tulevat saataville välittömästi.

Uusi artikkeli: Kokeiltua: Moto G5 Plus

io-tech kokeili lyhyesti Motorolan alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvaa Moto G5 Plus -älypuhelinta.

Avaamme io-techin kesäkauden mobiilipuolen osalta Moto G5 Plus -älypuhelimen kokeiltua-artikkelilla. Moto G5 Plus on kalliimpi ja hieman paremmin varusteltu versio huhtikuun puolivälissä testaamastamme Moto G5 -mallista.

Tutustumme tässä kokeiltua-artikkelissa Moto G5 Plussaan parin päivän lyhyiden testikokemusten pohjalta ja keskitymme erityisesti puhelimen teknisesti kiinnostavan kameran kuvanlaatuun.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Moto G5 Plus

Intelin 18-ytimisen Core i9-7980XE -prosessorin julkaisuaikataulu on epäselvä myös OEM-valmistajille

Intel esitteli 4-18-ytimiset Core X -sarjan prosessorit Computex-messuilla, mutta 12-, 14-, 16- ja 18-ytimisten Core i9 -prosessoreiden julkaisuaikataulu on edelleen hämärän peitossa.

Intel julkaisi, tai pikemminkin esitteli, uudet Core X -sarjan prosessorit ja X299-piirisarjan Computex-messuilla. Core X -sarjan prosessorit perustuvat Kaby Lake-X- ja Skylake-X -arkkitehtuureihin ja yhteensä kolmeen erilaiseen piisiruun.

Intelin julkaisutilaisuudessa moni seikka tulevista prosessoreista jäi vielä hämärän peittoon. Yhtiö ei esimerkiksi paljastanut tässä vaiheessa 12-, 14-, 16- tai 18-ytimisten prosessoreiden kellotaajuuksia, TDP-arvoja tai muita yksityiskohtia. Myös prosessoreiden myyntiin tulon aikataulu on vielä epäselvä.

Intelin mukaan 4-ytimiset, Kaby Lake-X -arkkitehtuuriin perustuvat Core i5-7640X ja i7-7740X sekä Skylake-X-arkkitehtuurin LCC-siruun (Low Core Count) perustuvat 6-, 8- ja 10-ytimiset Core i7-7800X, i7-7820X ja i9-7900X tullaan saamaan markkinoille vielä tämän kuun aikana. AnandTechin tietojen mukaan 10-ytiminen Core i9-7900X saapuisi myyntiin ensimmäisenä Skylake-X-arkkitehtuurin edustajista. Niin ikään Skylake-X LCC -siruun perustuvan 12-ytimisen Core i9-7920X-prosessorin julkaisun odotetaan tapahtuvan vielä kesän aikana, kunhan Intel saa sorvattua sen kellotaajuudet ja TDP-arvot haluamikseen.

Skylake-X HCC -siruun (High Core Count) perustuvien 14-, 16- ja 18-ytimisten prosessoreiden julkaisuaikataulu on puolestaan vielä täysin avoin. Asuksen edustaja lipsautti kuitenkin Republic of Gamers -foorumilla, että 18-ytiminen Core i9-7980XE -lippulaivaprosessori tulisi markkinoille vasta ensi vuoden puolella. Sittemin hän on korjannut lausuntoaan muotoon ”myöhemmin tänä vuonna”, mutta aika näyttää mikä on totuus.

Kuvankaappaus ROG-foorumeilta ennen viestin muokkausta: WCCFTech

MSI ja EVGA esittelivät GeForce GTX 1080 Ti -lippulaivamallinsa Computexissa

MSI:n Lightning Z- ja EVGA:n Kingpin-näytönohjaimet näkivät odotetusti päivänvalon Computex-messuilla. Hintatietoja ei vielä paljastettu.

MSI:n Lightning Z:n avainominaisuudet ovat kolmella tuulettimella varustettu Tri Frozr -jäähdytysratkaisu, jossa kaksi tuuletinta on 100 mm:n ja yksi 90 mm:n kokoinen. Näytönohjain on RGB-valaistu eli yksityiskohtien värityksen voi vapaasti valita. Piirilevyltä löytyy kolme 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.

Näytönohjain on mahdollista asettaa toimimaan Silent-, Gaming- ja Lightning-kellotaajuuksilla, joista jälkimmäinen tarkoittaa grafiikkapiirille 1721 MHz:n Boost-taajuutta ja GDDR5X-muisteille 11,12 Gbps:n siirtonopeutta.

EVGA:n Kingpin-mallissa on kuparinen jäähdytyssiili kolmella tuulettimella, erittäin järeä virransyöttö kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja näytönohjain on varta vasten suunniteltu extreme-ylikellottamista varten. EVGA takaa Kingpin-näytönohjainten kulkevan grafiikkapiirin osalta yli 2025 MHz:n kellotaajuudella.

Ohuella nestejäähdytysblokilla näytönohjain vie vain yhden korttipaikan sillä kaikki näyttöliittimet eli kolme Mini Displayport -liitintä sekä HDMI- ja DVI-I-liittimet on sijoitettu yhteen riviin.

Molemmat näytönohjaimet mahdollistavat NVIDIAn asettamien käyttöjännite-, lämpötila- ja tehonkulutusrajoituksien kiertämisen järeämpiä ylikellotuskokeiluja ajatellen esimerkiksi nestemäisellä typellä jäähdytettynä.

Lähteet: EVGA, Gamers Nexus (1 & 2), Hardware Zone, Sweclockers

EKWB esitteli uuden pelaajille suunnatun EK Fluid Gaming -brändin ja -nestejäähdytyskitit

EK Fluid Gaming haastaa suljetut AiO-nestejäähdyttimet edullisilla, kustomoitavilla nestejäähdytyskiteillä.

Slovenialainen nestejäähdytysratkaisuistaan tuttu EK Water Blocks eli EKWB on esitellyt uuden EK Fluid Gaming -brändin. Kuten jo nimestäkin saattaa arvata, on uusi brändi suunnattu erityisesti pelaajille.

EK Fluid Gaming -brändin ideana on tuoda kustomoitavat nestekierrot pelaajien saataville taloudelliseen hintaan. Brändin alla julkaistut nestejäähdytyskitit onkin hinnoiteltu lähelle suljettujen AiO-valmisnestejäähdyttimien hintatasoa. Ensi alkuun EK Fluid Gaming -brändin alla on julkaistu yhteensä kolme erilaista kittiä: A120, A240 ja A240G.

A120 sisältää EK-Supremacy AX -prosessoriblokin, EK-ACR SPC-60 PWM -nestesäiliön integroidulla pumpulla, 120 mm:n EK-Alustream SE 120 -jäähdyttimen ja EK-Vardar 120 -tuulettimen sekä tarvittavat letkut, sovittimet ja EK-Cryofuel-nestetiivisteen.

A240 on muutoin vastaava kuin A120, mutta se sisältää kaksi EK-Vardar 120 -tuuletinta ja 240 mm:n EK-Alustream SE 240 -jäähdyttimen. A240G lisää A240:n pakettiin vielä EK-AC GeForce GTX Pascal -näytönohjainblokin.

Kaikki kolme nestejäähdytyskittiä tukevat AMD:n AM4- ja Intelin LGA 115x-, LGA 2011(-3)- sekä LGA-2066 -prosessorikantoja. A240G:n näytönohjainblokki sopii puolestaan useimpiin markkinoilta löytyviin GeForce GTX 1070-, GTX 1080- ja GTX 1080 Ti -näytönohjaimiin sekä joihinkin EVGA:n ja Inno3D:n GTX 1060 -malleihin. Tarkan listan yhteensopivista näytönohjaimista löydät EKWB:n yhteensopivuuslistasta.

EK Fluid Gaming -nestejäähdytyskitit ovat saatavilla heti EKWB:n omasta verkkokaupasta, jonka lisäksi niitä myydään virallisesti Newegg-, Overclockers UK- ja CaseKing.de-verkkokaupoissa. A120 on hinnoiteltu EKWB:n omassa kaupassa 152,41 euroon, A240 172,73 euroon ja A240G 254,05 euroon.