Apple julkaisi odotetusti uudet iPhone 12 -sarjan älypuhelimet uudistetulla muotoilulla

Uutuusmallisto muodostuu vuotojen mukaisesti neljästä mallista – iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max.

Apple on julkaissut odotetusti tänään pitämässään julkaisutilaisuudessa uuden iPhone 12 -malliston. Uusi älypuhelinsarja tuo mukanaan uudistuneen entistä kulmikkaamman muotoilun, Apple A14 -järjestelmäpiirin ja 5G-yhteydet. Julkaistut puhelimet vahvistavat viime viikolla uutisoidun vuodon paikkansa pitäväksi. Puhelinten lisäksi Apple julkaisi tilaisuudessaan edellä mainitussa vuodossakin ennustetun HomePod Mini -älykaiuttimen.

Kaikkia puhelimia yhdistää niiden sisällä jylläävä A14 -järjestelmäpiiri, josta voi lukea tarkemmin sitä käsittelevästä uutisesta kuukauden takaa. Lyhyesti piiri kuitenkin on mobiilimaailman ensimmäinen 5 nm viivanleveydellä valmistettu järjestelmäpiiri, joka on myös Applen ensimmäinen 5G-yhteyksiä tukeva piiri. Apple lupaa piirin olevan maksimissaan jopa 50 prosenttia muita mobiilimarkkinoiden järjestelmäpiirejä nopeampi niin CPU:n kuin myös GPU:n osalta.

5G-tuki oli yksi Applen julkaisutilaisuuden pääteemoista. 5G-tuen myötä valmistaja lupasi iPhone 12-malliston yltävän nopeimmillaan jopa 4 Gb/s siirtonopeuksiin, mutta valitettavasti kovimpia nopeuksia tarjoava mmWave-tuki jää vain Yhdysvaltain herkuksi. 5G-verkoilla muissakin mobiililaitteissa havaittua suurehkoa virrankulutusta parantamaan Apple on kehittänyt Smart Modeksi kutsumansa tilan, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelin käyttää 5G:tä ainoastaan havaitessaan suuremmista siirtonopeuksista hyötyvää käyttöä puhelimella. Tällöin puhelin viettää suurimman osan ajastaan 4G-verkoissa.

Toinen kaikkia iPhone 12 -malleja yhdistävä uutuus on MagSafe-lataus. Applen vanhempien MacBook-kannettavien magneettisista latureista tuttu termi on lainattu iPhone-maailmaan kuvaamaan puhelimen takaa löytyvää magneettiympyrää, joka mahdollistaa niin lisälaitteiden kuin myös Apple Watchin laturia muistuttavasti magneettisesti kiinnittyvän langattoman laturin käyttämisen. Julkaisutilaisuudessaan Apple mainosti MagSafe-magneetteja muun muassa niihin napsahtavalla korttikotelolla ja MagSafe-laturilla, jotka molemmat ovat tarjolla suoraan Applen sivujen kautta 65 ja 45 euron suositushinnoin.

Uudistuneen muotoilun ohessa Apple on tuonut kaikkiin puhelimiin myös Ceramic Shield -markkinointitermiä käyttävän uuden lasirakenteen, joka valmistajan mukaan tarjoaa jopa nelinkertaisen pudotuskestävyyden aiemmin käytössä olleeseen lasiin verrattuna. Kaikki uudet iPhone 12 -mallit tarjoavat myös IP68-luokituksen, joka lupaa puhelimen kestävän 30 minuutin upotuksen veteen 6 metrin syvyyteen.

Toimitussisältöön on myös tapahtunut muutos, sillä Apple ei enää uusien iPhone 12 -mallien mukana tarjoa virtalähdettä suoraan puhelimen mukana, vaan paketissa tulee ainoastaan Lightning-liitäntäinen kaapeli, jonka toisessa päässä on USB Type-C-liitin kuluttajan omaan laturiin kiinnittämistä varten.

Malliston pohjalle viime vuoden iPhone 11:n korvaamaan Apple julkaisi uudet iPhone 12:n ja pykälän edullisemman iPhone 12 minin, jotka molemmat sijoittuvat aiemmin tänä vuonna julkaistun iPhone SE:n yläpuolelle. Puhelimet ovat ominaisuuksiltaan lähes identtiset, mutta niitä erottaa näyttöjen koot ja Applelle ominaiseen tapaan näytön koon myötä myös poikkeavat resoluutiot. iPhone 12:n näytön koko on viime vuodesta tuttu 6.1 tuumaa, mutta Super Retina XDR -nimeä kantavan näytön resoluutio on entistä korkeampi 2532 x 1170, joka tarjoaa 460 ppi:n pikselitiheyden. iPhone 12 minin näyttö puolestaan on huomattavasti pienempi 5,4 tuumaa ja resoluutio 2340 x 1080, joka tarjoaa 476 ppi:n pikselitiheyden. Edellisvuoteen verrattuna Super Retina XDR -näyttö eroaa myös teknologialtaan, sillä Apple on siirtynyt iPhone 11:sta löytyneestä LCD-paneelista OLED-näyttöön. iPhone 12:n ja 12 minin näytöt tukevat luonnollisesti myös HDR-materiaalia ja tarjoavat kyseistä materiaalia toistaessa jopa 1200 nitin maksimikirkkauden. Tyypillinen enimmäiskirkkaus on kuitenkin iPhone 11:sta tuttu 650 nitiä.

Kameravalikoiman osalta 12 ja 12 mini tarjoavat 11:stä tuttuun tapaan pääkamerana toimivan laajakulmakameran ja 120 asteen kuvakulmalla varustetun ultralaajakulmakameran. Kamerajärjestelmä ei kuitenkaan muilta ominaisuuksiltaan ole säilynyt ennallaan, vaan kehitystä on tapahtunut. Pääkameran aukkosuhde on kasvanut f1.6:een, minkä lisäksi sen objektiivin elementtimäärä on kasvanut kuudesta seitsemään. Myös ohjelmistopuolella puhelimelle on luvattu kehitystä muun muassa kehittyneemmän HDR-tilan ja videokuvaukseen tuodun Dolby Vision -tuen myötä. Lisäksi videokuvauksen kuvanvakautusta on valmistajan mukaan kehitetty. Muilta osin videokuvaus tukee ennestään tuttua 4K 60 FPS -tason videota niin etu- kuin myös takakameroilla.

iPhone 12 Pro ja 12 Pro Max puolestaan korvaavat nimiensä mukaisesti viime vuoden iPhone 11 Pro ja 11 Pro Max -mallit. Selkeimpänä uudistuksena puhelinten uudistuneen muotoilun lisäksi 12-sarjan Pro-mallit ovat kasvattaneet näyttöjensä kokoa. iPhone 12 Pro:n näyttö on 6,1” ja iPhone 12 Pro Maxin näyttö on 6,7”, kun viime sukupolven Pro-malleilla ne olivat 5,8″ ja 6,5″. Lisäksi hinnat-alkaen-mallien tallennustilan määrää on kasvatettu viimevuoden 64 gigatavusta 128 gigatavuun.

Perusmalleista Pro-mallit eroavat kameraominaisuuksiensa osalta, joskin eroavaisuuksia on myös Pro-mallien välillä. Molemmat Pro-mallit tarjoavat kolme kameraa – ultralaajakulmakameran, pääkamerana toimivan laajakulmakameran ja telekameran – joiden lisänä on myös iPad Prosta tuttu LiDAR-sensori. iPhone 12 Pron ultralaajakulmakamera on paperilla 12 ja 12 ministä tuttu, samoin kuin pääkamerakin, joskin pääkameran pikselikooksi Apple määrittelee 12 Prolle 1,4 um, kun 12:lle ja 12 minille kokoa ei ole mainittu. Telekameran osalta iPhone 12 Pro tarjoaa 52 mm polttovälin, eli perinteisen 2x zoomin, 6-elementtisen linssin, optisen kuvanvakaimen ja varsin valovoimaisen f2.0-aukkosuhteen.

iPhone 12 Pro Max puolestaan tarjoaa pienemmästä Prosta tutun ultralaajakulmakameran, mutta eroaa pääkameran ja telekameran osalta. 12 Pro Maxin pääkameran pikselikoko on pykälän suurempi 1,7 um, minkä lisäksi se tarjoaa objektiivin optisen kuvanvakaimen tueksi myös koko kennoa liikuttavan optisen kuvanvakaimen, jota on ennen nähty lähinnä kehittyneissä järjestelmäkameroiden vakaimissa. Telekameran osalta iPhone 12 Pro Max tarjoaa pykälän korkeamman zoomin 65 mm polttovälillään. Käytännössä kyseessä on 2,5x zoom. Objektiivin valovoimaisuus tosin kärsii hieman iPhone 12 Prohon nähden ollen vain f2.2

Uutuuspuhelinten lisäksi Apple julkaisi myös vuodoissakin odotetun HomePod mini -älykaiuttimen. Käytännössä kyseessä on edullisempaan hintaluokkaan sijoittuva pienikokoisempi versio valmistajan edellisestä HomePod-älykaiuttimesta. HomePod Mini on muotoilultaan pyöreä ja vain vajaa 8,4 cm korkea.

iPhone 12 ja iPhone 12 Pro tulevat ennakkotilattavaksi 16.10. ja iPhone 12 mini sekä iPhone 12 Pro Max puolestaan 6. marraskuuta. Saataville laitteet tulevat viikkoa myöhemmin, eli 23. lokakuuta ja 13. marraskuuta. iPhone 12 minin hinnat alkavat 64 gigatavun mallin 829 eurosta, iPhone 12:n hinnat alkavat 64 gigatavun mallin 929 eurosta, iPhone 12 Pron hinnat alkavat 128 gigatavun mallin 1179 eurosta ja iPhone 12 Pro Maxin hinnat alkavat 128 gigatavun mallin 1279 eurosta.

Lähteet: Apple (1), (2), (3)

Android Central: OnePlussan perustaja Carl Pei on lähtenyt yrityksestä

13.10.2020 - 13:28 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (10)

Joidenkin tietojen mukaan Pei olisi perustamassa uutta yritystä, jonka luonteesta ei kuitenkaan ole vielä tarkempia tietoja.

Android Central -sivuston saamien tietojen mukaan OnePlussan toinen perustaja Carl Pei on jättänyt yrityksen. Pein kerrotaan jättäneen yrityksen muutama viikko sitten, Nord-älypuhelimen julkaisun jälkeen. Pei oli keskeisessä roolissa uuden Nord-brändin kehittämisessä. Joidenkin vahvistamattomien huhujen mukaan yrityksen sisällä olisi käyty valtataistelua toisen perustajan Pete Laun kanssa.

Eilen Android Police -sivusto uutisoi Redditissä julkaistuista sisäisistä dokumenteista, joista kävi selville Pein poistuminen riveistä. Muistion mukaan aiemmin Intian toiminnoista vastannut Emily Dai ottaa yrityksessä johtavan roolin. TechCrunch-sivuston lähteistään saamien tietojen mukaan Pei aikoo perustaa uuden yrityksen, jonka yksityiskohdista ei ole kuitenkaan vielä tarkempaa tietoa.

Toistaiseksi OnePlus on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa Android Centralille ja Android Policelle. Myös io-tech tiedusteli OnePlussalta asiasta, mutta yritys ei vastauksessaan halunnut tällä hetkellä kommentoida asiaa.

OnePlus julkistaa huomenna uuden OnePlus 8T -älypuhelimensa.

Päivitys 19.10.2020: Carl Pei itse on vahvistanut lähtönsä OnePlussan foorumille julkaisemassaan kirjoituksessa. Hän kertoo nyt ottavansa hieman aikaa itselleen, perheelleen ja ystävilleen, jotka ovat jääneet taka-alalla OnePlussan perustamisesta lähtien. Pei kiittää myös Pete Lauta luottamuksesta, ohjauksesta ja kumppanuudesta. Tulevaisuudensuunnitelmistaan Pei ei toistaiseksi kertonut tarkemmin.

Lähteet: Android Police, Android Central, TechCrunch

Apple julkaisee tänään uudet iPhone 12 -puhelimet – io-tech seuraa livenä

13.10.2020 - 10:46 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (21)

Apple esittelee uudet iPhone 12 -puhelimet kello 20.00 alkavassa julkaisutilaisuudessa.

Apple julkaisee tänään kello 20:00 uudet iPhone 12 -puhelimet. io-tech tulee seuraamaan julkaisua tiiviisti ja lähetämme samanaikaiseti kisastudiomaisen livestream-lähetyksen YouTube-kanavallamme.

Ennakkohuhujen perusteella odotettavissa on jopa neljä uutta iPhone-mallia ja tapahtuma on katsottavissa suorana Applen omalla Youtube-kanavalla.

io-tech seuraa Applen julkaisutilaisuutta Youtubessa suorana lähetettävässä kisastudiossa klo 19:45 alkaen, mutta valitettavasti emme voi esittää Applen live-striimiä upotettuna omaan striimiimme. Kaikki Applen julkaistutilaisuutta sisältävät videot poistetaan Youtubesta tekijänoikeuden nojalla.

Spekuloimme etukäteen tulevaa julkaisua ennakkovuotojen pohjalta sekä seuraamme ja kommentoimme Applen live-striimiä ja vedämme lopuksi yhteen julkaistutilaisuuden annin. Studiossa ovat äänessä Sampsa ja Juha.

Tilaamalla io-techin Youtube-kanavan ilmaiseksi ja klikkaamalla kelloikonia, saat ilmoituksen, kun lähetys alkaa.

Katso io-techin live-striimi Youtubessa

AMD:n Project Quantum -minitietokone esittää jälleen elonmerkkejä

Project Quantum on alun perin vuonna 2015 esitelty minitietokonekonsepti, jossa pienikokoinen tietokone jakautuu tiimalasimaiseen tapaan kahteen osaan.

AMD esitteli pienoiskokoisen Project Quantum -minitietokoneen alun perin jo vuonna 2015. Projekti ei ikinä poikinut varsinaisesti myyntiin tulleita tietokoneita, vaan AMD kuvaili sitä esimerkiksi automaailmasta tuttujen konseptiautojen kaltaiseksi projektiksi.

Alkuperäinen Project Quantum piti sisällään Intelin Core i7-4790K -prosessorin ja kahteen Fiji-grafiikkapiiriin perustuvan näytönohjaimen. Se projekti haudattiin alun perin, koska tietokoneeseen haluttaisiin AMD:n emolevy ja prosessori, minkä lisäksi yhtiö oli päättänyt suunnata kahden Fijin Radeon Pro Duon pelaajien sijasta ammattilaisille. Vuotta myöhemmin huhuttiin, että projekti tekisi paluun Zen- ja Vega -arkkitehtuureihin perustuvana ratkaisuna, mutta se jäi huhujen tasolle.

Nyt Project Quantum on esittänyt jälleen uusia elonmerkkejä, sillä Twitter-käyttäjä PeteB löysi 15. syyskuuta 2020 päivätyn AMD:n mallioikeuspatentin (design patent), jossa kuvataan Project Quantumin kotelo. Laajempaan tietoisuuteen PeteB:n twiitin toi tuttu vuotaja _rogame. Mallioikeuspatentissa kuvattu kotelo noudattaa edelleen alkuperäistä konseptia, jossa tietokone jakautuu kahteen osioon, jotka ovat yhteydessä toisiinsa tiimalasimaiseen tapaan ohuen keskiön läpi. Patenttia on haettu kuluvan vuoden helmikuussa, joten on mahdollista, että AMD tulee julkaisemaan lopulta myös myyntiin asti saapuvan Project Quantum -tietokoneen.

Lähde: _rogame @ Twitter, FreePatentsOnline, PeteB @ Twitter

OnePlus aloitti Android 11 -päivityksen jakelun 8-sarjan puhelimilleen

12.10.2020 - 15:53 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (16)

OnePlus on yksi ensimmäisistä Android 11 -päivityksen tarjoavista puhelinvalmistajista.

OnePlus on ilmoittanut aloittaneensa Android 11 -päivityksen jakelun keväällä julkaistuille OnePlus 8– ja 8 Pro -malleilleen. Yritys on yksi ensimmäisistä valmistajista, joka aloittaa virallisen Android 11:n jakelun päivityksenä laitteilleen. Päivityksen jakelu puhelimiin alkoi viikonloppuna ja se tulee saataville vaiheittain.

Itse Android 11 -version mukanaan tuomien uudistusten ohella päivitys sisältää myös OnePlussan oman OxygenOS-käyttöliittymän uusimman 11-version. OnePlus kertoo mm. uudistaneensa käyttöliittymän ulkoasua ja parantaneensa tumman tilan objektien erottuvuutta, lisänneensä Always On Display -ominaisuuden sekä päivittäneensä Game Space -peliominaisuuksia ja Zen Mode -tilaa,

Nyt julkaistujen 8-mallien ohella OxygenOS 11 -päivitys tulee saataville myös kaikille 7T-, 7-, 6T- ja 6-malleille sekä hiljattain julkaistulle Nordille. Niiden päivitysaikataulusta OnePlus tiedottaa erikseen.

io-techin OnePlus 8- ja OnePlus 8 Pro -testiartikkelit voi lukea oheisia linkkejä klikkaamalla. Uusi OnePlus 8T -malli on ilmoitettu julkaistavaksi ylihuomenna.

Lähde: OnePlus Forums

Western Digital julkaisi uusia WD_Black-perheen SSD-asemia

WD:n uutuuksiin kuuluu PCIe Gen 4 M.2-SSD-asema, PCIe Gen 3 x8 -SSD-asema sekä ulkoinen Thunderbolt 3 -telakka valinnaisella NVMe-SSD-asemalla.

Western Digital on julkaissut joukon uusia SSD-asemia WD_Black-perheeseen. Joukon kenties mielenkiintoisin asema on M.2-väyläinen SN850, jonka pitäisi olla yhtiön roadmapin mukaan PlayStation 5 -yhteensopiva. Sony ei ole kuitenkaan julkaissut vielä virallista yhteensopivien SSD-asemien listaa, joten tähän kannattaa suhtautua varauksin.

WD_Black SN850 perustuu Western Digitalin omaan toisen sukupolven ohjainpiiriin ja SanDiskin TLC-tyyppisiin 3D-NAND-siruihin.  Asema tukee PCI Express 4.0 -standardia ja sille luvataan 7000 Mt/s:n perättäislukunopeutta kapasiteetista riippumatta. SN850:n perättäiskirjoitusnopeus riippuu puolestaan kapasiteetista: 500 Gt:n asemalle luvataan 4100 Mt/s, 1 Tt:n asemalle 5300 Mt/s ja 2 Tt:n asemalle 5100 Mt/s. Kaikille kolmelle luvataan viiden vuoden takuu 0,3 DWPD:n (Drive Writes Per Day) kirjoituskestävyydellä. Käytännössä se tarkoittaa 500 Gt:n asemalle 300 Tt:n, 1 Tt:n asemalle 600 Tt:n ja 2 Tt:n asemalle 1200 Tt:n kirjoituskestävyyttä. Asema tulee saataville sekä jäähdytystä parantavan siilen kera että ilman.

SN850-asemat saapuvat myyntiin ilman jäähdytyssiiliä kuluvan kuun loppuun mennessä ja jäähdytyssiilin kera vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Ilman jäähdytyssiiliä 500 Gt:n malli on hinnoiteltu 152,99 euroon, 1 Tt:n malli 274,99 euroon ja 2 Tt:n malli 549,99 euroon.

WD_Black AN1500 on hieman totutusta poikkeava ratkaisu, sillä se pyrkii tarjoamaan PCIe4-nopeuksia PCIe3-emolevyille PCI Express x8 -liitännän avulla. Asema on varustettu kahdella WD:n omalla ohjainpiirillä ja Marvellin 88NR2241 RAID-0 -ohjaimella sekä SanDiskin TLC-tyyppisillä 3D-NAND-siruilla. Käytännössä kyse on siis kahdesta x4-asemasta RAID-0-tilassa. AN1500 tulee saataville 1, 2 ja 4 Tt:n kapasiteeteissa ja niille kaikille luvataan 6500 Mt/s:n perättäisluku- ja 4100 Mt/s:n -kirjoitusnopeus. Asemalle myönnetään 5 vuoden takuu, mutta yhtiö ei julkaissut asemien kirjoituskestävyyslukuja.

AN1500 on saatavilla välittömästi yhtiön omasta verkkokaupasta ja partnereilta. Teratavun malli on hinnoiteltu yhtiön Euroopan verkkokaupassa 272,99 euroon, kahden teratavun malli 538,99 euroon ja neljän teratavun malli 1055,99 euroon.

Kolmas WD_Black-uutuus on ulkoinen D50 Thunderbolt 3 Game Dock. Kuten jo nimestä voi arvata, kyseessä on Thunderbolt 3 -liitäntäinen telakka, joka on varustettu valinnaisella NVMe-tallennustilalla. Telakka on varustettu kahdella USB 3.1 Type-A -liitännällä, kahdella Thunderbolt 3 -liitännällä, DisplayPort 1.4 -liittimellä, USB 3.1 Type-C -liittimellä sekä virtaliittimellä. Telakka tulee saataville ilman tallennustilaa ja teratavun tai kahden teratavun NVMe-asemalla varustettuna. NVMe-asemille luvataan 3000 Mt/s:n perättäisluku- ja 2500 Mt/s:n -kirjoitusnopeuksia. Koko komeudella luvataan 5 vuoden takuu,  mutta tämänkään kohdalla SSD-aseman kirjoituskestävyydestä ei ole mainintoja.

AN1500:n tapaan myös D50 on saatavilla välittömästi. Se on hinnoiteltu yhtiön verkkokaupassa 311,99 euroon ilman NVMe-asemaa, teratavun asemalla 492,99 euroon ja kahden teratavun asemalla 673,99 euroon.

Lähde: Western Digital

HMD Global julkaisi Nokia-älypuhelintensa Android 11 -päivitysaikataulun

10.10.2020 - 17:18 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (25)

HMD Globalin mukaan vielä tämän vuoden puolella alkava päivitysurakka saadaan maaliin ensi vuoden toisen vuosineljänneksen aikana, kun Nokia 1 Plus ja 9 Pureview saavat omat Android 11 -päivityksensä.

HMD Global on ilmoittanut Twitterissä suunnitelmistaan Nokia-puhelinten Android 11 -päivityksille. Nokia Mobile -tililtä twiitatun kaavion mukaan yhtiön päivitysurakka saadaan valmiiksi ensi vuoden toisella neljänneksellä.

HMD Global tulee aloittamaan Android 11 -päivitykset kuluvan neljänneksen aikana ja ennen vuoden vaihdetta päivitykset ovat luvassa Nokia 2.2-, 5.3-, 8.1 ja 8.3 5G -malleille. Ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä päivityksen saavat Nokia 1.3-, 2.3-, 2.4-, 3.4- ja 1.3. Ensimmäisen ja toisen vuosineljänneksen vaihteen tienoilla päivitykset ovat luvassa Nokia 3.2-, 7.2- ja 6.2- malleille ja lopulta toisen neljänneksen aikana Nokia 1 Plussalle ja 9 Pureviewille.

Twiitissä yhtiö kehaisee samalla toimittaneensa puhelimilleen viimeisen kolmen vuoden aikana Pure, Secure and Up-To-Date -lupauksensa mukaisesti yli 1000 päivitystä.

Lähde: Nokia Mobile @ Twitter

iPhone 12 -mallisto kattavassa vuodossa ennen Applen 13. päivän julkistustilaisuutta

Tuleva iPhone 12 -mallisto tulee koostumaan vuodon mukaan 5,4-tuumaisesta iPhone 12 ministä, 6,1-tuumaisista iPhone 12:sta ja 12 Prosta sekä 6,7-tuumaisesta iPhone 12 Pro Maxista.

Apple on ilmoittanut järjestävänsä ensi viikon tiistaina 13. lokakuuta julkistustilaisuuden, jossa odotetaan esiteltäväksi ainakin tuore iPhone-mallisto. Nyt kiinalainen Kang-nimellä tunnettu vuotaja on julkaissut Weibo-palvelussa kattavan listan tulevien iPhonejen ominaisuuksista. Samalla Kang paljastaa, että tiistain julkistustilaisuudessa olisi odotettavissa myös uusi HomePod Mini -älykaiutin alkuperäistä HomePodia edullisempaan hintaan. Kangin vuoto on saanut GSMArenan mukaan hyväksynnän myös luotettavista vuodoistaan tutulta IceUniverselta.

Kangin mukaan iPhone 12 -mallisto muodostuu jo aiempien huhujen mukaisesti neljästä puhelimesta – iPhone 12 mini 5,4” näytöllä ja 699 dollarin lähtöhinnalla, iPhone 12 6,1” näytöllä ja 799 dollarin lähtöhinnalla, iPhone 12 Pro 6,1” näytöllä ja 999 dollarin lähtöhinnalla sekä iPhone 12 Pro Max 6,7” näytöllä ja 1099 dollarin lähtöhinnalla. Kangin vuotamat hinnat ovat Pro-mallien suhteen samalla tasolla, kuin alkukuusta huhutut hinnat, mutta perusmallit asettuvat uudessa vuodossa 50 dollaria kalliimmiksi. Tallennustilan osalta vuoto vahvistaa aiempia huhuja: perusmalli ja mini tulevat saataville 64, 128 ja 256 gigatavun variantteina, kun taas Pro-mallit nostavat pienimmän tallennustilavaihtoehdon 128 gigatavuun tarjoten sen lisäksi ennestään tutut 256:n ja 512 gigatavun versiot.

Värien osalta Apple pitäytyy vuodon perusteella viime vuodesta tutussa tyylissä tarjoten perusmalliin ja miniin värikkäät vaihtoehdot – musta, punainen, valkoinen, sininen ja vihreä – Pro-mallien tarjoteassa hieman hillitymmät kultaisen, hopeisen, grafiitin mustan ja sinisen värivaihtoehdon. Koko iPhone 12 -malliston odotetaan tukevan 5G-yhteyksiä, mutta mmWave-tuki on jäämässä vain Yhdysvaltoihin. 5G-yhteyksien mukana Apple on vuodon mukaan tuomassa puhelimiinsa myös Smart Data Moden, joka vaihtaa automaattisesti 4G- ja 5G-verkkojen välillä kaistantarpeen mukaan akkua säästääkseen.

Näyttöjen osalta vuoto lupailee kaikkiin malleihin Super Retina XDR -näyttöä uuden näyttölasiteknologian kera. Tämä voinee siis tarkoittaa perus- ja mini-mallienkin näytön resoluution kasvamista. Huomattavasti muita hintaluokan puhelimia pienempi näytön resoluutio onkin ollut iPhonen perusmallin ja aiemman XR-mallin yksi yleisimpiä kritiikin kohteita. Uudesta näyttölasista vuotaja ei anna mallinimeä, mutta GSMArena epäilee, että kyseessä voisi olla Corningin tuore Victus-lasi.

Kamerajärjestelmä perusmallissa ja tuoreessa mini-mallissa luottaa vuodon mukaan viime vuodesta tuttuun tapaan laajakulma- ja ultralaajakulmakamerasta muodostuvaan kahden kameran ratkaisuun, joista toisen objektiivin lupaillaan olevan aukkosuhteeltaan varsin valovoimainen f1.6. Pro-mallit puolestaan toisivat pakettiin mukaan myös telekameran ja iPad Prosta tutun LiDAR-skannerin. iPhone 12 Pron telekamera tarjoaa 52 mm:n ja Pro Max puolestaan 65 mm:n kuvakulman. Ultralaajakulmakameran kanssa nämä tuottavat yhteensä nelinkertaisen ja viisinkertaisen zoomin, mutta perinteiseen 26 mm:n laajakulmakameraan verrattuna kyseessä on varsin perinteinen 2x ja pykälän vahvempi 2,5x zoom. Suuremman zoomin lisäksi Pro Max erottuisi vuodon mukaan edullisemmista malleista myös 47 prosenttia entistä suuremman sensorin myötä. Softapuolella kaikkiin uutuuspuhelimiin on tuotu kehityksiä Deep Fusionin, Smart HDR:n ja Night Moden suhteen, minkä lisäksi puhelimet tukevat Dolby Vision -standardin mukaisen HDR-videon kuvaamista.

Vuodon mukaan Apple olisi uutuuspuhelimien myötä tuomassa takaisin MacBookien magneettisissa latureissaan käyttämän MagSafe-termin. Puhelimissa kyseessä kuitenkin olisi langattomasta latauksesta maksimissaan 15 watin nopeudella. MagSafe voi viitata aiemmin huhuissa ja kuvavuodoissa esiintyneeseen magneettirenkaaseen, joka puhelimen takaa löytyisi. Tämä liittäisi puhelimen muun muassa Apple Watchista tuttuun tapaan laturin oikeaan pisteeseen, jolloin käyttäjältä laitteen asettamiseen vaadittava tarkkuus vähenisi. Ymmärrettävästi tämä vaatisi kuitenkin tuen myös latausalustalta.

Puhelinten lisäksi Kangin mukaan Apple olisi julkistamassa tilaisuudessaan seuraajan parin vuoden takaiselle HomePod-älykaiuttimelleen. HomePod mini on nimensä mukaisesti pienikokoisempi, vain 8,4 senttimetriä korkea kaiutin, joka sijoittuisi 99 dollarin hinnallaan selvästi edeltäjänsä alapuolelle.

iPhone 12 ja 12 Pro tulevat vuodon perusteella saataville Yhdysvalloissa 23. lokakuuta, 12 mini 13. marraskuuta ja 12 Pro Max marraskuun 20. päivä. HomePod mini puolestaan olisi odotettavissa markkinoille 16. marraskuuta.

Applen julkistustilaisuus järjestetään 13. lokakuuta ja se on seurattavissa suorana lähetyksenä Applen kotisivuilta. Lisäksi io-tech järjestää julkistuksesta kisakatsomon, jonka kautta Juha Kokkosen ja Sampsa Kurrin kommentit julkistuksista ovat kuultavissa tuoreeltaan io-techin YouTube-kanavalta.

Lähteet: GSMArena: (1), (2), Weibo

SilentiumPC:n pelibrändi SPC Gear julkaisi uudet valkoiset LIX- ja LIX Plus -pelihiiret

SPC Gearin keveistä LIX-sarjan hiiristä on julkaistu jo aiemmin mustat mallit.

SPC Gear ei välttämättä soita kelloja monenkaan lukijan päässä. Kyseessä on paremmin kotelovalmistajana tunnetun SilentiumPC:n pelioheislaitteisiin keskittyneestä brändistä, joka ei ole toistaiseksi liiemmin viihtynyt otsikoissa. Nyt yhtiö on julkaissut uudet versiot io-techin toimituksen tutkan alta livahtaneista LIX-sarjan pelihiiristään.

SPC Gear julkaisi alkuperäiset LIX- ja LIX Plus -pelihiiret jo aiemmin tänä vuonna, mutta nyt markkinoille on tuotu uudet valkoiset Onyx White -versiot hiiristä. Hiirten nimi juontaa juurensa roomalaisiin numeroihin, joilla LIX kääntyy muotoon 59, mikä on samalla hiirten paino. Keveyteen panostavissa hiirissä luotetaankin avonaiseen hunajakennorakenteeseen, joka ainakin kuvien perusteella on useimpia kilpailijoitaan suurireikäisempää.

LIX-hiiret on varustettu PixArtin PMW3325 -sensorilla, kun Plus-malleissa on käytössä järeämpi PPMW3360. Perusmallin DPI-alue on 200 – 8000 ja Plus-mallin 200 – 12 000. Hiirten pääpainikkeet on toteutettu Omronin kytkimillä ja hiiren pohjasta löytyy TPFE-tassut. Hiiret on varustettu pääpainikkeiden lisäksi kahdella peukalonapilla sekä DPI-painikkeella. Hunajakennorakenteen vuoksi hiirten piirilevyt on suojattu kosteutta ja pölyä vastaan tarkemmin määrittelemättömällä pinnoitteella.

Sekä perus- että Plus-mallien strategiset mitat ovat 126 x 65,7 x 38,5 mm ja paino jo aiemmin mainittu 59 grammaa. Hiiristä löytyy myös hunajakennorakenteen sisään piilotettu, nykypäivän trendien mukainen RGB-valaistus.

SPC Gear LIX Onyx White ja LIX Plus Onyx White tulevat saataville välittömästi kahden vuoden takuun kera. Perusmallin suositushinta on 32 ja Plus-mallin 44 euroa. Mustat versiot ovat olleet saatavilla jo pidempään identtisin suositushinnoin.

Lähde:; SPC Gear (1), (2)

Asukselta uusi ROG Crosshair VIII Dark Hero -X570-emolevy Ryzen-prosessoreille

AMD ei julkaissut uutta piirisarjaa Ryzen 5000 -sarjan kaveriksi, mikä on antanut Asukselle oivan tilaisuuden tuoda markkinoille uusi passiivisesti jäähtyvä X570-emolevy.

AMD julkisti eilen uudet Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 5000 -sarjan prosessorit. Uusien prosessoreiden tueksi ei julkaistu uutta piirisarjaa, mutta ainakin Asus on nähnyt ajoituksen otolliseksi uusille emolevyjulkaisuille.

Asuksen uusi ROG Crosshair VIII Dark Hero -emolevy ei koreile niinkään uusilla ominaisuuksilla, mutta siinä on yksi merkittävä ero edeltäjiinsä: Siitä puuttuu X570-emolevyille tyypillinen piirisarjatuuletin. AMD:n X570-piirisarjalla varustetut emolevyt ovat olleet tähän asti lähes poikkeuksetta varustettu piirisrajatuulettimella, vaikka sen tarpeellisuutta onkin kyseenalaistettu muun muassa Der8auerin tekemissä testeissä. Kuvien perusteella Dark Heron piirisarjan jäähdytyssiili eroaa aiemmasta lähinnä urituksellaan, mutta Asuksen mukaan piirisarjan lämpötila on vain 2,25 % korkeampi, kuin tuulettimella varustetuissa malleissa.

Vaikka merkittävin muutos onkin tuulettimen poisto, on emolevyssä myös muuta uutta. Prosessorin virransyöttö on varustettu peräti 16:lla (14 + 2) 90 ampeerin TI power stage -vaiheella. Vaiheet ovat asetettu toimimaan kahden Power Stagen pareissa ilman erillistä vaiheen tuplaajaa, mikä nopeuttaa niiden toimintaa, minkä lisäksi vaiheet on sijoitettu lämpötilojen kannalta optimoituun muodostelmaan.

Emolevyltä löytyy lisäksi muun muassa Wi-Fi 6 -tuki, 2,5 ja 1 gigabitin verkko-ohjaimet LANGuard-teknologialla ja tuki BIOS FlashBack-ominaisuudelle. Emolevyn takapuolen I/O-paneelista löytyy virta- ja reset-painikkeiden lisäksi Wi-Fi-antennit, peräti kahdeksan USB 3.2 Gen 2 -liitäntää (7x Type-A, 1x Type-C), neljä USB 3.2 Gen 1 -liitäntää (Type-A), verkkoliittimet sekä SupremeFX S1220 -audiokoodekin ja ESS ES9023 DACin perässä olevat ääniliittimet. Valitettavasti itse tuotesivujen teknisten ominaisuuksien listaus ei ole tällä hetkellä toiminnassa.

Lähde: Asus