NVIDIA julkaisi tietoturvaongelmia korjaavat GeForce 461.09 -ajurit näytönohjaimilleen

NVIDIAn tuoreissa ajureissa ei ole poikkeuksellisesti lainkaan uusia Game Ready -leimoja tai muita vastaavia pelipäivityksiä.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 461.09 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön työpöytänäytönohjaimia Kepler- ja mobiilinäytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 461.09 -ajureissa ei ole poikkeuksellisesti listattu ainuttakaan merkittävää uudistusta tai Game Ready -leimaa peleille. Sen sijasta ajureissa on keskitytty paikkaamaan tietoturva-aukkoja, mikä itsessään on luonnollisesti merkittävää työtä.

Windows-puolella ajureissa on korjaukset CVE-2021-1051, -1052, -1053, -1054 ja -1055 -tietoturva-aukoille. Tuoreimmista Linux-ajureista (460.32.03) löytyy vastaavat korjaukset tietoturva-aukoille CVE-2021-1052, -1053 ja -1056. Ammattilaiskorteille on julkaistu korjatut ajuriversiot myös vanhempiin ajuriperheisiin (Release XXX).

Tietoturvaongelmien lisäksi ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen tavanomaisempia bugeja. Tällä kertaa korjattuja ongelmia ovat esimerkiksi GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimilla mahdollisesti esiintyvä vilkunta työpöydällä ja kaatuminen, kun koko näytöllä näytetään yhtä väriä, sekä etenkin LG:n OLED-televisioita vaivanneet väärät mustan tasot, kun HDR on käytössä. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi X4: Foundations -pelin HUD-ongelmat (Head-up Display) ja kaatuilu GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimilla Vulkan-rajapinnalla, Batman Arkham Knight -pelin kaatuilu, kun Turbulence Smoke -asetus on käytössä, ja Detroit: Become Humanin satunnainen kaatuilu. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Uusi artikkeli: Testissä Poco M3

io-tech testasi Pocon tuoreen 150 euron hintaisen Poco M3-älypuhelimen

Vuoden 2021 ensimmäisessä puhelintestissä tutustumme kiinalaisen Xiaomista omaksi brändikseen irtautuneen Pocon 13. tammikuuta Suomessa lanseerattavaan edulliseen noin 150 euron hintaluokkaan tähtäävään Poco M3:een. Kyseessä on loppuvuodesta ulkomailla suhteellisen paljon huomiota hinta-laatu-suhteellaan ansainnut uutuus, jonka lanseeraus Suomeen tapahtui hieman muuta maailmaa myöhemmin. Puhelimen sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri, 4 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa ja jopa 6000 mAh:n akku. Kamerajärjestelmänä toimii 48 megapikselin pääkamera, 2 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyystietokamera.

Artikkelissa tutustumme Poco M3:een hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Poco M3

Video: Rakensimme mekaanisen näppäimistön Idobao ID80 v2 -runkoon

Kasasimme 75 % kokoisen tee-se-itse mekaanisen näppäimistön, jonka osat maksoivat yhteensä noin 320 euroa.

Viime aikoina itse rakennettavissa mekaanisissa näppäimistöissä on yleistynyt piirilevylle juottamisen sijaan hotswap-kannat kytkimille, jotka mahdollistavat kytkinten helpon ja kustannustehokkaan vaihtamisen toisiin. Tilasimme kesällä Group Buy -myyntiin tulleen Idobaon 75% kokoisen ID80 v2 -näppäimistön, joka tukee ISO-näppäinasettelua.

Videolla käydään läpi projektiin tilatut osat, kiinnitetään kytkimet piirilevylle asetetaan näppäinhatut paikoilleen ja säädetään näppäinasettelu ja RGB-valaistus firmware-päivityksen myötä VIA-ohjelmalla.

 • Idobao: ID80 v2 piirilevy + alumiinirunko + vakauttimet + tullit n. 212€
 • Mechboards.co.uk: Cherry MX Green -kytkimet n. 55€
 • Drop: Tai Hao Exotic PBT-näppäinhatut n. 50€
 • Motonet: Kelarasvaa & siveltimet n. 15€

Aktiivinen keskustelu mekaanisista näppäimistöistä löytyy TechBBS-keskustelufoorumilta.

Jos haluat saada ilmoituksen uusista videoista, tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi.

Katso video Youtubessa

Mad Catz julkaisi valtavirrasta poikkeavan langattoman R.A.T. DWS -pelihiiren

Mad Catz lupaa hiiren kykenevän jopa 1 millisekunnin vasteaikaan 2,4 GHz:n langattomalla yhteydellä.

Konkurssin tuhkista uutena yhtiönä noussut Mad Catz on julkaissut mielenkiintoisen uuden langattoman pelihiiren. R.A.T. DWS on helposti tunnistettavissa tuoteperheensä jäseneksi ja se sisältää useampiakin valtavirrasta poikkeavia ominaisuuksia.

R.A.T. DWS hyödyntää PixArtin nimenomaan langattomille hiirille optimoitua PAW3335DB-sensoria, joka takaa hiiren yltävän 16 000 DPI:n maksimitarkkuuteen ja kestävän 400 tuuman sekuntinopeuden sekä 40 G:n kiihtyvyyden.

Mad Catz on valinnut hiiren pääpainikkeisiin 60 miljoonan klikkauksen keston lupaavat mekaaniset yhtiön omat Dakota-kytkimet, joiden kehutaan eliminoivan kytkimen värinän ja siten rekisteröivän klikkauksen perinteistä kytkintä nopeammin. Hiiren erikoisuuksia ovat muun muassa vaakavieritykseen suunniteltu rulla ja oletuksena DPI:tä muuttava Precision Aim -painike. Yhteensä yhtiö laskee hiiressä olevan peräti 14 ohjelmoitavaa painiketta, mutta tähän on laskettu mukaan myös rullien molemmat vierityssuunnat. Hiiren sisäänrakennettuun muistiin voidaan tallentaa 4 erilaista profiilia.

R.A.T. DWS tukee sekä 2,4 GHz:n langatonta yhteyttä että Bluetooth 5.0 -yhteyksiä ja sen luvataan pääsevän 2,4 GHz:n yhteydellä jopa 1 millisekunnin vasteaikaan. Hiirelle annetaan virtaa yhdellä AA-paristolla, jonka luvataan kestävän parhaimmillaan 200 tuntia 2,4 GHz:n yhteydellä tai 300 tuntia Bluetooth-yhteydellä.

Mad Catzin uutuuden strategiset mitat ovat 113 x 87 x 38 mm ja 113 grammaa. Hiiren kämmentuki on säädettävissä ja mukana toimitetaan paitsi vaihtoehtoinen kämmentuki, myös kaksi erilaista tukea pikkusormelle. R.A.T. DWS saapuu myyntiin helmikuussa, mutta yhtiö ei vielä paljastanut sen hinnoittelua.

Lähde: Mad Catz

AMD:n FPGA-suoritusyksikkö- ja GPU Chiplet -patentit raottavat tulevaisuuden verhoa

AMD:n Programmable Execution Unit eli PEU-yksikkö on tarkoitettu sijoitettavaksi prosessoriytimeen nykyisten kokonaisluku- ja liukulukuyksiköiden rinnalle ja usean sirun GPU:n ongelmia aiotaan ratkoa interposerilla.

AMD on julkaissut hiljattain kaksi uutta patenttia, jotka valottavat yhtiön tämänhetkisiä tutkimuskohteita ja tulevaisuuden suunnitelmia. Patenttien kohdalla on kuitenkin syytä muistaa, että iso osa patenteista ei ikinä päädy myytävään tuotteeseen asti sellaisenaan tai lainkaan.

Ensimmäinen AMD:n patenteista liittyy läheisesti yhtiön hiljattain hankkimaan Xilinxiin. ”Method and apparatus for efficient programmable instructions in computer systems” -patentti kuvaa äärimilleen yksinkertaistettuna ohjelmoitavan FPGA-yksikön, joka toimisi nykyisten kokonaisluku- (INT) ja liukulukuyksiköiden (FP) rinnalla ja jakaisi niiden kanssa samat rekisterit.

Reddit-käyttäjä marakeshmoden analyysin mukaan prosessoreissa olisi yksi tai useampi PEU-yksikkö (Programmable Execution Unit, ohjelmoitava suoritusyksikkö), jotka voidaan ohjelmoida lennossa sopiviksi kunkin sovelluksen erikoistarpeisiin. Useampi PEU-yksikkö voidaan myös ohjelmoida samanaikaisesti eri tarpeisiin ja ohjelmoitavuus mahdollistaa uusien ja eksoottisten laskentatarkkuuksien ja dataformaattien hyödyntämisen nopealla aikataululla. Prosessorin käskydekooderi ja lähetysyksikkö tunnistavat automaattisesti PEU:lle tarkoitetut käskyt ja ohjaavat ne oikeille suoritusyksiköille. Kun erikoistarpeita ei ole, voidaan PEU-yksiköt ohjelmoida laskemaan myös perinteisiä INT- ja FP-käskyjä normaalien yksiköiden rinnalla.

Potentiaalisesti uusi suoritusyksikkö voisi muuttaa huomattavasti nykyistä ohjelmointimallia, kun sen sijasta, että ohjelma optimoitaisiin prosessorille, voitaisiin prosessori optimoida ohjelmille.

Radeon-puolen patentti puolestaan koskee useammasta ”pikkusirusta” rakentuvaa GPU:ta. Grafiikkapiirit ovat yksiä suurimmista, ellei suurin siru nykytietokoneissa ja kuten tiedämme, piirin saannot pienenevät hyvin nopeasti piirin koon kasvaessa. Useamman pienemmän piirin hyödyntämisessä on puolestaan ongelmia nykyisen ohjelmointimallin vuoksi, joka ei taivu helposti ja tehokkaasti useamman erillisen sirun tehtäviksi. Myös kyllin nopeiden ja energiatehokkaiden kommunikaatioväylien toteuttamisessa on omat ongelmansa.

AMD:n uudessa patentissa sirujen välinen kommunikaatio on toteutettu passiivisen yhteysverkon läpi erillisellä tarkoitukseen suunnitellulla interposerilla. Kokoonpanon prosessori on yhteydessä vain GPU:n ensimmäiseen siruun, joka kommunikoi muiden sirujen kanssa edellä kuvatun yhteysverkon läpi. Kullakin sirulla on oma yksityinen L2-välimuistinsa, joka on Infinity Fabricin (Scalable Data Fabric) välityksellä yhteydessä sirujen väliseen kommunikaatioväylään ja edelleen kultakin sirulta löytyvään yhteiseen, kaikkien sirujen välillä koherenttiin L3-välimuistiin. L3-välimuistit on kytketty kultakin sirulta löytyviin muistiohjaimiin.

Lähteet: FreePatentsOnline (1), (2), Reddit

Vuoden 2020 suosituimmat tekniikkatuotteet

Viime vuoden suosituimmat tekniikkatuotteet olivat AMD:n Ryzen-prosessorit ja Applen AirPods-kuulokkeet.

io-techin kanssa yhteistyötä tekevä tekniikkatuotteisiin keskittyvä Hinta.fi-hintavertailu on listannut viime vuoden suosituimmat tekniikkatuotteet sekä suosituimmat älypuhelimet.

Suosituimpien tekniikkatuotteiden listaa hallitsee AMD:n Ryzen-prosessorit sekä Applen AirPods-kuulokkeet ja iPhone-puhelimet. Suosituimmat tuotekategoriat olivat älypuhelimet, näytöt ja näytönohjaimet. Viime vuoden suosituin älypuhelin oli Applen iPhone 11, jonka hinta laski vuoden alun noin 780 eurosta marraskuussa 599 euroon.

 

20 suosituinta tekniikkatuotetta

 1. AMD Ryzen 5 3600
 2. Apple AirPods Pro
 3. AMD Ryzen 7 3700X
 4. Apple AirPods (2nd generation)
 5. Sony WH-1000XM3
 6. Apple iPhone 11
 7. LG 27GL850-B
 8. Nintendo Switch
 9. AMD Ryzen 9 3900X
 10. AMD Ryzen 5 5600X
 11. AMD Ryzen 3 3300X
 12. Apple iPhone XS
 13. Samsung Galaxy S10
 14. Logitech G29
 15. Asus TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC
 16. Sony DualShock 4
 17. Asus TUF Gaming GeForce RTX 3080
 18. Logitech G Pro
 19. Intel Core i9-9900K
 20. Huawei P30 Pro

 

10 suosituinta älypuhelinta

 1. Apple iPhone 11
 2. Samsung Galaxy S10
 3. Apple iPhone XS
 4. Apple iPhone 8
 5. Samsung Galaxy S10e
 6. Huawei P30 Pro
 7. Samsung Galaxy A50
 8. Samsung Galaxy A51
 9. Xiaomi Redmi Note 8T
 10. Oneplus 7T

 

Hinta.fi-hintavertailuun lisättiin viime vuonna uusi ostoskoriominaisuus, joka mahdollistaa useiden tuotteiden lisäämisen koriin ja vertailemaan kokonaishintaa eri kauppojen kesken sekä jakamaan linkin valmiiseen ostoskoriin. Alkuvuonna luvassa on Hinta.fi-hintavertailusta Android- ja iOS-sovellukset.

Asus nostaa näytönohjaintensa ja emolevyjensä hintoja

Asuksen mukaan nousseet komponenttihinnat, logistiikkakulut ja erilaiset tuontitullit ovat pakottaneet sen nostamaan tuotteittensa hintoja.

Uuden sukupolven näytönohjainten hinnat ovat olleet julkaisustaan lähtien selvästi koholla kysynnän laukatessa kaukana tuotannon edellä. Tilanteeseen tuskin on luvassa ainakaan kovin nopeaa muutosta positiiviseen, mikäli Asuksen tuore päätös antaa mitään viitteitä asiasta.

VideoCardz kertoo Asuksen teknisen tuotemarkkinoinnin johtajan Juan Jose Guerrero III:n välittäneen viestin suljettuun Asus DIY -Facebook-ryhmään, jossa maalataan synkkää kuvaa lähitulevaisuuden hinnoittelusta. Yhtiön mukaan se on tehnyt tiivistä yhteistyötä kumppaneidensa kanssa pitääkseen hinnat mahdollisimman matalina, mutta komponenttien hintojen nousu, logistiset ongelmat, erilaiset tuontitullit ja muut kasvavat kulut ovat pakottaneet yhtiön nostamaan hintojaan aiemmasta tasosta.

Asuksen MSRP-hintojen nousu koskee sekä yhtiön emolevyjä että näytönohjaimia ja on mahdollista, että niiden tuotteiden hinnat, jotka eivät vielä muuttuneet, tulisivat kasvamaan myöhemmin ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Yhtiö ei julkaissut listaa, jossa olisi näkyvillä kunkin tuotteen uudet ja vanhat hinnat, mutta VideoCardzin mukaan esimerkiksi ROG RX 6800 XT Strix LC:n hinta on noussut Newegg-kaupassa tämän muutoksen myötä lähes 200 dollaria 899,99:stä 1079,99 dollariin. Kortin hinta on samat 1079,99 dollaria nyt myös Asuksen omassa verkkokaupassa.

Lähde: VideoCardz

Qualcomm julkaisi ensimmäisen 5G-yhteyksiä tukevan 400-sarjan järjestelmäpiirin – Snapdragon 480 5G

Qualcommin uutuuspiiri tarjoaa 5G-yhteyksien lisäksi huomattavaa suorituskykyparannusta edullisemman pään puhelimiin.

Qualcomm on tänään julkistanut uuden Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin. Nimensä mukaisesti kyseessä on valmistajan edullisimpaan 400-sarjaan kuuluva järjestelmäpiiri ja samalla sarjan ensimmäinen 5G-piiri. Uutuus syrjäyttää Snapdragon 690 5G:n yhtiön edullisimman 5G-järjestelmäpiirin paikalta ja tuo uudet yhteydet entistä laajemman yleisön saataville.

Snapdragon 480 5G on suuri päivitys 400-sarjaan, eikä pelkästään 5G-tuen vuoksi. Edellisen 400-sarjan huippupiiriin Snapdragon 460:een verrattuna kehitystä on tapahtunut niin prosessorin kuin myös grafiikkapiirin osalta. Snapdragon 460:n neljästä Kryo 240 tehoytimestä ja neljästä Kryo 240 virransäästöytimestä on siirrytty kahteen 2 GHz:n taajuudella toimivaan Kryo 460 tehoytimeen ja kuuteen Kryo 460 virransäästöytimeen. Samaa ydinkonfiguraatiota on käytetty aiemmin Snapdragon 675 -piirissä. Uudet tehoytimet ovat Cortex-A76-pohjaisia, kun Snapdragon 460 luotti vielä Cortex-A73-pohjaisiin ytimiin.

Myös grafiikkapiirin osalta Snapdragon 480 5G on saanut osakseen kehitystä ja sisällä pyöriikin Snapdragon 750G:stä tuttu Adreno 619. Valmistusprosessin osalta uutuus luottaa Samsungin 8 nm:n 8LPP-tekniikkaan. Qualcomm lupaakin Snapdragon 480 5G:n tarjoavan jopa 100 prosenttisen suorituskykyparannuksen CPU ja GPU -suorituskykyyn edelliseen sukupolveen verrattuna.

Yhteyksistä 480 5G:ssä huolehtii järjestelmäpiiriin integroitu X51 5G -modeemi. Muilta osin uutuuspiiri tukee Wi-Fi 6:tta, Bluetooth 5.1:tä, kolmen 13 megapikselin kameran yhtäaikaista käyttöä, kolmen 720p-videon yhtäaikaista kaappausta ja 120 Hz:n FullHD+-näyttöjä. Yksittäinen kamera voi olla korkeimmillaan 64 megapikseliä ja yksittäistä videokuvaa on puolestaan mahdollista kuvata korkeimmillaan 1080p-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella.

Ensimmäisiä Snapdragon 480 5G:tä käyttäviä puhelimia on odotettavissa markkinoille alkuvuoden aikana.

Lähde: Qualcomm (1), (2)

Samsung Galaxy S21 -mallisarja vuotojen ja huhujen kohteena

Uusien Galaxy S21 -mallien julkistuksen odotetaan tapahtuvan 14. tammikuuta Samsungin Galaxy Unpacked -tilaisuudessa.

Samsungin odotetaan julkaisevan tulevan Galaxy S21 mallistonsa ensi viikolla 14. tammikuuta pidettävässä Galaxy Unpacked -tapahtumassa. Totuttuun tapaan mallisto ei ole selvinnyt ilman vuotoja ja huhuja tulevista ominaisuuksista ja tässä uutisessa tarkastelemmekin, mitä uudelta mallisarjalta todennäköisesti on odotettavissa.

Viime vuodesta totuttuun tapaan Galaxy S21 -malliston uskotaan koostuvan kolmesta puhelimesta – Galaxy S21, Galaxy S21 Plus ja Galaxy S21 Ultra. Vuodettujen renderöintien ja pressikuvien perusteella puhelinten ulkonäössä on tapahtunut muutosta omintakeisempaan suuntaan.

Samsungin lisäksi käytännössä lähes kaikkien valmistajien käyttämästä neliskanttisesta vasemman yläkulman kehyksestä ei ole luovuttu täysin, mutta sen muotoilua on uudistettu merkittävästi. Täysin irrallisen saarekkeen sijaan vuodetuissa kuvissa on näkynyt kulmasta alkaen lähtevä erillinen kameraosio, joka jakanee ainakin renderöidyissä kuvissa käyttäjien mielipiteitä ulkonäkönsä suhteen, muttei joukosta erottuvuutta voi ainakaan kiistää.

Renderöidyt kuvat paljastavat myös eroja S21, S21 Plus ja S21 Ultra -mallien välillä. Kahdessa ensiksi mainitussa puhelinten kolme kameraa on sijoitettu allekkain suhteellisen kapeaan kehykseen. Kamerajärjestelmän uskotaan muodostuvan viime vuoden tapaan 12 megapikselin pääkamerasta 1/1,76-tuumaisella sensorilla ja f1.8-aukkosuhteen objektiivilla, 64 megapikselin telekamerasta ja 12 megapikselin ultralaajakulmakamerasta.

Vas. Galaxy S21 – Oik. Galaxy S21 Plus

S21 Ultran kamerakehikko puolestaan vaikuttaisi olevan viime vuoden tapaan huomattavasti sisarusmallejaan kookkaampi sisältäen kaksi lisälinssiä kolmen muun kameran oikealla puolella. Pääkameran tehtävää S21 Ultrassa vuotojen mukaan hoitaa edelleen 108 megapikselin sensori optisen kuvanvakauksen kanssa. Suurimpien muutosten Ultran kamerajärjestelmässä odotetaankin tapahtuvan muissa kameroissa.

Telekameraratkaisu Galaxy S21 Ultrassa pohjautuu vuotojen mukaan kahteen erilliseen kameraan, joista molemmat ovat tarkkuudeltaan 10 megapikseliä. Toisen kuvakulman odotetaan olevan 35 astetta ja toisen vain 10 astetta. Yhdessä nämä tuottavat kolminkertaisen ja kymmenkertaisen optisen zoomausmahdollisuuden. Lisäksi puhelimessa odotetaan löytyvän 12 megapikselin ultralaajakulmakamera suurella 1,4 um:n pikselikoolla ja automaattitarkennuksella.

Näyttöjen osalta uutuuksien odotetaan tarjoavan monin osin edeltäjiään vastaavia kokoja perusmallin luottaessa 6,2-tuumaiseen ja plus-mallin luottaessa 6,7-tuumaiseen näyttöön. Ultran näytön odotetaan kuitenkin pienentyvän 6,9-tuumaisesta 6,8-tuumaiseen. Galaxy S21:n ja S21 Plussan osalta näyttöjen odotetaan palautuvan takaisin täysin tasaiseen pintaan, kun taas S21 Ultran odotetaan olevan vain hieman kaareva. Resoluution osalta perusmallien odotetaan itseasiassa jopa heikentävän viimevuodesta pudottaen 1440p-resoluutiosta Full HD -tasoon tarkemman resoluution jäädessä Ultra-mallin iloksi. Kaikkien näyttöjen odotetaan kuitenkin tukevan 120 hertsin virkistystaajuutta.

Galaxy S21 Ultra

Näyttöjen suojalasina kaikissa puhelimissa odotetaan olevan Gorilla Glass Victus. Resoluution lisäksi S21 Ultran yksityiseksi eduksi vaikuttaisi huhujen mukaan jäävän myös S Pen -tuki. Aiemmin tänään uutisoiduissa S21 Ultran vuotaneissa suojakuorissa paljastui jo kuoreen rakennettu paikka kyseiselle kynälle. Tämä antaa lisää tukea aiemmin esiintyneille huhuille siitä, että Samsung olisi mahdollisesti luopumassa Note-mallistostaan.

Viimeisimpänä vuotokuvissa näkymättömänä mahdollisena erona huhuissa on esiintynyt mahdollisuus siitä, että Galaxy S21 -perusmalli käyttäisi lasisen takakuoren sijaan Note20-perusmallista tuttua muovista kuorta.

Raudan osalta puhelinten odotetaan muilta osin vastaavan toisiaan monin osin. Akkujen koossa toki odotetaan olevan eroja, minkä lisäksi S21 Plussan odotetaan olevan mallistosta ainoa, joka kasvattaa akkuaan laisinkaan edeltäjäänsä verrattuna tarjoten 4800 mAh:n akun. Perusmallissa odotetaan olevan yhä sama 4000 mAh:n akku kuin Galaxy S20:ssä ja Ultrassa puolestaan 5000 mAh:n akku S20 Ultran tapaan.

Järjestelmäpiirien osalta Snapdragon-versioiden uskotaan jälleen jäävän Yhdysvaltojen yksinoikeudeksi, mikä jättäisi Suomeen korealaisvalmistajan tuoreen Exynos 2100 -järjestelmäpiirin. Exynos 2100:n sisällä uskotaan sykkivän kahdeksanytimisen prosessorin, joka toimii korkeimmillaan 2,9 GHz:n kellotaajuuksilla. Mielenkiintoisena huomiona vuodoissa Exynos 2100:n uskotaan tarjoavan myös pienivirtaisten ytimien osalta jopa 2,4 GHz:n kellotaajuuksia. Grafiikkapiirin tiedoista ei valitettavasti vuodoissa tai huhuissa ole vielä ollut mainintaa, mutta ennakkovuotojen perusteella piiri vaikuttaisi pärjäävän hyvin Snapdragon 888:lle. Qualcommin tuoreimman Snapdragon 888:n tavoin myös Exynos 2100:n uskotaan sisältävän integroidun 5G-piirin, mikä tulee todennäköisesti parantamaan piirin virrankulutusta.

Galaxy S21 ja S21 Plus -mallien sisältä odotetaan löytyvän 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, minkä lisäksi myös 256 gigatavun malli tulee todennäköisesti saatavilla. S21 Ultrassa RAM-muistia puolestaan odotetaan olevan 12 gigatavua ja tallennustilaa mallista riippuen 128, 256 tai 512 gigatavua. Muistikorttipaikka puhelimista olisi huhujen mukaan poistumassa. Hintojen odotetaan alkavan S21-mallilla 849 eurosta, S21 Plus -mallilla 1049 eurosta ja S21 Ultra -mallilla 1349 eurosta.

Lähteet: WinFuture (1), (2), (3)

Äänestä io-techin piparkakkutalokilpailun voittajaa

Piparkakkutalokisan äänestysvaihe on auki foorumilla.

io-techin jokavuotisen piparkakkutalokisan osallistumisvaihe päättyi vuoden vaihteeseen ja nyt sivuston lukijat ja foorumin käyttäjät pääsevät valitsemaan kilpailun voittajat. Tänä vuonna kilpailuun osallistui mukavat 30 työtä. Äänestys on käynnissä viikon ajan, eli maanantaihin 11. tammikuuta asti. Äänestäminen tapahtuu foorumille avatussa äänestysketjussa:

Piparkakkutalokisa 2020 -äänestys

Kilpailuun on sponsoroitu tänäkin vuonna seuraavat upeat palkinnot:

Kilpailun palkinnot tarjoavat: