Uusi artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 7600

Testissä Full HD -pelaamiseen suunnattu 310 euron suositushintainen Radeon RX 7600 -näytönohjain.

AMD julkaisi tänään uuden Full HD -pelaamiseen suunnatun 310 euron suositushintainen Radeon RX 7600 -näytönohjaimen, joka saapuu myyntiin huomenna torstaina 25. toukokuulta klo 16.

Saimme heti tuoreeltaan io-techin testiin AMD:n oman mallin, joka saapuu Suomessa myyntiin yhtiön kotisivujen kautta suositushinnalla. Tutustumme artikkelissa sen ominaisuuksiin ja suorituskykytestit on ajettu pääasiassa 1920×1080-resoluutiolla. Lisäksi mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 7600

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 532.03 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajurit tuovat mukanaan tuen juuri julkaistulle GeForce RTX 4060 Ti 8 Gt:lle sekä viimeisimmät optimoinnit DLLS 3 -peleille kuten The Lord of the Rings: Gollumille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 532.03 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-sukupolvesta lähtien.

GeForce 532.03 -ajureiden merkittävin uudistus on tuki GeForce RTX 4060 Ti 8 Gt -näytönohjaimelle. Lisäksi ajureiden kerrotaan sisältävän viimeisimmät päivitykset tuoreille DLSS 3 -peleille sekä jopa kaksinkertaistavan päättelytehtävien (inference) suorituskyvyn suosituissa tekoälymalleissa kuten Stable Diffusion. Lisää asiasta kertoo NVIDIAn Game Ready -blogi.

Tällä kertaa bugimetsästyksen uhreiksi ovat päätyneet Age of Wonders 4:n vakausongelmat sekä Ansel- ja Freestyle-ominaisuudet Bus Simulator 31:ssä, jotka eivät syystä tai toisesta toimineet aiemmilla ajureilla. Tiedossa olevien lista on pääosin tuttua luettavaa, listattuina ovat esimerkiksi HDR:n päälle tai pois kytkemisen aiheuttama epävakaus, jos käytössä on muu kuin natiiviresoluutio, GeForce RTX 4090:n vilkkuva taivas Watch Dogs 2:ssa sekä Freestyle-filttereiden aiheuttamat pelien kaatuilut. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Uusi artikkeli: Kokeiltua: OnePlus Pad -taulutietokone

24.5.2023 - 15:44 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

Kokeilimme OnePlussan 500 euron hintaista ensimmäistä taulutietokonetta.

OnePlus on ollut ”häiriköimässä” älypuhelinmarkkinaa jo kohta vuosikymmenen (vuodesta 2014), mutta tablettimarkkinoille yritys teki avauksen vasta tänä keväänä julkaistulla Pad-mallillaan. Uutuus asemoituu 499 euron suositushinnallaan keskiluokkaan, jossa ei ole nykyisellää ihan hirveästi tarjontaa. Laite tarjoaa mm. 11,6″ 144 Hz 2800 x 2000 pikselin IPS-näytön, Mediatek Dimensity 9000 -piirin, 8 Gt RAM-muistia, 256 Gt tallennustilaa ja melko ison 9510 mAh akun 67 watin pikalatauksella.

Otamme selvää hieman lyhyemmässä kokeiltua-tyyppisessä artikkelissa minkälaisesta laitteesta on kyse.

Lue artikkeli: Kokeiltua: OnePlus Pad -taulutietokone

Microsoft esitteli Windows Copilot -tekoälyavustajan

Windows Copilotin ominaisuudet ovat osaltaan tuttuja Bing Chatin puolelta, mutta käyttöjärjestelmään integroituna se osaa tehdä myös paljon uutta.

Microsoft on julkaissut Build-tapahtumassaan täyslaidallisen tekoälyuutisia. Tekoälyä on ahdettu suoraan Windowsiin minkä lisäksi saataville tulee Bing Chat -plugineja, joiden avulla kehittäjät voivat integroida tekoälyominaisuuksia suoraan ohjelmiinsa.

Microsoftin mukaan sen Copilotit tukevat automaattisesti OpenAI:n ChatGPT-plugineja yhtiön omien Bing-pluginien lisäksi, tehden erilaisten ominaisuuksien integroinnista entistä helpompaa. Esimerkiksi Bing Chattiin suunniteltu lisäosa toimii sellaisenaan myös Copilot-alustoilla.

Windows Copilot ei oletuksena näy missään, mutta kun sen avaa se pysyy jatkuvasti esillä ruudun sivulle asetetussa palkissa. Copilot näyttää pintapuolisesti hyvin vastaavalta kuin vaikka Edgeen integroitu Bing-tekoälypalkki, mutta se on integroitu tiukasti Windowsiin ja on siten hyödynnettävissä helposti myös erilaisten käyttöjärjestelmään liittyvien toimien komentamiseen esimerkiksi taustakuvan vaihtamisesta alkaen. Esimerkkinä Copilotin käytännön taidoista Microsoft kertoi, että se osaa esimerkiksi tiivistää, uudelleenkirjoittaa tai selittää leikepöydälle kopioitua sisältöä.

Microsoft Storeen taas perustetaan erillinen, vain tekoälysovelluksille ja -kokemuksille tarkoitettu osionsa, mistä käyttäjät voivat löytää helpommin omaan pirtaansa sopivia sovelluksia. Lisäksi tekoälyä tullaan hyödyntämään ohjelman arvostelujen tiivistelmien muodostamiseen kaikkien arvostelujen pohjalta.

Kehittäjille tarjotaan puolestaan uutta ONNX Runtimea, joka sisältää Microsoftin sisäisesti käyttämät työkalut eri tekoälymallien pyörittelyyn. Se mahdollistaa tekoälyn pyörittämisen suoraan laitteella sen prosessorilla, näytönohjaimella tai erilaisilla tekoälykiihdyttimillä ja tarvittaessa Azure-pilven hyödyntämisen siinä sivussa, mikäli lokaalit resurssit eivät ole riitttäviä.

Lähde: Microsoft

Logitechilta uudet kilpapelaamiseen suunnatut langattomat G PRO X 2 Lightspeed -kuulokkeet

Logitech kertoo keskittyneensä uutuuskuulokkeissa käyttömukavuuteen, uusiin elementteihin ja yhteysominaisuuksiin.

Logitech on esitellyt tänään uuden kilpapelaamiseen suunnitellut G PRO X 2 LIGHTSPEED -kuulokkeet, jotka on suunniteltu yhteistyössä ammattipelaajien kanssa. Yritys kertoo keskittyneensä erityisesti kuulokkeiden käyttömukavuuteen, josta on huolehdittu mm. kevyellä seosmetallirungolla sekä muistivaahtotäytteisillä vaihdettavilla keinonahka- ja veluuripehmusteilla.

Logitech kertoo käyttävänsä kuulokkeissa uusia grafeenivalmisteisia 50 mm:n kuuloke-elementtejä, joiden kehutaan olevan kevyet sekä pystyvän säröttömään ja luonnollisen tarkkaan äänentoistoon. Mallinimen mukaisesti kuulokkeet käyttävät Logitechin langatonta Lightspeed-yhteyttä, jonka lisäksi kuulokkeet voidaan yhdistää Bluetoothilla tai 3,5 mm ääniliitännällä.

Kuulokkeiden puomimikrofoni on irrotettavissa ja se käyttää herttamallista suuntakuviota ja Blue Vo!ce -ääniohjelmistoa taustamelun suodatuksella. Kuulokkeet tukevat myös DTS Headphone:X 2.0 -tilaäänitekniikkaa. Sisäänrakennetun akun luvataan tarjoavan yhdellä latauksella jopa 50 tuntia langatonta käyttöaikaa. Langattoman yhteyden toimintamatkaksi luvataan jopa 30 metriä.

G PRO X 2 LIGHTSPEED -kuulokkeet tulevat Suomessa saataville kesäkuun alussa 269 euron verolliseen suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat musta ja valkoinen.

Lähde: lehdistötiedote, tuotesivut

Intel päivittää roadmappejaan sekä HPC- että kuluttajapuolella

XPU-piiri Falcon Shoresin muuttuminen ensi alkuun GPU:ksi on virallista tietoa Inteliltä, mutta kuluttajapuolen Meteor Lake -uutiset perustuvat vuodettuun materiaaliin.

Nettiin on ilmestynyt Intelin roadmappeja hiljattain niin virallisista kuin epävirallistakin lähteistä. Tällä kertaa yhtiöllä oli virallista kerrottavaa lähinnä HPC-puolelta, kun vuodot kertovat Meteor Lake -suunnitelmien menneen pieniltä osin uusiksi.

Intelin uudessa roadmapissa HPC- ja tekoälypuolen roadmapit ovat nyt yhtä riviä; tekoälyyn keskittyvä Habana Gaudi 3 jää oman sarjansa viimeiseksi ja nykyinen Data Center GPU Max Series ainoaksi omassa lajissaan. Molemmat tullaan korvaamaan XPU-nimeä aiemmin kantaneella Falcon Shoresilla, joka on nyt muuttanut muotoaan enemmänkin.

Kun Falcon Shores esiteltiin, sen piti olla joustava ratkaisu, jossa kunkin asiakkaan tarpeen mukaan voitaisiin käyttää eri määrää CPU- ja GPU-siruja. Nyt moiset suunnitelmat on haudattu ensi alkuun ja Falcon Shores saapuu markkinoille pelkillä GPU-siruilla. Täysin suunnitelmat eivät muuttuneet, vaan alkuperäinen CPU- ja GPU-siruja sekoittava versio tullaan julkaisemaan joskus myöhemmin.

HPC-asioista kiinnostuneille Intelin ISC-konferenssin annista löytyy muun muassa nykyisten Ponte Vecchio -arkkitehtuurin datakeskus-GPU:den suorituskykylukuja NVIDIAn H100:aan verrattuna sekä paljon muuta. Suosittelemme lämpimästi esimerkiksi AnandTechin artikkelia tapahtuman tiimoilta.

Kuluttajapuolella Intelin seuraavan sukupolven Meteor Lake -prosessorit ovat olleet tämän tästä puheenaiheina eri syistä. Uusi arkkitehtuuri poikkeaa monella tapaa edeltävistä ja toimii samalla Intelille mahdollisuutena uudistaa brändäystään.

Meteor Laken merkittävin ero edeltäviin on sen Tile-rakenne, eli prosessori rakentuu useasta pienemmästä sirusta, jotka Foveros-paketoidaan yhteen. Toki kyse ei ole Intelille ensimmäisestä vastaavasta piiristä, mutta se on tulossa nyt ensi kertaa yleisimpiin kuluttajaluokkiin. Intel valmistaa osan siruista itse ja osan se tuottaa TSMC:llä.

Suurin kysymysmerkki on ollut jo pitkään Meteor Laken työpöytäversio. Erinäisissä vuodoissa on nähty varmuudella viitteitä 6P-ydintä sisältävästä versiosta, mutta siitäkin on riittänyt erimielisyyksiä, olisiko työpöytäversiossa eli MTL-S:ssä 8 vai 16 E-ydintä. Roadmapeissa yhtä kaikki MTL-S:lle on luvattu parhaimmillaan i5-luokkaan sijoittumista, eli koko työpöytätarjontaa sillä ei voitaisi kattaa. Nyt tuorein roadmap-vuoto kertoo Intelin peruneen MTL-S:n 6P+8E-version tuotteistamisen kokonaan. Mahdollisen 6P+16E-mallin kohtalo on edelleen yhtä epäselvä kuin ennenkin.

Lähteet: AnandTech, Tom’s Hardware

Uusi artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti (8 Gt)

Testissä suorituskykyiseen Full HD -pelaamiseen suunnattu 459 euron suositushintainen GeForce RTX 4060 Ti -näytönohjain kahdeksan gigatavun näyttömuistilla varustettuna.

NVIDIA esitteli viime viikolla kolme näytönohjainta 4060-tuoteperheeseen ja ensimmäisenä huomenna keskiviikkona klo 16 myyntiin saapuu 459 euron suositushintainen GeForce RTX 4060 Ti -malli 8 gigatavun näyttömuistilla varustettuna. Myöhemmin heinäkuussa myytiin saapuu vielä tuplatulla 16 gigatavun näyttömuistilla varustettu 559 euron hintainen 4060 Ti -versio sekä 339 euron 4060-perusmalli.

Saimme heti tuoreeltaan io-techin testiin NVIDIAn oman Founders Edition -mallin, joka saapuu Suomessa myyntiin yhtiön kotisivujen kautta suositushinnalla eli 459 eurolla. Tutustumme artikkelissa sen ominaisuuksiin ja suorituskykytestit on ajettu pääasiassa 1920×1080-resoluutiolla. Lisäksi mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti (8 Gt)

Cooler Master esitteli erikoisen Sneaker X:n ja hiljaisen Cooling X:n

Sneaker X voi ihastuttaa tai vihastuttaa ulkonäöllään, mutta Cooling X:n jättää krumeluurit muille ja keskittyy hiljaisuuteen.

Cooler Master esitteli erikoisempia suunnitelmiaan jo CES-messuilla, mutta nyt niistä on tullut ainakin osin myös valmista. Yhtiö on nimittäin julkistanut kulmia nostattavan Sneaker X -kokoonpanon sekä perinteisempää linjaa edustavan Cooling X:n.

Sneaker X on lenkkaria muistuttava tietokone, joka erikoisesta ulkomuodostaan huolimatta kantaa sisällään perinteisiä komponentteja. Tietokoneen sisälle saa sykkimään oman maun mukaan AMD:n tai Intelin prosessorin, joka istutetaan ihan perinteiseen ITX-emolevyyn. Prosessoria jäähdytetään Master Liquid PL360 Flux Sneaker Edition -erikoismallin AIO:lla. Prosessorin kaveriksi sopii maksimissaan 3-korttipaikan näytönohjaimet, mutta valitettavasti tiedotteessa ei paljastettu valittavaksi tulevaa valikoimaa. Mainosgraafien mukaan yksi vaihtoehto tulee olemaan kuitenkin GeForce RTX 4080 ja näytönohjaimen maksimimitoiksi ilmoitetaan 304 x 137 x 61 mm. Kotelossa on myös paikka yhdelle 2,5” asemalle.

Sneaker X:n strategiset mitat ovat 650 x 306 x 651 mm, mutta kuten kuvista näkee, ne ovat kotelon kunkin suunnan maksimimittoja. Kotelo on valmistettu alumiinista, muovista ja teräksesstä ja siihen on tuunattu paikka esiasennetulle MF120 Halo -tuulettimelle. Kokoonpanoon kuuluu myös yhtiön SFX 850W Gold -virtalähde.

Cooling X edustaa perinteisempää linjaa, vaikka kompakti 14,77 litran kokonaisuus onkin. Yhtiön mukaan kokoonpanossa on panostettu paitsi nimenkin vihjaavaan jäähdytykseen, myös hiljaisuuteen koko koneen tuottaessa maksimissaan 28 dB melua rasituksessa. Cooler Master on rakentanut kokoonpanon sisään custom loop -nestejäähdytysratkaisun, joka hyödyntää 240 mm:n jäähdyttimen lisäksi myös kotelon kylkipaneeleita lisäjäähdytyspinta-alan saamiseksi.

Cooling X tulee saataville valmiiksi valikoidulla raudalla. Kokoonpanossa on tuntematon AMD:n B550-piirisarjaan perustuva emolevy, Ryzen 9 7950X3D -prosessori, 64 Gt DDR5-5600-muistia, GeForce RTX 4080 ja kaksi 2 Tt:n PCIe 4.0 NVMe SSD-asemaa. Emolevyltä löytyy Wi-Fi 6E- ja BT 5.2 -tuet, 2,5 Gbps:n verkkoliitäntä ja muut normaalit pelit ja pensselit. Virtaa syötetään V850 SFX Gold -virtalähteellä. Kokoonpanon mitat ovat 266 x 149,4 x 371,6 mm ja 17,3 kg.

Sneaker X tulee saataville punaisena ja myöhemmin ilmoitettavissa erikoisväreissä. Se on hinnoiteltu yhdysvalloissa 5999 dollarin lähtöhintaan heinäkuun alusta lähtien. Cooling X tulee myyntiin jo kesäkuun lopulla ja sen hintalappu on tonnia kovempi 6999 dollaria. Kummankaan saapumisesta Suomeen ei ole vielä varmuutta.

Lähde: Lehdistötiedote

Näkökulma: Puhelinten lippulaivaluokka osoittaa piristymisen merkkejä, kehitysharppausten vuodet ovat jääneet taakse

Tänä vuonna huippumalleja on ollut jälleen viime vuotta helpompi suositella, mutta kehityksen hidastuminen huippuvuosista vaikuttaa silti väistämättä laitteiden päivitystarpeeseen.

Viime vuonna (2022) älypuhelinten lippulaivamarkkinat tuntuivat monin osin polkevan jo toista vuotta paikallaan ja pahimmillaan joidenkin tuotteiden kohdalla ottavan jopa takapakkia. Asia nousi puheeksi useaan otteeseen myös io-techin Tekniikkapodcastissa ja tilannetta kuvasi kenties selvimmin se, että Applen vuonna 2021 julkaisemat iPhone 13 -mallit tuntuivat vain parantavan hinta-laatusuhdettaan vuoden kuluessa useiden kalliimman pään Android-puhelimien pahimmillaan heikentyessä ominaisuuksiltaan edeltäjiinsä nähden. Toki kaikki valmistajat eivät syyllistyneet lippulaivamalliensa varsinaiseen heikentämiseen, mutta toisaalta mitään mullistavaakaan markkinoille ei saapunut ja samaan aikaan osa valmistajista nosti hintojaan.

Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1 ei yksinkertaisesti onnistunut vakuuttamaan kokonaisuutena.

Tyypillistä vuotuista suorityskykyparannusta nähtiin toki viimekin vuonna, mutta valitettavasti sillä osa-alueelta löytyi myös yksi suurimmista kompastuskivistä vuoden 2022 lippulaivasarjassa. Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1-järjestelmäpiiri ei yksinkertaisesti onnistunut vakuuttamaan kokonaisuutena, vaan se herätti henkiin vanhat ikävät muistot Snapdragon 810 -ajoilta. Sukupolvien takaisen edeltäjänsä tavoin Samsungin neljän nanometrin prosessilla valmistettu 8 Gen 1 nimittäin osoittautui lämmöntuotoltaan erittäin haastavaksi piiriksi ja sen myötä viime vuoden lippulaivapuhelinten suorituskyky kyykkäsi lähes kautta linjan pitkäkestoisessa rasituksessa. Samaan aikaan myös Samsungin oma piirituotanto tuntui polkevan edelleen Qualcommista jäljessä ja Exynos 2200:n lanseeraus ei sujunut erityisen ruusuisesti. AMD:n kanssa yhteistyössä luotu Xclipse 920 GPU ei onnistunut suorituskyvyltään pärjäämään Qualcommille kovista ennakko-odotuksista huolimatta ja samaan aikaan myös uutuuspiirin ajureissa ja optimoinneissa oli selvästi kehittämisen varaa ja heti Samsung Galaxy S22 -malliston jälkeen julkaistuissa arvioissamme havaitsimme toistuvia grafiikkaongelmia tunnetuissa mobiilipeleissä.

Lippulaivapuhelimet saivat kyllä lisää tehoa, mutta suorituskyvyn vastapainona lämpöongelmat nostivat päätään, puhelinten hinnat nousivat ja osia ominaisuuksista jopa karsittiin.

Lippulaivaluokkaa vaivasi siis omat ongelmansa käytännössä samaan aikaan, kun keskihintaluokan suorituskyky polki paikallaan. Tämä ei ollut myöskään vain Androidien ongelma. Myös iPhone 14 -mallisto jäi perusmalliensa osalta pettymykseksi, sillä käytössä oli viime vuoden Pro-puhelinten piirit ja puhelinten hintoja nostettiin jopa yli 100 eurolla.

 

Tänä vuonna (2023) lippulaivapuhelinten markkinat näyttäisivät kuitenkin ottaneen korjaavan askelen parempaan suuntaan. Alkuvuodesta Samsungin Galaxy S23 -perusmalli sekä S23 Ultra saivat io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan, jota ei viime vuonna nähty yhdeltäkään lippulaivapuhelimelta. Mistään älypuhelinmarkkinan kehitysharppauksesta ei kuitenkaan voida puhua, mutta lippulaivaluokassa vaikuttaisi tapahtuvan pientä positiivista elpymistä kohti parempaa. Kaikkia tänä vuonna julkaistuja puhelimia tämä ei valitettavasti edelleenkään koske, sillä esimerkiksi OnePlus vaikuttaisi jatkavan pientä kompurointiaan. Vaikka OnePlus 11 on luokassaan ihan ok puhelin, sisältää se jälleen erikoisia leikkauksia edeltäjiinsä verrattuna.

Eniten lippulaivaluokan elpymisestä on käytännössä kiittäminen Qualcommia, jonka Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri on osoittautunut hyväksi päivitykseksi viime vuoteen nähden.

Eniten lippulaivaluokan elpymisestä on käytännössä kiittäminen Qualcommia, jonka Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri on osoittautunut hyväksi päivitykseksi viime vuoteen nähden. Suuntaa parempaan oli nähtävissä jo viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, kun Snapdragon 8+ Gen 1 -julkaistiin. Samsungilta TSMC:lle siirtynyt piirituotanto paransi piirin hyötysuhdetta selvästi ja sen ansiosta loppuvuoden puhelimissa ylikuumenemisongelmista päästiin jo pääosin eroon. Tänä vuonna Gen 2 -piiri on sitten jatkanut tätä kehitystä eteenpäin unohtamatta myöskään vuotuista suorituskykyparannusta.

Snapdragon 8 gen 2 tarjoama suorituskykyparannus vie Android-puhelimet pitkästä aikaa grafiikkasuorituskyvyssään jopa Applen puhelimien ohi, mutta samalla myös lämmöt on saatu pidettyä hallinnassa. Pitkäkestoisessa rasituksessa erittäin selvät suorituskykylaskut ovat tänä vuonna olleet enemmän poikkeus kuin sääntö. Parantuneen lämpöjenhallinnan oheisetuna lippulaivapuhelinten akunkestotkin vaikuttaisivat parantuneen hieman. Tänä vuonna lippulaivaluokassa helposti yhdellä latauksella saavutettavat kaksi kokonaista päivää on ollut käytännössä standardi ja osa huippupuhelimista, kuten Samsungin Galaxy S23 Ultra ja Honor Magic5 Pro, ovat yltäneet testeissämme jopa kolmen päivän käyttöaikoihin keskitasoisella käytöllä. Akkukapasiteetitkin ovat toki paikoin kasvaneet hieman, mutta suurempia kertaharppauksia akkutekniikan saralla ei ole tapahtunut.

Pikalatausteknologiat ovat parin viime vuoden aikana kehittyneet huimaa vauhtia ja valitettavasti kehitys näkyy edelleen yksinoikeustekniikoina.

Tulevaisuudessa akkutekniikan kehittymisen ohella olisi mukava nähdä myös yhtenäisempää panostusta pikalatausnopeuksiin. Pikalataustehot ovat parin viime vuoden aikana kehittyneet parhaimmillaan kovaa vauhtia ja valitettavasti kehitys näkyy edelleen valmistajien omina yksinoikeustekniikoina. Toisin sanoen useimmat korkeimman pään pikalataustehot toteutuvat vain valmistajien omilla latureilla. Siihenkin on onneksi nähtävissä mahdollista parannusta tulevaisuudessa, sillä avoimen USB Power Delivery -standardin tuki on hiljalleen yleistymään päin. Erikoiskiitoksen tältä osin ansaitsee Motorola, joka tukee kyseisen standardin kautta huippumalleissaan jopa kolminumeroisia lataustehoja.

LTPO-tekniikan kehittyminen poislukien näyttöjen kehityksen suhteen on ollut aika hiljaista.

Näyttötekniikassa on tapahtunut myös tasaista kehitystä ja erityisesti uusien LTPO-paneelien entistä hienojakoisemmin mukautuvat virkistystaajuudet ovat omalta osaltaan auttaneet puhelimen virrankulutuksen hillitsemisessä. Muilta osin näyttöjen kehityksen suhteen on ollut aika hiljaista, sillä nykypuhelinten resoluutiot ja korkeat virkistystaajudet ovat nekin jo parin vuoden takaa tuttuja. Osa valmistajista on pyrkinyt erottautumaan myös pykälän korkeammilla 144:n tai 165 hertsin virkistystaajuuksilla, mutta kovinkaan merkityksellistä tuo nopeuskilpailu ei kuitenkaan ole ja käytännössä puhelinkäytön kannalta merkityserokin näillä virkistystaajuusparannuksilla on useimmille huomattavan pieni.

Entisaikojen huippupuhelinten vuosittaisiin suuriin kehitysharppauksiin ei vaikuttaisi olevan enää paluuta.

Entisaikojen huippupuhelinten vuosittaisiin suuriin kehitysharppauksiin ei vaikuttaisi olevan enää paluuta. Lippulaivapuhelinten suorituskyky paranee toki edelleen toki jatkuvasti, mutta erot eivät ole enää nykypäivänä suoranaisen mullistavia. Pari vuotta vanhat huippumallitkin ovat edelleen tavanomaisessa käytössä hyvin sulavia ja päihittävät keskihintaluokan laitteet suorityskyvyssä varsin leikiten. Lisäksi ominaisuuskattaukset ovat vakiintuneet monin osin yhteneviksi, eli uusia ”pakko saada” -juttuja ei enää juurikaan nähdä. Esimerkkinä parin vuoden takainen Samsungin Galaxy S21 Ultra tai jopa kolmen vuoden takainen S20 Ultrakin tarjoavat paperilla varsin lähelle nykypäivän lippulaivapuhelimia yltävän ominaisuuskattauksen, vaikka ne raa’assa suorituskyvyssä tuoreimmalle sukupolvelle luonnollisesti häviävätkin.

Myös kamerat ovat kehittyneet jatkuvasti, mutta niidenkin osalta kyse on ollut viime vuosina enemmän hienosäädöstä kuin vuositasolla tapahtuvista merkittävistä kehitysaskelista, vaikka sensoreiden resoluutiot ovatkin jo kasvaneet korkeimmillaan peräti 200 megapikseliin. Kameroiden määrässä ei ole tapahtunut muutamaan vuoteen muutosta – lippulaivamalleissa on edelleen tyypillisesti kolme tai neljä eri polttoväliä tarjoavaa takakameraa. Iso osa kamerakehityksestä pohjautuu järjestelmäpiirien parantuneisiin laskentatehoihin ja tekoälyominaisuuksiin, eli kamerapuoli kulkee omalla tavallaan käsi kädessä suorituskykyparannusten sekä kehittyneen tekoälylaskennan kanssa.

Kuluttajana puhelinten 5G-ominaisuuksiin ei käytännössä tarvitse enää juuri kiinnittää huomiota.

Taittuvien puhelinten esiinmarssiakin olemme seuranneet jo useamman vuoden ajan, mutta se on tapahtunut varsin hitaasti. Hintaluokka kyseisissä laitteissa on tippunut vähitellen inhimillisemmälle tasolle ja toteutuksista on poistettu jo suurimmat kompromissit, mutta massamarkkinaa ne eivät vieläkään ole onnistuneet saavuttamaan ja edulliseksi niitä ei edelleenkään voi kutsua. 5G-yhteydet puolestaan ovat vakiintuneet älypuhelinmarkkinoilla käytännössä perusominaisuudeksi, joka ei ole enää lippulaivaluokan yksinoikeus. 5G-verkot ovat saatavilla puhelimiin jo käytännössä läpi lähes koko hintahaitarin ja itse verkotkin alkavat olla levinneet kattavasti myös kaupunkien ulkopuolelle. Kuluttajana puhelinten 5G-ominaisuuksiin ei käytännössä tarvitse enää juuri kiinnittää huomiota, sillä esimerkiksi alkuaikojen huolet kasvaneesta akunkestosta ovat jo haihtuneet tekniikan kehittyessä.

Android-valmistajat ovat alkaneet ottamaan itseään niskasta kiinni päivityslupaustensa suhteen.

Verkkoasioista päästäänkin järjestelmäpiirin lisäksi toiseen tänä vuonna tapahtuneeseen merkittävään kehityssuuntaukseen – Android-valmistajat ovat alkaneet ottamaan itseään niskasta kiinni päivityslupaustensa kanssa. Samsung näytti esimerkkiä jo viime vuonna, kun korealaisvalmistaja päivitti lupauksensa neljään suureen Android-versiopäivitykseen ja viiden vuoden tietoturvakorjauksiin. Tänä vuonna OnePlus päivitti lippulaivaluokkansa päivitykset Samsungia vastaavalle tasolle ja Xiaomi sekä Honor puolestaan päivittivät hekin tietoturvakorjaukset viiteen vuoteen, vaikka Android-versiopäivitysten lupaus onkin edelleen lyhyempi (kolme vuotta). Myös Motorola on ottanut Edge 40 Pronsa kanssa askelen parempaan päin kolmen versiopäivityksen ja neljän vuoden tietoturvatuen muodossa. Toki päivityslupausten osalta on hyvä huomioida, että pelkkä lupaus ei vielä riitä, vaan siitä on hyvä pitää myös kiinni ja päivitysten laadun tulee pysyä kunnossa loppuun saakka. Valitettavasti tulevien päivitysten laatu on kuitenkin asia, jota puhelinten julkaisuaikaan tehdyissä arvioissa ei voida ennakkoon tietää, mutta io-tech pyrkii seuraamaan niitä aiempien sukupolvien osalta uusien mallien tuotetestien yhteydessä ja tarvittaessa uutisoinnin muodossa.

 

Samalla kun suuret kehitysharppaukset teknisissä ominaisuuksissa ovat jääneet viime vuosina vähälle, ovat puhelimien hinnat olleet tasaisessa nousussa. Käytännössä hinnat ovat tasaantuneet monin osin yli tuhanteen euroon läpi koko lippulaivaluokan. Jos high-end-luokan laitteen haluaa saada selvästi alle tonnilla, on suorituskyvyn ulkopuolelta tehtävä jo selviä kompromisseja keskihintaluokan puhelinten tyyliin. Sen myötä puhelimesta on hyvinkin loogista pitää kiinni pidempään kuin vuoden tai kaksi.

Tekniikan kehittymisen puolesta männävuosien uuden kiinnostavan tekniikan kuluttajille luomasta puhelimien päivityspaineesta on jo siirrytty hillitympään vaihtotarpeeseen ja nykypäivän lippulaivapuhelimia voi helposti käyttää kolmesta neljään vuotta, ilman että tippuu teknisten ominaisuuksien osalta täysin kehityksen kelkasta. Kehitys on teknologian aallonharjan seurannan kannalta toki hieman entistä tylsempää, mutta elektroniikkajätteen kertymistä se tulee toivottavasti hieman hidastamaan.

Kokonaisuudessaan lippulaivaluokan puhelimissa on nähty tänä vuonna pientä toivottua piristymistä ja osa julkaisuista esiintyvät jälleen oikeasti kiinnostavina päivityskohteina vuoden-pari vanhoille edeltäjilleen. Suurelle rahalle on parhaimmillaan tarjolla vastineeksi puhelimia, jotka ovat erittäin monipuolisia ja varsin tasapainoisia kokonaisuuksia – kuten ylemmissä hintaluokissa kuluttajan pitäisikin voida odottaa. Kun tekniikassa ei nähdä suuria kertaharppauksia, puhelinvalmistajien on hyvä aika panostaa yhteisiin standardeihin sekä pitkään tukeen erottuakseen joukosta, kun kuluttajat etsivät puhelinta mahdollisesti jopa viideksi vuodeksi.

 

Video: Testissä Motorola Edge 40 Pro

Videomuodossa testi 899 euron hintaisesta Motorola Edge 40 Pro -älypuhelimesta.

io-techin Toimituksen valinnan saaneen Motorola Edge 40 Pro -älypuhelimen testiartikkelin videotiivistelmä on nyt katsottavissa YouTubesta. Motorolan 899 euron hintainen lippulaivamalli sisältää Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin, 12 Gt RAM-muistia 256 Gt tallennustilaa, 6,67-tuumaisen 165 Hz pOLED-näytön, 50+50+12 megapikselin kolmoistakakameran sekä 4600 mAh akun 125 W pikalatauksella ja langattomalla latauksella.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa