io-techin oma Desk Mat -hiirimatto saapuu myyntiin 30. kesäkuuta

30 euron hintaista deskmat-hiirimattoa myydään Jimm’sissä rajoitettu 150 kappaleen erä.

Lokakuussa 2021 käynnistynyt projekti io-techin omasta Desk Mat -hiirimatosta on loppusuoralla. Tietokoneen komponenttiaiheinen kuvio löytyi Youtubessa järjestetyn suunnittelukilpailun kautta. Kahden testikappalekierroksen ja kuvion ja värien optimoinnin jälkeen lopputulokseen oltiin viimein tyytyväisiä ja matot menivät painoon maaliskuussa. Rahti Kiinasta Tanskan kautta Suomeen kesti noin kolme kuukautta ja vihdoin matot ovat saapuneet käsiimme.

Kankainen matto on kooltaan 900 x 360 mm, väritykseltään musta-valkoinen, reunat on ommeltu ehkäisemään kulutusta ja kumipohjan ansiosta matto pysyy paikoillaan.

io-techin Desk Mat -hiirimatto saapuu myyntiin 30 euron hinnalla yhteistyössä Jimm’sin kanssa ja myynti alkaa torstaina 30. kesäkuuta klo 12. Myyntiin saapuu rajoitettu 150 kappaleen erä, Jimm’sillä on tarjolla kaikkiin tilauksiin ilmaiset postikulut ja maksutapoina ovat yleisimmät vaihtoehdot verkkomaksusta osamaksuihin.

Jimm’s, io-techin deskmatin myyntisivu

Intelin Arc A380 -näytönohjain ACM-G11 -grafiikkapiireineen alastonkuvissa

ACM-G11-grafiikkapiirissä huomio kiinnittyy sen epäkeskoon sijaintiin paketoinnissa, mikä liittynee 96-bittiseen muistiväylään ja niiden signalointiin.

Intel julkaisi hiljattain ensimmäisen Arc-työpöytänäytönohjaimen Kiinassa. Arc A380 edustaa yhtiön näytönohjaintarjonnan hitaampaa päätyä ja yhtiö vertailikin sitä julkaisussaan AMD:n hitaimpaan RX 6400 -malliin.

Vaikka luonnollisesti eniten ihmiset odottavat ensimmäisiä todellisia arvosteluja korteista ja ennen kaikkea suorituskykylukemia, on odotellessakin vielä muuta ihmeteltävää. Intelin uusi näytönohjain nimittäin esiintyy nyt ensimmäistä kertaa alastomana ilman jäähynkiertämää.

Tutun Twitter-vuotaja momomo_us:n MyDrivers-sivustolta löytämät kuvat paljastavat hyvin lyhyen ja pelkistetyn näytönohjaimen. Ensimmäisenä huomio kiinnittynee itse ACM-G11-grafiikkapiiriin, jonka siru ei ole tyypilliseen tapaan keskitetty paketointiinsa. Sen sijasta se on lähempänä muisteista katsottuna kauimmaista nurkkaa ja sijoittelulla voikin olla jotain tekemistä näytönohjaimen 96-bittisen muistiväylän kanssa.

Virransyöttöä varten näytönohjaimessa on 8-pinninen lisävirtaliitin, vaikka näytönohjaimen TDP-arvo onkin 75 wattia, minkä verran pitäisi saada jo suoraan PCI Express -liittimestäkin. Täytyy tosin muistaa, että Intelin nimellinen TDP-arvo ei ole näytönohjaimen maksimikulutus, joten lisävirtaliittimellekin lienee paikkansa, oli 8-pinninen liioittelua tai ei. Näyttöliittiminä on kolme DisplayPort- ja yksi HDMI-liitin.

Lähde: momomo_us @ Twitter

Lian Li esitteli päivitetyn Infinity-version ketjutettavista Uni Fan -tuulettimistaan

Uusi SL-Infinity-versio tarjoaa sekä käytettävyys- että suorituskykyparannuksia.

Lian Li on esitellyt uuden Uni Fan SL-Infinity -kotelotuulettimen. Tuulettimen perusideana on säilynyt edelleen ketjutettavuus, eli tuulettimia voi liittää yhteen niin, ettei niiden välillä tarvita johtoja (maksimissaan 4 kappaletta). Tuulettimet ottavat virtansa liitinpinneillä viereisen tuulettimen rungosta ja vain yhteen tuulettimeen tarvitsee kytkeä virtajohto. Visuaalisella puolella valmistaja on toteuttanut tuuletinroottorin napaan sekä tuulettimien kylkiin kolmiulotteisen RGB-valaistun äärettömyysefektin. Valaistuksesta vastaa yhteensä 40 ARGB-lediä ja niitä voi ohjata valmistajan L-Connect 3 -ohjelmistolla kehyksen ja roottorin osalta erikseen.

Lian Li kertoo parannelleensa pari vuotta sitten markkinoille tullutta Uni Fan -tuuletinkonseptiaan käytettävyyden osalta. Tuulettimien rungon kyljissä on nyt irrotettavat kiinnitysmekanismin vastakappaleet, jonka kerrotaan parantavan yhteensopivuutta jäähdyttimien liitäntöjen kanssa. Lisäksi kontaktipinnit sijaitsevat nyt keskellä kehyksen kylkeä ja käyttäjä voi valita kumpaan suuntaan liitettävä virtajohto lähtee.

Suorituskyvyn osalta SL-Infinity-malli tarjoaa edeltäjäänsä nähden parantuneen maksimi-ilmavirran, paineentuoton, alhaisemman maksimimelutason sekä laajemman kierrosalueen. Lisäksi tuuletin tukee nyt pysäyttämistä.

Lian Li Uni Fan SL-INF120:n tekniset ominaisuudet:

 • Koko: 120 x 122,1 x 25 mm
 • Materiaali: PBT-muovi, polykarbonaatti, alumiini
 • Nopeus: 0 – 2100 RPM (PWM)
 • Ilmavirta: 61,3 CFM max
 • Staattinen paine: 2,66 mmH2O max
 • Melu: 29 dB max
 • Laakerointi: FDB (Fluid Dynamic Bearing, nestelaakerointi)

Uni Fan SL Infinity 120 -tuulettimet ovat saatavilla välittömästi mustana ja valkoisena 29,99 dollarin globaaliin suositushintaan. Kolmen tuulettimen ja kontrollerin paketti on hinnoiteltu 94,99 dollariin. Lian Li myöntää tuulettimilleen kahden vuoden takuun.

Lähde: Lian Li

Live: io-techin Tekniikkapodcast (24/2022)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 17. kesäkuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Internet Explorerin taru päättyi virallisesti 15. kesäkuuta 2022

Liki 27 vuoden ikään ja 11 versioonsa ehtinyt selain elää jatkossa vain Edgen IE Mode -yhteensopivuustilassa ja tietyissä Windowsin pitkäaikaistuetuissa versioissa.

Microsoftin Internet Explorer oli todellinen veteraani selainmarkkinoilla. Vuonna 1995 alun perin julkaistu selain ehti lähes 27 vuoden kypsään ikään, ennen kuin Microsoft veti töpselin sen hengityskoneesta virallisesti.

Internet Explorerin historia on värikäs niin hyvässä kuin pahassa. Spyglass Mosaiciin osin perustunut selaimen ensimmäinen versio julkaisiin Windows 95:n Microsoft Plus! -paketin mukana Internet Jumpstart Kitin osana. Sittemmin eri versiot ovat seuranneet toinen toisiaan, mutta myös ongelmat alkoivat kasaantumaan ja viimeistään IE6:n kohdalla selaimen maine oli jo käytännössä pilalla monien silmissä.

Menetettyä mainetta on vaikea saada takaisin, mutta Microsoft julkaisi lopulta selaimesta yhteensä 11 suurta versiota, joista viimeisimmät olivat ainakin allekirjoittaneen näkemyksen mukaan selvästi mainettaan parempia. Viimeisen päivityksensä versioon 11.0.220 selain sai marraskuussa 2020.

Microsoft lopetti tuen selaimelle kuluvan viikon keskiviikkona eli 15. kesäkuuta. Windows käynnistää jatkossa IE:n kuvakkeesta Edgen, josta löytyy taaksepäin yhteensopivuutta tarjoava IE-tila, ja koko kuvake tullaan poistamaan Windowseista tulevissa päivityksissä. IE-tilalle on luvattu tukea vähintään vuoteen 2029 asti. Poikkeuksen tuen loppumiseen tekevät tietyt Windowsin yritysversiot pitkäaikaistuella, joissa IE:tä tullaan tukemaan kyseisen käyttöjärjestelmäversion tuen loppuun saakka.

Lähde: Microsoft (1), (2)

Antec julkisti uudet Fusion 120- ja Storm 120 -tuulettimet

Fusion panostaa RGB-valaistukseen, kun Storm antaa suorituskyvyn puhua ja jätti valot tehtaalle.

Koteloistaan parhaiten tunnettu Antec on julkistanut uusia tuulettimia markkinoille. Fusion 120 -tuulettimet tyydyttävät RGB:n nälkäisimmät asiakkaat kun Storm 120 -tuulettimet on suunniteltu valoshowta karsastaville.

Antec Fusion 120 -tuulettimet pistävät kotelon RGB-valaistuksen kuntoon 12-sivuisella RGB-kehyksellään, jossa on haettu lisää uniikkia ulkonäköä käyttämällä kirkasta kuorta valoa hajoittavan huurretun kerroksen päällä. Itse tuuletin lapoineen on kuitenkin mustanpuhuvaa muovia, eikä yhtiö ole turvautunut esimerkiksi tuulettimissa tyypillisiin läpikuultaviin lapoihin. Kehyksessä on yhteensä 16 ohjelmoitavaa LED-valoa. Yhtiön on panostanut lisäksi äänen minimoimiseen suunnittelemalla ääntä vähentävän kehysrakenteen menemättä kuitenkaan verkkosivuilla tarkemmin sen yksityiskohtiin. Tuulettimien kaveriksi on lisäksi saatavilla 5+5-kanavainen tuuletin- ja RGB-ohjain.

Mustanpuhuva Storm 120 on puolestaan suunniteltu etenkin huipputasoisen ilmankierron kannalta. Yhtiön mukaan sen kehykset, spiraalimainen tuuletinrakenne ja nestelaakeroitu moottori varmistavat erittäin tehokkaan tuuletuksen. Tuulettimissa on otettu huomioon myös ketjutusmahdollisuus lisäämällä kunkin emolevyyn tai tuuletinohjaimeen menevän urosliittimen rinnalle naarasliitin, johon voi kytkeä minkä tahansa nelipinnisen PWM-tuulettimen. Koska RGB-valoja ei ole, ei käyttäjän tarvitse myöskään välittää niiden johtotarpeista. Myös Stormin ruuvinpaikoista löytyy tärinöitä vähentävät pehmusteet.

Antec Fusion 120- ja Storm 120 -tuuletinten tekniset ominaisuudet:

 • Koko: 120 x 120 x 25 mm
 • Nopeus: 600-2000 RPM PWM
 • Ilmavirta:
  • Fusion 120 57,93 CFM
  • Storm 120 66,56 CFM
 • Staattinen paine:
  • Fusion 120: 2,1 mmH2O
  • Storm 120: 2,7 mmH2O
 • Melu
  • Fusion 120: 17,02-31,24 dB(A)
  • Storm 120: 11,4-34,9 dB(A)
 • Elinaika:
  • Fusion 120: 40 000 tuntia, takuu 2 vuotta
  • Storm 120: 80 000 tuntia, takuu 3 vuotta

Fusion 120 saapuu myyntiin yksittäispakattuina sekä kolmen tuulettimen paketeissa tuuletin- ja RGB-ohjaimen kera. Storm 120 tulee niin ikään yksittäispakattuina ja kolmen paketeissa, mutta ilman ohjainyksikköä. Lisäksi Antec tuo yksinoikeudella Amazonin kautta myyntiin viiden Fusion 120:n (+ tuuletin- ja RGB-ohjain) paketin sekä kahden ja viiden Storm 120 -tuulettimen paketit. Hinnoista yhtiö ei ole ehtinyt hiiskumaan vielä mitään.

Lähteet: Antec Fusion, Antec Storm

Kioxia esitteli jopa 7 bittiä soluun tallentavaa NAND-muistia

Tällä hetkellä markkinoilla on enimmillään 4 bittiä soluun tallentavia NAND-muisteja, eikä tällä haavaa -196 celsiusasteen vaativia 7 bittiä soluun tallentavia muisteja tarvitse miettiä vielä pitkään aikaan.

Muun muassa SSD-asemissa käytettäviä NAND Flash -piirejä on markkinoilla useita eri tyyppejä. Alun perin NAND-solut tallensivat vain yhden bitin solua kohden (SLC) ja nykymarkkinoilla käytetään pääasiassa kolme (TLC, 3-bit MLC) tai neljä (QLC, 4-bit MLC) bittiä per solu tallentavia muisteja.

Kioxia on nyt esitellyt International Memory Workshop 2022 -tapahtumassa uusinta saavutustaan NAND Flash -muistien saralla. Yhtiö on onnistunut kehittämään muistin, johon kyetään tallentamaan jopa 7 bittiä per solu. Vaikka 7 bittiä ei sinänsä kuulosta kenties paljolta, se vaatii jopa 128 jännitetasoa saman solun sisälle siinä missä TLC-solut vaativat kahdeksan ja QLC-solut 16 tasoa.

7 bittiä soluun tallentavan muistin valmistaminen ei ollut yksinkertaista, vaan yhtiö joutui käyttämään esimerkiksi sähköä paremmin johtavaa yksikiteistä piitä monikiteisen sijaan. Lisäksi aivan joka kokoonpanosta ei vielä löydy vaadittuun 77 kelvinin eli -196 celsiusasteeseen yltävää jäähdytystä koneen sisuksista. Tästä huolimatta Kioxia suunnittelee jo 8 bittiä soluun tallentavaa muistia, johon vaaditaan jo 256 jännitetasoa. Jos ja kun 7 bittiä soluun tallentavat muistit saapuvat joskus myyntiin, ne tultaneen tuntemaan lyhenteestä 7LC, koska HLC ehtisi menemään 6 bittiä soluun tallentavalle versiolle (Hexa Level Cell, 7 olisi Hepta)

Lähde: Tom’s Hardware

AMD:n Phoenix Point -mobiiliprosessorin Engineering Sample ilmestyi nettiin

MilkyWay@Home-projektiin osallistuneiden kokoonpanojen tietokantaan ilmestynyt Phoenix Point tulee sisältämään Zen 4 -prosessoriytimiä, RDNA3-grafiikkaohjaimen ja AI Engine -kiihdyttimen.

AMD julkisti hiljattain uuden roadmapin muun muassa prosessoreilleen. Samassa yhteydessä yhtiö varmisti esimerkiksi seuraavan sukupolven mobiiliprosessorin tottelevan koodinimeä Phoenix Point.

Phoenix Point on AMD:n seuraavan sukupolven mobiiliprosessori, joka perustuu Zen 4 -prosessoriytimiin, RDNA3-grafiikkaohjaimeen ja AI Engine -kiihdyttimeen. Nyt prosessorista on saatu myös ensimmäisiä havaintoja, kiitos hajautettuun laskentaan perustuvan MilkyWay@Home-projektin.

MilkyWay@Home-projektin verkkosivuille on ilmestynyt AMD Eng Sample: 100-000000709-23_N [Family 25 Model 12 Stepping 0] -koodinimellä tunnistunut prosessori. Patrick Schur vuoti Phoenix Pointin tietoja, mukaanlukien A70F00-tunnistekoodit, jo reilusti yli vuosi sitten yhdessä Raphaelin (A60F00) tietojen kanssa. MilkyWay@Homen mukaan Engineering Sample -prosessori on ”16-ytiminen”, mikä viittaa tässä tapauksessa 16 säikeeseen ja 8-ytimiseen prosessoriin.

Raphael-koodimellä tunnettavia Ryzen 7000 -työpöytäprosessoreita on nähty puolestaan tähän mennessä vastaavissa MilkyWay@Home-vuodoissa kaksi: 100-000000665-21_N ja 100-000000666-21_N, jotka viittaavat 16-ja 8-ytimisiin malleihin Family 25 Model 96 Stepping 0 -prosessorista.

Lähteet: Tom’s Hardware, VideoCardz

TSMC esitteli FinFlex-teknologian N3-valmistusprosesseille

FinFlex mahdollistaa suorituskykyoptimoitujen, keskilinjaa noudattavien sekä tiheys- ja energiatehokkuusoptimoitujen transistorien käytön samassa sirussa.

Maailman ylivoimaisesti suurin puolijohdevalmistaja TSMC on esitellyt uuden sukupolven valmistusprosessia ja sen mukana tulevan FinFlex-teknologian. FinFlex tulee olemaan osa yhtiön tarjontaa sen 3 nanometrin luokan N3-valmistusprosesseille.

Piisirujen valmistus on täynnä kompromisseja. Nykypäivänä valmistajilla on tietyin rajoin mahdollisuuksia kustomoida valmistusprosessin ominaisuuksia tarpeisiinsa sopiviksi, mutta kyse on lopulta aina kompromisseista, koska koko siru valmistetaan samoin parametrein. TSMC antaa esimerkiksi usean tyyppisten transistorien tarpeesta hybridiprosessorit, joissa tehokkaat prosessoriytimet, energiatehokkaat prosessoriytimet ja integroitu grafiikkaohjain haluaisivat kukin optimitilanteessa erityyppisiä transistoreita.

TSMC FinFlex on suunniteltu ratkaisemaan tätä ongelmaa ainakin yhdestä kulmasta. N3-prosessien myötä TSMC tulee tarjoamaan kolme eri eväkonfiguraatiota, joita kaikkia voidaan käyttää saman sirun sisällä. 3-2 Fin -eväasettelu tarjoaa parhaan suorituskyvyn tiheyden kustannuksella, 2-2 Fin balanssin suorituskyvyn, energiatehokkuuden ja tiheyden suhteen ja lopulta 2-1 Fin parasta energiatehokkuutta ja tiheyttä.

Verrattuna N5:n 2 Fin -asetteluun N3E-prosessin 3-2 Fin tarjoaa 0,85-kertaista pinta-alaa, 33 % parempaa suorituskykyä ja 12 % pienempää tehonkulutusta. 2-2 Fin tiputtaa pinta-alan 0,72-kertaiseksi, nopeuden 23 % paremmaksi ja tehonkulutuksen 22 % pienemmäksi. Parasta energiatehokkuutta tarjoava N3E 2-1 Fin -asettelu tarjoaa 0,64-kertaista pinta-alaa, 11 % parempaa nopeutta ja jopa 30 % pienempää tehonkulutusta.

Lähde: TSMC

Intel kertoi lisää Intel 4 -prosessin yksityiskohdista

Prosessin kerrotaan tarjoavan 20 % parempaa suorituskykyä per watti ja jopa alle puoleen tippuvaa pinta-alaa Intel 7 -prosessiin verrattuna.

Intel on kertonut IEEE:n VLSI Symposium tapahtumassa tarkempia tietoja Intel 4 -valmistusprosessista. Intel 4 tunnettiin aiemmin 7 nanometrin prosessina, kunnes yhtiö nimesi prosessinsa uudelleen kuvaamaan lähemmin kilpailevien prosessien nimellisiä ”nanometrilukemia”.

Intel 4 -prosessi tullaan ottamaan käyttöön tämänhetkisten tietojen valossa ensimmäisenä ensi vuoden Meteor Lake -prosessoreissa. Yhtiö on jo tiedottanut ensimmäisten Meteor Lake -prosessoreiden olevan toiminnassa sen laboratorioissa ja pyörittävän jo yleisimpiä käyttöjärjestelmiä. Meteor Lake tulee perustumaan useampaan siruun ja toistaiseksi ei tiedetä, tulevatko muut kuin itse prosessorisiru käyttämään Intel 4:ää vai jotain muuta tai muita prosesseja. Lisäksi tulevan Granite Rapidsin laskensirut valmistetaan Intel 4:llä.

Intel 4 on yhtiön ensimmäinen EUV-litografiaa hyödyntävä valmistusprosessi. Yhtiön mukaan prosessi tulisi tarjoamaan noin 20 % parempaa suorituskykyä per watti, kuin nykyinen Intel 7, jonka lisäksi prosessin tiheyttä on saatu parannettua jopa kaksinkertaiseksi, tai vähän ylikin. Prosessin evien väli on nyt 30, hilojen väli 50, minimi metallikerrosten väli 30 ja lopulta HP-kirjastojen korkeus 240 nanomeriä. Yksittäiset osat prosessista ovat kutistuneet 0,59-0,88-kertaisiksi Intel 7 -prosessin vastaavista.

Intelin ilmoittama prosessin tiheys mitataan HP-kirjastojen korkeuden ja hilojen välin muodostamana pinta-alana, mikä on kutistunut 0,49-kertaiseksi Intel 7:aan nähden ollen nyt 12 000 nm^2. Intelin mukaan esimerkiksi SRAM-solut eivät kuitenkaan skaalaudu uudella prosessilla vastaavasti, vaan ne kutistuvat noin 0,77-kertaiseen kokoon Intel 7:aan verrattuna.

Intelin 10 nanometrin eli sittemmin Intel 7:n ongelmat eivät varmasti jääneet keneltäkään huomaamatta. Niiden syyksi on epäilty muun muassa kuparin vaihtamista kobolttiin sirujen metallikerroksissa. Koboltin pitäisi parantaa transistorien elinikää kupariin verrattuna, mutta ilmeisesti kellotaajuuksien kannalta se on kuparia heikompi. Intel 4:ssä yhtiö onkin päättänyt käyttää niin sanottua ”eCu”-kuparia eli koboltilla päällystettyä kuparia viidessä ensimmäisessä metallikerroksessa, kun lopuissa käytetään edelleen tavallista kuparia. Yhteensä Intel 4 prosessilla tullaan tekemään peräti 16-kerroksisia siruja, kun Intel 7 oli maksimissaan 15-kerroksinen.

Suosittelemme aiheesta kiinnostuneille lämpimästi AnandTechin kattavaa lähdeartikkelia aiheesta.

Lähde: AnandTech