Google julkaisi odotetun keskiluokkaan sijoittuvan Pixel 4a -älypuhelimen

Pixel 4a on edeltäjänsä tavoin varustettu keskihintaluokkaan ominaisella raudalla, mutta yksinäinen takakamera hyödyntää huippumallista perittyä sensoria.

Google julkisti tänään uuden Pixel 4a -älypuhelimen seuraajaksi viime vuonna julkaistulle Pixel 3a:lle. Uutuus sijoittuu mallisarjastossa viime vuoden loppupuolella julkaistun Pixel 4:n alapuolelle. Puhelinta odotettiin esiteltäväksi alun perin jo toukokuussa viime vuoden 3a-mallin tavoin, mutta koronapandemian seurauksena perutun Google I/O -tapahtuman myötä kuluttajat ovat jääneet odottamaan puhelimen julkistusta ilman suurempia ennusmerkkejä tulevasta.

Kalliimman Pixel 4:n metallista ja lasista koostunut rakenne on saanut väistyä keskihintaluokkaan tähtäävästä uutukaisesta muovin tieltä ja Pixel 4a runko on yhtenäinen saumaton pala polykarbonaatti-muovia. Etupuolelta Googlen uutukainen ottaa kuitenkin harppauksen kalliimpaa sisarustaan modernimman näköiseen suuntaan luopuessaan ylälaitaa kiertäneestä paksummasta kehyksestä näytön vasempaan yläkulmaan reikään sijoitetun etukameran myötä. Käytännössä tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että Pixel 4:stä löytynyttä kehittynyttä kasvojentunnistustekniikkaa 4a ei sisällä.

Viime vuoden viitoittamaan tapaan Pixel 4a panostaa jälleen edullisemmasta hintaluokastaan huolimatta kameraan. Takakuoren kamerakehikko muistuttaa ulkonäöllisesti huomattavan paljon Pixel 4:stä löytynyttä, mutta kahden sijaan siinä lepää vain yksi kamera. Kamerana toimii ainakin speksien valossa kalliimmasta sisaruksestaan tuttu 12 megapikselin sensori suurehkolla 1,4 mikrometrin pikselikoolla, Dual Pixel -automaattitarkennuksella sekä optisesti vakautetulla f1.7-aukkosuhteen objektiivilla.

Pixel 4a:n sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Virtaa kokonaisuudelle on antamassa 3140 mAh:n akku. Viime vuoden tavoin kameraa lukuun ottamatta puhelimen rautaominaisuudet ovatkin siis hyvin normaalit hintaluokassaan.

Pixel 4a:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 144 x 69,4 x 8,2 mm
 • Paino: 143 grammaa
 • Rakenne: polykarbonaatti-muovi
 • 5,81” OLED-näyttö, 1080 x 2340
 • Qualcomm Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold & 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver, Adreno 618 GPU)
 • 6 Gt RAM-muistia
 • 128 Gt tallennustilaa
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band, GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, NFC
 • LTE-A, 3CA, Cat12 (600 / 75 Mbps)
 • 12,2 megapikselin takakamera (1/2,55”, 1,4 um pikselikoko, 27 mm), f1.7, Dual Pixel PDAF, OIS
 • 8 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko, 24 mm), f2.0
 • Sormenjälkilukija, 3,5 mm kuulokeliitäntä
 • 3140 mAh akku, USB Type-C (USB 3.1), USB Power Delivery 2.0, 18 watin pikalataus

Google Pixel 4a on ennakkotilattavissa Yhdysvalloissa välittömästi 349 dollarin suositushintaan ja valituissa Euroopan maissa 10. syyskuuta. Suomi ei kuulu näiden maiden joukkoon. Toimitukset puhelimella alkavat Yhdysvalloissa 20. elokuuta ja Euroopassa 1. lokakuuta.

Lähteet: 9to5google, GSMArena

Uusi artikkeli: Testissä Xiaomi Redmi Note 9 Pro

io-tech testasi Xiaomin alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvan Redmi Note 9 Pro -älypuhelimen

Xiaomin seuraaja io-techin testissäkin hyvin menestyneelle Redmi Note 8 Prolle esiteltiin alunperin Aasian markkinoille jo maaliskuussa Redmi Note 9 Pro Max -nimellä, mutta Suomessa se  saapui myyntiin kesäkuun lopulla 329 euron suositushintaan ilman Max-lisänimeä. Redmi Note 9 Pron keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,67-tuumainen Full HD+-resoluution näyttö 20:9-kuvasuhteella, Qualcommin tuoreehko Snapdragon 720G -järjestelmäpiiri, 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. 64 megapikselin pääkameran tukena puhelimen takana on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 5 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyystietokamera.

Artikkelissa perehdytään puhelimeen hieman täysimittaista artikkelia lyhyemmin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Xiaomi Redmi Note 9 Pro

NVIDIAn huhutaan neuvottelevan Arm Holdingsin ostosta SoftBankilta

SoftBankin tiedetään etsivän parhaillaan ostajaa Arm Holdingsille, mutta olevan myös avoin yhtiön viemiselle pörssiin.

Japanilaisjätti SoftBank osti brittiläisen Arm Holdingsin vuonna 2016 reilun 31 miljardin dollarin hintaan. Yhtiö on jo vähentänyt omistustaan ainakin osiin Armista ja sen kerrotaankin nyt etsivän sille täysin uutta omistajaa.

Huhuissa muun muassa Applen ja NVIDIAn on kerrottu olevan mahdollisesti kiinnostuneita Arm Holdingsin ostosta, mutta mitään konkreettista asian tiimoilta ei ole kuultu. Nyt Bloomberg kuitenkin kertoo omiin lähteisiinsä perustuen SoftBankin ja NVIDIAn neuvotteluiden kaupoista olevan jo pitkällä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vielä, että ne tulisivat päättymään kauppasopimukseen.

NVIDIAn näkökulmasta kaupalle olisi useitakin perusteita. Yhtiö käyttää sekä Armin kehittämiä ytimiä että suunnittelee itse ARM-arkkitehtuuriin perustuvia ytimiä, joita se käyttää Tegra-linjan siruissa. Alun perin mobiilijärjestelmäpiireinä aloittaneet Tegrat ovat sittemmin hylänneet mobiilimarkkinat ja keskittyvät nykyään ensisijaisesti autojen alati kehittyvän tekoälyn tarpeisiin.

Lisäksi NVIDIA on joutumassa aiempaa ahtaammalle datakeskusmarkkinoilla, joilla sekä AMD että Intel pystyvät jatkossa tarjoamaan yhden katon alta koko paketin. NVIDIAlla ei ole tällä hetkellä omaa palvelinkäyttöön suunnattua prosessoria ja vaikka sellaisen voisi kehittää myös Armin nykyisellä lisenointimallilla, olisi yhtiöllä yrityskauppojen myötä vapaammat kädet suunnitella koko ARM-arkkitehtuuria haluamaansa suuntaan.

Mikäli SoftBank ei löydä sopivaa tarjousta tekevää ostajaa Armille, sen kerrotaan harkitsevan yhtiön viemistä pörssiin. New Street Researchin analyytikoiden mukaan yhtiön arvo saattaisi olla vapailla osakemarkkinoilla ensi vuonna noin 44 miljardia dollaria ja nousevan mahdollisesti jopa 68 miljardiin vuoteen 2025 mennessä.

Lähde: Bloomberg

AMD:n ”Big Navin” tekniset tiedot väitetyssä vuodossa

Luotettavaksi vuotajaksi osoittautuneen _rogamen mukaan Navi 21:ssä tulee olemaan 80 Compute Unit -yksikköä, eli kaksinkertaisesti Navi 10:iin nähden.

AMD valmistelee parhaillaan ”Big Navina” tunnettua näytönohjainta, jolla se aikoo palata taistelemaan markkinoiden kärkipaikasta. Yhtiö on varmistanut jo useaan otteeseen, että grafiikkapiiri tullaan julkaisemaan tämän vuoden aikana.

Jo useasti luotettaviksi osoittautuneilla vuodoillaan meriittinsä hankkinut Twitter-vuotaja _rogame on nyt twiitannut väitetyt tekniset yksityiskohdat tulevasta Navi 21:stä eli ”Big Navista”. Vuoto on hyvin samassa linjassa useiden aiempien huhujen kanssa ja torppaa samalla viimeisimmät huhut vain 64 Compute Unit -yksiköstä.

Navi 21:ssä tulee _rogamen mukaan olemaan neljä Shader Engineä, joista kussakin on kaksi Shader Arraytä, jotka rakentuvat puolestaan kymmenestä Compute Unit -yksiköstä. Tämä tarkoittaisi yhteensä 80 Compute Unit -yksikköä eli kaksi kertaa niin montaa, kuin Navi 10:ssä. Stream-prosessoreita olisi yhteensä siis 5120. Render Backend -yksiköitä olisi kuitenkin vain neljä per Shader Engine, mikä olettaen että RBE:n rakenne on pysynyt entisenlaisena tarkoittaisi 64 ROP-yksikköä kuten Navi 10:ssä ja lukuisissa muissa AMD:n viime vuosien huippupiireissä.

Navi 21:n käyttämä muistiratkaisu on toistaiseksi vielä epävarma. Uusi vuoto ei kerro siitä puolesta mitään, mutta AMD:n viime kuun loppupuolella julkaiseman Linux-päivityksen perusteella käytössä olisi 2048-bittinen HBM2(E)-muistiväylä. Päivityksessä viitataan kuitenkin nimeen Sienna Cichlid, mitä ei ole vielä pystytty yhdistämään sataprosenttisella varmuudella Navi 21:een, mikä jättää auki mahdollisuuden, että Navi 10:n ja 12:n tapaan AMD valmistelisi kahta muutoin samanlaista sirua, mutta toisessa olisi HBM- ja toisessa GDDR-muistit.

Lähde: _rogame @ Twitter

CAT:ilta uusi lämpökameralla varustettu jykevärakenteinen S62 Pro -älypuhelin

CAT:in mukaan uutuuspuhelimen lämpökamera on älypuhelinmarkkinoiden edistynein.

Lisenssillä CAT-älypuhelimia valmistava Bullit Group on julkaissut tänään ennakkotilattavaksi tuoreen kolmannen sukupolven edustajan S60-mallistoonsa. CAT S62 Pro on viime vuonna julkaistun S52:n tavoin kattavista suojauksistaan huolimatta suhteellisen tavanomaisen puhelimen näköinen, joskin kuitenkin selvästi S52:ta paksumpi. CAT S62 Pro on varustettu IP68- ja Mil-Spec 810H-luokituksilla, joiden myötä puhelimen luvataan kestävän niin vettä, pölyä, hiekkaa, suolasumua, tärinää ja painetta kuin myös pudotuksen 1,8 metristä teräkselle. Puhelimen runko on alumiinia ja takakuori TPU-muovia.

Suojausominaisuuksien lisäksi CAT S62 Pron erikoisuutena on S60-sarjan aiemmistakin edustajista tuttu puhelimen pääkameran vieressä sijaitseva lämpökamera. Edeltäjiinsä nähden lämpökameraa on kuitenkin kehitetty ja valmistajan mukaan kyseessä onkin markkinoiden kehittynein puhelimeen integroitu lämpökamera. Kamera käyttää FLIR:n resoluutioltaan korkeinta Lepton 3.5 -sensoria, joka on jopa 4 kertaa tarkempi edeltäjäänsä verrattuna. Lämpökameran tukena S62 Prossa on Sonyn sensorilla varustettu 12 megapikselin kamera, joka voi tehdä yhteistyötä lämpökameran kanssa FLIR:n MXM-tekniikan avulla.

Sisuskaluiltaan S62 Pro on kohdannut edeltäjäänsä S61:een verrattuna päivityksen, mutta rautaominaisuudet eivät siltikään sijoitu aivan markkinoiden tuoreimpaan tarjontaan. Järjestelmäpiirinä puhelimessa toimii Qualcommin jo kolme vuotta vanha Snapdragon 660, jonka parina 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, jota voi laajentaa maksimissaan 256 gigatavun muistikorteilla. Järjestelmäpiirille virtaa antaa 4000 mAh:n akku. 5,7 tuumainen Full HD+ -näyttö on suojattu Gorilla Glass 6 -lasilla ja se tukee käyttöä myös hanskat kädessä ja kosteilla sormilla. Käyttöjärjestelmänä on Android 10, jolle luvataan päivitys 11-versioon. Puhelin kuuluu myös Android Enterprise Recommended -ohjelmaan, joten sille luvataan säännölliset tietoturvapäivitykset.

CAT S62 Pron tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 158,5 x 76,7 x 11,9 mm
 • Paino: 248 grammaa
 • Rakenne: Alumiinirunko, TPU-takakuori, Gorilla Glass 6 -näyttö, IP68, Mil-Spec 810H
 • 5,7” TFT LCD -näyttö, 18:9, 1080 x 2160
 • Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri (4×2,2 GHz Kryo 260 Gold & 4×1,8 GHz Kryo 260 Silver, Adreno 512 GPU)
 • 6 Gt RAM-muistia
 • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 256 Gt)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 & 5 GHz), BT 5.0, GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, NFC
 • Takakamera:
  • 12 megapikselin Sony-sensori (1,4 um pikselikoko), f1.8
  • FLIR Lepton 3.5 -lämpökamera, mittausalue -20 – 400 C
 • Etukamera: 8 megapikseliä
 • Sormenjälkilukija, ilmoitusvalo, FM-radio
 • 4000 mAh akku, USB Type C (USB 2.0), Quick Charge 4 -tuki

CAT S62 Pro tulee ennakkotilattavaksi osassa Euroopan maita välittömästi noin 665 euron (£599) hintaan ja toimitusten luvataan alkavan 17. elokuuta. Valitettavasti puhelinta ei ole vielä tilattavissa Suomeen, mutta saatavuuden pitäisi valmistajan mukaan laajentua lähiaikoina.

Lähde: CATPhones

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (31/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 31. heinäkuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Sampsa on lomalla, joten striimi lähetetään poikkeuksellisesti Tampereelta ja äänessä ovat Juha Kokkonen sekä Petrus Laine.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Samsungin silminnähden uudistuneen Galaxy Z Fold 2:n pressirenderöinnit vuotivat nettiin

31.7.2020 - 13:32 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (15)

Galaxy Z Fold 2 on saanut venytettyä etunäytön liki koko etukannen kokoiseksi ja sisänäytön rumaksikin haukuttu kamerasaareke on väistynyt näytön läpi lyödyn etukameran tieltä.

Samsung tulee pitämään 5. elokuuta Galaxy Unpacked 2020 -tapahtuman, jossa se tulee julkaisemaan muun muassa Galaxy Z Fold 2- ja Note 20 -puhelimet. Uuden Z Fold 2:n pressirenderöinnit ehtivät kuitenkin vuotaa julki jo hyvissä ajoin ennen itse tapahtumaa.

Siinä missä Galaxy Z Flip 5G:n ulkoiset muutokset ensimmäisen sukupolven Flipiin olivat pieniä, tulee Galaxxy Z Fold 2 muuttumaan silminnähtävästi myös ulkoisesti. Ensimmäisenä silmiin osuu luonnollisesti etukansi, jonka näyttö on saatu nyt venytettyä lähes koko kannen kattavaksi, kun ensimmäisen sukupolven Foldissa oli useiden senttimetrien surureunat ylhäällä ja alhaalla. Etunäytössä on lisäksi näytön läpi lyöty kamerareikä toista etukameraa varten. Puhelimen takakannessa puolestaan on kolmoiskamera, joka ainakin ulkoisesti vastaa hyvin lähelle Galaxy Note 20:n kameraratkaisua.

Kirjamaisesti avautuvan puhelimen taittuvan sisänäytön reunuksia on ainakin silmämääräisesti saatu kavennettua jonkin verran, mutta suurin muutos on kameraratkaisussa. Rumaksikin haukuttu, yli puolet näytön oikean puoliskon ylälaidasta peittänyt erikseen rajattu kamerasaareke on saanut väistyä näytön läpi lyödyn kamerareiän tieltä. Etukamera on sijoitettu oikean näyttöpuoliskon ylälaidan keskelle.

Aiemmin vuotaneiden tietojen mukaan etunäyttö olisi kooltaan 6,23- ja sisänäyttö 7,7-tuumainen. Molempien on kerrottu perustuvan SuperAMOLED-tekniikkaan ja sisänäytön yltävän 120 hertsin virkistystaajuuteen. Vuotajien mukaan etukameran pitäisi olla tarkkuudeltaan 10 megapikseliä ja takakameroiden 12, 64 ja 12 megapikseliä. Etunäytön selfiekameran tarkkuudesta ei ole vielä tietoa. Akun kapasiteetiksi puolestaan kerrotaan 4356 mAh ja puhelimeen olisi integroitu myös tuki 15 watin langattomalle lataukselle.

Hinnasta vuotajat eivät ole päässeet vielä yksimielisyyteen. Toisten vuotojen mukaan puhelin tulisi olemaan edeltäjäänsä edullisempi ja toisten mukaan sen hinnoittelu vastaisi ensimmäistä sukupolvea ja pyörisi vajaassa 2000 dollarissa.

Lähteet: GSMArena, MySmartPrice

Muun muassa Linux-jakeluiden käyttämästä GRUB2-käynnistyslataajasta löytyi vakava haavoittuvuus

GRUB2:n konfiguraatiotiedoston puskurin ylivuotohaavoittuvuus voi pahimmillaan antaa hyökkääjälle koko kokoonpanon hallinnan.

Grand Unified Boot Loader v2:sta eli GRUB2-käynnistyslataajasta on löytynyt vakava tietoturvaongelma. GRUB2-käynnistyslataajaa käytetään oletuksena lähes kaikissa merkittävissä Linux-jakeluissa, minkä lisäksi se on suosittu muun muassa useamman käyttöjärjestelmän kokoonpanoissa.

BootHole nimen saanut GRUBin konfiguraatiotiedostosta löytyvä puskurin ylivuotohaavoittuvuus antaa hyökkääjälle mahdollisuuden asentaa pysyviä ja hyvin piiloutuvia haittaohjelmia huolimatta Secure Boot -teknologiasta. Jos hyökkääjä saa ujutettua haittaohjelman mukaan, se voi vaihtaa käynnistyslataajan vihamieliseen versioon, mikä voi pahimmillaan antaa hyökkääjälle täyden hallinnan koko ladattavaan käytttöjärjestelmään. Haavoittuvuuden tunnistekoodi on CVE-2020-10713.

Secure Boot -teknologian on tarkoitus estää kaiken muun, kuin erikseen allekirjoitetun koodin ajaminen UEFIssa. Jotta jokaisen valmistajan ei tarvitsisi erikseen varmentaa kaikkia mahdollisia firmware-versioit, ajureita tai muita käynnistyksen yhteydessä ennen käyttöjärjestelmää ajettavia sovelluksia, käytetään yleisimmin koodin allekirjoittamiseen Microsoftin kolmansien osapuolten Certificate Authority -palvelua, jossa Microsoft varmistaa ja allekirjoittaa koodin. Tällöin OEM-valmistajille riittää Microsoftin 3rd Party UEFI CA -sertifikaatin hyväksyminen.

Käytännössä esimerkiksi Linux-jakeluiden kehittäjät lähettävät Microsoftille allekirjoitettavaksi ”shimmiksi” kutsutun pienoisohjelman, jonka kautta he pystyvät lataamaan haluamiaan ohjelmia ilman, että jokaista tarvitsisi allekirjoittaa erikseen. GRUB2:n haavoittuvuus mahdollistaa tämän kautta haitallisen koodin ajon ja jopa koko käynnistyslataajan vaihdon toiseen. GRUB2:n haavoittuvuuden hyödyntäminen vaatii korotetut oikeudet järjestelmään, mutta ei fyysistä tai paikallista pääsyä itse kokoonpanoon.

Haavoittuvuuden löytäneen Eclypsiumin artikkelissa mainitaan, että haavoittuvuus vaikuttaisi järjestelmiin, joissa käytetään Secure Bootia yhdessä Microsoftin 3rd Party UEFI CA:n kanssa riippumatta siitä, käytetäänkö niissä GRUB2:ta, mutta ainakin allekirjoittaneelle jäi epäselväksi, miten GRUB2:n haavoittuvuus voisi vaikuttaa järjestelmiin, joissa sitä ei käytetä.

Lähde: Eclypsium

Alphacool Eiswolf 2 GPU AIO-nestekierto on varustettu täyskokoisella GPU-blokilla

Eiswolf 2 on Alphacoolille tuttuun tapaan laajennettavissa osaksi suurempaa nestekiertoa.

Saksalainen nestejäähdytykseen erikoistunut Alphacool on julkaissut vielä varsin vähälukuiseen näytönohjainten suljettujen nestekiertojen joukkoon uuden tulokkaan. Eiswolf 2 on suunniteltu toimimaan itsenäisesti, mutta se tukee mahdollisuutta laajentaa kiertoa myös esimerkiksi prosessorille tai toiselle näytönohjaimelle.

Alphacool Eiswolf 2 GPU AIO on varustettu koko näytönohjaimen peittävällä pleksikantisella blokilla. Blokin kylmälevy on nikkelöityä kuparia. Pleksikannesta löytyy myös nykyvaatimusten mukaisesti osoitettava RGB LED -valaistus.

Jäähdytysnesteen kierrosta vastaa uusi DC-LT 2 -pumppu, jonka kehutaan olevan etenkin täydellä nopeudella aiempaa hiljaisempi. Yhtiö kertoo optimoineensa pumppuyksikköä minimoimalla sen värinöitä entisestään ja optimoimalla sen 6-napaista moottoria ohjaavaa elektroniikkaa. Myös pumpun vääntö käynnistyessä on aiempaa parempi.

AIO-kierron TPV-letkustossa (termoplastinen vulkanaatti) käytetään pikaliittimiä, mikä mahdollistaa sen laajentamisen muilla Alphacoolin AIO-nestekierroilla. Eri AIO:t voidaan liittää samaan jäähdyttimeen, mutta kiertoon voidaan lisätä myös lisäjäähdyttimiä. Yhtiön AIO-nestekierroissa käytetään NexXxoS-sarjan täyskuparista jäähdytintä. Oletuksena pakettiin kuuluu 240 mm:n jäähdytin. Normaaleista AIO-yksiköistä poiketen kaikki sen osat pumppuyksikköä lukuunottamatta ovat saatavilla myös erikseen.

Eiswolf 2 GPU AIO on saatavilla AMD Radeon RX 5700 / RX 5700 XT- sekä NVIDIA GeForce RTX 2080 / RTX 2080 Ti -versioina. RTX-versio sopii myös 2070 Super ja 2080 Super -malleille. Kummatkin on hinnoiteltu verottomina 194,89 euroon.

Lähde: Alphacool

Arm Chinan erotettu johtaja kieltäytyy astumasta syrjään ja estää Armin edustajien pääsyn yhtiön tiloihin

Sekä Arm että Arm China ovat olleet yhteydessä Kiinan hallitukseen selvittääkseen tilannetta.

Japanilaisomistuksessa olevan, brittiläisen Armin sisällä kuohuu. Yhtiön Kiinan yksikön johtajan kerrotaan ottaneen käytännössä yksikön panttivangikseen.

Arm ilmoitti kesäkuussa erottavansa Kiinan yksikön johtajan Allen Wun hänen perustettuaan erillisen sijoitusyhtiön, mikä kilpailee Armin kanssa paikallisilla markkinoilla. Wu kieltäytyi erottamisestaan huolimatta siirtymästä sivuun ja on hankkinut sittemmin itsenäisesti ulkopuolisia turvajoukkoja estämään Armin edustajien pääsyn yksikön alueelle. Kiinalaisten tapojen mukaan Wun olisi luovuttava yhtiön rekisteröintipapereista ja yhtiön virallisesta leimasta, jotta hänet voitaisiin siirtää syrjään.

Armin mukaan Wu levittää Arm Chinan sisällä valheita ja yrittää luoda yksikköön pelon ilmapiiriä, minkä lisäksi hänen kerrotaan pyrkineen estämään kiinalaisten siruvalmistajien ja Armin välistä kommunikaatiota. Arm Chinan mukaan väitteet ovat perättömiä ja Wun kerrotaan olevan avoin keskusteluille.

Arm Chinan kerrotaan vedonneen Kiinan hallitukseen saadakseen suojelua emoyhtiöltään, väittäen Armin uhkailleen kiinalaistoimijoita, mikäli he jatkaisivat yhteistyötä Arm Chinan kanssa. Myös Arm on ollut yhteydessä Kiinan hallitukseen, jotta se puuttuisi Wun toimiin ja auttaisi selvittämään tilanteen. Armin mukaan mitä pidempään tilanteen annetaan jatkua, sitä enemmän siitä on haittaa Kiinalaisille puolijohdevalmistajille ja -kehittäjille.

SoftBankin omistava Arm pitää hallussaan enää 49 % Arm Chinan osakkeista myytyään 51 % osakekannasta China Investment Corporationille, Silk Road Fundille ja singaporelaiselle Temasek Holdingsille. SoftBankin tiedetään lisäksi etsivän ostajaa koko Arm-yhtiölle ja huhujen mukaan muun muassa NVIDIA on jo esittänyt kiinnostuksensa yrityskauppoihin.

Lähde: Bloomberg Kuva: SCMP