Uuden tutkimuksen mukaan Apple seuraa käyttäjiään tietoturva-asetuksista riippumatta

17.11.2022 - 10:21 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (7)

Tutkimuksen mukaan monet Applen sovellukset seuraavat käyttäjiään yksityisyysasetuksista riippumatta, mutta iPhonen Terveys- ja Lompakkosovelluksista seurantaa ei havaittu, vaikka puhelimelle olisi luvat myönnettykin.

Tutkimuksen mukaan monet Applen sovellukset seuraavat käyttäjiään yksityisyysasetuksista riippumatta, mutta iPhonen Terveys- ja Lompakkosovelluksista seurantaa ei havaittu, vaikka puhelimelle olisi luvat myönnettykin.

Gizmodo on uutisoinut Mysk-sovelluskehitysyrityksen havainneen Applen iPhone-älypuhelinten seuranneen kuluttajiensa käyttöä, vaikka puhelimen asetuksista analytiikkatietojen jakaminen olisi kytketty pois päältä.

Myskin sovelluskehittäjät Tommy Mysk ja Talal Haj Bakry ovat tutkineet Applen vakiosovellusten, kuten App Storen, Apple Musicin, Apple TV:n, Kirjat ja Pörssi, lähettämää dataa ja havainneet, ettei puhelimen analytiikan kontrollilla vaikuttanut olevan merkitystä sovellusten lähettämien tietojen määrään. Sovelluskehittäjien mukaan App Store vaikutti keräävän talteen jokaisen asian, mitä sovelluksessa tehtiin ja muun muassa millä resoluutiolla tai internetyhteydellä sitä käytettiin.

Analytiikan jakamisen pois päälle kytkemisellä ei Myskin mukaan ollut vaikutusta sovelluksen eteenpäin lähettämän datan määrään. Mysk on jakanut tutkimustuloksiaan niin Twitterissä kuin myös videomuodossa YouTubeen.

Gizmodon pyynnöstä Mysk tutki muitakin Applen sovelluksia ja havaitsi että positiivisena puolena Terveys- ja Lompakkosovellukset eivät lähettäneet minkäänlaista analytiikkadataa riippumatta siitä onko analytiikan jakaminen puhelimessa päällä vai ei. Apple Music, Apple TV, Kirjat, iTunes Store ja pörssi puolestaan lähettivät.

Tutkijat olivat tutkineet seurannan käyttäytymistä kahdella erillisellä laitteella. Ensin tutkimukset suoritettiin jailbreak-avautulla iPhonella iOS 14.6 -käyttöjärjestelmällä, mistä he näkivät lähetetyt tiedot. Lisäksi tutkijat havainnoivat vakiokunnossaan olevan iPhonen iOS 16 -käyttöjärjestelmällä lähettävän samanlaisia datapaketteja samoihin Applen verkko-osoitteisiin.

Lähde: Gizmodo, Mysk_co@Twitter

Video: Testissä Nokia X30 ja G60

16.11.2022 - 19:00 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (3)

Videolla arvostelemme Nokia X30:n ja Nokia G60:n.

Tuoreimmalla YouTube-videollamme tiivistämme aiemmin kirjoitetussa muodossa julkaistut Nokia G60:n ja Nokia X30:n arviot yhteen.

Sekä 349 euron suositushintainen Nokia G60 että mallista riippuen 549 tai 599 euron hintainen Nokia X30 sisältävät Qualcommin Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin ja lupaavat HMD Globalin aiemmista X-malleista tutut kolme suurta Android-päivitystä, kolmen vuoden tietoturvakorjaukset ja kolmen vuoden takuun. Laitteet eroavat toisistaan kamerajärjestelmiltään, näytöiltään, rakenteeltaan ja RAM-muistin ja tallennustilan määriltään.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Uusi artikkeli & video: Testissä GeForce RTX 4080 -custom-mallit (Asus, Gigabyte & MSI)

Testissä Asuksen, Gigabyten ja MSI:n omaan piirilevyyn ja jäähdytysratkaisuun pohjautuvat GeForce RTX 4080 -näytönohjaimet.

Testasimme io-techissä eilen NVIDIAn GeForce RTX 4080 Founders Edition -näytönohjaimen ja 4080-mallien myynti alkoi tänään alkaen 1509 eurosta ylöspäin. 1,5 tuntia myynninalkamisen jälkeen näytönohjaimia näyttäisi olevan Suomessa Jimm’sillä, Verkkokauppa.comissa ja Proshopissa vielä runsaasti jäljellä, mutta saatavilla olevien mallien hintataso on 1750 eurosta ylöspäin.

Saimme io-techin testiin Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä yhtiöiden omiin suunnitelmiin perustuvat mallit, jotka testasimme suorituskyvyn, tehonkulutuksen, lämpötilojen ja melun osalta. Artikkelissa on mukana myös ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä GeForce RTX 4080 -custom-mallit (Asus, Gigabyte & MSI)

 

Samsungin Galaxy A54 ensimmäisissä renderöintivuodoissa

16.11.2022 - 13:56 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (3)

OnLeaksin vuotamien kuvien mukaan Galaxy A54 tulee muistuttamaan ensi vuoden Galaxy S23 -malleja.

Samsungin Galaxy A5x-mallisto on ollut jo vuosien ajan yksi markkinoiden myydyimpiä älypuhelimia ja nyt ensi vuonna julkaistavaksi odotettu Galaxy A54 on päätynyt ensimmäisiin renderöintivuotoihin, jotka paljastavat laitteen ulkonäön.

OnLeaks-nimimerkillä tunnetun Steve Hemmerstoffer 91Mobiles-sivustolle vuotamien kuvien mukaan tuleva Galaxy A54 muistuttaa ulkoisesti ensi vuodelle odotettuja Galaxy S23 -malleja ollen varsin pelkistetty ja sijoittaen kolme kameraansa suoraan takakuoren vasempaan yläkulmaan ilman erillistä kamerasaareketta. Vuodon mukaan etupuolta hallitseva näyttö on 0,1” tämän vuoden Galaxy A53:n näyttöä pienempi ollen 6,4-tuumainen, mutta virkistystaajuus ja resoluutio ovat säilyneet ennallaan 120 hertsissä ja Full HD:ssa.

Puhelimen virtapainike ei vaikuttaisi sisältävän sormenjälkilukijaa, eli se sijaitsee todennäköisesti edelleen näytön alla aivan kuten edeltäjämallissakin.  Laitteen paksuus on vuodon mukaan 8,2 mm, mikä on 0,1 mm enemmän kuin Galaxy A53:ssa, mutta huhujen mukaan paksuuden vastineena tulisi myös pykälän suurikokoisempi 5100 mAh:n akku.

Kamerajärjestelmän osalta Galaxy A54:n uskotaan huhujen mukana tarjoavan 50 megapikselin pääkameran aiempien vuosien 64 megapikselisten mallien sijaan. Järjestelmäpiirinkään vuoto ei ottanut kantaa, mutta huhuissa laitteen on odotettu sisältävän Samsungin oman Exynos 1380:n, jota Samsung ei ole toistaiseksi vielä julkistanut, mutta joka on esiintynyt niin ikään vuodoissa.

Lähteet: 91Mobiles, GSMArena, Sammobile

Qualcomm julkaisi Snapdragon 8 Gen 2 -lippulaivajärjestelmäpiirin

16.11.2022 - 11:29 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (7)

Järjestelmäpiirin uudistuksiin lukeutuu muun muassa GPU:n kiihdytetty säteenseuranta, tekoälyä hyödyntävä kuvaprosessori sekä Wi-Fi 7 -tuki.

Piirijätti Qualcomm on julkaissut tuttuun tapaansa vuoden loppuvaiheilla tulevan vuoden lippulaivajärjestelmäpiirinsä. Viime sukupolvessa remontin kokenut nimeämiskäytäntö on saanut pysyä rauhassa ja uutuus tunnetaan nimellä Snapdragon 8 Gen 2.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiristä löytyy 8-ytiminen Kryo-prosessori, uusi Adreno 740 -grafiikkaohjain, uudistuneella AI Engine -tekoälykiihdyttimellä varustettu Hexagon-prosessori, Spectra-kuvaprosessori, X70 5G-modeemi sekä FastConnect 7800 Bluetooth 5.3- ja Wi-Fi 7 -tuella. Järjestelmäpiiri valmistetaan tiettävästi TSMC:n N4-perheen prosessilla, mutta tästä ei ole vielä virallista varmistusta.

Uuden sukupolven Kryo-prosessorissa on yksi maksimissaan 3,2 GHz:n kellotaajuudella toimiva Cortex-X3 Prime -ydin, neljä maksimissaan 2,8 GHz:n suorituskykyistä Cortex-A715-ydintä ja kolme maksimissaan 2,0 GHz:n energiatehokasta Cortex-A510-ydintä. Ydinrakennetta on siis muutettu hieman poistamalla yksi energiatehokas ydin ja sen vastapainona tarjoamalla yksi keskitason suorituskyky-ydin lisää. Kryo-prosessorin luvataan tarjoavan jopa 35 % parempaa suorituskykyä ja 40 % parempaa energiatehokkuutta Gen 1:een verrattuna.

Adreno 740 on uudistunut isomminkin, saaden nyt kilpailijoiden grafiikkaohjaimista jo löytyvän rautakiihdytetyn säteenseurantatuen. Grafiikkaohjaimen muista uudistuksista yhtiö on vähäsanainen, mutta lupaa sen tarjoavan 25 % aiempaa parempaa suorituskykyä, 45 % parempaa energiatehokkuutta ja olevan ensimmäinen mobiili-GPU Vulkan 1.3 -tuella. Integroitu näyttöohjain tukee maksimissaan 4K-resoluutiota 60 hertsin tai 1440p+-resoluutiota 144 hertsin virkistystaajuudella.

Tekoälypuolella päivittyneen Hexagonin AI Enginen luvataan olevan jopa 4,35-kertaa niin nopea, kuin Gen 1:ssä. Mukana on myös ensimmäistä kertaa tuki INT4-tarkkuudelle ja Micro Tile Inferencing -tekniikalle, mikä mahdollistaa useiden eri neuroverkkojen käpistelyn samanaikaisesti. Spectran sisältä löytyy puolestaan nyt kolme 18-bittistä Cognitive-kuvaprosessoria, jotka hyödyntävät tekoälyä kuvan prosessoinnissa. Spectra tukee maksimissaan 200 megapikselin sensoreita ja 8K HDR -videoiden kaappausta HDR10(+)-, HLG- ja Dolby Vision -formaateissa.

Mobiiliyhteyksien saralta kenties merkittävin parannus on tuki 5G+5G/4G Dual-SIM Dual-Active -tilalle, mikä mahdollistaa kahden 5G-liittymän käytön molemmat samanaikaisesti aktiivisina. Muiden langattomien yhteyksien osalta esiin on nostettava Wi-Fi 7 -tuki High Band Simultaneous Multi-Link -tuella maksiminopeuksien takaamiseksi, eikä Bluetooth 5.3 -tukeakaan sivuuttaa voi.

Vaikka Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 on käytännössä yhtiön ensi vuoden lippulaiva-alusta, se odottaa ensimmäisten mallien julkaisun tapahtuvan vielä kuluvan vuoden puolella. Tähän mennessä mukaan ilmoittautuneita valmistajia ovat Asus, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, RedMagic, Redmi, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Xingji/Meizu ja ZTE.

Lähde: Lehdistötiedote

Uusi artikkeli & video: Testissä NVIDIA GeForce RTX 4080 Founders Edition

Testissä NVIDIAn uuden RTX 40 -sarjan toiseksi suorituskykyisin GeForce RTX 4080 -näytönohjain.

NVIDIAn toinen toistaiseksi julkaistuista GeForce RTX 40 -sarjan näytönohjaimista eli 4080 saapuu myyntiin huomenna ja sen hintataso Suomessa on alkaen 1509 eurosta ylöspäin ja rajoitetun julkaisuerän jälkeen käytännössä 1700 eurosta ylöspäin.

Saimme NVIDIAlta testiin yhtiön oman Founders Edition -mallin, joka ei kuitenkaan valitettavasti tule Suomessa lainkaan myyntiin. Tutustumme artikkelissa GeForce RTX 4080:n ominaisuuksiin ja vertailemme sitä jo myyntiin saapuneeseen 4090-lippulaivamalliin sekä RTX 30 -sukupolven 3080-, 3080 Ti-, 3090- ja 3090 Ti -malleihin. AMD:n leiristä mukana testeissä on Radeon RX 6950 XT, mutta todellinen kaksintaistelu nähdään vasta joulukuussa kun uusi Radeon RX 7900 XTX saapuu myyntiin. Suorituskykytestien lisäksi mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 4080 Founders Edition

 

NVIDIA kommentoi ensimmäistä kertaa sulavien 12VHPWR-liitinten kohua

NVIDIA on kertonut käyttävänsä kahden eri valmistajan adaptereita ja tutkivansa ongelmia aktiivisesti, mutta toistaiseksi yhtiö ei voi tehdä muuta kuin luvata nopeutettua takuuprosessia ongelmista kärsiville.

NVIDIAn GeForce RTX `3090 Ti ja 4090 ovat toistaiseksi ainoat näytönohjaimet, joissa on käytössä uusi 12VHPWR-virtaliitin. Uuden virtaliittimen kanssa on tullut kuitenkin odottamattomia ongelmia, kun useat käyttäjät ovat raportoineet virtaliitinten sulaneen osittain käytössä ainakin RTX 4090 -näytönohjaimilla. 12VHPWR tulee lisäksi löytymään ainakin NVIDIAn tulevista GeForce RTX 4080 -näytönohjaimista sekä Intelin uusista datakeskus-laskentakorteista.

Toistaiseksi 12VHPWR-liitinten sulamisongelmien perimmäistä syytä ei varmuudella tiedetä. Potentiaalisia syyllisiä on useita ja ongelmat ovat todennäköisimmin monen eri seikan summa. Tällä hetkellä kuitenkin tiedetään, ettei ongelma koske yksin PCIe 8-pinnisiä liittimiä 12VHPWR:ksi muuttavia adaptereita, vaan myös suoraan virtalähteeltä tulevia 12VHPWR-johtoja. Hiljattain varmistui myös ensimmäinen Founders Edition -malli, jossa liitin oli päässyt sulamaan, eli kyse ei ole myöskään vain AIB-valmistajia vaivaavasta pulmasta.

Käyttäjä voi vaikuttaa omalta osaltaan ongelmien ilmaantumisen todennäköisyyteen parhaiten huolehtimalla muutamista yksityiskohdista: Liitin asennetaan suoraan, ei kulmassa, liitin asennetaan varmasti pohjaan asti tiiviisti ja johtoja ei saa taivuttaa ensimmäisen 3,5-4 senttimetrin matkalta liittimestä ja taivutettaessa varmistetaan, ettei taivuttaminen ”vedä” ulompaa johtokerrosta.

Koska ongelmasta on tiedetty jo pitkään ja ainakin jotkut valmistajat ovat ehtineet jo esittelemään muutoksia liittimiinkin, on NVIDIAn radiohiljaisuutta pidetty erikoisena. Nyt yhtiö on osallistunut keskusteluun ensimmäistä kertaa itse, mutta valitettavasti vastauksia yhtiöllä ei ole tarjota. KitGurulle antamassaan lausunnossa NVIDIAn edustaja kertoo, että yhtiö tutkii tapauksia aktiivisesti, mutta toistaiseksi sillä ei ole mitään tuloksia kerrottavaksi asti tutkimuksistaan. Yhtiö lupaa kuitenkin itsensä ja kumppaneiden varmistavan ongelmasta kärsiville nopeutetun RMA-prosessin.

KitGurun lisäksi Igor’s Labin Igor Wallossek on saanut postia NVIDIAlta. Sivustolle toimitettu diapaketti varmistaa, että yhtiö käyttää kahta eri valmistajaa adaptereilleen ja että ne poikkeavat toisistaan jonkin verran. Osan adaptereista valmistaa Astron ja osan NTK. Kumpikin valmistaja käyttää ns. tulppaaniliittimiä, mutta niiden rakenne poikkeaa toisistaan jonkin verran. Wallossekin johtopäätösten mukaan ilmeisesti NTK:n valmistamat liittimet olisivat ainakin hänen makuunsa parempia, kuin Astronin, mutta allekirjoittaneen ymmärrys sähkötekniikasta ei riitä johtopäätösten pureskeluun syvällisemmin. Suosittelemme asiasta kiinnostuneille lähdeartikkelin lukemista.

Lähde: KitGuru, Igor’s Lab

Zhaoxin julkaisi uusia x86-prosessoreita grafiikkaohjaimella ja ilman

Zhaoxin KH-40000 -sarja tarjoaa 12-, 16- ja 32-ytimiset mallit palvelimiin ja KX-6000G vähävirtaisen 4-ydinprosessorin integroidulla DirectX 12 -grafiikkaohjaimella.

Kuun alussa tutkan alta pääsi livahtamaan mielenkiintoinen uutinen x86-rintamalta. VIA:n lisenssillä x86-prosessoreita suunnitteleva Zhaoxin on nimittäin julkaissut uusia prosessoreita sekä ns. APU-piirin eli prosessorin integroidulla grafiikkaohjaimella.

Zhaoxin KH-40000 -sarjan prosessorit perustuvat YongFeng-arkkitehtuuriin, joka tukee x86(-64):n lisäksi AVX- ja AVX2-laajennoksia. Prosessorit on suunniteltu pääasiassa ammattikäyttöön esimerkiksi pilviratkaisuihin, big data -analytiikkaan, videojärjestelmiin ja suorituskykyisiin tallennusjärjestelmiin. Prosessorit valmistetaan 16 nanometrin valmistusprosessilla ja saataville tulee 12-, 16- ja 32-ytimiset mallit ilman SMT-tukea. 12-ytiminen toimii 2,2 GHz:n ja 16- ja 32-ytimiset 2,0-2,2 GHz:n kellotaajuudella.

Mielenkiintoisempi julkaisu on puolestaan Zhaoxin KX-6000G. Se perustuu aiemmista KX-6000-malleista tuttuun LuJiaZui-arkkitehtuuriin ja sisältää neljä prosessoriydintä ja C-1080-grafiikkaohjaimen. Prosessoriytimiä on yhteensä neljä, mutta grafiikkaohjaimesta tiedetään vain sen tukevan ainakin DirectX 12-, OpenCL 1.2- ja OpenGL 4.6 -rajapintoja.

Prosessoriydinten perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 15 watin TDP:llä 2,0 ja 3,0 GHz, kun 25W tai yli TDP:llä saavutetaan 2,6-3,0 GHz:n perus- ja 3,3 GHz:n Boost-kellotaajuudet. Prosessorit tukevat DDR4-3200 -muisteja ja niistä löytyy 16 PCIe 3.0 -linjaa, neljä USB 3.2 Gen 1 -liitäntää, kaksi USB 2.0:aa ja kaksi SATA 3.2 -liitäntää.

Yhtiön mukaan KX-6000G tarjoaa KX-5000-sarjan edeltäjäänsä verrattuna jopa nelinkertaista grafiikkasuorituskykyä ja 60 % parempaa energiatehokkuutta. Yhtiö on saanut viilailtua paketointia aiempaa ohuemmaksi ja tehonkulutusta levossa on saatu leikattua jopa 50 %.

Lähde: VideoCardz

Pixel-puhelinten haavoittuvuus mahdollisti pääsykoodin ohituksen SIM-kortilla kikkailemalla

Haavoittuvuus mahdollistaa lukitusruudun ohittamisen oman PIN-koodin kanssa kikkailemalla ja myös muut kuin Pixel-laitteet voivat olla haavoittuvuudelle alttiita.

Pixel-puhelimista löydetty ja marraskuun tietoturvapäivityksissä korjattu haavoittuvuus on mahdollistanut puhelinten pääsykoodin ohittamisen murtautujan omaa SIM-korttia käyttämällä. Käytännössä puhelimen suojauksen on voinut ohittaa, mikäli puhelimeen on vain päässyt käsiksi, sillä pääsykoodin ohittaminen tapahtuu lukitsemalla sormenjälkivahvistus, vaihtamalla SIM-kortti ja lukitsemalla uusi SIM, minkä jälkeen PUK-koodin syöttämällä puhelin ohittaa lukitusruudun kokonaan.

Haavoittuvuus on koskenut kaikkia puhtaaseen AOSP-Androidiin pohjautuvia käyttöjärjestelmiä Googlen Pixel -puhelinten lisäksi, eli muun muassa useat custom ROM:it ovat myös haavoittuvuuden kohdelistalla. Lisäksi ainakin Microsoft Surface Duo, Zenfone 9:n on kerrottu auenneen haavoittuvuuden mukaisille toimenpiteillä lukitusruudustaan käyttöön.

Kokeilimme toisintaa haavoittuvuuden Nokia X30:llä, jossa on käytössä syyskuun tietoturvakorjaukset, mutta kyseisellä laitteella emme kyenneet haavoittuvuutta toistamaan. Tästä huolimatta ainakin osa HMD Globalin puhelimista vaikuttaisi olevan haavoittuvuudella alttiita, sillä Nokia-laitteiden bootloaderin avaustyökalusta tunnettu Hikari_Calyx on Twitterissä kertonut ainakin Nokia 6.1:n Android 9:llä ja Android 10:llä auenneen SIM-kortilla kikkailemalla.

Google on korjannut haavoittuvuuden marraskuun tietoturvapäivityksissä, jotka on jaettu tuoreimman Android 13:n lisäksi myös Android 12, 11 ja 10 -versioille. Tietoturvapäivitysten jakelu puhelimiin on kuitenkin valmistajan vastuulla, eli osaan puhelimista päivityksen saapumisessa voi kestää pidempään ja osalle laitteista päivityksiä ei enää välttämättä toimiteta.

Lähteet: 9to5Google, David Schütz @ YouTube, Flying Antero @ TechBBS, Hikari Calyx Tech Main @ YouTube, Hikari_Calyx@Twitter

Uusi artikkeli: Testissä Bose QuietComfort Earbuds II -nappikuulokkeet

Testasimme Bosen uudet 300 euron hintaiset toisen sukupolven QuietComfort-malliston nappikuulokkeet.

Marraskuun puoliväli lähestyy ja kuluvan kuun kolmannen viikon käynnistää io-techin artikkeli Bosen QuietComfort Earbuds II -nappikuulokkeista, jotka Bose julkaisi kuluvana syksynä. Kyseessä on toiset puhelimista tunnettujen valmistajien ulkopuolelta testiin päätyneet kuulokkeet aiemmin syksyllä testattujen Jabra Elite 5 -nappien jälkeen.

Bose QuietComfort Earbuds II:t tarjoavat 6 tunnin akunkeston, IPX4-sertifikaatin ja tuen SBC- sekä AAC-koodekeille. Napit tukevat myös vastamelutoimintoa ja Bose tunnetaankin jo entuudestaan kuppikuulokemallisista QC35:stä sekä QC45:stä, jotka ovat yhdessä Sonyn kuulokkeiden kanssa edustaneet jo pitkähkön aikaa markkinoiden tunnetuimpia vastamelukuulokkeita.

Testiartikkelissa tutustumme tuttuun tapaan Bose QuietComfort Earbuds II -nappikuulokkeiden rakenteeseen, ominaisuuksiin ja äänenlaatuun omien kuuntelukokemusten ja MiniDSP-mittauslaitteistolla tehtyjen taajuusvastemittausten kera.

Lue artikkeli: Testissä Bose QuietComfort Earbuds II -nappikuulokkeet