NVIDIA julkaisi GeForce RTX 3080 12 Gt -näytönohjaimen

Kasvaneen muistikapasiteetin myötä myös muistiväylä ja -kaista kasvoivat samalla huomattavasti, mutta myös TDP-arvoa jouduttiin ruuvaamaan 30 watilla 350 wattiin.

NVIDIA on julkaissut kaikessa hiljaisuudessa lisää täydennystä GeForce RTX 30 -sarjaan. Tällä kertaa uusi malli sijoittuu lähelle malliston kärkipäätä, vanhan GeForce RTX 3080:n yläpuolelle.

Uusi GeForce RTX 3080 12 Gt on varustettu nimensä mukaisesti 12 Gt:llä GDDR6X-muistia ja samalla muistiväylä on päivittynyt luonnollisesti 384-bittiseksi. Muutoksen myötä näytönohjaimen muistikaista kasvoi 10 Gt -mallin 760 Gt/s:sta 912 Gt/s:iin. Pelkkään muistiväylään, -kaistaan ja muistin määrään muutokset eivät kuitenkaan jää, vaan käytössä on uusi konfiguraatio tutusta GA102-grafiikkapiiristä.

Siinä missä RTX 3080 10 Gt -mallissa on käytössä 68 SM-yksikköä eli 8704 CUDA-ydintä, on 12 Gt:n mallissa SM-yksiköitä 70 ja CUDA-ytimiä sen myötä 8960. Muutoksen myötä yhtiö on joutunut ruuvaamaan näytönohjaimen peruskellotaajuutta 180 MHz:llä 1,26 GHz:iin. Boost-kellotaajuus on kuitenkin pysynyt entisellään, jonka vuoksi TDP-arvoa on jouduttu nostamaan 320 watista 350 wattiin.

NVIDIA ei ole tiedottanut näytönohjaimen TDP-arvoa, mutta uudet kortit ovat tulossa myyntiin ilmeisesti välittömästi.

Päivitys:

NVIDIA on lisäksi julkaissut uudet GeForce 511.17 -ajurit, jotka tukevat poikkeuksellisesti vain uutta GeForce RTX 3080 Ti -näytönohjainta. Ajureissa on korjattu joitain aiempien versioiden bugeja, mutta muita Release 510 -sarjan muutoksia niissä ei julkaisutiedotteen (PDF) mukaan ole.

Lähde: NVIDIA

Lenovo esitteli näppäimistön viereen sijoitetulla 8-tuumaisella sivunäytöllä varustetun ThinkBook Plus Gen 3 -kannettavan

Sivunäytöllä varustetun ThinkBook Plus Gen 3:n lisäksi Lenovo esitteli myös uuden ThinkPad Z -malliston.

Lenovo esitteli CES-messujen yhteydessä rautapäivityksiä niin Legion-kannettaviinsa kuin myös muihinkin kannettavasarjoihinsa, mutta niiden lisäksi yhtiö julkaisi myös täysin uuden 8-tuumaisella oheisnäytöllä varustetun ThinkBook Plus Gen 3:n sekä uuden ThinkPad Z -kannettavavalikoiman.

ThinkBook Plus Gen 3 on nimensä mukaisesti ThinkBook Plus -sarjan kolmas sukupolvi, joka tuo kuitenkin mukanaan suurempia muutoksia kuin vain rautapäivityksen. Edeltäjämallin kannen taustapuolelta löytyneestä erillisestä E-Ink-näytöstä on nimittäin luovuttu ja sen sijaan kannettava tarjoaa näppäimistönsä oikealle puolelle 8-tuumaisen kosketusnäytön.

Kosketusnäyttöä on myös mahdollista käyttää sormien lisäksi kynällä, jolle kannettavasta löytyy oma säilytyspaikkansa takapuolelta. Sivunäytön resoluutio on 800 x 1280 ja sitä voi käyttää päänäytön jatkeen lisäksi myös puhelimen synkronointiin, joskaan kyseisestä ominaisuudesta valmistaja ei paljastanut vielä paljoakaan.

Päänäytöllä ThinkBook Plus Gen 3:ssa on kokoa 17,3 tuumaa ja sen kuvasuhde on kannettavissa kohtalaisen harvinainen 21:10. Resoluutioltaan se on 3072 x 1440 ja se yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen. Suorituskyvyn osalta kannettavaan tulee tarjolle korkeintaan 12. sukupolven Core i7 -prosessori, 32 Gt RAM-muistia ja 2 Tt tallennustilaa. 70 Whr:n akun luvataan kestävän jopa 11 tuntia käyttöä.

ThinkBook Plus Gen 3:n myynti alkaa maaliskuussa edullisimmillaan 1399 dollarin suositushintaan.

ThinkPad-mallistoa valmistaja puolestaan laajensi uusilla Z13- ja Z16-malleilla. Z-mallisto on Lenovon mukaan suunnattu yritysmarkkinoille ja niissä on keskitytty tarjoamaan niin tyylikäs ulkonäkö kuin myös kestävää kehitystä tukevat materiaalit. Rungossa onkin valmistajan mukaan käytetty kierrätettyä alumiinia tai värivaihtoehdosta riippuen kierrätettyä keinonahkaa, minkä lisäksi pakkausmateriaalit ovat kierrätettävissä olevaa kompostoituvaa bambua.

Z-sarjan kannettavien sisällä sykkivät AMD:n uudet Pro 6000 -sarjan prosessorit, minkä lisäksi 16-tuumainen Z16 puolestaan tulee saataville myös AMD Radeon RX 6500M -näytönohjaimella. 13,3-tuumaiseen Z13:een erillisnäytönohjainta ei saa, mutta sen omana erikoisuutenaan se tulee saataville yksinoikeudella sille saatavilla olevalla AMD Ryzen 7 Pro 6860Z -prosessorilla. RAM-muistia kannettaviin mahtuu enimmillään 32 Gt ja tallennustilaa puolestaan pienempään malliin 1 Tt ja suurempaan 2 Tt.

Z13-mallissa on käytössä joko 13,3-tuumainen 1920 x 1200 -resoluution IPS-näyttö tai vaihtoehtoisesti 2560 x 1600 -resoluution OLED-näyttö. 16-tuumaiseen Z16-mallin näyttövaihtoehdot erottuvat pienemmästä sisaruksestaan vain kooltaan. Näyttöjen luvataan yltävän 400 nitin kirkkauteen ja ne tukevat kosketusta, mutta 1920 x 1200 -resoluution IPS-näytöistä tulee saataville myös ilman kosketustukea oleva malli.

ThinkPad Z -sarja tuo mukanaan vanhempiin ThinkPadeihin nähden varsin selvästi muuttuneen tasohiiren, joka luopuu erillisistä fyysisistä painikkeista oikealle ja vasemmalle klikkaukselle. Tasohiiri itsessään on lasinen ja tarjoaa tärinäpalautteen painalluksille.

Lenovo ThinkPad Z -mallisto tulee myyntiin toukokuussa 2022. Z13:n hinnat alkavat 1549 dollarista ja Z16:n puolestaan 2099 dollarista.

Lähteet: Lenovo (1), (2)

Razer esitteli CES 2022 -messuilla pelituolin haptisella palautteella ja modulaarisen pelipöydän integroidulla tietokoneella

Razer Enki Pro HyperSensen jalasta löytyy D-BOXin kehittämä haptinen moottori, jonka luvataan kykenevän 1 G:n voimiin ja liikuttamaan sekä kallistelemaan istuinta 1,5 tuuman liikeradalla.

CES 2022 -messut olivat ja menivät viime viikolla. Poikkeuksellisen kiireisen uutisviikon vuoksi osa messujen helmistä ja sioista joutuikin odottamaan vuoroaan hieman pidempään. Käymme tässä uutisartikkelissa läpi Razerin mielenkiintoisimmat messu-uutuudet.

Razer Enki Pro HyperSense on Razerin yhdessä D-BOXin kanssa kehittämä pelituoli, jota jälkimmäisen yrityksen toimitusjohtaja Sébastien Mailhot kutsuu kaikkien aikojen kehittyneimmäksi.  Enki Pro HyperSensen erottaa muista pelituoleista ennen kaikkea sen haptinen moottori, jolle luvataan suoraan julkaisusta laaja tuki: yli 2200 peliä ja päälle muut käyttökohteet. Laajan pelituen mahdollistaa sekä suora tuki valituille peleille että ennen kaikkea tuki Direct Input Haptics -rajapinnalle.

Pelituolin haptinen moottori kykenee 1 G:n voimiin ja liikuttamaan ja keinuttamaan tuolin istuinta 1,5 tuuman liikesäteellä. Siihen on ohjelmoitu peräti 65 000 erilaista haptista palautetta ja niiden luvataan olevan lähes reaaliaikaisia parhaimmillaan 5 millisekunnin vasteajalla.

 

Toinen Razerin isoista uutuuksista oli Project Sophia -nimellä kulkeva konsepti. Project Sophia on muokattava pöytä sisäänrakennetulla modulaarisella tietokoneella ja yhtiön mukaan maailman ensimmäinen todellinen pelipöytä.

Project Sophian sydämenä sykkii kustomoitu emolevy Intelin 12. sukupolven prosessorilla ja NVIDIAn näytönohjaimella. Modulaarisen rakenteen vuoksi muut pelipöydän osat ovat kustomoitavissa ja Razer visioi pöydän osiksi esimerkiksi erilaisia lisänäyttöjä, kosketuspintoja ja mikseriyksikön. Pelipöydän kehutaan taipuvan sopivalla konfiguraatiolla myös sisällöntuotantoon tai vaikka toimistokäyttöön.

Luonnollisesti yhtiön messuvalikoimaan mahtui myös uuden sukupolven Blade-kannettavat, mutta niiden kohdalla jäätiin käytännössä sukupolvipäivitysten tasolle. Uuden sukupolven Blade 14:n sisältä löytyy AMD:n uunituore Ryzen 6000 -sarjan prosessori, kun Blade 15 ja 17 luottavat Intelin 12. sukupolven Core H -sarjan prosessoreihin.

Lisäksi yhtiö kertoi messuilla laajentavansa Razer Chroma RGB:n tietokoneista koko kodin valaistukseen Philips Huen tapaan. Yhtiö on kehittänyt sen kaveriksi uuden Razer Smart Home -sovelluksen älypuhelimille ja avaa luonnollisesti Razer Chroma RGB -protokollat myös tietokonemaailman ulkopuolelle.

Lähteet: Razer (1), (2), (3)

Asukselta 27-tuumainen 1440p-näyttö 360 hertsin virkistystaajuudella

Asuksen omien sanojen mukaan markkinoiden nopeimman 1440p-näytön lisäksi yhtiö esitteli 32-tuumainen mini-LED-näytön 4K-resoluutiolla sekä 160 hertsin virkistystaajuudella

Asuksen näyttöjulkistukset CES-messuilla eivät jääneet vain tuoreisiin OLED-paneeleihin vaan valmistaja esitteli myös tuoreen 27-tuumaisen 1440p-resoluution IPS-näytön peräti 360 hertsin virkistystaajuudella ja 32-tuumaisen mini-LED-näytön 4K-resoluutiolla ja 160 hertsin virkistystaajuudella.

Asus ROG Swift 360 Hz PG27AQN on Asuksen omien sanojen mukaan maailman nopein 1440p-näyttö. Nimensä mukaisesti näyttö yltää 360 hertsin virkistystaajuuteen ja on kooltaan 27 tuumaa. Huomattavan nopean virkistystaajuuden lisäksi näyttö tarjoaa pelaajille myös G-Sync-tuen ja virallisen NVIDIA Reflex-sertifikaatin, eli näyttö kykenee mittaamaan itsensä ja siihen liitetyn Reflex-sertifioidun hiiren viiveet.

Liitännöiksi Asus tarjoaa uutuusnäyttöönsä kolme HDMI 2.0:aa ja yhden DisplayPort 1.4:n. Lisäksi näyttöö on integroitu USB-hubi.

ROG Swift PG32UQXE puolestaan on pykälän suurempi 32-tuumainen näyttö, jonka virkistystaajuus on 160 hertsiä. Alkuun esiteltyä näyttöä hitaamman virkistystaajuuden vastapainona PG32UQXE on kuitenkin resoluutioltaan peräti 4K, minkä lisäksi se käyttää Mini-LED-tekniikkaa ja tarjoaa FALD-taustavalaistuksen 567 alueella. Käytössä on AUO:n AmLED-paneeli, jonka luvataan yltävän peräti 1000 nitin (cd/m2) kirkkauteen ja näytöllä onkin DisplayHDR 1000 -sertifikaatti.

PG32UQXE:n luvataan kattavan 97 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta ja pelaajien iloksi se tukee G-Sync Ultimatea ja tarjoaa 27-tuumaisen uutukaisen tavoin myös sisäänrakennetun NVIDIA Reflex -tuen. Liitännöiksi 32-tuumaiseen mini-LED-näyttöön on tarjolla yksi DisplayPort 1.4 sekä yksi HDMI 2.1, joten näyttö sopii hyvin myös konsoleiden kanssa käytettäväksi. Lisäksi tarjolla on vielä kaksi HDMI 2.0 -liitäntää sekä sisäänrakennettu USB-hubi.

Asus ei paljastanut uutuusnäyttöjensä hintoja tai tarkempia myyntiintuloaikatauluja.

Lähteet: Asus (1), (2)

Asus esitteli CES-messuilla uuden pelitabletin sekä läjän vuodelle 2022 päivittyviä pelikannettavia

ROG Flow Z13 -taulutietokone tukee viime vuoden ROG Flow X13 -hybridikannettavasta tuttua ulkoista RTX 3080:n sisältävää XG Mobile -näytönohjainta.

Uusien Zenbook-sarjalaisten ja OLED-näyttöjen lisäksi Asus myös päivitti CES-messuilla useita pelikannettaviaan vuodelle 2022 ja esitteli täysin uuden ROG Flow Z13 -pelitabletin.

ROG Flow Z13 on nimensä mukaisesti 13-tuumainen Windows-taulutietokone, joka kuitenkin erottuu joukosta raudaltaan. ROG Flow Z13 on ROG-sarjan laitteeksi ominaiseen tapaan suunnattu pelaamiseen ja sen sisuksista löytyykin Intelin tuoreen 12. sukupolven Core H -sarjan prosessori, jossa voi olla maksimissaan peräti 14 ydintä (6 P-ydintä + 8 E-ydintä).

Prosessorin lisäksi tehoa on tarjolla myös näytönohjaimessa, sillä integroidun Intel Iris XE -GPU:n lisäksi tietokoneen kalliimmissa konfiguraatioissa on tarjolla myös NVIDIA GeForce RTX 3050 tai RTX 3050 Ti. RAM-muistia ROG Flow Z13:een on tarjolla 8 Gt, joka on laajennettavissa 16 gigatavuun ja tallennustilaa puolestaan on mallista riippuen joko 512 Gt tai 1 Tt.

Näyttönä laitteessa toimii 16:10-kuvasuhteen 13,4-tuumainen IPS-paneeli joko 1920 x 1200 -resoluutiolla ja 120 hertsin virkistystaajuudella tai vaihtoehtoisesti 3840 x 2400 -resoluutiolla 60 hertsin virkistystaajuudella. Pelkkään kosketukseen ROG Flow Z13:n ohjaamista ei suoraan paketistakaan tarvitse jättää, sillä laitteen mukana toimitetaan irrotettava näppäimistö ja tablettiosan takana puolestaan on maksimissaan 170 asteen kulmaan kääntyvä tukijalka.

Energiaa syövän raudan myötä myös lämmöt nousevat pienehkön laitteen sisällä helposti korkeiksi ja siitä syystä ROG Flow Z13:n jäähdytyssiilin ja lämpöä tuottavien osien välissä on käytetty nestemetallia lämmön siirtämiseen. Tabletin tuulettimien Asus puolestaan lupaa sammuvan kokonaan kevyessä rasituksessa ja käynnistyvän vasta tarvittaessa.

Mikäli RTX 3050 Ti:n tehot eivät riitä pelaamiseen tukee ROG Flow Z13 viime vuonna julkaistun ROG Flow X13:n tavoin Asuksen omaa ulkoista RTX 3080:n sisältävää XG Mobile -grafiikkakorttia Asuksen oman liitännän kautta.

Uutuustabletin lisäksi Asus julkaisi myös rautapäivityksiä jo aiemmin esiteltyihin malleihin, kuten juuri mainittuun ROG Flow Z13:een, joka päivittyi AMD:n tuoreisiin 6000-sarjan prosessoreihin. Kyseisiä 6000-sarjaan prosessoreita käyttäviä laitteita tilaisuudessa olivat myös ROG Zephyrus Duo 16, ROG Strix G15 sekä ROG Zephyrus G14. Intelin 12. sukupolven uutuusprosessoreita käyttäviä laitteita puolestaan olivat tilaisuudessa esitellyt ROG Strix Scar 17 ja ROG Zephyrus M16.

Kaikki ROG Flow-sarjan ulkopuoliset päivitetyt kannettavat saivat myös näytönohjainpäivityksen ja niille tuli tuki korkeintaan NVIDIAn tuoreelle RTX 3080 Ti:lle.

Asus ei paljastanut tulevien kannettaviensa hintatietoja tai tarkempaa julkaisuaikataulua.

Lähde: Asus

Honor julkisti Kiinassa taittuvanäyttöisen Magic V -älypuhelimensa yhdessä uuden Magic UI 6.0 -käyttöliittymän kanssa

Honor Magic V sisältää Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin ja tarjoaa lähes monia muita nykypuhelimia vastaavan 21,3:9-kuvaushteen etunäyttöönsä.

Honor julkisti tänään odotetusti Kiinan markkinoille uuden taittuvanäyttöisen Honor Magic V -älypuhelimensa. Kyseessä on Samsung Galaxy Z Fold3:n ja Oppo Find N:n tavoin suljettuna tavanomaista puhelinta muistuttava laite, joka avautuu kirjamaisesti paljastaen sisältään suurikokoisemman toisen näytön.

Puhelimen etupuolta koristaa 6,45-tuumainen OLED-näyttö 21,3:9 -kuvasuhteella. Etunäytön luvataan yltävän 1000 nitin kirkkauteen ja se tarjoaa 2560 x 1080 -resoluution sekä 120 hertsin virkistystaajuuden. Kuvasuhde on siis varsin lähellä monia muita nykypäivän tavallisia älypuhelimia ollen korkeampi kuin aiemmin mainitussa Oppossa, mutta kuitenkin huomattavasti Samsungin Foldeissa käyttämää leveämpi.

Puhelimen sisällä puolestaan lepää taittuva 7,9-tuumainen sisänäyttö 10:9-kuvasuhteella ja maksimissaan 800 nitin kirkkaudella. Sisänäyttö yltää korkeimmillaan 90 hertsin virkistystaajuuteen ja sen resoluutio on 2282 x 1984 näytöt tukevat valmistajan mukaan 100 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta. Honorin mukaan Magic V:n sisänäyttöön ei synny lainkaan ryppyä saranan kohdalle, minkä lisäksi laitteen väliin ei jää suljettuna lähes lainkaan rakoa, minkä myötä puhelimen paksuus on suljettuna vain 14,3 mm.

Taittuvanäyttöiset laitteet kuuluvat markkinoilla yhä edelleen väistämättä premium-luokkaan korkeine hintoineen, mutta pelkän modernin näyttöteknologian lisäksi Honor tähtää lippulaivaluokkaan myös puhelimen materiaaleillaan. Ainakin puhelimen saranassa on käytetty titaania, minkä lisäksi puhelimesta löytyy valmistajan mukaan myös hiilikuitua tuottaen kevyen, mutta kestävän, lopputuloksen. Itse puhelinta kiertävän rungon materiaalia yritys ei kuitenkaan julkistuksessaan suorasanaisesti paljastanut, joten se ei välttämättä ole titaaninen saranan tavoin.

Laitteen sisällä sykkii, kuten jo ennakkoon osattiin odottaa, Snapdragon 8 Gen 1, jonka parina on joko 8 tai 12 Gt RAM-muistia ja 256 tai 512 Gt tallennustilaa. Akku puhelimessa on kooltaan 4750 mAh ja se on ladattavissa Honorin omalla SuperCharge-pikalatauksella 66 watin teholla.

Kamerajärjestelmä puolestaan muodostuu 50 megapikselin pääkamerasta, jonka parina on 50 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 50 megapikselin ”spectrum enhanced camera”, eli jonkinlainen kuvien käsittelyä avustava lisäkamera. Etunäytön ylälaidan reiässä lepäävän kameran resoluutio puolestaan on peräti 42 megapikseliä samoin kuin myös sisänäytön reikään sijoitettu kamera.

Puhelimen sisällä sykkii Android -käyttöjärjestelmä, jonka tarkkaa versiota valmistaja ei paljastanut, mutta sen päällä pyörii Honorin tuore Magic 6.0 UI -käyttöliittymä, jonka tekoälyominaisuuksia on kehitetty. Magic UI 6.0 oppii käyttäjänsä käyttötottumuksia ja osaa muun muassa suositella eri kellonaikoihin käyttäjälle eri sovelluksia tai optimoida puhelimen suorituskykyä niin grafiikkasuorituskyvyn kuin myös verkkonopeuksien osalta esimerkiksi vaihtamalla Wi-Fi- ja matkapuhelinverkkojen välillä.

Uutena Magic UI 6.0:n ominaisuutena yritys esitteli myös Honor Connectin, joka on Applen AirPlayn tai Huawein Sharen kaltainen yrityksen oma langaton jakotoiminto, joka toimii Honor-laitteiden kuten puhelinten ja valmistajan omien tietokoneiden välillä. Laitteet kykenevät yhteyden yli muun muassa jakamaan tiedostoja. Oman standardinsa lisäksi Honor tukee myös Microsoftin Oma puhelin -ominaisuutta ollen ensimmäinen kiinalainen puhelinvalmistaja, jolta löytyy ohjelmiston täysi tuki.

Honor Magic V:n ennakkomyynti alkaa Kiinassa tänään ja kauppojen hyllyille laite saapuu 18. tammikuuta. Hintaa puhelimella on 8 / 256 Gt:n muistivarianttina 9 999 yuania eli noin 1 385 euroa ja 12 / 512 Gt:n mallina 10 999 yuania (n. 1525 €). Mahdollisesta länsimaiden julkaisusta yritys ei vielä julkistanut tietoja.

Lähde: Honor@YouTube, sähköpostilehdistötiedote

Video: Katsaus Android 12:n uudistuksiin

Videolla tutustutaan Android 12:n suurimpiin Googlen omiin uudistuksiin.

Google julkisti Android 12:n alkujaan jo syksyllä, mutta muiden valmistajien puhelimiin päivitys on alkanut valumaan kunnolla vasta vuoden vaihteen tienoilla. Tähän mennessä päivityksiä on julkaissut Googlen lisäksi Samsung, Asus, OnePlus ja HMD Global, minkä lisäksi osa valmistajista, kuten Motorola, on julkistanut aikataulut tuleville päivityksille. Videolla me tutustumme siihen, mikä Android 12 on ja mitä uudistuksia se tuokaan mukanaan.

Käymme videolla läpi kolme Android 12:n isointa uudistusta, joihin lukeutuvat ulkoasu, yksityisyyden suoja ja suorituskyky. Esimerkkipuhelimena toimii HMD Globalin Nokia X20, jonka käyttöliittymä muistuttaa pääosin Googlen omaa näkemystä Androidista.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

EKWB julkisti Matrix7:n ja uuden sukupolven Quantum-sarjalaiset

Slovenian nestejäähdytysekspertti kertoi lisäksi tuovansa nestejäähdytetyt Fluid Gaming -valmistietokoneensa saataville Euroopassa ja päivittäneensä kaikkien tuotteittensa pumput uuteen sukupolveen.

Slovenian lahja nestejäähdytykselle EK Water Blocks on pitänyt oman pienimuotoisen EK Exponsa osana CES 2022 -messuja. Yhtiö esitteli julkaisutapahtumassaan tämän vuoden päätuotteen, EK-Matrix7:n, sekä liudan päivittyneitä nestejäähdytystuotteita.

EKWB:n tämän vuoden päätuote on EK-Matrix7. Kyse on yhtiön ensimmäisestä omasta tietokonekotelosta ja siihen varta vasten suunnitellusta nesteenjakopaneelista. EK on suunnitellut uusimmat tuotteensa standardein letkuliitäntäpistein, jotka mahdollistavat niiden plug’n’play-henkisen sovittamisen osaksi Matrix7-kokoonpanoa. Matrix7 on osa yhtiön jatkuvaa pyrkimystä helpottaa nestejäähdytykseen siirtymistä isommalle yleisölle.

Matrix7:n kaveriksi julkaistiin uusia päivitysversioita EK-Quantum Vector-, EK-Quantum Velocity- ja EK-Quantum Momentum -sarjoihin. Yhtiön uudet Quantum Velocity2 -prosessoriblokit on suunniteltu yhtiön mukaan kokonaan uudestaan ja se hyödyntää patenttia hakevaa EK-Exact Mount -kiinnitysjärjestelmää sekä prosessorikantakohtaista konfiguraatiota. Prosessoriblokki palkittiin myös CES Innovation Awards -kunniamaininnalla.

Quantum Vector2 -sarjan nestejäähdytysblokit on suunniteltu näytönohjaimille ja niiden Direct Link -terminaalit mahdollistavat blokin asentamisen sarjaan tai rinnakkain nestekiertoon. Quantum Momentum2 -sarja rakentuu emolevykohtaisista monoblokeista, jotka jäähdyttävät prosessorin ohella myös sen virransyöttöä. Tässä vaiheessa EK lupaa uuden sukupolven monoblokit Asuksen ROG Strix X570-I Gaming, ROG Crosshair VIII Extreme- ja ROG Maximus Z690 Hero -emolevyille, mutta kattaus tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Eurooppalaisille on luvassa uutta herkkua myös valmispakettirintamalla, sillä EK laajentaa Fluid Gaming -tietokoneiden saatavuutta vanhalle mantereelle. Uudet Battle-kokoonpanot rakennetaan Lian Lin O11D Mini -koteloon ja ne hyödyntävät laajasti yhtiön nestejäähdytystarjontaa. Yhtiö tarjoaa erillistä konfigurointipalvelua, josta kukin halukas voi tilata omiin tarpeisiinsa sovitetun valmispaketin.

Lisäksi yhtiö ilmoitti päivittävänsä kaikki tuotesarjansa uuden sukupolven D5- ja DCC-pumpuilla. EK käyttää Xylemin PWM-ohjattuja D5-pumppuja ja uusi EK-Loop D5 G3 on nyt kauttaaltaan ja kaapelointia myöden musta ja varustettu Molexin sijasta SATA-virtaliittimellä. Myös pumpun PWM-ohjainta on päivitetty. EK-Loop DDC 4.2 on niin ikään saanut mustat kaapelit, SATA-virtaliittimen ja uuden 32-bittisen kommunikointiväylän, minkä luvataan tekevän pumpun PWM-ohjaamisesta aiempaa tarkempaa.

Lähteet: EKWB (1), (2), (3), (4)

Phanteksilta uusi modulaarinen Evolv Shift XT -mini-ITX-kotelo

Evolv Shift XT mahdollistaa sen korkeuden muuttamisen kolmeen eri vaihtoehtoon.

Phanteks on esitellyt CES-messuilla uuden kolmeen eri kokoon taipuvan mini-ITX-emolevyjä tukevan Evolv Shift XT:n.

Evolv Shift XT on aiempien Evolv Shift -mallien tapaan mini-ITX-emolevyjä tukeva kotelo alumiinisella ulkokuorella. Niin ikään edeltäjistään tuttuun tapaan myös Shift XT hyödyntää niin sanottua ”sandwich”-rakennetta, eli emolevy asettuu tietokoneen toiselle puolelle ja näytönohjain PCIe-riser-kaapelia hyödyntäen toiselle puolelle. Tätä varten kotelon mukana toimitetaan PCIe X16 Gen4 -riser, eli kotelo on suoraan paketista yhteensopiva myös tuoreempien näytönohjainten kanssa.

Omana erikoisuutenaan Evolv Shift XT:ssä toimii sen modulaarinen rakenne, eli kotelo tarjoaa kolme eri kokovaihtoehtoa, johon sen voi asentaa korkeutta muuttaen. Valmistajan omien mainostermien mukaan nuo kokovaihtoehdot kotelon asennukseen ovat pienikokoisin kompakti (Compact), ilmajäähdytetty (Aircooled), joka tarjoaa pykälän enemmän hengitystilaa kompionenteille ja nestejäähdytetty (Liquid Cooled), johon on mahdollista mahduttaa nimensä mukaisesti nestejäähdytin.

Kotelossa on tilaa maksimissaan 325 mm pituisille näytönohjaimille, mutta muiden komponenttien tarkempia kokovaatimuksia Phanteks ei ole vielä imoittanut. Kotelosta julkaistun videon perusteella siihe näyttäisi ainakin jossakin kokovaihtoehdossa mahtuvan 240 mm:n AIO-nestecooleri ja SFX-virtalähde.

Phanteks Evolv Shift XT:n myynti alkaa helmikuussa 169,90 euron suositushintaan. Kotelosta tulee saataville kaksi värivaihtoehtoa, satin black ja galaxy silver.

Mini-ITX-kotelon lisäksi valmistaja julkaisi myös uusia virtalähteitä ja värivaihtoehtoja vanhemmista tuulettimista sekä miditornikoteloista. Myös Evolv Shift XT:n sisältä löytyvä PCIe Gen4 -riser tulee erillismyyntiin. Tarkemmin muista tuotteista voit lukea erillisestä lyhyestä uutisesta.

Lähde: Tom’s Hardware

Uusi artikkeli: Testissä Arctic Freezer 50 -prosessoricooleri

Testasimme Arcticin ylemmän keskiluokan Freezer 50 -prosessoricoolerin.

io-techin vuoden 2022 ensimmäisessä kirjoitetussa artikkelissa tutustutaan sveitsiläistaustaisen Arcticin ilmajäähdytysmalliston huippumalliin Freezer 50:een. Suositushinnaltaan noin 60 euron hintainen tuplatornicooleri asemoituu kasvavissa määrin kilpailtuun ylempään keskihintaluokkaan, jossa monet coolerit pystyvät kilpailemaan tasavakisesti markkinoiden parhaimmiston kanssa. Verrokkina artikkelissa käytetään Noctuan NH-D15:ttä sekä Scythen Fuma 2:sta.

Lähiviikkoina on luvassa lisää testiartikkeleita saman noin 50-60 euron ilmajäähdytteisistä coolereista.

Lue artikkeli: Testissä Arctic Freezer 50 -prosessoricooleri