Video: Katsaus iPhone 13 -huhuihin

iPhone 13 -mallisto tulee koostumaan todennäköisesti neljästä mallista viime vuoden iPhone 12 -malliston tapaan.

Apple on ilmoittanut pitävänsä syksyn julkaisutilaisuuden 14. syyskuuta, eli ensi viikon tiistaina. Julkaisutilaisuudessa odotetaan julkistettavaksi ainakin iPhone 13 -malleja, joista on totuttuun tapaan kiertänyt jo pidemmän aikaan useita eri huhuja.

AOC-jalusta

Käymme videolla noiden huhujen pohjalta läpi, mitä iPhone 13:lta voi todennäköisesti odottaa. Varmat tiedot laitteista tulemme ymmärrettävästi saamaan todennäköisesti ensi viikon tiistaina itse julkaisutilaisuuden aikaan. Samaan aikaan myös io-techin YouTube-kanavalla on katsottavissa livestriimi, jonka kautta on kuultavissa toimituksen kommentit tilaisuuden julkistuksista.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

NZXT julkaisi USB-liitäntäisen Capsule-mikrofonin

Capsule on suunniteltu mahdollisimman yksinkertaiseksi, eikä se vaadi toimiakseen erillisiä ohjelmistoja, minkä lisäksi suuntakuvioistakin tarjolla on vain perinteinen kardioidi.

NZXT on esitellyt uuden aluevaltauksen tuotekatalogiinsa USB-liitäntäisen Capsule-mikrofonin muodossa. Capsule on kondensaattorimikrofoni, joka valmistajan mukaan keskittyy tarjoamaan laadukasta ääntä ja minimoimaan taustameteliä. Mikrofoni yltää 24 bittiseen 96 kilohertsin näytteenottotaajuuteen.

Capsule ei tarvitse erillisiä ajureita, minkä lisäksi NZXT luottaa mikrofoninsa kanssa muutenkin yksinkertaiseen toteutukseen. Valmistajan itsensä mukaan he halusivat tarjota pelaajilla ja striimaajille, mitä he haluavat, eikä yritys halunnut sisällyttää mukaan tarpeettomia suuntakuvioita tai ohjelmistovaatimuksia. Capsule luottaakin pelkkään kardioidi-suuntakuvioon ilman muita vaihtoehtoja.

Yhteyden tietokoneeseen Capsule ottaa USB-C-liitäntänsä kautta, minkä lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä omien kuulokkeiden mikrofoniin liittämistä varten. Vakiona mikrofoniin on kiinnitetty pöytäjalusta, jonka kuitenkin voi irrottaa ja NZXT myy itse myös erillistä Boom Arm -jalustaa, johon mikrofonin voi kytkeä ilman erillisiä työkaluja tai ruuveja. Valmistajan mukaan mikrofoni on sisäisesti eristetty, joten se ei tarvitse erillisiä shock mount -telineitä.

NZXT Capsulen suositushinta on 129,99 euroa ja se tulee saataville sekä valkoisena että mustana. Valmistajan Boom Arm -jalustasta puolestaan saa kustantaa 99,99 euroa.

Lähde: NZXT

GeForce RTX 3080 Ti 20 Gt testissä ja myynnissä Venäjällä

Kortin käsiinsä saaneen kryptolouhijan mukaan hän on henkilökohtaisesti yltänyt 94,04 MHash/s:n Ethereum-louhintanopeuteen ja kortin myynyt liike puolestaan peräti 97,79 MHash/s:n nopeuteen.

GeForce RTX 3080 Ti:n matka nykyiseen muotoonsa on ollut mutkia täynnä. Lopulta näytönohjain julkaistiin 384-bittisellä muistiväylällä ja 12 Gt:n muistilla, mutta kuten olemme ennenkin uutisoineet, aiemmin spekuloitu 320-bittisellä muistiväylällä ja 20 Gt:n muistilla varustettu mallikin kummittelee edelleen kyydissä.

GeForce RTX 3080 Ti 20 Gt -näytönohjaimia on nähty Venäjältä lähtöisin olevissa kuvissa ja nyt näytönohjain on nähty myös myynnissä ainakin pietarilaisessa Hardvar-kaupassa 225 000 ruplan eli noin 2600 euron hintaan. Näytönohjaimia on päätynyt myös kuluttajien käsiin ja sen myötä niistä on saatu ensimmäisiä suorituskykytietoja.

Kryptolouhintaa harrastava käyttäjä kertoo saavuttaneensa näytönohjaimella 94,04 MHash/s:n Ethereu-louhintavauhdin, mikä vastaa suurin piirtein GeForce RTX 3080 -näytönohjaimen rajoittamattoman version louhintasuorituskykyä. Kauppa, josta näytönohjain on peräisin on puolestaan saavuttanut rapotin mukaan peräti 97,79 MHash/s:n nopeuden samaisella kortilla. Suorituskykylukemat on saatu GeForce 457.52 -beeta-ajureilla, jotka ovat tiettävästi ainoat näytönohjainta tukevat ajurit.

Lisäksi joku näytönohjaimen haltuunsa saanut taho on lähettänyt Gigabyten RTX 3080 Ti 20 Gt:n BIOS-tiedoston TechPowerUpille. BIOSin mukaan näytönohjaimen TDP-arvoksi on asetettu 420 ja maksimikulutukseksi 450 wattia. Grafiikkapiirin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 1335 ja 1665 MHz. TechPowerUp varoittaa, että se ei ole varmistanut BIOSin turvallisuutta tai toimivuutta ylipäätään.

Lähde: Tom’s Hardware

Video: Pelitietokoneen kasaaminen 1000€ budjetilla

Kokeilemme videolla kasata pelitietokoneen 1000 euron budjetilla, kun mukaan otetaan uuden sukupolven näytönohjain.

Komponenttien heikko saatavuus ja nousseet hinnat ovat ja pian vuoden ajan vaivanneet uuden tietokoneen kasaajia ja päivittäjiä. Tutustumme onnistuuko pelitietokoneen kasaaminen nykypäivänä1000 euron budjetilla.

AOC-jalusta

 

Tietokone kasattiin Hinta.fi-hintavertailun ostoskoriominaisuutta hyväksikäyttäen suomalaisilta jäälleemyyjiltä saatavilla olevia komponenteista. Prosessoriksi valikoitui AMD:n 8-ytiminen Ryzen 7 3700X, prosessorijäähdyttimeksi Cooler Master Hyper 212 Black Edition ja emolevyksi MSI:n B450 Gaming Plus MAX. Keskusmuistia varustettiin16 gigatavua Kingston Fury Beast DDR4-3200 -muistia, tallennusmediana Kingstonin 500 gigatavun M.2 SSD, kotelona Fractal Designin Focus G ja virtalähteenä 650-wattinen Seasonicin Core. Edullisin saatavilla oleva uuden sukupolven näytönohjain oli Powercolorin Radeon RX 6600 XT Red Devil, jonka hinta Jimm’sissä oli 599 euroa eli 200 euroa yli AMD:n suositushinnan. Tietokoneen kokonaishinnaksi muodostui 1140 euroa.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Razer julkaisi uuden monipuolisesti ohjelmoitavan Basilisk V3 -pelihiiren

Basilisk V3:sta löytyy 10+1 ohjelmoitavaa painiketta, 11 erikseen ohjelmoitavan LEDin valaistus, 26 000 DPI:n optinen sensori ja Razerin 2. sukupolven optiset kytkimet.

Liki elämäntapabrändiksi kasvanut Razer on julkaissut tänään uutta verta ydinosaamisensa eli pelihiirten alalta. Yhtiön uusi Basilisk V3 edustaa sen pelihiirten laajimmin kustomoitavaa päätyä.

Basilisk V3 on oikeakätiseen käyttöön muotoiltu pelihiiri, josta löytyy yhteensä 11 ohjelmoitavaa painiketta, tai yhtiön PR-materiaaleja lainaten 10+1, josta +1 on monitoiminen liipaisinkytkin. Pääpainikkeiden takaa löytyy Razerin omat toisen sukupolven optiset kytkimet, joille luvataan 0,2 millisekunnin kytkeytymisaika ja 70 miljoonan klikin kestävyys.

Hiiren liikkeitä seuraa niin ikään yhtiön omaa valikoimaa edustava 26 000 DPI:n optinen Focus+-sensori. Sen luvataan kykenevän parhaimmillaan 650 tuuman sekuntinopeuteen ja 50 G:n kiihtyvyyksiin. Hiireen voi tallentaa paikallisesti viisi erilaista profiilia, jotka sisältävät DPI-asetuksen lisäksi muun muassa hiiren painikkeiden konfiguraatiot.

Hiiren päältä löytyvä Razer Hyperscroll Tilt Wheel -rulla tarjoaa perinteisen rullaamisen lisäksi kallistukset sivuille ja sen toimintatilan voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta: taktiili, vapaa ja älykäs. Taktiilissa tilassa rullassa on tuntuvat pykälät, vapaassa tilassa rulla pyörii pehmeästi ja älykkäässä Razer Synapsea hyödyntävässä tilassa hiiri vaihtaa taktiilista tilasta vapaaseen ja takaisin vierityksen nopeuden perusteella.

Razer on panostanut myös RGB-valaistukseen normaalia tarmokkaammin ja hiirestä löytyy peräti 11 erikseen ohjelmoitavaa LEDiä, jotka tukevat luonnollisesti Chroma-efektejä tuetuissa peleissä. Yhtiön mukaan tuki on sisäänrakennettu jo yli 150 peliin.

Razer Basilisk V3:n strategiset mitat ovat 130 x 60 x 42,5 mm ja 101 grammaa. Hiiren häntänä on Razerin vanha tuttu Speedflex-kaapeli eikä se tue langatonta toimintatilaa. Hiiren suositushinta Euroopassa on 79,99 euroa.

Lähde: Razer

Apple pitää syksyn julkaisutilaisuuden 14. syyskuuta

Julkistuskattaukseen odotetaan kuuluvan uudet iPhone 13 -älypuhelimet, Apple Watch Series 7 -kellot ja mahdollisesti myös kolmannen sukupolven AirPods-kuulokkeet.

Apple on ilmoittanut pitävänsä seuraavan julkaisutilaisuutensa 14. syyskuuta, eli ensi viikon tiistaina, kello 20.00 Suomen aikaa. California Streaming -nimellä kulkevan tilaisuuden pressikuva ei tällä kertaa vaikuttaisi sisältävän ainakaan suoria vihjeitä julkaisutilaisuuden sisällöstä, vaan kuvassa on Applen taustakuvia muistuttava vuoristomaisema ja hohtava Applen omenalogo.

California Streaming -nimikään ei vaikuttaisi selkeästi viittaavan mihinkään julkaistavaan tuotteeseen. Maailmanlaajuisen pandemiatilanteen myötä tapahtuma itsessään kuitenkin striimataan viime vuoden tapaan pelkästään verkkolähetyksenä paikan päällä pidettävän tilaisuuden sijaan.

Tilaisuudessa Applen odotetaan julkistavan uudet iPhone 13 -mallit, Apple Watch Series 7 -älykellot ja mahdollisesti myös AirPods 3 -kuulokkeet, eli seuraajat alkuperäisille AirPods-kuulokkeille, joiden toinen sukupolvi julkaistiin vuonna 2019. Lisäksi huhuissa ovat esiintynyt myös uusi iPad mini ja päivitetty perusmallin iPad.

Puhelinmalliston osalta odotuksissa on viime vuoden iPhone 12 -malliston tavoin neljä eri mallia – mini, perusmalli, Pro ja Pro Max. Puhelinten kokojen odotetaan pysyvän ennallaan, mutta huhuissa on pyörinyt uuden järjestelmäpiirin lisäksi mahdollisuudet muun muassa pienemmästä lovesta näytön ylälaidassa, kamerapäivityksistä ja Pro-malleihin kenties tulossa olevasta 120 hertsin näytöstä.

Apple Watch Series 7:n puolestaan uskotaan tuovan mukanaan uuden neliskanttisemman muotoilun viime vuoden iPhone 12 -mallien tapaan, minkä lisäksi näytön kokovaihtoehtojen on huhuttu kasvavan hieman. Kolmannen sukupolven AirPods-kuulokkeiden puolestaan huhutaan tarjoavan AirPods Prosta tutun muotoilun, mutta ilman silikonisia tulppia.

Lähde: Apple, 9To5Mac

Uusi artikkeli: MiniDSP EARS & kuulokkeiden taajuusvasteen mittaus

io-techin kuuloketesteissä käytettävän MiniDSP EARS mittauslaitteisto esittelyssä.

io-techin testauskalustoon on tullut päivitystä audiolaitteita varten. Uutena lisäyksenä tulevissa kuuloketesteissä on mukana myös kuulokkeiden taajuusvastemittaukset MiniDSP:n EARS-mittauskaluston avulla. Kyseessä on siis niin sanottu keinopää, tai tässä tapauksessa tarkemmin sanottuna keinokorvat, joiden sisällä on mikrofonit, jotka mittaavat kuulokkeiden taajuusvasteen. Taajuusvasteet eivät tule arvosteluissa korvaamaan testaajan omia kommentteja, vaan kyseessä on lisäys testaajan itsensä omien ajatusten muodostuksen tueksi ja näkyväksi objektiiviseksi tekijäksi lukijalle.

Artikkelissa käymme läpi MiniDSP EARS:n perusominaisuudet sekä toimintalogiikan ja kuulokkeiden testausmetodit. Lisäksi artikkelissa on tarjolla useat mittaustulokset toimituksesta jo ennestään löytyvistä kuulokkeista. Aiemmin testattujen kuulokkeiden mittaustulokset on myös lisätty aiemmin julkaistuihin artikkeleihin niiltä osin kuin mahdollista.

Aiemmin io-techissä julkaistut kuuloketestit:

Lue artikkeli: MiniDSP EARS & kuulokkeiden taajuusvasteen mittaus

Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger: Zenmäisiä julkaisuja, haaste NVIDIAlle ja kustomoituja x86-prosessoreita asiakkaille

Gelsingerin mukaan sen tuoreet Alder Lake-, Xe-HPG ja IPU-julkaisut ovat onnistumisiltaan Zenmäisiä ja GPU-arkkitehtuurin mahdollistavan NVIDIAn haastamisen tosissaan.

Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger ei ole varsinaisesti ollut vaatimaton suunnitelmissaan yhtiön tulevaisuuden varalle. New Street Researchin analyytikko Pierre Ferragun haastattelussa Gelsinger heitti haasteen NVIDIAn suuntaan ja viittasi yhtiön uusiin arkkitehtuureihin ”Zenmäisinä julkaisuina”. Alalla on alettu käyttämään ilmaisua viitaten erityisen merkittäviin onnistumisiin AMD:n Zen-arkkitehtuurin myötä.

Gelsingerin mukaan yhtiön uuden Alder Laken valtti on sen heterogeenisissä ytimissä ja piikitteli AMD:ta vain yhdenlaisten prosessoriydinten käyttämisestä. Alder Lakessa käytetään suorituskykyisiä Golden Cove -P-ytimiä ja energiatehokkaita Gracemont-E-ytimiä. Huhujen mukaan myös AMD olisi seuraamassa tulevaisuudessa Intelin jalanjälkiä ja toisi tehokkaiden Zen-ydinten rinnalle myös energiatehokkaampia ytimiä. Yhtiön uusi Xe-HPG-arkkitehtuuri mahdollistaa puolestaan Gelsingerin mukaan todellisen paineen asettamisen erillisnäytönohjainten markkinajohtajaa NVIDIAa vastaan.

Palvelinpuolella Intelin suurimpana haasteena on AMD:n Epyc-prosessorit ja Gelsinger myöntääkin heti kättelyssä, että yhtiö oli jäljessä kilpailijaansa, mutta uskoo tuon ajan nyt päättyneen. Gelsingerin mukaan yhtiön Ice Lake-, Sapphire Rapids ja sen seuraajaksi paljastettu Diamond Rapids tekevät Intelin Xeon-palvelinprosessoreista jälleen erittäin kilpailukykyisiä ja yhtiö uskookin olevansa 3-4 vuoden kuluttua jälleen kilpailijansa edellä myös pidemmällä aikavälillä.

AMD on tehnyt omien standardimalliensa lisäksi myös useita erilaisia ns. semi-custom-prosessoreita asiakkailleen. Semi-custom-prosessoreilla viitataan piireihin, joissa käytetään yhtiön IP:tä kuten erilaisia ytimiä asiakkaan toivomassa konfiguraatiossa ja osassa tapauksissa myös ulkopuolisilla elementeillä varustettuina.

Intelin IDF 2.0:ksi ristityn uuden tuotantostrategian myötä näistä tulee todellisuutta sinisessä leirissä ja yhtiö aikoo viedä saman ajatuksen vielä pidemmällekin. Gelsingerin mukaan noin kolmasosa Intelin tuotantolaitosten potentiaalisista asiakkaista on kiinnostunut prosessoreiden kustomoinnista ja yhtiön uusi lisensointimalli mahdollistaa esimerkiksi Intelin x86-ydinten käytön asiakkaiden itse suunnittelemissa piireissä. Gelsingerin mukaan sama on ollut aiemmin mahdollista vain Arm-markkinoilla, sivuuttaen samalla AMD:n semi-custom-prosessorit vähemmän muokattavissa olevina versioina.

Lähteet: WCCFTech, Tom’s Hardware

Video: Katsaus Intelin tuleviin Alder Lake -prosessoreihin

Lokakuun lopulla julkaistavat Alder Lake -koodinimelliset 12. sukupolven Core-prosessorit tuovat mukanaan paljon uutta.

Vain muutama kuukausi Rocket Lake -koodinimellisten 11. sukupolven Core-prosessoreiden julkaisun jälkeen Intel on jo valmistelemassa seuraavaa päivitystään eli Alder Lake -koodinimellisten prosessoreiden julkaisua. 12. sukupolven Core-prosessorit lanseerataan näillä näkymin 27.-28. lokakuuta Intel Innovation -tapahtuman yhteydessä.

Käymme videolla läpi Alder Lake -prosessoreiden uudet ominaisuudet, kuten LGA 1700 -kannan, Z690-piirisarjan ja emolevyt sekä DDR5- ja PCI Express 5.0 -tuen. Lisäksi käsittelyssä ovat uudet P- eli Performance-ytimet ja E- eli energiatehokkaat ytimet, joita on suorituskykyisimmässä Core i9-12900K -mallissa yhteensä 16 kappaletta ja ne kykenevät suorittamaan uudella Thread Director -ominaisuudella ohjattuna samanaikaisesti 24 säiettä. Videon lopussa ajatuksia Alder Laken kilpailukyvystä AMD:n nykyisiä Zen 3 -prosessoreita vastaan.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Uusi artikkeli: Testissä Motorola Edge 20 Pro

io-tech testasi Motorolan uuden Edge 20 Pro -huippumallin.

Motorola julkaisi tänä vuonna peräti kolme älypuhelinta Edge-lippulaivasarjaansa. Mallisto koostuu Edge 20 Litestä, Edge 20:stä ja Edge 20 Prosta, joista jälkimmäinen, malliston korkeimmalle sijoittuva malli, on nyt saapunut myös io-techin testiin.

699 euron hintaisen Motorola Edge 20 Pron suorituskyvystä huolehtii Qualcommin Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 12 gigatavua RAM-muistia, 256 gigatavua tallennustilaa ja 4500 mAh:n akku. Kamerajärjestelmän osalta tarjolla on 108 megapikselin pääkamera, 16 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 5-kertaisen zoomin tarjoava 8 megapikselin telekamera.

Artikkelissa tutustumme Motorola Edge 20 Prohon viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa. Artikkelissa käydään myös läpi erot Edge 20 Pron ja malliston keskelle sijoittuvan 499 euron hintaisen Edge 20:n välillä.

Lue artikkeli: Testissä Motorola Edge 20 Pro