Uusi artikkeli: Testissä Xiaomi Mi 10 Lite 5G

io-tech testasi Xiaomin keskihintaisen 5G-puhelimen – Mi 10 Lite 5G:n

Xiaomi lanseerasi Suomessa huhtikuun lopussa 349 euron suositushinnalla varustetun Mi 10 Lite 5G -älypuhelimen, joka toi mukanaan tuen 5G-verkoille kiinalaisvalmistajan alempaan keskihintaluokkaan. Puhelimen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,57-tuumainen AMOLED-näyttö Full HD+ -resoluutiolla, Qualcommin Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, 6 gigatavua RAM-muistia ja versiosta riippuen 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa. Mi 10 Lite 5G:n neloistakakamera muodostuu 48 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja 2 megapikselin makrokamerasta sekä syvyystietokamerasta.

Artikkelissa perehdymme puhelimeen hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Xiaomi Mi 10 Lite 5G

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (39/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 25. syyskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Galaxin uusi GeForce RTX 3090 Gamer hakee inspiraatiota Legoista

Galaxin uuden GeForcen coolerin kuoret on varustettu Lego-yhteensopivilla nyppylöillä, mikä tuo hauskoja mahdollisuuksia teemakokoonpanoihin.

NVIDIAn uudet GeForce RTX 3090 -näytönohjaimet saapuivat myyntiin eilen. Testasimme io-techissä tuoreeltaan Asuksen, Gigabyten ja MSI:n uutuusmallit ja tulemme testaamaan myös NVIDIAn Founders Editionin heti, kun se saapuu testilaboratorioomme.

Uudet näytönohjaimet noudattelevat pääosin tuttuja jäähydytysratkaisuja, mutta joukkoon mahtuu myös yksi mielenkiintoinen poikkeus. Galaxin GeForce RTX 3090 Gamer on varustettu monille Legoista tutun näköisin pienin pyörein nyppylöin. Yhteneväisyydet eivät jää vain ulkonäköön, vaan ne ovat myös oikeaa kokoa Lego-palikoille.

Expreviewissä julkaistun artikkelin mukaan Galaxin uudessa näytönohjaimessa on Legoille sopivia nyppylöitä sekä coolerin kuorten kyljessä että päällä. Coolerin päällä olevat nyppylät on suojattu läpikuultavin ja irrotettavin laatoin ja kyljessä olevat nyppylät ovat heti käyttövalmiina paljaaltaan. Lisäksi kortin takapuolen suojalevyn takapääty on rei’itetty, mikä mahdollistaisi teoriassa Lego-palikoiden kiinnittämisen myös siihen, mutta alue lienee syytä jättää vapaaksi läpi puhaltavalle tuulettimelle. Tiettävästi kyse ei ole kuitenkaan virallisesta yhteistyöstä, sillä nyppylöistä puuttuu Lego-logot.

Lähde: Expreview

OnePlus 8T:n 120 hertsin näyttö vahvistettu ja mahdollinen hinta vuodettu

OnePlus 8T:n näytön luvataan tarjoavan nopean virkistystaajuuden tueksi erittäin tarkat värit, minkä lisäksi vuodot odottavat suositushinnan asettuvan edeltäjäänsä edullisempaan 599 euroon.

OnePlussan toimitusjohtaja Pete Lau on vahvistanut Techradarille antamassaan haastattelussa tulevaan 8T-älypuhelimeen 120 hertsin näytön, jonka halkaisija on edeltäjämallista tuttu 6,55 tuumaa. Näytön nopeuden lisäksi Lau mainosti puhelimen suunnittelussa keskitytyn erityisesti näytön tarkkuuteen ja kirkkauteen.

Omalla Weibo-tilillään Lau onkin jälkikäteen kertonut tulevan 8T:n paneelin olevan JNCD-arvoltaan (Just Noticeable Color Difference) vain 0,3 OnePlus 8 Pron yltäessä vain 0,4-arvoon. JNCD on nimensä mukaisesti väritarkkuuden mittaamiseen käytetty yksikkö hieman samaan tapaan kuin delta E -arvot. JNCD-asteikolla yhden alapuolella yltäviä näyttöjä pidetään väritarkkuudeltaan todella hyvinä, joten Laun paljastama 0,3 viittaisi OnePlus 8T:n näytön yltävän todella hyviin väritarkkuuksiin.

Lisäksi Lau paljasti Weibo-tilillään 8T:n näytön automaattikirkkauden säätöpisteiden määrän kasvavan 4096:sta 8192:een, minkä lisäksi puhelimeen on lisätty poikkeuksellisesti toinenkin ympäristön kirkkautta tarkkaileva sensori puhelimen takapuolelle perinteisen näytönpuoleisen sensorin kaveriksi.

OnePlus on mainostanut myös latausnopeuksien olevan tulevassa puhelimessa erittäin nopeita, minkä lisäksi valmistaja on julkaissut kuvia, jotka paljastavat puhelimen akun muodostuvan kahdesta erillisestä yksiköstä. Tämä voi viitata siihen, että Oppo Find X2:sta tuttu 65 watin pikalataus voisi löytyä myös tulevasta OnePlus 8T:stä.

Digital Chat Station -nimellä tunnettu vuotaja julkaisi lähes samanaikaisesti Laun paljastusten kanssa muut OnePlus 8T:n tiedot. Vuoto itsessään ei sisällä juurikaan uusia tietoja aiempiin vuotoihin verrattuna, mutta sitä voidaan pitää lisävahvistuksena järjestelmäpiiriä koskeneille huhuille – OnePlus 8T tulee vuotojen mukaan todellakin sisältämään Snapdragon 865 -piirin tuoreemman 865 Plussan sijaan. Lisäksi vuodossa mukana olleiden hintatietojen mukaan 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilan varustetun perusmallin suositushinta olisi 599 euroa, eli kyseessä olisi suositushinnaltaan OnePlus 8:a edullisempi puhelin.

OnePlus on jo vahvistanut julkaisevansa OnePlus 8T:n 14. lokakuuta.

Lähde: GSMArena (1), (2)

AMD:n Rembrandt-APU-piiri vuotojen kohteena

Vuotojen mukaan Rembrandt-APU-piiri olisi mahdollisesti Van Goghin seuraaja ja valmistettaisiin 6 nanometrin valmistusprosessilla.

AMD:lla on monta rautaa tulessa sen valmistellessa paitsi uusia prosessoreita, useampia erilaisia APU-piirejä ja grafiikkapiirejä. Nyt nettiin on vuotanut uusia tietoja yhdestä AMD:n tulevista APU-piireistä.

VideoCardz on bongannut viime aikoina muutoinkin vuotorintamalla aktivoituneen Patrick Schurin twiitin, jonka mukaan AMD:n Rembrandt-koodinimellinen APU-piiri tulisi tukemaan DDR5-5200-muisteja, kahta 40 Gbps:n USB4-liitäntää ja sisältäisi 20 PCI Express 4.0 -kaistaa.

Schurin Twiitin myötä aktivoitui myös MebiuW, joka on kesän aikana avannut pala kerrallaan hallussaan olevaa roadmappia. MebiuW kiittää muita vuotajia kyseisen roadmapin tietojen varmistamisesta hänestä riippumattomista lähteistä ja julkaisi sen kunniaksi uuden palasen roadmapista.

Uudessa kuvassa näkyy nimenomaan Rembrandt-koodinimellinen APU-piiri, jonka ominaisuuksiksi listataan Zen 3 -prosessoriytimet, PCI Express 4.0 -tuki, RDNA2-grafiikkaohjain (Navi2), DDR5- ja LPDDR5-tuki CVML sekä 6 nanometrin valmistusprosessi. CVML, jonka epäillään tarkoittavan konenäköä ja -oppimista, vihjaa Rembrandtin olevan mahdollisesti Van Goghin seuraaja. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan pitää myös 6 nanometrin valmistusprosessia, sillä AMD ei ole julkisesti kertonut aikovansa käyttää kyseistä prosessia.

Lähteet: Patrick Schur @ Twitter, MebiuW @ Twitter

Galaxin vuotanut dia varmistaa RTX 3080 20 Gt:n ja muita julkaisemattomia malleja

Galaxin dian mukaan RTX 3070 tulisi jäämään jonkin verran RTX 2080 Ti:tä hitaammaksi, mutta sen ja RTX 3080:n väliin olisi mahtumassa vielä nimettömäksi jäänyt malli.

NVIDIA on julkaissut ensimmäiset kolme GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjainta ja saanut niistä myyntiin asti RTX 3080 10 Gt:n ja RTX 3090:n. Gigabyten verkkosivuille lipsahtaneet tiedot kuitenkin vihjasivat yhtiöllä olevan valmisteilla pitkä liuta muitakin RTX 30 -sarjan näytönohjaimia. Myös NVIDIAn oma whitepaper-julkaisu viittaa RTX 3080 -malliin nimenomaan 10 Gt:n versiona, mikä on kyseisissä julkaisuissa poikkeuksellista.

Nyt nettiin on vuotanut Galaxin tapahtumassa esitelty diagrammi, jossa on esillä jo julkaistujen näytönohjainten lisäksi kolme vielä julkaisematonta RTX 30 -sarjan jäsentä. Galaxin diassa RTX 30 -sarjan näytönohjaimet on asetettu rinnakkain RTX 20 -sarjan mallien kanssa suhteessa niiden suorituskykyyn.

Dian mukaan GeForce RTX 3070 tulisi jäämään jonkin verran jälkeen GeForce RTX 2080 Ti:stä, vaikka NVIDIA ehtikin jo mainostaa niiden olevan yhtä nopeita. Todennäköisesti NVIDIAn lupaus suorituskyvystä perustuikin vain Minecraft RTX- ja Quake II RTX -suorituskykyyn, kuten lupaus 3080:n kaksinkertaisesta nopeudesta RTX 2080:een nähden.

RTX 3070:n suorituskyvyn lisäksi taulukossa on kuitenkin myös mielenkiintoisia yksityiskohtia. GeForce RTX 3080:sta on listattu 10 Gt:n lisäksi myös 20 Gt:n versio, kuten odotettua, jonka lisäksi RTX 3080:n ja RTX 3070:n väliin on mahtumassa ”PG142 SKU 0”, josta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Pakan pohjimmaiseksi listataan RTX 3060, joka tarjoaisi vastaavaa suorituskykyä, kuin GeForce RTX 2080.

Lähde: HXL @ Twitter

AMD:n seuraavan sukupolven Ryzen 7 5700U ensimmäisessä testivuodossa

Tällä hetkellä ei ole vielä varmaa tietoa siitä, onko kyseessä Lucienne eli päivitetty Renoir vai Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva Cezanne.

AMD valmistelee parhaillaan Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvien Ryzen- ja Epyc-prosessoreiden julkaisua, mutta myös APU-rintamalla tehdään töitä uuden sukupolven eteen. APU-piireissä on roadmapeissa Renoirin seuraajaksi on merkitty Cezanne, mutta yhtiöllä tiedetään olevan myös Lucienne-koodinimellisiä päivitysversioita Renoirista.

Tuttu luottovuotaja Tum Apisak on löytänyt ensimmäisen testivuodon vuodon tulevalla Ryzen 7 5700U -APU-piirillä. Testitulos on kolmanneksen parempi, kuin Renoir-arkkitehtuuriin perustuvan Ryzen 7 4800U:n. Molemmat APU-piirit ovat 8-ytimisiä, mutta Ashes of the Singularity ei valitettavasti erittele grafiikkaohjaimen ominaisuuksia.

Itse tulosta mielenkiintoisempi kysymys on itse APU-piiri itsessään. Luciennen on oletettu tähän asti olleen esimerkiksi Googlen Chromebookeille kustomoitu päivitetty versio Renoirista. Cezannen taas tiedetään olevan Zen 3- ja Vega -arkkitehtuureihin perustuva seuraavan sukupolven APU-piiri. MebiuW:n twiitin mukaan Ashes of the Singularity -vuodossa nähty Ryzen 7 5700U ei olisikaan monien odottama Cezanne, vaan nimenomaan Lucienne.

Mikäli MebiuW:n tiedot pitää paikkaansa, se tietäisi kylmää kyytiä AMD:n odotetulle numeroinnin korjaamiselle. Vuotojen mukaan AMD tulisi hyppäämään 4000-sarjan yli työpöytäpuolella, jotta saman sukupolven prosessorit ja APU-piirit olisivat samalla tuhatluvulla. Mikäli kyse on kuitenkin Cezannesta, ei numerointipäivitys korjaisi mitään. Joidenkin huhujen mukaan 5000-sarjassa tulisi olemaan sekä Lucienne- että Cezanne-APU-piirejä.

Lähteet: Tum Apisak @ Twitter, MebiuW @ Twitter

Uusi artikkeli: Testissä GeForce RTX 3090 -custom-mallit (Asus, Gigabyte & MSI)

Testissä Asuksen, Gigabyten ja MSI:n omaan piirilevyyn ja jäähdytysratkaisuun pohjautuvat GeForce RTX 3090 -näytönohjaimet.

Testasimme io-techissä heti tuoreeltaan näytönohjainvalmistajien omat 3090-custom-mallit. Mukana on Asukselta 1590 euron hintainen Gaming TUF-, Gigabyteltä 1680 euron hintainen Gaming OC- ja MSI:ltä 1700 euron hintainen Gaming X Trio -malli.

Tutustumme artikkelissa näytönohjaimien ominaisuuksiin ja vertailemme niiden suorituskykyä. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä GeForce RTX 3090 -custom-mallit (Asus, Gigabyte & MSI)

Uusi artikkeli: Testissä GeForce RTX 3090

Testissä NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjan lippulaivamalli eli GeForce RTX 3090.

NVIDIAn uusi lippulaivanäytönohjain GeForce RTX 3090 saapuu myyntiin tänään 24. syyskuuta ja sen hintataso Suomessa on alkaen 1539 euroa.

Tutustumme artikkelissa GeForce RTX 3090 -näytönohjaimen ominaisuuksiin ja vertailemme sitä ensisijaisesti viime viikolla myyntiin saapuneeseen 3080-malliin ja edellisen sukupolven 2080 Ti:hin. Suorituskykytestit on ajettu 3840×2160-, 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla ja mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit. 3090-testitulokset on ajettu MSI:n GeForce RTX 3090 Gaming X Trio -mallilla, sillä NVIDIAn oma 3090 Founders Edition -malli on vasta matkalla testilaboratorioomme.

Lue artikkeli: Testissä GeForce RTX 3090

AMD lisäsi Navi23-tuen Linux-ajureihin, Navi21:n ja 22:n tekniset tiedot vuotivat ROCm:n mukana (RDNA2)

AMD tulee julkistamaan RDNA2-arkkitehtuurin 28. lokakuuta pidettävässä tapahtumassa.

AMD valmistelee parhaillaan RDNA2-arkkitehtuuriin perustuvien Navi2X-grafiikkapiirien julkaisua. Odotus kohdistuu luonnollisesti eniten Big Navina tunnettuun lippulaivamalli Navi21:een, mutta luvassa on myös edullisemmat Navi22- ja Navi23-grafiikkapiirit.

AMD on lisännyt nyt avoimen lähdekoodin RadeonSI Gallium3D -ajureihin tuen paitsi Van Gogh -APU-piirille, myös Dimgrey Cavefish -koodinimelliselle näytönohjaimelle. Linux-päivityksen tiedoista voidaan lukea, että kyseessä on nimenomaan joukon edullisimmaksi oletettu Navi23. Myös muille Navi2X-perheen siruille on olemassa omat merelliset kalojen mukaan nimetyt koodinimensä. Navi21 tunnetaan myös nimellä Sienna Cichlid ja Navi22 nimellä Navy Flounder. Van Gogh tulee olemaan puolestaan yhtiön ensimmäinen RDNA2-arkkitehtuuriin perustuva APU-piiri.

Toinen tuore paljastus tulee AMD:n ROCm 3.8 -version mukana tulevasta uudesta firmwaresta Navi22:lle. Mukana on myös aiemmin vuotaneet tiedot Navi21:lle. Kertauksen vuoksi tällä hetkellä tiedetään, että Navi21:ssä tulee olemaan yhteensä kaksi Shader Arrayta per Shader Engine, neljä Shader Engineä ja 10 Compute Unit -yksikköä per Shader Array, eli yhteensä 80 Compute Unit -yksikköä. Navi22:ssa on tiputettu Shader Engineiden määrä puoleen, eli siinä on yhteensä 40 Compute Unit -yksikköä. Molemmissa on neljä Render Backend -yksikköä per Shader Engine, mikä tarkoittaisi ROP-yksiköiden määrän suhteellisesti puolittuneen RDNA1-näytönohjaimiin nähden, olettaen että Render Backendin rakenne on entisellään.

Itse grafiikkapiirin laskentayksiköiden ja muiden grafiikan piirtämiseen liittyvien yksiköiden lisäksi firmwaren mielenkiintoisinta antia ovat näytönohjainten muistikaistaan viittaavien TCCS-yksiköiden määrä. Listauksen mukaan Navi21:ssä olisi 16 yksikköä ja Navi22:ssa 12 yksikköä, mitkä viittaisivat oletuksena 256- ja 192-bittisiin muistiväyliin. TCCS viittaa tarkemmin L2-välimuistisiivujen määrään, mikä on yleensä suoraan verrannollinen GDDR-muistikanavien määrään, mutta AMD:n tiedetään poikenneen tästä kaavasta aiemminkin.

Lähteet: Phoronix, stblr @ Reddit