Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Swift OLED PG42UQ -pelinäyttö

Testissä Asuksen 42-tuumainen 4k-resoluution ja 138 Hz:n ROG Swift PG42UQ-pelinäyttö, joka on varustettu OLED-paneelilla.

io-techin testissä on Asuksen loppukesästä myyntiin saapunut 42-tuumaisella OLED-paneelilla varustettu pelinäyttö, jossa on käytössä sama LG:n paneeli kuin yhtiön 42″ C2-televisiossa. Asuksen pelinäytöstä on jätetty TV-ominaisuudet kokonaan pois ja se on varustettu muun muassa jäähdytyssiileillä, Displayport-näyttöliittimellä, virkistystaajuus on ylikellotettuna 138 hertsiä, näytössä on mattapinta kiiltävän sijaan ja jalusta sekä valikot ovat Asuksen pelinäytöille tyypilliset. 1700 euron hinnalla näyttö on kuitenkin erittäin kallis, kun LG:n 42″ OLED C2 -television hinta on laskenut alkuperäisestä 1399 eurosta viime syksyn aikana 899 euroon..

Tutustumme tässä artikkelissa OLED-tekniikkaan, näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Swift OLED PG42UQ -pelinäyttö

Live: io-techin Tekniikkapodcast (3/2023)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 20. tammikuuta normaalisti noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Video: Testissä Akkon uudet mekaaniset näppäimistöt

Otimme testiin Akkon kolme uutta suomalaisella näppäinasettelulla varustettua mekaanista näppäimistöä.

Akko on julkaissut myyntiin uusia suomalaisella näppäinasettelulla varustettuja näppäimistöjä noin 100 euron hintaluokkaan. Testasimme kolme uutuutta Akkon omilla kytkimillä ja PBT-näppäinhatuilla. Kaikkien näppäimistöjen piirilevyssä on hot swap -ominaisuus eli niihin saa vaihdettua haluamansa kytkimet.

Akkon verkkokaupassa 114 euron hintainen 75% kokoinen Black & Gold 3084B Plus on paperilla pykälän isompi versio aiemmin testatusta ja io-techin toimituksen valinnan saaneesta 68 % kokoisesta 3068B Plus -mallista. Käytännössä totesimme kuitenkin näppäimistön äänen ja tuntuvan poikkeavan niin merkittävästi, että purimme sen osiin ja totesimme, että vakauttimet on rasvattu erilailla ja pohjasta puuttuu kokonaan kaikua ehkäisevä vaahtomuovipehmuste.

Maxgaming-verkkokaupassa 88 euron hintainen Steam Engine 5087S on TKL-kokoinen ja varustettu retrohenkisellä harmaa-ruskealla väriteemalla. Valitettavasti näppäimistö on erittäin kovaääninen ja pohja vaimentamaton kaikukoppa.

Täysikokoinen noin 130 euron hintainen Blue on White 5108B on vakiona täysin valkoinen ja sen runko on hieman paremmin vaimennettu kuin team Engine 5087S:ssä.

Videolla käydään näppäimistöjen ominaisuudet läpi ja testataan kirjoittamista käytännössä.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Video: Testissä Google Pixel 7 Pro

Videolla arvostelussa Googlen Pixel 7 Pro -lippulaivapuhelin.

Aiemmin julkaistusta Google Pixel 7 Pro -älypuhelimen kirjoitetusta testiartikkelista on nyt katsottavissa YouTubessa myös tiivistetty videomuotoinen versio.

Suomessa noin 950–1000 euron hintaisen Pixel 7 Pron sisuksissa suorituskyvystä huolehtii Googlen oma Tensor G2 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 12 Gt RAM-muistia ja joko 128 tai 256 Gt tallennustilaa. 6,7-tuumaisen 120 Hz:n OLED-näytön resoluutio on 1440p ja puhelimen kamerajärjestelmä sisältää 50 megapikselin pääkameran, 12 megapikselin ultralaajakulmakameran sekä peräti viisinkertaisen zoomin pääkameraan verrattuna tarjoava 48 megapikselin telekameran.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

NVIDIA valmistelee uusia versioita GeForce RTX 4080:n ja RTX 4070:n siruista

Tämän hetkisten tietojen valossa muutos mahdollistaa yhden komparaattoripiirin pois jättämisen piirilevyltä ja siten aavistuksen edullisemmat valmistuskustannukset.

NVIDIA merkitsee grafiikkapiiriensä mallit paitsi itse sirun mukaan, myös konfiguraation. Esimerkiksi GeForce RTX 4080 perustuu AD103-300 grafiikkapiiriin ja vielä julkaisematon RTX 4070 tiettävästi AD104-250-piiriin.

Nettiin ilmestyi ensin huhuja, joiden mukaan NVIDIA olisi päivittämässä GeForce RTX 4080 -mallit AD103-300:sta AD103-301:een ja sittemmin ne huhut on saatu myös varmistettua. Gainward on varmistanut ainakin yhden RTX 4080 -mallinsa kohdalla, että sen grafiikkapiiri on ”AD103-300/301” viitaten päivitettyyn versioon. AD103-301:stä on saatu lisäksi valokuvatodiste.

HKEPC:n mukaan myös vielä julkaisematon RTX 4070 tulisi saataville kahtena versiona: AD104-250 ja AD104-251. Hongkongilaissivuston mukaan 250:n ja 251:n erottaa toisistaan ensimmäisen piirilevyltä vaadittava komparaattoripiiri, jota ilman 251 pärjäisi. Sama asia erottaisi myös AD103-300:n ja 301:n toisistaan.

Igor’s Labin Igor Wallossek on tutkinut asiaa omalla tahollaan ja päätynyt lopputulokseen, että kyse on loppuviimein bugikorjauksesta. Vertailemalla jo julkaistujen näytönohjainten piirilevyjä hän on tullut lopputulemaan, jonka mukaan kyseinen komparaattoripiiri on piirilevyllä varmistamassa tuuletinten pyörimisnopeutta eli käytännössä toimivuutta. Sitä ei löydy esimerkiksi RTX 4090:n tai RTX 4070 Ti:n piirilevyltä. Wallossekin päätelmien mukaan jokin AD103-300- ja AD104-250-piirien leikkauksessa on mennyt sen verran vikaan, että niiden sisäänrakennettu komparaattori samaan tehtävään on poissa pelistä ja se olisi korjattu 301- ja 251-versioissa.

Lähteet: VideoCardz (1), (2), Igor’s Lab

Intelin Lunar Lake on puhtaalta pöydältä suunniteltu arkkitehtuuri

Intelin Client Computing Groupin johtajan mukaan arkkitehtuuri on suunniteltu energiatehokkuus edellä.

Viimeisin ns. iso muutos Intelin prosessoreissa oli siirtyminen hybridiarkkitehtuuriin, eli kahden erilaisen x86-ytimen hyödyntämiseen. Seuraavaksi vuorossa on siirtyminen useamman sirun rakenteeseen Meteor- ja Arrow Lakessa, eikä niitä seuraava Lunar Lake aio jäädä merkittävyydessään jälkeen.

AnandTechiltä tuttu ja sittemmin omaa analyytikkoyrityksensä perustanut Ian Cutress on saanut Intelin Client Computing Groupin johtajalta Michelle Johnston Holthausilta lausunnon, jonka mukaan Lunar Lake tulee olemaan puhtaalta pöydältä suunniteltu ja käyttävän täysin uutta mikroarkkitehtuuria prosessoriytimissään.

Holthausin mukaan Lunar Lake on suunniteltu suorituskyky wattia kohden etunenässä ja olevan suunniteltu etenkin mobiililaitteille. Kontekstin perusteella on oletettavaa, että mobiililaitteet viittaavat tässä yhteydessä kannettaviin ja vastaaviin, ei esimerkiksi puhelimiin. Energiatehokkuuteen panostaminen oli mainittu arkkitehtuurille jo aiemmin paljastetussa diassa.

Lunar Lake tullaan viimeisimpien tietojen mukaan julkaisemaan vuoden 2024 aikana. Se tulee hyödyntämään sekä ulkopuolisen puolijohdevalmistajan prosesseja että Intelin 18A:n valmistusprosessia. Yhtiö tulee kertomaan lisää arkkitehtuurista 26. päivä pidettävässä osavuosi- ja vuosikatsauksessaan.

Samsungin Galaxy S23 -mallit kattavissa vuodoissa ja puhelinten piirivalinta uusien huhujen kohteena

Huhujen mukaan Samsungilla saattaa olla käytössä heille optimoitu versio Snapdragon 8 Gen 2 -piiristä muiden valmistajien käyttämän peruspiirin sijaan.

Samsungin odotetaan julkistavan uuden Galaxy S23 -mallistonsa helmikuun 1. päivä pidettävässä Galaxy Unpacked -tapahtumassa. Nyt kaikista kolmesta julkaistavaksi odotetusta puhelimesta on vuotanut verkkoon käytännössä kaiken kattavat ominaisuuslistaukset.

Vuodot vahvistavat jo pitkään huhuissa pyörineet odotukset, joiden mukaan Samsung käyttäisi tulevissa puhelimissaan Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirejä kautta maailman, eli Exynoksen käytöstä olisi luovuttu kokonaan. Galaxy S23:ssa ja S23+:ssa piirin parina on 8 Gt RAM-muistia ja Ultra-mallissa puolestaan versiosta riippuen 8 tai 12 Gt. Tallennustilaa S23-perusmalliin on vuodon mukaan tarjolla 128 tai 256 Gt ja S23+:aan sekä Ultraan puolestaan minimissään 256 Gt, minkä lisäksi tarjolle tulisi myös 512 Gt:n versio.

Uuden piirin lisäksi Samsung olisi vuodon mukaan kasvattamassa perusmalliensa akkuja 200 mAh:lla, minkä myötä S23:n akun kapasiteetti olisi 3900 mAh ja S23+:n puolestaan 4700 mAh. S23 Ultran akku säilyy vuotojen mukaan ennallaan 5000 mAh:ssa. Lataustehot ovat myös viime sukupolvesta tutut, eli perusmalli tarjoaisi 25 watin pikalatauksen ja muut mallit puolestaan 45 watin pikalatauksen.

Kameroiden osalta perusmallit luottavat 50 megapikselin pääkameraan, 12 megapikselin ultralaajakulmakameraan sekä 10 megapikselin telekameraan ja Ultran puolestaan odotetaan tarjoavan aiemmin tällä viikolla julkaistua Samsungin 200 megapikselin Isocell HP2 –sensoria käyttävän pääkameran ja S22 Ultrasta tutut ultralaajakulmakameran, 3x-telekameran ja 10x-telekameran.

Vuotojen jälkeen markkinoille on kuitenkin hiipinyt huhu, jonka mukaan Samsung ei käyttäisi puhelimissaan aivan tavanomaista Snapdragon 8 Gen 2:ta, vaan kyseessä olisi valmistajalle tehty erikoismalli. Huhujen mukaan piirin nimi olisi Qualcomm Snadragon 8 Gen 2 Mobile Platform For Galaxy.

Perusominaisuuksiltaan piiri vastaisi tavanomaista 8 Gen 2 -piiriä, mutta Samsungin version huhutaan yltävän prosessoripuoleltaan perusmallin 3,2 GHz:n sijaan korkeampaan 3,36 GHz:iin. Lisäksi huhujen mukaan piirin valmistus saattaisi tapahtua TSMC:n sijaan Samsungin omalla tehtaalla.

Lähteet: 9to5Google, GSMArena (1), (2)

Fractal Designin Ridge-kotelon PCIe-riserissa on havaittu suunnitteluvirhe – PCIe Gen 4 -nopeudet eivät välttämättä toimi

Fractal Designin mukaan PCIe Gen 4 -nopeuksien toimimattomuus koskee vain osaa kuluttajista ja ennen korjauksen valmistumista yritys suosittelee ongelmia kohdanneita pudottamaan nopeudet PCIe 3 -tasolle.

Fractal Designin Ridge -kotelon PCIe-riserissa on havaittu suunnitteluvirhe. Paperilla PCIe 4 -nopeuksia tukevasta jatkokappaleesta huolimatta osalla kuluttajista on tullut vastaan haasteita tuoreita PCIe 4 -näytönohjaimia käyttäessä ja Fractal Design on vahvistanut vian piilevän riser-kortissa.

Fractalin oman lausunnon mukaan ongelma koskee tiettyjä rautakonfiguraatioita ja valmistajan mukaan suurin osa kokoonpanoista toimii normaalisti PCIe 4 -standardin mukaisesti. Ongelmia kohdanneille Fractal Design suosittelee ensi alkuun PCIe 3 -nopeuksien käyttämistä, mutta yritys työskentelee myös PCIe 4 -yhteensopivuuden korjaamiseksi.

Lähde ja kuva: TechPowerUp

EKWB julkaisi uusia prosessoriblokkeja ja muita uutuuksia Intelin 13. sukupolven Core -prosessoreille

Nestejäähdytysveteraani on tehnyt uusissa tuotteissaan tiivistä yhteistyötä huippuylikellottaja Roman ’Der8auer’ Hartungin kanssa.

Slovenian nestejäähdytysylpeys EK Water Blocks eli EKWB on julkaissut joukon uutuuksia Intelin 13. sukupolven Core- eli Raptor Lake -prosessoreiden jäähdytykseen. Julkaisut eivät ole aivan tavallisimmasta päästä: ns. korkatuille prosessoreille tarkoitettu prosessoriblokki ja Intelin kiinnitysmekanismin korvaaja. Uutuudet on suunniteltu yhteistyössä saksalaisen huippukellottaja Roman ’Der8auer’ Hartungin kanssa.

EK-Quantum Velocity2 Direct Die -prosessoriblokin lähtölaukaus oli EKWB:n ja Kitgurun yhdessä toteuttama tutkimus Intelin 12. sukupolven Alder Lake -prosessoreiden korkkaamisen eli lämmönlevittäjän irrotuksen tuomista hyödyistä nestejäähdytyksessä. Blokista tulee saataville sekä nikkelöity pleksikantinen että vain rajoitettuna 100 kappaleen eränä tehtävä kullalla silattu Gold-versio. Pelaajien onneksi molemmat niistä tukevat EKWB:n osoitettavaa D-RGB-valaistusta.

Quantum Velocity2 Direct Die Gold -pakettiin kuuluu itse prosessoriblokin lisäksi Intelin 12. ja 13. sukupolven Core-prosessoreita tukeva korkkaustyökalu, EK-Exact Mount -taustalevy ja prosessorin kiinnitysmekanismin korvaava mekanismi, Thermal Grizzlyn nestemetallia ja kaksi pakettia sen leviämisen estäviä vaahtomuoveja.

Nikkelöidyssä pleksikantisessa versiossa ei tule mukana korkkaustyökalua, mutta mikäli sellaista ei löydy kotoa valmiiksi, sen voi ostaa myös erikseen EK-Quantum Velocity2 IHS Removal Tool – 1700:lla. Ja jottei jo aiemmin Quantum Velocity2 -sarjan perinteisemmän prosessoriblokin ostaneita alkaisi ahdistamaan, tuo EKWB saataville myös EK-Quantum Velocity2 Direct Die – 1700 Upgrade Kit -paketin, joka sisältää blokille uuden kylmälevyn ja suihkulevyn, prosessorikannan taustalevyn sekä prosessorin kiinnitysmekanismin korvikkeen.

Uusien blokkien lisäksi EKWB julkaisi yhtiön tavallisille Quantum Velocity2 -sarjan prosessoriblokeille tarkoitetun EK-Quantum Velocity2 ILM Replacement – 1700 -paketin. Se sisältää Direct Die -versioiden tapaan uuden prosessorikannan taustalevyn sekä prosessorin kiinnitysmekanismin. On kuitenkin ensisijaisen tärkeää huomioida, ettei se ole yhteensopiva Direct Die -versioiden kanssa tai päinvastoin.

Uusien tuotteiden ohella EKWB ilmoitti sen peltieriä hyödyntävän EK-Quantum Delta2 TEC CPU Water Block -prosessoriblokin olevan nyt yhteensopiva myös 13. sukupolven Core -prosessoreiden kanssa. Virallisesti tuettujen prosessoreiden listana kuuluvat nyt siis kaikki yhtiön 12. ja 13. sukupolven kerroinlukottomat prosessorit uusinta Core i9-13900KS:ää myöden.

EK-Quantum Velocity2 Direct Die Gold D-RGB – 1700 Limited Edition on hinnoiteltu 349,90 euroon ja Direct Die D-RGB – 1700 Nickel + Plexi puolestaan 199,90 euroon. IHS Removal Tool – 1700:n hinta on 74,90 ja Direct Die – 1700 Upgrade Kitin 109,90 euroa. Tuotteiden ennakkotilaukset ovat jo käynnissä ja niiden toimitusten pitäisi alkaa helmikuun puolivälin tienoilla. EK-Quantum Velocity2 ILM Replacement – 1700 on ennakkotilattavissa 64,90 euron hintaan ja myös sen toimitusten pitäisi alkaa helmikuun puolivälissä.

Lähteet: EKWB (1), (2), (3)

io-techin ja TechBBS-foorumin joulupatakeräykseen kertyi ennätyspotti

Kaiken kaikkiaan pataan lahjoitettiin peräti 26 330 euroa.

io-tech sekä TechBBS-foorumi on ollut koko olemassaoloaikansa mukana Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksessä, johon lahjoitetut varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina kotimaan vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille sekä syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille. Tänä vuonna monin osin vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta pottiin kertyi koko seitsenvuotisen keräystaipaleen suurin potti: 26 330 euroa.

io-techin yhteisön oman ennätyksen lisäksi potti oli viimeisimmän Joulupatakeräyksen suurin myös kaikkien osallistuneiden yhteisöjen patojen joukossa. Kokonaisuudessaan Joulupataan kertyi rahaa kaikkien lahjoituksia keränneiden nettipatojen kesken 75 592 euroa. Viimeisimmän potin myötä io-techin historian aikana TechBBS:n nettipadan kautta kerättyyn hyväntekeväisyyspottiin on kertynyt kokonaisuudessaan yli 100 000 euroa (107 841 €).

TechBBS-yhteisön jäsenet ovat lahjoittaneet rahaa läpi keräyksen, minkä lisäksi io-techin toimitus pyrki jouduttamaan lahjoitusten kertymistä perinteisen hyväntekeväisyyspelistriimin, jonka aikana rahaa kertyi 7 210 euroa, sekä pari vuotta tauolla olleen SER-huutokaupan voimin. SER-huutokaupasta lahjoituspottiin kertyi 5349 euroa. Striimi on katsottavissa myös jälkikäteen YouTubessa.

Tänä vuonna io-techin nettipataan kertynyt potti oli jälleen kerran upea osoitus tietotekniikkayhteisön voimasta ja koko io-techin toimitus kiittää suuresti kaikkia keräykseen osallistuneita!