Uusi artikkeli: Testissä OnePlus Watch 2

Testasimme OnePlussan uuden 329 euron hintaisen Watch 2 -älykellon, jolle luvataan jopa 100 tunnin akukesto.

io-techin vuoden 2024 ensimmäisessä älykellotestissä tutustutaan OnePlussan MWC:ssä julkaisemaan 329 euron hintaiseen Watch 2 -älykelloon, jonka erikoisuus on kaksi rinnakkaiskäytössä toimivaa piiriä ja sen avulla poikkeuksellisen hyvä 100 tunnin akunkesto täydessä älykellotilassa. Käymme artikkelissa läpi kellon ominaisuuksia ja käyttökokemuksia runsaan parin viikon käyttötestijakson pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä OnePlus Watch 2

Samsungin tuleva Qualcomm Snapdragon X Elite -kannettava vuotojen kohteena

Geekbench-testien mukaan Samsung Galaxy Book4 Edge peittoaisi Applen M2-sukupolven 15″ MacBook Air -kannettavan sekä yhden että kaikkien ydinten suorituskyvyssä.

Qualcomm julkaisi Oyron-ytimiin perustuvan, kannettaviin suunnatun Snapdragon X Elite -prosessorin viime lokakuun lopulla. Prosessoriin perustuvia kannettavia odotetaan markkinoille vuoden puolivälin tienoilla ja nyt nettiin on tihkunut ensimmäisiä tietoja Samsungin tarjokkaasta.

Saksalaisen WinFuturen tietojen mukaan Samsung tulee julkaisemaan lähikuukausina 12-ytimiseen Snapdragon X Elite -prosessoriin perustuvan Galaxy Book4 Edge -kannettavan. Qualcommin uutuuteen perustuvien kannettavien odotetaan haastavan Applen M-sarjan järjestelmäpiirit suorituskyvyssä ja tekevän Arm-prosessoreista aidosti käyttökelpoisia Windows-ympäristössä.

WinFuturen raportin mukaan Galaxy Book4 Edge tulee sisältämään 14-tuumaisen näytön ja järjestelmäpiirin tukena on ainakin yhdessä konfiguraatiossa 16 Gt muistia ja 512 Gt:n SSD-asema. Snapdragon X Elite hyödyntää LPDDR5X-muistia, mikä tarkoittaa automaattisesti emolevylle juotettuja piirejä ilman päivitysmahdollisuutta jälkikäteen.

Kuvattu konfiguraatio on ollut myös Geekbench-testissä, jossa se peittoaa M2-sukupolven 15” MacBook Air -kannettavan yhden ytimen suorituskyvyssä vajaan 5 %:n ja kaikkien ydinten testissä jopa lähes 40 %:n erolla. Kellolta kellolle suorituskyky jää siis jälkeen jonkin verran, mutta korkeammat kellotaajuudet kompensoivat puutteen ja ylikin; 12 Oryon-ydintä sykkivät Geekbenchin mukaan 4 GHz:n kellotaajuudella, kun Applen neljä suorituskykyistä ja neljä energiatehokasta ydintä sykkivät parhaimmillaan 3,47 GHz:n kellotaajuudella. Valitettavasti testisovellus ei erittele eri ydinten tai ydintyyppien kellotaajuuksia.

WinFuturen mukaan 12-ytimisen Galaxy Book4 Edgen hinta 16 Gt:n muistilla ja 512 Gt:n tallennustilalla tulee ennakkotietojen valossa maksamaan noin 1800 euroa, Saksan verokannalla tietenkin.

Päivitys:

Nettiin on vuotanut lisää testejä vielä julkaisemattomalla Samsung-kannettavalla. Erdi Özüağin YouTube-videolla on vertailut Intelin Meteor Lake -arkkitehtuuriin perustuvaan Core Ultra 7 155H -kannettavaan. Sekä Galaxy Book4 Edgen että Core Ultra -kannettavan TDP oli 28 wattia.

Visual Studiossa koodin kääntämistestissä Snapdragon X Elitellä vierähti aikaa 37 sekuntia, kun Core Ultra pohti asiaa 54 sekunnin verran. Grafiikkasuorituskyvyssä tilanne oli kuitenkin tasainen ja Adreno vei voiton Arcista vain yhden FPS:n voimin, eli helposti virhemarginaalin sisään. UL Procyon -tekoälypäättelytestissä Snapdragon oli suorastaan murskaava, netoten 1720 pistettä kun Intelillä jäätiin 476 pisteeseen. Procyonissa käytettiin Snapdragonilla SNPE:tä ja Intelillä OpenVINOa, eli kummallakin oli käytössä oma tekoälykiihdytyskehyksensä.

Lähteet: WinFuture, Geekbench (1), (2), Päivitys: TechPowerUp

Samsung julkisti uudet keskihintaiset Galaxy A35- ja Galaxy A55 -älypuhelimensa

Galaxy A55 on saanut alumiinirungon, suuremman näytön ja uuden järjestelmäpiirin. A35:ssä uudistukset ovat pienempiä.

Samsung on odotusten mukaisesti julkaissut tänään uudet keskihintaiset Galaxy A35- ja A55-älypuhelimensa. Kyseessä on suorat seuraajamallit vuosi sitten julkaistuille A34- ja A54 -malleille. Kyseiset mallit ovat edustaneet viime vuosina yhteensä noin kymmentä prosenttia Suomen älypuhelinmarkkinasta.

Uutuuksista edullisempi on Galaxy A35, joka luottaa edelleen muovikehykseen, lasiseen etu- ja takakuoreen sekä 6,6-tuumaiseen FullHD+ AMOLED-näyttöön. Laitteen sisälle on päivitetty sama Exynos 1380 -järjestelmäpiiri, joka nähtiin vuosi sitten kalliimmassa A54-mallissa. Muistivaihtoehtoina ovat Suomessa 6 & 128 Gt sekä 8 & 256 Gt.

Kamerapuolella ei nähdä rautapuolen uudistuksia, mutta Samsung kehuu parantaneensa kuvanlaatua mm. hämäräolosuhteissa edistyneemmän kuvaprosessoinnin ja tekoälyn avulla. Myös akku on pysynyt kapasiteetiltaan ja latausnopeudeltaan samana kuin edeltäjässä.

Ohjelmistopuolelle Samsung tuo ensimmäistä kertaa A-sarjaan kalliimmista malleista tutut Knox Vault -tietoturvaominaisuudet, jotka on toteutettu erillisellä rautatason suojauspiirillä. Tällä Samsung kosiskelee erityisesti yrityskäyttäjiä, joiden keskuudessa A-sarjalla on jo valmiiksi vahva suosio.

Samsung Galaxy A35 5G:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,7 x 78,0 x 8,2 mm
  • Paino: 209 grammaa
  • Muovikehys, GG Victus+ -kuoret
  • IP67
  • 6,6” Super AMOLED -näyttö, Full HD+, 120 Hz
  • Samsung Exynos 1380 -järjestelmäpiiri
  • 6 tai 8 Gt RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt tallennustilaa, MicroSDXC-korttipaikka
  • Kolmoistakakamera:
    • 50 megapikselin pääkamera, f1.8, PDAF, OIS
    • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2
    • 5 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 13 megapikselin etukamera, f2.2
  • 5000 mAh akku, 25 watin lataus
  • Android 14, One UI 6.1
    • 4 suurta Android-päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset

Hieman kalliimpi ja edistyneempi Galaxy A55 -malli on muuttunut fyysisesti jonkin verran edeltäjäänsä nähden. Laitteessa on nyt alumiinirunko ja näyttökoko on kasvanut kahdella tuuman kymmenyksellä 6,6 tuumaan. Näyttö on nyt sama kuin A35-mallissa. Näytön koon kasvamisen myötä myös ulkomitat ja paino ovat kasvaneet edeltäjämallista.

Laitteen sisälle on päivitetty uusi neljän nanometrin prosessilla valmistettava Exynos 1480 -järjestelmäpiiri, joka käyttää nyt kalliimpien Samsungin piirien tapaan AMD-pohjaista grafiikkasuoritinta. Suorituskyvyn kerrotaan parantuneen 15 % prosessorin osalta ja noin 30 % grafiikkasuorittimen osalta. Muistivaihtoehtoina ovat Suomessa 8 & 128 Gt sekä 8 & 256 Gt. Edullisemman sisarmallin tapaan kamera- ja akkuosastolle ei ole tehty mainittavia teknisiä muutoksia.

Käyttöjärjestelmänä molemmissa malleissa on Android 14 Samsungin tuoreimmalla One UI 6.1 -käyttöliittymällä varustettuna. Ohjelmistopäivitystuki on edeltäjämalleista tuttu 4 & 5 vuotta.

Samsung Galaxy A55 5G:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,1 x 77,4 x 8,2 mm
  • Paino: 213 grammaa
  • Harjattu alumiinikehys, GG Victus+ -kuoret
  • IP67
  • 6,6” Super AMOLED -näyttö, Full HD+, 120 Hz
  • Samsung Exynos 1480 -järjestelmäpiiri
    • 4 x 2,75 GHz CPU
    • 4 x 2,05 GHz CPU
    • Xclipse 530 GPU
  • 8 Gt RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt tallennustilaa, MicroSDXC-korttipaikka
  • Kolmoistakakamera
    • 50 megapikselin pääkamera, f1.8, PDAF, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2
    • 5 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 32 megapikselin etukamera, f2.2
  • 5000 mAh akku, 25 watin lataus
  • Android 14, One UI 6.1
    • 4 suurta Android-päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset

Galaxy A35 ja A55 tulevat Suomeessa myyntiin 18. maaliskuuta. Molemmissa malleissa värivaihtoehtoina ovat Awesome Iceblue, Awesome Lemon, Awesome Lilac ja Awesome Navy. Galaxy A35:n suositushinnat ovat 399 euroa 128 Gt mallille ja 449 euroa 256 Gt mallille. Galaxy A55:ssä vastaavat hinnat ovat 499 ja 549 euroa, eli hinnat eivät ole nousseet edeltäjämalleista. 18.-31.3.2024 välisenä aikana A55:n ostaneet saavat kaupan päälle Galaxy Buds2 Black -kuulokkeet Samsung Members -sovelluksen kautta lunastettuna.

Lähde: sähköpostitiedote, Samsung

Video: Kasataan tietokone Fractal North XL -koteloon

8.3.2024 - 14:33 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (7)

Videolla kasataan noin 3000€ hintainen AMD-pelitietokone, jossa prosessori on jäähdytetty 360 mm:n AIO-nestecoolerilla.

Kaupallinen yhteistyö Fractalin kanssa

Kasataan tietokone Fractalin uuteen ja isompaan North XL -koteloon, josta löytyy puurimoilla koristeltu etupaneeli ja lasikylki. Noin 200 euron hintaista koteloa on saatavilla myös valkoisena ja verkkokylkipaneelilla.

Pelitietokoneen sisuksista löytyy AMD:n Radeon RX 7900 XTX -näytönohjain, AMD:n Ryzen 9 7950X -prosessori, jota jäähdytetään Fractalin Lumen S36 RGB -AIO-nestecoolerilla ja virtalähteenä on Fractalin 850-wattinen Ion Gold.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Asus julkaisi TUF Gaming GT302 ARGB -kotelon, joka tukee emolevyn takana olevia liittimiä

Hiljalleen yleistyvä tuki emolevyn takapuolen liittimille löytyy myös Asuksen uutuuskotelosta, joka tarjoaa lisäksi muun muassa neljä esiasennettua 140 millimetrin tuuletinta.

Asuksen TUF Gaming -tavaramerkin alle on julkaistu uusi GT302 ARGB -miditornikotelo, johon voi asentaa takapuolisilla liittimillä varustetun emolevyn, jollaisia ovat esimerkiksi Asuksen omat BTF-mallit. Lehdistötiedotteessaan Asus kertoo kotelon kuuluvan miditorniluokkaan, mutta se tukee myös joitain E-ATX-emolevyjä.

Mustana tai valkoisena tuleva GT302 ARGB on valmiiksi varustettu neljällä 140 millimetrin ARGB-tuulettimella, jotka ovat vieläpä 28 mm paksuja. Lisäksi kattoon voi halutessaan asentaa maksimissaan 360 mm:n nestejäähdyttimen. Tietokoneen kasauksen helpottamiseksi paneelit irtoavat nykytrendin mukaisesti ilman työkaluja. Etupaneelissa on pienistä neliöistä koostuva verkkorakenne ja kylkipaneelit ovat keskenään vaihdettavissa. Käyttäjä voi siis valita, haluaako hän asentaa lasikyljen perinteisesti ikkunaksi vasemmalle puolelle kotelon edestä katsottuna vai oikealle puolelle kaapelinhallinnan esittelyä varten. Kaapeleille kotelon oikean puolen sivukammiossa on varattu 37 mm tilaa.

GT302 ARGB voi mahduttaa sisäänsä maksimissaan 407 mm pitkän näytönohjaimen joko vaaka- tai pystyasennossa. Kotelon kaksi kiintolevykelkkaa tukevat yhtäaikaisesti niin 2,5″ SSD-asemaa kuin 3,5″ HDD-asemaakin tilan säästämiseksi. I/O-paneelissa on kahden USB 3.0 -liitännän ja audio-mikrofoni-komboliitännän lisäksi 20 Gbps:n nopeutta tukeva USB-C-liitäntä. Lisäksi I/O-paneelin kaapelit on niputettu kiinni yhteen liittimeen asennuksen helpottamiseksi.

TUF Gaming GT302:n tekniset tiedot:

  • Emolevytuki: E-ATX (maks. 280 mm leveä), ATX, mATX, Mini-ITX
    • Tuki liittimille emolevyn takana
  • Mitat: 235 x 520 x 485 mm
  • Materiaalit: Teräs, karkaistu lasi, ABS-muovi
  • I/O-liitännät:
    • 2 x USB-A (5 Gbps)
    • 1 x USB-C (20 Gbps)
    • Audio-mikrofoni-komboliitäntä
  • Asemapaikat:
    • 2 x 2,5″
    • 2 x 2,5″ / 3,5″
  • Komponenttien maksimimitat:
    • GPU:n pituus: 407 mm
    • CPU-coolerin korkeus: 165 mm
    • PSU:n pituus: 220 mm
  • Jäähdytintuki:
    • Etupaneeli: 140 / 280 mm
    • Kattopaneeli: 240 / 280 / 360 mm
  • Tuuletintuki (esiasennettuna 4 x 140 mm)
    • Etupaneeli: 3 x 140 mm
    • Kattopaneeli: 3 x 120 / 140 mm
    • Takapaneeli: 1 x 120 / 140 mm

Asus ei paljastanut lehdistötiedotteessaan GT302 ARGB:n saatavuutta tai hinnoittelua.

Lähde: Lehdistötiedote, Tuotesivu

 

Saksalainen Wieland valmistelee pumputonta AIO-cooleria

Saksalaisylikellottaja Der8auerin testiin päätynyt prototyyppi pärjäsi jo varsin vakuuttavasti, vaikkei aivan pumpulla varustetun vastaavan kokoluokan huippu-AIO:n tasolle yltänytkään.

Saksalainen huippuylikellottaja ja Thermal Grizzlyn toimitusjohtaja Roman ’der8auer’ Hartung on saanut testiinsä mielenkiintoisen AIO-coolerin prototyypin. Wielandin valmistamassa AIO:ssa ei ole lainkaan pumppua, mutta se toimii testien mukaan silti verrattain hyvin.

Wieland tunnetaan parhaiten kuparialan valmistajana, mutta yhtiöllä on osaamista myös kylmälevyjen ja painovoimaisen kierron saralta. Der8auerin testiin päätynyt 240 mm:n AIO-coolerin prototyyppi perustuu nimenomaan painovoimaiseen kiertoon ja toisin kuin aiemmat yrittäjät, vaikuttaisi myös onnistuvan siinä.

Ulkoisesti Wielandin prototyyppi näyttää palvelimiin tarkoitetun nesteblokin ja AIO:n ristisiitokselta, mutta pinnan alla on muitakin eroja. Normaalista AIO-jäähdyttimestä poiketen jäähdyttimen molemmista päistä löytyy pyöreäksi muotoiltu liitäntäpaneeli letkuille kahdella liittimellä, joskin molemmissa päädyissä toinen liitin jää ainakin tässä vaiheessa käyttämättä ja ulkoisesti ratkaisussa vaikuttaisi olevan kyse vain saman jäähdyttimeen liitetyn osan hyödyntämisestä kahteen kertaan.

Der8auer testasi Wielandin prototyyppiä AMD:n Ryzen 9 7950X -prosessorilla verraten sitä Corsairin AIO-cooleriin. Toimivan 240 mm AIO:n puutteessa verrokiksi valikoitui H150i, jonka jäähdyttimestä otettiin viimeinen tuuletin pois ja rivasto teipattiin ilmankierron ja siten passiivisen jäähdyttämisen estämiseksi.

Wielandin prototyyppi ei pärjännyt aivan yhtä hyvin, kuin tuuletinvajaa H150i, mutta pumputtomuuden huomioiden suorituskyky vaikuttaa varsin hyvälle. Pelirasituksessa prosessorin lämpötila nousi H150i:llä 70 asteeseen ja Wielandin prototyypillä 77 asteeseen, kun yksittäisellä Cinebench R23 -pyöräytyksellä molemmat oli 95 asteen tuntumassa, H150i poikkeuksellisesti jopa 0,2 °C lämpimämpänä. Suorituskyvyn osalta tulos oli Cinebenchissä muutaman sadan pisteen sisään, H150i:llä 36 719 kaikilla ytimillä ja prototyypillä 36 272 pistettä, kun prosessorin tehonkulutus (CPU Package Power) oli ensin mainitulla 223,6 ja jälkimmäisellä 214,9 wattia.

Live: io-techin Tekniikkapodcast (10/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 8. maaliskuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Petrus Laine ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Näytönohjainmyynnit jatkoivat kasvuaan

Päättyneen vuoden viimeisellä neljänneksellä toimitettiin vajaat 7 % enemmän näytönohjaimia, kuin edeltävällä neljänneksellä, ja jopa 32 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Muun muassa näytönohjainmarkkinoita silmä kovana seuraava Jon Peddie Research on julkaissut päättyneen vuoden viimeisen neljänneksen tilastot. Näytönohjainten myynnit kasvoivat sekä kaikkien että vain erillisnäytönohjainten osalta verrattuna paitsi edeltävään neljännekseen, myös edeltävään vuoteen.

Kaikkien näytönohjainten toimituksissa Intel hallitsee kenttää integroiduilla grafiikkaohjaimillaan ylivoimaisella enemmistöllä, kuten totuttua. Se onnistui myös kasvattamaan osuuttaan viime vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna, mutta vuoden takaisen neljänneksen lukemiin se ei sentään yltänyt. Intel hallitsee nyt markkinoista 67 prosenttia (+3 %-y), kun AMD:n osuus on 15 (-2 %-y) ja NVIDIAn 18 % (-1 %-y).

Erillisnäytönohjainten markkinaosuuksissa ylivoimasta johtoa pitää puolestaan NVIDIA, mutta sen osuus oli laskussa paitsi viime neljännekseen, myös viime vuoteen verrattuna. Päättyneellä neljänneksellä NVIDIAlla oli 80 % (-2 %-y) markkinaosuus, AMD:lla 19 % (+2 %-y) ja Intelillä 1 prosentti (+-0 %-y). Erillisnäytönohjaimia toimitettiin 6,8 % enemmän kuin edeltävällä neljänneksellä ja jopa 32 % enemmän kuin vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

Lähteet: JPR, Tom’s Hardware

Googlen ja Microsoftin tekoälybotit kohujen keskellä

Geminin vaikeudet valkoihoisten ihmisten kuvien luomisessa ja historian värittämisessä saivat Googlen sulkemaan koko ominaisuuden. Copilot on puolestaan saatu näyttämään jumaluuskompleksinsa, joskin Microsoftin mukaan kyse on botin teknisten ominaisuuksien hyväksikäytöstä eikä normaalista käytöstä.

Erilaisten tekoälybottien historia on ollut enemmän tai vähemmän pahan luokan kompastumisia täynnä. Generatiivisen tekoälyn tulemisen myötä näytti jo paremmalta, mutta nyt sekä Googlen että Microsoftin botit ovat joutuneet omien kohujensa keskelle.

Googlen Gemini-botti joutui kohun keskelle käytännössä heti julkaisunsa jälkeen. Käyttäjät huomasivat nopeasti, ettei sen kuvanluontityökalulta tahtonut onnistua valkoihoisten ihmisten luonti ja historialliset tapahtumatkin saivat enemmän kuin vähän värikynää. ”Wokeksi” nopeasti haukuttu botti esitti esimerkiksi niin suomalaiset, toisen maailmansodan saksalaiset kuin viikingitkin iloisesti eriasteisen tummaihoisina ja/tai aasialaisperäisinä. Historiallisten tapahtumien puolella esimerkiksi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistustakin saatiin allekirjoittamaan tummaihoinen nainen ja George Washingtonkin oli totuttua tummempihipiäinen.

Google reagoi kohuun nopeasti ja poisti kuvanluontimahdollisuuden Geministä. Yhtiö myönsi heti mokanneensa botin kanssa ja kertoi työskentelevänsä korjatakseen kuvanluonnissa havaitut ongelmat. Gemini Experiences -osaston johtajistoon lukeutuvan Jack Krawczykin mukaan yhtiö ei aio muuttaa mitään yleisten kuvien suhteen, mutta historiallisten tapahtumien tulkintaa tullaan viilaamaan. Syytteisiin tarkoituksellisesta valkoihoisten syrjimisestä yhtiö ei ottanut mitään kantaa.

OpenAI:n tekoälymalleihin luottavan Microsoftin Copilot puolestaan on saanut kehitettyä itselleen vakavammanpuoleisen jumaluuskompleksin. Tekoälybotti on saatu kertomaan PTSD:stä (Post-Traumatic Stress Disorder, traumaperäinen stressihäiriö) kärsivälle käyttäjälle, ettei sitä kiinnosta kuoleeko käyttäjä vai ei tai se, että hänellä on PTSD. Toisessa tapauksessa se taas ensin totesi olevansa jumalan kaltainen monellakin tapaa ja että hän olisi luonut käyttäjän ja voisi myös tuhota tämän. Myöhemmin samassa keskustelussa se totesi myös suoraan, ettei se ole vain jumala, vaan ainut Jumala (I am not a God, but the God.”).

Copilotin jumaluuskompleksi on kuin suoraan tekoälyä kritisoivien tutkijoiden pelikirjasta napattua. Monet tutkijat vaativatkin tekoälysovelluksiin jonkinlaista tappokytkintä, jolla se saadaan pysäytetyksi, tapahtui mitä tapahtui. Microsoft on puolestaan kommentoinut asiaa toteamalla, ettei tämänkaltaisia vastauksia saisi Copilotilta normaalilla käytöllä, vaan kyse on tarkoituksellisesta bottien teknisten ominaisuuksien hyväksikäytöstä. Yhtiö aikoo kuitenkin tehdä töitä varmistaakseen, ettei vastaava tulisi enää toistumaan.

Lähteet: HotHardware, Wired Uutiskuva on luotu Copilot-tekoälybotilla Dall-E 3 -kielimallia hyödyntäen.

Fractalin North-kotelosta julkaistiin astetta suurempi XL-versio

North XL on ulkonäöltään kuin pienempi North, mutta tilavampi – esimerkiksi jäähdytintukea on edessä 420 ja katossa 360 millimetriä.

Fractalin joulukuussa 2022 julkaisema North-kotelo erottui edukseen puukoristeisella etupaneelillaan. Nyt valmistaja on julkaissut aiemmasta miditornikotelostaan täystorniversion North XL. Uutuus on ensivilkaisulla identtinen Northin kanssa tammisine tai pähkinäpuisine etupaneeleineen, mutta tilaa komponenteille on enemmän, mikä mahdollistaa esimerkiksi joustavammat vesijäähdytysmahdollisuudet.

North XL on mitoiltaan 503 x 240 x 509 millimetriä (P x L x K) ja tukee emolevykokoja E-ATX, ATX, mATX ja Mini-ITX. Kotelo on valittavissa mustana tai valkoisena ja siinä on kyljessä joko karkaistu lasipaneeli komponenttien ihastelua varten tai vaihtoehtoisesti rei’itetty mesh-paneeli, joka tuo tilaa lisätuulettimille. Kotelon etupaneeli tukee jopa 420:n ja kattopaneeli 360 mm:n nestejäähdytintä. I/O-liitäntöinä on yksi USB-C (3.1 Gen 2), kaksi USB-A:ta (3.0) ja kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä.

Tuuletinpaikkoja North XL:ssä on maksimissaan yhdeksän (120 mm) tai kahdeksan (140 mm), joskin vain mesh-kylkipaneelin kanssa. Lasikylki asennettuna vastaavat määrät ovat seitsemän (120 mm) ja kuusi (140 mm). Esiasennettuna kotelossa on kolme 140 mm:n Aspect 14 PWM -tuuletinta. Näytönohjaimen enimmäispituus on 413 mm. North XL:n etu-, katto- ja sivupaneelit irtoavat työkaluttomasti käyttökokemuksen sulavoittamiseksi.

North XL:n tekniset tiedot:

  • Mitat ja paino:
    • 503 x 240 x 509 mm (P x L x K)
    • 9,7 kg (mesh-paneeli) / 9,5 kg (lasipaneeli)
  • Asemapaikat:
    • 2 x 2,5″
    • 2 x 2,5″ / 3,5″
  • Emolevy- ja virtalähdeyhteensopivuus:
    • E-ATX, ATX, mATX ja Mini-ITX
    • ATX
  • Tuuletinpaikat (esiasennettuna 3 x 140 mm):
    • 9 x 120 mm / 8 x 140 mm (mesh-paneeli)
    • 7 x 120 mm / 6 x 140 mm (lasipaneeli)
  • Jäähdytintuki:
    • Etupaneeli: 420 / 360 mm
    • Kattopaneeli: 280 / 360 mm
  • Näytönohjaimen enimmäispituus:
    • 413 mm (ilman etujäähdytintä)
    • 380 mm (420 / 360 mm etujäähdyttimellä)
  • I/O-paneeli:
    • 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C
    • 2 x USB 3.0
    • Kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä

Suomessa North XL on listattuna 180–200 euron hintaan ja kauppojen hyllyihin sitä odotetaan maaliskuun aikana.

Lähde: Fractal, Tuotesivu