Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Swift OLED PG32UCDM -pelinäyttö

Testissä Asuksen 32-tuumainen ja 240 Hz:n ROG Swift OLED PG32UCDM -pelinäyttö, joka on varustettu 4k-resoluutiolla ja QD-OLED-paneelilla.

io-techin testissä on Asuksen 1550 euron hintainen 32-tuumainen QD-OLED-pelinäyttö ROG Swift OLED PG32UCDM, jossa on käytössä Samsungin uusi 3. sukupolven paneeli. Tasaisella paneelilla varustettu näyttö tukee 3840×2160-resoluutiota, 240 Hz:n virkistystaajuutta ja Asus myöntää sille kolmen vuoden kiinnipalamistakuun. Näyttö on paneeliltaan ja ominaisuuksiltaan hyvin vastaava aiemmin testatun MSI:n 150 euroa edullisemman MPG 321URX:n kanssa.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit. Lopuksi listaamme testeissä ja käytännön kokeilussa havaitut Asuksen ja MSI:n näyttöjen eroavaisuudet.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Swift OLED PG32UCDM -pelinäyttö

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy A35- ja A55 -puhelimet

Testasimme Samsungin 400-500 euron hintaluokkaan asettuvat Galaxy A35- ja A55 -älypuhelimet.

Samsung esitteli uudet Galaxy A35- ja A55-mallinsa maaliskuun alussa ja ne ovat olleet nyt kaupoissa noin parin viikon ajan. io-tech otti käyttötestiin molemmat mallit, joista Galaxy A35:n hinnat alkavat siis 399 eurosta ja A55:n 499 eurosta. Suurimmat erot laitteiden välillä löytyvät kehyksen materiaalista, kameroista ja järjestelmäpiireistä.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy A35

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy A55

Pelinkehittäjä julkisti avoimen FuryGPU-näytönohjaimen

Mikäli lakitekniset esteet saadaan selätettyä, tullaan FuryGPU julkaisemaan avoimena lähdekoodina kenen tahansa toteutettavaksi.

Grafiikkapiirien suunnittelu ja valmistus on useiden maailman suurimpien tekniikkayritysten ja liki rajattomien budjettien yhteistyön tulos. Tai sitten kyse voi olla pelinkehittäjän iltapäiväprojektista.

Pelinkehittäjä Dylan Barrie on julkaissut tietoja lähtökohtaisesti avoimen lähdekoodin FuryGPU-grafiikkapiiristä. Matkalla avoimuuteen on kuitenkin vielä muutamia mutkia, kuten mahdolliset lakitekniset ongelmat Barrien aiempien työntantajien kanssa lähinnä teksturointiyksiköihin liittyen. Mikäli kaikki saadaan kuitenkin selvitettyä, tullaan se julkaisemaan avoimena lähdekoodina.

Barrie kertoo opetelleensa itsenäisesti SystemVerilogin käytön ja FPGA:n toimintaperiaatteen, jonka jälkeen hän lähti suunnittelemaan omaa grafiikkapiiriään. Pitkän kehitys- ja viilausprosessin aikana hän iski silmänsä Xilinxin Kria SoM:iin, joka sisälsi edullisen Zynq UltraScale+ FPGA:n. Barrie sovitti suunnitelmansa Krialle sopivaksi ja työsti sen kaveriksi KiCadilla piirilevyn, jonka tuottajaksi valikoitui JLCPCB. Lopulliselle piirilevylle tuli Krian lisäksi DisplayPort- ja HDMI-liittimet sekä PCIe x4 -liitäntä.

FuryGPU ei ole yhteensopiva perinteisten rajapintojen kanssa, vaan Barrie kehitti sille oman grafiikkarajapintansa sekä ajurinsa. Windows-ajurien kirjoitus oli hänen mukaansa koko projektin raskain osuus, mutta lopulta kotikutoinen näytönohjain puski ulos sekä kuvaa että ääntä halutulla tavalla. Oma osansa oli myös Quaken sovittaminen FuryGPU:n grafiikkarajapintaa käyttäväksi, mutta lopputuloksena peli pyörii näytönohjaimella 44 FPS:n nopeudella ja Barrien mukaan 60 FPS on mahdollista.

Lähde: Tom’s Hardware, FuryGPU

Microsoft paljasti Windows 10:n Extended Security Updates -tuen hinnoittelun

Ensimmäisenä vuonna 61 dollaria ja hintansa vuosittain kaksinkertaistava Windows 10 ESU jatkaa tietoturvapäivityksiä maksimissaan kolme vuotta virallisen tuen päättymisestä, eli 10. lokakuuta 2028 asti.

Microsoftin Windows 10 on edelleen ylivoimaisesti suosituin käyttöjärjestelmä. Sen tuki tulee päättymään lopulta 10. lokakuuta 2025, mutta senkin jälkeen käyttäjille annetaan mahdollisuus maksullisiin tietoturvapäivityksiin.

Nyt Microsoft on julkaissut blogin, jossa se kertoo yksityiskohtia Windows 10:n Extended Security Updates -päivitysohjelmasta, jolla tukea saa pidennettyä maksimissaan kolme vuotta virallisen päivän päälle. Yhtiö alleviivaa, ettei ESUa ole tarkoitettu pitkäaikaisratkaisuksi, vaan välivaiheeksi Windows 11-siirtymässä.

ESU-lisenssien myynti tullaan aloittamaan kuluvan vuoden lokakuussa eli vuotta ennen ohjelman käynnistymistä. Ensimmäisen vuoden laitekohtainen ESU-lisenssi tulee kustantamaan 61 dollaria ja sen hinta kaksinkertaistuu joka vuosi, eli toisena vuonna hinta on 122 ja kolmantena 244 dollaria. Mikäli asiakas hyppää mukaan ohjelmaan kesken kaiken, hän joutuu maksamaan myös aiempien vuosien päivitykset, eli esimerkiksi toisena vuonna mukaan lähtevälle hinta on ensimmäisestä vuodesta 183 dollaria ja toisesta eli samalla viimeisestä 244 dollaria. Windows 365 -asiakkaat saavat ESU-päivitykset Windows 10 -koneilleen ilmaiseksi, kun niitä käytetään virtuaalisen Windows 11 -järjestelmän käyttöön pilvessä.

Lähde: Microsoft

Osasta MSI:n Intel Z790 -emolevyjä paljastui piirisarjan halkaiseva ongelma

MSI:n aiheen tiimoilta julkaiseman tiedotteen mukaan ongelman aiheuttaneet ruuvit on korvattu tuotannossa uusilla, paremmilla ruuveilla ja rikkoutuneet emolevyt korvataan luonnollisesti takuuprosessin kautta.

Nettiin on ilmestynyt raportteja, joiden mukaan MSI:n Z790-emolevyjen piirisarja on altis halkeamiselle. Nyt on myös varmistunut, ettei raportit olleet tyhjästä nyhjäistyjä.

MSI:n valmistamia Intel Z790 -sarjan emolevyjä on myyty nyt reilu vuosi ja ne tukevat yhtiön 12., 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreita. Käyttäjät raportoivat boottiongelmista alun perin jo vuosi sitten, mutta tuolloin aihe kuoli nopeasti pois. Nyt se on noussut esiin uudelleen ja raportteja haljenneista piirisarjoista on alkanut valumaan nettiin enemmänkin. Joshi Repair -kanava YouTubessa on julkaissut myös videon aiheesta.

Käyttäjäraportit ovat yksi asia, mutta nyt MSI on itse julkaissut tiedotteen asiasta Redditissä, viitaten juurikin Joshi Repairin videossa esiteltyyn tapaukseen. Yhtiön mukaan ongelma on todellinen ja syylliseksi on paljastunut aiemmin käytössä ollut piirisarjacoolerin kiinnitykseen käytetyissä ruuveissa. Ruuvit ovat poistuneet nyt käytöstä ja ne on korjattu uusilla, ongelmia aiheuttamattomilla ruuveilla. Yhtiö luonnollisesti korvaa kaikki ongelman vuoksi hajonneet emolevyt normaalin takuuprosessin kautta.

Lähde: Tom’s Hardware, MSI @ Reddit

Taiwanin 7,4 magnitudin maanjäristys iski myös puolijohdevalmistukseen

Maanjäristyksen myötä useat puolijohdevalmistajat ovat joutuneet pysäyttämään tuotantoaan ainakin osittain varotoimiksi, eikä vahingoiltakaan ole täysin vältytty.

Suurin osa maailman piirituotannosta on keskittynyt Taiwanin saarelle, joka on jatkuvien poliittisten jännitteiden ja Kiinan invaasion uhan alla. Vaikka valtiot jätettäisiin huomiotta, ei alue ole muutoinkaan vakaimmasta päästä, kuten jälleen on saatu huomata.

Taiwanin itäosaan on iskenyt 7,4 magnitudin maanjäristys, joka raporttien mukaan tuntui Kiinassa ja Japanissa asti. Järistyksen suurimmat vahingot osuivat Hualienin kaupunkiin ja sen episentrumi sijaitsi meressä noin 25 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Raporttien mukaan järistyksen seurauksena ainakin yhdeksän on kuollut ja yli 1000 loukkaantunut. Kyseessä on voimakkain järistys Taiwanissa joppa 25 vuoteen.

Henkilövahinkojen lisäksi järistys iski myös puolijohdevalmistukseen. TSMC, UMC, PSMC ja Innolux ovat kaikki ilmoittaneet virallisesti pysäyttäneensä joitain tuotantolinjoja, mutta raportoidusti kyse on ennemmin varotoimista kuin varsinaisista järistyksen aiheuttamista tuhoista tai ongelmista.

Muistivalmistaja Micron on kertonut sen kaikkien työntekijöiden selvinneen tapauksesta säikähdyksellä eikä se ole raportoinut mahdollisista tuotantoseisokeista järistyksen vuoksi. TSMC, joka sulki joitain linjojaan varotoimena, on ehtinyt puolestaan varmistaa, ettei sen kriittisiin laitteistoihin tullut vikoja, mutta ilmeisesti jotain vahinkoa on kuitenkin tullut, eikä tuotanto käy täysillä. Lisäksi se on keskeyttänyt uusien tuotantolaitostensa rakennustyöt, kunnes niiden mahdolliset vahingot on tutkittu ja arvioitu.

Lähteet: Tom’s Hardware, TechPowerUp

Maailman suurimman demoskene-tapahtuman päävoitto Suomeen

Rainmaker voitti PC Demo -kilpasarjan kahden pisteen erolla toiseksi tulleen MFX:n demoon.

Kaksi pitkänlinjan suomalaista demoryhmää Byterapers ja Doomsday yhdistivät voimansa ja osallistuivat maailman suurimman digitaalisen demoskene-taiteen tapahtuman Revision 2024:n pääkilpailuun Rainmaker-teoksellaan.

Saksassa pääsiäisenä järjestetty kilpailu on maailman suurin ja tasokkain demoskene-taiteen tapahtuma, jonka kilpailuihin osallistuvat maailman taitavimmat demoskene-luojat. Pääkilpailusarjan voitto tuli nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Voitosta kamppaili kaikkiaan 19 juryn hyväksymää finalistia. Kaikkiaan tapahtuman eri kilpailusarjoihin osallistui useita satoja teoksia.

– Tiimi aloitti demon ideoinnin elokuussa 2023. Konsepteja viilattiin ja protoiltiin vuoden 2024 alkuun saakka, ja helmikuussa teosta alettiin rakentaa toden teolla. Viimeisen kahden viikon rutistuksella syntyi jotain, johon koko tiimi tohti luottaa. Ryhmän jäsenten panoksesta kertoo, että teoksen hoiti kilpailuun ruotsalainen jäsenemme, joka ajoi autollaan 1300 kilometriä vain tämän takia. Valtaosa tekijätiimistä seurasi tapahtumaa ja kilpailua etänä Tampereella kisakatsomossa, jossa toivoimme top 5 -sijoitusta. Kisan edetessä tohdimme toivoa jo kolmen parhaan joukkoon pääsemistä, mutta voittosijasta kukaan ei uskaltanut lyödä vetoa – olihan vastassa demomaailman parhaimpiin lukeutuvia kilpailijoita. Monikaan tiimistä ei nukkunut paljoa tai ainakaan hyvin kello kolme yöllä päättyneen pääkilpailun ja puoliltapäivin alkaneen palkintojenjaon välillä, kertoo ryhmän puhemies Jukka Kauppinen.

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön ja suomalaisen elävän perinnön listalle hyväksytty demoskene-kulttuuri on kansainvälinen yhteisö, joka on keskittynyt demojen, ohjelmointia, grafiikkaa ja ääntä luovasti yhdistävien reaaliaikaisten audiovisuaalisten esitysten tekemiseen. Säveltäminen, piirtäminen, aktiivinen omien teosten luominen ja kilpailuihin osallistuminen ovat olennainen osa demoskene-kulttuuria ja -harrastusta.

Lähde: V2.fi

Katsaus tekniikkamaailman aprillipilatarjontaan

Pilatarjonnan ehdotonta kärkeä esittivät Razerin tekoälyn ohjaamilla lonkeroilla varustettu Cthulhu-pelituoli ja Cooler Masterin liki 90 pakkasasteen ilmaa tarjoava Arctic X -ilmanvaihtokone.

Aprillipäivän ruokalista koostuu monella silleistä ja kuravelleistä, vaikka nykypäivänä suurin osa aprillipiloista onkin päivänselviä ensi vilkaisulla. Kokosimme tähän uutiseen joukon tekniikka- ja pelimaailman hauskimpia puijauksia.

Kaikkien pelaajien lifestylebrändiksi itsensä ylentänyt Razer julkisti kuun ensimmäisen päivän pilanaan ensimmäisen pelituolin, jonka allekirjoittanutkin saattaisi hyväksyä takamuksensa alle. Razer Cthulthu on varustettu kahdeksalla lonkerolla, jotka hierovat, tarjoilevat juomaa ja ruokaa sekä hoitavat parranajon ja muut arkiaskareet tai vaikka pelaa puolestasi, jos itse haluat pelata toisella laitteella jotain muuta. Jokaisesta lonkerosta löytyy Razer Skynapse-siru ja niiden tekoälymalli on opetettu jopa 1337 teratavun dataketilla. Razer lupaa lonkeroiden tottelevan käyttäjää jopa 96,9 % todennäköisyydellä.

Cooler Masterin Malesian siipi ottaa puolestaan yhtiön nimen tosissaan ja julkisti aprillipäivänä Arctic X -ilmanvaihtokoneen. Kuvan perusteella se jäähdyttää huonetta jopa -89,2 asteisella ilmalla ja RGB-valaistus varmistaa peliluolassa parhaan suorituskyvyn pakkasillakin.

Älypuhelinvalmistaja Oppo puolestaan on puhaltanut pölyt pikavisiitin kännyköissä tehneiden esiin nousevien kameroiden piirustuksista. Yhtiön tulevassa puhelimessa esiin tulee kuitenkin nousemaan kameran sijasta hajuvesipullo, johon saa julkaistaan hajuiksi Eau de Innovation -sarjan tuoksut Code Couture, Mexapixel Mist ja Silicone Musk. Hajustepullon suihkumekanismi perustuu patentoituun NOSE- eli Nasal Olfactory Sensory Enhancement -teknologiaan, joka hyödyntää nanopartikkeleita tuoksujen luomiseen ja säilöntään pienessä tilassa. Lisäksi sen kerrotaan haistavan käyttäjän sen hetkisen mielentilan ja säätävän tuoksun voimakkuutta ja taajuutta asianmukaisesti.

Niin ikään älypuhelimistaan tunnettu Nothing ei lähde pihaa edemmäs kalaan vaan julkisti pilanaan uuden variantin tuoreimmasta puhelimestaan. Uuden Nothing Phone (2a) Micron sanoma on, ettei koolla ole väliä, ja mainoskuvassa peukalo ja etusormi riittävätkin helposti puhelimeen tarttumiseen sen ylä- ja alalaidoista. Pienen tilan vuoksi kamerasensoreita puhelimessa on vain yksi, mutta valot ovat sentään paikallaan.

Kännykkävalmistajista päästään kätevällä aasinsillalla niiden korjaamisen demokratisoinnin keihäänkärkenä olleeseen iFixitiin, joka on päivittänyt työkaluvalikoimaansa uusilla Spudger-työkaluilla. Uudet Spudger XL-, Pro- ja Ultra tekevät esimerkiksi näytön irti vääntämisestä triviaalia, vaikka perinteinen malli olisikin liian pieni omiin käsiin. Spudger XL on kooltaan kaksinkertainen standardiin verrattuna, Pro-mallille luvataan taas viisinkertaisesti vääntö- ja tökkimistehoa ja malliston terävimmälle kärjelle, peräti 1734 tavallisesta Spudgerista valmistettu Ultra-malli jopa kolmetoistakertaisesti. Yhtiön matemaatikkojen mukaan se tarkoittaa, että kun korjaat Ultralla yhden puhelimen, korjaavat 12 muuta puhelinta itse itsensä.

Tekniikkamedioista Igor’s Lab vuoti julki Sapphiren tulevan, AMD:n Navi 39 -grafiikkapiiriin perustuvam RX 7010 Pulse Pocket Portable -näytönohjaimen. USB-väyläisen näytönohjaimen GPU:ssa on hyödynnetty TSMC:n uutta HVS- eli High Voltage Substrate -teknologiaa, jonka myötä standardi 5 voltin jännite sopii piirille sellaisenaan. Näytönohjaimen pitäisi olla myös ylikellotettavissa, kunhan USB-liittimestä irtoaa korkeampia jännitteitä. 1,5 USB-paikkaa syövän näytönohjaimen esittelyn odotetaan tapahtuvan Computexissa myöhemmin tänä vuonna. Lisäksi sen odotetaan saavan rinnalleen jopa kolmen USB-portin tilan syövän RX 7015 XTX -mallin. TechPowerUp tiesti puolestaan yksinoikeudella kertoa Intelin tajunneen, että ainut tapa pelastaa x86 on avata sen lisensointi uudelleen. Valitettavasti sivuston lähteet eivät paljastaneet, miten AMD:n omistama x86-64 istuu mukaan kuvioon.

Pelipuolella Puolan ylpeys CD Projekt Red haluaa tuoda Cyberpunk 2077:n entistä useamman pelaajan saataville ja julkaisi aprillipäivänä diskettiversion pelistään. Myös Phantom Liberty -lisäosan sisältävä paketti toimitetaan yhteensä 97 619 3,5” disketillä kaikille niille, joiden koneesta ei löydy DVD-asemaa tai nettiyhteyttä.

Applen neljännen sukupolven iPhone SE perustuu muotoilultaan iPhone 14:ään

Tuleva neljännen sukupolven iPhone SE -älypuhelin muisuttaa erehdyttävästi iPhone 14:ää ja hyödyntää myös samaa akkua.

Applelta on viime vuosien saatossa nähty kolme hieman edullisempaa iPhone SE -älypuhelinmallia, joista viimeisin julkaistiin vuonna 2022. Noin kuukausi sitten tulevasta neljännestä SE:stä nähtiin renderöintivuotoja, jotka viittasivat mallin muotoilun nojaavan vahvasti iPhone 14:n suuntaan. Oletettavasti myös 14:n akku on käytössä tulevassa SE:ssä, mikä olisi merkittävä parannus vuoden 2022 SE:stä – 2018 milliampeeritunnista 3279 mAh:iin.

Tuleva SE-malli on siis luopumassa sormenjäljen lukemiseen käytetystä Touch ID -kotinäppäimestä ja käyttää mitä todennäköisimmin Face ID -kasvojentunnistusta. Vielä vuoden 2022 SE:ssä Touch ID oli, mutta viimeaikaisissa iPhoneissa sitä ei ole nähty. Puhelimen kameramoduulissa näkyy vain yksi kamera ja sen näytössä on huhuttu olevan 6,1-tuumainen OLED-paneeli. Puhelimen reunat ovat kolmannen sukupolven SE:n pyöreitä reunoja terävämmät. Mitoiltaan puhelimen on raportoitu olevan 147,7 × 71,5 × 7,7 mm, joka on hyvin lähellä iPhone 13:n ja 14:n mittoja. Lisäksi siihen odotetaan USB-C-liitäntää ja mahdollisesti fyysistä Action Button -painiketta, jolle käyttäjä voi määrittää toimintoja.

 

Viimeaikaisille huhuille uuden SE:n muotoilusta saatiin hiljattain lisävahvistusta, kun nettiin vuosi kuvia puhelimen suojakuorien tuotannossa käytetystä metallisesta mallikappaleesta, joka vastaa pitkälti aiempia renderöintejä. Uutuusmallia odotetaan joko kuluvalle tai ensi vuodelle. On kuitenkin syytä muistaa, ettei Apple ole paljastanut tulevasta iPhone SE:stä vielä virallisia tietoja.

Lähde: 91 Mobiles, GSMArena (1, 2)

Live: io-techin Tekniikkapodcast (13/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 29. maaliskuuta hieman tavanomaista myöhemmin noin kello 15:30 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: