Uutiset
Nokia ja Xiaomi solmivat yhteistyösopimuksen ja patenttisopimuksia
Nokia ja Xiaomi solmivat sopimuksen patentteihin ja strategiseen yhteistyöhön liittyen.

Nokia ja kiinalainen Xiaomi ovat ilmoittaneet sopineensa liiketoimintayhteistyöstä sekä monivuotisesta patenttiyhteistyöstä. Sopimus sisältää matkapuhelintekniikoihin liittyvien keskeisten patenttien ristiinlisensointia, jonka lisäksi Xiaomin kerrotaan hankkineen patenttiomaisuutta käyttöönsä. Sopimukseen liittyvistä rahasummista ei myöskään ole mainintaa.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi myös suunnitteilla olevista strategisista yhteistyöprojekteista, jotka liittyvät mm. verkkoinfrastruktuuriin, datakeskusten optisiin siirtoratkaisuihin ja infrastruktuuriin sekä Nokian tuoreeseen FP4-verkkoprosessoriin.
Yllä mainittujen ohella yritykset tutkivat yhteistyömahdollisuuksia mm. IoT-ratkaisuihin, tekoälyyn sekä lisättyyn- ja virtuaaliseen todellisuuteen liittyen. Nokialta lisensoitujen patenttien avulla Xiaomin arvioidaan olevan helpompi laajentaa toimintaansa Aasian markkinoiden ulkopuolelle.
Viimeaikaisten huhujen mukaan HMD Global saattaa käyttää Xiaomin järjestelmäpiirejä tulevissa Nokia-älypuhelimissaan. Xiaomi esitteli ensimmäisen alempaan keskiluokkaan sijoittuvan Surge S1 -piirinsä viime helmikuussa.
Lähde: Nokia
Kuva: MIUI
Nokia ja Xiaomi solmivat yhteistyösopimuksen ja patenttisopimuksia
Nokia ja Xiaomi solmivat sopimuksen patentteihin ja strategiseen yhteistyöhön liittyen.
Razer aikoo listautua pörssiin ja laajentaa tuotevalikoimaansa mobiililaitteella
Razerin osakeannin uskotaan toteutuessaan tuottavan yli 600 miljoonaa dollaria. Yhtiön suunnitelmat mobiilipuolelle laajentumisesta viittaavat todennäköisesti ensimmäiseen Razer-brändättyyn älypuhelimeen.

Tietokoneiden oheislaitteista tuttu Razer aikoo listautua Hong Kongin pörssiin. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun yhtiö harkitsee pörssilistautumista, mutta tällä kertaa aikeista näyttää tulevan myös totta.
Razerin osakeantihakemus ei paljasta, milloin listautuminen tulisi tapahtumaan tai kuinka korkealle yhtiön arvo on asetettu, mutta TechCrunchin mukaan tämän hetkisen arvion mukaan yhtiö tulisi tienaamaan osakeannista yli 600 miljoonaa dollaria. Viimeisimmän rahoituskierroksen aikaan yhtiön arvoksi todettiin 2 miljardia dollaria.
Osakeantihakemuksen yhteydessä julkaisu jättimäinen tietopaketti (PDF) yhtiöstä paljastaa sen sijaan mielenkiintoisia seikkoja yhtiön tulevaisuudesta. Yhtiö muun muassa suunnittelee ensimmäisen mobiililaitteensa julkaisua tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa. Koska yhtiö on aiemmin julkaissut jo taulutietokoneen, tarkoitetaan mobiililaitteella kaikella todennäköisyydellä älypuhelinta. Asiasta mainitaan samassa yhteydessä, kun yhtiö kertoo ostamastaan Nextbit Systems -puhelinvalmistajasta ja sen Robin-älypuhelimesta.
Razer jättää tietopaketissaan avoimeksi myös mahdollisuuden valmistaa tulevaisuudessa konsoleita joko yksin tai yhteistyössä toisen yrityksen kanssa, mutta mitään konkreettisia suunnitelmia tai aikatauluja asian suhteen ei ole. Yhtiö on aiemmin ostanut Android-konsolivalmistaja Ouyan.
Razer aikoo listautua pörssiin ja laajentaa tuotevalikoimaansa mobiililaitteella
Razerin osakeannin uskotaan toteutuessaan tuottavan yli 600 miljoonaa dollaria. Yhtiön suunnitelmat mobiilipuolelle laajentumisesta viittaavat todennäköisesti ensimmäiseen Razer-brändättyyn älypuhelimeen.
Ryzen-prosessorilla rikottiin DDR4-4000-muistinopeus
Australialainen ylikellottaja Newlife on onnistunut saamaan G.Skillin muistikamman toimimaan Ryzen-prosessorilla yli DDR4-4000-nopeudella.

AMD:n keväällä julkaisemilla Zen-arkkitehtuuriin perustuvilla Ryzen-prosessoreilla suurimmat yhteensopivuusongelmat ovat liittyneet DDR4-muisteihin. Kevään ja kesän aikana emolevyille onkin julkaistu tasaiseen tahtiin BIOS-päivityksiä, jotka ovat parantaneet muistien yhteensopivuutta ja samalla päivittäneet prosessorin mikrokoodia. Uusin mikrokoodipäivitys on AGESA 1.0.0.6, joka tuo mukanaan muistikertoimet DDR4-4000-nopeudelle asti, mutta käytännössä Ryzenin kanssa muistit voi tällä hetkellä saada toimimaan jokapäiväisessä käytössä noin DDR4-3600-nopeudella.
Hwbot.org-sivuston tietokantaan on lähetetty Ryzen 5 1400 -prosessorilla ja Gigabyten AORUS AX370-Gaming K7 -emolevyllä saavutettu CPU-Z-validointi, jossa yksi G.Skillin neljän gigatavun TridentZ DDR4-muistikampa (F4-3600C17-4GTZ) on saatu toimimaan 18-20-20-58-93-1-asetuksilla 2039,6 MHz:n kellotaajuudella eli DDR4-4079-nopeudella. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ryzen-prosessorilla on saavutettu yli DDR4-4000-nopeus.
Vertailun vuoksi tällä hetkellä korkein DDR4-muistilla saavutettu kellotaajuus on 2750 MHz eli DDR4-5500-nopeus. Tulos on saavutettu Intelin uudella Kaby Lake-X -koodinimellisellä Core i7-7740K -prosessorilla, MSI:n X299 Gaming Pro Carbon AC -emolevyllä ja G.Skillin kahdeksan gigatavun TridentZ-sarjan muistikammalla (F4-3200C14-8GVR). Ennätysajossa prosessori ja muisti olivat jäähdytetty nestemäisellä typellä.
Lähde: hwbot.org
Ryzen-prosessorilla rikottiin DDR4-4000-muistinopeus
Australialainen ylikellottaja Newlife on onnistunut saamaan G.Skillin muistikamman toimimaan Ryzen-prosessorilla yli DDR4-4000-nopeudella.
NVIDIA tutkii MCM-grafiikkapiirejä ratkaisuna tulevaisuuden suorituskykytarpeisiin
NVIDIAn yhteistyössä yliopistojen ja supertietokonetutkimuskeskuksen kanssa tekemän selvityksen mukaan MCM-GPU on realistinen tapa ylläpitää suorituskyvyn kasvua, kun valmistusprosessin rajat monoliittisten grafiikkapiirien osalta tulevat vastaan.

NVIDIAn GV100-grafiikkapiiri on kooltaan 815 mm^2 ja se on samalla suurin mahdollinen piiri, mitä nykyisillä valmistusprosesseilla voidaan valmistaa. Pienentyvät valmistusprosessit mahdollistavat transistorimäärien kasvattamisen vielä GV100:n 21,1 miljardista, mutta kasvu ei ole riittävää vastaamaan kaivatun suorituskyvyn tarpeisiin.
Yksi mahdollinen ratkaisu tyydyttämään tulevaisuuden suorituskyvyn tarpeet olisi käyttää useampaa grafiikkapiiriä, jotka työskentelevät yhteistyössä keskenään. Tapoja toteuttaa useamman grafiikkapiirin kokoonpanot on useita, joista tähän mennessä on käytetty joko useampaa erillistä näytönohjainta tai useampaa grafiikkapiiriä samalla piirilevyllä.Kummassakin tapauksessa ongelmaksi muodostuu piirien välisen kommunikaation hitaus sekä vaikeus jakaa työ järkevästi kaikkien grafiikkapiirien kesken.
NVIDIAn yhteistyössä Teksasin Austinin ja Arizonan osavaltion yliopistojen sekä Barcelona Supercomputing Center -tutkimuslaitoksen kanssa tekemä selvitys lähestyy ongelmaa tutkimalla mahdollisuuksia käyttää useampaa piiriä samassa MCM-paketoinnissa (Multi-chip Module), mikä mahdollistaa erittäin nopean kommunikaation eri piirien välillä. Simulointimallissa käytetyssä mallissa oli käytössä neljä GPU-piiriä ja erillinen järjestelmä- ja I/O-piiri. Tutkimukseen käytettiin NVIDIAn omaa grafiikkapiirien simulointimallia.
GV100-grafiikkapiirissä on yhteensä 84 SM-yksikköä. Julkaistussa tutkimuksessa on sovittu, että lähitulevaisuuden suurin mahdollinen grafiikkapiiri voisi sisältää 128 SM-yksikköä. Tutkimuksessa vertaillaan neljän ratkaisun suorituskykyä toisiinsa: kaksi 128 SM-yksikön grafiikkapiiriä optimoituna kehittäjille yhtenä piirinä näkyväksi, neljän 64 SM-yksikön GPU:n MCM-ratkaisu 768 Gt/s:n väylillä, neljän 64 SM-yksikön GPU:n MCM-ratkaisu 6 Tt/s:n väylillä ja 256 SM-yksikön monoliittinen grafiikkapiiri. Vertailun lähtötasona on kaksi 128 SM-yksikön grafiikkapiiriä, jotka käyttäytyvät nykyisten ratkaisujen tavoin erillisinä piireinä. Vertailun MCM-ratkaisua 6 Tt/s:n väylillä ja 256 SM-yksikön monoliittipiiriä ei voida selvityksen mukaan valmistaa lähitulevaisuudessa, joten ne ovat mukana vain referenssinä teoreettisista, optimaalisista ratkaisuista.
Simuloidun suorituskyvyn mukaan kahden 128 SM-yksikön GPU:n ratkaisu optimoituna tappiinsa tarjoaisi noin 25 % parempaa suorituskykyä kuin optimoimaton perinteisempi kahden GPU:n ratkaisu. MCM-ratkaisulla suorituskyky nousisi jo reilut 50 % paremmaksi ja 256 SM-yksikön monoliittipiirillä, jota ei voida valmistaa, reilut 60 % paremmaksi kuin optimoimaton kahden GPU:n ratkaisu. Teoreettinen MCM-ratkaisu, jossa piirien välinen kaista olisi 6 Tt/s, suoriutuisi lähes yhtä hyvin kuin yksi monoliittinen GPU, mutta monoliitin tapaan sellaista ei voida vielä lähiaikoina valmistaa.
Selvityksen lopputulema on selkeä: Monoliittiset grafiikkapiirit ovat edelleen optimaalinen ratkaisu, mutta MCM-GPU:t ovat realistinen vaihtoehto suorituskyvyn kasvattamiseen valmistusprosessien asettamien rajojen vuoksi. Io-techin toimitus suosittelee lämpimästi kaikkia asiasta lähemmin kiinnostuneita lukemaan itse tutkimuspaperin (PDF).
NVIDIA tutkii MCM-grafiikkapiirejä ratkaisuna tulevaisuuden suorituskykytarpeisiin
NVIDIAn yhteistyössä yliopistojen ja supertietokonetutkimuskeskuksen kanssa tekemän selvityksen mukaan MCM-GPU on realistinen tapa ylläpitää suorituskyvyn kasvua, kun valmistusprosessin rajat monoliittisten grafiikkapiirien osalta tulevat vastaan.
Gigabyte AB350N-Gaming WiFi täydentää Ryzenin heikkoa ITX-emolevyvalikoimaa
Gigabyten AB350N-Gaming WiFi on vasta neljäs AM4-alustalle esitelty ITX-kokoluokan emolevy.

AMD:n Ryzen-prosessoreiden emolevytarjonta mini-ITX-puolella on edelleen lähes olematonta. Nyt ITX-valikoima saa pientä paikkausta Gigabyteltä, joka julkaisi uuden AB350N-Gaming WiFi -emolevyn.
Gigabyten AB350N-Gaming WiFi -emolevy perustuu nimensä mukaisesti B350-piirisarjaan. Mini-ITX-emolevyltä löytyy AM4-prosessorikanta, jonka ympärille on mahdutettu täysmittaiset kiinnikkeet prosessoricooleria varten ja esimerkiksi AMD:n Wraith Max -jäähdyttimen luvataan mahtuvan emolevylle ilman, että se aiheuttaa ongelmia muistien tai näytönohjaimen kanssa. Emolevy tukee sekä Ryzen-prosessoreita että 7. sukupolven APU-piirejä.
Gigabyte on varustanut emolevyn kahdella täysmittaisella DDR4-muistipaikalla ja yhdellä PCI Express 16 -liittimellä. Tallennustilaa voi asentaa yhteen M.2-paikkaan ja neljään SATA 6 Gb/s -liittimeen. Emolevy tukee langattomaan tiedonsiirtoon WiFi 802.11 a/b/g/n/ac- ja Bluetooth 4.2 -standardeja. Äänentoistosta on vastuussa Realtekin ALC1220 -äänipiiri, jonka tukena on laadukkaita Chemiconin audiokäyttöön tarkoitettuja kondensaattoreita.
Takaosan I/O-paneelista löytyy yksi PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, DisplayPort- ja HDMI-liittimet APU-piirejä varten, verkkoliitin, ääniliittimet ja yhteensä kahdeksan USB Type A -liitäntää. USB-liittimistä kaksi on 2.0-versiota, kaksi 3.1 Gen 2 -versiota ja neljä USB 3.1 Gen 1 -versiota.
AB350N-Gaming WiFi tukee tuuletinten hallintaa helpottavaa Smart Fan 5 -teknologiaa ja nykytrendien mukaan pakollista RGB-valaistusta. Gigabyte ei ole vielä paljastanut, milloin emolevy tulee myyntiin tai mikä sen suositushinta tulee olemaan.
Gigabyte AB350N-Gaming WiFi täydentää Ryzenin heikkoa ITX-emolevyvalikoimaa
Gigabyten AB350N-Gaming WiFi on vasta neljäs AM4-alustalle esitelty ITX-kokoluokan emolevy.
Western Digital ja Toshiba esittelivät oikeustaiston lomassa 96-kerroksisen BiCS4 3D NAND -Flash-muistin
Western Digital ja Toshiba taistelevat parhaillaan oikeudessa muun muassa Toshiban oikeudesta myydä oma muistiyksikkönsä ulkopuolelle. Oikeustaisteluista huolimatta yhtiöiden yhteistyön hedelmänä on nyt esitelty maailman ensimmäinen 96-kerroksinen 3D NAND -Flash-musti.

Toshiba ja Western Digital ovat taistelleet oikeudessa jo hyvän aikaa ja nyt tuoreimpana käänteenä Toshiba hakee WD:ltä 120 miljardin jenin eli noin 934 miljoonan euron korvauksia vahingoista ja pyytää samalla oikeutta estämään WD:n vaikuttaminen yhtiön aikeisiin myydä muistiyksikkönsä. WD:n mukaan yhtiöiden välinen sopimus estäisi Toshibaa myymästä muistiyksikköään ulkopuoliselle yritykselle.
Tästä huolimatta yhtiöt tekevät myös tiivistä yhteistyötä, josta viimeisimpänä osoituksena parivaljakko esitteli BiCS4 3D NAND -Flash-muistit. BiCS4-muistit ovat ovat ensimmäiset Flash-muistit, joissa muistisoluja on pinottu peräti 96 kerrokseen.
Western Digitalin mukaan BiCS4-muistit tulevat aluksi saataville 256 gigabitin kapasiteetilla, mutta valikoimaa aiotaan laajentaa nopeasti aina terabitin piireihin asti. BiCS4-muisteissa tullaan piiriversiosta käyttämään 3-bittisiä TLC- tai 4-bittisiä QLC-tyyppisiä muistisoluja. Osassa malleja käytettävät QLC-solut ovat epäilemättä samoja, joita käytetään Toshiban hiljattain esittelemässä BiCS3-sukupolven 3D NAND -Flash-muistissa.
WD aikoo aloittaa BiCS4-muistien koe-erien toimittamisen valmistajille vielä tämän vuoden aikana ja varsinainen tuotanto käynnistyy ensi vuonna.
Western Digital ja Toshiba esittelivät oikeustaiston lomassa 96-kerroksisen BiCS4 3D NAND -Flash-muistin
Western Digital ja Toshiba taistelevat parhaillaan oikeudessa muun muassa Toshiban oikeudesta myydä oma muistiyksikkönsä ulkopuolelle. Oikeustaisteluista huolimatta yhtiöiden yhteistyön hedelmänä on nyt esitelty maailman ensimmäinen 96-kerroksinen 3D NAND -Flash-musti.
NVIDIAn uusimmat ajurit päivittävät Fermin, Maxwellin ja Pascalin DirectX-tukea ja rikkovat Watch Dogs 2:n
GeForce 384.76 -ajurit täyttävät vihdoin NVIDIAn kaksi vuotta vanhan lupauksen Fermin DirectX 12 -tuesta ja parantavat Maxwell- ja Pascal-arkkitehtuureiden Resource Binding -tasoa.

NVIDIAn viime kuun lopulla julkaisemat GeForce 384.76 -ajurit osoittautuivat merkittävämmäksi julkaisuksi, kuin niiden julkaisutiedote antoi ymmärtää. Ajurit tuovat nimittäin mukanaan päivityksiä Fermi-, Maxwell- ja Pascal-arkkitehtuureiden DirectX tukeen.
DirectX 12 julkaistiin liki kaksi vuotta sitten 29. heinäkuuta 2015 Windows 10:n mukana. NVIDIA lupasi tuolloin tuoda tuen uudelle rajapinnalle kaikille näytönohjaimilleen Fermi-arkkitehtuurista lähtien. Todellisuus oli kuitenkin jotain ihan muuta, sillä DirectX 12 -tuki tuotiin vain Keplerille ja sitä uudemmille arkkitehtuureille.
GeForce 384.76 -ajurit täyttävät vihdoin NVIDIAn lupaukset, sillä ne lisäävät Fermi-arkkitehtuurille tuen DirectX 12 -rajapinnalle. DirectX 12:n Direct3D jaetaan neljään Feature Level -tasoon: 11_0, 11_1, 12_0 ja 12_1. Tasot 11_0 ja 11_1 vastaavat ominaisuuksiltaan entisiä DiretcX 11 ja 11.1 -näytönohjaimia. Fermin osalta tuettuna ovat itse rajapinta ja sen Feature Level 11_0. Kuten 3DMark-kuvankaappauksesta voidaan todeta, DirectX 12 -tuki Fermille on tässä vaiheessa lähinnä muodollisuus, sillä suorituskyky on suorastaan luokattoman heikkoa.
Fermin DirectX 12 -tuen lisäksi ajurit päivittävät molempien Maxwell-arkkitehtuureiden ja Pascal-arkkitehtuurin Direct3D-tukea. Kaikki kolme arkkitehtuuria tukevat nyt Resource Binding -ominaisuutta Tier 3 -tasolla. Resource Binding -tason päivitys ei vaikuta arkkitehtuureiden Feature Level -tukeen, eli ensimmäisen sukupolven Maxwell pysyy edelleen 11_0-tasolla ja toisen sukupolven Maxwell sekä Pascal 12_1-tasolla.
Ajureista on löydetty myös harmillinen ongelma. Käyttäjäraporttien mukaan Watch Dogs 2 -peli ei toimi lainkaan uusilla ajureilla, vaan peli kaatuu käynnistyksen yhteydessä. TechPowerUpin mukaan vika liittyy NVIDIAn Ansel-virtuaalikameraan. Ratkaisuksi ongelmaan voi asentaa joko vanhemmat ajurit tai käynnistää Ansel-ohjelman Tools-kansiosta löytyvän NvCameraConfiguration.exe -tiedoston ja poistamalla ominaisuuden käytöstä sen käynnistämän ikkunan kautta.
NVIDIAn uusimmat ajurit päivittävät Fermin, Maxwellin ja Pascalin DirectX-tukea ja rikkovat Watch Dogs 2:n
GeForce 384.76 -ajurit täyttävät vihdoin NVIDIAn kaksi vuotta vanhan lupauksen Fermin DirectX 12 -tuesta ja parantavat Maxwell- ja Pascal-arkkitehtuureiden Resource Binding -tasoa.
Näkökulma: Onko Radeon RX Vega floppi?
AMD:n ensimmäinen Vega-grafiikkapiiriin perustuva Frontier Edition -näytönohjain on jo myynnissä ja kuluttajien sekä median käsissä, eivätkä tulokset vakuuta. Pystyykö pelaajille suunnattu Radeon RX Vega lunastamaan sen harteille asetetut valtavat odotukset AMD:n paluusta high-end-markkinoille?

Kaikki ei todellakaan ole mennyt Vegan suhteen kuin Strömsössä. Kyseessä on vuoden odotetuin näytönohjainjulkaisu ja AMD on järjestelmällisesti hehkuttanut Vegan olevan suunnattu enthusiast gamer -kohderyhmälle ja high-end-markkinoille. Tällä hetkellä kyseistä markkinasegmenttiä edustaa NVIDIAn GeForce GTX 1080 Ti, joten ennakkopuheiden perusteella on realistista odottaa Radeon RX Vegan suorituskyvyn sijoittuvan johonkin GeForce GTX 1080:n ja 1080 Ti:n välimaastoon.
Kaikki odottivat pelaamiseen tarkoitetun Radeon RX Vegan julkaisua jo kesäkuussa, mutta sen sijaan markkinoille lanseerattiin ensisijaisesti kehittäjille suunnattu 999 dollarin hintainen Radeon Vega Frontier Edition, joka saapui myyntiin 27. kesäkuuta.
AMD ei lähettänyt medialle ainuttakaan Radeon Vega Frontier Editionia kunnolla testattavaksi ennen sen saapumista myyntiin, joten ensimmäiset testitulokset olivat satunnaisia tavallisten kuluttajien omilla tietokoneillaan ajamia tuloksia. Tulokset aiheuttivat enimmäkseen hämmennystä, sillä toisin kuin medialla ja esimerkiksi io-techin testilabrassa, kuluttajilla harvemmin on käytössä näytönohjaimien testaamiseen pyhitettyä testikokoonpanoa tai useita vertailunäytönohjaimia.
Seuraavaksi Radeon Vega Frontier Editionin onnistuivat saamaan käsiinsä muutamat yhdysvaltalaiset mediat, kuten PC Perspective ja Gamers Nexus, jotka ostivat näytönohjaimen kaupasta, jotta saivat ajettua kunnolliset testit.
Ja ensimmäiset kunnolliset testit eivät todellakaan vakuuta. Radeon Vega Frontier Editionin suorituskyky sijoittuu molempien sivustojen testeissä pääasiassa 420 euron hintaisen GeForce GTX 1070:n ja 540 euron hintaisen GeForce GTX 1080:n välimaastoon. Kaiken lisäksi testeissä GeForce-näytönohjaimet ovat NVIDIAn referenssitaajuuksilla toimivia Founders Edition -malleja, kun tällä hetkellä myynnissä on käytännössä ainoastaan näytönohjainvalmistajien omiin jäähdytyksiin perustuvia tehdasylikellotettuja malleja, jotka nostavat rimaa pykälällä.
Tehonkulutuksen suhteen tilanne ei myöskään näytä kovin valoisalta. 300 watin TDP-arvolla varustetun Vega FE:n tehonkulutus on noin 50 wattia korkeampi kuin GeForce GTX 1080 Ti:llä ja 120 wattia korkeampi kuin GeForce GTX 1080:llä. Grafiikkapiirin lämpötila rasituksessa on noin 80 astetta, joka on normaali lämpötila AMD:n ja NVIDIAn omille jäähdytysratkaisuille. Melutaso on puolestaan rasituksessa samaa tasoa NVIDIAn 1080 Ti- ja Titan Xp -näytönohjaimien kanssa eli äänekäs.
Vaikka Radeon Vega Frontier Editionia ei ole suunnattu ensisijaisesti pelaamiseen, se on kuitenkin jo myynnissä ja AMD:n kotisivuilta on ladattavissa ajurit, joissa on käytössä pelaamiseen tarkoitettu gaming mode. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka hyvin kyseinen ajuri on optimoitu Vegalle ja peleille, mutta viralliset testitulokset nykypäivän tilassa ovat nyt julki, halusi AMD sitä tai ei. Todennäköisesti yrityksen oli pakko pitää kiinni helmikuussa sijoittajille tekemästään lupauksesta julkaista Vega Q2/2017 eli huhti-kesäkuussa ja lopputuloksena oli mahdollisimman paljon voittoa yritykselle tuottava Radeon Vega Frontier Edition.
AMD:lla menee nyt paremmin kuin vuosiin, joten on luonnollista, että yritys pyrkii maksimoimaan sen ympärillä olevan positiivisen ilmapiirin. Ryzen-, Threadripper- ja Epyc-prosessorit on otettu hyvin vastaan ja Vegaa odotetaan kuin kuuta nousevaa. Bisnesnäkökulmasta Vegan julkaisu Frontier Edition -mallina on todennäköisesti ollut onnistunut. Newegg-verkkokaupasta on myyty ensimmäinen erä 999 dollarin hintaisia näytönohjaimia loppuun ilman ensimmäistäkään virallista testitulosta. Valmistuserät ovat alkuun todennäköisesti hyvin rajallisia, joten myös loput erät tullaan luultavasti myymään loppuun. Tämänhetkiseen pelisuorituskykyyn peilaten Radeon RX Vegaa olisi täytynyt myydä puolella hinnalla.
Markkinoinnin näkökulmasta liikutaan kuitenkin vaarallisilla vesillä. Vegaa on hypetetty puolen vuoden ajan ja odotukset ovat korkealla. Kun media saa Radeon RX Vegat käsiinsä, sen jälkeen ei enää hype ja selittelyt auta, vaan edessä on karu todellisuus. Nähtäväksi jää, oliko 999 dollarin hintainen Radeon Vega Frontier Editionin julkaisu kuin housuihin kuseminen pakkasella. Ensin lämmittää, mutta sitten tulee kylmä.
Jotta Radeon RX Vega lunastaisi sille asetetut odotukset, pitäisi sen tuoda tuoreilla peliajureilla vähintään 10-25 % parannus Radeon Vega Frontier Editionilla ajettuihin tuloksiin verrattuna. Realistista? Kyllä. Jotta Radeon RX Vega pystyisi haastamaan GeForce GTX 1080 Ti:n, pitäisi suorituskyvyn parantua 40-60 %. Realistista? Tuskin. Tällä hetkellä suurimmat odotukset liittyvät Vegan Draw Stream Binning Rasterizer -rasterointitapaan, joka ei ilmeisesti ole vielä nykyisissä ajureissa käytössä ja voisi teoriassa tuoda merkittävänkin parannuksen suorituskykyyn. NVIDIA on käyttänyt samantapaista Tile-based-rasterointitapaa jo Maxwell- ja Pascal-arkkitehtuureissaan.
Jos Radeon RX Vegan suorituskyky jää GeForce GTX 1070:n ja 1080:n välimaastoon, on sen hinnan oltava enintään 499 dollaria ja odotuksiin nähden siitä tulee iso pannukakku. Jos sen suorituskyky saadaan nostettua GeForce GTX 1080:n ja 1080 Ti:n välimaastoon, hintataso voisi olla enintään jossain 599-699 dollarin tienoilla ja paluun high-end-markkinoille voisi sanoa onnistuneen.
Otsikon kysymykseen: ”Onko Radeon RX Vega floppi?”, voidaan vastata kun saamme näytönohjaimen käsiimme. Koska se tapahtuu, mikä on sen lopullinen suorituskyky ja hinta? En toistaiseksi tiedä. Tuorein virallinen tieto on, että AMD esittelee näytönohjaimen heinä-elokuun vaihteessa Siggraph-tapahtuman yhteydessä, mutta kyseessä tuskin on ns. kova julkaisu eli näytönohjain olisi myynnissä kauppojen hyllyillä. Henkilökohtaisesti en myöskään odota, että näytönohjaimet olisivat tuolloin jo median testattavana, vaan tapahtumassa todennäköisesti esitellään näytönohjain ja kerrotaan koska se varsinaisesti julkaistaan ja saapuu myyntiin.
Näkökulma: Onko Radeon RX Vega floppi?
AMD:n ensimmäinen Vega-grafiikkapiiriin perustuva Frontier Edition -näytönohjain on jo myynnissä ja kuluttajien sekä median käsissä, eivätkä tulokset vakuuta. Pystyykö pelaajille suunnattu Radeon RX Vega lunastamaan sen harteille asetetut valtavat odotukset AMD:n paluusta high-end-markkinoille?
Samsung uudelleenjulkaisi Galaxy Note7:n vihdoin Koreassa
Samsung tuo takaisinkutsuttuun Note7-puhelimeen perustuvan Note Fan Edition -mallin Koreassa myyntiin ensi perjantaina.

Viime vuoden lopulla takaisinkutsutun Samsung Galaxy Note7:n uudelleenjulkaisusta on puhuttu jo kuukausikaupalla, mutta laite on antanut odottaa itseään. Nyt se on kuitenkin vihdoin julkaistu Koreassa Galaxy Note Fan Edition -nimellä.
Kyse on täysin uusista puhelimista, jotka on kasattu käyttämättömistä Note7 -puhelimista ja niiden komponenteista. Suurimpana erona alkuperäiseen Note7:ään on akku, jonka kapasiteetti on pudotettu Fan Editionissa 3200 mAh:iin. Alkuperäisessä Note7:ssä surullisenkuuluisa akku oli kooltaan 3500 mAh. Samsungin mukaan uusi akku on käynyt läpi saman kahdeksanvaiheisen turvallisuustestauksen, jota se käyttää nykyään myös muissa puhelimissaan.
Ohjelmistopuolelle Samsung on päivittänyt Galaxy S8 -malleista tutun uuden käyttöliittymän, joka sisältää myös mielipiteitä jakavan Bixby-virtuaaliavustajan. Muita eroja alkuperäiseen Note7-puhelimeen ei tiettävästi ole.
Galaxy Note Fan Editionin myynti alkaa Koreassa ensi perjantaina 699 600 wonin, eli noin 535 euron hintaan. Samsung odottaa myyvänsä Koreassa noin 400 000 laitetta. Muiden markkina-alueiden myyntisuunnitelmista päätetään myöhemmin.
Lähde: Samsung (käännös)
Samsung uudelleenjulkaisi Galaxy Note7:n vihdoin Koreassa
Samsung tuo takaisinkutsuttuun Note7-puhelimeen perustuvan Note Fan Edition -mallin Koreassa myyntiin ensi perjantaina.
AMD:n Radeon Vega Frontier Edition ensimmäisessä varsinaisessa arvostelussa
Radeon Vega Frontier Editionin suorituskyky peleissä jättää merkittävästi toivomisen varaa, mutta ammattilaissovelluksissa tilanne näyttää valoisammalta.

AMD:n Vega-arkkitehtuuri on yksi vuoden odotetuimmista uutuuksista näytönohjainten saralla. Ensimmäinen arkkitehtuuriin perustuva näytönohjain, Radeon Vega Frontier Edition, julkaistiin viime kuun lopulla ja nyt luettavissa on ensimmäinen siitä tehty virallinen arvostelu. Ensimmäisen arvostelun takana on tunnettu PC Perspective -sivusto, joka ajoi testejä poikkeuksellisesti livenä YouTube-lähetyksessä.
Radeon Vega Frontier Edition käyttää täyttä Vega 10 -grafiikkapiiriä, joka sisältää 64 nCU-yksikköä (Next-gen Compute Unit) eli 4096 stream-prosessoria ja 2048-bittisen HBM2-muistiohjaimen. Grafiikkapiiirin peruskellotaajuus on 1382 MHz ja Boost-kellotaajuus 1600 MHz, mikä tarkoittaa maksimissaan 13,1 TFLOPSin FP32-laskentatehoa. Muistiohjaimen jatkeena on 16 Gt (2 x 8 Gt) 1,89 Gbps:n HBM2-muistia, jolloin muistikaistaa on tarjolla 483 Gt/s. AMD:n odotetaan paljastavan piirin loput yksityiskohdat, kuten transistorimäärän ja tekstuuriyksiköiden lukumäärän, SIGGRAPH-messujen Capsaicin-tapahtumassa heinä-elokuun vaihteessa.
PCPer testasi Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimen suorituskykyä Dirt Rally-, Fallout 4-, Grand Theft Auto V-, Hitman-, Rise of the Tomb Raider- ja The Witcher -peleillä, jonka lisäksi sivusto ajoi testit 3DMark illasta ja Unigine Heavenilla. Testit ajettiin 2560×1440- ja 3840×2160 -resoluutioilla, pois lukien Radeon R9 Fury X -vertailut, jotka tehtiin vain 1440p-resoluutiolla. Lisäksi PCPer ajoi testit SPECviewperf-, LuxMark- ja Cinebench -testiohjelmilla asettaen verrokeiksi Titan Xp:n sekä joukon Quadroja.
Vaikka AMD painotti, ettei Vega FE ole pelikortti eikä sen suorituskyky vastaisi tulevaa Radeon RX -mallia, on sen suorituskyky peleissä selvä pettymys. Näytönohjain on jokaisessa pelitestissä hitaampi kuin GeForce GTX 1080 eron asettuessa pelistä ja resoluutiosta riippuen 5 – 31 prosentin välimaastoon. Radeon R9 Fury X:ään nähden parannusta tulee 15 – 46 %. 3DMarkissa ero Vegan ja GTX 1080:n välillä kutistuu pelitesteihin nähden, mutta Unigine Heavenissa GTX 1080 repii kaulaa yli 25 prosenttiin.
Ammattilaissovellusten puolella tilanne muuttuu selvästi Radeon Vega FE:lle edulliseen suuntaan, joskin vaihtelu testistä toiseen on suurta. Erikoisimmat tulokset löytyvät kenties SPECviewperfin sw-03-testistä, jossa jopa GP106-grafiikkapiiriin perustuva Quadro P2000 peittoaa Vegan liki 22 %:n erolla, mutta samaan aikaan Vega jättää Titan Xp:n taakseen liki 73 %:n erolla.
Yksi polttavista keskustelunaiheista on ollut Vegan tehonkulutus. PCPerin testien mukaan näytönohjain pysyy ainakin pelikäytössä pääosin 300 watin rajapyykin alapuolella yksittäisiä piikkejä lukuunottamatta. Näytönohjaimen kellotaajuus pyöri testeissä pääosin 1440 MHz:n tuntumassa. Sivusto pani merkille, että lämpötilan noustessa 85 asteeseen sen tehonkulutus tippui aika ajoin 280 watista 240 ja 200 watin tasoille ilman, että tiputus olisi näkynyt näytönohjaimen kellotaajuudessa ainakaan PCPerin mittauksissa.
Etenkin pelitestit jättävät vielä tässä vaiheessa paljon toivottavaa. Löytyykö syy sitten ajureista, raudasta vai jostain muusta jää nähtäväksi. AMD:n mukaan Radeon Vega FE:n ajureissa on pelioptimoinnit mukana ja huhut tammikuulle päivätyistä ajureista ovat puppua. Redditistä kantautuneen väitteen mukaan Vegan ajurit ovat lähes 1:1 Fijin ajureiden kanssa, jolloin suuri osa arkkitehtuurin suorituskykyä parantavista muutoksista olisi pois käytöstä. Tätä väitettä tukee jollain tasolla ero Vegan ja Fury X:n välillä sekä muiden osapuolten tekemät testit käytetystä rasterointitavasta: Draw-stream binning rasterizer, jonka odotetaan tuovan selviä parannuksia, ei ole ilmeisesti vielä käytössä. Linux-puolen ajureista tiedetään, että Vega kykenee käyttämään useita erilaisia rasterointitapoja. Spekulaatiota ajureiden tilasta tullee riittämään ainakin Radeon RX -mallin julkaisuun asti, jollei pidempäänkin.
AMD:n Radeon Vega Frontier Edition ensimmäisessä varsinaisessa arvostelussa
Radeon Vega Frontier Editionin suorituskyky peleissä jättää merkittävästi toivomisen varaa, mutta ammattilaissovelluksissa tilanne näyttää valoisammalta.