Tietoturvatutkija löysi ensimmäisen Arm-natiivin macOS-haittaohjelman

Tietoturvatutkija Patrick Wardlen löytämä haittaohjelma on uusi Arm-natiivi versio jo aiemmin tunnetusta GoSearch22-haitakkeesta.

Apple julkaisi viime vuonna uuden M1-järjestelmäpiirin ensimmäisenä palana kaksivuotissuunnitelmaa siirtyä Intelin x86-prosessoreista yhtiön itse suunnittelemiin Arm-järjestelmäpiireihin. Muutos ei jäänyt huomaamatta myöskään haittaohjelmapuolella.

Applen macOS-käyttöjärjestelmään erikoistunut tietoturvatutkija Patrick Wardle kertoo löytäneensä ensimmäisen Arm-natiivin macOS-haittaohjelman. Tarkemmin kyse on Safari-selaimelle suunnitellun ja alun perin x86-arkkitehtuurille kehitetyn vihamielisen GoSearch22-laajennoksen uudesta Arm-natiivista versiosta. VirusTotaliin ladattuna myös Arm-versio tunnistettiin useiden testiohjelmien toimesta haitalliseksi, mutta oikein tunnistaneita palveluita oli 15 % vähemmän, kuin saman haitakkeen x86-versiolla. NSA:n leivissäkin työskennelleen Wardlen mukaan GoSearch22-laajennosta käytetään ilmeisesti osana mainoksia levittävää Pirrit-haittaohjelmistoa (adware).

MalwareBytesin hiljattain julkaiseman raportin mukaan ilmassa ei ole kuitenkaan selkeitä merkkejä macOS-hyökkäysten yleistymisestä. Yrityskäyttäjiin kohdistuneet macOS-hyökkäykset ovat yleistyneet viime vuonna peräti 31 %, mutta toisaalta kuluttajiin kohdistuneet hyökkäykset ovat laskeneet 40 prosenttia. Ylivoimaisesti suurin osa eli jopa 76 % macOS-hyökkäyksistä kuuluu ns. PUP- eli Potentially Unwanted Program -kategoriaan, kun 22 % on GoSearch22:n tapaan mainoshaitakkeita ja vain 1.5 % perinteisiä haittaohjelmia (malware).

Lähteet: HotHardware, MalwareBytes

Video: Testissä Radeon RX 6800 XT -custom-näytönohjaimet

Videolla ja testissä neljän eri valmistajan Radeon RX 6800 XT -mallit, joiden saatavuus on valitettavasti ollut lähes olematon.

io-techissä julkaistun kirjoitetun Radeon 6800 XT -custom-näytönohjaiten testiartikkelin lisäksi julkaisimme videolla yhteenvedon tuloksista. Mukana on Asuksen, Gigabyten, PowerColorin ja XFX:n omaan piirilevysuunnitteluun ja jäähdytysratkaisuun perustuvat mallit, joiden hintahaarukka on 950-1300 euroa.

Videolla käydään läpi näytönohjainten saatavuus ja hinnat, ominaisuudet sekä testitulokset suorituskyvyn, tehonkulutuksen, lämpötilan ja melutason sekä ylikellotuspotentiaalin osalta Yksityiskohtaisemmat tiedot ja kattavammat testitulokse löytyvät io-techin kirjoitetusta testiartikkelista.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Suomalainen Jolla julkaisi Sailfish-käyttöjärjestelmänsä neljännen version

Koli-lisänimeä kantava Sailfish 4 tuo mukanaan päivityksiä tietoturvaan ja yrityskäyttöön, sekä esimerkiksi uudistetun selaimen ja viilatun käyttöliittymän.

Kotimainen Jolla on eilen julkaissut neljännen sukupolven Sailfish-käyttöjärjestelmästään. Ensimmäinen Sailfish 4 -versio kantaa lisänimeä Koli ja se on ladattavissa välittömästi kaikille Sailfish-käyttäjille.

Uusi Sailfish 4 -käyttöjärjestelmä parantaa käytettävyyttään yritysmaailmassa tuomalla mukanaan käyttöjärjestelmän sisään rakennetun hallintaohjelmiston (mobile device management) ja tuen useille käyttäjille. Lisäksi tietoturvaa on päivitetty monin osin – käytössä on esimerkiksi uusi Firejail-hiekkalaatikko, joka huolehtii käyttöjärjestelmässä ajettavien sovellusten oikeuksista.

Tietoturvan ja yrityskäyttöä helpottavien hallintaominaisuuksien lisäksi Sailfish 4 tuo mukanaan uuden selaimen ja päivitetyn käyttöliittymän. Myös Android-sovellusten yhteensopivuutta on paranneltu ja Xperia XA2:n ja 10:n tapauksessa Sailfish 4 tukee sovelluksia Android 9:n tasolla. Käytännössä kuluttajalle Android-sovellusten tuen päivityksen pitäisi tarkoittaa parempaa yhteensopivuutta viimeisimpien Android-sovellusten kanssa.

Käyttöliittymämuutokset ovat lähinnä kehitystä entiseen pohjaan täysin uudistetun ulkoasun sijaan. Muutoksiin kuuluu muun muassa uudistetut ilmoitukset, jotka mahdollistavat nopeat toiminnot, kuten esimerkiksi sähköpostiin vastaamisen, suoraan ilmoituksesta itsestään. Uusi selain puolestaan kehittää niin yhteensopivuuttaan kuin myös nopeuttaan päivitetyn renderöintimoottorin myötä. Tämän lisäksi selaimen tietosuojaa on kehitetty tuomalla mukaan sivukohtainen oikeuksien hallinta ja vahvempi suojaus avoimia Wi-Fi-verkkoja käytettäessä.

Jolla mainostaa myös uudistaneensa kehittäjäkokemuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Sailfish 4:n pitäisi helpottaa huomattavasti sovelluskehittäjien työtä. Uusi käyttöjärjestelmäversio avaa muun muassa uusia rajapintoja sovelluskehittäjien käyttöön, kuten esimerkiksi yksinkertaistetun Camera API:n (Application Programming Interface, ohjelmointirajapinta).

Lähde: Jolla (1), (2)

Samsung esitteli laskentatehoa suoraan muistipinoihin tuovan HBM-PIM-teknologian

HBM-PIM eli High Bandwidth Memory – Processing In Memory -muisteissa jokaiseen muistipankkiin on integroitu pieni tekoälytehtäviin erikoistunut laskentayksikkö.

HBM-muistit tulivat io-techin yleisölle tutuiksi viimeistään näytönohjainten kanssa, mutta niiden suuremmat markkinat löytyvät datakeskuksista. Nyt Samsung on julkistanut uuden sukupolven HBM-teknologian, joka integroi laskentatehoa suoraan muistipinoon.

Samsungin uusi HBM-PIM eli High Bandwidth Memory – Processing In Memory -teknologia mahdollistaa ohjelmoitavien laskentayksiköiden integroinnin suoraan itse HBM-muisteihin. Tarkemmin tarkasteltaessa HBM-muistipinossa on korvattu puolet perinteisistä DRAM-kerroksista FIMDRAM- eli Function-In-Memory DRAM -muisteilla. FIMDRAM-muisteissa kussakin muistipankissa on pieni, 16 leveä FP16-tarkkuutta tukeva Programmable Computing Unit eli PCU. Niiden avulla kuhunkin HBM-pinoon voidaan tuoda peräti 1,2 TFLOPSin edestä laskentatehoa. Voit tutustua tekniseen toteutukseen tarkemmin Tom’s Hardwaren artikkelissa.

Teknologian idea perustuu vanhaan tuttuun totuuteen laskentatehtävissä: Datan prosessointi on halpaa, siirtäminen kallista. Sijoittamalla laskentatehoa suoraan muistien yhteyteen voidaan minimoida datan siirtotarpeet ja siten säästää merkittävästi energiaa. Yhtiön mukaan HBM-PIM-teknologialla varustetut HBM2 Aquabolt -muistit mahdollistavat jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn 70 % pienemmällä tehonkulutuksella perinteisiin HBM2-muisteihin verrattuna, mutta lehdistötiedote ei valitettavasti kerro testistä tarkempia yksityiskohtia, kuten käytettyjä laskentapiirejä tai testisovelluksia.

Toistaiseksi ei ole varmuutta, milloin uudella teknologialla varustettuja tuotteita tullaan näkemään tositoimissa. Samsung kertoo, että se testaa parhaillaan HBM-PIM-teknologiaa useiden tekoälyyn erikoistuneiden partnereiden kanssa ja niiden uskotaan validoivan teknologian käyttöön vielä vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Lähde: Samsung

SSD-asemien myynnit ohittivat kiintolevyt vuonna 2020

SSD-asemien toimitukset kasvoivat viime vuonna 20,8 % samaan aikaan kun kiintolevyjen myynnit laskivat 18 %.

Vaikka SSD-asemat ovat yleistyneet viime vuosina hurjaa vauhtia, ovat perinteiset kiintolevyt pitäneet pintansa myyntimäärissä. Vuosi 2020 käänsi vihdoin kelkan SSD-asemien eduksi.

TrendFocuksen julkaisemassa raportissa kerrotaan SSD-asemien ohittaneen kappalemääräisissä myynneissä kiintolevyt ensimmäistä kertaa vuonna 2020. SSD-asemien myynti kasvoi edeltävään vuoteen nähden 20,8 prosenttia samaan aikaan kun kiintolevyjen myynnit laskivat 18 prosenttia. SSD-asemia myytiin viime vuoden aikana yhteensä reilut 333 miljoonaa kappaletta, kun kiintolevyjen myynti jäi vajaaseen 260 miljoonaan kappaleeseen.

Vaikka kiintolevyt jäivätkin kappalemääräisissä myynneissä jälkeen, ne ovat SSD-asemien näkökulmasta vielä kaukana horisontissa mitä itse tallennuskapasiteettiin tulee. Viime vuonna toimitettujen kiintolevyjen yhteiskapasiteetti oli reilut 1018 eksatavua, kun SSD-asemien yhteenlaskettu kapasiteetti jäi reiluun 207 eksatavuun. Myyntimäärien lisäksi myös toimitetun SSD-tallennustilan kapasiteetti on kasvanut merkittävästi, sillä vuonna 2020 tallennustilaa toimitettiin yhteensä jopa 50,4 % enemmän kuin vuonna 2019. Kiintolevyjen toimitettu kapasiteetti kasvoi 13 % huolimatta yksikkömäärän kutistumisesta.

Samassa yhteydessä julkistettiin myös SSD-asemien markkinaosuudet sekä kappalemääräisinä että tallennustilan perusteella. Kappalemääräisissä myynneissä Samsung pitää kärkipaikkaa 26,1 %:n osuudella Western Digitalin tullessa hyvänä kakkosena 20,3 %:n osuudella. Kolmospaikasta käydään tiukkaa taistoa entisen Toshiban eli Kioxian, SK Hynixin ja Kingstonin välillä; ensin mainitulla on 10,9 prosentin osuus ja kahdella jälkimmäisellä 10,4 % kummallakin.

Myytyä kapasiteettia tarkastellessa tilanne muuttuu merkittävästi. Järjestys kahden ensimmäisen osalta on ennallaan, mutta kapasiteetissa Samsungin osuus on peräti 32,8 %, kun Western Digital jää 15,4 prosenttiin. Kolmossijaa pitää hallussaan 11,8%:n osuudella kenties hieman yllättävästikin Intel, jonka myynnit kappalemäärissä olivat vain 4,6 % markkinoista.

Lähde: Hexus

Uusi artikkeli: Testissä Radeon RX 6800 XT -custom-mallit (Asus, Gigabyte, Powercolor & XFX)

Testissä Asuksen, Gigabyten, PowerColorin ja XFX:n omaan suunnitteluun perustuvat Radeon RX 6800 XT -näytönohjaimet.

Saimme testiin Asukselta, Gigabyteltä, Powercolorilta ja XFX:ltä yhtiöiden omaan piirilevysuunnitteluun ja jäähdytysratkaisuun perustuvat Radeon RX 6800 XT -custom-mallit. Tutustumme tässä artikkelissa niiden ominaisuuksiin, suorituskykyyn, tehonkulutukseen, lämpötilaan ja melutasoon verrattuna AMD:n omaan 6800 XT -malliin. Taulukoissa on mukana myös tulokset io-techissä hiljattain testatulla MSI:n GeForce RTX 3080 Suprim X:llä.

Valitettavasti Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimien saatavuus on ollut käytännössä olematonta erityisesti näytönohjainvalmistajien custom-mallien osalta ja hintataso on jo nyt huomattavasti korkeammalla kuin AMD:n ilmoittamat alunperin ilmoittamat suositushinnat. Keskitymme artikkelissa näytönohjainten testituloksiin, emmekä niinkään hinta-laatu-suhteen arviointiin.

Lue artikkeli: Testissä Radeon RX 6800 XT -custom-mallit (Asus, Gigabyte, Powercolor & XFX)

Motorola julkisti alle 200 euron hintaisen Moto g30 -älypuhelimen

16.2.2021 - 12:57 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Uutuusmallissa käytetään yrityksen uudistettua nimeämispolitiikkaa.

Motorola jatkaa puhelinmallistonsa tiuhaa päivittämistä ja on julkistanut tänään uuden Moto g30 -älypuhelimen, joka on yrityksen kymmenennen Moto G -sukupolven vesa. Samalla yritys uudistaa pitkäikaisen G-mallistonsa nimeämistä ja käyttää nyt G-kirjaimen perässä kymmenlukuja kuvaamassa laitteen asemaa mallistossa.

Teknisesti uusi Moto g30 muistuttaa hyvin pitkälti loppukesästä julkaistua Moto G9 Play -mallia. Ulkomitoiltaan laitteet ovat käytännössä identtiset ja myös näyttö sekä järjestelmäpiiri ovat samat. Rakenteella on kuitenkin nyt IP52-roiskevesisuojaus, näyttö tukee 90 hertsin ruudunpäivitysnopeutta, tallennustila on tuplattu ja kameratoteutusta on parannettu.

Takapuolen neloiskamera koostuu nyt korkeamman resoluution 64 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 2 megapikselin makro-ja syvyystietokameroista. Etukameran resoluutiota on kasvatettu kahdeksasta 13 megapikseliin. Sisällä on edelleen tuttu suurehko 5000 mAh akku 15 watin lataustuella. Android-käyttöjärjestelmän versio on ilahduttavasti tuorein 11, joka on höystetty Motorolan My UX -kustomoinneilla.

Moto g30 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 165,22 x 75,73 x 9,14 mm
  • Paino: 200 grammaa
  • 6,5” IPS TFT LCD -näyttö, 20:9, 1600 x 720, 269 ppi, 90 Hz
  • Rakenne: Muovi, IP52-suojaus
  • Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 GHz Kryo 260 Gold, 4 x 1,8 GHz Kryo 260 Silver, Adreno 610 GPU)
  • 4 tai 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 512 Gt)
  • LTE Cat.4 (150/50 Mbit/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, NFC
  • Kolmoistakakamera:
    • 64 megapikselin laajakulmakamera (Quad Bayer, 0,7 um pikselikoko), f1.7
    • 8 megapikselin ultralaajakulma (1,12 um pikselikoko), 118 asteen kuvakulma, f2.2, kiinteä tarkennus
    • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
    • 2 megapikselin syvyystietokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
    • Videokuvaus: 1080p 60 FPS pääkameralla, 1080p 30 FPS muut kamerat
  • 13 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.2
  • Sormenjälkilukija, 3,5 mm kuulokeliitäntä, monokaiutin
  • 5000 mAh:n akku, USB Type-C (USB 2.0), 15 watin latausteho
  • Android 11

Moto g30:n suositushinta on 199 euroa ja saatavuudesta ilmoitetaan Suomen osalta myöhemmin. Värivaihtoehtoja ovat Phantom Black ja Pastel Sky (kuvassa).

Moto g30:n ohella Motorola julkisti myös edullisemman ja ominaisuuksiltaan karsitumman Moto g10 -mallin, joka ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole tulossa Suomen markkinoille.

Teknologiajättien raportoidaan nousseen NVIDIAn Arm-kauppoja vastaan

Bloombergin ja CNBC:n lähteiden mukaan ainakin Google, Microsoft ja Qualcomm ovat ilmaisseet huolensa kaupoista viranomaisille ympäri maailman.

NVIDIA ilmoitti viime syyskuussa ostavansa piirijätti Arm Holdingsin noin 40 miljardin dollarin kauppahintaan. Kuten suurissa yrityskaupoissa aina, kaupat pitää vielä hyväksyttää useiden maiden ja alueiden viranomaisilla.

NVIDIAn ja Armin kaupat herättivät kritiikkiä ennen kuin niistä oli ehditty edes virallisesti tiedottamaan, kun esimerkiksi Armin perustajiin lukeutuvat Hermann Hauser ja Tudor Brown kommentoivat NVIDIAn olevan sopimaton yhtiön uudeksi omistajaksi. Hauserin ja Brownin kannan mukaan Armin tulisi pysyä neutraalin tahon käsissä, jolla ei ole omaa lusikkaa arkkitehtuuria käyttävien piirien sopassa. Myös omistuksen siirtyminen Yhdysvaltoihin on herättänyt närää, vaikka NVIDIA onkin luvannut sitoutua Eurooppaan.

Sittemmin Ison-Britannian viranomaiset ilmoittivat tulevansa tutkimaan kaupat ja se on jo tiedustellut kolmansien osapuolten kantoja asiaan ennen omaa virallista kannanottoaan. Nyt myös Yhdysvaltain kauppakomissio FTC on avannut omat tutkimuksensa ja pyytänyt vastaavasti kommentteja kauppojen ulkopuolisilta alan yrittäjiltä heidän kantojaan kaupoista. Viranomaiset ovat luonnollisesti pyytäneet lisätietoja kaupoista myös sen osallisilta, eli NVIDIAlta, Arm Holdingsilta ja sen nykyiseltä omistajalta SoftBankilta.

Bloombergin lähteiden mukaan ainakin Alphabet eli Google, Microsoft ja Qualcomm olisivat kauppoja vastaan ja ainakin yksi kolmesta haluaa ehdottomasti estää kauppojen toteutumisen. CNBC puolestaan uutisoi jo aiemmin omiin lähteisiinsä perustuen, että Qualcomm olisi ilmoittanut olevansa kauppoja vastaan FTC:n lisäksi ainakin Euroopan, Brittien ja Kiinan viranomaisille. Lisäksi uutissivusto kertoo Graphcoren esittäneen omat huolensa kaupoista brittiviranomaisille ja useiden kiinalaisten piirivalmistajien Huawein johdolla puolestaan Kiinan viranomaisille. NVIDIAn edustajan mukaan yhtiö uskoo edelleen vakaasti viranomaisten näkevän kauppojen hyödyt koko alalle ja yhtiöiden asiakkaille, etenkin kun yhtiö on luvannut jatkaa Armin avointa lisensointimallia tuttuun tapaan.

Bloomberg kertoo lisäksi, että FTC:n johdossa istuva Rebecca Kelly Slaughter on ilmoittanut jo viime joulukuussa komission ottavan aiemmin ilmoitettuja ohjelinjauksiaan tiukemman kannan vertikaalisiin yhdistymisiin, eli yrityskauppoihin, joiden avulla yritys laajentaa itseään tuotantoketjussa ylös- tai alaspäin. Tässä tapauksessa piirejä suunnitteleva NVIDIA laajentaisi siis toimintaansa tuotantoketjussa alaspäin sen piirien käyttämän Arm-arkkitehtuurin kehittämiseen.

Lähteet: Bloomberg, CNBC

Intelin dokumentit viittaavat julkaisemattomaan Core i9-10900KS -erikoismalliin

Aiempien sukupolvien perusteella voidaan olettaa, että i9-10900KS tulee olemaan aavistuksen K-mallia korkeammalle kellotettu erikoismalli. Lisäksi nettiin on saatu nyt ensimmäinen kuva Core i3-10105F -prosessorin paketoinnista Intelin uudella muotokielellä.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia Rocket Lake -koodinimellisiä 11. sukupolven Core -työpöytäprosessoreita. Tästä huolimatta yhtiöllä on valmisteilla vielä uusia Comet Lake -julkaisujakin.

WCCFTech on löytänyt Intelin Crysis Remastered -pelibundlen ehdoista mielenkiintoisen julkaisemattoman mallin, Core i9-10900KS:n. Nimen perusteella kyseessä tulee olemaan jatkoa Core i7-8086K- ja i9-9900KS -erikoismalleille, joiden saatavuus oli omissa sukupolvissaan varsin rajattua. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten 10900KS eroaa 10900K:sta, mutta aiempien merkkien perusteella prosessorilla lienee tiristetty viimeisetkin tipat korkeampien kellotaajuuksien perässä.

Redittiin on puolestaan lähetetty kuva Malesiassa esiin putkahtaneista Core i3-10105F -prosessoreiden paketoinneista. Myyntipakkaukset noudattavat Intelin uuden logon myötä uudistunutta yksinkertaista nelikulmioihin perustuvaa muotokieltä. Kuvassa näkyvistä paketeista toinen on selvästi isompi, joka voisi viitata sen olevan hyllylle asetettava esittelypaketointi aidon sijasta. Aiempien vuotojen perusteella i3-10105F:ssa on 100 MHz i3-10100-mallia korkeampi peruskellotaajuus, mutta Boost-kellotaajuuksista ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa.

Lähteet: Intel, Reddit

Huippuylikellottaja Juhani Luumi hioi tiensä uuteen 3DMark Port Royal -ennätykseen

Hiomalla grafiikkapiiriä ohuemmaksi on mahdollista paitsi optimoida piirin ja jäähdyttimen välistä kontaktia, myös tuoda jäähdytys aavistuksen lähemmäs itse transistoreja.

Kotimainen huippuylikellottaja Juhani Luumi lienee jo tullut tutuksi io-techin lukijoille ylikellotuskenttien ennätysjahdeista. Viime kertaiset kisailut Port Royalin kärkipaikasta päättyivät australialaisen Escapeen tulosten hylkäämiseen väärennettyinä, mutta kärkikahinoihin on noussut sittemmin mukaan jo useampiakin hyvämaineisia ylikellottajia.

Luumin uusi 3DMark Port Royal -ennätys on 18710 pistettä. Kakkosena listoilla on kreikkailaisylikellottaja OGS 18672 ja kolmantena brasialainen TecLab 18637 pisteen tuloksilla. Kaikilla kolmella on ollut testeissä käytössään Intelin Core i9-10900K -prosessori ja NVIDIAn GeForce RTX 3090 -näytönohjain.

Luumin aiemmat ennätystulokset oli ajettu jo nestemäisellä typellä, mutta usein testiajot päättyvät ennen aikojaan lämpötahnan halkeiluun. Puristaakseen viimeisetkin tipat EVGA:n GeForce RTX 3090 Kingpin -näytönohjaimesta ennen halkeilua Luumi turvautui hiomapaperiin ja lasilevyyn, joka takaisi tasaisen hiomajäljen. Ohentamalla piisirua on mahdollista saada paitsi parempi kontakti sirun ja jäähdyttimen pohjan välille, myös tuoda jäähdytys aavistuksen lähemmäs transistoreja.

Hiotun grafiikkapiirin myötä Luumi sai ylikellotettua RTX 3090 Kingpinin nestemäisellä typellä kyllin vakaana Port Royal -testiajoon peräti 2805 MHz:n kellotaajuudelle, joka yhdistettynä reilun 23,1 Gbps:n nopeudella (1444 MHz) toimiviin muisteihin ja 5403 MHz:n kellotaajudella toimivaan i9-10900K-prosessoriin riitti uuteen ennätystulokseen.

Luumi on hionut ennätysajon jälkeen piiriä vielä lisääkin, mikä on riittänyt Unigine Superposition 8K Optimized -testissä uuteen henkilökohtaiseen ennätykseen. Grafiikkapiiri toimi testissä 2790 MHz:n kellotaajuudella ja muistit reilun 23,3 Gbps:n nopeudella (1462 MHz), mikä piisasi 10966 pisteen tulokseen. Tulos oikeuttaa HWBotin listoilla kirpaisevasti palkintopallin kynnykselle eli neljännelle sijalle.

Keskustelu Luumin ylikellotussessioista käy kuumana TechBBS:n uutiskommenttiketjussa.