Samsung julkisti uuden 108 megapikselin Isocell HM3 -kamerasensorin älypuhelimille

Uutuussensorin tuotanto on jo aloitettu ja Samsung on ilmoittanut sensorin löytyvän kuun lopussa markkinoille saapuvasta Galaxy S21 Ultra -älypuhelimesta.

Samsung on tänään julkistanut uuden 108 megapikselin Isocell HM3 -sensorin. Sensori on kooltaan 1/1,33”, minkä myötä pikselikoko on 0,8 μm. Isocell HM3 on siis palannut viimeksi HM1:ssä nähtyyn kokoon edeltäneen HM2:n luotettua pykälän pienempään 1/1,52” sensoriin. Edeltäjämalleista tuttuun tapaan kamera tuottaa 12 megapikselin kuvia yhdistäen yhdeksän pikseliä yhdeksi, minkä lisäksi myös täyden 108 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista.

Korealaisvalmistajan uutuussensori panostaa automaattitarkennuksen nopeuttamiseen uuden Super PD Plus -ominaisuuden avulla. Kyseessä ovat automaattitarkennukseen optimoidut mikrolinssit, jotka on lisätty vaihetarkennuspisteiden päälle parantaen valmistajan mukaan etäisyysmittausten tarkkuutta jopa 50 prosentilla. Eritoten tämän pitäisi auttaa hämärässä kuvatessa.

Dynamiikaltaan haastavissa vaihtelevaa valoa sisältävissä ympäristöissä, kuten tunnelin päässä kuvaamista helpottamaan Isocell HM3 käyttää Smart ISO Pro -tekniikkaa. Kyseessä on HDR-kuvausteknologia, joka ottaa yhtäaikaisesti kuvan korkealla ja matalalla ISO-arvolla yhdistäen ne yksittäiseksi kuvaksi 12-bittisellä värisyvyydellä vähentäen kohinaa. Perinteisistä HDR-kuvista tila eroaa siten, ettei se tarvitse useita kuvia erilaisilla valotuksilla, mikä vähentää liikkuvien kohteiden kanssa mahdollisesti syntyviä artefakteja. Isocell HM3:n luvataankin olevan alhaisen kohinan tilassa jopa 50 prosenttia valoherkempi kuin edeltäjänsä.

Kuvanlaatuun keskittyvien uudistusten lisäksi Samsung on optimoinut sensorin virrankulutusta ja Isocell HM3:n luvataankin olevan kuvan esikatselutilassa, eli käytännössä kuvaa ottaessa näytön toimiessa etsimenä, 6,5 prosenttia vähävirtaisempi kuin edeltäjänsä.

Isocell HM3 on Samsungin 108-megapikselisten sensorien mallisarjan neljäs sukupolvi. Sarjan aloittanut Isocell Bright HMX on käytössä muun muassa io-techin testissäkin käyneessä Xiaomi Mi 10T Prossa. Sitä seurannut Isocell Bright HM1 puolestaan löytyy muun muassa Samsungin viime vuoden huippumallista, Galaxy S20 Ultrasta. Uutta HM3:a edeltävä Isocell HM2 julkaistiin vasta viime vuoden lopulla, eikä sitä ole vielä länsimaissa nähty. Kiinan markkinoilta kyseinen sensori kuitenkin löytyy ainakin Xiaomi Redmi Note 9 Pro 5G:stä.

Isocell HM3 on jo massatuotannossa ja Samsung on vahvistanut kyseisen sensorin löytyvän loppukuusta markkinoille saapuvasta Samsung Galaxy S21 Ultrasta.

Lähteet: Samsung (1), (2)

Käsikonsolimainen Aya Neo Ryzen 4000 -APU-piirillä saapuu maailmanlaajuiseen myyntiin

Kiinassa viime vuoden loppupuolella julkaistu minitietokone jaksaa pyörittää esimerkiksi Cyberpunk 2077 -peliä matalin asetuksin noin 30 FPS:n suorituskyvyllä.

Aya Neo on Kiinassa viime vuonna julkaistu käsikonsolimainen minitietokone. Tietokone tuli ensin saatavilla vain Kiinassa, mutta yhtiö ilmoitti jo silloin harkitsevansa erillistä joukkorahoituskampanjaa maailmanlaajuista julkaisua varten. Nyt yhtiö on tiedottanut, että Aya Neo saapuu saataville maailmanlaajuisesti helmikuun alkupuolella alkavan IndieGoGon kautta.

Käsikonsoliformaattiin ahdetun tietokoneen sisällä sykkii AMD:n 6-ytiminen Ryzen 5 4500U, jossa Zen 2 -prosessoriydinten rinnalla toimii 6 Compute Unit -yksikön Vega-grafiikkaohjain. APU-piirin tukena on 16 Gt LPDDR4X-4266-muistia ja 512 Gt tallennustilaa (SN550 PCIe NVMe).

Aya Neon 7-tuumainen näyttö tukee 1280×800-resoluutiota ja sen paneeli on toteutettu IPS-tekniikalla. Tietokoneen I/O-tarjonta sisältää kolme USB Type-C -liitäntää ja 3,5 mm:n kuulokeliittimen ja langattomia yhteyksiä on tarjolla Wi-Fi 6- ja Bluetooth 5.0 -standardien muodossa. Äänentoistoa varten tietokoneessa on luonnollisesti myös stereokaiuttimet ja pelaaminen onnistuu näytön sivuilta löytyvien ohjainten avulla (2x analoginen peukalotikku, D-PAD, 12 muuta painiketta).

Suorituskyvyn osalta Aya Neon on näytetty kykenevän pyörittämään jo aiemmin Resident Evil 3 -peliä noin 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Tuoreemmalla joulukuussa kuvatulla videolla käsikonsolin osoitetaan puolestaan pyörittävän Cyberpunk 2077 -peliä matalin asetuksin noin 30 FPS:n suorituskyvyllä. Yhtiön YouTube-kanavalta löytyy myös muita pelitestejä.

Tietokoneen akun kapasiteetiksi on ilmoitettu 12 300 mAh tai 47 wattituntia ja se tukee 65 watin pikalatausta. Koko minitietokoneen strategiset mitat ovat 255 x 106 x 20 millimetriä ja 650 grammaa.

Aya Neon lopullista hintaa ei ole vielä paljastettu, mutta ns. Early Bird -hinnaksi ensimmäisille tilaajille kerrotaan 699 dollaria. Käsikonsoleiden maailmanlaajuisten toimitusten on tarkoitus alkaa huhtikuun aikana.

Lähde: Liliputing, Aya Neo @ Twitter, Aya Neo @ IndieGoGo

Gigabyte ja MSI esittelivät uuden sukupolven PCIe4 SSD-asemat

Sekä Gigabyten että MSI:n tulevat SSD-asemat lupaavat yltää parhaimmillaan 7 Gt/s:n lukunopeuksiin.

CES 2021 -virtuaalimessuilla suurimman huomion veivät uuden sukupolven prosessorit- ja APU-piirit sekä niitä tukevat emolevyt ja kannettavat. Pienemmälle huomiolle jäivät esimerkiksi Gigabyten ja MSI:n esittelemät uuden sukupolven SSD-asemat.

Gigabyten esittelemät Aorus Gen4 7000s SSD -asemat perustuvat Phisonin toisen sukupolven PS5018-E18-PCIe4-ohjainpiiriin. 12 nanometrin prosessilla valmistettava ohjainpiiri tukee kahdeksaa NAND Flash -kanavaa, DDR4-välimuistia ja NVMe 1.4 -protokollaa.

Gigabyte on varustanut SSD-asemansa uusilla 96-kerroksisilla TLC NAND -siruilla, jotka kykenevät parhaimmillaan 1200 MT/s:n (MegaTransfers/s) nopeuteen. Uuden ohjainpiirin ja NAND-sirujen myötä SSD-aseman luvataan yltävän parhaimmillaan 7000 Mt/s:n peräkkäisluku- ja 6850 Mt/s:n -kirjoitusnopeuksiin. SSD:n jäähdytyksestä on vastuussa koko aseman koteloiva alumiinijäähdytin, joka pitää yhtiön mukaan aseman 20 % viileämpänä.

MSI:n kohdalla yhtiön tuleva SSD-asema on sen ensimmäinen. MSI:n mukaan asema kykenee 7000 Mt/s:n peräkkäisluku- ja 6900 Mt/s:n -kirjoitusnopeuksiin, tukee PCI Express 4.0 x4 -väylää ja käyttää TLC NAND -muisteja. Yhtiö ei paljastanut tässä vaiheessa käyttämäänsä ohjainpiiriä, mutta todennäköisimmin kyse on samasta Phison E18:sta kuin Gigabytelläkin. MSI:n mukaan sen SSD-aseman keskimääräinen vikaantumisaika (MTBF, Mean Time Between Failure) on 1,6 miljoonaa tuntia.

Lähteet: Gigabyte, MSI

Yhdysvallat asetti kiinalaisen Xiaomin mustalle listalle

Mustalle listalle asettamisen perusteena toimivat kytkökset Kiinan asevoimiin. Xiaomi on ehtinyt jo kieltämään kyseisten kytkösten olemassaolon.

Yhdysvalloissa Donald Trumpin hallinto on asettanut vielä viimeisinä päivinään uusia kiinalaisia yrityksiä mustalle listalle. Reuters uutisoi yhdeksän kiinalaisfirman joutuneen mustalle listalle syytettynä yhteyksistä Kiinan armeijaan. Yksi näistä yrityksistä oli Suomenkin älypuhelinmarkkinoilla nykyisin suhteellisen näkyvästi esillä oleva Xiaomi.

Vuonna 2019 mustalle listalle joutui kiinalainen Huawei, joka on sittemmin jäänyt länsimaisilla puhelinmarkkinoilla selvään ahdinkoon jouduttuaan luopumaan Googlen palveluista älypuhelimissa. Nyt mustalle listalle lisätty Xiaomi ei kuitenkaan ainakaan alustavasti ole yhtä suuressa pulassa, sillä rajoitukset estävät ainoastaan yhdysvaltalaisia sijoittamasta kiinalaisyritykseen muun kaupankäynnin Xiaomin ja yhdysvaltalaisyritysten välillä pysyessä sallittuna.

Xiaomi on julkaissut asian tiimoilta Twitterissä virallisen tiedotteen, jossa yritys kieltää olevansa Kiinan asevoimien omistama, ohjaama tai muutenkaan kytköksissä sen kanssa. Lisäksi Xiaomi kertoo, ettei se ole Kiinan kommunistisen puolueen yritys, kuten NDAA (National Defence Authorization Act for Fiscal Year 1999) määrittää. Lopuksi kiinalaisyritys ilmoittaa tekevänsä tarvittavat toimet puolustaakseen yhtiönsä ja osakkeenomistajiensa etuja.

Tällä hetkellä mustalle listalle joutuminen ei siis suoranaisesti vaikuta kuluttajiin, vaan kyseessä on investoijia rajoittava tekijä. io-techin toimitus seuraa asian etenemistä.

Lähteet: Reuters, Xiaomi

Uusi artikkeli: Testissä OnePlus Nord N100

io-tech testasi OnePlussan edullisimman älypuhelimen – Nord N100

Viime viikolla Poco M3:n aloittama vuoden 2021 puhelintestikausi jatkuu samalla linjalla, eli jälleen vuorossa on markkinoiden edullisemman pään älypuhelin. Testivuoroon pääsi tällä kertaa kiinalaisen OnePlussan edullisin Nord N100, jonka sisarukset – alkuperäinen Nord ja Nord N10 – ovatkin jo aiemmin käyneet io-techin testissä. Nord N100:n ominaisuuksiin kuuluu 90 Hz:n nopeuteen yltävä 720p-resoluutioinen näyttö, Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri, 4 Gt RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa ja 5000 mAh:n akku. Kamerajärjestelmä muodostuu kahdesta kuvauskelpoisesta kamerasta, 13 megapikselin pääkamera ja 2 megapikselin makrokamera, sekä 2 megapikselin syvyystietokamerasta.

Puhelimen suositushinta on 199 euroa, mutta testijakson aikana tammikuun puolen välin tienoilla sitä oli saatavilla edullisimmillaan 150 euron hintaan.

Testiartikkelissa tutustumme OnePlus Nord N100 -älypuhelimeen reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa. Testipuhelimen lainasi ystävällisesti DNA.

Lue artikkeli: Testissä OnePlus Nord N100

Corsairilta uusi valkoinen Capillix-LED-valaistu AIO-nestecooleri 240 ja 360 mm:n kokoisena

iCue Elite Capellix -sarjan valkoiset AIO-coolerit tuovat mukanaan valkoisen värin lisäksi kirkkaan RGB-valaistun pumppuyksikön.

Corsair on julkaissut valkoisen version Elite Capellix -nestejäähdytinmallistostaan. Coolerit on saatavilla 240 (H100i) ja 360 mm:n (H150i) kokoisina ja niiden kenties ominaisimpana erikoisuutena toimii Capillix-ledit. Coolerin musta versio on julkaistu jo aiemmin, mutta pelkän värin lisäksi valkoinen malli uudistaa pumppuyksikön ulkoasua ollen pinnaltaan kirkas ja kauttaaltaan RGB-valaistu.

H150i Elite Capellix -mallisto käyttää RGB-valaistukseensa aiemmin muun muassa Corsairin K57-näppäimistössä ja osassa valmistajan hiiristä tuttuja Capellix-ledejä. Capellix-ledit eroavat tavallisista pintaliitosledeistä huomattavasti pienemmällä koollaan, minkä lisäksi ne ovat Corsairin mukaan jopa 60 % kirkkaampia, 60 % energiatehokkaampia ja 35 % pitkäikäisempiä.

Jo alkuperäisessä mustassa H150i Elite Capellixissa valmistaja käytti kyseisiä ledejä pumppuyksikön valaistukseen, mutta valkoisessa mallissa valaistusta on korostettu entisestään. Mustan taustalevyn sijaan pumppuyksikkö on läpikuultava ja hillittyjen valoraitojen sijaan koko yksikön kansi hohtaa RGB:n sävyissä. Läpikuultava mainoskuvissa esiintyvä pumppuyksikön kansi on kuitenkin käyttäjän itsensä asennettava, sillä esiasennettuna blokissa on hillitympi kiiltävän valkoinen kansi.

Valkoista väriä ja uudelleen suunniteltua pumppuyksikön kantta lukuun ottamatta valkoinen Elite Capellix -coolerit muistuttavat aiemmin julkaistuja tummia edeltäjiänsä. Mustasta mallista tarjolla olevasta 280 mm:n jäähdyttimestä on kuitenkin luovuttu ja valkoinen on saatavilla vain 240 mm:n tai 360 mm:n versioina. Coolerin mukana toimitetaan Corsarin magneettilevitaatioon perustuvat valkoiset 120 mm:n ML RGB -sarjan tuulettimet. Muilta ominaisuuksiltaan Corsair mainostaa coolerin pumpun olevan hiljainen ja sen pitäisi tarjota 0,82 l/min virtaus alle 20 dBA:n äänenpaineella.

Valkoisen 240 mm:n Corsair iCue H100i Elite Capellixin suositushinta on 159,90 euroa ja 360 mm:n Corsair iCue H150i Elite Capellixin puolestaan 189,90 euroa. Jäähdyttimet ovat saatavilla valmistajan verkkosivuilta välittömästi, joskin varastosaldot näyttävät toistaiseksi nollaa. Tarkemmasta laajemmasta saatavuudesta ei toistaiseksi ole vielä tietoa.

Lähde: Corsair

Corsair julkaisi uuden kolmesta miditornikotelosta muodostuvan 5000-kotelosarjan

5000D, 5000D Airflow ja 5000X RGB jakavat keskenään yhteisen perusrungon erottuen lähinnä etupaneeliensa ja mukana toimitettavien tuulettimien osalta.

Corsair on julkaissut CES 2021 -virtuaalimessujen yhteydessä uuden 5000-kotelosarjan. Viime vuonna julkaistun 4000-sarjan tavoin myös tuore 5000-sarja muodostuu kolmesta kotelosta – 5000D-perusmallista, rei’itetyllä etupaneelilla varustetusta 5000D Airflow-mallista sekä lasisella etupaneelilla ja RGB-tuulettimilla varustetusta 5000X RGB -mallista.

Kaikki kotelot noudattavat ulkoisesti suhteellisen kulmikasta muotoilua ja niiden vasen kylkipaneeli on karkaistua lasia. 4000-sarjaan verrattuna 5000-sarja on parantanut RapidRoute-nimeä kantavaa johtojenhallintajärjestelmäänsä, eli oikean kylkipaneelin takaa löytyvää tilaa on optimoitu johtojen reitityksen kannalta helpommaksi. Corsairin mukaan johdoille on helpot reitit kaikille merkittävimmille liitännöille, minkä lisäksi osa johtokouruista on myös käyttäjän itse irrotettavissa. Syvyyssuunnassa tilaa johdoille on 25 mm.

Kotelon sisuksissa tilaa puolestaan on 4000-sarjaan nähden huomattavasti enemmän, minkä lisäksi jo ulos päin näkyviä muutoksia ovat oikeaan kylkipaneelin tuotu tuki kolmelle 120 mm:n tuulettimelle ja selvästi kasvaneet ulkomitat. Sisältä tilaa löytyy maksimissaan kymmenelle 120 mm:n tuulettimelle tai neljälle 140 mm:n tuulettimelle. 360 mm:n nestejäähdyttimellekin kotelosta löytyy kaikkiaan jopa kolme paikkaa – kotelon etupaneeli, katto tai oikean kyljen tuuletinpaikat.

Useita tuuletinpaikkoja ohjaamaan koteloiden mukana tulee PWM fan repeater, joka nimensä mukaisesti mahdollistaa yhteen emolevyn tuuletinpaikkaan useamman tuulettimen liittämisen.

5000D on uutuussarjan perusmalli, joka eroaa 5000D Airflowista ainoastaan etupaneelinsa myötä. 5000D:n teräksinen etupaneeli on kiinteä, kun taas 5000D Airflowissa käytössä on rei’itetty ilmaa helpommin läpi päästävä paneeli. Molempien koteloiden mukana toimitetaan kaksi Corsairin 120 mm:n AirGuide-tuuletinta.

5000X RGB:n etupaneeli puolestaan on karkaistua lasia, joka näyttää selvemmin läpi kotelon mukana toimitettavat RGB-valaistut tuulettimet. 5000X:n mukana toimitetaankin kolme Corsairin 120 mm:n SP RGB Elite AirGuide -tuuletinta. Lisäksi mukana tulee RGB-valaistuksen ohjaukseen tarkoitettu iCue Lightning Node CORE -ohjain.

Corsair 5000D/D Airflow/X RGB:n tekniset tiedot:

  • UIkomitat: 520 x 245 x 520 mm
  • Materiaali: Teräs, karkaistu lasi, muovi
  • Etupaneelin liitännät: virtapainike, reset-painike, 2 x USB 3.0 Type-A, 1 x USB 3.1 Type-C, yhdistetty kuuloke-/mikkiliitäntä
  • Levypaikat: 2 x 3,5 ”, 4 x 2,5”
  • Laajennuskorttipaikat: 7 kpl + 2 pystyasennukseen käytettävää
  • Lisäkorttien maksimipituus: 420 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 170 mm
  • Virtalähdetuki: ATX (max 225 mm)
  • Tuuletinpaikat: 3 x 120 mm tai 2 x 140 mm edessä, 3 x 120 mm tai 2 x 140 mm katossa, 3 x 120 mm oikeassa kylkipaneelissa ja 1 x 120 mm takana
  • Tuulettimia mukana:
    • 5000D ja 5000D Airflow: 2 x 120 mm AirGuide
    • 5000X RGB: 3 x 120 mm SP RGB Elite AirGuide
  • Jäähdytinyhteensopivuus: 360 mm tai 280 mm edessä, 360 mm tai 280 mm katossa, 360 mm oikeassa kylkipaneelissa ja 120 mm takana

Corsairin uutuuskotelot on saatavilla välittömästi valmistajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä. 5000D:n ja 5000D Airflow:n suositushinta on 154,90 euroa ja 5000X RGB:n 189,90 euroa.

Lähde: Corsair

Samsungilta OLED-näytöllisiä kannettavia tietokoneita näytön alle piilotetuilla webkameroilla

Samsungin OLED-näytöt kannettavissa mahdollistavat ohuemman ja kevyemmän rakenteen sekä näytön alle sijoitettavan webkameran.

Samsung on ilmoittanut alkuvuodesta skaalaavansa OLED-paneeleitansa 13,3–16-tuumaisiin kokoluokkiin, mikä tarkoittaa käytännössä muun muassa kannettavien tietokoneiden näyttöjä. Kannettaviin tuotavan OLEDin tarjoaman kuvanlaadun lisäksi uusi teknologia mahdollistaa myös webkameran piilottamisen näytön alle.

Samsungin näytön alainen etukameratekniikka onkin jo aiemmin ollut esillä patenteissa, mutta aiemmin markkinoilla nähdyistä prototyyppipuhelimista ja ZTE:n Axon 20 5G:stä poiketen korealaisvalmistaja on tuomassa kameratekniikan ensin kannettaviin tietokoneisiinsa. Samsungin mukaan näytön alainen kameraratkaisu mahdollistaa kannettaviin jopa 93 prosentin näytön ja rungon välisen suhteen, minkä lisäksi kannettavien paksuuden ja painon luvataan laskevan ohuemman näyttöteknologian myötä.

Korealaisvalmistaja on julkaissut OLED-paneeleja mainostavan videon, jossa puhutaan Blade Bezelistä, mutta videolta ei käy ilmi onko kyseessä suoranaisesti tuleva tietokonemalli, vai markkinointitermi OLED-paneelien ja näytön alaisen kameran myötä ohennetuille näytön reunoille. Videolla uuden OLED-paneelin luvataan olevan vain 1 mm paksu ja 130 grammaa painava, kun taas perinteiset näytöt ovat valmistajan mukaan reilun 2 mm paksuja ja 180 gramman painoisia.

Lähteet: TechPowerUp (1) (2)

MSI esitteli Intel Z590-, B560- ja H510-piirisarjoihin perustuvat uutuusemolevynsä

MSI julkisti yhteensä peräti 30 erilaista Intel H510-, B560- ja Z590-emolevyä.

Myös MSI on esitellyt uusia emolevyjään CES 2021 -messuilla. Kaikki yhtiön uudet emolevyt tukevat luonnollisesti myös nykyisiä 10. sukupolven Core -prosessoreilla (Comet Lake), mutta kaiken niistä saa irti vain tulevilla 11. sukupolven Core -prosessoreilla (Rocket Lake).

MSI ei tyytynyt pelkkien Z590-emolevyjen esittelyyn, vaan läväytti kerralla julki kaikki 500-sarjan emolevynsä. Edullisimmalla H510-piirisarjalla on luvassa kolme perustason emolevyä, mutta B560-piirisarjalla tarjolle tulevien mallien määrä kasvaa jo kahteentoista, kuin Z590-emolevyjä on tulossa markkinoille peräti 15.

Lippulaivamalli MEG Z590 Godlike on varustettu muun muassa 10 gigabitin SuperLAN -verkko-ohjaimella sekä Stacked Fin Array- ja Frozr Heatsink Design -jäähdytysrivastoilla. Sekä Godlike että saman sarjan ACE-malli on lisäksi varustettu emolevyn takapuolelle tulevalla alumiinisella tukilevyllä, joka parantaa samalla emolevyn jäähdytystä.

MPG-sarjan osalta yhtiö tyytyi mainitsemaan, että emolevyiltä löytyy M.2 Shield Frozr pitämään M.2-SSD-asemat viileinä ja K7-lämpötyynyt varmistamaan hyvä lämmönsiirtyminen. MAG-sarjassa yhtiön uusi idea oli värikoodata eri mallit piirisarjasta riippumatta: Z590 Tomahawk WiFi ja B560 Tomahawk WiFi ovat värimaailmaltaan grafiitinharmaita, Z590 Torpedo ja B560 Torpedo sinisiä ja B560M Bazooka vihreä.

Yhtiön kaikki MEG-, MPG-, ja MAG-sarjojen emolevyt on varustettu uudella Audio Boost 5 -äänentoistolla. Ratkaisu perustuu oletettavasti Realtekin uuteen ALC4000-sarjan koodekkiin. Lisäksi kaikkien yhtiön Z590-piirisarjaan perustuvien emolevyjen Wi-Fi-ratkaisu tukee kehittyneintä Wi-Fi 6E -tekniikaa.

MSI julkaisi samalla Z590-piirisarjaan perustuvien emolevyjen viralliset suositushinnat, jotka löydät yllä olevasta taulukosta. Edullisimmillaan Z590-piirisarjan saa yhtiöltä käsiinsä Z590-A Pro -emolevyssä 185 euron suositushintaan, kun MEG Z590 Godliken hinta on peräti 999 euroa.

Asus esitteli tulevan Intel Z590 -emolevymallistonsa

Asuksen emolevyvalikoiman hintahaitari lähtee Prime Z590M-Plussan alle kahdesta sadasta aina ROG Maximus XIII Extreme Glacialin yli 1500 euroon.

Intelin CES 2021 -virtuaalimessuilla annettiin ensimmäiset maistiaiset tulevista Rocket Lake -prosessoreista, joita odotetaan myyntiin maaliskuussa. Ensimmäiset uusien prosessoreiden kaveriksi tarkoitetut 500-sarjan emolevyt ovat kuitenkin saapumassa myyntiin jo helmikuussa.

Asuksen Z590-emolevyvalikoima jakautuu tuttuun tapaan ROG Maximus-, ROG Strix-, TUF- ja Prime -sarjoihin. Yhteensä Asus esitteli tässä vaiheessa 13 emolevyä.

Yhtiö on panostanut Maximux XIII Extreme -huippumalleihin peräti 18+2-vaiheisen virransyötön, jota jäähdytetään perusmallissa alumiinisiilillä ja Glacial-mallissa integroidulla monoblokilla. Yhtiö on toteuttanut Glacial-mallin monoblokin yhteistyössä EKWB:n kanssa. Kaikille Maximus XIII -malleille on puolestaan yhteistä uudet Thunderbolt 4 -liittimet ja Wi-Fi 6E -tuki, joka löytyy myös Strix-sarjan emolevyistä.

Extreme-mallien mukana toimitetaan lisäksi uusi ROG Fan Controller, joka on suunniteltu sopimaan 2,5-tuumaiseen asemapaikkaan helpon asentamisen takaamiseksi. ROG Fan Controller on varustettu kuudella 4-pinnisellä tuuletinliittimellä ja osoitettavalla RGB-liittimellä sekä kahdella lämpösensoriliittimellä. Äänentoistoa varten Extreme-mallit saavat puolestaan uuden ROG Clavis:n, ulkoisen USB Type-C -liitäntää hyödyntävän DAC:n (Digital to Analog Converter), jonka sisältä löytyy neljä ESS:n muuntajaa, joista kukin on pyhitetty tietylle taajuusalueelle.

Emolevyjen Suomi-hinnat eivät ole vielä tiedossa, mutta Asuksen Saksan toimisto paljasti jo paikalliset suositushinnat emolevyille. Edullisimmillaan Asuksen Z590-emolevyn saa Prime Z590M-Plussan muodossa, jonka suositushinta on Saksassa 189 euroa. Listan toisesta päästä löytyvät odotetusti Extreme-mallit: Maximus XIII Extreme 960 euroa ja Extreme Glacial 1516 euroa. Löydät kaikkien mallien Saksan hinnat ja julkaisuaikataulun yllä olevasta taulukosta.