UL Benchmarks julkaisi 3DMarkiin uuden Variable-Rate Shading -ominaisuustestin

Variable-Rate Shading on ominaisuus, jonka avulla osa ruudusta voidaan varjostaa pienemmällä tarkkuudella suorituskyvyn parantamiseksi.

UL Benchmarks on ottanut tavakseen päivittää 3DMark-testikokonaisuutta aika ajoin uusien ominaisuustestien muodossa. Viimeksi julkaistiin PCI Express -väylän kaistaa testaava testi ja nyt vuorossa on DirectX:n Variable-Rate Shading eli VRS-ominaisuutta hyödyntävä testi.

3DMark VRS -testi käyttää DirectX 12 -rajapintaan lisättyä Variable-Rate Shading -ominaisuutta, joka mahdollistaa pelimaailman eri osien varjostuksen eri tarkkuuksilla. Huomattavasti yksityiskohtia omaavat tai etualalla olevat osat voidaan varjostaa täydellä tarkkuudella, kun yksinkertaisemmille pinnoille tai kaukana oleville objekteille riittää helposti pienempikin resoluutio. 3DMark VRS -testissä ruutu on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäisessä on käytössä täyden resoluution pikselikohtainen varjostus, toisessa varjostus hoidetaan 2×2 pikselin ryppäissä ja kolmannessa 4×4 pikselin ryppäissä.

VRS-ominaisuus on käytössä jo joissain peleissä NVIDIAn Content Adaptive Shading -nimellä. NVIDIAn Turing-arkkitehtuuriin perustuvien näytönohjainten lisäksi VRS-ominaisuutta tukee hiljattain markkinoille julkaistujen Ice Lake -arkkitehtuuriin perustuvien 10. sukupolven mobiiliprosessorien integroitu Gen11-grafiikkaohjain. Intelin mukaan VRS parantaa sen Gen11-näytönohjaimen suorituskykyä testissä parhaimmillaan 40 %.

Testi vaatii ominaisuutta tukevan näytönohjaimen lisäksi Windows 10:n May 2019 Update- eli 1903-version. Se on saatavilla ilmaisena päivityksenä 3DMarkin Advanced Edition- ja Professional -versioille. 3DMark Advanced Editionin hintaa on laskettu julkaisun kunniaksi tutut 75 % Steamissa ja UL Benchmarksin omassa verkkokaupassa. Tarjous on voimassa 2. syyskuuta asti.

Lähde: UL Benchmarks

AMD julkaisi uudet Radeon Software 19.8.2 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Uudet Radeon Software -ajurit parantavat AMD:n näytönohjainten suorituskykyä parhaimmillaan 10 % Remedyn uudessa Control-pelissä.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.8.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 19.8.2 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet Control- ja Man of Medan -peleille sekä HDCP 2.3 -tuki Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimille. Control-pelissä luvataan parhaimmillaan 10 % parempaa suorituskykyä DirectX 11 -tilassa, kun verrokkina on aiemmat 19.8.1-ajurit.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat aiempien julkaisujen ongelmia. Korjattujen bugien listalta löytyy Rocket Leaguen kaatuilu ja League of Legendsin suorituskykyongelmat tehtävän vaihdossa (alt+tab) tai sen jälkeen sekä RX 5700 -sarjalla esiintyneet epävakausongelmat, kun näytönohjaimen muisteja ylikellotetaan samaan aikaan, kun tietokoneella on käynnissä jokin 3D-sovellus. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan esimerkiksi Gigabyten RGB Fusion 2.0:n käynnistyksen aiheuttamat järjestelmän jäätymiset RX 5700 -näytönohjaimen kanssa, Radeon Performance Metrics -välilehden ilmoittamat virheelliset muistin käyttölukemat sekä Radeon VII -näytönohjaimella normaalia korkeammat muistikellot työpöydällä. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Toshiba valmistelee 5 bittiä soluun tallentavia PLC-NAND-muisteja ja nopeita XL-Flash-muisteja

Tulevat PLC-solut helpottavat SSD-asemien kapasiteetin kasvattamista entisestään, mutta samalla heikentäen niiden luotettavuutta.

Toshiba on esitellyt Flash Memory Summit -tapahtumassa omia lähitulevaisuuden suunnitelmiaan. Yhtiö esitteli tapahtumassa muun muassa tarkempia yksityiskohtia sekä tulevista XL-Flash- että BiCS Flash -muisteista.

Flash-markkinoilla on tullut tämän vuoden aikana tarjolle uusia 4 bittiä per solu tallentavia QLC- eli Quad-level Cell -NAND-muisteja. Kehitys ei ole päättymässä kuitenkaan tähän, vaan Toshiballa on jo työn alla PLC- eli 5 bittiä per solu tallentavat Penta-level Cell -NAND-solut. PLC-soluille ei ole tässä vaiheessa antaa mitään aikataulua, mutta yhtiö kertoo onnistuneensa tuottamaan jo toimivia soluja nykyisiä QLC-soluja muokkaamalla.

Yhä enemmän bittejä per solu tallentavia NAND-muisteja tarvitaan tyydyttämään markkinoiden tarve suuremman kapasiteetin SSD-asemalle. Samalla kärsii kuitenkin solujen kestävyys ja luotettavuus. PLC-solujen toimiminen vaatii, että kukin solu kykenee tallentamaan luotettavasti peräti 32 jännitetasoa ja luonnollisesti ohjaimen, joka kykenee myös lukemaan ne luotettavasti.

Toshiban suorituskykyinen XL-Flash on suunniteltu kilpailemaan ennen kaikkea Samsungin Z-NAND- ja Intelin Optane-asemien kanssa. Toshiban mukaan XL-Flash kykenee alle 5 mikrosekunnin lukuvasteaikoihin, mikä on noin 10 kertaa nopeampaa kuin tyypillisillä TLC-NAND-piireillä. Itse sirut ovat kooltaan 128 gigabittisiä ja ne tulevat saataville 2, 4 ja 8 sirun paketoinneissa. Muistien sivukoko on 4 Kt. Yhtiö uskoo voivansa aloittaa nopeille vasteajoille optimoituihin SLC-soluihin perustuvien XL-Flash-tuotteiden massatuotannon ensi vuonna.

Lähde: Tom’s Hardware

Huawein tuleva Mate 30 Pro -huippumalli promokuvavuodossa

Hyvälaatuinen kuva paljastaa kameratoteutuksen sekä näyttöloven.

Huawein tulevasta Mate 30 Pro -huippumallista on nyt vuotanut ensimmäinen aidolta vaikuttava promokuva, jonka aitouteen kannattaa kuitenkin tuntematon lähde huomioiden suhtautua vielä pienellä varauksella. Kuva mukailee aiemmissa suojakuorivalmistajien renderöinneissä näkynyttä pyöreän takakamerakehyksen designia ja lisäksi laitteen yläpääty on P30-mallien tapaan tasaiseksi muotoiltu. Huomio kiinnittyy myös näytön yläreunassa säilyneeseen melko suurikokoiseen loveen, joka sisältää tiettävästi infrapunaprojektoria hyödyntävän kasvojentunnistuksen tekniikan.

Kuvan perusteella Leica-brändättyjä takakameroita on neljä kappaletta ja ne on asennettu neliön muotoiseen asetelmaan. Salama näyttäisi olevan kuvien perusteella xenon-tyyppinen, jollainen on nähty viimeksi Lumia 1020 -kamerapuhelimessa. Kameroiden toiminnot ovat tuttuja mm. P30 Prosta – tarjolla on ultralaajakulma, laajakulma, tele sekä 3D-syvyystietokamera. Aiemmin vuotaneiden tietojen mukaan käytössä on kaksi suurta 40 megapikselin sensoria – 1/1,55-tuumainen RYYB-sensori pääkameralle sekä 1/1,7-tuumainen ultralaajakulmakameralle. Telekamerassa on tiettävästi kahdeksan megapikselin sensori ja viisinkertainen periskooppizoomi.

Mate 30 Pron järjestelmäpiirinä tulee hyvin todennäköisesti toimimaan promokuvassakin mainittu tuleva Kirin 990, joka esitellään syyskuun alussa IFA-messuilla. Näytön on huhuttu olevan noin 6,7-tuumainen BOE:n valmistama AMOLED-paneeli. Runsas viikko sitten vuotaneiden kuvien perusteella Pro-mallin akun kapasiteetti tulee olemaan 4500 mAh (perusversiossa 4200 mAh). Langattoman latauksen tehon huhutaan nousevan 27 wattiin ja langallinen lataus saattaa joiden huhujen mukaan nousta 55 wattiin.

Mate 30 -malliston julkaisun huhutaan tapahtuvan jo syyskuussa (päivästä liikkuu erilaisia tietoja), joka vaikuttaa kuitenkin vallitseva poliittinen tilanne sekä aiempien vuosien Mate-julkaisuajankohta (loka-marraskuu) huomioiden epärealistisen aikaiselta.

Lähde: Slashleaks

Kiinalaisvalmistaja Jiangjia Micron tulevat grafiikkapiirit lupaavat varteenotettavaa suorituskykyä

Jiangjia Micron tämän hetken suorituskykyisin näytönohjain vastaa tehoiltaan vain GeForce GT640 -näytönohjainta, mutta tekee sen merkkittävästi pienemmällä tehonkulutuksella.

Ei ole salaisuus, että Kiina pyrkii omavaraisuuteen myös teknologia-alalla ja se on perustanut valtion tukemana lukuisia eri alojen piirejä suunnittelevia yrityksiä, jotka usein pysyvät länsimaissa ainakin kuluttajien tietouden ulottumattomissa. Yksi tällaisista yrityksistä on vuonna 2006 perustettu Changsha Jingjia Microelectronics Company eli Jingjia Micro.

Jingjia Micro suunnittelee erilaisia piirejä sekä kuluttaja- että armeijakäyttöön. Yhtiö on muun muassa vastuussa ensimmäisestä täysin Kiinassa kehitetyistä grafiikkapiireistä, joita käytetään nyt muun muassa armeijan lentokalustossa. Nyt yhtiö on aloittanut grafiikkapiiriensä markkinoinnin myös kuluttajamarkkinoille.

Jingjia Micron tuorein grafiikkapiiri on JM7200, jonka suorituskyky on Tom’s Hardwaren mukaan samaa luokkaa GeForce GT 640:n kanssa murto-osalla sen kulutuksesta. Todellinen mielenkiinto kiinnittyy kuitenkin yhtiön tuleviin piireihin, JM9231:een ja JM9271:een. JM9000-sarjan piirit tukevat OpenGL 4.5- ja OpenCL 2.0 -rajapintoja.

JM9231 tulee toimimaan parhaimmillaan yli 1500 MHz:n kellotaajuudella ja sen tukena tulee olemaan 8 Gt GDDR5-muistia ja 256 Gt/s muistikaistaa. Grafiikkapiirin kerrotaan pystyvän yli 32 GPixel/s täyttönopeuteen ja 2 TFLOPSin teoreettiseen suorituskykyyn FP32-tarkkuudella. Näytönohjaimesta löytyy HDMI 2.0- ja DisplayPort 1.3 -ulostulot sekä tuki 4K60 HEVC -videoiden rautakiihdytetylle purulle. Näytönohjaimen TDP-arvon suunnitellaan olevan 150 wattia.

JM9271:n maksimikkellotaajuksiksi kerrotaan puolestaan yli 1800 MHz ja grafiikkapiirin rinnalla tulee olemaan 16 Gt HBM-muistia, mikä tarjoaa 512 Gt/s muistikaistaa. Näytönohjaimelle luvataan yli 128 GPixel/s täyttönopeutta ja 8 TFLOPSin teoreettista suorituskykyä FP32-tarkkuudella. Näytönohjaimessa on samat ulostulot ja mediaominaisuudet kuin pikkuveljessään, mutta PCI Express -tuki tullaan päivittämään 3.0:sta 4:0:aan. Näytönohjaimen TDP-arvoksi luvataan 200 wattia.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, aikooko Jiangjia Micro tehdä itsestään isompaakin numeroa kuluttajamarkkinoilla näytönohjainten saralla. Tämä vaatisi kuitenkin käytännössä vähintään DirectX- ja Vulkan-rajapintojen tukemisen, mitä tulevat JM9000-sarjan grafiikkapiirit eivät ainakaan tällä tietoa tule tarjoamaan.

Lähde: Tom’s Hardware

AMD:n RDNA-whitepaper avaa arkkitehtuurin saloja aiempaa tarkemmin

AMD:n whitepaper kertoo muun muassa aiempaa tarkemmin arkkitehtuurin uusista ominaisuuksista sekä mediapuolen pakkaus- ja purkusuorituskyvystä.

AMD on julkaissut odotetusti uuden RDNA-arkkitehtuurinsa whitepaperin. Whitepaper on julkaisu, jossa käydään läpi markkinointidioja syvemmin ja tarkemmin uuden arkkitehtuurin ja piirien toimintaa ja ominaisuuksia.

RDNA on täysin GCN:n kanssa yhteensopiva uusi arkkitehtuuri, jonka peruskäskykanta on pysynyt samana edeltäjänsä kanssa. RDNA:n sisäinen rakenne on kuitenkin muuttunut selvästi ja AMD on esimerkiksi niputtanut kaksi Compute Unit -yksikköä yhdeksi Dual Compute Unit -yksiköksi.

Uusien ominaisuuksien puolelta esille nostetaan muun muassa paranneltu asynkroninen laskenta. Uusi Asynchronous Compute Tunneling -ominaisuus mahdollistaa kaikkien perinteisten grafiikkatehtävien jäädyttämisen tarvittaessa, mikäli jonoon ilmestyy aikakriittinen laskentatehtävä, kun aiemmin osa grafiikkapiirin resursseista pysyi grafiikkatehtävien parissa. Whitepaper varmistaa myös, että osassa Navi-piirejä tuetaan uusia sekatarkkuuden päättelylaskuihin (inference) erikoistuneita käskyjä.

Dokumentti kertoo myös aiempaa yksityiskohtaisemmin Video Core Next- eli VCN-mediayksikön kyvyistä. VCN kykenee pakkaamaan H.264- ja HEVC-videoita parhaimmillaan 360 FPS:n nopeudella 1080p- ja 90 FPS:n nopeudella 4K-tarkkuudella. HEVC-puolella tuettuina ovat sekä 8- että 10-bittisen videot. Purkupuolella HEVC- ja VP9-koodekeilla VCN kykenee 360 FPS:n nopeuteen 1080p-tarkkuudella, 90 FPS:n 4K-tarkkuudella ja 24 FPS:n 8K-tarkkuudella sekä 8- että 10-bittisinä. H.264-koodekilla 1080p-videota voidaan purkaa 600 FPS:n nopeudella ja 4K-videota 150 FPS:n nopeudella.

Suosittelemme lämpimästi kaikille näytönohjaimen toiminnasta syvällisemmin kiinnostuneille AMD:n tuoreen whitepaperin (PDF) lukua.

Huawei julkaisi uuden Ascend-tekoälykiihdyttimen ja avoimen laskentakehyksen

Huawein Ascend 910 -tekoälykiihdytin tarjoaa 256 TFLOPSin FP16- ja 512 TOPS:n INT8-suorituskykyä.

Vaikka useimmat tuntevat Huawein sen puhelimista ja jotkut verkkolaitetoiminnasta, on yhtiöllä toimintaa myös monilla muilla aloilla, kuten piirisuunnittelussa. Nyt yhtiö on julkaissut uuden lippulaivaluokan tekoälykiihdyttimen sekä uuden laskentakehyksen (framework) tekoälysovelluksille.

Suunnitelmat nyt julkaistusta Huawei Ascend 910 -tekoälykiihdyttimestä julkaistiin alun perin viime vuonna Huawei Connect -tapahtumassa. Yhtiön mukaan he onnistuivat piirin kehitystyössä jopa suunniteltua paremmin, kun sen tehonkulutus jäi selvästi aiottua pienemmäksi. Ascend 910 tarjoaa 256 TFLOPSin suorituskyvyn FP16-tarkkuudella ja 512 TOPS:n suorituskyvyn INT8-tarkkuudella, kun kulutus on korkeimmillaan 310 wattia. Yhtiön alkuperäisten suunnitelmien mukaan piirin odotettiin kuluttavan 350 wattia.

Uuden Ascend-kiihdyttimen lisäksi Huawei esitteli MindSporen, uuden laskentakehyksen tekoälysovelluksille. Yhtiön mukaan MindSpore tarjoaa ensiluokkaista tietosuojaa, sillä se ei varsinaisesti käsittele tietoja itse lainkaan, vaan hyödyntää valmiita malleja ja tietoja laskuissaan. MindSpore tukee Ascend-kiihdyttimien lisäksi muun muassa grafiikkapiirien ja prosessoreiden käyttöä. Kehys tullaan julkaisemaan avoimena lähdekoodina ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Lähde: Huawei

OnLeaks julkaisi renderöintejä tulevasta OnePlus 7T -puhelimesta

Ensimmäisenä renderöinneissä huomio kiinnittyy takakameran pyöreään kehykseen.

Twitterissä OnLeaks-tilin taustalla toimiva Steve Hemmerstoffer on julkaissut yhdessä PriceBaba-sivuston kanssa renderöintejä väitetystä tulevasta OnePlus 7T -älypuhelimesta. OnLeaksin vuotamat tehdaspiirustuksiin perustuvat renderöinnit ovat perinteisesti pitäneet hyvin paikkaansa.

Renderöinneissä huomio kiinnittyy ensimmäisenä pyöreään takakameran kehykseen, joka poikkeaa selvästi OnePlussan aiemmista kameratoteutusten muotoiluista. Toteutus mukailee muita viime päivinä liikkuneita epämääräisempiä kuvia. Kamerakehykseen on sijoitettu kolme kameraa rinnatusten – määrää on siis kasvatettu yhdellä OnePlus 7:sta. Kameratoteutuksesta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Muilta osin toteutus muistuttaa varsin pitkälti edeltäjämallia ja esimerkiksi näytön yläreunassa on edelleen kameralovi. OnLeaksin mukaan näytön koko on noin 6,4-6,5 tuumaa mittaustavasta riippuen, eli samaa kokoluokkaa edeltäjän kanssa. Yrityksen odotetaan pysyttäytyvän edelleen AMOLED-näyttötekniikanssa. Sisältä huhutaan löytyvän Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri.

Joidenkin huhujen mukaan päivitetyt OnePlus 7T -mallit julkaistaisiin jo 26. syyskuuta samassa yhteydessä OnePlus TV:n kanssa. Jos huhu pitää paikkansa, on julkaisajankohta selvästi aikaisempi kuin aiempina vuosina. OnLeaksin tietojen mukaan OnePlussan suunnitelmissa olisi myös McLaren “Senna” Edition -erikoismallin lanseeraus.

Lähteet: Twitter, PriceBaba

Uusi artikkeli: Kokeiltua Samsung Galaxy A80

23.8.2019 - 19:15 / Juha Uotila Mobiili Kommentit (30)

io-tech testasi Samsungin A-sarjan uuden huippumallin.

io-techin elokuun ensimmäisessä älypuhelinartikkelissa kokeillaan Samsungin Galaxy A -sarjan huippumalliin, joka saapui kauppoihin heinäkuun alussa. Suositushinnaltaan 679 euron hintaisen Galaxy A80:n keskeisimpiä ominaisuuksia ovat suurikokoinen 6,7-tuumainen Super AMOLED -näyttö, Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri sekä erikoinen kääntyvä kameramekanismi, joka mahdollistaa samojen kameroiden käytön sekä etu- että takapuolella.

Lue artikkeli: Kokeiltua Samsung Galaxy A80

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (34/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 23. elokuuta noin klo 15:15 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä ovat io-techin perustajat Juha Kokkonen sekä Sampsa Kurri.

Käymme läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: