Uutiset
Video: Nokia 9 Pureview ensituntumat
Kuvasimme videolle ensituntumat Nokia 9 Pureview -puhelimesta.

io-tech @ Barcelona: HMD Global julkaisi sunnuntaina uuden Nokia 9 Pureview -puhelimen mallistonsa terävimpään kärkeen ja sen avainominaisuus on viiden takakameran järjestelmä. Muita ominaisuuksia ovat muun muassa 5,99-tuumainen 2K-resoluution OLED-näyttö, näyttöön integroitu sormenjälkilukija ja langaton lataus. Sisuksista löytyy Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, 6 gigatavua käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennustilaa.
Vierailimme julkaisutilaisuudessa paikan päällä ja kuvasimme ensituntumat puhelimesta myös videolle heti tuoreeltaan. Laite saapuu Suomessa myyntiin 599 euron hintaan maaliskuussa ja ennakkotilaus on jo käynnissä.
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Video: Nokia 9 Pureview ensituntumat
Kuvasimme videolle ensituntumat Nokia 9 Pureview -puhelimesta.
”Ensituntumat”: Huawei Mate X
io-tech tutustui vastajulkaistuun taittuvanäyttöiseen Huawei Mate X -älypuhelimeen.

Huawei esitteli sunnuntaina järjestämässään MWC:n ennakkotilaisuudessa odotetusti uuden taittuvanäyttöisen Mate X -älypuhelimen, joka on samalla yrityksen ensimmäinen 5G-puhelin. Valitettavasti laite oli julkistuksen jälkeen näytillä vain lasivitriinien sisällä, eikä puhelimesta ollut mahdollista ottaa minkäänlaisia luonnollisia lähikuvia. Onneksi suomalainen lehdistö onnistui vetelemään myöhemmin samana iltana sopivista naruista ja maanantaiaamulle järjestyi lyhyt Mate X -kuvaussessio, jossa laitetta pääsi ihailemaan livenä lähietäisyydeltä.
Emme edelleenkään päässeet koskemaan laitetta saatika pitämään sitä kädessä, joten perinteisestä näkökulmasta katsottuna tällä kertaa kyse on hieman poikkeuksellisista ”ensituntumista”. Ensihuomiot laitteeseen liittyen perustuvat lähietäisyydeltä tehtyihin näköhavaintoihin sekä laitetta esitelleeltä Huawein edustajalta kysyttyihin kysymyksiin.
[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]
Mate X on kaikilla mittapuilla suurikokoinen puhelin, mutta siitä huolimatta Huawei on saanut tehtyä siitä yllättävän siron näköisen, etenkin jos verrataan vaikkapa Samsungin Galaxy Foldiin. Kokoon taitettuna Mate X näyttää suurinäyttöiseltä älypuhelimelta, jossa on varsin kapeat reunat. Ulkomitoista huolimatta paino ei ole millään muotoa kevyt – valmistaja ilmoittaa vaa’an heilahtavan lukemaan 297 grammaa. Etupuolella taipuvasta OLED-näytöstä on näkyvillä 6,6-tuumainen ala, jonka tarkkuus on 1148 x 2480 pikseliä.
Kun Mate X:n kääntää ympäri, löytyy taustapuolelta sinne taitettu näytön toinen puolisko, joka on hieman etupuolta pienempi (6,38″, 892 x 2480). Ainakin esittelylaitteessa vain noin kolme neljäsosaa näytön korkeussuunnasta oli käytössä ja mustaksi jätettyyn yläosaan oli sijoitetu selfie-painike. Koska takanäyttö on samalla puolella kuin laitteen kamerat, voi sitä luonnollisesti hyödyntää hyvälaatuisten omakuvien ottamiseen.
Huawein edustajan mukaan takanäytön lopullinen toteutus ja kuvasuhde ovat vielä kehitystyön alla, mutta nykyiseen ratkaisuun on päädytty siksi, että poikkeuksellisen kapeaa ja korkeaa näyttöä pidettiin käytön kannalta epäkäytännöllisenä. Yritys tutkii kuitenkin eri mahdollisuuksia takanäytön yläosan tilan hyödyntämiseen ja saattaa olla mahdollista, että käyttäjä voi itse vaikuttaa asiaan lopullisessa tuotteessa.
Mate X on kokoon taitettuna vain 11 mm paksu, eli laitteen luonne huomioiden varsin ohut. Päätykuvasta näkyy hyvin, kuinka oikean reunan palkki on yhtä paksu kuin molemmat näyttöpuoliskot yhteensä. Kuvassa näyttö ei ole täysin painunut laitteen takakuorta vasten, joka johtuu lähinnä siitä, ettei sitä ole painettu loppuun asti kiinni, jolloin se lukittuu paikalleen. Lukituksen vapauttamista varten reunapalkin keskellä sijaitsee pieni näppäin. Sormenjälkitunnistimen sisältämä virtanäppäin sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä.
Auki taitettaessa rakenne piti pientä naksahtelua ja rutinaa, joka kuulosti paikoin hieman ilkeältä, mutta käsittääksemme saranatoteutus toimi kuten pitääkin. Taipuisan näytön pinta näytti ikään kuin kiiltävältä muovikalvolta ja sopivaa valoa vasten siinä on nähtävissä pieniä epätasaisuuksia ja ryppyjä. Tämä on luonnollisesti normaalia, sillä taittuvassa näytössä ei voida käyttää pinnassa lasia, vaan pinta on valmistettava tuhansia taivutuksia kestävästä muovimateriaalista. Valitettavasti emme vielä päässeet koskemaan näyttöä, joten on hankalaa arvioida miltä se tuntuu esimerkiksi laitteen saranan kohdalla. Falcon Wing -saranamekanismi koostuu Huawein mukaan yli sadasta osasta ja sen kerrotaan olevan suunniteltu niin, ettei näyttöpaneeli pääse venymään tai menemään kuprulle.
Avattuna näyttö on läpimitaltaan kahdeksan tuumaa, eli käytännössä laite muuntautuu suuresta älypuhelimesta pieneksi taulutietokoneeksi. Avatun näytön resoluutio on 2480 x 2200, eli kuvasuhteen osalta ollaan hyvin lähellä neliötä. Demolaittessa käyttöliittymä laajeni pienemmältä näytöltä koko näytölle varsin nopeasti ja sulavasti, ottaen huomioon näytöllä mahdollisesti auki olleen sisällön.
Jotta puhelimesta on saatu tehtyä riittävän ohut, on Mate X:n akku jaettu kahteen osaan ja sijoitettu saranan molemmille puolin. Akku käyttäytyy kaikesta huolimatta tavallisesti yhden akun tavoin. Kaksiosainen akku on myös ilmeisesti helpottanut pikalatausta, sillä Mate X tukee huippunopeaa 55 watin pikalatausta, jonka kerrotaan lataavan akut puolessa tunnissa tyhjästä 85 %:iin. Lataaminen tapahtuu USB Type-C -liitännästä oikean reunan palkin alapäädystä.
Kuten jo aiemmista kuvista saattoi havata, Mate X:n oikeaan reunaan (edestä katsottuna) on toteutettu paksumpi palkki, joka helpottaa laitteen pitelemistä avattuna sekä sitäkin tärkeämpänä käytännön seikkana sisältää suurimman osa laitteen raudasta sekä antenneista. Palkkiin on sijoitettu myös Leica-brändätyt kamerat, joita löytyy kolme kappaletta (40 + 16 + 8 megapikseliä). Huawei kertoo kehittäneensä laitteen takakuorimateriaalin itse, jotta siitä on saatu mahdollisimman kevyt ja tarkoitukseen sopiva.
Avatulla näytöllä tilan voi jakaa kahdelle eri sovellukselle, jolloin käyttäjä voi hyödyntää suurta näyttöpinta-alaa useampaan eri asiaan. Tiedostojen ja sisällön kopioiminen näyttöpuoliskosta toiselle onnistuu myös suoraan – käyttäjä voi esimerkiksi raahata kuvan galleriasta sähköpostiviestiin. Moniajo ja siirtyminen näyttötilasta toiseen vaikutti toimivan demolaitteessa hyvin, mutta on toki lopulta käyttäjän tarpeista riippuvaista, kuinka hyvin kuvasuhteeltaan hieman erikoista näyttöä pystyy hyödyntämään tehokäytössä.
Visuaalisten ensituntumien perusteella täytyy todeta, ettei mikään muu mobiililaite ole pitkään aikaan aiheuttanut allekirjoittaneessa yhtä suurta aitoa kiinnostusta ja innostusta kuin Mate X. Laitteen design ja toteutus vaikuttaa aidosti täysin uuden sukupolven mobiililaitteelta, joka on harvinaista herkkua tällä alalla.
Toki pelkkien näköhavaintojen perusteella ei voi tehdä kovinkaan syvällisiä analyysejä laitteesta ja io-techin toimitus odottaakin erittäin malttamattomana, että Mate X:n testikappaleet tulisivat saataville. Sitä saattaa kuitenkin joutua odottamaan vielä useamman kuukauden ajan. Ehkäpä mielenkiintoisinta on nähdä, miten taipuisa näyttö toimii ja kestää tosielämän käytössä.
Mate X:n suositushinta Euroopassa on 2299 euroa ja se tulee saataville myöhemmin tänä vuonna. Saatavuus Suomessa riippunee osittain myös operaattoriyhteistyöstä 5G-palveluiden suhteen. io-tech tulee testaamaan Mate X:n heti, kun testikappaleet tulevat lehdistön saataville.
[/read]
”Ensituntumat”: Huawei Mate X
io-tech tutustui vastajulkaistuun taittuvanäyttöiseen Huawei Mate X -älypuhelimeen.
Sony julkisti uudet puhelimensa poikkeuksellisen laajalla 21:9-kuvasuhteen näytöllä
Sonyn uusi lippulaivamalli tottelee Xperia 1- ja keskihintaluokan mallit Xperia 10 -nimiä.

Sony julkisti odotetusti tänä aamuna Barcelonassa uudet älypuhelimensa kolmeen eri hintaluokkaan. Samalla yritys vaihtoi laitteidensa nimeämistapaa. Uusi huippumalli (XZ3:n seuraaja) tunnetaan nimellä Xperia 1 ja keskihintaluokan mallit (XA2-mallien seuraajat) nimellä Xperia 10 ja 10 Plus. Lisäksi malliston edullisimpaan päähän julkaistiin uusi Xperia L3 -malli.
Xperia 1 on Sonyn uuden älypuhelinstrategian ensimmäinen lippulaivamalli ja se on nimetty täysin uudelleen. Runkorakenne on metallia ja kuoret Gorilla Glass 6 -lasia. Kokonaisuus on IP65/68-suojattu. Laitteessa on markkinoiden ensimmäinen 4K OLED-mobiilinäyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 21:9. Sonyn mukaan kuvasuhde mahdollistaa elokuvien katsomisen niiden alkuperäisessä muodossa sekä tehokkaan moniajon kahden samanaikaisen sovelluksen kesken.
Myös kamerapuolen toteutus on varsin mielenkiintoinen, sillä laitteen takapuolella on Sonyn ensimmäinen kolmoiskamera, joka koostuu kolmesta 12 megapikselin kuvasensorista. Pääkamerassa on 1,4 mikrometrin pikselit, Dual Pixel -tarkennus sekä optinen kuvanvakain. Kaksi muuta kameraa tarjoavat superlaajakulman sekä kaksinkertaisen optisen zoomauksen pääkameraan nähden. Videokuvauksessa käytössä on Optical SteadyShot -kuvanvakautus, joka hyödyntää sekä optista että elektronista vakainta.
Rautapuolella Xperia 1 tarjoaa Qualcommin uuden Snapdragon 855 -lippulaivapiirin, kuusi gigatavua RAM-muistia ja 128 Gt UFS-tallennustilaa. Akun kapasiteetti on 3330 mAh ja langattoman latauksen tuki on valitettavasti jätetty pois varustuksesta.
Xperia 1 tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 167 x 72 x 8,2 mm
- Paino: 180 grammaa
- Gorilla Glass 6 -lasi edessä ja takana, metallikehys, IP65/68-suojaus
- 6,5″ OLED-näyttö, 1644 x 3840 pikseliä, 21:9, BT.2020
- Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
- 6 Gt RAM-muistia (LPDDR4X)
- 128 Gt tallennustilaa (UFS), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
- LTE Cat19/13 (1,2 Gbit/s)
- WiFi ac 4×4 MIMO, Bluetooth 5.0, NFC
- stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Dynamic Vibration System
- Kolmoistakakamera:
- 12 MP laajakulmakamera, 26 mm kinovastaava polttoväli, f1.6, 1,4 um pikselikoko, Dual Pixel -tarkennus, OIS
- 12 MP superlaajakulmakamera, 16 mm kinovastaava polttoväli, 1,0 um pikselikoko, f2.4
- 12 MP telekamera, 52 mm kinovastaava polttoväli, 1,0 um pikselikoko, OIS
- 4K HDR-videokuvaus, 960 FPS 1080p slow motion
- 8 MP etukamera: 1/4″ sensori, f2.0
- 3330 mAh akku, USB Type-C 3.1, USB PD -pikalataus, Qnovo Adaptive Charging
- Android 9 Pie
Sony Xperia 1 tulee saataville loppukeväästä valituilla markkinoilla. Hinnoittelusta ei ole vielä tietoa.
Xperia XA2 -mallien seuraajaksi Sony esitteli uudet Xperia 10 ja Xperia 10 Ultra -mallit, joista kumpikin käyttää huippumallista tuttua 21:9-kuvasuhteen näyttöä. Xperia 10 -malleissa näyttö perustuu tosin LCD-tekniikkaan ja on tarkkuudeltaan Full HD -tasoa. Perusmallissa näyttö on kuusituumainen ja Plus-mallissa 6,5-tuumainen.
Rautapuolella mallit eroavat toisistaan järjestelmäpiirin, RAM-muistin, akun ja takakameran osalta. Xperia 10:ssä käytetään Snapdragon 630 -järjestelmäpiiriä, kolmen gigatavun RAM-muistia ja 2870 mAh akkua. Plus-mallissa on puolestaan Snapragon 636, neljä gigatavua RAM-muistia ja 3000 mAh akku.
Xperia 10:n ja 10 Plussan kaksoiskamerat eroavat toteutukseltaan toisistaan. Perusmallissa on 13 + 5 megapikselin kamerat, joista jälkimmäistä käytetään vain syvyysterävyysefektiin. Plus-mallissa on sen sijaan 12 + 8 megapikslein kamerapari, joista jälkimmäinen tarjoaa kaksinkertaisen polttovälin pääkameraan nähden.
Xperia 10:n suositushinta on 349 euroa ja Plus-mallin 429 euroa ja ne tulevat myyntiin ensi perjantaina.
Uusi Xperia L3 on Sonyn uutuuksista edullisin vaihtoehto ja se käyttää tavanomaisempaa 5,7-tuumaista 18:9-kuvasuhteen HD+ LCD-näyttöä. Laitteessa on MediaTek 6762 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 Gt tallennustilaa, 13 + 2 megapikselin takakamera sekä 3300 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä on valitettavasti edelleen vanha Android 8 Oreo.
Xperia L3 on saatavilla maaliskuun puolivälistä lähtien 199 euron suositushintaan.
Sony julkisti uudet puhelimensa poikkeuksellisen laajalla 21:9-kuvasuhteen näytöllä
Sonyn uusi lippulaivamalli tottelee Xperia 1- ja keskihintaluokan mallit Xperia 10 -nimiä.
LG julkaisi V50 ThinQ 5G- ja G8 ThinQ -lippulaivapuhelimet sekä Dual Screen -lisäosan V50:lle
LG:n 5G-pelinavaus V50 ThinQ saa rinnalleen Dual Screen -lisäosan, joka mahdollistaa suojakuorimaisesti asennettavan toisen näytön käytön esimerkiksi pelatessa. G8 ThinQ tuo tietoturvan puolelle uutta kämmenen suoniin perustuvalla tunnistuksella.

LG on esitellyt MWC 2019 -messuilla uudet lippulaivamallit G- ja V-sarjoihin. Kuten tämän vuoden trendiin kuuluu, on V-sarjan uusi kärkinimi V50 varustettu 5G-tuella, mutta G-sarja joutuu odottamaan tukea vielä hamaan tulevaisuuteen.
LG V50 ThinQ 5G on kaksikosta suurikokoisempi 6,4-tuumaisine näyttöineen, kun G8 ThinQ:ssa on 6,1-tuumainen näyttö. LG on brändännyt OLED-näyttönsä FullVision-näytöiksi ja ne on varustettu leveydeltään ensimmäisen sukupolven lovea leveydeltään muistuttavilla lovilla.
Molemmat uusista maleista ovat panostaneet ääniominaisuuksiinsa mm. neljällä 32-bittisellä Hi-Fi-luokan DAC:lla ja DTS:X 3D Surround -tuella. G8:ssa on lisäksi tuotu tietoturvan saralle uutta kämmenen suoniin perustuvalla tunnistuksella. Tunnistus hyödyntään etupuolen Z -ToF-kameraa (Time of Flight) ja infrapunalähettimiä. V50:n erikoisuus on puolestaan erikseen myytävä suojakuorimainen Dual Screen -lisäosa, joka lisää puhelimeen toisen näytön esimerkiksi pelaamista varten. Dual Screen -lisäosa ei sisällä omaa akkua, vaan se ottaa virtansa suoraan puhelimen akusta.
LG V50 ThinQ 5G:n tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 159,2 x 76,1 x 8,3 mm
- Paino: 183 grammaa
- 6,4” OLED FullVision -näyttö, 3120 x 1440, 19,5:9 -kuvasuhde, HDR10
- Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri + X50-5G-modeemi
- 6 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa + microSD-korttipaikka (max. 2 Tt)
- WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, NFC
- Takakamerat:
- 16 megapikseliä, f/1.9, 1,0 µm, superlaajakuva
- 12 megapikseliä, f/1,9, 1,12 µm
- 12 megapikseliä, f/2.4, 1,0 µm, kauko-objektiivi
- Etukamerat 8 megapikseliä, f/1.9, 1,12 µm + 5 megapikseliä, f/2.2, 1,12 µm
- 4000 mAh:n akku, USB Type-C
Dual Screen for LG V50 ThinQ 5G:n tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 161,6 x 83,4 x 15,5 mm
- Paino: 131 grammaa
- 6,2” OLED FullVision -näyttö, 2160×1080
LG G8 ThinQ:n tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 151,9 x 71,8 x 8,4 mm
- Paino: 167 grammaa
- 6,1” OLED FullVision -näyttö, 3120 x 1440, 19,5:9 -kuvasuhde, HDR10
- Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
- 6 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa + microSD-korttipaikka (max. 2 Tt)
- WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, NFC
- Takakamerat:
- 16 megapikseliä, f/1.9, 1,0 µm, superlaajakuva
- 12 megapikseliä, f/1,9, 1,12 µm
- 12 megapikseliä, f/2.4, 1,0 µm, kauko-objektiivi
- Etukamerat 8 megapikseliä, f/1.9, 1,12 µm + Z Camera (ToF-kamera)
- 3500 mAh:n akku, USB Type-C
LG tulee tiedottamaan puhelinten hinnoista ja saatavuudesta lisää myöhemmin. G8 ThinQ:n rinnalle on luvassa myöhemmin myös G8s ThinQ, joka on varustettu pääosin samoin ominaisuuksin, mutta näyttö on vaihdettu 6,2-tuumaiseen FullHD+-näyttöön ja akku on saanut 50 mAh lisää kapasiteettia (yht. 3550 mAh).
Lähde: LG
LG julkaisi V50 ThinQ 5G- ja G8 ThinQ -lippulaivapuhelimet sekä Dual Screen -lisäosan V50:lle
LG:n 5G-pelinavaus V50 ThinQ saa rinnalleen Dual Screen -lisäosan, joka mahdollistaa suojakuorimaisesti asennettavan toisen näytön käytön esimerkiksi pelatessa. G8 ThinQ tuo tietoturvan puolelle uutta kämmenen suoniin perustuvalla tunnistuksella.
Samsung Galaxy A -sarja uudistui kahden mallin voimin: A30 ja A50
Samsungin Galaxy A -sarjan uudet A30- ja A50 -mallit on veistetty yhdestä puusta 6,4-tuumaisine Infinite U -näyttöineen, mutta erojakin on saatu mm. järjestelmäpiiri- ja kamerapuolelle sekä Bixby-ominaisuuksiin.

Samsung on julkaissut MWC 2019 -messuilla uudistuneen keskihintaluokan Galaxy A -sarjan. Uudistuneeseen A-sarjaan saadaan aluksi kaksi puhelinta, A30 ja A50.
Samsung Galaxy A -sarjan uudet mallit rakentuvat 6,4-tuumaisen Infinity U -näytön ympärille. Infinity U -näytöt on varustettu ylälaidan keskelle sijoitetulla ”pisaralovella”, johon on sijoitettu puhelimen selfiekamera.
Galaxy A -sarjan puhelimet on varustettu Samsungille tyypillisillä ominaisuuksilla kuten Bixby-virtuaaliavustajalla ja Samsung Health- sekä Samsung Pay -ominaisuuksilla. A30:n kohdalla Bixby-ominaisuudet kattavat vain Home- ja Reminder-ominaisuudet, mutta A50-mallilla mukana ovat myös Vision ja Voice.
Samsung Galaxy A -sarjan tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 158,5 x 74,7 x 7,7 mm
- Näyttö: 6,4” Infinity U -AMOLED, 2340×1080, 19,5:9-kuvasuhde
- Järjestelmäpiiri:
- A30: Samsung Exynos 7904 (2x 1,8 GHz Cortex-A73 + 6x 1,6 GHz A53)
- A50: Samsung Exynos 9610 (4x 2,3 GHz Cortex-A73 + 4x 1,7 GHz A53)
- Muisti ja tallennustila:
- A30: 3 Gt + 32 Gt tai 4 Gt + 64 Gt, microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
- A50: 4 Gt + 64 Gt tai 6 Gt + 128 Gt, microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
- Takakamerat:
- A30: 16 megapikseliä, f/1.7 + 5 megapikseliä, f/2.2 (superlaajakuva)
- A50: 25 megapilseliä, f/1.7 + 5 megapikseliä, f/2.2 (syvyyskamera) + 8 megapikseliä, f/2.4 superlaajakuva)
- Etukamera:
- A30: 16 megapikseliä, f/2.0
- A50: 25 megapikseliä, f/2.0
- Akku: 4000 mAh, 15 watin pikalataus
- Sormenjälkilukija: A30 takakuoressa, A50 näytön alla
Galaxy A -sarjasta saadaan Suomeen vain sen tehokkaampi inkarnaatio, A50. Samsung Galaxy A50:n suositushinta tulee olemaan 379 euroa. Tarkka julkaisuaikataulu paljastetaan myöhemmin.
Lähde: Samsung
Samsung Galaxy A -sarja uudistui kahden mallin voimin: A30 ja A50
Samsungin Galaxy A -sarjan uudet A30- ja A50 -mallit on veistetty yhdestä puusta 6,4-tuumaisine Infinite U -näyttöineen, mutta erojakin on saatu mm. järjestelmäpiiri- ja kamerapuolelle sekä Bixby-ominaisuuksiin.
NVIDIAn ajureista löytyi joukko haavoittuvuuksia, korjaukset saatavilla jo mm. GeForce-sarjalle
NVIDIAn ajureista löytyneet haavoittuvuudet voivat mahdollistaa mm. haitallisen koodin suorittamisen käyttäjätasoa korkeammin oikeuksin.

NVIDIAn ajureista on löytynyt uusia haavoittuvuuksia. Haavoittuvuudet koskevat ainakin osittain kaikkia nykyisten ajureiden tukemia näytönohjaimia ja käyttöjärjestelmiä.
NVIDIAn ajureista on löytynyt yhteensä kahdeksan oman CVE-numeron saanutta haavoittuvuutta. Haavoittuvuuksista puolet koskee NVIDIAn kerneliajuria nvlddmkm.sys ja yhtä lukuunottamatta kaikki haavoittuvuudet mahdollistavat tavalla tai toisella haitallisen koodin käyttöoikeuksien nostamiseen käyttäjätasoa korkeammalle.
Jo viime vuonna löytynyt CVE-2018-6260-haavoittuvuus puolestaan mahdollistaa datan vuotamisen sivukanavahyökkäyksen avulla, mutta se vaatii hyökkääjältä fyysisen pääsyn itse koneelle. CVE-2018-6260 on samalla ainut haavoittuvuuksista, joka koskee Linux-, FreeBSD- ja Solaris-käyttöjärjestelmiä.
NVIDIA on julkaissut tukisivuillaan listan ajureista, joissa haavoittuvuudet on korjattu. Pelaajien ja kotikäyttäjien onneksi NVIDIAn tuoreimmat 419.17-ajurit korjaavat mainitut haavoittuvuudet. Quadro- ja NVS-sarjojen näytönohjaimille R418-sarjan päivitetty versio on sama kuin GeForceilla, R400-sarjan 412.29 ja R390-sarjan 392.37. Tesla-laskentakorteille R418-sarjan 418.96 ja R400-sarjan 412.29 tulevat saataville ensi viikolla.
Linux-, FreeBSD- ja Solaris-puolella GeForce-, Quadro- ja NVS-näytönohjaimille korjatut ajuriversiot ovat R418-sarjalle 418.43, R400-sarjalle 410.104 ja R390-sarjalle 390.116. Tesla-laskentakortit saavat ajurinsa ensi viikolla ja ne ovat R418-sarjalle 418.39, R400-sarjalle 410.104, R396-sarjalle 396.82, R390-sarjalle 390.116 ja R384-sarjalle 384.183.
Lähde: NVIDIA
NVIDIAn ajureista löytyi joukko haavoittuvuuksia, korjaukset saatavilla jo mm. GeForce-sarjalle
NVIDIAn ajureista löytyneet haavoittuvuudet voivat mahdollistaa mm. haitallisen koodin suorittamisen käyttäjätasoa korkeammin oikeuksin.
Huawei julkaisi taittuvanäyttöisen Mate X -lippulaivapuhelimen
Huawein Mate X:n taittuva näyttö on toteutettu siten, että näyttö kattaa puhelimen etu- ja takapuolen kiinni taitettuna. Puhelimessa ei ole erillistä etukameraa, sillä sama kolmoiskamera toimii taittuvan näytön ansiosta sekä etu- että takakamerana.

Huawei on julkaissut MWC-messujen kynnyksellä oman näkemyksensä taittuvanäyttöisestä puhelimesta. Yhtiö on lähestynyt ajatusta päinvastaisesta kulmasta Samsungiin nähden, sillä Mate X:ssä näyttö jää puhelimen ulkopuolelle myös taitettuna.
Huawei Mate X rakentuu 8-tuumaisen 2480×2200-resoluution näytön ympärille. Taittetuna kokoon päänäytön kooksi muodostuu 6,6” ja resoluutioksi 2480×1148, jolloin käytössä aiemmistakin puhelimista tuttu 19,5:9-kuvasuhde. Näytön saranaa Huawei kutsuu haukansiipi-saranaksi.
Kiinni taitettuna puhelimen etupuoli on lähes pelkkää näyttöä, mutta takapuolelle jää erillinen kaistale, johon on sijoitettu Leican kanssa yhteistyössä toteutettu kolmoiskamera sekä sormenjälkilukijalla varustettu virtanäppäin. Ratkaisun myötä puhelimeen ei ole tarvittu erillistä selfiekameraa, sillä niiden ottaminen onnistuu puhelimen takapuolelle taittuvaa näyttöä etsimenä hyödyntäen. Kamerapalkki on muotoiltu siten, että sen takapuoli on tasainen puhelimen ollessa taitettuna kiinni, mutta taulutietokonetilassa avattuna puhelimen oikea laita nousee sen myötä vasempaa korkeammalle.
Huawei taiteilee aallonharjalla myös yhteyksien saralla, sillä puhelimessa on yhtiön uusi Balong 5000 -modeemi. Balong 5000 tukee 5G-verkkoja ja sen mahdollistamat latausnopeudet ovat alle 6 GHz:n taajuuksilla 4,6 Gbps ja millimetriaajuuksilla (mmWave) 6,5 Gbps. Balongin kerrotaan olevan lisäksi markkinoiden ensimmäinen SA- ja NSA-verkkoja (Standalone, Non-Standalone) tukeva 5G-modeemi.
- Ulkomitat:
- Avattuna: 161,3 x 146,2 x 5,4 mm (poislukien kamerapalkki)
- Suljettuna: 161,3 x 78,3 x 11 mm
- Paino: 295 grammaa
- Näyttö:
- Avattuna: 8” AMOLED-näyttö, 2480×2200, 55:62-kuvasuhde, 414 PPI
- Suljettuna: 6,6”, 2480×1148, 19,5:9-kuvasuhde + 6,38”, 2480×892
- HiSilicon Kirin 980 (2x 2,6 GHz Cortex-A76, 2x 1,92 GHz A76, 4x 1,8 GHz A55, Mali-G76 MP10)
- 8 Gt RAM-muistia
- 512 Gt tallennustilaa + tuki 256 Gt:n Nano Memory -muistikorteille
- Balong 5000 -5G-modeemi
- WiFi 802.11ac dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
- GPS (L1 + L5), AGPS, GLONASS, Galileo (E1 + E5a), BeiDou, QZSS (L1 + L5)
- Kolmoiskamera:
- 40 megapikseliä, f/1.8, PDAF
- 16 megapikseliä, f/2.2, superlaajakulma
- 8 megapikseliä, f/2.5, kauko-objektiivi
- 4500 mAh kahteen osaan jaettu akku, USB 3.1 Gen 1 Type-C, 55 W Huawei SuperCharge -pikalataus
- EMUI 9.1.1 / Android Pie
Huawei Mate X:n suositushinta on 2229 euroa ja se tulee saataville arviolta ensi kesänä. Huawei ja Elisa ovat ilmoittaneet tuovansa 5G-laitteen markkinoille yhteistyössä myöhemmin tänä vuonna.
Huawei julkaisi taittuvanäyttöisen Mate X -lippulaivapuhelimen
Huawein Mate X:n taittuva näyttö on toteutettu siten, että näyttö kattaa puhelimen etu- ja takapuolen kiinni taitettuna. Puhelimessa ei ole erillistä etukameraa, sillä sama kolmoiskamera toimii taittuvan näytön ansiosta sekä etu- että takakamerana.
HMD Global esitteli Barcelonassa Nokia 9 Pureviewin ja neljä muuta puhelinmallia
HMD Globalin MWC-julkistusten tähti on pitkään odotettu Nokia 9 Pureview -huippumalli viidellä takakameralla.

HMD Global on esitellyt odotetusti tänään Barcelonassa MWC-messujen ennakkotilaisuudessaan uuden Nokia 9 Pureview -lippulaivamallinsa. Lisäksi yritys esitteli neljä edullisempaa puhelinmallia.
Nokia 9 Pureview ei tarjonnut vuotojen ja huhujen päälle juurikaan yllätyksiä. IP67-suojattu laite on metallirunkoinen ja etu- sekä takakuori ovat lasia. QHD-tarkkuuden näyttö perustuu Plastic OLED -paneeliin ja on kooltaan noin kuusi tuumaa. Järjestelmäpiirinä on valitettavasti viime vuodelta peräisin oleva Snapdragon 845.
Suurin huomio kiinnittyy luonnollisesti poikkeukselliseen takakameraan, joka on toteutettu yhteistyössä Lightin ja Zeissin kanssa. Kamera koostuu viidestä erillisestä 12 megapikselin sensorista, joista kaksi on värillisiä ja kolme mustavalkoisia. Mustavalkosensorien tarkoituksena on parantaa tarkkuutta ja yksityiskohtia sekä vähentää kohinaa. Viideltä kameralta tulevan datan yhdistämisessä käytetään Lightin erillistä kuvaprosessoria.
Tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 155 x 75 x 8,0 mm
- Paino: 172 grammaa
- 5,99” PureDisplay Plastic OLED -näyttö, 1440 x 2880, HDR10, 18:9-kuvasuhde
- Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
- 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia
- 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa
- LTE-yhteydet (Cat.16, 4×4 MIMO)
- WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, Glonass, NFC
- Viisi takakameraa, Pureview Zeiss:
- 2 x 12 megapikselin värisensori, 1,25 um pikselikoko, f1.8,
- 3 x 12 megapikselin mustavalkosensori, f1.8
- Etukamera: 20 megapikseliä, 1,0 um pikselikoko
- 3320 mAh:n akku, USB Type-C (USB 3.1), 18 watin pikalataus, 10 watin langaton lataus
- Android 9 Pie (Android One)
Nokia 9 Pureviewin ohella yritys esitteli joukon edullisempia puhelinmalleja, joita ovat Nokia 210 -peruspuhelin sekä Nokia 1 Plus-, Nokia 3.2- ja Nokia 4.2 -älypuhelimet.
Nokia 4.2 sijoittuu alle 200 euron hintaluokkaan ja sen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat pienilovinen 5,71-tuumainen HD+ IPS-näyttö, Snapdragon 439 -järjestelmäpiiri, kahden tai kolmen gigan RAM-muisti, 16 tai 32 Gt:n tallennustila, 13 + 2 megapikselin kaksoistakakamera sekä 3000 mAh akku.
Nokia 3.2:n keskeisiä ominaisuuksia ovat puolestaan 6,26-tuumainen HD+ LCD-näyttö, Snapdragon 429-järjestelmäpiiri, 2 tai 3 Gt RAM-muistia, 16 tai 32 Gt tallennustilaa, 13 megapikselin takakamera sekä 4000 mAh akku. Nokia 1 Plus on lähtöhintaluokan Android Pie Go Edition -puhelin, josta löytyy 5,45″ 18:9-kuvasuhteen FWVGA+ IPS-näyttö, Mediatek MT6739WW-järjestelmäpiiri, gigatavu RAM-muistia, 8 tai 16 Gt tallennustilaa, kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen takakamera sekä 2500 mAh akku. Nokia 210 on Series 30+ -käyttöjärjestelmällä varustettu peruspuhelin 2,4-tuumaisella värinäytöllä.
Nokia 9 Pureviewin suositushinta on Suomessa 599 euroa ja se tulee kauppoihin 14. maaliskuuta. Laitteen ennakkotilaukset alkavat huomenna 25. helmikuuta. Nokia 4.2:n globaali lähtöhinta on 169 dollaria, mutta Suomen saatavuudesta ja hinnoista ilmoitetaan myöhemmin. Nokia 3.2:n globaali suosituslähtöhinta on 139 dollaria. Nokia 1 Plussan ja Nokia 210:n vastaavat hinnat ovat 99 ja 35 dollaria.
io-techin ensituntumat Nokia 9 Pureviewistä ja Nokia 4.2:sta voit lukea heti tuoreeltaan täältä.
HMD Global esitteli Barcelonassa Nokia 9 Pureviewin ja neljä muuta puhelinmallia
HMD Globalin MWC-julkistusten tähti on pitkään odotettu Nokia 9 Pureview -huippumalli viidellä takakameralla.
NVIDIA julkaisi GeForce 419.17 -ajurit näytönohjaimilleen
NVIDIAn uudet ajurit lisäävät virallisen tuen GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimelle sekä Game Ready -leimat Anthem- ja DiRT Rally 2.0 -peleille.

NVIDIA on julkaissut näytönohjaimilleen uudet ajurit. GeForce 419.17 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön näytönohjaimia Kepler-arkkitehtuurista lähtien.
GeForce 419.17 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimelle sekä Game Ready -leimat Anthem- ja DiRT Rally 2.0 -peleille. Lisäksi ajureissa on korjattu aiemmista löytyneitä haavoittuvuuksia. Ajureissa on mukaana myös uudet tai päivitetyt SLI-profiilit Apex Legendsille ja Far Cry New Dawnille. Ajurit korjaavat myös joukon tietoturva-ongelmia, joista voit lukea lisää täältä.
Muita uudistuksia ajureissa ovat uusi versio Ohjauspaneelista, joka lisää kehittäjäoptioihin mahdollisuuden hallita GPU Performance Counter -ominaisuutta, uusi Video Codec SDK 9.0, joka lisää NVENC/NVDEC-tuen Turing-arkkitehtuurille ja muita uudistuksia, sekä Optical Flow SDK 1.0.
Tuttuun tapaan ajurit korjaavat myös edellisten ajureiden ongelmia. Korjattujen bugien listalta löytyvät muun muassa Doom- ja Doom Eternal -pelien mustat dekaalit ja Battlefield V -pelin artifaktit, kun tekstuurien filtteörinti on asetettu korkealaatuiseksi NVIDIAn ohjauspaneelissa. Tiedossa olevien ongelmien listalta löytyvät puolestaan muun muassa G-Sync-näytöillä tapahtuva vilkunta, kun järjestelmään on lisäksi kytketty G-Sync Compatible -näyttö, Apex Legendsin kaatuilut ja Hitman 2:n grafiikan pikselöityminen. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).
NVIDIA julkaisi GeForce 419.17 -ajurit näytönohjaimilleen
NVIDIAn uudet ajurit lisäävät virallisen tuen GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimelle sekä Game Ready -leimat Anthem- ja DiRT Rally 2.0 -peleille.
Monikamerajärjestelmiin erikoistunut Light yhteistyöhön Sonyn kanssa
Light pääsee yhteistyön myötä tarjoamaan puhelinvalmistajille omia monikamerajärjestelmien referenssitoteutuksiaan, jotka hyödyntävät Sonyn kamerasensoreita.

Light on tullut teknologiauutisointia seuraaville varmasti tutuista erikoisesta, lukuisiin sensoreihin perustuvasta L16-kamerastaan. Lightin kantavana ajatuksena oli tarjota järjestelmäkameroihin verrattavaa laatua pokkarikoossa hyödyntäen yhden suuren sensorin sijasta 16 pienemmällä sensorilla, jotka yhdessä muodostivat yhden 52 megapikselin otoksen.
Oman pokkarinsa lisäksi Light on vienyt teknologiaansa myös mobiilimaailman suuntaan. Esimerkiksi HMD Globalin tulevan Nokia 9:n huhutaan hyödyntävän nimenomaan Lightin teknologiaa viiden kameran ratkaisussaan.
Nyt Light on kertonut tehneensä yhteistyösopimuksen Sonyn kanssa. Sopimuksen mukaan Light voi markkinoida Sonyn sensoreita hyödyntävää referenssiratkaisuaan eri OEM-valmistajille. Referenssialustaan kuuluu Sonyn sensoreiden lisäksi yhtiön oma Light-kuvaprosessori, josta on saatavilla maksimissaan 6, 16 tai 18 sensoria tukevat versiot. Yhtiön uutiskuvanakin nähtävissä renderöinneissä esiintyy kaksi neljän, yksi kuuden ja yksi yhdeksän sensorin kameraratkaisulla varustettua referenssipuhelinta, joista yhdeksän sensorisesta versiosta on nähty myös alla oleva valokuva.
Lightin mukaan ensimmäisenä teknologiaa tullaan näkemään neljää tai useampaa kameraa käyttävissä puhelimissa ja yhtiö uskoo pääsevänsä julkaisemaan lisää yhteistyöuutisia lähitulevaisuudessa. Toistaiseksi yksikään laitevalmistaja ei ole ilmoittanut käyttävänsä Lightin teknologiaa puhelimissaan. Light tulee osallistumaan ensi viikolla pidettäviin MWC-messuihin, jossa nähdään myös keynote-esitys yhtiön toimitusjohtajalta.
Lähteet: Light, Lehdistötiedote, Digital Trends
Monikamerajärjestelmiin erikoistunut Light yhteistyöhön Sonyn kanssa
Light pääsee yhteistyön myötä tarjoamaan puhelinvalmistajille omia monikamerajärjestelmien referenssitoteutuksiaan, jotka hyödyntävät Sonyn kamerasensoreita.