Uutiset

Uusi artikkeli: Kokeiltavana kolme massasta poikkeavaa kiinalaispuhelinta

Otimme io-techin kokeiluun kolme massasta poikkeavilla erikoisominaisuuksilla varustettua puhelinta pienemmiltä kiinalaisvalmistajilta.

io-techin älypuhelintestit pyörivät luonnollisesti pääosin niiden suurimpien valmistajien mallien ympärillä, joita myydään täkäläisillä markkinoilla eniten. Alkuvuoden uutuusjulkaisujen testikiireiden helpotettua päätimme ottaa kokeiltavaksi muutaman massasta poikkeavan mallin, joita on testattu io-techissä harvakseltaan ennenkin. Valitsimme pienemmiltä kiinalaisvalmistajilta kolme toisistaan hieman poikkeavaa mallia, joista kaikki tarjoavat jonkinlaisia massasta poikkeavia erikoisominaisuuksia.

Noin 300 euron hintainen Doogee S Mini on kolmikon pienin puhelin ja se valittiin mukaan juuri nykypäivän markkinassa poikkeuksellisen pienen näyttökokonsa vuoksi. Tavanomaista pienemmän koon lisäksi ostajalle on tarjolla myös lisäsuojauksin varustettu rakenne sekä IP68/69K-suojaluokitus, joka on tässä hintaluokassa vielä suht harvinainen ominaisuus.

Vajaan 500 euron hintainen Oukitel WP33 Pro valittiin mukaan ensisijaisesti jättikokoisen 22 000 mAh akun sekä takakuoreen sijoitetun kookkaan viiden watin kaiuttimen vuoksi. Kamerapuolelta löytyy myös pimeäkuvauksen mahdollistava infrapunakamera. Muiden kokeilussa käyneiden mallien tapaan myös WP33 Pro on suojattu tavanomaista puhelinta järeämmin.

Kolmas kokeiltavana vieraillut puhelin oli vajaan 600 euron hintainen Unihertz Tank 2, jonka erikoisuus on puhelimen yläpäätyyn integroitu HD-tarkkuuden laserprojektori. Erikoisvarustukseen kuuluu lisäksi mm. takakuoren 1300 lumenin ”leirintävalo”, infrapunakamera sekä kookas 15 500 mAh akku.

Tutustumme artikkeleissa kaikkiin kolmeen puhelimeen lyhyen kokeilujakson perusteella ja arvioimme erikoisominaisuuksien toimivuutta ja hyödyllisyyttä sekä laitteiden rahalle tarjoamaa vastinetta.

Lue artikkeli: Kokeilussa Doogee S Mini

Lue artikkeli: Kokeilussa Oukitel WP33 Pro

Lue artikkeli: Kokeilussa Unihertz Tank 2

Uusi artikkeli: Testissä MSI MPG 271QRX QD-OLED -pelinäyttö

Testissä MSI:n 27-tuumainen ja 360 Hz:n MPG 271QRX -pelinäyttö, joka on varustettu 1440p-resoluutiolla ja QD-OLED-paneelilla.

io-techin testissä on MSI:n noin 1000 euron hintainen 27-tuumainen QD-OLED-pelinäyttö MPG 271QRX, jossa on käytössä Samsungin uusi 3. sukupolven paneeli. Tasaisella paneelilla varustettu näyttö tukee 2560×1440-resoluutiota, 360 Hz:n virkistystaajuutta ja MSI myöntää sille kolmen vuoden kiinnipalamistakuun.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

Lue artikkeli: Testissä MSI MPG 271QRX QD-OLED -pelinäyttö

Video: Esittelyssä Huawei Watch Fit 3 -älykello

28.5.2024 - 12:00 / Juha Kokkonen Mainos Kommentit (0)

io-techin videolla unboksataan ja esitellään Huawein uusi neliskulmaisella näytöllä varustettu Watch Fit 3 -älykello.

Kaupallinen yhteistyö Huawein kanssa

Huawei toi toukokuussa julkaisemansa Watch Fit 3 -älykellon Suomessa myyntiin toukokuun lopulla 159 euron lähtöhintaan. 26 grammainen ja 9,9 mm paksu laite tarjoaa mm. 1,82-tuumaisen neliskulmaisen AMOLED-kosketusnäytön, kattavat terveys- ja treeniominaisuudet sekä jopa 7-10 vuorokauden akunkeston.

Tutustuimme videolla kilpailukykyisesti hinnotellun uutuuskellon tuotepakkaukseen sekä keskeisimpiin ominaisuuksiin. Sampsa löytää myös videolla kellosta hieman yllättävän ”lempiominaisuuden”.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Brittitubettaja rakensi pöytään integroidun ”näkymättömän” PC:n

Matthew Perks vie Youtube-videollaan huoneen sisustukseen sulautuvat pelitietokoneet uudelle tasolle rakentaessaan PC:n kaikkine oheistarvikkeineen huomaamattomasti yhden pöytälevyn sisään.

Englantilainen Matthew Perks, joka ylläpitää Youtubessa yli 4,5 miljoonan tilaajan DIY Perks -kanavaa, rakentaa tuoreella videollaan ”näkymättömän” PC:n pöydän sisään. Pöytään integroituja tietokoneita on toki nähty ennenkin ja Perks on itsekin tehnyt sellaisen aiemmassa videossaan, mutta tällä kertaa pöytä kätkee sisäänsä komponenttien lisäksi myös ultraleveän 45-tuumaisen OLED-pelinäytön sekä hiiren ja näppäimistön, jotka kaikki nousevat pöydästä esiin kekseliäällä, ulkoisesti näkymättömällä saranamekanismilla. Suljettuna luukku sulautuu lähes saumattomasti pöydän pintaan.

Videollaan Perks käyttää korkeussäädettävän FlexiSpot-pöydän runkoa, jonka päälle hän rakentaa 3 millimetrin alumiinilevystä onton, noin 7 senttimetrin paksuisen pöytälevyn, jonka hän viimeistelee ohuilla tammisilla levyillä saavuttaakseen puisen ulkoasun. Pöytälevyn sisään hän integroi itse kokoonpanon, johon kuuluu muun muassa nestejäähdytetyt Intel Core i9 13900K -prosessori ja GeForce RTX 4090 -näytönohjain. Perinteisen PC-virtalähteen sijasta hän käyttää tilan säästämiseksi kahta 500 watin galliumnitridivirtalähdettä, eli kyseessä on kanavan hengessä tosiaankin tee-se-itse-viritys, joskin hyvin suunniteltu ja toteutettu.

Vastoinkäymisiltäkään Perks ei videolla säästy, sillä hänen vanhoista palvelintietokoneiden jäähdytyssiileistä ja messinkisistä neliöputkista rakentama suurikokoinen jäähdytin osoittautuu kekseliäisyydestä huolimatta riittämättömäksi kuuminä käyville komponenteille. Lopulta hän päätyykin asentamaan rivin tuulettimia pöytälevyn takaosaan, jotka näkyvät vain pöydän alle kurkistaessa. Perksille onkin ominaista näyttää kanavallaan avoimesti myös takapakkeja, joita erilaisten projektien suunnittelussa ja rakentelussa tulee väistämättä vastaan.

Lähde: DIY Perks

Google on julistanut Geminin aikakauden alkaneeksi

Geminin aikakausi viittaa luonnollisesti tekoälyyn, jota yhtiö on tuomassa pääasiassa Gemini-kielimallinsa mahdollistamana yhä useampiin sovelluksiin ja palveluihinsa.

Google on nimennyt uuden Geminin aikakauden alkaneeksi, viitaten tekoälybottinsa nimellä tekoälyn aikakauteen. Yhtiön toimitusjohtaja Sundar Pichain mukaan yhtiö on investoinut tekoälyn kaikkiin osa-alueisiin tutkimustyöstä tuotteisiin ja infrastruktuuriin jo yli vuosikymmenen ajan.

Googlen tekoälyhankkeiden keskiössä on luonnollisesti Gemini-tekoälymallit. Yhtiön mukaan alusta asti multimodaaliseksi suunnitellun kielimallin Gemini 1.5 Pro -versio pyörittää jo miljoonan tokenin tehtäviä luotettavasti ns. tuotannossa, mikä on sen mukaan merkittävästi kilpailijoita edellä. Google on lisäksi ehtinyt jo avaamaan uuden, kahden miljoonan tokenin version testikäyttöön kehittäjille. Yhtiö on nyt myös julkaissut kevyemmän Gemini 1.5 Flash -version. Sen luvataan tarjoavan useimmissa tapauksissa vastaavaa laatua, kuin suuremmat kielimallit, mutta selvästi edullisemmalla loppuhinnalla.

Gemini tullaan tuomaan laajemmin yhtiön ohjelmistojen käyttöön, mutta jo ennen suoraa integraatiota hakupalveluun sitä tukevien tuotteiden käyttäjämäärät liikkuvat kahdessa miljardissa. Merkittävä osa tulee luonnollisesti Android- ja iOS-mobiilialustojen kautta, mutta varsinaisten käyttäjien määrä onkin sitten ihan toinen asia. Esimerkiksi mobiilin Gemini Advanced -mallia käyttämään on rekisteröitynyt vasta reilu miljoona käyttäjää. Gemini on nyt uutista kirjoittaessa jo integroitu osaksi Googlen hakupalvelua Yhdysvalloissa, mutta sen kiertoon on jo olemassa helpot ohjeet. Voit lukea Googlen muista sovellusintegraatioaikeista yhtiön blogista.

Muiden tekoälymallien osalta Google on esitellyt ensimmäisen version VideoFX-sovelluksesta, joka hyödyntää liikkuvan kuvan tuottamiseen erikoistunutta Veo-mallia. ImageFX ja MusicFX ovat puolestaan saaneet päivityksiä, joiden voimin yhtiö lupaa tuoda ne saataville jopa 110 maahan 37 eri kielellä.

Android-ekosysteemin puolella merkittävin uudistus tänä vuonna on luonnollisesti uusi Android 15 -käyttöjärjestelmä. Se parantaa käyttäjän yksityisyyttä mahdollistamalla erillisen ”yksityisalueen” perustamisen haluttuja sovelluksia varten. Yksityisalueen tarkastelu vaatii aina käyttäjän tunnistautumisen esimerkiksi sormenjäljellä. Theft Detection Lock puolestaan lukitsee puhelimen automaattisesti, mikäli tekoäly tunnistaa jonkun napanneen puhelimen kädestäsi ja lähteneen livohkaan vauhdilla.

Android TV tulee myös saamaan annoksen tekoäly katselusuositusten muodossa. Pelkän elokuvagenren ohella perusteita suosituksiin voivat olla esimerkiksi tietyt näyttelijät. Lisäksi kaikista ohjelmista ja elokuvista tuotetaan Gemini-kielimallin luoma kuvaus herättämään katsojan mielenkiinto.

Wear OS 5 -päivitys lupaa puolestaan parantaa lähinnä kahdella osa-alueella: akkukestossa ja kuntoilupuolella. Googlen esimerkissä Wear OS 5 -käyttäjän älykellon pitäisi kuluttaa maratonjuoksun aikana 20 % vähemmän akkua, kuin Wear OS 4 -kellojen. Kuntoilusovellus tukee nyt aiempaa laajempaa kirjoa erilaisia syötteitä, joista esimerkeiksi annetaan maakosketuksen kesto, askeleen pituus ja pystysuuntainen liikehdintä.

Lähde: Google

Uudelleenjärjestäytynyt Jolla julkaisi tekoälyavustajan ja uuden Sailfish OS -puhelimen

24.5.2024 - 04:01 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (38)

Jollyboys Groupin nykyään omistaman Jollan tekoälyavustaja perustuu minitietokoneeseen ja tottelee nimeä Mind2, kun uusi Sailfish-puhelin tunnetaan nimellä Jolla C2 tai Community Phone.

Historiansa aikana monissa tyrskyissä seilannut kotimainen Jolla on noussut jälleen jaloilleen viimeisimmästä aallonpohjasta ja julkaissut kaksi uutta Sailfish OS laitetta. Tarkalleen ottaen paattia ohjaa nykyään Jollyboys Group, joka osti vanhan Jollan liiketoiminnan viime vuonna hankkiutuen samalla eroon aiemmasta venäläisomistuksesta. Liiketoiminnot myös pilkottiin omiin yhtiöihinsä: Jollyboys Oy vastaa yrityksen alkuperäisen tuotteen eli Sailfish OS:n kehittämisestä, kun Seafarix Oy keskittyy autoalan ohjelmistoihin AppSupportin kanssa. Viimeisin tulokas yritysryppääseen on Venho AI, joka kehittää yksityisyyden huomioivia tekoälyratkaisuja.

Venho AI:n ensimmäinen luomus on Jolla Mind2 tekoälyavustaja. Mind2 on minitietokone, joka käyttää Sailfish Core käyttöjärjestelmää ja Jollan omaa Venho.ai tekoälyalustaa. Useimmista tekoälyavustajista poiketen Mind2 säilyttää tiedot itse laitteessa lähettämättä niitä pilveen, jolloin käyttäjällä on koko ajan kontrolli datastaan. Mind2 laitteen voi kuitenkin yhdistää myös haluamiinsa palveluihin.

Mind2 sisältää etukäteen ladattuja AI-agentteja, jotka kykenevät suorittamaan erilaisia tehtäviä. Agenttien avulla voi esimerkiksi analysoida sähköposteja ja asiakirjoja sekä lähettää viestejä eri alustoille tekoälyä hyödyntäen. Käyttö tapahtuu tietokoneen tai puhelimen selaimella verkkoyhteyen välityksellä. Avustajan kanssa voi keskustella kirjoittaen tai puhumalla.

Teknisesti Mind2 rakentuu Rockchip RK3588 järjestelmäpiirin ympärille. Siinä on 16 Gt muistia ja 128 Gt eMMC- sekä 1 Tt SSD-tallennustilaa. Lisäksi tallennustilaa voi laajentaa myös microSD-kortilla. Liitännöistä löytyy gigabitin verkkoliitin ja yksi USB-A- sekä kaksi USB-C-liitintä, joista toinen on käytettävissä vain lataamiseen. Langattomien yhteyksien osalta tuettuna ovat Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.2.

Perinteisempi uutuustuote on puolestaan Jolla Community Phone eli tuttavallisemmin Jolla C2. Kyseessä on hieman vastaava toteutus kuin alkuperäinen Jolla C, sillä Jolla ei itse valmista puhelinta vaan valmistuttaa sen uudella lisensointikumppanilla Reederillä. Alkuun myyntiin tulee rajattu 1000 kappaleen erä mutta valmistusmääriä kasvatetaan tulevaisuudessa tarvittaessa.

Jolla C2:n kaikkia teknisiä ominaisuuksia ei kerrottu vielä tässä vaiheessa mutta laite vaikuttaa olevan uudelleenbrändätty Reeder S19 Max Pro S. Kyseessä on markkinoiden edullisempaa päätä edustava laite, josta puuttuvat muun muassa 5G yhteydet. Jolla C2 on varustettu vielä toistaiseksi julkaisemattomalla Sailfish OS 5.0 käyttöjärjestelmällä.

  • Käyttöjärjestelmä: Sailfish OS 5.0
  • Prosessori: Octa Core (2 x Arm Cortex-A75, 6 x Cortex-A55)
  • Muisti: 8 Gt RAM
  • Tallennustila: 128 Gt + muistikorttipaikka
  • Näyttö: 6,52″, 1600×720
  • Akku: 4000mAh
  • Yhteydet: LTE+ (4.5G), BT 5.0, WLAN 802.11ac
  • Kamerat: 64 megapikseliä, 16 MP, 8 MP
  • Liitännät: USB-C, 3,5 mm audio
  • Mitat: 179x78x8,5 mm

Uutuustuotteiden lisäksi Jolla julkaisi Sailfish OS 4.6 Sauna version early adoptoreille ja paljasti myös Sailfish X:n saapuvan myöhemmin Syksyllä Xperia 10 IV ja V laitteille. Aiemmasta poiketen Sailfish X lisenssi ei ole enää kertamaksullinen vaan kuukausittain jatkuva tilaus 4,99 € / kk hinnalla. Sama koskee myös Jolla C2 puhelinta (sekä Mind2 laitetta hintaan 9,99 euroa per kk). Laitteita voi käyttää edelleen myös ilman lisenssiä mutta silloin lisensoitavat ominaisuudet eivät ole saatavilla.

Sekä Mind2 että Jolla C2 ovat ennakkotilattavissa välittömästi mutta tulevat saatavilla vasta myöhemmin syksyllä. Mind2 laitteen hinta on 699€ mutta 500 ensimmäiselle hinta 489€. Jolla C2:n hinta on 299€. Ennakkotilaajat saavat kaupan päälle myös 6kk (Mind2) tai 12kk (Jolla C2) kuukausimaksut.

Lähteet: Jolla Mind2, Jolla Community Phone Uutispohja on TechBBS-käyttäjä FlyingAnteron koostama ja hänen luvallaan toimituksen tarkistama ja muokkaama.

AMD julkaisi Radeon Anti-Lag 2 -ominaisuuden

Uusi viiveitä vähentävä teknologia pitää integroida peliin ja ensimmäisenä sen Techincal Preview -versiota tukee Counter-Strike 2.

AMD julkaisi viime vuonna Radeon Anti-Lag+ -ominaisuuden vähentämään viivettä peleissä, mutta joutui lopulta poistamaan ominaisuuden ongelmien vuoksi. Moninpelien näkökulmasta se rinnastui toteutuksensa vuoksi huijauksiin.

Nyt yhtiö on julkaissut uuden Radeon Anti-Lag 2 -ominaisuuden Technical Preview -versiona. NVIDIAn Reflexin tapaan Anti-Lag 2 pitää integroida peliin, eikä se toimi universaalisti. Ensimmäisenä pelinä tuki on intregroitu Counter-Strike 2:een. Kun testivaihe on ohi, AMD tulee julkaisemaan Radeon Anti-Lag 2 -ohjelmistokehityskitin GPUOpen-sivustolla.

Peliin integroituna teknologiana se pienentää viiveitä ajuritasolla toimivaa Radeon Anti-Lagia, jota ei tule sekoittaa takaisin vedettyyn Plus-versioon, paremmin. Viiveiden pienentäminen perustuu prosessorin tahdittamiseen, jotta sen näytönohjaimelle syöttämä data on mahdollisimman tuoretta. Löydät yltä yhtiön omat testitulokset ominaisuudelle eri kokoonpanoilla.

Kokeilunhaluiset voivat ladata AMD Software Adrenalin Edition 24.5.1 for Anti-Lag 2 Technical Preview -ajurit. Niiden asentamisen jälkeen Counter-Strike 2:n Advanced Video -asetuksiin ilmestyy mahdollisuus kytkeä ”AMD Anti-Lag 2.0” ominaisuus päälle. Ominaisuus toimii RDNA-arkkitehtuureihin perustuvilla näytönohjaimilla.

Pelin puolella viiveet saa näkyviin Alt+Shift+L-näppäinyhdistelmällä ja sitä toistamalla Latency Monitor -overlay vaihtaa tilaa No metrics, FPS only, FPS and latency (in ms), FPS and latency (in ms and frames), FPS and latency with Legend tilojen välillä. Yhtiö kehottaa käyttäjiä lähettämään ahkerasti bugiraportteja, mikäli teknologian kanssa havaitaan ongelmia.

Lähde: AMD, Lataa AMD Software 24.5.1 for Anti-Lag 2 Technical Preview -ajurit täältä

Samsung julkisti uuden tekoälykannettavansa Galaxy Book4 Edgen

Galaxy Book4 Edge on varustettu Qualcommin lippulaivatason Snapdragon X Elite -järjestelmäpiirillä ja se ottaa ilon irti niin Galaxy AI:sta kuin Microsoftin Copilot+:stakin.

Elektroniikkajätti Samsung on julkistanut tuoreeseen Galaxy Book4 -kannettavien mallistoonsa tekoälytoimintojen säestämänä Galaxy Book4 Edgen, jota pyörittää uusi Snapdragon X Elite -järjestelmäpiiri. Qualcommin lippulaivatason uutuuspiiriä hyödyntävät myös useat muut valmistajat uusissa tekoälykannettavissaan.

Book4 Edge on Windows 11 -kannettava ja hyödyntää sen puolesta Microsoftin uutta Copilot+-tekoälyä, mutta myös Samsungin omat Galaxy AI -toiminnot on tuotavissa kannettavaan yhteensopivista mobiililaitteista Androidin Link to Windows -toiminnon avulla. Copilot+:n toiminta hoituu niin lokaalisti laitteella Snapdragon X Elite -piirin avulla kuin pilven kauttakin. Tekoälyä voi kannettavalla siis hyödyntää myös ilman nettiyhteyttä.

Esimerkkejä mainostetuista tekoälytoiminnoista ovat Galaxy AI:n puolella muun muassa tutut Circle to Search, jolla voi etsiä yksittäisestä kuvan osasta tietoja Googlella ja Live Translate, joka kääntää vaikkapa videopuheluita englanninkieliseksi tekstiksi reaaliajassa näytölle. Copilot+-ominaisuuksia ovat esimerkiksi Cocreator kuvien luomiseen tekstikomennoilla ja näytöllä näkyvää toimintaa säännöllisesti tallentava Recall, jonka avulla käyttäjä voi selkokielisellä tekstikomennolla etsiä aiempiin toimiinsa liittyviä tietoja ja sisältöjä. Vaikka Recall ei käyttäjän toimintaa pilveen lataakaan, on se silti aiheuttanut esimerkiksi Isossa-Britanniassa tietoturvallisuushuolia viranomaistasolla.

Raudan osalta Book4 Edge on varustettu Snapdragon X Elite -piirin lisäksi 16 gigatavun LPDDR5X-RAM-muistilla ja 512 Gt:n tai 1 Tt:n tallennustilalla. Kannettavan näytössä on mukautuvan 120 hertsin virkistystaajuuden AMOLED-paneeli 2880×1800 pikselin resoluutiolla ja 500 nitin maksimikirkkaudella. Näytössä on myös kymmenen pisteen monikosketustoiminnallisuus eli ”10-Point Multi Touch”. USB-C:n kautta onnistuu 65 watin lataus ja Samsung lupailee lehdistötiedotteessaan Book4 Edgelle ”kokopäiväistä akunkestoa” ja jopa 22 tunnin videontoistoaikaa. Yhteyksien osalta tuettuna on uusi Wi-Fi 7. Kokovaihtoehtoina on 14:n ja 16 tuuman mallit ja myyntipakkauksessa toimitetaan USB-C-malliset laturi ja kaapeli.

Galaxy Book4 Edgen tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 14″: 312,3 mm × 223,8 mm × 10,9 mm / 16″: 355,4 mm × 250,4 mm × 12,3 mm
  • Paino: 14″ 1,2 kg / 16″: 1,6 kg
  • Snapdragon X Elite -järjestelmäpiiri (Adreno GPU & Hexagon NPU)
  • Näyttö: AMOLED, 120 Hz (VRR), 2880×1800 pikseliä (16:10), 500 nitin maksimikirkkaus (HDR), 120 % DCI-P3
  • RAM-muisti: 16 Gt (LPDDR5X)
  • Tallennustila: 512 Gt / 1 Tt
  • Windows 11 Home
  • Wi-Fi 7 (802.11be)
  • 2 MP:n kamera
  • Neljä kaiutinta
  • Akku ja lataus: 14″: 55,9 Wh / 16″: 61,8 Wh, 65 W
  • Liitännät:
    • 14″ & 16″: 2 × USB 4.0 Type-C, 1 × HDMI 2.1, kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä
    • 16″: 1 × USB 3.2, MicroSD-korttipaikka

Book4 Edge tulee saataville Yhdysvalloissa ja osissa Eurooppaa kesäkuun puolenvälin tienoilla, mutta saatavuuksista ja hinnoista Suomessa Samsung tiedottaa kuluvan vuoden aikana.

PÄIVITYS 30.5.2024:

Samsung on tiedottanut Galaxy Book4 Edge -mallien tulevan Suomessa saataville valittujen jälleenmyyjien kautta 18. kesäkuuta alkaen seuraavin hinnoin:

Galaxy Book4 Edge – 16″ 12 Core Pro (16 Gt / 1 Tt) – 2 099 €
Galaxy Book4 Edge – 16″ 12 Core (16 Gt / 512 Gt) – 1 899 €
Galaxy Book4 Edge – 14″ 12 Core (16 Gt / 512 Gt) – 1 799 €

Lähde: Samsungin lehdistötiedote

NVIDIA takoi jälleen uuden ennätystuloksen tekoälybuumin aallonharjalla

Yhtiön liikevaihto oli jopa 26 miljardia dollaria, mistä jäi kulujen ja muiden jälkeen käteen peräti 14,9 miljardia dollaria.

Omaa fiskaalivuottaan noudattava NVIDIA on julkaissut fiskaalivuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen tuloksen. Yhtiön fiskaalivuosi alkoi tammikuun lopulla ja päättyi 28. huhtikuuta.

NVIDIA on odotetusti rikkonut jälleen oman ennätysliikevaihtonsa päättyneellä neljänneksellä. Yhtiön loistavan tuloksen takana on tuttuun tapaan datakeskuspuoli ja vallalla oleva tekoälybuumi. NVIDIAn liikevaihto kohosi nyt jo jopa 26 miljardiin dollariin, mikä on 18 % viime neljännestä enemmän ja jopa 262 % vuoden takaista paremmin. Yhtiön käyttökate oli kalliiden datakeskuspiirien siivittämänä jopa 78,4 % ja tulosta taottiin kulujen jälkeen lähes 14,9 miljardia dollaria.

Osastokohtaisesti datakeskuspuolen liikevaihto oli ylivoimaisesti suurin osa koko liikevaidosta, eli jopa 22,6 miljardia dollaria. Kasvua viime neljännekseen nähden tuli 23 ja viime vuoteen nähden jopa 427 %. Gaming-osastoon on liitetty nyt mukaan myös ”AI PC” -puoli, vaikkei yhtiöllä varsinaista läsnäoloa kyseisillä markkinoilla tällä hetkellä olekaan. Pelipuolen liikevaihto oli 2,6 miljardia dollaria, mikä on 8 % viime neljännestä vähemmän ja 18 % vuoden takaista enemmän.

Ammattilaispuolella liikevaihto jäi 427 miljoonaan dollariin, mikä on sekin 8 % edeltävää neljännestä vähemmän, mutta vuoden takaiseen verrattuna liikevaihto on kasvanut 45 %. Neljäs ja viimeinen eli Automotive and Robotics -osasto sai kokoon 329 miljoonan dollarin liikevaihton, mikä oli 17 % edeltävää neljännestä ja 11 % vuoden takaista neljännestä paremmin.

NVIDIA ilmoitti lisäksi ”splittaavansa” osakekantansa 10:1-suhteella, eli jokainen osakkeenomistaja saa yhdeksän uutta osaketta vanhan rinnalle.

Lähde: NVIDIA, Uutiskuva: App Economy Insights @ X

Google lisää tekoälyvastauksia hakutuloksiin

Toistaiseksi generatiivisen tekoälymalli Geminin suoltamat vastaukset näkyvät vasta Yhdysvalloissa, mutta Googlen on tarkoitus laajentaa saatavuutta laajemmalle tulevaisuudessa.

Generatiivista tekoälyä yritetään liittää paraikaa kaikkiin mahdollisiin ja välillä mahdottomiinkin palveluihin, ohjelmistoihin ja muihin. Generatiivisen tekoälyn kärkinimiin lukeutuva Google on nähnyt tarpeelliseksi lisätä tekoälyä myös hakupalveluunsa aloittaen Yhdysvalloista, mutta muu maailma on seuraamassa myöhemmin perässä.

Google ilmoitti reilu viikko takaperin lisäävänsä generatiivista tekoälyä hakutuloksiinsa oman Gemini LLM-kielimallinsa voimin. Kielimalli lisää hakutulosten alkuun itse tuottamiaan vastauksia hakuun ennen varsinaisia hakutuloksia. Aluksi muutos tuli käyttöön vain Yhdysvalloissa ja englanniksi, mutta tukea tullaan laajentamaan muualle maailmaan ja muille kielille myöhemmin. Yhtiön näkemyksen mukaan Gemini tekee hakemisesta entistä helpompaa ja nopeampaa.

Hakupalvelun uudistumista ei ole otettu monessakaan paikkaa vastaan hymyssä suin, vaan pikemminkin päinvastoin. Kuten kaikki alaa seuraavat tietävät, generatiiviset tekoälymallit ovat edelleen hyvinkin erehtyväisiä ja eri tasoisia mokia, kriisejä ja kohuja on nähty jo moneen kertaan. Googlen hakupalvelu ei ole sekään immuuni ongelmille ja sen kerrotaan esimerkiksi ehdottaneen juomaan virtsaa virtsakivistä eroon pääsemiseksi.

Onneksi vaivaan on myös lääke, kuten sanonta kuuluu, ja Tom’s Hardwaren Avram Piltch kirjoittikin pikavauhdilla Chrome-laajennoksen, joka suodattaa tekoälyn ”vastaukset” pois hakutuloksia pilaamasta. Toinen vaihtoehto olisi joka kerta mennä erikseen verkkohaku-lehdelle ja hakea tuloksia sitä kautta. Kolmas ja kenties paras vaihtoehto ainakin työpöydällä on lisätä selaimen hakumoottorivaihtoehtoihin uusi Google (Web) -vaihtoehto, jossa Oikotieksi (Shortcut) asetetaan google.com ja ”URL, jossa kyselyn tilalla on %s” kenttään lisätään ”{google:baseURL}/search?udm=14&q=%s”, mikä ohjaa haun automaattisesti verkkohakuun. Mobiililaitteilla toteutus vaatii ylimääräistä kikkailua, johon löytyy kätevät ohjeet Tom’s Hardwaren artikkelista.

Lähde: Tom’s Hardware