Samsung julkisti uuden Galaxy XCover 5 -älypuhelimen

Nykymarkkinoiden yleisestä suuntauksesta poiketen Samsung on suunnitellut Galaxy XCover 5:n akun käyttäjän itse vaihdettavaksi.

Samsung on tänään julkistanut rajumpaan käyttöön suunnitellun Galaxy XCover -sarjansa uusimman tulokkaan – XCover 5:n. Uutuuspuhelin on totuttuun tapaan iskunkestävä, IP68-sertifioitu ja sen luvataan toimivan haastavissakin olosuhteissa.

Fyysisen kestävyyden lisäksi Samsung mainostaa puhelimen keskittyvän myös tietoturvaan Knox-tietoturva-alustan voimin. Oman lisäyksensä XCoverin valikoimiin tuovat myös näytön herkkä painalluksentunnistus, joka mahdollistaa sen käyttämisen hanskat kädessä ja laitteen kyljelle sijoitettu XCover Key -painike, jonka voi ohjelmoida käynnistämään haluamansa sovelluksen.

Suorituskyvystä uutuudessa huolehtii valmistajan viime kesänä julkaisemasta A21s:stä tuttu Exynos 850 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Vuonna 2019 julkaistun XCover 4S:n tapaan myös XCover 5:n 3000 mAh:n akku on tehty käyttäjän vaihdettavaksi. Akku tukee myös 15 watin pikalatausta joko USB Type-C -kaapelilla tai vaihtoehtoisesti puhelimen POGO-pinneillä.

Kameran virkaa Galaxy XCover 5:ssä hoitaa 16 megapikselin sensori F1.8-aukkosuhteen objektiivilla. Etukamera puolestaan on resoluutioltaan 5 megapikseliä ja aukkosuhteeltaan f2.2. Puhelin toimitetaan tuoreimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä.

Samsung Galaxy XCover 5:n tekniset tiedot:

  • Mitat: 147 x 71,6 x 9,2 mm
  • Rakenne: IP68-suojaus, MIL-STD810H-sertifikoitu
  • 5,3” TFT-näyttö, HD+
  • Exynos 850 -järjestelmäpiiri
  • 4 Gt RAM-muistia
  • 64 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka
  • LTE, Dual-SIM
  • 16 megapikselin takakamera, f1.8
  • 5 megapikselin etukamera, f2.2
  • NFC
  • Irrotettava 3000 mAh:n akku
  • Android 11

Samsung Galaxy XCover 5 tulee saataville valikoiduilla jälleenmyyjillä vielä kuluvan viikon aikana. Puhelimen hintaa Samsung ei ole vielä ilmoittanut.

Lähde: Samsung

Antec julkaisi uuden micro-ATX-kokoisen Dark Cube -tietokonekotelon

Dark Cube erottuu massasta ympärikäännetyn emolevykelkan ja pitkulaisen muotoilunsa myötä.

Antec on tänään julkaissut uuden micro ATX -emolevyjä tukevan Dark Cube -tietokonekotelon. Mielenkiintoisesti valmistaja mainostaa koteloa erityisesti mini-ITX-emolevyjä tukevana SFF (small form factor) -kotelona, mutta tilaa kuitenkin on myös mATX-emolevyille ja lisäkorttipaikkojakin on neljä kappaletta.

Antec Dark Cube on muotoilultaan varsin omintakeinen ja yleisilmeeltään hieman huomattavan suurikokoista erillistä näytönohjainkoteloa pitkulaisine muotoineen muistuttava kotelo, jonka sisuskalut ovat perinteiseen nähden väärinpäin, eli emolevy tulee vasemmalle kyljelle ja lisäkorttipaikat kotelon yläosaan. Kotelo käyttää materiaalinaan alumiinia ja itse sisusrunko, johon tietokone rakennetaan, liu’utetaan ulos ulkokuorestaan kotelon perästä.

Molemmat kyljet Dark Cubessa ovat lasia ja etupaneeliksi käyttäjä voi valita joko paremmin tuulettimet näyttävän lasisen tai ilmankiertoa parantavan mesh-paneelin. Etupaneelin jokaisesta neljästä kulmasta löytyy myös esiasennettu RGB-valaistus, jota voi säätää etupaneelin painikkeesta. Myös Dark Cuben katossa on lasia, jonka läpi on mahdollista nähdä koteloon asennettu näytönohjain.

Koteloon mahtuu kaikkiaan kolme tuuletinta – kaksi eteen ja yksi taakse. Nestejäähdytyksen osalta edestä löytyy tilaa maksimissaan 240 mm:n jäähdyttimelle ja takaa 120 mm:n jäähdyttimelle. Prosessoricoolerille tilaa on 175 mm ja näytönohjaimelle pituussuunnassa 330 mm. Virtalähteeksi kotelo hyväksyy ATX-standardin mukaiset laitteet maksimissaan 220 mm:n pituisena. Tallennustilaa koteloon voi asentaa yhden 2,5 tuuman ja yhden 3,5 tuuman levyn muodossa.

Kuten suhteellisen laajasta yhteensopivuudesta voi jo päätellä, ei kyseessä ole markkinoinnista huolimatta varsinaisesti pieni kotelo. Kotelolla on kokoa jopa suhteellisen paljon ja esimerkiksi samaan tapaan mATX-emolevyjä tukevaan Fractal Meshify C Miniin verrattuna Dark Cube on jopa 103 mm syvempi ja 23 mm leveämpi. Korkeutta Antecin uutuudella on kuitenkin 6 mm vähemmän.

Antec Dark Cuben tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 512 x 240 x 406 mm (49,9 litraa)
  • Paino: 12,8 kg
  • Materiaali: Alumiini, lasi
  • Etupaneelin liitännät: Virtapainike, LED-painike, 2 x USB 3.0, 3,5 mm:n kuulokeliitin, 3,5 mm:n mikrofoniliitin, 1 x USB Type-C 3.1
  • Yhteensopivat emolevyt: mATX, Mini-ITX
  • 2,5” levypaikat: 1
  • 3,5” levypaikat: 1
  • Laajennuskorttipaikat: 4
  • Lisäkorttien maksimipituus: 330 mm
  • CPU Coolerin maksimikorkeus: 175 mm
  • ATX-virtalähteen maksimipituus: 220 mm
  • Tuuletinpaikat:
    • Edessä: 2 x 120 / 140 mm
    • Takana: 1 x 120 mm
  • Jäähdytinyhteensopivuus:
    • Edessä: 240 mm
    • Takana: 120 mm

Antec ei ole ilmoittanuit Dark Cuben tarkkaa myyntiintuloajankohtaa, mutta valmistajan mukaan se on tulossa Euroopan markkinoille lähiaikoina. Dark Cuben suositushinta on 209 euroa.

Lähde: Sähköpostilehdistötiedote

Intelin 11. sukupolven Core -prosessorit saavat Ryzeneistä tutut jakajat muistiohjaimelle

Rocket Lake -prosessoreilla voi asettaa muistiohjaimen toimimaan joko ½:1-jakajalla puolikkaalla tai 1:1-jakajalla täydellä DDR-muistien kellotaajuudella.

AMD:n toi Ryzen-prosessoreissa mukana mahdollisuuden puolittaa muistiohjaimen kellotaajuus, jotta varsinaisten muistien kellotaajuus saataisiin venytettyä korkeammalle. Nyt sama vaikuttaisi tulevan mahdolliseksi myös Intelin leirissä.

Intel julkaisee uudet 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimelliset prosessorit 30. päivä kuluvaa kuuta, mutta ainakin saksalainen MindFactory ehti jo myydä ja toimittaa erän Core i7-11700K -prosessoreita tilaajille. Tuttuun tapaan prosessoreita liikkuu ennen aikojaan myös Aasiassa ja tämän kertaisten vuotojen lähteenä onkin kiinalaisen ChipHellin foorumit.

Vuodon mukaan Rocket Lake -prosessoreilla on BIOSissa uusi prosessorin sisäisen muistiohjaimen ja muistien kellotaajuuden jakaja. Jakajan käyttö mahdollistaa entistä korkeampien muistikellotaajuuksien saavuttamisen viiveiden kustannuksella. Joissain tapauksissa suuremmat muistikellotaajuudet ja niiden tuoma raaka muistikaista ovat kuitenkin korkeammista viiveistään huolimatta hyödyllisiä.

Ainakin yhden käyttäjäraportin mukaan Core i7-11700K:n muistiohjaimen 1:1-kertoimen katto tulisi vastaan 1866 MHz:n kellotaajuudella eli DDR4-3733-nopeudella. Tätä korkeampiin kellotaajuuksiin vaaditaan kertoimen tiputtaminen ½:1-tasolle, jolloin muistiohjain toimii puolella DDR4-muistien kellotaajuudesta. Kyse saattaa olla kuitenkin vain kyseisen prosessoriyksilön rajasta, eikä kiveen hakatusta totuudesta Rocket Lake -prosessoreissa. Tähän asti Intelin muistiohjainten kellotaajuus ei ole näkynyt käyttäjälle, mutta sen oletetaan olleen synkronoitu DDR-muistien kanssa. Verrokiksi AMD:n Ryzen-prosessoreilla muistiohjain venyy 1:1-kertoimella käytännössä vähintään 1800 MHz:iin eli DDR4-3600-nopeudelle ja ns. APU-piireillä eli grafiikkaohjaimella varustetuilla prosessoreilla edes 2000 MHz eli DDR4-4000-nopeudet eivät ole tavattomia.

Lähteet: ChipHell, Tom’s Hardware

Xiaomi julkaisi neljä Redmi Note 10 -sarjan älypuhelinta

Uutuusmallistosta ainoastaan Redmi Note 10 5G tukee 5G-verkkoja.

Xiaomi esitteli tänään uudet Redmi Note 10 -sarjan älypuhelimet. Viime vuonna julkaistusta Note 9 -sarjasta poiketen uutuusmallisto koostuu kolmen sijaan peräti neljästä puhelimesta – Note 10 -perusmallista, Note 10 5G:stä, Note 10 S:stä ja Note 10 Prosta. Ne ovat suoraa jatkoa Note 9- sekä 9T -sarjalle ja totuttuun tapaan puhelinten mallinimet Aasiassa poikkeavat jonkin verran länsimaista.

Aiemmin tänään Xiaomi ehti julkaisemaan Intian markkinoille Redmi Note 10-, Note 10 Pro- ja Note 10 Pro Max -älypuhelimet, joista ensimmäinen vastaa globaalia Note 10:tä ja Pro Max globaalia Note 10 Prota. Globaaleiden markkinoiden Note 10S:ää vastaavaa Note 10-sarjalaista Intian markkinoilla ei julkaistu.

Kolmea edellä mainittua globaaleiden markkinoiden puhelinta yhdistää nykyisin edullisissakin hintaluokissa yleistyneen 5G-verkkotuen puute, minkä myötä ne sijoittuvat Redminkin mallistossa hieman hämmentävään rakoon vanhemman Redmi Note 9T-mallin tukiessa 5G:tä. Neljäs Redmi Note 10 -sarjalainen, Redmi Note 10 5G, puolestaan nimensä mukaisesti tukee 5G-verkkoja. Kaikkia Note 10 -malleja yhdistäviä ominaisuuksia ovat AMOLED-näyttö sekä edeltäjistä parantuneet kameraominaisuudet.

Redmi Note 10S ja Redmi Note 10 jakavat keskenään monin osin yhteiset ominaisuudet. Molempien näyttönä toimii 6,43-tuumainen 1080p-resoluution AMOLED-näyttö, jonka virkistystaajuutta ei erikseen kerrottu, joten kyseessä on todennäköisesti tavanomainen 60 Hz:n näyttö. Molemmat myös luottavat neloiskamerajärjestelmään, jossa pääkameran parina on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera ja kaksi 2 megapikselin kameraa, joista toinen on makrokuvaukseen ja toinen syvyystietojen mittaukseen. Akulla molemmissa puhelimissa on kokoa 5000 mAh:n ja se tukee 33 watin pikalatausta.

Erot Redmi Note 10:n ja Note 10S:n välillä tulevat pääkameran resoluutiosta ja sisällä sykkivästä järjestelmäpiiristä. Note 10S:n pääkamerana toimii 64 megapikselin sensori, kun taas Note 10 -perusmallissa on 48 megapikselin sensori. Järjestelmäpiirien osalta perusmalli tarjoaa Qualcommin Snapdragon 678:n ja Note 10S MediaTekin Helio G95:n. Myös RAM-muistia Note 10S tarjoaa perusmallia enemmän. Yhteysominaisuuksien puolelta Note 10 -perusmallista puuttuu NFC-tuki.

Redmi Note 10:n (suluissa 10S:n) tekniset ominaisuudet:

  • Mitat: 160,46 x 74,5 x 8,29 mm
  • Paino: 178,8 grammaa
  • 6,43” AMOLED Dot Display -näyttö, Full HD+
  • Qualcomm Snapdragon 678 -järjestelmäpiiri (MediaTek Helio G95 -järjestelmäpiiri)
  • 4 tai 6 Gt (6 tai 8 Gt) LPDDR4X -muistia
  • 64 tai 128 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa
  • LTE, Dual-SIM, (NFC)
  • 3,5 mm:n ääniliitäntä, IR-lähetin, dual speakers, IP53-luokitus
  • Neloistakakamera
    • 48 megapikselin pääkamera (64 megapikselin pääkamera)
    • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera
    • 2 megapikselin makrokamera
    • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 13 megapikselin etukamera
  • 5000 mAh:n akku, 33 watin pikalataus.

Kaksikon yläpuolelle sijoittuva Redmi Note 10 Pro tarjoaa suuremman 6,67-tuumaisen Full HD+ -näytön AMOLED-paneelilla, joka yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen ja tehokkaamman Snapdragon 732G -järjestelmäpiirin. Suuren näytön suojana on Gorilla Glass 5 -suojalasi ja järjestelmäpiirille virtaa tuo 5020 mAh:n akku, joka tukee edullisempien mallien tavoin 33 watin pikalatausta.

Lisäksi kamerajärjestelmää on viritelty. Pääkameran resoluutio on edullinen hintaluokka huomioiden erittäin korkea 108 megapikseliä, minkä lisäksi erillisestä makrokamerasta on luovuttu. Makrokameran sijaan Pro-malli tarjoaa 5 megapikselin telekameran.

Redmi Note 10 Pron tekniset tiedot:

  • Mitat: 164 x 76,5 x 8,1 mm
  • Paino: 193 grammaa
  • 6,67” AMOLED Dot Display -näyttö, Full HD+, 120 Hz
  • Qualcomm Snapdragon 732G -järjestelmäpiiri
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4X -muistia
  • 64 tai 128 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa
  • LTE, Dual-SIM, NFC
  • 3,5 mm:n ääniliitäntä, IR-lähetin, stereokaiuttimet
  • Neloistakakamera
    • 108 megapikselin pääkamera
    • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera
    • 5 megapikselin telekamera
    • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 16 megapikselin etukamera
  • 5020 mAh:n akku, 33 watin pikalataus.
  • Android 11, MIUI 12

Redmi Note 10 5G on malliston ainoa 5G-yhteyksillä varustettu laite ja se onkin suunnattu markkinoiden edullisimmaksi 5G-puhelimeksi. Puhelimen sisällä sykkii 7 nm prosessilla valmistettu MediaTekin Dimensity 700 -järjestelmäpiiri, joka sijoittuu pykälän Redmi Note 9T:ssä nähdyn Dimensity 800U:n alapuolelle. 800U:n tavoin myös Dimensity 700 tukee Dual 5G SIM -ratkaisua, eli puhelimessa voi käyttää yhtä aikaa kahta 5G-verkossa olevaa SIM-korttia.

Näytön osalta Redmi Note 10 5G ottaa loikan Note 9T:n yläpuolelle sen 6,5-tuumaisen Full HD+ -näytön tukiessa nopeampaa 90 hertsin virkistystaajuutta, joka osaa sopeutua näytettyyn sisältöön pudottaen virkistystaajuuden 30 tai 60 Hz:iin videota toistaessa. Muista Redmi Note 10 -sarjalaisista poiketen Note 10 5G:n kohdalla Xiaomi ei mainostanut AMOLED-teknologiaa, joten kyseessä lienee perinteinen IPS-paneeli. Kamerajärjestelmänä Note 10 5G:ssä toimii 48 megapikselin pääkamera yhdessä 2 megapikselin syvyys- ja makrokameroiden kanssa. Järjestelmäpiirille virtaa tuo suurehko 5000 mAh:n akku, joka tukee 18 watin pikalatausta.

Redmi Note 10 5G:n tekniset tiedot:

  • Mitat: 161,81 x 75,34 x 8,92 mm
  • Paino: 190 grammaa
  • 6,5” Dot Display -näyttö, Full HD+, 90 Hz
  • MediaTek Dimensity 700 -järjestelmäpiiri
  • 4 tai 6 Gt (6 tai 8 Gt) LPDDR4X -muistia
  • 64 tai 128 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa
  • 5G, Dual-SIM, NFC
  • 3,5 mm:n ääniliitäntä, IR-lähetin
  • Kolmoistakakamera
    • 48 megapikselin pääkamera
    • 2 megapikselin makrokamera
    • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 13 megapikselin etukamera
  • 5000 mAh:n akku, 18 watin pikalataus.

Redmi Note 10 tulee saataville globaaleilla markkinoilla kolmena värivaihtoehona – Onyx Gray, Pepple White ja Lake Green. Tallennustila- ja muistivaihtoehtoja on myös kolme 4 / 64 Gt, 4 / 128 Gt ja 6 /128 Gt. Redmi Note 10:n suositushinnat alkavat 199 dollarista. Samoilla muistivaihtoehdoilla tarjolle tuleva Note 10 5G puolestaan on saataville neljässä värissä – Chrome Silver, Graphite Gray, Nighttime Blue ja Aurora Green. Redmi Note 10 5G:n hinnat alkavat 199 dollarista.

Redmi Note 10S:n värivaihtoehdot ovat muuten vastaavat kuin perusmallin, mutta vihreän Lake Green -värin sijaan tarjolla on sininsen Ocean Blue. Muistivaihtoehdot Note 10S:lle ovat 6 / 64 Gt, 6 / 128 Gt ja 8 / 128 Gt ja sen suositushinnat alkavat 229 dollarista. Redmi Note 10 Pro:n värivaihtoehdot ovat Onyx Gray, Glacier Blue ja Gradient Bronze ja se tulee saataville Note 10S:ää vastaavilla muistivarianteilla. Redmi Note 10 Pron hinnat alkavat 279 dollarista.

Suomen saatavuudesta ja hinnoista ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta todennäköisesti ainakaan kaikkien laitteiden kaikkia muistivariantteja ei kotimaassamme nähdä. Xiaomi on ilmoittanut kertovansa paikallisesta saatavuudesta myöhemmin kuluvan kevään aikana.

Lähde: Xiaomi, sähköpostilehdistötiedote

AMD laajensi SAM-tuen Ryzen 3000 -sarjalle ja päivitti Radeon Anti-Lag- ja Boost -ominaisuuksia

SAM eli Smart Access Memory on AMD:n nimi PCI Express Resizable BAR -tuelle.

AMD julkaisi tänään uuden Radeon RX 6700 XT -näytönohjaimen ja kertoi myös muista uusista päivityksistä samassa yhteydessä. Yhtiö on ehtinyt Radeon RX 6800- ja RX 6900 -sarjojen jälkeen päivittämään paitsi SAM-teknologiaa, myös Radeon Anti-Lag ja Boost -ominaisuuksia.

AMD:n Smart Access Memory eli tuki PCI Express Resizable BAR -ominaisuudelle mahdollistaa koko näytönohjaimen muistin osoittamisen prosessorilta, kun normaalisti prosessorilla on pääsy vain 256 Mt:n siivuun koko muistista. Ominaisuus parantaa suorituskykyä useissa peleissä, mutta joissain tapauksissa se ei vaikuta suorituskykyyn lainkaan tai jopa negatiivisesti.

Nyt yhtiö ilmoitti laajentaneensa Smart Access Memory -tuen virallisesti myös Ryzen 3000 -sarjan prosessoreille. Sarjan APU-piirit jäävät kuitenkin tuen ulkopuolelle. Tähän asti teknologia on ollut virallisesti tuettuna vain Ryzen 5000 -sarjan prosessoreilla, mutta todellisuudessa useat emolevyvalmistajat ovat tuoneet Ryzen 3000 -sarjaa tukevat BIOS-versiot joko valmiina tai beetaversioina käyttäjille jo aiemmin. Myös näytönohjainten puolella tuki on toiminut jo hyvän aikaa ainakin Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimilla, vaikka virallisesti yhtiö tukee ominaisuutta edelleen vain RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla.

Radeon Anti-Lag -ominaisuus on puolestaan päivittynyt tukemaan aiemmin tuettujen DirectX 9- ja 11-pelien lisäksi myös DirectX 12 -rajapinnalla. Ominaisuus mahdollistaa syöteviiveen (input lag) pienentämisen näytönohjainrajoitteisissa tilanteissa rajoittamalla kuinka nopeasti prosessori siirtyy seuraavan ruudun valmisteluun. Tämä minimoi viiveen syötteiden rekisteröinnistä niiden näkymiseen ruudulla. Ominaisuus toimii kaikilla yhtiön GCN- ja RDNA-näytönohjaimilla.

Radeon Boost on puolestaan ominaisuus, joka muuttaa pelin renderöintiresoluutiota liikkeen perusteella. Käytännössä sen tarkoitus on madaltaa resoluutiota liikkeessä, jolloin eroa on vaikeampi huomata. Teknologia on toiminut tähän asti vain DirectX 11 -rajapinnalla, mutta nyt teknologia on laajentunut myös DirectX 12 -rajapinnan puolelle ja uudella toimintatilalla. DX11-puolella toiminta pysyy ennallaan ja se on nyt nimetty Radoen Boost -teknologian alla Motion Adaptive Resolution -ominaisuudeksi. DX12-puolelle saatiin puolestaan uusi Motion Adaptive VRS, joka ainakin nimen perusteella toimii muuten samoin, mutta renderöintiresoluution sijasta pienennettäisiinkin vain varjostusresoluutiota. Valitettavasti AMD ei ole kertonut teknologian syvällisemmistä toimintaperiaatteista vielä mitään, eikä YouTube-striimin laatu riitä sanomaan yhtiön esittelemästä vertailuskenaariosta juuta tai jaata.

AMD julkaisi uuden Radeon RX 6700 XT -näytönohjaimen (RDNA2 / Navi 22)

Uuteen Navi 22 -grafiikkapiiriin perustuva näytönohjain on varustettu 40 Compute Unit -yksiköllä, 40 Ray Accelerator -yksiköllä ja 12 Gt:llä GDDR6-muistia 192-bittisen väylän takana.

AMD julkaisi tänään Where Gaming Begins: Ep. 3 -julkaisutilaisuudessaan uuden Radeon RX 6700 XT -näytönohjaimen. RDNA2-arkkitehtuuriin perustuva näytönohjain on suunnattu 1440p-resoluutiolle ja kilpailemaan ensisijaisesti NVIDIAn GeForce RTX 3060 Ti- ja RTX 3070 -näytönohjainten kanssa.

Radeon RX 6700 XT perustuu ennakkotietojen mukaisesti uuteen Navi 22 -grafiikkapiiriin. TSMC:n 7 nanometrin valmistusprosessia hyödyntävä Navi 22 on varustettu yhteensä 40 Compute Unit -yksiköllä, mikä tarkoittaa 2560 stream-prosessoria, 160 teksturointiyksikköä, 40 Ray Accelerator -yksikköä ja 64 ROP-yksikköä. Grafiikkapiirin peruskellotaajuus on 2321 MHz, Game-kellotaajuus 2424 MHz ja Boost-kellotaajuus 2581 MHz.

Laskentayksiköiden kaveriksi Navi 21:ssä on yhteensä 192-bittinen muistiväylä, jonka jatkeena on 12 gigatavua 16 Gbps:n GDDR6-muistia. Muistikaistaa on siten tarjolla yhteensä 384 Gt/s, mutta sen tukena on Navi 21:n tapaan uutta L3-tason Infinity Cache -välimuistia kasvattamassa realisoituvaa muistikaistaa. Navi 22:ssa IF-välimuistia on 96 Mt, eli suhteessa laskentayksiköihin enemmän, mutta muistiväylään verrattuna saman verran kuin Navi 21:ssä. Näytönohjaimen TBP-arvo (Total Board Power) on 230 wattia.

Suorituskyvyn osalta AMD esitteli näytönohjainta vain 1440p-resoluutiolla ja hyvänä päivitysmallina esimerkiksi GeForce GTX 1070 Ti- ja RTX 2080 Super -näytönohjaimille, eikä yhtiö jättänyt käyttämättä tilaisuutta huomauttaa joidenkin pelien varaavan jo 1440p-resoluutiolla yli 8 tai jopa yli 10 Gt muistia. RX 6700 XT:n nykysukupolven verrokit ovat kuitenkin GeForce RTX 3060 Ti ja RTX 3070, joihin AMD uutuuttaan yhteensä kahdeksassa pelissä. Yhtiön mukaan 1440p-resoluutiolla ja maksimiasetuksin RX 6700 XT peittoaa molemmat verrokeistaan Assassin’s Creed Valhallassa, Borderlands 3:ssa, Call of Duty: Black Ops – Cold Warissa, Dirt 5:ssä ja Hitman 3:ssa. Gears 5:ssä ja Cyberpunk 2077:ssä RX 6700 XT sijoittuu GeForce-mallien väliin ja Watch Dogs Legionsissa se jää suorituskyvyssä myös RTX 3060 Ti:n jalkoihin. Vaikka diassa mainitaan maksimiasetukset, on Cyberpunk-tulokset on ajettu ilman säteenseurantaa, sillä pelin kehittäjä ei ole vielä päivittänyt peliinsä säteenseurantatukea AMD:n näytönohjaimille.

Radeon RX 6700 XT saapuu myyntiin 18. maaliskuuta ja sen virallinen veroton suositushinta on 479 dollaria. Näytönohjaimen referenssimalli tulee myyntiin suositushintaan AMD:n omaan verkkokauppaan, mutta AIB-mallien ja jälleenmyyjien hinnastot ovat vielä arvailujen varassa.

AMD Radeon RX 6700 XT -tuotesivut

Video: Rakensimme RGB-valaistun Mini-ITX-pelikoneen

3.3.2021 - 21:55 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (13)

Kasasimme Mini-ITX-kokoisen pelitietokoneen, jonka sisuksissa on suorituskykyistä rautaa ja RGB-väriloistetta.

Kaupallinen yhteistyö MSI:n kanssa

Tietokone kasattiin Mini-ITX-kokoiselle MSI:n MPG B550I Gaming Edge Wi-Fi -emolevylle, johon asennettiin AMD:n Ryzen 5 5600X -prosessori, 32 gigatavua HyperX:n DDR4-3600-muistia ja kaksi Kingstonin teratavun kokoista KC2500-mallista NVMe M.2 SSD:tä. Pelien pyörittämisestä vastaa MSI:n pienikokoinen GeForce RTX 3070 Ventus 2X -näytönohjain.

Prosessoria jäähdytetään Cooler Masterin Masterliquid ML240L V2 RGB -AIO-nestekierrolla, virransyötöstä vastaa SFX-kokoinen Cooler Master V750 -virtalähde ja koko komeus kasattiin Cooler Masterin Masterbox NR200P -koteloon.

Hintaa tietokoneelle kertyi nykyisessä markkinatilanteessa noin 2350 euroa.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

AMD julkaisee Radeon RX 6700 -näytönohjaimet – io-tech seuraa livenä

AMD: kertoo tänään uusista Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimista alkaen kello 18.00.

AMD julkaisee tänään kello 18:00 uudet Radeon RX 6700 -sarjan näytönohjaimet. io-tech tulee seuraamaan julkaisua tiiviisti ja lähetämme samanaikaiseti kisastudiomaisen livestream-lähetyksen YouTube-kanavallamme.

Where Gaming Begins Ep3 -tapahtuma on nähtävissä AMD:n omalla Youtube-kanavalla.

io-tech seuraa AMD:n julkaisutilaisuutta Youtubessa suorana lähetettävässä kisastudiossa klo 17:50 alkaen. Spekuloimme etukäteen tulevaa julkaisua ennakkovuotojen pohjalta sekä seuraamme ja kommentoimme AMD:n live-striimiä ja vedämme lopuksi yhteen julkaistutilaisuuden annin. Studiossa ovat äänessä Sampsa ja Petrus.

Tilaamalla io-techin Youtube-kanavan ilmaiseksi ja klikkaamalla kelloikonia, saat ilmoituksen, kun lähetys alkaa.

Katso io-techin live-striimi Youtubessa

MSI: Kaikki Z490-emolevymme tukevat PCI Express 4.0 -väyliä Rocket Lake -prosessoreilla

MSI:n mukaan kaikki yhtiön Z490-emolevyt sisältävät sekä PCIe 4.0 x16 -tuen näytönohjaimelle että x4 -tuen M.2-asemalle, mitä ei voida pitää itsestäänselvyytenä 400-sarjan emolevyillä.

Intelin 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimelliset Core-työpöytäprosessorit saapuvat myyntiin 30. päivä kuluvaa kuuta. Yhtiö varmisti jo hyvissä ajoin viime vuonna, että tulevat prosessorit tulevat toimimaan myös edeltävän sukupolven Z490-emolevyillä ja PCI Express 4.0 -tuenkin olevan emolevystä riippuen mahdollista.

Nyt MSI on ilmoittanut ensimmäisenä valmistajana, että kaikki sen Z490-piirisarjaan perustuvat emolevyt tukevat 11. sukupolven Core-prosessoreilla paitsi PCIe 4.0 x16 -väylää näytönohjaimelle, myös yhdelle M.2-liittimelle. Tuki molemmille ei ole itsestäänselvyys, sillä Z490-piirisarjalle tarkoitetuissa Comet Lake -prosessoreissa oli käytettävissä vain 16 PCIe-linjaa, kun Rocket Lakeissa niitä on M.2-liittimen mahdollistavat 20.

MSI:n Z490-valikoimaan kuuluvat MEG-sarjan Godlike-, Ace- ja kaksi Unify-mallia, MPG-sarjan Gaming Carbon, Gaming Edge ja Gaming Plus, sekä MAG Z490 Tomahawk ja Z490-A Pro. Emolevyt vaativat PCIe-tukea varten BIOS-päivityksen ja löydät kullekin mallille oikean BIOS-version yllä olevasta taulukosta.

Myös muut valmistajat tulevat tukemaan PCI Express 4.0 -väyliä ainakin osalla 400-sarjan emolevyjään, mutta ne eivät ole julkaisseet asiasta vielä MSI:n kaltaista kattavaa tiedotetta. Mikäli harkitset esimerkiksi Rocket Lake -prosessoriin ja PCIe 4.0 -väyläiseen M.2 -liittimeen päivittämistä nykyisellä 400-sarjan emolevyllä, on syytä tarkistaa niiden yhteensopivuus emolevyvalmistajan verkkosivuilta.

Lähde: MSI

 

Video: Syitä, minkä takia ei kannata ostaa valmispelikonetta

Käymme videolla läpi valmiskoneiden toteutuksen tyypillisiä kompastuskiviä.

Tämänhetkisessä markkinatilanteessa valmispelikoneen hankkiminen saattaa olla houkuttelevampaa kuin pitkään aikaan, sillä itselle mieluisen pelikoneen rakentaminen erilliskomponenteista saattaa olla käytännössä mahdotonta, mutta uutuuskomponentteja on jonkin verran saatavissa valmiskoneiden muodossa.

Käymme videolla läpi seikkoja minkä takia valmispelikoneen hankkiminen ei välttämättä ole järkevää ja mihin asioihin on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota sellaista ostaessa. Videon tulevassa toisessa osassa tullaan käymään läpi asioita, jotka saattavat puoltaa valmiskoneen hankkimista.


AOC-jalusta

Videolla käytämme esimerkkinä Lenovon valmispelikonetta, joka sisältää Ryzen 5 3600 -prosessorin, 8 Gt RAM-muistia, 256 Gt M.2 SSD-aseman, GeForce GTX 1650 Super -näytönohjaimen sekä Windows 10 Home -käyttöjärjestelmän.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa