Intelin suorituskykykaavio 8. sukupolven Core-prosessoreille vuoti nettiin

Intelin oman näkemyksen mukaan uudet 8. sukupolven Core-prosessorit tulevat tarjoamaan merkittävän parannuksen suorituskykyyn.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi 8. sukupolven Core-prosessoreita. 8. sukupolven Coret tulevat työpöydällä perustumaan Coffee Lake -arkkitehtuuriin ja mobiilipuolella Kaby Lake-R -siruun.

Coffee Lakesta ja koko sukupolvesta on vuotanut tähän mennessä liki kaikki mahdollinen tieto lukuun ottamatta suorituskykyä. Tähänkin on nyt saatu korjaus, kun ”czqcxx”-nimimerkkiä käyttävä käyttäjä lähetti kuvan Intelin pitämästä tilaisuudesta Chiphellin keskustelufoorumeille.

Intelin mukaan 8. sukupolven Core-prosessorit tulevat tarjoamaan mallista ja tilanteesta riippuen 11 – 65 % parempaa suorituskykyä kuin 7. sukupolven prosessorit. Tulkintamme mukaan luvut esittävät todennäköisimmin yhden ja usean säikeen suorituskykyä, mutta tälle on toistaiseksi mahdotonta saada varmistusta ja jotkin luvuista vaikuttavatkin olevan ristiriidassa tulkintamme kanssa.

Pakan pohjimmaisissa Core i3 -malleissa siirrytään 8. sukupolven myötä kahdesta neljään ytimeen. Aiemmin i3-malleissa käytössä ollut Hyper-threading-tuki on kytketty pois päältä, joten prosessorit kykenevät jatkossakin suorittamaan vain neljää säiettä. Intelin luvuissa Core i3-8100:n ja i3-8350K:n luvataan saavuttavan 16 ja 17 % paremman suorituskyvyn edeltäjiinsä nähden yhdellä säikeellä ja 61 ja 65 % paremman suorituskyvyn kaikkia säikeitä hyödynnettäessä.

Core i5 -puolella siirrytään puolestaan neljästä ytimestä kuuteen ytimeen. Edeltäjiensä tavoin uuden sukupolven Core i5 -mallit eivät tue Hyper-Threading-teknologiaa. Core i5-8400:n ja i5-8600K:n luvataan tarjoavan 29 ja 19 % parempaa suorituskykyä yhdellä säikeellä ja 61 ja 55 % parempaa suorituskykyä usean säikeen testeissä.

Malliston huipulta löytyvät Core i7 -mallit ovat ainoat Hyper-Threading-teknologiaa tukevat Coffee Lake -prosessorit. Uusissa Core i7 -malleissa on käytössä kuusi ydintä ja HT:n myötä 12 säiettä, kun aiemmassa sukupolvessa oli neljä ydintä ja kahdeksan säiettä. Intelin lukujen mukaan Core i7-8700 ja i7-8700K parantaisivat suorituskykyä edeltäjiinsä nähden yhdellä säikeellä 18 ja 11 % ja usealla säikeellä 58 ja 51 %.

Lähde: Chiphell

Näkökulma: Radeon RX Vega 64:n hintasekoilu

AMD ilmoitti Radeon RX Vega 64:n verottomaksi suositushinnaksi Yhdysvalloissa 499 dollaria ja Euroopassa 499 euroa. Todellinen hintataso poikkeaa kuitenkin pari päivää julkaisun jälkeen täysin luvatusta. Mistä oikein on kyse?

AMD teki ympäri Eurooppaa yhteistyötä 15 jälleenmyyjän kanssa, joille oli toimitettu Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimia varastoon julkaisupäiväksi 14. elokuuta. Pohjoismaissa yhteistyökauppa oli Norjassa ja Ruotsissa toimiva Komplett, joka avaa ovensa Suomessa vasta myöhemmin tänä syksynä eikä toistaiseksi myy ja lähetä tuotteita Suomeen.

Komplett oli saanut norjalaisen tek.no-sivuston mukaan yhteensä 275 kappaletta Vega 64 -näytönohjaimia varastoon, joista se myi yksittäisinä näytönohjaimina ilman pelejä noin 200 kappaletta 5090 Ruotsin kruunun eli 534 euron hintaan. Briteissä Overclockers UK myi muutama sata näytönohjainta 449 punnalla ja Saksassa Mindfactory myi 60 näytönohjainta reilun 500 euron hinnalla. Käytännössä ensimmäinen erä Vega 64 -näytönohjaimia myytiin julkaisun jälkeen ensimmäisten tuntien tai minuuttien aikana niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.

Kun ensimmäinen erä loppui, Vega 64:n hinta pomppasi Yhdysvalloissa 100 dollaria ja Euroopassa yli 100 euroa sillä tarjolla on enää kalliimpia kahdella pelillä varustettuja Radeon Pack -paketteja eikä pelkkiä näytönohjaimia.

Yhdysvalloissa Newegg.com-verkkokaupassa Vega 64 maksaa nyt 599 dollaria ja Saksassa 649 euroa. Useampi jälleenmyyjä onkin vahvistanut medialle, että 499 dollarin tai noin 500 euron julkaisuhinta ensimmäiselle erälle oli mahdollinen ainoastaan AMD:n tarjoamilla alennuksilla. Kun jälleenmyyjät ovat joutuneet palaamaan normaaleihin rutiineihin ja tilaamaan näytönohjaimet tukkureilta ja valmistajilta, ei 499 euron julkaisuhinta ole enää mahdollinen tai tuotetta myytäisiin tappiolla.

Suomessa Radeon RX Vega 64:n hinnoittelu on tällä hetkellä täysin järjetön. Halvin Vega 64 löytyy Hinta.fi-hintavertailun mukaan listattuna Multitronicissa 725 euron hintaan, mutta sen saatavuutta ei ole vahvistettu. Jimm’s PC-Store on listannut kotisivuillaan julkaisupäivästä lähtien Sapphiren Radeon RX Vega 64 -mallit, jotka tulevat normaalisti tukkurilta ilman AMD:n tukea ja hinnat ovat alkaen 769 euroa.

Uuden näytönohjaimen julkaisun yhteydessä saatavuus on yleensä rajoitettua ja myyntihinnat saattavat olla hieman suositushintaa korkeammat. Radeon RX Vega 64:n tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole parista kymmenestä vaan jopa sadoista euroista. Lisäksi AMD kommunikoi median suuntaan ennen julkaisua ainoastaan 499 dollarin tai noin 500 euron hinnasta, mutta jälleenmyyjiltä tihkuneiden tietojen mukaan kyseessä on ollut vain keinotekoinen temppu, jolla hinta saatiin näyttämään hetken alhaisemmalta kuin todellisuudessa tuotetta on mahdollista myydä. Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee se tosiasia, että media on maailmanlaajuisesti tehnyt arvosteluissaan johtopäätökset AMD:n ilmoittamaan julkaisuhintaan perustuen.

Edullisimmillaan Radeon RX Vega 64:ää myytiin Saksassa 509 euron hinnalla, jolloin se on suorituskykynsä puolesta hyvä näytönohjain. Jos hintalappu on kuitenkin yli 600 euroa tai jopa yli 700 euroa, kuten tällä hetkellä Suomessa, muuttuu tuomio radikaalisti.

Yllä olevassa graafissa on esitetty Radeon RX Vega 64:n suorituskyky suhteessa hintaan, jos käytössä on Euroopan 499 euron suositushinta, tämän hetken 649 € hintataso Saksassa ja Jimm’s PC-Storen edullisin listaama 769 € hintainen Sapphiren Vega 64. Vertailukohtina ovat edullisimmat Suomessa myynnissä olevat GeForce GTX 1080- ja 1080 Ti -mallit.

Kiitosta ei ole myöskään ole tullut saatavuudesta, varsinkin kun HardOCP:n haastattelussa AMD:n markkinointi- ja PR-johtaja Chris Hook kertoi Vegan julkaisun viivästyneen saatavuuden varmistamiseksi pelaajille (0:50). Monissa maissa, kuten Suomessa, näytönohjaimia ei kuitenkaan ollut saatavilla ensimmäistäkään ja heti julkaisun jälkeen yritys julkaisi erillisen kryptovaluuttojen louhintaan tarkoitetun ajuriversion.

Edullisempi Radeon RX Vega 56 saapuu myyntiin 28. elokuuta ja sen veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 399 dollaria. Euroopan suositushinnaksi odotetaan 399 euroa ja Suomessa hintatason pitäisi olla alvin kera noin 420 euroa eli samalla tasolla GeForce GTX 1070:n kanssa.

AMD valmistelee parhaillaan virallista lausuntoa Radeon RX Vega 64:n julkaisuhinnoittelusta, joten jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä ja uutisoimme AMD:n lausunnosta, kunhan se julkaistaan.

Olemme päivittäneet io-techin Radeon Vega RX 64 -artikkeliin tuoreet tiedot epäselvyyksistä hinnan suhteen, emmekä toistaiseksi anna näytönohjaimesta minkäänlaista suositusta hintaan perustuen.

Viivästynyt The Essential Phone -älypuhelin vihdoin saatavilla

17.8.2017 - 19:13 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

Pahasti viivästynyt The Essential Phone -älypuhelin on vihdoin saatavilla Yhdysvalloissa.

Androidin luojiin kuuluvan Andy Rubinin älypuhelinstartup Essential on tiedottanut aloittaneensa toukokuun lopulla julkaisemansa The Essential Phone -älypuhelimen toimitukset. Alkuperäisen aikataulun mukaan toimitusten piti alkaa jo kesäkuun lopulla, mutta ne viivästyivät lopulta puolentoista kuukauden verran. Uutisoimme viivästyksistä heinäkuun alkupuolella.

Toistaiseksi The Essential Phone on saatavilla 699 dollarin hintaan vain Yhdysvalloissa Sprintin, Best Buyn ja Essentialin oman verkkokaupan kautta. Yritys ei ole toistaiseksi kertonut tarkemmista suunnitelmista puhelimen tuomisesta kansainvälisille markkinoille.

Tiedotteen yhteydessä Andy Rubin lupaa puhelimen saavan uusimmat Android-versiopäivitykset seuraavan kahden vuoden ajan sekä Androidin tietoturvapäivitykset seuraavien kolmen vuoden ajan. Lisäksi yritys suunnittelee julkaisevansa uusia lisävarusteita muutaman kuukauden välein.

The Essential Phonen keskeisimpiä teknisiä ominaisuuksia ovat kapeareunainen 5,7-tuumainen QHD-näyttö, Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, 4 Gt RAM-muisti, 128 Gt tallennustila, kahta 13 megapikselin sensoria käyttävä takakamera, 3040 mAh akku ja kustomoimaton Android-käyttöjärjestelmä. Lisäksi erikoisuutena laite tukee lisälaite-ekosysteemiä, joka hyödyntää magneettikiinnitystä ja langatonta datansiirtoa.

Lähde: Essential

Huawei Mate 10 julkaistaan 16. lokakuuta

17.8.2017 - 13:31 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Huawein Mate 10:n huhutaan tuovan pöytään uuden Kirin 970 -järjestelmäpiirin ja 6-tuumaisen, liki reunattoman ”EntireView”-näytön.

Huawei tulee julkaisemaan Mate 10 -puhelimensa 16. lokakuuta. Huawein malliston kookkaimpaan päähän sijoittuva puhelin esitellään virallisesti Saksan Münchenissä pidettävässä julkaisutapahtumassa.

Huawein tulevasta Mate 10 -lippulaivamallista tiedetään varsin vähän mitään varmaa, mutta huhuja puhelimen ominaisuuksista on sitäkin enemmän. Huhujen mukaan puhelimen etupuolta hallitsee liki reunaton, kulmistaan pyöristetty 6-tuumainen ”EntireView”-näyttö. Näytön kuvasuhteen kerrotaan olevan 2:1 ja resoluution 2160×1080.

Puhelimen sydämenä sykkii huhujen mukaan 10 nanometrin valmistusprosessilla valmistettava Kirin 970 -järjestelmäpiiri, jonka sisältä löytyisi neljä Cortex-A73- ja neljä Cortex-A53-ydintä sekä Mali G71MP12 -grafiikkaohjain. Järjestelmäpiirin tukena kerrotaan olevan 6 Gt muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Puhelimen takakamera on huhujen mukaan jälleen toteutettu yhteistyössä Leican kanssa ja sisältää kaksi kamerasensoria sekä tuen kolmiulotteiselle kasvojentunnistukselle.

Lähde: TechProlonged

LG V30:n lehdistökuvat vuotivat ennakkoon

17.8.2017 - 13:16 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (6)

LG:n tuleva V30 saapuu kilpailemaan markkinoista 6-tuumaisella, 2-1-kuvasuhteen omaavalla 2880×1440-resoluution P-OLED-näytöllä ja Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiirillä. Uusimpien trendien mukaisesti V30:n näytön kulman on pyöristetty ja reunukset minimoitu.

Tuttu luottovuotaja Evan ’Evleaks’ Blass on julkaissut Twitterissä viralliset pressirenderöinnit LG:n tulevasta V30-puhelimesta. LG V30:n kokoluokka asettuu Samsungin Galaxy S8- ja S8+ -mallien välimaastoon.

Pressirenderöinnit näyttävät puhelimen koko komeudessaan, mutta lopulta uutta on vain vähän, kiitos HitRecordin aiemman vuodon. Puhelimen lähes koko etupuolen peittää 2:1-kuvasuhteen, 2880×1440-resoluution 6-tuumainen P-OLED-näyttö, joka on pyöristetty nykytrendien mukaisesti kulmistaan. LG:n G6-malliin nähden näyttö peittää hieman suuremman osan etupaneelista ja puhelimen kulmat on pyöristetty aiempaa voimakkaammin.

HitRecordin aiemman vuodon mukaan puhelimen viralliset mitat ovat 151,4 x 75,2 x 7,4 millimetriä ja sen sisään on ahdettu näytön ohella Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, 64 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka ja 3000 mAh:n akku. Puhelimen takaa löytyy kahdesta 13 megapikselin kennosta rakentuva kamera. Toinen kameroista on varustettu laajakulmaisella ja toinen superlaajakulmaisella objektiivilla. Sormenjälkilukija on sijoitettu kameroiden alapuolelle.

Lähde: Evan Blass / Twitter

DigiTimes: Näytönohjainten GDDR-muistien hinnat nousivat kuukaudessa 30%

DigiTimesin mukaan näytönohjaimissa käytettävien GDDR-muistien hinnat olisivat nousseet kuukaudessa 30 % ja kasvun odotetaan jatkuvan ainakin syyskuuhun saakka.

Keneltäkään ei ole mennyt ohi tietokoneen DRAM-muistien hinnannousua viimeisen reilun vuoden aikana. Sama kohtalo on koskenut myös SSD-asemissa käytettäviä Flash-muisteja ja DigiTimesin mukaan nyt myös näytönohjainten GDDR-muistit ovat kohdanneet saman ongelman.

DigiTimesin mukaan siinä missä tarkemmin määrittelemättömät GDDR-muistit maksoivat heinäkuussa 6,50 dollaria per piiri, on niiden hinta noussut tässä kuussa jo 8,50 dollariin per piiri eli reilut 30 %. Sivuston lähteiden mukaan hintojen odotetaan kohoavan vielä entisestään ensi kuussa.

Syyksi hinnannousulle kerrotaan muistimarkkinoita hallitsevien Samsungin ja SK Hynixin keskittyminen entistä enemmän mobiililaitteissa ja palvelimissa käytettävien muistien valmistukseen GDDR-muistien kustannuksella. Samsungilla on hallussaan noin 55 ja SK Hynixillä noin 35 prosenttia maailman GDDR-markkinoista. Loput 10 prosenttia toimittaa Micron. Helpotusta tilanteeseen saattaa olla vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa, mikäli huhut Samsungin aikeista kasvattaa GDDR-tuotantoaan pitävät paikkaansa.

Lähde: DigiTimes

Uusi artikkeli: Ensituntumat Nokia 8

io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat uudesta Nokia 8 -älypuhelimesta.

Nokia-älypuhelimien taustalla nykyisin toimiva HMD Global Oy esitteli uuden Nokia 8 -lippulaivaälypuhelimensa ja io-tech on mukana seuraamassa julkaisua Lontoossa järjestetyssä kutsutilaisuudessa. Otimme 599 euron hintaisesta laitteesta tuoreeltaan ensituntumat ja mukana on runsaasti kuvia, handson-video ja käytännön havaintoja.

Varsinainen testiartikkeli on luvassa io-techissä heti, kunhan olemme ehtineet testaaman laitetta huolellisesti käytännön olosuhteissa.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Nokia 8

Houkuttelevasti hinnoiteltu Nokia 8 -älypuhelin odotetusti julki

HMD Globalin uusi Nokia 8 -lippulaivaälypuhelin tarjoaa houkuttelevia ominaisuuksia kilpailukykyiseen hintaan.

io-tech @ Lontoo: HMD Global on julkistanut parhaillaan Lontoossa käynnissä olevassa kutsutilaisuudessa uuden Nokia 8 -lippulaivaälypuhelimensa. Uutuus on hinnoiteltu houkuttelevasti 599 euroon (keskimääräinen globaali kuluttajahinta), jolla se tarjoaa erittäin kovan haasteen muille markkinoilta löytyville vastaavaa rautaa käyttäville high-end-puhelimille.

Nokia 8:n keskeisiä ominaisuuksia ovat sulavasti muotoillut alumiinikuoret, suorituskykyinen Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, ZEISS:in kanssa yhteistyössä kehitetty kaksoiskamera, uniikit kameran lisäominaisuudet sekä ”puhdas” Android-käyttöjärjestelmä. Kameran lisäominaisuuksia ovat etu- ja takakameraa samanaikaisesti hyödyntävä bothie-kuvausmahdollisuus livestriimausintegraatiolla sekä OZO Audio -ominaisuus, joka mahdollistaa 360 asteen tilaäänen tallentamisen videokuvauksessa puhelimen kolmen mikrofonin avulla.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat:  151,5 x 73,7 x 4,6-8,3 mm
 • Paino: 160 grammaa
 • Alumiininen unibody-takakuori, 2.5D Gorilla Glass 5 -näyttölasi, IP54-suojaus
 • 5,3″ IPS LCD -näyttö, 1440 x 2560 pikseliä, kirkkaus 700 nitiä,
 • Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (8 Kryo-ydintä, 4×2,45 & 4×1,8 GHz, Adreno 540 GPU)
 • 4 Gt RAM-muistia (LPDDR4X)
 • 64 Gt tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
 • Cat.9/3CA LTE-yhteydet (450/50 Mbit/s), Dual-SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, Glonass, BDS
 • 13 + 13 Mpix kaksoistakakamera, väri- ja mustavalkosensorit, 1,12 um pikselikoko, f2.0, 76,9 asteinen kuvakulma, värikamerassa OIS, PDAF & lasertarkennus, 4K-videokuvaus
 • 13 megapikselin etukamera, 1,12 um pikselikoko, f2.0, 78,4 asteinen kuvakulma, PDAF-automaattitarkennus, näyttösalama, 4K-videokuvaus
 • 3090 Ah akku, USB Type-C 3.1, Quick Charge 3.0 -pikalataus, 18 W pikalaturi
 • Android 7.1.1 Nougat

HMD Globalin mukaan Nokia 8 tulee myyntiin lähiaikoina ja sen Suomen saatavuudesta sekä hinnoittelusta ilmoitetaan piakkoin Helsingissä järjestettävässä maakohtaisessa tiedotustilaisuudessa. Alkuun laitteesta tulevat saataville mattapintaiset sininen ja teräksenharmaa värivaihtoehto. Myöhemmin saataville tulevat myös kiiltäväpintaiset sininen ja kuparinvärinen vaihtoehto.

Lähde: Nokia 8 -tuotesivu

Qualcomm esitteli 2. sukupolven Spectra-kuvaprosessorin ja tuo syvyyskamerat Android-laitteisiin

16.8.2017 - 20:45 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Qualcommin 2. sukupolven Spectra ISP -kuvaprosessorin luvataan muun muassa poistavan kuvista häiriöitä aiempaa tehokkaammin käyttäen hyödykseen usean peräkkäisen kuvan dataa. Syvyyskamerat mahdollistavat puolestaan mielenkiintoiset syvyyskarttaan perustuvat kolmiulotteiset videot ja aiempaa tarkemman kasvojentunnistuksen.

Qualcomm on julkaissut lehdistötiedotteen, jonka mukaan se tulee tuomaan syvyyskameran Android-laitteisiin. Samaan syssyyn yhtiö esitteli myös toisen sukupolven Spectra ISP -kuvaprosessorin.

Toisen sukupolven Spectra-kuvaprosessori (ISP, Image Signal Processor) tulee löytymään Qualcommin seuraavan sukupolven Snapdragon-alustoista. Se lupaa parantaa kuvanlaatua muun muassa vähentämällä häiriöitä useamman peräkkäin otetun kuvan tietojen avulla, tuovan videokuvaukseen laatua parantavan MCTF-filtteröinnin (Motion Compensated Temporal Filtering) ja paremman elektronisen kuvanvakauksen. Lisäksi 2. sukupolven Spectra ISP hyödyntää koneoppimista kasvojentunnistukseen ja bokeh-syvyysefektin luomiseen.

Syvyyskamera on osa yhtiön Spectra Module -ohjelmaa, joka tarjoaa laitevalmistajille mahdollisuuden valita tarpeisiinsa soveltuvat, yhteensopivat kameramoduulit Qualcommin hyväksymistä malleista. Se mahdollistaa reaaliaikaisen syvyyskartan luomisen kameran kuvasta, mikä puolestaan mahdollistaa kuvakulman kääntelyn.

Yllä olevasta videosta näet esimerkin, kuinka premium-luokan aktiivinen syvyyskamera toimii käytännössä. Aktiivinen syvyyskamera perustuu vierekkäin asetettuun infrapunalähettimeen ja infrapunakameraan. Videon esimerkin lisäksi syvyyskarttaa voidaan käyttää esimerkiksi parantamaan kasvojentunnistuksen tarkkuutta.

Aktiivisen syvyyskameran lisäksi Spectra Module -ohjelmaan on lisätty tänä vuonna iiristunnistuksen taitavalle kameramoduulille ja perustason syvyyskameramoduulille.

Lähteet: Qualcomm (1), (2)

AMD:n Vega 10 -grafiikkapiireissä fyysisiä eroja keskenään, taustalla kaksi eri kokoajaa

Osassa AMD:n Vega 10 -grafiikkapiirejä on käytetty täyteainetta HBM-muistien ja itse grafiikkapiirin ympärillä, osassa ei. Erojen takana on kaksi eri kokoajaa, mutta tällä hetkellä ei ole viitteitä, että erot vaikuttaisivat piirien suorituskykyyn tai muuhun vastaavaan.

AMD:n julkaistua Radeon RX Vega -näytönohjaimet monet huomasivat merkittäviä fyysisiä eroja eri Vega 10 -grafiikkapiirien välillä.  Käytännössä piirejä on kahdenlaisia: osassa käytetään täyteainetta GPU:n ja muistipiirien ympärillä, osassa ei, jonka lisäksi täyteaineettomien versioiden HBM-muistipinot istuvat aavistuksen matalammalla, jolloin niiden ja grafiikkapiirin välille muodostuu pieni korkeusero.

io-tech on saanut varmistettua, että piirejä kootaan kahden eri valmistajan toimesta, mutta toistaiseksi valmistajien identiteetit ovat vielä tuntemattomia. Toinen valmistajista käyttää piirien ympärillä täyteainetta, toinen ei.

Korkeuserolle ensimmäinen looginen selitys olisi tietenkin 4-Hi- ja 8-Hi-muistit, mutta koska kaikissa verrokkitapauksissa on kyse RX Vega -malleista, joissa on 8 Gt muistia eli 4-Hi HBM2-pinot, voidaan se sulkea lähes varmasti pois laskuista. Todennäköisempi vaihtoehto on, että täyteainetta käyttävä kokoaja on tasoittanut GPU:n ja muistipiirien korkeuseron täyteaineella. Käyttäjien kannattaa joka tapauksessa kiinnittää erityistä huomiota HBM-muistien kontaktiin ja piirien murtumisvaaraan, mikäli he vaihtavat näytönohjaimen jäähdyttimen yksilössä, jossa täyteainetta ei käytetä.

io-techin saamien tietojen mukaan AMD aikoo julkaista asiaa koskevan tiedotteen lähiaikoina.

Kuvat: Hardware.info