Uutiset
Intelin julkaisematon Elkhart Lake -Atom-prosessorit löysivät tiensä myyntiin (Tremont)
Elkhart Lake -prosessorit perustuvat Tremont-prosessoriytimiin ja Gen11-grafiikkaohjaimeen.

Vaikka suurin mielenkiinto markkinoilla keskittyy luonnollisesti suorituskykyisiin prosessoreihin, ei kehitystyö ja uudet mallit rajoitu niihin. Vaikkei Atom-prosessoreita juurikaan markkinoida enää kuluttajille, ne kuuluvat edelleen Intelin valikoimiin ja päivittyvät jälleen tänä vuonna.
Tuttu Twitter-vuotaja momomo_us on löytänyt nyt kiinalaiselta Cogobuy-kauppasivustolta listattuna kaksi Intelin vielä julkaisematonta Atom-prosessoria. Elkhart Lake -koodinimellä tunnetut ja myytävät prosessorit ovat kaksi tai neliytimisiä. Prosessoriytimet perustuvat Lakefield-prosessoreista tuttuun Tremont-arkkitehtuuriin ja grafiikkaohjain on Gen11-sukupolvea. Prosessorit ovat saatavilla 6, 9 ja 12 watin TDP:lle konfiguroituina.
Prosessorista löytyy erikseen listattuina industrial-versio sekä perusmalli, minkä erottaa toisistaan teollisuuskäyttöön tarkoitettujen mallien 5 astetta korkeampi 110 °C maksimilämpötila. Listatuista tiedoista ei paljastu esimerkiksi prosessoreiden kellotaajuuksia tai muuta vastaavaa. Aiempien tietojen mukaan prosessorit tullaan valmistamaan Intelin 10 nanometrin valmistusprosessilla.
Intelin julkaisematon Elkhart Lake -Atom-prosessorit löysivät tiensä myyntiin (Tremont)
Elkhart Lake -prosessorit perustuvat Tremont-prosessoriytimiin ja Gen11-grafiikkaohjaimeen.
Motorola julkisti Android One -sertifikaatilla varustetun Moto G Pro -älypuhelimen
Moto G Pro on varustettu Suomen markkinoilla varsin harvinaisella kosketuskynällä.

Motorola julkaisi tänään uuden Moto G Pro -älypuhelimen. Uutuusmalli asettuu jo aiemmin julkaistun Moto G8 -sarjan (G8 Plus, G8 Power, G8, G8 Power Lite) yläpuolelle. Käytännössä uutukainen on uudelleennimetty versio jo aiemmin helmikuussa maailmalla julkaistusta Moto G Stylus -älypuhelimesta.
Aiemmin Suomessa G8-malliston huipulla toimineeseen G8 Plussaan verrattuna puhelimen kamerajärjestelmää on päivitetty lisäämällä mukaan makrokamera, näytön kokoa kasvatettu tuuman kymmenyksellä, etukameraa siirretty muiden tämän vuoden G8-mallien tavoin vasemmasta yläkulmasta löytyvään kamerareikään ja tallennustilaa kasvatettu 128 gigatavuun. Moto G Pro tukee myös Stylus-kynää, joka toimitetaan puhelimen mukana. Kynä on upotettu puhelimen runkoon ja sen pois ottamalla muistiinpanojen kirjoittaminen Moto Note -sovellukseen on mahdollista avaamatta puhelinta.
Toisaalta G8 Plus -malliin nähden etukameran resoluutio on pudotettu 16 megapikseliin. Jo Plus-mallista tuttuja ominaisuuksia Moto G Prossa on Qualcommin Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 4 gigatavua RAM-muistia. Laitteelle virtaa antaa Plus-mallin tavoin 4000 mAh akku, joka tukee 15 watin latausnopeutta. G8 Plussan tavoin myös G Pron rakenteen luvataan hylkivän vettä, mutta virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole.
Puhelimen kenties suurimpana uudistuksena Moto G Pro on varustettu Android 10 -käyttöjärjestelmällä ja Android One -sertifikaatilla. Tämän myötä puhelimelle on taattu kaksi suurta Android-versiopäivitystä sekä tietoturvakorjauksia kolmen vuoden ajan.
Moto G Pron tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 158,55 x 75,8 x 9,2 mm
- Paino: 192 g
- 6,4” FHD+ Max Vision -näyttö, 19:9, 1080 x 2300, 399 PPI, kosketuskynä
- Qualcomm Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri
- 4 Gt RAM-muistia
- 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
- LTE-yhteydet, Dual SIM
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo, NFC
- Kolmoistakakamera:
- 48 megapikselin laajakulmakamera, f1.7
- 2 megapikselin makrokamera (minimissään 2 senttimetrin tarkennusetäisyys), f2.2
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera (action-kamera, 117 asteen kuvakulma), f2.2
- Lasertarkennus
- 4K 30 FPS -videokuvaus
- Etukamera: 16 megapikseliä, f2.0
- Sormenjälkilukija, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet
- 4000 mAh:n akku, USB Type-C, 15 watin maksimilatausteho
- Android 10, Android One -sertifikaatti
Moto G Pro tulee Suomessa myyntiin 15. kesäkuuta 329 euron suositushintaan Mystic Indigo -värisenä.
Lähde: Lehdistötiedote, tuotesivut
Motorola julkisti Android One -sertifikaatilla varustetun Moto G Pro -älypuhelimen
Moto G Pro on varustettu Suomen markkinoilla varsin harvinaisella kosketuskynällä.
Logitechilta tenkeyless-kokoinen versio langattomasta G915-näppäimistöstä
G915 TKL tulee saataville kolmella eri matalaprofiilisella kytkintyypillä.

Logitech on julkaissut uuden tenkeyless-kokoisen version langattomasta G915-lippulaivanäppäimistöstään. Uusi G915 TKL mukailee muilta ominaisuuksiltaan viime kesänä julkaistua G915-mallia, mutta se on 368 mm leveä, eli siitä puuttuu oikean reunan numeronäppäimistö. Tenkeyless-malli on suunnattu erityisesti pelaajille ja sen etuna on mahdollisuus tuoda näppäimistö ja hiiri lähemmäs toisiaan.
G915:n TKL-versiossa on käytössä Logitechin omat matalaprofiiliset (kytkeytymissyvyys 1,5 mm; pohjaussyvyys 2,7 mm) mekaaniset GL-kytkimet – tarjolla on kolme eri vaihtoehtoa, klikkaava, tuntopisteellinen ja lineaarinen. Matalaprofiilisessa rakenteessa on alumiininen kansiosa ja teräsvahvistettu muovinen pohjaosa. Näppäimistö käyttää Logitechin pelikäyttöön optimoitua langatonta Lightspeed-yhteystekniikkaa tai vaihtoehtoisesti Bluetooth-yhteyttä, joka mahdollistaa yhteyden kahteen laitteeseen samanaikaisesti. Varustukseen kuuluu myös multimedianäppäimet sekä täysi RGB-valaistus.
G915 TKL:n sisäänrakennettu ladattava akku tarjoaa jopa 135 päivän akunkeston kahdeksan tunnin päivittäisellä käytöllä valot pois kytkettyinä. RGB-valaistuksella yksi lataus riittää 40 tunnin yhtäjaksoiseen käyttöön. Akku latautuu tyhjästä täyteen micro-USB-kaapelilla noin kolmessa tunnissa.
Logitech G915 Lightspeed TKL tulee Suomessa myyntiin kesäkuussa 229 euron verolliseen suositushintaan.
Lähde: Logitech
Logitechilta tenkeyless-kokoinen versio langattomasta G915-näppäimistöstä
G915 TKL tulee saataville kolmella eri matalaprofiilisella kytkintyypillä.
Biostar lipsautti julki AMD:n Ryzen 4000 -sarjan työpöytä-APU-piirit (Renoir)
Biostarin listauksen mukaan AMD olisi julkaisemassa kotikäyttäjille vain yhden 65 watin Ryzen 7 -mallin, kun Pro-sarjaan tulisi 65-watin vaihtoehdot sekä Ryzen 3, 5 että 7 -luokkiin.

AMD valmistelee myöhemmin tänä vuonna julkaistavaksi Renoir-arkkitehtuuriin perustuvia työpöytä-APU-piirejä. Renoir on jo tuttu kannettavien puolelta ja se perustuu Zen 2 -prosessoriytimiin ja Vega-grafiikkaohjaimeen.
Suomessa kenties hieman tuntemattomampi emolevyvalmistaja Biostar on mennyt nyt lipsauttamaan julki ainakin osan tulevista APU-piireistään peruskellotaajuuksineen ja TDP-arvoineen. Yhtiö on jo korjannut listauksesta pois julkaisemattomat mallit, mutta tuttu Twitter-vuotaja Komachi Ensaka ehti napata siitä talteen kuvankaappauksen.
Biostarin listauksen mukaan AMD tulee julkaisemaan ainakin alkuun seitsemän erilaista Renoir-varianttia työpöydälle. 4-ytimisiä malleja on luvassa kaksi, 3,5 GHz:n peruskellotaajuudella toimiva Ryzen 3 4200GE ja 3,8 GHz:n Pro 4200G. 6-ytimisten puolelle tulevat puolestaan 3,3 GHz:n Ryzen 5 4400GE ja 3,7 GHz:n Pro 4400G, ja lopulta 8-ytimisiin 3,1 GHz:n Ryzen 7 4700GE sekä 3,6 GHz:n Ryzen 7 4700G ja Pro 7 4700G. GE-mallien TDP-arvo on 35 ja G-mallien 65 wattia.
Lähde: Komachi Ensaka @ Twitter
Biostar lipsautti julki AMD:n Ryzen 4000 -sarjan työpöytä-APU-piirit (Renoir)
Biostarin listauksen mukaan AMD olisi julkaisemassa kotikäyttäjille vain yhden 65 watin Ryzen 7 -mallin, kun Pro-sarjaan tulisi 65-watin vaihtoehdot sekä Ryzen 3, 5 että 7 -luokkiin.
NVIDIAn GameGAN-tekoäly loi ilman pelimoottoria toimivan Pac-Manin
NVIDIAn GameGAN opetteli Pac-Man-pelin toiminnan ja grafiikat katsomalla tallenteita itse pelistä yhdistettyinä kunkin tallenteen näppäinsyötteisiin.

Tekoäly on päivän sana monessa tutkimustyössä, vaikka tulokset harvoin kenties tavallisen kansan tietoisuuteen ikinä tuleekaan. NVIDIA ja Namco Bandai ovat nyt esitelleet puhtaasti tekoälyn ”koodaaman” pelin.
NVIDIAn GameGAN-tekoälymalli on opetellut miltä Pac-Man-peli näyttää ja miten se toimii ja luonut sen pohjalta pelin ilman mitään varsinaista pelimoottoria. Sen oppimateriaaleina ovat toimineet Namco Bandain videotallenteet Pac-Man-pelistä yhdistettyinä kunkin nauhoituksen näppäinsyötteisiin. Noin 50 000 ”jakson” ja usean miljoonan ruudun jälkeen.
Neuroverkko luo itse oppimansa perusteella peliympäristön sääntöineen. NVIDIAn blogin mukaan se kykenisi oppimaan minkä tahansa pelin säännöt yksinomaan katsomalla pelistä tallenteita yhdistettyinä niiden näppäinsyötteisiin. Se osaa lisäksi erotella esimerkiksi taustat ja pelihahmot toisistaan, eikä edes pelkkä Pac-Manin oppimäärä rajoitu identtisen kloonin tekemiseen. GameGANin luomat pelit ovat luonnollisesti myös ihmisen pelattavissa.
Yhtiön mukaan GameGANia voisi soveltaa esimerkiksi pelien kehitystyössä uusien ympäristöjen tai hahmovariaatioiden automatisointiin aiemmin luodun datan perusteella. Pelimaailman ulkopuolella teknologialle nähdään tulevaisuutta esimerkiksi erilaisten simulaattorimallien luomisessa autonomisten robottien opetukseen.
Lähde: NVIDIA
NVIDIAn GameGAN-tekoäly loi ilman pelimoottoria toimivan Pac-Manin
NVIDIAn GameGAN opetteli Pac-Man-pelin toiminnan ja grafiikat katsomalla tallenteita itse pelistä yhdistettyinä kunkin tallenteen näppäinsyötteisiin.
Uusi artikkeli: Testissä Honor 9X Lite
io-tech testasi Honorin edullisen Googlen palveluilla varustetun 9X Lite -älypuhelimen

Huawei kamppailee hankalassa tilanteessa Yhdysvaltain asettamien rajoitusten paineessa, mutta siitä huolimatta se on jatkanut uusien tuotteiden lanseeraamista myös Euroopan markkinoilla. Sen sijaan sisarbrändi Honorin osalta on ollut tänä vuonna huomattavasti hiljaisempaa, sillä Honor ei ole lanseerannut uusia lippulaivamallejaan toistaiseksi lainkaan Suomessa.
Honorin Suomen tarjonnan tuorein laite on Honor 9X Lite, joka piipahti io-techin testattavana. 200 euron hintainen puhelin on varustettu 6,5-tuumaisella näytöllä, Kirin 710F -järjestelmäpiirillä, 4 Gt RAM-muistilla, 128 Gt tallennustilalla, 48 megapikselin pääkameralla, 3750 mAh akulla ja Android 9 -käyttöjärjestelmällä.
Lue artikkeli: Testissä Honor 9X Lite
Uusi artikkeli: Testissä Honor 9X Lite
io-tech testasi Honorin edullisen Googlen palveluilla varustetun 9X Lite -älypuhelimen
Samsungin tuleva Galaxy Note20+ OnLeaksin renderöintivuodossa
Renderöintien mukaan mm. S Pen -kynän ja kylkipainikkeiden sijaintia on muutettu.

Alan luotettavimman vuotajan titteliä kantava OnLeaks on julkaissut yhdessä Pigtou-sivuston kanssa renderöinnit loppukesästä julkaistavasta Samsung Galaxy Note20+ -älypuhelimesta.
Laitteen yleinen muotokieli on pysynyt tuttuna viime vuodesta ja se erottuu selvästi Galaxy S20 -malleista – muoto on havaittavasti kulmikkaampaa ja päädyt tasaiset. Näytön reunat ovat pysyneet edelleen jonkin verran kaarevina ja etukamera on sijoitettu reikään keskelle näytön yläreunaa. Alapäädyssä S Pen -kynän paikka on siirtynyt oikeasta reunasta vasemmalle ja nyt sekä lukitus- että äänenvoimakkuuspainikkeet sijaitsevat oikeanpuoleisessa kyljessä.
Edeltäjämalliin nähden Note20+:n ulkomitat (165 x 77,2 x 7,6 mm) ovat pidemmät, ohuemmat ja leveyssuunnassa tismalleen samat.
Takakuoressa kamerat on sijoitettu Galaxy S20 -malleja muistuttavaan suurehkoon kehykseen (paksuus kameran kohdalta 10,7 mm), tosin kameroita on korostettu enemmän metallinvärisillä kehyksillä. Kehyksen sisällä on kaksi tavallista kameraa, yksi periskooppikamera sekä syvyystietosensori. Tarkemmista teknisistä ominaisuuksista ei ole toistaiseksi tietoa.
Pigtou julkaisi viime viikolla renderöintejä myös pienemmästä Note20-mallista, mutta kyseiset kuvat eivät ole peräisin OnLeaksilta, joten niiden paikkansapitävyydestä ei ole yhtä suurta varmuutta. Kuvien laitteen muotoilu poikkeaa hieman Note20+:sta, joka herättää toistaiseksi pienen epäilyksen niiden oikeellisuudesta. Note20:ssa huhutaan olevan tasapintainen 6,7-tuumainen näyttö ja laitteen huhutaan olevan ulkomitoiltaan (161,8 x 75,3 x 8,5 mm) lähempänä Note10+- kuin Note10-mallia.
Samsungin tuleva Galaxy Note20+ OnLeaksin renderöintivuodossa
Renderöintien mukaan mm. S Pen -kynän ja kylkipainikkeiden sijaintia on muutettu.
Arvonta: Voita GeForce RTX 2070 Super -näytönohjain
Arvomme io-techin Youtube-kanavan 40 000 tilaajan rajapyykin rikkoutumisen kunniaksi GeForce RTX 2070 Super -näytönohjaimen.

Arvontaan osallistuminen on ilmaista, eikä edellytä ostamaan mitään. Osallistumistietoja ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin arvontaan. Ohjeet arvontaan osallistumiseksi löytyy alla olevalta videolta.
Palkintona arvonnassa on Asuksen ROG Strix GeForce RTX 2070 Super -näytönohjain.
Arvontaan osallistutaan gleam.io-sivuston kautta vierailemalla io-techin Youtube-kanavalla (ei ole pakko tilata) ja syöttämällä nimi ja sähköpostiosoite.
Arvonnan osallistumisaika päättyy 1.6.2020 klo 23:59. Osallistujan tulee asua Suomessa ja palkinto toimitetaan vain Suomeen. Voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti, jos voittajaa ei tavoiteta viikon kuluessa, arvotaan toinen voittaja. Kun voittaja on tavoitettu, siitä ilmoitetaan io-techin Youtube-kanavan yhteisösivulla.
Arvonta: Voita GeForce RTX 2070 Super -näytönohjain
Arvomme io-techin Youtube-kanavan 40 000 tilaajan rajapyykin rikkoutumisen kunniaksi GeForce RTX 2070 Super -näytönohjaimen.
Video: Rakennetaan 10000 euron vesijäähdytetty tietokone
Rakensimme 64-ytimisen Ryzen Threadripper 3990X -prosessorin ja GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen ympärille todella suorituskykyisen tietokoneen.

Alustana kokoonpanossa on Asuksen ROG Zenith II Extreme Alpha -emolevy, 64 gigatavua Corsairin Dominator Platinum DDR4-3600 -muistia ja teratavun kokoinen Corsairin MP600 M.2 SSD. Kokoonpano rakennettiin Lian-Li:n O11 Dynamic XL -koteloon ja virransyötöstä vastaa Asuksen 1200 watin ROG Thor -virtalähde.
Videolla esitellään yli 10000 euroa maksavan tietokoneen osat, taivutellaan EKWB:n osista rakennettuun vesijäähdytykseen 16 millimetrin PETG-putket ja ajetaan joukko suorituskykytestejä vakiona ja ylikellotettuna sekä mitataan prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötilat sekä kokoonpanon tehonkulutus.
- AMD Ryzen Threadripper 3990X (4400€)
- Asus ROG Zenith II Extreme Alpha (1100€)
- 64 GB Corsair Dominator Platinum RGB DDR4-3600 C16 (1000€)
- Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti White Edition (1500€)
- Corsair MP600 1 Tt M.2 SSD PCIe 4 (250€)
- Asus ROG Thor 1200W -virtalähde (350€)
- Lian-Li O11 Dynamic XL -kotelo (200€)
- EKWB:n custom loop -vesijäähdytys (850€)
- 6 x Corsair QL120 -tuuletinta (240€)
- Dutzo oranssit virtalähteen jatkokaapelit (30€)
- Windows 10 Pro -lisenssi (160€)
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 42 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 300 suurimman suomenkielisen kanavan joukkoon.
Video: Rakennetaan 10000 euron vesijäähdytetty tietokone
Rakensimme 64-ytimisen Ryzen Threadripper 3990X -prosessorin ja GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen ympärille todella suorituskykyisen tietokoneen.
Intelin tuleva 11. sukupolven Rocket Lake-S -työpöytäprosessori 3DMark-vuodossa
Tulevan Rocket Lake -prosessorin 3DMark-tulos ei eroa merkittävästi suurin piirtein vastaavasta Comet Lake -prosessorista, mutta Engineering Sample -versioiden tulokset eivät välttämättä vastaa lopullisia tuotteita.

Intel on saanut vihdoin myyntiin Comet Lake-S -koodinimellä tunnetut 10. sukupolven Core-prosessorit. Prosessorit sopivat uusiin LGA1200-kantaisiin emolevyihin, joiden odotetaan tukevan myös tulevia 11. sukupolven Rocket Lake-S -koodinimellisiä prosessoreita.
Tuttu vuotaja _rogame on nyt twiitannut 3DMark 11 -tuloksen ajettuna Rocket Lake-S -arkkitehtuurin Engineering Sample -prosessorilla. Testattu prosessori on 6-ytiminen ja tukee 12 säiettä ja sen peruskellotaajuus on 3,5 GHz. Boost-kellotaajuus ylsi vuotaneissa tuloksissa _rogamen mukaan 4,2 GHz:iin asti, mutta julkaistava kuvankaappaus valikoitiin parhaan tuloksen perusteella, minkä aikana prosessorin Boost-kellotaajuus oli 3DMarkin mukaan korkeimmillaan 4090 MHz.
ES -prosessori sai 3DMark 11 -testissä tuloksekseen 11 944 fysiikkapistettä ja 1900 grafiikkapistettä. Kokoonpanossa ei ollut erillistä näytönohjainta. Verrokiksi suurin piirtein vastaava Comet Lake-S -arkkitehtuurin Core i5-10400 (6 ydintä, 12 säiettä, 2,9 GHz perus- ja 4,3 GHz Boost-kellotaajuudet) saa 12 828 fysiikka- ja 1822 grafiikkapistettä.
Rocket Lake-S -arkkitehtuurissa pitäisi olla vuotojen perusteella käytössä vihdoin uuteen arkkitehtuuriin, joko Sunny Coveen tai Willow Coveen, perustuvat prosessoriytimet. Prosessorin fysiikkatestin tulosta voidaankin pitää jonkintasoisena pettymyksenä, kun Comet Lake-S -yltää matalammalla perus- ja vain aavistuksen korkeammalla Boost-kellotaajuudella jopa vähän parempaan tulokseen. ES-prosessoreiden kohdalla on kuitenkin syytä pitää mielessä, ettei niillä ajetut aikaiset tulokset välttämättä anna oikeaa kuvaa sen lopullisesta suorituskyvystä.
Grafiikkaohjaimessa käytetystä arkkitehtuurista ei ole vielä varmaa tietoa, käytännössä Intelin vaihtoehdot olisivat Skylakeista tuttu Gen9(.5), Ice Lake -prosessoreissa käytetty Gen11 tai tuleva Gen12. Ainakin tässä vaiheessa integroidun grafiikkaohjaimen suorituskyky kuitenkin vaikuttaa vastaavalta, kuin Gen9.5:llä. Testi ei kuitenkaan paljasta esimerkiksi grafiikkaohjaimen kellotaajuuksia tai montako Execution Unit -yksikköä siinä on käytössä, joten tarkempia tietoja odotellessa kannattaa malttaa mielensä.
Lähde: _rogame @ Twitter
Intelin tuleva 11. sukupolven Rocket Lake-S -työpöytäprosessori 3DMark-vuodossa
Tulevan Rocket Lake -prosessorin 3DMark-tulos ei eroa merkittävästi suurin piirtein vastaavasta Comet Lake -prosessorista, mutta Engineering Sample -versioiden tulokset eivät välttämättä vastaa lopullisia tuotteita.