NVIDIA julkaisi GeForce GTX 16- ja RTX 20 Super -päivitykset kannettaviin

Uusia malleja ovat GeForce RTX 2070 Super ja 2080 Super sekä GTX 1650 Ti ja GTX 1650 GDDR6 ja poistuvia RTX 2080 sekä Pascal-arkkitehtuuriin perustunut GTX 1050.

NVIDIA on päivittänyt GeForce-näytönohjainmallistonsa kannettaviin. Joukkoon saatiin neljä uutta mallia samalla, kun kaksi vanhempaa mallia siirtyy sivuun.

Uudet GeForce-grafiikkapiirit kannettaviin perustuvat tutun Turing-arkkitehtuurin RTX- ja GTX-versioihin. Uusia malleja ovat GeForce RTX 2080 Super, RTX 2070 Super, GTX 1650 Ti ja GTX 1650:n GDDR6-versio. Poistuvia malleja ovat puolestaan GeForce RTX 2080 ja aiempaan Pascal-arkkitehtuuriin perustuva GTX 1050.

Uudet mallit vastaavat ydinkonfiguraatioiltaan pääosin samoin nimettyjä työpöytämalleja, mutta niiden kellotaajuudet ja TDP-arvot ovat selvästi pienempiä ja lopulliset kellotaajuudet riippuvat kunkin kannettavamallin valmistajasta. Esimerkiksi RTX 2080 Super -malleille kerrotaan peruskellotaajuudeksi 735 – 1365 MHz ja Boost-kellotaajuudeksi 1080 – 1560 MHz, kun TDP-arvo on 80 – 150 wattia tai jopa yli. Löydät kaikkien mallien tekniset yksityiskohdat yllä olevasta taulukosta.

Poikkeuksen yllä mainittuun tekevät GeForce GTX 1650 Ti, jollei ei löydy verrokkimallia työpöydältä, sekä GeForce GTX 1650 ainakin GDDR6-versiona. GTX 1650 Ti -näytönohjaimessa on käytössä TU116-grafiikkapiiri 1024 CUDA-ytimellä, 1035 – 1350 MHz:n perus- ja 1200 – 1485 MHz:n Boost-kellotaajuuksilla sekä 4 gigatavua 12 Gbps:n GDDR6-muistia 128-bittisen muistiväylän jatkeena.

GTX 1650 on erikoisempi tapaus. Siinä on käytössä enimmillään 1024 CUDA-ydintä, mutta ilmeisesti myös 896 CUDA-ytimen malleja on tulossa myyntiin edelleen. Muistit voivat olla joko GDDR5- tai GDDR6-muistityyppiä ja perus- ja Boost-kellotaajuudet 1125 – 1560 ja 930 – 1395 MHz. Käytännössä osa GTX 1650 malleista saattaa siis olla suorituskykyisempiä kuin osa GTX 1650 Ti -malleista.

Lähteet: NVIDIA, AnandTech

Neljä Intelin 10. sukupolven Core-työpöytäprosessoria testivuodossa (Comet Lake-S)

Vuodossa on mukana myös mielenkiintoiset testit, joissa Intelin 8., 9. ja 10. sukupolven prosessorit sekä Ryzen 9 3900X on asetettu vastakkain 4 GHz:n kellotaajuudella, neljällä ytimellä ja ilman SMT-teknologiaa.

Intel on julkaisemassa uudet 10. sukupolven Core-työpöytäprosessorit vielä kuluvan vuosineljänneksen aikana. Comet Lake-S -koodinimelliset prosessorit ovat olleet mukana jo monessa vuodossa, mutta nyt nettiin on vuotanut usean eri mallin sisältävä arvostelu tulevista prosessoreista.

HKEPC löysi alun perin SOHU-sivustolle 30.3 julkaistun artikkelin, jossa on testissä sivuston mukaan Core i7-10700, i5-10600K ES, i5-10500 ES ja i5-10400. Myös i7-10700 ja i5-10400 ovat Intel Confidental -merkittyjä sample-prosessoreita, mutta ne tunnistuvat nimen kera CPU-Z-ohjelmassa, toisin kuin varsinaiset Engineering Sample -versiot. Mielenkiintoisena yksityiskohtana CPU-Z:n mukaan prosessorikanta olisi 1159-pinninen, vaikka kyseessä on LGA 1200 -kanta. Kyse on todennäköisimmin joko julkaisemattoman prosessorin vääristä tiedoista, tai todellisuudessa käytössä oleva pinnimäärä vaikka itse kannassa niitä onkin enemmän. Huomio kiinnittyy lisäksi mielenkiintoiseen paketointiyksityiskohtaan: Core i5-10500 ES:n piirilevy on ohuempi kuin i7-10700:n.

Arvostelussa ovat testiohjelmina Cinebench R15 ja R20, CPU-Z, 3DMark Time Spyn ja Fire Strike Extremen prosessoritestit, AIDA64:n FPU-testejä sekä tunnistamattomaksi jäänyt testi. Suorituskykytesteissä ei valitettavasti ole mukana suoria verrokkeja, sillä testattujen mallien kellotaajuudet heittävät huomattavasti viime sukupolven ytimiltään vastaavien mallien kellotaajuuksista. Ainakin osassa testejä ES-merkityt mallit myös suoriutuivat selvästi heikommin, kuin niiden pitäisi.

Kenties testin mielenkiintoisin anti on kuitenkin erilliset testit, joissa Core i7-8700K, i9-9900K, i7-10700 ja Ryzen 9 3900X on kaikki asetettu toimimaan 4GHz:n kellotaajuudella, neljällä ytimellä ja ilman SMT-teknologiaa. Testeinä toimivat Cinebench R15, R20, CPU-Z sekä ilmeisesti kiinalainen Master Lu -shakkitesti. Tasakelloin, säikein ja ytimin ajetuissa testeissä Ryzen 9 3900X oli joukon nopein jokaisessa testissä, mutta Intelin prosessoreiden keskinäinen järjestys vaihteli. Esimerkiksi i7-10700 oli nopein Intel molemmissa Cinebench-testeissä sekä CPU-Z:ssa, mutta tippui selvällä erolla joukon hännille Master Lu -testissä.

Lähde: HKEPC, SOHU

Intelin 45 watin Comet Lake-H -sarjan tiedot vuotivat nettiin

Intelin 10. sukupolven H-sarjan lippulaivamalli Core i9-10980HK yltää uuden Thermal Velocity Boost -teknologian avulla parhaimmillaan 5,3 GHz:n kellotaajuudelle.

Intel-uutisoinnin keskiössä ovat viime aikoina pyörineet keväällä julkaistavat Comet Lake-S -työpöytäprosessorit. Yhtiöltä on kuitenkin tulossa uutta myös kannettavien puolelle, sillä 10. sukupolven Core -sarjaa tullaan laajentamaan uusilla Comet Lake-H -sarjan siruilla.

Argentiinassa ja muussa espanjankielisessä Etelä-Amerikassa vaikuttava HD Tecnología sivusto on nyt vuotanut kolme Intelin diaa, jotka paljastavat Comet Lake-H:n tekniset yksityiskohdat ja uudet ominaisuudet. Vaikka markkinoilla on jo Comet Lake-arkkitehtuuriin perustuvia vähävirtaisia prosessoreita, niistä uupuu joitain H- ja S-sarjoista löytyviä ominaisuuksia.

Intel on tuomassa Comet Lake-H -sarjaan työpöytäpuolen vuodoista tutuksi tulleen Thermal Velocity Boost -teknologian, joka mahdollistaa lämpötilojen sen salliessa vielä aiempaakin korkeammat Boost-kellotaajuudet. Sen siivittämänä kerroinlukoton 8-ytiminen lippulaivamalli Core i9-10980HK voi venyä 2,4 GHz:n peruskellotaajuudestaan aina 5,3 GHz:iin asti ainakin hetkellisesti. Thermal Velocity Boost -teknologia on käytössä kaikissa H-sarjan Core i7- ja i9-malleissa, mutta ei i5-sarjassa.

Intelin nimeämiskäytäntö uusille malleille on varsin erikoinen. 8-ytimisiä malleja on kaksi, Core i9-10980HK ja i7-10875H. Niiden erot löytyvätkin vain kellotaajuuksista ja kerroinlukosta. Core i7-10850H ja i7-10750H ovat kuitenkin vain 6-ytimisiä ja varustettu 16 sijasta 12 megatavun L3-välimuistilla. Core i5-10300H ja i5-1400H ovat neliytimisiä. Kaikki Comet Lake-H -prosessorit tukevat Hyper-Threading-SMT-teknologiaa ja niiden TDP-arvo on 45 wattia. Löydät mallien tekniset yksityiskohdat uutisen kuvagalleriasta.

Lähde: HD Tecnología

Samsung lopettaa LCD-paneeleiden valmistuksen

LCD-paneeleiden sijasta Samsung keskittyy jatkossa Quantum Dot OLED -paneeleiden valmistukseen ja QD-LED-teknologian viilaamiseen tuotantokäyttöön sopivaksi.

Suurin osa myytävistä näytöistä ja televisioista perustuu edelleen LCD-teknologiaan, vaikka OLED valtaakin alaa murunen kerrallaan. Pian OLED-paneeleiden suosio saattaa ottaa kuitenkin aimo harppauksen eteenpäin, ainakin mikäli se on Samsungista kiinni.

Samsung Displays on vielä toistaiseksi yksi maailman suurimmista LCD-paneelien valmistajista. Yhtiö valmistaa niitä käytettäväksi sekä näytöissä että televisioissa sekä Quantum Dot -teknologian kera (QLED) että ilman sitä. Nyt yhtiö on kuitenkin ilmoittanut, että se tulee lopettamaan LCD-paneeleiden tuotannon vielä tämän vuoden kuluessa. Täysin yllätyksenä päätös ei tule, sillä yhtiö ehti sulkemaan yhden neljästä LCD-tuotantolaitoksestaan jo viime vuonna ja ZDNetin mukaan nyt tuotantolinjoja on käytössä enää kaksi.

LCD-paneeleiden sijasta yhtiö aikoo keskittyä tulevaisuudessa Quantum Dot -teknologiaa hyödyntävien OLED-paneeleiden valmistukseen. Samsung kertoi jo aiemmin sijoittavansa QD-OLED-näyttöjen tuotantoon peräti 11 miljardia dollaria. Yhtiö aikoo AnandTechin mukaan muuntaa toisen Etelä-Korean LCD-tuotantolinjoista OLED-tuotantoon sopivaksi ja pidemmällä aikavälillä se aikoo perustaa kaksi uutta OLED-tuotantolinjaa.

Kaikki Samsungin munat eivät ole kuitenkaan QD-OLED-korissa, vaan yhtiö tekee aktiivisesti kehitystyötä Quatum Dot -teknologioiden parissa. Viime vuonna yhtiö paljasti tehneensä läpimurron Quantum Dot LED -teknologiassa (QD-LED) parantaakseen niiden tehokkuutta ja elinikää aina miljoonaan tuntiin asti. QD-LED-paneeleita ei kuitenkaan odoteta markkinoille ainakaan ennen vuotta 2025. Lisäksi yhtiö panostaa muun muassa The Wall -jättitelevisiossa käytetyn microLED-teknologian edelleenkehitykseen.

Lähteet: ZDNet, AnandTech

Cadence: DDR5-muistit markkinoille tänä vuonna

Cadence kertoo yhtiön DDR5-muistiohjainten ja PHY-moduulien löytäneen tiensä jo yli tusinaan kehitteillä olevaan järjestelmäpiiriin.

Cadence saattaa olla isolle yleisölle verrattain tuntematon nimi. Parhaiten se tunnetaan kenties Tensilica-sarjan DSP-siruistaan (Digital Signal Processor), mutta yhtiö on vahvasti mukana myös muistipuolella.

Nyt Cadence on julkaissut blogin, jonka mukaan DDR5 tulee saapumaan markkinoille vielä tämän vuoden aikana huolimatta siitä, että JEDEC ei ole julkaissut vielä edes lopullista versiota DDR5-standardista. Yhtiö tekee läheistä yhteistyötä JEDECin ja sen eri toimijoiden kanssa, mikä mahdollistaa muistien ja ohjainten kehityksen jo ennen lopullisen standardin viimeistelyä. Yhtiö kehitti maailman ensimmäiset 7 nanometrin DDR5-testisirut jo liki kaksi vuotta sitten.

Cadencen mukaan sen DDR5-muistiohjain ja PHY-moduulit (Phsyical Layer, eli muistiohjaimen fyysiset liitännät) ovat löytäneet tiensä jo yli tusinaan eri siruun. Yhtiö odottaa ensimmäisten muistien ja niitä hyödyntävien tuotteiden saapuvan markkinoille jo tämän vuoden aikana. Isommalle yleisölle tutummilta nimiltä kuten AMD:lta ja Inteliltä on tulossa ensimmäiset DDR5-muisteja käyttävät sirut näillä näkymin ensi vuonna Genoan (Zen 4) ja Sapphire Rapidsin muodossa, mutta toistaiseksi ei ole varmuutta käyttävätkö ne juuri Cadencen muistiohjaimia.

Ensimmäiset muistit tulevat toimimaan DDR5-4800-nopeudella, jonka jälkeen Cadence odottaa ainakin virallisten JEDEC-standardien osalta hyppyjen 5200- ja 5600-nopeuksiin tapahtuvan 12 – 18 kuukauden sykleissä. Todellisuudessa markkinoille myyntiin tulevat muistit voivat tukea selvästi korkeampiakin nopeuksia, kuin JEDECin virallinen standardi. Kapasiteetin puolella muistisirut lähtevät 16 gigabitistä ja kasvavat sen jälkeen 24 ja 32 gigabittiin. 24 Gigabitin muistisirujen myötä markkinoilla tullaan näkemään myös totutusta poikkeavia 24 ja 48 gigatavun muistikampoja.

Lähde: Cadence, AnandTech

Planet Computers valmistelee QWERTY-näppäimistöllä varustettua Astro Slide 5G -älypuhelinta

Astro Slide on jatkoa yhtiön aiemmille Gemini- ja Cosmo Communicator -malleille ja se on tiettävästi ensimmäinen QWERTY-näppäimistöllä varustettu 5G-puhelin.

Monet alan harrastajat harmittelevat usein QWERTY-näppäimistöillä varustettujen puhelinten katoamista markkinoilta. QWERTY-näppäimistöjä onkin nähty jo useiden vuosien ajan lähinnä pienten toimijoiden erikoismalleissa ja joidenkin operaattoreiden yksinoikeusmalleissa esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Planet Computers on tullut aiemmin tutuksi QWERTY-näppäimistöllä varustetuilla Gemini- ja Cosmo Communicator -älypuhelimistaan. Nyt yhtiö on esitellyt uusimman tuotoksensa ja samalla ensimmäisen 5G-yhteyksillä varustetun mallinsa, Astro Slide 5G:n. Aiempien mallien tapaan uusi Astro Slide toteutetaan joukkorahoituksella ja uutista kirjoitettaessa se on kerännyt 180 000 euron tavoitteensa jo kolminkertaisesti.

Astrol Slide 5G:n näyttö on edeltäjistään poiketen aina esillä ja se liukuu pois näppäimistön tieltä Martin Riddifordin kehittämällä uudella RockUp-liukusaranalla. Näyttö on kooltaan 6,53-tuumainen ja sen resoluutio on 2340×1080. Näytön alta paljastuva näppäimistö on saatavilla 24 eri asettelulla, joihin lukeutuu myös pohjolassa kaivattu Finnish / Swedish -asettelu. Näppäimistö tukee taustavalaistusta, mikä kytkeytyy päälle ilmeisesti automaattisesti ympäröivän valaistuksen perusteella.

Puhelimen sydämenä sykkii MediaTekin suorituskykyinen Dimensity 1000 -järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiiri on varusteltu neljä 2,6 GHz:n Cortex-A77- ja neljä 2,0 GHz:n Cortex-A55 -ytimellä, Armin Mali-G77 MC9 -grafiikkaohjaimella sekä kuusiytimisellä APU 3.0 -tekoälykiihdyttimellä. Järjestelmäpiirin tukena on 6 gigatavua LPDDR4x-muistia ja 128 Gt tallennustilaa, jota voidaan laajentaa microSD-kortilla.

Puhelimen takapuolelta löytyy 48 megapikselin takakamera ja selfiekäyttöön tarjolla on 5 megapikselin etukamera. Äänentoisto on toteutettu stereokaiuttimilla ja sormenjälkilukija löytyy näytöstä. 4000 mAh:n akku latautuu sekä langattomasti että tarkemmin määrittelemättömällä pikalatauksella. Puhelimessa on kaksi USB Type-C -liitäntää USB OTG- ja DisplayPort-tuella sekä 3,5 mm:n kuulokeliitin.

Dimensity 1000 -järjestelmäpiirin sisäänrakennetun modeemi tukee muun muassa 5G NR-, Multi-Mode- ja Carrier Aggregation -teknologioita, 4G ja 4G Carrier Aggregation -teknologioita. SIM-korttipaikat ovat nano-SIM-kokoa ja niitä on kaksin kappalein, jonka lisäksi puhelin tukee eSIM-liittymiä. Lisäksi tuettuina ovat nykystandardien mukainen Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.1 sekä tietenkin NFC. Paikannuspuolella tuettuja standardeja ovat (A-)GPS, Glonass, Beidou ja Galileo.

Puhelimen oletuskäyttöjärjestelmänä toimii Android 10, mutta se tukee myös jonkin muun Linux-käyttöjärjestelmän asentamista sen rinnalle. IndieGoGo-sivulla on mainittu tosin, että puhelimen tekniset ominaisuudet ovat tässä vaiheessa alustavia, eli niihin saattaisi teoriassa tulla vielä jonkinlaisia muutoksia. Puhelinten toimitusten on tarkoitus alkaa ensi vuoden maaliskuussa eli vuoden kuluttua.

Planet Computersin Astro Slide 5G:n voi saada omakseen edullisimmillaan 491 euron Early Bird -hintaan ja kun ne on myyty loppuun, nousee ennakkotilaushinta 573 euroon. Lopullinen jälleenmyyntihinta tulee yhtiön mukaan olemaan 819 euroa.

Lähde: IndieGoGo, Planet Computers

Video: Rakennetaan 3000 euron pelitietokone

io-techin videoeditori sekä pelikannettavia ja näyttöjä testaava Niko sai kaveriltaan toimeksiannon kasata pelitietokone 3000 euron budjetilla.

Jos pelitietokoneeseen haluaa markkinoiden suorituskykyisimmän GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen, nousee tasapainoisen kokoonpanon hintalappu väkisinkin lähelle 3000 euroa. Annoimme Nikolle tehtäväksi dokumentoida tietokoneen kasausprosessin videolle.

Videolla käydään läpi pelitietokoneeseen tilatut komponentit, jonka jälkeen osat pistetään kasaan ja jännitetään, herääkö tietokone henkiin. Nikolla on vuosien varrella kokemusta useamman pelitietokoneen kasauksesta, mutta useamman vuoden tauon jälkeen rutiini ja itseluottamus ovat hieman hakusessa.

  • AMD Ryzen 9 3900X, AM4, 3.8GHz, 12-core
  • MSI GeForce RTX 2080 Ti GAMING X TRIO -näytönohjain
  • Asus ROG Strix X570-F Gaming, ATX-emolevy
  • Seasonic 750W FOCUS GX-750, modulaarinen ATX-virtalähde
  • G.Skill 16GB (2 x 8GB) Ripjaws V, DDR4 3600 MHz, CL16 -muistit
  • Samsung 500GB 970 EVO SSD-levy
  • Samsung 1TB 860 QVO, 2.5″ SSD-levy
  • NZXT KRAKEN X62 V2 -vesijäähdytysjärjestelmä
  • Fractal Design Define 7 Black – TG Dark Tint ikkunallinen miditorni

Yhteensä: 3048,30 €

Kaikki tarvittavat osat olivat heti saatavilla suomalaisesta verkkokaupasta ja ne toimitettiin 1,5 viikkoa osien tilauksesta. Valmiskonepakettien toimituksessa saattaa toisinaan kestää yli kuukausi.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 38 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 300 suurimman kanavan joukkoon.

Katso video Youtubessa

14. huhtikuuta julkaistava OnePlus 8 esiintyy kuvavuodossa pirteissä uusissa väreissä

Uusimmat vuotokuvat paljastavat OnePlus 8 -mallin uudet värivaihtoehdot ja vahvistavat jo useissa vuodoissa esiintyneen vasempaan ylälaitaan sijoitetun kamerareiän.

Kiinalainen OnePlus on jo vahvistanut pitävänsä Lead With Speed -julkaisutapahtumansa 14. huuhtikuuta kello 18 Suomen aikaa. Valmistajan odotetaan julkaisevan tapahtumassaan kolme uutta OnePlus 8 -sarjan älypuhelinta – OnePlus 8 Lite, OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro.

Nyt vuotaneissa virallisen oloisissa renderöinneissä esillä ovat OnePlus 8 -mallin uudet värivaihtoehdot. Puhelin on renderöintien mukaan tulossa saataville perinteisen mustan lisäksi mintunvihreänä ja varsin värikkäänä keltaisesta violettiin liukuvana glow -värivaihtoehtona. Renderöinnit paljastavat myös OnePlus 8:n käyttävän laidoiltaan kaarevaa näyttöä edellisvuoden pro-mallien tapaan. Takapuolella uusien värien lisäksi huomion kiinnittää kamerakehikko, jossa on luovuttu 7T:n esittelemästä pyöreästä designista ja siirrytty pro-malleista tuttuun kolmen päällekkäisen kameran liuskaan.

Huhujen ja vuotojen mukaan OnePlus 8 olisi varustettu edeltäjänsä tavoin 6,55 tuuman Full HD+ -resoluution, AMOLED-näytöllä ja näytön alle sijoitetulla sormenjälkilukijalla. Järjestelmäpiirin odotetaan olevan päivitetty Qualcommin tuoreimpaan Snapdragon 865 -malliin, jonka tukena on mallista riippuen joko 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa tai 12 gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Samalla akun koon odotetaan kasvaneen 4300 mAh:iin pikalatauksen pysyessä 30 watin nopeudessa.

Lähde: WinFuture

AMD:n Ryzen 9 4900HS -APU-piiri ensimmäisissä suorituskykytesteissä

Zen 2 -arkkitehtuurin saapuminen kannettaviin muuttaa kilpailuasemaa merkittävästi, sillä AMD:n Ryzen 9 4900HS jopa peittoaa Intelin tehokkaan Intelin 8-ytimisen Core i9-9880H:n useissa testeissä merkittävällä erolla huolimatta 10 wattia matalammasta TDP-arvostaan.

Kannettaviin tarkoitettujen prosessoreiden julkaisuissa nähtäville saadaan vain valmistajan valikoimia testejä ja kuluttajien käsiin päätyvillä laitteilla ajettuja testejä saadaan usein odotella varsin pitkään. AMD julkaisi omat Ryzen 4000 -sarjan APU-piirinsä CES-messuilla vuoden alussa ja täydensi hiljattain valikoimaansa vielä Ryzen 9 4000 -huippumalleilla. Nyt kannettavat ovat löytäneet tiensä myös testaajien käsiin.

AMD:n Ryzen 4000 -sarjan APU-piirit perustuvat enimmillään kahdeksaan Zen 2 -arkkitehtuurin prosessoriytimeen ja kahdeksaan Vega-arkkitehtuurin Compute Unit -yksikköön. Huippumalli tottelee nimeä Ryzen 9 4900H, mutta ensimmäisenä testiin on saatu Asuksen Zephyrus G14, joka on varustettu hieman matalammilla kellotaajuuksilla ja pienemmällä TDP-arvolla varustetulla 4900HS-prosessorilla.

Esimerkiksi tunnetun ylikellottajan Roman ’der8auer’ Hartungin, Tom’s Hardwaren ja TechSpotin (HardwareUnboxed YouTubessa) testeissä jälki on yleisesti ottaen varsin vakuuttavaa. Yksi kovimmista yksittäisistä tuloksista nähtiin TechSpotin testaamana Blenderissä, missä edes 8-ytimisen Core i9-9880H:n TDP-arvon kaksinkertaistaminen 45 watista 90 wattiin ei riittänyt vastaamaan Ryzen 9 4900HS:n 35 watin TDP:llä ajettuun tulokseen. Toinen vahva esitys nähtiin Handbrakessa, missä Intelin 8-ytiminen Core i9-9880H saatiin venymään 34,8 minuutin tasatulokseen x265-pakkauksessa vain nostamalla sen TDP-arvo 90 wattiin. 45 watin oletus-TDP:llä 9880H:n tulos tippui 42,8 minuuttiin ja Ryzeniä vastaavalla 35 watin TDP-arvolla 48,7 minuuttiin. AMD:lle tyypillisesti vahva Cinebench ei tuottanut yllätyksiä, vaan Ryzen 9 4900HS peittosi kilpailijansa sekä yhden että usean säikeen suorituskyvyssä testin R15- ja R20 -versioissa.

Pelkkää voittokulkua tulokset eivät kuitenkaan ole, vaan esimerkiksi Adobe Photoshop -testeissä Intelin 9880H vie voiton 4900HS:stä. PCMark 10:n Productivity-osiossa mielenkiintoisena yksityiskohtana 4900HS peittoaa 9880H:n kun jälkimmäinen toimii vakiona, mutta identtisellä 35 watin TDP-arvolla 9880H saa jostain syystä paremman tuloksen kuin 45 watin TDP:llä ja ohittaa Ryzenin.

Vaikka Ryzen 9 4900HS ei lyö Inteliä kaikissa tilanteissa, se on merkittävä askel eteenpäin viime sukupolvesta paitsi parantuneen arkkitehtuurin, myös kaksinkertaistuneen ydinmäärän vuoksi. Suosittelemme lämpimästi asiasta kiinnostuneille arvostelujen lukua. Asuksen Zephyrus G14 on tulossa myös io-techin testilaboratorioon niin pian, kuin Asus saa Nordic-mallit valmiiksi lähetettäväksi testiin.

Lähde: TechSpot

Huaweilta keskihintaluokan puhelimiin tarkoitettu Kirin 820 5G -järjestelmäpiiri

30.3.2020 - 18:40 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Kirin 820 5G on keskihintaluokkaan vakuuttava paketti, joka lainaa kuvaprosessorin ja 5G-modeemin lippulaivamalli Kirin 990:stä.

Huawei on julkaissut uuden keskisarjan HiSilicon Kirin 820 5G -järjestelmäpiirin. Järjestelmäpiiri on poikkeuksellisen suuri päivitys luokassaan etenkin prosessoriydinten osalta.

Kirin 820 5G -järjestelmäpiiri on edeltäjänsä 810:n tavoin kahdeksanytiminen, mutta kahden tehoytimen ja kuuden vähävirtaisen ytimen sijasta 820:ssa on käytössä neljä järeää Cortex-A76- ja neljä vähävirtaista Cortex-A55 -ydintä. Cortex-A76-ytimistä yksi toimii 2,36 GHz:n ja loput kolme 2,2 GHz:n kellotaajuudella, kun A55-ydinten kellotaajuudet ovat kautta linjan 1,84 GHz. Prosessoriydinten kerrotaan tarjoavan parhaimmillaan 27 % parempaa suorituskykyä, kuin 810.

Järjestelmäpiirissä on lisäksi Mali-G57 MP6 -grafiikkaohjain, jolle luvataan 38 % parempaa suorituskykyä kuin 810:n Mali-G52-pohjaiselle ratkaisulle. Grafiikkaohjain tukee myös GPU Turbo- ja Kirin Gaming+ 2.0 -ominaisuuksia. Lisäksi järjestelmäpiiriltä löytyy peräti 73 % edeltäjäänsä suorituskykyisempi neuroverkkokiihdytin.

Kirin 820 hyödyntää samaa Kirin ISP 5.0 -kuvanprosessointipiiriä, kuin yhtiön lippulaivapiiri Kirin 990. Se tukee muun muassa BM3D SLR -kohinanvaimennusta, video dual domain -kohinanvaimennusta ja 4K-videokuvausta 60 FPS:n nopeudella. Myös 5G-modeemi on tuttu Kirin 990:stä ja tukee dual-mode SA/NSA 5G -yhteyksiä.

Lähde: XDA Developers