Uutiset

Cooler Masterilta kaksi mekaanista näppäimistöä kestävillä PBT-muovisilla näppäinhatuilla

Cooler Masterin uusissa MasterKeys PBT -näppäimistöissä on kestävästä PBT-muovista valmistetut näppäinhatut.

Cooler Master on esitellyt kaksi uutta mekaanista näppäimistöä, joissa käytetään laadukkaita PBT-muovisia (Polybutyleenitereftalaatti) näppäinhattuja. Uutuusmallien nimet ovat MasterKeys PBT S ja MasterKeys PBT L, joista ensin mainittu on tenkeyless-kokoinen ja jälkimmäinen täysikokoinen malli. Valmistajan mukaan MasterKeys PBT -malleissa on keskitytty ulkonäön sijaan käyttötuntumaan ja kestävyyteen.

MasterKeys PBT -mallien 1,5 mm paksut näppäinhatut ovat ruiskuvalettuja, kuituvahvistettuja ja lasermerkattuja, joten ne kestävät kulumatta kovaakin käyttöä. PBT on yleisesti käytössä olevista näppäinhattumateriaaleista kestävin. Näppäinhattujen alta löytyy Cherryn MX-näppäinkytkimet, joita on saatavilla viitenä eri vaihtoehtona (punainen, sininen, vihreä, ruskea ja hopea). Näppäimissä ei ole taustavalaistusta.

Näppäimistöt tukevat NKRO:ta (kaikkien näppäinten samanaikainen rekisteröinti), makrojen ohjelmoimista ja tallentamista rautapohjaisesti näppäimistöstä käsin sekä näppäimistöasettelun vaihtoa lennosta QWERTY:stä Dvorakiin tai Workmaniin. USB-kaapeli on irrotettavaa mallia.

MasterKeys PBT S:n ja MasterKeys PBT L:n alustavat suositushinnat ovat 99 ja 109 euroa, mutta maakohtaisiin hintoihin saattaa vielä tulla muutoksia. Saatavuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Valmistajan takuu on kahden vuoden pituinen.

Sapphiren Radeon Mining Edition -laskentakortit kryptovaluutan louhintaan ilmestyivät myyntiin

Etenkin AMD:n GCN-arkkitehtuureihin perustuvien näytönohjainten kysyntä on taivaissa kryptovaluutan louhinnan suosion noustua jälleen uusiin lukemiin. OCUK on nyt tuonut myyntiin Sapphiren louhintakäyttöön tarkoitettuja Radeon RX 470- ja RX 560 -laskentakortteja vastaamaan kysyntään.

Uutisoimme aiemmin NVIDIAn kryptovaluuttojen louhimiseen suunnatuista laskentakorteista. Netissä on liikkunut huhuja myös vastaavista AMD:n grafiikkapiireihin perustuvista laskentakorteista ja nyt huhuista näyttäisi tulleen totta.

Overclockers UK -verkkokauppa on listannut sivuilleen useita Sapphiren valmistamia laskentakortteja. Verkkokaupan sivuilta löytyy neljä erilaista Radeon RX 470 Mining Edition -laskentakorttia ja yksi Radeon RX 560 Pulse Mining Edition.

Radeon RX 470 Mining Editionit on jaoteltu neljään eri malliin niiden muistien perusteella. Kahdessa malleista on 4 ja kahdessa 8 Gt muistia ja saman muistimäärän omaavat mallit on vielä eroteltu Samsungin muisteilla varustettuihin ja muiden valmistajien muisteilla varustettuihin versioihin.

Samsungin muisteista joutuu maksamaan OCUK:lla noin 10 puntaa ylimääräistä, mutta toisaalta niille myös luvataan 1 MH/s korkeampaa louhintanopeutta kuin muiden valmistajien muisteilla varustetuille versioille. Samsungin muisteilla varustetulle 4 Gt:n mallille luvataan 24 – 27 MH/s ja 8 Gt:n mallille 25 – 28 MH/s louhintanopeutta. Muiden valmistajien muisteilla varustetut versiot jäävät 23 – 26 ja 24 – 27 MH/s nopeuksiin.

Sapphire Radeon RX 470 Mining Edition -laskentakorteissa ei ole näyttöulostuloja. Takuuta niille luvataan vuoden verran.

Sapphire Radeon RX 560 Pulse Mining Edition on laskentakortiksi erikoinen tapaus, sillä normista poiketen se on varustettu yhdellä DVI-D-näyttöulostulolla. Laskentakortille luvataan 12 – 15 MH/s louhintanopeutta. Takuuta laskentakorteilla on RX 470 Mining Edition -mallien tapaan yksi vuosi.

Overclockers UK -verkkokaupassa Radeon RX 560 Pulse Mining Edition on kaupan kallein RX 560 -malli peräti 30 punnan erolla seuraavaksi kalleimpaan. RX 470 Mining Edition -mallien hintavertailu saman kaupan sisällä ei onnistu, sillä OCUK:lla ei ole RX 470 -näytönohjaimia myynnissä lainkaan.

Intelin Skylake(-X)- ja Kaby Lake(-X) -prosessoreista löytyi rautatason Hyper-threading-bugi

Intelin viimeisimpien prosessorisukupolvien Hyper-threading-bugi saattaa pahimmillaan aiheuttaa esimerkiksi datan korruptoitumista tai järjestelmien kaatumista. Intel on ehtinyt saada bugin korjaavan mikrokoodipäivityksen jo valmiiksi, mutta esimerkiksi korjauksen sisältävät BIOS-päivitykset ovat vielä työn alla emolevyvalmistajilla.

Intelin Skylake-, Skylake-X-, Kaby Lake- ja Kaby Lake-X -arkkitehtuureista on löytynyt bugi, joka voi johtaa järjestelmän kaatumiseen tai muihin ongelmiin. Ongelma esiintyy edellä mainittuihin arkkitehtuureihin perustuvilla Hyper-threading-teknologiaa tukevilla prosessoreilla. Esimerkiksi Core i5 -mallit, jotka eivät tue Hyper-threading-teknologiaa, eivät kärsi ongelmasta.

Intelin Skylake(-X)- ja Kaby Lake(-X) -arkkitehtuureihin perustuvien prosessoreiden Hyper-threading-teknologiaan liittyvän bugin löysi alun perin OCaml-työkalujen kehittäjiin kuuluva Mark Shinwell. Bugin olemassaolosta on tiedetty ainakin vuoden alusta lähtien, mutta OCaml-yhteisön tekemien tutkimusten mukaan se on ollut olemassa ainakin vuoden 2016 toisesta neljänneksestä lähtien. OCaml-kääntäjällä bugin on todettu kaatavan itse kääntäjän, aiheuttavan vääriä käännöksiä ja muita erikoisuuksia.

Myös Intel on tietoinen bugista ja on ehtinyt kehittää siihen jo mikrokoodikorjauksen. Emolevyvalmistajat tiettävästi valmistelevat parhaillaan BIOS-päivityksiä korjauksen kera. Alla on lainaus Intelin omasta dokumentaatiosta asiaan liittyen. Voit tutustua bugiin tarkemmin Debianin viestiketjussa.

  Errata:   SKZ7/SKW144/SKL150/SKX150/SKZ7/KBL095/KBW095
Short Loops Which Use AH/BH/CH/DH Registers May Cause
Unpredictable System Behavior.
  Problem:  Under complex micro-architectural conditions, short loops
of less than 64 instructions that use AH, BH, CH or DH
registers as well as their corresponding wider register
(e.g. RAX, EAX or AX for AH) may cause unpredictable
system behavior. This can only happen when both logical
processors on the same physical processor are active.
  Implication: Due to this erratum, the system may experience
unpredictable system behavior.

AMD:n Radeon Vega Frontier Edition ensi kertaa ulkopuolisen testattavana

Radeon Vega Frontier Edition on ensimmäinen Vega-arkkitehtuuriin perustuva näytönohjain. Se on suunnattu ensisijaisesti ammattilaismarkkinoille huolimatta ns. prosumer-hinnoittelustaan.

AMD julkaisee ensimmäiset Vega-arkkitehtuuriin perustuvat Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimet myyntiin huomenna. Yhtiö on antanut PCWorld-sivustolle kunnian olla ensimmäinen kolmannen osapuolen taho, joka pääsee testaamaan näytönohjainta.

PCWorld pääsi ajamaan testejä kahdella näytönohjainta lukuunottamatta identtisellä AMD:n rakentamalla tietokoneella. Kummassakin tietokoneessa käytettiin AMD:n Ryzen 1800X -prosessoria, 32 Gt DDR4-muistia ja tarkemmin määrittelemätöntä emolevyä, SSD-asemaa ja niin edelleen. Toisessa kokoonpanossa näytönohjaimena toimi NVIDIAn Titan Xp ja toisessa ilmajäähdytetty versio AMD:n Radeon Vega Frontier Editionista.

Itse testit olivat tuttua kauraa AMD:n aiemmista dioista ja demoista. Suorituskykyä mitattiin SPECViewperf-ohjelmiston Catia-, Creo- ja SolidWorks-testeillä sekä Cinebench R15:n OpenGL-testillä. Radeon Vega Frontier Edition peittosi NVIDIA Titan Xp:n Catia- ja Creo-testeissä noin 28 prosentin ja SolidWorks-testissä noin 50 prosentin erolla. Cinebenchissä ero oli noin 14 prosenttia Vegan eduksi.

AMD:n edustaja myönsi testitilaisuudessa kuitenkin sen, että Vegalla on puolellaan ammattilaisohjelmistoille tarkoitetut ajurit, kun Titan Xp joutuu tyytymään peliajureihin. Vertailukohta on kuitenkin perusteltavissa hinnalla: Radeon Vega Frontier Edition ja Titan X maksavat kumpikin noin 1200 dollaria, kun Titan Xp:tä vastaavan Quadron hinta on yli nelinkertainen niihin nähden. Huomionarvoista on myös se, että vaikka Vegan ajurit on suunnattu ammatilaispuolelle, ne eivät ole varsinaiset Radeon Pro -sarjan ajurit eivätkä siten tuo mukanaan sertifiointeja useille ammatilaissovelluksista. Seikka saattaa vaikuttaa myös näytönohjaimen suorituskykyyn kyseisissä ohjelmissa, tai jopa poistaa koko kiihdytyksen käytöstä.

Erikoisempi testiskenaario oli puolestaan esimerkki todellisesta käyttötilanteesta Vega FE:lle. Tietokoneeseen kytkettiin samanaikaisesti 8K-resoluutiolla toimiva Dellin näyttö, 1080p-näyttö ja HTC:n Vive-virtuaalilasit. Kokoonpanolla pyöriteltiin automallia SolidWorks-ohjelmassa, josta se lähetettiin Radeon ProRender -pluginin avulla Unreal Engine 4:ään ja Vive-virtuaalilaseihin tarkasteltavaksi. Suorituskykylukuja tai vertailuja kyseiselle skenaariolle ei valitettavasti ole saatavilla.

Vaikka Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjainta ei ole suunniteltu pelaamiseen, pääsi PCWorld ottamaan näytönohjaimella maistiaiset kolmella pelillä. Sivusto vertaili Vega FE:n ja Titan Xp:n suorituskykyä Doom- (Vulkan), Prey- (Direct3D 11) ja Sniper Elite 4 -peleillä (Direct3D 12). Valitettavasti peleistä ei saatu ajaa varsinaisia suorituskykytestejä, mutta PCWorldin edustajan mukaan eroa ei käytännössä ainakaan ”tavalliset ihmiset” voisi havaita.

PCWorldin arvion mukaan Radeon Vega Frontier Edition olisi pelisuorituskyvyltään nopeampi kuin GeForce GTX 1080 ja lähellä GTX 1080 Ti:tä. Sivusto teki arvion jo Computex-messujen yhteydessä eikä selittänyt tarkemmin mihin se perustuu. Allekirjoittaneen on vaikea nähdä, miten Vegan suorituskyky olisi 1080:n ja 1080 Ti:n välissä, jos sen suorituskykyä on käytännössä mahdotonta erottaa GTX 1080 Ti:tä nopeammasta Titan Xp:stä. Yksi mahdollisuus on tietenkin epävirallisissa merkeissä kerrotut suorituskykylukemat, mutta muita selityksiä on vaikeaa keksiä.

Saksalainen verkkokauppa myy valmiiksi korkattuja Core-X-prosessoreita

Intelin uusissa Core-X-tehoprosessoreissa lämmönlevittäjää ei ole juotettu piisiruun, vaan välissä on lämpötahnaa. Saksalainen Caseking-verkkokauppa myy valmiiksi korkattuja prosessoreita, joissa vakiotahna on vaihdettu nestemäiseen metalliin.

Tällä hetkellä Casekingin valikoimassa on tarjolla valmiiksi korkatut 10-, 8- ja 6-ytimiset Core i9-7900X- sekä Core i7-7820X- ja 7800X-mallit. Korkkauksesta yritys veloittaa 100 euron lisähinnan, mutta myöntää samalla prosessoreille kahden vuoden takuun. Korkkauksen lisäksi Intelin vakiotahnan tilalle on vaihdettu Thermal Grizzlyn nestemäistä metallia ja lämmönlevittäjä on liimattu takaisin paikoilleen.

LGA 2066 -kantaisten Core-X-prosessoreiden korkkaus vaatii uudenlaisen rakenteensa johdosta sille suunnitellun korkkaustyökalun ja toimenpide ei onnistu pintaliitoskomponenttien takia esimerkiksi partaterällä.

Saksalaisen tunnetun ylikellottajan ja Casekingillä työskentelevän Der8auerin oma Delid-Die-Mate X -työkalu on tulossa myyntiin vasta 30. elokuuta 90 euron hinnalla, joten 100 euron lisähinta ja kahden vuoden takuu välittömästi saatavilla olevasta valmiiksi korkatusta prosessorista on erittäin kohtuullinen premium-hinta.

Lisää keskustelua aiheesta TechBBS:n Core-X-aiheisessa viestiketjussa.

Google lopettaa Gmail-viestien skannaamisen mainostarkoituksiin myöhemmin tänä vuonna

Google poistaa loppuvuoden aikana Gmailin sisällön skannauksen mainostustarkoituksissa.

Google on ilmoittanut G Suite -ohjelmistoihinsa liittyvässä blogiviestissään lopettavansa Gmail-sähköpostien sisällön skannaamisen myöhemmin tämän vuoden aikana. Muutoksen jälkeen kuluttajien Gmail-sähköpostien sisältöä ei enää hyödynnetä Google-mainonnan personointiin. Muutoksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa yrityksen mainostuspolitiikkaa sekä valmistella Gmailia tuleville maksu- ja laskutusominaisuuksille. Googlen tapa skannata sähköposteja on saanut runsaasti kritiikkiä valveutuneilta käyttäjiltä.

Googlen yrityskäyttöön myymiä Gmail-tilejä ei ole tähän mennessäkään käytetty mainosten personointiin ja yrityksen tarkoituksena on seurata samaa mallia myös yksityskäyttäjien osalta. Googlen mukaan päätös tuo Gmail-mainonnan samalle linjalle yrityksen muiden mainospalveluiden kanssa ja ne tullaan näyttämään samalta pohjalta käyttäjäasetusten mukaisesti. Käyttäjä voi vaikuttaa mainostusasetuksiin sekä kytkeä mainosten personoinnin halutessaan pois päältä.

Googlen mukaan ilmaisen kuluttaja-Gmailin käyttäjiä on yli 1,2 miljardia kappaletta. G Suitella on maksullisia yritysasiakkaita yli kolmen miljoonaa kappaletta. Yrityksille suunnattu maksullinen G Suite pysyy mainosvapaana.

Lähde: Google Gmail blog

io-tech toivottaa mukavaa juhannusta 2017!

io-tech toivottaa lukijoilleen mukavaa juhannusta!

io-techin toimituksessa ahkerimmatkin näpyttelijät alkava hiljalleen sulkemaan selaimiaan ja sammuttelemaan virtoja testilaitteista sekä siirtymään juhannuksen viettoon. Vaikka kelit eivät tänä(kään) vuonna ole parhaat mahdolliset, haluamme toivottaa kaikille lukijoille erittäin mukavaa juhannusta! io-techin alkuvuosi on sujunut mahtavasti ja jatketaan samaa meininkiä  myös keskikesän juhlan jälkeen!

Muistakaa nauttia virvokkeita maltilla ja pukea pelastusliivit vesille mennessä!

Toivottaa io-techin pojat: Sampsa, Juha, Petrus ja Pekko

P.S. Arvomme jotain pientä tietokoneaiheista palkinnoksi kommenttiketjuun parhaan itse otetun juhannuskuvan postanneelle.

Uusi artikkeli: Testissä Sony Xperia XZ Premium

io-tech testasi Sonyn 4K-näytöllä varustetun Xperia XZ Premium -huippumallin.

Ennen juhannuksen viettoon lähtöä io-tech saa kevennettyä älypuhelimien testiruuhkaa julkaisemalla testiartikkelin Sonyn Xperia XZ Premium -älypuhelimesta. Sonyn malliston lippulaivan erikoisominaisuuksia ovat 5,5-tuumainen 4K-näyttö sekä uusi 19 megapikselin Motion Eye -kamera, joka pystyy tallentamaan lyhyitä pätkiä 960 FPS -videokuvaa. Suomessa puhelin on ollut kaupoissa kesäkuun taitteesta lähtien ja sen suositushinta on 799 euroa.

Tutustumme artikkelissa perinteiseen tyyliin puhelimen rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, suorituskykyyn ja akunkestoon, käyttökokemuksia ja -huomioita unohtamatta.

Lue artikkeli: Testissä Sony Xperia XZ Premium

Windows 10:n uusi koontiversio tuo näytönohjaimen käyttöasteen ja muita tietoja Tehtävienhallintaan

Windows 10:n uuden koontiversion Tehtävienhallinta osaa näyttää esimerkiksi miten paljon mikäkin prosessi käyttää näytönohjaimen resursseja, kuinka suurella prosentilla grafiikkapiirin laskentayksiköitä rasitetaan ja näytönohjaimen muistin käyttöasteen.

Microsoft tuo Windows Insider -käyttäjille tasaiseen tahtiin uusia koontiversioita Windows 10 -käyttöjärjestelmästä. Nykyiset koontiversiot ovat pieniä askelia kohti syksyllä julkaistavaa Fall Creators Updatea.

Windows 10:n koontiversio 16226:n kenties mielenkiintoisin uudistus on päivittynyt Tehtävienhallinta. Uudistetun Tehtävienhallinnan Suorituskyky-välilehdelle on lisätty oma osionsa tietokoneen näytönohjaimelle tai näytönohjaimille. Tehtävienhallinta osaa näyttää näytönohjaimen perustiedot sekä sen eri osien, kuten 3D:n (käytännössä tarkoittanee itse laskentayksiköitä), videonpurku- ja pakkausyksiköiden sekä muistin käyttöasteen. Lisäksi Lisätiedot-välilehti näyttää jatkossa miten paljon mikäkin prosessi käyttää näytönohjaimen resursseja. Microsoftin mukaan ominaisuus on vielä osittain buginen, joten käyttäjien toivotaan lähettävän siitä bugiraportteja aktiivisesti.

Muita uudistuksia uudessa koontiversiossa ovat esimerkiksi Gaming-asetuksiin lisätty Xbox Networking -välilehti, jossa voi tarkistaa yhteyden Microsoftin Xbox Live -verkkoon, mahdollisuus tuoda Edge-selaimeen asetukset ja keksit Googlen Chromesta sekä mahdollisuus sulkea välilehti silloinkin, kun sillä on avoinna esimerkiksi jokin dialogi. Epub-kirjoihin voi jatkossa lisätä Edgessä käsin kirjoitettuja muistilappuja ja kopioiduista tekstinpätkistä voi kysyä suoraan Cortanalta lisätietoa. Myös Edgen Suosikkien hallintaa on paranneltu.

Taskulaskimeen on lisätty tuki valuuttamuunnoksille, hiiren oikean näppäimen takana olevaan kontekstivalikkoon on lisätty tuki tiedostojen Jako-ominaisuudelle ja Windowsin helppokäyttötoiminnoista löytyvälle Narratorille on lisätty taakse tekoälyä, joka osaa kuvailla kuvia, joille ei ole erikseen kirjoitettu selitettä. Ominaisuutta voi käyttää myös optiseen kirjainten tunnistukseen kuvissa.

Mukana on myös joukko uusi emojeita ja hakuominaisuus oikean emojin löytämiseksi, virtuaalinäppäimistön swipe-kirjoitus tukee nyt useita uusia kieliä kuten suomea ja ennustavaan tekstinsyöttöön on myös lisätty joukko uusia kieliä. Myös tilaäänien (Windows Sonic, Dolby Atmos) käyttöönottoa on helpotettu entisestään.

Voit tutustua uuden koontiversion kaikkiin uudistuksiin, korjauksiin ja muutoksiin Microsoftin blogissa.

Intelin 6-ytiminen Coffee Lake esiintyy jälleen SiSoft Sandra -tulostietokannassa

Intelin ensimmäiset Coffee Lake -prosessorit tullaan julkaisemaan nykytiedon mukaan elo-syyskuussa yhdessä Z370-piirisarjan kera.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia Coffee Lake -prosessoreita. Partnereilleen pitämästä tapahtumasta vuotaneiden aikataulujen mukaan ensimmäiset Coffee Laket julkaistaan elo-syyskuussa ja loput ensi vuoden alussa. Z370-piirisarja julkaistaan samaan aikaan ensimmäisten Coffee Lake -prosessoreiden kanssa ja muut 300-sarjan piirisarjat toisessa aallossa ensi vuoden alussa.

SiSoft Sandra -tulostietokantaan on ilmestynyt jälleen uusi Coffee Lake -tulos. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Intelin tuleva 6-ytiminen prosessori esiintyy tietokannassa, mutta tiettävästi aiemmissa tuloksissa ei ole ollut mukana prosessorin Turbo-kellotaajuuksia.

Intelin Engineering Sample -prosessoreille tyypilliseen tapaan Coffee Lake tunnistuu Genuine Intel CPU 0000 -nimellä. Sandran mukaan prosessorin peruskellotaajuus on 3,1 ja Turbo-kellotaajuus 4,2 GHz. Tarkemmat tiedot paljastavat, että prosessorissa on 6 ydintä ja se kykenee suorittamaan samanaikaisesti kahtatoista säiettä. Jokaisella ytimellä on 256 kilotavua L2-tason välimuistia ja koko prosessorissa yhteensä 12 Mt L3-välimuistia.

Aiempien vuotojen tapaan Coffee Lakea ajettiin Kaby Lake -alustalla huolimatta siitä, että prosessorille on luvassa myös oma piirisarjansa. Huhujen mukaan prosessori tulisi kuitenkin vaatimaan uuden LGA 1151 v2 -prosessorikannan, mikä rajoittaisi sen uusiin 300-sarjan emolevyihin.