Uusi artikkeli Testissä Radeon RX 5500 XT (Navi 14)

Testissä neljän gigatavun näyttömuistilla varustettu Sapphiren Radeon RX 5500 XT Pulse.

AMD julkaisi tänään noin 200 euron hintaluokkaan Radeon RX 5500 XT -näytönohjaimet, joissa on käytössä karsittu Navi 14 -grafiikkapiiri 1406 stream-prosessorilla ja neljä tai kahdeksan gigatavua GDDR6-näyttömuistia.

io-techin testiin saapui heti tuoreeltaan Sapphiren neljän gigatavun Radeon RX 5500 XT Pulse -malli ja myöhemmin tulossa on vielä Asukselta kahdeksan gigatavun Dual EVO -malli, mutta se ei valitettavasti ehtinyt mukaan julkaisuun. Päivitämme artikkelin vielä myöhemmin 8 Gt -mallin tulosten osalta.

Tutustumme artikkelissa Radeon RX 5500 XT:n ja Sapphiren Pulse-näytönohjaimen ominaisuuksiin ja suorituskykymittauksissa verrokkeina ovat AMD:n Radeon RX 590- ja 5700-mallit sekä NVIDIAn GeForce GTX 1650-, 1660-, 1660 Super-, 1660 Ti- ja RTX 2060 -mallit. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä Radeon RX 5500 XT (Navi 14)

Alphacool esitteli mielenkiintoisen Eiswolf Aurora -AIO-nestekierron näytönohjaimille

Eiswolf Aurora on tarkoitettu yhdistettäväksi Alphacoolin GPX Aurora Eisblock -sarjan näytönohjainblokkiin.

Nestejäähdytyksen saralta tuttu Alphacool on esitellyt virallisesti Eiswolf Auroran. Näytönohjaimille suunnattu cooleri yhdistää AIO-nestejäähdytyksen helppouden custom nestekierroista tuttuihin elementteihin.

Eiswolf Aurora on mielenkiintoinen lähestymistapa suljettuun nestekiertoon. Sen ideana on yhdistää GPX Aurora Eisblock -sarjan koko näytönohjaimen peittävä jäähdytysblokki suljettuun nestekiertoon pikakiinnityksillä. Alphacoolin mukaan Eiswolf Aurora sisältää uuden, hiljaisen pumpun ja sen jäähdytin on valmistettu nikkelöidystä kuparista.

Valitettavasti twiitti ei paljasta vielä tarkempia yksityiskohtia järjestelmän toiminnasta, mutta ilmeisesti itse tuote rakentuu GPX Aurora Eisblock -blokkiin kytkettävästä pumppuelementistä, joka on pikaliittimillä yhteydessä jäähdyttimeen. Pikaliittimet mahdollistavat kierron helpon huollon.

Alphacool Eiswolf Auroraa tullaan esittelemään tarkemmin CES-messuilla tammikuussa 2020. Myyntiin se saapuu ensi maaliskuussa.

Lähde: Alphacool @ Twitter

Uusi artikkeli: Vuoden 2019 ylemmän keskiluokan kamerapuhelimien kuvanlaatuvertailu

11.12.2019 - 22:50 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (65)

Vertailimme keskenään kuuden kuluneena vuonna julkaistun ylemmän keskihintaluokan puhelimen kameroiden kuvanlaatua.

io-techin loppuvuoden artikkelivyöry ei ota loppuakseen ja tämän viikon toisena artikkelina julkaisemme odotetun ylemmän keskiluokan kamerapuhelinvertailun, johon olemme valinneet mukaan kuusi älypuhelinta noin 500 euron hintaluokasta. Kyseessä on jatkumo lokakuun lopulla julkaistulle high-end-puhelimien kameravertailulle. Vertailussa tutustutaan puhelimien takakameran kuvanlaatuun tyypillisimmissä kuvaustilanteissa.

Lue artikkeli: Vuoden 2019 ylemmän keskiluokan kamerapuhelimien kuvanlaatuvertailu

Intel aikoo julkaista jatkossa uuden valmistusprosessin joka toinen vuosi

Intelin roadmap ulottuu vuoteen 2029 ja 1,4 nanometrin valmistusprosessiin asti.

Intelin ongelmat 10 nanometrin prosessin parissa eivät ole lannistaneet yritystä. Yhtiö aikoo nimittäin kiriä jatkossa uuden prosessin joka toinen vuosi.

Puolijohdevalmistuksessa käytettäviä laitteita valmistava ASML on esitellyt IEEE:n International Electron Devices Meeting -tapahtumassa Intelin valmistusprosessien roadmappia. Kyseinen roadmap on alun perin esitelty kuluneen vuoden toukokuussa, mutta ASML on muokannut siihen prosessien nimelliset nanometrilukemat Intelin alkuperäisdian prosessien koodinimien sijasta.

Intelin roadmapin mukaan yhtiö aikoo siirtyä 7 nanometriin vuonna 2021, 5 nanometriin 2023 ja niin edelleen vuoteen 2029 asti, jolloin vuorossa olisi 1,4 nanometrin prosessi. Tämän lisäksi Intel aikoo kehittää jokaisesta prosessista kaksi paranneltua versiota, jotka julkaistaan vuoden välein. Yhtiö on kertonut jo aiemmin suunnittelevansa ytimensä jatkossa siten, että ne voidaan helposti toteuttaa myös muulla, kuin aiotulla prosessilla. Tämä estää tulevaisuudessa teknologian jumiutumisen samaan tapaan kuin nyt on käynyt 10 nanometrin ongelmien vuoksi Skylake-pohjaisten arkkitehtuurien kanssa. Diassa on huomioitu myös uudelleen suunniteltu 7 nanometrin prosessi, jonka kehitystyö on aloitettu parannetun 10 nm+:n pohjalta 10 nm:n sijasta.

Intelin väliaikainen toimitusjohtaja Bob Swan kertoi hiljattain Credit Suissen teknologiakonferenssissa yhtiön 7 nanometrin prosessin vastaavan TSMC:n 5 nanometrin prosessia ja 5 nanometrin prosessin TSMC:n 3 nanometrin prosessia. Lausuntoa voidaan pitää sikäli mielenkiintoisena, että yhtiön toimitusjohtajan harvemmin odotetaan kertovan oman tuotteen olevan vain yhtä hyvä kuin kilpailijan.

Lähde: WikiChip, SemiWiki

io-techin joulun 2019 piparkakkutalokilpailu on käynnistynyt TechBBS-foorumilla

io-techin lukijayhteisön jokavuotinen joulumieltä nostattava piparkakkutalokilpailu on käynnistynyt TechBBS-foorumilla!

Jokajouluinen io-techin ”piparkakkutalokisa” on jälleen startannut! Kilpailun teemana on tänä vuonna ”io-tech”, eli sopivan laveasti ja osallistujien luovuutta ruokkien käytännössä kaikki, mikä liittyy sivuston sisältöön ja toimintaan. Teos voi siis olla mikä tahansa piparkakkurakennelma ja koristeluun voi käyttää luovuutta oman harkintansa ja taitojensa mukaan.

Osallistuminen kilpailuun tapahtuu liittämällä/linkittämällä kuvat foorumin kilpailuketjuun: erikseen merkitty kilpailukuva ja rakennusvaiheesta tarvitaan vähintään kaksi kuvaa (2). Kilpailuun hyväksytään yksi työ per nimimerkki. Kuvissa täytyy näkyä paperille kirjoitettuna ”io-tech.fi 2019” ja oma fooruminimimerkki.

Kilpailun osallistumisaika päättyy 27.12. klo 23:59. Voittaja ratkeaa äänestyksellä, jossa foorumin käyttäjät pääsevät äänestämään suosikkiaan viikon ajan kilpailuajan päätyttyä. Kilpailun palkinnot ovat seuraavat:

Kilpailun palkinnot ovat sponsoroineet:

Katso lisätiedot kilpailusta foorumin puolelta seuraavan linkin takaa: TechBBS, Piparkakkutalokisa 2019

Video: Testissä Noblechairsin Hero Black Edition -pelituoli

Testaamme videolla Noblechairsin uudistetun Black Edition -malliston hintaisen Hero-pelituolin.

449 euron hintainen Hero on Noblechairsin tuolimalliston isoin tuoli, sen yläpainoraja on 150 kiloa ja erikoisominaisuutena siinä on sisäänrakennettu säädettävä ristiseläntuki. Tuolin lähetti testiin Jimm’s PC-Store.

Videolla käydään läpi tuolin myyntipakkauksen sisältö ja kasausprosessi, ominaisuudet ja rakenne, säätömahdollisuudet sekä käyttökokemukset.  Tuolit on päällystetty uudenlaisella Saksassa valmistetulla PU-keinonahkaverhoilulla, on jossa hengittävät mikrohuokoset. Ne päästävät lävitseen sekä ilmaa että vesihöyryä, eikä nappanahan tuntumaa muistuttavaan mattapintaiseen keinonahkaan ole tarvinnut tehdä reikiä ilmankiertoa varten. Tuolin ulkonäkö on hillityn tyylikäs. 4D-säädettävät käsinojat on myös uudistettu ja ne ovat hieman aiempaa isommat, mutta laadultaan edelleen valitettavan väljät, helisevät ja muovisen tuntuiset. Istuin ja selkänoja ovat melko kovat, mutta jämäkät.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 441.66 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leima uudelle MechWarrior 5: Mercenaries -pelille ja G-Sync Compatible -tuki kahdelle uudelle näytölle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 441.66 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön mobiilinäytönohjaimia Maxwell- ja työpöytänäytönohjaimia Kepler-sukupolvesta lähtien.

GeForce 441.66 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leima MechWarrior 5: Mercenaries -pelille sekä G-Sync Compatible -tuki kahdelle uudelle FreeSync/Adaptive-sync-näytölle. Ajureissa ei ole uusia suorituskyky- tai SLI-profiileita.

Tuttuun tapaan ajureissa korjataan aiempien ajureiden ongelmia. Tällä kertaa korjattujen bugien listalle ovat päässeet muun muassa Forza Motorsport 7:ssa esiintynyt nykiminen muutaman ajetun kierroksen jälkeen, Fallout 76:tta vaivannut ruudunpäivitysnopeuden tippuminen G-Synciä käytettäessä ja NVIDIAn ohjauspaneelin näyttämä väärä muistimäärä GeForce GTX 1060 6 Gt -näytönohjaimelle. Tiedossa olevia ongelmia ovat esimerkiksi V-Syncin toimimattomuus Sniper Elite 4- ja Shadow of the Tomb Raider -peleissä DirectX 12 -rajapinnalla ja vanha tuttu Grand Theft Auto V:n kaatuilu. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Xiaomin uusi Redmi K30 5G on markkinoiden ensimmäinen Snapdragon 765 -piirillinen puhelin

10.12.2019 - 16:14 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

Redmi K30 -malleissa on 120 hertsin näyttö sekä 64 megapikselin takakamera.

Xiaomi on julkistanut odotetusti tänään Kiinassa uudet K30- ja K30 5G -älypuhelimet. Niistä 5G-versio on markkinoiden ensimmäinen Qualcommin Snapdragon 765 -järjestelmäpiiriä käyttävä puhelin. Qualcomm julkaisi uutuuspiirinsä vastikään viime viikolla.

Mallit vastaavat pitkälti toisiaan ja ovat mm. ulkoisesti identtisiä. Eroavaisuuksina ovat järjestelmäpiiri, yhteysominaisuudet, makrokameran toteutus ja pikalatauksen teho. Molemmat K30-mallit käyttävät suurta 6,67-tuumaista LCD-näyttöä, jonka erikoisuus on tuki 120 hertsin ruudunpäivitysnopeudelle. 5G-malli käyttää edellä mainittua Snapdragon 765 -järjestelmäpiiriä, kun taasen perusmallissa on Snapdragon 730G -piiri. Molemmissa malleissa järjestelmäpiiri jäähtyy lämpöputkitekniikalla. Muistivaihtoehdot ovat molemmissa samat – 6 tai 8 Gt RAM-muistia ja 64, 128 tai 256 Gt tallennustilaa. 5G-mallissa on järjestelmäpiiriin integroitu 5G-tuki NSA- ja SA-verkkotekniikoiden tuella, Bluetooth 5.1 sekä kaksitaajuus-GPS.

Kameraosastolla puhelimien etupuolella on näyttöpaneeliin tehdyssä aukossa kaksoiskamera, joka käyttää 20 megapikselin pääsensoria sekä 2 megapikselin syvyystietosensoria. Takaa löytyy neloiskamera, joista pääkamera käyttää Sonyn uutta 64 megapikselin IMX 686 -sensoria. Sen kaverina on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 5 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyystietokamera. K30-perusmallissa makrokameran tarkkuus on kaksi megapikseliä. Akun kapasiteetti on 4500 mAh ja 30 watin pikalatauksen avulla K30 5G latautuu täyteen alle tunnissa. Perusmallissa latausaika on noin 10 minuuttia enemmän.

Käyttöjärjestelmänä molemmissa malleissa on Android 10 -pohjainen MIUI 11.

Redmi K30 & K30 5G tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 165,3 x 76,6 x 8,8 mm
  • Paino: 208 grammaa
  • 6,67″ LCD-näyttö, 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 120 Hz, HDR10
  • Järjestelmäpiiri:
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4x 2133 MHz RAM-muistia
  • 64, 128 tai 256 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka
  • Yhteysominaisuudet:
    • K30 5G: 5G-yhteydet (NSA, SA), LTE-A, Dual SIM, WiFi 802.11ac dual-band, Bluetooth 5.1, NFC
    • K30: LTE-A, Dual SIM, WiFi 802.11ac dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS (L1 & L5), GLONASS, Galileo (E1+E5a), BeiDou (K30:ssa vain yksitaajuus)
  • 3,5 mm ääniliitäntä, SmartPA-älyvahvistin
  • Takakamera:
    • 64 megapikselin Sony IMX686 -sensori, 0,8 um pikselikoko, f1.89
    • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,12 um pikselikoko, f2.2 ultralaajakulmaobjektiivi, 120 asteen kuvakulma
    • 5 megapikselin makrokamera (K30:ssa 2 Mpix), 1,12 um pikselikoko, f2.4, tarkennusetäisyys 2 cm
    • 2 megapikselin syvyystietokamera, 1,75 um pikselikoko, f2.4
    • 4K 30 FPS videokuvaus, 720p 960 FPS hidastuskuvaus
  • Etukamera:
    • 20 megapikselin sensori, 0,8 um pikselikoko, 78 asteen kuvakulma
    • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 4500 mAh akku, USB Type-C, 30 W pikalataus (K30 27 W)
  • MIUI 11 & Android 10

Perus-K30 tulee myyntiin Kiinassa ylihuomenna 12. joulukuuta 1599 yuanin, eli 205 euron lähtöhintaan. K30 5G:n myynti alkaa tammikuussa 1999 yuanin (255 €) lähtöhintaan. Uutuudet saatetaan nähdä myöhemmin myös Suomessa, sillä edellisen sukupolven Redmi K20 -mallit ovat myynnissä Euroopassa Mi 9T -nimellä. io-tech on testannut kumpaisenkin mallin.

Lähteet: Xiaomi (1)(2)

AMD julkaisi uudistuneet Radeon Software Adrenalin 2020 Edition -ajurit

AMD:n vuotuinen isomman luokan Radeon Software -ajuripäivitys tuo mukanaan muun muassa päivittyneen hallintasovelluksen, uudet Integer Scaling- ja Radeon Boost -ominaisuudet sekä lukuisia muita päivityksiä.

AMD piti viime viikolla Radeon Big Bang -tapahtuman, jossa käsiteltiin tulevan vuoden Radeon Software Adrenalin 2020 Edition -ajureiden uudistuksia. Myös io-tech oli tapahtumassa paikan päällä kuulemassa muun muassa miten AMD totesi ajureiden nimeämisen joka vuosi uudelleen olevan edelleen huono idea, jonka vuoksi yhtiö tulee jatkossa vain päivittämään ajureiden vuosinumeron.

Radeon Software Adrenalin 2020 Edition -ajureissa uudistukset alkavat jo asennusohjelmasta. Uusi asennusohjelma sisältää helpon ”yhden klikin asennuksen” valinnaisella puhtaalla asennuksella (Factory Reset), jonka lisäksi käyttäjälle annetaan mahdollisuus säilyttää nykyiset asetukset vaikka läpi puhtaan asennuksen. Asennuksen jälkeen heikommin tietokoneiden säätämistä hallitseville tarjotaan mahdollisuus valita Gaming-, Esports- tai Standard-profiili, jotka aktivoivat tiettyjä ominaisuuksia ajureista automaattisesti. Harrastajille tarjotaan luonnollisesti mahdollisuus ohittaa profiilien käyttö.

Radeon Settings -sovellus on niin ikään kokenut ison uudistuksen ja se jakaa nyt Radeon Software -nimen ajureiden kanssa. Sovelluksen saa käyntiin nyt joko perinteistä tietä tai Alt+R-yhdistelmällä täyteen ruutuun tai Alt+Z-yhdistelmällä sivupalkiksi. Näppäinoikotiet ovat vaihdettavissa. Koko ruudun täyttävässä sovelluksessa on neljä päävälilehteä, Home, Gaming, Streaming ja Performance, sekä hakutoiminto sovelluksen sisällä, sovelluksen ilmoitukset ja integroitu verkkoselain helpottamaan kesken pelin selailua. Home-ruudun sisältö riippuu siitä, avataanko sovellus työpöydältä vai kesken pelin.

Myös ajuriominaisuuksista löytyy uutta. Käyttäjien eniten toivoma uudistus kuluneena vuotena oli retropeleille suunnattu Integer Scaling -skaalaustoiminto, joka on nyt lisätty mukaan ajureihin. Ominaisuus mahdollistaa vanhojen pelien grafiikan skaalaamisen korkean resoluution näytöille ilman kuvan pehmenemistä. Radeon Anti-Lag -ominaisuuteen on lisätty tuki DirectX 9 -rajapinnalle myös RX 5000 -sarjaa vanhemmilla näytönohjaimilla ja Image Sharpening on puolestaan saanut tuen DirectX 11 -rajapinnalle sekä uuden liukusäätimen efektin voimakkuuden säätämiseen.

Toinen uusi ominaisuus on Radeon Boost. Yksinkertaistetusti kyseessä on teknologia, joka pienentää renderöitävää resoluutiota, kun se havaitsee merkittävää liikettä. Käyttäjä voi valita pienimmäksi käytetyksi resoluutioksi 50, 67 tai 84 % käytetystä maksimiresoluutiosta. Ominaisuus tuodaan ainakin tässä vaiheessa vain tietyille peleille ja tuettujen pelien listalta löytyvät tällä hetkellä Overwatch, PUBG, Borderlands 3, Shadow of the Tomb Raider ja Rise of the Tomb Raider, Destiny 2, GTA V ja CoD WW2.
Kaikkia luonnollisesti kiinnostaa myös ajureiden pelisuorituskyky. AMD on ajanut testit Vega 64 -näytönohjaimella 1080p-resoluutiolla vuoden takaisiin ensimmäisiin Radeon Software Adrenalin 2019 Edition -ajureihin verrattuna sekä RX 5700 XT -näytönohjaimella 1440p-resoluutiolla niiden 19.7.1 -julkaisuajureihin verrattuna. AMD:n testien mukaan RX Vega 64:llä suorituskyky on parantunut vuodessa testatuissa peleissä keskimäärin 10 % ja RX 5700 XT:llä vajaassa puolessa vuodessa noin 5 %.

Mediapuolelle on saatu puolestaan uusi DirectML Media Filters -paketti. Ominaisuus hyödyntää DirectML-koneoppimisrajapintaa kuvien ja videoiden kohinanpoistoon ja skaalaamiseen. Ominaisuus vaatii vähintään Windows 10:n 1903-version ja RX Vega -sarjan näytönohjaimen tai uudemman.

AMD Link -sovellus uudistuu ja on saatavilla sekä puhelimiin että älytelevisioihin. Se tukee uutena esimerkiksi parhaimmillaan 50 Mbps:n bit-ratea streamatessa, x265-pakkausta ja GIF-animaatioiden luontia suoraan sovelluksesta lennossa. Lisäksi sovellus mahdollistaa tietokoneen työpöydän, pelien ja muun sisällön streamaamisen nyt myös internetin ylitse, eli käyttäjän ei tarvitse olla samassa lähiverkossa streamauskoneen kanssa.

Ensimmäiset Radeon Software Adrenalin 2020 Edition -ajurit ovat versionumeroltaan 19.12.2.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Uusi artikkeli: Kokeiltua – Motorola Moto G8 Plus

io-tech kokeili Motorolan alemman keskiluokan Moto G8 Plus -älypuhelinta.

io-techin joulukuun neljännessä artikkelissa kokeilemme marraskuun alussa kauppoihin tullutta Motorola Moto G8 Plus -älypuhelinta, joka korvaa markkinoilla alkuvuodesta testatun Moto G7 Plus -mallin. 269 euron hintainen Moto G8 Plus on varustettu 6,3-tuumaisella Full HD+ -näytöllä, Snapdragon 665 -järjestelmäpiirillä, 48 megapikselin pääkamerasensorilla, erikoisella videokuvaukseen tarkoitetulla 90 astetta käännetyllä ultralaajakulmaisella action-kameralla sekä 4000 mAh akulla.

Lue artikkeli: Kokeiltua – Motorola Moto G8 Plus