OnePlus aloitti Android 10 -päivitykset OnePlus 7 -sarjan puhelimilleen

Päivityksen myötä OxygenOS-käyttöliittymän versionumero nousee 10.0:aan.

OnePlus on tiedottanut aloittaneensa Android 10 -pohjaisen OxygenOS 10.0 -päivityksen jakelun toukokuussa julkaistuille OnePlus 7- ja OnePlus 7 Pro -älypuhelimilleen. Päivitysten jakelu alkoi 20. syyskuuta jaksotetusti ja aluksi satunnaisesti valitulle rajatulle määrälle käyttäjiä, eikä esimerkiksi io-techin testilaitteisiin ole vielä tullut päivitystä saataville. OnePlus on yksi ensimmäisistä kolmannen osapuolen valmistajista, joka tarjoaa uuden Android 10 -päivityksen olemassaoleville puhelinmalleilleen.

Päivityksen keskeisimmät uudistukset:

Järjestelmä

  • Päivitetty Android 10 -käyttöjärjestelmä
  • Uusi käyttöliittymän design
  • Parannellut yksityisyysasetukset sijaintitietoihin
  • Uusi räätälöity ominaisuus Asetuksissa: ikonimuodon valinta näkyy Pika-asetuksissa

Koko näytön eleet

  • Lisätty pyyhkäisyt sisäänpäin vasemmalta tai oikealta näytön reunalta palaa takaisin -toimintoina
  • Lisätty navigointipalkki näytön alareunaan mahdollistamaan liikkuminen viimeksi käytettyjen sovellusten välillä

Pelitila

  • Uusi Pelitila-ominaisuus tuo samaan paikkaan kaikki pelit, mikä helpottaa peleihin pääsyä ja parantaa pelikokemusta

Älykäs näyttö

  • Tukee aika-, paikka- ja tapahtumakohtaisen älykkään tiedon näyttämistä Ambient Display -tilassa

Viestit

  • Mahdollisuus estää turhat viestit/roskaviestit avainsanoittain Messages-sovelluksessa

OnePlus esittelee Android 10:n sisältämiä uudistuksia hieman tarkemmin foorumillaan julkaisemassaan viestiketjussa. Uusi ohjelmistoversio sisältää myös käyttäjien Community-sovelluksen kautta ehdottamia parannuksia ja korjauksia. Android 10 -päivitys on myöhemmin luvassa myös OnePlus 6- ja OnePlus 5 -sarjan malleille. OnePlus tarjoaa puhelimilleen käyttöjärjestelmäpäivityksiä vähintään kahden ja tietoturvapäivityksiä vähintään kolmen vuoden ajan julkaisusta.

io-tech testasi OnePlus 7:n ja OnePlus 7 Pron touko-kesäkuussa.

Lähde: OnePlus

16-ytiminen Ryzen 9 3950X ja uudet Threadripperit marraskuussa

AMD:n 16-ytimisen Ryzen 9 3950X:n myyntiintulo siirtyy syyskuulta marraskuulle, jolloin julkaistaan myös uudet 3. sukupolven Threadripper-tehoprosessorit.

AMD uudet Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 3000 -sarjan prosessorit saapuivat myyntiin 7. heinäkuuta, mutta 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -mallin kerrottiin tulevan myyntiin syyskuussa. Nyt yhtiö on ilmoittanut, että se viivästyttää AM4-kantaisen 3950X:n myyntiintuloa marraskuulle ja samassa yhteydessä se kertoi tuovansa ensimmäiset 3. sukupolven Ryzen Threadripper -tehoprosessorit saataville myös marraskuussa.

Alla ilmoitus kokonaisuudessaan:

We are focusing on meeting the strong demand for our 3rd generation AMD Ryzen processors in the market and now plan to launch both the AMD Ryzen 9 3950X and initial members of the 3rd Gen AMD Ryzen Threadripper processor family in volume this November. We are confident that when enthusiasts get their hands on the world’s first 16-core mainstream desktop processor and our next-generation of high-end desktop processors, the wait will be well worth it.”

Lähde: AMD

Video: Kasasimme suorituskykyisen AMD-kokoonpanon

Kasasimme suorituskykyisten AMD-kokoonpanon Asuksen ROG Strix Helios -koteloon.

Video on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Asuksen kanssa.

AMD julkaisi heinäkuussa uudet Ryzen 3000 -prosessorit ja Radeon RX 5700 -näytönohjaimet. Kasasimme Asuksen komponenteista suorituskykyisen setupin 12-ytimisellä Ryzen 9 3900X -prosessorilla ja Asuksen ROG Strix Radeon RX 5700 XT OC -näytönohjaimella varustettuna.

Videolla käydään läpi Asuksen tehokäyttäjille suunnatun 300 euron hintaisen ROG Strix Helios -kotelon avainominaisuudet, kasataan kokoonpano toimintakuntoon ja asennetaan custom loop -vesijäähdytys prosessorille. Mukana on myös suorituskyky- ja lämpötilatestit kokoonpanolla.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Apple aloitti iOS 13 -päivitykset laitteilleen

iOS:n 13. versio on tarjolla nyt vain puhelimille ja iPod touchille – iPadit saavat oman erillisen ohjelmistopäivityksensä.

Apple on aloittanut iOS-mobiilikäyttöjärjestelmän uusimman 13-version päivitysten syöttämisen puhelimiinsa. Yritys esitteli iOS 13:n WWDC-tapahtumassa kesäkuun alussa ja se on esiasennettuna uusiin iPhone 11 -malleihin, joiden toimitukset alkoivat tänään. iOS 13 on yhteensopiva kaikkiaan 14 puhelinmallin sekä seitsemännen sukupolven iPod touchin kanssa. Vanhimmat yhteensopivat puhelimet ovat iPhone 6s- ja SE-mallit. iPadeille tulee tarjolle oma iPadOS-päivitys syyskuun 24. päivä.

Suorituskyvyn osalta iOS 13 lupaa merkittäviä parannuksia etenkin uusimpien sukupolvien laitteilla. Sovellusten luvataan aukeavan jopa tuplasti nopeammin ja Face ID toimii 30 % nopeammin. Ladattavien sovellustiedostojen ja päivitysten kokoa on kutistettu jopa puolella.

Visuaalisella puolella ehkäpä odotetuin ominaisuus on tumma tila, joka säästää silmiä pimeässä sekä akkua etenkin OLED-näyttöjen kanssa. Galleriasovellusta on uudistettu kuvavälilehden, kuvien muokkauksen ja videoeditointimahdollisuuksien osalta. Karttasovellus on saanut toivotun uudistuksen ja tarjoaa mm. Googlen Street Viewiä vastaavan Look Around -ominaisuuden, suosikkilistauksen sekä huomattavasti aiempaa tarkemman karttadatan, mutta se on toistaiseksi tarjolla vain Yhdysvalloissa. Uudistuksia ovat kokeneet myös mm. Muistutukset, Viestit, Memojit CarPlay-näkymä.

Tietoturvapuolen parannuksina sovelluksiin ja nettisivuille voi nyt kirjautua Apple ID:llä ja sijainninhallinnasta sekä läpinäkyvyysominaisuuksista on tehty entistä monipuolisempia. Vakionäppäimistö on saanut vihdoin pyyhkäisykirjoitustuen, jota on odotettu vuosia. Tarkkaan uusien ominaisuuksien listaukseen voi tutustua täällä.

Applen raportoidaan myös aloittaneen watchOS 6 -päivityksen jakelun 3. ja 4. sukupolven kelloilleen. Ensimmäisen ja toisen sukupolven mallit saavat päivityksen hieman myöhemmin. watchOS 6 mahdollistaa kellon entistä itsenäisemmän toiminnan mm. kellon oman sovelluskaupan muodossa.

Samsung esitteli kolme uutta teknologiaa yhtiön PCIe 4.0 SSD-asemissa

Samsung kehuu FIP-teknologian tekevän sen SSD-asemista ”kuolemattomia”, vaikka todellisuudessa kyse on vikaantuneiden sirujen sulkemisesta ja datan siirtämisestä toimiviin siruihin piiritasolla.

SSD-markkinoille on saatu tänä vuonna ensimmäiset kuluttajille suunnatut PCI Express 4.0 -asemat. Alan johtotähtiin lukeutuva Samsung ei ole kuitenkaan vielä ehtinyt julkaista omia PCIe 4.0 -asemiaan kuin ammattilaiskäyttöön. Yhtiön tiedotteen mukaan sen asemissa on kuitenkin myös muuta uutta kuin kasvanut nopeus.

Samsungin julkaiseman tiedotteen mukaan sen PCIe 4.0 -SSD-asemat on varustettu kolmella uudella teknologialla. Kenties mielenkiintoisin näistä on ”Fail-in-Place” eli FIP-teknologia. Yhtiön tiedotteen mukaan FIP-teknologia tunnistaa piiritasolla vioittuneet NAND-sirut ja osaa paitsi poistaa ne käytöstä, myös siirtää niiden datan toimiviin siruihin. Yhtiön mukaan tämä tekisi SSD-asemista ”kuolemattomia”, mutta ilmeisesti tässä on haettu vertailukohtaa lähinnä SSD-asemista, jotka oli vaihdettava uuteen ”kuolleina” heti yhden NAND-sirun vikaannuttua.

Toinen uusista teknologioista on SSD:n virtualisointitekniikka. Käytännössä tämä tarkoittaa mahdollisuutta jakaa yksi fyysinen SSD-asema maksimissaan 64 erilliseen virtuaaliseen SSD-asemaan eri käyttäjille. Asemat ovat täysin riippumattomia toisistaan ja se vähentää virtualisoinnin prosessorille aiheuttamaa kuormaa.

Viimeinen uutuuksista on V-NAND-koneoppimisteknologia. Teknologian kehutaan parantavan SSD-asemien luotettavuutta suurissa nopeuksissa ja mahdollistavan QLC-solujen (Quad-level Cell, 4 bittiä per solu tallentavat solut) käytön entistä nopeammin ja luotettavammin, jopa kyllin luotettavasti datakeskuksiin ja muihin palvelimiin.

Lähde: Samsung

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (38/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast lähetetään tänään perjantaina 20. syyskuuta tavanomaiseen aikaan noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä. Äänessä ovat io-techin perustajat Juha Kokkonen sekä Sampsa Kurri.

Käymme läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

AMD:n Ryzen 5 3500X:n tiedot vuotivat kiinalaisesta verkkokaupasta

Ryzen 5 3500X on 6-ytiminen prosessori ilman SMT-tukea, kun 1500X ja 2500X olivat neliytimisiä SMT-tuen kera. SMT tuki mahdollistaa kahden säikeen suorittamisen samanaikaisesti yhdellä ytimellä.

AMD toi heinäkuun alkupuolella myyntiin ensimmäiset Ryzen 3000 -sarjan prosessorit. Lisäksi yhtiö on julkaisemassa kuluvan kuun aikana 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -prosessorin sekä ilmeisesti muita uusia malleja.

Nyt tuttu vuotaja momomo_us on twiitannut tietoja vielä julkaisemattomasta Ryzen 5 3500X -prosessorista. Tiedot ovat peräisin kiinalaisesta verkkokauppa JD:stä, joka on listannut prosessorin tietojen lisäksi myös AMD:n markkinointidioja prosessorin tiimoilta.

Aiemmista Ryzen 5 x500 -prosessoreista poiketen Ryzen 5 3500X on kuusi ytiminen ja sen SMT-tuki on kytketty pois käytöstä, eli se kykenee suorittamaan yhtäaikaisesti vain kuutta säiettä. Ryzen 5 1500X ja 2500X olivat neliytimisiä, mutta SMT-tuen ansiosta ne pystyivät suorittamaan samanaikaisesti kahdeksaa säiettä. Prosessorin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,6 ja 4,1 GHz ja TDP-arvo 65 wattia.

AMD:n dioissa prosessoria verrataan niin ikään 6-ytimiseen ja kuutta säiettä suorittavaan Core i5-9400F -prosessoriin. Pelitesteissä näytönohjaimena on GeForce GTX 1660 ja pääosassa testejä prosessorit suoriutuvat rinta rinnan. Poikkeuksen muodostavat League of Legends, jossa Intelillä on pienoinen johto, sekä Counter-Strike, jossa R5 3500X tarjoaa muiden Ryzen 3000 -sarjan prosessoreiden tapaan selvästi Inteliä parempaa suorituskykyä.

Ryzen 5 3500X:n hinta JD.com-verkkokaupassa on tällä hetkellä 1099 yuania eli noin 140 euroa.

Lähde: momomo_us @ Twitter

Intelin Willow Lake -arkkitehtuuri kasvattaa L3-välimuistia 50 %

Willow Cove -arkkitehtuuriin perustuvat ytimet tulevat markkinoille Tiger Lake -koodinimellisissä prosessoreissa.

Intel valmistelee kulisseissa parhaillaan lukuisia eri arkkitehtuureja, kun se on joutunut jatkamaan työpöytäpuolella 14 nanometrin valmistusprosessin käyttöä selvästi aiottua pidempään. Nyt nettiin on vuotanut kuitenkin uutisia 10 nanometrin prosessilla valmistettavasta Tiger Lakesta.

Intelin Tiger Lake -arkkitehtuuri on tuttu muun muassa yhtiön kuluttajaprosessoreiden roadmapista, joka vuoti keväällä nettiin. Kyseessä on ainakin tämän hetkisen roadmapin mukaan vain kannettaviin U- ja Y-sarjalaisina päätyvä arkkitehtuuri. Se rakentuu Willow Cove -ytimistä ja Gen12 eli Xe-arkkitehtuurin grafiikkaohjaimesta.

InstLatX64 on nyt twiitannut Tiger Lake -prosessorin käynnistyslokin tiedot. Loki paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia prosessorista, kuten tämän hetkisen Engineering Sample -version 1 GHz:n perus- ja 3,4 GHz:n Turbo-kellotaajuudet, neljä ydintä Hyper-threading-tuella sekä aiempaa isomman 12 Mt:n L3-välimuistin. Välimuistia on nyt siis 3 Mt per ydin, kun nykyisissä saman luokan prosessoreissa sitä on 2 Mt per ydin. Lisäksi prosessorille listataan täysi AVX512-käskylaajennostuki.

Kasvanut L3-välimuisti sopii Intelin vanhempaan arkkitehtuuridiaan, jossa Willow Cove -ytimen uusiin ominaisuuksiin listataan välimuistin uudelleensuunnittelu, transistoritason optimoinnit ja uudet turvallisuusominaisuudet. Willow Cove on Intelin seuraava uusi ydin tuoreissa Ice Lake -prosessoreissa käyttöön otetun Sunny Coven jälkeen.

Vuotaneiden roadmappien mukaan Willow Cove -ytimiä käyttävät Tiger Lake -prosessorit olisivat saapumassa markkinoille vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä. Roadmapissa on kuitenkin erillishuomiona lisätty Tiger Lake -prosessoreille merkintä ”TBD”, mikä viittaa siihen liittyvän edelleen joitain epävarmuustekijöitä.

Lähde: InstLatX64 @ Twitter

Huawei esitteli Watch GT 2 -älykellonsa kahdessa koossa

19.9.2019 - 18:59 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Huawein Watch GT -malliston toinen sukupolvi tarjoaa nyt myös pienemmän ja siromman kokovaihtoehdon.

Huawei esitteli tänään Munchenissä Mate 30 -älypuhelimiensa ohella uuden Watch GT 2 -älykellonsa. Uutuuskello tulee saataville 42 ja 46 mm:n koossa useilla eri hihnavaihtoehdoilla. Pyöreän OLED-näytön läpimitta on suuremmassa mallissa 1,39 tuumaa ja tarkkuus 454 pikseliä halkaisijalla. Pienemmässä mallissa näyttö on 1,2-tuumainen ja tarkkuudeltaan 390 pikseliä halkaisijalla. Rakenne on vesisuojattu 50 metriin asti ja kello sopii myös uimiseen.

Watch GT 2:n sisältä löytyy tuore Cortex-M7-pohjainen Kirin A1 -järjestelmäpiiri, 32 Mt RAM-muistia (pienemmässä versiossa 16 Mt), 4 Gt tallennustilaa sekä 455 tai 215 mAh akku. Yhteyspuolella on tarjolla Bluetooth 5.1- sekä GPS-tuki. Kellosta löytyy sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöt tunnistava optinen rannesykkeenmittaus sekä mikrofoni ja kaiutin, jotka mahdollistavat puhelimeen tuleviin puheluihin vastaamisen kellosta.

Kellossa pyörii edeltäjämallin tapaan Huawein Lite OS -käyttöjärjestelmä, joka on erittäin kevyt ja energiatehokas. Huawein mukaan kello (46 mm versio) tarjoaa tyypillisessä käytössä kahden viikon toiminta-ajan yhdellä latauksella. GPS-tila voi olla käytössä 30 tuntia, musiikkitoisto 24 tuntia tai Bluetooth-puhelu 10 tuntia. Pienemmän mallin ajat ovat puolta pienempiä. Kellon treenaustila tukee nyt 15 eri lajiprofiilia.

Watch Gt 2 -mallien myynti alkaa Suomessa 21. lokakuuta. Suuremman 46 mm:n version suositushinta on 249 euroa ja pienemmän 42 mm:n version 229 tai 279 euroa rannekkeesta riippuen.

Huawei korvaa Googlen palvelut omalla Huawei Mobile Services -paketilla uusissa puhelinmalleissaan

Huawei joutuu Yhdysvaltain asettamien rajotteiden vuoksi käyttämään Android 10:n avoimen lähdekoodin versiota omilla lisäyksillään.

Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtaja Richard Yu kertoi Munchenissä järjestetyn julkaisutilaisuuden lopuksi lyhyesti yrityksen päätöksestä korvata uusien Mate 30 -älypuhelimien Googlen Mobile Services -palvelupaketti (GMS) omalla Huawei Mobile Servies -kokonaisuudella (HMS). Yritys ei siis ole ainakaan vielä toistaiseksi päätynyt käyttämään kehittämäänsä Harmony OS -käyttöjärjestelmää. Kyseessä on joka tapauksessa melkoinen lisähaaste yrityksen uusien lippulaivapuhelimien ja tulevien mallien myynnille Aasian ulkopuolella.

Uudet Huawei Mate 30 -puhelimet ovat siis varustettu EMUI 10 -käyttöliittymällä sekä Android 10 -käyttöjärjestelmän AOSP-pohjaisella (Android Open Source Project) ja Huawein omaa koodia käyttävällä versiolla, joka ei sisällä GMS-ominaisuuksia. GMS-ominaisuudet on jätetty pois, koska Yhdysvaltain kieltolistauksen takia Huawei ei ole saanut niille lisensointia Googlelta. Tilanne voi toki edelleen muuttua, jos USA niin päättää.

Google Mobile Services -ominaisuudet ovat keskeisessä osassa Androidin monissa toiminnoissa sekä sovellusten keskinäisessä kommunikoinnissa. Esimerkiksi useiden suosittujen kolmansien osapuolien sovellusten paikannus- ja karttatiedot tulevat GMS:n rajapintojen kautta, joten ilman niitä kyseiset sovellukset eivät toimi kunnolla. Googlen omiin keskeisiin GMS-sovelluksiin lukeutuvat mm. Google Search -haku, Google Chrome -selain, YouTube, Google Maps sekä erittäin keskeisenä osana Googlen Play-sovelluskauppa.

Googlen mobiilipalveluiden sijaan Mate 30 -malleissa käyttöön otettu HMS on Huawein oma vastaava palvelukokonaisuus, jolla yritys pyrkii korvaamaan puuttuvat Googlen palvelut. HMS koostuu käyttöjärjestelmän päällä pyörivästä ytimestä (HMS Core) ja siihen liittyvistä rajapinnoista sekä keskeisistä HMS-sovelluksista. Huawein mukaan HMS on täysin sovelluskehittäjille avoin ekosysteemi ja yritys kertoo investoineensa miljardi dollaria sen kehittämiseen, käyttäjäpohjan kasvattamiseen ja markkinointiin.

HMS Core -ytimen keskeisimpiin toimintoihin lukeutuvat mm. sovellusrajapinta, karttarajapinta, viestirajapinta, paikannusrajapinta ja tietoisuusrajapinta. HMS:ään integroituu myös monia Googlen sovelluksia vastaavia Huawein perussovelluksia, kuten selain, pilvipalvelu, teemakauppa, musiikki sekä AppGallery-sovelluskauppa, jotka ovat tulleet jo aiemmin yrityksen puhelimien mukana. Huawei onkin pyrkinyt viime kuukausina houkuttelemaan aktiivisesti sovelluskehittäjiä lisäämään sovelluksensa AppGalleryyn.

Huawein mukaan jo 45 000 sovellusta tukee HMS Core -integrointia ja HMS:llä on yli 570 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää. Keskeisintä kuitenkin tulee olemaan, kuinka suuri osa Euroopassa ja Suomessa suosituista sovelluksista tulee saamaan HMS-tuen ja toimimaan siten ongelmitta Huawein tulevissa puhelinmalleissa. Aivan kuten Googlen palveluihin, HMS:ään kirjaudutaan omilla Huawei ID -tunnuksilla, jotka monilla Huawein puhelimia käyttävillä saattaakin jo olla käytössä.

Ainakin teoriassa halukkaat omatoimiset käyttäjät voivat asentaa Google Mobile Services -paketin Mate 30 -malleihin (ja muihin tuleviin Huawein puhelimiin) jälkikäteen, mutta mistään peruskäyttäjille soveltuvasta toimenpiteestä ei ole kyse. Harrastajat ovat käyttäneet vastaavaa keinoa mm. Kiinasta tilattujen puhelimien kanssa. Siitä ei kuitenkaan ole toistaiseksi varmuutta, voiko Google halutessaan tai Yhdysvaltojen painostuksesta estää jälkiasennettujen GMS-palveluiden toimimisen lisensoimattomissa Huawei-puhelinmalleissa.

io-tech seuraa tilanteen kehittymistä ja perehtyy HMS-palveluiden toimintaan ja sovellustukeen sekä GMS-palveluiden jälkiasentamismahdollisuuksiin, kunhan saamme tulevaisuudessa Mate 30 -testikappaleen käsiimme.

Lähteet: Huawei, Huawein YouTube live-stream