Nokia 8 vuotokuvassa

17.7.2017 - 19:46 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (39)

Evan ”evleaks” Blass on vuotanut ensimmäisen kuvan tulevasta Nokia 8 -älypuhelimesta.

Blass on julkaissut Twitterissä ja Venturebeat-sivustolla lehdistökuvan, jossa esiintyy suomalaisen HMD Globalin vielä julkaisematon sininen Nokia 8 -älypuhelin etu- ja takapuolelta. Kuva paljastaa, että takapuolella käytössä on Zeissin optiikalla varustettu kaksoiskamera. Puhelin on pitänyt mahdollisesti esitellä jo 20. kesäkuuta, sillä näytön päivämäärä viittaa kyseiseen ajankohtaan.

Muotokieleltään Nokia 8 muistuttaa Nokia 5:ttä, mutta testiohjelmista vuotaneiden ennakkotietojen mukaan näyttö olisi 5,3-tuumainen ja sisuksista löytyisi Qualcommin suorituskykyisin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, 4 tai 6 gigatavua käyttömuistia ja 64 gigatavua tallennustilaa.

Nokia 8 on tunnettu aiemmin TA-1004-mallinimellä, mutta HMD Global ilmoitti FCC:lle eli Yhdysvaltain telehallintovirastolle 12. kesäkuuta, että se tulee markkinoimaan laitetta TA-1012-mallinumerolla. Vuotaneisiin testituloksiin nojaten TA-1004 on varustettu neljän gigatavun käyttömuistilla, mutta TA-1012-mallissa on kuusi gigatavua käyttömuistia. Kyseessä saattaa olla kaksi eri markkina-alueille suunnattua Nokia 8 -varianttia.

Saksalaisen Winfuture.de-sivuston mukaan HMD Global julkaisisi Nokia 8 -puhelimen 31. heinäkuuta ja sen hinta olisi noin 550-600 euroa.

Lähde: Venturebeat

Samsungin mobiilipomo vahvisti: Galaxy Note8 julkaistaan elokuun lopulla

17.7.2017 - 12:51 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Samsungin mobiiliyksikön johtaja DJ Koh on vahvistanut taiwanilaiselle lehdistölle Galaxy Note 8 -älypuhelimen julkaisun tapahtuvan elokuun lopulla.

Samsung julkaisi neljän ensimmäisen sukupolven Galaxy Note -älypuhelimensa IFA-messujen yhteydessä Berliinissä syyskuun alussa, mutta kaksi viimeisintä mallia ovat nähneet päivänvalon aiemmin elokuussa. Huhujen mukaan sama kaava olisi jatkumassa myös tänä vuonna ja nyt ne ovat saaneet vahvistuksen Samsungin mobiiliyksikön johtajalta DJ Kohilta.

Koh ja joukko muita Samsungin johtoportaan henkilöitä vierailivat päättyneellä viikolla Taiwanissa paikallisten televiestintäyritysten luona ja järjestivät lehdistötilaisuuden paikalliselle medialle. Tilaisuudessa Koh paljasti, että uuden Galaxy Note8:n julkaisu tulee tapahtumaan omassa tilaisuudessaan elokuun lopulla. Huhujen mukaan tilaisuus järjestetään New Yorkissa.

Kohin mukaan Note8:n ensimmäinen aalto saapuu keskeisimmille markkina-alueille jo syyskuun alussa, kun taasen toinen julkaisuaalto tulee vuoroon lokakuussa. Tarkasta julkaisupäivästä, sijainnista tai hinnoittelusta Koh ei vielä maininnut mitään.

Huhujen mukaan Note8:n ulkomuodot noudattavat Galaxy S8 -malleista tuttua linjaa ja lähes puhelimen reunoille asti ulottuvan näytön kooksi on ennakoitu 6,3-6,4 tuumaa. Laitteen sisällä on todennäköisesti yrityksen Exynos 8895 -järjestelmäpiiri ja takapuolelta huhutaan löytyvän optisen zoomauksen mahdollistava kaksoiskameratkaisu. Akun suhteen Samsung on todennäköisesti poikkeuksellisen varovainen ja sen kapasiteetin huhutaankin olevan maksimissaan 3500 mAh.

Lähde: ePrice, SamMobile

Kuva: ePrice

iFixit avasi Galaxy Note Fan Editionin – sisältä odotetusti identtinen Note7:n kanssa akkua lukuun ottamatta

17.7.2017 - 11:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

iFixit-sivusto otti selvää onko tehdaskunnostetun Galaxy Note FE -mallin sisuskaluissa eroa alkuperäiseen Note7-malliin.

iFixit-sivusto on iskenyt työkalunsa kiinni Samsungin Koreassa myyntiin tuomaan Galaxy Note Fan Edition -älypuhelimeen ja tutkinut miltä osin se eroaa alkuperäisestä Note7:stä. Kuten oli odotettavissa, eroa löytyi vain akun osalta.

Alkuperäisessä takaisinkutsutussa Note7:ssä akun kapasiteetti oli 13,48 Wh, kun taasen Fan Editionissa lukema on 12,32 Wh (-9 %). Akku on myös ulkomitoiltaan aavistuksen pienempi ja painaa 2,3 grammaa vähemmän.

iFixitin käytössä olleissa puhelimissa pieniä eroja oli nähtävissä myös sisäisissä antennikomponenteissa, mutta ne johtuivat eri markkinoille tarkoitettujen varianttien yhteysominaisuuksista.

Pienenä kertauksena Galaxy Note Fan Edition on siis avaamattomista pakkauksista peräisin olevista takaisinkutsutuista Galaxy Note7 -puhelimista tehdaskunnostettu versio, joka tuli hiljattain myyntiin Korean markkinoilla. Laite on tiettävästi tulossa lähiaikoina myös joillekin muille markkina-alueille.

iFixit muistuttaa artikkelissaan, että koko takaisinkutsukampanja olisi saatettu välttää, jos Note7:ssä olisi käytetty käyttäjän irrotettavissa olevaa akkua.

Lähde: iFixit

AMD julkaisi testituloksia muistinopeuksien ja -asetusten vaikutuksesta Ryzenin suorituskykyyn

Tiukat muistiasetukset nousevat Ryzen-alustalla arvoon arvaamattomaan etenkin yli DDR4-3000-nopeuksilla, eikä pelkkä korkeampi kellotaajuus takaa enää parempaa suorituskykyä.

AMD on julkaissut blogissaan useampiakin päivityksiä liittyen Ryzenin suorituskykyyn uusien BIOS-versioiden ja virranhallintaprofiilien myötä. Tuoreimman blogin aiheena on muistien virittelyn tuomat hyödyt pelikäytössä.

Käyttäjät ovat julkaisseet monilla keskustelualueilla, mukaan lukien io-techin TechBBS:n, omia testejään Ryzen -prosessoreiden suorituskyvystä erilaisilla muistinopeuksilla ja -asetuksilla. Nyt myös AMD on ajanut omia testejään aiheen tiimoilta suomalaisen Sami ”macci” Mäkisen johdolla ja julkaissut tuloksista pikaoppaan muistiasetusten vaikutuksesta Ryzenin suorituskykyyn.

AMD:lla työskentelevä Mäkinen ajoi testit Asuksen Crosshair VI -emolevyllä ja Ryzen 1700 -prosessorilla Rise of the Tomb Raiderissa, Hitmanissa ja 3DMark Skydiverissä. Testeissä käydään läpi muun muassa eri muistinopeuksia, latenssiasetuksia sekä BankGroupSwap- ja Geardown Mode -optiot. Blogista löytyy myös selitykset kunkin asetuksen tehtävistä.

Suurin osa tuloksista ovat sinänsä mitättömiä yksinään, mutta eri asetusten vaikutukset kertaantuvat pikkuhiljaa ja jo valmiiksi varsin nopeiden DDR4-3200-muistien ja testeissä parhaiten pärjänneiden DDR4-3466-muistien eroksi muodostui lopulta Rise of the Tomb Raiderissa sekä 3DMarkissa vajaat 10 % ja Hitmanissa reilu 16 %. Erot esimerkiksi useimpien testisivustojen käyttämiin DDR4-2133-, DDR4-2400- ja DDR4-2667 -muisteihin olisivat kasvaneet vielä huomattavasti suuremmiksi.

Yksittäistenkin asetusten vaikutukset olivat testien mukaan välillä varsin erikoisia. Esimerkiksi BankGroupSwapin, joka pyrkii optimoimaan muistihakuja, käyttö hidasti testipelejä mutta nosti AIDA64:n mittaamia muistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeuksia. Testit myös toistivat usean kotikäyttäjän testien tulokset, joiden mukaan tiukemmat muistiasetukset voittavat korkeammat kellotaajuudet, kun puhutaan yli DDR4-3000-nopeuksista. Suosittelemme kaikkia Ryzen-prosessoreiden käyttäjiä tai sellaisen ostoa harkitsevia lukemaan AMD:n blogin parhaiden muistiasetusten löytämiseksi.

Uusi artikkeli: Testissä OnePlus 5

io-techin testattavana high-end-rautaa kohtuuhinnalla tarjoava OnePlus 5 -älypuhelin.

io-techin uudessa testiartikkelissa tutustutaan juhannuksen kynnyksellä julkaistuun OnePlus 5 -älypuhelimeen, joka on ollut ympärivuorokautisessa käyttötestissämme julkaisusta lähtien. 499 euron lähtöhintaisen puhelimen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri ja häviöttömän zoomauksen mahdollistava kaksoiskameraratkaisu.

Artikkelissa tutustutaan tuttuun tapaan puhelimen fyysiseen ja tekniseen toteutukseen, kameran ominaisuuksiin ja kuvanlaatuun, ohjelmistoon, suorituskykyyn ja akunkestoon.

Lue artikkeli: Testissä OnePlus 5

Video: Nokia 5 & 6 unboksaus ja ensituntumat

14.7.2017 - 17:35 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (43)

Io-techin testiin saatiin Suomessa hiljalleen myyntiin saapuneet HMD Globalin Nokia 5- ja Nokia 6 -älypuhelimet.

Tutustumme myyntipakkauksen sisältöön, otamme ensituntumat laitteista ja katsastamme niiden erot ominaisuuksissa ja muotoilussa.

Nokia 6 on ensimmäisenä julkaistujen Android-Nokioiden paras malli ja 250 euron hintainen. Nokia 5:n ominaisuuksissa on säästetty pykälällä lähes joka suhteessa ja sen hinta on 200 euroa.

Molempien puhelimien rakenne on metallirungon ansiosta jämäkkä ja sisuksista löytyy Qualcommin Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri sekä 3000 mAh akku.

Nokia 6:ssa on etuna Full HD -näyttö, kolmen gigatavun käyttömuisti, 32 gigatavun tallennustila ja Dolby Atmos -äänentoisto. Nokia 5:ssä on HD-näyttö, kaksi gigatavua käyttömuistia ja 16 gigatavua tallennustilaa.

Uudet Nokia-älypuhelimet on varustettu puhtaalla Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmällä ja HMD Global on luvannut laitteilleen kuukausittaiset tietoturvapäivitykset.

Käy tilaamassa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

AMD julkisti Ryzen 3 -prosessorit, myyntiin 27. heinäkuuta

Ryzen 3 -prosessorit ovat neliytimisiä, mutta muista Ryzeneistä poiketen ne eivät tue SMT-ominaisuutta, eli ne kykenevät suorittamaan vain yhtä säiettä per ydin.

AMD julkaisi tänään Ryzen Threadripper -prosessoreiden hinnat, kellotaajuudet ja aikataulun. Samassa yhteydessä yhtiö paljasti myös Ryzen 3 -prosessoreiden tekniset tiedot ja aikataulun.

Ryzen 3 -prosessorit perustuvat samaan Zen-arkkitehtuuriin ja Zeppelin-ytimeen kuin muutkin Ryzen-prosessorit. Odotusten mukaisesti niiden kellotaajuudet ja konfiguraatio noudattaa Ryzen 3 Pro -sarjaa: Prosessoreissa on käytössä neljä ydintä eivätkä ne tue SMT-ominaisuutta, eli ne kykenevät suorittamaan vain yhtä säiettä per ydin. Muiden Ryzen-prosessoreiden tapaan ne sopivat Socket AM4 -prosessorikantaan ja toimivat A320-, B350- ja X370-piirisarjallisissa emolevyissä.

  • Ryzen 3 1300X: 4 ydintä, 4 säiettä, perus- ja Boost-kellotaajuudet 3,5 ja 3,7 GHz
  • Ryzen 3 1200: 4 ydintä, 4 säiettä, perus- ja Boost-kellotaajuudet 3,1 ja 3,4 GHz

AMD:n mukaan prosessorit saapuvat myyntiin 27. heinäkuuta, mutta yhtiö ei ole vielä paljastanut niiden hinnoittelua.

AMD julkaisi Ryzen Threadripperin hinnat, kellotaajuudet ja aikataulun

AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorit tulevat saataville 12- ja 16-ytimisinä 1920X- ja 1950X-versioina erittäin kilpailukykyisin 799 ja 999 dollarin verottomin suositushinnoin.

AMD paljasti Ryzen Threadripper -prosessorit ensimmäistä kertaa toukokuun puolivälin tienoilla ja täydensi tietopakettia Computex-messuilla saman kuun lopulla. Ryzen Threadripper -prosessorit ovat AMD:n vastaus Intelin Core X -sarjalle ja yhtiön ensimmäinen HEDT-prosessori vuosikausiin.

Ryzen Threadripper perustuu Zen-arkkitehtuuriin ja samaan Zeppelin-ytimeen, joka on käytössä myös Ryzen- ja Epyc-prosessoreissa. Threadripperissä Zeppelin-ytimiä on kaksi suurikokoisessa, LGA-tyyppisessä MCM-paketoinnissa. Prosessorit istuvat Socket TR4 -kantaan ja vaativat seurakseen X399-piirisarjaan perustuvan emolevyn.

Kesäkuussa Dell paljasti tehneensä OEM-tietokoneiden osalta yksinoikeussopimuksen Threadripper-prosessoreiden käytöstä Alienware-tietokoneissaan. Yksinoikeus koskee vain kuluvaa vuotta, jonka jälkeen muutkin OEM-valmistajat saavat käsiinsä AMD:n uudet HEDT-prosessorit. Dell tuo ensimmäiset Ryzen Threadripper -prosessorilla varustetut Alienware Area-51 -kokoonpanot ennakkomyyntiin 27. heinäkuuta.

OEM-puolen sopimukset eivät vaikuta pelkkien prosessoreiden myyntiin kuluttajille ja nyt AMD on vihdoin paljastanut, että prosessoreita voi odottaa lähimpään tietokonekauppaan heti elokuun alkupuolella yhdessä X399-piirisarjaan perustuvien emolevyjen kanssa.

Ryzen Threadripperistä julkaistaan ainakin aluksi vain kaksi erilaista mallia:

  • Ryzen Threadripper 1950X: 16 ydintä, 32 säiettä, perus- ja Boost-kellotaajuudet 3,4 ja 4,0 GHz
  • Ryzen Threadripper 1920X: 12 ydintä, 24 säiettä, perus- ja Boost-kellotaajuudet 3,5 ja 4,0 GHz

Kumpikin prosessoreista on varustettu nelikanavaisella DDR4-muistiohjaimella ja niissä on käytössä kaikki 64 PCI Express 3.0 -linjaa.

Prosessorit on hinnoiteltu äärimmäisen kilpailukykyisesti, sillä 1920X:n veroton suositushinta on 799 ja 1950X:n 999 dollaria. Verrokiksi Intelin 10-ytiminen Core i9-7900X:n veroton suositushinta on 989 dollaria. Ryzen Threadripper 1950X saa AMD:n mukaan Cinebench R15 -testissä reilu 3000 ja 1920X reilu 2400 pistettä, kun Intelin Core i9-7900X sai io-techin testissä tuloksekseen vajaat 2200 pistettä.

Uusi artikkeli: Testissä Intel Core i7-7740X (Kaby Lake-X)

io-techin testissä Intelin uusi Kaby Lake-X -koodinimellinen neliytiminen Core i7-7740X -prosessori.

Tutustumme artikkelissa Core-X-sarjan neliytimiseen ja Hyper-Threading-tuella varustettuun 380 euron hintaiseen Core i7-7740X-malliin. Käytössä on sama piisiru kuin LGA 1151 -kantaisessa Core i7-7700K -prosessorissa, mutta se on paketoitu LGA 2066 -kantaan, integroitu grafiikkaohjain on kytketty pois käytöstä ja TDP-arvo on nostettu 95 watista 112 wattiin.

Testeissä vertailukohtina ovat mukana Core i7-7700K, Skylake-X-koodinimellinen 10-ytiminen Core i9-7900X, Broadwell-E-sukupolven 10-ytiminen Core i7-6950X sekä AMD:n Zen-arkkitehtuuriin perustuva 8-ytiminen Ryzen 7 1800X.

Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit Noctuan NH-D15-coolerilla avonaisessa testipenkissä.

Lue artikkeli: Testissä Intel Core i7-7740X (Kaby Lake-X)

Päivitys testilabrasta: Intel nimesi Core X -testiprosessorit tahallaan väärin?

Intel kertoo omien sanojensa mukaan suojelleensa Core X -brändin yksityiskohtien paljastumista ennen julkaisua lähettämällä medialle tarkoituksella väärin nimettyjä prosessoreita.

io-tech sai Inteliltä testattavaksi Kaby Lake-X -koodinimellisen Core i7-7740X -prosessorin Engineering Sample -testikappaleen, jota kutsutaan myös Qualification Sampleksi. Kyseiset prosessorit on tarkoitettu muun muassa emolevyvalmistajille ja medialle testattavaksi ennen julkaisua ja myynnin alkamista.

Testiprosessorin mukana tuli saatekirje, jossa kerrotaan, että testiprosessori tunnistuu tarkoituksella virheellisesti Core i7-7740K -mallinimellä, mutta myyntiversiot on nimetty oikein Core i7-7740X:ksi. Sama koskee myös Core i9-7900X -mallia, jonka medialle lähetetyt testikappaleet on nimetty Core i7-7900K:ksi

Intelin mukaan se ei halunnut uuden brändäyksen paljastuvan etukäteen, mutta syynä saattavat olla myös viime hetken muutokset julkaisusuunnitelmiin.

Tiedossa on, että Intel otti Xeon-palvelinprosessoreissa käytettävään HCC- eli High Core Count -piisiruun perustuvat 12-, 14-, 16- ja 18-ytimiset Core i9-mallit mukaan Core X -julkaisuun aivan viime hetkillä.  Kyseiset Core i9 -prosessorit tulevat myyntiin vasta lokakuussa, eikä niiden kellotaajuudet ja TDP-arvot ole toistaiseksi tiedossa.

Myös Core i9 -mallinimi jo 10-ytimisessä 7900X-mallissa on hieman erikoinen ratkaisu, sillä edellisen Broadwell-E-sukupolven 10-ytiminen 6950X-malli on Core i7 -sarjalainen.

You will observe that in tools like CPU-Z that the brand string for your QS samples will appear as the following:

  • Intel Core i7-7740K (4-core/8-thread)
  • Intel Core i7-7900K (10-core/20-thread)

Your samples are actually the Intel Core i7-7740X and Intel Core i9-7900X:

  • Intel Core i7-7740X (4-core/8-thread)
  • Intel Core i9-7900X (10-core/20-thread)

The brand strings were intentionally set on QS parts to prevent early disclosure of brand info.

When people purchase processors at retail, they will see accurate brand strings of:

  • Intel Core i7-7740X (4-core/8-thread)
  • Intel Core i9-7900X (10-core/20-thread)