Video: Opas AMD Freesync- ja NVIDIA G-Sync-tekniikoihin

Videolla kerrotaan AMD:n FreeSync- ja NVIDIAn G-Sync-ominaisuuksien perusteet ja kerrataan niiden nykypäivän yhteensopivuus.

Kaupallinen yhteistyö AOC:n kanssa

Nykypäivänä käytännössä kaikki pelinäytöt on varustettu AMD:n Freesync tai NVIDIAn G-Sync -ominaisuudella, jotka tarkoittavat näytön virkistystaajuuden synkronointia eli tahdistamista näytönohjaimen jatkuvasti muuttuvaan ruudunpäivitysnopeuteen.

Videolla käydään AMD:n FreeSync- ja NVIDIAn G-Sync-ominaisuudet, mitä ne ovat, mitä ne tekevät, mitkä ovat niiden hyödyt ja lopuksi näytetään esimerkkien kera, kuinka ominaisuus otetaan käyttöön Radeon- ja GeForce-näytönohjaimilla.

Esimerkkinä käytetty AOC:n Freesync-näyttö 240 hertsin TN-paneelilla:

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Intelin julkaisemattomat Core i7-11700K (Rocket Lake) ja Alder Lake Engineering Sample testivuodoissa

Core i7-11700K:n tulos on varsin vakuuttava, sillä se jättää i7-10700K:n kauas taakseen ja ohittaa myös AMD:n Ryzen 7 5800X:n sekä yhdellä että kaikilla ytimillään.

Intel valmistelee 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimellisiä työpöytäprosessoreitaan julkaistavaksi heti ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Myös sen seuraaja, Alder Lake eli Intelin ensimmäinen järeä hybridi-x86-prosessori, on tarkoitus julkaista ensi vuoden aikana.

Nyt nettiin on vuotanut uudet Geekbench-tulokset sekä Rocket Lake -arkkitehtuurin Core i7-11700K:sta että tuntemattoman Alder Lake -mallin Engineering Sample -versiosta. Core i7-11700K on 8-ytiminen prosessori 16 säikeellä ja Alder Lake 16-ytiminen 24 säikeellä. Ydinten ja säikeiden epäsuhta Alder Lakessa selittyy sen hybridirakenteesta, jossa vain järeät Golden Cove -ytimet tukevat Hyper-threading-SMT-teknologiaa ja energiatehokkaat Gracemont-ytimet eivät.

Core i7-11700K:n uusi Geekbench 5 -tulos on varsin vakuuttava: yhdellä ytimellä 1807 pistettä ja kaikilla 10673 pistettä. Tulos on yhden ytimen osalta WCCFTechin tilastojen mukaan peräti 34 % parempi, kuin i7-10700K:n ja kaikilla ytimilläkin eroa tulee 26 prosenttia. Tulos lyö myös AMD:n Ryzen 7 5800X:n tuloksen noin 9 %:n erolla sekä yhden että kaikkien ydinten osalta.

Alder Laken kohdalla tulos ei ole yhtä ruusuinen, mutta se voitaneen ainakin tässä vaiheessa vielä pistää tuntemattomilla kellotaajuuksilla toimineen Engineering Sample -version piikkiin. Geekbenchin mukaan prosessorin peruskellotaajuus oli vaivaiset 1,38 GHz ja maksimikellotaajuus taas ilmiselvästi vihreellinen 17,6 GHz. Ohjelmalla oli myös muita tunnistusongelmia, sillä sen mukaan prosessorissa on L1-välimuisteja 12 ytimelle, kolme 1,25 Mt:n L2-välimuistisiivua ja yksi 30 Mt:n L3-välimuisti. Näistä vain viimeinen saattaa olla oikein tunnistettu, mutta kaksi ensimmäistä ovat taatusti vääriä. Prosessori sai Geekbench 5:ssä yhdellä ytimellä 996 ja kaikilla ytimillä 6931 pistettä.

Lähteet: Tum Apisak @ Twitter, Leakbench @ Twitter

Xiaomi Mi 11 on ensimmäinen Snapdragon 888 -puhelin

28.12.2020 - 19:21 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (19)

Xiaomi Mi 11:n myynti alkaa Kiinassa 1. tammikuuta, mutta muun maailman aikataulusta ei ole vielä varmuutta.

Qualcomm esitteli uuden sukupolven Snapdragon 888 -järjestelmäpiirinsä Tech Summit Digital 2020 -tapahtumassa kuun alussa. Tuttuun tapaan ensimmäisiä uuteen järjestelmäpiiriin perustuvia puhelimia odotetaan markkinoille tulevan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, mutta Xiaomi ei malttanut odottaa vuoden vaihtumista julkistaakseen ensimmäisen SD888-puhelimensa.

Xiaomin tämänpäiväisessä julkaisutilaisuudessa julkaistiin vain yksi malli: Mi 11. Markkinoille odotetaan myöhemmin myös Pro-mallia, mutta sen aika on vasta myöhemmin. Xiaomi Mi 11 on markkinoille tullessaan ensimmäinen Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä varustettu puhelin. Voit tutustua järjestelmäpiirin tarkempiin ominaisuuksiin aiemmassa uutisessamme.

Puhelimessa on panostettu muun muassa korkeatasoiseen HDR10+-näyttöön 100 % DCI-P3-väriavaruudella ja 1500 nitin maksimikirkkaudella, sekä äänentoistoon Harman Kardonin virittämillä stereokaiuttimilla. Takakameraratkaisussa luotetaan Mi 10 -mallista tuttuun 108 megapikselin pääsensoriin, mutta sen tukena oleva kameravalikoima on muuttunut sukupolvipäivityksessä.

Xiaomi Mi 11:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 164,3 x 74,6 x 8,06 (lasi-) tai 8,56 (keinonahkaversio) mm
 • Paino: 196 (lasi-) tai 194 (keinonahkaversio) grammaa
 • 6,81” AMOLED-näyttö, 3200 x 1440 (kuvasuhde 20:9), 120 Hz, 480 Hz kosketuksentunnistus, 100 % DCI-P3, HDR10+
 • Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1x 2,84 GHz Prime, 3x 2,42 GHz Gold, 4x 1,8 GHz Silver, Adreno 660, Hexagon 780)
 • 8 tai 12 Gt LPDDR5 RAM-muistia
 • 128 Gt (8 Gt) tai 256 Gt (8 & 12 Gt) UFS 3.1 -tallennustilaa
 • Dual 5G SA/NSA (alle 6 GHz:n verkoissa), Dual SIM
 • Wi-Fi 6 Enhanced, BluetoothT 5.2, aptX Adaptive, GPS, Glonass, Galileo, NavIC, Beidou, NFC
 • Kolmoistakakamera:
  • 108 megapikselin pääsensori (1/1,33”, f/1.85)
  • 13 megapikselin ultralaajakulma (123° näkökenttä)
  • 5 megapikselin makrokamera
 • Etukamera: 20 megapikseliä
 • 4600 mAh:n akku, USB Type-C, 55W pikalataus, 50W langaton lataus, 10W käänteinen langaton lataus, QC4+-, QC3- ja USB PD 3.0 -tuet.
 • MIUI 12.5 (Android 11)

Xiaomi Mi 11:n myynti aloitetaan 1. tammikuuta Kiinassa, mutta ennakkotilaukset käynnistyvät jo tänään. Puhelin tulee saataville mustana, valkoisena, ja sinisenä lasisella takakannella ja khakin sekä lilan värisinä keinonahkatakakannella. Lisäksi saataville tulee erikoisversio Lei Junin nimikirjoituksella ja kuvioidulla takakannella. Mi 11 on hinnoiteltu Kiinassa 500 – 585 euroon muisti- ja tallennustilakonfiguraatiosta riippuen. Valitettavasti yhtiö ei ole vielä paljastanut puhelimen julkaisuaikataulua muualla maailmassa.

Lähde: Xiaomi (1), (2)

Renderöinnit antavat esimakua Samsungin patentoimista kaksin- ja kolminkerroin taittuvista puhelinrakenteista

Kaksinkerroin taittuva Dual-Fold-malli muistuttaisi patentin perusteella suljettunakin ulkomitoiltaan pientä tablettia kolminkerroin taittuvan Tri-Foldin päästessä lähemmäs perinteisen puhelimen mittoja.

Samsungin Yhdysvalloissa listaaman patentin mukaan korealaisvalmistajan tuleva Galaxy Z Fold 3 voisi tulla saatavilla kahtena erillisenä versiona: kahdesta kohdasta kaksin- ja kolminkerroin taittuvana. Patentista alun perin uutisoinut Cover Pigtou on myös tehnyt patentin pohjalta renderöinnit puhelinten mahdollisesta ulkonäöstä.

Kaksinkerroin taittuva Dual-Fold -malli muistuttaa osin vuoden 2020 Galaxy Z Fold 2:sta, mutta keskeltä taipuvan rakenteen sijaan se luottaisi kahteen taitokseen – yhteen molemmilla laidoilla. Käytännössä puhelin ei näillä taitoksillaan kutistuisi kapeaksi ja perinteistä puhelinta muistuttavaksi täysin taitettunakaan, vaan se jää tabletin kaltaisesti leveäksi myös suljetussa asennossaan. Tällöin etupuolta koristaisi vierekkäin kapea näyttö ja sen vieressä oleva yhtä leveä kaistale puhelimen takakuorta pääkameroineen. Avattuna se puolestaan olisi kuvasuhteeltaan huomattavasti Z Fold 2:sta leveämpi.

Kenties mielenkiintoisempi ja ainakin puhelinkäytössä lopulta perinteisempään kokoon mahtuva malli olisi patentin esittelemä kolminkerroin taittuva Tri-Fold. Kyseinen malli luottaa myös kahteen taitokseen, jotka taittuvat kuitenkin toisiinsa nähden eri suuntiin, minkä myötä tablet-tilassa leveämpi kuvasuhde olisi saavutettavissa ilman erityisen leveää puhelintilaa. Aiemmista Galaxy Z Fold -sarjan puhelimista ja Dual-Fold-patentista Tri-Fold erottuu kolmen taitoksen lisäksi myös yhteen näyttöön pohjautuvalla rakenteellaan.

Tri-Foldin ensimmäinen taitos muistuttaa aiempia Galaxy Z Fold -malleja taittaen näytön itseään vasten. Tri-Foldissa tämä jättäisi kuitenkin jäljelle vielä kaistaleen leveää näyttöä, joka taittuu toiselle puolelle muodostaen aiemmin muun muassa Huawein taittuvassa Mate X:ssä nähdyn taitoksen, jossa puhelimen vasemmaksi kyljeksi jää taitettu näyttö. Useamman taitoksen myötä Tri-Fold voisi olla tablet-tilassa Dual-Foldin tavoin kuvasuhteeltaan huomattavasti enemmän perinteisiä tabletteja muistuttava, mutta kuitenkin siitä huolimatta puhelintilassaan kapea ja siten helpommin yhdelläkin kädellä käytettävä. Vastapainona kolmen taitoksen design olisi todennäköisesti suljetussa tilassaan kuitenkin huomattavan paksu. Cover Pigtou pohtii alkuperäisessä uutisessaan myös mahdollisuutta puhelimen taittamiseen kannettavaa tietokonetta muistuttavaan tilaan, jossa yksi kolmesta taitoksesta toimisi pohjalla näppäimistönä muiden toimiessa näyttönä.

Molemmat patentissa esitellyt puhelimet jakavat keskenään samankaltaisen kameradesignin – suurehkon puikulan keskellä yhden taitoksen takakuorta. Renderöintejä ja patenttien tietoja tarkastellessa on kuitenkin muistettava, että kyseessä on edelleen pelkät patentit, eikä taetta siitä, että kyseiset suunnitelmat lopulliseksi puhelimeksi muodostuisivat ole olemassa. Lisäksi, vaikka puhelimet olisivat todella tulossa, ei niiden aikatauluista ole vielä olemassa tietoa.

Lähteet: Cover Pigtou, patentti

Kotimainen huippuylikellottaja Luumi toi uusia näytönohjainennätyksiä Suomeen

Luumi ehti napata haltuunsa ennätykset sekä GPUPI- että 3DMark Port Royal -testeissä, mutta valitettavasti jälkimmäisen ennätys on ehditty jo syrjäyttää.

Joulukinkkujen sulattelu on aina mukava aloittaa positiivisilla uutisilla. Tällä kertaa niitä tarjoilee meille TechBBS:stäkin tuttu huippuylikellottaja Juhani Luumi, joka toi joulun kunniaksi uusia näytönohjainennätyksiä Suomeen.

Luumin jouluinen ylikellotussessio tuotti alun perin kaksi ennätystä, mutta valitettavasti nopeasti liikkuvassa maailmassa toinen niistä on ehditty jo syrjäyttää. Edelleen voimassa olevan ennätyksen hän nappasi GPUPI – 1B -testiohjelmassa, jossa näytönohjain laskee piin likiarvoa.

Ennätykseen tarvittu EVGA:n GeForce RTX 3090 K|NGP|N eli tuttavallisemmin Kingpin oli jäähdytetty luonnollisesti nestemäisellä typellä ja se toimi testissä 2895 MHz:n kellotaajuudella. GDDR6X-muistit oli asetettu toimimaan testin aikana noin 22,1 Gbps:n nopeudella (1381 MHz). Näytönohjaimen tukena oli nestejäähdytetty 5,4 GHz:iin ylikellotettu Core i9-10900K EVGA:n Z490 Dark -emolevyllä.

Uusi GPUPI – 1B -ennätysaika on 2 sekuntia ja 132 millisekuntia, mikä peittoaa kreikkalaiskellottaja OGS:n hallussa olleen aiemman ennätyksen 10 millisekunnin marginaalilla. Myös OGS:n tulos oli ajettu nestemäisellä typellä jäähdytetyllä RTX 3090 -näytönohjaimella.

Luumin jo syrjäytetty ennätys tuli puolestaan 3DMark Port Royal -testissä. Luumin 18 343 pisteen ennätystulos ajettiin samaisella kokoonpanolla, mutta tällä kertaa näytönohjain toimi 3DMarkin mukaan korkeimmillaan 2715 MHz:n kellotaajuudella ja muistit noin 23 Gbps:n nopeudella (1440 MHz).

Luumin tuloksen ohitti noin 13 tunnin viiveellä australialaisylikellottaja Escapeee, jonka uusi ennätys on 18 357 pistettä. Tulos on ajettu RTX 3090 -näytönohjaimella, joka toimi testissä korkeimmillaan 2760 MHz:n kellotaajuudella ja jonka muistit toimivat noin 23,3 Gbps:n nopeudella (1457 MHz). Näytönohjaimen tukena Escapeeella oli Luumista poiketen Ryzen 9 5950X, joka oli ilmeisesti asetettu toimimaan kaikkien ydinten osalta 4,6 GHz:n kellotaajuudella.

Päivitys 28.12:

Syrjäytetystä kärkituloksesta sisuuntuneena Luumi päätti rikkoa ennätykset uudelleen. GPUPI – 1B -testissä Luumi sai viritettyä RTX 3090 Kingpin -näytönohjaimensa ensimmäisenä yli 2,9 GHz:n kellotaajuudelle. Tarkemmin 2910 MHz:n kellotaajuudella ajettu uusi ennätys on nyt 2 sekuntia ja 119 millisekuntia, eli ennätys parani 13 millisekuntia.

Luumi sai napattua takaisin myös kärkipaikkansa 3DMark Port Royal -testissä 18 496 pisteen tuloksella, mutta Escapeee on jo nokittanut uudella 18 529 pisteen tuloksella. Sen sijaan 3DMark Fire Strike Ultra -testissä kiilaajia ei ole löytynyt, vaan Luumin uusi 17 248 pisteen ennätystulos pitää edelleen. Tulos ajettiin RTX 3090:n toimiessa 3DMarkin mukaan 2730 MHz:n kellotaajuudella ja muistien toimiessa noin 22,9 Gbps:n (1425 MHz) nopeudella. Näytönohjaimen tukena ollut nestejäähdytetty Core i9-10900K toimi testissä 5,5 GHz:n kellotaajuudella.

Päivitys #2 28.12:

Saamamme tiedon mukaan australialaisen Escapeeen tuloksia tutkitaan parhaillaan UL Benchmarksin toimesta. Escapeee ei ole entuudestaan tuttu nimi ylikellotuspiireistä eikä hän ole esimerkiksi toimittanut kuvankaappauksia tuloksistaan HWBotiin, kuten useimmat ylikellottajat tekevät. Epäilykset heräsivät viimeistään uudesta ennätystuloksesta, jossa tulos parani selvästi huolimatta identtisistä kellotaajuuksista.

Päivitys #3 29.12:

UL Benchmarks on poistanut australialaisen Escapeeen tulokset Hall of Famesta, joten nyt myös Port Royal -ennätys on jälleen Luumin hallussa.

Lähteet: TechBBS, 3DMark, HWBot

io-techin toimitus toivottaa leppoisaa joulua 2020!

io-techin toimitus toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulua!

io-techin toimitus vetäytyy kiireisen loppuvuoden päätteeksi hetkeksi joulun viettoon ja toivottaa kaikille lukijoille sekä TechBBS:n käyttäjille leppoisaa ja rentouttavaa joulua, jonka jokainen on varmasti tämän poikkeuksellisen vuoden päätteeksi ansainnut. Joulun ja uuden vuoden välipäivinä io-techin sivuille sekä YouTubeen on vielä luvassa lisäsisältöä.

Rohkaisemme kaikkia osallistumaan io-techin yhteisön pottiin Pelastusarmeijan joulupatakeräyksessä, josta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille perheille ja muille Suomen vähävaraisille ihmisille. TechBBS:n nettipataan on tämän uutisen julkaisuhetkellä kerätty jo lähes 19 000 € potti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että mahtava 20 000 euron raja saataisiin rikottua ensimmäistä kertaa io-techin historiassa.

Lisäksi foorumilla on käynnissä vuoden loppuun asti perinteinen piparitalokisa, jossa on tänäkin vuonna tarjolla hyvät palkinnot, joista osa arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken.

T: Sampsa, Juha, Petrus, Niko, Juha U, Oskari ja Joona

AMD:n ja Intelin tehokannettaviin tarkoitetut H-sarjan prosessorit ja APU-piirit testivuodoissa

Intelin Tiger Lake-H -mallit ovat neliytimisiä, kun AMD:n vuotaneet Cezanne-H -mallit ovat 6- ja 8-ytimisiä.

Sekä AMD että Intel valmistelevat ensi vuonna julkaistaviksi uusia prosessoreita- ja APU-piirejä tehokannettaviin. Molempien yhtiöiden tapauksessa tehokannettaviin tarkoitetut mallit tunnistaa H-merkinnästä. Intelin H-sarjan TDP-arvot ovat tyypillisesti konfiguroitavissa 35 ja 65 watin välillä ja AMD:n 35 ja 54 watin välillä.

Tuttu luottovuotaja Tum Apisak on kaivanut esiin Geekbench-testisovelluksen tulostietokannasta nyt pitkän liudan tuloksia kummankin yhtiön tulevilla H-sarjalaisilla. AMD:n puolelta ovat edustettuina Cezanne-arkkitehtuurin Ryzen 5 5600H, 7 5800H ja 9 5900HX, kun Inteliltä tuloksia on tarjolla Tiger Lake -arkkitehtuurin Core i5-11300H:lle ja i7-11370H:lle.

Geekbench-tuloksissa kärkipaikkaa pitää yhdellä ytimellä Core i7-11370H, mutta kaikilla ytimillä AMD:n lisäytimet pääsevät oikeuksiinsa ja jopa joukon hitain Ryzen 5 5600H peittoaa i7:n:

Lähde: Tum Apisak @ Twitter

Arvonta: Voita HyperX FURY RGB DDR4-3600 -muistit

io-techin ja HyperX:n jouluarvonnassa palkintona on 16 gigatavua keskusmuistia.

Kaupallinen yhteistyö: Arvomme osallistuneiden io-techin käyttäjien kesken HyperX:n 16 gigatavun FURY RGB DDR4-3600 -muistisetin.

HyperX FURY DDR4 RGB -muisteja on saatavilla 8, 16 ja 32 gigatavun kokoisena, yhden, kahden ja neljän muistikamman setteinä, eri nopeuksilla (2400-3733 MHz) ja eri CAS-latensseilla (15-19). Tuettuna ovat molemmat Intelin ja AMD:n alustat ja RGB-valaistus on säädettävissä NGENUITY-ohjelmalla. HyperX Infrared Sync Technologyn avulla muistien väritys pysyy synkronoituna ja tasaisena.

Osallistu arvontaan vastaamalla kommentteihin uutisen kommenttilomakkeella tai TechBBS-foorumin kautta, mitä tekniikkaa toivot tai aiot ostaa itsellesi joululahjaksi?

Osallistumisaika päättyy 31. joulukuuta klo 23:59. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti profiilista löytyvään sähköpostiosoitteeseen ja yksityisviestillä. Jos arvonnan voittajaa ei tavoiteta viikon kuluessa, arvonta suoritetaan uudelleen.

Onnea arvontaan ja HyperX FURY RGB DDR4-3600 -muistit löydät mm. Jimm’sin valikoimista.

Video: Cyberpunk 2077 GeForce RTX 30 -näytönohjaimilla

Esittelyssä Asuksen uudet GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimet Cyberpunk 2077 -pelissä.

Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

Pitkään odotettu Cyberpunk 2077 -peli julkastiin pari viikkoa sitten. Peli perustuu avoimeen maailmaan, kadut on täynnä valoloistetta, ihmisiä, ajoneuvoja ja kirsikkana kakun päällä tuettuna on säteenseuranta.

Videolla kokeillaan millä kuvanlaatuasetuksilla mikäkin uusista GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimista jaksaa pyörittää peliä yli 50 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Video: Esittelyssä Logitech Pro X Superlight -pelihiiri

Katsauksessa Logitechin uusi 63 gramman painoinen Pro X Superlight langaton pelihiiri, jonka hinta on 149 euroa.

Kaupallinen yhteistyö Gigantin kanssa

Logitech esitteli marraskuun lopulla uuden langattoman Pro X Superlight -pelihiiren, joka on ulkoisilta mitoiltaan täysin ja ulkonäöltään lähes identtinen pari vuotta vanhan G Pro Wireless -hiiren kanssa.

Painoa on saatu viilattua 17 grammaa, mutta samalla myös muutama ominaisuus on jouduttu karsimaan pois. Videolla käydään läpi uutuushiiren ominaisuudet ja kurkataan hiiren sisuksiin ja sielunelämään.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa