Corsairilta uusi edullinen langaton Katar Pro Wireless -pelihiiri

Katar Pro Wireless tarjoaa noin 50 euron suositushintaan pienehkön koon, 96 gramman painon ja Corsairin omaa Slipstream-teknologiaa hyödyntävän langattoman toteutuksen.

Corsair julkaisi tänään uuden edulliseen hintaluokkaan tähtäävän langattoman Katar Pro Wireless -pelihiiren. Katar Pro Wireless on suhteellisen kompakti symmetrisesti muotoiltu hiiri, joka tarjoaa valmistajan omaa Slipstream-teknologiaa käyttävän langattoman yhteyden. Paristokäyttöisen ja 96 grammaa painavan hiiren suositushinta on vain 49,99 euroa ja sen myötä se asettuukin langattomien pelihiirten edullisempaan päähän.

Kooltaan Katar Pro Wireless on 37,8 x 64,2 x 115,8 mm (korkeus x leveys x pituus), eli se on suhteellisen pienikokoinen. 96 gramman painollaan hiiri asettuu selvästi nykyisiä huippukeveitä hiiriä painavammaksi, mutta osa siitä selittyy jo langattomuudella. Symmetrisen muotoilun, pienehkön koon, paristokäyttöisyyden ja edullisen hinnan myötä Katar Pro Wirelessin selkein kilpakumppani lienee Logitechin langaton G305 -pelihiiri.

Katar Pro Wireless tarjoaa kuusi Corsairin iCUE-ohjelmiston kautta ohjelmoitavissa olevaa näppäintä ja 10 000 DPI:n tarkkuuteen yltävän PixArtin PMW3325-sensorin. Kalliimmissa langattomissa hiirissä usein tavattavan ladattavan akun sijaan Katar Prosta löytyy paikka AA-kokoiselle paristolle ja yhdellä paristolla hiirelle luvataan parhaimmillaan 135 tunnin käyttöaikaa. Hiirestä löytyy myös varsin hillitty sininen valaistus, joka on sijoitettu DPI-valintapainikkeeseen.

Samaan aikaan Corsair julkaisi valikoiduille markkinoille myös langallisen Katar Pro -mallin. Muotoilultaan hiiri on identtinen langattoman mallin kanssa, mutta painoa valmistaja on saanut pudotettua 69 grammaan, minkä lisäksi langattoman mallin DPI-painikkeessa sijainnut valaistus on siirretty hiiren rullaan. Myös hiiren sensori on vaihdettu valmistajan mukaan PixArtin custom-sensoriin 12 400 DPI:n tarkkuudella.

Corsair Katar Pro Wireless on saatavilla välittömästi 49,99 euron suositushintaan. Langallinen Corsair Katar Pro tulee saataville vain valikoiduilla markkinoilla, joihin Suomi ei ainakaan toistaiseksi kuulu.

Lähde: Corsair

Razer julkaisi uudet kolmannen sukupolven versiot mekaanisista BlackWidow-näppäimistöistään

Uutuusmallien myötä Razer on siirtynyt käyttämään BlackWidow-sarjassaan kaksoisvalettuja ABS-muovisia näppäinhattuja.

Razer on julkaissut tänään seuraajat BlackWidow -näppäimistösarjalleen. Uudet mekaaniset BlackWidow V3 ja BlackWidow V3 Tenkeyless toimivat käytännössä seuraajina valmistajan vanhemmille täysikokoisille BlackWidow ja tenkeyless-kokoisille BlackWidow Tournament edition -malleille.

Ulkonäöllisesti näppäimistöt on tunnistettavissa Razerin tuotteiksi, mutta kehitystäkin on tapahtunut. Edelliseen BlackWidow-malliin nähden V3 on lisännyt täysikokoiseen versioon oikeaan ylälaitaan digitaalisen rullan ja medianäppäimet, minkä lisäksi täysikokoisen uutuusmallin mukana toimitetaan rannetuki. BlackWidow V3 tulee saataville myös vaaleanpunaisena Quartz-värinä.

Tenkeyless-malli eroaa perusmallista nimensä mukaisesti puuttuvan numeronäppäimistön myötä. Numeronäppäimistön lisäksi joukosta on karsittu pois erilliset medianäppäimet sekä digitaalinen rulla, jotka sijaitsevat perusmallissa numeronäppäimistön yläpuolella, ja mukana toimitettava rannetuki.

Muilta osin näppäimistöt ovat yhteneviä tarjoten alumiinisen rakenteen, N-key-roll-overin ja runkoon rakennetut kaapelinhallintaurat. Näppäinhatuissa Razer on siirtynyt käyttämään kaksoisvalettua (DoubleShot) ABS-muovia, minkä myötä näppäinten kirjainten ei pitäisi kulua ikinä pois toisin kuin perinteisistä maalatuista hatuista. Razerin tiedotteen mukaan tuplavaletut hatut olisivat tenkeyless-mallin osalta tarjolla ainoastaan yhdysvaltalaisella näppäinasettelulla, mutta näppäimistöä itseään on kuitenkin saatavilla myös pohjoismaisella asettelulla, joten tiedotteen pohjalta kotimaisen asettelumme näppäinmateriaali jää tenkeyless-näppäimistön osalta hieman hämärän peittoon.

Molempiin uutuusnäppäimistöihin voi aiemmin julkaistun langattoman BlackWidows V3 Pron tapaan valita Razerin omat vihreät tai keltaiset mekaaniset kytkimet läpikuultavalla paketoinnilla, jonka pitäisi parantaa näppäimistöjen RGB-taustavalaistuksen näkyvyyttä. Razerin vihreät kytkimet ovat ääneen klikkaavat ja niissä on selkeä tuntopiste, kun taas keltaiset kytkimet ovat lineaariset tuntopisteettömät kytkimet. Molempiin kytkimiin on BlackWidow V3 -sarjassa lisätty silikoniset vaimentimet hiljentämään näppäinten ääntä. Totuttuun tapaan kytkimet tarjoavat 80 miljoonan painalluksen eliniän.

Razerin BlackWidow V3 ja BlackWidow V3 Tenkeyless ovat molemmat saatavilla välittömästi. BlackWidow V3:n Euroopan suositushinta on 149,99 euroa ja BlackWidow V3 Tenkeylessin 109,99 euroa. Näppäimistöt ovat saatavilla myös pohjoismaisella näppäinasettelulla

Lähde: Razer

Arvonta: Voita OnePlus Nord -puhelin ja OnePlus Buds -kuulokkeet

7.10.2020 - 11:57 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (9)

Arvomme lukijoidemme ja Youtube-kanavamme katselijoiden kesken OnePlussan Nord-älypuhelimen, kolme suojakuorta ja OnePlus Buds -kuulokkeet.

Kaupallinen yhteistyö OnePlussan kanssa

Arvontaan osallistuminen on ilmaista, eikä edellytä ostamaan mitään. Osallistumistietoja ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin arvontaan. Ohjeet arvontaan osallistumiseksi löytyy alla olevalta videolta.

Palkintona arvonnassa on OnePlussan parempi 12/256 gigatavun ja 499 euron hintainen OnePlus Nord -älypuhelin, joka on varustettu 6,44-tuumaisella AMOLED-näytöllä, Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä ja takapuolen neljän kameran järjestelmällä sekä kolme suojakuorta ja langattomat OnePlus Buds -kuulokkeet.

Arvontaan osallistutaan gleam.io-sivuston kautta syöttämällä nimi ja sähköpostiosoite ja vierailemalla OnePlus Suomen Instagram-sivuilla (pelkkä vierailu riittää, ei ole pakko seurata).

Arvonnan osallistumisaika päättyy 18.10.2020 klo 23:59. Osallistujan tulee asua Suomessa ja palkinto toimitetaan vain Suomeen. Voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti, jos voittajaa ei tavoiteta viikon kuluessa, arvotaan toinen voittaja. Kun voittaja on tavoitettu, siitä ilmoitetaan io-techin Youtube-kanavan yhteisösivulla.

Lue io-techin testiartikkeli OnePlus Nord -puhelimesta.

Apple julkistaa uudet iPhone 12 -älypuhelimet 13. lokakuuta

Medialle lähettämissä kutsuissaan Apple viittaa nopeuteen, mutta aiempien analyytikkolausuntojen valossa 120 hertsin näyttöjä ei vielä uusissa iPhoneissa nähdä.

Apple julkaisee uudet iPhone-mallistonsa yleensä syksyisin. Tänä vuonna julkistusta odotettiin perinteiseen tapaan jo syyskuussa, mutta näimmekin tuolloin vain uudet iPadit, Apple Watchit ja ensimmäistä kertaa historiassa uuden iOS-version ilman uutta älypuhelinta. Nyt Apple on kuitenkin varmistanut seuraavan julkistustilaisuuden tapahtuvan 13. lokakuuta ja uuden iPhone 12 -malliston julkaisua kyseisessä tilaisuudessa voi pitää käytännössä varmana.

Tilaisuus esitetään jo aiemmista tämän vuoden esityksistä tuttuun tapaan videona Applen kotisivuilla. Medialle lähetetyt kutsut alkavat sanoilla ”Hi, Speed”, jotka lausuttuna muistuttavat sanoja ”high speed”, eli vapaasti käännettynä nopea tai huippunopeus. Applen tilaisuuksille perinteiseen tapaan kutsu sisältääkin siis jonkinlaisen ennakkomaistiaisen tulevasta. Nopeuden mainostus voisi viitata korkean virkistystaajuuden näyttöjen saapumiseen Applen puhelimiin, mutta tämä on aiempien analyytikkolausuntojen valossa hieman epätodennäköistä. Kutsun kovat nopeudet voivatkin viitata verkkoyhteyksiin, joiden osalta uusien iPhonejen odotetaan tukevan nykyisin jo suhteellisen yleistyneitä 5G-yhteyksiä. Toisaalta nopeus voi viitata myös odotetusti puhelimista löytyvään A14-järjestelmäpiiriin ja sen tarjoamaan suorituskykyyn.

iPhone-malliston itsessään uskotan laajenevan vuodentakaiseen nähden. Aiempien perusmallin ja kahden pro-mallin kylkeen huhuissa on odoteltu 12-mallistoon kuuluvan myös 5,4-tuumaisella näytöllä varustettu 12 mini, joka sijoittuisi hinnaltaan malliston edullisimmaksi. Uuden pienemmän mallin myötä aiemmin malliston pienimmäksi sijoittuneen Pro-mallin näytön kokoa on odotettu kasvatettavan perusmallin tasolle 6,1 tuumaan. Hintojen on huhuttu alkavan 12 Minin 649 dollarista ja päättyvän suurimmalla tallennustilalla varustetun 12 Pro Maxin 1399 dollariin. Pro-mallien odotetaan saapuvan minimissään 128 gigatavun tallennustilalla minin ja perusmallin tyytyessä edelleen aiemmista vuosista tuttuun 64 gigatavun pohjamalliin.

Tilaisuutta voi seurata tuttuun tapaan Applen kotisivuilta 13. lokakuuta kello 20.00 Suomen aikaa.

Lähde: Apple, Twitter

Intelin Alder Lake-S -hybridiprosessori SiSoft Sandra -vuodossa

Tulokset vahvistavat jo aiemmin vuotaneen 8 tehoytimen ja 8 energiatehokkaan ytimen konfiguraation Intelin ensimmäisille 10 nm:n työpöytäprosessoreille.

Järeitä tehoytimiä ja energiatehokkaita ytimiä hyödyntävät big.LITTLE-prosessorit ovat arkipäivää mobiilipuolella, mutta PC-maailmassa niistä on saatu vasta hiljattain ensimaistiaiset Intelin Lakefieldin muodossa. Intelin Alder Lake -arkkitehtuuri aikoo kuitenkin tuoda periaatteen työpöydälle jo lähitulevaisuudessa.

Intelin Alder Lake -arkkitehtuuria odotetaan työpöydälle lähteistä riippuen ensi vuoden lopulla tai 2022 alkupuoliskolla. Se tulee yhdistämään samaan prosessoriin kahdeksan Core-sarjan Golden Cove -ydintä ja kahdeksan Atom-sarjan Graemont-ydintä, sekä oletettavasti Gen12-grafiikkaohjaimen. Se tulee olemaan myös Intelin ensimmäinen 10 nanometrin työpöytäprosessori.

Tuttu Twitter-vuotaja Tum Apisak on nyt löytänyt Alder Lake-S -prosessorilla ajettuja testituloksia SiSoft Sandran tulostietokannasta. Erikoisesti prosessorin ID-kentän mukaan siinä olisi 16 ydintä, jotka kykenevät suorittamaan 32 säiettä, vaikka todellisuudessa vain Core-sarjan ytimet on varustettu Hyper-threading-SMT-tuella. SiSoft Sandra tunnistaa kuitenkin toisessa tuloskentässä prosessorin kykenevän 24 samanaikaiseen säikeeseen, kuten kuuluukin. Ohjelmalla oli myös muita tunnistusongelmia. Sen mukaan esimerkiksi prosessorissa olisi L2-välimuistia 10 ytimelle, mikä ei luonnollisesti pidä paikkaansa. Päivitys: Intel käyttää Atom-sarjan arkkitehtuureissa neljän ytimen kesken jaettua L2-välimuistia, jolloin 10 erillistä L2-lohkoa on oikein kahdeksalle tehoytimelle ja kahdelle neljän Atom-ytimen ryppäälle.

Ensimmäisistä vuotaneista tuloksista ei kannata vetää johtopäätöksiä prosessoreiden todellisesta suorituskyvystä.

Lähteet: SiSoft Sandra, Tum Apisak @ Twitter

Video: Nokia 8.3 5G ensituntumat

6.10.2020 - 16:34 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (8)

Videolla ensituntumat jo viime keväänä julkaistusta Nokia 8.3 5G -puhelimesta.

Suomalaisen HMD Globalin 599 euron hintainen Nokia 8.3 5G saapui hiljattain myyntiin suhteellisen kalliiseen 599 euron suositushintaan. Ennen myöhemmin lokakuussa julkaistavaa kirjoitettua testiartikkelia otimme puhelimesta ensituntumat videolla.

Tutustumme videolla puhelimen myyntipakkaukseen, käymme läpi avainominaisuudet sekä pohdimme hintaa ja pitkää odotusaikaa suhteessa kilpailijoihin.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Video: Testissä Asus ROG Strix GeForce RTX 3080 OC

Videolla esitellään ja testataan Asuksen 930 euron hintainen ROG Strix GeForce RTX 3080 OC -näytönohjain.

Julkaisimme io-techissä viime viikolla kirjoitetun testiartikkelin Asuksen ROG Strix GeForce RTX 3080 OC, jonka Power Limit -rajoituksen voi manuaalisesti nostaa 450 wattiin.

Esittelemme videolla näytönohjaimen ominaisuudet ja mukana on suorituskykytestit verrattuna muihin aiemmin testaamiimme 3080-malleihin sekä tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset. Ylikellotustesteissä kortti saatiin kulkemaan vastaavalla suorituskykytasolla kuin yli 600 euroa kalliimpi GeForce RTX 3090.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

SK Hynix julkisti maailman ensimmäiset DDR5-muistikammat

DDR5-muistit tulevat saataville aluksi 32- ja 64-gigatavuisina muistikampoina ja ne tukevat DDR5-4800 – DDR5-5600 -nopeuksia.

DDR5-muistit tekevät parhaillaan tuloaan markkinoille, vaikka muististandardia tukevia alustoja odotellaan edelleen. AMD:n osalta DDR5-tukea odotellaan Zen 4 -arkkitehtuurin mukana ensi vuoden lopulla, IBM on jo esitellyt ensi vuoden lopulla DDR5-tuen kera myyntiin tulevan Power10-arkkitehtuurinsa ja Intel aikoo tiettävästi ottaa uudet muistit käyttöön ensi vuodelle suunnitellulla Sapphire Rapids -palvelinprosessoreilla.

Muistijätti SK Hynix on nyt julkistanut maailman ensimmäiset DDR5-muistit. Yhtiön mukaan uudet entistä nopeammat muistit on optimoitu Big Datan, tekoälyn ja koneoppimisen tarpeisiin. Se on tehnyt tiivistä työtä eri valmistajien kanssa varmistaakseen, että yhtiön DDR5-muistit tulevat olemaan valmiina markkinoiden avautumiseen.

SK Hynixin ensimmäiset DDR5-muistit perustuvat 16 gigabitin siruihin ja ne tulevat toimimaan DDR5-4800 – DDR5-5600 -nopeuksilla ja 1,1 voltin jännitteellä, mikä pienentää muistien tehonkulutusta DDR4:ään nähden. Palvelinmuisteille tyypillisesti ne tukevat myös ECC-virheenkorjausta. 16 gigabitin muistipiireillä yhtiö tulee valmistamaan ainakin 32- ja 64 gigatavun muistikampoja, mutta teoriassa yhtiöllä on mahdollisuus valmistaa jopa 256 gigatavun muistikampoja pinoamalla muistipiirejä päällekkäin ja hyödyntämällä TSV-läpivientejä (Through-Silicon-Via).

Lähde: SK Hynix

NVIDIAn toimitusjohtaja: GeForce RTX 30 -sarjan saatavuus jatkuu heikkona ainakin vuoden loppuun

NVIDIAn Jensen Huangin mukaan RTX 3080- ja RTX 3090 -näytönohjainten kysyntä on niin valtavaa, ettei yhtiö kykene vastaamaan siihen ainakaan tämän vuoden aikana.

NVIDIA pitää parhaillaan verkossa virtuaalista GTC-tapahtumaansa, jossa se on julkaissut muun muassa uudet RTX A6000 -näytönohjaimet ammattilaiskäyttöön. Samasta tapahtumasta on kuitenkin kuulunut myös negatiivisempia uutisia näytönohjainten saatavuuden osalta.

NVIDIAn toimitusjohtaja Jensen Huang on kertonut GTC-julkaisujen kysymysosiossa yhtiön odottavan GeForce RTX 3080- ja RTX 3090 -näytönohjainten kysynnän ylittävän saatavuuden koko loppuvuoden ajan. Uutinen on myrkkyä monille ennakkotilaajille, jotka ovat toivoneet julkaisun ongelmien selvittyä tilanteen paranevan nopeasti myös näytönohjainten saatavuuden osalta.

Huang kuitenkin painottaa, että kyse ei ole niinkään näytönohjainten liian pienestä saatavuudesta, vaan liian suuresta kysynnästä. Hänen mukaansa toimitukset sujuvat normaalisti ja suuren kysynnän yksinkertaisesti ylittäneen yhtiön jo valmiiksi suuret odotukset menekistä. Huangin mukaan yhtiö ei olisi todennäköisesti edes voinut vastata koko kysyntään, vaikka se olisi tiennyt sen etukäteen.

Tom’s Hardwaren raportin mukaan Huang ei erikseen kommentoinut tulevan GeForce RTX 3070:n julkaisua tai tulevaa saatavuutta. Yhtiön uskotaan siirtäneen näytönohjaimen julkaisua juuri varastojen kasvattamiseksi, mutta ainakin Tom’s Hardware epäilee sen suosion olevan vielä isoveljiäänkin kovempaa. Tämä tietäisi huonoa toistaiseksi edullisinta Ampere-näytönohjainta pukinkonttiin toivoville.

Lähde: Tom’s Hardware

NVIDIAlta uusi edullisempi 2 Gt:n Jetson Nano -minitietokone

Luottokorttikokoluokan minitietokone on suunniteltu ennen kaikkea aloittelevien kehittäjien alustaksi tekoälyn ihmeelliseen maailmaan.

NVIDIAn Jetson-alusta ei ole millään muotoa enää uusi, mutta yhtiön virtuaalisessa GTC-tapahtumassa tänään tuo sen entistä helpommin saataville. Jetsonin uusin versio, Jetson Nano 2 Gt, tuo minitietokoneen lähelle Raspberry Pin markkinoita.

NVIDIAn Jetson Nano 2 Gt:n järjestelmäpiiri sisältää neljä 1,43 GHz:n Cortex-A57-ydintä, 128 CUDA-ytimen Maxwell-arkkitehtuuriin perustuvan grafiikkaohjaimen sekä 2 Gt LPDDR4-muistia. Tallennustilaa laitteesta ei löydy suoraan, vaan käyttäjän pitää asentaa haluamansa määrä massamuistia SD-korttina.

Itse järjestelmäpiirin lisäksi minitietokoneesta löytyy yksi MIPI CSI-2 -liitäntä kameraa varten, 40-pinninen yleiskäyttöinen liitin (GPIO, I2C, I2S, SPI), 12-pinninen liitin virtaan liittyville signaaleille sekä 4-pinninen tuuletinliitin. Kumpikin pinnirivistö tukee UARTia (Universal Asynchronous Receiver Transmitter). Lisäksi minitietokoneessa on HDMI-liitin, gigabitin verkkoliitin, yksi USB 3.0 Type-A -liitintä, kaksi USB 2.0 Type-A -liitintä ja USB 2.0 Micro-B -liitin. Virtaliittimenä tietokoneessa toimii USB Type-C -liitäntä (5V, 3A).

Jetson Nano 2 Gt:n malli tulee saataville kuun lopulla ja sen suositushinta NVIDIAn omassa verkkokaupassa on 59 dollaria.

Lähde: NVIDIA