Steam Deckin sisällä sykkii AMD Aerith

Aiempien tietojen mukaan Van Gogh -arkkitehtuuriin perustuva järjestelmäpiiri perustuu AMD:n Zen 2- ja RDNA2-arkkitehtuureihin.

Valve piti viime viikon lopulla Steam Deck -käsitietokoneeseen keskittyvän Steamworks Virtual Conference -tapahtuman. Kaikki tapahtumanesitykset ovat katsottavissa myös jälkikäteen YouTubessa.

Kenties suurin mielenkiinto tapahtumassa kohdistui AMD:n ja Valven yhteisosuuteen Steam Deckin järjestelmäpiirin tiimoilta. Käsitietokoneen tiedettiin jo ennakkoon käyttävän Van Gogh -koodinimellistä järjestelmäpiiriä, joka kehitettiin tiettävästi alun perin Microsoftin tarpeisiin Surface-perheeseen, mutta kyseinen projekti peruutettiin.

Vaikka siru on edelleen Van Gogh, tottelee piiri nyt virallisemmin nimeä AMD Aerith. AMD:n semi-custom-yksikön johtaja Sebastien Nussbaumin esittelemä järjestelmäpiiri perustuu tuttuihin Zen 2- ja RDNA2 -arkkitehtuureihin.

Järjestelmäpiirin neljä Zen 2 -prosessoriydintä toimivat tilanteesta riippuen 2,4-3,5 GHz:n kellotaajuudella. Niiden tukena on kahdeksan RDNA2 Compute Unit -yksikköä, joiden kellotaajuus liikkuu puolestaan 1-1,6 GHz:n välimaastossa. Integroitu grafiikkaohjain on sikäli täysverinen RDNA2-edustaja, että se tukee DirectX 12 Ultimate -rajapinnan mukaisia ominaisuuksia, kuten säteenseuranta. Järjestelmäpiirin tukena on 16 Gt LPDDR5-muistia 88 Gt/s muistikaistan jatkeena.

Koko järjestelmäpiirin TDP-arvo on virallisissa kirjoissa 4-15 wattia eikä järjestelmäpiirille ole asetettu mitään kiinteää lämpötilarajaa. Valven tavoitteena on ollut tarjota aina yhtä hyvä suorituskyky tilanteesta riippumatta ja Steam Deckin kerrotaan osaavan tarvittaessa skaalata laitteen akun latausnopeuksia, tiedonsiirtonopeuksia ja tallennustilan nopeutta, ettei prosessorin tai näytönohjaimen suorituskyky vaarannu. Yhtiö on välittänyt lisäksi pelinkehittäjille viestin FPS-rajoittimien tärkeydestä ja harkitsee itse sellaisen asettamista Steam Deckiin suoraan, mikäli se nähdään tarpeelliseksi.

Valve tulee aloittamaan Steam Deck -käsitietokoneiden toimitukset nykyaikataulun mukaan ensi vuoden helmikuussa, kaksi kuukautta aiottua myöhemmin. Tietokoneeseen on esiasennettu SteamOS 3.0 Linux, mutta siihen voi halutessaan asentaa myös muita käyttöjärjestelmiä, mukaan lukien Windowsin.

Antecilta micro-ATX-kokoluokan Dark Phantom DP31 -kotelo

Dark Phantom DP31 hakee balanssia tehokkaan ilmankierron ja tyylitellyn ulkonäön väliltä.

Kotelovalmistajana parhaiten tunnettu Antec on julkaissut uuden minitorniluokan Dark Phantom DP31 -kotelon. Micro-ATX-kokoluokan kotelo hakee ulkoäöllä balanssia hyvän ilmankierron ja tyylitellyn ulkonäön välillä.

Dark Phantom DP31:ssa huomio kiinnittyy luonnollisesti ensimmäisenä kotelon ulkonevaan etupaneeliin. Etupaneeli on puoliksi peitossa ja puoliksi rei’itetty paremman ilmankierron toivossa. Rei’itettyä osuutta halkovat kynsimäiset ulokkeet ja sama teema löytyy myös peitossa olevan osan RGB-koristeen muotoilusta. Kotelon kylkipaneeli on karkaistua lasia ja se pysyy kiinni magneetein. Saranoilla istuvan ikkunan voi irrottaa nostamalla avaamalla sen ensin ilman ainoankaan ruuvin irrotusta.

Kotelon ilmanvaihdosta on vastuussa etupaneelin kaksi 120 / 140 mm:n tuuletinpaikkaa, katon kaksi 120 mm:n paikkaa ja takapaneelin yksi 120 mm:n paikka. Lisäksi virtalähde luonnollisesti saa napattua oman ilmansa kotelon pohjasta. Jäähdytinpuolella tuki ei ole kuitenkaan samalla tasolla, vaan koteloon voi asentaa vain 120 mm:n jäähdyttimen takapaneeliin tai maksimissaan 240 mm:n jäähdyttimen etupaneeliin.

Antec Dark Phantom DP31:n tekniset ominaisuudet:

 • Kotelon mitat: 378 x 200 x 398 mm (Syvyys x Leveys x Korkeus) (Sivupaneelin kahva lisää leveyttä 1,2 mm), 2,9 kg
 • Materiaalit: Teräs, Karkaistu lasi, Muovi
 • Emolevytuki: mATX, ITX
 • Etupaneelin I/O: Virta- ja valaistuspainikkeet, 1x USB-A 3.0, 2x USB-A 2.0, 3,5 mm mikrofoni- ja kuulokeliittimet
 • Laajennuskorttipaikat: 4
 • Asemapaikat: 1 x 2,5”, 1 x 2,5”/3,5”, 1 x 3,5”
 • Tuuletinpaikat:
  • Edessä 2 x 120 / 140 mm
  • Katossa 2 x 120 mm
  • Takana 1 x 120 mm
 • Jäähdytintuki:
  • Edessä 120 / 140 240 mm
  • Takana 120 mm
 • Lisäkorttien maksipituus 275 mm etutuulettimilla tai 300 mm ilman
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus 150 mm
 • Virtalähteen maksimipituus 175 mm kiintolevyillä tai 300 mm ilman

Antec Dark Phantom DP31 tulee myyntiin välittömästi. Suomessa sen on listannut Hinta.fi-hintaseurannan mukaan vasta yksi tanskalaiskauppa, jossa hinta on 73,61 euroa.

Lähde: Antec

Alphacool julkaisi uudet Eisbaer LT240 Aurora- ja LT360 Aurora -AIO-coolerit

RGB-valaistuksen lisäksi uudet helposti laajennettavat Eisbaer LT Aurora -mallit tuovat mukanaan uuden pumpun ja uudet tuulettimet.

Saksalaista osaamista nestejäähdytysmarkkinoilla edustava Alphacool on julkaissut uutta verta AIO-nestekiertojen markkinoille. Uusi Eisbaer LT -sarjan malli päivittää valaistuksen puutteesta kärsineet AIO:t tämän päivän pelaajien vaatimustasolle.

Alphacool Eisbaer LT Aurora tuo yhtiön AIO-tarjontaan mukanaan paitsi kaivatun RGB-päivityksen, myös uuden pumpun ja tuulettimet. Eisbaer LT Aurora -coolereissa on käytössä yhtiön uusi DC-LT2-pumppuyksikkö, jonka pitäisi olla sekä aiempaa tehokkaampi että hiljaisempi. Ohjattavaa RGB-valaistusta löytyy sekä itse pumppuyksiköstä yhtiön logon ja Eisbaer-logon sekä nimen muodossa, sekä tuulettimista lapoja kiertävinä kahtena RGB-kehänä.

Tuulettimiksi yhtiö on valinnut puolestaan Eiszyklon Aurora LUX Pro -tuulettimet, jotka puhaltavat ilmaa läpi tuttujen 240 ja 360 mm:n NexXxoS-kuparijäähdyttimien. PWM-ohjattujen ja nestelaakeroitujen tuulettimien toiminta-alue on 800-2000 RPM ja ne tuottavat 2,0 mm H2O:n staattisen paineen ja 104,49 m3h:n ilmavirran. Jäähdyttimiä on tarjolla kaksi eri kokoa, 240 mm ja 360 mm.

Alphacoolille tuttuun tapaan AIO-kierto ei ole todellisuudessa suljettu, vaan toisesta letkusta löytyy pikaliitin sekä huoltoa että nestekierron laajennusta ajatellen. Lisäksi pumppuyksiköstä löytyy erillinen täyttöportti. Sekä jäähdyttimen letkuportit että pikaliitin on toteutettu G1/4”-liittimillä.

Eisbaer LT240 Aurora ja LT360 Aurora tulevat saataville välittömästi. Ne on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa verottomina 122,09 ja 143,79 euroon. Coolerit ovat yhteensopivia kaikkien Intelin ja AMD:n kantojen kanssa LGA775:stä ja AM2:sta lähtien, mukaanlukien yhtiöiden HEDT-kannat ja Intelin uuden LGA1700:n.

Lähde: Alphacool

Samsung aloitti Android 12:n sisältävän One UI 4 -päivityksen jakelun – nyt saatavilla myös Suomessa

15.11.2021 - 17:52 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (6)

Ensimmäisenä päivitykset käynnistyvät Galaxy S21 -sarjan älypuhelimille.

Samsung on tänään julkaissut uuden Android 12:n päälle rakentuvan One UI 4 -käyttöliittymän älypuhelimilleen. Ensimmäisenä päivityksen jakelut käynnistyvät Galaxy S21 -sarjan älypuhelimille.

Uutuuskäyttöliittymä tuo mukanaan uusia kustomointimahdollisuuksia ja yksityisyyden suojan päivityksiä. Mukana on muun muassa uusia kuvakkeita, taustakuvia ja widget-piensovelluksia. Ulkonäöllisesti päivityksestä jaetut kuvat muistuttavat Googlenkin Android 12:een luomaa ilmettä, mutta pysyvät kuitenkin uskollisena Samsungin aiemmalle tyylille.

Yksityisyyden suojaa varten One UI 4 tuo mukanaan Android 12:n ominaisuuskattauksesta tutut ilmoitukset, mikäli jokin sovellus pyrkii käyttämään puhelimen kameraa tai mikrofonia ja päivitetty yksityisyyden asetusvalikko tarjoaa nopean käsiksi pääsyn tietosuoja-asetuksiin.

One UI 4 -päivitykset käynnistyvät Galaxy S21 -sarjan älypuhelimilla tänään 15 marraskuuta, minkä jälkeen päivitys tulee valmistajan mukaan piakkoin saataville myös aiemmille Galaxy S -sarjalaisille S10:stä alkaen, Galaxy Note -malleille 10:stä eteenpäin, kaikille Galaxy Z -sarjalaisille ja alkuperäiselle Galaxy Foldille sekä Galaxy A42 5G:lle, A52:lle, A52 5G:lle, A52s 5G:lle, A72:lle ja A82 5G:lle sekä Galaxy Tab S7 ja S7+ -taulutietokoneille.

Muiden mallien päivitysaikatauluja yritys ei ole kertonut. Lisäksi aikataulut voivat vaihdella markkina-alueittain ja Suomen julkaisuaikatauluista yritys ei ole vielä toistaiseksi tiedottanut tarkemmin.

Päivitys 18.11.2021: Samsung on tiedottanut io-techille aloittaneensa Galaxy S21 -malliston Android 12 -päivitykset myös Suomessa.

Lähde: Samsung

HMD Globalin odotettu Android 11 -päivitys Nokia 6.2:lle ja 7.2:lle toi mukanaan myös ongelmia

Päivityksen myötä puhelinten akun lataaminen on vaatinut useilla käyttäjillä pelkän laturin liittämisen lisäksi myös laitteen uudelleenkäynnistämisen.

Nokia 7.2 ja Nokia 6.2 saivat Android 11-päivityksensä viime viikolla reilusti alun perin julkaistua vuoden 2021 ensimmäisen ja toisen vuosineljänneksen välille sijoitettua aikataulua myöhemmin. Valitettavasti myöhästymiset eivät jääneet päivitysten ainoaksi harmiksi, vaan puhelimiin on tullut Android 11:n mukana myös varsin merkittäviä ohjelmistobugeja.

Internetin keskusteluketjujen mukaan päivityksen seurauksena puhelinten lataaminen on hankaloitunut selvästi, sillä useilla käyttäjillä puhelin ei ole lähtenyt latautumaan enää välittömästi laturin kiinnittämisen jälkeen, vaan laite on vaatinut uudelleenkäynnistyksen latauksen käynnistämiseksi. Toisena ongelmana käyttäjillä on ollut haasteita kamerasovelluksen kanssa, eikä videokuvaus ole enää ollut mahdollista.

Kamerasovelluksen ongelmat vaikuttaisivat kuitenkin juontavan juurensa itse kamerasovellukseen, joka ei Google Playn mukaan ole enää yhteensopiva Android 11:tä käyttävien Nokia 6.2:n ja 7.2:n kanssa ja joidenkin käyttäjien mukaan sovelluksen päivitysten nollaus on voinut auttaa tilanteeseen.

Vähemmän toistuvina ongelmina käyttäjät ovat foorumeilla raportoineet myös Wi-Fi-yhteyksien takkuilusta ja käyttöjärjestelmän hidastelusta.

Lähteet: Nokia Community, TechBBS, Matkapuhelinfoorumi

Uusi artikkeli: Testissä HP Victus 16 -pelikannettava (RTX 3060)

Testissä 1400 euron hintainen HP Victus 16 -pelikannettava Ryzen 7 5800H -prosessorilla, GeForce RTX 3060 -näytönohjaimella ja 16,1-tuumaisella Full HD -resoluution näytöllä varustettuna.

Tutustumme artikkelissa HP:n uuteen ja edullisemman hintaluokan Victus 16-pelikannettavaan, jossa on käytössä GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain ja sen kaverina AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva 8-ytiminen Ryzen 7 5800H -prosessori. 16,1-tuumaisen kannettavan Full HD -resoluution näyttö tukee 144 hertsin virkistystaajuutta ja sisuksissa on 16 gigatavua keskusmuistia ja puolen teratavun kokoinen M.2 SSD. Artikkelissa on mukana on katsaus ominaisuuksiin, suorituskykyyn, lämpötiloihin, melutasoon, tehonkulutukseen ja akkukestoon.

Lue artikkeli: Testissä HP Victus 16 -pelikannettava (RTX 3060)

Intel 4004-prosessori täyttää 50 vuotta

Maailman ensimmäinen kaupallinen mikroprosessori suunniteltiin alunperin laskimeen.

Vuonna 1969 japanilainen Nippon Calculating Machine Corp lähestyi Inteliä ja pyysi suunnittelemaan piirejä tulevaa Busicom 141-PF -laskimen prototyyppiä varten. Alunperin japanilaiset halusivat laskimen eri toimintoja varten 12 kustomoitua piiriä, mutta Intel päätyi toteuttamaan neljän piirin suunnitteleman, joista yksi oli legendaarinen 4004-prosessori. Nipponilla oli yksinoikeus neljän piirin järjestelmään, mutta se antoi Intelille luvan myydä 4004-prosessoria erikseen.

4-bittinen 4004-prosessori rakentuu 2300 transistorista ja se valmistettiin 10 mikrometrin viivanleveydellä. Prosessori toimii 750 kilohertin kellotaajuudella ja se juotettiin emolevylle 16 pinnillä ja oli dual in-line- eli DIP-paketoitu.

4004-prosessori julkaistiin 60 dollarin hinnalla markkinoille virallisesti vuonna 1971 ja sitä pystyttiin käyttämään ja ohjelmoimaan varsin monipuolisesti eri laskentatarkoituksiin. Piiri oli lopulta niin menestynyt, että se määritti Intelin ja tietokoneiden tulevaisuuden. Vuotta myöhemmin Intel julkaisi 8-bittisen 8008-prosessorin.

Lähde: Intel

AMD julkaisi uudet Radeon Software 21.11.2 -ajurit uudelle Battlefield 2042:lle

Uudet ajurit lupaavat parhaimmillaan jopa 15 % parempaa suorituskykyä uudessa Battlefieldissä Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. Radeon Software Adrenalin 21.11.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Polaris-arkkitehtuurista lähtien sekä Zen-prosessoreiden integroituja grafiikkaohjaimia.

Radeon Software 21.11.2 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen tuki Battlefield 2042 -pelille. Ajurit lupaavat parantaa suorituskykyä 4K-resoluutiolla ja Ultra -asetuksin Radeon RX 6700 XT:llä parhaimmillaan 11 %, RX 6800 XT:llä 15 % ja RX 6900 XT:llä 14 %.

Ajureissa ei ole poikkeuksellisesti listattu lainkaan korjauksia aiempien julkaisujen bugeille. Tiedossa olevia ongelmia ovat esimerkiksi Marvel’s Guardians of the Galaxy -pelissä joillain esiintyvät ajureiden kaatumiset Radeon Antil-Lag -ominaisuus käytössä, Call of Duty: Black Ops Cold Warissa mahdollisesti esiintryvät artifaktit ja bugista jo käytännössä ominaisuudeksi muuttunut Radeon Performance Metricsin näyttämät liian korkeat muistikellotaajuudet. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lata AMD:n ajurit täältä

Wccftech julkaisi testin AIO-coolereiden kontaktin laadusta Intelin Alder Lake -prosessoreilla

Sivuston mukaan vanhemmilla AIO-coolereilla voi olla haasteita Intelin 12. sukupolven Core-prosessoreiden jäähdyttämisessä.

Uutisoimme lokakuun lopulla Wccftechin julkaisemista vuotokuvista, joiden valossa osalla AIO-nestejäähyjä voisi olla ongelmia luoda kunnollista kontaktia Intelin tuoreisiin 12. sukupolven Core-prosessoreihin. Nyt prosessoreiden virallisen julkistuksen jälkeen Wccftech on julkistanut lisää käsiin saamiaan kuvia coolereiden muodostamasta kontaktista viidestä eri AIO-coolerista neljältä eri valmistajalta.

Testatut AIO-nestecoolerit ovat Aorus Waterforce X360, Corsair H150i Pro, MSI P360/C360, MSI 360R V2 sekä Asus ROG Ryujin 360. Coolereista Corsairissa on käytetty coolerin omaa LGA 115x/1200 -kiinnitystä, joka menee kiinni myös LGA 1700 -kantaan, mutta ei muodosta kunnollista kontaktia. Muilla coolereilla puolestaan on käytössä aidot LGA 1700 -kiinnikkeet, joskin Asuksen käyttämät ovat Asetekin standardiliittimet valmistajan omien sijaan. Kuvien valossa sivusto on muodostanut tiivistelmäksi, että vanhemmissa coolereissa epäyhteensopivuuksia voi olla havaittavissa.

Viisikosta ainoastaan molemmat MSI:n mallit muodostivat täysin puhtaan kontaktin prosessorin lämmönlevittäjään, kun taas huonommin pärjänneistä parhaimmaksi osoittautui Corsair, jonka kiinnityspaine ei sivuston mukaan vaikuttanut olevan aivan riittävä, vaan kontakti jäi hieman heikoksi laidaltaan, vaikkakin keskiosaan tiivis yhteys saatiinkin.

Aorus Waterforce X360 puolestaan muodosti pykälän Corsairia heikomman kontaktin ja jo prosessorin keskivaiheillakin oli hieman heikosti levinnyttä lämpötahnaa. Heikoiten koko joukosta pärjäsi puolestaan Asuksen ROG Ryujin 360, jossa lämpötahnan leviämisessä oli selvempiä ongelmia jo prosessorin keskivaiheilla.

Lähde: Wccftech

Live: io-techin Tekniikkapodcast (45/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 12. marraskuuta poikkeuksellisesti noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: