AGON by AOC julkaisi AG275-pelinäytöt 240+ hertsin IPS- ja VA-paneeleilla

Näytöt ovat perusominaisuuksiltaan identtisiä, mutta edullisemmassa AG275QZN/EU-mallissa on 8-bittinen Fast VA -paneeli, kun tyyriimpi AG275QZ/EU on varustettu 10-bittisellä Quantum Dot -kerroksella päällystetyllä Fast IPS -paneelilla.

AOC:n AGON by AOC on täydentänyt jälleen näyttövalikoimaansa kahdella uutuusmallilla. AGON AG275QZ/EU ja AG275QZN/EU ovat sisarmalleja, jotka erottaa toisistaan niiden paneeli.

AG275QZ/EU on kaksikosta tyyriimpi ja varustettu Quantum Dot -kerroksella päällystetyllä Fast IPS -paneelilla. 10-bittiseksi kehuttu paneeli yltää 99,9 %:iin AdobeRGB:stä, 100 %:iin sRGB:stä ja 97,5 %:iin DCI-P3-väriavaruudesta. Virkistystaajuus yltää 240 hertsiin mutta ylikellotusvaraa kerrotaan olevan 270 hertsiin asti.

Edullisempi AG275QZN/EU on varustettu 8-bittisellä Fast VA -paneelilla, jonka etuna IPS-malliin kerrotaan olevan parempi kontrastisuhde ja etenkin tummien sävyjen toistuminen. Paneeli toistaa 89,3 % AdobeRGB-, 99,7 % sRGB- ja 89,9 % DCI-P3-väriavaruuksista. VA-paneelille luvataan aavistuksen maltillisemmin 240 hertsiä ilman lupausta ylikellotettavuudesta.

Muilta ominaisuuksiltaan näytöistä löytyy perustason VESA DisplayHDR 400 -sertifikaatti HDR 10 -tuella, 1 millisekunnin G2G-vasteajat ja Motion Blur Reduction -tekniikan avulla MPRT-vasteaikojen kerrotaan olevan vain 0,5 ms. Molemmista löytyy myös tuki vaihtelevalle virkistystaajuudelle Adaptive-syncin kautta. Näytöissä on kaksi HDMI 2.0b- ja kaksi DisplayPort 1.4 -liitäntää sekä neliporttinen USB 3.2 Gen 1 -hubi.

AGON AG275QZ/EU ja AG275QZN/EU tulevat myyntiin marraskuun aikana 769 ja 549 euron suositushinnoin.

Lähde: Lehdistötiedote

Qualcommin Nuvian arkkitehtuuriin perustuva prosessori sai nimen Oryon

Ensimmäisten Oryon-prosessoria hyödyntävien tuotteiden pitäisi saapua markkinoille noin vuoden kuluessa, ellei Arm saa torpattua julkaisua oikeusteitse.

Nuvia nousi otsikoihin vuonna 2020, kun se lupasi yhtiön kehittämän Arm-arkkitehtuuriin perustuvan Phoenix-ytimen ei enempää tai vähempää kuin murskaavan sen hetkisen kilpailun. Prosessoriytimessä ilmeisesti nähtiin aitoa potentiaalia, sillä järjestelmäpiirijätti Qualcomm osti yhtiön pois kuleksimasta keväällä 2021.

Qualcomm suunnitteli aiemmin omia custom-ytimiään Arm-arkkitehtuurilisenssillä, mutta nykyään sen Kryo-ytimet ovat korkeintaan vähän muokattuja Arm Cortex-sarjan ytimiä. Nuvian oston myötä yhtiö ilmoitti kehittävänsä vihdoin uutta suorituskykyistä omaa ydintään tulevaisuuden järjestelmäpiireihin. Nyt tuo ydin, tai pikemminkin niihin perustuva prosessori, on saanut myös nimen: Qualcomm Oryon CPU.

Yhtiö uskoo Oryonin tuovan peliin täysin uuden suorituskykytason useilla eri markkinoilla tietokoneista kännyköihin ja kehittyneistä ajoavustimista verkkototeutuksiin. Oryon-prosessoreita hyödyntäviä järjestelmäpiirejä ja edelleen niitä käyttäviä laitteita on kuitenkin odotettavissa myyntiin vasta noin vuoden kuluttua, 2023 ja 2024 vaihteen tienoilla. Yhtiö on jonkin verran jäljessä aikataulustaan, sillä sen oli tarkoitus esitellä Snapdragon Summitissa jo toimivia mallikappaleita.

Odotetun uuden arkkitehtuurin julkaisun yllä on kuitenkin vielä synkkä varjo, sillä Arm on haastanut Qualcommin oikeuteen. Armin mukaan Qualcomm ei voisi hyödyntää Nuvian arkkitehtuurilisenssillä kehitettyä ydintä, koska se luopui kyseisestä lisenssistä kauppojen jälkeen jo olemassa olevan arkkitehtuurilisenssinsä vuoksi.

Lähde: Qualcomm

MediaTek aikoo puskea Windows on Arm -alustalle selvästi tehokkaammin järjestelmäpiirein

MediaTek visioi tarjolla olevan jopa 40 miljardin dollarin arvoinen siivu markkinoista, mutta ymmärtää samalla sen vaativan merkittäviä panostuksia prosessori- ja GPU-puolelle.

Arm-prosessorit hallitsevat suvereenisti mobiilimaailmaa ja ovat avanneet lupaavasti pelin palvelinpuolella, mutta tietokoneiden puolella on ollut vaikeampaa, pois lukien Applen Macit. Windows on Arm -alusta on ollut toistaiseksi täysin Qualcommin pelikenttää, eivätkä Arm Chromebookitkaan ole pankkeja räjäytelleet.

MediaTekin tietokonekäyttöön suunnatut Kompanio-järjestelmäpiirit ovat löytäneet tiensä Chromebook-markkinoille, mutta yhtiöllä on visioita myös Windows-markkinoista. Yhtiön mukaan se arvioi tarjolla olevan jopa 40 miljardin dollarin arvoinen markkinasiivu. Hanketta vetää Adam King, jolla on aiempaa kokemusta muun muassa Intelin leivistä niin kuluttaja-alustojen suunnittelun kuin niiden markkinoinnin johtamisenkin osalta.

Toistaiseksi tarkemmat tiedot MediaTekin sisäänmarssista Windows-markkinoille ovat vielä hämärän peitossa. Yhtiö kuitenkin visioi selvästi nykyistä tehokkaampi ja sen myötä enemmän tehoa kuluttavia ratkaisuja, kuin nykyiset Kompanio-piirit. MediaTekin varajohtaja Vince Hun mukaan yhtiö ymmärtää, että onnistunut sisääntulo markkinoille tulee vaatimaan merkittäviä panostuksia sekä prosessori- että GPU-puolelle.

Tällä hetkellä MediaTek käyttää järjestelmäpiireissään Armin Mali- ja Immortalis-sarjojen grafiikkaohjaimia, joiden skaalautuvuus tietokonekäyttöön on vielä täysi kysymysmerkki. Toisaalta Qualcommin järjestelmäpiirit ovat osoittaneet, että ainakin perus Windows-käyttöön mobiilipuolenkin grafiikkaohjaimet ovat riittäviä. Potentiaalisena vaihtoehtona voitaisiin nähdä myös esimerkiksi NVIDIAn grafiikkapiirit, etenkin kun yhtiöt viime vuonna ilmoittivat yhteistyöstään tuoda RTX-näytönohjaimet Chromebook-kannettaviin. Toisaalta kyseinen yhteistyö ei ainakaan allekirjoittaneen tietojen mukaan ole tuottanut vielä ainuttakaan hedelmää markkinoille asti.

Lähde: PC World

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 526.98 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureissa on mukana tuki GeForce RTX 4080 -näytönohjaimelle, paranneltu DLSS FG -tuki, Marvel’s Spider-Man: Miles Moralesille ja Warhammer 40k: Darktidelle sekä joukolle muita uusia pelejä ja päivityksiä.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 526.98 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista alkaen.

GeForce 526.98 -ajureiden merkittävimmät uudistukset tuki tuoreelle GeForce RTX 4080 -näytönohjaimelle, tuki DLSS Frame Generation -ominaisuudelle V-Sync päällä, kunhan myös G-Sync on käytössä ja tuki HDR10+ Gaming -standardille. Lisäksi ajureissa on Game Ready -leimat Marvel’s Spider-Man: Miles Morales- ja Warhammer 40 000: Darktide -peleille sekä WRC Generations -pelin tuoreelle DLSS 3 -päivitykselle ja virallinen tuki World of Warcraft: Dragonflight -lisäosalle ja Monster Hunter Rise: Sunbreakin DLAA-ominaisuudelle.

Ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia ja tällä kertaa bugimetsästys tuotti tulosta Uncharted: Legacy of Thieves Collectionin kaatumisongelmiin GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjaimilla, Desktop Window Managerin (dwm.exe) normaalia korkeampi GPU:n käyttöaste ja Daz Studion kaatuilut, kun käyttäjä yrittää ajaa simulaatiota. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi Metro Exodus: Enhanced Editionin vilkkumisongelmat RTX 40 -sarjan näytönohjaimilla sekä Watch Dogs 2:n näytön vilkkumiset taivasta katsellessa RTX 4090 -näytönohjaimella. Myös HDR:n kytkeminen päälle tai pois, kun käytössä on muu kuin natiiviresoluutio, aiheuttaa edelleen vakausongelmia. Voit tutustua ajureihin tarkemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa ja kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

AMD julkaisi uudet AMD Software 22.11.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja prosessoreilleen

Ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet Call of Duty: Warzone 2.0:lle ja Marvel’s Spider-Man: Miles Moralesille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. AMD Software Adrenalin Edition 22.11.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmillä ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Polaris-arkkitehtuurista lähtien sekä Zen-arkkitehtuureihin perustuvien prosessorien integroituja grafiikkaohjaimia.

AMD Software 22.11.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet Call of Duty: Warzone 2.0:lle ja Marvel’s Spider-Man: Miles Moralesille. Mahdollisista suorituskykyeroista ei ole valitettavasti mainintaa julkaisutiedotteessa.

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Liiskattujen bugien listalle mahtuivat tällä kertaa esimerkiksi World of Warshipsistä puuttuneet ennustuslinjat RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla, MSAA:n aiheuttama grafiikan korruptoituminen OpenGL-sovelluksissa ja odotettua korkeammat muistikellot lepotilassa useamman näytön konfiguraatioilla RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla. Tiedossa olevat ongelmat keskittyvät lähinnä videotoistoon. Ikkunan vaihto videotoiston aikana joillain 240 hertsin näytöillä ja korkean ja matalan virkistystaajuuden näyttöjen yhdistelmällä voi aiheuttaa ajurin kaatumisen tai mustan ruudun, Firefoxilla pyöritetyt videot voivat nykiä rautakiihdytys päällä ja näytöllä voi näkyä hetkellistä grafiikan korruptoitumista videon ja peli-ikkunan välillä vaihdellessa. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

 

Fractal Design julkaisi uuden Ridge-kotelon HTPC- ja pelikäyttöön

Ridge sijoittaa näytönohjaimen emolevyn viereen, minkä myötä kotelosta on saatu tavanomaista ohuempi ja paremmin esimerkiksi olohuoneeseen sopiva.

Fractal Design on julkistanut uuden Ridge kotelon, joka on valmistajan mukaan suunniteltu HTPC, eli kotiteatterikäyttöön ja pelaamiseen.

Ridge on pelikonsolimaisesti muotoiltu Mini-ITX-kokoluokan kotelo, johon näytönohjain asennetaan emolevyn rinnalle erillisen PCIe 4.0 Riser-lisäpalikan avulla samaan tapaan kuin yrityksen vanhemmassa Node 202:ssa. Tämän myötä kotelosta on saatu huomattavasti tavanomaisia tietokonekoteloita ohuempi ja enemmän pelikonsoleita tai muita olohuoneen viihdelaitteita muistuttava. Kotelo on mahdollista sijoittaa joko pystyyn tai vaakatasoon.

Node 202:een nähden uutuus on kasvanut aavistuksen ja on muun muassa 12,6  mm paksumpi, mutta vastapainona koteloon on mahdutettu kolme lisäkorttipaikkaa Node 202:n kahden sijaan. Fractal Design Ridgeen mahtuu maksimissaan 70 mm korkeat prosessoricoolerit ja 335 mm pituiset, 137 mm:n korkuiset ja 82 mm paksut näytönohjaimet, joskin kotelotuuletinten ja SSD-asemien käyttö rajoittaa maksimimittoja. Virtalähteeksi kotelo mahduttaa sisäänsä SFX- ja SFX-L-kokoluokat.

Esiasennettuna Ridgen kylkipaneelissa on kaksi Fractal Designin 140 mm:n PWM Aspect -tuuletinta, minkä lisäksi koteloon on mahdollista mahduttaa myös 80 mm:n tuulettimia kattoon. 2,5-tuuman levypaikkoja kotelosta löytyy kaiken kaikkiaan neljä.

Fractal Design Ridgen tekniset tiedot:

 • Ulkomitat ilman jalkaa: 355 x 357 x 94,6 mm
 • Tilavuus: 12,6 litraa
 • Paino: 4,3 kg
 • Etupaneelin liitännät: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2 x USB 3.0, 1 x 3,5 mm Combo jack, virtapainike
 • Yhteensopivat emolevyt: Mini-ITX
 • 2,5” levypaikkoja: 4 kpl
 • Laajennuskorttipaikkoja: 3 kpl
 • Näytönohjaimen maksimimitat:
  • Pituus: 335 mm ilman SSD:tä ja 325 mm SSD:n kanssa
  • Paksuus: 82 mm ilman tuulettimia, 57 mm kyljen tuulettimien kanssa
  • Pituus: 137 mm ilman tuulettimia, 125 mm kattotuuletinten kanssa
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 70 mm
 • Virtalähdetuki: SFX / SFX-L
 • Tuuletinpaikat:
  • Kyljessä: 2 x 120 / 2 x 140 mm (esiasennettuna 2 x 140 mm PWM Aspect)
  • Katossa: 3 x 80 mm
 • Jäähdytinyhteensopivuus:
  • Kyljessä 120 mm, mikäli käytössä on alle 175 mm pituinen näytönohjain tai 280 mm ilman näytönohjainta

Fractal Design Ridge on myynnissä välittömästi mustana ja valkoisena värivaihtoehtona, mutta valmistajalle tuttuun tapaan suositushintaa ei ole virallisesti ilmoitettu. Kotimaisen Jimm’sin valikoimista kotelo löytyy 209,90 euron hintaan.

Lähde: Fractal Design

Uuden tutkimuksen mukaan Apple seuraa käyttäjiään tietoturva-asetuksista riippumatta

17.11.2022 - 10:21 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (7)

Tutkimuksen mukaan monet Applen sovellukset seuraavat käyttäjiään yksityisyysasetuksista riippumatta, mutta iPhonen Terveys- ja Lompakkosovelluksista seurantaa ei havaittu, vaikka puhelimelle olisi luvat myönnettykin.

Tutkimuksen mukaan monet Applen sovellukset seuraavat käyttäjiään yksityisyysasetuksista riippumatta, mutta iPhonen Terveys- ja Lompakkosovelluksista seurantaa ei havaittu, vaikka puhelimelle olisi luvat myönnettykin.

Gizmodo on uutisoinut Mysk-sovelluskehitysyrityksen havainneen Applen iPhone-älypuhelinten seuranneen kuluttajiensa käyttöä, vaikka puhelimen asetuksista analytiikkatietojen jakaminen olisi kytketty pois päältä.

Myskin sovelluskehittäjät Tommy Mysk ja Talal Haj Bakry ovat tutkineet Applen vakiosovellusten, kuten App Storen, Apple Musicin, Apple TV:n, Kirjat ja Pörssi, lähettämää dataa ja havainneet, ettei puhelimen analytiikan kontrollilla vaikuttanut olevan merkitystä sovellusten lähettämien tietojen määrään. Sovelluskehittäjien mukaan App Store vaikutti keräävän talteen jokaisen asian, mitä sovelluksessa tehtiin ja muun muassa millä resoluutiolla tai internetyhteydellä sitä käytettiin.

Analytiikan jakamisen pois päälle kytkemisellä ei Myskin mukaan ollut vaikutusta sovelluksen eteenpäin lähettämän datan määrään. Mysk on jakanut tutkimustuloksiaan niin Twitterissä kuin myös videomuodossa YouTubeen.

Gizmodon pyynnöstä Mysk tutki muitakin Applen sovelluksia ja havaitsi että positiivisena puolena Terveys- ja Lompakkosovellukset eivät lähettäneet minkäänlaista analytiikkadataa riippumatta siitä onko analytiikan jakaminen puhelimessa päällä vai ei. Apple Music, Apple TV, Kirjat, iTunes Store ja pörssi puolestaan lähettivät.

Tutkijat olivat tutkineet seurannan käyttäytymistä kahdella erillisellä laitteella. Ensin tutkimukset suoritettiin jailbreak-avautulla iPhonella iOS 14.6 -käyttöjärjestelmällä, mistä he näkivät lähetetyt tiedot. Lisäksi tutkijat havainnoivat vakiokunnossaan olevan iPhonen iOS 16 -käyttöjärjestelmällä lähettävän samanlaisia datapaketteja samoihin Applen verkko-osoitteisiin.

Lähde: Gizmodo, Mysk_co@Twitter

Video: Testissä Nokia X30 ja G60

16.11.2022 - 19:00 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (3)

Videolla arvostelemme Nokia X30:n ja Nokia G60:n.

Tuoreimmalla YouTube-videollamme tiivistämme aiemmin kirjoitetussa muodossa julkaistut Nokia G60:n ja Nokia X30:n arviot yhteen.

Sekä 349 euron suositushintainen Nokia G60 että mallista riippuen 549 tai 599 euron hintainen Nokia X30 sisältävät Qualcommin Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin ja lupaavat HMD Globalin aiemmista X-malleista tutut kolme suurta Android-päivitystä, kolmen vuoden tietoturvakorjaukset ja kolmen vuoden takuun. Laitteet eroavat toisistaan kamerajärjestelmiltään, näytöiltään, rakenteeltaan ja RAM-muistin ja tallennustilan määriltään.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Uusi artikkeli & video: Testissä GeForce RTX 4080 -custom-mallit (Asus, Gigabyte & MSI)

Testissä Asuksen, Gigabyten ja MSI:n omaan piirilevyyn ja jäähdytysratkaisuun pohjautuvat GeForce RTX 4080 -näytönohjaimet.

Testasimme io-techissä eilen NVIDIAn GeForce RTX 4080 Founders Edition -näytönohjaimen ja 4080-mallien myynti alkoi tänään alkaen 1509 eurosta ylöspäin. 1,5 tuntia myynninalkamisen jälkeen näytönohjaimia näyttäisi olevan Suomessa Jimm’sillä, Verkkokauppa.comissa ja Proshopissa vielä runsaasti jäljellä, mutta saatavilla olevien mallien hintataso on 1750 eurosta ylöspäin.

Saimme io-techin testiin Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä yhtiöiden omiin suunnitelmiin perustuvat mallit, jotka testasimme suorituskyvyn, tehonkulutuksen, lämpötilojen ja melun osalta. Artikkelissa on mukana myös ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä GeForce RTX 4080 -custom-mallit (Asus, Gigabyte & MSI)

 

Samsungin Galaxy A54 ensimmäisissä renderöintivuodoissa

16.11.2022 - 13:56 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (3)

OnLeaksin vuotamien kuvien mukaan Galaxy A54 tulee muistuttamaan ensi vuoden Galaxy S23 -malleja.

Samsungin Galaxy A5x-mallisto on ollut jo vuosien ajan yksi markkinoiden myydyimpiä älypuhelimia ja nyt ensi vuonna julkaistavaksi odotettu Galaxy A54 on päätynyt ensimmäisiin renderöintivuotoihin, jotka paljastavat laitteen ulkonäön.

OnLeaks-nimimerkillä tunnetun Steve Hemmerstoffer 91Mobiles-sivustolle vuotamien kuvien mukaan tuleva Galaxy A54 muistuttaa ulkoisesti ensi vuodelle odotettuja Galaxy S23 -malleja ollen varsin pelkistetty ja sijoittaen kolme kameraansa suoraan takakuoren vasempaan yläkulmaan ilman erillistä kamerasaareketta. Vuodon mukaan etupuolta hallitseva näyttö on 0,1” tämän vuoden Galaxy A53:n näyttöä pienempi ollen 6,4-tuumainen, mutta virkistystaajuus ja resoluutio ovat säilyneet ennallaan 120 hertsissä ja Full HD:ssa.

Puhelimen virtapainike ei vaikuttaisi sisältävän sormenjälkilukijaa, eli se sijaitsee todennäköisesti edelleen näytön alla aivan kuten edeltäjämallissakin.  Laitteen paksuus on vuodon mukaan 8,2 mm, mikä on 0,1 mm enemmän kuin Galaxy A53:ssa, mutta huhujen mukaan paksuuden vastineena tulisi myös pykälän suurikokoisempi 5100 mAh:n akku.

Kamerajärjestelmän osalta Galaxy A54:n uskotaan huhujen mukana tarjoavan 50 megapikselin pääkameran aiempien vuosien 64 megapikselisten mallien sijaan. Järjestelmäpiirinkään vuoto ei ottanut kantaa, mutta huhuissa laitteen on odotettu sisältävän Samsungin oman Exynos 1380:n, jota Samsung ei ole toistaiseksi vielä julkistanut, mutta joka on esiintynyt niin ikään vuodoissa.

Lähteet: 91Mobiles, GSMArena, Sammobile