NVIDIAn julkaisemattomat GP108 ja GeForce GT 1030 vuotojen kohteena

GP108-grafiikkapiiri ja GeForce GT 1030 tulevat kilpailemaan edullisimman pään markkinoista AMD:n Radeon RX 550:n kanssa.

NVIDIAn on huhuttu Radeon RX 500 -sarjan julkaisusta lähtien valmistelevan uutta näytönohjainta hintahaitarin edullisimpaan päähän RX 550:n kilpailijaksi. Nyt huhujen tueksi on saatu ensimmäiset konkreettiset näytöt, kun Expreview sai käsiinsä kuvan GP108-grafiikkapiiristä.

Kuvassa esiintyvä GP108-grafiikkapiirin 300-A1-versio tullaan näkemään Expreviewin mukaan markkinoilla GeForce GT 1030 -näytönohjaimessa. Sivuston tietojen mukaan näytönohjain tullaan julkaisemaan virallisesti 17. toukokuuta.

Kuten grafiikkapiirin nimikin jo kertoo, GP108 perustuu Pascal-arkkitehtuuriin. Grafiikkapiirin tarkat ominaisuudet eivät ole vielä tiedossa, mutta Expreviewin mukaan siitä löytyisi todennäköisesti 512 CUDA-ydintä ja 64-bittinen muistiväylä. Piirin tehonkulutuksen kerrotaan olevan vain 30 wattia ja sen sanotaan tukevan vain neljää PCI Express 3.0 -linjaa. Suorituskyvyltään näytönohjaimen kerrotaan osuvan GeForce GTX 750:n ja GTX 750 Ti:n välimaastoon.

VideoCardz on puolestaan saanut käsiinsä kuvankaappauksen GeForce GT 1030:lla ja Core i5-4750S-prosessorilla ajetun Ashes of the Singularity -testituloksesta. 1080p-resoluutiolla ja DirectX 12 -rajapinnalla näytönohjain sai testissä keskimääräiseksi ruudunpäivitysnopeudekseen 11,7 FPS. Normal Batch -tulos oli 12,3, Medium Batch -tulos 11,5 ja Heavy Batch -tulos 11,2 FPS.

Testitulos asettaa Expreviewin väitteet näytönohjaimen suorituskyvystä vähintäänkin kyseenalaiseksi, sillä Ashes of the Singularity -tulostietokannan mukaan GeForce GTX 750 Ti suorastaan murskaisi GT 1030:n suorituskyvyssä. Samalla resoluutiolla, asetuksilla ja rajapinnalla ajettujen GTX 750 Ti -testien keskimääräinen suorituskyky liikkuu noin 22 – 24 FPS:n tienoilla.

Huawei Watch 2.0 -älykellon myynti alkoi Suomessa tänään

27.4.2017 - 17:26 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Huawein uusi Watch 2 -älykello on nyt saatavilla Suomessa. 4G-ominaisuuksilla ja Android Wear 2.0:lla varustetun laitteen suositushinta on 369 euroa.

Huawei on ilmoittanut aloittaneensa MWC:ssä helmikuun lopulla esittelemänsä Watch 2 -älykellon myynnin tänään Suomessa. Ensimmäisen sukupolven mallia sporttisemmin muotoiltu uutuus käyttää tuoretta Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmää, joka yhdessä 4G-yhteyden kanssa mahdollistaa kellon toiminnan myös itsenäisenä mobiililaitteena. Laitteessa on myös panostettu edeltäjää enemmän urheilutoimintoihin.

Huawei Watch 2:n keskeisimpiä teknisiä ominaisuuksia ovat IP68-suojattu rakenne, 1,2-tuumainen AMOLED-näyttö (halkaisija 390 pikseliä), Snapdragon Wear 2100 -järjestelmäpiiri, 768 Mt RAM-muisti, neljän gigatavun tallennustila, 3G-&LTE-yhteydet, GPS, pulssimittari ja 420 mAh akku. Akun luvataan kestävän yhdellä latauksella normaalikäytössä kaksi päivää, treenatessa 10 tuntia tai pelkistetyssä virransäästötilassa 3 viikkoa.

Huawei Watch 2:n suositushinta Suomessa on 369 euroa ja se tulee saataville mustana ja oranssina värivaihtoehtona (kuvassa toinen vasemmalta ja toinen oikealta). io-techin MWC:ssä ottamat ensituntumat kellosta voi lukea täältä. Laite pyritään testaamaan, kunhan parhaillaan päällä oleva artikkeliruuhka hieman hellittää.

Lähde: sähköpostitiedote, Huawei

AMD ja NVIDIA julkaisivat uudet näytönohjainajurit Warhammer 40 000: Dawn of War III:lle

AMD:n Radeon Software 17.4.4- ja NVIDIAn GeForce 381.89 -ajureissa on uuden Warhammer-pelin tuen lisäksi liuta korjauksia vanhoihin bugeihin

AMD ja NVIDIA ovat kumpikin julkaisseet uudet ajurit näytönohjaimilleen. AMD:n uudet Radeon Software Crimson ReLive Edition -ajurit tottelevat versionumeroa 17.4.4 ja NVIDIAn uudet GeForce-ajurit versionumeroa 381.89. Kummankin valmistajan ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10-käyttöjärjestelmille. AMD:n ajurit tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja NVIDIAn GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia yhtiön näytönohjaimia.

AMD:n Radeon Software 17.4.4 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen tuki Warhammer 40 000: Dawn of War III -pelille. Ajureiden kerrotaan parantavan Radeon RX 580:n suorituskykyä pelissä parhaimmillaan 8 % verrattuna edeltäviin 17.4.3-ajureihin. Lisäksi mukana on joukko korjauksia ongelmiin ja myös tiedossa olevia bugeja, joihin voit tutustua ajureiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

NVIDIAn GeForce 381.89 -ajurit lisäävät Game Ready -leimat Warhammer 40 000: Dawn of War III:lle, Heroes of the Storm 2.0:lle, Batman: Arkham VR:lle, Rick and Morty: Virtual Rick-alitylle sekä Wilson’s Heartille. Ajurit korjaavat myös edeltävien ajureiden ongelmia ja mukana on tietenkin myös tiedossa olevia, vielä korjaamattomia bugeja. Voit tutustua muutoksiin tarkemmin ajureiden julkaisutiedotteesta.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Tehdaskunnostetut Note 7 -puhelimet Koreassa myyntiin kesäkuussa 30 %:n alennuksella

Samsung on tuomassa tehdaskunnostettuja Galaxy Note 7 -älypuhelimia Korean markkinoille noin 30 % alkuperäistä alemmalla hinnalla.

Viime vuoden lopulla takaisinkutsuttujen 4,3 miljoonan Galaxy Note 7 -älypuhelimen kohtalo alkoi kiinnostaa uudelleen monia, kun Samsung ilmoitti vajaa kuukausi sitten aikomuksistaan tuoda ainakin osan laitteista uudelleen kauppoihin tehdaskunnostettuina yksilöinä. Yritys ei kuitenkaan tuolloin kertonut tarkempia tietoja saatavuudesta tai hinnoittelusta.

Nyt Korealaisen ET News -uutissivuston mukaan Samsung on tuomassa tehdaskunnostettuja Galaxy Note 7 -älypuhelimia myyntiin Korean markkinoille kesäkuun lopulla. Laitteiden hinnaksi kerrotaan noin 700 000 korean wonia, eli noin 570 euroa. Note 7:n alkuperäinen suositushinta oli Koreassa viime syksynä 988 900 wonia, eli noin 805 euroa. Toisin sanoen tehdaskunnostettujen yksilöiden hinta on noin 30 % alhaisempi.

ET Newsin mukaan kunnostettuja laitteita tulee Koreassa markkinoille noin 300 000 kappaletta, eli vajaa 10 % kaikista takaisinkutsutuista laitteista. Mallinimeksi tulee todennäköisesti Galaxy Note 7R. Ennakkotietojen mukaan kunnostettujen Note 7 -puhelimien akkukapasiteettia on pienennetty alkuperäisestä 3500 milliampeeritunnista. Tällä tietoa tehdaskunnostettujen yksilöiden akun kapasiteetti tulee olemaan 3000-3200  mAh.

Toistaiseksi ei ole tiedossa missä muissa maissa tehdaskunnostettuja Note 7 -malleja aiotaan myydä, mutta ainakaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa laite ei enää tule myyntiin. Io-techin tietojen mukaan myös Suomen markkinoille saapuminen on epätodennäköistä.

Lähteet: Android Authority, ET News

EKWB:ltä ensimmäinen monoblock-jäähdytysblokki AM4-kantaiselle emolevylle

EKWB:n uusi monoblock-jäähdytysblokki on ensimmäinen AM4-emolevylle tarkoitettu prosessorin ja virransyötön jäähdyttävä nestejäähdytysratkaisu.

Nestejäähdytystuotteita valmistava slovenialainen EKWB on julkaissut markkinoiden ensimmäisen AM4-kantaiselle emolevylle tarkoitetun monoblock-jäähdytysratkaisun. Yrityksen valikoimiin on jo aiemmin kuulunut vastaavia ratkaisuja Intelin X99-, Z170- ja Z270-piirisarjallisille Asuksen, MSI:n ja Gigabyten emolevyille. EK-FB ASUS C6H RGB Monoblock -nimihirviötä kantava blokki on tarkoitettu erityisesti Asuksen ROG Crosshair VI Hero -emolevylle ja se jäähdyttää samalla kertaa sekä prosessorin että virransyötön MOSFETit.

Prosessorin kohdalta blokin kanavasuunnittelu perustuu EK-Supremacy EVO -prosessoriblokkiin ja kanavistosta on tehty hyvin virtaava, joten blokki sopii käytettäväksi myös heikompitehoisten pumppujen kanssa. EKWB kertoo myös uudistaneensa blokin kylmälevyä, jotta se muodostaisi paremman mekaanisen kontaktin AM4-kantaisten suorittimien lämmönlevittäjän kanssa. Blokin pohjaosa on valmistettu nikkelöidystä elektrolyyttisestä kuparista ja kansi korkealaatuisesta akryylimuovista. Blokin kiinnityskorokkeet ovat nikkelöityä messinkiä.

Blokin etureunaan on kiinnitetty nelipinnisellä liittimellä varustettu RGB LED-valaistus, joka tukee Asuksen Aura Sync -ohjausominaisuutta.

EK-FB ASUS C6H RGB Monoblockin suositushinta on noin 122 euroa. Se on toistaiseksi ennakkotilattavissa ja toimitukset alkavat toukokuun 12. päivä.

Lähde: EKWB:n tiedote, EKWB:n tuotesivu

Intelin 6-ytiminen Coffee Lake -prosessori ilmestyi SiSoft Sandran tulostietokantaan

Intelin kuluttajakäyttöön suunnatut alustat ovat pysyneet maksimissaan neliytimisinä aina vuodesta 2006 lähtien. Kauan pantattu siirtyminen kuuteen ytimeen on selvä vastaus AMD:n kilpailukykyisiin Ryzen-prosessoreihin, jotka toivat kuluttajaluokan hintahaitariin neliytimisten lisäksi myös kuusi- ja kahdeksanytimiset vaihtoehdot.

Intel siirtyi tick-tock-julkaisusyklistä virallisesti kolmen portaan julkaisusykliin viimeisimpien 14 nanometrin valmistusprosessinsa myötä. Tick-tock-syklissä vanha arkkitehtuuri julkaistiin ensin uudella prosessilla, jonka jälkeen uusi arkkitehtuuri tuotiin samalle prosessille. Kolmiportaisessa syklissä kaksi ensimmäistä askelta ovat edelleen samat, mutta uudesta arkkitehtuurista julkaistaan samalla prosessilla vielä toinen, optimoitu versio ennen siirtymistä uuteen prosessiin.

Kolmiportainen julkaisusykli näyttäisi kuitenkin loppuneen jo ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan, sillä Intel valmistelee parhaillaan jo neljättä 14 nanometrin prosessilla valmistettavaa arkkitehtuuria, Coffee Lakea. Coffee Lake on Kaby Laken jälkeen jo toinen optimointikierros Skylake-arkkitehtuurille, kun kolmiportaisessa julkaisusyklissä nyt olisi vuorossa uudelle 10 nanometrin prosessille siirtyminen.

Intelin Coffee Lake julkaistaan viimeisimpien huhujen mukaan kuluvan vuoden elokuussa yhdessä Z370-piirisarjan kanssa. SiSoft Sandran tulostietokantaan on ilmestynyt eilen tuloksia nimeämättömällä uudella prosessorilla, joka on kaikesta päätellen nimenomaan Coffee Lake. Prosessori tunnistuu Genuine Intel CPU 0000 @ 3,5 GHz:na ja siinä on kuusi ydintä, joista kullakin on 256 kt L2-välimuistia ja yhteensä 9 Mt L3-välimuistia. Testin mukaan prosessori olisi ilmeisesti Core i5 -malli, sillä se kykenee ajamaan vain kuutta säiettä, mikä kertoo, ettei Hyper-threading-teknologia ole käytössä.

Mielenkiintoisin yksityiskohta on kuitenkin käytetty alusta. Käytetty tietokone tunnistuu Intel Kabylake Client platformina. Kaby Lake -alusta viitannee tässä tapauksessa Z270-piirisarjaan ja LGA 1151 -prosessorikantaan, mikä tarkottaisi että Kaby Laken tapaan myös Coffee Lake tulisi toimimaan ainakin yhtä sukupolvea vanhemmilla emolevillä ja kenties jopa Skylaken yhdessä julkaistujen Z170-emolevyjen kanssa.

Itse SiSoft Sandra -testien tuloksista on tässä vaiheessa turha vetää johtopäätöksiä mihinkään suuntaan.

Kuluttajan kannalta vanhemmilla emolevyillä toimiminen on tietenkin selkeä etu, mutta se sekoittaa samalla Intelin prosessorivalikoimaa selvästi. Samaan aikaan kun edulliselle LGA 1151 -kannalle julkaistaan kuusiytiminen prosessori, tuodaan kalliille LGA 2066 -kannalle neliytiminen Kaby Lake-X -prosessori. LGA 2066 -kanta saa toki myös 6-, 8- ja 10-ytimiset (ja joidenkin huhujen mukaan myös 12-ytimiset) Skylake-X-prosessorit, mutta Kaby Lake-X:n asemaa markkinoilla voidaan pitää Coffee Laken vuoksi vähintäänkin erikoisena.

Huawei myöntää käyttävänsä P10-malleissaan eri muistityyppejä

Huawei on myöntänyt Android Authority -sivustolle käyttävänsä P10-puhelimissaan satunnaisesti eri muistityyppejä. Kuluttaja ei siis voi tietää ennalta, mitä muistiratkaisua P10-puhelimissa käytetään.

Parisen viikkoa sitten ulkomaalaisille keskustelufoorumeille virisi ihmetys Huawein tuoreiden P10-älypuhelimien muistiratkaisuihin liittyen. Käyttäjät nimittäin havaitsivat empiiristen tutkimusten pohjalta, että eri laiteyksilöissä on käytössä useita erilaisia RAM- ja flash-muistin yhdistelmiä. Havaintojen mukaan P10-malleissa saatettiin käyttää LPDDR3- tai LPDDR4-RAM-muistia sekä UFS 2.1-, UFS 2.0- tai eMMC 5.1 -tallennusratkaisua. Erilaisia yhdistelmävaihtoehtoja on siis ainakin teoriassa kuusi kappaletta.

Nyt Huawei on antanut Android Authority -sivustolle virallisen vastauksen, jossa se myöntää käyttävänsä P10- ja P10 Plus -puhelimissaan eri muistityyppejä. Huawein mukaan se on päätynyt ”toimialalle tyypilliseen tapaan” hankkimaan muisteja useilta eri tavarantoimittajilta vastatakseen miljoonien laitteiden kysyntään. Eri piirityyppejä käytetään ”satunnaisesti” sen mukaan, kun komponenttieriä saapuu eri toimittajilta, eli kuluttaja ei voi tunnistaa etukäteen eri piirityyppejä käyttäviä puhelimia toisistaan.

Huawein mukaan se ei ole antanut markkinointimateriaaleissaan mitään lupauksia P10-malleissa käytettävästä LPDDR4- tai flash-muistityypistä. Lisäksi yritys toteaa vastauksessaan, ettei yksittäisen komponentin suorituskyky kuvasta järjestelmän kokonaissuorituskykyä, eivätkä AndroBenchin kaltaisten sovellusten tulokset kuvasta laitteiden suorituskykyä päivittäisessä käytössä. Huawein vastineen mukaan asiaan ei liity kuluttajien syrjintää tai tarkoituksellista huijaamista.

Ongelma kuitenkin on, että Huawein käyttämällä komponenttivarioinnilla on merkittäviä vaikutuksia laitteen suorituskykyyn ja sitä kautta potentiaalisesti myös käyttökokemukseen. Peruskäyttäjille asialle ei ole välttämättä suurta käytännön merkitystä, mutta yleisellä tasolla olisi toivottavaa, että kuluttaja tietäisi mitä on ostamassa. Suositun ja laajasti käytetyn AndroBench 5 -muistitestin mukaan peräkkäislukunopeus on UFS 2.1 -tallennustilaa käyttävillä P10-malleilla yli 700 megatavua sekunnissa ja vanhahtavaa eMMC 5.1 -tallennusratkaisua käyttävillä alle 300 megatavua sekunnissa. UFS 2.0 -ratkaisu sijoittuu nopeudeltaan näiden kahden välimaastoon.

Hieman kyseenalaiseen valoon Huawein kommentit testitulosten ja käytännön erojen merkityksettömyydestä laittaa myös se, että yritys mainosti itse ainakin Mate 9 -mallinsa tuotesivuilla uuden UFS 2.1 -tallennustilan olevan selvästi vanhempaa eMMC 5.1 -ratkaisua nopeampaa. Nyt kyseinen maininta on poistettu tuotesivuilta. Fakta myös on, että UFS-tallennusratkaisu alkaa olla vakiotavaraa useimmissa high-end-puhelimissa, joten hitaamman eMMC:n käyttö on selvästi markkinoiden yleistä tasoa heikompi ratkaisu.

UFS (Universal Flash Storage) on eMMC:hen (Embedded MultiMediaCard) nähden uuden sukupolven tallennusratkaisustandardi, jonka tarkoituksena on yhdistää SSD-levyjen luku- ja kirjoitusnopeudet eMMC:n alhaiseen virrankulutukseen. Merkittävin tekijä suorituskyvyn suhteen on UFS:n kaksisuuntainen liitäntäväylä, joka mahdollistaa datan lukemisen ja kirjoittamisen samanaikaisesti, toisin kuin yhdensuuntaista väylää käyttävän eMMC:n tapauksessa. Lisäksi UFS käyttää CQ-tekniikkaa (Command Queue), joka osaa lajitella suoritettavat käskyt. eMMC:n tapauksessa käskyjen on odotettava jonossa omaa vuoroaan, kunnes kaikki edellä olleet tehtävät on suoritettu.

Olemme tiedustelleet kommenttia asiaan liittyen Suomen Huaweilta ja päivitämme uutista, jos saamme lisätietoja. Io-techin Huawei P10 -testiartikkelin voi lukea täältä.

Huawein Android Authoritylle lähettämä vastine kokonaisuudessaan:

“We are aware that there has been some recent online discussion in China regarding the flash memory in HUAWEI P10/P10 Plus.

Huawei employs the highest standards when selecting technologies and components for use in its products; we prioritize user experience, product quality and stability of supply. The HUAWEI P Series of smartphones is one of the company’s global flagship series and has become hugely popular worldwide, thanks to the excellent photography experience it provides. This popularity has led to enormous demand.

To meet global demand of millions of units, Huawei has employed the standard industry practice of sourcing solutions from multiple trusted suppliers to ensure a balance between user experience, quality and sustainable supply. Relying on a single component supply can lead to a shortage, meaning delays for consumers who wish to buy our new products. In the case of flash memory, in this instance, Huawei has chosen multiple simultaneous mainstream solution suppliers.

Huawei is and always has been, above all, committed to providing an extraordinary user experience. The performance of a single component can’t exactly reflect the overall system performance of a smartphone and these scores are not applicable in actual use scenarios.

Among all HUAWEI P10 marketing collateral, there has been no commitment to the use of only one specific flash memory. Different flash memory components are shipped randomly based on the supply at that time. There are no period batches or manual selection for chip batches, nor is there any discrimination or intention to defraud to consumers. Our approach is to measure the overall performance of our phones through software algorithms and chip tuning, rather than to focus on any single component.

In the HUAWEI P10/P10 Plus, we use multiple different suppliers for flash memory, which have been subject to strict and rigorous testing as part of our finished products, so as to ensure the excellence and consistency of user experience that we strive for. This has been reflected in the overwhelmingly positive worldwide response to the HUAWEI P10 since its launch, thanks to its beautiful design and the stunning artistic portrait photography experience it delivers.

Smartphone manufacturing is an industry with a very long supply chain. Huawei is committed to making the user experience the core factor in product design and innovations. We will continue to work closely with our partners to optimize the industry ecosystem and deliver even better products and experiences to consumers.”

Lähteet: Android Authority

AMD julkaisi kahden Polaris 20 -grafiikkapiirin Radeon Duo Pro -näytönohjaimen

32 gigatavun näyttömuistilla varustettu uutuus on suunnattu pelaamisen sijaan ammattilaiskäyttöön.

Uudessa Radeon Pro Duo -näytönohjaimessa on yhdistetty kaksi Polaris 20 -grafiikkapiiriä samalle piirilevylle ja molemmilla on käytössä 256-bittisen muistiväylän jatkeena 16 gigatavua näyttömuistia. Kun grafiikkapiirien voimavarat yhdistetään, käytössä on yhteensä 4608 stream-prosessoria, 288 tekstuuriyksikköä, 32 gigatavua näyttömuistia ja muistiväylän kaistanleveys on 448 gigatavua sekunnissa.

Grafiikkapiirien Boost-taajuudeksi ilmoitetaan maksimissaan 1243 MHz ja GDDR5-muistit toimivat 1750 MHz:n kellotaajuudella. Näytönohjaimen TDP-arvo on 250 wattia ja se on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä.

Näyttöliittiminä tarjolla on kolme DisplayPort 1.4 -liitintä ja yksi HDMI-liitin. Tuettuna on 10-bittinen värisyvyys ja maksimissaan 8k-resoluution näyttö 60 hertsin virkistystaajuudella, kun käytetään kahta kaapelia.

AMD markkinoi Radeon Pro Duoa erityisesti sisällöntuottamiseen virtuaalitodellisuudessa, sillä kahden grafiikkapiirin ansiosta kummallekin silmällä erikseen esitettävä kuva pystytään renderöimään omalla grafiikkapiirillä.

Uusi Radeon Pro Duo saapuu myyntiin toukokuun lopulla ja sen veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 999 dollaria sisältäen kahden vuoden takuun ja ympärivuorokautisen teknisen tuen. Jos näytönohjain saapuu myyntiin Suomessa, sen hintataso tulee olemaan yli 1100 euroa.

Radeon Pro Duon lanseeraus saattaa enteillä myös kahdella Polaris 20 -grafiikkapiirillä varustetun Radeon RX -pelinäytönohjaimen julkaisua lähitulevaisuudessa. Toisaalta AMD on luvannut julkaista seuraavan sukupolven Radeon RX Vega -näytönohjaimen touko-kesäkuun aikana. Nähtäväksi jää, miten AMD tulee hinnoittelemaan Radeon RX Vegan ja löytyykö markkinoilta sopiva rako kahden Polaris 20 -grafiikkapiirin pelinäytönohjaimelle. Myös ammattikäyttöön suunnattu Radeon Pro -sarja tulee päivittymään myöhemmin tänä vuonna Vega-grafiikkapiirillä.

 

Muistatko? Markkinoilla on nähty jo aiemminkin Radeon Pro Duo -näytönohjain, mutta se oli nestejäähdytetty ja varustettu kahdella 28 nanometrin Fiji-grafiikkapiirillä sekä HBM-muisteilla. Vaikka näytönohjain oli virallisesti myynnissä, AMD ei koskaan lähettänyt sitä medialle testattavaksi.

Tulevan Moto Z2 Play -mallin pressirenderöinti vuosi nettiin

24.4.2017 - 16:17 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

Lenovon tulevat Moto Z2 -puhelimet pääsivät viime viikolla kahden luotettavalta vaikuttavan kuvavuodon kohteeksi. Ensimmäisessä esiintyi Force- ja toisessa Play-versio.

Ensin vuosivat Moto Z2 Forcen kuvat ja nyt TechnoBuffalo-sivusto on julkaissut viralliselta pressirenderöinniltä vaikuttavan kuvan Moto Z2 Play -mallista. Sivuston mukaan kuva on peräisin luotettavalta lähteeltä. Viime vuoden tapaan Play-version odotetaan olevan Moto Z2 -malliston edullisin mallivaihtoehto ja sen odotetaan keskittyvän hyvään akunkestoon (edeltäjässä virtapihi Snapdragon 625 -piiri ja 3510 mAh akku). Kuvassa laite näyttää hieman edeltäjäänsä pienemmältä, joten täytyy vain toivoa, ettei laitteen akkua ole jouduttu pienentämään.

Evan Blass julkaisi jo muutama viikko sitten Twitterissä kuvan, joka paljastaa Motorolan tämän vuoden lippulaivauutuuksien mallinimiksi Moto Z2:n. Tarkalleen ottaen Blassin julkaisemassa logossa numero näyttäisi olevan merkattu eksponentiksi. Viikko sitten Android Authority julkaisi yhdessä OnLeaksin kanssa renderöidyn videon ja sarjan kuvia, jossa kerrottiin esiintyvän Moto Z2 Force -mallin. Moto Z2 Forcessa on kuvien perusteella kaksoiskamera ja huhujen mukaan 5,5-tuumainen näyttö sekä Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri.

Tähän mennessä vuotaneiden kuvien perusteella tulevien Moto Z2 -mallien muotoilu on pääosin tuttua viime vuoden malleista, jolle löytyy myös ilmiselvä syy. Lenovo on nimittäin sitoutunut käyttämään puhelimissaan Moto Mods -lisälaitekonseptia ainakin parin seuraavan vuoden ajan, joka määrittelee rajoitteet laitteiden ulkomitoille sekä takakuoren muotoilulle. Vuotaneiden kuvien perusteella pieninä kosmeettisina muutoksina Moto Z2 -malleissa näyttäisi olevan sulavammin muotoiltu sormenjälkitunnistin sekä takakuoren reunoja kiertävä ”antennikaistale”.

Uusien Moto Z2 -mallien julkaisuaikataulusta ei ole vielä varmaa tietoa, mutta ainakin viime vuonna Lenovo julkisti Moto Z -mallit kesän loppupuoliskolla. Moto Z2 Playn kuvassa näytöllä on päivämäärä 8. kesäkuuta, joka saattaa vihjata julkaisupäivään. Moto Z2 Force ei tiettävästi tule tänä vuonna myyntiin pelkästään yhdysvaltalaisoperaattorien yksinoikeudella.

Lähteet: Technobuffalo, Evleaks, Android Authority

Enermaxilta huipputehokas 120 mm D.F. Storm -kotelotuuletin

Enermaxin uusi D.F. Storm -kotelotuuletin siirtää poikkeuksellisen suuren määrän ilmaa 25 mm paksuksi 120 mm:n tuulettimeksi.

Enermax on esitellyt tuuletinvalikoimansa huipulle uuden erittäin korkealla kierrosnopeudella toimivan D.F. Storm -mallin, joka on teknisten tietojen perusteella yksi markkinoiden suorituskykyisimmistä 120 mm tuulettimista kokoluokassaan. Kyseinen tehotuuletin ei sovi hiljaisten kokoonpanojen ystäville, vaan se on suunnattu ensisijaisesti servereiden, teollisuussovellusten ja tehokokoonpanojen jäähdytykseen.

Uutuusmallin maksimipyörimisnopeudeksi ilmoitetaan 3500 kierrosta minuutissa, jolloin se kykenee tuottamaan 155 CFM:n ilmavirran sekä jopa 11,13 mm:n H2O staattisen paineen. Lukemat ovat erittäin korkeita 25 mm paksulle 120 mm:n tuulettimelle, sillä tyypillisesti kyseisen kokoluokan tuulettimet tuottavat (alhaisemmilla kierrosnopeuksilla) noin 40-80 CFM:n ilmavirran sekä 0,5-4 mm H2O paineen. Esimerkiksi Deltan mallistosta löytyy kyllä jopa yli 200 CFM:n ilmavirran tuottavia malleja, mutta ne ovat selvästi paksumpaa 38 mm:n kokoa.

D.F. Storm -tuulettimessa käytetään Enermaxin Adjustable Peak Speed -ohjauskytkintä, josta käyttäjä voi valita tuulettimen PWM-ohjauksen kierrosalueen kolmesta vaihtoehdosta (1500-2200, 1500-2800 tai 1500-3500 RPM). Tuulettimen roottorin juuresta löytyy merkkivalot, joista käyttäjä näkee mikä nopeusasetus on käytössä. Valmistaja suosittelee tuulettimen virran ottamista suoraan virtalähteestä, kun pyörimisnopeusväliksi on valittu 1500-3500 RPM. D.F. Stormin melutasoksi kerrotaan 23 – 38 dBA.

Enermax ilmoittaa D.F. Stormin toimintaiäksi jopa 160 000 tuntia (25 asteen lämpötilassa), joka on saatu aikaan ”teollisuustason” komponenteilla sekä Twister Bearing -laakeroinnilla, joka hyödyntää taipuisia magneetteja akselin tasapainottamiseen. Tuuletin hyödyntää lisäksi DFR-tekniikkaa, joka vähentää pölyn kertymistä pyörittämällä käynnistyksen yhteydessä lapoja 10 sekunnin ajan vastakkaiseen suuntaan.

Uutuudesta kiinnostuneilta vaaditaan malttia, sillä Energmax D.F. Storm tulee kauppoihin vasta tämän vuoden joulukuussa. Hinnoittelusta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Lähde: Enermax