Uutiset

Samsung julkisti ensimmäisen taittuvanäyttöisen puhelimensa: Galaxy Fold

20.2.2019 - 21:27 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (51)

Samsungin Galaxy Foldin etunäyttö on vain 4,6-tuumainen, mutta avattuna sen sisältä löytyy suurikokoinen 7,3-tuumainen näyttö.

Samsung esitteli Galaxy Unpacked 2019 -tapahtumassaan Galaxy S10 -sarjan lisäksi ensimmäisen taittuvan Galaxy Fold -älypuhelimen. Vaikkei kyseessä ole ensimmäinen taittuvanäyttöinen puhelin, voidaan sitä pitää markkinoiden todellisena pelinavaajana.

Galaxy Fold on varustettu kahdella näytöllä. Kiinni taitettuna näkyvillä on 4,6-tuumainen näyttö, kun avattuna eteen ilmestyy 7,3-tuumainen keskeltä taittuva paneeli. Näyttöjen välillä vaihtamisen luvataan olevan täysin saumatonta. Livedemon perusteella taittuva sisänäyttö aktivoituu vasta, kun puhelin on avattu kokonaan. Kun puhelin on avattu, se tukee kolmen sovelluksen samanaikaista moniajoa.

Foldin sarana on toteutettu useilla erilaisilla rattailla, lukoilla ja muilla elementeillä, joiden luvataan kestävän yli 100 000 avaamista ja sulkemista. Kamerapuolelta löytyy puolestaan peräti kuusi erillistä sensoria: Kolmen sensorin takakameraratkaisu, kahden sensorin etukamera avattuna ja yhden sensorin etukamera suljettuna. Kannen kamera on varustettu 10 megapikselin selfiekameralla, avattuna etukameroiksi siirtyvät näytön nurkasta löytyvät 10 megapikselin pääsensori ja 8 megapikselin syvyyssensori. Puhelimen takamerat ovat tarkkuuksiltaan 16 (superlaajakuva), 12 (laajakuva) ja 12 (kauko-objektiivi) megapikseliä. 12 megapikselin takakamerat on varustettu optisella kuvanvakautuksella.

Akkuongelmat on ratkaistu jakamalla kennosto kahteen osaan ja kehittämällä teknologian, joka kykenee hyödyntämään niitä saumattomasti yhdessä. Yhteensä akkujen kapasiteetti on 4380 mAh.

Galaxy Foldin sydämenä sykkii tarkemmin määrittelemätön 7 nanometrin prosessilla valmistettava järjestelmäpiiri (todennäköisesti Snapdragon 855), jonka tukena on 12 gigatavua muistia. Puhelimen teratavun kokoinen tallennustila hyödyntää ensimmäisenä maailmassa UFS 3.0 -standardia. Puhelimesta tulee saataville sekä 4G LTE- että 5G-mallit.

Galaxy Fold saapuu markkinoille Euroopassa toukokuun alussa 2000 euron suositushintaan. Suomen saatavuudesta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa.

Samsung Galaxy Fold -tuotesivut

Video: Ensimmäinen yritys taivuttaa kova putki lämmöllä

io-techin tulevassa vesijäähdytysprojektissa käytetään kovia PETG-muoviputkia pehmeiden letkujen sijaan.

Maaliskuussa io-techissä julkaistava vesijäähdytysprojekti on tarkoitus toteuttaa kovilla muoviputkilla, joka tarkoittaa niiden taivuttamista lämmön avulla oikeisiin kulmiin. Käytössä on Lian Li O11 Dynamic -kotelo ja sille sopiva takaseinään asennettava vesisäiliö, jossa on letkulähdöt sijoitettu mahdollisimman helposti putkien taivuttamista ajatellen.

Ensimmmäinen yritys kovan putken taivuttamisessa meni täysin pieleen, sillä putken sisältä unohtui silikoninen insertti, joka pitää putken rakenteen kasassa lämmittäessä. Lisäksi putki lämmitettiin liian kuumaksi, joten se käytännössä suli käsiin. Parin harjoituskerran jälkeen oikeaoppinen 90 asteen kulma saatiin kuitenkin jo aikaiseksi, joten projektin toteutuminen näyttää mahdolliselta.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Legendaarinen pelihiiri teki paluun: Logitech G MX518

Kulttimainetta edelleen yli 7 vuotta korvaavan mallin julkaisun jälkeen nauttivaa MX518 -pelihiirtä on uudistettu muun muassa Hero 16K -sensorilla.

Logitechin vuonna 2005 julkaistu MX518-pelihiiri on kerännyt taakseen vankan kannattajajoukon, joista moni käyttää hiirtä edelleen, vaikka G400 korvasi sen markkinoilta jo yli 7 vuotta sitten. Nyt fanijoukon toiveisiin on vastattu Logitech G MX518:n muodossa.

Logitech G MX518 noudattaa ulkonäkönsä osalta liki täydellisesti alkuperäistä MX518-hiirtä. Sisällä on tapahtunut kuitenkin merkittävä muutos, kun vanha optinen sensori on korvattu yhtiön omalla Hero 16K -sensorilla. Toinen uudistuksen kohteeksi päässyt osa-alue on hiiren pinnoite, jonka Logitech lupaa tuntuvan käteen entistä paremmalta. Edeltäjänsä tavoin hiiri on varustettu yhteensä kahdeksalla ohjelmoitavalla painikkeella, joihin ohjelmoidut toiminnot tallentuvat hiiren omaan muistiin.

Uuden MX518:n Hero 16K -sensori kykenee 100 – 16 000 DPI:n tarkkuuteen ja sen luvataan kykenevän seuraamaan liikettä yli 400 tuumaa per sekunnissa, kun kiihtyvyydelle luvataan yli 40 G:n lukemia. Sensorin luvataan olevan täysin vapaa kaikenlaisista liikkeiden filtteröinneistä, kiihdytyksistä ja muista vastaavista ominaisuuksista. Hiiren sisältää löytyy lisäksi 32-bittinen ARM-prosessori, joka toimittaa USB-väylän yli tietoa 1000 Hz:n nopeudella.

MX518:n strategiset mitat ovat 131 x 73 x 43 mm ja 101 grammaa ilman kaapelin painoa. Kaapelin mitaksi luvataan noin 2,1 metriä. Hiiri toimii ilman erillisiä ohjelmistoja, mutta painikkeiden ja hiiren muiden ominaisuuksien konfigurointiin tarvitaan Logitech Gaming Software tai Logitech G Hub. Hiiressä ei ole RGB-valaistusta.

Kahden vuoden takuulla varustettu hiiri on tullut myyntiin tänään ja sen suositushinta Suomessa on 59,95 euroa.

Logitech G MX518 -tuotesivut

Video: Elgato Cam Link 4K & Stream Deck Mini

Katsastetaan videolla Elgaton työkalut striimaajille: Cam Link 4K ja Stream Deck Mini.

Saimme Elgatolta testiin pari ensisijaisesti striimaajille suunnattua työkalua eli Cam Link 4K ja Stream Deck Mini, jotka ovat käteviä apuväleineitä myös muussa käytössä. Cam Linkin avulla saa kytkettyä järjestelmäkameran tietokoneeseen USB-liittimen kautta ja Stream Deck Minillä on mahdollista fyysisillä näppäimillä suorittaa toimintoja, avata ohjelmia ja ajaa makroja.

Noin 130 euron hintainen Cam Link 4K on uusi malli, joka tukee videota 3840×2160-resoluutioon (30 FPS) asti, kun ensimmäinen versio tuki videota Full HD -resoluutiolla (60 FPS). USB-liittimeen asennettavan mokkulan toisessa päässä on täysikokoinen HDMI-liitin, johon voi kytkeä HDMI-ulostulolla varustetun järjestelmäkameran. Tuettujen kameroiden lista löytyy Elgaton kotisivuilta ja käytäntöä ajetellen kameran olisi hyvä tukea puhdasta HDMI-ulostuloa eli näkymästä saa piilotettua kameran asetukset ja valikot.

Noin 100 euron hintainen Stream Deck Mini on varustettu kuudella näppäimellä, jotka ovat samalla pieniä näyttöjä. Näppäinten toiminnallisuuden ja näkymän pystyy kustomoimaan hallintaohjelman kautta.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Video: Purimme custom loop -vesijäähdytyksen

Puramme videolla aikaisemmin rakentamamme custom loop -vesijäähdytyksen prosessorille ja näytönohjaimelle.

Olemme valmistelemassa io-techin testilabrassa uutta videota tietokoneen vesijäähdytyksestä kovilla putkilla, joten sitä varten aiemmin letkuilla rakennettu vesijäähdytys Lian Lin O11 Dynamic -koteloon piti purkaa. Kuvasimme purkuprosessin, mutta se on tavallaan turhaa sisältöä tulevan kovaputkiprojektin videolle, joten päätimme tehdä siitä erillisen videon.

Videolla käy ilmi, että kiireessä käytetty ja jo aiemmin avattu akkuvesi oli todennäköisesti sisältänyt epäpuhtauksia ja letkut olivat muutamassa kuukaudessa kellertyneet ja samentuneet. Hyvänä muistutuksena vesijäähdytyksessä kannattaa ehdottomasti käyttää korkkaamatonta akkuvettä ja tulevaan projektiin tilasimmekin akkuveden joukkoon sekoitettavaksi EKWB:n uutta EK-CryoFuel Clear -tiivistettä, joka sisältää biologisen kasvunestoa ja korroosiosuojauksen.

Vaikka rakennettuun nestekiertoon on lisätty oikeaoppisesti ilmausruuvi ylös ja tyhjennysportti alas, joutui kahden jäähdyttimen custom loopissa nestettä pakottamaan ulos kierrosta letkuja vääntelemällä ja puhaltamalla. Lisäksi videolla nähdään hyvä muistutus siitä, että asiat kannattaa tehdä huolellisesti ja hätäilemättä, etteivät kalliit komponentit vahingossakaan rikkoudu.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

LG:n 5G-yhteyksillä varustettu V50 ThinQ pressikuvavuodossa

LG aikoo esitellä MWC:ssä kaksi lippulaivapuhelinta, mutta ei aio mukaan taittuvanäyttöisten puhelimien markkinoille ensimmäisessä aallossa.

Älypuhelinmarkkinoilla viime vuosina vahvasti altavastaajan rooliin jäänyt LG on vahvistanut julkaisevansa ensi viikolla Barcelonassa järjestettävillä MWC-messuilla kaksi uutta lippulaivapuhelinta, joista toinen on jo tiedossa oleva G8 ThinQ ja toinen yrityksen ensimmäinen 5G-puhelin, jonka nimi on mitä suurimmalla todennäköisyydellä V50 ThinQ.

LG Electronicsin johtaja Kwon Bong-seok kertoi hiljattain Koreassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa yrityksen siirtyvän lippulaivapuhelimissaan kaksilinjaiseen strategiaan, jossa G-mallisto edustaa LTE-tekniikkaa ja V-mallisto hyödyntää uutta 5G-tekniikkaa. Lisäksi yritys paljasti keskittyvänsä toistaiseksi 5G-laitteisiin ja odottavansa taittuvan näyttötekniikan ”kypsymistä”. Yritys näkee laadukkaan 5G-puhelimen mahdollisuutena parantaa asemiaan markkinoilla.

Tunnettu vuotaja Evan Blass on julkaissut aidolta vaikuttavan pressikuvan (yllä), jossa esiintyy ilmeisesti Sprintin versio tulevasta V50 ThinQ -puhelimesta. Muotoilu on melko samankaltaista viime elokuussa julkaistun V40 ThinQ:n kanssa ja suurimpana erona takakamerat eivät sijaitse enää erillisessä kehyksessä, vaan ovat sulautettu takalasin alle. Sormenjälkitunnistin sijaitsee takakuoressa, eikä näytön alla kuten esimerkiksi Samsungin tulevissa uutuuksissa. Etupuolella on edelleen näyttölovi, kaksi kameraa sekä epäkeskeisesti sijoitettu kuulokeaukko.

LG:n oman koreankielisen lehdistötiedotteen mukaan V50 ThinQ:n Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin jäähdyttämiseen käytetään kuparista höyrykammioratkaisua, jonka pinta-ala on 2,7-kertainen ja vesimäärä kaksinkertainen V40 ThinQ:ssa käytettyyn lämpöputkijäähdytykseen nähden.

LG järjestää julkaisutilaisuuden ensi sunnuntaina 24. helmikuuta. LG:llä on suunnitelmissa lanseerata 5G-puhelimensa Euroopan markkinoille usean eri operaattorin kanssa. io-tech ottaa ensituntumat LG:n uutuuksista tuoreeltaan Barcelonassa.

Lähteet: EvLeaks, Korea Times, The Verge, LG

Intel lipsautti tulevien 9. sukupolven Core-mobiiliprosessoreiden tietoja julki

Intelin kannettaviin suunnatuissa 9. sukupolven Core-prosessorit tulevat saataville 4-ytimisinä i5-malleina ja 8-ytimisinä i7- ja i9-malleina.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia 9. sukupolven Core-prosessoreja kannettaviin tietokoneisiin. Prosessorit tulevat perustumaan jo tuttuun 14 nanometrin prosessilla valmistettavaan Coffee Lake Refresh -arkkitehtuuriin.

Intel on lipsauttanut nettisivuilleen ilmeisesti vahingossa liian uuden listauksen prosessoreidensa CTP-arvoista (Composite Theoretical Performance), sillä mukana oli myös vielä julkaisemattomia prosessoreja. CTP-arvot kertovat prosessorin teoreettisen maksimisuorituskyvyn operaatioina sekunnissa. Listaus on jo poistettu sivuilta, mutta useampi sivusto ehti napata talteen Twitter-nimimerkki momomo_us:n löytämät tiedot.

Intelin listaus paljastaa tässä vaiheessa yhteensä kuusi kannettaviin suunnattua 9. sukupolven Core-prosessoria: Core i5-9300H, i5-9400H, i7-9750H, i7-9850H, i9-9880H ja i9-9980HK. Kuten jo nimistä voi päätellä, vain huippumalli Core i9-9980HK tukee ylikellotusta.
Tällä hetkellä osa prosessoreiden ominaisuuksista on edelleen hämärän peitossa, mutta jo nyt tiedetään esimerkiksi ydinmäärien poikkeavan prosessoreiden työpöytävastineista. Uudet mobiilipuolen Core i5 -prosessorit ovat neliytimisiä ja i7:t sekä i9:t kahdeksanytimisiä. Prosessoreista i5- ja i9-sarjat tukevat Hyper-threading-teknologiaa, mutta i7:t ei. Kellotaajuuden osalta tiedossa on toistaiseksi vain maksimi Turbo-kellotaajuudet: Core i5-9300H yltää 4,1 GHz:iin, i5-9400H 4,3 GHz:iin, i7-9750H 4,5 GHz:iin, i7-9850H 4,6 GHz:iin, i9-9880H 4,8 GHz:iin ja lopulta huippumalli i9-9980HK 5,0 GHz:iin.

Lähteet: momomo_us @ Twitter, AnandTech

NVIDIA julkaisi vastauksia useimpiin kysymyksiin DLSS-reunojenpehmennysteknologiasta

Battlefield V:n ja Metro Exoduksen DLSS-toteutukset ovat saaneet osakseen kovaa kritiikkiä, jonka myötä NVIDIA kokosi yhdelle sivulle muutamia tärkeiksi näkemiään kysymyksiä teknologiasta vastauksineen.

NVIDIA julkaisi viime vuonna Turing-arkkitehtuuriin perustuvat näytönohjaimet mainostaen erityisesti kahta niiden uusista ominaisuuksista: Säteenseurantaa nopeuttavat RT-ytimet (Ray-tracing-ytimet) ja DLSS-reunojenpehmennys (Deep-Learning SuperSampling). DLSS on käytännössä ensimmäinen kuluttajille suunnattu teknologia, jossa NVIDIA hyödyntää sen näytönohjaimissa Volta-arkkitehtuurin mukana esiteltyjä tensoriytimiä. Artikkelissa käytetyt kuvat on pakattu häviöllisessä JPEG-formaatissa. Löydät pakkaamattomat kuvat uutisen lähdelinkeistä.

DLSS julkaistiin kovan rummutuksen kera, mutta sen markkinoille vyörymistä hidastaa muun muassa sen supertietokonetta esityön tekijäksi vaativat toteutus. Jokaista ominaisuutta tukevaa peliä on renderöitävä NVIDIAn NGX:ää hyödyntäen (Neural Graphics Framework for AI Image Processing) supertietokoneella 64-kertaisella SSAA:lla natiiviresoluutiolla kyllin monesta mahdollisesta nurkasta, jotta tekoälylle voidaan opettaa perustotuudet siitä, miltä kuvan pitäisi näyttää. Tämä operaatio on toistettava erikseen jokaisella halutulla resoluutiolla. Kun supertietokone on murskannut kylliksi kuvia, saadaan tulokseksi käyttäjille toimitettava tiedosto täynnä dataa tensoriydinten tulevia päättelytehtäviä varten.

Kuvankaappaus Battlefield V -pelin DLSS-skaalausartifakteista

Perusmuotoisen DLSS:n tapauksessa NVIDIA hakee reunojenpehmennyksen lisäksi suorituskyvyn parantamista. Tämä on toteutettu renderöimällä peli valittua resoluutiota pienemmällä tarkkuudella, joka skaalataan valitulle resoluutiolle tensoriydinten parannellessa kuvaa supertietokoneen renderöinneistä opituilla tiedoilla. Renderöinnissä käytetään TAA:n (Temporal Anti-Aliasing) tapaan hyväksi aina useampaa kuin yhtä edellistä ruutua, mutta tekoälyn kuvanparannusten myötä liikeartifaktien määrä jää keskimäärin TAA:ta pienemmäksi ongelmaksi. Lisäksi on olemassa DLSS 2X -tila, jossa peli renderöidään valitulla resoluutiolla, mutta sitä ei ole toistaiseksi tuettu missään pelissä.

Tällä hetkellä DLSS on tuettu kolmessa pelissä ja yhdessä testiohjelmassa. 3DMark Port Royal -testissä ja Battlefield V- sekä Metro Exodus -peleissä on virallinen DLSS-tuki ja Final Fantasy XV:ssä beetatason DLSS-tuki. Yhteensä DLSS-tuki on luvattu tähän mennessä 25 peliin.
Final Fantasy XV:n tapauksessa koko pelin DLSS-tuki jäi pienelle huomiolle, mutta pelistä erikseen rakennetussa testissä se sai osakseen pääosin kiitosta, vaikka pientä kritiikin aihettakin löytyi. Battlefield V:n ja Metro Exoduksen myötä tilanne muuttui kuitenkin kertaheitolla ja rajusti. Kummankin pelin kohdalla DLSS-toteutus jätti huomattavasti toivomisen varaa. Metrossa DLSS:n käsittelemä kuva jää huomattavan epätarkaksi tai ”suttuiseksi” ja Battlefield V:ssä on paitsi epätarkkuutta, myös selviä artifakteja tietyissä tilanteissa. Battlefieldin tapauksessa joissain tapauksissa peli näyttää jopa paremmalta, kun kuva renderöidään 75 % resoluutiolla ja skaalataan ilman tekoälyä valitulle resoluutiolle, kuin DLSS:n kera.

Battlefield V:n ja Metro Exoduksen aiheuttaman porun myötä NVIDIA on nyt julkaissut sarjan kysymyksiä ja vastauksia, joiden avulla se pyrkii avaamaan lisää DLSS:n toimintaa ja miksi tulokset ovat sellaisia, mitä ne ovat. Samalla Turingien julkaisutilaisuudessakin tutuksi tullut lausahdus ”It just works!” on muuttunut säyseämmäksi asenteeksi, jossa NVIDIA myöntää esimerkiksi TAA:n tuottaman kuvan voivan olla joissain tapauksissa DLSS:ää parempi. Epätarkan lopputuloksen NVIDIA sysää pääosin matalampien resoluutioiden piikkiin, todeten että esimerkiksi 1080p-resoluutiolla (DLSS:n renderöidessä pelin sitä pienemmällä todellisella resoluutiolla) on yksinkertaisesti niin vähän lähdepikseleitä, ettei skaalauksen laatu yllä samaan, kuin vaikka 4K-resoluution tapauksessa.

NVIDIA kertoo kuitenkin ajavansa myös jo julkaistuja DLSS-pelejä jatkuvasti supertietokoneillaan parantaakseen tensoriytimille toimitettavan datapaketin laatua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uudet ajurit voivat muuttaa DLSS:n laatua huomattavastikin tulevaisuudessa. Yhtiön mukaan se panostaa tällä hetkellä etenkin DLSS:n laadun parantamiseen matalilla resoluutioilla Battlefield V:ssä, jonka lisäksi Metro Exodukseen on tulossa kuvaa terävöittävä päivitys.

Samalla NVIDIA antoi myös selityksensä sille, miksi DLSS on tuettuna vain tietyillä näytönohjaimilla kullakin resoluutiolla. Johtuen DLSS:n luonteesta se vaatii aina tietyn suoritusajan, jolloin etenkin nopeimpien näytönohjainten suorituskyky saattaa jopa kärsiä, jos peliä ajetaan matalalla resoluutiolla DLSS:n kera. NVIDIAn mukaan DLSS tulee olemaan tuettuna peleissä kullakin näytönohjaimella vain niillä resoluutioilla, joilla se parantaa suorituskykyä. Oletettavasti lausunto koskee vain perus-DLSS:ää, sillä DLSS 2X -tila heikentää suorituskykyä aina.

Lähde: NVIDIA Kuvat: Halpuuttaja @ TechBBS, MikjoA @ TechPowerUp, Tom’s Hardware

Uusi artikkeli: Kokeiltua – Asus ZenFone Max Pro M2

18.2.2019 - 16:24 / Juha Uotila Mobiili Kommentit (12)

io-tech kokeili Asuksen suuriakkuista ZenFone Max Pro M2 -älypuhelinta.

io-techin keskihintaluokan älypuhelimien testit jatkuvat Asuksen tammikuun lopulla Suomen markkinoille lanseeraaman toisen sukupolven ZenFone Max Pron kokeilulla. 299 euron hintaisen puhelimen erikoisuuksiin kuuluu hintaluokkansa yläpäähän sijoittuva 5000 mAh akku, jonka suorituskyky on myös artikkelissa ensisijaisena tarkastelun kohteena. Laitteen muita keskeisiä rautaominaisuuksia ovat 6,3-tuumainen IPS-näyttö, Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri, 12 + 5 megapikselin kaksoistakakamera sekä lähes muokkaamaton Android-käyttöjärjestelmä.

Lue artikkeli: Kokeiltua – Asus ZenFone Max Pro M2

Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettava (GL704GW)

io-techin testissä Asuksen 6-ytimisellä 8. sukupolven Core-prosessorilla ja GeForce RTX 2070 -mobiilinäytönohjaimella varustettu pelikannettava.

io-techin testiin Asuksen ROG Strix SCAR II GL704GW -peliläppäri, joka on varustettu NVIDIAn Turing-sukupolven GeForce RTX 2070 -mobiilinäytönohjaimella. Sisuksista löytyy Intelin kuusiytiminen 8. sukupolven Core-prosessori, 16 gigatavua keskusmuistia, 512 gigatavun M.2 SSD ja teratavun hybridikiintolevy. Kannettava on suunnattu ammuntapeleille kilpailullista pelaamista silmällä pitäen ja 17,3-tuumainen Full HD -resoluution näyttö tukee 144 hertsin virkistystaajuutta.

Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin, suorituskykyyn, lämpötiloihin, melutasoon, tehonkulutukseen ja akkukestoon. Vertailukohtana testeissä on kaksi Asuksen io-techissä aiemmin testattua pelikannettavaa GeForce GTX 1070- ja 1080 -näytönohjaimilla.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettava (GL704GW)