TechRadar: Huawei joutuu lykkäämään taittuvan Mate X -älypuhelimensa lanseerausta

TechRadarin saamien tietojen mukaan lanseeraus siirtyy todennäköisesti marraskuulle.

Huawei on kertonut TechRadar-sivustolle Shenzhenissä tänään järjestetyssä lehdistötilaisuudessa taittuvanäyttöisen Mate X -älypuhelimen lanseerauksen lykkääntyvän entisestään. Mate X julkistettiin helmikuun lopulla ja sen piti alun perin tulla myyntiin kesällä. Myöhemmin lanseerauksen tarkennettiin tapahtuvan viimeistään syyskuussa, mutta nyt aikataulu vaikutaisi lipsuneen myös siitä.

TechRadarin saamien tietojen mukaan syyskuun lanseeraus ei ole enää mahdollinen ja on epätodennäköistä, että laitetta nähdään markkinoilla ennen marraskuuta. On kuulemma kuitenkin varmaa, että lanseeraus tapahtuu ennen vuoden loppua. Huawei ei kertonut tarkempaa syytä sille, miksi lanseerausta on jälleen lykätty. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Samsungin Galaxy Fold on sittenkin ensimmäinen markkinoille ehtivä suuren valmistajan taittuvanäyttöinen puhelin.

Huawei on tehnyt Mate X:ään pieniä muutoksia sen alkuperäiseen esittelyyn nähden. Laitteen lukitusnäppäimestä on tehty pienempi ja saranamekanismia on paranneltu. Huawein kerrotaan myös testanneen alumiinista takakuorirakennetta teräksen sijaan, mutta sen ei todettu olevan riittävän kestävä. Alumiini olisi tarjonnut noin 20 gramman kevennyksen.

TechRadar sai myös mielenkiintoisia lisätietoja seuraavaan Mate X -malliin liittyen ja niiden mukaan laitteessa tulisi olemaan lisää näyttöjä. Tarkemmasta toteutuksesta ei ole tietoa, mutta laite saatetaan nähdä jo ensi vuonna.

io-techin maaliskuiset ensituntumat Mate X:stä voit lukea täältä ja videon puolestaan katsoa täältä. Huawei Suomella ei ole toistaiseksi uutta tai tarkentavaa tietoa Mate X:n lanseeraukseen liittyen.

Lähteet: TechRadar

AMD:n mahdollinen seuraavan sukupolven Ryzen Threadripper testivuodossa

Sharkstooth-nimellä tunnistuva 32-ytiminen prosessori lyö selvällä erolla nykyisen sukupolven Ryzen Threadripper 2990WX -prosessorit.

AMD:n Ryzen Threadripper -tehoprosessorit katosivat mystisesti kesällä yhtiön diapaketeista, mutta toimitusjohtaja Lisa Su varmisti nopeasti yhtiön valmistelevan myös uusia Threadrippereitä. Nyt nettiin on alkanut valua ensimmäisiä mahdollisia testituloksia AMD:n tulevilla tehoprosessoreilla.

Geekbench-tulostietokanta on usein yksi ensimmäisistä tietokannoista, joihin vuotaa tuloksia vielä julkaisemattomilla prosessoreilla. Nyt Geekbenchiin on ilmestynyt kaksi AMD Sharkstooth -prosessorilla ajettua tulosta. Prosessorin tarkaksi tunnisteeksi kerrotaan AuthenticAMD Family 23 Model 49 Stepping 0. Kumpikin tulos on ajettu WhiteHavenOC-CP-emolevyllä, 128 Gt muistilla ja Linux-käyttöjärjestelmällä.

Geekbenchin mukaan Sharkstooth-prosessori on varustettu 32 ytimellä ja se kykenee suorittamaan SMT-teknologian avulla samanaikaisesti 64 säiettä. Prosessorin peruskellotaajuudeksi raportoidaan 3,6 GHz. Prosessoriydinten parina on 32 Kt L1i- ja L1d- sekä 512 Kt L2-välimuistia. Prosessorissa on käytössä kahdeksan CCX-prosessorirypästä, joiden parina on yhteensä 128 Mt L3-välimuistia (8 x 16 Mt).

Sharkstooth sai toisessa testiajoista yhden ytimen testissä tulokseksi 5677 ja moniydintestissä 94772 pistettä, kun toisessa testiajossa tulokset olivat 5932 ja 93344 pistettä. Paras verrokki suorituskyvylle on luonnollisesti nykyisen sukupolven 32-ytiminen Ryzen Threadripper 2990WX, mutta sen tulokset vaihtelevat Geekbench-tietokannassa huomattavasti. Parhaat yhden ytimen tulokset 2990WX:llä liikkuvat 5400 – 5500 pisteen välimaastossa ja moniydintestissä 81 000 – 83 000 pisteen välimaastossa. Vastaavasti tuloksista löytyy kuitenkin myös paljon 4000 – 5000 pisteen ja jopa alle 4000 pisteen yhden ytimen tuloksia ja 50 000 – 70 000 pisteen välimaastoon osuvia moniydintuloksia.

Sharkstooth-prosessori WhiteHavenOC-CP-emolevyllä on löytänyt lisäksi tiensä Userbenchmark-sivustolle, jonka mukaan prosessorin keskimääräinen Boost-kellotaajuus olisi 4,05 GHz.

Lähde: momomo_us @ Twitter, Tum Apisak @ Twitter

Intelin tulevat NUC-tietokoneet vuodon kohteena

Intelillä on työn alla ainakin lähitulevaisuudessa julkaistavat Frost-, Ghost- ja Quartz Canyon -NUC-tietokoneet sekä vuonna 2021 odotettavissa oleva Phantom Canyon.

Intel valmistelee parhaillaan useampaakin uutta NUC-kokoluokan tietokonetta. Kiinasta kantautuvien vuotojen mukaan tosin ainakin osa tulevista laitteista on kokoluokaltaan selvästi normaaleja NUC-kokoonpanoja kookkaampia.

ChipHellin foorumeille on vuodettu lukuisia kuvia Intelin pitämästä tapahtumasta, jossa on ollut esillä prototyyppitason NUC-kokoonpanoja sekä esitelty dioissa pidemmälle tulevaisuuden meneviä suunnitelmia. Kenties mielenkiintoisin uutuus onkin vain dioissa esiintynyt Phantom Canyon, jota voidaan odottaa markkinoille vuonna 2021.

Phantom Canyon -NUC-tietokone on varustettu PCI Express 4.0 -standardia tukevalla Tiger Lake-U -prosessorilla, jonka TDP-arvo on 28 wattia. Se tulee olemaan varustettu lisäksi erillisellä näytönohjaimella, joka perustunee Intelin omaan Xe-arkkitehtuuriin. Näytönohjaimelle luvataan HDMI 2.1 -liitin ja kaksi MiniDP 1.4 -liitintä. Diassa mainitaan erillisnäytönohjaimen kohdalla 1660 Ti ja 2060, joka voi viitata näytönohjaimen suorituskyky- tai hintaluokkaan. On kuitenkin selvää, ettei 2021 julkaistavassa kokoonpanossa tule olemaan kumpaakaan näistä näytönohjaimista.

Lisäksi kokoonpanosta tulee löytymään Thunderbolt 3:a tukeva USB Type C -liitäntä, kaksi SODIMM-muistipaikaa, kaksi M.2-liitäntää RAID 0/1 -tuella, 2,5 ja 1 gigabitin verkkoliitännät, Wi-Fi 6- ja Bluetooth 5.0 -tuet sekä USB 3.1 Gen 2 -liitäntöjä. Koko komeutta tullaan jäähdyttämään kustomoidulla höyrykammiojäähdyttimellä ja kokoonpano on luonnollisesti RGB-valaistu.

Koska tuotteen julkaisuun on kuitenkin vielä pitkä tovi, on mahdollista että sen ominaisuudet tulevat vielä muuttumaan ennen julkaisua.

Ennen Phantom Canyonia Intel tulee julkaisemaan pienikokoisen Frost Canyon -NUC-tietokoneen Comet Lake-U -prosessorilla, Ghost Canyonin 45 watin Core i9-9980HK -prosessorilla ja työasemakäyttöön suunnatun Quartz Canyonin. Quartz Canyon voidaan varustaa 45 watin TDP-arvolla varustetulla Xeon E-2286M- tai i7-9850H -prosessorilla. Sekä Ghost Canyon että Quartz Canyon sisältävät PCI Express -liittimen erilliselle näytönohjaimelle ja Quartz Canyonin prototyyppi olikin varustettu Quadro-näytönohjaimella.

Lähteet: ChipHell, momomo_us @ Twitter, FanlessTech

Eclypsium: useiden laitevalmistajien ajurit uhkaavat koko järjestelmien turvallisuutta

Eclypsiumin mukaan haavoittuvia ajureita löytyy muun muassa isoilta tekijöiltä kuten AMD, Intel ja NVIDIA sekä useilta emolevy- ja komponenttivalmistajilta.

Tietoturvayritys Eclypsium on julkaissut artikkelin, jonka mukaan useiden laitevalmistajien ajurit ovat haavoittuvia hyökkäyksille. Yrityksen mukaan haavoittuvuuksia on löytynyt ainakin 20 eri valmistajan ajureista.

Eclypsiumin mukaan useiden suurten laitevalmistajien ajurit voiva haavoittuvuuksillaan uhata koko järjestelmän turvallisuutta. Haavoittuvat ajurit ovat yrityksen mukaan täysin normaalisti allekirjoitettuja ja ne ovat läpäisseet Microsoftin ajuriseulan. Sen mukaan haavoittuvuuksia hyödyntävät hyökkäykset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Read & Write Everything, LoJax ja Slingshot.

RWEverything ja LoJax hyödyntävät allekirjoitettua RwDrv.sys-ajuria saadakseen pääsyn Ring 0 -tasolle ja siten käytännössä koko tietokoneeseen. RWEverythingin kerrotaan mahdollistavan pääsyn tietoihin, joihin käyttäjillä ei pitäisi olla pääsyä (Ring 3) ja LoJax puolestaan käyttää RwDrv.sys-ajuria saadakseen piirisarjan SPI-ohjaimen haltuunsa ja sen jälkeen hyödyntää sitä asentaakseen järjestelmään UEFI-tason haittaohjelman. Slingshot hyödynsi muiden ajureiden mahdollisuutta kirjoittaa MSR-rekistereihin (Model Specific Registers) ohittaakseen ajureiden allekirjoituksen tarkastuksen ja sen jälkeen asentaakseen käyttöjärjestelmän ytimeen rootkitin. Slingshotin tiedetään olleen aktiivinen ainakin vuodesta 2012 vuoteen 2018.

Eclypsiumin mukaan haavoittuvia ajureita on ainakin 20 eri valmistajalla, joista se nimeää ASRockin, Asuksen, ATi / AMD:n, Biostarin, EVGA:n, Getac:n, Gigabyten, Huawein, Insyden, Intelin, MSI:n, NVIDIAn, Phoenix Technologiesin, Realtekin, SuperMicron ja Toshiban. Loppujen valmistajien nimet on jätetty julkaisematta ainakin toistaiseksi johtuen yhtiöiden toiminnasta arkaluontoisten järjestelmien parissa.

Lähde: Eclypsium

AMD julkaisi näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen uudet Radeon Software 19.8.1 -ajurit

Uudet Radeon Software -ajurit lisäävät Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimille tuen suoratoistopalveluiden 4K-sisällössä suositulle PlayReady 3.0 -kopiosuojausteknologialle.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.8.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 19.8.1 -ajureissa on mukana tällä kertaa vain yksi merkittävä uudistus: tuki Microsoftin PlayReady 3.0 -kopiosuojausteknologialle Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimilla. PlayReady 3.0 -tuki vaaditaan muun muassa useiden suoratoistopalveluiden 4K-videoiden pyörittämiseen.

Ajurit korjaavat jälleen liudan aiempien julkaisujen ongelmia. Korjattujen bugien listalta löytyvät tällä kertaa muun muassa Radeon AntiLag -teknologian negatiivinen vaikutus suorituskykyyn, RX 5700 -sarjan näytönohjainten mustan tai vilkkuvan ruudun ongelmat automaattisen muistien ylikellottamisen kanssa sekä Radeon ReLive -nauhoitusten ongelmat RX 5700 -sarjalla Windows 7 -käyttöjärjestelmällä. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan esimerkiksi kuvan mahdollinen nykiminen FreeSync käytössä 240 hertsin näytöllä RX 5700 -sarjan näytönohjaimella, Radeon Performance Metricsin tietyissä tapauksissa epätarkat muistin käyttölukemat sekä Radeon VII:n normaalia korkeammat muistikellotaajuudet työpöydällä. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Samsung esitteli markkinoiden ensimmäisen yli 100 megapikselin mobiilikamerasensorin

Älypuhelinmarkkinoilla ainoastaan Nokia 808 PureViewissä on aikanaan ollut fyysiseltä kooltaan suurempi 1/1,2-tuumainen kamerasensori.

Samsung on esitellyt tänään markkinoiden ensimmäisen yli sadan megapikselin mobiilikamerasensorin. Uusi Isocell Bright HMX -sensori (S5KHMX) on tarkkuudeltaan 108 megapikseliä, eli 12032 x 9024 pikseliä. Samsung kertoo kehittäneensä sensorin yhteistyössä Xiaomin kanssa.

Sensori on fyysiseltä kooltaan mobiililaitteiden mittapuulla erittäin suuri (1/1,33-tuumainen) ja se käyttää 0,8 mikrometrin pikselikokoa. Käytössä on myös TetraCell-tekniikka, eli toisin sanoen Quad Bayer -tyyppinen suodatin, jossa neljä vierekkäistä fotodiodia käyttävät saman väristä suodatinta. Hämäräkuvauksessa sensori tuottaa 27 megapikselin kuvia. Sensori mahdollistaa myös videokuvauksen 6K-tarkkuudella (6016 x 3384) 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

Isocell Bright HMX -kamerasensori on parhaillaan samplausvaiheessa ja sen massatuotanto alkaa myöhemmin tässä kuussa. Ensimmäisenä sensori tullaan huhujen mukaan näkemään Xiaomin Mi MIX 4 -älypuhelimessa myöhemmin syksyllä.

Lähde: Samsung

Samsung julkaisi ensimmäisen PCIe4-väyläisen SSD-asemansa

Samsung PM1733 on suunnattu yritysmarkkinoille, mutta sen julkaisu kielii myös kuluttajaversion julkaisun lähestymisestä.

AMD:n Ryzen 3000 -sarjan ja X570-emolevyjen julkaisun myötä markkinoille on julkaistu useita Phisonin ohjainpiiriä käyttävää PCI Express 4.0 -SSD-asemaa, jonka lisäksi Marvell on julkistanut hiljattain ensimmäiset omat uutta standardia tukevat ohjainpiirinsä. Moni harrastaja odottaa kuitenkin edelleen Samsungin vastausta kilpailijoihin, sillä yhtiön ohjainpiirit ovat ansaitusti hyvässä maineessa.

Nyt odotus on päättymässä, sillä yhtiö on esitellyt ensimmäisen PCIe 4.0 -yhteensopivan SSD-asemansa, PM1733:n. SSD-asema on suunnattu yrityssektorille, mutta se kielii myös kuluttajaversion julkaisun lähestyvän.

Samsung ei ole paljastanut vielä kaikkia yksityiskohtia uudesta asemastaan, mutta tässä vaiheessa tiedetään sen kykenevän tarjoamaan parhaimmillaan 8 Gt/s:n perättäislukunopeuden ja 1 500 000 IOPS:n satunnaislukunopeuden. Asemassa käytetään tiettävästi vielä 5. sukupolven V-NAND-siruja, vaikka yhtiö julkaisi hiljattain myös 6. sukupolven V-NANDinsa.

Samsung PM1733 -asemia tullaan julkaisemaan sekä U.2-liitäntäisinä PCIe 4.0 x4 -väylään ja pienikokoisena HHHL-lisäkorttina (half heigh, half length) PCI Express 4.0 x8 väylään. U.2-version maksimikapasiteetti tulee olemaan 30,72 teratavua ja HHHL-versiona 15,36 Tt.

Lähde: Samsung

Huawei esitteli uuden Harmony OS -käyttöjärjestelmänsä

Toistaiseksi ei ole varmuutta, tuleeko Huawei käyttämään Harmony OS:ää laajemmin älypuhelimissa.

Huawei on esitellyt tänään Developer Conference 2019 -tapahtumansa avausesityksessä odotetun oman Harmony OS -käyttöjärjestelmänsä, joka tunnettiin aiemmin HongMeng OS:nä. Uusi käyttöjärjestelmä on suunniteltu mukautumaan monipuolisesti eri käyttötarpeisiin, kuten älypuhelimiin, älykelloihin, televisioihin ja ajoneuvoihin ja Huawein mukaan se on nopeampi sekä turvallisempi kuin Android. Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtaja Richard Yun mukaan Harmony OS:n ensimmäinen 1.0-versio on ollut kehitteillä vuodesta 2017 asti, 2.0-versio on luvassa ensi vuonna ja 3.0-versio 2021.

Harmony OS on mikrokernelipohjainen avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, eli se pyrkii käyttämään niin vähän resursseja kuin kussakin käyttösovelluksessa on mahdollista. Yksinkertaistettuna käyttöjärjestelmän ytimessä on tällöin vain perustoiminnot ja mahdollisimman vähän turhaa koodia. Mikrokerneliin ei ole root-pääsyä.

Harmony OS:n Ark-kääntäjä tukee kaikkia yleisimpiä ohjelmointikieliä, kuten C/:tä, C++:aa, Javaa, JavaScriptiä sekä Kotlinia. Käyttöjärjestelmä tukee kaikkia Android-, HTML5- ja Linux-pohjaisia sovelluksia pienten muutosten jälkeen. Harmonyssa käyttöjärjestelmä on erillään raudasta, joten ohjelmisto voidaan kehittää kerran ja jakaa sen jälkeen eri laitteille.

Huawein Richard Yu kertoi esityksen yhteydessä, että Harmony OS:lla voitaisiin teoriassa korvata Androidin käyttö älypuhelimissa, mutta yritys aikoo pitäytyä ainakin toistaiseksi Googlen käyttöjärjestelmässä ohjelmistotarjonnan ja käyttäjien vuoksi. Harmony OS on kuitenkin mahdollinen jopa tulevassa Mate 30 -puhelimessa, jos Huawei ei saa siihen Google Play Services -sertifiointia ajoissa.

Huawein suunnitelmana on tehdä Harmony OS:stä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, perustaa sen ympärille avoimen lähdekoodin säätiö ja luoda yhteisö kehitystä ja yhteistyötä varten.

Ensimmäinen HarmonyOS-käyttöjärjestelmää käyttävä kuluttajalaite julkaistaan huomenna Honorin Vision-älytelevision muodossa.

Lähteet: lehdistötiedote, Twitter, XDA Developers, Engadget

Uusi artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 2080 Super

Testissä NVIDIAn uusi täydellä TU104-grafiikkapiirillä ja nopeammilla GDDR6-muisteilla varustettu GeForce RTX 2080 Super -näytönohjain.

Saimme NVIDIAlta testiin yhtiön oman Founders Edition -mallin GeForce RTX 2080 Superista, joka on myynnissä yhtiön omassa verkkokaupassa 759 euron hintaan. Näytönohjainvalmistajien omat mallit ovat Suomessa hinnoiteltu alkaen 780 eurosta ylöspäin.

Tutustumme tässä artikkelissa pikaisesti Superin päivitettyihin ominaisuuksiin ja suorituskykytestit on ajettu 3840×2160-, 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 2080 Super

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (32/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 9. elokuuta hieman tavanomaista aiemmin noin klo 14:30 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä ovat io-techin perustajat Juha Kokkonen sekä Sampsa Kurri.

Käymme läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: