Uusi artikkeli: Testissä Ryzen 3 1300X

io-techin testissä AMD:n uusi neliytiminen Ryzen 3 1300X -prosessori.

Tutustumme artikkelissa Ryzen-sarjan neliytimiseen ja ilman SMT-ominaisuutta jätettyyn 139 euron hintaiseen Ryzen 3 1300X -malliin. 65 watin TDP-arvolla varustettu prosessori toimii kaikkien ytimien rasituksessa 3,6 GHz:n ja XFR-ominaisuudella maksimissaan 3,9 GHz:n kellotaajuudella.

Testeissä vertailukohtina ovat mukana Intelin samanhintainen, mutta kaksiytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustettu Core i3-7300 sekä huomattavasti kalliimpi neliytiminen Core i5-7600K. AMD:n leiristä vertailukohtana on mukana edullisin neliytiminen ja SMT-ominaisuudella varustettu Ryzen 5 1400 -malli.

Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä pikaiset ylikellotustestit mukana toimitettavalla matalaprofiilisella Wraith Stealth -coolerilla avonaisessa testipenkissä.

Lue artikkeli: Testissä Ryzen 3 1300X

Meizu julkisti takanäytöllä varustetut Pro 7 ja Pro 7 Plus -älypuhelimensa

27.7.2017 - 13:18 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (6)

Meizun uusissa Pro 7 -malleissa on näyttö laitteen molemmilla puolilla. Plus-versio on markkinoiden ensimmäinen Mediatek Helio X30 -piiriä käyttävä puhelin.

Kiinalainen älypuhelinvalmistaja Meizu on esitellyt uudet Pro 7 -lippulaivamallinsa, jotka käyttävät massasta poikkeavaa kahden näytön ratkaisua. Päänäyttö sijaitsee tavanomaisesti etupuolella, mutta sen lisäksi takakuoren yläosaan on sijoitettu pienempi kakkosnäyttö, jonka kautta voi tarkistaa ilmoituksia, hallita musiikkisoitinta sekä ottaa omakuvia takakameralla.

Puhelimet käyttävät Samsungin valmistamia Super AMOLED -paneeleita sekä etu- että takanäytöissään. Takanäyttö on kaksituumainen ja tukee kosketuksen tunnistusta. Perusmallin etunäyttö on 5,2-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä. Plus-versiossa näyttö on 5,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä. Kahden takakameran ratkaisu perustuu Sonyn 12 megapikselin IMX 386 -sensoreihin, joista toinen tallentaa mustavalkokuvia. Molempien kameroiden objektiivin aukkosuhde on f2.0.

Rautaominaisuuksiltaan mallit eroavat jonkin verran toisistaan. Plus-verisiossa on markkinoiden ensimmäisenä laitteena tehokkaampi kymmenytiminen Helio X30 -järjestelmäpiiri, enemmän RAM-muistia ja tuplamäärä nopeampaa UFS 2.1 -tallennustilaa. Myös akku on Plus-versiossa 500 mAh suurempi ja se tukee uudempaa pikalataustekniikkaa. Jopa 25 watin teholla toimiva mCharge 4.0 -pikalataus pystyy lataamaan Pro 7 Plussan akun tyhjästä 67 %:iin puolessa tunnissa.

Meizu Pro 7 tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: ** mm
 • Paino: ** grammaa
 • 5,2-tuumainen Super AMOLED Full HD -näyttö, 2-tuumainen Super AMOLED -takanäyttö
 • MediaTek Helio P25 -järjestelmäpiiri (8 x 2,5 GHz Cortex-A53, Mali-T880 MP2 GPU)
 • 4 Gt RAM -muistia
 • 64 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa
 • LTE-yhteydet, Bluetooth 4.2, 802.11ac WiFi, NFC, GPS, Glonass, Beidou
 • Kaksi 12 megapikselin takakameraa (IMX 386), f2.0, 4K-videokuvaus
 • 16 megapikselin etukamera
 • 3000 mAh akku, mCharge 3.0 -pikalataus, USB Type-C
 • Flyme OS 6, Android Nougat 7.0

Meizu Pro 7 Plus tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: ** mm
 • Paino: ** grammaa
 • 5,7-tuumainen Super AMOLED QHD -näyttö, 2-tuumainen Super AMOLED -takanäyttö
 • MediaTek Helio X30 -järjestelmäpiiri (2 x 2,6 GHz Cortex-A73, 4 x Cortex-A53, 4 x Cortex-A35, IMG PowerVR 7XTP-MT4 GPU)
 • 6 Gt RAM -muistia
 • 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa
 • LTE-yhteydet, Bluetooth 4.2, 802.11ac WiFi, NFC, GPS, Glonass, Beidou
 • Kaksi 12 megapikselin takakameraa (IMX 386), f2.0, 4K-videokuvaus
 • 16 megapikselin etukamera
 • 3500 mAh akku, 25 W mCharge 4.0 -pikalataus, USB Type-C
 • Flyme OS 6, Android Nougat 7.0

Meizu Pro 7 ja Pro 7 Plus tulevat Aasiassa myyntiin elokuun 5. päivä. Pro 7:n suositushinta on 430 dollaria ja Pro 7 Plussan vastaavasti 530 dollaria. Värivaihtoehtoja ovat musta, hopea, kulta ja metallinpunainen. Tällä tietoa Meizu ei ole tuomassa uutuusmallejaan Euroopan markkinoille, joten halukkaiden on hankittava ne epävirallisia myyntikanavia pitkin.

Lähde: Meizu, Twitter

AMD:n Radeon RX Vega -näytönohjaimien hinta oletettavasti noin 1000 euroa

io-techin vahvistamien alustavien tietojen mukaan Radeon RX Vegan hinta tulee olemaan julkaisun yhteydessä noin 1000 euroa.

Siinä missä ruotsalaiset Sweclockers– ja Nordichardware-sivustot ovat vahvistaneet asian ruotsalaisilta jälleenmyyjiltä, io-tech on vahvistanut suomalaisilta jälleenmyyjiltä, että ensimmäiset Suomessa myyntiin tulevat Radeon RX Vega -näytönohjaimet tulevat olemaan tämän hetkisten tietojen valossa noin 1000 euroa.

Tarkempia yksityiskohtia ominaisuuksista tai suorituskyvystä ei vielä ole tiedossa, mutta esimerkiksi erään näytönohjainvalmistajan edullisimman mallin hinta on noin 950 euroa ja kalleimman mallin yli 1100 euroa. Vertailun vuoksi GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimien hintataso Suomessa on alkaen noin 800 eurosta ylöspäin.

Radeon RX Vega esitellään virallisesti ensi maanantaina 31. heinäkuuta (Suomen aikaan) Los Angelesissa järjestettävän Siggraph-tapahtuman yhteydessä.

Päivitys:

1000 euron tuntumassa liikkuvat hinnat osoittautuivat Radeon RX Vega -näytönohjainten julkaisussa virheellisiksi. Io-techin saamien tietojen mukaan AMD oli tarkoituksella välittänyt tukkureille ja jälleenmyyjille placeholder-hinnat pitääkseen todellisen hintatason salassa viimeiseen saakka. Radeon RX Vega 56:n oikea veroton suositushinta on 399 ja RX Vega 64:n 499 dollaria.

AMD julkaisi Radeon Software 17.7.2 -ajurit täynnä uusia ja paranneltuja ominaisuuksia

Radeon Software 17.7.2 ajurit tuovat mukanaan mm. Enhanced Sync -teknologian, parannellut Radeon Chill- ja WattMan -ominaisuudet ja paljon muita parannuksia.

AMD on julkaissut uudet Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.7.2 -ajurit. Yhtiö kuvailee ajureita vuoden suurimmaksi ajurijulkaisuksi, joka on pakattu täyteen uusia ominaisuuksia ja suorituskykylisiä. Tuttuun tapaan ajurit tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia kuluttajanäytönohjaimia ja ne ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmälle.

AMD on julkaissut kuluvan vuoden aikana 16 eri ajuripakettia, jotka ovat tuoneet virallisen tuen ja optimoinnit 20 pelille. Nyt julkaistavat Radeon Software 17.7.2 -ajurit keskittyvät parantamaan suorituskykyä, latausaikoja, vasteaikoja, jonka lisäksi ne tuovat mukanaan joukon uusia ja paranneltuja ominaisuuksia.

Radeon Software -hallintapaneeli on saanut osakseen kysyttyjä päivityksiä. Ajurit poistavat viimeinkin vanhaan Catalyst Control Centeriin pohjanneet lisäasetukset, jotka löytyvät nyt suoraan Radeon Software -hallintapaneelista. Ajureissa on nyt myös näyttökohtaiset väriasetukset, mikä on AMD:n mukaan ollut toiseksi kysytyin uusi ominaisuus heti CCC-pohjaisten lisäasetusten poiston jälkeen.

Radeon WattMan -ylikellotussovellus tukee jatkossa muistien alikellottamista, jonka lisäksi käyttäjälle annetaan mahdollisuus hallita grafiikkapiirin power state -tiloja. Ensin mainittu ominaisuus on tuettu Radeon RX 500 -sarjan ja jälkimmäinen RX 400- ja RX 500 -sarjan näytönohjaimilla.

Radeon Chill on asetus, joka mahdollistaa näytönohjaimen tehonkulutuksen laskemisen rajoittamalla suorituskykyä pelaajan liikkeiden mukaan. Ominaisuus on tuettuna 17.7.2 -ajureiden myötä yli 30 pelissä ja se tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden asettaa pelikohtaiset minimi- ja maksimiruudunpäivityslukemat. Uusia ominaisuuksia ovat tuet DirectX 12- ja Vulkan-rajapinnoille, useamman grafiikkapiirin kokoonpanoille, ulkoisille näytönohjaimille ja kannettavien näytönohjaimille. Myös Frame Rate Target Control on saanut tuet DirectX 12 -rajapinnalle ja useamman grafiikkapiirin Multi-GPU-konfiguraatioille.

Täysin uusi ominaisuus ajureissa on Enhanced Sync. Enhanced Sync on kehitetty korvaamaan perinteinen VSync. Ruudunpäivityksen ollessa korkeampi kuin näytön virkistystaajuus, ominaisuus ei VSyncin tapaan rajoita FPS:ää, vaan varmistaa että näytölle piirtyy viimeisin valmis ruutu. Tämä poistaa ilman VSynciä nähtävän repeilyn sekä VSyncin mukanaan tuoman kasvavan vasteajan. AMD:n testien mukaan VSync päällä Overwatch-pelissä vasteaika oli noin 128,8 millisekuntia, Enhanced Syncillä 84,7 millisekuntia ja ilman mitään synkronointia ja sitä kautta repeilevällä kuvalla 72,7 millisekuntia.

Tilanteissa, jossa ruudunpäivitys tippuu kyllin alas, Enhanced Sync poistaa synkronoinnin käytössä parantaakseen vasteaikoja vaikkakin se sitten aiheuttaisi repeilyä. Ominaisuus toimii kaikilla näytöillä ja FreeSync-näyttöjen tapauksessa se otetaan käyttöön, mikäli pelin suorituskyky on korkeampi kuin näytön maksimi virkistystaajuus FreeSync käytössä.

Suorituskyvyn saralla AMD on keskittynyt etenkin vasteaikojen parantamiseen. Vasteaika tässä yhteydessä tarkoittaa aikaa käyttäjän antamasta syötteestä siihen hetkeen, kun se näkyy ruudulla. Ajurioptimointien myötä AMD on saanut vähennettyä vasteaikaa parhaimmillaan Tom Clancy’s The Divisionissa 50 millisekunnilla eli 31 prosentilla, mutta useimmissa tapauksissa erot ovat selvästi pienempiä – pelistä riippuen 10 – 17 millisekuntia.

Pelien suorituskyvystä puhuttaessa AMD on parantanut suorituskykyä viime vuoden ensimmäisestä Crimson Edition ReLive -ajurista tähän päivään 12 – 13 % testatuissa kolmessa pelissä. Linux-puolella avoimen lähdekoodin ajureiden suorituskyky on parantunut selvästi enemmän. Linux 4.7 -kerneliin ja Mesa 13.0 LLVM 3.9 -julkaisuun nähden tuorein Linux 4.12 -kerneli ja Mesa 17.2 LLVM 5.0 -julkaisu on nostanut suorituskykyä DOTA 2:ssa 23 %, DiRT Rallyssä ja Metro Last Light Reduxissa 27 % ja Deus Ex: Mankind Dividedissä peräti 122 %.

Radeon ReLive -nauhoitus- ja striimausominaisuudet saavat ajureissa niin ikään joukon päivityksiä. AMD on esimerkiksi tuplannut videoiden maksimi bittitaajuuden 100 megabittiin sekunnissa ja lisännyt läpinäkyvyysmahdollisuuden pelikuvaan liitettävälle webbikamerakuvalle. Radeon Software -hallintapaneeliin on lisätty nauhoituksessa käytettävälle mikrofonille oleellisia asetuksia äänenvoimakkuudesta push-to-talk-näppäimiin.

Myös Radeon ReLive -nauhoitusominaisuuden suorituskykyä on optimoitu ja AMD:n mukaan esimerkiksi Call of Duty: Infinite Warfaressa Radeon ReLive -nauhoituksen aiheuttama tehohävikki on pienentynyt 6.3 FPS:stä 4.2 FPS:ään.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä AMD on julkaissut Radeon Software Vanguard -ohjelman. Vanguard tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden testata Radeon Software -ajureihin kehitettäviä ominaisuuksia ennakkoon, ehdottaa uusia ominaisuuksia ja kommunikoida suoraan AMD:n kanssa ajureiden ongelmista.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Adoben surullisenkuuluisa Flash kohtaa loppunsa vuonna 2020

Adoben tietoturvapainajaiseksi luokiteltavan Flashin taru tulee päättymään lopullisesti vuonna 2020, kun yhtiö lopettaa sekä sen päivittämisen että jakelun. Yhtiö kehottaa viimeisiäkin tahoja kiiruhtamaan Flash-sisältönsä päivittämisen ajanmukaisiin standardeihin kuten HTML5:een.

Adoben tietoturvapainajainen Flash on viimeinkin kuollut, kuopattu ja haudan täyttö on jo kovassa vauhdissa. Nauloja Flashin arkkuun viime vuosina ovat naulanneet liki kaikki mahdolliset tahot, mukaan lukien itse Adobe.

Adobe on suositellut useimpiin käyttökohteisiin vaihtoehtoisia teknologioita yhtiön oman Flashin sijasta jo yli puolitoista vuotta. Selainten kehittäjät ovat ilmoittaneet yksi toisensa jälkeen tiputtavansa Flashin tuen pois joko kokonaan tai ainakin kytkevän sen oletuksena pois päältä. Tästä huolimatta vielä nykypäivänäkin valitettavan monella sivustolla käytetään Flashia jopa videosoittimissa.

Adoben tuoreen tiedotteen mukaan yhtiö lopettaa vihdoin ja viimein Flashin päivittämisen ja levittämisen vuoden 2020 lopussa. Siihen saakka tukea on kuitenkin luvassa entiseen tapaan ja yhtiö jatkaa loputonta työtään Flashin reikien paikkaamisen parissa. Adobe aikoo myös rohkaista kaikkia Flashia edelleen käyttäviä tahoja siirtymään ajantasaisiin korvaaviin teknologioihin, kuten HTML5, WebGL ja WebAssembly ennen kuin se vetää Flashin töpselin seinästä vuonna 2020.

Lähde: Adobe

USB 3.2 tuplaa nopeuden nykyisillä USB Type C -kaapeleilla kaksikanavaisella tiedonsiirrolla

USB 3.2 kasvattaa perinteisesti yksikanavaisen USB:n kaksikanavaiseksi, mikä mahdollistaa maksimissaan 20 Gbps:n siirtonopeudet kahdella 10 Gbps:n kanavalla. Nykyiset USB Type C -kaapelit tukevat USB 3.2:n tuomia uusia ominaisuuksia, eli kaapelinvaihtoruljanssia ei ole luvassa.

USB-standardi julkaistiin alun perin vuonna 1996, mutta käytännössä se sai taakseen suosiota vasta vuonna 1998 julkaistun USB 1.1:n myötä. Tuolloin USB-väylän siirtonopeus oli maksimissaan 12 Mbps. Vuonna 2000 julkaistu USB 2.0 nosti nopeuden 480 megabittiin sekunnissa ja vuonna 2008 julkaistu USB 3.0 5 gigabittiin sekunnissa.

Vuonna 2013 julkaistun USB 3.1 -standardin myötä nopeus tuplattiin kymmeneen gigabittiin sekunnissa ja samaan syssyyn USB 3.0:aa ruvettiin kutsumaan USB 3.1 Gen 1:ksi ja uutta USB 3.1:tä Gen 2:ksi. Nyt USB 3.0 Promoter Group on nyt ilmoittanut, että uusi USB-versio on jälleen tuloillaan. Uusi versio tulee jälleen kasvattamaan siirtonopeuksia, mutta eri keinoin kuin aiemmin.

USB 3.2:n myötä USB kasvaa yksikanavaisesta kaksikanavaiseksi järjestelmäksi. Jatkossa yhtä USB Type C -kaapelia pitkin voidaan siirtää tietoa kahta kanavaa pitkin samanaikaisesti, mikä tarkoittaa maksimissaan 20 Gbps:n nopeutta kahdella 10 Gbps:n kanavalla. Kaikki nykyistä standardia noudattavat USB Type C -kaapelit tulevat toimimaan myös USB 3.2 -kaapeleina. Lehdistötiedotteessa mainitaan myös erikseen kahden 5 Gbps:n kanavan käytöstä, mutta tiettävästi kaikki standardia noudattavat USB Type C -kaapelit tukevat sekä 5 että 10 Gbps:n kanavia, jolloin eroa ei pitäisi muodostua ainakaan kaapelin perusteella.

USB 3.2 -standardi on tällä hetkellä viimeistelyvaiheessa. Virallisesti standardi tullaan näillä näkymin julkaisemaan syyskuussa pidettävässä USB Developer Days North America -tapahtumassa.

Lähteet: USB 3.0 Promoter Group (PDF)

Phanteksilta korkeat ja lyhyet Evolv Shift ja Shift X -kotelot

Phanteksin uudet Evolv Shift -kotelot saapuvat kauppoihin elokuussa.

Jäähdytystuote ja kotelovalmistaja Phanteks on laajentanut Evolv-koteloperhettään uusilla mini-ITX-kokoonpanoille tarkoitetuilla Shift– ja Shift X -malleilla. Shift-mallit olivat ensi kertaa näytillä CES-messuilla vuoden alussa. Valmistajan mukaan uutuuskoteloissa on keskitytty eleganttiin ulkonäköön, toiminnallisuuteen sekä tehokkaaseen tilankäyttöön. Mittasuhteiltaan uutuudet ovat poikkeuksellisen korkeita ja lyhyitä – molempien mallien pohjan pinta-ala on vain 27 x 17 cm.

Kotelot voidaan asentaa joko vaaka- tai pystyasentoon. Rakenteessa on käytetty teräsrunkoa, alumiinipaneeleita sekä lasikylkiä. Kaikki neljä kylkeä ovat irrotettavissa, joka helpottaa kokoonpanon asentamista. Mini-ITX-emolevy on sijoitettu kotelon yläosaan ja näytönohjain asettuu erillisen telineen avulla pystyasentoon niin, että liitännät sijoittuvat kotelon kattoon. Suurempi X-versio tarjoaa paremmat tilat tallennuslaitteille, virtalähteelle sekä nestejäähdytysratkaisuille. Shift-mallien ilmankierto on suunniteltu pystysuuntaiseksi.

Evolv Shift tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 170 x 470 x 274 mm (L x K x S)
 • Paino: 6,6 kg
 • Materiaali: Teräs, alumiini, lasi
 • Yhteensopivat emolevyt: mini-ITX
 • Yhteensopivat virtalähteet: SFX, SFX-L
 • 3,5 tuuman levypaikat: 1 kpl
 • 2,5 tuuman levypaikat 3 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 2 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 350 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 82 mm
 • Tuuletinpaikat:  2 x 120/140 mm edessä, 1 x 120/140 mm pohjassa
 • Tuulettimet: 1 x 140 mm
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 120 mm edessä ja pohjassa (paksuus pohjassa 55 mm)

Evolv Shift X tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 170 x 650 x 274 mm (L x K x S)
 • Paino: 9,5 kg
 • Materiaali: Teräs, alumiini, lasi
 • Yhteensopivat emolevyt: mini-ITX
 • Yhteensopivat virtalähteet: ATX, SFX, SFX-L
 • 3,5 tuuman levypaikat: 2 kpl
 • 2,5 tuuman levypaikat 4 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 2 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 529 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 82 mm
 • Tuuletinpaikat:  3 x 120/140 mm edessä, 1 x 120/140 mm pohjassa
 • Tuulettimet: 2 x 140 mm
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 280 mm edessä, 120 mm pohjassa (paksuus edessä 80 mm)

Uudet Evolv Shift- ja Shift X -kotelot tulevat saataville elokuussa Anthracite Grey ja Satin Black -väreissä. Koteloiden suositushinnat ovat 109,99 ja 159,99 dollaria. Valmistajan takuu kattaa viisi vuotta.

Xiaomilta odotetusti edullinen Mi 5X -älypuhelin zoomauksen mahdollistavalla kaksoiskameralla

Xiaomin uusi Mi 5X -älypuhelin tarjoaa mielenkiintoista kameratekniikkaa alle 200 euron hintaluokkaan.

Kiinalainen Xiaomi on esitellyt odotetusti uuden Mi 5X -älypuhelimensa, josta on nähty jo pitkän aikaa lukuisia vuotoja. Metallirakenteinen laite sijoittuu kotimaassaan alle 200 euron hintaluokkaan ja sen varustukseen kuuluu mm. 5,5-tuumainen Full HD -näyttö sekä virtapihi Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri.

Mi 5X:stä löytyvä kaksoiskamera perustuu kahteen 12 megapikselin kuvasensoriin, joista toisen parina on kinovastaavalta polttoväliltään 26 mm:n laajakulmaobjektiivi (f2.2) ja toisen parina 50 mm:n polttovälillinen normaaliobjektiivi (f2.6). Kamerat yhdessä mahdollistavat sekä zoomaamisen että syvyysterävyysefektin luomisen.

Mi 5X:stä löytyy myös uusi MIUI 9 -käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android 7.0 Nougatiin. Sen mainostetuimpia uudistuksia ovat hakusanalla kuvien sisällöstä haut mahdollistava Image search, ruudun sisällön perusteella käynnistettäväksi sovelluksia tarjoava Smart app launcher sekä älykkäät sisältöhaut mahdollistava Smart assistant. MIUI 9:n globaalin version julkaisuaikataulusta muille laitteille ilmoitetaan myöhemmin.

Xiaomi Mi 5X:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 155,4 x 75,8 x 7,3 mm
 • Paino: 165 grammaa
 • 5,5-tuumainen LTPS LCD Full HD -näyttö
 • Qualcomm Snapdragon 625 (8 x 2,0 GHz Cortex-A53, Adreno 506 GPU, X9 LTE-modeemi)
 • 4 Gt RAM -muistia
 • 64 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
 • LTE-yhteydet, Bluetooth 4.2, 802.11ac WiFi, NFC, GPS, Glonass, Beidou
 • Kaksi 12 megapikselin takakameraa, 26 & 50 mm kinovastaavat objektiivit, f2.2 & f2.6, 4K-videokuvaus
 • Viiden megapikselin etukamera, f2.2-objektiivi
 • 3080 mAh akku, 10 W lataus, USB Type-C
 • MIUI 9, Android Nougat 7.1.1

Xiaomi Mi 5X:n suositushinta on Kiinassa 1499 yuania, eli noin 190 euroa. Värivaihtoehtoja ovat musta, kulta ja ruusukulta.

Lähde: MIUI

Motorola esitteli Moto Z2 Force Edition -älypuhelimen pirstoutumattomalla näytöllä

Uusi Moto Z2 Force Edition on edeltäjänsä tapaan varustettu pirstoutumattomalla näytöllä.

Motorola Mobility on esitellyt eilen New Yorkissa järjestetyssä tilaisuudessa uuden Moto Z2 Force Edition -älypuhelimen. Kyseessä kerrotaan olevan yrityksen historian edistynein älypuhelin.

Moto Z2 Force Editionin 7000-sarjan alumiiniseoksesta valmistettu roiskevedenkestävä kuorirakenne on edeltäjämallia ohuempi, joka on valitettavasti vaikuttanut myös akun kokoon (2750 mAh). 5,5-tuumainen QHD-tarkkuuden POLED-näyttöpaneeli on suojattu ShatterShield-ratkaisulla, eli valmistaja myöntää näytölle ja sen suojakerrokselle neljän vuoden takuun pirstoutumista ja halkeamista vastaan. Puhelin ei kuitenkaan ole iskunkestävä.

Teknisesti uutuus vastaa pitkälti kilpailijoiden huutoon ja järjestelmäpiiriksi on valittu Snapdragon 835. Laitteen taustapuolelta löytyvä kaksoiskameraratkaisu perustuu värilliseen ja mustavalkoiseen versioon samasta Sonyn IMX 386 -sensorista. Laite on myös yhteensopiva kaikkien tänä- ja viime vuonna julkaistujen takakuoreen kiinnitettävien Moto Mods -lisäosien kanssa.

Moto Z2 Force Editionin tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 76 x 155,8 x 6,1 mm
 • Paino: 143 grammaa
 • 5,5-tuumainen QHD POLED -näyttö, ShatterShield -suojaus
 • Qualcomm Snapdragon 835 (4 x Kryo CPU, Adreno 540 GPU, X16 LTE-modeemi)
 • 4 Gt RAM -muistia
 • 64 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
 • Cat. 16 LTE-yhteydet, Bluetooth 5.0, 802.11ac MIMO WiFi, NFC
 • Kaksi 12 megapikselin takakameraa (IMX 386, 1,25 um pikselit), f2.0, PDAF- & lasertarkennus, 4K-videokuvaus
 • Viiden megapikselin etukamera, f2.2-objektiivi
 • 2730 mAh akku, 15 W TurboCharge-lataus, USB Type-C 3.0
 • Android Nougat 7.1.1

Moto Z2 Force Edition tulee saataville Euroopassa myöhemmin tänä kesänä. Hinnasta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Yhdyvalloissa laite maksaa 799,99 dollaria. Puhelin tulee saataville Super Black- ja Fine Gold -väreissä.

Moto Z2 Force Editionin ohella yritys esitteli uuden 360 Camera Moto Modin, joka on yhteensopivien puhelimien (Moto Z -mallit) takakuoreen kiinnitettävä 360 asteen kamera 4K-videon ja 3D-äänen taltioimiseen. Kameralla tallennettua videota voi muokata tai striimata suoraan puhelimesta käsin. Yhdysvalloissa kameran suositushinta on 299,99 dollaria.

Lähde: Motorola Blog

Radeon RX Vegasta vuoti uusia 3DMark Fire Strike -tuloksia

Vuotaneiden 3DMark Fire Strike -tulosten mukaan Radeon RX Vega kilpailisi tasaväkisesti tehtaalla ylikellotettujen GeForce GTX 1080 -mallien kanssa. Toistaiseksi ei ole tiedossa onko testit ajettu julkaisuajureilla vai aiemmilla beeta-ajureilla.

AMD:n Radeon RX Vega -näytönohjainten julkaisu lähestyy kovaa vauhtia. Yhtiön mukaan näytönohjaimet tullaan julkaisemaan SIGGRAPH-tapahtumassa kuluvan kuun lopulla. Vielä viime hetkillä ennen julkaisua on nettiin vuotanut uusia 3DMark Fire Strike -tuloksia.

VideoCardzin käsiinsä saamat 3DMark Fire Strike -tulokset noudattavat tuttua kaavaa. Näytönohjaimen suorituskyky on suurin piirtein samalla tasolla GeForce GTX 1080:n kanssa, haastaen sen tehtaalla ylikellotetut versiot tasaväkisesti toimiessaan maksimikellotaajuudellaan.

Uusista tuloksista kaksi on ajettu grafiikkapiirin osalta täydellä 1630 MHz:n kellotaajuudella ja yksi matalammalla 1536 MHz:n kellotaajuudella. 1630 MHz:n kellotaajuudella Radeon RX Vega saa grafiikkapisteitä 22 291 – 22 330 ja 1536 MHz:n kellotaajuudella 20949. Näytönohjaimen HBM2-muistit toimivat testeissä 1,89 Gbps:n nopeudella. Vaikka 3DMark tunnistaa näytönohjaimen edelleen Generic VGA -nimellä, käytössä ollut ajuri nimeää näytönohjaimen Radeon RX Vegaksi ja raportoi versiokseen 22.19.640.2. Ajurit eivät liene aivan uusimmasta päästä, sillä aiemmissa 3DMark 11 -vuodoissa oli käytössä uudemmat 22.19.653.0-ajurit.

Kuun lopulla tapahtuvaa julkaisua odotellessa on luvassa vielä vähän lisäherkkua asiaa seuraaville. AMD:n parhaillaan käynnissä olevalla kiertueella esitellään GeForce GTX 1080- ja Radeon RX Vega -kokoonpanoja sokkotestin muodossa. Kummallekin on annettu valttikortit käsiinsä G-Sync- ja FreeSync-näyttöjen muodossa, mutta testaajille ei kerrota kumpi kokoonpanoista on kumpi. Käyttäjäraporttien mukaan eroa kokoonpanojen välillä ei voi käytännössä havaita, mikä on odotettua ottaen huomioon mukautuvaa virkistystaajuutta käyttävät näytöt.

HardOCP:n Kyle Bennett on kertonut sivustollaan saaneensa tilaisuuden järjestää vastaava testi. Bennettillä on hallussaan uutiskuvassa näkyvä Radeon RX Vegan Engineering Sample -versio, joka tullaan asettamaan kilpasille GTX 1080:n kanssa sokkotestissä. Bennettin käyttämien sanamuotojen perusteella heille on annettu joitain vapauksia AMD:n itsensä käyttämiin testiskenaarioihin nähden. AMD on myös kertonut Bennettille myyntiin tulevien näytönohjainten näyttävän identtiseltä ES-version kanssa.

Lähteet: VideoCardz, HardOCP