Video: Katsaus Samsungin 49″ CHG90 QLED -pelinäyttöön

io-techin testiin saapui Samsungin uusi 49-tuumainen ja 3840×1080-resoluution CHG90 QLED -pelinäyttö.

Tutustumme videolla kaarevan pelinäytön ominaisuuksiin ja kokeilemme pelata PlayersUnknown’s Battleground -hittipeliä AMD:n Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimen kanssa.

Suomessa noin 1500 euron hintainen CHG90-näyttö on varustettu kahdella Full HD -resoluution VA-paneelilla, jotka on liitetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Paneelien vasteaika on 1 millisekunti (MPRT) ja ominaisuuksiin kuuluu HDR-tuki ja FreeSync 2. Mielenkiintoisen pelikokemuksen tarjoava näyttö on 1,2 metriä leveä ja painaa 15 kg, joten pöydältä täytyy löytyä riittävästi tilaa.

Käy tilaamassa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Rambus valmistanut ensimmäiset toimivat DDR5-muistipiirit

Jedecin odotetaan viimeistelevän DDR5-muististandardin ensi kesänä

Rambus on yritys, jota monikaan ei ajattele enää lämmöllä, kiitos lähinnä patenttitrollailulta vaikuttaneiden oikeudenkäyntien, jotka vaikuttivat jopa yhtiön päätoimialalta yhdessä vaiheessa. Tästä huolimatta yritys toimii edelleen aktiivisesti myös uusien muistiteknologioiden parissa.

Rambus on kertonut nyt saaneensa ensimmäiset DDR5-muistipiirit toimimaan laboratorioissaan. Yhtiön markkinointijohtajiin kuuluva Heman Dhullan mukaan he uskovat olevansa ensimmäinen yritys, joka on onnistunut valmistamaan toimivia DDR5-piirejä.

Muististandardeja hallinnoivan Jedecin odotetaan viimeistelevän DDR5-muististandardin lopulliseen muotoonsa ensi kesäkuuhun mennessä. Standardin odotetaan nostavan muistien maksiminopeuden DDR4:n 3,2 gigabitistä sekunnissa 6,4 Gbit/s:iin. DDR5:n on tarkoitus laskea 64-bittisen muistiväylän jännite 1,2 voltista 1,1 volttiin ja samalla nostaa purskeiden koko 8 bitistä 16 bittiin. Muistien jänniteregulaattorit tullaan lisäksi siirtämään näillä näkymin emolevyiltä suoraan muistikampoihin.

Lähde: EETimes

AMD julkaisi uudet Radeon Software 17.9.2 -ajurit näytönohjaimilleen

AMD:n uudet Radeon Software -ajurit tuovat mukanaan tuen Project Cars 2 -pelille ja RX Vega -näytönohjainten multi-GPU-konfiguraatioille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.9.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia, mukaan lukien tuoreimmat RX Vegat.

Radeon Software 17.9.2 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat kahden näytönohjaimen multi-GPU-tuki Radeon RX Vega -sarjan näytönohjaimille sekä tuki ja multi-GPU-profiili Project Cars 2 -pelille. AMD:n omien testien mukaan kaksi Radeon RX Vega 64:ää suoriutuu testatuissa peleistä 67 – 90 prosenttia suorituskykyisemmin kuin yksi näytönohjain.

Ajurit korjaavat lisäksi ongelmia Hearts of Iron IV -pelissä sekä virheellisen 1603 Error -virheilmoituksen ajureiden asennuksen yhteydessä. 1603 Error -virheilmoitus oli vain kosmeettinen virhe, sillä se ei vaikuttanut itse ajureiden asennukseen. Voit tutustua ajureiden tiedossa oleviin bugeihin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Asus tuo uudet ZenFone 4 -älypuhelimensa syksyn aikana myös Suomeen

22.9.2017 - 12:26 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

Asuksen uudet ZenFone 4 -mallit tulevat myös Suomessa kauppoihin syksyn aikana.

Asus on lanseerannut ZenFone 4 -älypuhelinmallistonsa Euroopan markkinoille eilen Roomassa järjestämässään We Love Photo -tilaisuudessa. Alun perin ZenFone 4 -mallisto esiteltiin runsas kuukausi sitten Taiwanissa, jolloin myös io-tech uutisoi uutuusmallien ominaisuuksista. Asuksen mukaan ZenFone 4 -malliston suunnittelussa on keskitytty erityisesti kameraominaisuuksiin, joka näkyy jokaisesta laitteesta löytyvinä kaksoiskameraratkaisuina.

Uutuusmallisto koostuu ZenFone 4 Pro -huippumallista, ylemmän keskihintaluokan ZenFone 4 ja ZenFone 4 Selfie Pro -malleista sekä alemman keskihintaluokan ZenFone 4 Max -mallin 5,5- ja 5,2-tuumaisista versioista.  Kaikissa malleissa on Android Nougat -pohjainen ZenUI 4.0 -käyttöjärjestelmä.

ZenFone 4 Pro -huippumallin keskeisiä ominaisuuksia ovat 5,5-tuumainen AMOLED-näyttö, Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, optisen zoomauksen mahdollistava kaksoiskamera sekä 3600 mAh akku. ZenFone 4:stä löytyy puolestaan 5,5-tuumainen IPS-näyttö, Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri, 12 megapikselin f1.8-aukkosuhteen kamera sekä 3300 mAh akku.

ZenFone 4 Selfie Pro keskittyy nimensä mukaisesti etukameraan, jossa käytetään sekä 12 että viiden megapikselin kuvasensoreita. Puhelimessa on lisäksi Snapdragon 625 -piiri, 5,5-tuumainen AMOLED-näyttö sekä 3000 mAh akku. ZenFone 4 Max -mallista on 5,5- ja 5,2-tuumaisella näytöllä varustetut versiot, jotka keskittyvät erityisesti hyvään akunkestoon 5000/4100 mAh akun ja Snapdragon 430/425-järjestelmäpiirin avulla.

ZenFone 4 -mallisto tulee Suomessa saataville seuraavasti:

Lähde: Asus

Huhu: NVIDIA valmistelee GeForce GTX 1070 Ti:n julkaisua

Huhuttu GeForce GTX 1070 Ti asettuisi suorituskyvyn osalta GTX 1070:n ja GTX 1080:n välimaastoon aiheuttaen lisäpainetta AMD:n Radeon RX Vegoille.

Netissä on pyörinyt jo tovin huhuja GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimesta. Ensimmäisen väitetyn 1070 Ti -vuodon oletetaan olleen kirjoitusvirhe, mutta sen jälkeen useista eri lähteistä tippuneita vihjeitä ja huhuja ei voi enää sivuuttaa.

Kenties merkittävin vinkki tulevasta näytönohjaimesta on uutiskuvanakin oleva Gigabyten kiusoitteleva mainos. Stephen Kingin It:n tuoreesta uudelleenfilmatisoinnista inspiraationsa saaneen mainoskuvan onnistumisesta voidaan olla montaa mieltä etenkin lompakosta rahaa vievän ilmapallon osalta, mutta viesti on selvä: uusi Ti-näytönohjain on tulossa.

Kiinalainen, aiemminkin aidoiksi vuodoiksi osoittautuneita paljastuksia tehnyt MyDrivers on puolestaan julkaissut väitetyt tekniset yksityiskohdat tulevasta näytönohjaimesta. Sivuston mukaan Geforce GTX 1070 Ti käyttäisi GTX 1070:n ja GTX 1080:n tapaan GP104-grafiikkapiiriä, jonka 2560 CUDA-ytimestä olisi käytössä 2432. Teksturointiyksiköitä kerrotaan olevan 152 ja ROP-yksiköitä tuttuun tapaan 64. Muistiväylän sivusto kertoo olevan 256-bittinen ja sen jatkeena olisi 8 Gt 8 Gbps:n GDDR5-muistia.

Näytönohjaimen peruskellotaajuudeksi MyDrivers kertoo 1607 ja Boost-kellotaajuudeksi 1683 MHz, mikä tarkoittaisi 7,8 TFLOPSin teoreettista laskentatehoa. TDP-arvoksi kerrotaan 180 wattia.

Mikäli MyDriversin raportoimat tekniset ominaisuudet pitävät paikkaansa, olisi näytönohjain erittäin lähellä GTX 1080 -mallia. Näytönohjainten teoreettinen ero laskentatehossa olisi vain 400 GFLOPSia ja suurin ero muodostuisivatkin muistikaistasta. Sivuston lähteiden mukaan näytönohjain julkaistaisiin marraskuun alkupuolella 3499 yuanin eli noin 445 euron hintaan.

Jos GeForce GTX 1070 Ti:n suorituskyky on yhtä lähellä GTX 1080:tä kuin teoreettiset luvut vihjaavat, asettaisi näytönohjain merkittävää lisäpainetta AMD:n Vega 64:n ja 56:n hinnoittelulle. Toisaalta tässä vaiheessa on vielä liian aikaista julistaa yhden sivuston väittämiä teknisiä tietoja oikeiksi. Muissa huhuissa on mainittu muun muassa 2048 CUDA-ydintä, mikä olisi 128 enemmän kuin GTX 1070:n työpöytäversiossa ja yhtä paljon kuin GTX 1070:n mobiiliversiossa.

Lähteet: Gigabyte @ Facebook, MyDrivers

Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Strix RX Vega 64 OC Edition

io-techin testiin saapui Asuksen omaan suunnitteluun perustuva ja tehdasylikellotettu ROG Strix RX Vega 64 OC Edition -näytönohjain.

Artikkelissa tutustutaan markkinoiden ensimmäiseen Radeon RX Vega 64 -custom-näytönohjaimeen, joka on Asuksen käsialaa. Alunperin näytönohjaimen piti saapua myyntiin syyskuun alussa, mutta tällä hetkellä sitä odotetaan kauppoihin aikaisintaan lokakuussa eikä hintaakaan ole vielä kerrottu.

Suorituskykymittaukset ajettiin 2560×1440-resolutiolla ja ensisijaisena vertailukohtana testeissä on AMD:n oma Vega 64 -referenssinäytönohjain. NVIDIAn leiristä vertailukohtina ovat mukana GeForce GTX 1080 Founders Edition ja Asuksen Strix GeForce GTX 1080 OC Edition 11 Gbps -malli.

Lisäksi artikkelissa on tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestiot ja grafiikkapiirin alivoltitus.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Strix RX Vega 64 OC Edition

NVIDIA julkaisi näytönohjaimilleen uudet GeForce 385.69 -ajurit

NVIDIAn uudet ajurit tuovat mukanaan Game Ready ja Game Ready VR -leimoja peräti kahdeksalle pelille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 385.69 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia näytönohjaimia.

GeForce 385.69 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat iso joukko Game Ready -leimoja. Game Ready -leimat on isketty Project Cars 2:lle, Total War: Warhammer II:lle, Forza Motorsport 7:lle, EVE: Valkyrie – Warzonelle, FIFA 18:lle, Raiders of the Broken Planetille sekä Call of Duty: WWII:n ja Star Wars Battlefront 2:n avoimille beetaversioille. Lisäksi ajureissa on Game Ready VR -leima EVE: Valkyrie – Warzonelle sekä From Other Suns:n avoimelle beetaversiolle.

Game Ready -leimojen lisäksi ajurit uudistavat joitain ajureiden tietoturvakomponenteista ja tuovat joukon uusia tai päivitettyjä SLI- ja 3D Vision -profiileita. SLI-profiileja on tarjolla Dishonored: Death of the Outsiderille, Fortnitelle, JX3 Onlinelle, Project CARS 2:lle sekä Raiders of the Broken Planetille. 3D Vision -profiilit on puolestaan Call of Duty: WWII:lle (Good), Project Cars 2:lle (Good), Raiders of the Broken Planetille (Not recommended) ja Total War: Warhammer II:lle (Not recommended).

Voit tutustua ajureiden muutoslogeihin, korjattuihin ongelmiin ja tiedossa oleviin bugeihin niiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Kotimainen Salcomp avasi maailman suurimman laturitehtaan Kiinaan

21.9.2017 - 17:25 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Salcompin uuden tehtaan tuotantokapasiteetti on noin 350 miljoonaa laturia vuodessa, mikä yli kaksinkertaistaa yhtiön tehtaiden yhteenlasketun tuotantokapasiteetin.

Kotimainen laturivalmistaja Salcomp on ilmoittanut laajentavansa toimintaansa ja avaavansa uuden tehtaan Kiinan Guigangissa. Salcomp on Salossa vuonna 1973 perustettu mobiililaitteiden ja muun elektroniikan latureihin erikoistunut yritys. Yhtiön pääomistajia ovat ruotsalaiset Nordstjernan ja AP6.

Salcompin uusi laturitehdas avattiin tänään noin 5,5 miljoonan asukkaan Guigangissa Kiinassa. Tehdas on rakennettu ympäristötekijöitä ajatellen ja se tuottaa arviolta 20 – 30 % tarvitsemastaan sähköstä tehtaan katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla. Tehtaan kapasiteetiksi kerrotaan noin 350 miljoonaa laturia vuodessa, mikä tekee siitä maailman suurimman laturitehtaan.

Nyt avatun uuden tehtaan lisäksi Salcompilla on yhteensä viisi tuotantolaitosta Kiinassa, Intiassa ja Brasiliassa. Yhtiön muiden tehtaiden yhteenlaskettu vuosikapasiteetti on noin 250 miljoonaa laturia. Yhtiön panostus kasvuun on ollut viime vuosina voimakasta, sillä nyt avattu tehdas on jo kolmas vuoden sisään.

Salcompin toimitusjohtaja Markku Hangasjärven mukaan Guigangin tehdas on yhtiölle tärkeä askel, sillä älypuhelinmarkkinat kasvavat etenkin Kiinassa kovaa vauhtia, mikä puolestaan lisää latureiden kysyntää merkittävästi. Yhtiö pyrkii lisäksi houkuttelemaan sen latureissa käytettävien komponenttien valmistajia Guigangin alueelle leikatakseen latureiden materiaalikustannuksia.

Lähde: ePressi

Sharkoonilta äänenvaimennettu AI7000 Silent -miditornikotelo

Sharkoonin uusi AI7000 Silent -miditornikotelo tarjoaa äänenvaimennuksen alle sadan euron hintaluokkaan.

Sharkoon on esitellyt kotelovalikoimaansa uuden AI7000 Silent -mallin, jonka kylki-, etu- ja kattopaneelit on varustettu äänenvaimennusmateriaalilla. Kotelosta on saatavilla myös karkaistulla lasikyljellä varustettu vaimentamaton Glass-versio.

AI7000-mallit ovat yhteensopivia ATX-kokoonpanojen kanssa ja ne tarjoavat paikat jopa kolmelle 3,5 tuuman ja kahdelle 2,5 tuuman levylle. Nykytrendistä poiketen AI7000:n varustukseen kuuluu myös kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa. Vakiona kotelon jäähdytys on toteutettu kolmella 140 mm tuulettimella. Silent-versiosta puuttuvat äänenvaimennuksen nimissä karsitut ja Glass-versioon sisältyvät kaksi kattotuuletinpaikkaa.

Sharkoon AI7000 tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 446 x 210 x 470 mm (S x L x K)
 • Paino: 8,5 kg (Glass-versio 8 kg)
 • Materiaali: Teräs, ABS-muovi(, lasi)
 • Yhteensopivat emolevyt: ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • 5,25 tuuman ulkoiset asemapaikat: 2 kpl
 • 3,5 tuuman levypaikat: 3 kpl
 • 2,5 tuuman levypaikat 2 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 7 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 380 mm
 • ATX-virtalähteen maksimipituus: 230 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 175 mm
 • Tuuletinpaikat:  2 x 140 mm edessä, 1 x 140 mm takana, (Glass mallissa 2 x 120/140 mm katossa)
 • Tuulettimet: 3 x 140 mm (Glass-mallissa LED-takatuuletin)
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 280 mm edessä (paksuus 30 mm)

Sharkoon AI7000 Silentin suositushinta on 79,90 euroa ja se tulee saataville välittömästi. Lasikylkisen Glass-version suositushinnaksi kerrotaan puolestaan 69,90 euroa. Kotelot tulevat saataville sinisillä, punaisilla, vihreillä tai mustilla koristepaloilla varustettuna.

Lähde: Sharkoon (1)(2)

Google ja HTC solmivat 1,1 miljardin dollarin yhteistyösopimuksen

21.9.2017 - 09:56 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

Sopimuksen myötä Google saa osan HTC:n älypuhelintiimistä sekä pääsyn immateriaalioikeuksiin.

Kuten eilisessä uutisessa jo aavistelimme, Google ja HTC ovat julkistaneet tänään rahakkaan yhteistyösopimuksen matkapuhelinliiketoimintaan liittyen. Toisin kuin ennakkoon aavisteltiin, HTC:n koko älypuhelinyksikkö ei kuitenkaan siirry Googlen haltuun, vaan Google saa käyttöönsä vain osakokonaisuuksia. Sopimuksen myötä Google maksaa HTC:lle 1,1 miljardia dollaria.

Käytännössä Googlen palkkalistoille siirtyy merkittävä osa HTC:n älypuhelimien parissa työskennelleistä henkilöistä – arvioiden mukaan noin puolet, eli 2000 henkeä. Googlen mukaan monet yrityksen palvelukseen siirtyvät henkilöt ovat työskennelleet jo aiemmin tiiviisti Pixel-puhelimien parissa. Lisäksi Google saa rajoittamattoman oikeuden HTC:n kaikkeen älypuhelimiin liittyvään immateriaaliomaisuuteen, eli patentteihin ja designiin.

Googlen mukaan solmittu sopimus vahvistaa sen sitoutumista mobiililaitteiden rautapuoleen erityisesti Pixel-tuoteperheen puitteissa. Yritys uskoo HTC-sopimuksen vahvistavan rautapuolen ydintoimintoja tulevaisuuden tuotteita silmällä pitäen. Yrityksen tavoitteena on tarjota laitteen, ohjelmiston ja palvelut sisältävän kokonaisratkaisun maailmanlaajuisille kuluttajamarkkinoille.

Kaupasta huolimatta HTC jatkaa edelleen myös omien puhelimiensa valmistamista ja parhaillaan työn alla olevan uuden lippulaivamallin julkaisun kerrotaan tapahtuvan aikataulussaan. HTC:n mukaan kaupan myötä yritys pystyy toimimaan kevyemmällä kulupohjalla ja aikoo keskittyä entistä karsitumpaan tuotevalikoimaan. Toistaiseksi ei ole selvää kuinka pitkälle HTC:n puhelinten tulevaisuudensuunnitelmat yltävät ja onko kyseessä vain matkapuhelinyksikön hallittu alasajo.

Yhteistyösopimus odottaa toistaiseksi kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja sen odotetaan vahvistuvan ensi vuoden alussa.

Lähteet: HTC, Google