Uutiset
Cooler Master julkaisi Dyn X -ajosimulaattoripenkin harrastajille
Cooler Master Dyn X tarjoaa suoraan 14 eri ajoasentoa eri simulaattoriluokkiin ja yhtiö kehaisee paketin olevan päivitettävissä myös lentosimulaattoreille sopivaksi.

Cooler Master esitteli muiden tapaan pitkän liudan tuotteita vuoden käynnistäneillä CES-messuilla ilman sen tarkempia julkaisuaikatauluja. Yksi näistä oli simulaattoriasema Dyn X, joka on nyt julkaistu myös virallisesti. Julkaisussaan kokonaisuus on paloiteltu Dyn X Cockpitiksi ja Racing Seatiksi, mutta ilmeisesti niitä on tarkoitus myydä yhtenä pakettina.
Ajosimulaattorikäyttöön suunnitellun Cooler Master Dyn X Cockpit eli itse runko tarjoaa yhtiön mukaan jopa 14 erilaista ajoasentoa yhden ainoan säätimen takaa. Käytännössä tällä viitataan keinumekanismiin, jolla tuoli polkimineen ja ratteineen voidaan lukita 14 eri asentoon 3-22° välillä, jotka simuloivat ajoasentoa eri autoluokissa.
Dyn X:n rattitelineen kerrotaan olevan hyvin yhteensopiva markkinoilta löytyvien erilaisten ratkaisujen kanssa ja esimerkkikuvista löytyykin niin järeästi kiinni pultattavaa Direct Drive -moottorillista rattia kuin perinteisempää kevyttä pöytään leuoilla kiinnitettävää ratkaisukin. Koko paketin runko on valmistettu 50,8 mm:n JIS STKM 13A -teräsputkista, joiden seinäpaksuus on 2 mm ja kulmavavahvikkeet 5 mm.
Sekä ratin, poljinten että tuolin etäisyydet ovat laajasti säädeltävissä. Jos ratti asennetaan etu- tai sivukiinnikkeisiin, sille on tarjolla kolme eri asennuskulmaa ja kuusi korkeutta, jos se asennetaan taas asennuslevylle, on sille neljä asennuspaikkaa, kaksi asennuskulmaa ja neljä asennuskorkeutta. Polkimilla on 400 mm:n liikkumavaraa pituus suunnassa, ±100 mm korkeussäätöä ja niitä voidaan kallistaa ±45°. Ajopenkki kallistuu 3-27° ja sisältää 30 mm:n korkeussäädön.
Erilliseksi Dyn X Racing Seatiksi eroteltu ajopenkki on valmistettu lasikuituvahvisteisesta muovista ja se on päällystetty keinomokalla. Pehmusteet ovat sekoitus eri tiheyksiä ja sisältävät myös iskua vaimentavia kerroksia. Pehmusteet ovat myös vaihdettavissa. Penkissä on viisi läpivientiä turvavöille ja sen päätoki on irrotettavissa ja säädeltävissä, joskin säädöistä unohdettiin kertoa sen tarkemmin.
Cooler Masterin mukaan Dyn X on kehitetty yhteistyössä ammattilaiskuskien kanssa ja se on suunniteltu helposti koottavaksi. Sen rakenteen kerrotaan olevan modulaarinen, mikä mahdollistaa tulevat päivitysosat, kenties myös jo nyt erikseen mainitun lentosimulaattorikitin. Valmius on tuotesivujen mukaan esimerkiksi The ButtKicker -takapuolenpotkijan asennukseen sekä erilaisille koko tuolia liikuttaville järjestelmille. Sellaisenaan mahdollisia lisäosia miettimättä koko komeus vaatii itselleen tilaa asennosta riippuen minimissään 1519 x 756 x 998 mm (pituus x leveys x korkeus) ja maksimissaan 1707 x 756 x 1044 mm. Itse istuinosan mitat on kerrottu niin monesta kohtaa, että viittaamme aiheesta syvemmin kiinnostuneita kohteliaimmin suoraan tuotesivuille.
Vaikka Cooler Master Dyn X Cockpit ja Racing Seat on nyt julkaistu virallisesti, ei yhtiö vielä ole tiedottanut, milloin niitä saa ostaa lähimmästä marketista. Myös hintalaput jäivät vielä mysteeriksi.
Lähde: Cooler Master (PDF)
Cooler Master julkaisi Dyn X -ajosimulaattoripenkin harrastajille
Cooler Master Dyn X tarjoaa suoraan 14 eri ajoasentoa eri simulaattoriluokkiin ja yhtiö kehaisee paketin olevan päivitettävissä myös lentosimulaattoreille sopivaksi.
In Win julkaisi uudet Neptune AN-, DN- ja DN Pro -sarjojen tuulettimet
In Winin lempeän taifuunin mieleen tuovat uudet tuulettimet tulevat saataville 120 ja 140 mm kokoluokissa.

In Win tunnetaan kenties parhaiten erikoisemman pään konseptikoteloistaan, mutta yhtiön valikoimaan kuuluu luonnollisesti myös perinteisiä oheislaitteita ja muita tuotteita. Nyt yhtiö on julkaissut Computexissa aiemmin esittelemänsä Neptune AN-, DN- ja DN Pro -sarjojen tuulettimet.
In Win Neptune AN-, DN- ja DN Pro -tuulettimet tulevat kukin saataville 120- ja 140 mm:n kokoisina. Ne on suunniteltu hiljaisiksi korkean staattisen paineen tuulettimiksi, jotka sopivat yhtä hyvin niin ilma- kuin nestejäähdytysratkaisuihinkin. Tuulettimissa huomio kiinnittyy ensimmäisenä niiden Turbine Blade -siivekkeisiin, jotka tuovat epäilemättä mieleen Nidecin Gentle Typhoonin legendaariset ilmanhalkojat. Joskin Turbine Bladen tapauksessa tuuletinten lavat on yhdistetty niitä kiertävään kehään.
Neptune AN- ja DN-sarjat ovat ominaisuuksiltaan identtiset, pois lukien ensin mainittujen osoitettava RGB-valaistus, jota ei DN-sarjasta, tai sen puoleen DN Prosta, löydy. Kaikki mallit ovat PWM-ohjattuja.
In Win Neptune AN/DN- ja DN Pro -tuuletinten tekniset ominaisuudet:
- Koko: 120 x 120 x 25 / 140 x 140 x 25 mm
- Toiminta-alue:
- 120 mm: 900-2200 RPM
- 140 mm: 900-1800 RPM
- Staattinen paine:
- AN/DN 120 mm: 0,36-2,27 mmH2O
- AN/DN 140 mm: 0,49-2,18 mmH2O
- DN Pro 120 mm: 0,45-2,83 mmH2O
- DN Pro 140 mm: 0,67-2,95 mmH2O
- Ilmavirta:
- AN/DN 120 mm: 23,87-60,10 CFM
- AN/DN 140 mm: 41,67-88,89 CFM
- DN Pro 120 mm: 24,15-60,56 CFM
- DN Pro 140 mm: 43,74-91,66 CFM
- Melu:
- AN/DN 120 mm: 20,5 dB(A)
- AN/DN 140 mm: 24,5 dB(A)
- DN Pro 120 mm: 20,3 dB(A)
- DN Pro 140 mm: 24,0 dB(A)
- Muuta: 4-pin PWM -virtaliitin, AN-malleissa lisäksi 3-pin 5V ARGB -liitin
In Winin tuulettimien pitäisi saapua myyntiin hetimiten, mutta niiden hintatasosta ei tiedotteessa hiiskuttu. On myös epäselvää miten laajasti yhtiölle uusi tuotekategoria tullaan näkemään esimerkiksi Suomen markkinoilla myynnissä.
Lähde: In Win
In Win julkaisi uudet Neptune AN-, DN- ja DN Pro -sarjojen tuulettimet
In Winin lempeän taifuunin mieleen tuovat uudet tuulettimet tulevat saataville 120 ja 140 mm kokoluokissa.
AMD julkisti FidelityFX Super Resolution 3- eli FSR 3 -teknologian
FSR 3 sisältää DLSS 3:n Frame Generationia ja Reflexiä vastaavat ominaisuudet ja se tulee saataville ensimmäisenä Forspokenissa ja Immortals of Aveumissa, mutta mukana on jo 10 muutakin peliä, 15 studiota ja Unreal Engine.

AMD julkaisi tänään Gamescom-messuilla uudet Radeon RX 7800 XT- ja RX 7700 XT -näytönohjaimet. Niiden lisäksi parrasvaloihin nostettiin odotettu FidelityFX Super Resolution 3 -teknologia, jonka julkaisun piti tapahtua alun perin jo vuoden ensimmäisen puoliskon loppupuolella.
FidelityFX Super Resolution 3 eli tuttavallisemmin FSR 3 on AMD vastine NVIDIAn DLSS 3:lle. Sen vastine DLSS 3:n Frame Generationille on AMD Fluid Motion Frames -teknologia ja mukaan on otettu myös uusi Anti-Lag+ Reflexiä vastaamaan.
AMD:n esimerkissä Forspoken-peli 4K Ultra High RT -asetuksin pyörii natiivina ilman FSR 3:a 36 FPS:n nopeudella ja FSR 3 Performance -asetuksella jopa 122 FPS:n nopeudella. Suorituskyvyn parantuminen sisältää sekä Super Resolution -skaalaimen tuoma suorituskykyparannus että Fluid Motion Framesin lisät. FMF-ominaisuutta voi halutessaan käyttöö kuitenkin myös ilman Super Resolution -skaalausta, jolloin se nostaa Forspokenissa 1440p-resoluutiolla Ultra High RT -asetuksin suorituskyvyn 64 FPS:stä 106 FPS:ään. Anti-Lag+ -ominaisuus vaatii RDNA 3 -arkkitehtuuriin perustuvan näytönohjaimen tai integroidun grafiikkaohjaimen ja tässä vaiheessa on epäselvää toimiiko FMF ilman sitä.
Päivitys: FSR 3 Fluid Motion Frames -ominaisuuksineen toimii mikäli näytönohjain vain tukee vaadittuja ominaisuuksia, joita ei ole tarkemmin eritelty. Virallisesti tuettuja ovat Radeon RX 5700 ja nopeammat sekä Geforce RTX 20 -sarja ja nopeammat, suositeltuja Radeon RX 6000 -sarja ja GeForce RTX 30 -sarja. Ilman MFM-ominaisuutta eli pelkän ylösskaalauksen osalta tuettuja ovat viralliseti Radeon RX 590 uudemmat tai GeForce GTX 10 -sarja, suositeltuja RX 5000- ja RTX 20 -sarjat.
FSR ja FSR 2 ovat käytössä nyt jo yli 300 pelissä, joista osa tosin odottaa vielä julkaisuaan. FSR 3 tulee täydentämään pakkaa ja ensimmäisenä käyttöön Immortals of Aveum- ja Forspoken -peleissä. Myöhemmin tuki on luvassa ainakin Avatar Frontiers of Pandoraan, Cyberpunk 2077:ään, Warhammer 40K: Space Marine II:een, Frostpunk 2:een, Altersiin, Squadiin, Starship Troopers Exterminationiin, Black Myth Wukongiin, Crimson Desertiin sekä Like a Dragon: Infinite Wealthiin. Mukaan on lupautunut tähän mennessä 15 studiota sekä Unreal Engine.
FSR 3:n lisäksi AMD julkisti niin ikään myöhästelleen Hypr-RX -teknologian, joka kytkee kerralla käyttöön Radeon Boost, Anti-Lag+ ja Super Resolution -ominaisuudet. Yhtiön testien mukaan Hypr-RX parantaa FPS:ää 24-48 % samalla kun input lag eli viive laskee suurin piirtein puoleen tai jopa alle. Ominaisuus kytketään päälle ajureista ja toimii laajassa kirjossa pelejä kunhan sitä tukevat ajurit julkaistaan.
AMD Audio Noise Suppression -teknologia striimaajille on päivittänyt uudella Processor Selection -valinnalla, jossa voi valita onko tekoälypohjainen taustamelun poistaja prosessori- vai grafiikkaohjain kiihdytetty. GPU-kiihdytys vaatii vähintään Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimen tai Ryzen 6000 -sarjan prosessorin integroidulla grafiikkaohjaimella.
Lähde: AMD
AMD julkisti FidelityFX Super Resolution 3- eli FSR 3 -teknologian
FSR 3 sisältää DLSS 3:n Frame Generationia ja Reflexiä vastaavat ominaisuudet ja se tulee saataville ensimmäisenä Forspokenissa ja Immortals of Aveumissa, mutta mukana on jo 10 muutakin peliä, 15 studiota ja Unreal Engine.
AMD esitteli Radeon RX 7800 XT- ja 7700 XT -näytönohjaimet – myyntiin 6. syyskuuta
Uutuudet ovat suunnattu pelaamiseen 1440p-resoluutiolla ja kilpailevat NVIDIAn kanssa edullisemmalla hinnoittelulla.

AMD esitteli Gamescom-tapahtumassa uudet Radeon RX 7800 XT- ja 7700 XT -näytönohjaimet, jotka ovat suunnattu ensisijaisesti 1440p-pelaamiseen.
Molemmat näytönohjaimet perustuvat RDNA 3 -arkkitehtuuriin ja Navi 32 -grafiikkapiiriin, mutta siinä missä 7800 XT:ssä on käytössä kaikki grafiikkapiirin laskentayksiköt, 7700 XT on ominaisuuksiltaan hieman leikattu ja toimii alhaisemmalla kellotaajuudella. 7800 XT:ssä on käytössä 60 Compute Unit -yksikköä ja 256-bittisen muistiväylän jatkeena on 16 gigatavua näyttömuistia. 7700 XT:ssä on käytössä 54 CU-yksikköä ja 192-bittisen muistiväylän jatkeena on 12 gigatavua näyttömuistia. 7800 XT:n TBP-arvo on 263 wattia ja 7700 XT:n 245 wattia.
AMD omissa suorituskykytesteissä Radeon RX 7800 XT päihittää 100 euroa kalliimman GeForce RTX 4070:n rasterointisuorituskyvyssä 2-23 % erolla, mutta säteenseuranta käytössä GeForce RTX 4070 on suorituskykyisempi.
Radeon RX 7700 XT puolestaan päihittää noin 50 euroa kalliimmaan GeForce RTX 4060 Ti:n 16 gigatavun version rasterointisuorituskyvyssä 9-31 % erolla, mutta säteenseuranta käytössä GeForce RTX 4060 Ti 16 Gt on suorituskykyisempi.
Molemmat näytönohjaimet tulevat myyntiin 6. syyskuuta ja Radeon RX 7800 XT on hinnoiteltu Suomessa 575 euroon ja 7700 XT:n suomihinta tulee olemaan noin 510 euroa.
AMD esitteli Radeon RX 7800 XT- ja 7700 XT -näytönohjaimet – myyntiin 6. syyskuuta
Uutuudet ovat suunnattu pelaamiseen 1440p-resoluutiolla ja kilpailevat NVIDIAn kanssa edullisemmalla hinnoittelulla.
Uusi artikkeli: Testissä Honor 90
Testissä Honorin keskihintaluokan 90-älypuhelin 200 megapikselin kameralla.

Honorin heinäkuun alussa julkaisema ja paria viikkoa myöhemmin Suomessa myyntiin tullut Honor 90 -älypuhelin piipahti io-techin testattavana kesälomakaudella. Lähtöhinnaltaan 549 euron hintainen puhelin tarjoaa 6,7-tuumaisen 120 Hz AMOLED-näytön, Snapdragon 7 gen 1 Accelerated Edition -piirin, 256 tai 512 Gt tallennustilaa, 200 megapikselin pääkameran sekä 5000 mAh akun 66 watin pikalatauksella. Artikkelissa laitteeseen tutustutaan runsaan viikon mittaisen käyttötestijakson pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Honor 90
Uusi artikkeli: Testissä Honor 90
Testissä Honorin keskihintaluokan 90-älypuhelin 200 megapikselin kameralla.
Live: io-techin Tekniikkapodcast (34/2023)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 25. elokuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:
Live: io-techin Tekniikkapodcast (34/2023)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.
MSI lipsautti julki 14. sukupolven Core -prosessoreiden markkinointivideon: 3 % eroa 13. sukupolveen
Sittemmin yksityiseksi siirretty video oli YouTubessa listaamattomana, mutta syystä tai toisesta linkki siihen pääsi vuotamaan julki.

Intel tekee prosessorilinjastoonsa isompaakin remonttia kannettavien puolella Meteor Lake -arkkitehtuurin uusilla Core Ultra -prosessoreilla, mutta työpöydällä saadaan vielä kerta kiellon päälle 14. sukupolven Core -prosessorit. Raptor Lake Refresh -prosessorit ovat olleet jo muutamissa vuodoissa aiemminkin, mutta tällä kertaa lähteenä on suoraan emolevyvalmistaja.
MSI oli ladannut YouTubeen jo ennakkoon videon uusista 14. sukupolven Core -prosessoreista, mutta pitänyt sen listaamattomana. Kuten odottaa saattaa, linkki videoon vuoti kuitenkin vääriin käsiin ja sen myötä astetta virallisemmat tiedot pääsivät julki. Video on muutettu jo yksityiseksi eikä ole enää katsottavissa.
Diassa, jossa komeilee punaisella teksti ”NDA, do not share!”, kerrotaan uusien 14. sukupolven prosessoreiden olevan keskimäärin noin 3 % nopeampia, kuin vastaavat 13. sukupolven Core -prosessorit. Poikkeuksen tekee i7-14700K, joka neljän lisä-E-ytimen myötä venyttää eron monisäikeisissä testeissä noin 17 prosenttiin. Neljä uutta E-ydintä kasvattaa samalla prosessorin L3-välimuistin määrää.
Uudet prosessorit sopivat nykyisiin LGA1700-emolevyihin, mutta valmistajat ovat parhaillaan esittelemässä ensimmäisiä päivitysversioita nykyisiin 700-sarjan emolevyihinsä. Erot aiempiin versioihin ovat pieniä, mutta esimerkiksi Wi-Fi 7 -tuki löytyy jo useammastakin eri mallista.
Lähde: VideoCardz
MSI lipsautti julki 14. sukupolven Core -prosessoreiden markkinointivideon: 3 % eroa 13. sukupolveen
Sittemmin yksityiseksi siirretty video oli YouTubessa listaamattomana, mutta syystä tai toisesta linkki siihen pääsi vuotamaan julki.
Cherry Xtrfy päivitti K5:n K5V2:ksi uusilla MX2A-kytkimillä
Oletuksena 65 % -kokoluokan näppäimistön mukana tulee MX Red -versiot uusista kytkimistä, mutta se tukee hotswap-ominaisuutta ja kustomointia jo tilattaessa.

Saksan ylpeys, kytkinvalmistajien veteraani Cherry osti ruotsalaisen oheislaitevalmistaja Xtrfyn viime vuoden lopulla. Nyt yhtiö on julkistanut Cherry Xtrfy -brändin alla ensimmäisen uusia MX2A-kytkimiä käyttävän näppäimistön.
Cherry Xtrfy K5V2 on 65 % -kokoluokan näppäimistö, joka perustuu hyvin vahvasti vanhaan tuttuun K5-malliin. Uutta on käytännössä Cherryn uunituoreet kytkimet, joista alkuun saataville tulee MX2A-versiot MX Red -kytkimestä. Näppäimistön kustomointisivujen perusteella ne ovat kuitenkin vaihdettavissa jo tilattaessa toisiin ja joka tapauksessa sen piirilevy tukee hotswap-kytkimiä, joten ne ovat vähintään vaihdettavissa jälkikäteen toisiin.
K5V2 sisältää pelaajille elintärkeän RGB-valaistuksen verrattain maltillisesti per näppäin -tasolla kustomoitavin RGB-LEDein. RGB:n kirkkauteen voi vaikuttaa valitsemalla tietokoneesta USB 2- tai 3 -portin; kytkemällä näppäimistö USB 3 -porttiin se loistaa entistä kirkkaampana. Mustassa versiossa ne eivät käytännössä erotu massasta, mutta läpikuultavan valkoisen runko hajottaa loisteen myös ympärilleen. Näppäimistö kytketään tietokoneeseen irrotettavalla USB-C-USB-A-kaapelilla.
K5V2 tulee saataville myöhemmin kuluvan vuoden aikana viidellä eri asettelulla, joista yksi on onneksi Nordic. Yhtiön verkkokaupassa uusi Cherry Xtrfy K5V2 on hinnoiteltu mustana 149 ja läpikuultavan valkoisena 159 eutoon, mutta kustomointimahdollisuudet voivat muuttaa hintaa.
Cherry Xtrfy päivitti K5:n K5V2:ksi uusilla MX2A-kytkimillä
Oletuksena 65 % -kokoluokan näppäimistön mukana tulee MX Red -versiot uusista kytkimistä, mutta se tukee hotswap-ominaisuutta ja kustomointia jo tilattaessa.
Cherry julkaisi uuden mekaanisen MX2A-kytkimen
Yhtiö kuvailee monilta osa-alueilta uusiutuneen MX-luokan kytkimen olevan alan uusi kultastandardi.

Mekaanisten näppäimäistöjen nousua kytkimillään johdattanut saksalainen Cherry on julkaissut uuden kytkimen. Yhtiön mukaan uutuus on selvällä erolla sen paras täyskokoinen MX-luokan kytkin.
Cherryn uusi kytkin tottelee nimeä MX2A. Saksalaisen insinöörityön taidonnäyte lupaa parantaa liki joka osa-alueella ja se on nyt voideltu valmiiksi tehtaalla sen omalla öljypohjaisella voiteluaineella, jonka luvataan vastaavan ominaisuuksiltaan suosittua Krytox GPL 205 Grade 0:aa. Kytkimen rakenteen muutosten luvataan mahdollistavan tyypillisesti alle yhden millisekunnin vasteajan.
Kytkimen varren muotoilua on viilailtu ja sen yläpään ympäriltä löytyvään renkaaseen on lisätty kuusi ohjauspalkkia. Suora jousi on vaihdettu tynnyrimalliseen, jonka luvataan pitävän muotonsa aiempia jousia paremmin nopeatempoisimmissakin tilanteissa ja kytkimen koteloinnin pohjan ”torni” on muotoiltu uudelleen ylöspäin kapenevaksi. Muutokset minimoivat fyysiset kontaktit kytkimen sisällä, mikä on yksi avaimista 100 miljoonan painalluksen elinikään ja pehmeään tuntumaan.
Syystä tai toisesta Cherry on päättänyt ainakin verkkosivujensa perusteella, että uudet kytkimet tulevat markkinoille samoilla vanhoilla nimillä. Ensi alkuun markkinoille tulevat MX Red-, MX Blue-, MX Brown- ja MX Speed Silver -kytkimet. Uudet kytkimet erottaa vanhoista vain 100 miljoonan painalluskerran kestävyydestä. Cherryn aiemmin ostama Xtrfy on nyt valjastettu tuomaan uudet kytkimet ensimmäisenä markkinoille, tai ainakin esille. MX2A tulee löytymään uudesta Cherry Xtrfy K5V2 -näppäimistöstä, joka osuu 65 %:n kokoluokkaan.
Uusi kytkin on tiedotteen mukaan nyt valmistajien tilattavissa, mutta irtokytkinten jälleenmyynnin aloittamisen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Cherry Xtrfy K5V2 saapuu myyntiin tämän vuoden aikana.
MX2A-tuotesivut, Lähde: Lehdistötiedote
Cherry julkaisi uuden mekaanisen MX2A-kytkimen
Yhtiö kuvailee monilta osa-alueilta uusiutuneen MX-luokan kytkimen olevan alan uusi kultastandardi.
Samsung julkisti Odyssey Neo G9- ja toisen sukupolven Odyssey Ark -lippulaivanäytöt
Odyssey Neo G9:iä ehdittiin esitellä jo CES-messuilla, mutta ennakkomyyntiin se saapuu vasta nyt. Toisen sukupolven Ark puolestaan mahdollistaa neljän kuvalähteen samanaikaisen näytön.

Saksassa parhaillaan käynnissä olevat Gamescom-messut ovat käynnistäneet syksyn tuotejulkistukset eikä Samsung halunnut jäädä pois juhlista. Yhtiö julkistikin Saksassa jo vuoden alussa CES-messuilla aiemmin esitellyn 57” Odyssey Neo G9- sekä uuden 55” Odyssey Ark -näytön.
Kuten jo tammikuussa saimme tietää, peräti 57-tuumainen Odyssey Neo G9 (G95NC) on varustettu kaarevalla (1000R) DUHD- eli Dual UHD -paneelilla, joka tarjoaa 7680×2160-resoluution ja 240 hertsin virkistystaajuuden. Se vastaa käytännössä kahta vierekkäin asetettua 32-tuumaista näyttöä.
Näytön taustavalaistus on toteutettu Quantum Matrix -teknologialla höystetyin MiniLEDein, jotka mahdollistavat entistä enemmän ja pienempiä FALD-alueita (Full Array Local Dimming). Se yltää VESA DisplayHDR 1000 -sertifikaattiin 1000 nitin maksimikirkkaudellaan ja lupaa toimittaa 1 millisekunnin G2G-vastajan. Vaihteleva virkistystaajuus on tuettu AMD FreeSync Premium Pron voimin.
Odyssey Neo G9 tulee näillä näkymin olemaan maailman ensimmäinen DisplayPort 2.1 -näyttö, jonka lisäksi se tukee HDMI 2.1:tä ja sisältää USB-hubin.
Uusi 55” Odyssey Ark (G97NC) edustaa toista sukupolvea omassa sarjassaan. Näyttö tarjoaa 3840×2160-resoluution kaarevassa (1000R) paneelissa Quantum Matrix MiniLED -taustavalaistuksella. Virkistystaajuus yltää edeltäjän tavoin 165 hertsiin. Vaihtelevasta virkistystaajuudesta ei ole mainintaa, mutta oletettavasti se on tuettuna tavalla tai toisella.
Uutta Odyssey Arkissa on tuki jopa neljälle samanaikaiselle kuvalähteelle kolmen HDMI 2.1- ja yhden DisplayPort 1.4 -portin läpi. Neljästä lähteestä tulevat kuvat jakavat näytön tasaisesti neljään osaan, mutta Pivot- eli ns. Cockpit-tilassa tuki rajoittuu kolmeen samanaikaiseen kuvalähteeseen, jotka pinotaan päällekkäin. Mukana on luonnollisesti myös KVM-kytkin, joka mahdollistaa useamman laitteen hallinnan näyttöön kytketyllä hiirellä ja näppäimistöllä. Näyttöön kuuluu myös Ark Dial -kaukosäädin näytön hallintaan.
Samsungin tiedotteessa ei puhuta hinnoista mitään, mutta edullisista näytöistä ei missään nimessä ole kyse. Odyssey Neo G9:n ennakkotilaukset käynnistyvät Gamescomin aikana ja uuden Odyssey Arkin syyskuussa.
Lähde: Samsung
Samsung julkisti Odyssey Neo G9- ja toisen sukupolven Odyssey Ark -lippulaivanäytöt
Odyssey Neo G9:iä ehdittiin esitellä jo CES-messuilla, mutta ennakkomyyntiin se saapuu vasta nyt. Toisen sukupolven Ark puolestaan mahdollistaa neljän kuvalähteen samanaikaisen näytön.