Uutiset

OpenAI julkisti videokuvaa generoivan Sora-tekoälymallin

Sora pystyy luomaan realistista videokuvaa pelkästä tekstisyötteestä, mutta se on vielä kehitysvaiheessa eikä virallista julkaisupäivää ole kerrottu.

Muun muassa ChatGPT:stä tunnettu yhdysvaltalainen OpenAI on julkistanut uusimman generatiivisen tekoälymallinsa Soran, joka pystyy luomaan realistista videokuvaa pelkän tekstisyötteen perusteella. Generoiduissa videoissa voi olla esimerkiksi yksityiskohtaisesti liikkuvia hahmoja erilaisilla taustoilla ja ainakin aluksi ne voivat olla enintään minuutin pituisia. Alla esimerkkivideo syötteestä ”A young man at his 20s is sitting on a piece of cloud in the sky, reading a book.”.

Sora on niin sanottu diffuusiomalli ja generoi pyydetyn videon luomalla aluksi pelkän staattisen ”kohinan”, josta monen askeleen kautta muokataan lopullinen tuotos. Uusien videoiden generoimisen lisäksi Sora voi myös muokata tai jatkaa sille syötettyä jo olemassa olevaa videota.

Tällä hetkellä Soran käyttöoikeus on myönnetty lähinnä ammattilaisille, jotka testaavat mallia esimerkiksi väärinkäytösten ja turvallisuusriskien varalta, sekä eri alojen taiteilijoille palautteen keräämistä varten. OpenAI tähdentää myös, ettei Sora ole täydellinen ja saattaa syötteestä riippumatta esimerkiksi esittää asiat ja esineet väärinä tai sekoittaa vaikkapa oikean ja vasemman keskenään.

OpenAI kertoo kuuntelevansa ulkopuolelta tulevia Soraan liittyviä huolenaiheita sekä käyttökohde-ehdotuksia ja painottaa myös, ettei voi täysin ennustaa, miten ja mihin tarkoituksiin Soraa tulevaisuudessa käytetään. Virallista julkaisupäivää Soralle ei ole kerrottu.

Lähde: OpenAI (1, 2)

Googlen Gemini-tekoälymalli päivittyy versioon 1.5

Ensimmäisenä mallina julkaistava Gemini 1.5 Pro pystyy käsittelemään parhaimmillaan jopa miljoonan merkin syötteitä, mutta aluksi ominaisuus on testattavana vain rajatulla käyttäjäryhmällä.

Googlen Bard-nimellä aiemmin tunnettu tekoälymalli uudelleennimettiin hiljattain Geminiksi, jolle on ehditty jo julkistaa ensimmäinen versiopäivitys 1.5. Google lupailee tuoreimmalle Gemini-versiolleen mittavia parannuksia käyttäjän antamien syötteiden käsittelykykyyn. Gemini 1.5 hyödyntää Transformer- ja MoE (Mixture-of-Experts) -neuroverkkoarkkitehtuureja.

Tekoälylle annettavien syötteiden laajuutta mitataan merkeissä eli ”tokeneissa”, jotka voivat olla kokonaisia sanoja tai niiden osia, kuten tavuja tai kirjaimia. Ne voivat olla myös pieniä osia videoista, kuvista tai vaikkapa ääniraidasta. Mitä laajempia syötteitä tekoäly kykenee prosessoimaan, sitä laadukkaampia ja tarkempia vastauksia se pystyy käyttäjälle tuottamaan. Uuden versiopäivityksen alla ensimmäisenä julkaistava malli on Gemini 1.5 Pro, joka kykenee vakiona käsittelemään jopa 128 000 merkin syötteitä. Samaan laajuuteen pystyy esimerkiksi OpenAI:n GPT-4 Turbo -tekoälymalli. Googlella on kuitenkin kehityksessä jopa miljoonan merkin syötteitä käsittelevä versio Gemini 1.5 Prosta, jolle se antaa markkinoinnissaan luonnollisesti enemmän painoarvoa. Miljoonan merkin laajuuteen yltävä syöte voi olla vaikkapa noin tunnin mittainen video tai esimerkiksi 30 000:n koodirivin tiedosto. Alla olevalla videolla näkyy, miten Gemini 1.5 Pro etsii noin minuutissa kysytyn kohdan 44-minuuttisesta videosta, joka vastaa lähes 700 000 merkkiä.

Google on luvannut valottaa uusien Gemini-mallien hinnoittelua ja saatavuutta lisää, kun kehitystyö on edennyt tarpeeksi. Nyt tarjolla on vain rajatuille käyttäjäryhmille kokeiluun suorituskykyisempi versio 1.5 Prosta yhtiön AI Studio- ja Vertex AI -palvelujen kautta, joskin viiveet ja yleinen käyttäjäkokemus ovat yhä hiontavaiheessa.

Lähde: Google

Video: Testissä OnePlus 12

Videomuotoinen yhteenveto OnePlus 12 -älypuhelimen testikokemuksista.

OnePlussan uusi 12-huippumalli tuli Suomessa myyntiin helmikuun ensimmäisellä viikolla ja kirjoitettu artikkeli on ollut luettavissa jo muutaman viikon ajan. Videomuotoista sisältöä suosiville tarjolla on nyt myös tiivistelmä artikkelin sisällöstä liikkuvan luvan muodossa.

Artikkeli luettavissa kirjoitetussa muodossa:

Testissä OnePlus 12

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Testissä koko Samsungin Galaxy S24 -mallisto

20.2.2024 - 18:04 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

io-techin testattavana Samsungin kaikki kolme Galaxy S24 -malliston puhelinta 949-1499 euron hintahaarukassa.

Samsung julkisti uuden Galaxy S24 -mallistonsa tammikuussa ja uutuudet tulivat Suomessa kauppoihin tammi-helmikuun taitteessa. Suomalainen lehdistö sai testikappaleet käsiinsä valitettavasti vasta kauppoihintulon kynnyksellä, joten testiartikkelien saaminen valmiiksi ennen myynnin alkamista ei valitettavasti ollut tänä vuonna mahdollista. io-techin mobiilitoimitus on kuitenkin huhkinut Galaxy S24 -malliston parissa koko helmikuun ajan ja nyt testiartikkelit kaikista kolmesta mallista ovat luettavissa io-techin sivuilta. Galaxy S24 Ultra -huippumallista on luvassa myös testiyhteenveto videomuodossa lähipäivinä.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S24

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S24+

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S24 Ultra

Asus esittelee Zenfone 11 Ultra -älypuhelimensa 14. maaliskuuta

20.2.2024 - 15:46 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (0)

Huhujen mukaan Ultra-mallin koko tulee kasvamaan merkittävästi edellisen sukupolvien Zenfoneihin nähden.

Asus on tiedottanut tänään aikeistaan julkistaa seuraavan sukupolven Zenfone 11 Ultra -älypuhelimensa globaalisti maaliskuun 14. päivä klo 14 Suomen aikaa. Asus mainostaa uutuuden keskittyvän mm. näyttöön, suorituskykyyn, laadukkaaseen rakenteeseen sekä uudistettuihin kameraominaisuuksiin. Yritys ei mainitse tiedotteessaan mitään ZenFone 11 -perusmallista, joten on toistaiseksi epäselvää julkaistaanko se samalla vai vasta myöhemmin. Asus on kommentoinut aiemmin io-techille, ettei sillä olisi suunnitelmissa luopua pienikokoisesta ZenFone-mallistaan.

Aiemmin io-techissä julkaistujen huhujen ja vuotokuvien mukaan ZenFone 11 Ultra tulee perustumaan vahvasti yrityksen hiljattain julkaisemaan ROG Phone 8 -puhelimeen. Luvassa on tiettävästi mm. 6,78″ 144 Hz LTPO AMOLED -näyttö, Snapdragon 8 gen 3 -piiri, 16 Gt RAM-muistia, UFS 4.0 -tallennustilaa, 50 + 13 + 32 megapikselin kolmoiskamera, kuulokeliitin ja muistikorttipaikka sekä 5500 mAh akku 65 watin pikalatauksella ja langattomalla latauksella. Jos tiedot pitävät paikkansa, Ultra-malli tulee olemaan siis merkittävästi suurikokoisempi kuin aiempien sukupolvien 5,9-tuumaiset Zenfone-mallit.

Lähde: Asus

Intelin Lunar Lake vuodon kohteena

Lunar Laken ensimmäinen konkreettisempi vuoto ei täsmää täysin aiempien vuotojen kanssa, mutta ero selittyy todennäköisesti erittäin aikaisen A1-steppingin prosessorin lastentaudeilla.

Intel valmistelee parhaillaan paitsi työpöydälle ja kannettaviin päätyviä Arrow Lake -prosessoreita, myös puhtaasti mobiilipuolelle tarkoitettua Lunar Lakea. Yhtiö on kertonut jo joitain yksityiskohtia kummastakin ja etenkin Lunar Lakesta tiedetään paljon aiempien vuotojen kautta, mutta vielä riittää palapelissä paloja vuodettaviksi.

Tuttu X-vuotaja HXL on kaivanut kiinalaisesta Zhihu-palvelusta käyttäjä Xziarin lähettämän kuvan, jossa näkyy Windowsin Tehtävienhallinta Lunar Lake -prosessorilla. Kuvasta nähdään, että kyse on Engineering Sample -prosessorista ja HXL:n mukaan kyse on tarkemmin piirin A1-versiosta. A kertoo kyseessä olevan ensimmäinen iso piirirevisio ja 1 viittaa toiseen vedokseen ko. revisiosta pienin muutoksin. Jälleenmyyntiin saapuvat prosessorit tulevat kaikella todennäköisyydellä olemaan myöhempää isoa revisiota, kuten yleensä. Esimerkiksi Meteor Laket pääsivät kauppoihin C0-versiossa, joka on kolmannen ison revision ensimmäinen vedos.

Tehtävienhallinnan paljastamat tiedot prosessorista sopivat pääosin yhteen aiemmin tiedossa olleiden tietojen kanssa. Prosessorissa on yhteensä kahdeksan fyysistä ja loogista ydintä, eli Hyper-threading-teknologia ei ole käytössä. Kyse saattaa olla ES-version erikoisuudesta, mutta Intelin on huhuiltu myös pohtivan Hyper-threading-teknologiasta luopumista lähitulevaisuudessa. Neljä ytimistä on tämän hetkisten tietojen mukaan Lion Cove P-ytimiä ja neljä Skymont E-ytimiä. Prosessorin peruskellotaajuudeksi ilmoitetaan 1,8 GHz ja kuvankaappauksen ottohetkellä se toimi 2,78 GHz:n kellotaajuudella.

Aiemmista vuodoista eriävä osuus löytyy välimuistien puolelta. Prosessorissa on kuvankaappauksen mukaan 836 kt L1-välimuistia, joka olisi jaettu siten, että kullakin P-ytimellä on 112 ja E-ytimellä 96 kilotavua L1-välimuistia. L2-välimuistia olisi puolestaan 14 Mt, joka jakautuisi 2,5 megatavuun per P-ydin ja 4 megatavuun neljän E-ytimen ryppäälle. Varsinainen erikoisuus ja aiemmista vuodoista eriävä kohta on L3-välimuisti, jota olisi vain 12 Mt. Tyypillisesti välimuistia on ylemmillä tasoilla aina enemmän kuin alemmilla, mutta tässä tapauksessa L3:a olisi L2:ta vähemmän. Aiempien vuotojen mukaan L3-välimuistia pitäisi olla kuitenkin 16 Mt, joten on mahdollista, että osa siitä on kytketty tässä ES-versiossa syystä tai toisesta pois käytöstä.

Kuten jo ennakkoon tiedetään, Lunar Lake tulee integroimaan LPDDR5X-8533 muistinsa suoraan samalle paketoinnille itse prosessorin kanssa. Muistia Engineering Sample -versiossa on 32 Gt, eli kyseessä on järeämmän mallin ES:stä. Aiemmassa jättivuodossa varmistettiin mahdollisuus sekä 16 että 32 Gt:n malleille. Mukana on luonnollisesti myös NPU eli Intelin AI Boost -tekoälykiihdytin. Yhtiö on ehtinyt jo kehumaan sen olevan jopa yli kolme kertaa Meteor Laken NPU:ta tehokkaampi. Voit tutustua prosessorin sielunelämään lähemmin aiempaa jättivuotoa koskevassa uutisessamme.

Lähteet: Tom’s Hardware, HXL @ X

Live: io-techin Tekniikkapodcast (7/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 16. helmikuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Lian Lin Digital Expo -messut tarjosivat myös tietokoneen ja läpinäkyvän näytön sisältävän pöydän, virtalähteen ja AIO-coolerin

Lian Lin uudet Edge-sarjan virtalähteet on suunniteltu helpottamaan johtojen asennusta kääntämällä ne virtalähteen peräseinältä katsomaan suoraan kohti asentajaa.

Lian Li on pitänyt netissä Digital Expo 2024 -tapahtumansa. Käytännössä kyse on kahdesta videosta, joilla esitellään yhtiöllä työn alla olevia uutuuksia. Jälkimmäisessä uutisessa keskitymme perinteisten koteloiden ulkopuolelle, vaikka uutiskuvassakin näkyvä DK-07 teknisesti kotelosta vielä meneekin.

Tämän vuoden Digital Expon jälkimmäisen osion ehdottomasti mielenkiintoisin tuote on jatkumoa yhtiön aiemmille pelipöydille, joissa tietokone lepää lasikannen alla pöydän sisuksissa. DK-07:ssa kokoonpanoa ei pääse kuitenkaan ihmettelemään ihan suoraan, sillä lasikanteen on nyt integroitu LG:n 30” läpinäkyvä OLED-paneeli, joka toimii tavallisena näyttönä kytkettynä näytönohjaimeen paljastaen kuitenkin samalla takana piilottelevat komponentit. DK-07 on varustettu lisäksi oikealla puolen pöytää olevalla säilytyslaatikolla ja vasemmalta puolelta löytyvällä mukinpidikkeellä, johon on integroitu lämmitys- ja viilennysmahdollisuus.

Pöydän sisään rakennettavan tietokoneen jäähdyttämiseen on tarjolla paikkoja vaikka muille jakaa. Etureunassa on paikat kahdelle maksimissaan 360 tai 280 mm jäähdyttimelle ja kuudelle 120 tai viidelle 140 mm tuulettimelle, oikealla puolella on paikat 360 mm:n jäähdyttimelle ja kolmelle 120 mm tuulettimelle ja vasemmalla puolestaan 360 tai 280 mm:n jäähdyttimelle ja kolmelle 120 tai kahdelle 140 mm tuulettimelle. Näytönohjain saa olla maksimissaan neljän korttipaikan paksuinen ja 340 mm pitkä. Tallennustilaa varten on tarjolla yhteensä neljä asennuspaikkaa joko 3,5” tai 2,5” asemille. Kotelo on vielä prototyyppiasteella.

Galahad II LCD Shift on jatkoa tutulle AIO-coolereiden perheelle. Vielä prototyyppiasteella olevan coolerin merkittävin uudistus löytyy sen letkuista, jonka kaltaisia käytetään tyypillisesti palvelimissa. Ne ovat selvästi joustavampia kuin perinteiset AIO-coolereiden putket ja jäähdytin on varustettu pidikkeillä, joilla putket saa kulkemaan piilossa sen takana suurimman osaa matkasta ennen tiukahkoa käännöstä prosessoriblokille. Yleisen pyöreän näytön sijasta AIO-coolerin näyttö on nelikulmainen 2,88” LCD-paneeli. Se tulee saataville vain 360 mm:n koossa mustana ja valkoisena.

Virtalähdepuolelle Lian Li on tuomassa täysin uuden Edge-sarjan, jonka se on suunnitellut käytettäväksi mm. yhtiön omien O11-sarjan koteloiden edustamaa kaksoiskammiokoteloissa. Virtalähteen peräosa on L:n  malliinen siten, että kaapeleiden liittimet katsovat kohtisuoraa samaan suuntaan kuin tuuletinkin eivätkä tule ulos virtalähteen peräseinästä. Ratkaisun on tarkoitus helpottaa johdottamista selvästi, kun kaikki liittimet ovat selvästi näkyvillä ja helposti käsillä. Lisäksi virtalähteissä on USB-hubi USB 2.0 -pinnejä tarvitseville laitteille. Viemällä virtalähteeltä yhden linkin emolevyn USB 2.0 -pinneihin saa käyttöön pinnit neljälle laitteelle.

Lian Li esitteli Digital Expo -messuillaan Dan Cases A3:a ja muita uutuuksia

Dan Casesin A3:n lisäksi messujen ensimmäisessä osiossa esillä olivat yhtiön omat aiemmin esitelty SUP-01, vielä prototyyppiasteella oleva O11 Vision Back Connect sekä heti myyntiin tuleva O11 Vision Chrome.

Lian Li on pitänyt netissä Digital Expo 2024 -tapahtumansa. Käytännössä kyse on kahdesta videosta, joilla esitellään yhtiöllä työn alla olevia uutuuksia. Osa uutuuksista on nähty ainakin jossain kehitysvaiheessa jo aiemmilla messuilla. Uutinen on jaettu videoiden mukaan kahteen osaan.

Ensimmäisen videon mielenkiintoisimmaksi koteloksi voinee povata Dan Cases A3:n, joka on jatkumoa vanhalle tutulle yhteistyölle yhtiöiden välillä. A3 on mATX-kokoinen pikkukotelo, joka on verhoiltu kauttaaltaan verkoin – sivuilla ja katossa metalliverkolla ja edessä kangasverkolla. Kotelon kyljestä ja katosta löytyy tuuletinkehikot, joihin voidaan asentaa maksimissaan 360 mm:n jäähdytin ja/tai kolme 120 mm:n tai kaksi 140 mm:n tuuletinta. Kotelon taakse sopii lisäksi yksi ja pohjaan kaksi 120 mm:n tuuletinta. Emolevyksi sopii jo mainittu mATX ja näytönohjain voi olla korkeintaan neljän korttipaikan hirmu, jonka maksimipituus riippuu muista komponenteista. Virtalähteeksi suositellaan SFX-kokoluokan laitteita, mutta maksimissaan 140 mm pitkät ATX-virtalähteetkin ovat teknisesti tuettuja. 2,5” SSD-asemille on kaksi asennuspaikkaa. Kotelon todellisuudessa tukemat tuuletin- ja jäähdytinkombinaatiot riippuvat muiden käytettyjen komponenttien koosta.

SUP-01 on ollut esillä aiemminkin, mikä ei luonnollisestikaan estä lisäesittelyä kotelon nykytilasta. Se erottuu massasta sijoittamalla näytönohjaimen heti verkkoon verhoillun etupaneelin taakse poikittain. Ratkaisulla on haettu mahdollisimman pientä pinta-alaa koppaan mahtuvien komponenttien teholuokista riippumatta. Myös kotelon katto ja oikea laita ovat verkkopaneelia, kun vasemmalla on lasipaneeli mahdollistamassa esteettömän näkymän koteloon. Hauskana yksityiskohtana kotelon edestä löytyvä Lian Li -logo on virta- ja reset-painikkeet – Lian on virta- ja Li -reset-painike. Kotelon pitäisi tulla myyntiin vuoden puolivälin tienoilla noin 160 euron hintaan.

Viimeisenä ensimmäisellä videolla on esillä O11 Visionin uudet Back Connect- ja Chrome -versiot. O11V Back Connect on suunniteltu emolevyille, joiden virtaliittimet on siirretty niiden selkäpuolelle. Kotelo on vielä vahvasti prototyyppivaiheessa ja yhtiö ottaakin mielellään vastaan ideoita, miten koteloa voisi parantaa nykyisestä. O11V Chrome on puolestaan vastaava kuin nykyinen O11 Vision, mutta sen lasipaneelit on silattu kromipinnoitteella, mikä luo puolipeilaavan pinnan. O11V Chrome Digital Expo -messuille poikkeuksellisesti myyntiin välittömästi valikoiduilla ja se on listattu jo Suomessa Jimm’s PC-Storessa 159,90 euron hintaan ilman tarkkoja saatavuustietoja. Toisaalta yhtiön emolla CaseKingillä on koteloa jo varastossaankin, eli pitkää odotusta tuskin on luvassa.

Ryzen 8000G -prosessoreiden lämmönlevittäjän alla käytetty tahna on merkittävä pullonkaula

Cinebench-testeissä prosessorin lämpötilat laskivat parhaimmillaan jopa noin 25 astetta, kun lämmönlevittäjän ja sirun välinen tahna vaihdettiin nestemetalliin.

AMD julkaisi hiljattain uudet Phoenix-siruihin perustuvat Ryzen 8000G -sarjan prosessorit, joita vanhaan maailman aikaan ja satunnaisesti sen jälkeenkin olisi kutsuttu vielä APU-piireiksi. Saksalainen huippuylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartung on ottanut nyt prosessorin käsittelyynsä.

Der8auerin käsittelyssä Ryzen 7 8700G menetti vähemmän yllättäen lämmönlevittäjänsä ennen kuin ehti selvittää piin kolmea viimeistä desimaalia. Samalla varmistui myös se, että prosessorin lämmönlevittäjää ei ole juotettu kiinni, vaan välissä on lämpötahnaa. Testit osoittivat samalla, kuinka huono ratkaisu tämä oikeastaan onkaan.

Vaikka modaushousut olisivat jo jalassa, ei Ryzen 7 8700G:tä kannata jättää ilman lämmönlevittäjää ainakaan Der8auerin mukaan. Sen sijaan lämpötahnan vaihto parempaan on järkevää ja selvän hyödyn tuova toimeenpide. Mikään ei teknisesti estäisi pelkkää deliddausta ja sopivan ns. direct die -coolerin käyttöä, mutta ottaen huomioon pienet markkinat sellaista ei ainakaan saksalaisen pajasta ole näillä näkymin kuulumassa.

Cinebench R23 -testissä Precision Boost Overclocking -käytössä, kuten useimmat prosessoreitaan luultavasti ajavat, Der8auerin testaama yksilö lämpeni noin 85 asteeseen ja sahasi lähes koko testin ajan yli 80 asteen lämmöissä. Vaihtamalla vakiotahnojen tilalle KryoSheet-grafeeniliuska lämmöt tippuivat heti merkittävästi tiputtaen maksimilämmöt noin 75 asteen tuntumaan ja testin aikana lämmöt tippuivat useammin alle 70 asteen, kuin vakiona alle 80 asteen. Grafeeniliuska ei ole kuitenkaan prosessorille optimaalinen ratkaisu, vaan se löytyy käyttämällä nestemäistä metallia. Samassa testissä maksimilämmöt jäivät Conductonaut Extremellä alle 70 asteen ja matalimmat lämmöt testin aikana olivat vain vähän yli 60° C.

Täysin vakiona ajetuilla testeillä ilman PBO:ta erot jäivät pienemmiksi, vakiotahnoilla noin 75°, KryoSheetillä noin 65° ja Conductonautilla noin 57°. Manuaalisesti 5 GHz:iin kellotettuna esiin saatiin suurimmat erot ja tasaisimmat lämpökäyrät. Ryzenin lämmöt olivat vakiotahnalla prosessorin ja lämmönlevittäjän välissä noin 85°, KryoSheetillä noin 72° ja Conductonautilla noin 62°. Der8auerin mukaan hänen yksilönsä optimitaajuus oli vaihdon jälkeen 5,3 GHz, kun aiemmin se ilmeisesti jäi 5 GHz:iin. Jäähdyttimenä kaikissa testeissä toimi Corsairin H150i iCue Link AIO-cooleri.