Uusi artikkeli: Testissä Suunto 7

io-tech testasi Suunnon noin vuoden takaisin Suunto 7 -älykellon Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmällä

io-tech käynnisti viime vuoden lopulla pitkähkön tauon jälkeen uusiksi älykellojen testaukset. Testiin ehtivät Applen tuorein Watch 6 ja Huawein sekä Honorin pykälän vähemmällä älyllä, mutta vastapainona erinomaisella akunkestolla varustetut Watch GT 2 Pro ja Watch GS Pro. Android-maailman vastinetta Apple Watchin monipuolisemmille älyominaisuuksille ja kolmannen osapuolen sovellusten tuelle ei vielä viime vuonna ehditty kokeilemaan.

Nyt io-techin testilaboratorioon on päätynyt Suunnon reilu vuosi sitten myyntiin tuoma Suunto 7 -älykello, jonka sisällä pyörii Googlen älykellokäyttöjärjestelmä Wear OS. Kellon rakenteen luvataan olevan iskunkestävä ja vedenpitävä 50 metrin syvyyteen saakka ja sen sisällä sykkii Qualcommin vuonna 2018 julkaisema Snapdragon Wear 3100. Applen Watch OS:n tapaan Wear OS tukee kolmannen osapuolen sovelluksia ja edustaa siten puhtaampaa älypuhelinkäyttöjärjestelmää, kuin aiemmin testissä käyneet enemmän terveys- ja liikuntaominaisuuksiin panostaneet Huawein ja Honorin laitteet.

Testiartikkelissa tutustumme Suunto 7 -älykellon fyysisiin ominaisuuksiin, ohjelmistoon, akunkestoon ja käytettävyyteen reilun kahden viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Suunto 7

Uusi yhteistyökumppani TechBBS-foorumille: Datatronic

18.3.2021 - 13:30 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (0)

Datatronic avasi oman viestiketjun TechBBS-foorumille.

Kaupallinen yhteistyö Datatronicin kanssa

Datatronic on tietotekniikkaan keskittyvä verkkokauppa, joka on toiminut alalla 20 vuotta. Yhtiö on erikoistunut laajaan komponentti- ja tietokonevalikoimaan ja edustettuna on kaikki suosituimmat merkit ja valikoimaa laajennetaan jatkuvasti. Datatronicin myymälä ja huolto löytyy Lahdesta ja se on avoinna arkisin 9-20 ja lauantaisin 10-16.

Yhtiön uusi verkkokauppa julkaistiin tänä vuonna, jonka kehitykseen tullaan panostamaan erityisen paljon. Kaikki tilaukset toimitetaan ilmaiseksi ja tuotteilla on 14 päivän palautusoikeus. Viestiketjussa voi antaa palautetta verkkokaupasta ja parhaat ideat verkkokaupan parantamiseksi palkitaan antamalla bonusta tilille.

TechBBS-foorumilla Datatronicin edustajat vastailevat käyttäjien kysymyksiin ja viestiketjusta löytyy myös käyttäjille tarjoustuotteita. Viestiketjun avajaistarjouksessa ovat Silentium Fera 3 -prosessoricooleri, ASUS TUF Gaming VG27VH1B -pelinäyttö ja Corsair RM850x 850W -virtalähde.

Linkki: Datatronic-viestiketju TechBBS-foorumilla

Tervetuloa mukaan!

MSI esitteli uuden Liberator-monitoimipolkimen pelaajille

Liberator-poljin on varustettu kolmella kytkimellä ja niitä voidaan ketjuttaa neljä rinnan.

Aina silloin tällöin oheislaitemarkkinoille ilmestyy uudenlaisia laitteita. Osa laitteista päätyy vähintään pienen joukon suosioon ja markkinoille, mutta viimeisestä alaa todella mullistaneesta uudistuksesta on jo ainakin allekirjoittaneen muistin mukaan vierähtänyt pitkät tovit.

Tällä kertaa uutta mullistajaa on ehdottamassa MSI, joka on kuitenkin päättänyt turvautua ainakin osittaiseen joukkorahoitukseen uuden Liberatorinsa kanssa. Liberator on käytännössä pelaajille suunnattu poljin, joka tuo kolme kytkintä jalkaterän ulottuville. Se tukee maksimissaan neljän polkimen ketjuttamista peräkkäin, jolloin käytännössä kytkimiä on mahdollista lisätä kaksitoista.

Liberatorin kolme kytkintä ovat itse poljinmekanismi sekä kaksi jalkaterän sivujille asettuvaa kytkintä. Sivukytkimiä on saatavilla eri leveyksisille lesteille sopivina ja ne kiinnittyvät paikoilleen magneeteilla. Ainakin itse polkimen alta löytyy Omronin yli 10 miljoonalle klikkauskerralle sertifioitu kytkin, mutta sivukytkimistä ei tässä vaiheessa ole vielä varmuutta. Kytkinten funktiot ovat luonnollisesti täysin käyttäjän ohjelmoitavissa eri peleihin ja ohjelmiin sopiviksi.

Nykymaailman vaatimusten mukaisesti MSI Liberator -poljin on varustettu RGB-valaistuksella. RGB-valonauhat on sijoitettu itse polkimen reunoihin sekä koko laitteen etulaitaan. Lisäksi polkimen pohjasta löytyy liukuesteet ja poljinmekanismia keventää vastapaino.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, aikooko MSI tuoda Liberatorin myös länsimaisille markkinoille. Poljin on hinnoiteltu Early-bird-hintaan 2790 Taiwanin dollariin eli reiluun 82 euroon. Varsinaisen julkaisun jälkeen hinta nousee 3900 TWD:een eli noin 115 euroon. Kerro kommenteissa olisitko sinä innokas kasvattamaan oheislaitevalikoimaasi polkimilla?

Lähde: MSI Taiwan @ Facebook, MSI Liberator, Hexus

Uusi toimitusjohtaja Pat Gelsinger esiintyy Intel Unleashed: Engineering the Future -tapahtumassa

Intel Unleashed -tapahtuma lähetetään livenä netissä 23. maaliskuuta kello 23.00 Suomen aikaa.

Intel ilmoitti alkuvuodesta yhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2018 toimineen Bob Swanin siirtyvän sivuun. Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin pitkän linjan Intel-veteraani Pat Gelsinger, joka astui tehtäviinsä virallisesti 15. helmikuuta.

Nyt Intel on ilmoittanut pitävänsä 23. maaliskuuta eli ensi viikon tiistaina Intel Unleashed: Engineering the Future -tapahtuman, jossa toimitusjohtaja Gelsinger tulee kertomaan yhtiön lähitulevaisuuden suunnitelmista. Tapahtuma lähetetään livenä netissä alkaen kello 23.00 Suomen aikaa.

Itse tapahtuman tarkempi sisältö on edelleen auki. Virallisen kuvauksen mukaan tapahtumassa tullaan kertomaan yleisluontoista päivitystä Intelin liiketoiminnasta sekä yhtiön uudesta innovaation ja johtajuuden aikakaudesta. Virallisen kuvauksen ohella tapahtuman sisältö on vielä arvailujen varassa. AnandTechin Ryan Smith pitää mahdollisena, etenkin koska tapahtuma pidetään pörssin sulkeutumisen jälkeen, että Gelsinger kertoisi tapahtumassa Intelin valmistuspuoleen ja ulkopuolisten puolijohdevalmistajien käyttöön liittyviä uutisia. Tähän voisi viitata myös Intelin tapahtuman mainoskuvaan valitsema piikiekko.

Lähde: Intel

Microsoft tuo Auto HDR -ominaisuuden PC-peleihin

Ominaisuus on tuttu Xbox Series -konsoleista, joilla se on niittänyt kiitosta toimiessaan oikein.

Microsoft esitteli Xbox Series -konsoleiden yhteydessä Auto HDR:ksi ristimäänsä teknologiaa, joka päivitti automaattisesti vanhoja SDR-pelejä HDR-värimaailmaan. Nyt sama teknologia tuodaan myös PC-puolelle.

DirectX Developer Blogin tuoreen postauksen mukaan Auto HDR on tuotu tänään Windows Insider -käyttäjille. Tarkemmin Windows Insider -käyttäjien on oltava Dev Channel -päivityssyklissä, mutta ominaisuus valuu luonnollisesti myös muihin päivitystasoihin myöhemmin.

Auto HDR ominaisuus toimii oletuksena DirectX 11- ja 12 -rajapintoja käyttävillä SDR-peleillä, mutta ainakin toistaiseksi yhteensopivien pelien lista on rajoitettu eikä blogipostaus paljasta tällä hetkellä listaa peleistä, joissa ominaisuus toimii. Auto HDR:n tulos ei luonnollisestikaan vastaa kehittäjien käsin tuunaamaa HDR-värimaailmaa, mutta ominaisuus on kerännyt kehuja ainakin Xbox-puolella, vaikka luonnollisestikaan ominaisuus ei kaikkien pelien kanssa toimi oikein.

Windows Insider -käyttäjät saavat ominaisuuden käyttöön Windows 10:n asetusten Windows HDR Color settings -sivulta, kunhan käytössä on HDR:ää tukeva näyttö. Mukana on myös demokäyttöön tarkoitettu puolen ruudun tila, jossa vasen puoli ruudusta renderöidään normaalisti ja oikea puoli Auto HDR:llä. Ominaisuuden saa käyttöön komentokehotteen kautta seuraavalla käskyllä:

reg add HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers /v AutoHDR.ScreenSplit /t REG_DWORD /d 1

Pois jaetun ruudun demo-ominaisuuden saa muutoin samalla käskyllä, mutta ”add” korvataan ”delete”:llä.

Auto HDR vaatii jonkin verran suorituskykyä grafiikkaohjaimelta, mutta Microsoftin mukaan sen ei pitäisi vaikuttaa pelien suorituskykyyn merkittävästi.

Lähde: DirectX Developer Blog

AMD:n Van Gogh -prosessorin Linux Boot-loki vihjaa 256-bittisestä DDR5-muistiväylästä

Muistiväylän leveys saattaa olla myös tulkittu väärin, muun muassa koska tuplasti perinteisiä työpöytäprosessoreja leveämpi väylä vähävirtaisessa piirissä kuulostaa erikoiselta.

AMD:n Van Gogh on tähän asti lähinnä roadmap-vuodoissa nähty prosessori integroidulla grafiikkaohjaimella. Poikkeuksellisen Van Goghista tekee sen RDNA2-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkaohjain ja tekoälykiihdyttimeksi oletettu CVML-yksikkö (Computer Vision / Machine Learning).

Nyt Van Goghista on paljastunut mielenkiintoista lisätietoa suoraan AMD:lta itseltään. AMD:n Alexander Deuchter on julkaissut tekstinä Van Gogh -prosessorilla käynnistetyn Linuxin Boot-lokitiedoston. Prosessori on lokin mukaan neliytiminen ja varustettu SMT-teknologialla, kuten muutkin Zen 2 -prosessorit.

Lokitiedostosta löytyi kuitenkin huomattavasti mielenkiintoisempaakin tietoa, kuin vain ydinmäärät. Lokin mukaan prosessorin muistiohjain tukisi DDR5-muisteja ja olisi peräti 256-bittinen, mikä työpöytäpuolelta tuttuina kanavina tarkoittaisi nelikanavaista muistia ja DDR5:n myötä räjähdysmäisesti kasvavaa muistikaistaa. Toisaalta prosessorin ollessa neliytiminen ja huhujen mukaan erittäin vähävirtainen, on vaikeaa nähdä mihin niin leveää muistiohjainta tarvittaisiin. Tom’s Hardware ehdottaakin, että Linux-kerneli saattaisi sekoittaa esimerkiksi muistiohjainten leveyden, koska DDR5-muistikanavat ovat leveydeltään puolet totutusta ja kuhunkin muistikampaan menee kaksi 32-bittistä kanavaa yhden 64-bittisen sijasta.

Lähde: FreeDesktop, Tom’s Hardware

Longsys julkisti ensimmäiset DDR5-6400-muistit testitulosten kera

Yhtiön DDR5-6400 CL40 -muistit tarjosivat selvästi DDR4-3200 CL22 -muisteja enemmän muistikaistaa, mutta viiveet kasvoivat samalla liki kaksinkertaisiksi.

DDR5-muistit saapuvat markkinoille vielä kuluvan vuoden aikana ja kiinalainen Asgard on jo ehtinyt esittelemään ensimmäiset omat DDR5-muistikampansakin. Uusi muististandardi tulee käyttöön Intelillä kuluttajapuolella Alder Lake- ja palvelinpuolella Sapphire Rapids -alustalla. AMD:n puolella DDR5-tukea odotetaan nykytietojen valossa grafiikkaohjaimella varustettuihin Van Gogh- ja Rembrandt-prosessoreihin. Kuluttajapuolella muistit tulevat käyttöön AM5-kannan myötä joko Zen 3+- tai Zen 4 -arkkitehtuurilla ja palvelinpuolella oletettavasti Genoa-koodinimellisten Zen 4 -arkkitehtuurin Epyc-prosessoreiden mukana.

Nyt kiinalainen Longsys on paitsi julkistanut ensimmäiset omat DDR5-muistikampansa, myös tarjoillut ensimmäisiä testituloksia uusilla muisteilla. Longsysin valikoimaan julkistettiin aluksi 16 gigatavun single rank -muistikampa ja 32 Gt:n dual rank -muistikampa. Ne toimivat DDR4-6400-nopeudella ja CL40-asetuksilla, kun JEDECin standardissa määrittelemät ”A”-viiveasetukset olisivat CL46. Muistikammat tukevat myös ECC-virheenkorjausta, josta tehtiin DDR5:ssä pakollinen ominaisuus. Päivitys: DDR5-muistien ECC on muistipiirien sisäinen ominaisuus, eikä se ole sama kuin perinteisesti ECC:ksi kutsuttu virheenkorjaus. Muistipiirin sisäinen ECC on verrattavissa esimerkiksi SSD-asemien sisäiseen virheenkorjaukseen.

Longsysin julkaisemat testitulokset on ajettu Intelin Alder Lake -alustalla ja vastakkain asettuivat yhtiön uusi 32 Gt:n DDR5-6400 CL40 ja nykytarjontaa edustava 32 Gt:n DDR4-3200 CL22. AIDA64-testiohjelmassa DDR5-muistit tarjosivat yhtiön testeissä 28 % paremman lukunopeuden, 27 % paremman kirjoitusnopeuden ja 10 % paremman kopiointinopeuden. Muistien latenssit olivat kuitenkin merkittävästi heikommat 112,1 nanosekunnissa, kun DDR4-kammoilla latenssit olivat 56,8 ns.

Lähde: Longsys

Uusi artikkeli: Testissä Radeon RX 6700 XT -custom-mallit (Asus, Gigabyte, MSI & PowerColor)

Testissä Asuksen, Gigabyten, MSI:n ja PowerColorin omaan suunnitteluun perustuvat Radeon RX 6700 XT -näytönohjaimet.

Saimme io-techin testiin heti tuoreeltaan Asukselta, Gigabyteltä, MSI:ltä ja PowerColorilta yhtiöiden omat Radeon RX 6700 XT -mallit, joiden hintataso Suomessa on todennäköisesti saatavuudesta riippuen 750 eurosta ylöspäin. Päivitämme artikkeliin tarkemmat hintatiedot huomenna 18. maaliskuuta klo 15, kun näytönohjaimet saapuvat myyntiin ja todellinen hinnoittelu ja saatavuus jälleenmyyjillä selkeytyy.

Tutustumme artikkelissa 6700 XT -custom-mallien ominaisuuksiin, suorituskykyyn, tehonkulutukseen, lämpötilaan ja melutasoon sekä ylikellotuspotentiaaliin verrattuna AMD:n omaan 6700 XT -malliin.

Lue artikkeli: Testissä Radeon RX 6700 XT -custom-mallit (Asus, Gigabyte, MSI & PowerColor)

Samsung julkisti uudet Galaxy A52, A52 5G ja A72-älypuhelimet

Samsungin uudet keskihintaluokan mallit ovat varustettu vesisuojauksella sekä optisesti vakautetulla pääkameralla.

Samsung on julkistanut uudet keskihintaluokkaan sijoittuvat Galaxy A -sarjan älypuhelimensa tänään. Uudet Galaxy A52-, A52 5G- ja A72-mallit sijoittuvat noin 350-450 euron hintaluokkaan. Samsung on pyrkinyt tekemään uutuusmallien varustelusta entistä kattavamman.

Galaxy A52 5G:n ulkomitat ovat hieman kasvaneet edeltäjämallista, vaikka näytön koko on pysynyt samassa 6,5 tuumassa. Näytön kirkkautta on parannettu 800 nitiin ja ruudunpäivitysnopeus on nostettu 120 hertsiin. Takakuori on muovia ja uutena ominaisuutena kaikki kolme mallia ovat IP67-suojattuja. Laitteen sisällä on viime syyskuussa julkaistu Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri. Akun kapasiteetti on pysynyt 4500 mAh:ssa, mutta latausnopeutta on kasvatettu Galaxy S -malleista tuttuun 25 wattiin. Pääkameran resoluutio on nostettu 64 megapikseliin ja aiempaa valovoimaisen objektiivin yhteyteen on lisätty optinen kuvanvakain.

Samsung Galaxy A52 5G tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 159,9 x 75,1 x 8,4 mm
  • Paino: 189 grammaa
  • Rakenne: muovinen takakuori, Gorilla Glass 5 -näyttölasi, IP67-suojaus
  • Näyttö: 6,5” Infinity O Super AMOLED, 2400×1080, 20:9-kuvasuhde, 120 Hz, 800 nit
  • Qualcomm Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri (2x 2,2 GHz Cortex-A77 + 6 x 1,8 GHz A55, Adreno 619 GPU)
  • X52-modeemi: 5G SA & NSA, LTE-A
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • Takakamerat:
    • 64 megapikselin pääkamera, f1.8, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulma, f2.2, 123 asteen kuvakulma
    • 5 megapikselin makrokamera, f2.4, kiinteätarkenteinen
    • 5 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • Etukamera: 32 megapikseliä, f2.2
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 4500 mAh akku, 25 watin pikalataus
  • Android 11 + One UI 3.1

Galaxy A52 -perusversio on ulkoisesti identtinen 5G-mallin kanssa, mutta 5G-tuki luonnollisesti puuttuu ja ominaisuuksissa on muutamia eroja. Järjestelmäpiirinä toimii runsas vuosi sitten julkaistu Snapdragon 720G ja näytön virkistystaajuus on alhaisempi 90 hertsiä. Muilta osin laite on yhteneväinen 5G-sisarmallinsa kanssa.

Samsung Galaxy A52 tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 159,9 x 75,1 x 8,4 mm
  • Paino: 189 grammaa
  • Rakenne: muovinen takakuori, Gorilla Glass 5 -näyttölasi, IP67-suojaus
  • Näyttö: 6,5” Infinity O Super AMOLED, 2400×1080, 20:9-kuvasuhde, 90 Hz, 800 nit
  • Qualcomm Snapdragon 720G -järjestelmäpiiri (2x 2,3 GHz Cortex-A76 + 6 x 1,8 GHz A55, Adreno 618 GPU)
  • LTE-A
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • Takakamerat:
    • 64 megapikselin pääkamera, f1.8, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulma, f2.2, 123 asteen kuvakulma
    • 5 megapikselin makrokamera, f2.4, kiinteätarkenteinen
    • 5 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • Etukamera: 32 megapikseliä, f2.2
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 4500 mAh akku, 25 watin pikalataus
  • Android 11 + One UI 3.1

Julkaistuista malleista hintavin on Galaxy A72, joka on myös joukon suurikokoisin laite. Hieman erikoisesti siinä ei kuitenkaan ole voimakkaasti yleistymässä olevaa 5G-tukea. A72 ponnistaa samoista lähtökohdista A52-perusmallin kanssa, mutta tarjoaa suuremman 6,7-tuumaisen näytön. Kamerapuolella A72 eroaa kahdesta sisarmallistaan 8 megapikselin telekameralla, joka korvaa syvyystietokameran. Myös akku on A72:ssa suurempi – 5000 mAh.

Samsung Galaxy A72 tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 165,0 x 77,4 x 8,4 mm
  • Paino: 203 grammaa
  • Rakenne: muovinen takakuori, Gorilla Glass 5 -näyttölasi, IP67-suojaus
  • Näyttö: 6,7” Infinity O Super AMOLED, 2400×1080, 20:9-kuvasuhde, 90 Hz, 800 nit
  • Qualcomm Snapdragon 720G -järjestelmäpiiri (2x 2,3 GHz Cortex-A76 + 6 x 1,8 GHz A55, Adreno 618 GPU)
  • LTE-A
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • Takakamerat:
    • 64 megapikselin pääkamera, f1.8, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulma, f2.2, 123 asteen kuvakulma
    • 8 megapikselin telekamera, f2.4, 3x optinen zoom, AF, OIS
    • 5 megapikselin makrokamera, f2.4, kiinteätarkenteinen
  • Etukamera: 32 megapikseliä, f2.2
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 5000 mAh akku, 25 watin pikalataus
  • Android 11 + One UI 3.1

Kaikissa kolmessa uutuusmallissa on Android 11 -käyttöjärjestelmä Samsungin omalla One UI -käyttöliittymällä. Lisäksi laitteille luvataan hintaluokassaan erinomainen päivitystuki – kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvakorjauksia.

Uusien Galaxy A -mallien myynti alkaa välittömästi. A52:n suositushinta on 349 euroa, A52 5G:n 429 euroa ja A72:n 449 euroa. Suomessa saataville tulee vain 6 & 128 Gt:n muistivariantti. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, turkoosi ja violetti.

Lähde: Samsung

Uusi artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 6700 XT (Navi 22)

Testissä AMD:n 1440p-pelaamiseen suunnattu 499 euron suositushintainen Radeon RX 6700 XT.

AMD esitteli maaliskuun alussa uuden Radeon RX 6700 XT -näytönohjaimen, jonka myynti alkaa huomenna torstaina 18. maaliskuuta klo 15. Näytönohjain saapuu myyntiin 499 euron suositushinnalla AMD:n omien kotisivujen kautta ja  erikoistarjouksena Jimm’sissä (Tuotetta ei vielä löydy, myynti alkaa huomenna).

Todellinen hintataso AMD:n omalla Radeon RX 6700 XT -mallilla suomalaisilla jälleenmyyjillä tulee olemaan julkaisun yhteydessä 719 euroa tai enemmän. Näytönohjainvalmistajien custom-mallien hintataso on todennäköisesti 750 eurosta ylöspäin.

Radeon RX 6700 XT:ssä on käytössä uusi Navi 22 -grafiikkapiiri 2560 stream-prosessorilla ja 192-bittisen muistiväylän jatkeena on 12 gigatavua näyttömuistia.

Saimme io-techin testiin AMD:n oman Radeon RX 6700 XT -mallin, johon tutustumme tässä artikkelissa. Suorituskykytestit on ajettu 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla ja mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 6700 XT (Navi 22)