Corning julkaisi uuden Gorilla Armor -lasin älypuhelimiin

23.1.2024 - 08:22 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (14)

Samsungin uudessa Galaxy S24 Ultrassa käytössä olevan Gorilla Armorin kehutaan peittoavan kilpailevat lasit selvästi pudotus ja naarmutustesteissä sekä heijastavan jopa 75 % vähemmän, kuin tyypilliset lasit.

Älypuhelinten näyttö- ja taustalaseista tunnettu Corning on julkaissut jälleen uuden sukupolven lasimateriaalin. Corningin uusi Gorilla Armor -lasi on yrityksen sivujen mukaan kehitetty yhteistyössä Samsungin kanssa ja se on käytössä ensimmäisenä Samsungin uudessa Galaxy S24 Ultra -puhelimessa. Toistaiseksi on epäselvää, jonko lasi yksinoikeudella Samsungin käytössä, vai tuleeko se myöhemmin myös muiden valmistajien hyödynnettäväksi.

Corningin mukaan uusi Gorilla Armor on sen tähän asti kestävin versio Gorilla-lasista. Yhtiön omien testien mukaan se kestää pudotuksia jopa kolme kertaa paremmin, kuin kilpailevat alumiinisilikaattilasit. Lisäksi sen kerrotaan selvinneen yhtiön uuden jokapäiväistä käyttöä, kuten samassa taskussa pyöriviä avaimia, imitoivan Scratch Bot -naarmutusrobotin testistä ilman näkyviä naarmuja ja olleen jopa neljä kertaa niin kestävä naarmutusta vastaan, kuin kilpailevat lasit. Corning ei kuitenkaan kerro tarkemmin, kuinka uutuuslasi vertautuu esimerkiksi yrityksen Victus 2 -suojalasiin, joten ilmoitetuista ominaisuuksista voi päätellä lopulta varsin vähän.

Uudessa Gorilla Armorissa ei ole keskitytty kuitenkaan pelkkään kestävyyteen, vaan myös muihin käytettävyyteen vaikuttaviin ominaisuuksiin luontoa unohtamatta. Uuden lasin kerrotaan peilaavan jopa 75 % vähemmän tyypillisiin lasimateriaaleihin nähden. Lasin valmistuksessa käytetään keskimäärin noin 25 % kierrätettyjä materiaaleja.

Lähde: Lehdistötiedote, tuotesivut

Gigabyte Aorus tuo markkinoille ensimmäisen DisplayPort 2.1 UHBR 20 -näytön

Yhtiön tutkan alta livahtaneessa näyttöuutuudessa on Samsungin 4K-resoluution ja 240 hertsin QD-OLED-paneeli.

Useat perinteisistä valmistajista pitivät yllättävän pientä profiilia CES 2024 -messuilla. Yksi näistä ja pahasti tutkan alta livahtamaan päässyt oli Gigabyte ja sen pelibrändi Aorus.

Gigabyte Aoruksen messutarjontaan kuului kilpailijoiden tapaan laaja valikoima uusia kannettavia, joiden kantavana teemana on tekoäly. Kannettavat on varustettu Intelin uusilla 14. sukupolven Core -prosessoreilla, jotka julkaistiin samaisilla messuilla ja esimerkiksi Aorus 16X (2024):stä löytyy tietokonemarkkinoilla vielä harvinainen Dolby Vision -tuki.

Näyttömarkkinoille Aorus on tuomassa myyntiin ensimmäisenä DisplayPort 2.1 UHBR 20 -tuella varustetun näytön. Aorus FO32U2P on varustettu Samsungin 32-tuumaisella 4K-resoluuution QD-OLED-paneelilla, joka tukee parhaimmillaan 240 hertsin virkistystaajuutta. UHBR 20 on DP 2.1 -standardin nopein eli 80 Gbps:n taso. Tällä hetkellä sitä tukee varmistetusti vain AMD:n Radeon Pro W7000 -sarjan ammattilaisnäytönohjaimilla, kun kuluttajapuolen RX 7000 -sarja on rajoitettu UHBR 13.5 eli 54 Gbps:n nopeuteen. Täysin turhaan ominaisuutta näyttöön ei kuitenkaan ole lisätty, sillä UHBR 13.5 ei riitä tarjoamaan pakkaamatonta 4K HDR -resoluutiota 240 hertsin taajuudella.

Näytönohjainmarkkinoille yhtiö tuo odotetusti GeForce RTX 40 Super -näytönohjaimia sitä mukaa, kun niitä pitkin tammikuuta tippuu myyntiin. Aorus-näytönohjaimista löytyy muun muassa tuoreimmat WindForce Bionic Shark Fan -tuulettimet ja RGB-valokehät niiden ympäriltä. Mukana tulee myös näytönohjaimen roikkumista ehkäisevä tuki.

Lähde: Gigabyte Aorus

Live: io-techin Tekniikkapodcast (3/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 19. tammikuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Corsair julkaisi uuden A115-tuplatornicoolerin

Lippulaivacoolerin luvataan jäähdyttävän jopa 270 watin lämpökuormat AMD:n ja Intelin tuoreimmilta prosessoreilta.

Muistivalmistajasta monilonkeroiseksi jätiksi laajentunut Corsair oli CES-messuilla esillä verrattain maltillisesti. Messuesiintymistä alleviivaa kenties yhtiön tuore coolerijulkaisu heti messujen päättymisen jälkeen.

Corsair A115 on yhtiön uusi lippulaivaluokan kaksoistornicooleri AMD:n ja Intelin uusimpien älynväläysten jäähdyttämiseksi jopa 270 watin lämpökuorman edestä. Yhtiön mukaan coolerissa on innovoitu myös asennuksen ja tuuletinten korkeuden säätämisen helpottamiseksi.

A115:n kuparisesta kylmälevystä lähtee kuusi kuuden millimetrin lämpöputkea kahteen jäähdytintorniin, joiden läpi pusketaan ilmaa varsin perinteisesti kahdella 140 mm:n tuulettimella. Kylmälevystä on tehty aavistuksen kupera parhaan kontaktin takaamiseksi ja tornien nikkelöidyt rivastot tarjoavat yhteensä 1,69 neliömetriä jäähdytyspinta-alaa.

Oletuksena A115:ssa on käytössä kaksi yhtiön omaa nestelaakeroitua AF140 Elite -tuuletinta, jotka pyörivät maksimissaan 1600 RPM:n nopeudella tuottaen pahimmillaan 33,9 dBA melua. Tuulettimet asennetaan paikalle entisestään parannetulla ja laihtuneella Slide-and-Lock-järjestelmällä, joka mahdollistaa myös tuuletinten korkeuden säätämisen esimerkiksi käytössä olevien muistien vaatiman tilan mukaan sopivaksi. Myös koko coolerin kiinnitysjärjestelmä on uusittu ja käytössä on Corsair HoldFast 2.0 Retention System, joka tukee AMD:n AM4- ja AM5-kantoja sekä Intelin LGA 1700 -kantaa.

Corsair A115 tulee saataville välittömästi ja se on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 114,90 euroon. Uutista kirjoittaessa varastot ovat tosin tyhjiä, mutta lisää tuotteita odotetaan lähetettäviksi heti maanantaina.

Lähde: Sähköpostitiedote, tuotesivut

Seagate julkisti maailman ensimmäisen Exos HAMR-kiintolevyn

Datakeskuksiin suunnattu kiintolevy hyödyntää ensimmäisenä Heat-Assisted Magnetic Recording -teknologiaa, joka Seagaten Mozaic 3+ -alustalla mahdollistaa yli 30 teratavun kapasiteetit.

Kiintolevyt ovat siirtyneet viime vuosina yhä syvemmälle SSD-asemien varjoon useimpien kuluttajien näkökulmasta. Niiden kehitys ei ole kuitenkaan päättynyt missään vaiheessa ja nyt Seagate on julkaissut maailman ensimmäisen HAMR-teknologiaa (Heat-Assisted Media Recording) hyödyntävän kiintolevyalustan ja Exos-kiintolevyn.

Seagate Mozaic 3+ on maailman ensimmäinen HAMR-teknologiaa hyödyntävä kiintolevyalusta ja sen pitäisi mahdollistaa yli 30 teratavun kiintolevyt. Alustaan kuuluu myös uusi 12 nanometrin luokan prosessilla valmistettava ohjainpiiri, jonka se kehuu olevan jopa kolme kertaa aiempia ohjaimiaan tehokkaampi.

Seagaten HAMR-asemissa käytetään perinteisten metallikiekkojen sijasta kymmentä lasikiekkoa rautaplatinaseoksella varustetuilla superhilakerroksilla. Uusien ”plasmonisen kirjoituspään” edellä kulkee nanokokoluokan laser, joka kuumentaa kirjoitettavan pinnan hetkellisesti kirjoituksen helpottamiseksi. Data luetaan viilenneiltä, kutistuneilta pinnoilta 7. sukupolven Spintronic-lukijalla, joka on Seagaten mukaan sekä maailman pienin että tarkin magneettikentänlukija.

HAMR-asemien luvataan tarjoavan suuremman kapasiteetin ohella myös parempia perättäisluku- ja kirjoitusnopeuksia sekä pienempää tehonkulutusta, mutta toisaalta satunnaislukujen IOPS-suorituskyky tulee laskemaan jonkin verran.

Seagaten ensimmäinen Mozaic 3+ -asema on Exos-sarja, mutta yhtiö ei tässä vaiheessa ole vielä kertonut kaikista sen yksityiskohdista. Asemia on toimitettu asiakkaille testi- ja validointikäyttöön viime kesästä lähtien ja tiettävästi ensimmäisen erän asemat ovat kooltaan 32 teratavua. Lisää tietoa on luvassa, kunhan sen pääasiakkaat ovat validoineet asemat omalta osaltaan ja yhtiö pääsee aloittamaan asemien massatoimitukset, eli myöhemmin kuluvan vuosineljänneksen aikana.

Lähde: Tom’s Hardware

CES 2024 -messuilla nähtiin hurja määrä MSI:n uutuustuotteita

QD-OLED-näyttöjen lisäksi MSI tuo markkinoille liudan muutakin elektroniikkaa pääkohdeyleisönään pelaajakunta.

Aiemmin tällä viikolla uutisoimme MSI:n uusista QD-OLED-pelinäytöistä, mutta taiwanilaisvalmistaja esitteli CES 2024 -messuilla koko joukon myös muita tuotteita niin pelaamiseen kuin hyötykäyttöönkin. Tässä uutisessa koostamme uutuustuotteet lyhyesti.

Esitellyt pelikannettavauutuudet ovat Titan 18 HX Gaming Laptop, Raider 18 HX Gaming Laptop ja Stealth 18 AI Studio Laptop. Kaikissa kolmessa mallissa on 18-tuumainen MiniLED-näyttö 3840×2160 pikselin UHD-tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella sekä parhaimmillaan RTX 4090 -näytönohjain. Titan 18 HX:ssä ja Raider 18 HX:ssä rullaa Intel Core i9 -prosessori, kun taas Stealth 18 AI Studiossa on sisällä Intel Core Ultra 9.

Lippulaivamalli Titan 18 HX tukee lehdistötiedotteen mukaan jopa 128 Gt:a DDR5-muistia ja 6 Tt:n SSD-tallennustilaa, vaikkakin sen tuotesivuilla mainitaan maksimimuistimääräksi 192 Gt. Titan 18 HX myös voitti CES 2024 Innovation Awards -palkinnon sekä Gaming & eSports- että Artificial Intelligence -kategoriassa. Kannettavissa on mukana MSI:n AI Engine- ja AI Artist -ohjelmistot. AI Engine osaa säätää esimerkiksi suorituskykyasetuksia, RGB-valaistusta ja näyttöasetuksia käynnissä olevan sovelluksen perusteella. AI Artist taas on kuvien luomiseen tarkoitettu AIGC-ohjelmisto (artificial intelligence generated content).

MSI:n uusi näytönohjainmalli on RTX 40 -sarjalaisten uunituoreiden Super-mallien vanavedessä GeForce RTX 4080 Super 16G Expert, jossa huomionarvoista on esimerkiksi Founders Editionia muistuttava tuuletinkonfiguraatio ja ruiskuvalettu alumiininen runko. Uudesta Intel Core Ultra -prosessorilla varustetusta MSI Claw A1M -käsikonsolista uutisoimme viime viikolla.

Pelipöytäkoneita MSI esitteli kolme eri mallia tekoälyominaisuuksilla höystettynä: MPG Trident AS 14th, MAG Infinite S3 14th ja MAG Codex 6 14th, jotka on varustettu 14. sukupolven Intel Core -prosessoreilla ja RTX 4070 -näytönohjaimilla. Tekoälyn osalta niissä tulee mukana MSI:n uusiin kannettaviinkin sisältyvät AI Engine- ja AI Artist -ohjelmistot.

MSI Cubi 6 1M ja Cubi 6 13M ovat minitietokonemalleja, jotka on varustettu Intelin uusilla Raptor Lake-U -prosessoreilla ja DDR5-muistilla. Niissä on kaksi Thunderbolt 4 -liitäntää, joista toinen pystyy tarjoamaan tietokoneelle sen tarvitseman virran näytön kautta. 13M-malli tukee lisäksi yritysmaailmaan suunnattua Intel vPro -teknologiaa. Tilavuudeltaan Cubi 6 -tietokoneet ovat alle litran.

MSI Project Zero tarjoaa niin emolevyjä kuin PC-koteloita, jotka on suunniteltu lähes kaapelittoman näköisen kokoonpanon luomiseen. Project Zero -emolevyissä virtaliitännät ovat taustapuolella, jolloin kaapeleiden läpivientiä ja taittamista emolevyn etupuolelle ei tarvita. Project Zero -kotelot on suunniteltu käytettäväksi näiden emolevyjen kanssa.

Project Zero -emolevyt:

  • Z790 Project Zero
  • B760M Project Zero
  • B650M Project Zero

Project Zero -kotelot:

  • MEG Maestro 700L PZ
  • MAG Pano 100 PZ -sarja
  • MAG Pano M100 PZ -sarja

Myös ”perinteisiä” PC-komponentteja esiteltiin. Ketjutettavia tuulettimia on tulossa myös MSI:ltä MPG EZ120 ARGB:n muodossa. Tuulettimien ketjutus eroaa hieman totutusta, sillä se on toteutettu erillisellä magneettiliittimellä, joka kiinnittyy tuuletinten liitoskohtaan. Uusia emolevyjä edustavat MPG Z790 Edge Ti Max WiFi sekä ylikellottajille suunnattu MEG Z790 Ace Max, joka voitti CES 2024 Innovation Award -palkinnon Computer Hardware & Components -kategoriassa.  Uudet virtalähdemallit ovat tehosyöpöille näytönohjaimille optimoidut 1000- ja 1250-wattiset MAG A1000GL PCIE5 ja MAG A1250GL PCIE5.

CES 2024 Innovation Awards -voittajia edustaa myös MAG Coreliquid E -nestejäähdytinsarja. Niin ikään Computer Hardware & Components -kategoriapalkinnon saaneelle jäähdytinmallistolle lupaillaan tavallista pidempää käyttöikää pumpun materiaalien ansiosta sekä parempaa vuotovarmuutta vahvistetuilla letkuliitoksilla.

Tallennustilan puolelle MSI:llä on tarjota sen vallankumoukselliseksi luonnehtimalla AIO-nestejäähdytyksellä varustettu M.2 SSD -asema Spatium M580 PCIe 5.0 NVME M.2 Frozr Liquid SSD, josta voi lukea lisää lyhyistä uutisistamme. PC-pelitarvikkeita tarjoaa MSI Gear -sarja langattomilla uutuustuotteillaan, joita ovat Strike-näppäimistö, Versa-hiiri ja Force-ohjain. Strike on varustettu responsiivisilla MSI Sonic -kytkimillä ja sille lupaillaan todella nopeaa kirjoitusnopeutta. Versa-hiiressä on 13 kustomoitavaa painiketta, jopa 26 000 DPI:n herkkyys ja se tukee langatonta Qi-latausta. Xbox-ohjaimena markkinoitu Force tarjoaa muun muassa vaihdettavat peukalotatit sekä kustomoitavat takapainikkeet.

MSI:n uusi mesh-reititinjärjestelmä Roamii tukee Wi-Fi 7:ää ja sitä markkinoidaan esimerkiksi 4K- ja 8K-striimaamiseen, verkkopelaamiseen sekä AR/VR-viihteeseen. Mesh-reitittimet yhdistyvät toisiinsa joko uudella MLO-tekniikalla tai langallisesti jopa 10 Gbps:n nopeudella.

Myöskään sähköautoilijoita ei ole unohdettu. MSI Smart EV AI -latausasema tunnistaa rekisterikilven tekoälyn avulla ja sitä voi käyttää myös mobiilisovelluksen tai pilvialustan kautta. Kaupalliseen käyttöön latausasemaan saa esimerkiksi mahdollisuuden QR-koodimaksamiselle. Lataustehoa se tuottaa jopa 14,4 kilowattia.

Lähde: MSI:n lehdistötiedote

Arm aikoo haastaa custom-Arm-ytimet uudella ”Blackhawk” Cortex-X:llä

18.1.2024 - 01:36 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Arm on poikkeuksellisesti vahvistanut täysin ulkopuolisen Patrick Moorheadin julkaisemien tietojen paikkansapitävyyden.

Kilpailu Arm-ytimien saralla on alkanut kiristymään Qualcommin liityttyä uudelleen omia ytimiä suunnittelevien yritysten joukkoon. Entuudestaan markkinoilla on jo Amazonin, Applen, NVIDIAn ja lukuisten muiden yritysten omia ytimiä, joiden lisäksi muun muassa AMD:n huhutaan suunnittelevan jälleen uutta Arm-ydintä.

Moor Insights & Strategyn Patrick Moorhead tietää kertoa, ettei Arm aio tyytyä kiristyvässäkään kilpailussa varasijoihin omilla ytimillään, vaan suunnittelee parhaillaan uuden sukupolven Cortex-X-ydintä, joka on muutakin kuin vain sukupolvipäivitys. Arm on poikkeuksellisesti vahvistanut ulkopuolisen lähteen eli tässä tapauksessa Moorheadin tiedot oikeiksi.

Armin uusi Blackhawk-koodinimeä totteleva Cortex-X-ydin, joka tullaan julkaisemaan loppuvuodesta ajoissa seuraavan sukupolven lippulaivajärjestelmäpiireihin. Ytimen tavoite on yksinkertaisimmillaan eliminoida suorituskykyerot valmistajien omien ytimien ja Armin ytimien välillä kertarykäyksellä.

Moorheadin mukaan Blackhawkin kerrotaan tuovan Geekbench 6 -testeissä suurimman IPC-loikan yhdessä vuodessa viiteen vuoteen. Sen pitäisi tarjota myös hyvää suorituskykyä laajojen kielimallien (LLM) kanssa ja Armin kerrotaan sanoneen sen Cortex-prosessoreiden olevan tällä hetkellä ykkösprioriteetti tekoälyohjelmoijille. Tällä on merkitystä etenkin datakeskuksissa, joissa tekoälypäättelytehtäviä suoritetaan myös prosessoriytimillä.

Arm tulee kertomaan Blackhawk-ytimistään itse lähempänä niiden julkaisua.

Lähde: Moor Insights & Strategy, TechPowerUp

Turtle Beach julkaisi VelocityOne Race -ratti-poljinsetin suoravetomoottorilla

Windows- ja Xbox-yhteensopiva rattipoljinsetti sisältää USB-C-liitäntöjä myös tulevia laajennusosia varten.

Oheislaitevalmistaja Turtle Beach päätti odottaa ohi CES-messujen oman tuoreimman julkaisunsa kanssa. Yhtiö julkaisi joulukuussa uuden VelocityOne Flightdeck HOTAS-järjestelmän ja täydentää sarjaa nyt uudella Race-ratti-poljinsetillä.

VelocityOne Racen ratti on varustettu K:Drive-suoravetomoottorilla, mikä takaa suoran palautteen peleistä rattia puristaviin käsiin. Ratin liikkeitä luetaan Hallin ilmiötä hyödntävillä sensoreilla. Xbox-ohjaimen standardit painikkeet on ripoteltu erikoisesti ratin keskiön eri puolille ja ilmeisesti liipasimet on muutettu painikkeiksi. Heti ratin takaa löytyy Mag-Shift -vaihdeviikset ja analogiset kytkinviikset. Ratti ja moottori on listattu erillisiksi tuotteiksi, mikä vihjaa mahdollisuudesta erilaisiin ratteihin tulevaisuudessa.

Ratin takaa moottoriyksikön etulaidastapilkistää verrattain kookas Race Management Display -näyttö, joka näyttää reaaliaikaista telemetriaa sitä tukevissa peleissä. Se mahdollistaa myös ratin ja poljinten konfiguroinnin suoraan laitteessa itsessään. Moottorirungon oikealta puolelta löytyy puolestaan irrotettava VelocityOne Control Unit, joka tarjoaa Engine Startiksi naamioidun virtapainikkeen ja suoravetomoottorin sammutuspainikkeen, kolme pyöriteltävää kytkintä, neljä painiketta sekä viisi on/off-kytkintä, joista yksi on piilotettu avattavan muovikannen alle.

Poljinalusta tarjoaa metallisen suojalevyn jalkojen alle sekä säädettävät jousitetut kaasu- ja kytkinpolkimet, joista ainakin jälkimmäisen voi kääntää alas pois käytöstä häiritsemästä. Keskeltä löytyvä jarrupoljin käyttää Dynamic Brake-Tek Load Cell -teknologiaa.

Ratti kytketään tietokoneeseen USB-A-USB-C-johdolla ja se tarjoaa yhteensä neljä USB-C-liitäntää oheislaitteille. Polkimet vievät oletuksena yhden ja Control Unit toisen niistä. Suoravetomoottori saa virtansa 24 voltin muuntajasta omalla liittimellään.

Turtle Beach VelociyOne Race -ratti-poljinsetti saapuu myyntiin 26. helmikuuta mutta se on ennakkotilattavissa välittömästi. Yhtiön omassa EU-verkkokaupassa sen ennakkotilaushinta on 699,99 euroa. VelocityOne Race toimii Xbox One-, Xbox Series -konsoleilla sekä Windows-tietokoneilla.

Lähde: Lehdistötiedote

Asus julkaisi pelikäyttöön suunnatun ROG NUC -minitietokoneen

NUC-tietokoneet ovat viime syksystä saakka olleet Asuksen heiniä Intelin lopetettua niiden valmistuksen, mutta ROG-tavaramerkin alla niitä ei ole tätä ennen nähty.

Viime viikon CES 2024 -messuilla Asus esitteli joukon ROG-pelituoteuutuuksia – kuten uudet OLED-pelinäytöt – ja monelle harrastajalle mieleinen julkaisu oli varmasti ROG NUC, joka on minikokoinen mutta tehokas pelitietokone modernilla raudalla. NUC (Next Unit of Computing) on yli kymmenen vuotta sitten Intelin lanseeraama minitietokoneiden tuotesarja, joka siirtyi viime vuonna Asuksen repertuaariin.

Uuden ROG NUC:n suorituskykyisempi versio on varustettu Intelin Core Ultra 9 185H -prosessorilla ja RTX 4070 -näytönohjaimella, kun taas vaihtoehtoisessa kokoonpanossa raksuttaa Core Ultra 7 155H ja RTX 4060. RAM-muistipaikkoja ROG NUC:ssa on kaksi, joihin voi asentaa jopa 64 gigatavua DDR5-muistia. PCIe 4.0 -sukupolven M.2 SSD -asemille on kolme paikkaa. Kompakti 2,5 litran kotelo on suunniteltu käytettäväksi ilman työkaluja ja sen voi asettaa joko pysty- tai vaaka-asentoon. Painoa tietokoneella on vain 800 grammaa ja mitoiltaan se on 144 x 112 x 41 mm (L x S x K). Kyljessä komeilee luonnollisesti ROG-logo, jonka valaistus on Asuksen Aura Sync -työkalulla säädettävissä.

Saatavuudesta ja hinnasta Suomessa ei vielä ole tietoa.

Lähde: Asuksen CES 2024 -livelähetys, Tuotesivu

Samsung julkisti odotetusti uudet Galaxy S24 -sarjan älypuhelimensa – fokus tekoälyssä

Uusille Galaxy S24 -sarjan puhelimille luvataan ohjelmistopäivityksiä peräti seitsemän vuoden ajaksi.

Samsung on julkistanut juuri San Josessa Yhdysvalloissa järjestetyssä Galaxy Unpacked -tapahtumassa uudet Galaxy S24 -sarjan lippulaivapuhelimensa. Mallistossa on viime vuoden tapaan ikään kuin ”kahden kerroksen väkeä”, jopa aiempaa korostetummin eroin. Malliston huipulla on Galaxy S24 Ultra, joka poikkeaa kulmikkaammalla ”Notemaisella” muotoilullaan Galaxy S24 ja S24+-malleista. Uutena erona tämän vuoden Ultra-mallissa on myös eri järjestelmäpiiri.

Ohjelmistopuolella Samsung on keskittynyt erityisesti Galaxy AI -tekoälyominaisuuksien lanseeraamiseen. Samsung on pyrkinyt tuomaan uusiin S24-malleihin useita käyttäjän arkisia toimia helpottavia tekoälytoimintoja, joista osa hyödyntää laitteen sisäistä tekoälyprosessointia ja osa pilviprosessointia. Esimerkkejä uusista tekoälyominaisuuksista ovat mm. kuvan reunojen täydentäminen kuvaa suoristaessa, tekoälyn avulla luotavat taustakuvat, muistiinpanotekstien automaattinen ryhmittely, kirjoitettavien viestien sisällön automaattinen mukauttaminen eri tyyliseksi sekä puheluiden reaaliaikainen kääntäminen ja litterointi. Halutessaan käyttäjä voi estää kaiken pilvessä tapahtuvan tekoälyprosessoinnin.

Uutta on myös aiempaakin pidempi ohjelmistotuki – päivityksiä luvataan 7 vuotta sekä Android-versioiden että tietoturvakorjausten osalta. Käyttöjärjestelmänä on Android 14 sekä uusin One UI 6.1 -versio.

Samsung on hienosäätänyt S24 Ultran muotoilua ja se on nyt hieman aiempaakin kulmikkaampi sekä näytön pyöristetyistä pitkistä sivuista on luovuttu. Lisäksi puhelimen runko on nyt valmistettu titaanista Applen iPhone 15 Pro -malliston tapaan, joskin Samsung on päätynyt kehyksessä hieman karheampaan hiekkapuhallettuun viimeistelyyn. Ultra on edeltäjäänsä aavistuksen lyhyempi ja ohuempi, mutta vajaan millin leveämpi (tasapintaisesta näytöstä johtuen).

Ultran 6,8-tuumaisen näytön useimmat tekniset ominaisuudet ovat pysyneet hyvin vastaavina, mutta näytön reunukset ovat kaventuneet, näytössä on uusi heijastuksia suodattava Gorilla Glass Armor- lasi ja pistemäinen maksimikirkkaus on nostettu 2600 nitiin. Ultrassa on Suomen markkinoilla kolmikon ainoana puhelimena Snapdragon 8 gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiiri ja sitä jäähdytetään kooltaan 1,9-kertaiseksi kasvatetulla höyrykammiolla.

Kamerapuolella Samsung on viilannut toteutusta jonkin verran, sillä 10x telekamera on korvattu 5x-telekameralla. Samsungin mukaan uudella toteutuksella 1x-10x-polttovälialueella saadaan kokonaislaatuisesti parempaa kuvanlaatua ja että uudella 50 megapikselin 5x-telekameralla voidaan ottaa häviöttömästi 10x zoomia vastaavia otoksia 12 megapikselin koossa. Samsung kertoo myös parantaneensa hämäräkuvauksen laatua telepolttovälejä käyttäessä.

Samsung Galaxy S24 Ultran tekniset tiedot:

  • Fyysiset mitat: 162,3 x 79 x 8,6 mm
  • Paino: 233 grammaa
  • Rakenne: titaanirunko, Gorilla Glass Armor edessä ja takana, IP68
  • 6,8” 1440 x 3120 LTPO AMOLED -näyttö, 501 PPI, adaptiivinen 120 Hz (1–120 Hz), 2600 nit (pistemäinen)
  • Snapdragon 8 gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiiri
    • 1 x 3,39 GHz Prime X1 -ydin
    • 3 x 3,1 GHz Gold -ydin
    • 2 x 2,9 GHz Titanium-ydin
    • 2 x 2,2 GHz Silver-ydin
  • 12 Gt LPDDR5X RAM-muistia
  • 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt UFS 4.0 -tallennustilaa
  • 5G, LTE, Dual 5G SIM
  • Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, LTE, Ultra Wide Band
  • Neloistakakamera:
    • 200 megapikselin pääkamera (Isocell HP2), f1.7, 85° kuvakulma, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (IMX564), F2.2, 120° kuvakulma
    • 10 megapikselin 3x-telekamera, f2.4, 36° kuvakulma, OIS
    • 50 megapikselin 5x-telekamera (IMX854), f3.4, 22° kuvakulma, OIS
  • 12 megapikselin etukamera (Isocell 3LU), f2.2, 80° kuvakulma, PDAF
  • 5000 mAh:n akku, USB-C, 45 watin pikalataus (65 % 30 min), langaton lataus, Wireless PowerShare
  • Android 14, One UI 6.1, 7 Android-versiopäivitystä, 7 vuotta tietoturvakorjauksia

Galaxy S24 ja S24+ perustuvat viime vuoden tapaan pitkälti keskenään samoille pohjille ja suurimpana erona niiden välillä on näyttö- ja akkukoko, RAM-muistin määrä sekä latausteho. Erona Ultra-malliin niiden järjestelmäpiirinä toimii Suomen markkinoilla Samsungin oma Exynos 2400 -piiri, joka tarjoaa 10 prosessoriydintä sekä AMD RDNA 3 -arkkitehtuuriin perustuvan Xclipse 940 -grafiikkasuorittimen.

Uudistuksena molempien mallien näyttökoko on kasvanut tuuman kymmenyksellä, mutta siitä huolimatta ulkomitat eivät ole kasvaneet mainittavasti. Parannuksena viime vuodesta näytöt tukevat nyt adaptiivista virkistystaajuutta laajemmalla 1-120 Hz:n alueella. Lisäksi merkittävänä muutoksena plus-mallin resoluutio on kasvatettu samalle QHD+-tasolle Ultra-mallin kanssa. Yhteyspuolella Ultrasta löytyvä Wifi 7 -tuki puuttuu edullisemmista malleista.

Kameratoteutus on pysynyt teknisesti muuttumattomana viime vuodesta – parannuksia on tullut lähinnä prosessoinnin saralle. Akun kapasiteetti on kasvanut molemmissa malleissa hieman viime vuodesta. Maksimilataustehot ovat sen sijaan pysyneet entisellään – Samsung perustelee valintaa akun eliniän pidentämisellä. Plus-mallissa latausteho on korkeampi kuin perusmallissa.

Samsung Galaxy S24:n & S24+:n tekniset tiedot:

  • Fyysiset mitat:
    • GS24: 147 x 70,6 x 7,6 mm
    • GS24+: 156,5 x 75,9 x 7,7 mm
  • Paino:
    • GS24: 167 grammaa
    • GS24+: 196 grammaa
  • Rakenne: alumiinirunko, Gorilla Glass Armor edessä ja takana, IP68
  • Näyttö:
    • 6,2” 1080 x 2340 LTPO AMOLED -näyttö, 416 PPI, adaptiivinen 1-120 Hz, 2600 nit (pistemäinen)
    • 6,7” 1440 x 3120 LTPO AMOLED -näyttö, 509 PPI, adaptiivinen 1–120 Hz, 2600 nit (pistemäinen)
  • Samsung Exynos 2400 -järjestelmäpiiri
  • Käyttömuisti:
    • GS24: 8 Gt LPDDR5X RAM-muistia
    • GS24+: 12 Gt LPDDR5X-muistia
  • 128 tai 256 Gt UFS 4.0 -tallennustilaa (Plus-mallissa lisäksi 512 Gt)
  • 5G, LTE, Dual 5G SIM
  • Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, NFC
  • Kolmoistakakamera:
    • 50 megapikselin pääkamera (Isocell GN3), F1.8, 85° kuvakulma, OIS, Dual Pixel AF
    • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (IMX564), f2.2, 120° kuvakulma
    • 10 megapikselin 3x-telekamera (Isocell 3K1), f2.4, 36° kuvakulma, OIS
  • 12 megapikselin etukamera (Isocell 3LU), f2.2, 80° kuvakulma, PDAF
  • Akku & lataus:
    • GS24: 4000 mAh akku, USB-C, 25 W pikalataus (50 % 30 min), langaton lataus, Wireless PowerShare
    • GS24+: 4900 mAh USB-C, 45 W pikalataus (65 % 30 min), langaton lataus, Wireless PowerShare
  • Android 14, One UI 6.1, seitsemän Android-versiopäivitystä, 7 vuotta tietoturvakorjauksia

Galaxy S24 -mallisto tulee ennakkotilattavaksi välittömästi ja kauppoihin 30. tammikuuta. Suositushinnat ovat Suomessa seuraavat:

  • Galaxy S24:
    • 8 & 128 Gt 949 €
    • 8 & 256 Gt 1009 €
  • Galaxy S24+:
    • 12 & 256 Gt 1199 €
    • 12 & 512 Gt 1329 €
  • Galaxy S24 Ultra:
    • 12 & 256 Gt 1499 €
    • 12 & 512 Gt 1629 €
    • 12 Gt & 1 Tt 1869 €

Ennakkotilaustarjouksena 30. tammikuuta asti pykälää suurempi muistiversio on tarjolla edullisemman hinnalla. Suomessa myytävät perusvärivaihtoehdot ovat musta, harmaa, violetti ja keltainen. Lisäksi Samsungin sivujen kautta on tarjolla lisää erikoisvärivaihtoehtoja.

Lähde: Samsung