Video: Pikatestissä NVIDIAn GeForce RTX 3090 Founders Edition

Videolla esitellään ja testataan pikaisesti NVIDIAn oma 1589 euron hintainen GeForce RTX 3090 Founders Edition -näytönohjain.

NVIDIAn omien GeForce RTX 3080- ja 3090 Founders Edition -näytönohjaimen saatavuus on ollut äärimmäisen rajoitettua ja jälkimmäistä ei tainnut saada edes ostettua Suomesta myyntiintulon yhteydessä.

Saimme io-techin testilabraan suoraan NVIDIAlta GeForce RTX 3090 Founders Edition -näytönohjaimen. Tutustumme videolla näytönohjaimeen, vertailemme sitä muun muassa kokonsa puolesta GeForce RTX 3080 Founders Edition- ja Asuksen ROG Strix 3090 -näytönohjaimiin ja lopuksi ajamme pikaiset testit (suorituskyky, lämpö, melu, tehonkulutus ja ylikellotus).

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

AMD julkaisee tänään uudet Ryzen-prosessorit – io-tech seuraa livenä

AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su kertoo uusista Zen 3 -prosessoreista alkaen kello 19.00.

AMD julkaisee tänään kello 19:00 uudet Zen 3 -prosessorit. io-tech tulee seuraa julkaisua tiiviisti ja lähetämme samanaikaiseti kisastudiomaisen livestream-lähetyksen YouTube-kanavallamme.

Sun odotetaan kertovan yksityiskohtia uudesta Zen 3 -arkkitehtuurista sekä siihen perustuvien Ryzen-prosessoreiden ominaisuudet, myyntiintuloajankohdan ja hinnat.

Where Gaming Begins -tapahtuma on nähtävissä AMD:n Youtube-kanavalla.

io-tech seuraa AMD:n julkaisutilaisuutta Youtubessa suorana lähetettävässä kisastudiossa klo 18:30 alkaen. Spekuloimme etukäteen tulevaa julkaisua ennakkovuotojen pohjalta sekä seuraamme ja kommentoimme AMD:n live-striimiä ja vedämme lopuksi yhteen julkaistutilaisuuden annin. Studiossa ovat äänessä Sampsa ja Petrus.

Tilaamalla io-techin Youtube-kanavan ilmaiseksi ja klikkaamalla kelloikonia, saat ilmoituksen, kun lähetys alkaa.

Katso io-techin live-striimi Youtubessa

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 456.71 -ajurit näytönohjaimilleen

Uusien ajureiden merkittävin uudistus on virallinen Game Ready -leima Call of Duty: Black Ops Cold War -pelin beetaversiolle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 456.71 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön työpöytänäytönohjaimia Kepler-arkkitehtuurista ja mobiilinäytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Vaikka ajureiden versionumero on sama, kuin hiljattain julkaistuissa Hotfix-ajureissa, ei kyse ole samoista ajureista.

GeForce 456.71 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen Game Ready -leima Call of Duty: Black Ops Cold War -pelin beetaversiolle. Lisäksi mukana on NVIDIA Reflex -tuki samaiselle beetaversiolle. Call of Duty: Black Ops Cold War -pelin beeta alkaa reilun viikon kuluttua 15. lokakuuta.

Tuttuun tapaan ajureissa korjataan myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa liiskattuja bugeja ovat Divinity: Original Sin 2 Definite Editionin heikompi suorituskyky Hardware-accelerated GPU Scheduling -ominaisuus päällä, pelien mahdollinen käynnistyminen mustaan ruutuun FreeSync/Adaptive-sync-näytöillä, kun G-Sync on käytössä, sekä Fortnite-pelin kaatuilu kannettavilla, kun käytössä on kiihdytettyä säteenseurantaa hyödyntävät varjoat ja heijastukset. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi Fortniten kaatuilu BSOD-ruutuun 4K-resoluutiolla, YouTube-videoiden tökkiminen vieritettäessä sivua sekä vanhat tutut Forza Motorsport 7 -pelissä tietyillä radoilla kanttareissa esiintyvät mustat viivat. Voit tutustua ajureihin tarkemmin NVIDIAn artikkelissa ja lukea kaikista muutoksista ajureiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Sony julkaisi PlayStation 5 -konsolin purkuvideon

Video antaa muun muassa ensisilmäyksen pitkulaiseen järjestelmäpiiriin.

Uuden sukupolven konsolit julkaistaan jo reilun kuukauden kuluttua. Microsoftin konsoli on nähty jo joka kulmasta ja osissa, mutta Sony on pantannut oman konsolinsa teknisiä ratkaisuja viimeiseen asti. Nyt yhtiö on julkaissut vihdoin purkuvideon tulevasta PlayStation 5 -konsolistaan, mikä antaa samalla ensi silmäyksen muun muassa AMD:n kanssa suunniteltuun semi-custom APU-piiriin.

PlayStation 5:n sydämenä sykkii AMD:n semi-custom APU-piiri. Odotusten mukaisesti monoliittinen piiri on malliltaan huomattavan pitkulainen. Sen sisään on upotettu muun muassa kahdeksan maksimissaan 3,5 GHz:n Zen 2 -prosessoriydintä ja RDNA2-arkkitehtuuriin perustuva 36 Compute Unit -yksikön, maksimissaan 2,23 GHz:n kellotaajuudella toimiva grafiikkaohjain. APU-piirin GDDR6-muistiväylä on yhteensä 256-bittinen ja sen jatkeena olevat 16 gigatavua muistia on sijoitettu kehään APU-piirin ympärille emolevyn selkäpuolella. Sonyn oma SSD-ohjain ja sen NAND-sirut on juotettu suoraan muutoin verrattain paljaalle emolevylle.

Konsolin kyljet ovat avattavissa ilman työkaluja, mutta mikäli konsolin jalusta on kiinni tarvitaan purkamiseen yksi talttapäinen ruuvimeisseli. Konsolin kyljet on avattava toisen SSD-aseman lisäämiseksi sekä pölyjen imuroimiseksi järjestelmän pölynkeräimistä. SSD-aseman paikkaan sopii standardit PCIe 4.0 -M.2-SSD-asemat, mutta niiden jäähdytys ei videon perusteella voi olla kovin korkea. Sony tulee ilmoittamaan myöhemmin yhteensopivat kolmansien osapuolten SSD-asemat.

Kuorten alta paljastuu SSD-luukun lisäksi massiivinen 45 mm korkea ja 120 mm halkaisijaltaan oleva radiaalituuletin piilotettuna sormisuojien taakse. Konsoli vetää ilmaa sisään sen etupuolen raoista ja koko konsolin takalaita on pyhitetty ilman ulostulolle. Jäähdytysjärjestelmään sisältyy erillinen pölynkeräin, jonka voi imuroida tyhjäksi kahdesta tyhjennysaukosta. Tuuletin puhaltaa ilmaa kookkaan alumiinisiilen läpi. Lämpö johdetaan siileen neljällä lämpöputkella, jotka ovat yhtiön mukaan yhtä tehokkaita, kuin höyrykammio. Sony käyttää APU-piirin ja siilen välissä lämpötahnan sijasta nestemetallia.

PlayStation 5 -konsolin strategiset mitat ovat 140 x 390 x 260 mm (leveys, korkeus, syvyys). Sen I/O-liitännät on jaettu konsolin etu- ja takapuolelle. Konsolin etupuolelta löytyy yksi USB Type-C- ja yksi Type-A -liitäntä, kun takapuolella on kaksi USB Type-A -liitintä, verkkoliitin, HDMI-liitin sekä virtaliitin.

Intel varmisti 11. sukupolven Core-prosessoreiden julkaisuaikataulun (Rocket Lake)

Intelin John Boninin mukaan yhtiö tulee julkaisemaan uudet 11. sukupolven työpöytäprosessorit PCIe4-tuen kera ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Intelin Client Computing Groupin Desktop, Workstations and Gaming -siiven johtaja John Bonini on julkaissut blogipostauksen Medium-palvelussa. Blogissaan Bonini käy läpi Intelin panostusta pelaamiseen ja paljastaa samalla 11. sukupolven Rocket Lake -prosessoreiden julkaisuaikataulun.

Boninin mukaan pelaaminen on ollut aina tärkeä osa Inteliä ja yhtiön tekevän jatkuvasti yhteistyötä lukuisten eri kehittäjien kanssa. Viime aikojen peleistä hän nosti esiin Microsoftin uuden Flight Simulator -pelin, jossa se auttoi Software Masked Occlusion Culling -teknologian käyttöön otossa ja pelin suorituskyvyssä integroiduilla grafiikkaohjaimilla, Gears Tacticsin, jossa yhtiö auttoi Coalition -studiota Variable Rate Shading- ja Asynchronous Compute -teknologioiden optimoinnissa, sekä SEGA:n Creative Assemblyn Total War Saga: Troyn, jossa se auttoi studiota optimoimaan pelin suorituskykyä Intelin 10. sukupolven Core-prosessoreilla.

Blogin mielenkiintoisin osuus löytyy kuitenkin sen lopusta. Intel julkaisi 10. sukupolven Comet Lake -koodinimelliset, näillä näkymin viimeiset Skylake-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit toukokuun lopulla. Uutta sukupolvea on luvassa poikkeuksellisen nopealla aikataululla, sillä Boninin mukaan yhtiö tulee julkaisemaan uudet Rocket Lake -koodinimelliset prosessorit PCI Express 4.0 -tuen kera vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Tämänhetkisten tietojen mukaan prosessoreissa tulee olemaan maksimissaan kahdeksan Sunny- tai Willow Cove -ydintä sovitettuna 14 nanometrin valmistusprosessille. Cove-sarjan ytimiä on käytetty aiemmin vain 10 nanometrin Ice Lake- ja Tiger Lake -arkkitehtuuriin perustuvissa prosessoreissa. 11. sukupolven Core-prosessorit tulevat sopimaan nykyisille Z490-emolevyille, joista osalle on luvattu myös PCIe4-tuki, kunhan prosessori on oikea. Viimeisimmät huhut vihjaavat Intelin kuitenkin valmistelevan Rocket Laken rinnalle myös uusia 500-sarjan emolevyjä.

Lähde: Intel @ Medium

Silverstone julkisti uuden 750 wattisen SFX-virtalähteen ja muistutti tulevasta 1000 watin SFX-L-mallista

Silverstonen SX750 SFX sijoittuu 750 watin tehollaan tukevasti tehokkaimpien joukkoon pienikokoisten SFX-virtalähteiden kategoriassa.

Silverstone on tänään julkistanut uuden pienikokoisen 750 watin SFX-virtalähteen – SX750 SFX. Virtalähde on varustettu 80+ Platinum -sertifioinnilla, joka takaa sen yltävän 92 prosentin hyötysuhteeseen vielä 50 prosentin rasituksessakin 230 voltin jännitteellä. Virtalähde asettuu valmistajan suuritehoisimmaksi SFX-virtalähteeksi 50 watin erolla vanhempaan niin ikään 80+ Platinum -sertifioituun SX700-PT—malliin verrattuna.

750 watillaan Silverstonen uutuus sijoittuu tukevasti SFX-virtalähteiden terävimpään kärkeen. Käytännössä SX750 SFX:lle ei ole markkinoilla tällä hetkellä muita yhtä korkeaan teholuokkaan pääseviä kilpailijoita, kuin Corsairin SF750, joka Silverstonen tavoin on varustettu 80+ Platinum -luokituksella. Kooltaan virtalähde on SFX-standardin mukaisesti 100 mm syvä, 125 mm leveä ja 63,5 mm korkea. Muilta ominaisuuksiltaan SX750 SFX on suhteellisen perinteinen lippulaivatason virtalähde. SX750 SFX on täysin modulaarinen, virtalähteen 92 mm:n tuuletin käynnistyy vasta rasituksen ylittäessä noin 250 watin tason ja jännitevaihtelun luvataan pysyvän 3 prosentin sisällä.

Samassa yhteydessä Silverstone muistutti kuluttajia myös tulevassa olevasta 1000-watin SFX-L-kokoluokan virtalähteestä. Kyseessä on jopa 200 wattia valmistajan tämän hetken tehokkainta SFX-L-virtalähdettä, SX800-LTI:tä, tehokkaampi uutuus, jota Silverstone on esitellyt alun perin jo vuoden 2019 Computex-messuilla. Valitettavasti yhtiö ei kertonut miten nopealla aikataululla 1000 wattista uutuutta on lupa odottaa.

Silverstone ei paljastanut vielä SX750 SFX:n hintaa, kuten myöskään tarkempaa myyntiintuloaikataulua, mutta oletettavasti virtalähde saapuu myyntiin lähiaikoina.

Lähde: Silverstone (1), (2)

Corsairilta uusi edullinen langaton Katar Pro Wireless -pelihiiri

Katar Pro Wireless tarjoaa noin 50 euron suositushintaan pienehkön koon, 96 gramman painon ja Corsairin omaa Slipstream-teknologiaa hyödyntävän langattoman toteutuksen.

Corsair julkaisi tänään uuden edulliseen hintaluokkaan tähtäävän langattoman Katar Pro Wireless -pelihiiren. Katar Pro Wireless on suhteellisen kompakti symmetrisesti muotoiltu hiiri, joka tarjoaa valmistajan omaa Slipstream-teknologiaa käyttävän langattoman yhteyden. Paristokäyttöisen ja 96 grammaa painavan hiiren suositushinta on vain 49,99 euroa ja sen myötä se asettuukin langattomien pelihiirten edullisempaan päähän.

Kooltaan Katar Pro Wireless on 37,8 x 64,2 x 115,8 mm (korkeus x leveys x pituus), eli se on suhteellisen pienikokoinen. 96 gramman painollaan hiiri asettuu selvästi nykyisiä huippukeveitä hiiriä painavammaksi, mutta osa siitä selittyy jo langattomuudella. Symmetrisen muotoilun, pienehkön koon, paristokäyttöisyyden ja edullisen hinnan myötä Katar Pro Wirelessin selkein kilpakumppani lienee Logitechin langaton G305 -pelihiiri.

Katar Pro Wireless tarjoaa kuusi Corsairin iCUE-ohjelmiston kautta ohjelmoitavissa olevaa näppäintä ja 10 000 DPI:n tarkkuuteen yltävän PixArtin PMW3325-sensorin. Kalliimmissa langattomissa hiirissä usein tavattavan ladattavan akun sijaan Katar Prosta löytyy paikka AA-kokoiselle paristolle ja yhdellä paristolla hiirelle luvataan parhaimmillaan 135 tunnin käyttöaikaa. Hiirestä löytyy myös varsin hillitty sininen valaistus, joka on sijoitettu DPI-valintapainikkeeseen.

Samaan aikaan Corsair julkaisi valikoiduille markkinoille myös langallisen Katar Pro -mallin. Muotoilultaan hiiri on identtinen langattoman mallin kanssa, mutta painoa valmistaja on saanut pudotettua 69 grammaan, minkä lisäksi langattoman mallin DPI-painikkeessa sijainnut valaistus on siirretty hiiren rullaan. Myös hiiren sensori on vaihdettu valmistajan mukaan PixArtin custom-sensoriin 12 400 DPI:n tarkkuudella.

Corsair Katar Pro Wireless on saatavilla välittömästi 49,99 euron suositushintaan. Langallinen Corsair Katar Pro tulee saataville vain valikoiduilla markkinoilla, joihin Suomi ei ainakaan toistaiseksi kuulu.

Lähde: Corsair

Razer julkaisi uudet kolmannen sukupolven versiot mekaanisista BlackWidow-näppäimistöistään

Uutuusmallien myötä Razer on siirtynyt käyttämään BlackWidow-sarjassaan kaksoisvalettuja ABS-muovisia näppäinhattuja.

Razer on julkaissut tänään seuraajat BlackWidow -näppäimistösarjalleen. Uudet mekaaniset BlackWidow V3 ja BlackWidow V3 Tenkeyless toimivat käytännössä seuraajina valmistajan vanhemmille täysikokoisille BlackWidow ja tenkeyless-kokoisille BlackWidow Tournament edition -malleille.

Ulkonäöllisesti näppäimistöt on tunnistettavissa Razerin tuotteiksi, mutta kehitystäkin on tapahtunut. Edelliseen BlackWidow-malliin nähden V3 on lisännyt täysikokoiseen versioon oikeaan ylälaitaan digitaalisen rullan ja medianäppäimet, minkä lisäksi täysikokoisen uutuusmallin mukana toimitetaan rannetuki. BlackWidow V3 tulee saataville myös vaaleanpunaisena Quartz-värinä.

Tenkeyless-malli eroaa perusmallista nimensä mukaisesti puuttuvan numeronäppäimistön myötä. Numeronäppäimistön lisäksi joukosta on karsittu pois erilliset medianäppäimet sekä digitaalinen rulla, jotka sijaitsevat perusmallissa numeronäppäimistön yläpuolella, ja mukana toimitettava rannetuki.

Muilta osin näppäimistöt ovat yhteneviä tarjoten alumiinisen rakenteen, N-key-roll-overin ja runkoon rakennetut kaapelinhallintaurat. Näppäinhatuissa Razer on siirtynyt käyttämään kaksoisvalettua (DoubleShot) ABS-muovia, minkä myötä näppäinten kirjainten ei pitäisi kulua ikinä pois toisin kuin perinteisistä maalatuista hatuista. Razerin tiedotteen mukaan tuplavaletut hatut olisivat tenkeyless-mallin osalta tarjolla ainoastaan yhdysvaltalaisella näppäinasettelulla, mutta näppäimistöä itseään on kuitenkin saatavilla myös pohjoismaisella asettelulla, joten tiedotteen pohjalta kotimaisen asettelumme näppäinmateriaali jää tenkeyless-näppäimistön osalta hieman hämärän peittoon.

Molempiin uutuusnäppäimistöihin voi aiemmin julkaistun langattoman BlackWidows V3 Pron tapaan valita Razerin omat vihreät tai keltaiset mekaaniset kytkimet läpikuultavalla paketoinnilla, jonka pitäisi parantaa näppäimistöjen RGB-taustavalaistuksen näkyvyyttä. Razerin vihreät kytkimet ovat ääneen klikkaavat ja niissä on selkeä tuntopiste, kun taas keltaiset kytkimet ovat lineaariset tuntopisteettömät kytkimet. Molempiin kytkimiin on BlackWidow V3 -sarjassa lisätty silikoniset vaimentimet hiljentämään näppäinten ääntä. Totuttuun tapaan kytkimet tarjoavat 80 miljoonan painalluksen eliniän.

Razerin BlackWidow V3 ja BlackWidow V3 Tenkeyless ovat molemmat saatavilla välittömästi. BlackWidow V3:n Euroopan suositushinta on 149,99 euroa ja BlackWidow V3 Tenkeylessin 109,99 euroa. Näppäimistöt ovat saatavilla myös pohjoismaisella näppäinasettelulla

Lähde: Razer

Arvonta: Voita OnePlus Nord -puhelin ja OnePlus Buds -kuulokkeet

7.10.2020 - 11:57 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (9)

Arvomme lukijoidemme ja Youtube-kanavamme katselijoiden kesken OnePlussan Nord-älypuhelimen, kolme suojakuorta ja OnePlus Buds -kuulokkeet.

Kaupallinen yhteistyö OnePlussan kanssa

Arvontaan osallistuminen on ilmaista, eikä edellytä ostamaan mitään. Osallistumistietoja ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin arvontaan. Ohjeet arvontaan osallistumiseksi löytyy alla olevalta videolta.

Palkintona arvonnassa on OnePlussan parempi 12/256 gigatavun ja 499 euron hintainen OnePlus Nord -älypuhelin, joka on varustettu 6,44-tuumaisella AMOLED-näytöllä, Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä ja takapuolen neljän kameran järjestelmällä sekä kolme suojakuorta ja langattomat OnePlus Buds -kuulokkeet.

Arvontaan osallistutaan gleam.io-sivuston kautta syöttämällä nimi ja sähköpostiosoite ja vierailemalla OnePlus Suomen Instagram-sivuilla (pelkkä vierailu riittää, ei ole pakko seurata).

Arvonnan osallistumisaika päättyy 18.10.2020 klo 23:59. Osallistujan tulee asua Suomessa ja palkinto toimitetaan vain Suomeen. Voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti, jos voittajaa ei tavoiteta viikon kuluessa, arvotaan toinen voittaja. Kun voittaja on tavoitettu, siitä ilmoitetaan io-techin Youtube-kanavan yhteisösivulla.

Lue io-techin testiartikkeli OnePlus Nord -puhelimesta.

Apple julkistaa uudet iPhone 12 -älypuhelimet 13. lokakuuta

Medialle lähettämissä kutsuissaan Apple viittaa nopeuteen, mutta aiempien analyytikkolausuntojen valossa 120 hertsin näyttöjä ei vielä uusissa iPhoneissa nähdä.

Apple julkaisee uudet iPhone-mallistonsa yleensä syksyisin. Tänä vuonna julkistusta odotettiin perinteiseen tapaan jo syyskuussa, mutta näimmekin tuolloin vain uudet iPadit, Apple Watchit ja ensimmäistä kertaa historiassa uuden iOS-version ilman uutta älypuhelinta. Nyt Apple on kuitenkin varmistanut seuraavan julkistustilaisuuden tapahtuvan 13. lokakuuta ja uuden iPhone 12 -malliston julkaisua kyseisessä tilaisuudessa voi pitää käytännössä varmana.

Tilaisuus esitetään jo aiemmista tämän vuoden esityksistä tuttuun tapaan videona Applen kotisivuilla. Medialle lähetetyt kutsut alkavat sanoilla ”Hi, Speed”, jotka lausuttuna muistuttavat sanoja ”high speed”, eli vapaasti käännettynä nopea tai huippunopeus. Applen tilaisuuksille perinteiseen tapaan kutsu sisältääkin siis jonkinlaisen ennakkomaistiaisen tulevasta. Nopeuden mainostus voisi viitata korkean virkistystaajuuden näyttöjen saapumiseen Applen puhelimiin, mutta tämä on aiempien analyytikkolausuntojen valossa hieman epätodennäköistä. Kutsun kovat nopeudet voivatkin viitata verkkoyhteyksiin, joiden osalta uusien iPhonejen odotetaan tukevan nykyisin jo suhteellisen yleistyneitä 5G-yhteyksiä. Toisaalta nopeus voi viitata myös odotetusti puhelimista löytyvään A14-järjestelmäpiiriin ja sen tarjoamaan suorituskykyyn.

iPhone-malliston itsessään uskotan laajenevan vuodentakaiseen nähden. Aiempien perusmallin ja kahden pro-mallin kylkeen huhuissa on odoteltu 12-mallistoon kuuluvan myös 5,4-tuumaisella näytöllä varustettu 12 mini, joka sijoittuisi hinnaltaan malliston edullisimmaksi. Uuden pienemmän mallin myötä aiemmin malliston pienimmäksi sijoittuneen Pro-mallin näytön kokoa on odotettu kasvatettavan perusmallin tasolle 6,1 tuumaan. Hintojen on huhuttu alkavan 12 Minin 649 dollarista ja päättyvän suurimmalla tallennustilalla varustetun 12 Pro Maxin 1399 dollariin. Pro-mallien odotetaan saapuvan minimissään 128 gigatavun tallennustilalla minin ja perusmallin tyytyessä edelleen aiemmista vuosista tuttuun 64 gigatavun pohjamalliin.

Tilaisuutta voi seurata tuttuun tapaan Applen kotisivuilta 13. lokakuuta kello 20.00 Suomen aikaa.

Lähde: Apple, Twitter