Lian Li esitteli neljä uutta prototyyppitietokonekoteloa vuodelle 2021

Tulevien koteloiden joukossa on muun muassa Saksalaisen Dan Cases -koteloista tunnetun Daniel Hansenin kanssa yhteistyössä luotu A4-H2O -mini-ITX-kotelo.

Lian Li on esitellyt tänään pitämässään YouTubeen suoralähetetyssä virtuaalisessa Digital Expo -tapahtumassa neljä uutta tietokonekoteloa – täystornikokoisen V3000+:n, suosittua O11D-sarjaa jatkavan O11D Evon sekä Mini-ITX-emolevyjä tukevat A4-H2O ja Q58.

Molemmat mini-ITX-kotelot luottavat niin sanottuun sandwich-asetteluun, jossa näytönohjain asetetaan emolevyn taustapuolelle PCIe-riser-kaapelin avulla. Asettelu on tuttu muun muassa Dan Cases A4-SFX:stä. A4-H2O onkin eräänlainen henkinen seuraaja edellä mainitulle kotelolle. Lian Li on suunnitellut uutuuskotelon yhteistyössä Dan Casesin Daniel Hansenin kanssa.

A4-H2O muistuttaa ulkoisesti huomattavan paljon alkuperäistä A4-SFX:ää alumiinisine rakenteineen, mutta reilun 7 litran tilavuuden sijaan sen koko on kasvanut 10,4 litraan. Kasvaneen koon myötä koteloon mahtuu 315 mm pitkät ja maksimissaan 2,7 korttipaikan paksuiset näytönohjaimet, minkä lisäksi kattoon on tuotu tuki 240 mm:n jäähdytinkennolle. Tallennustilan osalta koteloon mahtuu kaksi 2,5-tuumaista levyä. Virtalähdetuki on säilynyt ennallaan SFX-kokoluokassa.

Lian Lin mukaan A4-H2O:n hintaa on myös pyritty tuomaan mahdollisimman alas, mutta virallista myyntihintaa ei vielä paljastettu. Lian Lin pienvalmistajaa suuremman valmistuskapasiteetin vaikutuksen hintaan odotetaan olevan merkittävä. Koteloa jo testaamaan päässeen OptimumTech-nimellä tunnetun YouTubettajan mukaan kotelo on tulossa myyntiin vuoden kolmannella neljänneksellä 120 dollarin suositushintaan PCIe 3.0 -riserilla. Lisäksi 30–40 euron lisäpanostuksella myyntiin olisi hänen mukaan tulossa myös PCIe 4.0 -riser.

Q58 puolestaan edustaa täysin Lian Li:n omaa tuotantoa. Kotelolla on kokoa 14,3 litraa, eli vajaa neljä litraa enemmän kuin A4-H2O:llä. Suuremman kokonsa vastapainona Q58 tuo mukanaan tuen maksimissaan 320 mm:ä pitkille kolmen korttipaikan paksuisille näytönohjaimille ja kahdelle kortin eteen asetettavalle slim-tuulettimelle, tai vaihtoehtoisesti ATX-virtalähteille. Molempien käyttäminen yhtä aikaa on mahdotonta, sillä ATX-virtalähdetuki on mahdollistettu modulaarisella rakenteella ja sen hyödyntäminen pienentää näytönohjaimelle jäävää tilaa.

Myös nestecoolerille varattua tilaa on mahdutettu koteloon A4-H2O:tä enemmän. Q58:n katossa on nyt tilaa maksimissaan 280 mm:n tai ATX-virtalähteen kera maksimissaan 140 mm:n jäähdytinkennolle. Kotelon kylkipaneelit ovat yläosastaan lasia ja alaosastaan verkkopaneelia, mikä mahdollistaa kotelon sisälle näkemisen, mutta kuitenkin myös ilman kiertämisen. Kylkipaneelit aukeavat saranoiden varassa lasisen yläosan auetessa ylös- ja alasosan alaspäin. Etu- ja kattopaneelit Q58:ssa ovat alumiiniset.

Q58 on nähtävissä ennakkoon koteloa testaamaan päässeen Hardware Canucksin YouTube-videossa. Hardware Canucksin mukaan kotelo on tulossa myyntiin kesällä 119 dollarin suositushintaan.

V3000+-nimeä kantava täystornikotelo on jatkokehitetty malli valmistajan alkuperäisestä V3000:sta ja jakaa myös monin osin tutun ulkonäön. Kotelon etupaneeli on saatavilla joko verkkopaneelina tai kiinteänä alumiinisena paneelina. Molempien kylkien alaosat on rei’itetty, kun muu kylki on vasemmalla puolella karkaistua lasia ja oikealla puolella alumiinia.

V3000+:n sisään mahtuu täystornikotelolle odotettavaan tapaan varsin monipuolisesti erilaisia komponentteja. Sisään mahtuu eATX-kokoiset emolevyt, maksimissaan kolme 480 mm:n nestejäähdytintä yhdessä yhden 360 mm:n jäähdyttimen kanssa ja kaiken kaikkiaan 16 120 mm:n tuuletinta ja 16 3,5- tai 19 2,5-tuumaista asemaa. ATX-emolevyjen kanssa koteloon on mahdollista asentaa myös toinen tietokonekokoonpano ITX-emolevyllä. Virtalähteitäkin koteloon mahtuu kaksi – yksi ATX- ja yksi SFX-virtalähde. V3000+ on päätynyt ennakkoon testiin GGF-nimellä kulkevalle YouTubettajalle. 3000+:n tarkkaa julkaisuajankohtaa tai hintaa Lian Li ei ole vielä paljastanut.

Viimeisenä Lian Li esitteli Digital Expossaan suosittua O11D-sarjaansa jatkavan O11D Evon. Ulkomitoiltaan uutuus vastaa vanhempaa O11 Dynamicia. Käytännössä kyseessä on ilmankiertoon optimoitu versio alkuperäisestä O11 Dynamicista. O11D Evo:n katto ja oikea kylkipaneeli ovat kokonaisuudessaan alumiinista verkkoa, jonka yhteydessä on myös pölysuodattimet. Etupaneeli ja vasen kylki puolestaan ovat edelleen karkaistua lasia.

Verkkopaneelien lisäksi O11D Evon uudistuksia ovat etupaneelin ja katon lasi- ja alumiiniosat erottava osoitettava RGB-valonauha sekä uudistettu näytönohjaimen sijoitusmahdollisuus – O11D Evossa näytönohjain on mahdollista asentaa riser-kaapelilla pystyyn emolevyn viereen. Jo alkuperäisen O11D:n suunnitteluapuna ollut Der8auer-nimellä tunnettu saksalainen ylikellottaja Roman Hartung on tehnyt YouTubeen videon tulevasta uutuuskotelosta. Virallista julkaisupäivää tai hinnoittelua O11D Evolle ei ole vielä julkaistu.

Tarkemmin Lian Lin uutuusprototyyppeihin voit tutustua myös lähdelinkin takaa löytyvästä Digital Expo -YouTube-videosta.

Lähde: Lian Li, TechPowerUp

Googlen Chrome OS ohitti Applen macOS:n markkinaosuuksissa

Chrome OS kiilasi viime vuoden aikana Applen macOS:n ohi ja pitää nyt hallussaan 14,4 prosenttia markkinoista. Microsoftin Windows jatkaa ylhäisessä yksinäisyydessään 76,7 prosentin markkinaosuudella.

Perinteiset Windowsilla varustetut tietokoneet jylläävät markkinaosuuksissa aivan omilla luvuillaan. Apple on haalinut macOS:llaan verrattain tasaisena pysyneen vähemmistöosuuden, mutta viime vuonna se tippui kenties hieman yllättävästikin kolmannelle sijalle.

IDC:n julkaisemien lukujen mukaan koronapandemian vuosi 2020 on saanut tietokoneiden markkinaosuudet elämään normaalia voimakkaammin. Yhtiön luvut sisältävät perinteiset pöytätietokoneet, kannettavat sekä työasemat.

Markkinoiden kärjessä jatkaa odotetusti Microsoft, mutta Windowsin markkinaosuus uusista kokoonpanoista tippui viime vuoden aikana selvästi. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtiöllä oli hallussaan vielä 87,5 % markkinoista, kun Applen macOS:n osuus oli 5,8 % ja Googlen Chrome OS:n 5,3 %. Toisella vuosineljänneksellä alkoi kuitenkin tapahtumaan ja Microsoftin osuus tippui 81,7 prosenttiin ja vuoden loppuun mennessä vain 76,7 prosenttiin.

Windowsin tiputuksessa olivat osallisina sekä macOS että Chrome OS, mutta jälkimmäinen käytti tilaisuuden tehokkaammin hyväkseen. Chrome OS:n osuus nousi ensimmäisen neljänneksen 5,3 %:sta ensin 10 prosenttiin ja vuoden loppuun mennessä peräti 14,4 prosenttiin. Samaan aikaan macOS nosti omaa osuuttaan ensin toisella neljänneksellä 7,6 ja kolmannella 8,4 prosenttiin, mutta vuoden viimeisellä neljänneksellä käyttöjärjestelmän osuus tippui aavistuksen 7,7 prosenttiin markkinoista.

Lähde: GeekWire

Mydrivers: Rocket Laket myyntiin 15. maaliskuuta, Alder Laket julkaistaan syyskuussa

Aiemmista luotettaviksi osoittautuneista vuodoistaan tutun MyDriversin mukaan Alder Lake -prosessorit julkaistaisiin sekä työpöydälle että kannettaviin syyskuussa ja ne tulisivat varsinaisesti saataville joulukuussa.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimellisiä työpöytäprosessoreita. Lisäksi yhtiöllä on työn alla sekä työpöydälle että kannettaviin julkaistavat Alder Lake -prosessorit, joiden julkaisun pitäisi tapahtua syksyllä.

Intel tulee julkaisemaan 11. sukupolven Core -prosessorit vuodoistaan tutun Mydrivers-sivuston mukaan 15. maaliskuuta, joka sopii hyvin aiemmin vuotaneeseen tietoon maaliskuun julkaisusta. Prosessorit tulevat sopimaan nykyisiin Z490- ja H470-emolevyihin, mutta ei muihin 400-sarjalaisiin. Lisäksi niiden rinnalle tulee Z590-, H570-, B560- ja H510 -piirisarjoihin perustuvia uusia emolevyjä.

Saman lähteen mukaan myös Intelin Alder Lake -prosessoreiden aikataulut olisivat nyt selvillä. Sivuston mukaan prosessorit julkaistaisiin sekä kannettaviin että työpöytäpuolelle syyskuussa ja ne tulisivat varsinaisesti saataville joulukuussa. Alder Lake -prosessorit ovat Intelin ensimmäiset suorituskykyiset hybridiprosessorit, joissa on sekä tehokkaita Core-sarjan ytimiä että energiapihejä Atom-sarjan ytimiä.

Mydriversin mukaan Alder Laken tehokkaat Golden Cove -ytimet parantaisivat IPC:tä vähintään 20 % Tiger Lakessa käytettäviin Willow Cove -ytimiin nähden. Energiatehokkaat Atom-ytimet mukaan lukien prosessoreiden IPC:n pitäisi olla sivuston mukaan noin 16 – 18 % parempi, kuin Tiger Lakeilla.

Intelin Alder Lake -prosessorit tullaan valmistamaan 10ESF-prosessilla, eli parannellulla 10 nanometrin SuperFin-prosessilla. Ne tulevat rakentumaan enintään kahdeksasta Golden Cove -ytimestä, kahdeksasta Gracemont-ytimestä sekä Xe-arkkitehtuuriin perustuvasta grafiikkaohjaimesta. Prosessorit tukevat sekä DDR4- että DDR5-muisteja, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa tulevatko molemmat tuet olemaan käytössä kuluttajamarkkinoilla. Työpöytäprosessorit tulevat vaatimaan kaverikseen LGA1700-kantaa tukevan 600-sarjan emolevyn.

Lähde: Mydrivers, toinen uutiskuva: VideoCardz

NVIDIAn näytönohjaimet saavat tuen hotspot-lämpötilojen raportoinnille

Hotspot-lämpötilojen raportointi piirin reunalta mitattavien rinnalla aloitettiin alun perin AMD:n toimesta Vega-arkkitehtuuriin perustuvien näytönohjainten myötä.

AMD aloitti grafiikkapiirien kuumimman pisteen eli ns. hotspotin lämpötilan raportoinnin perinteisemmän piirin reunalta mitattavan lämpötilan ohella Vega-arkkitehtuuriin perustuvien näytönohjainten myötä. Totuttua korkeammat ilmoitetut lämpötilat olivatkin pitkään omiaan herättämään hämmennystä keskustelupalstoilla.

Nyt Igor’s Lab raportoi myös NVIDIAn grafiikkapiireistä löytyvän vastaava mahdollisuus mitata piirin kuumimpia pisteitä reunalämpöjen sijasta. Sinänsä ominaisuuden olemassaoloa ei voida pitää yllätyksenä, sillä vaikkei NVIDIA kuluttajalle lukemia paljastakaan, on kuumimpien pisteiden lämpötilat kriittistä tietoa piirien kehittäjille.

Igor Wallosekin tekemien mittausten mukaan NVIDIAn GeForce RTX 3090 Founders Edition -näytönohjaimella piirin hotspot-lämpötila oli lyhyehkössä mittauksessa 11 – 14 astetta korkeampi, kuin piirin normaalisti raportoima reunalämpötila. Verrokiksi oli tarjolla MSI:n RX 6800 XT Gaming X Trio, jossa ero hotspot- ja reunalämpötilojen välillä oli vastaavassa testissä 12 – 20 astetta. Wallosek jättää auki tulkinnan siitä, johtuvatko erot sensorien asettelusta vai todellisista eroista. Graafeissa näkyy selvästi myös erilainen lähestymistapa lämpöjen hallintaan; siinä missä AMD:lla lämpötila nousee tiettyyn tasoon ja jää sille, nousee NVIDIAlla lämmöt aluksi jopa 10 astetta korkeammiksi, kuin mihin lämpötila lopulta asettuu.

Wallosek ei paljastanut, millä metodeilla hän on saanut mitattua NVIDIAn hotspot-lämpötilat, mutta todennäköisimmin kyse on yhteistyöstä HWiNFOn kanssa. HWiNFOn pian julkaistava uusi beetaversio tuo NVIDIAn hotspot-lämpötilojen mittaamisen kaiken kansan saataville.

Lähde: Igor’s Lab

Uusi artikkeli: Testissä Motorola Moto G9 Play

io-tech testasi Motorolan alle 200 euron hintaisen Moto G9 Playn.

io-techin edullisten alle 200 euron älypuhelinten testit jatkuvat ja tällä kertaa vuorossa on Motorolan viime syksynä julkaisema Moto G9 -sarjan alunperin käynnistänyt Moto G9 Play. Puhelin tuli Suomessa myyntiin 199 euron suositushintaan 16. syyskuuta yhtenä tumman sinisenä Sapphire Blue -värivaihtoehtona. Laitteen sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 4 Gt RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa ja 5000 mAh:n akku. 48 megapikselin pääkameran kaverina takana on 2 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyystietokamera.

Julkaisun jälkeen puhelimen hinta on pudonnut 150 euron tietämille ja artikkelin kirjoitushetkellä voimassa oli tarjouksia jopa 99 euron hintaan.

Artikkelissa tutustumme Motorola Moto G9 Play -älypuhelimeen hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin vajaan viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Motorola Moto G9 Play

Tietoturvatutkija löysi ensimmäisen Arm-natiivin macOS-haittaohjelman

Tietoturvatutkija Patrick Wardlen löytämä haittaohjelma on uusi Arm-natiivi versio jo aiemmin tunnetusta GoSearch22-haitakkeesta.

Apple julkaisi viime vuonna uuden M1-järjestelmäpiirin ensimmäisenä palana kaksivuotissuunnitelmaa siirtyä Intelin x86-prosessoreista yhtiön itse suunnittelemiin Arm-järjestelmäpiireihin. Muutos ei jäänyt huomaamatta myöskään haittaohjelmapuolella.

Applen macOS-käyttöjärjestelmään erikoistunut tietoturvatutkija Patrick Wardle kertoo löytäneensä ensimmäisen Arm-natiivin macOS-haittaohjelman. Tarkemmin kyse on Safari-selaimelle suunnitellun ja alun perin x86-arkkitehtuurille kehitetyn vihamielisen GoSearch22-laajennoksen uudesta Arm-natiivista versiosta. VirusTotaliin ladattuna myös Arm-versio tunnistettiin useiden testiohjelmien toimesta haitalliseksi, mutta oikein tunnistaneita palveluita oli 15 % vähemmän, kuin saman haitakkeen x86-versiolla. NSA:n leivissäkin työskennelleen Wardlen mukaan GoSearch22-laajennosta käytetään ilmeisesti osana mainoksia levittävää Pirrit-haittaohjelmistoa (adware).

MalwareBytesin hiljattain julkaiseman raportin mukaan ilmassa ei ole kuitenkaan selkeitä merkkejä macOS-hyökkäysten yleistymisestä. Yrityskäyttäjiin kohdistuneet macOS-hyökkäykset ovat yleistyneet viime vuonna peräti 31 %, mutta toisaalta kuluttajiin kohdistuneet hyökkäykset ovat laskeneet 40 prosenttia. Ylivoimaisesti suurin osa eli jopa 76 % macOS-hyökkäyksistä kuuluu ns. PUP- eli Potentially Unwanted Program -kategoriaan, kun 22 % on GoSearch22:n tapaan mainoshaitakkeita ja vain 1.5 % perinteisiä haittaohjelmia (malware).

Lähteet: HotHardware, MalwareBytes

Video: Testissä Radeon RX 6800 XT -custom-näytönohjaimet

Videolla ja testissä neljän eri valmistajan Radeon RX 6800 XT -mallit, joiden saatavuus on valitettavasti ollut lähes olematon.

io-techissä julkaistun kirjoitetun Radeon 6800 XT -custom-näytönohjaiten testiartikkelin lisäksi julkaisimme videolla yhteenvedon tuloksista. Mukana on Asuksen, Gigabyten, PowerColorin ja XFX:n omaan piirilevysuunnitteluun ja jäähdytysratkaisuun perustuvat mallit, joiden hintahaarukka on 950-1300 euroa.

Videolla käydään läpi näytönohjainten saatavuus ja hinnat, ominaisuudet sekä testitulokset suorituskyvyn, tehonkulutuksen, lämpötilan ja melutason sekä ylikellotuspotentiaalin osalta Yksityiskohtaisemmat tiedot ja kattavammat testitulokse löytyvät io-techin kirjoitetusta testiartikkelista.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Suomalainen Jolla julkaisi Sailfish-käyttöjärjestelmänsä neljännen version

Koli-lisänimeä kantava Sailfish 4 tuo mukanaan päivityksiä tietoturvaan ja yrityskäyttöön, sekä esimerkiksi uudistetun selaimen ja viilatun käyttöliittymän.

Kotimainen Jolla on eilen julkaissut neljännen sukupolven Sailfish-käyttöjärjestelmästään. Ensimmäinen Sailfish 4 -versio kantaa lisänimeä Koli ja se on ladattavissa välittömästi kaikille Sailfish-käyttäjille.

Uusi Sailfish 4 -käyttöjärjestelmä parantaa käytettävyyttään yritysmaailmassa tuomalla mukanaan käyttöjärjestelmän sisään rakennetun hallintaohjelmiston (mobile device management) ja tuen useille käyttäjille. Lisäksi tietoturvaa on päivitetty monin osin – käytössä on esimerkiksi uusi Firejail-hiekkalaatikko, joka huolehtii käyttöjärjestelmässä ajettavien sovellusten oikeuksista.

Tietoturvan ja yrityskäyttöä helpottavien hallintaominaisuuksien lisäksi Sailfish 4 tuo mukanaan uuden selaimen ja päivitetyn käyttöliittymän. Myös Android-sovellusten yhteensopivuutta on paranneltu ja Xperia XA2:n ja 10:n tapauksessa Sailfish 4 tukee sovelluksia Android 9:n tasolla. Käytännössä kuluttajalle Android-sovellusten tuen päivityksen pitäisi tarkoittaa parempaa yhteensopivuutta viimeisimpien Android-sovellusten kanssa.

Käyttöliittymämuutokset ovat lähinnä kehitystä entiseen pohjaan täysin uudistetun ulkoasun sijaan. Muutoksiin kuuluu muun muassa uudistetut ilmoitukset, jotka mahdollistavat nopeat toiminnot, kuten esimerkiksi sähköpostiin vastaamisen, suoraan ilmoituksesta itsestään. Uusi selain puolestaan kehittää niin yhteensopivuuttaan kuin myös nopeuttaan päivitetyn renderöintimoottorin myötä. Tämän lisäksi selaimen tietosuojaa on kehitetty tuomalla mukaan sivukohtainen oikeuksien hallinta ja vahvempi suojaus avoimia Wi-Fi-verkkoja käytettäessä.

Jolla mainostaa myös uudistaneensa kehittäjäkokemuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Sailfish 4:n pitäisi helpottaa huomattavasti sovelluskehittäjien työtä. Uusi käyttöjärjestelmäversio avaa muun muassa uusia rajapintoja sovelluskehittäjien käyttöön, kuten esimerkiksi yksinkertaistetun Camera API:n (Application Programming Interface, ohjelmointirajapinta).

Lähde: Jolla (1), (2)

Samsung esitteli laskentatehoa suoraan muistipinoihin tuovan HBM-PIM-teknologian

HBM-PIM eli High Bandwidth Memory – Processing In Memory -muisteissa jokaiseen muistipankkiin on integroitu pieni tekoälytehtäviin erikoistunut laskentayksikkö.

HBM-muistit tulivat io-techin yleisölle tutuiksi viimeistään näytönohjainten kanssa, mutta niiden suuremmat markkinat löytyvät datakeskuksista. Nyt Samsung on julkistanut uuden sukupolven HBM-teknologian, joka integroi laskentatehoa suoraan muistipinoon.

Samsungin uusi HBM-PIM eli High Bandwidth Memory – Processing In Memory -teknologia mahdollistaa ohjelmoitavien laskentayksiköiden integroinnin suoraan itse HBM-muisteihin. Tarkemmin tarkasteltaessa HBM-muistipinossa on korvattu puolet perinteisistä DRAM-kerroksista FIMDRAM- eli Function-In-Memory DRAM -muisteilla. FIMDRAM-muisteissa kussakin muistipankissa on pieni, 16 leveä FP16-tarkkuutta tukeva Programmable Computing Unit eli PCU. Niiden avulla kuhunkin HBM-pinoon voidaan tuoda peräti 1,2 TFLOPSin edestä laskentatehoa. Voit tutustua tekniseen toteutukseen tarkemmin Tom’s Hardwaren artikkelissa.

Teknologian idea perustuu vanhaan tuttuun totuuteen laskentatehtävissä: Datan prosessointi on halpaa, siirtäminen kallista. Sijoittamalla laskentatehoa suoraan muistien yhteyteen voidaan minimoida datan siirtotarpeet ja siten säästää merkittävästi energiaa. Yhtiön mukaan HBM-PIM-teknologialla varustetut HBM2 Aquabolt -muistit mahdollistavat jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn 70 % pienemmällä tehonkulutuksella perinteisiin HBM2-muisteihin verrattuna, mutta lehdistötiedote ei valitettavasti kerro testistä tarkempia yksityiskohtia, kuten käytettyjä laskentapiirejä tai testisovelluksia.

Toistaiseksi ei ole varmuutta, milloin uudella teknologialla varustettuja tuotteita tullaan näkemään tositoimissa. Samsung kertoo, että se testaa parhaillaan HBM-PIM-teknologiaa useiden tekoälyyn erikoistuneiden partnereiden kanssa ja niiden uskotaan validoivan teknologian käyttöön vielä vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Lähde: Samsung

SSD-asemien myynnit ohittivat kiintolevyt vuonna 2020

SSD-asemien toimitukset kasvoivat viime vuonna 20,8 % samaan aikaan kun kiintolevyjen myynnit laskivat 18 %.

Vaikka SSD-asemat ovat yleistyneet viime vuosina hurjaa vauhtia, ovat perinteiset kiintolevyt pitäneet pintansa myyntimäärissä. Vuosi 2020 käänsi vihdoin kelkan SSD-asemien eduksi.

TrendFocuksen julkaisemassa raportissa kerrotaan SSD-asemien ohittaneen kappalemääräisissä myynneissä kiintolevyt ensimmäistä kertaa vuonna 2020. SSD-asemien myynti kasvoi edeltävään vuoteen nähden 20,8 prosenttia samaan aikaan kun kiintolevyjen myynnit laskivat 18 prosenttia. SSD-asemia myytiin viime vuoden aikana yhteensä reilut 333 miljoonaa kappaletta, kun kiintolevyjen myynti jäi vajaaseen 260 miljoonaan kappaleeseen.

Vaikka kiintolevyt jäivätkin kappalemääräisissä myynneissä jälkeen, ne ovat SSD-asemien näkökulmasta vielä kaukana horisontissa mitä itse tallennuskapasiteettiin tulee. Viime vuonna toimitettujen kiintolevyjen yhteiskapasiteetti oli reilut 1018 eksatavua, kun SSD-asemien yhteenlaskettu kapasiteetti jäi reiluun 207 eksatavuun. Myyntimäärien lisäksi myös toimitetun SSD-tallennustilan kapasiteetti on kasvanut merkittävästi, sillä vuonna 2020 tallennustilaa toimitettiin yhteensä jopa 50,4 % enemmän kuin vuonna 2019. Kiintolevyjen toimitettu kapasiteetti kasvoi 13 % huolimatta yksikkömäärän kutistumisesta.

Samassa yhteydessä julkistettiin myös SSD-asemien markkinaosuudet sekä kappalemääräisinä että tallennustilan perusteella. Kappalemääräisissä myynneissä Samsung pitää kärkipaikkaa 26,1 %:n osuudella Western Digitalin tullessa hyvänä kakkosena 20,3 %:n osuudella. Kolmospaikasta käydään tiukkaa taistoa entisen Toshiban eli Kioxian, SK Hynixin ja Kingstonin välillä; ensin mainitulla on 10,9 prosentin osuus ja kahdella jälkimmäisellä 10,4 % kummallakin.

Myytyä kapasiteettia tarkastellessa tilanne muuttuu merkittävästi. Järjestys kahden ensimmäisen osalta on ennallaan, mutta kapasiteetissa Samsungin osuus on peräti 32,8 %, kun Western Digital jää 15,4 prosenttiin. Kolmossijaa pitää hallussaan 11,8%:n osuudella kenties hieman yllättävästikin Intel, jonka myynnit kappalemäärissä olivat vain 4,6 % markkinoista.

Lähde: Hexus