TechBBS-keskustelufoorumilla käytettävissä uusi Synthwave-teema

Teema on vapaasti valittavissa käyttöön nykyisten tumman ja vaalean teeman rinnalla.

io-tech.fi-sivuston ja TechBBS-keskustelufoorumin täyttäessä pian 5 vuotta julkaisimme käyttäjille valittavaksi uuden Synthwave-teeman. Teeman toteutuksessa ovat auttaneet foorumin aktiiviset käyttäjät ja se on valittavissa käyttöön foorumin ylävalikosta tai alhaalta vasemmalta teemavalitsimesta.

TechBBS-keskustelufoorumille on rekisteröitynyt viiden vuoden aikana yli 50 000 käyttäjätunnusta ja foorumille kirjoitetaan päivittäin noin 8000 uutta viestiä. io-tech.fi-sivustolla vierailee nykyisin kuukausittain noin 300 000 uniikkia kävijää, vierailuita kertyy 1,5 miljoonaa ja sivulatauksia yli 10 miljoonaa. Keskimääräinen vierailun kesto on lähes 10 minuuttia,

Osallistu keskusteluun TechBBS-keskustelufoorumilla

Live: io-techin Tekniikkapodcast (35/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 3. syyskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Oskari Manninen.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Ensimmäiset eurooppalaiskaupat listasivat Intelin 12. sukupolven Core -prosessoreiden hinnat (Alder Lake)

Kolmesta alankomaalaisesta kaupasta edullisimman mukaan huippumalli Core i9-12900K:n hinta tulisi olemaan noin 650 euroa, kun kalliimmat vaihtoehdot listaavat sen noin 735-740 euroon.

Intel tulee julkaisemaan tulevana syksynä uudet 12. sukupolven Core -prosessorit. Todennäköisimmin Alder Lake -koodinimelliset prosessorit julkaistaan virallisesti 27.-28. lokakuuta pidettävässä Intel Innovation -tapahtumassa.

Tweakers raportoi useammankin alankomaalaisen verkkokaupan ehtineen jo lipsauttaa uusien prosessoreiden hinnat julki. Sivusto onkin koonnut MaxICT:n, BeatIT:n ja Petdirectin hinnastoista paitsi hinnat, myös prosessoreiden yksityiskohtaiset konfiguraatiot. Löydät tiedot yllä olevasta taulukosta.

Ottaen huomioon Efficient-ytimen kehumisen hiljattain, voidaan pitää erikoisena, että vain Core i9 -malleista löytyy täydet kahdeksan E-ydintä. Kenties E-ydinten määrää lukuunottamatta konfiguraatiot ovat odotetunlaisia: Core i5 -malleissa on kuusi ja i7- ja i9-malleissa kahdeksan P-ydintä. Hinnoissa on puolestaan sen tason heittoa keskenään, että BeatIT:n edullisimmat hinnat lienevät lähimpinä lopullisia myyntihintoja.

Lähde: Tweakers

EVGA: New Worldin beetassa hajonneiden GeForce RTX 3090 -näytönohjainten vika löytyi juotosten laadusta

EVGA:n mukaan heikkolaatuisista MOSFETtien juotoksista kärsii selvästi alle 1 % sen myymistä RTX 3090 -näytönohjaimista.

Uutisoimme aiemmin New World -pelin aiheuttamista näytönohjainten hajoamisista. Ongelmat koskivat ennen kaikkea EVGA:ta, mutta myös muiden valmistajien näytönohjaimia tiedetään hajonneen.

Nyt EVGA on kertonut saaneensa tutkintansa päätökseen ja löytänyt ongelmien todellisen syyllisen. Vika ei ollut esimerkiksi Igor’s Labin ehdottamassa tuuletinohjaimessa ja lämpötilasensoreissa, vaan heikkolaatuisissa juotoksissa. Vaikka ongelmat ilmenivät New Worldissa, olivat kortit todellisuudessa joka tapauksessa tikittäviä aikapommeja.

EVGA:n mukaan se sai tutkittavakseen kaksitoista GeForce RTX 3090 -näytönohjainta, jotka olivat hajonneet pelatessa New Worldin beetaversiota. Yhtiön mukaan kaikki heidän tutkimansa kortit olivat aikaisen pään tuotantoeristä ja röntgenkuvien perusteella näytönohjainten MOSFETtien juotokset on tehty hutiloiden. EVGA:n mukaan se arvioi ongelman koskevan alle yhtä prosenttia myydyistä RTX 3090 -näytönohjaimistaan.

EVGA:n edustajan mukaan tuuletinohjaimen epäilylle oli sinänsä perusteita, mutta ne eivät liittyneet todellisuudessa korttien hajoamiseen. Yhtiön mukaan oudosti käyttäytyvän tuuletinohjaimen selitys on näytönohjaimen datan lukemiseen käytettävän i2c-väylän kohinassa, jonka vuoksi kolmansien osapuolten sovellukset raportoivat epärealistia lukemia esimerkiksi tuuletinten nopeudesta.

EVGA:n mukaan sen oma Precision X1 -työkalu osaa suodattaa väylän kohinat ja näyttää oikeita lukuja jo valmiiksi, mutta yhtiö on julkaissut myös mikrokoodipäivityksen, jonka avulla myös päivitetyt versiot kolmansien osapuolten sovelluksista osaavat näyttää oikeat lukemat. Mikrokoodipäivityksen tarpeen voi tarkistaa asentamalla EVGA Precision X1 -sovelluksen, joka tarkistaa ja tarjoaa sen päivitysmahdollisuutta.

Lähde: PCWorld

Asus tuo markkinoille laajan kattauksen OLED-kannettavia

Markkinoiden OLED-kannettavien tarjonta paranee vuoden viimeisellä neljänneksellä merkittävästi uusien Zenbook-, Vivobook Pro, ProArt Studiobook- ja ExpertBook-sarjojen kannettavilla.

OLED-näytöllisiä kannettavia on ollut markkinoilla jo hyvän aikaa, mutta varsinaisesti yleistymään näyttöteknologia ei ole tähän mennessä päässyt. Asus on päättänyt, että nyt OLEDien on aika yleistyä ja esitellyt joulusesongiksi OLED-kannettavia neljään eri tuotesarjaan.

Asuksen vuoden viimeisellä neljänneksellä myyntiin tulevat uudet ProArt Studiobook-, Zenbook-, Vivobook Pro- ja ExpertBook-sarjojen mallit on varustettu tarkasta mallista riippuen joko 14-, 15- tai 16-tuumaisella OLED-näytöllä. Ne tukevat parhaimmillaan DisplayHDR 500- tai 600 -tasoa ja 4K-resoluutiota (3840×2400, 16:10) 60 hertsin virkistystaajuudella, mutta osa 14-tuumaisista malleista tulee saataville myös 90 hertsin virkistystaajuutta tukevalla 2,8K-resoluution (2880×1800, 16:10) paneelilla. Flip-mallien kosketusnäyttö tukee lisäksi 4096-painetason styluksia.

Uuteen Zenbook-mallistoon lukeutuvat 14 Flip OLED- ja 14X OLED-mallit, Vivobook Pro -mallistoon 14 OLED, 14X OLED, 15 OLED ja 16X OLED, ProArt Studiobook Pro -sarjaan- 16 OLED ja 16 Pro OLED -mallit sekä ExpertBook-sarjaan B5 OLED- ja B5 Flip OLED. Kaikista on saatavilla versio sekä AMD:n Ryzen 5000 -sarjan prosessorilla että Intelin 11. sukupolven Core-prosessoreilla. Osaan mallistosta on lisäksi valittavissa erillisnäytönohjain NVIDIAn GeForce- tai RTX A-sarjasta.

Asus ei ole vielä paljastanut tulevien kannettavien hintatasoa, mutta ne julkaistaan pohjoismaisille markkinoille vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Tarkemmat tekniset ominaisuudet kullekin mallille löytyvät jo yhtiön verkkosivuilta.

Lähde: Lehdistötiedote (sähköposti)

Video: Tutustuimme AutoEq-ohjelmistoon ja kuulokkeiden taajuuskorjaimen muokkaamiseen

Videolla tutustutaan ilmaiseen AutoEQ-ohjelmistoon ja sillä kuulokkeiden taajuuskorjaimen muokkaamiseen.

Videolla syvennytään kuulokkeiden äänensävyn muokkaamiseen taajuuskorjaimella ja ilmaisella Harman-käyrään kuulokkeet säätävällä AutoEq-ohjelmistolla.

AOC-jalusta

Videolla esimerkkikuulokkeena toimivat Logitechin langattomat G Pro X Wireless -pelikuulokkeet ja niiden taajuuskorjainta säädetään niin valmistajan omasta ohjelmistosta kuin myös ilmaisella EqualizerAPO-ohjelmistolla.

Tarkemmin AutoEQ-ohjelmistoon voit tutusta sen luojan, Jaakko Pasasen, GitHub-sivustolta.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Samsung esitteli markkinoiden ensimmäisen 200 megapikselin kamerasensorin älypuhelimille

Isocell HP1 kykenee kuvaamaan täyden resoluutionsa lisäksi 50 megapikselin kuvia neljä sensorin pikseliä yhdistäen tai 12,5 megapikselin kuvia peräti 16 sensorin pikseliä yhdistäen.

Samsung on tänään esitellyt uuden Isocell HP1 -kamerasensorin, joka vie älypuhelinten megapikselimäärät täysin uusille luvuille. Uutuus tarjoaa peräti 200 megapikseliä 1/1,22-tuumaisella kennollaan, eli yksittäisellä pikselillä on kokoa vain 0,64 mikrometriä.

Isocell HP1 ei kuitenkaan tuota vain 200 megapikselin kuvia, vaan se hyödyntää aiemmistakin valmistajan kameroista tuttua pikseleitä yhdistävää teknologiaa, joskin 108 megapikselin malleista poiketen tarjolla on sekä two-by-two että four-by-four-teknologiat, eli lopullisen kuvapisteen voi muodostaa joko neljästä tai jopa 16:sta sensorin pikselistä kuvaustilanteesta riippuen.

Lopputuloksena sensori kuvaa pienimmillään 12,5 megapikselin kuvia, joissa lopullinen pikseli tuotetaan jopa 2,56 mikrometrin alueelta yhdistäen 16 pikseliä. Näin luotujen lopputulosten Samsung lupaa keräävän enemmän valoa ja tuottavan sen myötä terävämpiä ja vähemmän kohinaa sisältäviä kuvia sisätiloissa tai iltahämärässä.

Isocell HP1 tukee Samsungin Double Super PD -automaattitarkennusta, joka on tuttu myös kesällä julkaistusta JN1-sensorista. Videokuvausta uutuussensori tukee 8K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella. Myös videokuvaukseen sensori hyödyntää pikseleiden yhdistystä liittäen neljä pikseliä yhdeksi, minkä myötä sensorin resoluutioksi jää edelleen 50 megapikseliä, joka riittää 8K-videon kuvaamiseen vain pienellä rajauksella ilman skaalauksen tarvetta. 4K-videota sensori kykenee puolestaan kuvaamaan 120 FPS:n nopeudella.

Samalla Samsung julkaisi myös uuden 100 megapikselin Isocell GN5 -sensorin, joka kykenee niin ikään 8K-resoluution videokuvaukseen ja myös 4K-kuvaukseen 120 FPS:n nopeudella. Isocell GN5:n erikoisuutena toimii sen Dual Pixel Pro -automaattitarkennus, joka lisää valmistajan Dual Pixel -teknologian tueksi FDTI (Front Deep Trench Isolation)-teknologian, joka vähentää fotodiodien välistä ylikuulumista (crosstalk) ja parantaa niiden valovoimaisuutta.

Samsung ei ole antanut aikataulua siitä, milloin sensoreita voitaisiin nähdä markkinoilla, mutta suunnittelukäyttöön tarkoitettujen mallien toimitukset valmistajille on jo aloitettu.

Lähteet: Samsung (1), (2), (3)

Modaaja valjasti Arduinon tuomaan realistisuutta ratsastukseen Red Dead Redemption 2:ssa

Horse Feedbackiksin helposti kääntyvä pneumaattinen järjestelmä tuo autenttisuutta ratsastukseen Arduinon ohjaamin askelmerkein.

Näppäimistöön ja hiireen luottavat PC-pelaajat myrskyn lailla valloittaneesta tärinäefektit peleihin tuovasta järjestelmästään tuttu modaaja Teenenggr ei ole levännyt koronavuosina laakereillaan. Nyt kanavalta löytyy täysin uusi aluevaltaus, joka jättää alkeelliset tärinäefektit kauas taakseen.

Tee-se-itse-mies Teenenggr:n uusin innovaatio tuo ennen näkemätöntä realismia Red Dead Redemption 2 -kokemukseen PC:llä. Alkeellisen moottorin sijasta uusi ratkaisu luottaa neljään pneumaattiseen mäntään ja niitä ohjaavaan Arduinoon. Arduino saa peliltä tiedon hevosen nopeudesta, jolloin se voi ennakkoon ohjelmoitujen ohjeiden mukaan imitoida mäntien avulla hevosen liikettä nopeuden mukaisilla askelkuvioilla.

Pelaajan turvallisuus on kuitenkin ensisijaisen tärkeää, jonka vuoksi tuolin sijasta männät on sijoitettu pöydän jalkoihin. Ravissa pysynee vielä helposti mukana, mutta laukkaavan hevosen tahdissa näön tarkentaminen pelin yksityiskohtiin voi muodostua jokseenkin haastavaksi ainakin kokemattomille lehmipojille. Näytön kiinnittäminen pöytään tukevasti on ensisijaisen tärkeää projektista innostuneille nikkareille.

Arduinolle tarkoitettu C#-koodi on vapaasti ladattavissa ja sen pitäisi olla sovitettavissa helposti myös muille vastaavan luokan minitietokoneille.

Lähde: Tom’s Hardware, Teenenggr

Internetin selkäranka Cloudflare pisti AMD:n ja Intelin palvelinprosessorit kilpasille

Cloudflaren mukaan Ice Lake -palvelimet olivat suorituskyvyn osalta kilpailukykyisiä, mutta niiden palvelinkohtainen tehonkulutus oli jopa useita satoja watteja 11. sukupolven palvelimiin valittua Milan-alustaa korkeampi.

Cloudflare on yli 81 % markkinaosuudellaan ylivoimaisesti suurin sisällönjakeluverkko eli CDN (Content Delivery Network). Suurimman osan internetistä toimittava yhtiö on nyt pistänyt uuden sukupolven palvelimissaan samalle viivalle AMD:n Milan-arkkitehtuurin (Zen 3) Epyc-prosessorit ja Intelin Ice Lake -arkkitehtuurin Xeon-prosessorit.

Cloudflare on testannut sekä AMD:n että Intelin tuoreimpia saatavilla olevia palvelinprosessoreita uusien 11. sukupolven Edge-palvelintensa sydämiksi. Yhtiö kertoo päivittävänsä Edge-palvelinalustansa uuteen noin 12-18 kuukauden välein pysyäkseen jatkossakin markkinajohtajan alalla, jossa teknologia kehittyy jatkuvasti.

Yhtiön testien mukaan Intelin Xeon-prosessorit pysyivät kilpailukykyisinä niin kauan vertailtiin vain suorituskykyaspektia, mutta ne tipahtivat auttamatta kyydistä, kun myös tehonkulutus otettiin huomioon. Cloudflaren mukaan Ice Lake -palvelimet kuluttivat useita satoja watteja Milan-palvelimia enemmän.

Cloudflare arvioi uusien Milan-prosessoreiden parantavan sen uusien Edge-palvelinten suorituskykyä noin 29 % Rome-prosessoreilla varustettuihin 10. sukupolven palvelimiin verrattuna. Suuri hyppäys selittyy ydinten määrällä, sillä Rome-palvelimissa oli käytössä 48-ytimiset Epycit, kun Milan-palvelimiin tulee 64-ytimiset mallit. Palvelimissa on luonnollisesti päivitetty myös muita komponentteja ajan tasalle, mutta yhtiö kiittelee Rome- ja Milan-alustojen yhteensopivuutta, mikä helpotti palvelinten validointiprosessia merkittävästi. Asiasta syvällisemmin kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi Cloudflaren omaa blogia aiheesta.

Lähde: Cloudflare

Erotetun toimitusjohtajansa kaappaama Arm China on nyt 安谋科技 (Päivitetty!)

Yrityskuviot Arm Chinan ja Amou Technologiesin ympärillä ovat vähintäänkin epäselvät, mutta yhtiö on siitä huolimatta kehittänyt omia ytimiä ja kiihdyttimiä Arm-emoyhtiöstä riippumattomina.

Kun Softbank osti Arm Holdingsin, yksi sen päämääristä oli valloittaa Kiinan markkinat. Saavuttaakseen tämän yhtiö joutui lopulta perustamaan yhteistyöyrityksen kiinalaisten sijoittajien kanssa. Arm Holdings omistaisi yhtiöstä 49 % ja sijoittajat loput ja sillä olisi yksinoikeus Arm-teknologioihin Kiinan markkinoilla. Viime vuonna yhtiön toimitusjohtaja Allen Wu erotettiin yhtiön hallituksen toimesta tämän käyttäneen Arm Chinaa oman yrityksensä hyödyksi.

Kuten uutisoimme reilu vuosi sitten, Wu kieltäytyi astumasta syrjään ja paikallisten lakien mukaan hänen hallussaan pitämä leimasin teki hänestä edelleen yrityksen johtajan. Wu hankkiutui eroon Arm-emoyhtiölle uskollisista työntekijöistä ja palkkasi yhtiön alueille ulkopuolisia vartijoita estämään emoyhtiön edustajien pääsyn paikalle. Wun hiljattain pitämän lehdistötilaisuuden jäljiltä Arm China ilmeisesti on edelleen sinänsä olemassa, mutta yhtiö toimii uuden 安谋科技 eli Amou Technologies (Google translate) nimen alla. Koko kuvio on kuitenkin vähintäänkin epäselvä tässä vaiheessa.

Semianalysis-sivuston Dylan Patelin mukaan Arm Holdings jäädytti kaiken teknologiasiirron Arm Chinalle, kun Wu kaappasi yrityksen itselleen. Tämän myötä Arm China ei saanut enää emoyhtiön uusia teknologioita haltuunsa, vaan tiettävästi tuoreinta teknologiaa yhtiön hallussa edusti Cortex-A77. Tätä tukee myös yhtiön sivuilta löytyvä ydinvalikoima. Arm Chinan leipiin jäi kuitenkin rutkasti osaavaa väkeä ja se aloitti kehittämään uusia teknologioita itsenäisesti ja yhtiöllä on jo julkaistuna oma Armv8-arkkitehtuuriin perustuva kevyt 星辰 eli ”Stars”-ydin.

Riippumatta yrityskoukeroista Amou Technologies esitteli lehdistötilaisuudessaan ”XPU”-tuotekirjastonsa, joka rakentuu useista erityyppisistä järjestelmäpiireihin integroitavista IP-blokeista. Tällä hetkellä yhtiön itse kehittämä tarjoilu kattaa tekoälytehtäviin erikoistuneen NPU:n (Neural Processing Unit), tietoturvaprosessori SPU:n (Security Processing Unit), ISP-kuvaprosessorin (Image Signal Processor) sekä videoihin erikoistunut VPU. Yhtiö suunnittelee myös laajentavansa IP-valikoimaansa tulevaisuudessa.

Päivitys:

Arm on antanut lausunnon, jonka mukaan se on edelleen toimivassa yhteistyössä Arm Chinan kanssa eikä teknologian lisensointia ole missään vaiheessa keskeytetty. Myös yhteistyöyrityksen omistajakuviot ovat edelleen ennallaan.

Alkuperäisuutisoinnista poiketen 安谋科技 ja AnMou Technologies on yhtä kuin Arm China. AnMou jatkaa Arm-prosessoreiden lokalisointia Kiinan markkinoille kuten ennenkin ja lehdistötilaisuudessa julkistettiin todellisuudessa uusi Core Power -brändi, jonka alla lisensoidaan AnMoun itsensä kehittämiä ytimiä.

Lähteet: Arm China, SemiAnalysis Päivitys: ExtremeTech