AGON by AOC julkaisi ultrawideluokan AGON Pro AG344UXM -pelinäytön MiniLED-taustavalaistuksella

Näyttö tarjoilee 3440×1440-resoluution parhaimmillaan DisplayHDR 1000 -sertifioituna 170 hertsin virkistystaajuudella ja 1152 alueen FALD-taustavalaistuksella.

AOC:n pelibrändi AGON by AOC on julkaissut uuden ultrawide-luokan AGON Pro AG344UXM -pelinäytön. Uutuusnäyttö tykittää pikseleitä ruudulle MiniLED-taustavalon kirkastamina ja lupaa sen myötä huipputason HDR-kokemusta.

AGON Pro AG344UXM -pelinäytön 34-tuumainen IPS-paneeli tukee erittäin laajaa 3440×1440-resoluutiota parhaimmillaan 170 hertsin virkistystaajuudella ja 1 millisekunnin G2G-vasteajalla. Virkistystaajuuden synkronointiin on tuettuna Adaptive-sync ilman erillismainintaa FreeSync- tai G-Sync Compatible -sertifioinneista.

AG344UXM:n MiniLED-taustavalaistus on jaettu jopa 1152 itsenäiseen alueeseen FALD-tuen toteuttamiseksi ja kirkkauttakin piisaa DisplayHDR 1000 -sertifikaatin veroisesti. Värintoiston luvataan kattavan 10-bittisenä 99 % DCI-P3- ja 100 % sRGB-väriavaruuksista.

Näytön liitinvalikoimasta löytyy DisplayPort 1.4-, HDMI 2.1- ja USB-C-liittimet, joista viimeinen tukee AltModen kautta toteutetun DisplayPort-signaalin ohella samanaikaisesti 90 watin tehonsyöttöä USB Power Delivery -standardin mukaisesti. Näytöstä löytyy lisäksi neliporttinen USB-A-hubi USB-B-sisääntulolla, KVM-kytkin useamman laitteen välillä toimimiseen sekä kaksi 8 watin ”DTS-enhanced”-kaiutinta. Kuvan perusteella näytössä on tarkemmin HDMI-liittimiä kaksin kappalein ja DisplayPort-liittimen vieressä miniDP-liitin sekä kolme 3,5 mm:n liitäntää.

AGON by AOC AGON Pro AG344UXM saapuu myyntiin syykuussa. Sen suositushinta Euroopassa on 1849 euroa.

Lähde: AOC:n lehdistömateriaalit

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 516.40 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureissa on mukana Game Ready -leima Fall Guys: Free for All -pelille sekä tuki ICARUS-pelin NVIDIA Reflex -päivitykselle sekä säteenseurannalle Resident Evil 2-, 3- ja 7 -peleissä.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 516.40 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön pelinäytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 516.40 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leima Fall Guys: Free for All -pelille, tuki NVIDIA Reflexille ICARUS-pelissä ja säteenseurannalle Jurassic World Evolution 2- sekä Resident Evil 2-, 3 ja 7 -peleissä. Lisäksi ajureissa on mukana virallinen tuki Windows 11:n 22H2 -päivitykselle ja CUDA 11.7 -rajapinnalle.

NVIDIAn bugikorjausten listalta löytyy tällä kertaa kulme korjausta: Enscapen varjojen renderöinnissä olleet ongelmat, Lenovon joitain kannettavia koskeneet kirkkaussäätöjen ongelmat Advanced Optimuksen kanssa sekä Club 3D CAC-1085 -DP-HDMI-sovittimen rajoittuminen maksimissaan 4K-resoluutiolle 60 hertsin virkistystaajuudella. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi HDR:n päälle ja pois kytkemisen aiheuttamat vakausongelmat peleissä, jos niitä pelataan muulla kuin natiiviresoluutiolla, ylivalottuneet Shadowplay-nauhoitukset, kun HDR on käytössä Windowsissa sekä Assassin’s Creed Origins -pelissä esiintyvät vilkkumisongelmat, kun hahmo on veden alla lähellä venettä. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin tarkemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Intel julkaisi Arc A380 -työpöytänäytönohjaimen Kiinassa

Muualle maailmaan Kiinassa vajaaseen 150 euroon hinnoiteltu näytönohjain saapuu joskus vuoden kolmannen neljänneksen aikana.

Intel on julkaissut virallisesti ensimmäisen uuden Arc-työpöytänäytönohjaimen Kiinassa ja siten lunastanut lupauksensa julkaisusta toisen vuosineljänneksen aikana. Vähemmän yllättäen kyse on Arc 3 -sarjalaisesta eli joukon hitaimman pään edustajasta.

Intel Arc A380 on täyteen ACM-G11-grafiikkapiiriin perustuva näytönohjain. TSMC:n N6-prosessilla valmistetussa piirissä on käytössä 8 Xe-ydintä eli 128 Xe-vektoriyksikköä tai 1024 laskentayksikköä, 8 RT-ydintä, 128 XMX-matriisilaskinta ja 96-bittinen muistiohjain. Muistiohjaimen jatkeena on 6 Gt 16 Gbps:n GDDR6-muistia, mikä tuottaa 192 Gt/s muistikaistaa.

ACM-G11:n näyttöohjain tukee neljää näyttöä ja tukee DisplayPort 2.0- (max UHBR 10), eDP 1.4- ja HDMI 2.1 sekä 2.0b -standardeja. Intel ei ole antanut tarkempaa selitystä eri HDMI-versioiden tuen ilmoittamiselle. Grafiikkapiirin mediayksikkö tukee rautakiihdytettyä AV1-, H.264- ja H.265-pakkausta ja -purkua sekä VP9:n bitstreamausta ja rautapurkua. Myös Intel Deep Link -teknologiat eli Hyper Compute, Hyper Encode ja Stream Assist ovat tuettuina.

Intel Arc A380:n hinta on Kiinassa 1030 yuania eli vajaat 147 euroa. Suorituskyvyn osalta sen luvataan peittoavan Radeon RX 6400:n parhaimmillaan 25 %:n erolla ja julkaisudian perusteella yhtiö tähtää etenkin 1080p eSports-pelien pariin asetuksista hieman karsien.

Muualla maailmassa näytönohjainta on lupa odottaa myyntiin vuoden kolmannen neljänneksen aikana ensin OEM-valmistajien ja sen perään jälleenmyyjien kautta. Nopeammat Arc 5- ja Arc 7-sarjojen näytönohjaimet tulevat myyntiin OEM-valmistajilta ”myöhemmin tänä kesänä” ja jälleenmyyntiin sen jälkeen.

Lähde: VideoCardz

Päivitys: Intel on lisäksi julkaissut uudet 30.0.101.1736 -version ajurit Arc-näytönohjaimille. Uudet ajurit ovat A380:n viralliset julkaisuajurit ja voit tutustua niihin tarkemmin Intelin lataussivuilla.

LUMI-supertietokone vihittiin virallisesti käyttöön Kajaanissa

Supertietokone on tällä hetkellä maailman kolmanneksi tehokkain ja sen odotetaan tarjoavan syksyn mittauksessa vielä selvästi nykyistä parempaa suorituskykyä.

Maailman tällä hetkellä kolmanneksi tehokkain supertietokone LUMI sijaitsee Suomessa, eikä CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen hallinnoima järjestelmä ole vielä edes täysin valmis. Valmiuden asteesta riippumatta EuroHPC-yhteisyritykseen kuuluva supertietokone on vihitty nyt virallisesti käyttöön.

LUMI perustuu maailman tehokkaimman supertietokone Frontierin tapaan pääasiassa HPE:n Cray EX235a -GPU-noodeihin. Jokaisessa 2560 GPU-noodissa on 64-ytiminen AMD:n 3. sukupolven ”Trento” Epyc-prosessori ja neljä Instinct MI250X -GPU-laskentakorttia 110 Compute Unit -yksiköllä per GPU. Yhteensä koko paketissa on siis 163 840 Trento-ydintä ja 2 252 800 Compute Unit -yksikköä. Lisäksi supertietokoneessa on 1536 CPU-noodia, joissa on kussakin kaksi 64-ytimistä 3. sukupolven ”Milan” Epyc-prosessoria. Visualisointitehtäviin käytössä on yhteensä 64 NVIDIAn A40-näytönohjainta.

LUMI-supertietokonetta tullaan hyödyntämään laaja-alaisesti eri aloilla. Euroopan komission Margrethe Vestager näkee LUMIlle käyttöä esimerkiksi rokotekehityksessä, syöpien diagnosoinnissa ja ilmastotutkimuksessa.

Myös EuroHPC-yhteisyrityksen toimitusjohtaja Anders Dam Jensen näkee supertietokoneiden tärkeyden maailmanlaajuisten haasteiden ratkonnassa ja että sen toteuttamiseen tarvitaan laajojen yhteisöjen yhteistyötä. LUMI-konsortioon kuuluvatkin Suomen lisäksi Belgia, Islanti, Norja, Puola, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Tšekki ja Viro.

CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski puolestaan lisäsi, että viidennes supertietokoneen laskentakapasiteetista on kohdennettu yrityksille uudenlaisia mahdollisuuksia tutkimus- ja kehitystyöhön.

Vaikka LUMI sellaisenaan toimii itsenäisesti, siihen voidaan liittää myös kvanttitietokoneita. Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan Suomessa on merkittävästi kvanttiteknologian osaamista eurooppalaistasolla mitattuna ja kvanttilaskennan yhdistäminen suurteholaskentaan luo uudenlaisia mahdollisuuksia tutkimus- ja kehitystyöhön. Tähän mennessä LUMI on jo yhdistetty onnistuneesti kahteen kvanttitietokoneeseen: ruotsalaiseen Chalmers/Wallenberg Centre for Quantum Technologyn QAL 9000:een ja kotimaiseen Helmi-kvanttitietokoneeseen.

Lähde: Lehdistötiedote

Uusi artikkeli: Testissä OnePlus Nord CE 2 Lite

14.6.2022 - 16:31 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (0)

Testissä OnePlussan Nord-malliston edullisin vaihtoehto, CE 2 Lite.

OnePlus esitteli toukokuussa Nord 2T -mallinsa ohella myös edullisemman Nord CE 2 Lite -nimihirviöllä ristityn älypuhelimen. Nord 2T ehdittiin testaamaan jo aiemmin ja pidimme laitteesta, mutta Nord CE 2 Liten pääsi testivuoroon hieman myöhemmin. Tässä artikkelissa otamme muutaman päivän testikokemusten pohjalta selvää, minkälainen laite 299 euron hintainen Nord CE 2 Lite on ja miten se sijoittuu muihin Nord-malleihin nähden.

Lue artikkeli: Testissä OnePlus Nord CE 2 Lite

Motorolalta uusi moto g62 5G -älypuhelin alle 300 euron hintaluokkaan

14.6.2022 - 14:15 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

Uuden moto g62:n keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 120 hertsin IPS-näyttö, 5G-yhteydet ja stereokaiuttimet.

Motorola on lanseerannut uuden moto g62 5G -älypuhelimensa myös Suomen markkinoille. Laite ensiesiteltiin viime viikolla Brasiliassa. Uutuus asemoituu Suomen markkinoilla huhtikuussa julkaistun moto g52:n ja toukokuussa julkaistun moto g82:n väliin. Eroa mallien välillä on pääosin näytön koossa ja tekniikassa, muistivaihtoehdoissa sekä järjestelmäpiirissä. Akun koko ja kameroiden resoluutio ovat kaikissa kolmessa paperilla samat.

Moto g62 tarjoaa 6,5-tuumaisen 120 Hz Full HD+-näytön, joka perustuu sisarmalleistaan poiketen IPS-tekniikkaan. Järjestelmäpiirinä laitteessa toimii Snapdragon 480+ 5G, joka mahdollistaa siis g52-mallin Snapdragon 680 -piiriin nähden 5G-yhteydet. Akun kapasiteetti on tuttu 5000 mAh, mutta lataustehoa on pudotettu jostain syystä g52:n 30 watista 15 wattiin. Äänipuolelle on tarjolla stereokaiuttimet sekä kuulokeliitäntä. Takakamera koostuu 50 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin ultralaajakulmasta sekä kahden megapikselin makrokamerasta.

Motorola moto g62:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 161,8 x 74 x 8,6 mm
 • Paino: 184 grammaa
 • 6,5” LCD IPS -näyttö, 1080 x 2400, 405 PPI, 120 Hz
 • roiskesuojattu muovirakenne
 • Qualcomm Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiri
 • 4 Gt RAM-muistia
 • 64 Gt tallennustilaa, microSDXC-muistikorttipaikka (max. 1 Tt)
 • 4G, 5G NSA & SA (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4&5 GHz, Bluetooth 5.1, NFC, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo
 • Kolmoistakakamera:
  • 50 megapikselin pääkamera (0,64 um pikselikoko), f1.8, PDAF
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, 118 asteen kuvakulma
  • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • Full HD 30 & 60 FPS videokuvaus
 • 16 megapikselin etukamera (1,0 um pikselikoko), f2.2
 • stereokaiuttimet, Dolby Atmos, 3,5 mm kuulokeliitäntä, kylkeen sijoitettu sormenjälkitunnistin
 • 5000 mAh akku, USB-C (2.0), 15 watin pikalataus
 • Android 12, MyUX UI (1 Android-versiopäivitys, 3 vuotta tietoturvakorjauksia kahden kk välein)

Moto g62 tulee Suomessa myyntiin 4. heinäkuuta 269 euron verolliseen suositushintaan. Värivaihtoehtoja on kaksi – grafiitinharmaa ja turkoosinsininen. Yritysmarkkinoille tarjolla on myös Business Edition -versio, jossa on Android Enterprise Recommended -sertifiointi neljän vuoden tietoturvapäivityksillä sekä Moto Threat Defense -suojausratkaisu.

Lähteet: Motorola, sähköpostistiedote

Video: Honor Magic4 Pro tuotepakkauksen avaus & keskeisimmät ominaisuudet

10.6.2022 - 19:18 / Juha Kokkonen Mainos Kommentit (0)

Tutustumme videolla Magic4 Pron tuotepakkauksen sisältöön ja keskeisimpiin ominaisuuksiin.

Honor lanseerasi Magic4 Pro -huippumallinsa Suomen markkinoille tämän viikon alussa ja se tulee saataville ensi maanantaina 1099 euron suositushintaan. 12. kesäkuuta mennessä ennakkotilaavat saavat kaupan päälle 229 euron arvoisen Honor Watch GS3 Sport -älykellon. Magic4 Pron keskeisimpiin ominaisuuksiin lukeutuu 6,81-tuumainen LTPO AMOLED -näyttö, Snapdragon 8 gen 1 -järjestelmäpiiri, 8 Gt RAM-muistia, 256 Gt tallennustilaa, 50 + 50 + 64 megapikselin kolmoistakakamera sekä 4600 mAh akku 100 watin pikalatauksella.

Avaamme videolla laitteen tuotepakkauksen ja käymme läpi puhelimen keskeisimmät ominaisuudet.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Live: io-techin Tekniikkapodcast (23/2022)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 10. kesäkuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

AMD kertoi lisää RDNA 3:sta ja päivitti roadmappiin RDNA 4:n

Useampaan pieneen siruun perustuvan RDNA 3:n odotetaan tarjoavan yli 50 % parempaa energiatehokkuutta, kuin nykyiset RDNA 2 -näytönohjaimet.

AMD on esitellyt Financial Analyst Day 2022 -tapahtumassaan seuraavan sukupolven CDNA 3 -datakeskuskiihdyttimen, pitkän liudan prosessoriuutisia Zen 4:stä ja Zen 5:stä, mutta myös grafiikkapuoli sai oman osansa huomiota. AMD avasi sanaista arkkuaan sekä RDNA 3:sta ja päivitti 5 nanometriä kehittyneemmällä prosessilla valmistettavan RDNA 4:n.

AMD:n diaesityksen mukaan se odottaa RDNA 3 -arkkitehtuurin tarjoavan yli 50 % parempaa suorituskykyä per watti, kuin RDNA 2. Parantuvan energiatehokkuuden takaa löytyy luonnollisesti 5 nanometrin valmistusprosessi, mutta omat lusikkansa soppaan ovat saaneet myös pikkusiruihin perustuva rakenne, uuteen arkkitehtuuriin perustuva Compute Unit, seuraavan sukupolven Infinity Cache -välimuisti ja optimoitu grafiikkalinjasto, mille ei annettu sen tarkempia merkityksiä.

Samalla yhtiö varmisti pitävänsä Navi-nimestä edelleen, sillä RDNA 4-piirit tullaan tuntemaan Navi4x-koodinimillä. Valitettavasti itse arkkitehtuurista ei kerrottu vielä mitään kehittynyttä valmistusprosessia tarkempaa. RDNA 4 -arkkitehtuuriin perustuvia näytönohjaimia on lupa odottaa viimeistään vuonna 2024.

Lähteet: AMD, Anandtech

AMD kertoi lisää Zen 4 -arkkitehtuurista, esitteli Zen 5:n ja AIE-kiihdyttimen

AMD varmisti samalla 3D V-Cachen tulleen jäädäkseen ja kertoi 16-ytimisen Zen 4 -työpöytäprosessorin peittoavan vastaavan Zen 3 -prosessorin yli 35 %:n erolla Cinebenchissä.

AMD:n parhaillaan käynnissä olevassa Financial Analyst Day 2022 -tapahtumassa on esitelty datakeskuskiihdytinten lisäksi muun muassa kattavia prosessoriroadmappeja. Uudet roadmapit yltävät vuoden 2024 loppuun.

Prosessoripuolella AMD lupaa Zen 4 -arkkitehtuurin parantavan IPC:tä 8-10 %, yhden säikeen suorituskykyä yli 15 %, jopa neljänneksen enemmän muistikaistaa per ydin, tuki AVX-512:lle sekä uusille tekoälyyn panostaville laajennoksille. Verrattaessa 16-ytimistä 32-säiettä suorittavaa Zen 3- ja Zen 4 -työpöytäprosessoria Zen 4:n kerrotaan tarjoavan Cinebenchin moniydintestissä yli 25 % parempaa suorituskykyä per watti ja yli 35 % parempaa suorituskykyä.

Lisäksi Zen 4:n osalta varmistettiin sekä 5 että 4 nanometrin prosessien käyttö ja V-Cache-välimuistilla varustettu versio jo aiemmin tiedossa olleiden perus- ja Zen 4c -versioiden rinnalle. Kuluttajaprosessoreista puolestaan paljastettiin seuraavan sukupolven mobiiliarkkitehtuuri Phoenix Point Zen 4 -ytimillä, RDNA3-grafiikkaohjaimella ja AIE:llä (Artificial Intelligence Engine). Phoenix Point tullaan valmistamaan 4 nanometrin prosessilla. AMD XDNA:n avulla AI Engine on ilmeisesti vaihdettavissa FPGA-verkkoon. Molemmissa hyödynnetään useita AI Engine- tai FPGA-”ytimiä” ja niiden rinnalta löytyvää paikallista muistia. Työpöytäpuolelle yhtiö varmisti puolestaan Zen 4 Ryzenin rinnalle 3D V-Cachella varustetun version sekä varmisti Threadripper-version.

3D V-Cache -välimuistia tullaan hyödyntämään myös palvelinpuolella Genoa-X-koodinimellisissä Epyc-prosessoreissa, joissa tulee olemaan maksimissaan 96 Zen 4 -ydintä ja yli gigatavu L3-välimuistia per prosessorikanta. Lisäksi yhtiöllä on valmisteilla palvelinpuolelle edullisempi, suorituskykyyn per watti panostava Siena, jossa on maksimissaan 64 Zen 4 -ydintä. Molemmat uutuudet ovat luvassa tämän vuoden aikana.

Vuoden 2024 aikana vuorossa on taas Zen 5, josta tullaan julkaisemaan edeltäjänsä tavoin perusversio, V-Cache-versio sekä tiheys- ja energiatehokkuusoptimoitu Zen 5c -versio. Arkkitehtuurissa kerrotaan olevan uusi front end ja aiempaa leveämpi käskyjen lähetys sekä integroituja tekoälyyn ja koneoppimiseen panostavia optimointeja. Kuluttajapuolella Zen 5 tullaan näkemään kannettavissa 4 nanometriä kehittyneemmällä valmistusprosessilla valmistettuina Strix Point -prosessoreissa. Strix Pointissä Zen 5 -ydinten rinnalta löytyy ”RDNA3+”-grafiikkaohjain ja AIE. Työpöytäpuolen Zen 5 -prosessori tunnetaan puolestaan koodinimellä Granite Ridge, mutta siitä yhtiö ei kertonut sen tarkempaa.

Lähde: AMD, Anandtech (1), (2), (3), (4)