Cooler Master tuo kauppoihin uuden ilmajäähdytteisen MA824 Stealth -lippulaivacoolerinsa
Mustansävyinen lippulaivacooleri käyttää tuplatornirakennetta, kahdeksaa lämpöputkea ja uusia Mobius-sarjan tuulettimia.

Cooler Master on vihdoin tuomassa kauppoihin uuden MA824 Stealth -prosessoricoolerinsa. Yritys esitteli jo viime syksynä coolerin 30th Anniversary -erikoisversion ja kertoi tuovansa myös varsinaisen mallin kauppoihin lähiaikoina. Aika on selvästi venyvä käsite, sillä tuote saapuu kauppoihin vihdoin kesäkuun alussa. MA824 Stealth asemoituu mallistossa pari vuotta sitten julkaistun MA624 Stealth -tuplatornicoolerin yläpuolelle ja samalla ilmajäähdytysmalliston huipulle.
MA824 Stealth käyttää kaksitornirakennetta alumiinirivastolla ja kahdeksalla kuparisella lämpöputkella. Kaikki metalliosat on pinnoitettu satiininmustaksi. Lämpöputkien kerrotaan perustuvan komposiittirakenteeseen, jossa sisäpinnalla on käytössä sekä uritus että jauhesintteröinti. Pohjaosa on nikkelöityä kuparia ja valmistaja kertoo kasvattaneensa sen pinta-alaa sekä minimoineensa sen paksuuden lämmönsiirtyvyyden tehostamiseksi. Coolerin ulkomitoiksi kerrotaan 162,2 x 150,6 x 165,6 mm ja painoksi 1,63 kg.
Rivastotornien aktiivisesta jäähdytyksestä vastaa Mobius-sarjan PWM-tulettimet, joista ulompi on väritykseltään osittain tummansininen. Ulompi tuuletin on kooltaan 120 mm ja sisempi 135 mm. Emolevyn muistipaikoille luvataan 42 mm korkeusyhteensopivuus. 120 mm tuulettimen maksiminopeus on 1950 RPM, maksimi-ilmavirta 63,1 CFM ja maksimimelutaso 22,6 dBA. Sisemmän tuulettimen vastaavat arvot ovat 1550 RPM, 63,6 CFM ja 24,6 dBA.
MA824 Stealth tulee myyntiin 7. kesäkuuta lähtien 119,90 euron suositushintaan. Valmistaja myöntää coolerille viiden vuoden takuun. Cooleri on yhteensopiva uusimpien AMD AM5- ja Intel LGA 1700 -kantaisten suorittimien kanssa.
Lähde: lehdistötiedote
Cooler Master tuo kauppoihin uuden ilmajäähdytteisen MA824 Stealth -lippulaivacoolerinsa
Mustansävyinen lippulaivacooleri käyttää tuplatornirakennetta, kahdeksaa lämpöputkea ja uusia Mobius-sarjan tuulettimia.
Uusi artikkeli: Testissä Radeon RX 7900 XTX -custom-mallit (Asus & Gigabyte)
Testissä Asuksen ja Gigabyten omaan piirilevyyn ja massiiviseen jäähdytysratkaisuun pohjautuvat Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimet.

Testasimme io-techissä heti tuoreeltaan viime joulukuussa AMD:n oman Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimen yleisen suorituskykytason näkökulmasta, mutta Asuksen ja Gigabyten omiin suunnitelmiin perustuvien custom-mallien testi on kaikessa kiireessä valitettavasti viivästynyt pahasti.
Tutustumme artikkelissa Asuksen TUF OC- ja Gigabyten pelibrändi Aoruksen Elite-malleihin 1199-1275 euron hintahaarukasta ja ajamme pikaiset suorituskykytestit sekä tehonkulutus, lämpötila- ja melumittaukset. Mukana on myös ylikellotustestit.
Lue artikkeli: Testissä Radeon RX 7900 XTX -custom-mallit (Asus & Gigabyte)
Uusi artikkeli: Testissä Radeon RX 7900 XTX -custom-mallit (Asus & Gigabyte)
Testissä Asuksen ja Gigabyten omaan piirilevyyn ja massiiviseen jäähdytysratkaisuun pohjautuvat Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimet.
NVIDIA esitteli Ada Lovelacen muistijärjestelmän saloja
Yhtiön laskelmien mukaan 32 Mt:n L2-välimuisti voi leikata muistiliikennettä jopa 50 % 2 Mt:n välimuistiin verrattuna.

NVIDIA on julkaissut GeForce RTX 4060 -perheen näytönohjainten julkistuksen yhteydessä myös mielenkiintoisen katsauksen piirin muistipuolen sielunelämään. Blogissa käydään läpi RTX 40 -sarjan eli Ada Lovelace -arkkitehtuurin muistijärjestelmää ja miten kasvanut L2-välimuisti vaikuttaa siihen.
Kuten prosessoritkin, myös grafiikkapiirit noudattavat perinteistä muistihierarkiaa, jossa on eri tasoisia välimuisteja ennen varsinaisia muistiohjaimia. Suoritusyksiköt hakevat dataa niin läheltä kuin mahdollista ja mikäli haettua ei löydy lähimmältä välimuistitasolta, sitä haetaan seuraavalta ja niin edelleen, kunnes jäljelle jää varsinainen muisti (VRAM, Video RAM). NVIDIAlla on käytössä kaksi välimuistitasoa, L1 ja L2. L1-välimuistit ovat kunkin SM-yksikön omia ja suoraan niiden yhteydessä, kun L2-välimuisti on koko grafiikkapiirin yhdessä jakama.
NVIDIAn vertailut on tehty yksinomaan GeForce RTX 4060 Ti:llä (AD106), mutta vertailupisteen saamiseksi grafiikkapiirillä ajettiin testit sekä normaalisti 32 Mt:n että 2 megatavuun rajoitetulla L2-muistilla. Referenssiksi kerrottakoon, että esimerkiksi edeltävässä Ampere-sukupolvessa ns. vastaavalla GA106-piirillä oli 3 Mt L2-välimuistia.
Yhtiön testien mukaan L2-välimuistin kasvattaminen 2 Mt:stä 32 megatavuun AD106:lla laskee muistiliikennettä pelistä riippuen 40-60 %:iin. Vertailu on toteutettu kussakin pelissä 1080p, 1440p ja 4K-resoluutioiden keskiarvolla. Suurin hyötyjä on Call of Duty: Modern Warfare 2 ja pienimmän edun suuremmasta välimuistista vie nimiinsä Assassin’s Creed Valhalla. NVIDIA on tämän myötä keksinyt markkinoida tietyissä yhteyksissä myös näytönohjainten muistikaistaa ns. efektiivisenä muistikaistana välimuistin vaikutuksen vuoksi. Esimerkiksi GeForce RTX 4060 Ti:n 228 Gt/s:n muistikaista on yhtiön mukaan efektiivisesti jopa 554 Gt/s, mikä ajaa ohi edeltävän sukupolven RTX 3060 Ti 12 Gt:n 448 Gt/s todellisesta muistikaistasta.
Pienentyneet muistihaut parantavat luonnollisesti myös suorituskykyä. NVIDIAn mukaan ilman säteenseurantaa 32 Mt:n välimuisti parantaa suorituskykyä noin 17-18 % 2 megatavuun verrattuna. Säteenseuranta käytössä suorituskyky etu on jo noin 25 % ja DLSS 3:lla jopa 34 %. Valitettavasti diasta ei käy ilmi, onko suorituskykyparannukset mitattu keskiarvona samoilla testeillä kuin muistiliikenteen lasku, vai miten. Niin ikään on jätetty mainitsematta se, tarkoitetaanko DLSS 3:lla tässä yhteydessä sekä DLSS Super Resolutionia että Frame Generationia.
Lähde: NVIDIA
NVIDIA esitteli Ada Lovelacen muistijärjestelmän saloja
Yhtiön laskelmien mukaan 32 Mt:n L2-välimuisti voi leikata muistiliikennettä jopa 50 % 2 Mt:n välimuistiin verrattuna.
Sightful julkaisi maailman ensimmäisen lisätyn todellisuuden kannettavan
Näytön sijasta Spacetopia käytetään AR-laseilla, joiden avulla työpöytä vastaa yhtiön mukaan jopa 100″ näyttöä.

Sightful on tilallisen tietotekniikan huipusta rakentuva yritys. Yrityksen osaajilla on kokemusta alalta muun muassa Applen, Microsoftin ja Magic Leapin leivissä.
Kolmen vuoden kehitystyön jälkeen Sightful on julkaissut nyt ensimmäisen varsinaisen tuotteensa, Spacetop-kannettavan. Spacetop ei ole kuitenkaan kuin mikä tahansa muu kannettava markkinoilla, vaan siitä puuttuu kokonaan näyttö. Näytön puute selittyy myös yrityksen erikoisalalla; kannettavaa on tarkoitus käyttää lisätyn todellisuuden laseilla.
Yhtiön tiedotteen mukaan Spacetop tarjoaa lisätyn todellisuuden laseilla käyttäjälle 100”:n kuvaa vastaavan virtuaalityöpöydän. Sightfulin näkemyksen mukaan Canvas nimen saanut virtuaalityöpöytä parantaa käyttäjän työympäristöä, kun kaikelle löytyy oma tilansa ja paikkansa helposti. Kannettavan mukana toimitetaan yhtiön kustomoidut NReal-lasit, mutta valitettavasti niiden tarkemmat ominaisuuslistaukset ovat jääneet tekemättä. Käyttöjärjestelmänä toimii yhtiön oma Spacetop OS, joka perustuu Androidin AOSP-varianttiin. Ohjelmistopuoli rajoittuu ainakin tässä vaiheessa webbisovelluksiin.
Raudan puolesta Sightfulin Spacetop ei ole enää uusinta uutta, vaan se rakentuu Qualcommin Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin ympärille. Järjestelmäpiirin tukena on 8 Gt muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Kannettavan liitinpaneeli ei sekään herätä varsinaisia riemunkiljahduksia, vaan siitä löytyy vain kaksi USB-C-liitäntää, joista toinen menee latausjohdolle, mikäli reilun viiden tunnin käyttöaika ei riitä.
Näppäimistöä kehutaan täyskokoiseksi, mutta video ja mainoskuvat paljastavat sen tarkoittavan normaalia kannettavan näppäimistöä ilman numpadia. Näppäimistön edestä löytyy touchpad-hiiri ja videopuheluita varten kannettavasta löytyy 5 megapikselin webbikamera. Langattomia yhteyksiä on tarjolla Wi-Fi 6:n (802.11ax), Bluetooth 5.1:n ja 5G:n (NR, Sub-6) muodossa.
Sightful Spacetopin markkinoille saapumisesta ei ole tällä hetkellä vielä tarkempaa tietoa, vaan nyt käynnissä on 1000:lle käyttäjälle avoinna oleva Early Adopter -ohjelma. Kyse ei tiettävästi ole mistään jonojärjestyksessä ostamisesta, vaan jokainen halukas valitaan mukaan hakemuksen perusteella. Yhtiö ei ole kertonut mitä Spacetop tulee kustantamaan, kun se saapuu markkinoille. Mukaan Early Adopter -ohjelmaan hyväksytyille hinta tulee olemaan 2000 dollaria. Silmälasien käyttäjille tarjotaan ilmaiseksi vahvuudet, jotka voi ilmoittaa tilauksen yhteydessä.
Lähteet: TechPowerUp, Tom’s Hardware
Sightful julkaisi maailman ensimmäisen lisätyn todellisuuden kannettavan
Näytön sijasta Spacetopia käytetään AR-laseilla, joiden avulla työpöytä vastaa yhtiön mukaan jopa 100″ näyttöä.
Live: io-techin Tekniikkapodcast (20/2023)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 19. toukokuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:
Live: io-techin Tekniikkapodcast (20/2023)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.
NVIDIA julkisti GeForce RTX 4060- ja RTX 4060 Ti -näytönohjaimet
GeForce RTX 4060 Ti 8 Gt saapuu myyntiin ensi viikolla, mutta RTX 4060- ja RTX 4060 Ti 16 Gt -malleja joudutaan odottamaan heinäkuulle.

NVIDIA on julkistanut tänään hieman yllättäenkin GeForce RTX 4060 -perheen tuotteet. Saataville tulevat GeForce RTX 4060 8 Gt, 4060 Ti 8 Gt ja 4060 Ti 16 Gt.
Uudet GeForce-mallit perustuvat Ada Lovelace -arkkitehtuurin AD106-grafiikkapiiriin. Itse grafiikkapiirissä on 36 SM-yksikköä, mutta työpöytämalleissa ei RTX 4070 -mobiilimalleissa nähtyä täyttä piiriä tulla näkemään, vaan ne ovat kaikki tavalla tai toisella leikattuja. Grafiikkapiiri valmistetaan TSMC:n 5 nanometrin luokkaan kuuluvalla 4N-prosessilla.
GeForce RTX 4060 Ti tulee saataville sekä 8 että 16 Gt versioina. Mallit erottaa toisistaan vain muistin määrä ja sen kautta TDP-arvo. Grafiikkapiirissä on käytössä 34 SM-yksikköä eli 4352 CUDA-ydintä, 136 TMU-yksikköä, 136 tensoriydintä, 34 RT-ydintä sekä 48 ROP-yksikköä. GPU:n suoritusyksiköiden tukena on 32 Mt:n L2-välimuisti ja 128-bittinen GDDR6-muistiväylä, jonka jatkeena on 18 Gbps:n muistia, mikä tuottaa 288 Gt/s muistikaistan. GPU:n perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 2,31 ja 2,54 GHz. 8 Gt:n mallin TDP-arvo on 160 ja 16 Gt:n 165 wattia.
Pykälää matalammalta löytyy RTX 4060, jonka AD106-grafiikkapiirissä on käytössä vain 24 SM-yksikköä eli 3072 CUDA-ydintä, 96 TMU-yksikköä, 96 tensoriydintä, 24 RT-ydintä ja 32 ROP-yksikköä. Muistiväylä on edelleen 128-bittinen mutta sen jatkeena olevat 8 Gt muistia toimivat aavistuksen hitaammalla 17 Gbps:n nopeudella, mikä leikkaa muistikaistan 272 gigatavuun sekunnissa. GPU:n perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 1,83 ja 2,46 GHz. TDP-arvoksi NVIDIA ilmoittaa 115 wattia.
Suorituskyvyn osalta NVIDIA vertaa uutuuksiaan RTX 30 -sukupolven vastaaviin malleihin 1080p-resoluutiolla ja pelin tuesta riippuen joko DLSS tai DLSS ja RT käytössä. RTX 40 -malleilla on käytössä DLSS Frame Generation sitä tukevissa peleissä. Yhtiön omien lukujen mukaan RTX 4060 Ti 8 Gt peittoaa RTX 3060 Ti:n noin 20-110 % erolla viidessä pelissä, kun Blenderissä ero on noin 25 ja Autodesk Arnoldissa reilut 45 %. RTX 4060:n verrokkina toimii RTX 3060 12 Gt, jonka ensin mainittu peittoaa pelistä riippuen oin 25-125 %:n erolla. Blenderissä eroa tulee noin 30 % ja Arnoldissa noin 60 %. Laajempia suorituskykyvertailuja löytyy NVIDIAn julkaisuartikkelista lähdelinkin takaa.
NVIDIA julkaisi vertailut samoin verrokkiparein myös energiatehokkuuden saralla. RTX 4060 Ti tarvitsee yhtiön lukujen mukaan noin 70 % RTX 3060 Ti:n tehosta saman suorituskyvyn saavuttamiseksi, kun RTX 4060:lle riittää noin 60 % RTX 3060 12 Gt:n tehonkulutuksesta samaan suorituskykyyn.
NVIDIA tuo GeForce RTX 4060 Ti 8 Gt:n myyntiin 24.5. eli ensi viikon keskiviikkona. Sen Founders Edition -versio on hinnoiteltu 459 euroon yhtiön omassa verkkokaupassa. RTX 4060 Ti 16 Gt ja RTX 4060 seuraavat perästä ja ne tulevat saataville tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana heinäkuussa. RTX 4060 Ti 16 Gt on hinnoiteltu alkaen 569 euroon ja RTX 4060 339 euroon. RTX 4060 Ti 8 Gt on kolmikon ainut, josta tulee saataville Founders Edition -versio.
Lähde: NVIDIA (1), (2), Tuotesivut
NVIDIA julkisti GeForce RTX 4060- ja RTX 4060 Ti -näytönohjaimet
GeForce RTX 4060 Ti 8 Gt saapuu myyntiin ensi viikolla, mutta RTX 4060- ja RTX 4060 Ti 16 Gt -malleja joudutaan odottamaan heinäkuulle.
Intel esitteli Arc Balanced Builds -aloitetta
Arc Balanced Builds -aloitteen alla on ajettu pitkä liuta testejä, joilla haetaan sopivaa balanssia näytönohjaimen ja prosessorin välille, sekä julkaistu bundlepaketteja sopivalla Arc/Core-kombolla.

Intelin tutut PR-kasvot Tom Petersen ja Ryan Shrout ovat tehneet jälleen paluun uuden videon merkeissä. Tuoreimmalla videolla kaksikko käsittelee Intelin uutta Arc Balanced Builds -aloitetta ja kuvioita sen takana.
Intelin Arc Balanced Builds -aloitteen idea on yksinkertainen: heikkoa näytönohjainta ei ole järkeä parittaa tehokkaan prosessorin kanssa ja päinvastoin. Sen sijasta käyttäjän kannattaa etsiä oikea balanssi kummankin väliltä ja Intel tekee parhaansa tarjotakseen omasta valikoimastaan sopivan kaksikon.
Artikkelin mukaan yhtiön testilaboratoriossa on pistetty testiin useita 12. ja 13. sukupolven Core-prosessoreita testiin yli 50 pelissä kahdella eri resoluutiolla ja yhteensä yhdeksällä eri näytönohjaimella. Yhteensä testiajoja tehtiin yli 15 000 ja dataa niistä kertyi jopa yli 22 Gt.
Pienemmänpuoleista pränttiä ihmetellessä prosessoreiksi paljastuvat Core i5-12400F, i5-13400F, i5-13600K, i7-12700K ja i9-13900K. Näytönohjaimia ei kuitenkaan löydy mainostettua yhdeksää, vaan neljä: ASRockin Arc A380 Challenger, Intelin oma A750 Limited Edition, EVGA:n GeForce RTX 3060 12 Gt ja Asuksen RTX 4090. Yhtäkaikki, testidataa on runsaasti. Yksinkertaisimmilleen tiivistettynä Intelin lukujen mukaan Arc A380:lle löytyy optimaalinen kumppani yhtiön i3- ja edullisimmista i5-malleista, A750 ja A770:lle i5- ja edullisimmista i7-malleista ja niitä nopeammille prosessoreille kannattaa näytönohjain etsiä AMD:n tai NVIDIAn tehokkaamman pään valikoimista, kuten uutisen pääkuvakin vihjaa.
Testeissä verrataan myös rajapintoja Arc A750:llä eri resoluutioilla. 1080p-resoluutiolla DirectX 12 -rajapinnalla ei ole juurikaan merkitystä mikä prosessori A750:n kaverina on, pois lukien Death Stranding ja Marvel’s Spider-Man, joissa i5-mallien ja tehokkaampien prosessoreiden välille tulee selkeä ero. Poikkeuksen sääntöön tekee Core i7-12700K, jonka suorituskyky FarCry 6:ssa jää jostain syystä yli 15 % päähän muista testatuista.
Tarkempaa dataa löytyy dian muodossa i5-12400F:n ja i9-13900K:n väliltä Arc A750:n kaverina. 1080p-resoluutiolla DirectX 11 -peleissä ero prosessoreiden välillä on parhaimmillaan selvästi yli 20 %, mutta DirectX 12 -puolella eroa ei edellä mainittujen poikkeusten ulkopuolella ole. Jos resoluutio nostetaan 1440p-tasolle erot DirectX 11 -peleissä tasottuvat hieman, mutta DirectX 12 -peleihin alkaa ilmestymään aavistuksen 1080p:ta suurempia eroja prosessoreiden välille.
Intel Arc Balanced Builds -aloite ei rajoitu pelkkään testidataan ja sen luomiin suosituksiin sopivista näytönohjain-prosessori-pareista. Aloitteen alla on käynnistetty ainakin Yhdysvalloissa lisäksi kampanja, jossa tarjotaan bundlehintaan Arc A7 -sarjan näytönohjain ja 12. tai 13. sukupolven Core i5- tai i7-prosessori yhdessä paketissa. Toistaiseksi ei ole tiedossa tuleeko kampanja rantautumaan myös tänne pohjolan perukoille.
Lähde: Intel
Intel esitteli Arc Balanced Builds -aloitetta
Arc Balanced Builds -aloitteen alla on ajettu pitkä liuta testejä, joilla haetaan sopivaa balanssia näytönohjaimen ja prosessorin välille, sekä julkaistu bundlepaketteja sopivalla Arc/Core-kombolla.
Loongson valmistautuu julkaisemaan Zen 3:n haastavan 3A6000-prosessorin
Yhtiön edellinen prosessori peittosi Unixbenchin yhden ytimen testissä jo Intelin Comet Laken ja nyt se on aloittanut seuraavan sukupolven julkaisuvalmistelut Linux-päivityksillä.

Kiinalainen Loongson vierailee uutisotsikoissa säännöllisen epäsäännöllisesti antamassa kuvaa Kiinan kotikutoisten prosessoreiden kehityksestä. Nyt yhtiö on alottanut seuraavan sukupolven 3A6000-prosessorin julkaisun valmistelut tosissaan.
Loongson on julkaissut Linux-päivityksiä, jotka lisäävät tuen useille 3A6000-prosessorin uusille ominaisuuksille. Päivityksissä on mukana muun muassa tuki Page Table Walker -tyyppiselle muistinhallintayksikölle (MMU, Memory Management Unit), joka osaa hoitaa pitkän liudan osoitekäännösten poikkeuksia suoraan itse, mikä parantaa suorituskykyä. Lisäksi mukana on tuki uusille Memory Barrier -käskyille.
Yhtiön aikaisempien ulostulojen perusteella tiedetään, että 3A6000 saatiin suunnittelun osalta valmiiksi viime vuoden lopulla ja näyte-erien pitäisi tulla saataville vielä ennen vuoden puoliväliä. Yhtiö uskoo 3A6000:n yltävän jopa samaan IPC:een, kuin AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuri. Yhtiön nykyisen sukupolven 3A5000 ylsi Unixbenchin yhden ytimen testissä jopa parempaan tulokseen, kuin Intelin Core i7-10700 eli Comet Lake huolimatta jopa 400 MHz matalammasta kellotaajuudesta. Kaikilla ytimillä suorituskyky jäi reiluun puoleen Core i7:sta, mutta toisaalta i7:lla on myös käytössään kaksinkertainen määrä ytimiä. Toisaalta vaikka IPC olisikin sama, pitäisi prosessoreiden yltää myös samoille kellotaajuuksille päästäkseen samaan suorituskykyyn.
Lähteet: Tom’s Hardware, Phoronix
Loongson valmistautuu julkaisemaan Zen 3:n haastavan 3A6000-prosessorin
Yhtiön edellinen prosessori peittosi Unixbenchin yhden ytimen testissä jo Intelin Comet Laken ja nyt se on aloittanut seuraavan sukupolven julkaisuvalmistelut Linux-päivityksillä.
AMD:n teknologiajohtaja uskoo hybridiprosessoreiden nousuun
Tom’s Hardwaren haastattelema Mark Papermaster kertoi lisäksi muun muassa AMD:n tavoista käyttää tekoälyä prosessoreiden kehityksessä.

Tom’s Hardwaren Paul Alcorn on päässyt istumaan samaan pöytään AMD:n teknologiajohtaja Mark Papermasterin kanssa ITF World -konferenssin yhteydessä. Haastattelun teemoina olivat paitsi AMD:n tulevat prosessorisuunnitelmat, myös tekoäly ja sen käyttö piirisuunnittelussa.
Alcorn johdatteli keskustelun alkuun puhumalla vuonna 2019 tehdystä haastattelusta, jossa Papermaster kertoi, ettei hän tällä hetkellä näe mitään tiettyä saturaatiopistettä ydinmäärien kasvulle. Käytännössä kehitys ei ole kuitenkaan mennyt ihan silloin ennustettuja polkuja, vaan työpöydällä ollaan edelleen maksimissaan 16-ytimisissä tai Intelin tapauksessa 8+16-ytimisissä prosessoreissa. Palvelinpuolella AMD on tuona aikana kasvattanut ydinten maksimimäärän 64:stä 96:een ja pian saataville tulee myös 128-ytimiset Epycit.
Papermasterin mukaan lähitulevaisuudessa kehityslinjat tulevat keskittymään pelkän ydinmäärän sijasta eri tyyppisten prosessoriydinten yhdistelyyn kulloisenkin tarpeen mukaan sekä erillisiin kiihdyttimiin. Esimerkkeinä hän antaa kuluttajapuolelta Ryzen 7000 -sarjan työpöytäprosessoreihin lisätyt grafiikkaohjaimet sekä Ryzen 7040 -mobiiliprosessoreiden XDNA-tekoälykiihdyttimet. Heikkokin iGPU riittää monille esimerkiksi toimistokäyttöön ja mahdollistaa selvästi energiatehokkaamman ja pienikokoisemman ratkaisun erillisnäytönohjaimiin verrattuna.
AMD aikoo myös seurata Intelin jalanjäljissä hybridiprosessoreiden puolelle. Yhtiöllä on Zen 4 -arkkitehtuurista kaksi versiota, perusversio ja tiheyteen ja energiatehokkuuteen panostava Zen 4c. Vaikka hybridiprosessorit eivät välttämättä toteudu vielä tässä sukupolvessa, se on Papermasterin mukaan ehdottomasti reitti, jolla AMD:kin tulee matkaamaan eteenpäin lähitulevaisuudessa. Hän myös vahvisti hybridiarkkitehtuureiden tulevan yhtiön kuluttajaprosessoreihin, ei vain palvelimiin.
Tekoälyn käyttö piirisuunnittelussa on ollut tämän kevään puheensorinalistalla mukana aktiivisesti. Papermasterin mukaan myös AMD käyttää tekoälyä piirikehityksessään ja on tehnyt sitä jo pitkään. Tekoäly on omiaan esimerkiksi piirin fyysisessä suunnittelussa eri blokkien, reititysten ja muun vastaavan sijoittelun optimoimiseksi. Hän kertoo suurimman muutoksen tapahtuneen siinä, että nykyään tekoäly ei vain sokkona etsi parempia ratkaisuja, kunnes niitä ei enää ole, vaan oppii siinä samalla tehden tulevista optimointikierroksista entistä nopeampia. Lisäksi Papermaster kertoo AMD:n hyödyntävän tekoälyä piirien validoinnissa ja bugimetsästyksessä. Miljardeista transistoreista rakentuvien nykyprosessoreiden validointi on monimutkainen prosessi ja yhtiö käyttää tekoälyä myös itse testausmetodien optimointiin.
Tekoälyn käyttö itse logiikkablokkien suunnitteluun on niin ikään asia, jota on alettu tutkimaan ja kokeilemaan, mutta se tuo mukaan myös uusia ongelmia. Vaikka tekoäly osaisi luoda logiikkaa ongelmitta, pitää insinöörien olla paitsi varmoja siitä, ettei yhtiön salaisuudet voi vuotaa sen käytön kautta muiden käsiin ja toisaalta varmistaa myös se, ettei tekoälyn tekemiset riko kenenkään muun IP-oikeuksia.
Haastattelussa käytiin läpi myös muun muassa ajatuksia piirien tuottamisesta kestävän kehityksen merkeissä ja tehonkulutuksen vaikutuksesta piirien jäähdytykseen. Suosittelemme lämpimästi koko haastattelun lukemista lähdelinkin takaa.
Lähde: Tom’s Hardware
AMD:n teknologiajohtaja uskoo hybridiprosessoreiden nousuun
Tom’s Hardwaren haastattelema Mark Papermaster kertoi lisäksi muun muassa AMD:n tavoista käyttää tekoälyä prosessoreiden kehityksessä.
WWDC23 käynnistyy Special Event at Apple Park -tapahtumalla
Moni odottaa Applen julkaisevan tapahtumassa viimeinkin jo pitkään odotetut virtuaalilasinsa yhdessä xrOS-käyttöjärjestelmän kanssa.

Apple on ilmoittanut pitävänsä Special Event at Apple Park -tapahtuman päämajassaan Kalifornian Cupertinossa 5. kesäkuuta osana laajempaa WWDC23-tapahtumaa. Koko päivän kruunaava Keynote-esitys pidetään illalla kello 20.00 Suomen aikaa.
Applen odotetaan julkaisevan kehittäjille suunnatun WWDC23:n Special Event -tapahtumassa jo pitkään erilaisissa huhuissa pyörineet virtuaalilasit. Mitään virallista asian suhteen ei ole julkaistu, mutta yhtiön apuyrityksiin lukeutuva Deep Dive LLC on hiljattain hakenut ”xrOS” wordmarkin rekisteröimistä Uudessa-Seelannissa. Wordmark noudattaa yhtiön muiden käyttöjärjestelmien kanssa samaa San Francisco -kirjaisintyyppiä ja tyyliä. Samainen yritys rekisteröi myös ”xrOS” tuotemerkin viime joulukuussa.
Mahdollisten virtuaalilasien ja niiden xrOS-käyttöjärjestelmän lisäksi WWDC23:ssa odotetaan luonnollisesti ensimaistiaisia Applen muidenkin käyttöjärjestelmien tulevista päivityksistä. Yhtiön tietokoneista löytyvä macOS on päivittymässä tänä vuonna 14-versioon, iOS, iPadOS ja tvOS versioon 16 ja watchOS 10:een.
WWDC23 käynnistyy Special Event at Apple Park -tapahtumalla
Moni odottaa Applen julkaisevan tapahtumassa viimeinkin jo pitkään odotetut virtuaalilasinsa yhdessä xrOS-käyttöjärjestelmän kanssa.