Video: Kokeilussa Ducky x HyperX One 2 Mini -näppäimistö

Ducky ja HyperX ovat julkaisseet yhteistyössä One 2 Mini -näppäimistöstä rajoitetun 3700 kappaleen erän. Saimme Gigantilta näppäimistön testilainaan.

Yhdysvaltalaisella ANSI-näppäinasetelulla varustettu näppäimistö on Suomessa myynnissä ainoastaan Gigantissa 129 euron hintaan. Erikoisuutena ovat HyperX:n omat lineaariset punaiset kytkimet ja takapuolen tummanpunainen muovikuori.

60% kokoisessa näppäimistössä on käytössä HyperX:n lineaariset punaiset kytkimet, joissa on 45 cN aktivoitumisvoima, 3,8 mm liikerata ja 1,8 mm kytkentäpiste sekä 80 miljoonan painalluksen elinikä. Näppäinhatut on kaksoisruiskuvaletut ja PBT-muoviset. Ledit on integroitu suoraan kytkimiin, joten valaistus on hieman tasaisempi kuin alkuperäisessä One 2 Minissä, jossa ledit ovat piirilevyllä.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 40 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 300 suurimman suomenkielisen kanavan joukkoon.

Katso video Youtubessa

Samsung laajentaa Galaxy A -sarjaansa uudella edullisella Galaxy A21s -mallilla

Samsungin kesällä myyntiin tuleva edullinen Galaxy A21s on varustettu 6,5 tuuman TFT-näytöllä, neljällä takakameralla ja jopa 5000 mAh akulla.

Samsung on tänään julkistanut uuden Galaxy A21s-älypuhelimen edulliseen hintaluokkaan. Puhelin sijoittuu aiemmin tänä vuonna päivitettyjen A-sarjalaisten alapuolelle. Samsung julkaisi huhtikuussa Galaxy A21:n, A11:n ja A01:n jo Yhdysvaltain markkinoille, mutta Euroopassa kyseisiä puhelimia ei ole nähty, joten nyt julkaistu A21:n yläpuolelle sijoittuva A21s saapuukin Euroopassa malliston edullisimpaan päähän.

Aiemmin julkaistua A41:tä suurempikokoinen A21s on varustettu 6,5” HD+ TFT-näytöllä, jonka resoluutio on siis 720 x 1600 ja kuvasuhde nykyisin yleistynyt 20:9. Puhelimen sisällä sykkii Samsungin uusi Exynos 850 -järjestelmäpiiri, joka on varustettu kahdeksalla 2 GHz:n kellotaajuudella toimivalla ytimellä. Tarkempia tietoja uudesta järjestelmäpiiristä Samsung ei ole vielä julkaissut. Järjestelmäpiirin parina on 3 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelimesta löytyy myös MicroSD-korttipaikka, joka tukee maksimissaan 512 gigatavun kortteja. Nämä ominaisuudet ovatkin hyvin vastaavia aiemmin julkaistun A21:n kanssa.

A21s:n perusmallista erottavia tekijöitä ovat puhelimen akun koko ja kamerajärjestelmä. Akku on päivitetty myös A31-mallista löytyvään peräti 5000 mAh:n kokoon. Akku tukee myös 15 watin pikalatausta. Kamerajärjestelmän osalta puhelimen pääkamera on saanut osalleen päivityksen Yhdysvalloissa julkaistuun A21:een nähden ja resoluutio onkin kasvatettu 16:sta 48 megapikseliin. Muiden kameroiden osalta kamerajärjestelmä on pysynyt vastaavana ja takaa löytyykin siis pääkameran lisäksi 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin syvyyskamera ja 2 megapikselin makrokamera. Myös etukamera on pysynyt 13 megapikselissä ja Samsungin muidenkin tuoreiden A-sarjalaisten tapaan se on sijoitettu näytön vasemmasta yläkulmasta löytyvään reikään.

Samsung Galaxy A21s:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 75,3 x 163,7 x 8,9 mm
 • Paino: 192 g
 • Näyttö: 6,5” HD+ TFT
 • Järjestelmäpiiri: Exynos 850 (8 ydintä, 2.0 GHz)
 • 3 Gt RAM-muistia
 • 32 Gt tallennustilaa
 • Sormenjälkilukija
 • Takakamerat:
  • 48 megapikselin pääkamera, f2.0
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2
  • 2 megapikselin syvyyskamera, f2.4
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4
 • Etukamera: 13 megapikseliä, f2.2
 • 5000 mAh akku, 15 watin pikalataus
 • Android

Värivaihtoehtoja on kolme – musta, valkoinen ja sininen. Samsung Galaxy A21s tulee Suomessa saataville kesäkuun puolessa välissä 229 euron suositushintaan.

Lähde: lehdistötiedote, Samsung

Asetek esitteli laajennuskorttipaikkaan asennettavan Rad Card -AIO-nestejäähdyttimen näytönohjaimille

Toistaiseksi ei ole tiedossa tuleeko AIO-nestekierto myös jälleenmyyntiin, vai onko se vain OEM-valmistajille suunattu tuote.

Nestejäähdytyksen sovittaminen voi olla etenkin pienemmissä koteloissa haastavaa. Suljetut AIO-nestekierrot ovat pienikokoisia, mutta ne ovat vain harvoin laajennettavissa näytönohjaimelle ja kahden erillisen AIO:n sovittaminen koteloon voi olla vaikeaa.

Asetek on nyt julkaissut uuden tavan jäähdyttää näytönohjain vähän pienemmässäkin kotelossa nestekierrolla. Rad Card on kahden korttipaikan korkuinen radiaalituulettimella ja sisäänrakennetulla jäähdyttimellä varustettu suljettu AIO-nestekierto, mikä on tarkoitus asentaa näytönohjaimen alapuolelle. Ilmeisesti virta otetaan PCI Express -liittimestä, sillä ainakaan kuvissa ei näy johtoja.

Ainakin tässä vaiheessa Rad Card on suunnattu tietokonevalmistajille eikä toistaiseksi ole tiedossa aikooko Asetek tuoda tuotteen myös jälleenmyyntimarkkinoille, tai tuoko jokin muu Asetekia ODM-valmistajana käyttävä merkki vastaavan myyntiin. Rad Card pääsee ensimmäisenä tositoimiin Alienwaren Aurora R11 -tietokoneessa, jossa sen kerrotaan viilentävän näytönohjainta 20 % ja pienentävän melua parhaimmillaan 69 % ilmajäähdytykseen verrattuna.

Lähde: Asetek (1), (2)

Microsoft lopettaa 32-bittisen Windows 10:n jakelun OEM-valmistajille

Vaikka 32-bittisen Windows 10:n jakelu OEM-valmistajille loppuu, tulee käyttöjärjestelmä pysymään toistaiseksi saatavilla jälleenmyyntikanavien kautta.

Tuki 32-bittisille käyttöjärjestelmille on ollut viime vuodet hiipumaan päin ja nyt se alkaa näkymään jo itse käyttöjärjestelmäpuolellakin. TechPowerUp huomasi muutoksen Windows 10:n jakelutiedoissa.

Microsoftin Hardware Dev Centerin dokumenttikirjastossa listataan muun muassa käyttöjärjestelmien minimivaatimukset ja muita niihin liittyviä yksityiskohtia. Windows 10:n ns. perus- ja yritysversioiden minimivaatimuksiin on ilmestynyt nyt huomautus, että Windows 10:n versiosta 2004 lähtien kaikkien valmiskokoonpanojen on käytettävä 64-bittistä Windowsia eikä Microsoft enää jaa käyttöjärjestelmän 32-bittistä versiota OEM-kanaviin.

Tätä voidaan pitää ensimmäisenä askeleena koko 32-bittisen Windowsin tuen päättymisen kannalta, mutta siirtymävaihe tulee luonnollisesti olemaan pitkä. Microsoft tulee päivittämään 32-bittistä Windows 10:iä jatkossakin normaalisti ja 32-bittiset versiot käyttöjärjestelmästä pysyvät edelleen markkinoilla jälleenmyyntikanavien kautta ainakin toistaiseksi.

Lähde: Microsoft

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (20/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 15. toukokuuta noin klo 15:30 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Intelin Core i5-10400 asettuu testivuodossa kilpasille i5-9400F:n kanssa

Uuden sukupolven i5-10400 peittoaa edeltäjänsä yhden ytimen testeissä vain suurin piirtein 5 %:n erolla, mutta kaikkia ytimiä hyödyntävissä testeissä Hyper-threading siivittää i5-10400:n yli 35 – 45 prosenttia i5-9400:n edelle.

Intelin 10. sukupolven Core-työpöytäprosessorit on jo julkistettu ja ennakkomyynnissä, mutta lehdistölle ei ole annettu vielä lupaa julkaista testejään. Vuotajia tämä yksityiskohta ei kuitenkaan häiritse vaan tällä kertaa vuotojen kohteena on Core i5-10400.

Core i5-10400 on Intelin edullisemman pään 6-ytiminen prosessori, mikä kaikkien muiden 10. sukupolven työpöytäprosessoreiden tapaan tukee Hyper-threading-SMT-teknologiaa ja kykenee siten suorittamaan samanaikaisesti 12 säiettä. Prosessorin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 2,9 ja 4,3 GHz ja TDP-arvo 65 wattia.

Twitter-käyttäjä HXL:n alun perin ChipHellin foorumeilta löytämä vuoto on jo poistettu, mutta VideoCardz ehti napata sen kuvat talteen. Mukana testissä olivat CPU-Z Bench, Cinebench R15 ja R20, Super Pi sekä nimeämätön FPU-testi ja verrokkiprosessorina toimi 9. sukupolven Core i5-9400F.

CPU-Z:n yhden ytimen testeissä erot prosessoreiden välille jäivät odotetusti varsin pieniksi: i5-10400 oli noin 4,5 – 5 % nopeampi kuin 9400F. Kaikkia ytimiä hyödyntävissä testeissä ero kuitenkin nousi merkittäväksi, sillä vaikka 9400F:ssä on yhtä monta ydintä kuin 10400:ssa, siinä ei ole käytössä SMT-teknologiaa. Erot CPU-Z:n moniydintesteissä olivat 35 – 45 % i5-10400:n eduksi. Cinebench R15 ja R20 testeissä yhden ytimen erot olivat 6 – 9 % ja kaikkien ydinten 42 – 45 %. SuperPi- ja FPU-testeissä erot jäivät 8,5 ja 2,5 prosenttiin.

Lähde: VideoCardz

Intelin tulevat Alder Lake- ja Rocket Lake -työpöytäprosessorit vuotojen kohteena

Aiemminkin luotettavaksi osoittautuneen lähteen mukaan Alder Lake -prosessorit tulevat tukemaan DDR5-muisteja. Rocket Laken vuoto koskee puolestaan prosessoreiden tehonkulutusta.

Taiwanilainen PTT on noussut kerta toisensa jälkeen luotettavaksi lähteeksi useille tutuille Twitter-vuotajille. Tällä kertaa palveluun on vuodettu tietoja sekä Intelin tulevista Rocket Lake -prosessoreista että myöhemmin markkinoille tulevista LGA 1700 -kantaisista Alder Lake -prosessoreista.

Twitter-käyttäjä MebiuW löysi PTT-keskustelupalstalta aiemminkin luotettavaksi osoittautuneet sharkbay-tunnuksen tuoreimpia Alder Lake -kuulumisia. RetiredEngineer puolestaan tiivisti vuodon oleellisimmat tiedot helppoon pakettiin: Alder Laken työpöytäversio tulee tukemaan DDR5-muisteja, mutta tuki on osin rajoitettu ainakin ensimmäisissä Alder Lake-S -sampleissa.

Vuodon mukaan emolevyjen on oltava kuusikerroksisia, jotta kahden muistikamman tukeminen per kanava ylipäätään onnistuu ja silloinkin nopeus rajoittuu vuodon mukaan DDR5-4000:n. Emolevyt selviäisivät kuitenkin neljällä kerroksella, mikäli kuhunkin kanavaan asennetaan vain yksi muistipaikka ja tällöin ne tukisivat myös DDR5-4800-nopeutta. On mahdollista, että tämä tilanne kuitenkin korjaantuu vielä ennen julkaisua.

Rocket Lake -vuodossa puolestaan käsitellään tulevien 11. sukupolven työpöytäprosessoreiden tehonkulutusta. Vuodon mukaan prosessoreja tulee kolmella eri TDP-arvolla (PL1-arvo): 65, 80 ja 95 wattia.

95 watin TDP:llä julkaistaan vuodon mukaan vain 6- ja 8-ytimisiä malleja ja niiden PL2-arvo eli suurin sallittu kulutus Boostatessa olisi 8-ytimisille 251 ja 6-ytimisille 173 wattia. PL2-tila saisi olla käytössä 56 sekuntia yhtäjaksoisesti. Kuvissa näkyvä PL3-arvon kerrotaan olevan tyypillisesti 2 wattia yli PL2-arvon ja sen voivan sallia 64 millisekunnin mittaiset ylitykset. PL4-arvo on prosessorin raja, jonka jälkeen se yksinkertaisesti palaa rikki.

80 ja 65 watin TDP-arvoilla mukaan tulevat myös neliytimiset mallit. Prosessoreiden PL2-arvot ovat 80 watin luokassa 8-, 6- ja 4-ytimisille malleille 251, 191 ja 146 wattia ja 65 watin luokassa 251, 177 ja 128 wattia. 80 ja 65 watin TDP-arvoilla varustetuissa malleissa PL2-tila saa olla käytössä yhtäjaksoisesti 28 sekuntia.

Lähteet: MebiuW @ Twitter, Retired Engineer @ Twitter

AMD:n Ryzen 4000 -sarjan APU-piirien työpöytäversiot laajassa vuodossa (Renoir)

Igor’s Labin käsiinsä saamien dokumenttien mukan Engineering Sample -versioiden Zen 2 -ytimet yltävät parhaimmillaan 4,45 GHz:n Boost-kellotaajuuksiin Vega-grafiikkaohjainten venyessä maksimissaan 2,1 GHz:iin.

AMD:n Renoir-koodinimelliset Zen 2- ja Vega-arkkitehtuureihin perustuvat APU-piirit ovat jo kuluttajien käsissä kannettavien puolella. Työpöytäpuolella ei kuitenkaan tiedetä vielä edes milloin uudet APU-piirit ylipäätään julkaistaan.

Saksan Tom’s Hardwarena aiemmin tunnettu Igor’s Labin Igor Wallossek on saanut käsiinsä listauksen AMD:n Renoir-koodinimellisten työpöytä-APU-piirien Engineering Sample -versioista. Vaikka ES-versioiden kellotaajuudet eivät välttämättä vastaa täysin lopullisten mallien taajuuksia, ne ovat jo hyvin suuntaa antavia.

Igor’s Labin listauksen mukaan AMD:lla on tällä hetkellä yhteensä kuusi 65 ja kuusi 35 watin TDP-arvolla varustettua mallia. Odotusten mukaisesti APU-piirit ovat 4-, 6- ja 8-ytimisiä ja ne tukevat SMT-teknologiaa. Vega Compute Unit -yksiköitä on neliytimisissä malleissa 5 tai 6, 6-ytimisissä 6 tai 7 ja 8-ytimisissä 7 tai 8.

Prosessoriydinten peruskellotaajuudet ovat 35 watin TDP-arvolla varustetuissa malleissa 3,1 – 3,5 GHz ja Boost-kellotaajuudet 4,1 – 4,35 GHz. 65 watin mallien peruskellotaajuudet ovat puolestaan 3,6 – 3,8 ja Boost-kellotaajuudet 4,1 – 4,45 GHz. Grafiikkaohjainten maksimikellotaajuudet ovat 35 watin malleissa 1,7 – 2 GHz 65 watin malleissa 1,7 – 2,1 GHz.

Lähde: Igor’s Lab

Das Keyboard julkaisi uuden päivitetyn mallin suositusta tenkeyless-kokoisesta 4C-näppäimistöstään

Das Keyboard on päivittänyt suositun 4C-mallinsa näppäinhatut PBT-muovisiin ja kytkimet Cherryn ruskeisiin, jotka on voideltu kuluttajalle valmiiksi.

Mekaanisten näppäimistöjen harrastajien keskuudessa suosiota nauttivan Das Keyboardin suosituimpiin malleihin kuulunut tenkeyless-kokoinen 4C-malli on saanut osalleen päivityksen. Ulkoisesti näppäimistössä ei ole juuri muutosta havaittavissa alun perin jo vuonna 2015 julkaistuun edeltäjäänsä verrattuna – näppäimistö on yhä rakennettu tuttuun anodisoituun alumiiniseen runkoon ja siitä löytyy edelleen sisäänrakennettu USB 2.0 -hubi. Myös N-key rollover ja perinteisten muovisten jalkojen sijaan magneettisesti kiinnitettävä näppäimistön 4 asteen kulmaan nostava viivaimen sisältävä footbar-jalka ovat periytyneet päivitettyyn malliin.

Alkuperäisestä 4C-mallista löytyneet Greetechin kytkimet on kuitenkin uutukaisesta vaihdettu Cherryn kullatuihin MX Brown kytkimiin, jotka Das Keyboard on valmiiksi voidellut hiljentääkseen näppäinääniä ja parantaakseen näppäinten tuntumaa. Kytkinten lisäksi myös näppäinhatut ovat saaneet osalleen päivityksen, sillä ABS-muovisista näppäinhatuista on siirrytty hiilenharmaisiin PBT-muovisiin (polybutyleenitereftalaatti) malleihin, joiden luvataan tarjoavan edeltäjiään parempaa kestävyyttä.  PBT onkin yleisesti käytetyistä näppäinhattumateriaaleista kestävin. Fyysisten muutosten lisäksi myös näppäimistön firmware on päivitetty, mutta kyseisen päivityksen käytännön vaikutuksista yhtiö ei ole julkaissut tietoja.

Päivitetty 4C on saatavilla Yhdysvalloissa välittömästi 139 dollarin hintaan Das Keyboardin omilta verkkosivuilta. Euroopan saatavuudesta tai muista kuin Yhdysvaltain näppäinasettelusta ei ole vielä tietoa.

Lähde: Das Keyboard

NVIDIA varmisti Ampere-arkkitehtuurin löytyvän myös tulevista GeForce-näytönohjaimista

Tänään julkaistu A100 on puhdas laskentasiru, mutta sama arkkitehtuuri tulee löytymään syksyllä julkaistavaksi odotettavien GeForce-näytönohjainten sisältä.

NVIDIAn nahkatakkinen toimitusjohtaja Jensen Huang esitteli tänään Ampere-arkkitehtuurin ja A100-grafiikkapiirin. Pelaajat joutuivat kuitenkin pettymään, sillä Huangin keynotessa ei paljastettu mitään tuleviin GeForce-näytönohjaimiin liittyvää.

Itse keynote-esityksessä Huang keskittyi tekoälysovelluksiin ja tehokkaaseen laskentaan, mutta ennakkoon medialle pidetyssä tilaisuudessa varmistettiin saman arkkitehtuurin tulevan löytymään myös pelinäytönohjaimista. Toimittajan kysyttyä kuluttaja- ja laskentapiirien erosta Huang oli vastannut niiden arkkitehtuurin olevan hyvinkin samankaltainen, mutta konfiguraatiot ovat täysin erit.

Erilainen konfiguraatio näkyy heti A100-grafiikkapiirissä, mistä on jätetty täysin pois näyttöohjaimet, mediayksiköt sekä säteenseurantaa kiihdyttävät RT-ytimet. Niiden osalta Ampere-arkkitehtuuriin tehdyt parannukset jäivät siis edelleen mysteeriksi, eikä A100 auta esimerkiksi tulevien GeForce-näytönohjainten säteenseurantakyvyn arviointiin mitenkään. Pelimalleista taas on tyypillisesti karsittu FP64- eli kaksoistarkkuuteen erikoistuvat CUDA-ytimet minimiin. Esimerkiksi Turing-sukupolven TU102-grafiikkapiirissä on yksi FP64-ydin per 32 FP32-ydintä, kun GV100:ssa ja A100:ssa niitä on yksi kahta FP32-ydintä kohden. Pelinäytönohjaimissa tultaneen lisäksi käyttämään HBM2:n sijasta GDDR6-muisteja.

Valitettavasti NVIDIA ei paljastanut kuluttajamallien aikataulusta kuitenkaan vielä mitään. Huhuissa julkaisua on povattu syksylle, mutta yksimielisyyttä tarkemmasta ajankohdasta tai siitä, mitkä mallit julkaistaan ensin ei huhukentällä ole syntynyt.

Lähde: MarketWatch