Uusi artikkeli: Testissä HP Victus 16 -pelikannettava (RTX 3060)

Testissä 1400 euron hintainen HP Victus 16 -pelikannettava Ryzen 7 5800H -prosessorilla, GeForce RTX 3060 -näytönohjaimella ja 16,1-tuumaisella Full HD -resoluution näytöllä varustettuna.

Tutustumme artikkelissa HP:n uuteen ja edullisemman hintaluokan Victus 16-pelikannettavaan, jossa on käytössä GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain ja sen kaverina AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva 8-ytiminen Ryzen 7 5800H -prosessori. 16,1-tuumaisen kannettavan Full HD -resoluution näyttö tukee 144 hertsin virkistystaajuutta ja sisuksissa on 16 gigatavua keskusmuistia ja puolen teratavun kokoinen M.2 SSD. Artikkelissa on mukana on katsaus ominaisuuksiin, suorituskykyyn, lämpötiloihin, melutasoon, tehonkulutukseen ja akkukestoon.

Lue artikkeli: Testissä HP Victus 16 -pelikannettava (RTX 3060)

Intel 4004-prosessori täyttää 50 vuotta

Maailman ensimmäinen kaupallinen mikroprosessori suunniteltiin alunperin laskimeen.

Vuonna 1969 japanilainen Nippon Calculating Machine Corp lähestyi Inteliä ja pyysi suunnittelemaan piirejä tulevaa Busicom 141-PF -laskimen prototyyppiä varten. Alunperin japanilaiset halusivat laskimen eri toimintoja varten 12 kustomoitua piiriä, mutta Intel päätyi toteuttamaan neljän piirin suunnitteleman, joista yksi oli legendaarinen 4004-prosessori. Nipponilla oli yksinoikeus neljän piirin järjestelmään, mutta se antoi Intelille luvan myydä 4004-prosessoria erikseen.

4-bittinen 4004-prosessori rakentuu 2300 transistorista ja se valmistettiin 10 mikrometrin viivanleveydellä. Prosessori toimii 750 kilohertin kellotaajuudella ja se juotettiin emolevylle 16 pinnillä ja oli dual in-line- eli DIP-paketoitu.

4004-prosessori julkaistiin 60 dollarin hinnalla markkinoille virallisesti vuonna 1971 ja sitä pystyttiin käyttämään ja ohjelmoimaan varsin monipuolisesti eri laskentatarkoituksiin. Piiri oli lopulta niin menestynyt, että se määritti Intelin ja tietokoneiden tulevaisuuden. Vuotta myöhemmin Intel julkaisi 8-bittisen 8008-prosessorin.

Lähde: Intel

AMD julkaisi uudet Radeon Software 21.11.2 -ajurit uudelle Battlefield 2042:lle

Uudet ajurit lupaavat parhaimmillaan jopa 15 % parempaa suorituskykyä uudessa Battlefieldissä Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. Radeon Software Adrenalin 21.11.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Polaris-arkkitehtuurista lähtien sekä Zen-prosessoreiden integroituja grafiikkaohjaimia.

Radeon Software 21.11.2 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen tuki Battlefield 2042 -pelille. Ajurit lupaavat parantaa suorituskykyä 4K-resoluutiolla ja Ultra -asetuksin Radeon RX 6700 XT:llä parhaimmillaan 11 %, RX 6800 XT:llä 15 % ja RX 6900 XT:llä 14 %.

Ajureissa ei ole poikkeuksellisesti listattu lainkaan korjauksia aiempien julkaisujen bugeille. Tiedossa olevia ongelmia ovat esimerkiksi Marvel’s Guardians of the Galaxy -pelissä joillain esiintyvät ajureiden kaatumiset Radeon Antil-Lag -ominaisuus käytössä, Call of Duty: Black Ops Cold Warissa mahdollisesti esiintryvät artifaktit ja bugista jo käytännössä ominaisuudeksi muuttunut Radeon Performance Metricsin näyttämät liian korkeat muistikellotaajuudet. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lata AMD:n ajurit täältä

Wccftech julkaisi testin AIO-coolereiden kontaktin laadusta Intelin Alder Lake -prosessoreilla

Sivuston mukaan vanhemmilla AIO-coolereilla voi olla haasteita Intelin 12. sukupolven Core-prosessoreiden jäähdyttämisessä.

Uutisoimme lokakuun lopulla Wccftechin julkaisemista vuotokuvista, joiden valossa osalla AIO-nestejäähyjä voisi olla ongelmia luoda kunnollista kontaktia Intelin tuoreisiin 12. sukupolven Core-prosessoreihin. Nyt prosessoreiden virallisen julkistuksen jälkeen Wccftech on julkistanut lisää käsiin saamiaan kuvia coolereiden muodostamasta kontaktista viidestä eri AIO-coolerista neljältä eri valmistajalta.

Testatut AIO-nestecoolerit ovat Aorus Waterforce X360, Corsair H150i Pro, MSI P360/C360, MSI 360R V2 sekä Asus ROG Ryujin 360. Coolereista Corsairissa on käytetty coolerin omaa LGA 115x/1200 -kiinnitystä, joka menee kiinni myös LGA 1700 -kantaan, mutta ei muodosta kunnollista kontaktia. Muilla coolereilla puolestaan on käytössä aidot LGA 1700 -kiinnikkeet, joskin Asuksen käyttämät ovat Asetekin standardiliittimet valmistajan omien sijaan. Kuvien valossa sivusto on muodostanut tiivistelmäksi, että vanhemmissa coolereissa epäyhteensopivuuksia voi olla havaittavissa.

Viisikosta ainoastaan molemmat MSI:n mallit muodostivat täysin puhtaan kontaktin prosessorin lämmönlevittäjään, kun taas huonommin pärjänneistä parhaimmaksi osoittautui Corsair, jonka kiinnityspaine ei sivuston mukaan vaikuttanut olevan aivan riittävä, vaan kontakti jäi hieman heikoksi laidaltaan, vaikkakin keskiosaan tiivis yhteys saatiinkin.

Aorus Waterforce X360 puolestaan muodosti pykälän Corsairia heikomman kontaktin ja jo prosessorin keskivaiheillakin oli hieman heikosti levinnyttä lämpötahnaa. Heikoiten koko joukosta pärjäsi puolestaan Asuksen ROG Ryujin 360, jossa lämpötahnan leviämisessä oli selvempiä ongelmia jo prosessorin keskivaiheilla.

Lähde: Wccftech

Live: io-techin Tekniikkapodcast (45/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 12. marraskuuta poikkeuksellisesti noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Modaaja loi Framework-kannettavasta mekaaniseen näppäimistöön integroidun tietokoneen

Modaajan itsensä CJ64:ksi nimeämä lopputulos ottaa nimensä mukaisesti modernin otteen perinteiseen Commodore 64:n rakenteeseen.

Kesällä julkaistut Framework-kannettavat nousivat huomioon massasta varsin erottuvan ideologiansa pohjalta, sillä kyseiset laitteet olivat monin osin käyttäjän itsensä huollettavissa ja konfiguroitavissa. Nyt vaihdettavissa ollut tietokoneen emolevy on päässyt myös käyttöön kannettavien ulkopuolella, kun YouTube-kanava Elevated Systemsin CJ rakensi Frameworkin emolevyn avulla tietokoneen suoraan mekaaniseen näppäimistöön.

Käytössä ollut emolevy sisältää Intelin Core i7-1165G7 -prosessorin ja näppäimistörunkona toimii CJ:n itsensä 3D-tulostama runko. Runko on toteutettu kahdesta palasta, jotka vain napsahtavat kiinni toisiinsa, jotta se kestäisi emolevyn osien mukanaan tuoman lämmön ja voisi mukautua lämmön seurauksena halkeamatta.

Alun perin CJ:n tarkoituksena oli vain luoda pienikokoinen runko tietokonekäyttöä varten ja tulostetussa kotelossa olikin VESA-standardin mukaiset liitokset, jotta sen voisi kiinnittää suoraan näytön taakse. Työ kuitenkin jatkui vielä ja rungon päälle rakentuikin Gateronin sinisiä kytkimiä käyttävä 60-prosenttinen mekaaninen näppäimistö, jolle niin ikään 3D-tulostettiin oma runkonsa. Aivan täysin integroitu näppäimistötietokone ei kuitenkaan ole, vaan näppäimistöosiosta on vedettävä USB-kaapeli alapuolella lepäävään Frameworkin emolevyn USB-paikkaan.

Kyseessä on vain modattu kokoonpano harrastuksen vuoksi, joten lopputuloksen ulkonäkö ja viimeistely eivät ymmärrettävästi ole kaupallisen tuotteen tasolla, vaan rungon saumat ovat erittäin selvästi näkyvillä. CJ toteaakin, että selvät kahdesta osasta muodostuvan rungon saumat olisi kannattavaa peittää, mikäli kokoonpanoa haluaisi käyttää päivittäisessä käytössä. Lisäksi muun muassa osan tietokoneen liitännöistä voisi modaajan mukaan siirtää sivuilta taakse ja rungon voisi tehdä alumiinista, jolloin ulkonäkökin olisi viimeistellympi.

Lähde: Elevated Systems @ YouTube

Seagate esitteli maailman ensimmäistä NVMe-kiintolevyä

Yhteen protokollaan siirtyminen läpi tallennusmedioiden yksinkertaisi etenkin datakeskusten toteutusta merkittävästi, mutta siitä voisi olla hyötyä myös koti- ja työasemakäytössä.

Tietokoneiden tallennustila on siirtynyt jo useimmissa tapauksissa SSD-aikaan. Kiintolevyillä on kuitenkin edelleen paikkansa eikä se tule ainakaan lähitulevaisuudessa horjumaan, mikäli asia riippuu Seagatesta.

Seagate on esitellyt Open Compute Project Summit -tapahtumassa maailman ensimmäistä NVMe-protokollaa tukevaa kiintolevyä. 2U JBOD -koteloitu prototyyppi sisältää yhtiön mukaan natiivin NVMe-portin, josta löytyy sekä SAS-, SATA- että NVMe-tiloja tukeva Tri-Mode-lähetinvastaanotin. Uusi ohjainpiiri perustuu yhtiön kolmannen sukupolven SSD-asemien ohjainpiiriin ja firmwareen.

NVMe-protokollaa tukeville kiintolevyille povataan kysyntää ainakin palvelinmarkkinoilla, sillä etenkin isoissa datakeskuksissa yhden ja saman protokollan käyttö läpi järjestelmän tallennustilan tyypistä riippumatta yksinkertaistaa toteutusta selvästi. Myös kuluttaja- ja työasemapuolella yhteen protokollaan ja yhtenäisiin liitäntöihin siirtyminen mahdollistaisi yksinkertaisemmat emolevyt ilman SATA- tai SAS-liitäntöjä.

Lisäpontta asialle antaa kiintolevyjenkin kasvavat nopeudet; vaikka SAS- ja jopa SATA-liitännät ovat riittäviä vielä nykypäivän kiintolevyille, on useampia toisistaan riippumatta toimivia lukupäitä hyödyntävät asemat kasvattamassa nopeuksia lähitulevaisuudessa selvästi. Seagate aikookin aloittaa prototyyppien toimitukset asiakkailleen jo vuoden kuluttua, syyskuussa 2022. Varsinaisille markkinoille kiintolevyjä odotellaan kuitenkin vasta vuoden 2024 puolivälin tienoilla.

Lähde: Tom’s Hardware

Logitechin Studio-sarjan POP Keys ja POP Mouse haluavat piristää työpisteitä

POP Keys ja POP Mouse tulevat kumpikin saataville pastellisävyisenä Daydream-, keltamustana Blast- ja pinkin eri sävyjä hakevana Heartbreaker-versiona.

Logitech on julkaissut tänään uudet Studio-sarjan näppäimistön ja hiiren. POP Keys ja POP Mouse pyrkivät erottumaan massasta ainakin poikkeuksellisella ulkonäöllään ja yhtiön mukaan niiden idea onkin tuoda persoonallisuutta työpisteelle.

POP Keys on mekaaninen 75 % -kokoluokan näppäimistö, mutta useimmista kokoluokan edustajistaan poiketen näppäimistössä ei ole lainkaan Page Up- ja Down- tai Home- ja End-näppäimiä, vaan ne on korvattu hymiöillä. Hymiönäppäimiä on yhteensä neljä ja paketissa tulee kahdeksan eri hymiöillä varustettua hattua niihin. Lisäksi hymiörivin alimmaisena on pikanäppäin käyttöjärjestelmän hymiövalikkoon.

Näppäimistö poikkeaa massasta myös pyöreiden ja pyöreäkulmaisten näppäinhattujensa osalta. Toinen perinteistä poikkeava muutos on lisäykset Fn-näppäimen ja funktionäppäinten takana oleviin toimintoihin, joihin lukeutuvat POP Keysin kohdalla perinteisten mediakontrollien lisäksi esimerkiksi Snip Screen- ja Text-to-Speech-työkalut sekä mikrofonin mykistys.

Logitech ei ole paljastanut käyttämiensä kytkinten tyyppiä, mutta kertoo niiden tuntuman jäljittelevän retrohenkisesti perinteisiä kirjoituskoneita ja kestävän jopa 50 miljoonaa painallusta. Näppäimistön voi yhdistää samanaikaisesti parhaimmillaan kolmeen laitteeseen Bluetoothilla tai Logi Bolt -USB-vastaanottimella. Langattomalle näppäimistölle piisaa virtaa kahdesta AAA-paristosta, joiden luvataan kestävän jopa kolme vuotta hieman käytöstä riippuen. Näppäimistön

POP Mouse noudattaa näppäimistön kompaktia linjaa ja sen strategiset mitat ovatkin vaivaiset 104,8 x 59,4 x 35,2 mm ja 82 grammaa. Hiirestä löytyy yhteensä neljä painiketta: perinteiset vasen ja oikea pääpainike, rullan painike sekä erillinen rullan takaa löytyvä painike, joista viimeisimmän voi kustomoida Emoji Software -sovelluksella. POP Mousen optinen sensori kykenee 1000-4000 DPI:n tarkkuuteen.

Näppäimistön tavoin POP Mouse voidaan yhdistää parhaimmillaan kolmeen laitteeseen Bluetoothilla tai Logi Bolt -USB-vastaanottimella. Virtaa hiirelle piisaa parhaimmillaan kahdeksi vuodeksi yhdellä AA-paristolla.

Logitech POP Keys ja Mouse tulevat saataville kuluvan kuun aikana, mutta Eurooppaan tuotteet ovat tulossa vasta tammikuussa.

POP Keys -näppäimistön veroton suositushinta on 99,99 dollaria ja POP Mouse -hiiren 39,99 dollaria. Lisäksi saataville tulee pastellisävyihin sopiva Desk Mat 19,99 dollarin verottomaan suositushintaan. Molemmista tulee saataville pastellisävyinen Daydream-, keltamusta Blast- ja pinkin sävyjä hakeva Heartbreaker-versio.

Lähde: Logitech

Uusi artikkeli: DDR4 vs DDR5: Testissä Intel Core i9-12900K

Testissä Intelin uusi Core i9-12900K -prosessorin suorituskyky DDR4- ja DDR5-muisteilla.

Testasimme io-techissä Intelin uuden Alder Lake -koodinimellisen Core i9-12900K -prosessorin julkaisun yhteydessä uudella Z690-piirisarjalla ja DDR5-muisteilla. Prosessoriin integroitu muistiohjain tukee DDR5-muistien ohella kuitenkin myös DDR4-muisteja, joten testaamme tässä artikkelissa suorituskykyä niillä. Lisäksi tutustumme DDR5-muistien ominaisuuksiin ja eroihin verrattuna DDR4-muisteihin sekä testaamme eri nopeuksisia DDR4- ja DDR5-muisteja.

Lue artikkeli: DDR4 vs DDR5: Testissä Intel Core i9-12900K

Video: OnePlus Watch puoli vuotta julkaisun jälkeen

11.11.2021 - 15:02 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (6)

Tutustuimme OnePlus Watchiin uudestaan puoli vuotta julkaisun jälkeen nähdäksemme, muuttavatko kelloon tulleet päivitykset käyttökokemusta alkuperäistä paremmaksi.

OnePlussan pelinavaus älykellomarkkinoille kävi io-techin testissä jo julkaisussaan niin kirjoitettua artikkelia kuin myös videota varten. Kello oli kokonaisuudessaan väistämättä pettymys puuttuvine ominaisuuksineen ja muine puutteineen, mutta valmistaja oli kuitenkin luvannut tuoda monia ominaisuuksia päivityksinä myöhemmin. Nyt noin puoli vuotta julkaisun jälkeen otimmekin kellon uudelleen testiin nähdäksemme, onko kokonaisuus muuttunut lupausten mukaisesti.

AOC-jalusta

Videolla OnePlus Watch arvioidaan uusiksi päivitystensä mukanaan tuomien ominaisuuksien osalta, mutta täyttä arviokokonaisuutta varten kannattaa tutustua myös alkuperäiseen videoon tai kirjoitettuun artikkeliin.

Jos tykkäsit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa