NVIDIA Titan Xp:n suorituskyky ammattilaissovelluksissa nousee merkittävästi uusilla ajureilla

NVIDIA on julkaissut uudet beeta-ajurit, jotka nostavat Titan Xp -näytönohjaimen suorituskykyä parhaimmillaan kolminkertaiseksi tietyissä ammattilaissovelluksissa. Käytännössä kyse on Quadro-ammattilaisnäytönohjainten optimointien tuomisesta Titan Xp:n käyttöön vastauksena Radeon Vega Frontier Editionin Radeon Pro -optimointeihin.

NVIDIA on vastannut AMD:n Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimella heittämään haasteeseen uusilla ajureilla. GeForce 385.12 -ajurit ovat beeta-asteella, mutta samat parannukset ovat epäilemättä luvassa piakkoin myös WHQL-ajureihin. Uudet GeForce 385.12 -ajurit tukevat luonnollisesti kaikkia GeForce -näyttönohjaimia 400 -sarjasta lähtien, mutta niiden ainut merkittävä uudistus koskee NVIDIA Titan Xp -näytönohjainta. Ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille.

GeForce 385.12 -ajureiden uudistus on parhaimmillaan kolminkertainen suorituskyvyn parannus Titan Xp -näytönohjaimella tietyissä ammattilaiskäyttöön tarkoitetuissa sovelluksissa. Nimeltä NVIDIA mainitsee blogissaan vain Mayan, eikä ajureista ole tarkempia julkaisutiedotteita, joten tarkka listaus parannuksia saavista sovelluksista selvinnee vasta myöhemmin.

Käytännössä kyse ei ole niinkään uusista ajurioptimoinneista, vaan ajureiden rajoitusten poistamisesta tuomalla Titan Xp:n käyttöön Quadro-puolelta tuttuja optimointeja. Liike on epäilemättä vastaus AMD:n Radeon Vega Frontier Editionille, jolla on käytössään Radeon Pro -puolen optimoinnit ammattilaissovelluksiin.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

EKWB:ltä uusia start-stop-ominaisuudella varustettuja Vardar EVO -tuulettimia

EKWB:n uudet Vardar EVO ER -tuulettimet on varustettu start-stop-ominaisuudella.

Slovenialainen vesijäähdytystarvikevalmistaja EKWB on päivittänyt tuuletinvalikoimaansa uusilla Vardar EVO -malleilla. Uudistettu mallisto pitää sisällään ER-malleja, jotka mahdollistavat tuulettimen pysäyttämisen PWM-signaalin avulla.

EVO-mallien ER-versioiden (Extended Range) PWM-ohjauksen elektroniikka on toteutettu niin, että tuuletin pysähtyy ohjaussignaalin laskiessa 25-30 %:n tason alapuolelle. Kun ohjaussignaali nostetaan jälleen kyseisen tason yläpuolelle, lähtee tuuletin uudelleen pyörimään. Ominaisuuden kerrotaan mahdollistavan täysin hiljaisen tietokoneen, hidastavan pölyn kertymistä jäähdyttimiin sekä pidentävän tuulettimien käyttöikää.

Aiempien EK-Vardar-tuulettimien tapaan myös uudet EVO-versiot perustuvat tuttuun seitsenlapaiseen perusrakenteeseen ja ovat suunniteltu ensisijaisesti tuottamaan korkean staattisen paineen nestejäähdytyskäyttöön. Tuulettimissa käytetään dynaamista nestelaakerointia (Hydro-Dynamic), jonka kestoiäksi kerrotaan 50 000 tuntia.

Uudet EK-Vardar EVO -tuulettimet ovat välittömästi saatavilla EKWB:n verkkokaupan sekä jälleenmyyjien kautta. Kokovaihtoehtoja ovat 120 ja 140 mm ja hinnat liikkuvat versiosta riippuen 14,95 – 20,95 euron haarukassa. ER-versiot ovat perusmalleja kaksi euroa kalliimpia.

Lähde: EKWB

Samsung Galaxy Note8:n pressikuvat vuosivat nettiin

Evleaks vuosi ensimmäiset pressikuvat elokuun lopulla julkaistavasta Galaxy Note8 -älypuhelimesta.

Alan luotettavimmaksi tietovuotajaksi tituleerattu Evan Blass on julkaissut Twitterissä Evleaks-tilillään pressikuvat elokuun lopulla julkaistavasta Samsung Galaxy Note8 -älypuhelimesta. Ensin julki tuli kuva laitteen etupuolelta ja hetken päästä kollaasi, jossa laite näkyy kahdessa eri värissä ja joka puolelta.

Keväällä kauppoihin tulleisiin Galaxy S8 -malleihin nähden Note8 on kuvien perusteella hieman kulmikkaampi, jonka myötä myös näytön ja ulkomittojen välinen suhde vaikuttaisi olevan hieman korkeampi. Takakuoressa kamera-asetelma on kaksoiskameraratkaisun myötä kooltaan suurempi ja sormenjälkitunnistin on edelleen (harmillisesti) sijoitettuna kameran viereen.

Huhujen mukaan Note8:sta tulee löytymään 6,3-6,4-tuumainen Infinity Display -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella, Exynos 8895- tai Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, optisen zoomauksen mahdollistava 13 megapikselin kaksoiskamera, S Pen -kosketuskynä sekä vedenkestävä rakenne. Samsung julkaisee Galaxy Note8:n Unpacked-tapahtumassa New Yorkissa 23. elokuuta ja io-tech on paikalla raportoimassa uutuudesta tuoreeltaan.

Lähde & kuvat: Evleaks

Google Daydream -tuki saapuu päivityksenä Samsungin Galaxy S8 -puhelimiin

Galaxy S8 -malleille saapuvan päivityksen myötä ne tukevat Googlen Daydream VR-ominaisuuksia.

Google on ilmoittanut virallisella Google VR -tilillään Google+:ssa Samsungin Galaxy S8 -mallien saavan viimein Daydream-tuen. Googlen mukaan Daydream-ready-päivityksen syöttäminen on aloitettu Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimille.

Päivityksen myötä puhelimet tukevat Googlen Daydream-virtuaalitodellisuusalustaa. Päivitys tulee saataville mitä ilmeisimmin portaittain, sillä ainakaan io-techin testilaitteisiin sitä ei ollut vielä tarjolla. Käyttäjäraporttien mukaan päivitykseen liittyy myös serveritason muutoksia, jotka eivät liity OTA-päivitykseen. Jotkut käyttäjät ovat joutuneet tyhjentämään Google VR -palvelun välimuistitiedot ennen Daydream-tuen aktivoitumista.

Daydream on Googlen virtuaalitodellisuusalusta (VR-platform), joka esiteltiin Google I/O-tapahtumassa viime vuoden keväällä. Daydream-ominaisuudet toimivat yhteensopivilla puhelimilla, joista löytyy riittävästi suorituskykyä, yhteensopiva järjestelmäpiiri sekä tarvittavat anturit. Daydream-yhteensopivia puhelimia voi käyttää Googlen Daydream View VR-headsetin kanssa.

Lähde: Google+

Uusi artikkeli: Testissä Nokia 5

io-tech testasi 200 euron hintaisen Nokia 5 -älypuhelimen.

io-techin heinäkuun viimeisessä testiartikkelissa tutustutaan HMD Globalin tähän mennessä julkaisemista Nokia-älypuhelimista keskimmäiseen, 200 euron hintaiseen ”viitoseen”. Laitteen keskeisiä ominaisuuksia ovat mm. metallikuoret, 5,2-tuumainen IPS-näyttö, Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri sekä Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmä.

Artikkelissa tutustutaan Nokia 5:n rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, suorituskykyyn, akunkestoon sekä käyttökokemuksiin noin viikon kestäneen testijakson pohjalta. Tarkoituksena on selvittää kannattaako 50 euron lisäsijoitus verrattaessa sisarmalli Nokia 3:een.

Lue artikkeli: Testissä Nokia 5

 


AMD julkisti Radeon RX Vegat, myyntiin 14. elokuuta

Radeon RX Vega -näytönohjaimia tulee aluksi saataville kaksi: RX Vega 64 ja RX Vega 56. RX Vega 64:sta julkaistaan perusversion lisäksi tyylitellyllä jäähdytysratkaisulla varustettu Limited Edition- ja nestejäähdytetty Liquid-versio. Limited Edition- ja Liquid-versio tulevat saataville vain osana Radeon Pack -bundleja.

AMD ilmoitti Computex-messujen yhteydessä julkaisevansa Radeon RX Vega -näytönohjaimet heinäkuun lopulla SIGGRAPH-messuilla. Messut ovat parhaillaan käynnissä, mutta RX Vegoja ei ole julkaistu, vaan lähinnä julkistettu. Todellinen julkaisu tapahtuu 14. elokuuta, kun näytönohjaimet saapuvat myyntiin.

Radeon RX Vegat perustuvat Vega 10 -grafiikkapiiriin. GlobalFoundriesin 14 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla valmistettava piiri rakentuu yhteensä noin 12,5 miljardista transistorista ja se edustaa viidettä GCN-sukupolvea. Grafiikkapiiri on asennettu interposerille ja sen parina on kaksi 4-Hi HBM2 -muistipinoa, eli yhteensä 8 Gt HBM2-muistia.

Radeon RX Vega 64 -malleissa on käytössä täysi piiri, eli 64 NCU-yksikköä (4096 stream-prosessoria), 256 teksturointiyksikköä ja 64 ROP-yksikköä. Grafiikkapiirin perus- ja Boost-kellotaajuudet riippuvat käytetystä jäähdytyksestä. Ilmajäähdytetyssä mallissa ne ovat 1247 ja 1546 MHz ja nestejäähdytetyssä Liquid-mallissa 1406 ja 1677 MHz. 2048-bittisen muistiohjaimen jatkeena olevat HBM2-muistit toimivat 1,89 Gbps:n nopeudella. Ilmajäähdytetyn version TBP-arvo on 295 wattia ja nestejäähdytetyn Liquid-version 345 wattia.

Radeon RX Vega 56 perustuu osittain leikattuun Vega 10 -grafiikkapiiriin. Käytössä on nimen mukaisesti 56 NCU-yksikköä (3584 stream-prosessoria), 224 teksturointiyksikköä ja ilmeisesti 64 ROP-yksikköä. Grafiikkapiirin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 1156 ja 1471 MHz. 2048-bittisen muistiohjaimen jatkeena olevat HBM2-muistit toimivat 1,6 Gbps:n nopeudella ja näytönohjaimen TBP-arvo on 210 wattia.

AMD esitteli SIGGRAPHissa myös RX Vega Nano -versiota, mutta virallista tietoa siitä ei juurikaan ole herunut. Näytönohjain on varustettu yhdellä 8-pinnisellä PCI Express-lisävirtaliittimellä ja SFF Networkin saamien tietojen mukaan sen TBP-arvo olisi 150 wattia.

AMD ei esitellyt julkistuksessa perinteisiä suorituskykytestejä sellaisenaan, keskittyi parempaan pelikokemukseen ja minimi-FPS:ään. Käytännössä Vegat taistelevat markkinoista NVIDIAn GeForce GTX 1070- ja GeForce GTX 1080 -näytönohjainten kanssa. RX Vegoja AMD:n paljastamissa luvuissa edustaa ilmajäähdytetty RX Vega 64.

Esimerkiksi 3440×1440-resoluutiolla RX Vega 64:n minimi-FPS pysyy Ashes of the Singularity, Battlefield 1, Deus Ex: Mankind Divided, Doom, Forza, Gears of War, Sniper Elite 4 ja Warhammer peleissä 53 – 76 FPS:n välillä, eli ne osuvat Samsungin CF791-FreeSync-näytön mukautuvan virkistystaajuuden alueelle. Verrokiksi GeForce GTX 1080:n minimi-FPS samoissa peleissä on 45 – 78 FPS.

4K-resoluutiolla esimerkkipeleinä ovat Battlefield 1, Call of Duty: Infinite Warfare, Civilization 6, Fallout 4, Far Cry Primal, Hitman, Overwatch, Sniper Elite 4 ja Warhammer. RX Vega 64:n minimi-FPS kyseisissä peleissä on 43 – 57, eli ne osuvat puolestaan osuu Asuksen MG28UQ-Freesync-näytön mukautuvan virkistystaajuuden alueeseen. GeForce GTX 1080:n minimi-FPS samoissa peleissä on 26 – 56 FPS.

AMD:n hinnoittelu näytönohjaimille on tavallisuudesta poikkeava, sillä asiakkaat voivat valita mahdollisuuden maksaa näytönohjaimesta joko perushinnan tai 100 dollaria korkeamman hinnan vastineeksi Radeon Pack -paketista. Radeon Pack -pakettiin kuuluu kaksi ilmaista uutuus peliä (arvo 120 dollaria) sekä 100 dollarin alennus tietyistä Ryzen 7 -prosessori + emolevy -komboista ja 200 dollarin alennus Samsung CF791 -FreeSync-näytöstä. Alennuksia ei saa kuponkeina vaan ostokset on tehtävä kerralla.

Radeon RX Vegat saapuvat myyntiin 14. elokuuta. RX Vega 56:n veroton suositushinta on 399 dollaria ja RX Vega 64:n 499 dollaria. Radeon RX Vega 64:n Limited Edition -versio alumiinisine jäähdytinkuorineen ja Liquid-versio nestejäähdytyksellä ovat saatavilla vain osana Radeon Pack -paketteja. Nestejäähdytetty Liquid-versio on 100 dollaria kalliimpi kuin ilmajäähdytetty versio.

Julkaisemme myöhemmin tarkemman katsauksen itse Vega-arkkitehtuuriin ja sen uudistuksiin.

Intelin 6-ytimisten Coffee Lake Core i5-8400:n, i5-8600K:n, i7-8700:n ja i7-8700K:n tiedot vuotivat

Intelin 6-ytimiset Coffee Lake -prosessorit tulevat sopimaan LGA1151-kantaan, mutta toistaiseksi ei ole varmuutta toimivatko ne myös nykyisillä emolevyillä vai onko vaatimuksena uusi 300-sarjan piirisarjaan perustuva emolevy.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia Coffee Lake -arkkitehtuuriin perustuvia 6-ytimisiä prosessoreita. Aiemmin prosessoreiden tiedoista vuoti jo osa nettiin, mutta nyt vuotajat ovat paljastaneet neljän mallin tarkat tiedot.

Core i7 -perheeseen tullaan julkaisemaan aluksi ainakin kaksi mallia, i7-8700K ja i7-8700. Prosessorit ovat 6-ytimisiä ja ne tukevat Hyper-threading-teknologiaa, jonka myötä ne voivat suorittaa samanaikaisesti kahtatoista säiettä.

i7-8700K:n peruskellotaajuus on 3,7 GHz ja Turbo-kellotaajuudet kuudella ytimellä 4,3, neljällä 4,4, kahdella 4,6 ja yhdellä 4,7 GHz. i7-8700:n peruskellotaajuus on 3,2 GHz, mutta Turbo-kellotaajuudet venyvät lähes K-mallin lukemiin: neljällä ja kuudella ytimellä 4,3, kahdella ytimellä 4,5 ja yhdellä  ytimellä 4,6 GHz.

Core i5 -perheeseen saadaan niin ikään aluksi ainakin kaksi mallia, eli Core i5-8600K ja i5-8400. Molemmat ovat i7-mallien tapaan 6-ytimisiä mutta ne eivät tue Hyper-threading-teknologiaa.

i5-8600K:n peruskellotaajuus on 3,6 GHz ja Turbo-kellotaajuudet kuudella ytimellä 4,1, kahdella ja neljällä ytimellä 4,2 ja yhdellä ytimellä 4,3 GHz. i5-8400:n peruskellotaajuus on puolestaan 2,8 GHz ja Turbo-kellotaajuudet kuudella ytimellä 3,8, kahdella ja neljällä ytimellä 3,9 ja yhdellä ytimellä 4 GHz.

Coffee Lake -prosessorit sopivat LGA1151-kantaan, mutta vieläkään ei ole täyttä varmuutta siitä, tulevatko ne toimimaan millään nykyisistä LGA1151-emolevyistä, vai vaativatko ne uuden 300-sarjan piirisarjan. Prosessorit tukevat virallisesti maksimissaan muistien DDR4-2666-nopeutta. Kerroinlukollisten prosessoreiden TDP-arvo on 65 ja kerroinlukottomien K-mallien 95 wattia.

Lähde: AnandTech Forums

AMD Radeon RX Vegan erikoismallit komeilevat julkaisun alla kuvissa

Radeon RX Vegasta julkaistaan ainakin kolme eri versiota: perusmalli sekä Frontier Edition -näytönohjaimia muistuttavat Limited Edition- ja Liquid Cooling -versiot.

AMD tulee julkaisemaan Radeon RX Vega -näytönohjaimet SIGGRAPH-messuilla Yhdysvalloissa tänään paikallista aikaa. Capsaicin-julkaisutapahtumaa ei tulla lähettämään livenä netissä, mutta AMD tulee julkaisemaan koko tapahtuman videotaltioinnin jälkikäteen YouTubessa.

Julkaisun alla Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimen Limited Edition- ja Liquid Cooling -versiot ovat päässeet poseeraamaan kameroille. Kumpikin näytönohjaimista on varustettu Radeon Vega Frontier Editionista tutulla ulkonäöllä, mutta sinikultaisen värityksen sijasta jäähdyttimen kuori on hopean hohtoinen ja koristeltu punaisella Radeon-logolla ja LED-kuutiolla.

Kuorista on tällä hetkellä kaksi eri versiota. HardwareLuxx-sivuston kuvaamissa näytönohjaimissa jäähdyttimen kuoren päältä löytyy Vega-logo, mutta AMD:n julkaisemassa twiitissä ja ainakin osassa SIGGRAPHissa paikan päällä olevista korteista sen paikalla on Radeon-teksti.

Lähde: Radeon RX @ Twitter, HardwareLuxx

AMD:n tuotelistaus paljasti yhteensä kuusi Ryzen Threadripper -prosessoria

AMD on julkaissut kaksi Ryzen Threadripper -prosessoria, 1920X:n ja 1950X:n. Yhtiön tuotelista kuitenkin paljastaa, että yhtiö on ainakin suunnitellut yhteensä kuusi erilaista Threadripper-mallia.

AMD julkaisi Ryzen Threadripper -prosessorit vain kahtena mallina: 12-ytimisenä 1920X:nä ja 16-ytimisenä 1950X:nä. AMD:n tuotelistauksesta on nyt kaivettua esiin tietoja, jonka mukaan malleja olisi kuitenkin luvassa enemmänkin.

AMD:n kattavan tuotelistauksen sisältä löytyy mielenkiintoista tietoa, kun joku ymmärtää hakea sitä sieltä. Saksalainen Planet3DNow on löytänyt listauksesta kahden Ryzen Threadripper -mallin sijasta yhteensä kuusi erilaista Threadripperiä: 1900, 1900X, 1920, 1920X, 1950 ja 1950X.

Tuotekoodien perusteella 1900 ja 1900X ovat 8-ytimisiä prosessoreita, jotka kykenevät suorittamaan SMT-teknologian myötä yhteensä 16 säiettä. 1920 on jo julkaistun 1920X:n tavoin 12-ytiminen ja kykenee suorittamaan 24 säiettä samanaikaisesti ja 1950 1950X:n tavoin 16 ytiminen, 32 säiettä samanaikaisesti suorittava prosessori. Tuotekoodien TDP-arvoon viittaava osuus puolestaan vihjaa, että X-mallien ja perusmallien TDP-arvot ovat erit.

Toinen mielenkiintoinen seikka tuotelistauksesta liittyy käytettyyn Zeppelin-versioon. Vaikka ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Threadripper on käytännössä identtinen Epyc-palvelinprosessoreiden kanssa neljällä Zeppelin-sirullaan, myös eroja on. Tuotekoodin perusteella Threadripper-prosessorit käyttävät Zeppelin-sirun B1-steppingiä, kun Epyceissä on käytössä uudempi B2-stepping. Toistaiseksi ei ole tiedossa mitä päivityksiä B2-sirut tuovat B1:een nähden.

Lähde: Planet3DNow, AMD (PDF)

Intelin 12 – 18 ytimisten Skylake-X-prosessoreiden tekniset tiedot vuotivat

Intelin Core i9 -sarjan 12-ytimisen i9-7920X -mallin TDP-arvo on muiden Skylake-X-mallien tavoin 140 wattia, mutta 14 – 18 ytimisssä malleissa TDP-arvo on nostettu 165 wattiin.

VideoCardz on saanut käsiinsä aidolta vaikuttavan kuvan Intelin diasta, joka listaa Skylake-X HCC -siruun perustuvien mallien tekniset tiedot. Tietojen aitoutta on toistaiseksi mahdotonta varmistaa, mutta dia vaikuttaa kaikin puolin aidolta.

Ja ennakkoon tiedettiin, että Skylake-X HCC -siruun perustuvat mallit tullaan tuntemaan nimilla Core i9-7920X, i9-7940X, i9-7960X ja i9-7980XE ja niissä tulee olemaan 12, 14, 16 ja 18 ydintä. Emolevyjen kautta tiedettiin puolestaan valmiiksi, että prosessorit tukisivat enintään 44 PCI Express -väylää.

Dian paikkansapitävyydelle antaa tukea Intelin aiemmin paljastama Core i9-7920X:n peruskellotaajuus, joka täsmää dian kertoman 2,9 GHz:n kanssa. Kenellekään ei liene myöskään yllätys, että Intel on päätynyt nostamaan nopeimpien mallien TDP-arvon muiden Skylake-X-mallien 140 watista 165 wattiin. Dian kertomissa tiedoissa ei ole muutoinkaan mitään sinänsä yllättävää, vaan esimerkiksi L3-välimuistia on odotetusti 1,375 Mt per  ydin ja DDR4-muistituki on kaikissa malleissa identtinen: neljä kanavaa ja maksimissaan DDR4-2666-nopeus.

Lähde: VideoCardz