HMD:n tulevat Pulse- ja Pulse Pro -älypuhelimet renderöintivuodoissa

Suomeen rekisteröity HMD Global Oy tuo markkinoille uudet HMD-älypuhelimensa ilman Nokia-brändiä – tuoreissa renderöintivuodoissa HMD Pulse ja Pulse Pro.

Viime vuosina lähinnä Nokia-puhelimista tunnettu HMD Global Oy on tuomassa markkinoille omalla HMD-tavaramerkillään kaksi uutuusälypuhelinta, jotka kantavat nimeä HMD Pulse ja Pulse Pro. Mobiilimailmassa tunnettu tietovuotaja Steve ”OnLeaks” Hemmerstoffer on hiljattain paljastanut tulevista puhelinmalleista renderöintikuvia ja joitain teknisiä tietoja.

HMD Pulse Prossa (myös otsikkokuvassa) on vuotojen mukaan 6,56-tuumainen IPS-näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella ja 1480×720 pikselin HD+-resoluutiolla. Yläreunassa on reikä etukameralle, jonka tarkkuudeksi on kerrottu 50 megapikseliä. Takapuolen kameramoduulissa on vuotojen mukaan 50 MP:n pääkamera ja 2 MP:n syvyyssensori. Raudan osalta Pulse Prossa huhutaan olevan vähintään 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa sekä Unisoc T606 -järjestelmäpiiri. Muita spekulaatioita ovat 5000 milliampeeritunnin akku, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja IP52-luokitus pölyä ja roiskeita vastaan. Puhelimen hinnaksi on uumoiltu 179 euroa.

Oletetusti astetta edullisempi HMD Pulse on huhujen mukaan varustettu Pulse Pron tapaan 6,56-tuumaisella IPS-näytöllä ja HD+-resoluutiolla, vaikkakaan virkistystaajuudesta vuodoissa ei ole mainintaa. Akun kapasiteetiksi on kerrottu jälleen 5000 mAh, mutta pääkameran kerrotaan Pulsessa olevan vain 13 MP:n tarkkuudella varustettu. OnLeaksin tiedot Pulsea koskien ovat hieman suppeammat, mutta aiemmin Pulselle on huhuttu samaa Unisocin T606 -järjestelmäpiiriä, jonka on tuoreissa vuodoissa kerrottu olevan myös Pulse Pron sisuksissa. Keskusmuistia Pulsessa lienee valittavissa 4 tai 8 Gt. Kuvassa näkyvän vaaleanpunaisen mallin lisäksi puhelimesta on oletettavasti tulossa myös musta ja sininen malli.

Uutuuspuhelinten julkaisun odotetaan sijoittuvan vielä loppukeväälle.

Lähde: 91 Mobiles, MySmartPrice, GSMArena

Nothing julkisti uudet vastamelua ja ChatGPT:tä tukevat Ear- ja Ear (a) -nappikuulokkeet

18.4.2024 - 15:50 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

Nothingin Ear-nappikuulokkeiden huippumalli päivittyi kolmanteen sukupolveensa ja sai alapuolelleen uuden Ear (a) -mallin.

Nothing on julkistanut tänään odotetusti kahdet uudet langattomat nappikuulokkeet ja samalla luopunut sukupolvinumeroinnista mallimerkinnöistään. Toisin sanoen uudet kolmannen sukupolven lippulaivanappikuulokkeet tunnetaan pelkällä Ear-mallinimellä seuraavana vuorossa olleen Ear (3):n sijaan. Sen alapuolelle täysin uutena mallina esiteltiin edullisempi Ear (a) -malli. Mallit eroavat toisistaan mm. muotoilun, elementtien, koodekkituen, langattoman latauksen ja äänen kustomointimahdollisuuksien osalta.

Kolmannen sukupolven Ear-malli on siis Nothingin nappikuuloketarjonnan ykköshevonen pakattuna tutun näköisiin, mutta silti hieman uudistuneisiin läpikuultaviin ulkokuoriin. Kotelolla on IP55-suojaluokitus ja napeilla IP54. Nothingin mukaan uudet Earit on suunniteltu tuottamaan parhaan äänenlaadun vaativillekin käyttäjille uuden keraamisella kalvolla varustetun 11 mm dynaamisen kuuloke-elementin kautta. Valmistaja kertoo myös parantaneensa kuulokkeen kaksikammiorakennetta ja ilmavirtausta.

Kuulokkeet tukevat LHDC 5.0 ja LDAC-koodekkeja korkean resoluution äänelle. Nothing X -hallintasovellus tarjoaa nyt entistä monipuolisemman 8-kaistaisen ekvalisaattorin sekä mahdollisuuden luoda käyttäjäkohtainen ääniprofiili testin perusteella. Varustukseen kuuluu myös aktiivinen 45 desibelin vastamelutekniikka, joka osaa myös mukautua haluttaessa ympäristön melutason mukaan.

Nappien akkujen luvataan kestävän yhdellä latauksella ilman vastamelua jopa 8,5 tuntia (vastamelulla 5,2 h) ja latauskotelosta saa 40,5 tuntia lisää (vastamelulla 24 h). 10 minuutin pikalatauksella koteloon luvataan latautuvan 10 tuntia lisää toistoaikaa. Latauskotelossa on USB-C-latausliitäntä, mutta se tukee myös 2,5 watin langatonta latausta.

Nothingin puhelimien kanssa paritettuna molemmat uutuusmallit tukevat ChatGPT-integraatiota, eli käyttäjä voi aktivoida tekoälypalvelun ääniohjauksen suoraan kuuloketta nipistämällä. Nothingin puhelimien kanssa tarjolla on myös pelaamiseen tarkoitettu Low Lag Mode, joka laskee viiveen 120 millisekuntiin.

Uusi hieman edullisempi Ear (a) -malli on suunnattu Nothingin mukaan luotettavaksi päivittäiseksi kumppaniksi. Sen tuttuun tyyliin osittain läpinäkyvään latauskoteloon on kehitetty uusi kuplamainen muotoilu ja tarjolla on yrityksen tuotteissa ennennäkemätön keltainen värivaihtoehto. Kuulokkeet itsessään ovat IP54-suojatut ja latauskotelo kevyemmin IPx2-suojattu.

Ear (a):t käyttää 11 mm:n PMI- ja TPU-muoveista valmistettuja elementtejä, joiden kehutaan toistavan erinomaisesti sekä matalia että korkeita taajuuksia. Ear (a) -mallissa on sama 45 desibelin aktiivinen vastamelutoiminto kuin kalliimmissakin Eareissa. Kuulokkeet tukevat LDAC-koodekkia ja ovat Hi-Res Audio -sertifioidut. Yhdellä latauksella luvataan jopa 9,5 tuntia (ANC 5,5 h) toistoaikaa ja latauskotelosta irtoaa 42,5 tuntia lisää (ANC 24,5 h).

Uutuuskuulokkeet tulevat myyntiin 22. huhtikuuta, eli ensi maanantaina – ennakkotilaukset alkavat välittömästi. Nothing Ear -mallin suositushinta on 159 euroa ja se tulee saataville mustana ja valkoisena. Ear (a) -malli maksaa puolestaan 119 euroa ja se tulee saataville mustana, valkoisena ja kelta-mustana.

Lähde: sähköpostitiedote, Nothing (1)(2)

Intel julkisti neuromorfisen Hala Point -supertietokoneen tekoälytehtäviin

Neuromorfinen järjestelmä toimii ihmisaivojen kaltaisesti ne tulevat Intelin mukaan mahdollistamaan esimerkiksi jatkuvasti oppivat laajat kielimallit, mikä poistaisi tarpeen tyhjästä opetettaville kerta toisensa jälkeen laajemmille kielimalleille.

Tekoäly on kaikkien huulilla puhelimista palvelimiin ja erilaisia tekoälylaskuihin keskittyneitä supertietokoneita syntyy markkinoille kovaa tahtia. Intel on mukana myös tekoälykilvan perinteisemmällä x86-palvelinpuolella, mutta sillä on lisäksi erikoisempiakin projekteja, kuten neuromorfiset tekoälytietokoneet.

Intel on kertonut rakentaneensa maailman suurimman neuromorfisen järjestelmän. Neuromorfinen järjestelmä jäljittelee perinteisempien arkkitehtuurien sijasta ihmisaivojen toimintaa, mikä soveltuu hyvin tekoälytehtäviin siinä missä GPU-arkkitehtuurit ja muutkin.

Hala Point järjestelmä sisältää 1152 Loihi 2 -prosessoria yhteensä 140 544 neuromorfisella ytimellä ja 2304 x86-ytimellä. Prosessorit valmistetaan Intel 4 -valmistusprosessilla. Järjestelmä sisältää 1,15 miljardia neuronia ja 128 miljardia synapsia, jotka kykenevät 380 biljoonaan synaptiseen operaatioon ja 240 biljoonaan neuronioperaatioon sekunnissa. Muistikaistaa on käytettävissä jopa 16 petatavua sekunnissa, ydinten välistä kaistaa 3,5 petatavua sekunnissa ja piirien välistä kaistaa 5 teratavua sekunnissa. Koko järjestelmän tehonkulutus on 2600 wattia.

Käytännön lukuina edellä lueteltu listaus tarkoittaa 20 petaOPSin suorituskykyä INT8-tarkkuudella. Järjestelmän kehutaan olevan myös varsin energiatehokas yltäessään parhaimmillaan 15 TOPSiin per watti, mikä on yhtiön mukaan jopa 10-kertaa paremmin kuin perinteinen prosessorin ja GPU:n yhdistelmillä. Sen kerrotaan sopivan myös GPU:ta paremmin reaaliaikaisen datan prosesointiin ja kun kehitystyön alla olevat neuromorfiset laajat kielimallit saadaan valmiiksi, ne poistaisivat tarpeen jatkuvasti tyhjästä opetetuille uusille versioille mahdollistamalla jatkuvan oppimisen.

Intelin uusi Hala Point asennetaan Yhdysvaltojen energiaministeriön alla toimiva ydinaselaboratorio Sandia National Laboratioriesin käyttöön. Jopa 12-kertaista suorituskykyä vanhaan verrattuna tarjoava uutuus korvaa ensimmäisen sukupolven Loihi-prosessoreihin perustuneen Pohoiki Springs -järjestelmän.

Lähde: Intel

Uusi artikkeli: Pikatestissä Samsung Galaxy S23 FE

Testasimme Samsungin 729 euron hintaisen Galaxy S23 FE -älypuhelimen.

Samsung toi viime vuoden lopulla markkinoille Galaxy S23 FE -mallin, joka asemoituu kalliimpien Galaxy S -sarjalaisten alapuolelle. Vuodenvaihteen kiireiden myötä mallia ei ehditty testaamaan io-techissä tuoreeltaan, mutta FE-mallien malli-ikä on ollut tyypillisesti melko pitkä, joten päätimme ottaa sen pikatestiin nyt kevään koitettua. Otamme artikkelissa selvää minkälainen laite oikeastaan on kyse Samsungin muihin malleihin nähden ja onko se hintansa väärti.

Lue artikkeli: Pikatestissä Samsung Galaxy S23 FE

Osallistu io-techin lukijakyselyyn 2024 – Voita Acerin RTX 4070 -pelikannettava

Tutkimus selvittää vuosittain suomalaisten ja eurooppalaisten suhtautumista ja kulutustottumuksia tekniikkaan liittyen.

io-tech on Pohjoismaiden edustaja Euroopan laitteistoyhdistyksessä (European Hardware Association), joka koostuu yhdeksästä eurooppalaisesta suuresta riippumattomasta teknologiauutis- ja arvostelusivustosta. EHA valitsee ja palkitsee parhaat kuluneen vuoden aikana julkaistut tekniikkatuotteet sekä toteuttaa kattavan lukijatutkimuksen eurooppalaisten suhtautumisesta ja kulutustottumuksista tekniikkaan liittyen.

Nyt vuorossa on vuoden 2024 lukijakysely, jossa selvitetään kuluttajien kiinnostusta ja käyttötottumuksia tietotekniikkaan liittyen. Huom! Kaikkiin kohtiin ei tarvitse vastata, jos kyseisestä tuotekategoriasta ei ole kokemusta tai mielipidettä.

Kysely on yksinkertainen, mutta perusteellinen ja täyttäminen vie yleensä alle viisi minuuttia. Lopuksi voit syöttää sähköpostiosoitteesi arvontaa varten – mutta se ei ole pakollista.

Tänä vuonna, kiitoksena kaikille osallistuneille, yksi onnekas voittaa Acerin Nitro 16 -pelikannettavan, joka on varustettu 16-tuumaisella 165 Hz:n IPS-näytöllä ja sisuksista löytyy AMD:n Ryzen 7 7735HS -prosessori, 32 gigatavua DDR5-muistia, NVIDIAn GeForce RTX 4070 -mobiilinäytönohjain ja teratavun M.2 SSD.

Kyselyyn voi osallistua 3. toukokuuta klo 23:59 asti ja arvonta suoritetaan kaikkien EHA-jäsensivustojen osallistujien kesken. GDPR:n mukaisesti emme kerää tai tallenna henkilötietoja osana tätä kilpailua. Kun voittajaan on otettu yhteyttä ja hänen palkintonsa on vastaanotettu, henkilökohtaiset tiedot poistetaan sähköpostipalvelimiltamme. Tietojasi ei jaeta, kunnioitamme yksityisyyttäsi.

Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan!

Jonsbolta uusi Mini-ITX-kokoluokan C6-ITX-kotelo kantokahvalla

Jonsbon uusi C6-ITX muistuttaa muotoilultaan valmistajan mATX-kokoluokan C6-koteloa kantokahvallaan sekä verkkorakenteisilla etu- ja kylkipaneeleillaan.

Koteloista ja jäähdytystuotteista tunnettu kiinalaisvalmistaja Jonsbo on lisännyt valikoimaansa uuden C6-ITX-kotelon, joka on Mini-ITX-kokoinen seuraaja valmistajan aiemmalle mATX-kokoluokan C6-kotelolle. Myös C6-ITX:ssä on kätevänä ominaisuutena kantokahva kattopaneelissa.

C6-ITX:ään sopii Mini-ITX- ja Mini-DTX-emolevyt. Ilmankiertoa parantamassa kotelossa on mesh-tyyliset verkkopaneelit sivuilla, edessä ja katossa. Virtalähteen paikka on kotelon yläetuosassa, johon sopii maksimissaan 140 millimetrin pituinen ATX-virtalähde. Pohjaan mahtuu joko yksi 2,5″ SSD-asema tai yksi 3,5″ HDD-asema. 120 millimetrin tuuletinpaikkoja on kolme – katossa, takana ja pohjassa. Mikäli pohjaan asentaa 3,5″ HDD-aseman, vie se tilan tuulettimelta. Etupuolen I/O-paneelissa on USB-C- ja USB-A 3.0 -liitännät sekä kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä.

Mitoiltaan C6-ITX on 202 mm × 266 mm × 295,2 mm (L × S × K) ja se painaa tyhjänä vain 2,5 kilogrammaa. Koteloon asennettavan prosessorijäähdyttimen maksimikorkeus on 170 mm, ja näytönohjaimen enimmäispituus on 255 mm.

Jonsbo C6-ITX: tekniset tiedot:

  • Mitat ja paino:
    • 202 mm × 266 mm × 295,2 mm (L × S × K)
    • 2,5 kg
  • Materiaali: Teräs
  • Emolevytuki:
    • Mini-ITX
    • Mini-DTX
  • Asemapaikat: 1 × 2,5″ SSD / 1 × 3,5″ HDD
  • Virtalähteen maksimipituus: 140 mm (ATX)
  • Prosessorijäähdyttimen maksimikorkeus: 170 mm
  • Näytönohjaimen maksimipituus: 255 mm
  • I/O-paneeli:
    • 1 × USB-C
    • 1 × USB-A 3.0
    • Kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä
  • Tuuletinpaikat:
    • Kattopaneeli: 1 × 120 mm
    • Takapaneeli: 1 × 120 mm
    • Lattiapaneeli: 1 × 120 mm (ilman 3,5″ HDD-asemaa)

C6-ITX tulee saataville mustana ja valkoisena. Jonsbo ei vielä ole kertonut uutuuskotelon suositushintaa tai ajankohtaa kauppoihin saapumiselle.

Lähde: Tom’s Hardware, Tuotesivut (1, 2)

Uusia vuotokuvia Googlen tulevasta Pixel 8a -älypuhelimesta värivaihtoehtoineen

Googlen Pixel 8 ja 8 Pro -huippumallien astetta edullisempi seuraaja Pixel 8a saapuu neljässä värissä ja sen virallista julkaisua odotetaan ensi kuulle.

Googlen viime syksyisten huippuälypuhelimien Pixel 8:n ja Pixel 8 Pron edullisemmaksi seuraajaksi odotetaan mallia Pixel 8a. Uutisoimme viime kuussa 8a:n mahdollisesta saapumisesta myös Suomen markkinoille, vaikka virallista vahvistusta asialle ei vielä olekaan. Nyt Googlen uutuudesta on vuotanut uusia kuvia, jotka paljastavat puhelimen värivaihtoehdot.

8a:ta odotetaan saapuvaksi neljässä eri värissä, jotka ovat musta (Obsidian), mintunvihreä (Mint), luonnonvalkoinen (Porcelain) ja sininen (Bay). Uusissa vuotokuvissa ei esiinny aiemmissa renderöinneissä nähtyä oranssiin taittuvaa väriä. Muotoilultaan 8a näyttää lähentelevän melkoisesti kalliimpia Pixel 8- ja 8 Pro -malleja.

8a:ssa on raportoitu olevan Googlen oma Tensor G3 -järjestelmäpiiri. Tuoreimpien väitteiden mukaan uutuusmallissa on 90 hertsin ja FHD+-resoluution 6,1-tuumainen näyttö ja 4500 milliampeeritunnin akku. Aiemmat raportit kertoivat näytön olevan 6,2-tuumainen 120-hertsisellä OLED-paneelilla. Kamerahuhujen mukaan pääkamera olisi 64 megapikselin ja ultralaajakulmakamera 13 MP:n sensorilla varustettu. Etukameran tarkkuudeksi on kerrottu 13 MP.

Googlen odotetaan julkaisevan Pixel 8a:n virallisesti ensi kuun puolenvälin tienoilla niin teknisine tietoineen kuin saatavuuksineenkin Google I/O -tapahtuman yhteydessä.

Lähde: Android Headlines

Gigabyte julkaisi rajoitetun painoksen Aorus Xtreme Prestige emolevyn ja näytönohjaimen

Ökyluokkaan tähtäävät valkeateemaiset, kristallisoidulla titaanilla ja kullalla koristellut Z790 Aorus Xtreme X Ice ja Aorus GeForce RTX 4080 Super Xtreme Ice.

Emolevyvalmistaja Gigabyte on päättänyt repäistä pelibrändi Aoruksellaan ja esitellyt uudet Xtreme Prestige Limited Edition -ökyversiot kahdesta tutusta tuotteestaan. Saataville ovat tulossa Z790 Aorus Xtreme X Ice -emolevy ja Aorus GeForce RTX 4080 Super Xtreme Ice 16G -näytönohjain.

Gigabyten ökykaksikko seilaa trendien aallonharjaa valkoisella väriteemallaan, jota rikotaan sopivissa kohdin sateenkaaren väreissä kiiltävin elementein, kristallisoituneella titaanielementillä sekä 99 % puhtaasta kullasta valmistetulla sarjanumerolaatalla. Koska tärkeintä on kuitenkin pelaaminen, on molemmat tuotteista varustettu RGB-valaistuksella.

Z790 Aorus Xtreme X Ice tuo mukanaan uuden Dual Interface A.I. Boost -toiminnon, jonka luvataan käyttävän laajasti erilaista analytiikkaa prosessorisuorituskyvyn optimoimiseksi. Sen luvataan mahdollistavan Core i9-14900KS -prosessoreilla joissain tapauksissa jopa 6,3 GHz:n kellotaajuuden. Se mahdollistaa myös ylikellotuksen käymättä turhaan BIOSin kautta kääntymässä. Koristelupuolella emolevyn erikoisuuksia ovat ainakin kullansävyinen prosessorikannan kansi sekä suurimman osan emolevystä peittävät titaani- ja kimallekoristeet. Mukana on myös huippumalleissa nähty kookas infonäyttö prosessorin virransyötön jäähdytyksen ja I/O-paneelin yhteydessä. Mukana tulee myös erittäin kookas jäähdytin SSD-asemalle sekä huurrettu koristepaneeli, jos emolevyn pistää mieluummin paraatipaikalle esille eikä tietokoneeseen.

Aorus GeForce RTX 4080 Super Xtreme Ice 16G puolestaan lupaa erottua joukosta jopa 2700 MHz:n GPU-kellotaajuudella, minkä kerrotaan olevan korkein tällä hetkellä markkinoilla olevista RTX 4080 Supereista. Näytönohjaimen Windforce-coolerissa käytetään kolmea 110 mm:n Bionic Shark -evin varustettua tuuletinta, kookasta höyrykammiota sekä tietenkin lämpöputkia, jotka levittävät lämmön GPU:lta läpi koko alumiinirivaston. Näytönohjaimen kyljestä löytyy myös näyttö, johon saa esiin haluamiaan tietoja tietokoneesta tai vaikka kissavideon.

Gigabyte ei valitettavasti kertonut, milloin tai mihin hintaan kaksikko tulee saataville.

Lähde: Lehdistötiedote

EKWB:lta uusia nestejäähdytysblokkeja korkatuille AMD:n ja Intelin prosessoreille

EKWB tuo korkatuille prosessoreille Velocity² Direct Die -nestejäähdytysblokit AM5-kantaan ja täysin uudistettuna LGA1700-kantaan.

Slovenialainen EK Water Blocks eli EKWB on julkaissut uudet nestejäähdytysblokit sekä AMD:n että Intelin korkatuille nykyprosessoreille. Prosessorin korkkaus tarkoittaa lämmönlevittäjän irrotusta, jonka jälkeen jäähdytysratkaisun voi asentaa suoraan prosessorin sirun päälle. Prosessorin takuu raukeaa toimenpiteen yhteydessä. Viime vuoden alussa EKWB julkaisi 13. sukupolven Intel Core -prosessoreille LGA1700-kantaan EK-Quantum Velocity2 Direct Die -blokin, johon kaikki vesijäähdytysintoilijat eivät kuitenkaan olleet täysin tyytyväisiä. Nyt valmistaja on suunnitellut blokin uudestaan sekä laajentanut valikoimaansa myös AM5-kantaan, jota AMD:n Ryzen 7000 -sarjan prosessorit hyödyntävät. Direct die -harrastajille on EKWB:ltä tarjolla myös AIO-ratkaisu, josta uutisoimme tammikuussa.

Velocity² Direct Die AMD Ryzen Edition (myös otsikkokuvassa) on muotoiltu sopimaan täsmälleen korkatun Ryzen 7000 -sarjalaisen päälle AM5-kantaan ilman modifikaatioita. Lisäksi siinä on korotusruuvit neljässä kulmassa, mikä takaa juuri sopivan prosessoriin kohdistuvan paineen asennusvaiheessa. Nesteen virtaus on suunniteltu kulkemaan blokin sisällä täysin sirukohtien päältä ilman ”kuollutta tilaa”. Intel Core -prosessoreille on LGA1700-kantaan tarjolla asiakas- ja yhteisöpalautteen perusteella uudelleen suunniteltu Velocity² Direct Die Core Edition, jolla on EKWB:n mukaan hyvin vähän yhteistä vuoden takaisen version kanssa. Kylmälevy, virtausevien rakenne ja kiinnitysmekanismi on suunniteltu uusiksi. Myös siinä on korotusruuvit valmiina neljässä kulmassa, kuten AMD Ryzen Editionissakin.

Asiakkaille, jotka ovat viime vuonna ostaneet ensimmäisen Velocity2 Direct Die -blokin joko suoraan EK Shopista tai jälleenmyyjiltä, EKWB tarjoaa uutuusblokeista 15 prosentin alennusta aiempaa ostotodistusta vastaan. Alennuskampanja on voimassa toukokuun loppuun.

Uusien nestejäähdytysblokkien saatavuudesta ja hinnasta ei vielä kerrottu tarkkoja tietoja, mutta ainakin valmistajan omaan EK Shopiin niitä odotetaan saataville aivan lähiaikoina.

Lähde: EKWB

Motorolan uuteen Edge 50 -huippumallistoon kuuluu Ultra-, Pro- ja Fusion-mallit

16.4.2024 - 14:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

Kaikkia kolmea Edge 50 -mallia yhdistää kaarevareunainen OLED-näyttö, vedenkestävyys sekä massasta poikkeavat takakuorivaihtoehdot.

Motorola on julkistanut tänään odotusten mukaisesti uuden Edge 50 -lippulaivamallistonsa, joka koostuu kolmesta eri mallista. Malliston huipulla on tuhannen euron hintainen Ultra, alempaan high-end-luokkaan asemoituu Pro ja keskihintaluokan vaihtoehtona on tarjolla Fusion. Motorola kertoo kiinnittäneensä koko mallistossa huomiota materiaaleihin, käsituntumaan ja solakoihin muotoihin.

 

Huippumalli Edge 50 Ultra on ikään kuin seuraaja sekä io-techin toimituksen valinnan saaneelle Edge 40 Prolle että toissasyksyiselle Edge 30 Ultralle, sillä viime vuonna ei julkaistu erillistä Ultra-mallia. Ultran kuoriin on tarjolla massasta erottuvia vaihtoehtoja, kuten vaalea puinen Nordic Wood (otsikkokuvassa) sekä tekonahkaiset tummanvihreä ja persikanvärinen vaihtoehto. Laitteen runko on alumiinia ja rakenteella on IP68-suojaus.

6,7-tuumainen kaarevareunainen näyttö on aiempaa tarkempi asettuen resoluutioltaan 1080p:n ja 1440p:n väliin ja tarjoaa 2500 nitin pistemäisen kirkkauden sekä 144 hertsin maksimivirkistystaajuuden.

Järjestelmäpiiriksi Motorola on valinnut uunituoreen Snapdragon 8s gen 3 -piirin, joka on hieman karsitumpi versio 8 gen 3:sta. Muistia on Suomessa vakiona muhkeat määrät, eli 16 Gt RAM-muistia ja peräti teratavu tallennustilaa. Yhteyspuolena uutena ominaisuutena on Ultra Wideband -yhteys, joka on aiemmin löytynyt lähinnä Applen ja Samsungin kalleimmista malleista. 4500 mAh akku latautuu kaapelilla 125 W maksimiteholla ja Motorolan omalla langattomalla pikalatauksella 50 watin teholla.

Kolmoistakakamera koostuu 50 megapikselin optisesti vakautetusta pääkamerasta, 50 megapikselin automaattitarkenteisesta ultralaajakulmasta sekä pääkameraan nähden kolminkertaisen polttovälin tarjoavasta telekamerasta. Kuvien ottamisessa ja prosessoinnissa Motorola mainostaa hyödyntävänsä entistä enemmän tekoälyä.

Käyttöjärjestelmänä toimii Android 14 -versio, joka on höystetty Motorolan Hello UX -käyttöliittymäkustomointien uusilla moto AI -tekoälyominaisuuksilla. Tekoälyä hyödynnetään mm. käyttöliittymänavigoinnissa, hakutoiminnossa, taustakuvien luomisessa, valokuvauksessa ja kuvanmuokkauksessa. Android-versiopäivityksiä luvataan kolme kappaletta ja tietoturvakorjauksia neljä vuotta.

Motorola Edge 50 Ultra tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,1 x 72,4 x 8,6 mm
  • Paino: 197 grammaa
  • IP68-suojaus
  • alumiinirunko, Gorilla Glass Victus, puu- tai tekonahkatakakuori
  • 6,67” LTPS pOLED-näyttö, 2712 x 1220 -resoluutio, HDR10+, 144 Hz, 2500 nit pistemäinen
  • Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri
  • 16 Gt LPDDR5X-RAM-muistia
  • 1 Tt UFS 4.0 -tallennustilaa
  • 5G sub-6GHz (n1/2/3/5/7/8/20/26/28/38/40/41/66/71/75/77/78), LTE, Dual SIM (nano+e)
  • Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7, NFC, UWB, (A)GPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo, Navic
  • Kolmoiskamerajärjestelmä:
    • 50 megapikselin pääkamera (1/1,3”; 1,2 um pikselikoko, Quad Pixel), f1.6, Omni-directional PDAF, Laser AF, OIS
    • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (0,64 um pikselikoko, Quad Pixel), f2.0, 122 asteen kuvakulma, PDAF makrokuvaus
    • 64 megapikselin telekamera (0,7 um pikselikoko, Quad Pixel), f2.4, 3x polttoväli pääkameraan (72 mm), PDAF, OIS
    • Lasertarkennus, värilämpötilan tunnistus, välkynnänesto
    • Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 960 FPS slo-mo
  • 50 megapikselin etukamera (0,64 um pikselikoko, Quad Pixel), f1.9, automaattitarkennus
  • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 4500 mAh akku, USB-C (3.1 gen 2, Displayport 1.4), 125 watin TurboPower-pikalataus (USB PD), 50 watin langaton lataus, 10 watin käänteinen langaton lataus
  • Android 14, Hello UX
    • Päivityslupaus: 3 Android-versiopäivitystä, 4 vuotta tietoturvakorjauksia

Uuden Edge 50 -malliston keskimmäinen vaihtoehto on Pro-malli, joka on kokenut eräänlaisen asemanlaskun viime vuodesta, jolloin Edge 40 Pro oli varustettu vielä lippulaivaraudalla. Myös Edge 50 Pron takakuoreen on tarjolla hieman poikkeuksellisia pintamateriaaleja, eli keinonahkaa kahdessa eri värissä sekä Italiassa valmistettu marmoria imitoiva polymeeripinta. Rakenne on IP68-suojattu.

Kaarevareunainen pOLED-näyttö on teknisesti pitkälti sama kuin kalliimmassa Ultra-mallissa, mutta maksimikirkkaus on hieman alhaisempi. Järjestelmäpiirinä on tänä vuonna ”kasisarjalaisen” sijaan Snapdragon 7 gen 3. Suomessa myyntiin tulee 12 & 512 Gt tallennustilavariantti.

Kamerapuolella on tarjolla kolmoistakakamera poikkeuksellisen valovoimaisella 50 megapikselin pääkameralla, 13 megapikselin automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera sekä 10 megapikselin telekamera 3x-polttovälillä pääkameraan nähden. Akku latausominaisuuksineen on sama kuin Ultra-mallissa.

Motorola Edge 50 Pron tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,2 x 72,4 x 8,2 mm
  • Paino: 186 grammaa
  • IP68-suojaus, keinonahka tai keinomarmoritakakuori
  • 6,7″ LTPS pOLED-näyttö, 2712 x 1220, 144 Hz, HDR10+, 2000 nit pistemäinen
  • Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiiri
  • 12 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 512 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa
  • 5G (n1/2/3/5/7/8/20/26/28/38/40/41/66/77/78), LTE, Dual SIM (nano+e)
  • Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.4, NFC, GPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo, Navic
  • Kolmoistakakamera:
    • 50 megapikselin pääkamera (1/1,55”, 1 um pikselikoko), f1.4, Omni-directional PDAF, OIS
    • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, Macro Vision, 120°, AF
    • 10 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko), f2.0, OIS, 3x polttoväli pääkameraan verrattuna
    • 4K 30 FPS videokuvaus,
  • 50 megapikselin etukamera, (0,64 um pikselikoko), f1.9, AF
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 4500 mAh akku, USB-C (3.1, Displayport 1.4), 125 W pikalataus, 50 W langaton lataus, 10 W käänteinen lataus
  • Android 14, Hello UX
    • Päivitystuki: 3 Android-päivitystä & 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Edge 50 -malliston edullisin vaihtoehto on Fusion, joka asemoituu Suomessa alle 500 euron hintaluokkaan. Fusionin takakuorivaihtoehtoina ovat keinomokkapintainen Hot Pink, keinonahkainen vaalea Marshmallow Blue sekä PMMA-muovipintainen tumma Forest Blue. Myös Fusion on kalliimpien sisarmallien tapaan upotusvesisuojattu.

Edge 50 Fusionin kaarevareunainen näyttö on saman kokoinen kuin kalliimmissa sisaruksissa, mutta resoluutio on Full HD -tasoa. Järjestelmäpiiriksi on valikoitu viime vuonna julkaistu Snapdragon 7s gen 2 -malli ja sen parina on Suomessa 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Yhteyspuolella ei valitettavasti ole tarjolla aivan uusinta tekniikkaa WiFi 5:n ja Bluetooth 5.2:n myötä.

Takakameroita on Fusionissa kaksi – 50 megapikselin optisesti vakautettu LYT-700C-sensoriin perustuva pääkamera sekä 13 megapikselin automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera. 5000 mAh akku on suurempi kuin kalliimmissa sisarmalleissa ja tuettuna on 68 watin pikalataus.

Motorola Edge 50 Fusion tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,9 x 73,1 x 7,9 mm
  • Paino: 175 grammaa
  • IP68-luokitus, Corilla Glass 5, keinonahka/keinomokka/PMMA
  • 6,7” pOLED-näyttö, 1080 x 2400, 144 Hz, HDR10+, 1600 nit (pistemäinen)
  • Qualcomm Snapdragon 7s gen 2 -järjestelmäpiiri
  • 12 Gt LPDDR4X RAM-muistia
  • 256 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa
  • 5G (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n26/n28/n38/n40/n41/n77/n78), LTE, Dual SIM (nano+e)
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, QZSS
  • Kolmoiskamerajärjestelmä:
    • 50 megapikselin pääkamera (LYTIA LYT-700C, 1/1,5”, 1 um pikselikoko), f1.88, OIS, Omni PDAF
    • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, 120°, PDAF, makrokuvaus
    • Videokuvaus: 4K 30 FPS, HD 240 FPS slo-mo
  • 32 megapikselin etukamera (0,7 um pikselikoko, Quad Pixel), f2.45, AF
  • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 5000 mAh:n akku, USB-C 2.0, 68 watin TurboPower-pikalataus
  • Android 14, Hello UX
    • Päivityslupaus: 3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Edge 50 Ultra -huippumalli tulee meillä Suomessa myyntiin toukokuun lopulla 16 Gt & 1 Tt muistiyhdistelmällä 999 euron suositushintaan. Välittömästi myyntiin tulevan Edge 50 Pron täkäläinen muistivariantti on 12 & 512 Gt ja hinta 699 euroa. Edullisin Edge 50 Fusion -malli maksaa täällä 449 euroa 12 & 256 Gt muistiyhdistelmällä ja se tulee kauppoihin toukokuun alussa. Lisäksi Motorola esitteli uudet moto buds- sekä moto buds+ -nappikuulokkeet.

Lähde: Motorola