SK Hynix kertoi tarkempia tietoja 16 Gb:n DDR5-muistipiireistään

SK Hynixin ensimmäiset 16 Gb:n DDR5-muistipiirit kykenevät 6,4 Gbps:n eli DDR5-6400-nopeuteen.

DDR5-muististandardi on edelleen kehitteillä, mutta se ei ole estänyt muistivalmistajia valmistamasta ensimmäisiä DDR5-yhteensopivia muistipiirejään. Ennen standardin varsinaista julkaisua tehtävät muistipiirit perustuvat sen hetkiseen luonnosversioon, jotka ovat usein hyvin lähellä lopullista standardia.

SK Hynix on kertonut International Solid State Circuits Conference -tapahtumassa (ISSCC) tarkempia tietoja omista DDR5-muistipiireistään.

Yhtiön tämän hetkisten DDR5-muistipiirien kapasiteetti on 16 Gb ja ne kykenevät DDR5-6400-nopeuteen, eli ne ovat selvästi nykyisiä DDR4-muisteja nopeampia. Muistipiirin käyttöjännite on 1,1 volttia (VDD/VDDQ, 1,8 V VPP). Muistipiirin pinta-ala on 76,22 mm2 ja se valmistetaan SK Hynixin toisen suukupolven 1y nm -prosessilla. 1y-valmistusprosessi viittaa 10 nanometrin luokkaan eli 10 – 19 nanometrin valmistusprosesseihin.

DDR5-6400 tulee olemaan JEDECin DDR5-muistien referenssinopeus, kun standardi julkaistaan. Tuttuun tapaan muistivalmistajat tulevat tuomaan markkinoille kuitenkin myös nopeampia muisteja ja esimerkiksi Samsung on ehtinyt jo esittelemään nopeamman, LPDDR5-7500-nopeuteen kykenevän muistipiirin. LPDDR5 on DDR5:n mobiililaitteisiin tarkoitettu matalavirtainen versio.

Lähteet: AnandTech, EETimes

Windows 10:n uusi koontiversio vihjaa Xbox- ja PC-pelialustojen yhdistämisestä

Windows Insidereille tarjolla oleva Windows 10 koontiversio 18334 pitää sisällään useita viitteitä Xbox One -konsolin ajureihin ja kirjastoihin. Lisäksi käyttäjille on ladattavissa ilmaiseksi Xbox Onen tiedostoformaattia käyttävä versio State of Decay -pelistä.

Microsoftin pelipuolen strategia on kokenut lähihistoriassa niin pieniä kuin suurempiakin mullistuksia. Viime vuodet yhtiö on kuitenkin onnistunut pitämään kurssinsa ja keskittynyt tuomaan Xbox- ja PC-alustoja lähemmäs toisiaan esimerkiksi Play Anywhere -pelien avulla.

Nyt Microsoft näyttää valmistautuvan ottamaan todellisen harppauksen yhtenäistä pelialustaa kohti. Windows Insider -käyttäjille on tarjolla testiin Windows 10:n koontiversio 18334, joka sisältää uusia pelaamiseen keskittyviä tarkemmin määrittelemättömiä ominaisuuksia. Käyttäjät pääsevät lisäksi lataamaan ilmaiseksi State of Decay -pelin.

Twitter-käyttäjä WalkingCat on löytänyt koontiversiosta uuden Gaming Service -sovelluksen, joka asentaa XVD Disk Driver- (xvdd.sys, Microsoft Gaming Filesystem Driver) ja Gaming Filter -ajurit (gameflt.sys, Microsoft Gaming Install Filter Driver). Ajureissa on viitteitä puolestaan xsapi.dll- (Durango Storage API) ja XCrdApi.dll-kirjastoihin (Durango XCRDAPI). Durango oli alkuperäisen Xbox One -konsolin koodinimi.

Hyvistä Microsoft-lähteistään tutun Thurrott.com-sivuston Brad Sams on tutkinut asiaa ja selvittänyt omien lähteidensä sekä Twitter-nimimerkkien NazmusLabs ja Rafael avulla lisää tietoja Windows 10:n Xbox One -tuesta. Samsin mukaan ilmainen State of Decay ladataan poikkeuksellisesti assets1.xboxlive.com-osoitteesta, kun normaalisti esimerkiksi Play Anywhere -pelit ladataan Microsoft Storen serverdl.microsoft.com-osoitteesta. Itse asennustiedosto käyttää Xbox Onen peleille suunniteltua .xvc-tiedostoformaattia. Uuden koontiversion myötä ainakin State of Decayn .xvc-asennustiedoston voi asentaa myös käsin PowerShell-komentokehotteen kautta.

Pienimmillään kaikki tämä tarkoittaisi Microsoftin pyrkivän tuomaan pelaajille yhteisen käyttökokemuksen alustasta riippumatta. Samalla se kuitenkin antaa myös viitteitä siitä, että Microsoft saattaa yhdistää Xbox-konsolit ja PC:n kirjaimellisesti yhdeksi pelialustaksi siten, että Windows 10 -käyttäjät voivat pelata kaikkia Xbox One -pelejä. Mistään varmasta asiasta ei voida kuitenkaan vielä puhua, joten jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä mielenkiinnolla.

Lähde: Thurrott.com

Ensituntumat: Sony Xperia 1, 10, 10 Plus ja L3

io-tech otti ensituntumat Sonyn MWC-uutuuspuhelimista.

Sony lanseerasi uudistetun mobiililaitestrategiansa ensimmäiset puhelimet MWC:ssä maanantaiaamuna. Samalla yritys esitteli myös uuden nimeämiskäytännön, jossa on luovuttu XZ- ja XA-kirjainyhdistelmistä high-end- ja mid-price-mallien yhteydessä. MWC:ssä julkaistuun uuteen mallistoon kuuluvat huippumalli Xperia 1, keskihintaluokkaan sijoittuvat Xperia 10 ja Xperia 10 Plus sekä edullisen hintaluokan Xperia L3.

Kävimme tutustumassa Sonyn uutuuksiin yrityksen messuosastolla maanantaina ja saimme hieman tarkemman katsauksen Xperia 1 –huippumallin tekniseen toteutukseen tiistaina. Tässä on lyhyet ensituntumat kaikista uutuusmalleista. Huomionarvoisena seikkana Xperia 1 –huippumallin ohjelmistoa ei päässyt vielä käyttämään, vaan demolaitteet olivat rajattuna lukitusnäytölle.
 
[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Xperia 1

Uusi Xperia 1 on ikään kuin seuraaja Xperia XZ2 Premium- ja Xperia XZ3 –malleille, vaikka jälkimmäinen säilyykin edelleen mallistossa ”ykkösen” alapuolella. Sony on keskittynyt Xperia 1:ssä erityisesti multimedia- ja kameraominaisuuksiin. Myös muotoilua on jälleen uudistettu.

Ulkoisesti Xperia 1 on ikään kuin palannut muutaman vuoden takaiseen aikaan, eikä Sony oikein tunnu itsekään tietävän mihin suuntaan se haluaa puhelimiensa muotoilua viedä. Parin edellisen sukupolven tyynymäisen kaarevasta takakuoren muotoilusta on luovuttu ja laite on jälleen viety ohuempaan ja tasapaksuun muottiin.

Etu- ja takapuolella on Gorilla Glass 6 –lasi ja välissä tasaisesti pyöristetty metallikehys. Laite tuntuu tukevalta ja varsin ohuelta. Sonyn lippulaivamalleille tyypilliseen tapaan rakenne on myös IP65/68-suojattu vedeltä ja pölyltä.

Xperia 1 näyttää jopa poikkeuksellisen solakalta, johtuen ensisijaisesti harvinaisesta näytön kuvasuhteesta. Laitteessa on markkinoiden ensimmäinen 4K-tarkkuuden OLED-mobiilinäyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 21:9. Käyttöliittymässä ja sovelluksissa näyttö toimii alhaisemmalla tarkkuudella. Sonyn mukaan näyttö kykenee toistamaan värit erittäin laajasti ja se on kalibroitu tarkasti ITU-R BT.2020-väritilan mukaan. Sony perustelee harvinaista kuvasuhdevalintaansa elokuva- ja videosisällön kuvasuhteella, pystysisällön (kuten nettiselaus) tehokkaammalla näyttämisellä, paremmilla moniajomahdollisuuksilla sekä puhtaasti kilpailijoista erottavana tekijänä.

Vaikka näytön läpimitta on 6,5 tuumaa (1644 x 3840), on puhelimen leveys millin kapeampi kuin kuusituumaisella 18:9-kuvasuhteen näytöllä varustetussa XZ3:ssa. Pituus on sen sijaan kasvanut peräti yhdeksällä millillä ja kyseessä onkin varsin pitkä puhelin. Näytön suhteen Sony on ikään kuin hypännyt ääripäästä toiseen verrattuna XZ2 Premium –mallin 16:9-kuvasuhteen 4K-näyttöön. XZ2 Premium on yhdeksän millimetriä lyhyempi, mutta peräti kahdeksan millimetriä leveämpi kuin Xperia 1.

Sony on jättänyt näytön ylä- ja alareunaan edelleen pienet ”otsa-” ja ”leukakaistaleet”, joten laitteessa ei ole näyttölovea tai kamerareikää. Sonyn mukaan ylimääräisten elementtien ei haluta häiritsevän näytön sisältöä, kuten elokuvan katsomista. Ratkaisu pidentää luonnollisesti laitteen ulkomittoja entisestään.

Xperia 1:n oikeaan kylkeen on sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka ei ole enää virtanäppäimen yhteydessä, vaan omassa upotuksessaan ja varsin hyvin peukalon ulottuvilla. Samassa kyljessä on myös kaikki painikkeet, eli äänenvoimakkuuden säätö, virtanäppäin ja Sonyn puhelimille tyypillinen kaksivaiheinen (tarkennus, kuvan otto) kameranäppäin.

Xperia 1:n takakuori on Gorilla Glass 6 –lasia, joka on suurimmilta osin tasainen, mutta kaareutuu kevyesti kaikilta reunoiltaan. Takakuoren alla sijaitseva akku on kapasiteetiltaan 3330 mAh, eli keskimääräistä pienempi tämän kokoluokan puhelimessa. Puhelin tukee USB Power Delivery –standardia pikalatauksessa sekä Sonyn Smart Stamina, Battery Care- ja Xperia Adaptive Charging –ominaisuuksia, mutta langaton lataus on valitettavasti pudotettu pois varustuksesta. Sonyn edustajan mukaan syy tähän löytyy designista – laitteesta haluttiin edellistä sukupolvea ohuempi, joten langaton lataus oli jätettävä pois.

Rautapuolelta Xperia 1:stä löytyy Qualcommin uusi Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri, joka tarjoaa Android-markkinoiden tämän vuoden parasta suorituskykyä. RAM-muistia on kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 Gt. LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat.19-nopeusluokkaan asti.

Keskelle takakuoren yläosaa sijoitettu takakamera on Sonyn ensimmäinen kolmoiskameratoteutus. Se tarjoaa kolme 12 megapikselin kuvasensoria, joista pääkamera on varustettu 26 mm:n kinovastaavalla polttovälillä, f1.6-aukkosuhteella sekä optisella vakaimella. Toinen kamera tarjoaa 52 mm:n kinovastaavan polttovälin sekä optisen vakaimen ja kolmas superlaajan 16 mm:n kinovastaavan polttovälin ilman vakaajaa.

Sonyn Alpha-sarjan järjestelmäkameroista on tuotu mm. automaattinen ihmiskohteen silmätarkennus, joka pystyy seuraamaan kohteen silmiä sekä tarkennuksen että valotuksen osalta kymmenen kuvan sekuntivauhdilla. Tuettuna on myös Optical SteadyShot –videokuvanvakautus aina 4K-tarkkuuteen asti. Videokuvaukseen tarjolla on erillinen Cinema Pro –tila, joka mahdollistaa 21:9 HDR 4K 24 FPS –videon tallentamisen käyttäen erilaisia Hollywoodissa käytettyjä väritiloja ja parametrejä.

 

Sony Xperia 10 ja 10 Plus

Keskihintaluokassa Sony nimesi Xperia XA –mallistonsa uudelleen Xperia 10 –mallistoksi. Sony kutsuu uusia Xperia 10 –mallejaan super-keskiluokkalaisiksi, josta voi käytännössä olla toki montaa mieltä. Huippumalli Xperia 1:n tapaan myös molemmat ”kympit” on varustettu laajalla 21:9-kuvasuhteen näytöllä, joka on perusversiossa kuusituumainen ja Plus-versiossa 6,5-tuumainen.

Kuvasuhdetta lukuun ottamatta näytön toteutus poikkeaa Xperia 1:stä. Kympeissä näytöt perustuvat IPS LCD –paneeleihin, joiden resoluutio on 1080 x 2520 pikseliä. Etupuolen design on myös hieman erikoinen, sillä alhaalla näyttö ulottuu lähes reunoille saakka, mutta yläreunaan on jätetty varsin leveä kaistale, joka on Sonyn mukaan pakollinen tarvittavan tekniikan (antennit, ääniliitäntä, etukamera) mahduttamiseen puhelimen sisään.

Laajakuvaisen näytön hyödyntämistä ja käytettävyyttä on pyritty parantamaan ohjelmistopuolella mm. yhden käden käyttöä helpottavilla ominaisuuksilla (ilmoitusvalikon avaaminen näytön keskeltä pyyhkäisemällä, yhden käden pienennetty ruutunäkymä) sekä moniajoa ja kahden sovelluksen avaamista helpottavilla toiminnoilla.

Xperia 10 –mallien unibody-kuorirakenne on muovia, vaikka sen pinnassa onkin mattapintainen ”metallimainen” viimeistely. Muodot ovat melko samankaltaisia kalliimman Xperia 1:n kanssa, vaikka materiaalit ja toteutus ovatkin poikkeavat – kyse on varsin solakan ja ohuen tuntuisista puhelimista, vaikka paksuutta onkin yli kahdeksan millimetriä.

Kooltaan Xperia 10 –mallit eivät tunnu kädessä yhtä suurelta, kuin näytön tuumakoon perusteella saattaisi päätellä. Leveyssuunnassa laitteet ovat miellyttävän kokoisia ja ongelmat käytön kanssa saattavatkin tulla lähinnä näytön yläreunassa sijaitsevien kohteiden kanssa. Erikoinen kuvasuhde ei kuitenkaan vaikuttanut ensituntumien perusteella lainkaan niin erikoiselta, kuin olin ennakkoon olettanut.

Ulkomitoiltaan Xperia 10 on peräti 13,7 mm pidempi kuin 5,2-tuumainen (16:9) XA2, mutta leveys on pienentynyt kahdella millillä ja paino pudonnut yhdeksällä grammalla.

Xperia 10 Plus on puolestaan neljä millimetriä pidempi, mutta peräti seitsemän milliä kapeampi ja 41 grammaa kevyempi kuin XA2 Ultra, joka käyttää kuusituumaista 16:9-kuvasuhteen näyttöä.

Molempien mallien oikeaan kylkeen on sijoitettu äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet sekä sormenjälkitunnistin. Valitettavasti myös Sonyn keskihintaluokan puhelimista aiemmin löytynyt erillinen kameranäppäin on jätetty pois kustannussyistä. Sonyn edustajan mukaan keskihintaluokan puhelimien käyttäjät eivät käyttäneet kameranäppäintä erityisen paljon, joten yritys halusi panostaa sen sijaan muihin ominaisuuksiin.

Molempien kymppimallien takakuoret näyttävät keskenään identtisiltä – vain mittasuhteissa on eroa. Kuten sanottua, kuorirakenne on muovia, vaikka se saattaa ensivaikutelmalta näyttää metallilta. Laatuvaikutelmassa ei kuitenkaan ole valittamista ja rakenne tuntuu kädessä tukevalle.

Xperia 10 –mallien hintaluokka (noin 350-450 euroa) huomioiden Sony on päätynyt käyttämään sisuskaluissa paikoin melko mielenkiintoista rautaa. Pienemmässä mallissa on Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt eMMC-tallennustilaa. Plus-mallissa järjestelmäpiiri on etenkin prosessorien osalta hieman ruudikkaampi Snapdragon 636, jonka parina on neljä gigatavua RAM-muistia ja samat 64 Gt tallennustilaa.

Akkuosastolla kymppisarja jatkaa huippumallin viitoittamaa tietä, eli akkukapasiteetit ovat nykypäivän keskitasoa pienemmät. Xperia 10:n akku on kooltaan 2870 mAh ja Plus-mallin puolestaan 3000 mAh. Tuettuna on USB Power Delivery –pikalataus sekä Xperia 1:stä tutut lataustekniikat.

Takakamera on sijoitettu molemmissa malleissa keskelle takakuoren yläosaa, mutta ulkoisesta yhdennäköisyydestä huolimatta kameratoteutuksissa on eroa. Xperia 10:ssä takakamera koostuu 13 megapikselin pääkamerasta (1,12 um pikselikoko) f2.0-aukkosuhteen objektiivilla sekä syvyysterävyysefektin toteutuksessa avustavasta viiden megapikselin lisäkamerasta.

Plus-mallissa takakameran toteutus on hieman sisarmallia monipuolisempi. Pääkamera käyttää hieman suurempikokoista 12 megapikselin kuvasensoria (1,25 um pikselikoko) ja valovoimaisempaa f1.8-aukkosuhteen objektiivia. Toinen takakamera on kaksinkertaista zoomausta varten – se käyttää kahdeksan megapikselin sensoria (1,12 um pikselikoko) ja f2.4-aukkosuhteen 53 mm:n (kinovastaava) objektiivia.

Molemmat mallit tukevat 4K-videokuvausta 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

 

Xperia L3

MWC:ssä esitellyn Xperia-malliston edullisin vaihtoehto ei jostain syystä noudata uutta nimeämiskäytäntöä, vaan on mallinimeltään Xperia L3. Toteutukseltaan alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuva malli on kalliimpia sisariaan perinteisempi.

L3:n kuorirakenne on muovia ja näytön suojalasi Gorilla Glass 5:ttä. Ensituntumien perusteella laitteen rakenne on tukevan ja hyvin tehdyn oloinen muovin käytöstä huolimatta. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu sisarmallien tapaan puhelimen oikeaan kylkeen.

18:9-kuvasuhteen näyttö on läpimitaltaan 5,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan 720 x 1440 pikseliä. Ylä- ja alapuolelle jää nykymittapuulla leveähköt kaistaleet. Järjestelmäpiiriksi on valittu 12 nanometrin prosessilla valmistettava MediaTekin Helio P22, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-ydintä sekä PowerVR GE8320 GPU:n. RAM-muistia on tässä hintaluokassa riittävät kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 Gt. Takakuoren alla piilottelee myös 3300 mAh akku, joka tukee USB PD –pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta. Käyttöjärjestelmänä on valitettavasti vanha Android 8.0 Oreo, jollaista ei enää vuoden 2019 älypuhelinmalleista pitäisi löytyä.

 

Yhteenveto

Sonyn MWC-julkaisuista etenkin keski- ja high-end-luokan mallit tarjoavat hieman massasta poikkeavaa lähestymistapaa näytön kuvasuhteen osalta. Ensituntumien perusteella kapea ja korkea näyttö ei tuntunut lainkaan niin pahalta kuin ennakkoon saattaisi olettaa, mutta vasta käyttötestin myötä selviää, onko pitkästä puhelimesta riesaa esimerkiksi taskuun mahtumisen osalta. Etenkin Xperia 1 tarjoaa myös muita mielenkiintoisia uudistuksia näytön ohella. Sonyn ensimmäisellä kolmoiskameraratkaisulla on potentiaalia olla markkinoiden terävintä kärkeä.

Xperia 1 -älypuhelin tulee myyntiin loppukeväästä 2019 neljässä värissä: musta, liila, harmaa ja valkoinen. Xperia 10 ja 10 Plus tulevat Suomessa myyntiin 1. maaliskuuta alkaen 349 ja 429 euron suositushinnoilla. Xperia L3 tulee saataville maaliskuun puolivälistä lähtien 199 euron suositushintaan.

io-tech testaa ainakin Xperia 1 –mallin, kunhan testikappaleet tulevat saataville.
[/read]

Jimm’s aloittaa korkattujen prosessoreiden myynnin takuun kera

Aluksi saataville tulevat 9. sukupolven Core-prosessoreista 9600K-, 9700K- ja 9900K-mallit esitestattuna ja korkattuna.

Jimm’s PC-Store myy jatkossa valmiiksi ylikellotettuja Intelin prosessoreita, joiden lämmönlevittäjä on korkattu, vakiotahna- tai juotos on korvattu nestemäisellä metallilla ja lämmönlevittäjä liimattu takaisin paikoilleen. Lisäksi prosessorit myydään esitestattuna tietylle kellotaajuudelle ylikellotettuna ja yhden vuoden takuulla varustettuna.

Prosessoreiden korkkaamista on harrastettu tehokäyttäjien keskuudessa jo vuosien ajan, mutta itsetehtynä toimenpide on automaattisesti evännyt takuun.

Intelin nykyisissä 9. sukupolven Core-prosessoreissa lämmönlevittäjä on juotettu kiinni piisiruun, mutta aiemmissa sukupolvissa käytössä oli perinteinen lämpötahna ja lämmönlevittäjä oli liimattu kiinni hartsilaustaan. Korkkaamalla ja nestemetallia käyttämällä saavutetaan parempi lämmönjohtavuus piisirun ja lämmönlevittäjän välillä sekä parempi kontakti.

Lämpötahnaa vakiona käyttävillä prosessoreilla on saavutettu korkkauksella ja nestemetallilla jopa 20 astetta alhaisempia rasituslämpötiloja erityisesti ylikellotettuna ja uusilla juotetuilla 9. sukupolven Core-prosessoreilla lämpötila on laskenut noin 10 astetta.

Jimm’s testaa prosessorit luvatulla kellotaajuudella  Asuksen ROG Maximus X Hero -emolevyllä ja  240 millimetrin jäähdyttimellä varustetulla all-in-one-nestejäähdytyksellä maksimissaan 1,35 voltin käyttöjännitteellä ja AVX Offset -2 -asetuksella. Rasitustestinä on käytössä muun muassa Prime95-ohjelman 26.6-versio. Käyttäjän on osattava ylikellottaa prosessori luvatulle kellotaajuudelle omassa tietokoneessaan.

Korkkauksella ja takuulla on myös hintansa, sillä esimerkiksi noin 550 euron hintainen Core i9-9900K maksaa korkattuna ja viiden gigahertsin kellotaajuudelle esitestattuna 849 euroa ja 5,1 GHz:n versiolla on hintaa 999 euroa. Edullisin korkattu malli on 339 euron hintainen 4,8 GHz:iin esitestattu Core i5-9600K, joka maksaa vakiona 290 euroa.

Jos prosessorin korkkausta haluaa kokeilla itse takuun menettämisestä huolimatta, Jimm’sin valikoimista löytyy korkkaustyökalu 32,90 euron hintaan ja tuubi Thermal Grizzlyn nestemetallia 9,90 euron hintaan.

Lähde: Lehdistötiedote

Intel julkaisi esittelyvideon Lakefield-hybridiprosessorista

Lakefield-hybridiprosessorissa on yksi tehokas Sunnycove-ydin ja neljä virtapihiä Tremont-ydintä. Prosessori hyödyntää Foveros-paketointia, jossa on pinottuna päällekkäin useampia siruja sekä muistipiirejä.

Intel esitteli Foveros-paketointia käyttävän prototyyppiprosessorin viime vuoden joulukuussa. CES-messujen yhteydessä Intel kertoi, että Foveros-prototyyppi tullaan tuntemaan nimellä Lakefield.

Lakefield on niin kutsuttu hybridiprosessori, jossa Intel käyttää useita eri tyyppisiä prosessoriytimiä. Tässä tapauksessa kyse on yhdestä tehokkaasta Sunnycove-ytimestä ja neljästä 10 nanometrin Atom-luokan Tremont-ytimestä. Prosessoriydinten tukena piiriltä löytyy GT2-tason Gen11-grafiikkaohjain sekä yksikanavainen DDR4-muistiohjain.

Nyt Intel on julkaissut YouTubessa videon, jossa se käy havainnollistavasti läpi prosessorin rakenteen ja yksiköt. Prosessorin pinta ala on noin 144mm2 (12 x 12 mm) ja se rakentuu viidestä kerroksesta: paketointi, pohjasiru, joka sisältää välimuisteja ja I/O-väyliä, laskentasiru, joka sisältää itse hybridiprosessorin sekä kahdesta neljän muistipiirin kerroksesta.

Lisäksi videolla esitellään pientä, vain 30 x 125 mm:n konseptiemolevyä Lakefieldille sekä alustoja, joilla Intel uskoo prosessorin tulevaisuudessa näkevänsä. Esillä on niin perinteistä pienikokoista kannettavaa, erilaisia 2-in-1-laitteita ja taulutietokoneita.

AMD julkaisi Radeon Software 19.2.3 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

AMD:n uudet ajurit tuovat mukanaan tuen kannettaviin tarkoitetuille Ryzen-APU-piireille sekä Dirt Rally 2 -pelille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.2.3 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 19.2.3 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki Ryzen-APU-piirien mobiiliversioille sekä Dirt Rally 2 -pelille. Yhtiön testien mukaan ajurit tarjoavat peleissä Ryzen-APU-piirien julkaisuajureihin verrattuna keskimäärin 10 % parempaa suorituskykyä. Rajaamalla testit eSports-peleihin (Counter Strike: Global Offensive, Fortnite, Player Unknown’s Battlegrounds ja World of Warcraft) suorituskyky on parantunut 17 %. Testit on ajettu Ryzen 5 2500U -APU-piirillä, jonka tukena oli 12 Gt verrattain hidasta DDR4-2400-muistia. Dirt Rally 2:ssa ajurit parantavat puolestaan 1080p-resoluutiolla Radeon RX Vega 64:n suorituskykyä parhaimmillaan 3 %, kun verrokkina on edeltävät 19.2.2-ajurit.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat jälleen edeltävien ajureiden bugeja. Korjattujen ongelmien listalta löytyvät tällä kertaa muun muassa Battlefield V:n kanssa esiintynyt ongelma, jossa pelaajan ääriviivat saattoivat jäädä ruudulle, kun tämä herätettiin takaisin eloon pelissä, sekä liian koville kierroksille välillä jäävät tuulettimet Radeon VII -näytönohjaimella käytettäessä WattMania. Tiedossa olevien bugien listalta löytyy puolestaan tuttuja kasvoja, kuten hiiren tai järjestelmän hidastelua useamman näytön kokoonpanoissa, kun yksi näytöistä on kytketty pois päältä, sekä asetusten mahdollinen resetoituminen WattManissa Radeon VII -näytönohjaimella. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Ensituntumat: Xiaomi Mi MIX 3 5G & Mi 9

26.2.2019 - 15:38 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

io-tech otti ensituntumat Xiaomin uusista Mi MIX 3 5G- ja Mi 9 -huippumalleista.

Xiaomi järjesti sunnuntaiaamupäivällä Barcelonassa We make it happen –julkaisutilaisuuden, johon myös io-tech saapui seuraamaan kiinalaisyrityksen MWC-julkaisuja. Täysin uutena tuotteena Xiaomi esitteli ensimmäisen 5G-puhelimensa, joka on päivitetty versio Mi MIX 3 –mallista. Lisäksi yritys julkaisi globaalisti Mi 9 –mallin, joka esiteltiin Kiinassa viime viikolla. Otimme molemmista laitteista ensituntumat tuoreeltaan julkaisutilaisuuden jälkeen.

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Mi MIX 3 5G

Uusi Mi MIX 3 5G on nimensä mukaisesti päivitysversio viime lokakuussa julkaistusta Mi MIX 3 –mallista. Ulkoiset erot Mi MIX 3:een nähden ovat varsin olemattomia ja ulkomitat ovat paksuutta lukuun ottamatta samat. 5G-malli on kasvanut paksuussuunnassa 0,9 mm:llä, jotta tarvittava lisärauta on saatu mahdutettua sisään.

Oheisessa vertailukuvassa etualalla on Mi MIX 3 ja takana Mi MIX 3 5G.

Etupuolella 5G-mallissa on perusversiosta tuttu 6,39-tuumainen Super AMOLED –näyttö, joka on varustettu magneettiviritteisellä liukumekanismilla. Näytön voi liu’uttaa noin sentin alaspäin, jonka myötä puhelimen yläreunaan paljastuu 24 + 2 megapikselin etukamerat. Liukumekanismin avulla Xiaomi on voinut toteuttaa näytön kapeilla reunoilla ja ilman näyttölovea tai reikää. Liukumekanismin käyttötuntuma vaikutti täysin identtiseltä Mi MIX 3:n kanssa. Magneetit lukitsevat näytön pehmeän jämäkästi ääriasentoihin, mutta mekanismissa voi silti havaita pientä liikettä tiettyihin suuntiin.

Rautapuolella laite hyödyntää Qualcommin uutta Snapdragon 855 –järjestelmäpiiriä, jonka parina on X50 5G-modeemi. Suorituskykyisempi järjestelmäpiiri ja erillinen 5G-modeemi kuluttavat rasitustilanteissa huomattavasti tavallista integroidulla LTE-modeemilla varustettua järjestelmäpiiriä enemmän virtaa, joten Xiaomi on toteuttanut jäähdytyksen hyödyntämällä Rogersin HeatSORB-lämmönsiirtomateriaalia, kuusikerroksista grafiittikerrosta sekä lämpöputkia.

Mi MIX 3 5G:n mobiiliverkkoyhteydet toimivat 5G:n alle 6 GHz:n taajuusalueilla ja pystyvät valmistajan mukaan teoriassa jopa yli kahden gigabitin sekuntinopeuksiin. Käytännön nopeudet riippuvat luonnollisesti operaattorin palveluista ja käyttösijainnin olosuhteista.

Kasvaneen virrantarpeen myötä Xiaomi on myös kasvattanut akun kapasiteettia 600 mAh:lla. Edeltäjämallissa oli pienehkö 3200 mAh akku, mutta nyt lukemaksi kirjataan 3800 mAh. Käytännössä on kuitenkin hankala arvioida kuinka paljon se kasvattaa käytännön akunkestoa, etenkin jos puhelinta käytetään 5G-verkossa.

5G-version takakuori näyttää identtiseltä perusversion kanssa – noin millimetrin paksuuseroa on lähes mahdoton havaita silmällä. Paras tapa erottaa 5G-malli, on pieni 5G-logo takakuoren keskellä. Takakameran sijoitus ja tekninen toteutus on identtinen Mi MIX 3:n kanssa. Kamera käyttää 12 megapikselin pääsensoria sekä toista 12 megapikselin sensoria kaksinkertaisen zoomin mahdollistamiseksi.

 

Mi 9

Uudessa Mi 9:ssä Xiaomi on keskittynyt erityisesti ulkonäköön, suorituskykyyn ja kameraominaisuuksiin.

Ensivaikutelma Mi 9:n fyysisestä toteutuksesta on melko solakka, mutta tukevan tuntuinen. Xiaomi on selvästi hakenut ulkopintoihin näyttävyyttä, sillä metallinen kehys on pinnoitettu takakuoren väriä mukailevalla kiiltävällä viimeistelyllä.

Etupuolelta Mi 9 on loppujen lopuksi melko geneerisen näköinen ja näytön reunukset ovat tavanomaisen mustat. Super AMOLED –näyttö on 6,39-tuumainen samaan tapaan kuin Mi MIX 3:ssa, mutta sen yläreunassa on pieni ”vesipisaralovi”, joka vie varsin vähän tilaa näytön puolelta. Lisäksi sormenjälkitunnistin on toteutettu modernisti näyttöpaneelin alle.

Mi 9:n takakuori on kaikilta reunoiltaan pyöristettyä lasia ja tuntuu muotoilultaan miellyttävältä kädessä. Xiaomi on toteuttanut molempiin värivaihtoehtoihin (sininen ja violetti) holografisen sateenkaariefektin, joka näkyy heijastuksina sopivassa valaistuksessa.

Mi 9:n kuorien sisällä on nykyaikaista tekniikkaa, eli Qualcommin uusimman sukupolven Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri. Hinnat alkaen –mallissa UFS 2.1 –tallennustilaa on 64 Gt, kalliimmassa versiossa tuplamäärä. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole.

Akku on kooltaan 3300 mAh, joka on nykymittapuulla keskimääräistä pienempi. Positiivisena puolena laite tukee kuitenkin Quick Charge 4+ -pikalatausta, jonka myötä akku täyttyy puolessa tunnissa 70 %:iin ja täyteen tunnissa. Tuettuna on myös Xiaomin uusi 20 watin langaton laturi, jolla akun saa tyhjästä täyteen 1,5 tunnissa.

Yksi Mi 9:n merkittävästi uudistuneista ominaisuuksista on takakamera, joka koostuu nyt kolmesta eri modulista. Pääkamera käyttää Sonyn 48 megapikselin IMX586-sensoria, jonka parina on f1.75-aukkosuhteen objektiivi. 12 megapikselin Samsung S5K3M5 –sensoriin perustuva kamera mahdollistaa kaksinkertaisen zoomaamisen ja 16 megapikselin Sony IMX481 –sensoriin perustuva kamera 117 asteen superlaajakulmakuvaamisen sekä makrokuvaamisen neljän sentin etäisyydeltä.

Mi 9 sai DxOMarkin testistä hyvän 107 pisteen tuloksen, mutta kuvanlaatuun on hankala ottaa tarkemmin kantaa ennen kunnollisia testejä.

Esillä oli myös Mi 9:n osittain läpinäkyvällä takakuorella varustettu huippuversio, joka ei ainakaan tällä tietoa ole valitettavasti tulossa Suomeen. Takalasin alle toteutettu ”feikkitekniikka” on varsin näyttävän näköinen, vaikka sillä ei olekaan mitään tekemistä puhelimen oikeiden sisuskalujen kanssa. Tarvittavien suojausten takia laitteen oikeaa pääpiirilevyä ei voi jättää näkyviin takalasin taakse.

 

Yhteenveto

Ensituntumien yhteenvetona Xiaomin uutuudet vaikuttavat jälleen kerran erittäin kilpailukykyisesti hinnoitelluilta sekä fyysiseen toteutukseen että ominaisuuksiin peilaten. Esimerkiksi Mi MIX 3 5G tulee todennäköisesti ainakin aluksi olemaan yksi edullisimmista 5G-puhelimista Euroopan markkinoilla. Sen ostaja ei joudu maksamaan uuden sukupolven yhteystuesta suuresti ekstraa, ottaen huomioon, että Mi MIX 3:n hinta Suomessa on 599 euroa. Mi 9 puolestaan tulee tarjoamaan erittäin kovan ominaisuuskattauksen vastineeksi alle 500 euron suositushinnastaan.

Mi MIX 3 5G:n suositushinta Pohjoismaissa on 649 euroa. Laitteen odotetaan saapuvan markkinoille toukokuussa, mutta se saattaa vaatia myös yhteistyön paikalliseen operaattorin kanssa. Suomessa kyseinen operaattori saattaisi olla DNA, jonka valikoimiin Xiaomin puhelimet jo nykyisellään kuuluvat. Mi 9:n suositushinta Pohjoismaissa on 469 euroa ja se tulee saataville maaliskuun aikana.
[/read]

Video: Nokia 9 Pureview ensituntumat

Kuvasimme videolle ensituntumat Nokia 9 Pureview -puhelimesta.

io-tech @ Barcelona: HMD Global julkaisi sunnuntaina uuden Nokia 9 Pureview -puhelimen mallistonsa terävimpään kärkeen ja sen avainominaisuus on viiden takakameran järjestelmä. Muita ominaisuuksia ovat muun muassa 5,99-tuumainen 2K-resoluution OLED-näyttö, näyttöön integroitu sormenjälkilukija ja langaton lataus. Sisuksista löytyy Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, 6 gigatavua käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennustilaa.

Vierailimme julkaisutilaisuudessa paikan päällä ja kuvasimme ensituntumat puhelimesta myös videolle heti tuoreeltaan. Laite saapuu Suomessa myyntiin 599 euron hintaan maaliskuussa ja ennakkotilaus on jo käynnissä.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

”Ensituntumat”: Huawei Mate X

io-tech tutustui vastajulkaistuun taittuvanäyttöiseen Huawei Mate X -älypuhelimeen.

Huawei esitteli sunnuntaina järjestämässään MWC:n ennakkotilaisuudessa odotetusti uuden taittuvanäyttöisen Mate X -älypuhelimen, joka on samalla yrityksen ensimmäinen 5G-puhelin. Valitettavasti laite oli julkistuksen jälkeen näytillä vain lasivitriinien sisällä, eikä puhelimesta ollut mahdollista ottaa minkäänlaisia luonnollisia lähikuvia. Onneksi suomalainen lehdistö onnistui vetelemään myöhemmin samana iltana sopivista naruista ja maanantaiaamulle järjestyi lyhyt Mate X -kuvaussessio, jossa laitetta pääsi ihailemaan livenä lähietäisyydeltä.

Emme edelleenkään päässeet koskemaan laitetta saatika pitämään sitä kädessä, joten perinteisestä näkökulmasta katsottuna tällä kertaa kyse on hieman poikkeuksellisista ”ensituntumista”. Ensihuomiot laitteeseen liittyen perustuvat lähietäisyydeltä tehtyihin näköhavaintoihin sekä laitetta esitelleeltä Huawein edustajalta kysyttyihin kysymyksiin.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Mate X on kaikilla mittapuilla suurikokoinen puhelin, mutta siitä huolimatta Huawei on saanut tehtyä siitä yllättävän siron näköisen, etenkin jos verrataan vaikkapa Samsungin Galaxy Foldiin. Kokoon taitettuna Mate X näyttää suurinäyttöiseltä älypuhelimelta, jossa on varsin kapeat reunat. Ulkomitoista huolimatta paino ei ole millään muotoa kevyt – valmistaja ilmoittaa vaa’an heilahtavan lukemaan 297 grammaa. Etupuolella taipuvasta OLED-näytöstä on näkyvillä 6,6-tuumainen ala, jonka tarkkuus on 1148 x 2480 pikseliä.

Kun Mate X:n kääntää ympäri, löytyy taustapuolelta sinne taitettu näytön toinen puolisko, joka on hieman etupuolta pienempi (6,38″, 892 x 2480). Ainakin esittelylaitteessa vain noin kolme neljäsosaa näytön korkeussuunnasta oli käytössä ja mustaksi jätettyyn yläosaan oli sijoitetu selfie-painike. Koska takanäyttö on samalla puolella kuin laitteen kamerat, voi sitä luonnollisesti hyödyntää hyvälaatuisten omakuvien ottamiseen.

Huawein edustajan mukaan takanäytön lopullinen toteutus ja kuvasuhde ovat vielä kehitystyön alla, mutta nykyiseen ratkaisuun on päädytty siksi, että poikkeuksellisen kapeaa ja korkeaa näyttöä pidettiin käytön kannalta epäkäytännöllisenä. Yritys tutkii kuitenkin eri mahdollisuuksia takanäytön yläosan tilan hyödyntämiseen ja saattaa olla mahdollista, että käyttäjä voi itse vaikuttaa asiaan lopullisessa tuotteessa.

Mate X on kokoon taitettuna vain 11 mm paksu, eli laitteen luonne huomioiden varsin ohut. Päätykuvasta näkyy hyvin, kuinka oikean reunan palkki on yhtä paksu kuin molemmat näyttöpuoliskot yhteensä. Kuvassa näyttö ei ole täysin painunut laitteen takakuorta vasten, joka johtuu lähinnä siitä, ettei sitä ole painettu loppuun asti kiinni, jolloin se lukittuu paikalleen. Lukituksen vapauttamista varten reunapalkin keskellä sijaitsee pieni näppäin. Sormenjälkitunnistimen sisältämä virtanäppäin sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä.

Auki taitettaessa rakenne piti pientä naksahtelua ja rutinaa, joka kuulosti paikoin hieman ilkeältä, mutta käsittääksemme saranatoteutus toimi kuten pitääkin. Taipuisan näytön pinta näytti ikään kuin kiiltävältä muovikalvolta ja sopivaa valoa vasten siinä on nähtävissä pieniä epätasaisuuksia ja ryppyjä. Tämä on luonnollisesti normaalia, sillä taittuvassa näytössä ei voida käyttää pinnassa lasia, vaan pinta on valmistettava tuhansia taivutuksia kestävästä muovimateriaalista. Valitettavasti emme vielä päässeet koskemaan näyttöä, joten on hankalaa arvioida miltä se tuntuu esimerkiksi laitteen saranan kohdalla. Falcon Wing -saranamekanismi koostuu Huawein mukaan yli sadasta osasta ja sen kerrotaan olevan suunniteltu niin, ettei näyttöpaneeli pääse venymään tai menemään kuprulle.

Avattuna näyttö on läpimitaltaan kahdeksan tuumaa, eli käytännössä laite muuntautuu suuresta älypuhelimesta pieneksi taulutietokoneeksi. Avatun näytön resoluutio on 2480 x 2200, eli kuvasuhteen osalta ollaan hyvin lähellä neliötä. Demolaittessa käyttöliittymä laajeni pienemmältä näytöltä koko näytölle varsin nopeasti ja sulavasti, ottaen huomioon näytöllä mahdollisesti auki olleen sisällön.

Jotta puhelimesta on saatu tehtyä riittävän ohut, on Mate X:n akku jaettu kahteen osaan ja sijoitettu saranan molemmille puolin. Akku käyttäytyy kaikesta huolimatta tavallisesti yhden akun tavoin. Kaksiosainen akku on myös ilmeisesti helpottanut pikalatausta, sillä Mate X tukee huippunopeaa 55 watin pikalatausta, jonka kerrotaan lataavan akut puolessa tunnissa tyhjästä 85 %:iin. Lataaminen tapahtuu USB Type-C -liitännästä oikean reunan palkin alapäädystä.

Kuten jo aiemmista kuvista saattoi havata, Mate X:n oikeaan reunaan (edestä katsottuna) on toteutettu paksumpi palkki, joka helpottaa laitteen pitelemistä avattuna sekä sitäkin tärkeämpänä käytännön seikkana sisältää suurimman osa laitteen raudasta sekä antenneista. Palkkiin on sijoitettu myös Leica-brändätyt kamerat, joita löytyy kolme kappaletta (40 + 16 + 8 megapikseliä). Huawei kertoo kehittäneensä laitteen takakuorimateriaalin itse, jotta siitä on saatu mahdollisimman kevyt ja tarkoitukseen sopiva.

Avatulla näytöllä tilan voi jakaa kahdelle eri sovellukselle, jolloin käyttäjä voi hyödyntää suurta näyttöpinta-alaa useampaan eri asiaan. Tiedostojen ja sisällön kopioiminen näyttöpuoliskosta toiselle onnistuu myös suoraan – käyttäjä voi esimerkiksi raahata kuvan galleriasta sähköpostiviestiin. Moniajo ja siirtyminen näyttötilasta toiseen vaikutti toimivan demolaitteessa hyvin, mutta on toki lopulta käyttäjän tarpeista riippuvaista, kuinka hyvin kuvasuhteeltaan hieman erikoista näyttöä pystyy hyödyntämään tehokäytössä.

Visuaalisten ensituntumien perusteella täytyy todeta, ettei mikään muu mobiililaite ole pitkään aikaan aiheuttanut allekirjoittaneessa yhtä suurta aitoa kiinnostusta ja innostusta kuin Mate X. Laitteen design ja toteutus vaikuttaa aidosti täysin uuden sukupolven mobiililaitteelta, joka on harvinaista herkkua tällä alalla.

Toki pelkkien näköhavaintojen perusteella ei voi tehdä kovinkaan syvällisiä analyysejä laitteesta ja io-techin toimitus odottaakin erittäin malttamattomana, että Mate X:n testikappaleet tulisivat saataville. Sitä saattaa kuitenkin joutua odottamaan vielä useamman kuukauden ajan. Ehkäpä mielenkiintoisinta on nähdä, miten taipuisa näyttö toimii ja kestää tosielämän käytössä.

Mate X:n suositushinta Euroopassa on 2299 euroa ja se tulee saataville myöhemmin tänä vuonna. Saatavuus Suomessa riippunee osittain myös operaattoriyhteistyöstä 5G-palveluiden suhteen. io-tech tulee testaamaan Mate X:n heti, kun testikappaleet tulevat lehdistön saataville.

[/read]

Sony julkisti uudet puhelimensa poikkeuksellisen laajalla 21:9-kuvasuhteen näytöllä

Sonyn uusi lippulaivamalli tottelee Xperia 1- ja keskihintaluokan mallit Xperia 10 -nimiä.

Sony julkisti odotetusti tänä aamuna Barcelonassa uudet älypuhelimensa kolmeen eri hintaluokkaan. Samalla yritys vaihtoi laitteidensa nimeämistapaa. Uusi huippumalli (XZ3:n seuraaja) tunnetaan nimellä Xperia 1 ja keskihintaluokan mallit (XA2-mallien seuraajat) nimellä Xperia 10 ja 10 Plus. Lisäksi malliston edullisimpaan päähän julkaistiin uusi Xperia L3 -malli.

Xperia 1 on Sonyn uuden älypuhelinstrategian ensimmäinen lippulaivamalli ja se on nimetty täysin uudelleen. Runkorakenne on metallia ja kuoret Gorilla Glass 6 -lasia. Kokonaisuus on IP65/68-suojattu. Laitteessa on markkinoiden ensimmäinen 4K OLED-mobiilinäyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 21:9. Sonyn mukaan kuvasuhde mahdollistaa elokuvien katsomisen niiden alkuperäisessä muodossa sekä tehokkaan moniajon kahden samanaikaisen sovelluksen kesken.

Myös kamerapuolen toteutus on varsin mielenkiintoinen, sillä laitteen takapuolella on Sonyn ensimmäinen kolmoiskamera, joka koostuu kolmesta 12 megapikselin kuvasensorista. Pääkamerassa on 1,4 mikrometrin pikselit, Dual Pixel -tarkennus sekä optinen kuvanvakain. Kaksi muuta kameraa tarjoavat superlaajakulman sekä kaksinkertaisen optisen zoomauksen pääkameraan nähden. Videokuvauksessa käytössä on Optical SteadyShot -kuvanvakautus, joka hyödyntää sekä optista että elektronista vakainta.

Rautapuolella Xperia 1 tarjoaa Qualcommin uuden Snapdragon 855 -lippulaivapiirin, kuusi gigatavua RAM-muistia ja 128 Gt UFS-tallennustilaa. Akun kapasiteetti on 3330 mAh ja langattoman latauksen tuki on valitettavasti jätetty pois varustuksesta.

Xperia 1 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 167 x 72 x 8,2 mm
  • Paino: 180 grammaa
  • Gorilla Glass 6 -lasi edessä ja takana, metallikehys, IP65/68-suojaus
  • 6,5″ OLED-näyttö, 1644 x 3840 pikseliä, 21:9, BT.2020
  • Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
  • 6 Gt RAM-muistia (LPDDR4X)
  • 128 Gt tallennustilaa (UFS), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • LTE Cat19/13 (1,2 Gbit/s)
  • WiFi ac 4×4 MIMO, Bluetooth 5.0, NFC
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Dynamic Vibration System
  • Kolmoistakakamera:
    • 12 MP laajakulmakamera, 26 mm kinovastaava polttoväli, f1.6, 1,4 um pikselikoko, Dual Pixel -tarkennus, OIS
    • 12 MP superlaajakulmakamera, 16 mm kinovastaava polttoväli, 1,0 um pikselikoko, f2.4
    • 12 MP telekamera, 52 mm kinovastaava polttoväli, 1,0 um pikselikoko, OIS
    • 4K HDR-videokuvaus, 960 FPS 1080p slow motion
  • 8 MP etukamera: 1/4″ sensori, f2.0
  • 3330 mAh akku, USB Type-C 3.1, USB PD -pikalataus, Qnovo Adaptive Charging
  • Android 9 Pie

Sony Xperia 1 tulee saataville loppukeväästä valituilla markkinoilla. Hinnoittelusta ei ole vielä tietoa.

Xperia XA2 -mallien seuraajaksi Sony esitteli uudet Xperia 10 ja Xperia 10 Ultra -mallit, joista kumpikin käyttää huippumallista tuttua 21:9-kuvasuhteen näyttöä. Xperia 10 -malleissa näyttö perustuu tosin LCD-tekniikkaan ja on tarkkuudeltaan Full HD -tasoa. Perusmallissa näyttö on kuusituumainen ja Plus-mallissa 6,5-tuumainen.

Rautapuolella mallit eroavat toisistaan järjestelmäpiirin, RAM-muistin, akun ja takakameran osalta. Xperia 10:ssä käytetään Snapdragon 630 -järjestelmäpiiriä, kolmen gigatavun RAM-muistia ja 2870 mAh akkua. Plus-mallissa on puolestaan Snapragon 636, neljä gigatavua RAM-muistia ja 3000 mAh akku.

Xperia 10:n ja 10 Plussan kaksoiskamerat eroavat toteutukseltaan toisistaan. Perusmallissa on 13 + 5 megapikselin kamerat, joista jälkimmäistä käytetään vain syvyysterävyysefektiin. Plus-mallissa on sen sijaan 12 + 8 megapikslein kamerapari, joista jälkimmäinen tarjoaa kaksinkertaisen polttovälin pääkameraan nähden.

Xperia 10:n suositushinta on 349 euroa ja Plus-mallin 429 euroa ja ne tulevat myyntiin ensi perjantaina.

Uusi Xperia L3 on Sonyn uutuuksista edullisin vaihtoehto ja se käyttää tavanomaisempaa 5,7-tuumaista 18:9-kuvasuhteen HD+ LCD-näyttöä. Laitteessa on MediaTek 6762 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 Gt tallennustilaa, 13 + 2 megapikselin takakamera sekä 3300 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä on valitettavasti edelleen vanha Android 8 Oreo.

Xperia L3 on saatavilla maaliskuun puolivälistä lähtien 199 euron suositushintaan.

Lähde: Sony (1)(2)(3)