Samsung julkisti Note7-tutkimusten tulokset – oikosulkujen taustalla kaksi eri ongelmaa

23.1.2017 - 08:43 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Samsung on julkistanut aikaisin tänä aamuna pitämässään tiedotustilaisuudessa Note7-älypuhelimeensa liittyvien tutkimusten tulokset. Niiden perusteella ylikuumenemisiin löytyi kaksi syytä.

Samsung kertoo käyneensä useita kuukausia kestäneiden tutkimusten aikana läpi kaikki mahdolliset syyt rautaan, ohjelmistoon ja laitteeseen liittyvien prosessien suhteen. Tutkimuksiin osallistui yli 700 yrityksen työntekijää ja niissä hyödynnettiin yhteensä 200 000 puhelinta sekä 30 000 ylimääräistä akkua. Samsungin itsensä ohella tutkimuksia tekivät myös puolueettomat tutkimusyhtiöt UL, Exponent ja TUV Rheinland.

Kuten jo ennakkoon arveltiin, ongelmat liittyivät akkuun. Uutta tietoa kuitenkin on, että alkuperäisessä valmistuserässä ja sitä seuranneessa korvauserässä syy oli eri. Molemmissa tapauksissa oikosulut johtuivat akun positiivisen ja negatiivisen elektrodin koskettamisesta toisiinsa akun eristekerroksen vaurion vuoksi, mutta sen tarkempi aiheuttaja poikkesi toisistaan.

samsung-note7-battery-problem-1-230117

Ensimmäisen tuotantoerän puhelimissa ongelma tarkentui akun oikeaan ylänurkkaan (takaa katsottuna) kohdistuneeseen puristukseen sekä negatiivisen elektrodin pään väärään sijaintiin akun kulma-alueella. Tämä vika olisi ollut mahdollista todeta röntgenkuvauksella.

samsung-note7-battery-problem-2-230117

Korvaavan tuotantoerän puhelimissa oikosulun aiheuttivat puolestaan ylimääräiset purseet akun positiivisessa elektrodissa, jonka lisäksi monista akuista todettiin puuttuvan sisäinen eristeteippi. Tämän vian toteaminen olisi vaatinut Samsungilta akkurakenteen purkamista.

Tapahtuneen myötä Samsung kertoo ottaneensa käyttöön laajan valikoiman sisäisiä turvallisuus- ja laatuprosesseja, joiden avulla se pyrkii varmistamaan tuotteidensa turvallisuuden. Siihen lukeutuu mm. kahdeksanvaiheinen akkujen turvallisuustarkistus. Uusia prosesseja hyödynnetään kaikissa Samsungin vuoden 2017 puhelinmalleissa.

Lisäksi yritys on perustanut puolueettomista asiantuntijoista koostuvan Battery Advisory Group -ryhmän, jonka tehtävänä on pitää Samsungin näkökulma akkujen turvallisuuteen ja innovaatioihin objektiivisena.

Lähde: Samsung (1), (2), (3)

Lineage OS jatkaa virallisesti siitä mihin CyanogenMod jäi

22.1.2017 - 17:35 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (17)

CyanogenMod oli yksi suosituimmista, ellei suosituin custom ROM Android-puhelimille.

CyanogenModin loppu koitti virallisesti vuodenvaihteessa. Jo aiemmin joulukuussa oli kuitenkin viitteitä projektin jatkumisesta uuden nimen alla. Nyt silloiset huhut ovat käyneet toteen, ja CyanogenModin parissa työskennelleet kehittäjät jatkavat työtään Lineage OS -nimen alla.

Lineage OS:n virallinen lataussivu ei ole vielä käytössä, mutta siitä huolimatta statistiikkojen mukaan asennuksia on tehty uutista kirjoittaessa jo yli 76 000. Eniten käyttöjärjestelmää on asennettu OnePlus One -puhelimiin ja aktiivisin maa asennusten suhteen on ollut Kiina.

Käyttöjärjestelmästä julkaistaan uusia koontiversioita viikoittain ja viralliset versiot allekirjoitetaan LineageOS Projectin yksityisillä avaimilla, ja käyttäjät voivat tarkistaa allekirjoituksen aitouden Lineage OS:n verkkosivuilla. Lineage OS:n mukana ei tule root-oikeuksia, mutta ne saa halutessaan erillisellä kerran flashattavalla asennuspaketilla.

Lineage OS tulee tukemaan ainakin alkuvaiheessa yli 80 Android Marshmallow- tai Nougat-käyttöjärjestelmää tukevaa puhelinta. Käyttöjärjestelmälle suositellaan puhdasta asennusta, mutta siitä on olemassa myös kokeelliset päivitysversiot CyanogenMod 13.0:n ja 14.1:n päälle asennettavaksi. Mikäli kokeellisen version asennus menee tavalla tai toisella vikaan, on käyttäjän asennettava käyttöjärjestelmästä puhdas versio.

Lähteet: Lineage OS, GSMArena

Nougat-päivitykset alkoivat Huawein P9- ja Honor 8 -puhelimille Suomessa

Huawei on aloittanut Android 7.0 Nougat -päivityksen syöttämisen Honor 8- ja P9-älypuhelimilleen myös Suomessa. Päivitys tuo mukanaan uudistetun EMUI 5.0 -käyttöliittymän.

Japanin Huawei vahvisti aloittaneensa päivitysten syöttämisen Honor 8:lle jo viime viikolla ja monet muut markkina-alueet ovat seuranneet perässä tällä viikolla. Mukana on myös Suomi, sillä useat käyttäjät ovat raportoineet päivityksen saapuneen Honor 8 -puhelimiinsa.

Päivitys on aluksi tarjolla priorisoidusti Huawein beeta-ohjelmaan osallistuneille sekä HiCare-sovellukseen kirjautuneille käyttäjille. Honor 8:n Nougat-päivityksen koontinumeron kerrotaan olevan FRD-L19C432B360. Myös io-tech asensi 2,38 Gt:n kokoisen päivityksen onnistuneesti Honor 8 -puhelimeensa.

 

[responsive-slider id=1855]

Käyttäjäraporttien mukaan Nougatin syöttäminen on aloitettu tällä viikolla myös P9-mallille, jonka tapauksessa päivityksen koontinumero on EVA-L09C432B361.

Beeta-ohjelmaan kuuluneet ja puhelimeensa Nougatin beeta-version asentaneet käyttäjät selviävät päivityksessä noin 500 megatavun päivityspaketilla. Suoraan Marshmallowista siirtyvät joutuvan sen sijaan lataamaan varsin tukevan kokoisen yli kahden gigatavun päivitystiedoston.

 

[responsive-slider id=1865]

Päivityksen asentamisen ei pitäisi hävittää mitään tietoja laitteista, mutta varmuuskopiointi on siitä huolimatta suositeltavaa. Huawei tarjoaa puhelimissaan oman varmuuskopiointisovelluksensa, jolla homma onnistuu näppärästi. Myös puhelimen hard-resetointi on suositeltavaa tämän kaltaisen suuremman versiopäivityksen yhteydessä, erityisesti jos puhelimen kanssa ilmenee minkäänlaisia ongelmia.

Tutustuimme Huawein Nougat-pohjaiseen EMUI 5.0 -käyttöjärjestelmään hiljattain Mate 9 Pro -testiartikkelin yhteydessä. TechBBS:n Huawei P9- ja Honor 8 -aiheiseen keskusteluun voi osallistua omassa viestiketjussaan täällä.

Windows 10 Creators Update julkaistaan huhtikuussa

Creators Update tuo mukanaan etenkin sisällöntuottajia ajatellen suunniteltuja uusia ominaisuuksia ja muita parannuksia.

Microsoftin tuleva Creators Updaten varhaiset koontiversiot ovat parhaillaan Windows Insider -jäsenten testattavana. Yhtiö on kertonut, että päivitys tullaan julkaisemaan kevään aikana, mutta ei ole paljastanut sen tarkempaa julkaisuajankohtaa. Alun perin huhuttiin, että Windows 10:n lopullinen versio tulisi olemaan 1703, mikä viittaisi julkaisuun maaliskuussa. Sittemmin huhuissa on pyörinyt sen sijasta versiosta 1704, mikä viittaa huhtikuun puolella tapahtuvaan julkaisuun.

Brad Sams kertoi jo CES-messujen aikaan Twitterissä Dellin edustajan paljastaneen julkaisun todellakin tapahtuvan huhtikuussa, mutta asialle ei saatu suoraa varmistusta muualta. Nyt huhtikuun julkaisua voidaan pitää kuitenkin jo käytännössä varmana, sillä myös Fitbit on kertonut suoraan julkaisun tapahtuvan silloin.

Windows 10 Creators Update tuo mukanaan etenkin sisällöntuottajille suunniteltuja muutoksia, uusia ominaisuuksia ja päivityksiä. Mukana on esimerkiksi uusi 3D Paint -ohjelma ja tuki 3D-elementeille Office-ohjelmissa ja sisäänrakennettu tuki Beam-streamauspalvelulle. Lisäksi päivityksessä saadaan uusia tietoturvaa parantavia ominaisuuksia, käyttöjärjestelmän ulkonäön muokkaamista helpottavia muutoksia sekä yhteydenpitoa helpottava mahdollisuus liittää tehtäväpalkkiin tärkeimpiä kontakteja.

Lähde: TechAmok

NVIDIAn kehitysjohtaja: Volta ja GV100 esitellään GTC 2017 -tapahtumassa

Volta on NVIDIAn seuraavan sukupolven grafiikkapiirien arkkitehtuuri.

NVIDIA on ehtinyt jo esittelemään ensimmäisen Volta-arkkitehtuuriin perustuvan piirinsä ainakin nimellisesti. Xavier-koodinimellinen seuraavan sukupolven Tegra käyttää grafiikkaohjaimessaan Volta-arkkitehtuuria, ja saapuu markkinoille vuonna 2018.

Netissä on liikkunut paljon erilaisia huhuja NVIDIAn Volta-grafiikkapiirien aikataulusta. Yhtiön virallisen roadmapin mukaan Voltan pitäisi olla vuoden 2018 tuote samaan tapaan kuin Pascal oli vuoden 2016 tuote. Tuoreet kuulumiset Deep Learning Institute 2017 -tapahtumasta kertovat kuitenkin muuta.

nvidia-tegra-xavier-soc-volta-20170119

Japanilaisen Mynavi-sivuston mukaan NVIDIAn kehitysosastoa johtavalta Bill Dallylta oli kysytty tapahtumassa, miksi Volta-arkkitehtuuri saapuu ensimmäisenä Tegra-järjestelmäpiiriin. Dallyn kerrotaan vastanneen, että vaikka Xavier ehdittiin esittelemään ensimmäisenä, se ei olisi ensimmäinen Volta-arkkitehtuuriin perustuva tuote. Dallyn mukaan ensimmäinen Volta-tuote tulee olemaan tieteelliseen laskentaan suunnattu GV100, joka esiteltäisiin GTC 2017 -tapahtumassa toukokuussa.

nvidia-summit-sierra-volta-20170119

GV100-piiriä tuskin tullaan näkemään kuluttajaluokan tuotteissa, vaan todennäköisimmin se seuraa GP100:n jalanjälkiä ja tulee saataville yksinomaan supertietokoneisiin ja muihin Tesla-kiihdyttimiä käyttäviin järjestelmiin. Yhdysvaltain energiahallinnon tiedetäänkin jo suunnittelevan vuoden 2017 lopulla käyttöön otettavia Summit- ja Sierra-supertietokoneita, joiden laskentavoimasta vastaavat IBM:n Power9 ja NVIDIAn Volta-arkkitehtuuri.

Vaikka Volta ja GV100 esiteltäisiin GTC 2017 -tapahtumassa, se tullee saataville GP100:n tavoin vasta kesällä ja silloinkin rajoitetusti NVIDIAn omissa kokoonpanoissa ja erillisissä supertietokoneissa. Suurempi kysymys lienee tällä hetkellä se, julkaistaanko myös Volta-perheen pelikäyttöön tarkoitetut grafiikkapiirit vielä tänä vuonna, vai siirtyvätkö ne myöhemmäksi. Se, että NVIDIA ei ole vieläkään julkaissut odotettua GP102-grafiikkapiiriin perustuvaa GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjainta vihjaa, ettei Voltaa odoteta markkinoille ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

LG esittelee älypuhelinmallistonsa seuraavan huippumallin 26. helmikuuta

19.1.2017 - 15:43 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

LG on lähettänyt tänään lehdistökutsut tilaisuuteen, jossa se aikoo esitellä uusimman lippulaivaälypuhelimensa. Tilaisuus järjestetään 26. päivä helmikuuta Barcelonassa MWC-messujen kynnyksellä.

Kutsun otsikkona on ”See More, Play More” ja sen taustalla on puhelimen näyttöä muistuttava maisemakuva. Yritys ei kuitenkaan vielä paljastanut kutsussaan uutuusmallin tuotenimeä, mutta kyseessä on joka tapauksessa LG G5 -älypuhelimen seuraaja.

LG on jo aiemmin paljastanut, että julkaistavassa puhelimessa käytetään uutta 18:9-kuvasuhteen QHD+-näyttöpaneelia, lämpöputkeen perustuvaa jäähdytysratkaisua sekä koneoppimista ja tekoälyä hyödyntävää ohjelmistoa.

Huhujen mukaan G6:sta tulee lisäksi löytymään ainakin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, kuusi gigatavua RAM-muistia, kaksoiskamera ja langaton latausmahdollisuus. Modulaarisesta rakenteesta yritys aikoo tiettävästi luopua.

Lähde: LG Korea (Google-käännös)

Samsung valotti Android Nougat -päivitysten saapumisaikataulua laitteilleen

Samsung on ilmoittanut virallisesti aloittaneensa Android Nougat -päivityksen syöttämisen Galaxy S7 -puhelimilleen. Samassa yhteydessä yritys valotti päivityssuunnitelmiaan muiden laitteidensa suhteen.

Uutisoimme jo viikko sitten Samsungin aloittaneen Android Nougat -päivityksen syöttämisen Galaxy S7 -älypuhelimilleen, mutta yritys ilmoitti asiasta virallisesti vasta tänään julkaisemassaan tiedotteessa. Samassa tiedotteessa yritys valottaa myös muiden laitteidensa Nougat-päivitysaikataulua. Samsung kertoo päivityksen saapuvan ensimmäisen vuosipuoliskon aikana seuraaviin laitemalleihin:

 • Galaxy S6
 • Galaxy S6 Edge
 • Galaxy S6 Edge Plus
 • Galaxy Note 5
 • Galaxy Tab A with S Pen
 • Galaxy Tab S2 (LTE unlock)
 • Galaxy A3
 • Galaxy A8

Samsung ei ole tarkentanut päivityksen saavien Galaxy A -sarjan puhelimien vuosimallia, mutta todennäköisesti kyse on 2016-vuoden malleista. Galaxy A3 -mallista on tosin jo julkaistu vuoden 2017 versio, jossa siinäkin on vielä Android Marshmallow -käyttöjärjestelmäversio. Galaxy A8:sta ei sen sijaan ole vielä 2017-versiota.

Samsungin Android 7.0 Nougat -päivitys sisältää Androidin vakiouudistusten lisäksi parannuksia mm. Quick Panelin toimintoihin ja moni-ikkunanäkymään sekä täysin uuden puhelimen toimintaa eri käyttötilanteisiin optimoivan Performance Mode -ominaisuuden ja nettisivuille sormenjäljen avulla kirjautumiseen käytettävän Samsung Pass -ominaisuuden. Lisäksi kamerasovelluksen käyttöliittymä on uusittu pyyhkäisypohjaiseksi.

Teemme io-techissä katsauksen Galaxy S7 edgen Android Nougat -päivitykseen, kunhan se saapuu testilaitteeseemme.

Lähde: Samsung

Be Quietilta kilpailukykyisesti hinnoiteltu Pure Base 600 -miditornikotelo

Be Quiet on laajentanut kotelomallistoaan uudella Pure Base 600 -miditornikotelolla, joka sijoittuu alle 100 euron hintaluokkaan.

Kilpailukykyisestä hinnasta huolimatta kotelon muokattavuuden, toimintojen ja äänenvaimennuksen suhteen ei valmistajan mukaan ole tehty kompromissia. Hiljaisuuteen kotelossa on panostettu etu-, kylki- ja kattopaneelien äänenvaimennuksella, säädettävillä ilmanottoaukkojen peitepaneeleilla, rungosta eristetyillä kiintolevypaikoilla sekä manuaalisella tuuletinsäätimellä. Teräsrunkoisen kotelon ulkomitat ovat 492 x 220 x 470 mm (S x L x K) ja paino 7,44 kg.

bequiet-purebase-600-1-180117

Pure Base 600:n sisärakenne on suunniteltu modulaariseksi, joka mahdollistaa kiinto- ja SSD-levypaikkojen paikkojen vaihtamisen sekä optisten asemien kehikon irrottamisen kotelosta. 3,5 tuuman levypaikkoja on kolme ja 2,5 tuuman levypaikkoja kaikkiaan kahdeksan kappaletta. Ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja löytyy kaksi kappaletta.

Kotelo on yhteensopiva ATX-, micro-ATX- ja mini-ITX-emolevyjen kanssa. Laajennuskorttipaikkoja on seitsemän ja niihin sopii jopa 425 mm pitkät näytönohjaimet (kiintolevykelkan kohdalla 280 mm). Virtalähteen maksimipituus on 210 mm.

Kotelon jäähdytyksestä huolehtii mukana toimitettavat kaksi Pure Wings 2 -tuuletinta, joista toisen koko on 120 (1200 RPM, 16,8 dBA, 41,7 CFM) ja toisen 140 mm (900 RPM, 17,1 dBA, 55,8 CFM). Lisäksi kotelossa on paikat neljälle lisätuulettimelle. Vaihtoehtoisesti koteloon voi asentaa jopa 360 mm jäähdyttimen etupaneeliin tai kattopaneeliin. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on 165 mm. Kotelon kolmeasentoinen tuuletinsäädin tukee kolmea tuuletinta.

Pure Base 600 tulee kauppoihin välittömästi 89 euron suositushintaan. Kotelosta tulee saataville täysmusta sekä hopeanvärisillä yksityiskohdilla varustetut versiot. Valmistaja lupaa kotelolleen kolmen vuoden takuun.

Lähde: Be Quietin lehdistötiedote & tuotesivut

Nanoxialta uusia värinättömiä Special N.N.V. -tuulettimia

Nanoxia on esitellyt uuden saksalaisten autovalmistajien patentoimaa tekniikkaa hyödyntävän tuuletinmallin, jonka mainostetaan olevan käytännössä värinätön.

Yrityksen uudet Special N.N.V. -tuulettimet rakentuvat kahdesta erillisestä kehyksestä, joista ulommassa on tavanomaiset kiinnityspisteet tuulettimen asentamiseksi koteloon tai cooleriin ja sisempi puolestaan kannattelee tuulettimen moottoria ja roottoria. Ulompi ja sisempi kehys ovat eristetty toisistaan kumisilla vaimentimilla.

Nanoxian mukaan se on ainoa valmistaja tietokonemarkkinoilla, joka on saanut luvan kyseisen vaimennustekniikan käyttämiseen. Saksalaisten autovalmistajien kerrotaan käyttävän samaa patentoitua tekniikkaa ilman kierrättämiseen auton istuimissa.

Special N.N.V. -mallisto koostuu neljästä 120 mm versiosta, joihin lukeutuvat 800-, 1200- ja 2000 RPM:n kiinteänopeuksiset mallit sekä PWM-ohjattu vaihtoehto, jonka kierrosnopeusalue on 400 – 1650 RPM. Kaikissa Special N.N.V. -tuulettimissa käytetään Hydro Dynamic -nestelaakerointia ja niiden toimintaiäksi luvataan 50 000 tuntia.

Nanoxia N.N.V. -tuulettimien tekniset yksityiskohdat ovat:

 • 120 mm 800 RPM, 27,2 CFM, 6,1 dBA, 0,35 mmH2O, 0,36 W
 • 120 mm 1200 RPM, 44,7 CFM, 17,7 dBA, 0,91 mmH2O, 0,66 W
 • 120 mm 2000 RPM, 73,0 CFM, 29,0 dBA, 2,22 mmH2O, 2,04 W
 • 120 mm PWM 400 – 1650 RPM, 52,6 CFM, 24,6 dBA, 1,38 mmH2O, 1,32 W (maksimiarvoja)

Nanoxian uutuustuulettimet tulevat saataville kauppoihin helmikuun puolivälin tienoolla. Kaikkien versioiden verollinen (19 %) suositushinta on 21,99 euroa, mutta valmistaja arvelee todellisen myyntihinnan asettuvan alle 20 euroon.

Lähde: Nanoxian lehdistötiedote & tuotesivut

Antecilta EKWB:lle brändätty nestejäähdytyskäyttöön suunnattu mini-ITX-kotelo

Antec on esitellyt yhdessä EKWB:n kanssa uuden Cube-mini-ITX-kotelon, jonka kerrotaan olevan suunnattu erityisesti nestejäähdytyskäyttöön.

Kuvien ja ulkomittojen perusteella kotelo perustuu samaan Cube-malliin, jonka Antec esitteli yhteistyössä pelituotevalmistaja Razerin kanssa viime syyskuussa. Eroa on kuvien perusteella lähinnä pienissä yksityiskohdissa, kuten liittimien värissä sekä etupaneelin ritilän ja painikkeiden muotoilussa. EKWB-yhteistyö näkyy kotelon sisälle painettuna logona.

Etuviistoon kulmaan nojaavaksi muotoiltu kotelo rakentuu 0,8 mm paksusta teräsrungosta sekä kolme millimetriä paksusta alumiinista valmistetuista ulkokuorista. Lisäksi kotelon molemmista kyljistä ja katosta löytyy tummennetut akryylimuoviset ikkunat. Kotelon ulkomitat ovat 365  x 250 x 460 mm (K x L x S). Kotelon pohjassa, Antecin logossa sekä etupaneelin reunoilla on RGB-valaistus, jonka väri on käyttäjän valittavissa.

Mini-ITX-emolevyn paikka on käännetyssä pystyasennossa niin, että kotelon kolme lisäkorttipaikkaa sijaitsevat takapaneelin yläosassa. Koteloon mahtuu jopa 350 mm pitkät näytönohjaimet. Emolevyn taustapuolelle on sijoitettu yksi 3,5 tuuman sekä kaksi 2,5 tuuman levypaikkaa. ATX-virtalähdepaikka (max. 200 mm) sijaitsee osittain piilotettuna kotelon pohjalla.

Cubessa on paikat yhteensä kolmelle tuulettimelle. Etupaneeliin voi asentaa kaksi 120 mm tai yhden 180 mm tuulettimen. Takapaneelissa on taasen paikka yhdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Vaihtoehtoisesti eteen voi kiinnittää jopa 240 mm jäähdytinkennon maksimissaan 60 mm paksuisena. Kotelossa on kuusikanavainen tuuletinsäädin, johon kytkettyjen tuulettimien nopeutta säädetään virtapainikkeen viereen sijoitetusta painikkeesta. Etupaneelin ja pohjan ilmanottoaukoissa on irrotettavat pölysuodattimet. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 190 mm.

Antecin mukaan uutuus tulee saataville välittömästi ja sen suositushinta on 249 euroa.

Lähde: Antecin tuote-esite & lehdistötiedote