Nothingin Phone (2a) -älypuhelimesta tuoreita renderöintivuotoja

Uudet renderöintikuvat poikkeavat melkoisesti aiemmasta vastaavasta ja näyttävät Phone (2a):n saavan sittenkin takaosaansa Glyph-valaistuksen uudistetun kamera-asettelun lisäksi.

Älypuhelinvalmistaja Nothingin tulevasta Phone (2a) -mallista on nähty jo joitakin spekulaatioita. Viestipalvelu X:ssä tunnettu tietovuotaja OnLeaks julkaisi Smartprix-sivuston kanssa kuvan laitteen väitetystä takaosasta parisen viikkoa sitten, mutta nyt samaiset lähteet ovat esitelleet joukon täysin uusia, todenmukaisiksi oletettuja renderöintejä.

Laitteen takaosassa on kuvien perusteella kahden sensorin kameramoduuli, joka on vaakatasossa laitteen keskilinjassa. Asettelu poikkeaa valmistajan aiemmista älypuhelinmalleista, joissa kameramoduuli on pystysuunnassa laitteen takaosan vasemmassa yläkulmassa. Moduulin yläoikealla on salamavalo, ja kokonaisuutta ympäröi kolme Nothingille ominaista Glyph-valoa. Kameroiden alapuolella kulkee mutkitteleva kuviointi ja vasemmassa alanurkassa näkyy Nothing-logo. Laitteen etuosassa näytön reunukset ovat kapeat ja etukamera on omassa reiässään näytön yläreunan keskilinjassa. Kehys ja näppäimet ovat metallisia.

Phone (2a):n tekniset tiedot Smartprixin mukaan:

  • Näyttö: 6,7″ AMOLED, FHD+, 120 Hz
  • Kameramoduuli:
    • Pääsensori: 50 MP ISOCELL S5KGN9 (+ OIS)
    • Laajakuvasensori: 50 MP ISOCELL JN1
    • Etukamera: 32 MP
  • Järjestelmäpiiri: Dimensity 7200 Pro
  • Muisti ja tallennustila: 8 / 128 Gt, 12 / 256 Gt
  • Akku ja lataus: 5000 mAh, 45 W
  • Ohjelmisto: Nothing OS 2.5.2 (Android 14)
  • Mitat ja paino: 161,7 × 76,3 × 8,6 mm, 190 g

Nothing julkistaa Phone (2a):n 5. maaliskuuta.

Lähde: Smartprix, OnLeaks

Corsair julkaisi langattoman 75 % -kokoluokan K65 Plus Wireless -pelinäppäimistön

Yhtiön mukaan 75 %:n kokoluokka tarjoaa parhaan kompromissin koon ja toiminnallisuuden välillä pelikäyttöön.

Muistivalmistajasta jokapaikan jätiksi kasvanut Corsair on julkaissut uutta arsenaalia pelaajien sormien alle. Yhtiön uusi K65 Plus Wireless tarjoaa nimensä mukaisesti langatonta vapautta näppäilyihin ja lupaa jättää entistä enemmän tilaa pöydältä hiirelle.

Kuten alustuksesta voi jo olettaa, Corsair K65 Plus Wireless ei ole täyskokoinen näppäimistö vaan edustaa 75 %:n kokoluokkaa. Yhtiön mukaan kokoluokka tarjoaa parhaan kompromissin säästyneen tilan ja funktionaalisuuden suhteen, sillä mukaan mahtuvat pakkollisten lisäksi funktionäppäimet, nuolinäppäimet sekä Home-, Page Up- ja Page Down -näppäimet ja tilaa jää vielä pyöriteltävälle monitoimipainikkeellekin.

Näppäimistö on varustettu oletuksena lineaarisilla ja tehtaalla valmiiksi voidelluilla Corsair MLX Red -kytkimillä, mutta kytkimet ovat vaihdettavissa vaikka lennosta toisiin mikäli siltä tuntuu hotswap-tuen ansiosta. Näppäimistössä käytetään ns. top plate -rakennetta, joka tuo vakautta tuntumaan ja mukana on kaksi kerrosta ääntä vaimentavaa materiaalia pitämään melun aisoissa. Pitkien painikkeiden vakaajat on ruuvattu suoraan piirilevyyn kiinni ja niiden luvataan olevan poikkeuksellisen tukevia. Näppäinhatut ovat PBT-muovia, mutta kaksoisvalun sijasta näppäinmerkinnät on toteutettu muoviin imeyttämällä värisublimaatiotekniikalla (dye-sublimated).

K65 Plus Wireless on varustettu sekä 2,4 GHz- että Bluetooth-yhteyksillä ja sen akun luvataan kestävän parhaimmillaan jopa 266 tuntia yhdellä latauksella, mikäli haluaa riskeerata oman pelisuorituksensa kytkemällä RGB-valaistuksen pois päältä. Näppäimistö on varustettu sekä Wnidows- että Mac-merkinnöin ja tilojen välillä voi vaihtaa nopeasti yhdellä kytkimellä.

Corsair K65 Plus Wireless saapuu myyntiin välittömästi ja se on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 159,99 euroon. Uutisen kirjoitushetkellä Nordic-asettelu on kuitenkin loppu varastosta, joten halukkailla on edessään pieni odottelu.

Lähde: Lehdistötiedote, tuotesivut

Arctic julkaisi uuden Liquid Freezer III -AIO-malliston

Arctic on uudistanut Liquid Freezerin rakennetta merkittävästi jättämättä taakseen sen edeltäjän erikoisuuksia, kuten emolevyn virransyöttöä viilentävää tuuletinta.

Sveitsistä ponnistanut, nykyisin Saksassa vaikuttava Arctic eli entinen Arctic Cooling on virkistävää vaihtelua alalle, jossa valmistajat julkaisevat usein ”vuosipäivityksen” kaltaisia pieniä, joskus jopa vain kosmeettisia päivityksiä AIO-coolereihinsa. Arcticin edellinen uusi AIO-cooleri julkaistiin jo vuonna 2019.

Arctic Liquid Freezer III on yhtiön uusi AIO-cooleri, joka ottaa mallia edellisistä mutta on kehittänyt yhtiön coolerit muista erottavia ominaisuuksia entisestään. Yhtiön mukaan merkittävimmät parannukset ovat entistä tehokkaampi kylmälevy, suurempi VRM-tuuletin sekä jäähdyttimen kasvanut pinta-ala kussakin kokoluokassa. Lisäksi Liquid Freezer III lisää mahdollisuuden käyttää ns. all-in-one-kaapelin sijasta erillisiä johtoja jäähdyttimen tuulettimille, VRM-tuulettimelle ja pumpulle, mikäli käyttäjällä on tarve hallita niiden nopeuksia erikseen. Myös vanha all-in-one-ohjaus yhdellä kaapelilla on edelleen tuettuna.

Arctic käyttää edelleen itse kehittämiään pumppuratkaisuja poiketen siltäkin osin massamarkkinoista. Liquid Freezer III:n pumppu on käännetty 90° pystyyn aiempaan verrattuna ja sen myötä myös letkulähdöt löytyvät pumppublokin sivusta eikä päältä, kuten viime sukupolvessa. Tämä on mahdollistanut entistä kookkaaman emolevyn virransyöttöä jäähdyttävän tuulettimen sijoittamisen kylmälevyn päälle. Vaikka pumppublokin kansi on muotoiltu tuulettimen kaltaiseksi, on itse tuuletin vasta sen alla piilossa.

Liquid Freezer III:ssa on optimoitu myös asennusta eri alustoille, vaikka Intelin kohdalla se teknisesti tarkoittaa myös takuun menettämistä. Intelin LGA1700-kannan ”kansi” (ILM, Independent Loading Mechanism) lukitsee prosessorin kahdesta pisteestä erittäin voimakkaasti paikalleen, minkä tiedetään aiheuttaneen ongelmia mm. piirilevyn vääntymisen suhteen. Tämän vuoksi Arctic on varustanut coolerinsa omalla lukituslevyllä, mikä taas ei sovi Intelin pirtaan. AMD:lla puolestaan on otettu käyttöön ns. offset-asennus, eli coolerin kylmälevy on keskitetty prosessorin kuumimpaan paikkaan keskiön sijasta. Tämän myötä cooleri asennettuna prosessori näkyy aavistuksen toiselta laidaltaan. Kylmälevy peittää muutoin koko prosessorin ja roikkuu jopa hieman yli sen laitojen kolmelta sivulta.

Uudistettu jäähdytin on huomiota herättävän kulmikas sivuiltaan ja yleisen 27 mm:n sijasta jopa 38 mm paksu, kuten edeltäjänsäkin jäähdytin oli. Yhtiön mukaan jäähdytyspinta-alaa on kuitenkin saatu kasvatettua jopa 23 %. Coolerin mukana toimitetaan mallista riippuen 2-3 korkean staattisen paineen P12- tai P14-tuuletinta RGB-valoilla tai ilman niitä.

Liquid Freezer III on yhteensopiva AMD:n AM4- ja AM5-kantojen kanssa, kun Inteliltä on tuettuna vain nykyinen LGA1700-kanta. Yhtiö kuitenkin lupaa coolerin olevan täysin yhteensopiva myös tulevan LGA1851:n kanssa, joten päivitysvaraa on varmuudella myös Intelin leirissä tulevaisuudessa. Yhtiön mukaan joissain emolevyissä on ylikookas jäähdytin ensimmäiselle M.2-paikalle, mikä voi haitata yhteensopivuutta coolerin kanssa. Yhtiön verkkosivuilta löytyy kattava lista, josta voi tarkistaa oman emolevynsä yhteensopivuuden.

Arctic Liquid Freezer III saapuu myyntiin välittömästi ja juhlistaakseen yhtiön 23-vuotista taivalta ne ovat välittömästi merkittävästi ohjehintojaan paremmissa tarjouksissa yhtiön omassa verkkokaupassa, josta toimitetaan kampanjan ajan myös Suomeen 5,99 euron hintaan. Kampanja päättyy 20. toukokuuta. Mallista riippuen alennettu hinta vaihtelee 61,35 eurosta 97,49 euroon, kun ohjehinnat ovat 103,99 eurosta 149,99 euroon. Liquid Freezer III on saatavilla 240, 280, 360 ja 420 mm kokoisina sekä mustina ilman RGB-välkettä että mustina ja valkoisina RGB-valaistuin tuulettimin ja pumppublokin koristekeskiöin.

Lähde: Arctic, tuotesivut

OpenAI julkisti videokuvaa generoivan Sora-tekoälymallin

Sora pystyy luomaan realistista videokuvaa pelkästä tekstisyötteestä, mutta se on vielä kehitysvaiheessa eikä virallista julkaisupäivää ole kerrottu.

Muun muassa ChatGPT:stä tunnettu yhdysvaltalainen OpenAI on julkistanut uusimman generatiivisen tekoälymallinsa Soran, joka pystyy luomaan realistista videokuvaa pelkän tekstisyötteen perusteella. Generoiduissa videoissa voi olla esimerkiksi yksityiskohtaisesti liikkuvia hahmoja erilaisilla taustoilla ja ainakin aluksi ne voivat olla enintään minuutin pituisia. Alla esimerkkivideo syötteestä ”A young man at his 20s is sitting on a piece of cloud in the sky, reading a book.”.

Sora on niin sanottu diffuusiomalli ja generoi pyydetyn videon luomalla aluksi pelkän staattisen ”kohinan”, josta monen askeleen kautta muokataan lopullinen tuotos. Uusien videoiden generoimisen lisäksi Sora voi myös muokata tai jatkaa sille syötettyä jo olemassa olevaa videota.

Tällä hetkellä Soran käyttöoikeus on myönnetty lähinnä ammattilaisille, jotka testaavat mallia esimerkiksi väärinkäytösten ja turvallisuusriskien varalta, sekä eri alojen taiteilijoille palautteen keräämistä varten. OpenAI tähdentää myös, ettei Sora ole täydellinen ja saattaa syötteestä riippumatta esimerkiksi esittää asiat ja esineet väärinä tai sekoittaa vaikkapa oikean ja vasemman keskenään.

OpenAI kertoo kuuntelevansa ulkopuolelta tulevia Soraan liittyviä huolenaiheita sekä käyttökohde-ehdotuksia ja painottaa myös, ettei voi täysin ennustaa, miten ja mihin tarkoituksiin Soraa tulevaisuudessa käytetään. Virallista julkaisupäivää Soralle ei ole kerrottu.

Lähde: OpenAI (1, 2)

Googlen Gemini-tekoälymalli päivittyy versioon 1.5

Ensimmäisenä mallina julkaistava Gemini 1.5 Pro pystyy käsittelemään parhaimmillaan jopa miljoonan merkin syötteitä, mutta aluksi ominaisuus on testattavana vain rajatulla käyttäjäryhmällä.

Googlen Bard-nimellä aiemmin tunnettu tekoälymalli uudelleennimettiin hiljattain Geminiksi, jolle on ehditty jo julkistaa ensimmäinen versiopäivitys 1.5. Google lupailee tuoreimmalle Gemini-versiolleen mittavia parannuksia käyttäjän antamien syötteiden käsittelykykyyn. Gemini 1.5 hyödyntää Transformer- ja MoE (Mixture-of-Experts) -neuroverkkoarkkitehtuureja.

Tekoälylle annettavien syötteiden laajuutta mitataan merkeissä eli ”tokeneissa”, jotka voivat olla kokonaisia sanoja tai niiden osia, kuten tavuja tai kirjaimia. Ne voivat olla myös pieniä osia videoista, kuvista tai vaikkapa ääniraidasta. Mitä laajempia syötteitä tekoäly kykenee prosessoimaan, sitä laadukkaampia ja tarkempia vastauksia se pystyy käyttäjälle tuottamaan. Uuden versiopäivityksen alla ensimmäisenä julkaistava malli on Gemini 1.5 Pro, joka kykenee vakiona käsittelemään jopa 128 000 merkin syötteitä. Samaan laajuuteen pystyy esimerkiksi OpenAI:n GPT-4 Turbo -tekoälymalli. Googlella on kuitenkin kehityksessä jopa miljoonan merkin syötteitä käsittelevä versio Gemini 1.5 Prosta, jolle se antaa markkinoinnissaan luonnollisesti enemmän painoarvoa. Miljoonan merkin laajuuteen yltävä syöte voi olla vaikkapa noin tunnin mittainen video tai esimerkiksi 30 000:n koodirivin tiedosto. Alla olevalla videolla näkyy, miten Gemini 1.5 Pro etsii noin minuutissa kysytyn kohdan 44-minuuttisesta videosta, joka vastaa lähes 700 000 merkkiä.

Google on luvannut valottaa uusien Gemini-mallien hinnoittelua ja saatavuutta lisää, kun kehitystyö on edennyt tarpeeksi. Nyt tarjolla on vain rajatuille käyttäjäryhmille kokeiluun suorituskykyisempi versio 1.5 Prosta yhtiön AI Studio- ja Vertex AI -palvelujen kautta, joskin viiveet ja yleinen käyttäjäkokemus ovat yhä hiontavaiheessa.

Lähde: Google

Video: Testissä OnePlus 12

Videomuotoinen yhteenveto OnePlus 12 -älypuhelimen testikokemuksista.

OnePlussan uusi 12-huippumalli tuli Suomessa myyntiin helmikuun ensimmäisellä viikolla ja kirjoitettu artikkeli on ollut luettavissa jo muutaman viikon ajan. Videomuotoista sisältöä suosiville tarjolla on nyt myös tiivistelmä artikkelin sisällöstä liikkuvan luvan muodossa.

Artikkeli luettavissa kirjoitetussa muodossa:

Testissä OnePlus 12

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Testissä koko Samsungin Galaxy S24 -mallisto

20.2.2024 - 18:04 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (0)

io-techin testattavana Samsungin kaikki kolme Galaxy S24 -malliston puhelinta 949-1499 euron hintahaarukassa.

Samsung julkisti uuden Galaxy S24 -mallistonsa tammikuussa ja uutuudet tulivat Suomessa kauppoihin tammi-helmikuun taitteessa. Suomalainen lehdistö sai testikappaleet käsiinsä valitettavasti vasta kauppoihintulon kynnyksellä, joten testiartikkelien saaminen valmiiksi ennen myynnin alkamista ei valitettavasti ollut tänä vuonna mahdollista. io-techin mobiilitoimitus on kuitenkin huhkinut Galaxy S24 -malliston parissa koko helmikuun ajan ja nyt testiartikkelit kaikista kolmesta mallista ovat luettavissa io-techin sivuilta. Galaxy S24 Ultra -huippumallista on luvassa myös testiyhteenveto videomuodossa lähipäivinä.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S24

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S24+

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S24 Ultra

Asus esittelee Zenfone 11 Ultra -älypuhelimensa 14. maaliskuuta

20.2.2024 - 15:46 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (0)

Huhujen mukaan Ultra-mallin koko tulee kasvamaan merkittävästi edellisen sukupolvien Zenfoneihin nähden.

Asus on tiedottanut tänään aikeistaan julkistaa seuraavan sukupolven Zenfone 11 Ultra -älypuhelimensa globaalisti maaliskuun 14. päivä klo 14 Suomen aikaa. Asus mainostaa uutuuden keskittyvän mm. näyttöön, suorituskykyyn, laadukkaaseen rakenteeseen sekä uudistettuihin kameraominaisuuksiin. Yritys ei mainitse tiedotteessaan mitään ZenFone 11 -perusmallista, joten on toistaiseksi epäselvää julkaistaanko se samalla vai vasta myöhemmin. Asus on kommentoinut aiemmin io-techille, ettei sillä olisi suunnitelmissa luopua pienikokoisesta ZenFone-mallistaan.

Aiemmin io-techissä julkaistujen huhujen ja vuotokuvien mukaan ZenFone 11 Ultra tulee perustumaan vahvasti yrityksen hiljattain julkaisemaan ROG Phone 8 -puhelimeen. Luvassa on tiettävästi mm. 6,78″ 144 Hz LTPO AMOLED -näyttö, Snapdragon 8 gen 3 -piiri, 16 Gt RAM-muistia, UFS 4.0 -tallennustilaa, 50 + 13 + 32 megapikselin kolmoiskamera, kuulokeliitin ja muistikorttipaikka sekä 5500 mAh akku 65 watin pikalatauksella ja langattomalla latauksella. Jos tiedot pitävät paikkansa, Ultra-malli tulee olemaan siis merkittävästi suurikokoisempi kuin aiempien sukupolvien 5,9-tuumaiset Zenfone-mallit.

Lähde: Asus

Intelin Lunar Lake vuodon kohteena

Lunar Laken ensimmäinen konkreettisempi vuoto ei täsmää täysin aiempien vuotojen kanssa, mutta ero selittyy todennäköisesti erittäin aikaisen A1-steppingin prosessorin lastentaudeilla.

Intel valmistelee parhaillaan paitsi työpöydälle ja kannettaviin päätyviä Arrow Lake -prosessoreita, myös puhtaasti mobiilipuolelle tarkoitettua Lunar Lakea. Yhtiö on kertonut jo joitain yksityiskohtia kummastakin ja etenkin Lunar Lakesta tiedetään paljon aiempien vuotojen kautta, mutta vielä riittää palapelissä paloja vuodettaviksi.

Tuttu X-vuotaja HXL on kaivanut kiinalaisesta Zhihu-palvelusta käyttäjä Xziarin lähettämän kuvan, jossa näkyy Windowsin Tehtävienhallinta Lunar Lake -prosessorilla. Kuvasta nähdään, että kyse on Engineering Sample -prosessorista ja HXL:n mukaan kyse on tarkemmin piirin A1-versiosta. A kertoo kyseessä olevan ensimmäinen iso piirirevisio ja 1 viittaa toiseen vedokseen ko. revisiosta pienin muutoksin. Jälleenmyyntiin saapuvat prosessorit tulevat kaikella todennäköisyydellä olemaan myöhempää isoa revisiota, kuten yleensä. Esimerkiksi Meteor Laket pääsivät kauppoihin C0-versiossa, joka on kolmannen ison revision ensimmäinen vedos.

Tehtävienhallinnan paljastamat tiedot prosessorista sopivat pääosin yhteen aiemmin tiedossa olleiden tietojen kanssa. Prosessorissa on yhteensä kahdeksan fyysistä ja loogista ydintä, eli Hyper-threading-teknologia ei ole käytössä. Kyse saattaa olla ES-version erikoisuudesta, mutta Intelin on huhuiltu myös pohtivan Hyper-threading-teknologiasta luopumista lähitulevaisuudessa. Neljä ytimistä on tämän hetkisten tietojen mukaan Lion Cove P-ytimiä ja neljä Skymont E-ytimiä. Prosessorin peruskellotaajuudeksi ilmoitetaan 1,8 GHz ja kuvankaappauksen ottohetkellä se toimi 2,78 GHz:n kellotaajuudella.

Aiemmista vuodoista eriävä osuus löytyy välimuistien puolelta. Prosessorissa on kuvankaappauksen mukaan 836 kt L1-välimuistia, joka olisi jaettu siten, että kullakin P-ytimellä on 112 ja E-ytimellä 96 kilotavua L1-välimuistia. L2-välimuistia olisi puolestaan 14 Mt, joka jakautuisi 2,5 megatavuun per P-ydin ja 4 megatavuun neljän E-ytimen ryppäälle. Varsinainen erikoisuus ja aiemmista vuodoista eriävä kohta on L3-välimuisti, jota olisi vain 12 Mt. Tyypillisesti välimuistia on ylemmillä tasoilla aina enemmän kuin alemmilla, mutta tässä tapauksessa L3:a olisi L2:ta vähemmän. Aiempien vuotojen mukaan L3-välimuistia pitäisi olla kuitenkin 16 Mt, joten on mahdollista, että osa siitä on kytketty tässä ES-versiossa syystä tai toisesta pois käytöstä.

Kuten jo ennakkoon tiedetään, Lunar Lake tulee integroimaan LPDDR5X-8533 muistinsa suoraan samalle paketoinnille itse prosessorin kanssa. Muistia Engineering Sample -versiossa on 32 Gt, eli kyseessä on järeämmän mallin ES:stä. Aiemmassa jättivuodossa varmistettiin mahdollisuus sekä 16 että 32 Gt:n malleille. Mukana on luonnollisesti myös NPU eli Intelin AI Boost -tekoälykiihdytin. Yhtiö on ehtinyt jo kehumaan sen olevan jopa yli kolme kertaa Meteor Laken NPU:ta tehokkaampi. Voit tutustua prosessorin sielunelämään lähemmin aiempaa jättivuotoa koskevassa uutisessamme.

Lähteet: Tom’s Hardware, HXL @ X

Live: io-techin Tekniikkapodcast (7/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 16. helmikuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: