Qualcommilta toisen sukupolven ultraäänitekniikkaan perustuva näytönalainen sormenjälkitunnistin

12.1.2021 - 18:40 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

Tunnistin sopii käytettäväksi myös taipuvanäyttöisissä laitteissa.

Qualcomm on esitellyt toisen sukupolven version näytön alle sijoitettavasta ultraäänisormenjälkitunnistimestaan. Sensori hyödyntää ultraääniaaltoja kolmiulotteisen kartan muodostamiseksi sormenpäästä. Tunnistin toimii kiinteän kerroksen, kuten näytön, lasin tai metallin läpi. Tunnistinalue on vain 0,2 mm paksu, joten se sopii käytettäväksi myös taipuisien näyttöjen kanssa.

Toisen sukupolven sensorin pinta-alaa (8 x 8 mm) on kasvatettu peräti 77 %, jotta käyttäminen olisi sujuvampaa. Ensimmäisen sukupolven toteutusta käyttäneet Samsungin puhelimet saivat kritiikkiä juurikin tunnistusalueen pienestä koosta. Tunnistuksen luvataan toimivan 50 % nopeammin sekä myös epäoptimaalisissa olosuhteissa, kuten märillä sormilla. Sensorin kerrotaan myös keräävän 1,7-kertaisesti dataa edellisen sukupolven toteutukseen nähden.

Qualcommin mukaan ensimmäiset toisen sukupolven tunnistinta käyttävät laitteet nähdään heti vuoden alussa, joten historia huomioiden on hyvinkin mahdollista että tekniikka on käytössä Samsungin torstaina julkaistavissa huippumalleissa.

Lähde: Qualcomm

Samsung julkisti uuden Exynos 2100 -lippulaivajärjestelmäpiirinsä

12.1.2021 - 17:42 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

Piiri on varustettu integroidulla 5G-modeemilla.

Samsung on julkistanut odotetusti tänään uuden Exynos 2100 -järjestelmäpiirinsä. Uutuuspiiri on yrityksen huippumalli ja seuraaja viimevuotiselle Exynos 990 -mallille ja kilpailija Qualcommin uudelle Snapdragon 888 -mallille. Exynos 2100 valmistetaan Samsungin viiden nanometrin EUV-valmistusprosessilla, joka mahdollistaa 20 % alhaisemman virrankulutuksen ja 10 % paremman suorituskyvyn edeltäjämalliin nähden.

Piiri käyttää kolmen prosesoriydinryhmän rakennetta ja on luopunut oman suorituskykyisen ytimen käytöstä. Exynos 2100 sisältää yhden erittäin suorituskykyisen Cortex-X1-pohjaisen ytimen 2,9 GHz maksimikellotaajuudella, kolme Cortex-A78-ydintä 2,8 GHz maksimikellotaajuudella sekä neljä 2,2 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivaa vähävirtaista Cortex-A55-ydintä. Prosessoritoteutuksen luvataan tarjoavan edeltäjämalliin nähden jopa 33 % parempaa moniydinsuorituskykyä, joka on ollut aiemmin Samsungin heikkous. Yhden ytimen suorituskyky on parantunut Samsungin omien testien mukaan 19 %.

Grafiikkasuorittimena toimii ARM Mali-G78 MP14, jonka suorituskyvyn kehutaan parantuneen 40 % edeltäjämalliin nähden. Piiri tukee myös 144 Hz:n HDR10+-näyttöjä, 4K resoluutiota sekä 8K-videoulostuloa ulkoiseen näyttölaitteeseen. Exynos 2100 tukee LPDDR5-muistia 51,2 Gbit/s muistikaistalla sekä UFS 3.1 -tallennustilaa.

Exynos 2100 on yrityksen ensimmäinen lippulaivapiiri, joka on varustettu integroidulla 5G-modeemilla. Modeemi tukee alle 6 GHz sekä mmWave-taajuusalueita, carrier aggregationia sekä 4G-yhteyksiä peräti 3 Gbit/s latausnopeudella ja 422 Mbit/s lähetysnopeudella (Cat.24/18).

Piirin kolmiytiminen NPU-tekoälysuoritin (neural processing unit) kykenee suorittamaan 26 biljoonaa operaatiota sekunnissa (TOPS), joka on yli 70 % enemmän kuin edeltäjämallissa. Neliytiminen kuvasignaaliprosessori tukee jopa kuutta kameraa sekä 200 megapikselin kamerasensoria, joka onkin huhujen mukaan Samsungilla julkaisuputkessa. Taitoihin kuuluu myös mahdollisuus yhdistää useamman eri kameran kuvadataa ultralaajakulmakameran tai zoomauksen kuvanlaadun parantamiseksi. Piiri kykenee myös 8K 60 FPS H.265 -videopurkuun ja 8K 30 FPS H.265 -pakkaukseen.

Piirin kerrotaan olevan jo massatuotannossa ja huhujen mukaan Exynos 2100 -piiri tullaan näkemään käytössä Samsungin torstaina julkaistavissa Galaxy S21 -älypuhelimissa.

Lähde: Samsung

Intel esitteli edulliset uuden sukupolven Pentium Silver- ja Celeron-prosessorit (Jasper Lake)

Intelin uudet Atom-luokan Pentium Silver- ja Celeron-prosessorit tullaan näkemään markkinoilla muun muassa uuden sukupolven Chromebook-kannettavissa.

Intel on esitellyt CES 2021 -virtuaalimessuilla jo aiemmin uutisoitujen Rocket Lake -työpöytäprosessorien ja kannettaviin suunnattujen uusien Tiger Lake -prosessoreiden lisäksi myös kaikken edullisimpaan luokkaan saapuvia uusia Jasper Lake -prosessoreita. Myös palvelinpuolelta saatiin kuulla positiivisia uutisia.

Jasper Lake -prosessorit perustuvat Intelin uusimman sukupolven Atom-luokan Tremont-ytimiin. Samoja ytimiä on aiemmin käytetty Lakefield-hybridiprosessoreissa. Markkinoilla uutuudet tullaan näkemään Pentium Silver- ja Celeron-brändättyinä muun muassa uuden sukupolven Chromebook-kannettavissa.

Uudet prosessorit perustuvat yhteen ja samaan neliytimiseen siruun ja ne eivät tue SMT-teknologiaa. Neljä ydintä jakaa yhteisen 1,5 Mt:n L2-välimuistin sekä 4 Mt:n L3-välimuistin. Täydet välimuistit ovat käytössä riippumatta siitä, onko prosessorissa aktiivisena kaksi vai neljä ydintä. Prosessoreiden grafiikkaohjain perustuu Xe:tä edeltäneeseen Gen11-arkkitehtuuriin. Löydät prosessoreiden oleellisimmat tiedot yllä olevasta taulukosta.

Palvelinpuoleen liittyen Intel varmisti puolestaan sen 3. sukupolven Xeon Scalable -prosessoreiden massatuotannon käynnistyneen vihdoin ja viimein. Ice Lake-SP -arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita esiteltiin jo viime vuonna ja yhtiön asiakkailla on ollut pääsy erilaisiin näyte-eriin jo aiemmin, mutta nyt tuotantolinjat puskevat prosessoreita myyntiin täysillä kierroksilla. Ice Lake-SP -prosessorit valmistetaan Intelin vanhemmalla parannetulla 10 nanometrin prosessilla tuoreimman 10 nm:n SuperFin-prosessin sijasta.

Lähde: Intel, AnandTech (1), (2)

Intel julkisti uudet 11. sukupolven Core H -sarjan prosessorit tehokannettaviin (Tiger Lake)

Intelin Core H -sarjaan tulee tällä kertaa kuulumaan sekä 4- että 8-ytimisiä prosessoreita, jotka on eroteltu puolivirallisesti H35- ja H-sarjoiksi.

Intel esitteli CES-messuilla viime yönä Suomen aikaa odotettuja Rocket Lake -koodinimellisiä Core S -sarjan prosessoreitaan. Rocket Laken lisäksi yhtiöllä oli kerrottavanaan myös muita prosessoriuutisia esimerkiksi uusista Tiger Lake -malleista.

Intelin uudet prosessorit kannettaviin tullaan tuntemaan markkinoilla 11. sukupolven Core H -sarjana, mutta tällä kertaa nimen taakse piiloutuu kaksi selvästi toisistaan poikkeavaa sarjaa. Tämän vuoksi prosessorit onkin jaettu puolivirallisesti perinteiseen H-sarjaan ja uuteen H35-sarjaan.

Perinteisempi Core H -sarja perustuu tuttuun Tiger Lake -arkkitehtuuriin, mutta niissä käytetään järeämpää 8-ytimistä sirua siinä missä nykyisissä on käytössä neliytiminen Tiger Lake. Yhtiö ei paljastanut tulevien mallien tarkempia kellotaajuuksia, mutta kehui 8-ytimisen ja 16 säiettä suorittavan prosessorin pystyvän toimimaan parhaimmillaan 5 GHz:n kellotaajuudella useammallakin ytimellä. Prosessorit on varustettu lisäksi 20 PCIe 4.0 -kaistalla näytönohjainta ja M.2-SSD-asemaa ajatellen. Alustaan kuuluvat myös odotetusti Thunderbolt 4- ja Wi-Fi 6E -tuet.

Core H35 -sarjassa on vähemmän uutta, kuin pelkkä nimi antaiksi olettaa, sillä kyse on todellisuudessa tutuista U-sarjassa käytetyistä 4-ytimisistä Tiger Lake -siruista. Siinä missä U-sarjassa prosessorit voitiin konfiguroida korkeimmillaan 28 watin TDP:lle, on niiden maksimikulutus nostettu H35-sarjasssa nimenkin jo vihjaamaan 35 wattiin.

Sarjaan tulee kuulumaan kolme prosessorimallia, Core i5-11300H, i7-11370H ja i7-13375H SE. Kaikki prosessoreista ovat neliytimisiä ja ne voivat suorittaa Hyper-Threading-SMT-teknologian avulla samanaikaisesti 8 säiettä. Core i7-11370H- ja i7-11375H SE -prosessorit erottaa toisistaan vain Turbo-kellotaajuuksista, sillä siinä missä 11370H yltää maksimissaan 4,8 GHz:n Turbo-kellotaajuudelle, kun 11375H SE taipuu 5 GHz:iin yhdellä ytimellä kunhan prosessorin lämmöt ovat alle 60 astetta. Löydät prosessoreiden oleellisimmat tiedot yllä olevasta taulukosta.

Lähde: Intel, AnandTech

Intel esitteli 11. sukupolven Core S -sarjan suorituskykyä ja ominaisuuksia (Rocket Lake)

Intelin mukaan sen tuleva Core i9-11900K voittaa AMD:n Ryzen 9 5900X:n pelikäytössä 1080p-resoluutiolla 2 – 8 %:n marginaalilla.

Intel on esitellyt tänään CES-messuilla odotetusti uusia prosessoreita. Tarjolla olleista Alder-, Ice-, Rocket- ja Tiger Lake -prosessoreista kenties mielenkiintoisimpia ovat työpöytäkäyttöön suunnatut Rocket Lake -prosessorit.

Intelin Rocket Lake -prosessorit tullaan tuntemaan markkinoilla odotetusti 11. sukupolven Core S -sarjana. Sirun sisältä löytyy lukuisten Skylake-päivitysten jälkeen viimeinkin uuteen arkkitehtuuriin perustuvat Cypress Cove- eli 14 nanometrin prosessille sovitetut Sunny Cove -ytimet ja Xe-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkaohjain. Intelin mukaan uusi arkkitehtuuri parantaa prosessorin IPC:tä parhaimmillaan 19 %. Uuden arkkitehtuurin mukana tulevat myös tuki AVX-512-laajennoksille ja Intel DLBoost -teknologialle.

Intelin valikoiduille medioille antaman ennakkokatsauksen mukaan Core i9-11900K tulee olemaan odotetusti 8-ytiminen ja se kykenee Hyper-threading-SMT-teknologian avulla suorittamaan samanaikaisesti 16 säiettä. Prosessorin maksimi Boost-kellotaajuudet ovat Themal Velocity Boost -teknologian avulla yhdellä ytimellä 5,3 ja kaikilla ytimillä 4,8 GHz. Prosessorin TDP- ja PL1-arvo on 125 wattia ja Turbo-kellotaajuuksien PL2-arvo 250 wattia. Turbo voi toimia yhtämittaisesti enimmillään 56 sekuntia.

Prosessorin muistiohjainta on terästetty ja nyt myös Intel tukee virallisesti DDR4-3200-nopeutta. Xe-arkkitehtuuriin perustuvan UHD Graphics -grafiikkaohjaimen luvataan tarjoavan 50 % aiempaa parempaa suorituskykyä, aina toiminnassa olevan Intel Quikc Sync Video -tuen sekä AV1-purkuominaisuudet.

Heti uuden ydinarkkitehtuurin jälkeen kenties odotetuin Rocket Laken uusi ominaisuus on tuki PCI Express 4.0 -väylille. Lisäksi PCIe-kaistojen määrää kasvatettiin neljällä 20 kaistaan, joten nyt myös Intelillä riittää kaistat näytönohjaimen lisäksi yhdelle M.2-SSD-asemalle suoraan prosessoriin kytkettynä. Lisäväylien hyödyntäminen vaatii prosessorin tueksi 500-sarjan piirisarjaan perustuvan emolevyn.

Aiemmin uutisoitiin, että Rocket Lake -prosessorit tulevat toimimaan myös 400-sarjan emolevyillä. Tämä pitää edelleen paikkansa, mutta vain osittain: Rocket Laket toimivat H470-, Q470- ja Z490-piirisarjoilla, mutta ei H410- tai B460-piirisarjoilla. PCI Express 4.0 -tuki toimii niillä 400-sarjan emolevyillä, joille niiden valmistajat ovat PCIe4-tuen luvanneet. Rocket Laken 20 PCIe 4.0 -kaistan hyödyntäminen vaatii kuitenkin 500-sarjan emolevyn. Yhden suoraan prosessoriin kytketyn M.2-liitännän lisäksi 500-sarjan emolevyt tukevat USB 3.2 Gen 2×2 (20G) -liitäntöjä ja 8-kaistaista DMI-väylää prosessorin ja piirisarjan välillä.

Monia kiinnostavan pelisuorituskyvyn suhteen julkisessa diapaketissa on vain yksi asiaan liittyvä dia. Dian mukaan Core i9-11900K saavuttaa Metro Exodus -pelillä 1080p-resoluutiolla sekalaisin asetuksin 156,54 FPS:n keskimääräisen suorituskyvyn, kun Ryzen 9 5900X jää 147,43 FPS:ään. Valikoiduille medioille jaetussa diapaketissa on kuitenkin tietoa enemänkin. Samalla verrokkiparilla Intel on omien sanojensa mukaan 2 – 8 % nopeampi kuin AMD sekalaisella valikoimalla pelejä ja asetuksia 1080p-resoluutiolla. Löydät pelien nimet asetuksineen yllä olevasta diasta.

Lähteet: Intel, Anandtech, Tom’s Hardware

Thermaltake julkaisi The Tower 100 -mini-ITX-tornikotelon

Thermaltaken kotelossa emolevykelkka on käännetty 90 astetta normaalista, minkä myötä tornimallisen kotelon on helppo tukea pitkiä näytönohjaimia.

Thermaltake on aloittanut oman osuutensa CES-messuista kotelouutuudella. The Tower 100 -nimen saanut kotelo lupaa tarjota käyttäjälle rutkasti tilaa pienellä pinta-alalla.

The Tower 100 -kotelo on nimensä mukaisesti tornimallinen kotelo, mutta mini-ITX-kokoluokalle suunniteltuna se vaatii alleen vain vähän tilaa. Kotelo on vain 266 millimetriä leveä ja syvä, mutta korkeutta sillä on liki 463 mm. Kotelon kolmelta kyljeltä löytyy karkaistu lasipaneeli, mutta sivuilla osa leveydestä on pyhitetty ilmanvaihdolle. Kotelossa on panostettu myös pölynsuodatukseen magneettisten suodattimien avulla.

Emolevy asennetaan koteloon 90 astetta käännettynä, mikä mahdollistaa pitkienkin näytönohjainten hyödyntämisen kotelossa. Selkeimpänä miinuksena kotelo tukee vain yhtä 120 mm:n jäähdytintä katossa.

Thermaltake The Tower 100:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 266 x 462,8 x 266 mm (L, K, S), tilavuus 32,75 litraa
 • Paino: 6,1 kg
 • Materiaali: SPCC teräs, karkaistu lasi
 • Etupaneelin liitännät: USB 3.2 Gen 2 Type-C x 1, USB 3.0 Type-A x 2, mikrofoni- ja kuulokeliittimet
 • Yhteensopivat emolevyt: Mini-ITX
 • Levypaikat: 2 x 2,5”, ilman takatuuletinta 2x 3,5”
 • Laajennuskorttipaikkoja: 2
 • Näytönohjaimen maksimimitat: pituus 330 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 190 mm
 • Virtalähdepaikka: ATX (max. pituus 180 mm)
 • Tuulettimet: 120 mm tuulettimet katossa ja takana (120x120x25mm, 1000 RPM, 16 dBA)
 • Tuuletinpaikat: Katossa 120 / 140 mm, takapaneelissa 120 / 140 mm, virtalähdesuojassa 120 / 140 mm
 • Jäähdytinpaikat: 120 mm katossa

The Tower 100 -kotelo saapuu myyntiin sekä mustana että valkoisena Snow-versiona. Yhtiö tulee ilmoittamaan sen tarkemman myyntiintulopäivän ja hinnan lähempänä julkaisua, mutta ainakin Pohjois-Amerikkaan koteloita odotellaan vielä tämän kuun aikana.

Lähde: Thermaltake

Ensimmäiset Intel Z590 -emolevyt vuotokuvissa

Z590-emolevyt tarjoavat muun muassa järeämpää virransyöttöä ja suoraan Rocket Lake -prosessoriin kytketyn PCIe 4.0 M.2 -liittimen.

Intel valmistelee uusia Rocket Lake -arkkitehtuuriin perustuvia 11. sukupolven Core -prosessoreita julkaistavaksi ennakkotietojen mukaan maaliskuussa. Vaikka prosessorit tulevat toimimaan myös nykyisillä 400-sarjan emolevyillä, julkaisee yhtiö niiden rinnalle myös uudet 500-sarjan piirisarjat.

Nyt nettiin on vuotanut ensimmäiset kuvat useamman valmistajan tulevista Z590-emolevyistä. Emolevyt tulevat tukemaan PCI Express 4.0 -väylää ja Rocket Lake -prosessoreiden kasvaneiden PCIe-kaistojen myötä mukana on myös suoraan prosessoriin kytketty M.2-liitin.

Asuksen vuotanut valikoima sisältää tässä vaiheessa emolevyt ROG Maximus XIII Extreme Glacial ja Hero, Prime Z590-A ja TUF Z590-Plus WiFi. Huippumalli Extreme Glacial on varustettu monoblokkijäähdytyksellä ja OLED-näytöllä. MSI:n valikoimasta tiedetään puolestaan tässä vaiheessa promootiokuvassa nähtävät MAG Z590 Tomahawk WiFi, MEG Z590 Godlike ja MPG Z590 Gaming Carbon WiFi.

Gigabyten valikoimasta paljastui puolestaan Z590 Aorus Xtreme, jossa yhtiö on panostanut ainakin Z490-sisarusta järeämpään virransyöttöön. VideoCardzin tietojen mukaan prosessorille on tarjolla 20+1-vaiheinen digitaalinen virransyöttö ja emolevyllä olisi Realtekin vielä julkaisematon ALC4080-äänikoodekki, jota tullaan näkemään myös muissa highend-luokan Z590-emolevyissä. Lisäksi emolevyllä on tuki 2,5 gigabitin verkkoyhteydelle ja Wi-Fi 6E:lle.

Lähteet: Harukaze5719 @ Twitter VideoCardz (1), (2), (3)

Xiaomi julkaisi uudet Redmi 9T ja Redmi Note 9T -älypuhelimet

Redmi Note 9T on Xiaomin ensimmäinen 5G:tä tukeva Redmi-sarjan älypuhelin.

Xiaomi esitteli tänään uudet Redmi 9T -sarjan älypuhelimet. Mallisto sisältää perusmalli Redmi 9T:n ja pykälän kalliimman Redmi Note 9T:n. Laitteet toimivat seuraajina viime vuonna julkaistuille Redmi Note 9– ja Redmi 9 -puhelimille, joista Redmi Note 9 Pro kävi myös io-techin testissä.

Kaksikosta kalliimpi Redmi Note 9T erottuu edeltäjästään suhteellisen selvästi jo ulkonäöltään. Redmi Note 9 -sarjan suhteellisen omaperäisen näköisestä neliskanttisesta kamerakehyksestä keskellä puhelimen takakuorta on luovuttu ja sen sijaan kehys on muotoilultaan pyöreä. Sukunäköä saman konsernin Poco X3:een ja Xiaomi Mi 10T Liteen onkin uudistetun kamerakehikon myötä huomattavasti.

Kamerajärjestelmä itsessään muistuttaa edeltäjämallia, mutta ultralaajakulmakamerasta on harmillisesti luovuttu. Pääkameran resoluutio on 48 megapikseliä ja sen tukena on 2 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyystietokamera. Rakenteen ulkonäöllisten uudistusten lisäksi Xiaomi mainostaa laitteen kestävyyttä: näytön suojana on Gorilla Glass 5 -lasi, minkä lisäksi puhelimelle luvataan myös roiskeenkestävyys, vaikkei virallista IP-luokitusta puhelimella olekaan. Takakansi on polykarbonaattimuovia, joka Xiaomin mukaan hylkii sormenjälkiä.

Hieman takapakkia ottaneen kameran vastapainona järjestelmäpiiritasolla puhelin on saanut osakseen päivitystä. Edeltäjämallista löytyneestä MediaTekin Helio G85 -järjestelmäpiiristä on siirrytty valmistajan huomattavasti tuoreempaan modernia 7 nm:n valmistusprosessia hyödyntävään Dimensity 800U -piiriin, joka tuo mukanaan integroidun tuen myös 5G-yhteyksille. Piirin erikoisuutena se tukee Dual SIM -tilassaan myös kahta 5G-SIM-korttia, mikä ei ole vielä nykypäivänä puhelinmarkkinoille erityisen yleinen ominaisuus.

Uutuuspiirin siivittämänä Redmi Note 9T on Xiaomin mukaan grafiikkasuorituskykynsä osalta jopa 280 prosenttia edeltäjäänsä tehokkaampi, mutta valmistaja ei määrittänyt mihin edellissukupolven useasta Redmi Note -sarjalaisesta vertaus tehtiin. Prosessorisuorituskyvyn osalta vertaus puolestaan tehtiin Snapdragon 665:een, johon verrattuna Dimensity 800U on Xiaomin mukaan jopa 93 prosenttia tehokkaampi.

Järjestelmäpiirin parina on 4 gigatavua RAM-muistia ja mallista riippuen joko 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa. Järjestelmäpiirille virtaa Redmi Note 9T:ssä syöttää 5000 mAh:n akku, joka tukee maksimissaan 18 watin pikalatausta. Xiaomi lupaa akun kestävän päivittäistä käyttöä lähes kolme vuotta ilman merkittävää heikkenemistä, kun taas yleisesti valmistajan mukaan akut kestäisivät vain noin kaksi vuotta.

Redmi Note 9T:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 161,96 x 77,25 x 9,05 mm
 • Paino: 199 grammaa
 • Rakenne: Gorilla Glass 5 edessä, muovi
 • 6,53″ LCD-näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 60 Hz, 450 nit
 • MediaTek Helio Dimensity 800U-järjestelmäpiiri (2x Cortex-A76 2,4 GHz, 6x Cortex-A55 2,0 GHz CPU, ARM Mali-G57 MC3 GPU)
 • 4 Gt RAM-muistia
 • 64 (UFS 2.1) tai 128 Gt (UFS 2.2) tallennustilaa, muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
 • 5G, LTE-A, Dual SIM
 • NFC
 • 3,5 mm ääniliitäntä, IR-lähetin
 • Kolmoistakakamera:
  • 48 megapikselin pääkamera (1/2”, 0,8 um pikselikoko) f1.79, AF
  • 2 megapikselin syvyystietokamera (1,7 um pikselikoko), f2.4, FF
  • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
 • 13 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.25
 • 5000 mAh akku, USB Type-C, 18 W pikalataus
 • Android 10, MIUI 12

Pykälän edullisempaan hintaluokkaan saataville tuleva Redmi 9T puolestaan muistuttaa ominaisuuskattauksensa osalta erittäin vahvasti saman konsernin Poco M3:a, joka on vastikään käynyt myös io-techin testissä. Suurin eroavaisuus Pocon puhelimeen onkin uudistettu ulkonäkö.

Redmi 9T:n sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri, jonka parina on mallin mukaan 4 Gt:n RAM-muisti ja 64 Gt:n tallennustila, 4 Gt:n RAM-muisti ja 128 Gt:n tallennustila tai 6 Gt:n RAM-muisti ja 128 Gt:n tallennustila. Järjestelmäpiirille virtaa antaa Poco M3:sta tuttuun tapaan suurikokoinen 6000 mAh:n akku, joka latautuu 18 watin pikalatauksella. Kamerajärjestelmän virkaa hoitaa 48 megapikselin pääkamera, jonka parina on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyystietokamera.

Redmi 9T tarjoaa Poco M3:n tavoin näytön suojaksi Gorilla Glass 3 -suojalasin muun rakenne ollessa muovia. Redmi Note 9T:n tavoin myös Redmi 9T on valmistajan mukaan roiskeenkestävä, vaikkei virallista IP-luokitusta olekaan. Lisäksi myös Redmi 9T:n takakannen muovin luvataan olevan sormenjälkiä hylkivä.

Redmi 9T:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 162,3 x 77,3 x 9,6 mm
 • Paino: 198 grammaa
 • Rakenne: Gorilla Glass 3 edessä, muovi
 • 6,53″ LCD-näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 60 Hz, 400 nit
 • Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 GHz Kryo 260 Gold, 4 x 1,8 GHz Kryo 260 Silver, Adreno 210 GPU)
 • 4 tai 6 Gt RAM-muistia
 • 64 (UFS 2.1) tai 128 Gt (UFS 2.2) tallennustilaa, muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
 • LTE-A, Dual SIM
 • NFC (ei pohjamallissa), Bluetooth 5.0
 • 3,5 mm ääniliitäntä, IR-lähetin
 • Kolmoistakakamera:
  • 48 megapikselin pääkamera (1/2”, 0,8 um pikselikoko) f1.79, AF
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (120 asteen kuvakulma), f2.2
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4, FF
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4
 • 8 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.05
 • 6000 mAh akku, USB Type-C, 18 W pikalataus, tukee toisten laitteiden lataamista USB-liitännän kautta
 • Android 10, MIUI 12

Redmi Note 9T:n globaalit hinnat hinnat alkavat 4 & 64 Gt:n mallin 229 eurosta. 128 Gt:n tallennustilasta täytyy maksaa 40 euroa ekstraa. Puhelimesta tulee kuitenkin aluksi saataville myös Early Bird -tarjoushinta, jolloin pohjamalli on saatavilla 199 euron hintaan ja kalliimpi vastaavasti 249 euron hintaan. Redmi 9T:n 4 & 64 Gt:n mallin hinnat alkavat puolestaan 159, mutta kyseinen malli ei pidä mukanaan NFC-tukea.  NFC:n kanssa hinta on 169 euroa. 4 & 128 Gt:n malli kustantaa 189 euroa ja 6 & 128 Gt:n malli 199 euroa. Redmi 9T:stä ei ole tarjolla Early Bird -hintoja.

Puhelinten Suomeen saapumisajankohtaa eikä tarkkoja Suomihintoja ole vielä tiedossa, mutta Xiaomin mukaan niistä tiedotetaan lähiviikkojen aikana.

Lähteet: Sähköpostilehdistötiedote, Xiaomi (1), (2)

Silverstone julkaisi uuden microATX-kokoluokan Fara H1 M -kotelon

Edullisen Fara-sarjan tuorein vesa on myös joukon pienikokoisin.

Silverstone on julkaissut micro-ATX-kokoluokkaan uuden Fara H1 M -kotelon. Uusi H1 M on edullisen Fara-sarjan toinen microATX-luokan kotelo ja selvällä erolla sarjan pienin kotelo.

Fara H1 M -kotelossa on panostettu mahdollisimman tehokkaaseen ilmankiertoon pienen koon puitteissa. Kotelon etupaneeli on nykypäivänä suosittua metalliverkkoa ja sen takaa löytyy paikat kahdelle 120 tai 140 mm:n tuulettimille. Kotelosta löytyy lisäksi katosta paikat kahdelle ja takapaneelista yhdelle 120 mm:n tuulettimille. Kotelon katon ja pohjan tuuletinaukot on suojattu irrotettavilla pölynsuodattimilla.

H1 M:n pienemmän koon eteen on jouduttu tekemään myös kompromisseja. Esimerkiksi näytönohjaimen maksimipituus on kyllä täydet 320 mm, mutta vain mikäli koteloon ei asenneta lainkaan etutuulettimia. Massamedioille on tarjolla yhteensä neljä paikkaa, joista kahteen sopii 2,5-tuumainen asema, yhteen 3,5-tuumainen ja viimeiseen joko 2,5- tai 3,5-tuumainen paikka. 2,5-tuumaisten asennuspaikat löytyvät emolevykelkan takapuolelta ja loput on piilotettu kotelon alaosaan virtalähteen viereen.

Kritiikkiä Silverstone ansaitsee kotelon etupaneelin liitäntävalikoimasta, joka on nykypäivän standardien mukaan auttamattomasti vanhentunut. Kotelon etupaneelista löytyy virta- ja reset-painikkeiden lisäksi yksi USB 3.0 Type-A -liitin, kaksi USB 2.0 Type-A -liitintä ja kuuloke- ja mikrofoniliittimet, eikä ainuttakaan USB Type-C -liitäntää.

Silverstone Fara H1 M:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 210 x 392 x 366 (L, K, S), tilavuus 30,13 litraa
 • Paino: 4,24 kg
 • Materiaali: Teräs, muovi, karkaistu lasi
 • Etupaneelin liitännät: 1 x USB 3.0 Type-A, 2 x USB 2. 0 Type-A, kuuloke- ja mikrofoniliittimet
 • Yhteensopivat emolevyt: Micro-ATX, Mini-DTX, Mini-ITX
 • Levypaikat: 2 x 2,5”, 1x 3,5”, 1x 2,5”/3,5”
 • Laajennuskorttipaikkoja: 4
 • Näytönohjaimen maksimimitat: pituus 320 mm (ilman etutuulettimia), leveys 160 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 16 mm
 • Virtalähdepaikka: ATX (max. pituus 160 mm 3,5-asemakehikolla, 250 mm ilman)
 • Tuuletinpaikat: 2x 120/140 mm edessä, 2x 120 mm katossa, 120 mm takana
 • Jäähdytinpaikat: 120 / 240 mm edessä, 120 mm takana

Silverstone ei ole vielä paljastanut Fara H1 M:n lopullista hintaa tai kuinka pian se tulee löytymään kauppojen hyllyiltä. Yhtiön Fara-sarjan kotelot ovat kuitenkin tyypillisesti edullisia ja tällä Hinta.fi-hintaseurannan mukaan sarjan muut mallit on hinnoiteltu 50 – 65 euroon 90 euron B1 Pro -mallia lukuunottamatta, joten myös H1 M:n voidaan odottaa sijoittuvan 50 – 60 euron tietämille.

Lähde: Silverstone

Live: io-techin Tekniikkapodcast (1/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 8. tammikuuta hieman tavallista myöhemmin noin klo 15:30 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: