Uusi artikkeli: Testissä Gigabyte M32U -pelinäyttö

17.1.2022 - 22:55 / Niko Wessman Kommentit (10)

Testissä Gigabyten 32-tuumainen 4k-resoluution ja 144 hertsin M32U-pelinäyttö HDMI 2.1 -liitännöillä.

io-techin testissä lukijoiden toiveesta Gigabyten M32U-pelinäyttö. 850 euron hintainen 32-tuumainen näyttö on varustettu suoralla IPS-paneelilla, joka tukee 4k- eli 3840×2160-resoluutiota ja 144 hertsin virkistystaajuutta. Liittimien joukosta löytyy kaksi HDMI 2.1 -liitintä erityisesti uuden sukupolven konsolien 4K120-pelaamista ajatellen. Näytön erikoisuutena on KVM-kytkin, jolla näyttöön voi kytkeä näppäimistön ja hiiren ja tietokoneen rinnalle USB C:llä toisen laitteen, kuten kannettavan, taulutietokoneen tai älypuhelimen.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit. Lopputuloksena Gigabyte M32U ansaitsi Toimituksen valinta -maininnan.

Lue artikkeli: Testissä Gigabyte M32U -pelinäyttö

Intelin 12. sukupolven kerroinlukittuja Core-prosessoreita on mahdollista ylikellottaa valikoiduilla emolevyillä

Ylikellotus tapahtuu K-prosessoreista tutun kellotaajuuskertoimen muokkaamisen sijaan BCLK-taajuutta säätämällä.

der8auer-nimellä tunnettu Saksalainen ylikellottaja Roman Hartung on uusimmalla videollaan osoittanut, että Intelin 12. sukupolven kerroinlukittujen prosessorien ylikellottaminen on mahdollista BCLK (base clock) -taajuutta muuttamalla. Videollaan Der8auer ylikellotti Core i5-12400- ja i5-12600-prosessoreita.

Budjettirakentajan toiveiden täyttymyksestä ylikellotusmahdollisuudessa ei kuitenkaan valitettavasti ole kyse, sillä ominaisuus löytyy ainakin toistaiseksi tiedettävästi vain Asuksen reilusti yli 600 euron hintaisesta ROG Maximus Z690 Herosta ja yli 700 euron hintaisesta ROG Maximus Z690 Apexista. Edullisemmista B660-emolevyistä tukea ei siis löydy. Kellotusmahdollisuus löytyy mainittujen emolevyjen Tweaker’s Paradise -asetusosion alta.

BCLK-taajuuden säätäminen muuttaa siis prosessorin peruskellotaajuutta. Prosessorin kellotaajuus muodostuu tuosta juuri mainitusta peruskellotaajuudesta ja sen kertoimesta. Vakiona peruskellotaajuus on 100 MHz, jolloin esimerkiksi kerroin 40 nostaisi kellotaajuuden 4000 MHz:iin eli 4 GHz:iin. Prosessorin lisäksi peruskellotaajuutta ovat usein käyttäneet muutkin tietokoneen osa-alueet, joten sen nostaminen on voinut vaikuttaa myös niiden toimintaan ja potentiaalisesti aiheuttaa myös ongelmia. Alder Lake -arkkitehtuurin myötä tilanne on kuitenkin helpottunut hieman ja 12. sukupolven Core-prosessoreilla BCLK vaikuttaa enää prosessorin kellotaajuuden lisäksi vain RAM-muistien nopeuteen ja prosessorin välimuistin nopeuteen.

Der8auer sai Core i5-12400 -prosessorinsa toimimaan kaikkien ytimien osalta 5240 MHz:n kellotaajuudella ja i5-12600-prosessorinsa puolestaan pykälän matalammilla 5100 MHz:n kellotaajuuksilla.

Lähde: KitGuru, der8auer@YouTube

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 511.23 -ajurit näytönohjaimilleen

Kyseessä ovat ensimmäiset Release 510 -sarjan GeForce-ajurit, jotka tukevat kaikkia yhtiön pelinäytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 511.23 -ajurit ovat ensimmäiset Release 510 -sarjan GeForce-ajurit, jotka tukevat kaikkia yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien ja ne ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille. NVIDIA kiusoitteli ajureiden uudistuksista jo aiemmin kuluvalla viikolla.

GeForce 511.23 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leimat God of Warille, Tom Clancy’s Rainbow Six Extractionille, Hitman III:lle, The Anacrusikselle, GRITille ja Monster Hunter Riselle. Mahdollisista suorituskykyeroista aiempiin ajureihin ei ole mainintoja. Lisäksi ajureissa on uutta tuki Windows 11:n dynaamiselle virkistystaajuudelle, CUDA 11.6:lle ja kolmelle uudelle, alustavasti hyväksytylle OpenCL-laajennokselle sekä valinnainen uusi OpenCL-kääntäjä. Ajureissa on mukana myös aiemmin kuluneella viikolla esitellyt uudet ominaisuudet, kuten DLDSR.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa liiskattuja bugeja ovat esimerkiksi 12-bittisillä väreillä tapahtunut vilkunta ja katoilevat tekstit, satunnainen ruudun yläosan vilkuntä työpöydällä sekä koko ruudun vilkunta useamman näytön konfiguraatioilla. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan FarCry 6:ssa tapahtuva geometrian korruptoituminen, äänen katkeaminen Dolby Atmos -sisältöä toistettaessa Ampere-arkkitehtuurin näytönohjaimilla, jotka on kytketty HDMI 2.1 -vahvistimeen sekä ikuisuusongelma Sonic & All-Stars Racing Transformedin kaatuilu veden läpi ajettaessa. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin tarkemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Samsung Galaxy Tab S8 -perheen tiedot vuotivat nettiin

WinFuturen mukaan S8 ja S8+ saavat rinnalleen jättimäisellä 14,6-tuumaisella näytöllä varustetun S8 Ultran.

Saksalainen WinFuture on saanut käsiinsä paitsi kuvia, myös teknisiä tietoja Samsungin tämän vuoden taulutietokoneista. Kenties yllättävintä vuodoissa on perus- ja Plus-mallien rinnalle tuleva uusi Ultra-malli.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra on peräti 14,6-tuumaisella SuperAMOLED-näytöllä varustettu taulutietokone. Näytön resoluutio on 2960×1848, mutta sen rikkoo osaltaan kaksi etukameraa sisältävä lovi näytön pitkällä sivulla. Näytön kerrotaan yltävän 120 hertsin virkistystaajuuteen ja sen kirkkaudeksi kerrotaan maksimissaan 420 kandelaa neliömetriä kohden.

Ultra-mallin alapuolelta löytyvät odotetusti S8- ja S8+ -perusmallit. S8 on varustettu 11-tuumaisella 2560×1600-resoluution LTPS-paneelilla, joka yltää 500 cd/m2 kirkkauteen ja 120 hertsin virkistystaajuuteen. S8+:ssa on puolestaan 12,7-tuumainen SuperAMOLED-näyttö 2800×1752-resoluutiolla. Ultra-mallin tavoin paneeli yltää 420 cd/m2 kirkkauteen ja 120 hertsin virkistystaajuuteen. Toisin kuin Ultrassa, S8:n ja S8+:n näytöistä ei löydy lovea, vaan niiden etukamera on saatu mahtumaan kehyksiin.

Näyttöjä lukuunottamatta koko kolmikko perustuu hyvin pitkälti samaan rautaan. Taulutietokoneiden sydäminä sykkivät Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirit, joiden tukena on 8 Gt muistia, joskin Ultra-malliin voi valita myös 16 Gt muistia. S8 ja S8+ tarjoavat 128 tai 256 Gt tallennustilaa ja Ultra 128 tai 512 Gt, mutta kaikkien kohdalla sitä voi laajentaa microSD-kortilla. Kaikki kolme tukevat myös S Pen -stylusta, jolle on löydetty kuvien perusteella sijoituspaikka takakameroiden rinnalta.

Kaikissa kolmessa on kaksoistakakamera 13 megapikselin pääsensorilla (f/2.0) ja 6 megapikselin ultralaajakuvasensorilla (f/2.2). S8 ja S8+ on varustettu yhdellä 12 megapikselin (f/2.4) etukameralla, kun Ultrassa on kaksi 12 megapikselin etukameraa (f/2.4 ja f/2.2).

Samsungin uudet taulutietokoneet tulevat tukemaan USB-C 3.2 Gen 1 -liitäntöjä, Wi-Fi 6 -standardia ja Bluetooth 5.2:ta, sekä valinnaisena optiona 5G-yhteyksiä. Niistä löytyy luonnollisesti sormenjälkilukijat, pikalataukset ja kattavat paikannuspalvelut.

Samsung Galaxy Tab S8:n strategiset mitat ovat 253,8 x 165,4  x 6,3 mm ja 507 grammaa ja siihen on mahdutettu 8000 mAh:n akku. S8+ kasvattaa mitat 285 x 185 x 5,7 milliin ja painon 567 grammaan 10 090 mAh:n akulla kun Ultra-malli punnaa itsensä 326,4 x 208,6 x 5,5 milliin ja 728 grammaan 11 200 mAh akulla.

Lähde: WinFuture

Applen kolmannen sukupolven iPhone SE ensimmäisissä renderöintivuodoissa

Kuvavuodossa paljastuu vahvasti edeltäjäänsä muistuttava laite, mutta huomattavasti modernimmalla lähes puhelimen laidoille yltävällä näytöllä ilman erillistä kotipainiketta.

Ten Tech Review on julkaissut yksinoikeudella ensimmäiset kolmannen sukupolven iPhone SE:n CAD-vuotojen perusteella tehdyt renderöintikuvat yhdessä xleaks7-nimimerkillä tunnetun vuotajan kanssa. xleaks7-nimimerkin takaa löytyy David Kowalski, jonka aiemmista vuodoista useampi on osunut maaliin, mutta joukossa on myös ”huteja”, joten myös näihin kuviin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Vuodetut renderöintikuvat paljastavat edellisestä iPhone SE:stä ja iPhone 8:sta tutun pyöreäreunaisen muotoilun, mutta yhdessä uudemmista iPhoneista tutun lähes laidoille yltävän näytön kanssa.

iPhone SE ei siis tuoreen vuodon mukaan tule perimään iPhone 12:ssa uudelleen esiteltyä kulmikasta muotoilua, minkä lisäksi puhelimen mitat ovat tismalleen vastaavat kuin vuoden 2020 iPhone SE:llä. Näytön koko puolestaan tulee kasvamaan merkittävästi ja sivuston mukaan tuleva iPhonen näyttö on CAD-vuotojen perusteella 5,69-tuumainen. Näytön ylälaidasta löytyvä kameralovi ei kuitenkaan vuodon perusteella ole vielä täysin varma tieto.

Kokonaisuudessaan puhelin muistuttaakin uudemmista iPhoneista periytynyttä näyttöä lukuun ottamatta huomattavan paljon vuoden 2020 iPhone SE:tä ja esimerkiksi kameroitakin laitteessa on yhä edelleen vain yksi. Pohjassa puhelimessa on Applen oma Lightning-liitäntä, kuten valmistajan muissakin puhelimissa.

Kuten alussa mainittiin, on xleaks7:lle mahtunut aiempiin vuotoihinsa myös ”huteja”, eli nyt julkaistuja renderöintejä ei missään nimessä kannata pitää vielä kiveen hakattuna faktana. Vuotokuvat ovat myös ristiriidassa aiempien huhujen kanssa, sillä tämän vuoden iPhone SE:n on huhuissa odotettu pysyvän ulkoisesti täysin ennallaan vuoden 2020 malliin kanssa.

SE-laitteiden on huhuttu myös ottavan käyttöönsä vuoden 2018 iPhone XR:stä tutun rungon yhdessä lähes laidoille yltävän näytön kanssa, mutta toisaalta tuon design-muutoksen on huhuttu siirtyneen myöhemmäksi, eikä sitä tälle vuodelle ole enää viime aikoina odotettu.

Nyt vuodetut CAD-renderöinnit vaikuttaisivatkin ikään kuin yhdistäneen nuo kaksi aiemmissa huhuissa pyörinyttä ulkonäkövaihtoehtoa, mikä poikkeaisi huomattavasti kahden aiemman SE-mallin ratkaisusta käyttää vanhoja runkoja uusilla järjestelmäpiireillä.

Applen on huhuissa odotettu julkistavan kolmannen sukupolven iPhone SE:n kevään aikana.

Lähde: Ten Tech Review, 9To5Mac

Live: io-techin Tekniikkapodcast (2/2022)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 14. tammikuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

PCI-SIG julkaisi PCI Express 6.0 -standardin

Ensimmäisiä PCIe 6.0 -laitteita odotetaan PCI-SIGin mukaan markkinoille 12-18 kuukauden kuluessa.

PCI Express -standardi tuotiin markkinoille alun perin vuonna 2003 ja se päivittyi ensin 2.0-versioon 2007 ja 3.0-versioon 2010. Seuraavaa iteraatiota saatiinkin odottaa sitten peräti seitsemän vuotta, kun PCIe 4.0 julkaistiin 2017. Samalla standardia hallinnoiva PCI-SIG ilmoitti 5.0-version seuraavan jo vuonna 2019.

PCI Express 5.0 -standardi julkaistiin luvatusti 2019, mutta markkinoille se saatiin vasta viime vuonna ensin kytkinten muodossa ja loppuvuodesta Intelin 12. sukupolven Core -prosessoreiden myötä oikeasti kuluttajien käsiin. PCI-SIG lupasi tuolloin 6.0-version seuraavan kolmen vuoden kuluttua ja nyt järjestö on toimittanut lupauksensa.

PCI Express -standardin tähän asti suurin muutos tapahtui 3.0-versiossa, kun signaalin linjakoodaus vaihdettiin 8/10-bittisestä NRZ:sta (Non-return-to-zero) 128/130-bittiseen NRZ:een. Nyt edessä on vielä selvästi isompi muutos, kun koko signalointi vaihtuu PAM4:ksi ryyditettynä Forward Error Correction- ja Cyclic Redundancy Checking -teknologioilla. PCI-SIGin mukaan uusi FLIT-linjakoodaus (FLow control unIT) on käytännössä 1/1-bittinen, eli yhtä bittiä kohden pitää siirtää vain se yksi bitti. Negatiivisena puolena PAM4-signalointiin siirtyminen tekee toteutuksista selvästi nykyistä kalliimpia.

Mutta mitä tämä kaikki käytännössä tarkoittaa kuluttajan näkökulmasta, muuta kuin mahdollisesti kohoavia kustannuksia? Samaa kuin aiemmatkin PCIe-versiopäivitykset, eli nopeus kasvaa jälleen kaksinkertaiseksi PCIe 5.0:n 32 GT/s:stä PCIe 6.0:n 64 GT/s:ään (GigaTransfers / sekunti). Käytännön esimerkkinä näytönohjaintenkin käyttämä PCIe x16 -liitin tulee tarjoamaan kaistaa peräti 128 Gt/s suuntaansa, kun alkuperäinen PCIe 1.0:n kaista oli 4 Gt/s ja 5.0:n 64 Gt/s per suunta.

PCI-SIG odottaa ensimmäisten PCI Express 6.0 -laitteiden saapuvan markkinoille noin 12-18 kuukauden kuluttua. Suosittelemme asiasta tarkemmin kiinnostuneille esimerkiksi AnandTechin artikkelia asiasta.

Lähde: PCI-SIG, Lehdistötiedote

EVGA:lta varastettuja GeForce RTX 30 -näytönohjaimia ilmestyi myyntiin Vietnamissa

Toistaiseksi ei ole selvillä, mitä reittiä näytönohjaimet päätyivät ensin tukkukauppiaan ja sitten jälleenmyyjän varastoihin.

Uutisoimme viime marraskuussa varkaiden ryöstäneen EVGA:n rekan täydeltä GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimia. Nyt ainakin osa kyseisistä näytönohjaimista on löydetty.

EVGA:lta varastettuja GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimia on löytynyt myynnistä NCPC Vietnam -kaupasta. EVGA oli varkauden jälkeen kirjannut varastettujen korttien sarjanumerot sen takuujärjestelmien mustalle listalle ja hämäräperäisten korttien jäljille päästiin niitä ostaneiden käyttäjien alettua rekisteröimään näytönohjaimia takuujärjestelmään.

NCPC on pyytänyt anteeksi tapahtunutta ja luvannut kaikille kortin ostaneille rahat takaisin ja tukkukauppa, josta liike oli kortit ostanut, on pyytänyt NCPC:tä palauttamaan lähetyksen kortit heille. Kyse on kuvien perusteella ainakin kymmenien GeForce RTX 3080 Ti -mallien erästä.

NCPC:n mukaan näytönohjaimet välittänyt tukkukauppa olisi väittänyt saaneensa haltuun lähetyksen näytönohjaimia laillisista lähteistä, mutta tarjosi niille vain yhden kuukauden takuuta. Sama takuuaika luvattiin myös asiakkaille ja normaali 1-3 vuoden takuu kierrettiin kertomalla pakettien olleen valmiiksi avattuja. Näytönohjaimia ostaneiden asiakkaiden mukaan niitä kuitenkin mainostettiin täysin uusina ja avaamattomina.

Toistaiseksi ei ole selvillä, mitä kautta tukkukauppa oli saanut näytönohjaimet haltuunsa. WCCFTech epäilee omiin lähteisiinsä perustuen, että ne olisivat tuotu Vietnamiin Kiinan kautta.

Lähteet: VideoCardz, WCCFTech, NotebookCheck

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S21 FE 5G

Testasimme Samsungin edulliseksi lippulaivaksi sijoittuvan Galaxy S21 FE -älypuhelimen.

io-techin uusimmassa artikkelissa mobiilitoimituksen testipenkkiin on päätynyt Samsungin tuore Galaxy S21 FE 5G, joka julkaistiin tammikuun alussa 779 euron lähtöhintaan. Laitteen sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on pohjamallissa 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa. Kamerajärjestelmä on paperilla vuoden 2020 Galaxy S20 FE:stä tuttu, eli optisesti vakautetun 12 megapikselin pääkameran parina on niin ikään optisesti vakautettu 8 megapikselin telekamera pääkameraan nähden kolminkertaisella zoomilla sekä 12 megapikselin ultralaajakulmakamera.

Galaxy S21 FE:tä odotettiin alun perin markkinoille jo vuoden 2021 jälkipuoliskolla, mutta julkistusta ei kuulunut ennen vuoden vaihdetta. Testiartikkelissa otammekin selvää, kuinka hyvää vastinetta hinnalleen Galaxy S21 -malliston lähes vuotta sisaruksiaan nuorempi uutukainen onkaan uuden sukupolven lippulaivojen jo kolkutellessa ovella.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S21 FE 5G

Huippukellottaja Luumi toi 3DMark Time Spy Extreme -maailmanennätyksen Suomeen

Luumilla on nyt hallussaan sekä viime lokakuussa ajettu Time Spy Extreme -ennätys GPU:den lukumäärästä riippumatta että nyt tuoreeltaan saavutettu yhden GPU:n ennätys.

Suomen mainetta huippuylikellottajien maana myös vuonna 2022 ylläpitävä Juhani Luumi on saavuttanut pitkän puristuksen päätteeksi vyölleen uuden huipputuloksen. Tällä kertaa miehen plakkariin napsahti maailmanennätys Time Spy Extreme -testissä yhdellä GPU:lla.

UL Benchmarksin 3DMark Time Spy Extreme -testin uusi maailmanennätys on 14619 pistettä. Tiukasta kilvasta kertoo paljon se, että ennätys on vaivaiset 10 pistettä kreikkalaisen OGS:n tulosta parempi eikä kolmossijalta löytyvä länsinaapuri Raufin tuloskaan ole kuin 37 pistettä takana. Luumin mukaan ennätysjahdissa ehti kulua yli puoli vuotta.

Uusi 3DMark-ennätys ajettiin EVGA:n GeForce RTX 3090 Kingpin -näytönohjaimella ja Intelin Xeon W-3175X -prosessorilla, jonka tukena oli yhteensä 96 Gt muistia. Prosessori oli testeissä ylikellotettu toimimaan kaikkien 28 ytimen osalta 5002 MHz:n kellotaajuudella ja muistit toimivat DDR4-3466-nopeudella 14-14-14-28 1T -asetuksin. Päätähti RTX 3090 oli ylikellotettu testissä grafiikkapiirin osalta 2790 MHz:n kellotaajuudelle muistien toimiessa 23,1 Gbps:n nopeudella.

Luumin komenttien mukaan kyse voi hyvinkin olla viimeisestä ennätyksestä GeForce RTX 3090 -näytönohjaimilla, sillä myöhemmin tämän kuun aikana markkinoille saadaan uudet, järeämmällä piirikonfiguraatiolla varustetut GeForce RTX 3090 Ti -näytönohjaimet.

Läheet: Juhani Luumi, 3DMark Hall of Fame, 3DMark Detailed Results