OnePlus parantaa päivityslupaustaan ensi vuonna julkaistaville laitteilleen

30.11.2022 - 11:00 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (6)

Parantuvan päivityslupauksen lisäksi OnePlus esitteli Lontoossa OxygenOS:n tuoreimman 13.1-päivityksen.

OnePlus on esitellyt Lontoossa uutta OxygenOS 13.1 -käyttöliittymäversiotaan ja samalla yritys on julkistanut tulevansa parantamaan puhelintensa päivityslupausta. Ensi vuodesta alkaen valikoidut OnePlus-puhelimet tulevat saamaan neljän vuoden suuret Android-päivitykset sekä viiden vuoden tietoturvakorjaukset.

Lontoossa esitelty OxygenOS 13.1 puolestaan on nimensä mukaisesti pienempi päivitys aiemmin tänä syksynä julkaistulle Android 13:n mukanaan tuovalle OxygenOS 13:lle. Se tuo valmistajan mukaan mukanaan laajasti parannuksia käyttökokemukseen sekä parannettuja yksityisyysominaisuuksia. Lisäksi mukana on kehittyneempi OnePlus Private Safe -toiminto, joka osaa sumentaa kuvankaappauksista automaattisesti yksityisiä tietoja. Muilta osin OxygenOS 13.1 jatkokehittää alkuperäistä 13-versiota tarjoten muun muassa edelleen Aquamorphic-nimeä kantavan ulkonäkösuunnittelun sekä mahdollisuuden asettaa Spotifyn ohjaimet suoraan always on -näyttöön.

OxygenOS 13.1:n jakelu alkaa globaalisti vuoden 2023 alkupuoliskolla.

Päivitys 2.12.2022: OnePlus on julkistanut aikataulun Android 13:n mukanaan tuovan OxygenOS 13:n päivityksille. Valmistajan 10 Pro -lippulaivamalli oli yksi ensimmäisistä Android 13 -päivityksen saaneista laitteista ja sittemmin päivitykset ovat käynnistyneet myös OnePlus 10T:lle, 9 Prolle, 9:lle, 8 Prolle, 8T:lle ja 8:lle. Joulukuun aikana OxygenOS 13:n tulevat saamaan Nord 2T sekä Nord CE 2 Lite ja ensi vuoden alkupuoliskon aikana myös Nord 2, Nord CE 2 sekä Nord CE.

Lähde: OnePlussan lehdistötiedote, OnePlus

Uusi artikkeli ja video: Testissä SteelSeries Arctis Nova 7 (+ Nova 3 & Nova 1)

Testasimme SteelSeriesin Pro-malleja edullisemmat Arctis Nova -malliston pelikuulokkeet.

Testasimme io-techin tuoreimmalla YouTube-videolla sekä kirjoitetussa artikkelissa SteelSeriesin uudet langattomat Arctis Nova 7 -pelikuulokkeet sekä USB-liitäntää käyttävät Arctis Nova 3:t ja 3,5 mm:n johdolle tietokoneeseen yhdistyvät Arctis Nova 1:t. Kuulokkeet jakavat keskenään monia yhteisiä ominaisuuksia, mistä syystä pääasiallisena testikohteena ovat Arctis Nova 7:t, mutta myös kaksi edullisempaa käsitellään arvioissa eroavaisuuksien osalta.

Kaikki uudet numeroidut Arctis Nova -mallit jakavat muotoilunsa aiemmin testissä käyneiden kalliimpien Arctis Nova Pro -mallien kanssa, mutta sijoittuvat edullisempaan hintaluokkaan karsittujen ominaisuuksiensa ja pykälän edullisempien materiaaliensa myötä. Arctis Nova 7:n suositushinta on 199,99 euroa, Arctis Nova 3:n 109,99 euroa ja Arctis Nova 1:n 69,99 euroa.

Lue artikkeli: Testissä SteelSeries Arctis Nova 7 (+ Nova 3 & Nova 1)

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Intel leikkasi Raptor Lake -työpöytäprosessoreista tehonkulutusta vähentävän DLVR-tekniikan

Digital Linear Voltage Regulator pienentäisi prosessorin kulutusta jopa 25 %, mutta vain kun kulutus on muutenkin pientä.

Asuksella nykyään emolevyjen BIOS-puolella työskentelevä ylikellotuslegenda Shamino on paljastanut mielenkiintoisen yksityiskohdan Intelin uusista Raptor Lake -prosessoreista. Matkalla valmiiksi tuotteeksi Intel päätti poistaa käytöstä tehonkulutusta pienentävän ominaisuuden.

Asuksen foorumeilla käyttäjä JohnAb kysyi Z790-emolevyiltä löytyvästä ”CPU DLVR Bypass Mode” -ominaisuudesta. Shaminon mukaan kyseinen optio ei todellisuudessa tee tällä hetkellä mitään, koska Intel päätti asettaa kaikki Raptor Laket pysyvästi DLVR Bypass -tilaan. Ominaisuus jäi kuitenkin BIOSiin tulevien sukupolvien varalta. On myös mahdollista, että ominaisuutta käytettäisiin vähävirtaisissa Raptor Lake -mobiiliprosessoreissa, joissa sen vaikutus olisi merkittävämpi.

DLVR eli Digital Linear Voltage Regulator on nimensä mukaisesti jännitteenhallintaan liittyvä ominaisuus. Intelin oli tarkoitus käyttää sitä emolevyn normaalin virransyötön rinnalla pienentämään prosessoreiden tehonkulutusta. Ominaisuus tosin olisi säästänyt kulutusta vain vähävirtaisissa tilanteissa, sillä Intelin patenttidiagrammien mukaan se pienentää prosessorin käyttöjännitettä maksimissaan noin 160 mV, mutta vain kun prosessoriin kulkee virtaa 40 ampeeria tai alle ja sen jälkeen jännitteen tiputus laskee nopeasti nollaan 70 ampeeriin mennessä. Patentin mukaan DLVR olisi vähentänyt virtaa 20 %:lla nollakulutuksella, joka nousee lineaarisesti 25 prosenttiin 40 ampeeriin asti, jonka jälkeen jännitteen tiputuksen tavoin myös tehonkulutussäästöt tippuvat nollaan 70 ampeeriin mennessä.

Päivitys:

HardwareLuxx-sivustolta tuttu Andreas Schilling on saanut Inteliltä lausunnon, jonka mukaan DLVR:n ei missään vaiheessa ollut tarkoitus tulla 13. sukupolven Core-prosessoreihin. Kyse on yhtiön mukaan tavasta kehittää ja testata joitain tuleviin sukupolviin suunniteltuja ominaisuuksia aiempien sukupolvien Engineering Sample -vaiheessa.

Lähde: HotHardware

Intelin Core i7-1370P kannettaviin kasvattaa ydinmäärää viime sukupolvesta (Raptor Lake)

Core i7-1370P tarjoaa 28 watin kulutuksella yhteensä 14 ydintä ja 20 säiettä, kun viime sukupolvessa jäätiin 12 ytimeen ja 16 säikeeseen.

Lukuisista vuodoista tuttu Benchleaks on löytänyt ensimmäisen tuloksen maltillisempien kannettavien Core i7-1370P -prosessorilla. Benchleaks on botti, joka skannaa eri lähteitä vielä julkaisemattomien tuotteiden varalta.

Core i7-1370P edustaa 28 wattisten prosessoreiden huippua Intelin Raptor Lake -sukupolvessa. Edeltävään Alder Lakeen verrattuna prosessori on saanut lisää P-ytimiä tarjoten nyt kuusi järeää P-ydintä ja kahdeksan energiatehokasta E-ydintä. Tuttuun tapaan P-ytimet tukevat Hyper-threading-SMT-teknologiaa ja E-ytimet eivät, eli yhteensä 14-ytimisellä prosessorilla on käytössään 20 samanaikaista säiettä.

Prosessorin peruskellotaajuus on ainakin dynobookin kannettavalla ajetun Geekbench-ajon mukaan 1,9 GHz, eli jopa 300 MHz matalampi kuin edeltävän 1270P:n. Toisaalta Boost-kellotaajuuksissa uusi 1370P menee ohi ja tarjoaa nyt 5 GHz:n maksimi Boost-kellotaajuuden.

Mielenkiintoisinta Geekbench-ajossa on kuitenkin välimuistit. Työpöytäpuolella Raptor Lake -arkkitehtuurin tiedetään kasvattavan L1i-, L2- ja L3-välimuisteja sekä kutistavan L1d-välimuistia Alder Lakeen verrattuna. Core i7-1270P ja i7-1370P -prosessoreiden välillä vastaavaa eroa ei kuitenkaan ole näkyvissä, vaan ainoastaan L3-välimuistin määrä on kasvanut hieman per ydin. On kuitenkin mahdollista, että kyse on vain julkaisemattoman prosessorin tietojen lukemisesta väärin.

Lähteet: Benchleaks @ Twitter, Geekbench

AMD lipsautti ROCm-päivityksessä Navi 32:n ja 33:n konfiguraatiot julki

Ilmoitetut konfiguraatiot eivät mene aivan yksiin huhujen kanssa, Navi 32:ssa kerrotaan olevan 60 ja Navi 33:ssa 32 Compute Unit -yksikköä.

AMD on jo julkistanut ensimmäisen RDNA 3 -arkkitehtuuriin perustuvan Navi 31 -grafiikkapiirin ja siihen perustuvat Radeon RX 7900 XT- ja XTX -näytönohjaimet. Jo entuudestaan tiedetään, että Navi 31 tulee saamaan seuraa vielä ainakin kahdesta muusta piiristä, Navi 32:sta ja Navi 33:sta.

AMD on nyt varmistanut GitHubin ROCm-päivityksessään sekä Navi 32:n että 33:n Compute Unit -määrät. Ilmeisesti performance.hpp-tiedosto pääsi linjoille liian aikaisin, sillä sittemmin se ja koko sen sisältänyt /blob/-kansio on poistettu GitHubista.

Nykytiedon valossa keskimmäinen RDNA 3 -piiri Navi 32 tulee sisältämään joistain aiemmista huhuista poiketen 60 Compute Unit -yksikköä eli 3840 streamprosessoria. Käytännössä piiri olisi siis hieman vajaat 2/3 Navi 31:stä. Navi 32:n odotetaan Navi 31:n tavoin perustuvan yhteen GCD-piiriin, jonka tukena olisi maltillisemmat neljä MCD-muistipiiriä, mikä tarkoittaisi 64 Mt:n Infinity Cache -välimuistia ja 256-bittistä muistiväylää.

Pahnan pohjimmainen Navi 33 sisältää puolestaan 32 Compute Unit -yksikköä eli 2048 streamprosessoria. Se ei tiettävästi tule myöskään käyttämään useamman sirun chiplet-rakennetta, vaan perinteisempää monoliittirakennetta. Navi 33 tuleekin näillä näkymin tarjoamaan mielenkiintoisen tilaisuuden verrata RDNA 2- ja RDNA 3 -arkkitehtuureita ainakin nimellisesti vastaavin konfiguraatioin.

Lähteet: VideoCardz, Kepler @ Twitter

DPVR julkaisee pelaajille suunnatut E4-virtuaalilasit

Seitsemän vuoden kokemuksella VR-laseja puuhaavan DPVR:n uutuuslasit vaativat kaverikseen PC:n eivätkä toimi itsenäisesti.

Pääasiassa ammattilaispuolelle VR-laseissaan aiemmin keskittynyt DPVR aikoo tehdä entreen pelaajien markkinoille näillä näppäimillä. Yhtiöllä on vyönsä alla seitsemän vuotta kokemusta VR-laseista.

DPVR E4 -virtuaalilasit on suunniteltu pelaajille ja ne poikkeavat alaa vallanneista itsenäisistä laseista vaatimalla kaverikseen tietokoneen. Yhtiön mukaan lasit ovat täysin SteamVR-yhteensopivat, eli ainakaan pelitarjonnasta ei tule olemaan pulaa. Pelaajien ei tarvitse myöskään pelätä taitojensa tippuvan lasien vuoksi, sillä mukana on ohjattava RGB LED-nauha.

E4-virtuaalilaseissa käytetään Sharpin 4K-resoluution LCD-paneelia, joka yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen ja tarjoaa 116 asteen näkökentän. Lasit tukevat täyttä 6DoF- eli Degrees of Freedom -seurantaa neljän kameransa avulla, eivätkä ne vaadi erillisiä majakoita. Mukana tulevista ohjaimista ei tällä haavaa juuri tietoa löydy, mutta ulkonäöltään ne muistuttavat huomattavasti HTC:n Vive Focus 3 -ohjaimia.

TechPowerUpin tietojen mukaan käytössä olisi HDMI-liitäntä, mutta verkkosivuilla mainitaan vaatimukseksi vähintään DisplayPort 1.3 -tuki. Listauksissa on mainittuna vaatimuksena vähintään GeForce GTX 1080 tai vastaava näytönohjain, 8 Gt muistia, Windows 10 tai uudempi sekä Core i5- tai Ryzen 5 -prosessori ilman mainintaa sukupolvesta. Käyttömukavuuden kannalta oleellista tietoa on 280 gramman paino (ilman johtoa) sekä sarana, jolla lasit voi nostaa pois silmiltä riisumatta niitä kokonaan.

DPVR E4 -virtuaalilasit ovat esillä 30.11.-2.12. pidettävillä VRdays-messuilla Rotterdamissa ja ne saapuvat ennakkotilattaviksi 30. marraskuuta. Lisäksi yhtiö pitää erillisen julkaisutilaisuuden jossain vaiheessa ensi kuuta, jolloin kerrotaan myös lasien kaikki tarkat tekniset ominaisuudet. VR-lasien suositushinta on 549 dollaria, mutta 2000 kiireisintä tilaajaa saavat omansa 499 dollarin early bird -hintaan, kunhan tilaus on sisällä tämän vuoden puolella. Laitteiden toimitukset aloitetaan 15. tammikuuta.

Lähteet: DPVR, TechPowerUp

Intelin Sapphire Rapids uudistaa Xeon W -työasemaprosessorit

Uusien W790-emolevyihin istuvien prosessoreiden kerrotaan tulevan saataville 12-56 ytimisinä Xeon W3-, W5-, W7- ja W9-malleina.

Kuluttajille suunnatut HEDT-alustat kuolivat käytännössä viime vuosikymmenen lopulla, kun AMD julkaisi TRX40-piirisarjan Threadripper 3000 -sarjalle ja Intel Cascade Lake -arkkitehtuurin 10. sukupolven Core X -mallit X299-piirisarjalle. Sittemmin kummaltakin on nähty segmentissä enää työasemakäyttöön tarkoitettuja Threadripper WS- ja Xeon W -prosessoreita.

Merkkejä HEDT:n paluusta ei ole ilmassa vieläkään, mutta kilpailu jatkuu työasemien puolella. AMD valmistelee tahollaan Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuvia Storm Peak Threadripper WX -prosessoreita, joiden Engineering Sample -versioita on nähty jo 96-ytimisissä maksimikonfiguraatioissaan. Intel puolestaan valmistelee jo aikaa sitten vuotaneissa roadmapeissakin nähtyjä, reippaasti aikataulustaan myöhässä olevia työasemaversioita Sapphire Rapids -arkkitehtuurista.

WCCFTechin käsiinsä saamien tietojen mukaan Intel tulee julkaisemaan Sapphire Rapids -työasemaprosessorit helmikuussa ja myyntiin niiden odotetaan saapuvan huhtikuussa. Tuekseen prosessorit tulevat saamaan W790-piirisarjaan eli Fishhawk Falls -alustaan perustuvia emolevyjä. Aiemmasta poiketen luvassa on sivuston mukaan Core-sarjan kaltaisesti W3-, W5-, W7- ja W9-prosessoreita, joiden ydinmäärät skaalautuvat kahdestatoista 56 ytimeen asti. WCCFTechin listauksen mukaan prosessoreiden TDP-arvot tulevat olemaan 220-350 wattia.

Twitteristä tuttu luottovuotaja momomo_us on puolestaan löytänyt kanadalaisen Aticin sivuilta jo ensimmäisen Supermicron W790-emolevyn, joka valottaa tulevan alustan ominaisuuksia. Listauksen mukaan X133SWA-TF-emolevyltä tulee löytymään LGA4677-kannan lisäksi muun muassa kuusi PCIe 4.0 x16 -liitäntää sekä kaksi 10 gigabitin verkkoliitäntää. Hintalappuna emolevyllä on ainakin tässä vaiheessa ”käteishintana” 1240 ja normaalina 1302 Kanadan dollaria, eli noin 890 tai 933 euroa.

Lähteet: WCCFTech, momomo_us @ Twitter, Atic

Video: Testissä Apple Watch Ultra -älykello

28.11.2022 - 15:17 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (1)

Videolla arvostelemme Applen 1009 euron hintaisen Watch Ultra -älykellon.

Apple laajensi kellomallistoaan iPhone 14 -julkistusten yhteydessä uudella Watch Ultra -huippumallilla, jonka suositushinta on peräti 1009 euroa. Tuoreimmalla YouTube-videolla tutustumme kyseiseen kelloon aiemmin sivustolla julkaistun kirjoitetun artikkelin pohjalta.

Apple Watch Ultra tarjoaa titaanisen rakenteen, safiirilasisen näytön suojan ja yleisesti perusmalleja kestävämmän rakenteen MIL-STD-H810 -sertifikaatilla. Ultra-malli tuo mukanaan myös parannetun vedenkestävyyden ja tuen sukeltamiselle 40 metrin syvyyteen saakka.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Live: io-techin Tekniikkapodcast (47/2022)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 25. marraskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Endorfy julkaisi uudet Regnum 400 -sarjan Air- ja ARGB-kotelot

Vaikka koteloita on nimellisesti kaksi, on niiden ainoat erot mukana tulevien tuuletinten valaistuksessa: Airissa ei ole valoja, ARGB:ssä on ohjattava RGB-valaistus.

SilentiumPC:nä ja SPC Gearina aiemmin tunnettu Cooling vaihtoi tuotteittensa brändin syksyllä Endorfyksi. Nyt yhtiö on julkaissut myös ensimmäiset kotelonsa uuden brändin alla.

Endorfyn uudet kotelot tottelevat nimiä Regnum 400 Air ja Regnum 400 ARGB. Käytännössä kyse on kuitenkin yhdestä ja samasta kotelomallista, joiden ainut ero on mukana tulevissa tuulettimissa. Air-mallissa on edessä kolme ja takana yksi Stratus 120 PWM -tuuletinta, kun ARGB-mallissa on samasta tuulettimesta RGB-valaistut versiot. Uudet Regnum 400 -mallit vaikuttaisivat perustuvan hyvin läheisesti SilentiumPC:n Regnum RG6V Evo -malleihin – havaittavissa olevia eroja ovat lähinnä kattopaneelin suuremmat ilmanottoaukot sekä etupaneelin liitäntöjen ja painikkeiden muuttunut sijainti.

Endorfy Regnum 400 Airin ja ARGB:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 472 x 220 x 442 mm (K x L x S)
  • Etupaneelin liitännät: 2 x USB-A, 3,5 mm kuuloke- ja mikrofoniliittimet
  • Emolevytuki: mini-ITX, mATX, ATX
  • Levypaikat: 2 x 2,5” / 3,5” + 2 x 2,5”
  • Laajennuskorttipaikat: 7
  • Näytönohjaimen maksimipituus: 370 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 162 mm
  • Virtalähdepaikka: ATX (max. 296 mm)
  • Tuuletinpaikat: Yhteensä 8, mukana 4 x Stratus 120 PWM (ARGB)
  • Jäähdytinpaikat: Edessä max 360 mm, katossa max 280 mm, takana 120 mm

Regnum 400 -kotelot tulevat saataville välittömästi. ARGB-version suositushinta on Euroopassa 96 ja Air-version 85 euroa.

Lähde: Endorfy (Air), (ARGB)