Noctua julkaisi päivitetyn NH-D15 G2 -prosessorijäähdyttimensä

Noctuan suosittu NH-D15-prosessorijäähdytin on päivitetty uuteen versioon G2, jonka mukana tulee myös uudistetut NF-A14x25r G2 -tuulettimet. Jäähdyttimen suositushinta on noussut 150 euroon.

PC-ilmajäähdytyksen edelläkävijänä tunnettu Noctua on julkaissut jo kymmenen vuoden ikään ehtineestä NH-D15-prosessorijäähdyttimestään toisen sukupolven G2-version, jota esiteltiin Computex-messuilla alkukesästä. Myös jäähdyttimen 140 millimetrin tuulettimia on päivitetty tuoreempaan NF-A14x25r G2 -versioon, joka yltää 1500 kierroksen minuuttinopeuteen.

NH-D15 G2, jota Noctuan mukaan on kehitetty vuosia niin ylä- kuin alamäkienkin kera, on edeltäjänsä tavoin järeä kaksoistornijäähdytin kahdella 140 mm:n tuulettimella, mutta lämpöputkia on tällä kertaa jopa kahdeksan kappaletta aiemman kuuden sijaan. Myös jäähdytyspinta-alaa kerrotaan olevan 20 prosenttia enemmän edeltäjämalliin verrattuna. NH-D15 G2:n mukana toimitetaan valmistajan oma NT-H2-lämpötahna sekä Torx-mallinen NM-ST1-ruuvimeisseli jäähdyttimen SecuFirm2+-kiinnikkeiden asennusta varten.

Lisämausteena uusi NH-D15 G2 saapuu kolmena eri varianttina, jotka ovat perusmalli, HBC (high base convexity) ja LBC (low base convexity). Mallit eroavat hieman toisistaan prosessorin päälle asettuvan kontaktilevyn osalta. Perusmallia Noctua suosittelee useimpiin kokoonpanoihin sekä AMD:n että Intelin leiriin, mutta HBC-malli on tarkoitettu erityisesti LGA1700-kantaan Intelin prosessoreille, joiden lämmönlevittäjä ei kannan rakenteen vuoksi ole täysin tasainen. Vastaavasti LBC-mallia Noctua suosittelee AM5-kantaan sekä muihin kantoihin, joissa prosessorin lämmönlevittäjä pysyy tasaisena.

NH-D15 G2 on heti saatavilla 150 euron suositushintaan Noctuan Amazon-verkkokaupoista. NF-A14x25r G2 -tuuletin on saatavilla myös erikseen sekä yhden että kahden kappaleen pakkauksissa suositushinnoin 40 ja 80 euroa. Lisäksi Noctua on syyskuussa tuomassa myyntiin perinteisellä neliön muotoisella kehyksellä varustettua NF-A14x25 G2 -tuuletinta nestejäähdyttimiin ja koteloihin.

Lähde: Noctua

Uusi artikkeli: Testissä Sony Xperia 1 VI

Testasimme Sonyn 1400 euron hintaisen Xperia 1 VI -lippulaivaälypuhelimen, joka tarjoaa edelleen 3,5 mm:n kuulokeliitännän ja microSD-korttipaikan.

Sonyn Xperia-malliston älypuhelimet ovat jo pidemmän aikaa erottuneet markkinoiden massasta tarjoamalla useimmista kilpailijoista poiketen lippulaivaluokassakin 3,5 mm:n kuulokeliitännän ja microSD-korttipaikan. Lisäksi valmistajan vanhemmat lippulaivat ovat tarjonneet varsin korkean 21:9-kuvasuhteen näytön. Sonyn huippumallit eivät kuitenkaan ole io-techin testeissä yltäneet jättimenestykseen lapsustensa, kuten lyhyen päivitystukensa, vuoksi.

Tänä vuonna  Xperia 1 VI -lippulaiva tuo mukanaan muutoksia, joista kuluttajalle näkyvin on näytön kuvasuhteen levennys pykälän perinteisempään 19,5:9:ään, mutta sen lisäksi myös päivitystukea on parannettu 3 suureen Android-päivitykseen ja 4 vuoden tietoturvakorjauksiin. 1400 euron hintainen huippumalli saapui myös io-techin testipenkkiin ja uudessa testiartikkelissa tutustumme laitteeseen reilun parin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Sony Xperia 1 VI

Intelin Arrow Lake -työpöytäalustasta vuoti teknisiä tietoja

Kuten jo ennakkoon osattiin odottaa, Arrow Lake-S jättää jäähyväiset DDR4-muisteille ja tukee yksinomaan DDR5-muisteja.

Intel valmistelee tänä vuonna julkaistaviksi vielä sekä Lunar Lake -prosessoreita kannettaviin että Arrow Lake-S -prosessoreita työpöydälle. Nyt nettiin on vuotanut uusia tietoja Arrow Lake -alustasta.

ChipHellin foorumeilla on julkaistu kuva, joka on ilmeisesti napattu talteen jostain Inteli pitämästä lehdistötilaisuudesta. Kuvassa näkyy seinälle heijastetussa diassa LGA 1851 -kanta Arrow Lake-S -prosessoreineen sekä sen pariksi kuuluva 800-sarjan piirisarja.

Kuten ennakkoon osattiinkin jo odottaa, Arrow Lake-S -prosessori tulee tukemaan yksinomaan DDR5-muisteja, kun nykyiset prosessorit tukevat sen ohella myös vanhempia DDR4-muisteja. PCI Express -linjojen määrää on kasvatettu siten, että nyt prosessorilta on suoraan 16 PCIe Gen 5 -linjaa näytönohjaimelle ja neljä SSD-asemalle, jonka lisäksi mukaan mahtui vielä neljä PCIe Gen 4 -linjaa hitaammalle SSD:lle sekä 8-kanavainen DMI 4.0 -linja piirisarjalle, mikä vastaa nopeudeltaan PCIe Gen 4 x8:ia.

Arrow Lake-S on varustettu integroidulla Battlemage-LPG-grafiikkaohjaimella, jonka tarkat tiedot ei ole tällä haavaa tiedossa. Se kuitenkin tiedetään, että prosessorilta saadaan kuvaa ulos eDP 1.4b:llä, kahdella Thunderbolt 4 -liitännällä sekä HDMI 2.1- ja DisplayPort 2.1 -liitännöillä.

Diassa on esitelty vain geneerinen 800-sarjan piirisarja, joten mallikohtaisia eroja ominaisuuksissa tulee varmasti olemaan esimerkiksi PCIe-linjojen määrän suhteen. Oli linjoja miten monta hyvänsä, ne tukevat PCIe Gen 4 -nopeuksia. Wi-Fi 7 -tuki onnistuu PCIe-väylän yli, kun Wi-Fi 6E onnistuu yhtiön omalla CNVi-väylällä. Emolevyvalmistaja on kuitenkin se taho, joka päättää mitä versiota Wi-Fistä mikäkin emolevy tukee. Langalliset verkkoyhteydet onnistuvat maksimissaan 2,5 Gbps:n nopeudella, mutta myös 1 Gbps tasolle rajoitettuja malleja voi tulla. USB3-liitäntöjä piirisarja tukee 5, 10 ja 20 gigabitin nopeudella ja liitäntöjen määrä riippuu tarkasta piirisarjasta. Myös SATA 3.0 -väylät ovat edelleen tuettuina.

Lähde: HXL @ X, ChipHell

Osallistu EHA lukijapalkintojen 2024 äänestykseen – voita pelinäyttö!

Lukijaäänestys selvittää suomalaisten mieltymyksiä tekniikkaan liittyen ja mitkä valmistajat ovat lukijoidemme suosiossa verrattuna muuhun Eurooppaan.

io-tech on Pohjoismaiden edustaja Euroopan laitteistoyhdistyksessä (EHA, European Hardware Association), joka koostuu yhdeksästä eurooppalaisesta suuresta riippumattomasta teknologiauutis- ja arvostelusivustosta. EHA valitsee ja palkitsee parhaat kuluneen vuoden aikana julkaistut tekniikkatuotteet sekä toteuttaa kattavan lukijatutkimuksen eurooppalaisten suhtautumisesta ja kulutustottumuksista tekniikkaan liittyen.

”Readers from across Europe will be telling all of the EHA Member Publications which brands they love the most”

Nyt vuorossa on EHA:n vuoden 2024 lukijapalkinnot, jossa selvitetään eurooppalaisten ja suomalaisten kuluttajien mielestä parhaat valmistajat eri tuotekategorioissa. Palkinnot jaetaan äänestyksen perusteella suosituimmille valmistajille Gamescom-messujen yhteydessä 20. elokuuta Marriot-hotellissa Kölnissä järjestettävässä palkintogaalassa.

Kyselyyn voi osallistua 16. heinäkuuta asti ja osallistuneiden kesken arvotaan voittaja, joka saa palkinnoksi MSI:n MPG 321URX QD-OLED-pelinäytön, joka on varustettu 32-tuumaisella 4k-resoluution paneelilla, jonka virkistystaajuus on 240 hertsiä.. Voittaja julkaistaan heinäkuun lopulla ja osallistumiseen kysyttävää sähköpostiosoitetta ei käytetä muuhun tarkoitukseen kuin voittajan tavoittamiseen.

Osallistu lukijapalkintojen äänestykseen

Huom! Kaikkiin kohtiin ei tarvitse vastata, jos kyseisestä tuotekategoriasta ei ole kokemusta tai mielipidettä.

Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan!

Samsung julkaisi älypuhelinkameroihin kolme uutta Isocell-sensoria

Kuvanlaadussa uudet tele- ja laajakulmakameroihin suunnatut sensorit kurottelevat Samsungin mukaan älypuhelinten pääkameroiden tasolle, kuten esimerkiksi 200 megapikselin HP9-telekamerasensori.

Korealainen Samsung on julkaissut älypuhelinten Isocell-kamerasensoreihinsa kolme uutuutta, jotka ovat HP9, GNJ ja JN5. Valmistaja mainostaa uusien sensorien kaventavan kuilua puhelinten pää- ja rinnakkaiskameroiden välillä, sillä useimmiten juuri pääkamerat varastavat show’n kuvanlaadussa.

Parrasvaloissa on 1/1,4-tuumainen telekamerasensori HP9 peräti 200 megapikselin tarkkuudella ja 0,56 mikrometrin pikselikoolla. Sen mikrolinssi taittaa valoa entistä tehokkaammin sensorin RGB-värisuodatinta kohti tehostaen valonkeräysominaisuuksia ja pimeäkuvausta. Edeltäjäänsä verrattuna HP9:lle luvataan 12 prosenttia parempaa valoherkkyyttä ja 10 % tehokkaampaa automaattitarkennusta. Sensori tukee myös kaksinkertaista ja nelinkertaista zoomaustoimintoa, joka kasvaa jopa 12-kertaiseksi yhdistettynä kolminkertaisen zoomin telekameralinssiin.

GNJ on puolestaan 1/1,57-tuumainen kaksoispikselisensori 50 megapikselin tarkkuudella ja 1 μm:n kuvapistekoolla. Jokaisessa kuvapisteessä on kaksi fotodiodia, jotka nopeuttavat automaattitarkennusta. GNJ:ssä on myös ei-toivottuja heijastuksia estävä ARL-kerros (anti-refractive layer) ja aiempaa pienempi tehonkulutus.

Niin ikään 50 megapikselin JN5 on 1/2,76-tuumainen sensori 0,64 μm:n pikselikoolla, joka Samsungin mukaan soveltuu HP9:n tavoin erityisen hyvin alhaisen valaistuksen olosuhteisiin kohinaa vähentävällä teknologiallaan. Parannuksia on tehty myös automaattitarkennukseen Super QPD -teknologialla (super quad phase detection) ja HDR:ään DSG-teknologialla (dual slope gain). Samsung kertoo JN5:n soveltuvan kautta linjan puhelinten pää-, laajakulma, ultralaajakulma, etu- ja telekameroihin.

Uutuussensoreista ainakin HP9 on jo nähty esimerkiksi Vivon uudessa X100 Ultra -lippulaivapuhelimen telekamerassa.

Lähde: Samsung

Intelin Lunar Lake -prosessorit testivuodoissa

Testivuotojen mukaan Intelin tulevat Lunar Lake saattaa jäädä Zen 5:n alakynteen prosessorisuorituskyvyssä, mutta GPU-suorituskyky haastaa Strix Pointin vakuuttavasti.

Intel julkisti uuden Lunar Lake -arkkitehtuurin vähävirtaisiin kannettaviin Computex-messuilla. Viimeisimpien huhujen mukaan prosessoria odoteltaisiin markkinoille vasta syyskuussa, mutta sitä odotellessa on hyvää aikaa tutustua vuotaneisiin testeihin.

Lunar Lake -prosessorit tullaan tuntemaan markkinoilla Core Ultra 200V -sarjana ja uutisoimmekin aiemmin nettiin vuotaneesta, koko malliston sisältävästä listauksesta. Nyt vuotaneet testit kattavat sekä prosessori- että GPU-suorituskykyä mittaavia tuloksia ja osa niistä on julkaistu saman lähteen toimesta, kuin aiempi mallistovuotokin. Tuloksia tulkitessa on syytä muistaa, ettei julkaisemattomilla tuotteilla ajetut testit välttämättä vastaa lopullista tuotetta.

Geekbench 6.3.0 -testien mukaan Intelin tuleva Core Ultra 7 268V tulee nettoamaan Geekbenchissä yhdellä ytimellä noin 2710-2740 pistettä, kun kaikilla kahdeksalla ytimellä niitä pitäisi ropista noin 9900-10050. Core Ultra 200V -malliston toiseksi nopein prosessori ei ensitestien mukaan pärjäisi suorituskyvyssä AMD:n Ryzen AI 9 365:lle, mutta toisaalta vuototulokset on voitu hyvinkin ajaa eri TDP:llä. VideoCardz listaa taulukossaan kummankin maksimi-TDP:n.

Malliston vuotanut Jaykihn on puolestaan julkaissut tuloksia tarkemmin määrittelemättömällä Lunar Lake 16 Gt -kokoonpanolla 17 ja 30 watin TDP:llä. Löydät tarkat tulokset yllä olevasta kuvasta, mutta VideoCardz on kätevästi poiminut Ryzen AI 300 ES- ja HX 370 -tulokset Time Spy -verrokeiksi. Taulukon mukaan Ryzen AI 300 ES:llä 15 watin TDP:llä ajettu tulos on käytännössä tasoissa 17 watin Lunar Laken kanssa, eikä Ryzen AI HX 370 pääse 54 watin TDP:stä huolimatta karkuun 30 watin Lunar Lakelta.

Lähteet: VideoCardz (1), (2)

NVIDIA julkaisi GeForce 556.12 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureissa on mukana tuki The First Descendants -pelille ja PayDay 3:n uudelle DLSS 3 -päivitykselle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 556.12 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Voit tutustua ajureihin lähemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa sekä ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

GeForce 556.12 -ajureiden uudet ominaisuudet ja pelioptimoinnit:

 • Game Ready -leima The First Descendantille (DLSS 3.5)
 • Tuki PayDay 3:n DLSS 3 -päivitykselle

Korjatut bugit:

 • The Last of Usin Out of Memory -virhe 555.xx -ajureilla
 • Halo Infiniten kaatuilu latausruutuun 555.99 -ajureilla
 • Valorantin väärär pelin sisäiset viivestatistiikat 555.xx -ajureilla

Tiedossa olevat ongelmat:

 • NVENC ei huomioi laatu- tai bittivirta-asetuksia 10-bittisessä enkoodaamisessa
 • GeForce Experiencen Performance Monitoring -overlayn prosessoritiedot saattavat lakata päivittymästä

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Intel julkaisi uudet ajurit Arc- ja Xe -näytönohjaimille (5593)

Ajureissa on mukana tuki Final Fantasy XIV: Dawntrailille sekä The First Descendantille.

Intel on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. Intel Graphics Driver 31.0.101.5593 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön Arc-näytönohjaimia sekä Xe-arkkitehtuureihin perustuvia integroituja grafiikkaohjaimia. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Intel Graphics Driver 31.0.101.5590 -ajureiden uudet ominaisuudet ja pelioptimoinnit:

 • Tuki Final Fantasy XIV: Dawntrailille
 • Tuki The First Descendantille

Tiedossa olevat ongelmat:

 • Arc A -sarjan näytönohjaimilla
  • No Man’s Sky saattaa kaatua Alt+tab-tehtävänvaihdon yhteydessä (Vulkan)
  • Enshroudedin kaatuilu pelin aikana (Vulkan)
  • Doom Eternalissa esiintyvät hetkelliset vilkkuvat graffikan korruptoitumiset (Vulkan)
  • Topaz Video AI:ssa voi esiintyä virheitä joillain videonparannustekniikoilla
 • Core Ultra -prosessoreiden integroidulla Arc-grafiikkaohjaimella
  • Uncharted: Legacy of Thieves Collection saattaa kaatua ladatessa (DX12)
  • PugetBench Extended Preset Benchmarkissa osa Adobe Premiere Pro -testeistä saattaa jäädä kesken
  • Topaz Video AI:ssa saattaa esiintyä virheitä joillain videonparannusmalleilla
  • Procyon AI saattaa kaatua float32-tarkkuutta käyttävän testin aikana ja antaa virheitä videon renderöinnissä tietyillä kuvanparannusominaisuuksilla
  • Pelin käynnistys Endurance Gaming päällä voi jättää VSync-ominaisuuden päälle, jos Endurance Gaming kytketään pois kesken pelin
 • 12. – 14. sukupolven Core-prosessoreiden Xe-grafiikkaohjaimella
  • Dragon Quest X Online saattaa kaatua kesken pelin (DX9)

Lataa Intelin ajurit täältä

AMD julkaisi AMD Software 24.6.1 -ajurit

Ajurit tuovat tuen Radeon Anti-Lag 2 -ominaisuudelle CS2:ssa, pelituen The First Descendantille ja Once Humanille sekä lupaavat kaiken päälle parantaa AI-suorituskykyä kaikilla RDNA-näytönohjaimilla.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. AMD Software Adrenalin Edition 24.6.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Voit tutustua ajureihin tarkemmin niiden julkaisutiedotteessa.

AMD Software 24.61 -ajureiden uudet ominaisuudet ja optimoinnit:

 • Tuki The First Descendantille
 • Tuki Once Humanille
 • Tuki Windows 11 24H2:lle
 • HYPR-Tuneen lisätyt pelit
  • Like a Dragon 8: Infinite Wealth
  • Overwatch 2
  • The First Descendant
  • F1 24
  • Outpost: Infinity Siege
 • Radeon Anti-Lag 2 -tuki Counter-Strike 2 -peliin
 • AI on Radeon
  • Tuki 4-bittisen kvantisoinnille kaikille RDNA-näytönohjaimille ja integroiduille RDNA3-grafiikkaohjaimille parantaa suorituskykyä ja pienentää muistitarvetta suurten kielimallien prosessoinnissa
  • Technology Preview PyTorch-käyttäjille ROCm-tuesta Windows Subsystem for Linuxille (WSL 2)
 • Agility SDK
  • Tuki DirectX 12 Work Graphs 1.0 -rajapinnalle
  • Tuki GPU Upload Heaps -ominaisuudelle
  • Tuki Shader Model 6.8:lle
  • Tuki R9B9G9E5-tarkkuudelle (Render Target & UAV)

Korjatut bugit:

 • Fallout 3:n ja Fallout New Vegasin käynnistymisongelmat
 • Helldivers 2:n tai ajureiden ei pitäisi enää kaatuilla ainakaan yhtä paljoa
 • Performance Metrics -overlay ei välttämättä toimi Helldivers 2:ssa koko aikaa
 • Järjestelmän jäätymiset tai heikko FPS hybridi-GPU-kannettavissa tiettyjen FreeSync-näyttöjen kanssa

Tiedossa olevat bugit:

 • Virtual Super Resolution ja/tai Display Color Enhancements saattavat kytkeytyä pois päältä ajureiden päivityksessä (korjaus 24.7.1)
 • Grafiikan korruptoitumista Dying Light 2 Stay Human: Reloaded Editionissa Radeon Boost käytössä
 • Ajureiden Record & Streaming -ominaisuuden käyttö HDR päällä voi aiheuttaa grafiikan korruptoitumista Ghost of Tsushima Director’s Cutissa
 • Mustia artifakteja skaalatuissa 3D-malleissa Origin- ja OriginPro-sovelluksissa (korjaus 24.7.1)
 • Ääni ja video saattavat mennä epätahtiin pakattaessa videota AV1-koodekilla (korjaus tulossa vuoden kolmannella neljänneksellä)

Lataa AMD:n ajurit täältä

Logitech julkaisi matalaprofiilisen ja langattoman G515 Lightspeed TKL -pelinäppäimistön

Logitechin uusi tenkeyless-mallinen langaton pelinäppäimistö mukailee valmistajan suositun G915-malliston ulkoasua.

PC-tarvikkeista tunnettu Logitech on julkaissut Logitech G -pelituotteidensa joukkoon uuden matalaprofiilisen ja langattoman G515 Lightspeed TKL -pelinäppäimistön, jossa ei nimensä mukaisesti ole lainkaan oikean reunan numeronäppäimiä pöytätilan säästämiseksi. Ulkoasultaan G515 Lightspeed TKL muistuttaa melkoisesti Logitechin joitain vuosia vanhempia G915-näppäimistöjä, mutta nyt mukana on valmistajan sittemmin esittelemiä ominaisuuksia, kuten näppäinkomentojen monipuoliseen mukauttamiseen tarkoitettu Keycontrol, joka lanseerattiin keväällä G Pro X 60 Lightspeed -näppäimistön ohella.

Vain 22 millimetrin korkuinen G515 Lightspeed TKL on saatavilla sekä lineaarisilla että tuntopisteellisillä, valmiiksi voidelluilla kytkimillä ja siinä on PBT-muoviset näppäinhatut. Akunkestoa näppäimistölle lupaillaan 36 tuntia, mutta Logitech ei täsmennä, voivatko RGB-valot olla tällöin päällä ja päästäänkö tulokseen Lightspeed- vai Bluetooth-yhteydellä. Näppäimistön mukana toimitettavaan Lightspeed-vastaanottimeen voi USB-liitäntöjen säästämiseksi yhdistää myös toisen Lightspeed-yhteensopivan laitteen, kuten pelihiiren.

Mustana ja valkoisena valittavissa oleva G515 Lightspeed TKL on heti saatavilla ja sen suositushinta Logitech G -verkkokaupassa on 150 euroa. Myöhemmin saataville tulevan langallisen version suositushinta on 110 euroa.

Lähde: Lehdistötiedote, Tuotesivut