Samsung julkisti odotetusti Galaxy Note20- ja Note20 Ultra -älypuhelimet

Samsungin uusi Note20-lippulaivapuhelin tulee viime vuoden tapaan saataville kahdessa eri koossa.

Samsung on tänään odotetusti julkistanut ensimmäistä kertaa koskaan digitaalisesti järjestetyssä Galaxy Unpacked -tilaisuudessaan uudet Note20-mallisarjan älypuhelimensa. Viime vuoden tavoin mallisto koostuu jälleen kahdesta erikokoisesta mallista – 6,7-tuumaisella 20:9-kuvasuhteen näytöllä varustetusta Note20:stä ja 6,9-tuumaisesta Note20 Ultrasta, jonka näytön kuvasuhde on pienempää mallia leveämpi ja varsin omintakeinen 19,3:9.

Muotoilussakin näyttöjen eroavat kuvasuhteet näkyvät Note20:n ollessa silmämäärisesti ohuemman ja yleiseltä muotoilultaan pyöristetymmän näköinen. Mallien näytöt eroavat pelkän koon lisäksi myös resoluution, virkistystaajuuden ja kaarevuuden suhteen. Note20:n tasainen näyttö on varustettu Full HD+ -resoluutiolla ja nykypäivän huippumalliksi hieman yllättäen vain 60 hertsin virkistystaajuudella, kun taas kalliimman Note20 Ultran näyttö on resoluutioltaan WQHD+, virkistystaajuudeltaan korkeampi 120 hertsiä ja muotoilultaan kaareva.

Note20-mallit eroavat myös materiaaleiltaan. Molempien puhelinten runko on metallia, mutta ainoastaan Note20 Ultra käyttää takakuoressaan uusimman sukupolven Gorilla Glass 7 -lasia. Edullisemman Note20:n takakuori on muun muassa Galaxy S10 Litestä tuttua Glasticia, eli ulkonäöltään lasia muistuttavaa muovia. Muilta osin takakuoren muotoilultaan Note20-mallien keskinäiset erot mukailevat etupuolta pienemmän mallin ollessa pykälän pyöristetymmän näköinen. Kamerakehykset molemmissa malleissa ovat Galaxy S20-sarjasta tutun suurikokoiset.

Kamerajärjestelmät itsessäänkin mukailevat Note20-malleissa Galaxy S20-sarjan ratkaisuja. Note20 Ultra on varustettu S20 Ultrasta tutulla 108 megapikselin pääkameralla ja 12 megapikselin ultralaajakulmakameralla, mutta telekamera on vaihdettu 12 megapikselin sensoriin suhteellisen suuren 5x zoomin tarjoavalla periskooppioptiikalla. Note20:n kamerajärjestelmä puolestaan muistuttaa S20 ja S20+ malleja tarjoten 12 megapikselin pääkameran, 64 megapikselin telekameran 3x Hybrid Zoomilla ja 12 megapikselin ultralaajakulmakameran.

Järjestelmäpiirinä molempien uutuusmallien sisällä sykkii Suomen markkinoilla Samsungin Galaxy S20 -sarjastakin tuttu Exynos 990,  joka tuo mukanaan tuen myös 5G-verkoille. Note20-perusmallissa järjestelmäpiirin parina on 8 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Suuremmassa Ultra-mallissa RAM-muistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa mallin mukaan joko 256 tai 512 gigatavua. Järjestelmäpiirille virtaa syöttää perusmallissa 4300:n ja Ultrassa 4500 mAh:n akku. Molemmat puhelimet tukevat 25 watin pikalatausta ja 15 watin langatonta pikalatausta.

Galaxy Note20 Ultran perusmallista erottavana ominaisuutena puhelimesta löytyy tuki myös UWB:lle, eli Ultra-Wideband -teknologialle, joka mahdollistaa Nearby Share -toiminnon toisten UWB:tä tukevien Galaxy-laitteiden välillä. Käytännössä ominaisuus mahdollistaa tiedostojen siirron nopeasti puhelinten välillä hieman Applen AirPlaysta tuttuun tapaan. Tulevaisuudessa UWB-teknologiaa on Samsungin mukaan mahdollista käyttää myös esimerkiksi älylukkojen avaamiseen.

Galaxy Note20:n tekniset ominaisuudet:

 • Fyysiset mitat: 75,2 x 161,6 x 8,3 mm
 • Paino: 192 grammaa
 • Rakenne: metallirunko, ”glastic”-muovinen takakuori
 • 6,7” Full HD+ Dynamic AMOLED -näyttö, 20:9, 60 Hz, tasainen, 1050 nit
 • Exynos 990 -järjestelmäpiiri
 • 8 Gt LPDDR5-RAM-muistia
 • 256 Gt tallennustilaa
 • Wi-Fi 6, 5G Sub 6 GHz
 • Kolmoistakakamera:
  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,8 um pikselikoko), f1.8, OIS
  • 64 megapikselin telekamera (0,8 um pikselikoko, Hybrid 3x zoom), f2.0
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,4 um pikselikoko), f2.2
 • 10 megapikselin etukamera (1,22 um pikselikoko), f2.2
 • IP68-sertifikaatti, 3 mikrofonia, stereokaiuttimet
 • 4300 mAh:n akku, 25 watin pikalataus, 15 watin langaton lataus, 4,5 watin käänteinen langaton lataus
 • Android 10

Galaxy Note20 Ultran tekniset ominaisuudet:

 • Fyysiset mitat: 77,2 x 164,8 x 8,1 mm
 • Paino: 208 grammaa
 • Rakenne: metallirunko, lasinen takakuori
 • 6,9” WQHD+ Dynamic AMOLED 2X -näyttö, 19,3:9, 120 Hz, laidoiltaan kaareva, 1500 nit
 • Exynos 990 -järjestelmäpiiri
 • 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
 • 256 tai 512 Gt tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka
 • Wi-Fi 6, 5G Sub 6 GHz
 • Kolmoistakakamera:
  • 108 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko), f1.8, OIS
  • 12 megapikselin telekamera (1 um pikselikoko, optinen 5x zoom), f3.0, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,4 um pikselikoko), f2.2
 • 10 megapikselin etukamera (1,22 um pikselikoko), f2.2
 • IP68-sertifikaatti, 3 mikrofonia, stereokaiuttimet
 • 4500 mAh:n akku, 25 watin pikalataus, 15 watin langaton lataus, 4,5 watin käänteinen langaton lataus
 • Android 10

Samsung Galaxy Note20-mallien ennakkomyynti alkaa Suomessa välittömästi ja kauppoihin puhelimet saapuvat 21. elokuuta. Note20 tulee saataville 256 gigatavun tallennustilalla varustettuna 1099 euron suositushintaan kolmena värivaihtoehtona – Mystic Bronze, Mystic Grey ja Mystic Green. Note20 Ultra tulee saataville kahdella erikokoisella tallennustilalla. 256 gigatavun tallennustilalla varustetun mallin suositushinta on 1349 euroa ja se tulee saataville kahtena värivaihtoehtona – Mystic Bronze ja Mystic Black. 1449 euron suositushinnalla varustettu 512 gigatavun malli tulee saataville vain rajoitettuna erikoiseränä Mystic Bronze -värissä.

io-techin videoensituntumat laitteista voi katsoa täältä.

Lähde: Samsungin lehdistötiedote

Tachyumin universaali Prodigy-prosessori läpäisi x86-, ARM- ja RISC-V-emulaatiotestit

Tachyumin mukaan sen Prodigy kykenee suorittamaan ainakin ARM- ja RISC-V-koodia nopeammin kuin nykyiset natiivit prosessorit.

Tachyum on ainakin toistaiseksi monille täysin tuntematon nimi. Mikäli yhtiön tavoitteet toteutuvat, se tulee kuitenkin muuttumaan ensi vuonna Prodigy-prosessoreiden myötä.

Tachyum Prodigy on yhtiön omaan käskykanta-arkkitehtuuriin perustuva prosessori, jonka luvataan olevan niin sanotusti ”universaali prosessori” siinä mielessä, että se kykenee suorittamaan natiivien sovellusten lisäksi ainakin x86-, ARM- ja RISC-V-sovelluksia. Yhtiön tuoreen lehdistötiedotteen mukaan sen läpäisseen onnistuneesta ohjelmistopohjaisen emulaation kaikilla kolmella käskykannalla (ISA, Instruction Set Architecture).

Tachyumin tavoite on luonnollisesti saada yritykset ajamaan sen prosessoreille natiivia koodia, mutta siirtymävaiheessa muiden käskykanta-arkkitehtuurien tuki on ensiarvoisen tärkeää. Yhtiön tiedotteen mukaan sen Prodigy-prosessori suorittaakin ainakin ARM- ja RISC-V-käskykantoja nopeammin, kuin kyseisiä käskykantoja natiivisti ajavat prosessorit.

Yhtiön mukaan sen on tarkoitus toimittaa ensi vuonna Prodigy-prosessoreiden julkaisun yhteydessä natiivi Linux-jakelu, joka sisältää käyttäjälle näkymättömän emulaattorin, joka kääntää x86-, ARM- ja RISC-V -koodin lennossa Prodigyn ISA:lle. Tachyum on myös julkaissut sivuillaan videoita, joissa emulaation näytetään toimivan ongelmitta.

Tachyumin prosessorit on suunnattu palvelimiin ja lehdistötiedotteen mukaan ne ovat nykyisiä Xeon-prosessoreita nopeampia 10 kertaa pienemmällä tehonkulutuksella, kun kumpikin ajaa itselleen natiivia koodia. Prodigy-lippulaivamallin kerrotaan olevan myös nopeampi, kuin NVIDIAn nopein GPU HPC-tehtävissä, tekoälyopetuksessa ja päättelytehtävissä (inference).

Tulemme io-techin toimituksessa seuraamaan Prodigyn kehitystä ja odotamme mielenkiinnolla kolmansien osapuolten testejä, jotka tulevat lopulta osoittamaan pitävätkö Tachyumin lupaukset paikkansa, vai eivät.

Lähde: Tachyum

AMD julkaisi uudet Radeon Software 20.8.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki Hyper Scape, Horizon Zero Dawn Complete Edition- ja Grounded-peleille, joista viimeisessä suorituskyvyn kerrotaan parantuvan parhaimmillaan 9% aiempiin ajureihin verrattuna.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.8.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 20.8.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet Hyper Scape-, Horizon Zero Dawn Complete Edition for PC- ja Grounded-peleille. Ajureiden luvataan parantavan Radeon RX 5700 XT:n suorituskykyä Grounded-pelissä parhaimmillaan 9 % Epic-asetuksilla verrattuna 20.7.2-ajureihin.

Tuttuun tapaan ajureissa korjataan myös aiempien julkaisujen ongelmia. Liiskattujen bugien listalta löytyy tällä kertaa muun muassa tehtävänvaihdon aiheuttama virkistystaajuuden mahdollinen lukkiutuminen kun FreeSync-teknologia on käytössä, Doom Eternal -pelin tumma ruutu, kun pelissä vaihdetaan V-sync-asetuksia HDR:n ollessa käytössä sekä Radeon Softwaren mahdollinen kaatuminen unitilasta herätessä, jos käyttäjä on liittynyt AMD User Experience -ohjelmaan. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi RX 5000 -sarjalla tehtävänvaihdon yhteydessä mahdollisesti tapahtuva näytön vilkkuminen FreeSync käytössä, joissain peleissä tapahtuva satunnainen tökkiminen RX 5000 -sarjan näytönohjaimilla sekä vanha tuttu Performance Metrics Overlayn ja Performance Tuning -välilehden näyttämät liian korkeat lepokellotaajuudet RX 5700 -sarjan näytönohjaimilla. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Applen Worldwide Marketing -osaston johtaja Phil Schiller siirtyy uusiin tehtäviin Apple Fellowina

60 vuotta täyttänyt Schiller kertoo halunneensa enemmän aikaa läheisilleen, mikä onnistuu uuden Apple Fellow -tittelin ja supistuneiden vastuualueiden turvin.

Applen markkinoinnissa puhaltavat pian uudet tuulet, kun muun muassa ”iPhonen kasvoina” tunnetun Phil Schillerin on ilmoitettu siirtyvän uusiin tehtäviin yhtiön sisällä.

Phil Schiller aloitti Applella alun perin jo vuonna 1987 tuotemarkkinoinnin parissa. Hän teki lyhyet kahden vuoden pyrähdykset FirePower Systemsin ja Macromedian leivissä ennen paluutaan Applelle, jossa hän on toiminut vuodesta 1997 lähtien Worldwide Marketing -osaston johtajana. Jatkossa Schillerin virallisena tittelinä tulee olemaan Apple Fellow ja hänen vastuualueinaan tulevat olemaan App Store ja Applen tapahtumat. Apple Fellowina hän raportoi suoraan yhtiön toimitusjohtaja Tim Cookille.

Schillerin mukaan 60 vuoden rajapyykin täytyttyä hän totesi haluavansa muutoksia elämäänsä pystyäkseen pyhittämään enemmän aikaa perheelleen, ystävilleen ja omille projekteilleen. Ylennys Apple Fellowiksi ja samalla vastuualueinen kapeneminen antaa tähän mahdollisuuden ja Schiller totesikin tulevansa työskentelemään Apple niin kauan, kuin hän vain yhtiölle kelpaa.

Applen Worldwide Marketing -osaston johtajan tehtävät tulee ottamaan vastaan Greg Joswiak, joka on toiminut jo 20 vuotta yhtiön markkinoinnin eri johtotehtävissä ja viimeiset neljä vuotta Worldwide Product Marketing -alaosaston johtajana. Toimitusjohtaja Cookin mukaan Joswiakin nykyinen rooli ja kokemus tulevat takaamaan kitkattoman siirtymisen koko Worldwide Marketing -osaston johtajaksi.

Lähde: Apple

Video: Miten teemme kaupallisia yhteistyövideoita?

Kerromme, miten ja millä periaatteilla toteutamme valmistajien kanssa kaupallisia yhteistyövideoita Youtubessa.

Olemme tänä vuonna toteuttaneet io-techin Youtube-kanavalla useamman kaupallisen yhteistyövideon. Kerromme, miksi kaupallinen yhteistyö ei koskaan ole laitteen testi ja käymme läpi eri keinot, miten suomalainen Youtube-kanava voi tehdä palvelussa rahaa.

io-techin Youtube-kanava lähestyy 50 000 tilaajaa ja videoita katsellaan kuukausittain noin 200 000 kertaa. Yksittäiset videot keräävät keskimäärin 10 000 – 50 000 katselukertaa ja Youtuben maksamat korvaukset videoiden yhteydessä esitettävistä mainoksista liikkuvat kymmenissä euroissa per video. Muita vaihtoehtoja Youtube-videoilla tienaamiseen ovat niin kutsutut natiivimainokset eli sponsoroidut videot ja kaupalliset yhteistyövideot.

Tällä hetkellä toteutamme valmistajien kanssa kaupallisia yhteistyövideoita, joissa video suunnitellaan viihteelliseksi tai informatiiviseksi mainostettavan tuotteen ympärille. Kaupallinen yhteistyö ei kuitenkaan koskaan ole laitteen testi tai arvio siitä, kuinka hyvä se on, sillä kyse on maksetusta mainoksesta.

Kanavan tavoitteena ei ole tehdä pelkkiä kaupallisia yhteistyövideoita, vaan niitä toteutetaan, jotta pystymme tekemään myös omaa sisältöä.

Katso video Youtubessa

Mountain Makalu 67 on ensimmäinen PixArt 3370 -sensoria käyttävä pelihiiri

PixArtin uuden sensorin myötä hiiren luvataan yltävän 19 000 DPI:n tarkkuuteen ja sen virheherkkyyden kerrotaan olevan 50 % edeltävää 3389-sensoria pienempi.

Entuudestaan tuntematon Mountain esitteli alkuvuodesta Kickstarterin välityksellä modulaarisen Everest-näppäimistön. Nyt yhtiö on jättänyt Kickstarterin väliin ja esitellyt ensimmäisen pelihiirensä suoraan omilla kotisivuillaan ja verkkokaupassaan.

Mountain Makalu 67 on yhtiön mukaan maailman ensimmäinen PixArtin uutta PWM3370-lippulaivasensoria käyttävä hiiri. Hiiren muotokieleen ei ole lähdetty hakemaan erityisen villejä ratkaisuja, vaan se vaikuttaa päällisin puolin varsin perinteiseltä oikeakätisille suunnatulta hiireltä. Valtavirrasta kenties eniten poikkeaa hiiren etupään pyöreys ylhäältä katsoen.

Mountainin hiiressä on pääpainikkeiden lisäksi kaksi peukalopainiketta sekä tietenkin rulla. Pääpainikkeet on toteutettu Omronin kytkimillä, joiden luvataan kestävän 50 miljoonaa klikkausta. Makalun runko on rei’itetty painon minimoimiseksi niin päältä kuin hiiren pohjastakin ja sisältä löytyvä piirilevy on pinnoitettu nesteitä hylkivällä pinnoitteella sen suojelemiseksi. Nokkelimmat saattoivat jo arvatakin, että nimen 67 viittaa hiiren 67 gramman painoon.

PWM3370-sensorin myötä Makalu 67 yltää parhaimmillaan 19 000 DPI:n tarkkuuteen ja sen nostokorkeus on 1 – 2 millimetriä. PixArtin uuden sensorin kerrotaan omaavan peräti 50 % pienemmän virheherkkyyden edeltävään PWM3389-sensoriin verrattuna. Hiiressä on erillinen painike DPI:n säätöön ja neljä pientä LED-valoa, jotka näyttävät mikä DPI-profiili on käytössä.

Nykymaailman vaatimusten mukaisesti hiirestä löytyy myös RGB-valaistus, mutta se on toteutettu varsin hillitysti DPI-painikkeen, merkki-LEDit ja rullan ympäröivällä kehällä. Valaistusta ohjataan yhtiön omalla Base Camp -sovelluksella, joka pitää sisällään myös paljon muita hiiren toimintojen kustomointimahdollisuuksia. Makalun johdon kehutaan olevan niin kevyt ja joustava, että siitä paremmaksi pääsee vain langattomalla hiirellä. Pohjan kaksi lähes koko hiiren levyistä tassua on valmistettu PFTE:stä (Polytetrafluorieteeni, teflon).

Mountain Makalu 67:n strategiset mitat ovat 127 x 70,2 x 42,2 millimetriä ja 67 grammaa. Hiiren johdolla on mittaa 1,8 metriä ja sen päästä löytyy USB Type-A -liitin.

Makalu on ennakkotilattavissa yhtiön omasta verkkokaupasta 59,99 euron hintaan ja niiden toimitusten odotetaan alkavan lokakuun aikana.

Lähde: Mountain

Apple julkaisi päivitetyn 27-tuumaisen iMacin parhaimmillaan 10-ytimisellä prosessorilla

Perinteiseen tapaan uudistuneen prosessori- ja näytönohjainvalikoiman lisäksi uudessa iMacissa on mm. uusi kamera ja entistä paremmat mikrofonit.

Apple on julkaissut tänään ilman sen kummempia esittelytilaisuuksia uuden sukupolven 27-tuumaisen iMacin. Uuden iMacin muotokieli on pysynyt tuttuna, mutta sen sisältä löytyy paljon uutta.

27” iMacin katseenvangitsijana toimii 5120×2880- eli 5K-resoluution Retina-näyttö, jolle luvataan DCI-P3-väriavaruus ja maksimissaan 500 nitin kirkkaus. Applelle luonnollisesti tuettuna on myös TrueTone-teknologia. Näyttöön voi myös valita Nano-teksturoidun lasin 625 euron lisähintaan.

Uuden iMacin sydämenä sykkii Intelin Comet Lake-H -arkkitehtuuriin perustuva 6-ytiminen Core i5-prosessori (3,1 GHz:n perus- ja 4,5 GHz:n Boost-kellotaajuus), 8-ytiminen Core i7-prosessori (3,3 / 4,8 GHz) tai 10-ytiminen Core i9-prosessori (3,8 / 5,0 GHz).

Prosessorin tueksi on saatavilla 8 – 128 Gt DDR4-muistia. Tietokoneen neljään SO-DIMM-muistipaikkaan pääsee käsiksi myös itse, joten muistipäivitys onnistuu myös jälkikäteen helposti. SSD-tallennustilaa on tarjolla 256 gigatavusta aina 8 teratavuun asti.

Näytönohjaimeksi uuteen iMaciin on saatavilla Radeon Pro 5300 4 Gt:n muistilla, Pro 5500 XT 8 Gt:n muistilla, Pro 5700 8 Gt:n muistilla tai Pro 5700 XT 16 Gt:n muistilla. Kaikissa näytönohjaimissa on käytössä GDDR6-muisti, mitä voidaan pitää jokseenkin erikoisena valintana, ottaen huomioon Applelle räätälöidyn HBM-muistia hyödyntävän Navi 12 -sirun olemassaolon.

Apple on lisäksi päivittänyt tietokoneen kameran 1080p-tarkkuutta tukevaksi, minkä lisäksi mikrofonit on vaihdettu aiempaa parempiin. Koko tietokoneen tietoturvasta vastaava T2-tietoturvasiru pitää sisällään myös ISP:n (Image Signal Processor), jota käytetään muun muassa automaattisen sävyjen ja valotuksen säätöön sekä kasvojen tunnistukseen. Samaa sirua käytetään myös äänentoiston ekvalisaattorina.

Applen uuden 27” iMacin lähtöhinta Suomessa on 2199 euroa, mutta parhaimmilleen konfiguroituna hinnan saa hilattua peräti 10 978 euroon asti ilman esiasennettuja maksullisia ohjelmia. Pakettiin kuuluu itse tietokoneen lisäksi Magic Mouse 2 -hiiri, Lightning – USB-A -kaapeli sekä Magic Keyboard -näppäimistö.

Samassa yhteydessä 21,5” iMacin oletuskonfiguraatiota muutettiin sisältämään Fusion-hybridikiintolevyn sijasta SSD-asema, vaikka myös Fusion-asema pysyy edelleen erikseen valittavana optiona saatavilla. iMac Pron perusmalli puolestaan päivitettiin sisältämään oletuksena 10-ytiminen Xeon-prosessori.

Lähde: Apple

Mindfactory julkaisi näytönohjainten palautusprosentit

Toisin kuin eri foorumeilla käydyistä keskusteluista voisi ymmärtää, erot eivät ole suuria: AMD:n palautusprosentti on 3,3 ja NVIDIAn 2 %.

Komponenttien todelliset palautusprosentit ovat kiinnostavaa, mutta harmillisen heikosti saatavilla olevaa dataa. Nyt Saksan suurimpiin verkkokauppoihin lukeutuva Mindfactory on tehnyt palveluksen kuluttajille julkaisemalla sen myymien näytönohjainten myyntilukemat, palautukset ja palautusprosentit. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna yli 300 miljoonaa euroa.

Foorumikeskusteluissa puheet palautusprosenteista ovat useimmiten ns. mututuntumaan pohjautuvia ja usein värittyneitä suuntaan tai toiseen. WCCFTech huomasi Mindfactoryn julkaisemat näytönohjaintilastot, jonka myötä keskusteluihin on nyt saatu myös oikeaa dataa, mikä poikkeaa merkittävästi siitä kuvasta, minkä eri keskustelualustat ovat voineet antaa lukijoille. Tämä korostuu etenkin AMD:n osalta, sillä useiden kyselyiden ja keskusteluiden perusteella etenkin Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjainten palautusprosenttien olisi voinut kuvitella olevan huomattavasti korkeammat.

Mindfactoryn raportoimat palautusprosentit voivat olla keskusteluja seuranneille yllätys, sillä ne eivät poikkea merkittävästi toisistaan AMD:n ja NVIDIAn välillä. Kokonaispalautusprosentti on AMD:n Radeon RX 5000 -sarjan osalta 3,3 ja NVIDIAn GeForce RTX -sarjan ja GTX 1660 Ti:n osalta 2 %. Näytönohjainmallikohtaisesti suurin palautusprosentti on GeForce RTX 2080 Ti:n 5,3 %.

Tarkemmin tilastoja katsomalla niistä löytyy varsin erikoisiakin piirteitä. Etenkin PowerColorilla näyttää menneen jotain pahasti vikaan Radeon RX 5700 -sarjan kohdalla, sillä Red Devilin palautusprosentti on peräti 13 ja Red Dragoninkin 7 %, kun seuraavaksi korkein on Gigabyten Gaming OC:n 3 %. Yhtiö ei esiinny edukseen myöskään RX 5700 XT:n kohdalla, jossa Red Dragon- ja Red Devil -malleista on palautettu 6 %. Saman yhtiön Dual- ja Liquid-mallien kohdalla palautusprosentti on maltillinen 2 %. Ilman PowerColorin lukuja RX 5700 -sarjan palautusprosentti laskisi 3,6 %:sta 1,6 prosenttiin ja RX 5700 XT:n 3,6 %:sta 2,9 prosenttiin. AMD:lla parhaiten edukseen esiintyy RX 5500 XT, joista on palautettu vain 0,9 %.

NVIDIAn statistiikasta löytyy myös vastaavia erikoisuuksia, joskaan ei yhtä vahvasti tiettyyn yhtiöön keskittyen. Suurimman palautusprosentin omaavan RTX 2080 Ti -sarjan kohdalla löytyy neljä mallia, joista kutakin on palautettu peräti 11 %: Gainward Phoenix, MSI Lightning Z sekä Palit Dual ja GamingPro. Ilman kyseisiä malleja RTX 2080 Ti:n palautusprosentti laskisi 5,3 %:sta 4,5 prosenttiin. Myös RTX 2070 -sarjasta löytyy räikeä poikkeama, sillä KFA2:n OC-mallin korteista peräti 13 % on palautettu, kun muiden mallien palautusprosentit ovat 1 – 2 %. Parhaiten itseään edustaa puolestaan GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimet, joista on palautettu vain 1,2 %.

Mukavana lisänä sama data paljastaa myös markkinaosuuksia yhden suurehkon myyjän osalta. Mindfactoryn tilastojen mukaan se on myynyt yhteensä 44 100 Navi-arkkitehtuuriin perustuvaa ja 80440 Turing-arkkitehtuuriin perustuvaa (1660 Ti -mallista ylöspäin) näytönohjainta, mikä tarkoittaa AMD:lle reilun 35 %:n ja NVIDIAlle vajaan 65 %:n markkinaosuutta.

Valitettavasti Mindfactoryn Google Docsissa julkaisema tiedosto ei ole tällä hetkellä toiminnassa, joten luvut on lainattu WCCFTechin kuvankaappauksista.

Kerro kommenteissa, vastaako todelliset luvut omaa käsitystäsi eri näytönohjainten palautusprosenteista.

Lähde: WCCFTech

Gigabyteltä kahden tuulettimen RGB-valaistu Aorus ATC800 -tornicooleri

Coolerin kannesta on mahdollista seurata prosessorin lämpötilaa sekä tuulettimen pyörimisnopeutta.

Gigabyte on laajentanut jäähdytystuotemallistoaan uudella Aorus ATC800 -prosessoricoolerilla. Valmistajan mukaan sillä pystyy ylikellottamaan ongelmitta tuoretta Intel Core-i9 10900K -prosessoria ja sen jäähdytyspotentiaaliksi ilmoitetaan 250 wattia (TDP).

ATC800:n rakenne koostuu yhdestä alumiinirivastosta, jonka molemmin puolin on 120 mm tuulettimet. Rivastoon on juotettu kuusi U:n muotoista 6 mm kuparilämpöputkea, jotka ovat yhteydessä prosessoriin suorakontaktitekniikan avulla. Kuulalaakeroidut tuulettimet ovat RGB-valaistuja ja niiden PWM-ohjattava kierrosalue on 600 – 2000 RPM. Coolerin päällä oleva asteikko osoittaa värivaloin prosessorin lämpötilan sekä tuulettimien pyörimisnopeuden.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 139 x 107 x 163 mm (S x L x K)
 • Paino: 1010 g
 • Materiaali: alumiinirivasto, kuparilämpöputket
 • Lämpöputket: 6 x 6 mm, juotettu, suorakosketus
 • 2 x 120 mm PWM RGB -tuuletin (600 – 2000 RPM, 14 – 51,7 CFM, 18 – 31 dBA, 0,18 – 2,0 mmH20)
 • Yhteensopivuus: LGA 1150 / 1151 / 1155 / 1156 / 1200 / 1366 / 2011 / 2066, AM2(+) / AM3(+) / AM4 / FM1 / FM2(+)

Aorus ATC800 tulee saataville välittömästi ja Hinta.fi:n mukaan se on tarjolla muutamalla suomalaisella jälleenmyyjällä noin 100 euron hintaan. Valmistaja tarjoaa coolerille kolmen vuoden rajatun takuun.

Lähde: Gigabyte

Huawein Mate 40:n ja Mate 40 Pron vuotokuvat paljastavat jättiläismäisen pyöreän kamerasaarekkeen

4.8.2020 - 14:36 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Huawein Mate 40 -perheeseen on huhuttu kolmea mallia, mutta toistaiseksi OnLeaks on vuotanut renderöinnit vain perus- ja Pro-malleista.

Huawei on joutunut ahtaalle Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan näkyvimpänä uhrina. Se ei ole kuitenkaan estänyt yhtiöstä kehittämästä uusia puhelinmalleja ja nyt vuotovuorossa ovat tulevat Mate 40 -perheen perus- ja Pro-mallit.

Luottovuotaja Steve ’OnLeaks’ Hemmerstoffer on julkaissut Pricebaba- ja HandsetExpert-sivustojen kautta renderöinnit Huawein tulevista Mate 40- ja Mate 40 Pro -puhelimista. Ensisilmäyksellä puhelimet vaikuttavat liki identtisiltä jättimäisinä pyöreine kamerasaarekkeineen ja kaartuvine näyttöineen, mutta myös eroja löytyy, kun renderöintejä tarkastelee lähemmin.

Mate 40 -mallin näyttö kaareutuu Pro-versiota maltillisemmin sivulle ja peittää käytännössä koko puhelimen etupuolen, jättäen vain ylä- ja alareunoihin pienet reunukset. Näytön läpi lyöty kaksoisetukamera on sijoitettu näytön vasempaan yläkulmaan. Renderöintien mukaan puhelimesta löytyy myös nykypäivänä yhä harvinaisemmaksi käyvä 3,5 mm:n kuulokeliitin.

Puhelimen takakantta hallitsee jättiläismäinen pyöreä kamerasaareke, johon on sijoitettu kolme kamerasensoria sekä yksi tunnistamaton sensori, jossa ei näy linssiä. Salama on sijoitettu itse kamerasaarekkeen vasemmalle puolen lähelle takakannen ylälaitaa.

Mate 40 Pro -mallissa näyttö kaareutuu selvästi pidemmälle puhelimen sivuille, minkä vuoksi metalliselta vaikuttavaan runkoon on jouduttu tekemään painikkeiden kohdalle pieni levike takakannen puolelle. Etukameran osalta Pro-malli noudattaa perusmallin linjaa näytön läpi lyödyllä kaksoisetukamerallaan ja puhelimeen on saatu mahdutettua myös 3,5 mm:n kuulokeliitin sekä ilmeisesti IR-lähetin.

Mate 40 Pron takakannesta löytyy perusmallia vastaava pyöreä kamerasaareke, mutta tällä kertaa mukana on neljä kamerasensoria. Kolme kameroista vastaa ulkonäöllisesti perusmallia, mutta neljännen kohdalla kameran ympärillä on neliskulmainen syvennys, mikä aiempien mallien perusteella viittaa optisen zoomin mahdollistavaan periskooppikameraan. Pitkulainen LED-salama löytyy sisarmallin tapaan kamerasaarekkeen vasemmalta puolen läheltä puhelimen yläreunaa.

Lähteet: OnLeaks @ Twitter (1), (2), Pricebaba, HandsetExpert