Uusi artikkeli: Testissä Honor 9X Lite

io-tech testasi Honorin edullisen Googlen palveluilla varustetun 9X Lite -älypuhelimen

Huawei kamppailee hankalassa tilanteessa Yhdysvaltain asettamien rajoitusten paineessa, mutta siitä huolimatta se on jatkanut uusien tuotteiden lanseeraamista myös Euroopan markkinoilla. Sen sijaan sisarbrändi Honorin osalta on ollut tänä vuonna huomattavasti hiljaisempaa, sillä Honor ei ole lanseerannut uusia lippulaivamallejaan toistaiseksi lainkaan Suomessa.

Honorin Suomen tarjonnan tuorein laite on Honor 9X Lite, joka piipahti io-techin testattavana. 200 euron hintainen puhelin on varustettu 6,5-tuumaisella näytöllä, Kirin 710F -järjestelmäpiirillä, 4 Gt RAM-muistilla, 128 Gt tallennustilalla, 48 megapikselin pääkameralla, 3750 mAh akulla ja Android 9 -käyttöjärjestelmällä.

Lue artikkeli: Testissä Honor 9X Lite

Samsungin tuleva Galaxy Note20+ OnLeaksin renderöintivuodossa

25.5.2020 - 16:51 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Renderöintien mukaan mm. S Pen -kynän ja kylkipainikkeiden sijaintia on muutettu.

Alan luotettavimman vuotajan titteliä kantava OnLeaks on julkaissut yhdessä Pigtou-sivuston kanssa renderöinnit loppukesästä julkaistavasta Samsung Galaxy Note20+ -älypuhelimesta.

Laitteen yleinen muotokieli on pysynyt tuttuna viime vuodesta ja se erottuu selvästi Galaxy S20 -malleista – muoto on havaittavasti kulmikkaampaa ja päädyt tasaiset. Näytön reunat ovat pysyneet edelleen jonkin verran kaarevina ja etukamera on sijoitettu reikään keskelle näytön yläreunaa. Alapäädyssä S Pen -kynän paikka on siirtynyt oikeasta reunasta vasemmalle ja nyt sekä lukitus- että äänenvoimakkuuspainikkeet sijaitsevat oikeanpuoleisessa kyljessä.

Edeltäjämalliin nähden Note20+:n ulkomitat (165 x 77,2 x 7,6 mm) ovat pidemmät, ohuemmat ja leveyssuunnassa tismalleen samat.

Takakuoressa kamerat on sijoitettu Galaxy S20 -malleja muistuttavaan suurehkoon kehykseen (paksuus kameran kohdalta 10,7 mm), tosin kameroita on korostettu enemmän metallinvärisillä kehyksillä. Kehyksen sisällä on kaksi tavallista kameraa, yksi periskooppikamera sekä syvyystietosensori. Tarkemmista teknisistä ominaisuuksista ei ole toistaiseksi tietoa.

Pigtou julkaisi viime viikolla renderöintejä myös pienemmästä Note20-mallista, mutta kyseiset kuvat eivät ole peräisin OnLeaksilta, joten niiden paikkansapitävyydestä ei ole yhtä suurta varmuutta. Kuvien laitteen muotoilu poikkeaa hieman Note20+:sta, joka herättää toistaiseksi pienen epäilyksen niiden oikeellisuudesta. Note20:ssa huhutaan olevan tasapintainen 6,7-tuumainen näyttö ja laitteen huhutaan olevan ulkomitoiltaan (161,8 x 75,3 x 8,5 mm) lähempänä Note10+- kuin Note10-mallia.

Lähteet: Twitter, Pigtou

Arvonta: Voita GeForce RTX 2070 Super -näytönohjain

Arvomme io-techin Youtube-kanavan 40 000 tilaajan rajapyykin rikkoutumisen kunniaksi GeForce RTX 2070 Super -näytönohjaimen.

Arvontaan osallistuminen on ilmaista, eikä edellytä ostamaan mitään. Osallistumistietoja ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin arvontaan. Ohjeet arvontaan osallistumiseksi löytyy alla olevalta videolta.

Palkintona arvonnassa on Asuksen ROG Strix GeForce RTX 2070 Super -näytönohjain.

Arvontaan osallistutaan gleam.io-sivuston kautta vierailemalla io-techin Youtube-kanavalla (ei ole pakko tilata) ja syöttämällä nimi ja sähköpostiosoite.

Arvonnan osallistumisaika päättyy 1.6.2020 klo 23:59. Osallistujan tulee asua Suomessa ja palkinto toimitetaan vain Suomeen. Voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti, jos voittajaa ei tavoiteta viikon kuluessa, arvotaan toinen voittaja. Kun voittaja on tavoitettu, siitä ilmoitetaan io-techin Youtube-kanavan yhteisösivulla.

Video: Rakennetaan 10000 euron vesijäähdytetty tietokone

Rakensimme 64-ytimisen Ryzen Threadripper 3990X -prosessorin ja GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen ympärille todella suorituskykyisen tietokoneen.

Alustana kokoonpanossa on Asuksen ROG Zenith II Extreme Alpha -emolevy, 64 gigatavua Corsairin Dominator Platinum DDR4-3600 -muistia ja teratavun kokoinen Corsairin MP600 M.2 SSD. Kokoonpano rakennettiin Lian-Li:n O11 Dynamic XL -koteloon ja virransyötöstä vastaa Asuksen 1200 watin ROG Thor -virtalähde.

Videolla esitellään yli 10000 euroa maksavan tietokoneen osat, taivutellaan EKWB:n osista rakennettuun vesijäähdytykseen 16 millimetrin PETG-putket ja ajetaan joukko suorituskykytestejä vakiona ja ylikellotettuna sekä mitataan prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötilat sekä kokoonpanon tehonkulutus.

 • AMD Ryzen Threadripper 3990X (4400€)
 • Asus ROG Zenith II Extreme Alpha (1100€)
 • 64 GB Corsair Dominator Platinum RGB DDR4-3600 C16 (1000€)
 • Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti White Edition (1500€)
 • Corsair MP600 1 Tt M.2 SSD PCIe 4 (250€)
 • Asus ROG Thor 1200W -virtalähde (350€)
 • Lian-Li O11 Dynamic XL -kotelo (200€)
 • EKWB:n custom loop -vesijäähdytys (850€)
 • 6 x Corsair QL120 -tuuletinta (240€)
 • Dutzo oranssit virtalähteen jatkokaapelit (30€)
 • Windows 10 Pro -lisenssi (160€)

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 42 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 300 suurimman suomenkielisen kanavan joukkoon.

Katso video Youtubessa

Intelin tuleva 11. sukupolven Rocket Lake-S -työpöytäprosessori 3DMark-vuodossa

Tulevan Rocket Lake -prosessorin 3DMark-tulos ei eroa merkittävästi suurin piirtein vastaavasta Comet Lake -prosessorista, mutta Engineering Sample -versioiden tulokset eivät välttämättä vastaa lopullisia tuotteita.

Intel on saanut vihdoin myyntiin Comet Lake-S -koodinimellä tunnetut 10. sukupolven Core-prosessorit. Prosessorit sopivat uusiin LGA1200-kantaisiin emolevyihin, joiden odotetaan tukevan myös tulevia 11. sukupolven Rocket Lake-S -koodinimellisiä prosessoreita.

Tuttu vuotaja _rogame on nyt twiitannut 3DMark 11 -tuloksen ajettuna Rocket Lake-S -arkkitehtuurin Engineering Sample -prosessorilla. Testattu prosessori on 6-ytiminen ja tukee 12 säiettä ja sen peruskellotaajuus on 3,5 GHz. Boost-kellotaajuus ylsi vuotaneissa tuloksissa _rogamen mukaan 4,2 GHz:iin asti, mutta julkaistava kuvankaappaus valikoitiin parhaan tuloksen perusteella, minkä aikana prosessorin Boost-kellotaajuus oli 3DMarkin mukaan korkeimmillaan 4090 MHz.

ES -prosessori sai 3DMark 11 -testissä tuloksekseen 11 944 fysiikkapistettä ja 1900 grafiikkapistettä. Kokoonpanossa ei ollut erillistä näytönohjainta. Verrokiksi suurin piirtein vastaava Comet Lake-S -arkkitehtuurin Core i5-10400 (6 ydintä, 12 säiettä, 2,9 GHz perus- ja 4,3 GHz Boost-kellotaajuudet) saa 12 828 fysiikka- ja 1822 grafiikkapistettä.

Rocket Lake-S -arkkitehtuurissa pitäisi olla vuotojen perusteella käytössä vihdoin uuteen arkkitehtuuriin, joko Sunny Coveen tai Willow Coveen, perustuvat prosessoriytimet. Prosessorin fysiikkatestin tulosta voidaankin pitää jonkintasoisena pettymyksenä, kun Comet Lake-S -yltää matalammalla perus- ja vain aavistuksen korkeammalla Boost-kellotaajuudella jopa vähän parempaan tulokseen. ES-prosessoreiden kohdalla on kuitenkin syytä pitää mielessä, ettei niillä ajetut aikaiset tulokset välttämättä anna oikeaa kuvaa sen lopullisesta suorituskyvystä.

Grafiikkaohjaimessa käytetystä arkkitehtuurista ei ole vielä varmaa tietoa, käytännössä Intelin vaihtoehdot olisivat Skylakeista tuttu Gen9(.5), Ice Lake -prosessoreissa käytetty Gen11 tai tuleva Gen12. Ainakin tässä vaiheessa integroidun grafiikkaohjaimen suorituskyky kuitenkin vaikuttaa vastaavalta, kuin Gen9.5:llä. Testi ei kuitenkaan paljasta esimerkiksi grafiikkaohjaimen kellotaajuuksia tai montako Execution Unit -yksikköä siinä on käytössä, joten tarkempia tietoja odotellessa kannattaa malttaa mielensä.

Lähde: _rogame @ Twitter

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (21/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 22. toukokuuta noin klo 15:30 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

AMD:n huhutaan valmistelevan uusia Ryzen 3000 -sarjan Refresh-malleja (Matisse)

Huhujen mukaan AMD olisi julkaisemassa ainakin Ryzen 7 3750X- ja 3850X -mallit, joiden erot nykymalleihin löytyisivät korkeammista kellotaajuuksista.

Intelin 10. sukupolven Core-työpöytäprosessorit saapuivat myyntiin tällä viikolla, mikä on johtanut ainakin joillain jälleenmyyjillä toteutettuun Ryzen 9 3900X -alennuskampanjaan. Väitetyt vuodot vihjaavat kuitenkin, että AMD aikoo vastata julkaisuun myös uusilla prosessorimalleilla.

Kyseenalaista mainetta pitkään nauttineen WCCFTech on viime vuosina parantanut otettaan ja etenkin Hassan Mujtaba on osoittanut paitsi asiantuntemustaan alalla, myös omaavansa oikeita vuotolähteitä. Tällä kertaa Mujtaba on vuotanut nettiin Gigabyten B550-diapaketista poimituksi väitetyn dian, jonka mukaan AMD valmistelee paitsi vastausta Intelin 10. sukupolven Core-prosessoreille pikapäivityksellä, myös uusia A520-emolevyjä julkaistavaksi elokuussa.

Vuodetun dian mukaan AMD aikoo julkaista vielä ennen Zen 3 -prosessoreita Matisse-päivitysversiot. Twitter-nimimerkillä HXL tunnettu vuotaja puolestaan vihjaa, että kyse olisi ainakin Ryzen 7 3750X- ja 3850X -prosessoreista, jotka esiteltäisiin ensi kuun puolivälissä ja saapuisivat myyntiin 7. heinäkuuta, tasan vuosi alkuperäismallien jälkeen. Prosessorit erottaisi alkuperäismalleista vain kellotaajuudet, mitä olisi ilmeisesti saatu hilattua aavistus ylöspäin. Ainakin Ryzen 7 3750X on nähty jo aiemmin AMD:n omassa tuotelistauksessa.

Vuodon dia sijoittuu aikaan ennen, kuin AMD pyörsi päätöksen B550-emolevyjen Zen 3 -tuesta, minkä vuoksi A320-, B450- ja X470-palkit päättyvät Matisse & Refresh -kohtaan. Huomionarvoista on myös, että dian mukaan Renoir-koodinimelliset Zen 2 -APU-piirejä ei ole aiottu tuoda lainkaan X570- ja B550-emolevyjä vanhemmalle mallistolle. Tähän saattaa liittyä APU-piireistä tuoreiden B550-julkaisujen perusteella todennäköisesti löytyvä HDMI 2.1 -tuki. Diasta on myös listattuna tulevista prosessoreista Vermeer sekä sensuroituja malleja. Vieressä olevat maalaukset kuitenkin paljastavat sensuroitujen koodinimien olevan jo entuudestaan tutut APU-piirit Cezanne ja Rembrandt.

Lähteet: Hassan Mujtaba @ Twitter, HXL @ Twitter

Emolevyvalmistajat julkaisivat AMD B550 -emolevyt PCIe 4.0 -tuella

B550-emolevyt tuovat mukanaan PCIe 4.0 -tuen edullisempiin emolevyihin, mutta ne tukevat vain 3. sukupolven Ryzen -prosessoreita, eivätkä esimerkiksi 3000-sarjan APU-piirit ole tuettuja.

AMD B550 -piirisarjan yksityiskohdat paljastettiin jo aiemmin tässä kuussa, mutta siihen perustuvat emolevyt julkaistiin vasta nyt. Luomme tässä uutisartikkelissa pikakatsauksen merkittävimpien valmistajien emolevytarjontaan. Muistutamme myös, että B550-emolevyt tukevat tällä hetkellä vain 3. sukupolven Ryzen -prosessoreita, eikä Ryzen 3000 -sarjan APU-piirit tai vanhemmat mallit ole tuettuja.

ASRockin valikoimasta löytyy peräti kaksitoista erilaista B550-mallia: Taichi, Extreme4, Steel Legend, Pro4, PG Velocita, Phantom Gaming 4/ac, Phantom Gaming 4, Phantom Gaming-ITX/ax, sekä micro-ATX-kokoluokan B550M Steel Legend, Pro 4 ja HDV sekä ITX-luokan B550M-ITX/ac.

ASRock nostaa omassa markkinoinnissaan esiin 2,5 gigabitin verkkoyhteydet useissa paremman pään B550-emolevyissään sekä valikoimaa, joka sisältää emolevyjä joka budjetille ja kokoluokkaan. Uusi tuttavuus nimirintamalla on PG Velocita, mikä on yhtiön mukaan sen Phantom Gaming -sarjan uusi huippumalli. Italialaishenki näkyy paitsi itse nimessä, myös sen markkinointimateriaaleissa vilahtavassa punaisessa Formula-autossa.

ASRock B550

Asus lähtee B550-markkinoille yhteensä yhdentoista mallin voimin, joista neljä kuuluu ROG-perheeseen, kolme TUF-perheeseen ja loput neljä Prime-perheeseen. Tarkka mallilista pitää sisällään ROG Strix B550-E Gaming-, B550-F Gaming- (Wi-Fi) B550-I Gaming -mallit, TUF Gaming B550-Plus- ja B550M-Plus (Wi-Fi) -mallit ja Prime B550-Plus, B550M-A- (Wi-Fi) ja B550M-K -mallit.

Asuksen mukaan se on panostanut emolevyissään etenkin virransyöttöön, käyttää ProCool-virtaliittimiä ja pienen kokonsa ansiosta ROG Strix B550-I Gaming -emolevyn kehutaan yltävän jopa DDR4-5100-nopeuksiin. Lisäksi Asus on sisällyttänyt emolevyihinsä uuden AI Noise Cancelling -ominaisuuden filtteröimään mikrofonista ylimääräiset häiriöäänet ja esimerkiksi näppäinäänet.

Asus B550

Gigabyten B550-valikoima on ainakin sen verkkosivujen mukaan poikkeuksellisen pieni, vain kuuden emolevyn kokoinen: B550 Aorus Pro, B550 Aorus Master, B550 Aorus Pro AC, B550I Aorus Pro AX, B550 Aorus Elite ja B550M DS3H.

Yhtiön muita pienemmästä valikoimasta löytyy myös mielenkiintoinen uniikki ominaisuus. B550 Aorus Master on varustettu peräti neljällä PCI Express 4.0 x4 M.2 -liitännällä. Tässä on onnistuttu käyttämällä hyödyksi B550-piirisarjan mahdollisuutta jakaa prosessorin PCIe4 x16 -väylä pienempiin osiin ilman kaistahävikkiä. Kaikki PCIe4 M.2 -paikat käytössä näytönohjaimelle jäisi siis 8 PCIe4 linjaa. Myös Gigabyte on panostanut 2,5 gigabitin verkkoyhteyksiin, mikä on selvä trendi tämän vuoden emolevyissä.

Gigabyte B550

MSI lähtee kilpaan yhteensä kymmenen emolevyn voimin. Mallistoon kuuluvat MPG-sarjan B550 Gaming Carbon WiFi, B550 Gaming Edge WiFi, B550I Gaming Edge WiFi ja B550 Gaming Plus. MAG-sarjasta löytyvät puolestaan B550 Tomahawk, B550M Mortar (WiFI) ja B550M Bazooka ja lopulta Pro-sarjasta B550-A Pro ja B550M Pro-VDH WiFi.

MSI nostaa esille laajan tukensa 2,5 gigabitin verkkoyhteyksille ja Wi-Fi 6:lle, sekä tuen etupaneelin USB Type C -liitännille joka mallissa. Se on kasvattanut emolevyjensä virransyötön alumiinijäähdytyksen kokoa ja käyttää paitsi paksua piirilevyä, myös paksunnettua 2 unssin kuparikerrosta. Emolevyjen ylin PCI Express x16 -paikka on metallivahvisteinen joka mallissa.

MSI B550

Intelin uusi Core i9-10900K venyi 7,7 GHz:n kellotaajuudelle ja siivitti G.Skillin uuteen DDR4-nopeusennätykseen

7,7 GHz:n kellotaajuuden saavutti Elmor-nimimerkillä tunnettu ruotsalainen huippuylikellottaja, kun G.Skillin muistiennätyksen takaa löytyi nimimerkki Bianbao ja Asuksen ROG-tiimi.

Intelin uudet 10. sukupolven Core-työpöytäprosessorit saapuivat myyntiin tällä viikolla, mikä on samalla aktivoinut ylikellottajat hakemaan uusia ennätyksiä nimiinsä. Comet Lake -arkkitehtuuri on auttanut myös uuden DDR4-muistitaajuusennätyksen saavuttamisessa.

Tunnettu ruotsalainen ylikellottaja Jon ”elmor” Sandstörm on piiskannut uuden 10-ytimisen huippumalli Core i9-10900K:n tähän mennessä korkeimmalle kellotaajuudelle. Elmor saavutti prosessorilla 7707,62 MHz:n kellotaajuuden käyttämällä 76 kertointa ja 101,42 MHz:n väylänopeutta. Ennätystuloksessa käytettiin Asuksen ROG Maximus XII Apex -emolevyä ja G.Skillin TridentZ RGB -muisteja.

Elmor otti tuloksen saavuttaakseen käyttöön normaalia arsenaalia astetta kovemmat aseet, sillä prosessoria jäähdytettiin ennätystulosta varten nestemäisen typen (-196 °C) sijasta nestemäisellä heliumilla (-269 °C). Tällä hetkellä toiseksi korkein kellotaajuus i9-10900K-prosessorilla on taiwanilaisen veteraanikellotaja Hicookien nestemäisellä typellä saavuttama 7521,98 MHz.

G.Skill puolestaan ilmoitti puolestaan uudesta DDR4-muistiennätyksestä taiwanilaisen ylikellottaja Bianbaon ja Asuksen ROG-tiimin avulla. ROG Maximus XII Apex -emolevyllä ja Core i9-10900K -prosessorilla saavutettiin yhdellä 8 Gt:n TridentZ Royal -muistikammalla peräti 3332,7 MHz:n kellotaajuus, eli se toimi DDR4-6666-nopeudella. 3000 MHz:n ja DDR4-6000:n rajapyykki on rikottu nyt jo useampaan kertoon uusilla Comet Lake -prosessoreilla, mutta vanhemmilla prosessoreilla se on rikottu vain kerran aiemmin ja silloinkin alle 10 MHz:n marginaalilla.

Lähteet: HWBot (1), (2), G.Skill

Notebookcheck: Intelin Tiger Lake Xe-grafiikkaohjaimella voi viedä iGPU-nopeusvaltikan

Notebookcheckin käsiinsä saamien lukujen mukaan Tiger Laken Xe-arkkitehtuuri olisi yli kaksi kertaa niin nopea, kuin Ice Laken Gen11 samalla Execution Unit -määrällä ja TDP-arvolla.

Intel valmistelee parhaillaan uusia 11. sukupolven Tiger Lake -koodinimellisiä prosessoreita julkaistavaksi kesän aikana. Tiger Lake -prosessorit tulevat olemaan myös ensimmäinen tilaisuus kuluttajille saada käsiinsä Xe-grafiikkaohjain.

Notebookcheck on saanut nyt käsiinsä yksinoikeudella 3DMark Fire Strike -suorituskykylukuja Tiger Laken eri malleilla. Notebookcheckin mukaan Tiger Laken Xe-arkkitehtuuri on parhaimmillaan yli kaksi kertaa niin nopea, kuin Gen11 samalla Execution Unit -määrällä ja koko prosessorin TDP-arvolla.

Core i3 -malli 48 Execution Unit -yksiköllä ja 15 watin TDP:llä yltää noin 2,1-kertaiseen suorituskykyyn Ice Lake -arkkitehtuurin vastaavaan i3-malliin verrattuna, missä on käytössä 48 EU:n Gen11-grafiikkaohjain. Core i5 -mallista löytyvä 80 EU-yksikön ja 15 watin malli yltää noin 2,8-kertaiseen suorituskykyyn ja i7-malli 96 EU-yksiköllä ja 15 watin TDP:llä noin 3,2-kertaiseen suorituskykyyn. 28 watin TDP:llä Tiger Lake i7 yltää noin 3,6-kertaiseen suorituskykyyn verrattuna 48 EU -yksikön Ice Lake i3:een.

Notebookcheckin laskelmien mukaan on mahdollista, että Tiger Laket tulevat viemään nopeimman integroidun grafiikkaohjaimen kruunun AMD:n Renoir-arkkitehtuuriin perustuvilta APU-piireiltä.

Lähde: Notebookcheck