Lian Li laajensi O11-sarjaa uudella ilmankiertoon keskittyvällä Air Mini -mallilla

O11 Air Minin etupaneeli ja katto ovat 1,5 mm rei’illä varustettua metalliverkkoa hyvän ilmankierron varmistamiseksi.

Laadukkaista koteloistaan tunnettu Lian Li on julkistanut uuden jäsenen suosittuun O11-sarjaansa. Uusi kotelo tottelee nimeä O11 Air Mini ja se on optimoitu nimensä mukaisesti ilmankiertoa ajatellen.

O11 Air Minin suunnittelu ilmankierto edellä heijastaa kotelon etupaneelin ja katon peittävät metalliverkot. Verkon reikäkoko on 1,5 mm ja niiden väliin on jätetty samalla rivillä 0,5 mm:n raot. Parilliset ja parittomat rivit on sijoitettu limittäin. Kotelon etupaneelin ja katon oikeaa laitaa komistaa edelleen O11-sarjan tunnusomainen alumiinipaneeli. Air Minin tapauksessa I/O-liittimet on sijoitettu katon alumiinipaneelin etupäähän.

Kotelo tarjoaa myös konfiguroitavuutta laajennettavuuden suhteen. Kotelon takapaneelin voi sovittaa tarjoamaan joko 5 tai 7 laajennuskorttipaikkaa. Seitsemällä korttipaikalla koteloon sopii koko emolevyvalikoima mini-ITX-luokasta aina 280 mm leveisiin E-ATX-jätteihin asti, mutta se rajoittaa jäähdytinyhteensopivuutta kotelon katossa ja pohjassa. Viidellä korttipaikalla koteloon sopii vain mini-ITX- ja mATX-emolevyt, mutta sekä katossa että pohjassa on hyvin tilaa esimerkiksi nestekierron jäähdyttimille.

Moni on harmitellut O11 Dynamic Minin rajoittumista pienikokoisiin SFX- ja SFX-L-virtalähteisiin. O11 Air Minissä ei ole samaa sudenkuoppaa, vaan koteloon mahtuu maksimissaan 200 mm:n ATX-virtalähteet. Dynamic Miniin verrattuna kotelo on lyhentynyt parilla sentillä, mutta leveyttä on tullut melkein saman verran lisää ja korkeuttakin 4 millimetriä.

Lian Li O11 Air Minin tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 400 x 288 x 384 mm (S x L x K),
 • Materiaalit: 4 mm alumiini, 0,8 mm verkkopaneeli, 4 mm karkaistu lasi
 • Emolevy-yhteensopivuus: E-ATX (max 280 mm), ATX, mATX, mini-ITX
 • 2,5” / 3,5” levypaikat: 4
 • 2,5” levypaikat: 2
 • Laajennuskorttipaikat: konfiguroitavissa 5 tai 7
 • Laajennuskorttien maksimipituus: 362 mm
 • Virtalähteen maksimikoko: ATX 200 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 170 mm
 • Tuuletinpaikat:
  • Edessä 2 x 120 / 2 x 140 mm
  • Takana 1 x 120 mm
  • Katossa 3 x 120 / 2 x 140 mm
  • Pohjassa 2 x 120 / 2 x 140 mm
  • Sivussa 2x 120 mm
 • Tuulettimet: 2 x 140 mm PWM -tuuletinta edessä, 1 x 120 mm PWM-tuuletin takana
 • Jäähdytinyhteensopivuus:
  • Edessä 240 tai 280 mm
  • Katossa 240 tai 280 mm
  • Pohjassa 240 tai 280 mm
  • Sivussa 240 mm
 • Kotelon I/O-paneeli: 2 x USB-A 3.0, 1x USB-C 3.1, Kuuloke- ja mikrofoniliitännät
 • Muuta: Pohjassa irrotettava pölynsuodatin, tukee GPU:n asennusta pystyyn erikseen ostettavalla sovittimella

O11 Air Minin veroton suositushinta on mustana versiona 109,99 ja valkoisena versiona 119,99 Yhdysvaltain dollaria. Valitettavasti kotelon myyntiin tulon aikataulu ei ole vielä varmistunut.

Lähde: Lian Li

Uusi artikkeli: Testissä Huawei Freebuds 4 -kuulokkeet

io-tech testasi Huawein tuoreet avoimeen kovamuoviseen rakenteeseen luottavat Freebuds 4 -nappikuulokkeet.

io-techin uusimmassa audioartikkelissa testivuoroon pääsivät Huawein tuoreet Freebuds 4 -kuulokkeet, jotka toimivat nimellisinä seuraajina jo vuonna 2019 julkaistuille Freebuds 3 -napeille. Uutuuskuulokkeiden suositushinta on 149 euroa ja ne luottavat muun muassa edeltäjästään sekä Applen alkuperäisistä AirPodseista tuttuun kovamuoviseen avoimeen rakenteeseen erillisten vaihdettavien tulppien sijaan, mutta siitä huolimatta ominaisuuskattaukseen kuuluu myös vastamelutoiminto.

Artikkelissa tutustumme Huawei Freebuds 4 -kuulokkeiden rakenteeseen, ominaisuuksiin, ohjelmistoon ja äänenlaatuun vajaan kuukauden käyttöjakson pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Huawei Freebuds 4 -kuulokkeet

Uusi artikkeli: Testissä Cooler Master MasterAir MA624 Stealth -prosessoricooleri

Testasimme Cooler Masterin ilmajäähdytteisten prosessoricoolereiden huippumallin.

io-techin toimituksen suunnitelmissa on panostaa aiempaa enemmän tietokoneiden oheiskomponenttien kuten koteloiden ja jäähdytystarvikkeiden testaamiseen ja samalla myös uudistamme artikkelikonseptia niin, että tuotteita pyritään testaamaan aiempaa suoraviivaisemmin yksittäistestein kattavien rounduppien sijaan.

Ilmajäähdytyspuolelta ensimmäisenä yksittäistestiin saapuu Cooler Masterin viime keväänä julkaisema MasterAir MA624 Stealth -prosessoricooleri, joka on yrityksen uusi lippulaivamalli ja samalla haastaja mm. Noctuan menestyksekkäälle NH-D15-mallille. Samaan aikaan Cooler Master julkisti myös pienikokoisemman MA612 Stealth -coolerin.

Tässä artikkelissa tutustumme MA624 Stealthin rakenteeseen, suorituskykyyn ja melutasoon Noctua NH-D15:een verrattuna.

Lue artikkeli: Testissä Cooler Master MasterAir MA624 Stealth -prosessoricooleri

Applen ja Epic Gamesin oikeustaistoon saatiin vihdoin ratkaisu

Apple on tyytyväinen päätökseen, jonka mukaan sen toiminta ei ole liittovaltion tai osavaltion lakien mukaan monopolistista, vaikka se jatkossa joutuukin sallimaan sovelluksissa suorat maksulinkit ulkopuolisiin palveluihin ilman 30 %:n ”Apple-veroa”. Epic suunnittelee jo valittavansa päätöksestä.

Epic Games on käynyt verrattain äänekkäästi oikeutta Applea vastaan yhtiön App storen politiikasta. Taiston ytimessä on ollut Applen vaatimus sen maksupalveluiden käytöstä myös sovellusten sisällä, jolloin yhtiö saa napsaista kaikista maksuista 30 %:n siivun itselleen.

Nyt oikeustaisto on saatu vihdoin päätökseen, olettaen ettei yritykset halua jatkaa vääntöä korkeammissa oikeusasteissa. Kalifornialaistuomari Yvonne Gonzalez Rogersin päätöksistä osa suosii Applea, osa Epiciä, mutta ainakin yksi keskeisimmistä kiistakapuloista jäi jälkimmäisen käsiin, joskaan ei ehkä aivan toivotunlaisena.

Päätöksen mukaan Applen on jatkossa sallittava kolmansien osapuolten maksupalvelut sovellusten sisäisinä, suorina maksutapoina, eikä yhtiö tiettävästi voi verottaa niiden kautta tehdyistä maksuista 30 % siivuaan. Se ei saa myöskään puuttua kolmansien osapuolten maksupalveluista käyttäjille suunnattuun kommunikaatioon, kunhan se tapahtuu käyttäjän valitsemia kanavia pitkin. Applella on 90 päivää eli 9. joulukuuta asti aikaa toteuttaa muutos.

Toisaalta taas Epicin todetaan rikkoneen sopimustaan tarjotessaan Fortnite-pelin sisällä vaihtoehtoisen maksupalvelun. Sen vuoksi yhtiön on tilitettävä 30 % kaikista kyseisen palvelun kautta tehdyistä myynneistä Applelle, mikä Vergen lukujen mukaan tarkoittaa yli 3,5 miljoonaa dollaria. Oikeus ei myöskään katsonut Applen syyllistyneen monopolistiseen toimintaan lain tarkoittamilla tavoilla, vaikka sen toiminta Kalifornian kilpailulakien mukaan onkin kilpailunvastaista, eikä sen tarvitse sallia ulkopuolisia sovelluskauppoja alustoillaan.

Applen näkemyksen mukaan päätös on yhtiölle voitto, vaikka se joutuikin tekemään myönnytyksiä. Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney puolestaan ehti jo ilmaista tyytymättömyytensä päätökseen, todeten ettei se ollut voitto kuluttajan eikä kehittäjän näkökulmasta. Yhtiön edustaja on lisäksi ehtinyt jo toteamaan, että se suunnittelee valitusta päätöksestä ja tapauksen siirtämistä korkeampiin oikeusasteisiin.

Lähde: The Verge

Live: io-techin Tekniikkapodcast (36/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 10. syyskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

MSI:ltä kattavasti varusteltu ultrawide G-Sync Ultimate -pelinäyttö MEG-sarjaan

MSI Optix MEG381QCR Plus tarjoaa 3840×1600-resoluution 175 Hz:n virkistystaajuudella ja se on yhtiön mukaan maailman ensimmäinen HMI-pelinäyttö.

MSI on julkistanut maailman ensimmäisen HMI- eli Human-Machine Interface -pelinäytöksi ristimänsä näytön. Näytössä on mukana poikkeuksellisen paljon mielenkiintoista uutta lähinnä virkistystaajuus- ja kirkkauspäivityksiin keskittyvillä markkinoilla.

MSI Optix MEG381CQR Plus on 38-tuumainen ultrawide-luokan pelinäyttö. Se tarjoaa kaarevan (2300R) 3840×1600-resoluution (UWQHD+) IPS-paneelin, joka pystyy parhaimmillaan 175 hertsin virkistystaajuuteen ja 1 millisekunnin vasteaikaan. Näytön luvataan toistavan 96,2 % DCI-P3- ja 128,7 % SRGB-väriavaruuksista. Näyttö on VESA DisplayHDR 600 -sertifioitu ja varustettu G-Sync Ultimate -moduulilla.

MSI:n HMI-ominaisuudet tarkoittavat käytännössä näytön vasempaan alakulmaan lisättyä pyöriteltävää Gaming Dial -rullaa ja sen vierestä löytyvää pienikokoista näyttöä. Näytössä näkyy rullan kunkin hetkinen funktio, mutta valitettavasti yhtiön pressimateriaalit tai verkkosivut eivät ole turhan selkeitä sen toiminnasta. Rullan ja pienen OLED-apunäytön lisäksi näytön alalaitaa koristaa RGB-valolista, joka tukee sekä yhtiön omaa Mystic Light -valaistusta että yhteistyössä SteelSeriesin kanssa GameSense-teknologiaa, joka synkronoi valot pelin tapahtumiin. Alalaidan lisäksi RGB-valaistusta löytyy näytön takapuolelta.

MEG-sarjan uusi Optix-näyttö tarjoaa myös muita mielenkiintoisia elämää helpottavia yksityiskohtia. Näytön ylälaitaan on asennettavissa näytön mukana tuleva Camera Cradle, joka mahdollistaa esimerkiksi järjestelmäkameran tai vastaavan kiinnittämisen standardikiinnikkeillä webbikameraksi. Näytön alalaitaan on puolestaan mahdollista lisätä pidike hiiren johdolle ja korkeussäätöä, kallistusta pystysuunnassa sekä tietenkin kääntelyä sivusuunnassa.

Näytön I/O-paneelista löytyy kuvan sisääntuomiseksi kaksi HDMI 2.0-, yksi DisplayPort 1.4 -liitäntä sekä DisplayPort Alt Modea tukeva USB-C-liitäntä. USB-C ja DP 1.4 tukevat näyttöä täydellä resoluutiolla ja virkistystaajuudella, mutta HDMI:llä virkistystaajuus on maksimissaan 85 Hz. Lisäksi mukana on USB 3.2 Gen 1 -hubi kahdella USB-A-ulostulolla (USB-B sisään), mikrofoni- ja kuulokeliittimet sekä mikrofonin ulostulo.

MSI:n tiedote ei valitettavasti kerro näytön hintaa tai milloin se tulee myyntiin.

Lähde: MSI

Microsoft kertoi Windows 11:n muutoksista konepellin alla

Microsoftin mukaan Windows 11:n tiukemmat vaatimukset takaavat lähes täysin kaatumisvapaan ympäristön ja eri optimointien tekevän unitilasta palaamisesta lähes välitöntä mobiililaitteista tuttuun tapaan.

Microsoftin Windows 11 julkaistaan 5. lokakuuta. Viimeisen Windowsin seuraaja on herättänyt ennakkoon paljon keskustelua ja kritiikkiä etenkin sen tiukkojen laitteistovaatimusten vuoksi.

Nyt Microsoft on valottanut mitä Windows 11:ssä on tapahtunut pellin alla ja samalla tuo esiin syitä, miksi esimerkiksi TPM 2.0 -tuki nähdään välttämättömyytenä. Microsoftin mukaan Windows 11 on suunniteltu alusta alkaen ”Zero Trust” -periaatteella, joka mahdollistaa esimerkiksi koronapandemian myötä räjähdysmäisesti kasvaneen etätyön tekemisen entistä turvallisemmin.

Toinen syy tiukoille vaatimuksille on vakaus. Microsoftin mukaan asettamalla tiukemmat rajat tuetulle raudalle ja tietyiltä laitteilta vaaditut DCH-ajurit se kykenee tarjoamaan jopa 99,8 %:sti kaatumisvapaan Windows-kokemuksen.  Luku perustuu Windows 11:n esiversioista saatuihin kokemuksiin.

Suorituskykyä Microsoft on optimoinut monin eri tavoin. Esimerkiksi etualalla pyörivät sovellukset asetetaan jatkossa automaattisesti taustasovelluksia korkeammalle prioriteetille, mikä takaa yhtiön mukaan esimerkiksi sulavat kokemuksen käynnistettäessä sovelluksia, kun uusi käynnistyvä sovellus etualalla saa automaattisesti enemmän resursseja käyttöönsä tarpeen mukaan. Eri tehtävien priorisointi on viety myös rautatasolle ja Windows 11 osaa ohjata Intelin tulevien Alder Lake -hybridiprosessoreiden Thread Directorin kanssa säikeet oikean tyyppisille ytimille eri tilanteissa parhaan suorituskyvyn takaamiseksi.

Sama ajatus kantaa myös sovelluspuolella, jossa esimerkiksi Edge-selain ja Office-sovellukset siirtävät pitkään käyttämättöminä olleet välilehdet tai työt unitilaan. Yhtiön mukaan tällä säästetään parhaimmillaan oikeissa käyttöskenaarioissa jopa 37 % prosessoriaikaa ja 32 % muistia. Tämä heijastuu myös parempaan akkukestoon kannettavilla laitteilla.

Käyttökokemuksen sulavoittamista ja yleistä viihtyvyyttä parantaa myös entistä nopeampi käynnistyminen unitilasta. Microsoftin mukaan eri optimointien kautta se on saanut lyhennettyä heräämisaikaa jopa neljänneksellä, minkä lisäksi Windows Hello -tunnistuksen kerrotaan tapahtuvan jopa 30 % aiempaa nopeammin. Lisäksi käyttäjää tuskin ainakaan haittaa aiempaa suurempi vapaa tila, sillä useimmat sisäänrakennetuista sovelluksista on asennettu vain osittain tai vähintään pakattu, kunnes niitä käytetään ensimmäisen kerran. Tällöin käyttämättömät sovellukset eivät syö ylimääräistä tilaa käyttöjärjestelmälevyltä.

Microsoft varmisti samalla suunnitelmansa Windows 11:n jatkon varalle. Yhtiön mukaan se tulee päivittämään sitä Windows 10:n tapaan ominaisuuspäivityksillä, mutta niitä tullaan julkaisemaan vain kerran vuodessa. Kutakin Home- ja Pro-versioita tullaan tukemaan 24 kuukautta sen julkaisusta, kun Enterprise- ja Education-versioille tuki on 36 kuukautta kustakin julkaisusta.

Suosittelemme lämpimästi asiasta lähemmin kiinnostuneille koko videon katsomista.

Lähde: Microsoft

Intelin Z690-piirisarjan ominaisuudet vuotivat nettiin

Z690-emolevyjä tulee markkinoille sekä DDR4- että DDR5-muisteja tukevina versioina.

Intel on kertonut tulevista Alder Lake -koodinimellisistä 12. sukupolven Core-prosessoreista jo liki kaiken oleellisen. Piirisarjapuolella vuodot ovat kuitenkin olleet verrattain vähissä, vaikka joidenkin valmistajien tulevat emolevyvalikoimat onkin nähty huhusivustoilla.

Nyt Performance Computing Inquisitor -sivusto on julkaissut Alder Lakejen kaveriksi julkaistavan Z690-piirisarjan blokkidiagrammin. Z690 edustaa Intelin kuluttajamalliston terävintä kärkeä ja tukee kerroinlukitsemattomien prosessoreiden ylikellotusta.

Toisin kuin joissain huhuissa on aiemmin väitetty, Z690-emolevyjä tulee sekä DDR4- että DDR5-tuella. Prosessorilta tulevat 16 PCIe 5.0 -linjaa voidaan pitää joko x16-tilassa tai jakaa kahdeksi x8-linjaksi, jonka lisäksi prosessorista lähtee neljä PCIe 4.0 -linjaa M.2 SSD-asemalle. Lisäksi prosessorin integroidun Xe-grafiikkaohjaimen jatkoksi voidaan liittää parhaimmillaan kolme DisplayPort- tai HDMI-liitäntää. Prosessorin ja piirisarjan välissä kulkee DMI 4.0 x8, eli käytännössä PCIe 4.0 x8 -väylä.

Itse piirisarjan puolella tuettuina ovat sekä PCIe 3.0 että 4.0. Gen 4 -väyliä on maksimissaan 12 ja Gen 3 -väyliä 16. Lisäksi piirisarja tukee parhaimmillaan kuutta SATA 6 Gb/s -liitäntää, neljää USB 3.2 Gen 2×2-, kymmentä USB 3.2 Gen 2×1- ja kymmentä USB 3.2 Gen 1×1- sekä 16 USB 2.0 -liitäntää. Piirisarjalta löytyy integroitu gigabitin verkko-ohjain, mutta pakettiin kuuluu valinnaisena tuki Intelin 5G Base-T- eli 5 gigabitin verkko-ohjaimelle. CNVio-linjan päästä löytyy lisäksi Wi-Fi 6E/7 AX211 -ohjain langattomille yhteyksille. Valinnaisia ominaisuuksia ovat lisäksi tuki Intel Extreme Tuning Utility -sovellukselle, Intel Rapid Storage RAID-ohjaimelle ja Rapid Storage -tuki PCIe-väylässä.

Lähde: Performance Computing Inquisitor, VideoCardz

Uusi artikkeli: Testissä MSI Katana GF66 -pelikannettava (RTX 3060)

Testissä 1450 euron hintainen MSI Katana GF66 -pelikannettava Core i7-11800H -prosessorilla ja GeForce RTX 3060 -näytönohjaimella varustettuna.

Tutustumme artikkelissa MSI:n Katana GF66 -kannettavaan, jossa on käytössä GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain ja sen kaverina Intelin 8-ytiminen Core i7-11800H -prosessori. 15-tuumaisen kannettavan Full HD -näyttö tukee 144 hertsin virkistystaajuutta ja sisuksissa on 16 gigatavua keskusmuistia ja teratavun kokoinen M.2 SSD. Artikkelissa on mukana on katsaus ominaisuuksiin, suorituskykyyn, lämpötiloihin, melutasoon, tehonkulutukseen ja akkukestoon.

Lue artikkeli: Testissä MSI Katana GF66 -pelikannettava (RTX 3060)

Applea vastaan suunnitellaan joukkokannetta hajoilevista M1 MacBook Pro- ja Air-kannettavien näytöistä

Käyttäjäraporttien mukaan vaikka osassa tapauksista Apple onkin korjannut näytön takuuna ilmaiseksi, on useimmissa tapauksissa kieltäydytty korjauksesta.

Applen omalla M1-järjestelmäpiirillä varustetut MacBook-kannettavat ovat saaneet markkinoilla erittäin lämpimän vastaanoton. Nyt MacBookien vesillä näkyy kuitenkin myrskypilviä, sillä yhtiötä vastaan suunnitellaan joukkokannetta.

Migliaccio & Rathod LLP -lakitoimisto suunnittelee parhaillaan joukkokannetta M1-järjestelmäpiirillä varustettujen MacBook Pro- ja Air-kannettavien näytöistä. Yhtiön mukaan lukuisat käyttäjät ovat raportoineet näyttöjen hajoavan jokapäiväisessä käytössä ilman selkeää syytä.

Käyttäjien mukaan näyttöön ilmestyy halkeamia ja vaikka Apple onkin korjannut näytöt ilmaiseksi joillekin asiakkaille, suuri osa ei ole ollut yhtä onnekkaita, vaan takuukorjaus on evätty. Raporttien mukaan Apple väittää useimmissa tapauksissa syyksi näytön ja näppäimistön väliin jääneitä roskia tai pieniä esineitä, jotka olisivat halkaisseet näytön. Joidenkin käyttäjien mukaan näyttö on kuitenkin voinut hajota yksinkertaiseksi näytön kulmaa säätäessä.

Migliaccio & Rathodin etsiikin parhaillaan Applen asiakkaita, joilla on hajonnut M1:llä varustetun MacBook Pron tai Airin näyttö kuvatulla tavalla, jotta se saa perusteet joukkokanteelle.

Lähde: WCCFTech