Corsairilta Cherryn Viola-kytkimiä käyttävä K60 RGB Pro -näppäimistö

Viola on Cherryn puhtaalta pöydältä edullisempiin mekaniisiin näppäimistöihin suunnittelema kytkintyyppi.

Corsair julkaisi hiljattain puistattavalla hintalapulla varustetun lippulaivaluokan K100 RGB -pelinäppäimistön. Tällä kertaa vuorossa on jotain maltillisemmin hinnoiteltua Cherryn uusilla Viola-kytkimillä varustetun K60 RGB Pron muodossa.

Corsair K60 RGB Pro on yksi ensimmäisistä tai ensimmäinen Cherryn CES 2020 -messuilla esiteltyjä Cherry Viola -kytkimiä käyttävä näppäimistö. Viola-kytkimet on varta vasten edullisempiin mekaanisiin näppäimistöihin ja se on suunniteltu täysin puhtaalta pöydältä. Voit tutustua kytkimeen tarkemmin aiemmassa uutisessamme.

K60 RGB Pro on varsin pelkistetty näppäimistö, jossa on vain perusnäppäimet ilman mitään ylimääräistä. Nykytrendien mukaisesti näppäimet on kuitenkin RGB-valaistuja, kuten näppäimistön nimikin jo vihjaa. Valaistus tukee yhtiön iCue-järjestelmää ja sen voi saada reagoimaan esimerkiksi pelitapahtumiin. Näppäinten alta löytyy tukevuutta näppäimistölle antava alumiinikansi.

Corsair valmistelee lisäksi markkinoille K60 Pro -mallia punaisella valaistuksella, K60 RGB Pro SE magneettisesti kytkettävällä rannetuella ja PBT-muovisilla DoubleShot-näppäinhatuilla, sekä K60 RGB Pro Low Profile, jossa Viola-kytkimet on vaihdettu Cherryn MX Low Profile RGB Speed -kytkimiin.

K60 RGB Pro on saatavilla välittömästi ja se on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 129,99 euroon, mutta siellä ei ole toistaiseksi listattuna Nordic-asettelua. Muut sarjan näppäimistöt tulevat saataville myöhemmin ja niiden hinnoittelusta ilmoitetaan julkaisujen yhteydessä.

Lähde: Corsair

Intelin tuleva Alder Lake -prosessori vuotokuvassa

Alder Lake -prosessorin ensimmäinen vuotokuva paljastaa tulevan LGA 1700 -kannan olevan yhtä leveä, mutta selvästi korkeampi kuin nykyinen LGA 1200.

Intel ilmoitti viikko sitten uusien Rocket Lake -prosessoreiden saapuvan markkinoille ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Yhtiö on joutunut kiristämään julkaisusykliään selvästi jatkuvien prosessiongelmien ja kovenevan kilpailun edessä, sillä myös Rocket Laken seuraaja Alder Lake on tarkoitus julkaista ensi vuonna.

Alder Lake tulee olemaan paitsi Intelin ensimmäinen 10 nanometrin prosessilla valmistettava työpöytäprosessori, myös ensimmäinen järeämmän luokan hybridi-x86-prosessori. Alder Lake-S -prosessorit tulevat olemaan varustettuja enintään kahdeksalla tehokkaalla Golden Cove -ytimellä ja kahdeksalla energiatehokkaalla Gracemont-ytimellä. Intelin ensimmäinen hybridi-x86-prosessori on kannettaviin julkaistu Lakefield.

VideoCardz on saanut nyt käsiinsä ensimmäisen kuvan tulevasta Alder Lake-S -prosessorista. Tarkemmin sanottuna kyse on Engineering Sample -prosessorin takapuolesta, jossa näkyy uuden LGA1700 -kannan vaatimat 1700 kontaktipintaa. Prosessorin fyysinen leveys on pysynyt entisellään 37,5 millimetrissä, mutta uusi paketointi on kasvattanut pituutta aiemmasta 37,5 millistä 45 millimetriin. Paketoinnin pintaliitoskomponenttien perusteella myös itse Alder Lake -siru tulee olemaan entistä pitkulaisempi malliltaan.

Lähde: VideoCardz

HotHardware: Android 11 hidastaa Pixel-puhelimia testeissä

14.10.2020 - 20:59 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (8)

Vaikka osa testitulosten muutoksista menee virhemarginaalin sisään, ovat erot Android 10:n ja 11:n välillä pahimmillaan lähes 40 %.

Google julkaisi aiemmin syksyllä Android 11 -käyttöjärjestelmän lopullisen version älypuhelimille. Android 11 tuli ensimmäisenä saataville yhtiön omiin Pixel-puhelimiin sekä valikoituihin muiden valmistajien malleihin.

HotHardware on huomannut omissa testeissään uuden Android 11:n hidastavan ainakin Googlen Pixel 4 -sarjan älypuhelimia tietyissä tehtävissä. Kaikkein selviten ero näkyy Pixel 4a -mallin grafiikkasuorituskyvyssä, mutta myös Pixel 4:llä eroja on ja ne ovat lähes poikkeuksetta negatiivisia Android 11:lle.

3DMark Sling Shot Extremessä, GFXBenchissä ja Geekbenchissä tulokset ovat sekä Pixel 4:n että Pixel 4a:n osalta poikkeuksetta negatiivisia, kun molempien PCMark for Android – Work 2.0 -tuloksista löytyi poikkeuksen tekevät positiiviset osatulokset muutoin negatiivisesta kehityksestä.

3DMarkissa Pixel 4:n kokonaistulos laski vajaat 9 ja grafiikkapisteet reilut 5 %, mutta fysiikkatestissä Android 11:llä tuli takkiin peräti 17,31 %. Pixel 4a:lla tulosten suuruusluokka oli käänteinen: Kokonaispisteissä tuli uudella Androidilla takkiin yli 35 ja grafiikkapisteissä lähes 40 %, kun fysiikkapisteet laskivat vain reilut 2 %.

GFXBenchin T-Rex ja Manhattan -testeissä Pixel 4:n tulos laski Android 11:llä kenties virhemarginaaliin sopivasti noin prosentin, mutta Pixel 4a:n tulokset laskivat T-Rexissä yli 27 ja Manhattanissa lähes 32 %. Prosessorisuorituskykyyn keskittyvässä Geekbenchissä Pixel 4:n single- ja multicore-tulokset laskivat noin 6 ja 14 %, kun Pixel 4a:n tulokset tulivat alaspäin reilut 3 ja vajaat 7 %.

PCMark-testit olivat edeltävien tavoin mollivoittoisia, mutta kuten todettua, kummankin kohdalta löytyi yksi positiivinen poikkeustulos. Pixel 4:n Video Editing -pisteet nousivat vajaat 2 % ja Pixel 4a:n alle puoli prosenttia, jonka lisäksi 4a:n Photo Editing -pisteet nousivat noin 1,5 %. Muutoin luvut olivat myös PCMarkissa negatiivisia. Pixel 4:n tulokset Photo Editing-, Writing-, Work 2.0- ja Web Browsing -testeissä laskivat noin 10, 23, 8,5 ja 7 prosenttia. Pixel 4a:lla tulokset laskivat Writing-, Work 2.0- ja Web Browsing -testeissä noin 17, 3, 2,5 ja 0,5 prosenttia. Osa tuloksista menee selvästi virhemarginaalin sisään, mutta osassa testejä tulosten lasku on huomattavaa.

Lähde: HotHardware

Applen T2-tietoturvasirusta on löydetty jailbreakkauksen mahdollistavia haavoittuvuuksia

Erityisen merkittäviä haavoittuvuuksista tekee se, että niiden paikkaaminen ohjelmistopäivityksillä on mahdotonta.

Applen Mac-tietokoneiden tietoturvasta on vastuussa yhtiön oma T2-tietoturvasiru. Aiemmin tässä kuussa tutkijat kuitenkin löysivät T2-sirusta haavoittuvuuksia, jotka juontavat juurensa aina iPhone 7:aan asti.

Applen T2-tietoturvasiru perustuu iPhone 7:sta tuttuun A10-järjestelmäpiiriin. Tietoturvatutkijat ovat todenneet T2:n kärsivän samoista tietoturvaongelmista, jotka koskevat A10-järjestelmäpiiriä ja joiden hyödyntämisestä on opittu rutkasti muun muassa Redditin Jailbreak-alaosastolla. iPhonelle alun perin kehitetyn checkm8-hyökkäyksen pohjalta on luotu checkra1n-hyökkäys, joka mahdollistaa suoran T2-sirun ”jailbreakkauksen” USB Type-C -liitännän läpi. Hyökkäys antaa käyttäjälle täydet root-tason ja kernel execution -oikeudet, mikä puolestaan mahdollistaa esimerkiksi keyloggerin asentamisen T2-sirun ajettavaksi ilman, että Macin käyttäjä saisi tietää siitä. Sen avulla voidaan ohittaa myös Applen mahdollistama laitteen etälukitus.

Nyt t8012 Development Team -YouTube-kanavalla on julkaistu kaksi videota asian tiimoilta. Toisessa tapauksessa suoritetaan automaattinen jailbreak T2-sirulle ja toisessa demonstroidaan sen avulla asennettua MacEFIä, joka korvaa Intelin firmwaren ja siihen upotetun Applen logon, joka näkyy koneen käynnistyessä. Jälkimmäisessä videossa tietokoneen annetaan lisäksi käynnistyä aina macOS:ään asti.

Erityisen ongelmallisen haavoittuvuuksista tekee se, että niitä on mahdotonta paikata ohjelmistopohjaisesti. Tämä tarkoittaa kaikkien T2-sirulla ja Intelin prosessorilla varustettujen Mac-tietokoneiden, eli käytännössä vuosien 2018 – 2020 Macien, olevan haavoittuvia. Koska hyökkäys vaatii fyysisen pääsyn tietokoneelle, sen vaarallisuus käyttäjille on luonnollisesti rajallinen. Hyökkäys onnistuu kuitenkin vain sekunneissa, joten arkaluontoista dataa sisältäville Maceille se on potentiaalisesti erittäin vaarallinen.

Lähteet: IronBeak, HotHardware (1), (2)

Video: OnePlus 8T ensituntumat

14.10.2020 - 18:45 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Otamme videolla ensituntumat OnePlussan uunituoreesta 8T-älypuhelimesta.

io-techin uusimmalla videolla otetaan ensituntumat OnePlussan tänään julkaisemasta 8T-älypuhelimesta. Videolla tarkastetaan pikaisesti laitteen myyntipakkauksen sisältöä ja käydään sen jälkeen läpi keskeisimmät uudistukset ja ensituntumia puhelimesta.

Varsinainen kirjoitettu testiartikkeli on luvassa io-techissä runsaan parin viikon kuluttua. OnePlus 8T:n ennakkomyynti alkoi tänään ja se tulee saataville 20. lokakuuta 599 euron lähtöhintaan.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

OnePlus julkisti uuden kilpailukykyisesti hinnoitellun 8T-älypuhelimensa

14.10.2020 - 17:50 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

Samassa yhteydessä yritys esitteli myös langattomat Buds Z -kuulokkeet.

OnePlus on julkaissut hetki sitten odotetun 8T-älypuhelimensa. Kyseessä on seuraaja huhtikuussa julkaistulle OnePlus 8 -mallille. OnePlus 8 Pro ei saa uudistettua versiota, vaan säilyy edelleen malliston huipulla.

OnePlus 8T:n keskeisimmät uudistukset liittyvät näyttöön, akkuun, kameraan ja ohjelmistoon. Rautapuolen perusasiat ovat pysyneet samoina, eli järjestelmäpiirinä on edelleen Snapdragon 865 ja sen parina on 8 tai 12 Gt RAM-muistia sekä 128 tai 256 Gt tallennustilaa. Tallennustilan tyyppiä on tosin päivitetty uudempaan UFS 3.1 -versioon. Näyttö on edelleen 6,55-tuumainen ja tukee Full HD -tarkkuutta, mutta muilta osin tekninen toteutus on muuttunut.

AMOLED-näyttö ei ole enää kaarevareunainen, vaan se on muuttunut täysin tasapintaiseksi, jonka myötä puhelimen ulkomitat ovat hieman kasvaneet. Suurimpana parannuksena näyttö tukee nyt 120 hertsin ruudunpäivitysnopeutta Pro-mallin tapaan ja myös väritoistoa on viilattu paremmaksi.

Pikalatauksen tehoa on nostettu ensimmäistä kertaa OnePlussan mallistossa 65 watin lukemaan, jonka avulla akun kerrotaan latautuvan tyhjästä täyteen vain 39 minuutissa. Akku on jaettu puhelimen sisällä fyysisesti kahteen osaan suuremman lataustehon mahdollistamiseksi. Akkujen kokonaiskapasiteetti on noussut hieman 4500 mAh:iin. Puhelin tukee myös USB PD -standardin mukaista pikalatausta 27 watin teholla.

Kamerapuolella OnePlus on uudistanut jälleen kamerakehyksen muotoilun. Pääkamerassa on edeltäjästä tuttu 48 megapikselin Sony IMX 586 -sensori, mutta muuta kattausta on muutettu. Laajakulmakamera tukee nyt laajempaa 123 asteen kuvakulmaa ja makrokameran resoluutiota on nostettu kahdesta viiteen. Uutena lisänä neljäntenä kamerana toimii 2 megapikselin mustavalkosensori, jota hyödynnetään ilmeisesti useampaan eri tarkoitukseen.

Ohjelmistopuolella 8T on OnePlussan ensimmäinen Android 11:llä suoraan pakkauksesta varustettu puhelin. Ohessa on yrityksen oma Oxygen OS 11 -käyttöliittymä, johon on tehty uudistuksia mm. ulkoasun, animaatioiden ja yhden käden käytön helpottamisen osalta. Uutta on myös tumman tilan sekä Zen-tilan päivitykset ja Always On Display -ominaisuus.

OnePlus 8T:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat ja paino: 160,7 x 74,1 x 8,4 mm, 188 grammaa
 • Näyttö: 6,55” AMOLED, 1080 x 2400, 20:9, 402 PPI, 120 Hz, HDR10, 1100 nit
 • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, Snapdragon X55 -modeemipiiri
 • 8 tai 12 Gt LPDDR4X RAM-muistia
 • 128 tai 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa
 • 5G NSA (n1, n3, n7, n28, n41, n78), 5G SA (n1, n3, n41, n78), Sub 6 GHz
 • LTE Cat.18/13 (1200/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO, Dual SIM
 • Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax) 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
 • Bluetooth 5.1 (aptX HD, LDAC, AAC), GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), Beidou, GLONASS, SBAS, NFC
 • Etukamera: 16 megapikseliä, Sony IMX471, f2.0, kiinteä tarkennus
 • Takakamera:
  • 48 megapikselin 1/2” Quad Bayer pääsensori (Sony IMX586), 0,8 µm pikselikoko, f1.7, OIS
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 123 asteen kuvakulma, kiinteä tarkennus
  • 5 megapikselin makrokamera, 3 cm tarkennusetäisyys
  • 2 megapikselin mustavalkokamera
  • kaksois-LED-salama
  • 4K 30&60 FPS videokuvaus, 1080p 240 FPS ja 720p 480 FPS hidastuskuvaus
 • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Alert slider -kytkin, näytön alla sijaitseva optinen sormenjälkitunnistin
 • Akku ja lataus: 4500 mAh, 65 W Warp Charge -pikalataus, USB Type-C (3.1 Gen 1)
 • OxygenOS 11 (Android 11)

OnePlus 8T:n ennakkotilauksia aletaan ottaa vastaa välittömästi ja toimitukset alkavat ensi tiistaina, eli 20. lokakuuta. 8 & 128 Gt:n version suositushinta on 599 euroa ja 12 & 256 Gt:n variantin 699 euroa. Värivaihtoehtoja ovat mattapintainen Lunar Silver sekä kiiltäväpintainen Aquamarine Green. Uudet Buds Z -kuulokkeet tulevat saataville marraskuun 4. päivä 59 euron suositushintaan.

Lähde: OnePlus

Video: Testataan 8k-pelaamista (GeForce RTX 3090)

Testataan 8k-pelaamista NVIDIAn uudella GeForce RTX 3090 -näytönohjaimella ja Samsungin 8k-televisiolla.

NVIDIA esitteli GeForce RTX 3090:n julkaisun yhteydessä sen kykenevän pelaamiseen tietyissä peleissä 8k-resoluutiolla ja joissain peleissä DLSS:n avulla saavutetaan 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeus.

Saimme Samsungilta 8k-pelitestiä varten vuoden 2020 mallin 65-tuumaisesta ja 8k-resoluutiota tukevasta Q950TS-televisiosta, joka on varustettu HDMI 2.1 -liittimellä ja jonka hinta Suomessa on alkaen 4500 euroa.

Videolla asennetaan televisio 8k-käyttökuntoon, pelataan pelejä 8k- eli 7680×4320-resoluutiolla ja tutkitaan suorituskykyä ja kuvanlaatua.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Ryzen 5000 -sarjan prosessorit valtasivat Cinebench R20 1T -testin kärkipaikat

CPU-Monkeyn keräämien tuloksien mukaan kaikki esitellyt Ryzen 5000 -sarjan prosessorit rikkovat ensimmäisinä prosessoreina 600 pisteen rajapyykin.

AMD julkisti uudet Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvat Vermeer-koodinimelliset Ryzen 5000 -sarjan prosessorit viime viikolla. Yhtiön mukaan uudet prosessorit nappaavat vihdoin myös pelisuorituskykyvaltikan Intelin hallusta.

AMD:n julkaisutilaisuudessa esittelemien lukujen mukaan uudet Ryzen-prosessorit rikkovat jälleen ennätyksiä myös Cinebench R20 -testissä. Yhtiön mukaan Ryzen 9 5950X saa peräti 640 pisteen tuloksen yhden säikeen testissä ja Ryzen 9 5900X:kin 631 pistettä, kun aiemmin yksikään prosessori ei ole rikkonut 600 pisteen rajaa.

Nyt saksalaiselle muun muassa testituloksia eri prosessoreista keräävälle CPU-Monkey-sivustolle on ilmestynyt kaikkien esiteltyjen Ryzen 5000 -sarjan mallien Cinebench R20 -tulokset. Sivuston mukaan Ryzen 9 5950X saa jopa AMD:n omia lukuja kovemman 641 pisteen tuloksen, mutta niin pieni ero lienee vain eri ajojen välistä varianssia. 5900X saa sivuston mukaan 629 pistettä, mikä niin ikään poikkeaa vain hiuksenhienosti AMD:n luvuista. Ryzen 7 5800X saa CPU-Monkeyn mukaan yhden ytimen testissä puolestaan 618 ja Ryzen 5 5600X 604 pistettä, mikä asettaisi koko julkistetun Ryzen 5000 -perheen yli 600 pisteen ennätysrajan. Intelin kovin tulos yhden ytimen testissä on sivuston mukaan Tiger Lake -arkkitehtuuriin perustuvan Core i7-1185G7:n 598 pistettä.

Kaikkien ytimien testissä uudet prosessorit eivät luonnollisestikaan valtaa kärkisijoja, vaan ne kuuluvat selvästi enemmän ytimiä omaaville prosessoreille. Työpöytäprosessoreiden luokassa ne kuitenkin menevät kärkeen ja 16-ytimisen Ryzen 9 5950X:n kerrotaan peittoavan testissä jopa 24-ytimisen Ryzen Threadripper 2970WX:n. 5950X:n kaikkien ytimien tulos on 10 360 pistettä, kun 2970WX nettoaa 10 008 pistettä. Ryzen 9 5900X saa kaikilla ytimillään 8168 pistettä, mikä asemoi sen Intelin 18-ytimisten Core i9-7980XE- ja i9-10980XE-mallien väliin. Ryzen 7 5800X saa moniydintestissä 5742 pistettä ja 5600X 4312 pistettä.

Lähde: CPU-Monkey (1), (2)

Tubettaja sai Doomin toimimaan perunoiden voimalla

Tubettaja Equalo käytti noin 45 kiloa perunoita tuottaakseen tarpeeksi virtaa Doomin pyörittämiseen graafisella TI-84-laskimella.

Doom on peli, joka on viritetty vuosien varrella toimimaan käytännössä millä tahansa laitteella jääkaapista printtereihin ja pankkiautomaatteihin. Hiljattain Doom oli otsikoissa jopa raskaustesterissä pyörimisestä, mutta todellisuudessa testeri toimi tapauksessa vain näyttönä.

Nyt Doom on saatu toimimaan myös perunoilla, kirjaimellisesti. Luonnollisestikaan perunat eivät varsinaisesti pyöritä itse peliä, mutta ne toimittivat tarvittavan virran sen pyörittämiseen graafisella laskimella.

PCGamerin mukaan tubettaja Equalo oli alun perin yrittänyt saada Doomin pyörimään Raspberry Pi Zerossa, jolle syötettäisiin virtaa perunoista. Projektia varten hän hankki 100 paunaa eli noin 45 kiloa perunoita, joiden pitäisi riittää syöttämään keitettyinä ja siivutettuina Raspberryn tarvitsemat 100 – 120 milliampeeria virtaa 5 voltin jännitteellä.

Valitettavasti tämä projekti ei tuottanut tulosta, Raspberry sai kyllä virtaa, mutta ei kylliksi käynnistyäkseen. Viimeisenä oljenkortenaan Equalo kytki lopulta saman peruna-armeijan Texas Instrumentsin TI-84-laskimeen. Sille perunoiden tuottama virta riitti ja sen myötä perunoiden voimalla pyörivästä Doomista tuli totta.

Lähde: PCGamer

Imagination julkaisi uudet skaalautuvat IMG B -sarjan grafiikkaohjaimet

IMG B -sarjan grafiikkaohjaimet tulevat saataville keveänä BXE-sarjana, autoihin suunnattuna BXS-sarjana, keskiluokan BXM-sarjana ja datakeskuksiin tarkoitettuna BXT-sarjana.

Imaginationin PowerVR oli aikoinaan kilpailemassa PC-näytönohjainmarkkinoilla muun muassa Kyro-sarjan näytönohjaimillaan. Yhtiö kuitenkin erikoistui pian yksinomaan mobiilipiireissä käytettyihin grafiikkaohjaimiin.

Viime vuosina netissä on kiertänyt huhuja ja viitteitä Imaginationin mahdollisesta paluusta tehokkaampien näytönohjainten pariin, kenties jopa PC-markkinoille. Nyt yhtiö on julkaissut uuden sukupolven näytönohjaimiaan ja ne todella tulivat täysin uuteen teholuokkaan, mutta ei PC-markkinoille. Imaginationin uuteen PowerVR IMG B -sarjaan kuuluu neljä eri grafiikkaohjainperhettä: datakeskuksiin suunnattu BXT, keskiluokan mobiilipeleihin ja televisioihin tarkoitettu BXM, käyttöliittymien ja alkeellisempiin peleihin suunnattu BXE sekä automaailman tarpeisiin räätälöity ISO 26262:ta tukeva BXS.

Kaikki B-sarjan grafiikkaohjaimet perustuvat mahdollisuuteen skaalata suorituskykyä useamman ”ytimen” voimin. Erikoiseksi tämän tekee se, että BXT- ja BXM-sarjoissa kukin ydin voi toimia paitsi yhteistyössä, myös täysin erillisinä grafiikkaohjaimina, jotka voivat sijaita myös fyysisesti eri siruilla. BXE-sarjassa mahdolliset lisäytimet eivät kykene toimimaan itsenäisesti. Imaginationin BXT-esimerkissä yhdessä pikkusirussa (chiplet) oli käytössä kaksi ydintä MC2-konfiguraatiossa ja toisessa pikkusirussa kaksi ydintä MC1-konfiguraatioissa. Uusien B-sarjan grafiikkaohjainten kerrotaan olevan 30 % energiatehokkaampia A-sarjaan verrattuna, kun molempia ajetaan yhtiön asettamalla optimaalisella virtabudjetilla.

Tehokkaimman BXT-sarjan huippumalli BXT-32-1024 MC4 on varustettu neljällä SPU:lla (Shader Processing Unit, ”GPU ydin”), joista kussakin on neljä USC:tä (Unified Shading Cluster, laskuyksiköitä). Se kykenee parhaimmillaan 6 TFLOPSin FP32-suorituskykyyn ja 24 TOPSin tekoälylaskentaan. Tekoälylukujen osalta ei oltu kuitenkaan tarkennettu minkä tarkkuuden kokonaislukulaskuista (INT) on kyse.

Kaikki uudet B-sarjan grafiikkaohjaimet tukevan myös Imaginationin uutta IMGIC-kuvanpakkausmetodia. Se korvaa aiempien mallien käyttämän PVRIC:n ja sen sanotaan olevan paitsi monipuolisempi ja tehokkaampi, myös selvästi yksinkertaisempaan algoritmiin perustuva. Yhtiön diojen mukaan se kykenee pakkaamaan kuvadatan 75 %:iin alkuperäisestä häviöttömästi, 50 %:iin visuaalisesti häviöttömästi ja peräti 25 %:iin tarpeen niin vaatiessa, mutta se vaikuttaa laatuun näkyvästi. IMGIC:n avulla esimerkiksi BXM-sarjan grafiikkaohjainten tarvitsevan 35 % vähemmän kaistaa, kuin A-sarjan vastaavat mallit.

Imaginationin mukaan jo useampi taho on lisensoinut uuden arkkitehtuurin. Yksi näistä on Innosilicon, joka tulee julkaisemaan PCI Express -väyläisiä pilvipalvelimiin suunnattuja näytönohjaimia. Ne tulevat myyntiin sekä Kiinassa että maailmanlaajuisesti. AnandTechin mukaan Innosilicon on aiemmin tunnettu lähinnä IP:n suunnittelijana, joka on muun muassa suunnitellut NVIDIAn GDDR6-muistiohjaimet. Suosittelemme asiasta kiinnostuneille lämpimästi AnandTechin syväluotaavampaa artikkelia aiheesta.

Lähde: Imagination