Live: io-techin Tekniikkapodcast (15/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 16. huhtikuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Osallistu io-techin tekniikkatutkimukseen 2021

EHA:n tämän vuoden tekniikkatutkimus on parhaillaan käynnissä, johon osallistujien kesken arvotaan 1599 euron arvoinen tietokoneen runko GeForce RTX 3070 -näytönohjaimella.

io-tech liittyi viime vuonna Pohjoismaiden edustajana Euroopan laitteistoyhdistykseen (European Hardware Association), joka koostuu yhdeksästä eurooppalaisesta suuresta riippumattomasta teknologiauutis- ja arvostelusivustosta, jotka tavoittavat yhteensä yli 22 miljoonaa tekniikasta kiinnostunutta käyttäjää. EHA valitsee ja palkitsee parhaat viimeisen vuoden aikana julkaistut tekniikkatuotteet sekä toteuttaa kattavan lukijatutkimuksen eurooppalaisten suhtautumisesta ja kulutustottumuksista tekniikkaan liittyen.

Tämän vuoden tekniikkatutkimus on käynnissä ja siinä selvitetään eri maiden kulutustottumuksia tekniikkaan liittyen. Kyselyyn osallistujien kesken arvotaan noin 1500 euron hintainen Zotac Magnus One -tietokonerungolla, joka on varustettu GeForce RTX 3070 -näytönohjaimella, emolevyllä, Intelin Core i7-10700 -prosessorilla ja 500 watin virtalähteellä.

Kyselyyn osallistuminen kestää alle 5 minuuttia ja voit vapaasti valita, mihin kysymyksiin vastaat. Kiitos!

Lukijakyselyn lisäksi EHA järjestää 31. toukokuuta netissä European Hardware Awards -palkintotapahtuman, jossa yli 100 toimittajaa ympäri Eurooppaa ovat äänestäneet, mitkä ovat kuluneen vuoden aikana julkaistuista tekniikkatuotteista markkinoiden parhaita. Tuotteita äänestetään yhteensä 42 kategoriassa, joissa edustajien toimitukset päättävät itsenäisesti, mitkä tuotteet ovat parhaita tuotteita Euroopassa, jonka jälkeen äänet lasketaan yhteen.

Linkki: EHA

TSMC:n toimitusjohtaja: Piiripulaan helpotusta vasta 2023

Toimitusjohtaja C.C. Wein mukaan yhtiö saa valmiiksi lisäkapasiteettia vuonna 2023, jolloin myös piiripulan uskotaan helpottavan.

TSMC:n hallituksen puheenjohtaja ilmoitti viime kuun lopulla, että yhtiön näkemyksen mukaan piiripulan todellinen syyllinen olisi Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota ja sen aiheuttama epävarmuus. Pitää väitetty syy paikkansa tai ei, yhtiön toimitusjohtaja on kertonut nyt oman näkemyksensä saatavuuden parantumisesta.

TSMC:n toimitusjohtaja C.C. Wei on kertonut kysynnän jatkuvan edelleen korkeana ja yhtiön voivan tarjota asiakkailleen merkittävästi lisäkapasiteettia vasta vuonna 2023. Wein mukaan helpotusta piiripulaan on luvassa vasta samaan aikaan, mikä kertoo karua kieltä tämänhetkisestä varauskalenterista.

Yhtiön talousjohtaja puolestaan kertoo yhtiön sijoittavan näillä näkymin tämän vuoden aikana noin 30 miljardia dollaria kapasiteettinsa kasvattamiseen ja laitteistojen parantamiseen. Luku on aiempaa 28 miljardin dollarian arviota korkeampi ja perustuu osaltaan vuoden ensimmäiseen neljännekseen, jonka aikana laajennus- ja päivitystoimiin käytettiin 8,8 miljardia dollaria. TSMC:n tuoton odotetaan kasvavan vuoden aikana nyt peräti 20 %, kun vuoden alussa ennuste oli vielä useita prosenttiyksikköjä pienempi.

Lähde: Bloomberg

G.Skill julkaisi huikentelevat Trident Z Royal Elite -sarjan muistit

Royal-sarjasta tuttuun tapaan RGB-valaistuksen diffuusori muistututtaa kristalirakennetta ja lämmönlevittäjät kiiltävät hopean tai kullan hohtoisina.

Aika ajoin markkinoille julkaistaan uusia tuotteita, jotka mahdollistavat tietokoneen niin sanotun bling-bling-kertoimen kasvattamisen merkittävästi. Trendin todellisena aloittajana pideään monien mielestä G.Skilliä, joka julkaisi Trident Z Royal -sarjan muistit kristallimaisine RGB-valaistuksineen ja kullan tai hopean hohtoisine lämmönlevittäjineen vuoden 2018 lopulla.

Nyt G.Skill on julkaissut uuden sukupolven Trident Z Royal Elite -sarjan muistit. Muisteista löytyy edelleen tuttu kristallimaista rakennetta noudattava diffuusori RGB LED -valaistukselle, mutta lämmönlevittäjiä on uudistettu silminnähden. Yläreunan ”hainevät” näyttävät edelleen tutulta niin kultaisina kuin hopeisinakin, mutta lämmönlevittäjän kyljet ovat nyt epätasaisen kolmiopinnan peittämät. Muotoiluun on selvästi haettu inspiraatiota kotelopuolelta, joissa on nähty hiljattain useammallakin valmistajalla vastaavan tyyppistä muotoilua etupaneeleiden osalta.

Trident Z Royal Elite -sarjan muistit tulevat saataville useissa eri nopeusluokissa ja kapasiteeteissa. Sarjan hitaimmat muistit ovat DDR4-3600-nopeudella, 16-19-19-39-ajoituksilla ja 1,35 voltin käyttöjännitteellä toimivat 2x 8 Gt:n, 2x 16 Gt:n ja 4x 16 Gt:n kitit. DDR4-4000 tulee saataville 16-19-19-39-asetuksilla 2x 16 Gt:n kittinä ja 18-22-22-42-asetuksilla 2x 32 Gt:n kittinä. Kummankin käyttöjännite on 1,4 volttia. Myös DDR4-4266-nopeudella on tarjolla 16-19-19-39-asetuksin tarjottu 2x 16 Gt:n kitti, jonka lisäksi tarjolle tulee 19-26-26-46-asetuksin varustetut 4x 16 Gt:n ja 2x 32 Gt:n kitit. DDR4-4266-nopeudella toimivien muistien käyttöjännite on 1,5 volttia.

DDR4-4800-nopeudessa tarjonta alkaa kapenemaan ja saataville tulee vain 19-28-28-48-asetuksin toimivat 2x 8 Gt:n kitit 1,5 voltin käyttöjännitteella. DDR4-5066-nopeudella latenssit on lasketttu 20-30-30-50-asetuksiin ja 2x 8 Gt:n kitille pitää syöttää jo 1,6 voltin käyttöjännitettä. Piikkipaikkaa pitää DDR4-5333 2x 8 Gt:n kittinä, jolle tarjoillaan 22-32-32-52-asetuksia ja 1,6 voltin käyttöjännitettä.

G.Skill ei kertonut uusien muistiensa suositushintoja, mutta kertoi niiden tulevan löytymään kauppojen hyllyiltä toukokuun aikana.

Lähde: G.Skill

NVIDIAn huhutaan valmistelevan uutta GeForce RTX 3060 -versiota kryptolouhinnan rajoittamiseksi

Igor’s Labin mukaan NVIDIA korvaa nykyisen GA106-300-piirin GA106-302:lla, jonka myötä muuttuvat laitetunnisteet estävät tunnettujen rajoittimien kiertojen toimimisen uusillä korteilla.

NVIDIA kertoi rajoittaneensa GeForce RTX 3060 -näytönohjainten Ethereum-louhintanopeutta saadakseen suuremman osuuden näytönohjaimista pelaajien käsiin louhintafarmien sijasta. Yhtiön lausunnon mukaan esto oli ajurin, grafiikkapiirin ja näytönohjaimen firmwaren yhteistyötä, eikä sitä voisi kiertää.

Hieman myöhemmin yhtiö kuitenkin julkaisi erehdyksessä ajurit, joissa mitkään louhintaestot eivät olleet voimassa. Ajurit julkaistiin kehittäjäkanavan lisäksi myös Windows Insider -käyttäjille ja jompaakumpaa kautta rajoittimien puute selvisi nopeasti. Pandoran lippaan avauduttua louhijat ovat purkaneet myös esimerkiksi useamman näytönohjaimen samanaikaisen louhintakäytön eston ns. Dummy-HDMI-liittimillä.

Nyt Igor’s Labin Igor Wallosek kertoo saaneensa nimeämättömältä taiwanilaiselta näytönohjainvalmistajalta tiedon, jonka mukaan NVIDIA on päättänyt ratkaista RTX 3060 -louhintarajoitusten kierron lopettamalla nykyisten GA106-300-grafiikkapiirien valmistamisen ja korvaamalla sen uudella GA106-302-variantilla. Uuden piirin odotetaan olevan kaikin puolin identtinen, mutta sen mukana tulee uusi laitetunnus, jonka kanssa nykyisten RTX 3060 -mallien kanssa käytetyt louhintarajoittiminen kiertometodit eivät enää toimi. Wallosekin mukaan useampi lähde on varmistanut, että uusilla piireillä varustettujen GeForce RTX 3060 -näytönohjainten toimitukset tultaisiin aloittamaan toukokuussa.

Päivitys:

Igor Wallosekin mukaan myös muut GeForce-mallit tultaisiin päivittimään vastaaviin GA10x-xx2-malleihin, jolloin louhintarajoitukset saataisiin käyttöön kaikissa uusissa myyntiin tulevissa näytönohjaimissa.

Lähde: Igor’s Lab

AMD:n ja XFX:n nimeä käytetään Kiinassa käynnissä olevassa huijauskampanjassa

Huijauskampanjassa lähetetään Radeon RX 580 -käyttäjille väärennetty takaisinkutsuilmoitus ja tarjotaan vaihdossa GeForce-näytönohjainta sekä puhdasta rahaa.

Näytönohjainmarkkinat ovat koronapandemian ja kryptolouhinnan vuoksi kenties enemmän sekaisin kuin ikinä. Kuvaan sopii, että joukkoon mahtuu myös Kiinassa käynnissä oleva hieman erikoisempi huijauskampanja.

AMD ja XFX ovat kumpikin ilmoittaneet tahoillaan, että huijarit ovat valjastaneet yritysten identiteetit huijauskampanjaan. AMD:n ilmoitus tehtiin Kiinassa suositussa Weibo-palvelussa ja XFX:n Bilibilissä.

Huijarit lähettävät Radeon RX 580 -sarjan näytönohjaimen omistajille ilmoituksia, joiden mukaan näytönohjaimessa on ongelma ja se kutsutaan takaisin. Huijarit tarjoavat Radeon RX 580 4 Gt:n käyttäjille vastineeksi ”palautetusta” näytönohjaimesta GeForce GTX 1050 Ti:n ja 400 yuania eli reilut 50 euroa, ja RX 580 8 Gt:n omistajille GeForce GTX 1060 3 Gt:n ja 800 yuania eli reilun 100 euroa.

Huijauksen takana on mitä ilmeisimmin kryptolouhinta, johon Radeon RX 580 soveltuu huomattavasti vaihdokkeina tarjottavia Pascal-arkkitehtuurin näytönohjaimia paremmin.

Lähde: HotHardware

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 466.11 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leima Mortal Shell -peliin DLSS-tuen tuovalle päivitykselle ja tuki Valorantin NVIDIA Reflex -päivitykselle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 466.11 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön työpöytänäytönohjaimia Kepler- ja mobiilinäytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 466.11 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen Game Ready -leima Mortal Shell -peliin DLSS-tuen tuovalle RTX-päivitykselle. DLSS:n kerrotaan parantavan suorituskykyä pelissä parhaimmilalaan 130 % 4K-resoluutiolla. Lisäksi ajureissa on tuoreimmat päivitykset Valorantin NVIDIA Reflex -päivitykselle, tuki NVIDIA Broadcast Noise Reduction -ominaisuudelle OBS:ssä ja tuki kuudelle uudelle G-Sync Compatible -näytölle.

Ajureissa on tuttuun tapaan liiskattu myös aiempien julkaisujen bugeja. Tällä kertaa korjauksen saaneita ongelmia olivat Supreme Commander -pelisarjan heikko suorituskyky, Adobe Camera RAW 12.x -kuvien mahdollinen näkyminen mustina Lightroom-sovelluksessa, MS Flight Simulator 2020 VR:n nykiminen, kun Hardware-accelerated GPU scheduling -ominaisuus on pois käytöstä sekä joillain näytöillä vääristyneet väritasot Windowsin käynnistyttyä. Tiedossa olevia ongelmia ovat pääosin tuttuja aiemmista ajureista, kuten World of Warcraft: Shadowlandsissa tietyissä paikoissa esiintyvä grafiikoiden vilkkuminen, Batman Arkham Knightin kaatuilu, jos Turbulence Smoke -ominaisuus on käytössä ja Steam VR -pelin nykiminen, jos taustalla pyörii jokin näytönohjaimen tietoja tarkkaileva sovellus. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Samsungin Galaxy S21 FE renderöintivuodossa

14.4.2021 - 18:26 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (11)

Galaxy S21 FE noudattaa sarjan tuttua muotkieltä ja sen huhutaan rakentuvan tällä kertaa 6,4-tuumaisen näytön ympärille.

Samsung laajensi Galaxy S -valikoimaansa ”Fan Edition” eli FE-malleilla viime sukupolven S20:n myötä. Nyt kuvavuodot paljastavat vastavan mallin olevan tulossa myös S21:stä.

Luotettavaksi vuotajaksi kerta toisensa jälkeen osoittautunut Steve ’OnLeaks’ Hemmerstoffer on julkaissut renderöintejä Samsungin tulevasta Galaxy S21 FE -mallista. Puhelin noudattaa muista sarjan malleista tuttua muotokieltä kuoren reunukseen sulautuvalla kamerakyhmyllä. Kamerakyhmyssä on kolme kameraa ja LED-salama on sijoitettu kyhmyn ulkopuolella takakuoreen.

S21 FE:n kerrotaan rakentuvan 6,4-tuumaisen tasaisen näytön ympärille ja puhelimen etukamera on lyöty läpi näytön ylälaidan keskeltä. Puhelimen rungon kerrotaan olevan metallia, mutta takakuoreksi povataan ”frosted glassticia” eli huurrettua lasia muistuttavaa muovia. Puhelimen mitoiksi kerrotaan 155,7 x 74,5 x 7,9 millimetriä, joskin kamerakyhmyn kohdalla puhelimen paksuus nousee 9,3 millimetriin. Puhelin on mittojen mukaan siis hieman perusmallia suurikokoisempi.

Lähde: OnLeaks @ Twitter

Video: Intel Core i9-11900K ylikellotusopas

14.4.2021 - 18:26 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (2)

Esittelemme videolla miten Intelin uudesta Core i9-11900K:sta saadaan ylikellotettua viimeisetkin pisarat irti paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi

Kaupallinen yhteistyö MSI:n kanssa

Videolla opastetaan perusasiat Intelin uuden Rocket Lake -koodinimellisen 8-ytimisen Core i9-11900K -prosessorin ylikellottamisesta, kun jäähdytyksestä vastaa MSI:n MPG Coreliquid K360 AIO-nestekierto ja alustana käytössä on MSI:n MEG Z590 Ace -emolevy.

Lopputuloksena kaikki kahdeksan ydintä saatiin toimimaan 5,1 GHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännitettä syötettiin manuaalisesti 1,325 volttia. Cinebench R20 -testin tulos kaikilla ytimillä parani noin 6 % ja CS:GO FPS Benchmarkin ruudunpäivitysnopeus 8 %. Prosessorin lämpötila nousi kaikkien ytimien rasituksessa vakion 70 asteesta 80 asteeseen.

Videolla esitettävä HWiNFO-ohjelman käyttöjännite on VID eli mitä prosessori pyytää emolevyltä. Alempaa löytyy vielä erikseen emolevyn ilmoittama Vcore, joka on tarkoitus näyttää todellista käyttöjännitettä.

Ohjeet soveltuvat kaikkien valmistajien emolevyille, vaikka BIOS-valikot näyttävät erilaiselta ja joillain ominaisuuksilla saattaa olla eri nimi.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Sony julkaisi kolmannen sukupolven versiot Xperia 1-, 5- ja 10 -älypuhelimistaan

Xperia 1 III ja 5 III -lippulaivamallit sisältävät markkinoiden ensimmäisen älypuhelimille suunnitellun säädettävän telekuvalinssin

Sony on tänään julkaissut uuden sukupolven Xperia-älypuhelimet lippulaiva- ja keskihintaluokkiin. Uutuudet jakavat nimeämisensä kahden edellissukupolven kanssa – Lippulaivamalliksi asettuu Xperia 1 III (luetaan 1 mark 3), sen pariksi pienempään kokoluokkaan lippulaivaominaisuudet tarjoaa Xperia 5 III ja edullisimmaksi keskihintaluokkaan sijoittuu Xperia 10 III. Joidenkin odottamaa ja huhuissakin liikkunutta varsinaista Compact-mallia ei kuitenkaan tässä julkaisussa nähty.

Xperia 1 III toimii nimensä mukaisesti seuraajana reilu vuosi sitten julkaistulle Xperia 1 II:lle. Edeltäjämallin tavoin uutuuden 6,5-tuumainen 21:9-kuvasuhteinen OLED-näyttö yltää 4K-resoluutioon, mutta ensimmäisenä maailmassa Sony tarjoaa 4K-resoluution pariksi nopeamman 120 hertsin virkistystaajuuden. Xperia 5 III -sisarmalli, joka toimii seuraajalle viime syksynä julkaistulle Xperia 5 II:lle, luottaa pienempään kokoon ja tarjoaa vastaavalla kuvasuhteella varustetun ja niin ikään 120 hertsin virkistystaajuuteen yltävän näytön 6,1-tuumaisessa koossa, mutta samalla resoluutiotakin on laskettu.

120 hertsin virkistystaajuuden lisäksi molemmat näytöt tukevat peräti 240 Hz:n kosketuksentunnistuksen ja pelitilaan sisältyvän 240 Hz:n liikkeenhämärtymisestotekniikan. Näistä jäljempi tarkoittanee tietokonemonitoreistakin tuttua mustan ruudun väläyttämistä jokaisen oikean ruudunpäivityksen väliin, mikä vähentää näytön haamukuvia. Puhelinten näyttöjä kehystää edelleen viime sukupolvestakin tutut stereokaiuttimet, joiden luvataan kuitenkin yltävän jopa 40 prosenttia kovempaan äänenvoimakkuuteen. Stereokaiutinten lisäksi molemmat uutuudet tarjoavat myös 3,5 mm:n kuulokeliitännän.

Molemmat puhelimet luottavat metallirunkoon ja lasisiin etu- ja takakuoriin. Xperia 1 III:n näytön suojana on Gorilla Glass Victus ja takana puolestaan Gorilla Glass 6 -suojattua huurrelasia. Xperia 5 III luottaa pykälän vanhempaan Gorilla Glass 6:een ja peililasiin. Molemmat puhelimet tarjoavat vedenkestävyyden ja pölynsuojauksen IP-luokituksella IP65/68.

Xperia 1 III:n ja 5 III:n sisällä sykkii Qualcommin tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina molemmissa puhelimissa on 4500 mAh:n akku. Akku tukee pikalatausta, jonka tehoa valmistaja ei tiedotteessaan määrittele, mutta akun luvataan latautuvan 50 prosenttiin puolessa tunnissa mukana tulevalla laturilla. Akun lataus tukee myös mukautuvaa ja oppivaa latausnopeutta, jonka myötä akkujen elinikä merkittävästi heikentymättä on Sonyn mukaan jopa kolme vuotta.

Kenties mielenkiintoisimmat uudistukset Sony on tuonut mukanaan uutuuksien kamerajärjestelmiin. Sekä Xperia 1 III että Xperia 5 III tuovat ensimmäisenä maailmassa mukanaan älypuhelimiin suunnitellun säädettävän telekameran, jonka tukena on tarkennusominaisuuksia parantava kaksoiskuvadiodikenno. Lopputuloksena puhelimet tarjoavat telekameraan 70 ja 105 mm:n välillä vaihdettavissa olevan kinovastaavan polttovälin. Kyseisen telekameran pariksi tarjolla on myös perinteinen laajakulmakamera 24 mm:n polttovälillä ja ultralaajakulmakamera 16 mm:n polttovälillä. Kameroiden linssit on Sonyn aiemmista puhelimista totuttuun tapaan tuotettu yhteistyössä Zeissin kanssa, joka tarkoittaa että Zeiss on tehnyt linssien pinnoitteen sekä kalibroinut objektiivin. Megapikseleitä kaikissa kolmessa takakamerassa on 12.

Sony Xperia 1 III:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 165 x 71 x 8,2 mm (157 x 68 x 8,2 mm)
 • Paino: 186 grammaa (168 grammaa)
 • Gorilla Glass Victus edessä, Gorilla Glass 6 takana
 • 6,5” OLED-näyttö, 3840 x 1644 pikseliä, 21:9, 120 Hz, 240 Hz:n kosketuksen tunnistus, HDR10
 • Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
 • 12 Gt RAM-muistia
 • 256 Gt tallennustilaa, microSDXC-korttipaikka (max 1 Tt)
 • 5G-yhteydet, Dual SIM
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet, IP65/68 -suojaus
 • Kolmoistakakamera:
  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1/1,7”, 24 mm), f1.7
  • 12 megapikselin telekamera (1/2,9”, 70 / 105 mm), f2.3 / f2.8, Dual PD -tarkennus
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,5”, 16 mm) f2.2
 • 8 megapikselin etukamera (1/4”), F2.0
 • 4500 mAh:n akku, USB Type-C (3.1), USB PD -pikalataus, langaton lataus (Qi)
 • Android 11

Sony Xperia 5 III:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 157 x 68 x 8,2 mm
 • Paino: 168 grammaa
 • Gorilla Glass 6 edessä ja takana
 • 6,1” OLED-näyttö, 2520 x 1080 pikseliä, 21:9, 120 Hz, 240 Hz kosketuksen tunnistus, HDR10
 • Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
 • 8 Gt RAM-muistia
 • 128 Gt tallennustilaa, microSDXC-korttipaikka (max 1 Tt)
 • 5G-yhteydet, Dual SIM
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet, IP65/68 -suojaus
 • Kolmoistakakamera:
  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1/1,7”, 24 mm), f1.7
  • 12 megapikselin telekamera (1/2,9”, 70 / 105 mm), f2.3 / f2.8, Dual PD -tarkennus
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,5”, 16 mm) f2.2
 • 8 megapikselin etukamera (1/4”), F2.0
 • 4500 mAh:n akku, USB Type-C (3.1), USB PD -pikalataus
 • Android 11

 

Lippulaivamallien alapuolelle Sony julkaisi myös uuden Xperia 10 III:n, joka sijoittuu edeltäjänsä, Xperia 10 II:n tavoin keskihintaluokkaan. Kalliimpien sisarustensa tapaan Xperia 10 III tarjoaa korkealla 21:9-kuvasuhteella varustetun OLED-näytön, joka ei kuitenkaan Xperia 10 III:ssa tue korkeita virkistystaajuuksia. Näyttö on myös kolmikon pienin 6” koollaan.

Kalliimmilta sisaruksiltaan Xperia 10 III on perinyt kuitenkin keskihintaluokassa melko harvinaisen IP65/IP68-suojauksen, 3,5 mm:n kuulokeliitännän, huomattavasti edeltäjämallia suuremman 4500 mAh:n akun ja OLED-näytön HDR-tuen. Näytön suojana puhelimessa on Gorilla Glass 6 -lasi, mutta muita rakennemateriaaleja Sony ei tiedotteessaan paljastanut.

Järjestelmäpiirinä Xperia 10 III:ssa toimii Qualcommin Snapdragon 690, joten tuki 5G-yhteyksille löytyy myös kolmikon edullisimmasta vesasta. Isompien sisarusten tavoin Xperia 10 III:n kamerajärjestelmä luottaa kolmen kameran ratkaisuun – puhelimesta löytyy 8 megapikselin ultralaajakulmakamera 16 mm:n kinovastaavalla polttovälillä, 12 megapikselin laajakulmakamera 27 mm:n polttovälillä ja 8 megapikselin telekamera 54 mm:n polttovälillä.

Sony Xperia 10 III:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 154 x 68 x 8,3 mm
 • Paino: 169 grammaa
 • Gorilla Glass 6 edessä
 • 6” OLED-näyttö, Full HD+, HDR-tuki
 • Qualcomm Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri
 • 6 Gt RAM-muistia
 • 128 Gt tallennustilaa
 • 5G yhteydet (sub 6 GHz)
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, IP65/68 -suojaus
 • Kolmoistakakamera:
  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1/2,8”, 27 mm), f1.8
  • 8 megapikselin telekamera (1/4”, 54 mm), f2.4
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 16 mm), f2.4
 • 8 megapikselin etukamera, f2.0
 • 4500 mAh:n akku

Kaikki uutuudet saapuvat myyntiin kesällä 2021, mutta tarkkaa myynnin aloittamisajankohtaa tai hintatasoa Sony ei vielä ole kertonut. Xperia 1 III tulee saataville Frosted Black ja Frosted Purple -väreissä, Xperia 5 III mustana, pinkkinä ja vihreänä ja Xperia 10 III mustana, sinisenä ja valkoisena.

Lähde: Sähköpostilehdistötiedote, Sony (1), (2)