Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S20 FE 5G

26.11.2020 - 10:24 / Juha Uotila Mobiili Kommentit (16)

io-tech testasi Samsungin Galaxy S20 -malliston uusimman Fan Edition -mallin.

Syksyn mielenkiintoisten älypuhelinjulkaisujen testaaminen jatkuu io-techissä ja tänään vuorossa on artikkeli Samsungin Galaxy S20 FE 5G -mallista. Fan Edition asemoituu hintansa puolesta keväällä kauppoihin tulleiden muiden Galaxy S20 -mallien alapuolelle. Kokonsa puolesta 6,5-tuumaisella näytöllä varustettu FE asemoituu puolestaan Galaxy S20:n ja S20+:n väliin.

Galaxy S20 FE 5G:n keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,5-tuumainen 120 hertsin Full HD AMOLED -näyttö, Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, 8 Gt RAM-muisti, 128 Gt tallennustila muistikorttipaikalla, 32 megapikselin etukamera, kolmoistakakamera kolmella eri polttovälillä, IP68-suojaus, stereokaiuttimet sekä 4500 mAh akku 25 watin pikalataustuella ja langattomalla latauksella.

Tutustumme artikkelissa 779 euron suositushintaiseen Galaxy S20 FE -malliston 5G-versioon noin kahden viikon käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S20 FE 5G

Proshop julkaisi Radeon RX 6800 -sarjan tilaus- ja toimitustiedot

Proshop jatkaa GeForce RTX 30 -sarjan kohdalla aloittamaansa tapaa paljastaa tilaus- ja toimitustiedot näytönohjaimille, joiden kysyntä ylittää roimasti tarjonnan.

Syksyn näytönohjainjulkaisut ovat olleet kaikin puoli farssi ainakin saatavuuden osalta. NVIDIAn GeForce-julkaisujen mentyä penkin alle AMD:lle povattiin hyvää mahdollisuutta iskeä tiukkaan paikkaan, mutta uusien Radeoneiden saatavuus on sittemmin osoittautunut vähintään yhtä heikoksi.

Suomessakin toimiva tanskalainen Proshop julkaisi kuukausi GeForce RTX 3080:n julkaisun jälkeen listan, jossa se kertoi avoimesti GeForce-näytönohjainten tilaus- ja toimitustilastot. Nyt yhtiö on julkaissut vastaavan listan myös uusista Radeon-näytönohjaimista.

AMD julkaisi Radeon RX 6800- ja RX 6800 XT -referenssinäytönohjaimet myyntiin viikko sitten ja tänään vuorossa oli AIB-mallien julkaisu. Proshopin tilastojen mukaan se on saanut tähän mennessä käsiinsä vain PowerColorin näytönohjaimia: 100 RX 6800:sta ja 25 RX 6800 XT:tä. AIB-valmistajien omia malleja kauppaan ei ole toimitettu vielä lainkaan, mutta Asus on ehtinyt lähettämään jo matkaan kourallisen kortteja: 8x RX 6800 TUF OC, 5x RX 6800 Strix OC, 6x RX 6800 XT TUF OC ja 3x RX 6800 XT Strix LC OC. Gigabyte ja MSI eivät ole vielä edes paljastaneet omia hintojaan, minkä vuoksi yhtiö ei ole listannut niitä vielä myyntiin lainkaan.

Lähde: Proshop

Katsaus: Black Friday -viikon parhaat puhelintarjoustärpit

Tässä katsauksessa listaamme toimituksemme mielestä parhaat Black Fridayn puhelintarjoukset.

Black Friday koittaa jälleen perjantaina 27.11., mutta useat kaupat ovat aloittaneet tarjouskampanjansa jo etukäteen maanantaina niin sanottuina Black Week -tarjouksina. Päätimme tutustua tarjouskattauksen parhaisiin puhelindiileihin Suomen suurimmilta puhelinten jälleenmyyjiltä Gigantilta, Powerilta, Verkkokauppa.comilta, Elisalta, DNA:lta ja Telialta, sekä listata teille toimituksemme mielestä kiinnostavimmat ja parhaimmat tarjoukset.

Tässä katsauksessa ovat mukana puhelimet, joiden tarjoukset ovat saatavilla jutun kirjoitushetkellä keskiviikkoiltana. Jo loppuneet erät on jätetty mainitsematta, sillä kyseisisä tarjouksia ei enää ole saatavilla, minkä lisäksi ymmärrettävästi myös tulevat tarjoukset puuttuvat listauksesta, sillä niitä emme vielä tiedä.

Listauksessa on mukana joitakin io-techin testilaboratoriossakin käyneitä malleja, joista suositukset ovat siis täysin käyttökokemusten pohjalta luotuja, mutta osaa listauksen laitteista emme ole itse testanneet, vaan nostamme ne esille mielenkiintoisina sen perusteella, mitä niistä teknisten ominaisuuksien ja yleisen puhelintestauksen myötä syntyneen pohjakokemuksemme valossa osaamme odottaa.

Puhelinten lisäksi olemme listanneet linkit myös kauppoihin, joista tarjoushintainen tuote on saatavilla. Linkit vievät osassa kaupoista vain tiettyyn värivaihtoehtoon, vaikka muitakin värejä olisi saatavilla, joten sopivaa väriä halutessa kannattaa haulla kokeilla, ovatko muutkin tarjouksessa.

Mahdollisesti jatkossa tulossa olevia tarjouksia ja hintakehitystä puhelinten osalta voi tarkkailla myös Hinta.fi-hintavertailupalvelusta. Hinta.fi mahdollistaa myös helposti vertailun eri verkkokauppojen hintojen välillä ja vertailun hintakehityksestä suoraan graafisen näkymän kautta. Näin voit varmistaa, kuinka suuri tarjous todellisuudessa onkaan ja onhan löytämäsi tarjous varmasti edullisin.

 

Alle 200 euron puhelimet:

Edullisessa alle 200 euron hintaluokassa tarjouksista nousee esille kaksi laitetta: io-techin testissäkin käynyt Nokia 5.3 129 euron hintaan ja Motorolan Moto G8 99 euron hintaan.

Molemmat puhelimet jakavat keskenään hyvin yhteneväiset tekniset ominaisuudet. Sisällä sykkii käytännössä suhteellisen hyvää suorituskykyä erityisesti tässä hintaluokassa tarjoava Qualcommin Snapdraogon 665 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 64 gigatavua tallennustilaa sekä Motorolassa 4 ja Nokiassa 3 gigatavua RAM-muistia.

Molemmat puhelimet tarjoavat hintaluokassaan tavanomaisen 720p-näytön, joka ainakin Nokia 5.3:ssa on suhteellisen laadukas. Moto G8 ei ole testipenkissämme käynyt, mutta ainakin valmistajan pykälän kalliimpi Moto G8 Power tarjoaa suhteellisen hyvän käyttökokemuksen.

Nokia 5.3 pystyy aavistuksen pienemmästä RAM-muististaan huolimatta perustelemaan korkeampaa hintaansa tuella 5 GHz:n Wi-Fi-verkoille ja Android One -sertifikaatilla. Kyseinen sertifikaatti takaa puhelimelle kahden suuren Android-päivityksen kattavan päivitystuen ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset. Motorola Moto G8 kuuluu kuitenkin itsekin Android Enterprise Recommended -sertifikaatin piiriin ja tarjoaa sen myötä tietoturvapäivitykset huhtikuuhun 2022 saakka.

 

200–400 euron puhelimet:

Alemmassa keskihintaluokassa 200–400 euron hintaan tarjousdiileistä parhaimmat ovat kaikki 5G-puhelimia. 249 euron hintaan on saatavilla io-techissä testatut Motorola Moto G 5G Plus, Xiaomi Mi 10 Lite 5G ja vain aavistuksen kalliimpaan 279 euron hintaan tarjolla on Samsung Galaxy A51 5G, jotka kaikki tarjoavat erityisesti tässä hintaluokassa todella kovaa vastinetta rahalle. Luokan yläpäähän 399 euron hinnallaan puolestaan yltää kiinalaisen Pocon tuorein Poco F2 Pro -lippulaivamalli.

Kolme ensin mainittua mallia jakavat keskenään monin osin samankaltaiset sisuskalut ja vertailukelpoisen suorituskyvyn vaikka erojakin on. Motorola Moto G 5G Plus ansaitsi testijaksollaan jo 349 euron suositushintaansa Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Se tarjoaa kolmikosta heikoimman suorituskyvyn Snapdragon 765 -järjestelmäpiirinsä myötä, mutta erot ovat hyvin pieniä. Piirin tukena on 4 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua tallennustilaa ja 5000 mAh:n akku, joka testijaksolla pärjäsi hyvin useammankin päivän yli. Motorolan kovimmat valtit ovat sen 90 Hz:n virkistystaajuuteen yltävä näyttö ja Android Enterprise Recommended -sertifikaatti, jonka myötä puhelimella on tietoturvapäivitysten tuki lokakuuhun 2022 saakka. Suuria päivityksiä Motorola lupaa puhelimelle yhden.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G vakuutti puolestaan testijaksollaan rakenteensa osalta. Se käyttää kahdesta kilpailijastaan poiketen lasista takakuorta muovin sijaan, joskin puhelimen kehys on yhä muovia, mikä tuntuu myös käsituntumassa. Järjestelmäpiirinä puhelimessa sykkii pykälän Motorolaa suorituskykyisempi Snapdragon 765G, jonka parina on 6 gigatavua RAM-muistia, 128 gigatavua tallennustilaa ja 4160 mAh:n akku. Näytön virkistystaajuus on Motorolasta poiketen kuitenkin vain 60 hertsiä. Xiaomin suurimmaksi miinukseksi arvostelussa mainittiin sen päivitystuen epävarmuus, sillä valmistaja ei ole antanut minkäänlaista lupausta tuleville päivityksille.

30 euroa kilpakumppaneitaan kalliimpi Samsung tarjoaa vertailukelpoista rautaa omaa tuotantoaan olevan Exynos 980 -järjestelmäpiirin, 6 gigatavun RAM-muistin, 128 gigatavun tallennustilan ja 4500 mAh:n akun voimin. Xiaomin tavoin myös Samsungin näyttö on virkistystaajuudeltaan 60 Hz. Samsungin suurimpana myyntivalttina toimii valmistajan päivitystuki – Galaxy A51:lle on luvattu kolmen vuoden tietoturvapäivitysten lisäksi myös kolmen vuoden suuret Android versiopäivitykset.

Poco F2 Pro

399 euron hinnallaan Poco F2 Pro erottuu edellä mainituista selvästi. Kyseessä on kiinalaisvalmistaja Xiaomin alaisuudesta omaksi brändikseen irtautuneen Poco:n lippulaivamalli, joka tuo markkinoiden huippuominaisuuksia edullisempaan hintaluokkaan. Suorituskyvystä huolehtii Qualcommin huippuluokan Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 8 gigatavua RAM-muistia, 256 gigatavua tallennustilaa ja 4700 mAh:n akku. Näyttö on 6,67-tuumainen AMOLED-näyttö, jonka virkistystaajuus on perinteinen 60 Hz.

Puhelimen päivitystuen pituudesta ei ole tietoa, mutta 399 euron hinnallaan se tarjoaa erinomaista suorituskykyä.

 

400-600 euron puhelimet:

Xiaomi Mi 10 5G

400–600 euron hintaluokassa käytännössä kaikki mukaan mahtuneet puhelimet tarjoavat lippulaivaluokan ominaisuuksia. Hintaluokan mukana puhelinten ominaisuuskattaukseen on myös tullut kalliimman pään ominaisuuksia kuten langaton lataus, jota kaikki seuraavista puhelimista tukevat.

499 euron hintaan on saatavilla io-techissäkin testattu Xiaomi Mi 10 5G. Xiaomin Mi 10 5G:n alkuperäinen suositushinta on 899 euroa, joten pudotusta on tapahtunut paljon. Osittain sitä kuitenkin selittää 549 euron hintaan tuotu seuraaja Mi 10T 5G, joka tarjoaa käytännössä vastaavat ominaisuudet. 499 euron hintaan Mi 10 5G tarjoaa kuitenkin 256 gigatavun tallennustilan yhdessä Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, 8 gigatavun RAM-muistin ja 90 Hz:n nopeuteen yltävän AMOLED-näytön kanssa, mitä voidaan pitää houkuttelevana tarjouksena.

  • 499 euron hintainen Xiaomi Mi 10 5G on saatavilla Telialta

Samsungin mallistosta tarjouksesta löytyy 499 euron hintaan Galaxy S20 FE 4G, 549 euron hintaan Samsung Galaxy S20 FE 5G ja 599 euron hintaan io-techin testissäkin käynyt Galaxy S20 5G. Galaxy S20 FE 4G ja Galaxy S20 5G jakavat keskenään yhteisen Exynos 990 -järjestelmäpiirin, mutta nimensä mukaisesti S20 FE 4G ei tue 5G-yhteyksiä. S20 FE 5G puolestaan tarjoaa Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, joka on pykälän Samsungin omia Exynos-piirejä suorituskykyisempi ja virtapihimpi.

Samsung Galaxy S20 5G erottuu useista muista nykypäivän lippulaivoista ja FE-malleista kokonsa puolesta. FE-mallit tarjoavat 6,5” näytön, mutta S20-mallista löytyy nykymarkkinoille suhteellisen pienikokoinen 6,2-tuumainen näyttö. Näiden kaikkien Samsungien etuna on mainittava valmistajan päivityslupaus kolmelle suurelle Android-versiopäivitykselle ja kolmen vuoden tietoturvapäivityksille.

 

Yli 600 euron puhelimet:

Yli 600 euron puhelinten kategoriassa huomio kannattaa kiinnittää OnePlussan 8 Pro -malliin, joka on useilla sivustoilla tarjolla 699 euron hintaan. Jutun kirjoitushetkellä Gigantti paljasti puhelimen tulevan torstaina myyntiin 649 euron hintaan, mikä on ehdottomasti harkinnan arvoinen tarjous, jos etsinnässä on täydet lippulaivaominaisuudet tarjoava puhelin.

OnePlus 8 Pro on käynyt myös io-techin testissä ja menestynyt 900 euron suositushinnallaan Toimituksen valinta -kunniamaininnan arvoisesti. Puhelimen sisällä sykkii Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 8 gigatavua RAM-muistia, 128 gigatavua tallennustilaa ja 4510 mAh:n akku. Puhelin myös tukee edellisen kategorian tavoin langatonta latausta. Huomion arvoisena yksityiskohtana puhelin on erittäin suurikokoinen 6,9-tuumaisella näytöllään. Gigantissa tarjouksessa on myös 12 gigatavun RAM-muistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla varustettu malli 749 euron hintaan.

OnePlus lupaa puhelimelleen kaksi suurta Android-versiopäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset.

  • 649 euron hintainen OnePlus 8 Pro on saatavilla Gigantista

Muilta osin yli 600 euron hintaisissa puhelimissa ei juurikaan ollut ohittamattomia tarjouksia. Sonyn puhelinten kameraominaisuuksia tai omintakeista muotoilua kaipaaville tai muuten vain pienikokoista puhelinta kaipaaville io-techin testissäkin käynyt Xperia 5 II 679 euron hintaan on kuitenkin hyvä löytö. Muihin edellä mainittuihin lippulaivaluokan puhelimiin verrattuna puuttuva langaton lataus ja yökuvaustilan puute ovat kuitenkin miinuksia.

Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Strix LC RX 6800 XT OC

Testissä Asuksen omaan suunnitteluun perustuva nestejäähdytetty Radeon RX 6800 XT -lippulaivamalli.

io-techin testiin saatiin viime tingassa Asuksen 1099 euron hintainen nestejäähdytetty ROG Strix LC RX 6800 XT OC -näytönohjain, joka edustaa 6800 XT -mallien terävintä kärkeä. Artikkelissa esitellään näytönohjaimen ominaisuudet ja vertaillaan testeissä suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötilaa ja melutasoa AMD:n omaan 6800 XT -referenssinäytönohjaimeen. Mukana on myös ylikellotustestit.

Valitettavasti Suomeen ei ole saatu näytönohjainvalmistajien omia 6800- ja 6800 XT -custom-malleja jälleenmyyjien varastoihin asiakkaille toimitettavaksi ja hintataso on huomattavasti korkeampi kuin AMD:n ennakkoon ilmoittamat suositushinnat.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Strix LC RX 6800 XT OC

Video: Katsauksessa Xbox Series X

Katsaus markkinoiden suorituskykyisimmän pelikonsolin ominaisuuksiin, sisuksiin ja pelaamiseen.

Kaupallinen yhteistyö Gigantin kanssa

Microsoft julkaisi 10. marraskuuta myyntiin uudet Xbox Series X- ja Series S -pelikonsolit, joista saimme käsiimme suorituskykyisemmän ja 4k-pelaamiseen suunnatun X-mallin. 509 euron hintaisen Series X:n sisuksista löytyy AMD:n 8-ytiminen Zen 2 -prosessori ja RDNA2-grafiikka-arkkitehtuuria käyttävä grafiikkaohjain, jonka laskentateho on 12 teraFLOPSia. Muita ominaisuuksia ovat yhteensä 16 gigatavua muistia näytönohjaimelle, prosessorille ja käyttöjärjestelmälle, teratavun kokoinen NVMe SSD ja 4k Blu-ray-asema.

Videolla tutustutaan Xbox Series X:n teknisiin ominaisuuksiin, kurkistetaan laitteen sisuksiin ja kokeillaan 4k ja 120 FPS pelaamista uusilla Optimized for Xbox Series X|S -peleillä.

Molemmat konsolit on mahdollista ostaa Gigantista 24 kuukauden Xbox All Access -kuukausimaksulla, Series X 33,99€/kk ja Series S 24,99€/kk, joka sisältää yli 100 peliä pelattavaksi Xbox Game Pass Ultimate -tilauksella ja EA Play -jäsenyyden.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Samsung avasi ensi vuoden mallistonsa edullisilla Galaxy A12- ja A02s -älypuhelimilla

24.11.2020 - 23:53 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Samsungin uutuuksissa on panostettu muun muassa akkukestoon suurella 5000 mAh:n akulla.

Samsung on esitellyt tänään uutta verta suositun Galaxy A -sarjan edullisempaan päätyyn. Galaxy A12 ja A02s ovat yhtiön ensimmäiset ensi vuoden puhelinmallit.

Samsungin uudet Galaxy A -sarjan puhelimet käyttävät kumpikin 6,5-tuumaista HD+-tarkkuuden (1560×720) Infinity V -näyttöä, mikä tarkoittaa samalla pisaraloveen sijoitettua selfiekameraa. Valitettavasti yhtiön tiedotteesta puuttui niin paljon teknisiä yksityiskohtia, että perinteinen ominaisuuslistaus jää uusien A-sarjalaisten kohdalla väliin.

Samsung ei ole virallisesti kertonnut Galaxy A12:n tai A02s:n järjestelmäpiirien tarkkoja malleja, mutta tiettävästi ensin mainitussa on MediaTekin Helio P35 (4x 2,3 GHz + 4x 1,8 GHz Cortex-A53) ja jälkimmäisessä Qualcommin Snapdragon 450 (8x 1,8 GHz Cortex-A53). Järjestelmäpiirin tukena on A12:ssa 4 Gt muistia ja 64 Gt tallennustilaa ja A02s:ssä 3 Gt muistia ja 32 Gt tallennustilaa. Kumpikin puhelimista on varustettu microSD-korttipaikalla.

Galaxy A12:n takakamera on varustettu neljällä sensorilla: 48 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin ultralaajakulma sekä 2 megapikselin makro- ja syvyyskamerat. Pisaraloven selfiekameran tarkkuus on 8 megapikseliä. A02s:ssä on karsitumpi kameravalikoima 13 megapikselin pääkameralla, 2 megapikselin makrokameralla ja 2 megapikselin syvyyskameralla. Myös selfiekamera on astetta heikompi 5 megapikselin tarkkuudellaan.

Molemmat puhelimista on varustettu 5000 mAh:n akulla ja 15 watin pikalataustuella, mutta biometrinen tunnistautuminen on tuettu vain A12-mallissa kylkeen sijoitetulla sormenjälkitunnistimella. Puhelinten takakannet ovat mattapintaisia ja molemmat tulevat saataville sekä mustana että valkoisena, joiden lisäksi A12-mallista tulee saataville sininen versio.

Samsung Galaxy A12:n ja A02s:n myynti alkaa Suomessa ensi vuoden alussa. A12 on hinnoiteltu 179 ja A02s 159 euroon.

Lähde: Samsungin lehdistötiedote (sähköposti)

Intel nostaa tikun nokkaan AMD:n Ryzen 4000 -APU-piirien suorituskyvyn akun varassa

Intelin tyypillisesti töpselin päässä tehdyt suorituskykytestit eivät anna realistista kuvaa kannettavien suorituskyvystä.

AMD:n Ryzen 4000 -sarjan APU-piirit nostivat yhtiön kilpailemaan tosissaan suosiosta myös kannettavissa tietokoneissa. Nyt Intel on nostanut kuitenkin tikun nokkaan yksityiskohdan, johon harvoissa arvosteluissa kiinnitetään erikseen huomiota: suorituskyky akun varassa.

Intelin mukaan AMD:n prosessoreilla varustettavat kannettavat suoriutuvat testistä riippuen jopa 29 – 48 prosenttia heikommin akun varassa, kuin töpselin päässä, kun yhtiön omilla prosessoreilla varustettujen kannettavien kohdalla ero on yksittäisiä prosentteja. Intel on käyttänyt esimerkkitesteinään PCMark 10-, WebXPRT- ja PPT to PDF -testejä.

Syy eroon on ilmeisesti lyhyissä testeissä, sillä kuten Intel kertoo dioissaan, AMD nostaa prosessoreidensa suorituskyvyn täysiin vasta noin 7 – 10 sekunnin viiveellä. Ilmeisesti Intelin valitsemat testit ovat rasitusluonteeltaan niin lyhyitä, että hitaan käynnistyksen tekemästä erosta tulee merkittävä. Pidemmissä testeissä, kuten Cinebenchissä, eroa ei pääse syntymään samaan tapaan, koska itse testi kestää kyllin pitkään.

Useat kolmannet osapuolet, kuten ArsTechnica, ovat todentaneet Intelin testien pitävän paikkaansa. Sivusto kuitenkin huomauttaa, että huolimatta tästä hitaudesta esimerkiksi viiden minuutin Cinebench R23 -loopin aikana Ryzen 7 Pro 4750U renderöi ruutuja enemmän kuin Core i7-1185G7 kuluttaen siihen samalla vähemmän energiaa. Kritiikkiä sai myös Intelin testiin valitsemat verrokkikannettavat, sillä niiden TDP-arvot ja todelliset kulutukset poikkesivat toisistaan merkittävästi.

Intel toivookin, että tulevat kannettavien testit tehtäisiin joko akun varassa, tai sekän akun varassa että johdon päässä, jotta kannettavan suorituskyvystä saadaan oikeanlainen kuva. AMD ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa millään tasolla.

Päivitys: Tom’s Hardwarella on esillä myös muita Intelin ajamia testejä saman teeman ympäriltä.

Lähde: ArsTechnica

AMD:n Precision Boost Overdrive 2 tuo mukanaan mukautuvan alivoltituksen

PBO2:n mukautuvan alivoltituksen pitäisi parantaa suorituskykyä sekä yhdellä että usealla säikeellä, kun perinteisestä alivoltituksesta hyötyy lähinnä usean säikeen kuormat.

AMD:n uudet Ryzen 5000 -sarjan prosessorit eivät saaneet kaverikseen uutta piirisarjaa ja emolevyjä, vaan ne sopivat AMD:n nykyisiin 500-sarjan emolevyihin ja myöhemmin julkaistavilla BIOS-päivityksillä 400-sarjan emolevyihin. Nyt yhtiö on paljastanut 5000-sarjan prosessoreiden saavan kuitenkin uuden 400- ja 500-sarjojen emolevyihin lisättävän ylikellotustyökalun.

Precision Boost Overdrive 2 ja sen uusi Curve Optimization -työkalu mahdollistaa prosessorin mukautuvan alivoltittamisen erilaisissa käyttöskenaarioissa. Käytännössä työkalu arvioi kerran millisekunnissa kulloisenkin kuorman, kellotaajuuden, lämpötilan ja muut vastaavat arvot ja pyrkii niiden rajoissa madaltamaan jännitettä pienimmälle riittävälle tasolle. Yhtiön mukaan tämänkaltainen alivoltittaminen hyödyttää sekä yhden että usean säikeen rasituksessa, kun perinteinen alivoltitus auttaa lähinnä usean säikeen rasituksessa.

Precision Boost Overdrive 2:n kohdalla pätevät samat totuudet kuin ylikellottamisessa, eli jokainen prosessori on yksilö. Tämän vuoksi myös teknologian hyödyt riippuvat prosessoriyksilöstä ja sen käyttöolosuhteista. Käyttäjälle annetaan mahdollista säätää jännitettä +/- 30 pykälää kunkin pykälän vastatessa noin 3 – 5 millivolttia rasituksesta riippuen ja asetukset voidaan asettaa joko yhteisesti kaikille ytimille tai ydin kerrallaan. Järjestelmän sensoreiden pitäisi pitää huoli, ettei jännite laske liian matalaksi.

AMD:n sisäisten testien mukaan ominaisuus antaisi noin 2 prosentin parannuksen yhden säikeen ja 10 %:n parannuksen usean säikeen rasituksessa, kun verrokkina on sama prosessori perinteisellä alivoltituksella. Testiprosessorina toimi Ryzen 9 5900X, jonka pitäisi AMD:n mukaan hyötyä teknologiasta teoriassakin eniten.

Precision Boost Overdrive 2 Curve Optimization -työkalulla tulee AMD:n emolevyihin yleisesti AGESA 1.1.8.0 -päivityksen mukana, vaikka tiettävästi joillain emolevyillä ominaisuus on olemassa jo nykyisillä 1.1.0.0 -versioilla. AGESA 1.1.8.0 -BIOS-päivitysten pitäisi tulla saataville joulukuun alkupuolella. Ominaisuus vaatii Ryzen 5000 -sarjan prosessorin, sillä se hyödyntää joitain niihin rakennettuja uusia ominaisuuksia.

Lähde: AnandTech

OnePlus 9 ja 9 Pro esiintyvät tuoreissa renderöintivuodoissa (Päivitetty)

23.11.2020 - 13:33 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (10)

OnePlus 9 Pron julkaisun odotetaan tapahtuvan ensi vuoden maaliskuussa.

OnePlus julkaisi aiemmin syksyllä perinteisen T-päivitysversion OnePlus 8:sta kertoen samalla, ettei 8 Prosta ole luvassa tällä kertaa päivitysversiota lainkaan. Sen myötä odotukset ovatkin kääntyneet jo OnePlus 9:n suuntaan. Nyt luotettavista vuodoistaan tuttu Steve ’OnLeaks’ Hemmerstoffer on julkaissut Voice-palvelussa renderöintejä OnePlussan tulevasta huippumallista.

OnePlus 9 Pro tulee rakentumaan reunoiltaan kaareutuvan 6,7-tuumaisen näytön ympärille. Näytössä on ohuet reunukset ylhäällä ja alhaalla sekä pienehkö vasempaan yläkulmaan sijoitettu läpi lyöty selfiekamera. Puhelimessa on kaiutin pohjassa ja kuuloke näytön yläpuolella.

Puhelimen takakannen kerrotaan olevan lasia ja sen rikkoo vasempaan ylänurkkaan sijoitettu laattamainen kamerasaareke. Hemmerstofferin mukaan hänen renderöintinsä perustuvat tämänhetkiseen prototyyppiin ja pienet muutokset esimerkiksi kamerasaarekkeessa ovat vielä mahdollisia.

Tuoreimmassa prototyypissä saarekkeessa on kuitenkin kaksi suurehkolla linssiratkaisulla varustettua kamerasensoria sekä kaksi pienempää kameraa. Kahden suurimman linssiratkaisun ulkoreunalla on metalliset kehykset, jotka ulkonevat hieman muusta kamerasaarekkeesta. Nykyisessä prototyypissä saarekkeeseen on sijoitettu lisäksi mikrofoni, salama sekä mahdollisesti muita sensoreita.

Hemmerstofferin tietojen mukaan OnePlus aikoo julkaista OnePlus Pro 9:n ensi vuoden maaliskuussa.

Päivitys:

91Mobiles on saanut puolestaan käsiinsä CAD-renderöinnit OnePlus 9:stä. Renderöintien perusteella puhelimessa ei tule olemaan Pro-mallin tavoin kaareutuvaa näyttöä. 91Mobilesin mukaan näyttö tulisi olemaan kooltaan 6,55-tuumainen ja tukisi 120 hertsin virkistystaajuutta. Takapuolen kameramoduuli on Pro-mallin tapaan laattamainen, mutta sisältää neljän sijasta kolme kamerasensoria.

Lähde: OnLeaks @ Voice, 91Mobiles

MSI julkaisi uuden Suprim-sarjan GeForce RTX 30 -malliston huipulle

MSI:n uusi Suprim-sarja haastaa markkinoilla muun muassa Asuksen Strix-sarjan huippumallit.

MSI on julkaissut muiden mukana tutut mallit RTX 30 -sarjaan, mutta yhtiö jätti hihaansa vielä yhden kortin. Viime perjantaina yhtiö esitteli puuttuvan linkin valikoimansa yläpäätyyn: Suprim -näytönohjaimet.

Suprim-sarjassa on keskitytty muun muassa korkealuokkaisiin materiaaleihin ja pieniin yksityiskohtiin. Esimerkiksi näytönohjainten muisteille on oma erillinen jäähdytysrivastonsa ja näytönohjaimista löytyy hiljaiseen toimintatilaan vakiona asetettu kaksois-BIOS. Näytönohjaimet tukevat myös Dragon Centerin Frozr AI Cooling -järjestelmää, joka synkronoi tietokoneen kotelotuulettimet yhteensopivan MSI:n emolevyn avulla näytönohjaimen lämpöihin.

Uuden näytönohjainsarjan cooleri tottelee nimeä Tri Frozr 2S ja se on varustettu suurikokoisten jäähdytysrivastojen lisäksi Torx 4.0 -tuulettimilla, erillisillä ilmanohjainrivoilla sekä Core Pipes -lämpöputkilla. Pakettiin kuuluu lisäksi näytönohjaimen taustalevy, johon on kaiverrettu MSI:n lohikäärmelogo, RGB-valaistuna tietenkin. Näytönohjaimessa on lisäksi RGB-valaistu coolerin kuoren muotoja noudatteleva LED-valolista sekä Suprim-logo.

Suprim-sarjaan julkaistaan kustakin RTX 30 -näytönohjaimesta kaksi mallia, perusmalli maltillisemmilla, mutta silti edeltävää huippumallia korkeammilla tehdasylikellotuksilla ja X-malli vielä pidemmälle viedyillä tehdaskelloilla. Esimerkiksi RTX 3090:n kohdalla edeltävän huippumalli Gaming X Trion Boost-kellotaajuus oli 1785 MHz, kun Suprimin on 1800 ja Suprim X:n 1860 MHz. Boost-kellotaajuus on sama sekä Gaming- että Silent-BIOSeilla, mutta Dragon Centerin kautta on napattavissa talteen vielä 15 MHz korkeammat kellotaajuudet.

MSI on valinnut näytönohjaimiinsa odotetusti yhden HDMI 2.1- ja kolme DisplayPort 1.4a -liitäntää. Lisävirtaa syötetään RTX 3070 -mallille kahdella ja RTX 3080- ja RTX 3090 -malleille kolmella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä.

Tulemme tutustumaan Suprim-sarjaan myös käytännössä io-techin testilaboratoriossa.

Lähde: MSI