Uutiset

Microsoftin Automatic Super Resolution eli Auto SR esittelyssä

Auto SR on ns. spatiaalinen skaalain Radeon Super Resolutionin ja NVIDIA Image Scalingin tapaan, mutta se hyödyntää skaalauksessa prosessoriin integroitua NPU-tekoälykiihdytintä.

Microsoft on esitellyt aiemmin tänä vuonna uuden Automatic Super Resolution- eli Auto SR -ominaisuuden Windowsiin. Kuten nimestäkin voi jo päätellä, kyse on automaattisesta skaalaimesta pelikäyttöön.

Microsoftin Auto SR on ns. spatiaalinen skaalain, eli se ei hyödynnä aiempien ruutujen dataa skaalausprosessissa. Se toimii siis käytännössä samankaltaisella periaatteella, kuin AMD:n FidelityFX Super Resolution 1.0 ja Radeon Super Resolution sekä NVIDIAn Image Scaling and Sharpening. Edellä mainituista poiketen Auto SR hyödyntää skaalauksessa kuitenkin tekoälyä ja tarkemmin vielä prosessoriin integroitua NPU-tekoälykiihdytintä. Juuri NPU-vaatimuksen vuoksi ominaisuus toimii toistasiseksi vain Qualcommin Snapdragon X -sarjan järjestelmäpiireillä, mutta oletettavasti tuki tullaan laajentamaan myös AMD:n Strix Point- ja Intelin Lunar Lake -prosessoreille sekä muille tuleville Copilot+ PC -yhteensopivilla alustoille ennemmin tai myöhemmin.

Microsoft julkaisi blogissaan samalla joukon esimerkkikuvia Borderlands 3 -pelistä suorituskykytietoineen. Kuvissa 1440p-resoluutiolla suorituskyky on tilanteesta riippuen 24-26 FPS ilman Auto SR -ominaisuutta ja 36-44 FPS Auto SR:n kera. Resoluutio tiputetaan 720p-tasolle Auto SR ei esimerkkien mukaan tarjoa enää suorituskykyparannusta, mutta kuva on selvästi terävämpi kuin ilman skaalausta.

Automatic Super Resolution on jatkuvan kehityksen alla ja sille on perustettu oma sivu Windows Storeen, josta tuetut kokoonpanot voivat ladata tuoreimman version parhaan kokemuksen takaamiseksi. Uutista kirjoittaessa Auto SR:n uusin veriso on 1.0.5.0. Teknologiaa ei pidä sekottaa Direct Super Resolution eli DirectSR-teknologian kanssa, joka on tarkoitettu ns. temporaaliskaalainten helpompaan integrointiin itse peliin. DirectSR:n vakioskaalain perustuu AMD:n FidelityFX Super Resolution 2.2:een.

Lähde: Microsoft

Saksalaisylikellottajan johtama Thermal Grizzly esitteli ylikuumenemissuojan näytönohjainten lisävirtaliittimelle

Computex-messuilla esille pääsivät lisäksi uusi lämpötyyny ja kaksi uutta lämpötahnaa.

Parhaiten kenties ylikellottajana tunnettu Roman ’der8auer’ Hartung on harrastustensa ohella myös Thermal Grizzlyn toimitusjohtaja. Hartungin johtama lämpötahnoihin erikoistunut yritys oli läsnä uutuuksineen myös Computexissa.

Thermal Grizzlyn tuotevalikoima Computex-messuilla ei ollut kenties erityisen laaja, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. WireView Pro on syntynyt sulavien lisävirtaliitinten luomasta tarpeesta valvomaan 12VHPWR- tai 12V-2×6-liittimellä varustettua näytönohjainten virransyöttöä. Se tarkkailee paitsi jännitettä, myös lämpötilaa ja päästää ilmoille varoitusäänen, mikäli kumpikaan ylittää sallitut raja-arvot.

PhaseSheet PTM on puolestaan yhtiön uusi lämpötyyny. Lämpötyyny ei johda sähköä ja se on valmistettu faasimuutosmateriaalista, kuten nimikin ehkä kaikkein terävimmille knikkeknattertoneille jo kertookin. Thermal Grizzly ei kertonnut paikan päällä sen lämmönsiirtokyvystä vielä mitään, mutta sen luvataan olevan korkea.

Varsinaiselta yhtiön ydinosaamisalueelta löytyvät puolestaan uudet X-8- ja X-10-lämpötahnat. X-8 on kaksikosta edullisempi ja hieman suorituskyvyltään heikompi, X-10 puolestaan parempi, mutta valitettavasti mitään tarkempia lämmönjohtavuuslukuja ei ollut tarjolla. Muilta ominaisuuksiltaan ne vastaavat toisiaan: helppo levittää, ei kovetu eikä johda sähköä. Tahnat on optimoitu ilma- ja nestejäähdytyskäyttöön, mikä käytännössä tarkoittaa, ettei niillä kannata lähteä leikkimään eksoottisempien jäähdytysmetodien kuten nestemäisen typen kanssa.

Lähde: TechPowerUp

Micron on aloittanut GDDR7-muistien näyte-erien toimitukset

Micronin ensimmäiset GDDR7-muistit toimivaft 32 Gbps:n nopeudella, mikä riittää 384-bittisellä muistiväylällä tarjoamaan jopa 1,5 teratavua muistikaistaa sekunnissa.

Muistivalmistaja Micron on ilmoittanut aloittaneensa seuraavan sukupolven GDDR7-muistien näyte-erien toimitukset valmistajille. Muististandardeja hallinnoiva JEDEC standardoi GDDR7:n virallisesti viime maaliskuussa.

Micron kertoo aloittaneensa 1β-prosessilla valmistettavien 32 Gbps:n GDDR7-muistien näyte-erien toimitukset. Muistien nopeus riittää tarjoamaan näytönohjaimelle 384-bittisellä muistiväylällä jopa 1,5 Tt/s muistikaistaa ja kuhunkin piiriin menee neljä sisäistä kanavaa, mikä helpottaa markkinointipuheiden mukaan vasteaikoja, pelien nykimisiä ja nopeuttaa ylipäätään prosessointiaikoja.

Yhtiö kertoi auliisti, miten GDDR7-muisteilla varustettu näytönohjain parantaa tekoälyhommien suoritustehoa 33 % ja pienentää vasteaikoja 20 % tekoälytehtävissä, kuten kuvien luonnissa. Pelipuolella yhtiö odottaa GDDR7-näytönohjainten tarjoavan yli 30 % parempaa suorituskykyä säteenseurannassa ja rasteroinnissa, kun niitä verrataan GDDR6- ja GDDR6X-näytönohjaimiin 1080p-, 1440p- ja 4K-resoluutioilla. Suorituskykylupauksien mahdollista paikkansa pitämistä on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida, koska GDDR6(X)-muisteilla varustettuja näytönohjaimia löytyy hyvinkin moneen lähtöön, mutta GDDR7-näytönohjaimia verrokiksi ei ainuttakaan.

Lähde: Micron

Endorfyn messuständillä esiteltiin uusi LIV Plus Wireless -pelihiiri

Endorfyn uutuushiiri painaa vain 69 grammaa huolimatta langattomuudestaan.

Menneinä päivinä SilentiumPC:näkin tunnetun Endorfyn Computex-messuosastolla huomio keskittyi uuteen hiireen. LIV Plus Wireless sijoittuu ultrakeveiden pelihiirten luokkaan huomioiden luonnollisesti langattomuuden tuoman lisäpainon.

Endorfy LIV Plus Wireless on monien muiden ultrakeveiden hiirten tavoin enemmän reikää kuin kuorta. Painon leikkaamiseksi hiiren kuoreet ovat täynnä eri kokoisia kolmioleikkauksia. Hiiren silmänä toimii PixArtin PAW3395-sensori, jonka tarkkuus yltää 26 000 DPI:hin ja nopeus 16,51 metriin sekunnissa.

LIV Plus Wireless tukee luonnollisesti kolmea toimintatilaa: 2,4 GHz:n langaton yhteys, Bluetooth-yhteys tai USB-C-yhteys. Tuotesivuilta ei selviä, lataako USB-C-yhteys samalla hiiren akkua vai ei, mutta hiiren mukana toimitetaan erillinen lataustelakka. Latautuu akku sitten mitä kautta tahansa, täydessä latingissa se kestää parhaimmillaan jopa 160 tuntia käyttöä.

Pelihiiri on muotoiltu symmetrisesti, mutta peukalopainikkeet on aseteltu oikeakätistä käyttöä ajatellen. Hiiren strategiset mitat ovat 126 x 65,70 x 39,30 mm (pituus, leveys, korkeus) ja 69 grammaa. Lataustelakan mitat ovat puolestaan 60 x 50 x 38 mm ja hiiri asettuu sen päälle kenoon.

Endorfyn pitäisi tulla ennakkotilattavaksi ainakin Proshoppiin, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että hiirtä ylipäätän löytyy listattuna vain Tanskan, Ruotsin ja Norjan Proshopeista. Ennakkotilaushintaa ei ole vielä listattu, eikä sen puoleen julkaisupäivääkään.

Lähde: Endorfy

Saksalainen Sharkoon esitteli Computexissa kaksi uutta Elite Shark -koteloa

Uudet Elite Sharkit ovat akvaariomallin koteloita, joissa näkyvyys on viety äärimmäisyyksiin käyttämällä kahden lasin sijasta yhtä, taivutettua lasia kattamaan sekä etu- että sivupaneelin.

Jo yli kahdenkymmenen vuoden ikään ehtinyt saksalainen Sharkoon esitteli Computex-messuilla sekä uutta että vanhaa. Yhtiön Computex-katalogissa vaikuttaisi olevan listattuna kutakuinkin koko tuoteportfolio, mutta varmasti uusia niistä oli kaksi akvaariomallin koteloa.

Sharkoon Elite Shark CA500 on ATX-kokoluokan akvaariomallin kotelo, jossa mahdollisimman esteetön näkymä on viety vielä pykälää pidemmälle toteuttamalla etu- ja sivupaneeli yhdestä taivutetusta lasipaneelista. Kotelon ilmanvaihto on toteutettu oikean kyljen ja takapaneelin kautta ja sisuskalut ovat kaikki helposti nähtävillä, sillä esimerkiksi virtalähteelle ei ole lähdetty tekemään omaa kammiotaan.

Elite Shark CM100 edustaa puolestaan microATX-kokoluokkaa. Se pitää akvaariomallin ja yhden taivutetun lasipaneelin taktiikan, mutta CM100:n lasi ei yllä ylhäältä alas asti, vaan noin kolmannes kotelon mitasta on pyhitetty virtalähdekammiolle. CM100 tukee näytönohjaimen asentamista myös vaakatasoon. Ilmanvaihto on toteutettu isoveljen tapaan kyljestä ja takaa, mutta myös virtalähdekammion katto on rei’itetty.

Lisäksi Sharkoon esitteli uuden 8” Elite Shark D100 -näytön. Se on suunniteltu asennettavaksi koteloon ja se sopii CA500:ssa sekä kyljen että etupaneelin puolelle, kun CM100:ssa se mahtuu vain kyljen puolelle. Näyttöä voi käyttää myös itsenäisenä mukaan kuuluvan tukijalan avulla.

Sharkoon tulee julkaisemaan uutuutensa vuoden loppumetreillä ja tarkempi ajankohta varmistuu myöhemmin. Elite Shark CA500 tulee kustantamaan 149 euroa, CM100 129 euroa ja D100 69 euroa.

Lähde: Tweakers.net

Modaaja loi Voodoo4 M4800 -näytönohjaimen kannettaviin

MXM-moduulille on istutettu VSA-100-grafiikkapiiri, 64 Mt muistia sekä näyttösignaalin ulostulosta vastuussa oleva Xilinxin Spartan 7 FPGA ja HDMI-signaalin LVDS:ksi muuttava Realtekin RTD2662.

Vaikka legendaarisia Voodoo-näytönohjaimia saatiin nähdä monenlaisissa kokoonpanoissa ja jopa emolevylle integroituna, kannettaviin sopivia versioita niistä ei ikinä tehnyt. Vogons-keskustelufoorumilla vaikuttava sdz on päättänyt korjata tämän ikävän epäkohdan historiasta.

sdz on luonut Voodoo 4 M4800:ksi kutsumansa näytönohjaimen, joka sopii mihin tahansa MXM 3.0/3.1 -näytönohjaimia tukevaan kannettavaan. MXM-moduuli on varustettu viimeiseksi markkinoille asti ehtineistä piireistä jääneeseen VSA-100:n, jota käytettiin Voodoo4- ja Voodoo5 -näytönohjaimissa.

Voodoo4 M4800:n VSA-100-grafiikkapiiri on ylikellotettu toimimaan 200 MHz:n kellotaajuudella ja sen pariksi on istutettu 64 megatavua muistia, kun yleensä VSA-100:lla oli tukenaan 32 Mt muistia per GPU. Näyttösignaalin ulos saamisesta on vastuussa Xilinxin Spartan 7 FPGA -piiri, jonka lähettämä HDMI-signaali muutetaan Realtekin RTD2662 -piirillä LVDS:ksi ja syötetään näyttöpaneelille.

sdz aikoo käyttää Voodoo 4 M4800 -näytönohjaintaan Dellin Precision M4800 -kannettavassa, mutta kehitystyötä on tehty MXM-PCIe-sovittimen avulla tavallisella PC:llä.

Lähde: VideoCardz, Vogons

Adata ja Zotac tuovat vaihtelua käsikonsoliluokan pelitietokonemarkkinoille

Adatan XPG Nia on varustettu vaihdettavalla LPCAMM2-muistilla ja sen 3D-piirustukset tullaan julkaisemaan muokattavuuden mahdollistamiseksi, kun Zotac seuraa Valven jalanjälkiä trackpadeineen, mutta tehokkaamalla raudalla.

Käsikonsolikokoluokan tietokoneet ovat näkyvästi esillä myös Computex 2024 -tapahtumassa. Uudehko markkina oli aluksi muutaman lähinnä kiinalaisvalmistajan varassa, mutta viime aikoina niitä on alkanut tippumaan markkinoille enemmänkin tutummilta valmistajilta.

Adatan XPG Nia on päällisin puolin kuin mikä tahansa muu vastaava käsikonsoliluokan tietokone. Se erottuu kuitenkin massasta useammallakin eri tavalla, joista kenties merkittävin on päivitettävyys ja muokattavuus. Rungosta ylös taittuva näyttö tai Windows Hello -yhteensopiva webbikamera eivät nekään ole ihan yleisimmästä päästä. Yhtiön edustajan mukaan webbikameraa voisi käyttää myös katseenseurantaan.

Adata on varustanut tietokoneensa paitsi standardilla M.2 (2230) -liittimellä käyttäjän vaihdettavalle SSD-asemalle, myös LPCAMM2-muistilla juotettujen piirien sijasta. Yhtiö aikoo lisäksi julkaista Nian 3D-suunnittelutiedostot ja kaikki muut oleelliset tiedot, jotta käyttäjät voivat halutessaan 3D-tulostaa sille omaan käteen sovitetun rungon, tai vaikka tehdä emolevylle pöytäkotelon.

XPG Nia on tällä hetkellä vielä prototyyppi, eikä Adata ole edes varma mitä järjestelmäpiiriä siinä tullaan käyttämään. Liliputing tietää kertoa yhtiön pallottelevan ainakin AMD:n Ryzen Z1 Extremen, Ryzen 7 7840U:n tai 8840U:n sekä vielä seuraavan sukupolven Strix Pointinkin välillä. Yhtiö toivoo saavansa yhteisöiltään kylliksi palautetta sen suhteen, pitäisikö Niassa panostaa aikaiseen saatavuuteen ja edullisuuteen jo saatavilla olevalla piirillä, vai onko parempi maksaa hieman edemmän ja odotuksen jälkeen saada uusinta uutta.

Toinen massasta poikkeava saman kokoluokan tietokone on Zotacin Zone. Erottuakseen useimmista yhtiö on häpeilemättä lainannut sivuja Valven pelikirjasta ja varustanut tietokoneensa paitsi kahdella kulmikkaalla trackpadilla, myös erittäin kirkkaalla 7” 1080p-resoluution ja 120 hertsin AMOLED-näytöllä, jonka luvataan yltävän jopa 800 nitin maksimikirkkauteen. Vaihteleva virkistystaajuus ei valitettavasti ole tuettuna. Mukavana yksityiskohtana olkaliipaisimet ovat kytkintä kääntämällä vaihdettavissa analogisesta pitkällä liikeradalla digitaalisiksi olkapainikkeiksi.

Zonen sisällä sykkii AMD:n Ryzez 7 8840U, jonka tukena on 16 Gt LPDDR5X-7500 -muistia ja 512 Gt:n PCIe Gen 4 SSD-asema. Se tukee Wi-Fi 6E- ja BT 5.2 -yhteyksiä sekä USB4-liitäntää esimerkiksi ulkoiselle GPU:lle. Akun kapasiteetiksi on ilmoitettu 48,5 Wh ja strategisiksi mitoiksi 310 x 135 x 40 mm ja alle 700 grammaa. Zotac Zone saapuu myyntiin vuoden kolmannen neljänneksen aikana noin 800 dollarin verottomaan suositushintaan.

Lähteet: Liliputing, Retro Handhelds @ X, VideoCardz

InWin esitteli Computex 2024:ssä liudan komponentteja sekä katseen vangitsevan Infinite-kotelon

InWinin tuotejulkistuksista huomion vei Infinite-kotelo, mutta valmistajalta nähtiin myös muita kotelouutuuksia, jäähdytystuotteita ja virtalähteitä.

Taiwanilainen InWin on esitellyt tämän vuoden Computex-messuilla joukon uusia tuotteita, joista show’n varastaa eittämättä valmistajan uusi Infinite-kotelo 180 asteen kulmaan kaartuvalla lasipaneelilla, joka ympäröi kotelon yläosaa. Muita uutuuksia oli muun muassa mATX-kotelo, lisäykset ModFree-kotelomodaussarjaan sekä joukko jäähdytystuotteita ja virtalähteitä.

Infinite panostaa ennenkaikkea näyttävyyteen, mutta myös käyttömukavuuteen on uhrattu edistyksellistä suunnittelua. 180 asteen kulman tekevä kaareva lasipaneeli peittää koteloon asennettavia komponentteja, jotka koteloa avattaessa tulevat lasin takaa esiin saranamekanismin avulla.

Muita kotelopuolen uutuuksia ovat esimerkiksi mATX-kotelo F3 ja kotelomodaussarja ModFreen uudet mallit. F3 tulee mustana ja valkoisena, joista jälkimmäisessä on ulkonäköä korostamassa vaahterapuinen kulmakappale. Kotelossa on lasikylki ja se tukee myös emolevyn takaliitäntöjä. F3:een mahtuu sisään 360 millimetrin pituinen näytönohjain.

ModFree-sarjan uutuudet ovat Base, Stretch ja Deluxe, joissa on samassa järjestyksessä kaksi, kolme ja neljä erillistä ”moduulia”, joita käyttäjä voi väännellä ja käännellä mieleisiinsä asentoihin liukulukitusmekanismin avulla. ModFree-sarjalaisia mainostetaankin ”modulaarisina koteloina”, sillä ne on suunniteltu toimimaan moduulien eri konfiguraatioilla. Esimerkiksi emolevymoduulin voi kääntää toisinpäin, jolloin lasikyljen saa käänteiselle puolelle, mikä taas avaa uusia mahdollisuuksia suunnitella työpöytäasettelua.

InWinin uutuustuulettimia edustavat mm. Lynx LN120 (musta) ja LN120P (valkoinen), jotka seuraavat nykytrendejä ketjuttuen toisiinsa USB-C-tyyppisellä liitännällä. Ketjutetut tuulettimet tarvitsevat vain yhden kaapelin, mikä vähentää PC:n kasauksessa syntyvää kaapelisotkua. Mukana on luonnollisesti RGB-valaistus.

AIO-nestejäähdytinten valikoimaan InWin lisää 360 mm:n AR36:n ja LR36:n, joista ensimmäisessä on pumppuyksikköä koristamassa Infinity Mirror -valaistus ja jälkimmäisessä taas LCD-näyttö prosessoridataa näyttämässä. AR36:ssa ilmaa jäähdyttimen läpi puhaltavat kolme AN120-tuuletinta, mutta LR36:ssa tuulettimet ovat yllä mainittuja Lynx LN120 -malleja. Lisäksi LR36:ssa on pumppuyksikköön integroitu pieni tuuletin, joka kohdistaa ilmavirtausta emolevyn yläosiin.

Virtalähdeuutuuksia ovat 1050-wattinen VE105, 1250-wattinen VE125 ja jopa 2500-wattinen P250II. Kaikki kolme mallia tukevat uutta ATX 3.1 -standardia. VE-sarjalaiset ovat 80 Plus Gold -sertifioituja viiden vuoden takuulla ja P250II 80 Plus Platinum -sertifioitu 10 vuoden takuulla.

Lisäksi InWin esitteli esimerkiksi palvelinpuolelle PCIe Gen5 -tallennustilaratkaisuja sekä nestejäähdytykseen soveltuvia palvelinkoteloita.

Julkistettujen uutuuksien saatavuutta tai hinnoittelua Euroopassa InWin ei vielä kovin tarkasti valottanut, mutta valmistajan verkkokauppasta löytyy eurohinnoissa ainakin jo ModFree Base 200 eurolla ja ModFree Deluxe 290 eurolla.

Lähde: InWin

Fractalin Computex-uutuuksissa kaksi koteloa sekä valmistajan ensimmäiset pelituoli ja pelikuulokkeet

Fractal pitäytyi julkistuksissaan maltillisesti neljässä tuotteessa, mutta Refine-pelituoli ja Scape-pelikuulokkeet ovat valmistajan pelinavaukset kategorioissaan.

Ruotsalaisen Fractalin Computex 2024 -julkistukset jäivät neljään tuotteeseen, mutta niihin kuuluvat valmistajan ensimmäiset pelituoli Refine sekä pelikuulokkeet Scape. Kotelouutuuksia ovat Mood ja Era 2.

Refine on skandinaavisesta sisustuksesta inspiraatiota saanut toimistoonkin sopiva pelituoli, jossa on panostettu hillityn ulkoasun lisäksi ergonomiaan. Säätömahdollisuuksia ovat istuimen korkeuden lisäksi muun muassa pään ja alaselän tukien korkeus, neljään suuntaan liikkuvat käsinojat sekä kolmeentoista eri asentoon lukittava kallistus. Värivaihtoehtoina on musta ja harmaanvalkoinen.

Pelikuulokemarkkinoille saapuu langaton Scape-malli, joka toimitetaan latausjalustan kanssa. Scapen korvatyynyt ovat pehmeää kangasta ja sen puomimikrofonin voi taittaa ylös vaimentaakseen oman puheensa, eli erillistä vaimennuspainiketta ei ole. Yhteys tietokoneeseen muodostetaan matalaviiveisesti 2,4 gigahertsin yhteyspalikalla tai vaihtoehtoisesti Bluetoothilla ja valaistusta sekä ääniasetuksia voi säätää Adjust Pro -ohjelmistolla. Scapen värivaihtoehdot ovat Refine-tuolin tavoin musta ja harmaanvalkoinen.

Mood on Mini-ITX-kokoluokan kotelo, joka tulee tummanharmaana ja harmaanvalkoisena. Ulkoasussa silmiin pistää kangaspäällysteinen ”kuori”, joka irtoaa kotelosta yhtenä kappaleena ja avaa pääsyn komponentteihin kaikilta sivuilta. Kotelon päällä on suuri 180 millimetrin tuuletin puhaltamassa ilmaa ulos katon kautta. Moodin luvataan mahduttavan sisäänsä jopa 325 mm:n pituiset näytönohjaimet.

Niin ikään Mini-ITX-kokoinen Era 2 on valmistajan aiemman Era-kotelon päivitys ja etenkin sen ilmakiertoon on edellismallista panostettu. Puinen kattopaneeli on saanut ilmanvaihtoreiät ja myös pohjaan sekä anodisoidusta alumiinista valmistetuille sivuille on lisätty tuuletusrei’itystä. Koteloon sopivan näytönohjaimen maksimipituus on 326 mm. Era 2:n värivaihtoehdot ovat musta, tummansininen ja harmaanvalkoinen.

Fractalin julkistuksia voit tarkastella lähemmin Youtube-kanavallamme, jossa kerrotaan myös valmistajan North XL -kotelon saavan loppuvuodesta emolevyn takaliitäntöjä tukevan version. Uutuustuotteiden Suomeen saapumisen ajankohdasta ei vielä ole tarkkaa tietoa. Suositushinnat dollareissa:

  • Refine – 549 $
  • Scape – 199 $
  • Mood – 149 $
  • Era 2 – 199 $

Lähde: Sähköpostitiedote

Cherry toi Computexiin laajan valikoiman uutuuskytkimiä

Mielenkiintoisin uutuuskytkimistä on analoginen MX Multipoint, mutta MX Silent Clear, MX Orange ja MX Low Profile 2.0 löytävät nekin taatusti yleisönsä.

Saksalainen kytkin- ja näppäimistövalmistaja Cherry on sekin mukana Computex 2024 -messuilla ja tuomisinaan sillä on ollut koko joukko uusia kytkimiä. MX-sarjan uutuuskytkimet ovat enemmän tai vähemmän perinteisiä lukuun ottamatta uutta MX Multipoint -kytkintä.

MX Multipoint on yhtiön uusi analoginen kytkin. Toisin kuin viime aikoina suosioon tulleet Hallin efektiin perustuvat kytkimet, Cherryn uutuudet perustuvat sähkömagneettiseen induktioon. Kytkimen metallielementti aiheuttaa häiriötä piirilevyllä sijaitsevan kelan luomaan sähkömagneettiseen kenttään ja häiriöiden voimakkuudesta voidaan laskea kytkimen etäisyys tarkalleen. Kytkimistä tulee saataville kolme versiota: lineaarinen Silver, raskaampi lineaarinen Black ja progressiivinen Cyan. Silver vaatii alussa noin 33 ja lopussa noin 54 grammaa painallusvoimaa, Black alussa noin 37 ja lopussa 72 grammaa ja Cyan alussa noin 29 ja lopussa 75 grammaa. Kytkinten liikerata on 4 millimetriä ja aktivointipiste on käyttäjän kustomoitavissa. Kytkimet on sertifioitu kestämään yli 200 miljoonaa painallusta ja ne tukevat hot-swappia.

MX Silent Clear on puolestaan yhtiön ensimmäinen vaimennettu tuntopisteellinen kytkin. 56 gramman painallusvoiman vaativa kytkin julkaistaan yhteistyössä Duckyn kanssa, joka käyttää sitä ensimmäisenä One X -näppäimistössään. Kytkimen liikerata on 3,7 mm ja aktivointipiste on 1,9 mm syvyydessä. Kytkimet on voideltu tehtaalla valmiiksi ja niissä hyödynnetään myös MX2A-kytkinten ominaisuuksia, kuten itsepuhdistuvat kontaktipinnat ja tynnyrijouset.

Retrohenkisten kytkinten uudelleen lämmittelyt eivät ole nekään vieraita Cherrylle ja uudet MX Oranget kuuluvat juuri tähän sarjaan. Kytkin on alun perin julkaistu 80-luvulla yhteistyössä japanilaisen Hirosen kanssa. Uusi MX Orange on lineaarinen kytkin, joka vaatii 46 gramman painallusvoiman ja sen aktivointipiste on 4 mm:n liikeradalla 2 mm:n syvyydessä. Myös Orangessa on mukana MX2A-sarjasta tutut ominaisuudet voiteluineen ja muineen.

Läppärihenkisempiin näppäimistöihin mieltyneille Cherryllä oli tarjota vielä uusi MX Low Profile 2.0. Uusista versioista ei tiedetä vielä juuri muuta, kuin että ne tulevat saataville lineaarisina Red- ja Speed Silver -versioina, toimistokäyttöön suunnattuna Ivorynä sekä ensimmäistä kertaa tuntopisteellisenä Clear-versiona.

Lähteet: Cherry, Untitled