European Hardware Community Awards 2020 -lukijakyselyn tulokset ja voittajat

Euroopassa vuoden tuotteeksi äänestettiin NVIDIAn GeForce RTX 3080 ja parhaaksi uudeksi teknologiaksi 5G.

io-tech liittyi aiemmin tänä vuonna Pohjoismaiden edustajana Euroopan laitteistoyhdistykseen (European Hardware Association), joka koostuu yhdeksästä eurooppalaisesta suuresta riippumattomasta teknologiauutis- ja arvostelusivustosta, jotka tavoittavat yhteensä yli 22 miljoonaa tekniikasta kiinnostunutta käyttäjää. EHA valitsee ja palkitsee parhaat kuluneen vuoden aikana julkaistut tekniikkatuotteet sekä toteuttaa kattavan lukijatutkimuksen eurooppalaisten suhtautumisesta ja kulutustottumuksista tekniikkaan liittyen.

Pyysimme lokakuun lopulla lukijoitamme osallistumaan European Hardware Community Awards 2020 -kyselyyn ja nyt tulokset ovat selvillä. Kysely selvitti suomalaisten ja eurooppalaisten suhtautumista ja kulutustottumuksia tekniikkaan liittyen ja mitkä ovat kuluttajien mielestä parhaat valmistajat eri tuotekategorioissa.

Suomalaisten kuluttajien tuloksista voidaan poimia, että vuonna 2020 suosiossa ovat AMD:n prosessorit 80 % osuudella ja NVIDIAn näytönohjaimet 82 % osuudella äänistä. Komponenttipuolella Asus oli suosituin emolevyissä, näytönohjaimissa ja kannettavissa tietokoneissa yli 50 % osuudella. G.Skill oli suosituin keskusmuisteissa yli 40 % osuudella sekä Noctua puolestaan dominoi prosessorijäähdytysten saralla ja Samsung SSD-asemissa yli 70 % osuudella äänistä.

Kaikkien kyselyyn osallistuneiden kesken arvottiin Philips Momentum 558M1RY -pelitelevisio, mutta voitto meni valitettavasti tänä vuonna Ranskaan.

Voittajat eri kategorioissa löytyvät uutisen kommenteista.

AMD:n Ryzen 5 5600X löysi tiensä loppukäyttäjän käsiin ennen aikojaan

Muun muassa LinusTechTipsin keskustelualueella vaikuttava nimimerkki Jumper118 löysi prosessorin eBaysta.

AMD:n uudet Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 5000 -sarjan prosessorit saapuvat myyntiin ylihuomenna 5. marraskuuta. Ensimmäiset käyttäjät ovat kuitenkin onnistuneet saamaan jo uudet prosessorit käsiinsä eri reittejä.

Yksi prosessorin käsiinsä saaneista henkilöistä on Lawrence Timme, joka käyttää LinusTechTipsin keskustelufoorumeilla nimimerkkiä Jumper118. Tsekkiläinen ylikellottaja ja muun muassa GamersNexuksen ja oman Actually Hardcore Overclocking -kanavansa videoista tuttu Buildzoid kertoo Jumper118:n saaneen prosessorin käsiinsä eBayn kautta. Jumper118 oli etsinyt kauppapalvelusta AMD:n Ryzen 4000 -sarjan APU-piiriä, mutta ilmoitusten joukosta oli löytynyt myös kuvallinen ilmoitus Ryzen 5 5600X:stä, joka osoittautui aidoksi.

Jumper118 on lähettänyt joukon prosessorilla ajamiaan tuloksiaan HWBot-palveluun, josta ne on valitettavasti uutista kirjoittaessa ehditty jo poistaa. Tulokset ovat kuitenkin edelleen nähtävillä Buildzoidin videolla. Prosessori on toiminut testiajoissa 4,7 GHz:n kellotaajuudella, mikä on riittänyt esimerkiksi Cinebench R15 -testissä 2040 cb-pisteeseen. Tulos vastaa testissä suurin piirtein Ryzen 5 3600X:ää 5,2 GHzn tai Core i7-8700K:ta 6 GHz:n kellotaajuudella.

Buildzoidin videolla käydään läpi myös muun muassa prosessorin muistiohjaimen toimintaa ja ylikellotusta, joten asiasta kiinnostuneille suosittelemme koko videon katsomista lämpimästi. Prosessoria esitellään myös Jumper118:n omalla videolla.

Vuoto: AMD julkaisee uudet Instinct-laskentakortit marraskuussa

Aroged-sivusto on vähät välittänyt salassapitosopimuksista ja julkaissut NDA:n takana olevaa tietoa uusista laskentakorteista.

AMD ilmoitti aiemmin eriyttävänsä näytönohjaintensa kehitystyön pelikäyttöön suunniteltuihin RDNA-arkkitehtuureihin ja laskentakäyttöön suunniteltuihin CDNA-arkkitehtuureihin. Yhtiö on lisäksi varmistanut aiemmin, että ensimmäinen uuden sukupolven laskentakortti tullaan julkaisemaan kuluvan vuoden aikana.

Nyt tuttu vuotaja momomo_us on löytänyt Aroged-sivustolta mielenkiintoisen artikkelin, jossa on vähät välitetty salassapitosopimuksista. Arogedin julkaisemassa artikkelissa paljastetaan tietoja AMD:n kumppaneille tarkoitetun AMD Corporate Identity -julkaisun tuoreimmasta painoksesta, joka löytyy yhtiön verkkosivujen salasanoin suojatulta osiolta.

Arogedin mukaan AMD tulee tiputtamaan laskentakorteistaan näytönohjaimista juonnetun Radeon-brändäyksen. Radeon Instinct -laskentakorttien sijasta uuden sukupolven CDNA-laskentakortit tullaan tuntemaan yksinkertaisesti AMD Instinct -nimellä. Laskentakorttien uuden brändäyksen salassapitovelvollisuus päättyy sivuston ottaman kuvankaappauksen mukaan 16. marraskuuta, joka lienee samalla uuden arkkitehtuurin julkaisupäivä.

AMD tulee julkaisemaan Instinct-sarjaan MI100-, V640- ja V620 -mallit. Toistaiseksi MI- ja V-sarjojen eroista ei ole tarkempaa tietoa. Niiden kaikkien odotetaan kuitenkin perustuvan Arcturus-koodinimelliseen ensimmäiseen CDNA-piiriin, joka rakentuu vuotaneiden tietojen perusteella peräti 128 Compute Unit -yksiköstä. Laskentakorteista on tiputettu AMD:n Linux-päivitysten mukaan täysin tuki 3D-puolelle, eli ne eivät soveltuisi käyttettäviksi näytönohjaimina edes teoriassa.

Lähde: momomo_us @ Twitter, Aroged

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Z Fold2 5G

3.11.2020 - 15:18 / Juha Uotila Mobiili Kommentit (11)

io-tech testasi Samsungin toisen sukupolven taittuvanäyttöisen Fold-älypuhelimen.

io-techin tuoreimmassa mobiiliartikkelissa testataan Samsungin toisen sukupolven taittuvanäyttöistä Galaxy Z Fold2 5G -älypuhelinta, jonka suositushinta Suomessa on muhkeat 2099 euroa. Samsung on uudistanut taittuvanäyttöisen lippulaivamallinsa ominaisuuksia useammallakin osa-alueella ja laite on nyt sitä, mitä jo ensimmäisen sukupolven toteutuksen toivottiin olevan.

Tässä artikkelissa tutustumme laitteen ominaisuuksiin sekä käyttökokemuksiin ja keskitymme erityisesti laitteen uudistettuun näyttöön ja uuteen saranamekanismiin noin parin viikon kattavien käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Z Fold2 5G

Video: Apple iPhone 12 & 12 Pro ensituntumat

Otamme videolla ensituntumat Applen uusista iPhone 12- ja 12 Pro -älypuhelimista.

Applen ensimmäiset uudet iPhone 12 -älypuhelimet saapuivat kauppoihin runsas viikko sitten – io-tech osti itselleen lähtöhinnaltaan 1179 euron hintaisen iPhone 12 Pro -mallin ja sai tukkuri Alsolta lainaan 929 euron hintaisen iPhone 12 -mallin.

Avaamme tällä videolla laitteiden tuotepakkaukset ja käymme läpi ensituntumia ja huomioita uuden sukupolven iPhoneista. Videolla pohdiskellaan mm. laturin puuttumista pakkauksista sekä perus- ja Pro-mallin rakenteen samankaltaisuutta.

Kirjoitetut testiartikkelit ovat luvassa molemmissa malleista, kunhan käyttötestijakso on saatu päätökseen.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Apple pitää julkaisutilaisuuden 10. marraskuuta

Applen julkaisutilaisuudessa tullaa esittelemään näillä näkymin ensimmäinen tai ensimmäiset yhtiön omiin Arm-järjestelmäpiireihin perustuvat Mac-tietokoneet.

Applen perinteinen syksyinen iOS:n ja iPhonen julkaisutilaisuus jouduttiin jakamaan koronapandemian aiheuttamien viivästysten vuoksi kahtia. Yhtiöllä on siitä huolimatta taskussaan vielä yksi tälle syksylle mahtuva julkaisutilaisuus.

Applen seuraava julkaisutilaisuus pidetään viikon kuluttua 10. marraskuuta kello 20.00 Suomen aikaa. ”One More Thing” -kiusoittelulla koristeltu tilaisuuskutsu ei kerro, mitä yhtiö aikoo tilaisuudessa esitellä, mutta todennäköisimmin kyse on ensimmäisestä tai ensimmäisistä Applen omiin Arm-järjestelmäpiireihin perustuvista Mac-tietokoneista. Lisäksi tapahtumassa tultaneen julkaisemaan valmis versio aiemmin tänä vuonna WWDC-messuilla esitellystä Big Sur- eli macOS 11 -käyttöjärjestelmästä.

Uuden MacBookin puolesta puhuu aiempien vuotojen lisäksi Applen sivuilleen sijoittama lisätyn todellisuuden sovellus. Sovelluksessa on animoitu Applen logo, joka makaa ensin pinnan tasaisesti, mutta aukeaa sitten kannettavan näytön tapaan ylös paljastaen altaan sateenkaarimaisen väriloiston. Voit katsoa videon lisätyn todellisuuden animaatiosta esimerkiksi tästä Neil Cybartin twiitistä.

Lähde: Apple

Huawein tukalaan tilanteeseen kauppasodan keskellä luvassa helpotusta

2.11.2020 - 21:31 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Financial Timesin mukaan useille yhtiöille olisi annettu lupa toimittaa Huaweille komponentteja, mitä ei voida hyödyntää yhtiön 5G-verkkolaitteistoissa.

Huawei on ollut kenties teknologiamaailman näkyvin kärsijä Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä kauppasodasta. Nyt yhtiön tunnelin päässä alkaa mahdollisesti pilkottamaan vihdoin valoa, tai ainakin lyhdyn tuoma kajastus, mikäli Financial Timesin tiedot pitävät paikkansa.

Financial Timesin tietojen mukaan useat yritykset ovat saaneet luvan toimittaa Huaweille jälleen erilaisia komponentteja. Reunaehtona kuitenkin on, että ne eivät saa liittyä Huawein 5G-verkkolaitteisiin. Nimettömänä pysyvän aasialaisen puolijohdevalmistajan mukaan heille on viestitty, että mobiililaitteisiin suunnattujen komponenttien toimitukset olisivat kuitenkin sallittuja.

Reutersin mukaan esimerkiksi Samsung on saanut jo tarvittavat luvat ainakin joidenkin näyttöpaneelien toimittamiseksi Huawein käyttöön. Lisäksi Jeffreysin analyytikon kerrotaan paljastaneen Sonyn ja OmniVisionin saaneen puolestaan luvat kamerasensoreiden toimittamiseen. Myös esimerkiksi Qualcommin tiedetään ainakin hakeneen lupia jatkaa komponenttitoimituksiaan Huaweille.

Huawei panostaa kuitenkin myös omavaraisuuteen mahdollisimman paljon ja sen kerrotaan rakentavan parhaillaan uutta puolijohdetehdasta omaan käyttöönsä. Kyseessä on kuitenkin monivuotinen prosessi ja tehtaan kerrotan kykenevän tuottamaan siruja vain antiikkiseksi laskettavalla 45 nanometrin prosessilla. Yhtiö kerrotaan uskovan saavan 28 nanometrin prosessin käyttöön ensi vuoden loppuun mennessä ja 20 nanometrin prosessin vuoden 2022 aikana. Se olisi GSMArenan julkaiseman uutisen mukaan ensimmäinen yhtiön 5G-verkkolaitteiden piirien tuotantoon sopiva prosessi.

Lähteet: GSMArena (1), (2), Reuters

Ensimmäiset viitteet AMD:n Radeon RX 6000 -sarjan säteenseurantasuorituskyvystä (RDNA2)

Vuodon mukaan AMD:n tulevan Radeon RX 6800:n suorituskyky Shadow of the Tomb Raiderissa säteenseuranta High-asetuksilla peittoaa GeForce RTX 2080 Ti:n ja RTX 3070:n selvällä erolla sekä 1440p- että 4K-resoluutioilla.

AMD esitteli kauan odotetut RDNA2-arkkitehtuuriin perustuvat Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet viime viikolla. Moni kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, ettei julkistustilaisuudessa esitelty lainkaan näytönohjainten säteenseurantasuorituskykyä.

Vaikka AMD ei esitellyt julkaisutilaisuudessaan näytönohjaintensa säteenseurantasuorituskykyä, löytyi ensimmäinen tippa tietoa tilaisuuden jälkeen yhtiön RDNA2-verkkosivujen pienestä präntistä. Sivuilla mainitaan tarkemmin määrittelemättömän RDNA2-näytönohjaimen saavan Microsoftin DirectX Raytracing -ohjelmistokehityskitin Procedural Geometry -sovelluksessa tuloksekseen 471 FPS, kun säteenseurannan kiihdytys on käytössä. Tulos on testissä suurin piirtein samaa tasoa, kuin GeForce RTX 3070:llä, eli noin 20 % parempi kuin RTX 2080 Ti:llä. AMD oli ajanut testinsä elokuussa käytössä olleilla kehitysajureilla.

Epävarmempi viite RX 6000 -näytönohjainten säteenseurantasuorituskyvystä on saatu Uniko’s Hardware -sivuston toimittajalta. PJ-nimimerkillä tunnistautuva toimittaja on julkaissut kaksi kuvaa Shadow of the Tomb Raider -pelin testiajon tuloksista. Tomb Raider -kuvankaappauksissa PJ on sensuroinut näytönohjaimen tarkemman nimen, mutta hän paljasti Time Spy -tulosta esittelevässä twiitissään sen olevan RX 6800.

Kuvien mukaan Ryzen 5 3500X -prosessori ja Radeon RX 6800 -näytönohjain saisivat pelissä Ultra-grafiikka- ja High-säteenseuranta-asetuksin 80 FPS 1440p- ja 46 FPS 4K-resoluutiolla. WCCFtechin verrokkilukujen mukaan GeForce RTX 2080 Ti saisi samoilla asetuksilla 75 ja 40 FPS, kun RTX 3070 nettoaisi 74 ja 38 FPS. WCCFTechin tuloksissa on ollut käytössä selvästi nopeampi Ryzen 9 3900X -prosessori.

Lähteet: AMD, VideoCardz, WCCFTech (1), (2)

Intel julkaisi ensimmäisen erillisen näytönohjaimensa: Iris Xe MAX

Intelin ensimmäinen erillisnäytönohjain perustuu Xe-LP-arkkitehtuurin DG1-grafiikkapiiriin, eikä pelikäyttöön suunnattuun Xe-HPG-arkkitehtuuriin.

Intel on ensi vuonna saapumassa vihdoin pitkän odotuksen jälkeen erillisten pelinäytönohjainten markkinoille. Kunnia yhtiön ensimmäisen erillisen näytönohjaimen tittelistä voidaan kuitenkin jakaa jo nyt, sillä Intel on julkaissut nyt virallisesti Iris Xe MAX -näytönohjaimen.

Iris Xe MAX on kannettaviin tarkoitettu erillinen vähävirtaiseen Xe-LP-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkapiiri. Sama grafiikkapiiri on käytössä Intelin DG1-kehitysalustoissa ja tulevissa palvelinnäytönohjaimissa.

Xe MAX on ominaisuuksiltaan vastaava kuin integroitu sisarensa: 96 Execution Unit -yksikköä eli 768 laskentayksikköä, 48 teksturointiyksikköä ja 24 ROP-yksikköä. Grafiikkapiiri toimii parhaimmillaan 300 MHz integroitua versiotaan korkeammalla 1650 MHz:n kellotaajuudella. Näytönohjaimen muistiväylä on 128-bittinen ja sen jatkeena on hieman erikoisesti 4 gigatavua LPDDR4X-4266-muistia GDDR-muistien sijasta. Grafiikkapiirin TDP-arvo on 25 wattia ja se valmistetaan Intelin 10 nanometrin SuperFin-prosessilla.

Intel markkinoi Iris Xe MAXia ensisijaisesti lisää sisällöntuotantoon keskittyvää suorituskykyä tarjoavana ratkaisuna pienikokoisiin kannettaviin. Se tukee Intelin Deep Link -teknologiaa, joka on suunniteltu yhdistämään useamman prosessorin suorituskyky yhteisen ohjelmistorajapinnan kautta. Intel kehuu etenkin ratkaisun suorituskykyä tekoälytehtävissä ja videoiden pakkauksessa.

Iris Xe MAX -näytönohjaimen voi löytää kaupoista välittömästi Acerin Swift 3X:n, Asuksen VivoBook Flip TP470:n ja Dell Inspiron 15 7000 2 in 1:n sisältä. Kannettavista löytyy luonnollisesti myös Intelin 11. sukupolven Tiger Lake -koodinimellinen Core-prosessori integroidulla Xe-grafiikkaohjaimella.

Lähde: Intel

UL Benchmarks julkaisi uuden 3DMark DirectX Raytracing -ominaisuustestin

Uusi 3DMark-ominaisuustesti on suunniteltu mittaamaan vain säteenseurannan nopeutta ilman peleissä edelleen merkittävää rasitusta aiheuttavaa rasterointia.

Kotimaiset juuret omaava UL Benchmarks tunnetaan parhaiten 3DMark-testisovelluksistaan. Nyt yhtiö on julkaissut testiperheeseen uuden jäsenen erillisen ominaisuustestin muodossa.

3DMark DirectX Raytracing -ominaisuustesti on suunniteltu mittaamaan yksinomaan näytönohjainten säteenseurantanopeutta DirectX Raytracing -rajapinnalla. Kaikki testin grafiikka on toteutettu säteenseurannalla ja se piirretään kokonaisuudessaan yhdellä kertaa. Tällä tavoin saadaan esiin yksinomaan säteenseurantakiihdytyksen tarjoama suorituskyky, kun peleissä suorituskykyyn vaikuttavat merkittävästi myös perinteisten rasteroitujen grafiikoiden piirto.

Testin renderöintiresoluutio on 2560×1440 ja se antaa testituloksen keskimääräisenä ruudunpäivitysnopeutena sekunnissa (FPS, Frames per Second). Vakiotestin lisäksi käyttäjä voi halutessaan määrittää montako näytettä kutakin pikseliä varten lasketaan ja vertailla sen vaikutusta ruudunpäivitysnopeuteen ja kuvanlaatuun. Tarkempaa tietoa testin teknisistä yksityiskohdista löytyy 3DMarkin teknisestä oppaasta (PDF).

Purkitetun testin lisäksi ominaisuustestistä löytyy interaktiivinen tila, jossa kameraa voi liikuttaa vapaasti läpi renderöitävän maailman. Käyttäjä voi hallita myös kameran asetuksia ja niiden vaikutusta esimerkiksi syvyysterävyyteen.

3DMark DirectX Raytracing -ominaisuustesti on saatavilla ilmaisena päivityksenä 3DMark Advanced Edition -lisenssille. Ilmaisversio 3DMarkista ei valitettavasti sisällä lainkaan ominaisuustestejä.

Lähde: UL Benchmarks