AMD julkaisi Radeon Software 17.1.2 -ajurit näytönohjaimilleen

AMD:n uudet Radeon Software -ajurit tuovat mukanaan viralliset tuet Conan Exilesin ja Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlandsin beetaversioille.

AMD on julkaissut uudet Radeon Software 17.1.2 -ajurit näytönohjaimilleen. Ajurit tukevat kaikki GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja ne ovat saatavilla Windows 7-, 8.1- ja 10 -käyttöjärjestelmille.

AMD:n tuoreimpien Radeon Software -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet Conan Exilesin ja Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlandsin beetaversioille. Lisäksi ajurit korjaavat liudan edellisten ajureiden ongelmia, kuten muistikellotaajuuksien jumittumisen minimiinsä, kun niitä säädetään Radeon WattManin kautta kokoonpanoilla, joissa on useampi kuin yksi näyttö. Ajureissa on mukana myös tietenkin jo tiedossa olevia bugeja, joihin voi tutustua tarkemmin ajureiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Jäähdyttämisen sijaan MSI:n M.2 Shield nostaa SSD:n lämpötilaa

GamersNexus-sivusto on emolevytestiensä yhteydessä tutustunut pintaa syvemmältä MSI:n M.2 Shield -ominaisuuteen, jonka markkinoidaan suojaavan ja jäähdyttävän emolevylle asennettavaa M.2 SSD:tä.

Muutamista MSI:n Z270-emolevyistä löytyvä M.2 Shield on hyvin ohut lämpöäjohtavalla teipillä varustettu metalliliuska, joka asetetaan M.2 SSD:n NAND-piirien päälle ja kiristetään paikoilleen ruuvilla. MSI markkinoi Shieldin suojaavan ja hyvin selväsanaisesti myös jäähdyttävän M.2 SSD:tä, jonka ansiosta liian korkeasta lämpötilasta johtuva throttlaus ja hidastuminen voidaan välttää.

Jo teoriassa M.2 Shield on niin ohut ja sen jäähdytyspinta-ala on lähes olematon, että konseptin toimivuus on vähintäänkin kyseenalainen. Kun M.2 SSD asennetaan PCI Express -liittimien väliin emolevyn pinnalle ja lämpimän näytönohjaimen tai näytönohjaimien viereen, vaarana saattaa olla, että jäähdytyksen sijaan M.2 Shield heikentää jäähdytystä ja aiheuttaa lämpötaskun.

msi-m2-31012017

Käytännön testeissä GamersNexus oli liittänyt lämpötila-anturit HyperX Predator M.2 SSD:n ylä- ja alapuolelle ja mitannut lämpötilat M.2 Shieldillä ja ilman sitä. Tulosten perusteella yläpuolelta mitattuna lämpötila oli M.2 Shieldin kanssa vajaan yhden asteen alhaisempi, mutta alapuolelta mitattuna neljä astetta lämpimämpi.

Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että M.2 Shieldin käyttö ei ole suositeltavaa ainakaan jäähdytysmielessä ja MSI:n markkinointiosastolla saattaa olla tarve tarkistaa lausuntojaan.

Lähde: GamersNexus

LG:n tulevan Watch Style -älykellon pressikuvat vuosivat nettiin

Alan luotettavimpiin tietovuotajiin lukeutuva Evan Blass on julkaissut Twitterissä pressikuvat LG:n tulevasta Watch Style -älykellosta.

Kuvat ovat suurella todennäköisyydellä Watch Stylen aitoja pressikuvia, joissa se esiintyy edestä ja takaa kahdessa eri värissä (hopea ja ruusukulta). Kuvien laite on sama, joka on nähty jo aiemmin huonolaatuisemmassa TechnoBuffalon kuvavuodossa sekä näköhavaintojen pohjalta tehdyissä Android Policen renderöinneissä.

Watch Style on pienempi, karsitumpi ja edullisempi LG:n kahdesta tulevasta älykellosta. Google toimii LG:n julkaisukumppanina kellojen kanssa, vaikka niissä ei tulekaan olemaan Googlen brändäystä eikä Pixel-mallinimeä. Samoista kelloista huhuiltiin jo syksyllä Googlen omana kelloprojektina.

Tämänhetkisten tietojen perusteella Watch Stylen pyöreä näyttö on 1,2-tuumainen P-OLED-paneeli, jonka tarkkuus on halkaisijalla 360 pikseliä. IP67-suojattu laite sisältää lisäksi mm. neljä gigatavua tallennustilaa, 512 Mt RAM-muistia ja 240 mAh akun. Mm. GPS, mobiiliverkkoyhteydet ja pulssin mittaus on karsittu pois malliston edullisempaa ja sirompaa vaihtoehtoa edustavasta Stylestä.

LG:ltä on tiettävästi luvassa myös maskuliinisempi Watch Sport -malli, joka on jo esiintynyt edellä mainitussa huonompilaatuisessa kuvavuodossa. Sportissa tulee huhujen mukaan olemaan mm. suurempi 1,38-tuumainen halkaisijaltaan 480 pikselin tarkkuuden P-OLED-näyttö, 768 Mt RAM-muistia, neljä gigatavua tallennustilaa, GPS, NFC, 4G-yhteydet, pulssimittari ja 430 mAh akku.

Evan Blassin mukaan Android Wear 2.0 lanseerataan helmikuun 9. päivä ja samassa yhteydessä esitellään myös LG:n uudet älykellot. Google julkaisi aiemmin tässä kuussa Android Wearin tuoreimman ja samalla viimeisen Developer Preview -esiversion, jota seuraa vihdoin käyttöjärjestelmän virallinen julkaisuversio. Android Wear 2.0 päivityksen saa tällä tietoa myös toistakymmentä olemassa olevaa älykellomallia.

Lähde: Twitter (evleaks)

DRAM-muistien hinnat kaksinkertaistuneet ja hintojen nousu jatkuu

DRAM-muistien hintojen odotetaan jatkavan nousua suuren kysynnän takia ainakin vuoden 2017 puoliväliin asti.

DRAM-muistien hinnat nousivat rajusti loppuvuoden 2016 aikana ja muistipiirivalmistaja Nanya Technologyn johtaja Pei-Ing Lee kommentoi Digitimes-sivustolle, että hinnat tulevat nousemaan ainakin tämän vuoden puoliväliin asti. Tutkimusyhtiö TrendForce ennustaa, että PC-tietokoneissa käytettävien DRAM- eli käytännössä DDR3- ja DDR4 SDRAM -muistien hinnat nousevat vuoden ensimmäisen neljänneksen eli tammi-maaliskuun aikana jopa 25-30 % entisestään.

DRAM-muistien hinnat ovat nousseet valtavan kysynnän takia. DRAM-muistipiirien valmistajat kohdistivat viime vuoden aikana tuotantokapasiteettiaan mobiili-DRAM-piireihin vastatakseen älypuhelinmarkkinoiden ja erityisesti kiinalaisten älypuhelinvalmistajien kasvavaan kysyntään. Tämä johti PC DRAM -muistipiirien saatavuusvaikeuksiin ja suora seuraus kuluttajille on ollut DDR3- ja DDR4-muistikampojen hintojen nousu. Kysyntää tulee entisestään kasvattamaan tänä vuonna markkinoille julkaistavat entistä isommilla 6 ja 8 gigatavun käyttömuisteilla varustetut älypuhelimet.

 


Hinta.fi-hintavertailun mukaan tällä hetkellä suosituin 8 gigatavun DDR4-2133-muistisetti maksaa Suomessa noin 70 euroa ja 16 gigatavun setti noin 130 euroa. Elokuussa 2016 8 gigatavun setti maksoi noin 35 euroa ja maaliskuussa 16 gigatavun setti noin 70 euroa. Hinnat ovat siis käytännössä tuplaantuneet.

 


DDR3-muisteista suosituin 8 gigatavun muistisetti maksaa tällä hetkellä noin 60 euroa ja 16 gigatavun setti 120 euroa. Huhtikuussa 2016 8 gigatavun setti maksoi noin 35 euroa ja maaliskuussa 16 gigatavun setti noin 65 euroa, joten myös DDR3-muistien hinnat ovat nousseet käsi kädessä DDR4-muistien kanssa.

Nanya Technologyn Lee odottaa DRAM-muistien hinnannousun tasaantuvan tämän vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa. TrendForcen mukaan piirivalmistajat eivät kuitenkaan olisi investoimassa DRAM-muistipiirien tuotantokapasiteetin kasvattamiseen nykyisestä maksimoidakseen korkeat voitot. TrendForce ennustaa piirien toimitusten kasvavan tänä vuonna vain 19 %, kun aikaisempina vuosina tuotantomäärä on kasvanut vuodessa noin 30 %.

Lähteet: Digitimes, TrendForce & Hinta.fi

Kingpincooling tuo markkinoille uuden lämpötahnan – TechBBS-foorumin käyttäjä testasi

Yksi maailman tunnetuimmista extreme-ylikellottajista Vince ”Kingpin” Lucido on tuomassa markkinoille uuden lämpötahnan, joka on suunniteltu käytettäväksi nestemäisen typen kanssa.

Kingpincooling-tahnan väri on poikkeuksellisesti sininen ja viskositeetti on korkea eli se on paksumpaa ja kuivempaa, kuin muut markkinoilta löytyvät ylikellottamiseen suunnatut lämpötahnat. Tahnan korkean viskositeetin ideana on ettei kontaktipintojen välissä oleva tahna murtuisi alhaisissa lämpötiloissa ja heikentäisi lämmönjohtavuutta, kun jäähdytyksenä käytetään -196-asteista nestemäisetä typpeä.

Tahna saapuu markkinoille helmikuun alussa, mutta siitä huolimatta, että Lucido työskentelee EVGA:lla, tahnaa tullaan ainakin toistaiseksi myymään Kingpincoolingin nimissä eikä EVGA:n tuotteena. Myös EVGA:n tuotevalikoimista on aiemmin löytynyt ylikellottajille markkinoitua Frostbite-lämpötahnaa, mutta nykyään se ei enää kuulu yrityksen tuotevalikoimaan.

Saatavuus voi ainakin aluksi olla hankalaa, sillä Kingpin työskentelee EVGA:lla Taiwanissa, josta tuotteet lähetetään. Hintatason pitäisi kuitenkin olla alustavien tietojen mukaan noin 1€ / gramma tasolla.

Vertailun vuoksi tällä hetkellä yksi suosituimmista extreme-ylikellottamisessa käytetyistä tahnoista on Thermal Grizzlyn Kryonaut, joka maksaa esimerkiksi Jimm’sillä 24,90€ / 11,1 gramman tuubissa eli reilu 2€ / gramma.

 

 

Kingpincooling lämpötahna TechBBS-käyttäjä Luumin testissä

TechBBS-foorumin käyttäjä Luumi hankki uutuustahnaa käsiinsä heti tuoreeltaan ja vertasi sitä Thermal Grizzlyn Kryonaut- ja Gelidin GC Extreme -lämpötahnoihin. Testeissä tahnoja kokeiltiin nestejäähdytyksellä prosessorin piisirun ja lämmönlevittäjän sekä lämmönlevittäjän ja prosessoriblokin välissä.

Testeissä havaittiin, että Kryonaut ei sovellu lainkaan käytettäväksi korkatulla prosessorilla piisirun ja lämmönlevittäjän välissä. Kingpincoolingin tahna (KPC) voitti GC Extremen vajaalla 3 asteella ja Kryonautin noin 10 asteella vertaamalla huoneen lämpötilaan.

Lämmönlevittäjän ja prosessoriblokin välissä KPC-tahna kuitenkin voitti Kryonautin vain marginaalisella 1,25 asteen erolla, kun ytimien lämpötilojen keskiarvoja verrattiin huoneen lämpötilaan.

Lisäksi Luumi oli testannut KPC-lämpötahnaa kompressorijäähdytyksellä Core i7-7700K -prosessori ylikellotettuna 5,6 GHz:n kellotaajuudelle 1,52 voltin käyttöjännitteellä. KPC-tahnalla Cinebench R15 -testissä prosessorin lämpötila laski noin 20 asteen tuntumasta lähelle nollaa astetta.

Yhteenvetona Luumi toteaa, että Kingpincoolingin lämpötahna ylitti odotukset. Tahnan levittäminen oli todella helppoa ja suorituskyky odotettua parempaa.

Lue koko testi TechBBS-foorumilta

TechBBS-foorumilla 10000 rekisteröitynyttä jäsentä rikki

1.1.2017 virallisesti lanseeratun io-tech.fi-sivuston TechBBS-keskustelufoorumille on rekisteröitynyt tammikuussa jo 1100 uutta käyttäjää.

16. lokakuuta avatulle uudelle suomalaiselle ensisijaisesti tietotekniikkaan keskittyvälle TechBBS-keskustelufoorumille on rekisteröitynyt 103 päivässä eli reilussa kolmessa kuukaudessa 10 000 jäsentä.

Tammikuussa io-tech.fi:n TechBBS-foorumille on kirjoitettu päivittäin 3611 – 5501 uutta viestiä ja se on nykyään päivittäisissä viestimäärissä mitattuna selvästi aktiivisempi kuin esimerkiksi Otavamedian ja Ampparit Oy:n omistaman Muropaketti.com-sivuston MuroBBS-foorumi.

Nykyinen TechBBS-foorumin kävijäennätys syntyi maanantaina 23. tammikuuta, kun foorumia käytti samanaikaisesti 2346 käyttäjää. Muiden tilastojen osalta io-tech.fi-sivustolla on vierailtu viimeisen 30 päivän aikana 662 000 kertaa ja sivulatauksia on kertynyt 5,6 miljoonaa kappaletta.

Esimerkiksi Alexan sivurankingissa io-tech.fi on noussut nopeasti Suomessa jo sijalle 277 ja TNS Gallupin Suomen web-sivustojen viikkolukuja listaavalla TNS Metrix-listalla io-tech.fi olisi sijoittunut viime viikolla 1,265 miljoonalla viikkosivulatauksellaan sijalle 23.

Kehitys jatkuu edelleen ja pyydämme raportoimaan mahdollisista ongelmista ja kehitysehdotuksista palauteketjuun.

PS. TechBBS-foorumin jäsenille on tarjolla maksua vastaan erilaisia tukijäsenyyksiä eri etuisuuksilla sekä käyttäjänimen yhteydessä voi tunnustaa väriä maksullisella Team-nauhalla.

Windows 10:n Game Mode testikäyttöön tällä viikolla, tehonlisäystä luvataan 2 – 5 %

Game Moden luvataan optimoivan Windowsin taustaprosesseja ja muita toimintoja pelikokemuksen parantamiseksi.

Microsoft on antanut tipottain lisää tietoa Windows 10:n tulevan Creators Updaten Game Mode -tilasta. Yksinkertaisimmillaan ominaisuuden on tarkoitus sekä parantaa pelin ruudunpäivitysnopeutta että pienentää sen heittelyä. Nyt tarkempaa tietoa Windows 10:n uudesta ominaisuudesta on saatu sekä Ars Technican haastattelemalta Microsoftin Kevin Gammillta että suoraan yhtiön blogista.

Game Mode tulee Windows Insider -käyttäjien testikäyttöön vielä tämän viikon aikana julkaistavan uuden koontiversion myötä. Microsoftin Kevin Gammill kertoi Ars Technicalle joitain uusia yksityiskohtia Game Moden ensimmäisestä iteraatiosta. Gammillin mukaan ominaisuus tulee parantamaan prosessori- tai näytönohjainrajoitteisten pelien suorituskykyä aluksi keskimäärin 2 – 5 prosenttia, mutta lisää on luvassa sen jatkokehityksen myötä. Vaikka Game Mode tukee sekä UWP- että Win32-pelejä, tulee suorituskyky nousemaan yleensä enemmän UWP-peleillä, koska Win32-pelit saattavat käynnistää esimerkiksi itse pelin lisäksi myös erillisiä tukiprosesseja, joita Game Mode ei tunnista. UWP-pelit pyörivät aina yhden prosessin sisällä.

Gammill ei suostunut ainakaan vielä menemään tarkempiin yksityiskohtiin Game Moden toiminnasta, mutta myönsi suurimman osan spekulaatiosta osuvan oikeaan. Käytännössä kyse on siis tiettyjen taustaprosessien alasajosta sekä prosessien prioriteettien ja prosessoriydinten käytön säätämisestä peliä suosivaksi. Esimerkiksi jokin prosessi, jota ei voida sulkea kokonaan, voidaan määrätä ajettavaksi vain vähälle käytölle jäävälle prosessoriytimelle.

microsoft-windows-10-creators-update-game-settings-20170127

Microsoft tulee siirtämään uuden koontiversion myötä pelaamiseen liittyvien asennusten hallinnan Xbox-sovelluksesta suoraan tietokoneen Settings-sovellukseen. Game Mode itsessään aktivoituu automaattisesti sitä tukevissa peleissä. Microsoft päivittää ominaisuutta tukevien pelien listaa automaattisesti. Manuaalisesti Game Moden käyttöönotto puolestaan tapahtuu avaamalla Game bar -työkalu (Win+G) pelin sisällä, ja aktivoimalla se sen asetuksista.

Lähteet: Ars Technica, Microsoft

Samsung Galaxy S8 ensimmäisessä kunnon vuotokuvassa

26.1.2017 - 22:10 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (46)

Mobiilivuodoista tuttu Twitter-käyttäjä @evleaks eli Evan Blass on julkaissut kuvan Samsungin tulevasta Galaxy S8 -lippulaivapuhelimesta.

Vuotokuvassa Samsung Galaxy S8 on kuvattu edestä ja takaa. Samalla Blass vahvistaa joukon ominaisuuksia ja netissä  liikkuneita huhuja, joita käsittelimme hiljattain io-techin huhukoosteessa.

Laite on tulossa markkinoille kahdessa eri koossa eli 5,8- ja 6,2-tuumaisella kaarevalla edge-näytöllä varustettuna. QHD Super AMOLED -näyttöjen isot koot johtuvat siitä, että perinteistä kotinäppäintä ei enää etupuolelta löydy ja näytöt peittävät 83 % etupuolen pinta-alasta. Aikaisemmin kotinäppäimeen integroitu sormenjälkilukija on siirretty takapuolelle kameran oikealle puolle.

Sisuksista löytyy markkina-alueesta riippuen Qualcommin Snapdragon 835- tai Samsungin oma Exynos-järjestelmäpiiri, joiden odotetaan tarjoavan prosessorisuorituskyvyn osalta 11 % ja grafiikkasuorituskyvyn osalta 23 % parannuksen Galaxy S7:ään verrattuna. Blassin mukaan käyttömuistia löytyisi edelleen neljä gigatavua ja edullisimmat mallit olisi varustettu 64 gigatavun tallennustilalla. Akkujen koot ovat melko maltilliset 3000 ja 3500 mAh, mutta 10 nanometrin valmistusprosessin ansiosta virrankulutuksen kerrotaan laskeneen 20 %.

Type-C-mallisen USB-liittimen vierestä löytyy edelleen 3,5 mm:n kuulokeliitin, jota Samsung tulee suurella todennäköisyydellä käyttämään hyväksi laitteen markkinoinnissa ja vertailussa Applen iPhone 7 -puhelimiin.

Galaxy S8 -puhelimien julkaisun odotetaan tapahtuvan 29. maaliskuuta. Pienemmän 5,8-tuumaisen mallin lähtöhinnaksi kerrotaan 799€ ja isomman 6,2-tuumaisen mallin 899€. Myynnin pitäisi alkaa 21. huhtikuuta.

Lähde: Venturebeat

Coolerivalmistajat Cryorig, Noctua ja Phanteks tarjoavat asiakkailleen ilmaisia AM4-kiinnitystarvikkeita

High-end-prosessoricoolereita valmistavat Cryorig, Noctua ja Phanteks ovat ilmoittaneet tarjoavansa tuotteidensa käyttäjille ilmaisia kiinnitystarvikkeita AMD:n uudelle AM4-suoritinkannalle. Ne mahdollistavat käytössä olevien coolerimallien käyttämisen AMD:n tulevien Ryzen-suorittimien kanssa.

Cryorigin asennustarvikkeet ovat yhteensopivia kaikkien yrityksen tähän mennessä julkaisemien ilma- ja vesijäähdytteisten prosessoricoolerien kanssa. Käyttäjä voi tilata AM4-asennussarjan itselleen ilmaiseksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen support@cryorig.com. Valmistaja vaatii ostotodistuksen sekä coolerista että AM4-kantaisesta prosessorista. Cryorigin asennussarja tulee saataville Ryzen-prosessorien virallisen julkaisun jälkeen. Myös jälleenmyyjillä tulee olemaan asennussarjoja saatavilla.

Noctua AM4-asennussarjoja on kahta eri mallia – NM-AM4 sekä NM-AM4-UxS – joista jälkimmäinen on tarkoitettu ainoastaan NH-U14S-, NH-U12S- ja NH-U9S-coolereille. Matalaprofiiliselle NH-L9a-coolerille on luvassa oma asennussarjansa myöhemmin tänä vuonna. Noctua-coolereiden omistajat voivat tilata AM4-asennussarjan ilmaiseksi yrityksen sivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Tilaajan on esitettävä ostotodistus sekä coolerista että AM4-kantaisesta emolevystä. AM4-asennussarjat ovat myös saatavilla jälleenmyyjien kautta 7,90 euron hintaan.

Kilpailijoidensa tavoin myös Phanteks tarjoaa ilmaista kiinnitystarvikepakettia kaikkien coolereidensa omistajille. Phanteksin ilmaisia AM4-asennustarvikkeita voi tiedustella yrityksen palvelusähköpostista support@phanteks.com. Mukaan täytyy liittää sekä coolerin että prosessorin tai emolevyn ostokuitti. Kaikki tulevat Phanteksin coolerimallit ovat valmiiksi varustettuja AM4-kiinnitystarvikkeilla.

AMD:n uusi AM4-suoritinkanta on tarkoitettu yrityksen Bristol Ridge APU-piireille sekä uusille Zen-mikroarkkitehtuuriin perustuville suorittimille. 1331-pinninen kanta on AMD:n ensimmäinen, joka tukee DDR4-muistitekniikkaa. Uuden kannan yhteydessä prosessoricoolerin kiinnityspisteet poikkeavat yrityksen aiemmista suoritinkannoista.

Lähteet: Cryorig, Noctua, TechPowerUp

Japan Display tuo ensi vuonna markkinoille taipuisan LCD-näytön

26.1.2017 - 11:03 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

Sonyn, Toshiban ja Hitachin yhteisomistuksessa oleva Japan Display (JDI) on esitellyt uuden älypuhelinkäyttöön suunnatun taipuisan LCD-näyttöpaneelin.

Näytön rakenne koostuu kahdesta muovikerroksesta sekä niiden välissä sijaitsevasta nestekidekerroksesta. Rakenteen kerrotaan olevan hieman jäykempi kuin taipuisissa OLED-paneeleissa, mutta siitä huolimatta sen sanotaan soveltuvan erinomaisesti kaarevanäyttöisiin puhelimiin. Muovin käyttö tekee näytöstä myös iskunkestävän, toisin kuin tavalliset lasirakenteiset LCD-näytöt.

JDI:n uuden Full Active Flex IPS NEO -näyttöpaneelin koko on 5,5-tuumaa ja tarkkuus 1080 x 1920 pikseliä. Paneelin maksimikirkkaudeksi ilmoitetaan 500 cd/m2 ja kontrastisuhteeksi 1500:1. Uusi näyttöpaneeli mahdollistaa myös ruudunpäivitysnopeuden laskemisen 60 hertsistä 30 tai 15 hertsiin, joka mahdollistaa alhaisemman virrankulutuksen mobiililaitteissa.

Nyt esitelty näyttö on toistaiseksi kehitysvaiheessa ja sen massatuotannon arvellaan alkavan ensi vuonna. Wall Street Journalin mukaan JDI:llä on jo sopimuksia älypuhelinvalmistajien kanssa uuden näyttötekniikan käytöstä laitteissa. Taipuisien LCD-näyttöjen kerrotaan olevan edullisempia kuin taipuisat OLED-näytöt.

Lähde: Japan Display, WSJ