Uutiset

Raspberry Pi Zeron rinnalle julkaistiin W-versio WiFi- ja Bluetooth-tuella

Langattomilla yhteyksillä varustetun Raspberry Pi Zero W:n veroton suositushinta on 10 dollaria, kun perus-Zeron saa omakseen jo 5 dollarilla.

Vuonna 2012 julkaistun Raspberry Pin voidaan katsoa aloittaneen luottokortin kokoisten minitietokoneiden vallankumouksen. Sittemmin minitietokoneesta on julkaistu lukuisia eri versioita, jotka ovat tarjonneet esimerkiksi parempaa suorituskykyä, edullisempaa hintaa tai pienempää kokoa.

Pienin Raspberry Pi -tietokoneista on Raspberry Pi Zero, joka on samalla malliston halvin vain 5 dollarin verottomalla suositushinnallaan. Julkaisunsa jälkeen Zeroa on päivitetty kerran lisäämällä siihen liitin kameramoduulia varten.

Nyt Raspberry Pi Zero saa rinnalleen uuden, yhtä pienen sisaruksen. Uusi Raspberry Pi Zero W vastaa kaikin puolin Zeron uusinta versiota kameraliittimineen, mutta siihen on lisäksi lisätty Raspberry Pi 3 Model B:stä tuttu Cypressin CYW43438 -piiri, joka tuo tietokoneelle WiFi 802.11n- ja Bluetooth 4.0 -tuet.

Raspberry Pi Zero W:n piirilevyltä löytyy edellä mainitun CYW43438-piirin lisäksi Broadcomin yhdellä 1 GHz:n ARM1176JZF-S-ytimellä varustettu BCM2835-järjestelmäpiiri ja 512 megatavua muistia. MicroUSB-liittimiä on kaksi, joista toinen on pyhitetty virtaliittimeksi, microSD-kortinlukijoita yksi ja kuvan Zero W:stä saa ulos Mini-HDMI-liittimen avulla. Lisäksi piirilevyllä on paikat 40:lle HAT-yhteensopivalle (Hardware Attached on Top) liitäntäpinnille, komposiittivideopinneille ja reset-kytkimen pinneille.

Raspberry Pi Zero W:n uusi langattomia yhteyksiä tarjoileva piiri ei tule ilmaiseksi, ja minitietokoneen suositushinta onkin Zeron 5 dollarin sijasta 10 dollaria. Raspberry Pi Zero pysyy myynnissä entiseen hintaansa W-mallin rinnalla.

Uusi artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)

io-techin testissä AMD:n uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 71800X- ja 1700X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat AMD:n edellisen sukupolven FX-8370-prosessori sekä Intelin leiristä Core i7-6900K-, 6800K- ja 7700K-mallit. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset.

Lisäksi io-tech julkaisee vielä erilliset artikkelit AMD:n Zen-arkkitehtuurista, jossa mukana clock-to-clock-suorituskykytestit sekä Ryzen 7 -prosessoreiden ylikellottamiseen keskittyvän testin.

Lue artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)

Päivitys klo 20:00: Artikkeli on nyt päivitetty tekstien osalta ja valmis.

Suomalaiset ylikellottivat LN2-jäähdytetyllä Ryzen 7 -prosessorilla uudet Cinebench-maailmanennätykset

AMD esitteli San Franciscossa järjestetyn Ryzen Tech Day -tapahtuman yhteydessä Ryzen 7 1800X -prosessorin ylikellottamista -196-asteisella nestemäisellä typellä.

io-tech @ San Francisco: AMD luotti suomalais-ruotsalaiseen osaamiseen ylikellottamisen saralla esitellessään uutta Ryzen 7 -prosessoria kansainväliselle medialle.

AMD:lla työskentelevä Sami ”macci” Mäkinen (kuvassa vasemmalla) ja ylikellottajapiireistä tuttu Petri ”SF3D” Korhonen (oikealla) ylikellottivat yhdessä ruotsalaisen Asuksella emolevyjen R&D-insinöörinä työskentelevän Jon ”elmor” Sandströmin kanssa Ryzen 7 1800X -prosessoria Asuksen Crosshair VI Hero -emolevyllä ja tavoitteena oli saavuttaa uusi maailmanennätys Cinebench-renderöintitesteissä kahdeksan prosessoriytimen kategorioissa.

Illan aikana tiimi onnistui saavuttamaan uudet ME-tulokset Hwbot.org-sivuston listaamissa Cinebench R15- ja R11.5-testeissä. Esimerkiksi Cinebench R15 -testissä aiempi maailmanennätys oli 2445 pistettä, joka oli ajettu nestemäisellä typellä jäähdytetyllä ja 6044 MHz:n kellotaajuudella toimivalla Core i7-5960X -prosessorilla.

Valitettavasti emme saaneet varsinaisia ennätystuloksia kameralle, mutta yllä olevassa kuvassa Ryzen 7 1800X on ylikellotettu 5,2 GHz:n kellotaajuudelle, jolla Cinebench R15:stä irtosi 2363 pisteen tulos. Varsinaisiin ennätyksiin vaadittiin Ryzen 7:llä reilu 5,3 GHz:n kellotaajuus, -190 asteen lämpötila ja noin 1,9 volttia käyttöjännitettä:

Ryzen 7 -prosessorissa ei ole kylmäbugia eli se toimii lähes -200 asteen lämpötilassa. Uutisessa mainitut testisession aikana LN2-jäähdytyksellä saavutetut kellotaajuudet antavat esimakua siitä, mihin Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistetun 8-ytimisen Ryzen-piisirun voi olettaa skaalautuvan, kun käytössä on extreme-jäähdytys eli -196-asteinen nestemäinen typpi.

io-tech julkaisee ensi viikolla Ryzen 7 1800X -artikkelin yhteydessä omat ylikellotustulokset ilmajäähdytyksellä eli Noctuan NH-D15 SE-AM4 -coolerilla ja myöhemmin Corsairin H115i All in One -nestekierrolla, kunhan ensin saamme käsiimme kiinnitystarvikkeet AM4-prosessorikannalle.

Samsung Galaxy S8 esiintyy useissa uusissa vuotokuvissa

2.3.2017 - 15:05 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Samsungin uudet lippulaivamallit julkaistaan virallisesti 29. maaliskuuta.

Sillä välin, kun muut älypuhelinvalmistajat julkaisivat kilpaa uusia mallejaan MWC-messuilla, päätti Samsung paljastaa vain tulevan lippulaivamallinsa julkaisupäivän. Nykypäivänä monilla tuotesalaisuuksilla on kuitenkin tapana paljastua ennen varsinaista julkaisupäivää, ja niin kävi myös Samsungin tulevalle Galaxy S8:lle.

Mobiilimaailman luottovuotaja Evan ’Evleaks’ Blass julkaisi Twitterissä pressirenderöinnin Samsungin tulevasta Galaxy S8 -mallista. Toistaiseksi ei ole tiedossa onko kyseessä perusmalli vai suurikokoisempi S8+-malli. Kuva varmistaa esimerkiksi kotinäppäimen kadonneen puhelimesta ja kaarevin reunoin sekä pyöristetyin kulmin varustetun näytön kattavan nyt likimain koko puhelimen etupuolen. Puhelimen vasemmalta laidalta löytyy uusi painike, jonka huhutaan olevan aktivointipainike Samsungin Bixby AI -virtuaaliassistentille.

BGR-sivusto nostaa panoksia vielä astetta korkeammalle, sillä se on julkaissut useita valokuvia aidosta puhelimesta. BGR:n kuvissa esiintyvä malli on kaksikosta pienempi, eli 5,8-tuumainen Galaxy S8. Kuvat varmistavat myös puhelimen takapuolen olevan varustettu kaarevalla lasipinnalla, minkä väitetään parantavat puhelimesta saatavaa otetta. BGR:n mukaan vasemman puolen uusi painike olisi Bixbyn sijasta virtapainike, ja Bixby-painike olisi puhelimen oikealla laidalla. Kuvista näkyy myös, että huhut 3,5 mm:n kuulokeliittimen katoamisesta olivat vääriä.

Samsung Galaxy S8 -sarja julkaistaan virallisesti kuluvan kuun 29. päivä, ja sen odotetaan saapuvan myyntiin 21. huhtikuuta. Puhelinten teknisiin tietoihin voit tutusta io-techin aiemmasta uutisoinnista.

GeForce GTX 1080 Ti:n Suomihinta 850 euroa ja ennakkotilaukset alkavat tänään

NVIDIAn omalla jäähdytysratkaisulla varustetun Founders Edition -mallin voi ennakkotilata tänään 2. maaliskuuta klo 18 alkaen.

Uuden GeForce GTX 1080 Ti Founders Editionin veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 699 dollaria ja Suomessa verollinen myyntihinta tulee olemaan 850 euroa. Näytönohjaimen voi ennakkotilata NVIDIAn omasta verkkokaupasta, mutta virallisesti myynti alkaa ensi viikon perjantaina 10. maaliskuuta.

Näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tehdasylikellotetut 1080 Ti -mallit saapuvat myyntiin maaliskuun lopulla ja niiden hintataso tulee olemaan alkaen 850 eurosta ylöspäin.

GeForce GTX 1080 Ti:n GP102-grafiikkapiiri toimii vakiona 1468 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1582 MHz:n Boost-taajuudella.TDP-arvo on 250 wattia ja virransyöttö on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä. 7-vaiheista virransyöttöä on vahvistettu ja hyötysuhdetta parannettu lisäämällä jokaiselle vaiheelle toinen FET-transistori (dualFET).

Jäähdytyksen parantamiseksi näyttöliittimistä on karsittu pois DVI-liitin, jotta lämpimän ilman ulostuloaukoille on saatu enemmän tilaa. Lisäksi jäähdytysratkaisua on paranneltu ja NVIDIAn mukaan jäähdytyspinta-alaa on kaksi kertaa enemmän, kuin GeForce GTX 1080:n jäähdytyksessä. Käytännössä parannettu jäähdytysratkaisu tarkoittaa yrityksen mukaan lämpökuormalla 5 astetta alhaisempaa lämpötilaa tai 2,5 desibeliä hiljaisempaa melutasoa.

Lähteet: NVIDIA, Hardwareluxx

Päivitetty klo 12:30: Ennakkomyynti ainoastaan NVIDIAn omasta verkkokaupasta

Ensituntumat: Nokia 3-, 5- ja 6 –älypuhelimet sekä 3310-retropuhelin

io-tech otti MWC-messuilla ensituntumat HMD Globalin uusista Nokia-älypuhelimista sekä 3310-retropuhelimesta.

HMD Global esitteli MWC-messujen aloituspäivää edeltäneenä päivänä uudet Nokia 3-, 5- ja 6-älypuhelimensa maailmalaajuisille markkinoille. Emme päässeet mukaan HMD Globalin sunnuntaina järjestämään julkaisutilaisuuteen, mutta tutustuimme yrityksen uusiin Nokia-puhelimiin myöhemmin Nokian messuosastolla.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Nokia 3

Uuden Nokia-älypuhelinmalliston edullisin vaihtoehto on Nokia 3, jonka keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on vain 139 euroa. Ensi kertaa käteen otettaessa mieleeni tuli välitön flashback Nokian vanhasta Lumia 925 –puhelimesta. Vaikutelma syntyi pyöristetyn mattapintaisen alumiinikehyksen, reunoiltaan pyöristetyn näyttölasin sekä mattamuovisen takakuoren yhteisvaikutuksesta.

Nokia 3 tuntuu hintaluokka huomioiden tukevalta ja laadukkaalta laitteelta. Suomen tämänhetkisiltä älypuhelinmarkkinoilta saa etsiä hartaasti laitetta, joka tarjoaisi vastaavaan laatuvaikutelman alle 150 euron hintaluokassa.

Laitteen viisituumainen 720 x 1280 pikselin IPS-näyttö näytti haastavassa messuvalaistuksessa varsin hyvältä tämän hintaluokan puhelimeen. Kokeilemassamme yksilössä oli asennettuna Android 7.0 Nougat, johon oli kuitenkin jo lisätty Android 7.1.1 –versiosta tuttuja yksityiskohtia, kuten kotinäkymän alareunasta ylös pyyhkäisemällä aukeava sovellusvalikko. Nopean näppäilyn perusteella käyttöjärjestelmä toimi puhelimessa jopa yllättävän nopeasti ja sulavasti. Nokia 3 tulee saamaan Android 7.1.1 –päivityksen myöhemmin.

Nokia 3:n molempiin kylkiin ja päätyihin on sijoitettu toimintoja. Alapäädyssä on monokaiutin, micro-USB-liitäntä sekä mikrofoni. Vasemmassa kyljessä sijaitsevat muisti- ja SIM-korttipaikat ja oikeassa puolestaan perinteiset äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet. Yläpäädyssä on vastamelumikrofoni sekä 3,5 mm ääniliitäntä.

Nokia 3:n takakamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa ja se vain pari millin kymmenystä takakuoren pinnan yläpuolella. Kameran tarkkuus on maltilliset kahdeksan megapikseliä (pikselikoko 1,12 um) ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi sekä LED-salama.

 

Nokia 5

Nokia 5 on nyt julkaistun kolmikon keskimmäinen vaihtoehto, jonka keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on 189 euroa.

Nokia 5:n muodot ovat edullisemman sisarmallinsa tapaan miellyttävän pyöristetyt, mutta eroja löytyy takakuoren materiaalin, näyttökoon (5,2 tuumaa) sekä sormenjälkitunnistimen osalta. Nokia 5:n kuorirakenne on yhdestä kappaleesta koneistettua alumiinia. Laitteen ylä- ja alapäädyt ovat ennen koneistusta alumiiniin sulautettua muovia. Myös Nokia 5:n laatuvaikutelman voi sanoa olevan erittäin kohdallaan puhelimen hintaluokka huomioiden.

Sormenjälkitunnistimet ovat levinneet jo edullisempien hintaluokkien puhelimien pariin ja myös HMD on päättänyt sisällyttää sellaisen Nokia 5:n varustukseen. Tunnistin sijaitsee näytön alapuolella näyttölasiin tehdyssä pienessä syvennyksessä, joka toimii samalla kotipainikkeena. Kotipainikkeen vieressä ovat kapasitiiviset valaistut paluu- ja moniajonäppäimet.

Nokia 5:n takakamera on sijoitettu kromireunaiseen kehykseen takakuoren yläosaan. Saman kehyksen alareunassa on kaksisävyinen LED-salama. Takakameran tarkkuus on 13 megapikseliä (pikselikoko 1,12 um) ja se käyttää vaiheentunnistukseen perustuvaa automaattitarkennusta ja f2.0-valovoiman objektiivia.

Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja se käyttää automaattitarkenteista f2.0-aukkosuhteen objektiivia.

 

Nokia 6

HMD:n uuden älypuhelinmalliston tämänhetkinen huippumalli on Nokia 6, joka esiteltiin Kiinan markkinoille jo tammikuun alussa. Tiedustellessani mahdollisista tulevista korkeampien hintaluokkien malleista HMD:n Pohjoismaiden myyntijohtaja Ossi Korpela ei vahvistanut mitään, mutta ohjeisti pysymään kanavalla uusien julkistusten suhteen. Sen pohjalta voinee jo päätellä, että alemman keskihintaluokan Nokia 6 tulee tuskin jäämään malliston kärkimalliksi.

Fyysisesti Nokia 6 on malliston suurin puhelin, sillä sen näyttö on 5,5-tuumainen (Full HD IPS). Vaikka kuorirakenne on alumiinia ja näyttöä peittää Gorilla Glass –lasi aivan kuten edullisemmassa sisarmallissa, on kuutosen muotoilusta tehty selvästi kulmikkaampaa ja reunojen pyöristykset ovat tiessään. Laaduntuntu on tässäkin mallissa kohdallaan – Suomesta on hankala löytää yhtä hyvältä tuntuvaa runsaan 200 euron hintaista puhelinta.

Nokia 6:n keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on 229 euroa. Lisäksi saataville tulee 299 euron hintainen Arte Black –versio, josta löytyy kiiltävän mustan erikoisvärin lisäksi enemmän RAM-muistia ja tallennustilaa (4&64 Gt).

Siinä missä edullisempien 3- ja 5-mallien reunat ovat pyöristetyt, on kuutosen kulmiin ajettu ainoastaan pienet kiiltävät viisteet. Lopputulos on ehkä näyttävämpi, mutta ei yhtä mukava kädessä. Takakuoren pinta kaartuu aavistuksen reunoja kohti. Kuoren ylä- ja alareunan antenniraidat ovat sävytetty puhelimen alumiinikuoren väri mukaan. Etupuolella muotoilullista kontrastia on tuomassa näyttölasin pyöristetyt reunat.

Puhelinta esitellessä HMD:n edustaja hehkutti erityisesti Nokia 6:n stereokaiuttimia (toinen alapäädyssä, toinen kuulokkeen yhteydessä), erillistä TFA9891-vahvistinpiiriä sekä Dolby Atmos –äänitukea, jota demottiin järeillä kuulokkeilla.

Nokia 6:n takakamera sijaitsee sisarmalleista tutun tyylin mukaisesti takakuoren yläosassa. Sen tarkkuus on 16 megapikseliä ja se käyttää vaiheentunnistukseen perustuvaa tarkennusta. Kamerasensorin pikselikoko on 1,0 mikrometriä ja objektiivin aukkosuhde f2.0. Nokian aiemmista älypuhelimista tuttuja teknisiä ratkaisuja siinä ei käytetä.

Nokia 5 ja 6:n käyttöjärjestelmänä toimii Android Nougatin uusin 7.1.1-versio ja vielä täysin puhtaassa muodossaan. Kyseessä on erittäin positiivinen valinta HMD Globalilta. Nopean kokeilun perusteella käyttöjärjestelmä toimi molemmissa laitteissa nopeasti ja sulavasti, joka oli jopa hieman yllättävää käytetty rauta (Snapdragon 430) huomioiden.

Lisäksi yritys lupaa julkaista tietoturvapäivitykset laitteilleen joka kuukausi sekä päivittää tulevaisuudessa Androidia uuteen versioon, kunhan se vain on laitteen raudan ja käyttökokemuksen säilymisen osalta mahdollista. Tarkempia aikalupauksia Android-versiopäivityksistä ei HMD:n Ossi Korpela häntä haastatellessani antanut.

Kaikkien kolmen mallin kamerasovellus oli varsin pelkistetyn, mutta selkeän ja toimivan oloinen. Kaikista malleista löytyi myös oletusasetuksena tuttu Nokia Tune –soittoääni. Maininnan arvoisena toimintona Nokialaisista löytyy myös Google Assistant -avustaja, jota ei ole aiemmin ollut saatavilla Suomeen lokalisoituna.

 

Nokia 3310

Uusien älypuhelimien ohella tsekkasimme tietysti myös uuden Nokia 3310 –retropuhelimen, jonka tulosta HMD kertoi jo ennen varsinaista julkaisua. Yritys mainostaa uutta 3310:ä mm. legendan paluuna ja uudistettuna klassikkona. Allekirjoittaneen odotukset olivat kieltämättä ennakkoon melko positiiviset, mutta lopullinen laite ei valitettavasti onnistunut aivan täyttämään niitä.

Lyhyesti sanottuna muotoiluun on haettu inspiraatiota klassikkomallista, mutta konseptia on uudistettu ja muutettu liikaa. Näppäimistöasettelu ei ole samanlainen kuin alkuperäisessä eikä näppäinten materiaali ole myöskään samanlainen metallilta tuntuva. Näppäintuntuma tuntui melko hyvältä, mutta ei alkuperäisen tekstiviestitykin kaltaiselta. Näyttö on suurempi ja värillinen, eikä käyttöjärjestelmälläkään ole mitään tekemistä alkuperäisen 3310:n kanssa.

Kuvissakin näkyvä eniten alkuperäistä muistuttava tumman sininen sekä harmaa värivaihtoehto ovat mattapintaisia, mutta punainen ja keltainen ovat kiiltäväpintaisia. Mukana on toki alkuperäinen Nokian soittoääni sekä matopeli (sekin tosin päivitettynä versiona), mutta muutoin kyse on silti lähinnä uusiin kuoriin pakatusta versiosta yrityksen muista 100- ja 200-sarjan peruspuhelinmalleista.

HMD:n mukaan uuden 3310:n 1200 mAh akku riittää yhdellä latauksella vuorokauden puhumiseen tai kuukauden valmiusaikaan. Uusi malli on huomattavasti alkuperäistä ohuempi, joten miettikää kuinka pitkä toiminta-aika siihen olisi saatu, jos ulkomitoissa olisi kunnioitettu enemmän alkuperäistä myös paksuuden osalta. Nyt uuden mallin käsituntumakin poikkeaa merkittävästi alkuperäisestä, kiitos ohuuden ja keveyden.

Myös takaa uusi 3310 näyttää merkittävästi erilaiselta kuin esikuvansa. Kuvan laitteessa väri on toki melko tuttu, mutta takakuoren yläosaan on ilmestynyt nykymuodin mukaisesti 2 megapikselin kamera ja samalla takakuoren alkuperäisistä yksityiskohdista, kuten alareunan pokkauksesta sekä kuoren vapautuspainikkeesta on luovuttu (turhaan). Takakuori on sentään irrotettavaa mallia, kuten on myös akkukin. Tiedustelin HMD:n Ossi Korpelalta onko uuden mallin pudotuskestävyys alkuperäisen mallin legendaarisella tasolla, mutta siitä hän ei uskaltanut antaa lupauksia.

 

io-tech pyrkii testaamaan ainakin osan uusista Nokia-puhelimista, kunhan niiden testikappaleet tulevat lehdistön saataville. Laitteiden myynti alkaa Suomessa toisen vuosineljänneksen aikana.

[/read]

Videolla ja kuvissa korkattu AMD Ryzen 7 -prosessori

Mitään syytä AMD:n uuden Ryzen-prosessorin korkaamiselle ei ole, sillä lämmönlevittäjä on juotettu kiinni piisiruun.

Saksalainen ylikellottaja ja prosessoreiden korkkaustyökalua valmistava der8auer on julkaissut Youtube-videon, jossa korkataan AMD:n uusi Ryzen 7 1700 -prosessori.

Kyseessä ei missään nimessä ole ohje tai opas, sillä Ryzen-prosessoreissa heikkolaatuisen lämpötahnan sijaan lämmönlevittäjä eli IHS (Integrated Heat Spreader) on juotettu indiumilla kiinni piisiruun. Ryzenin korkkaamisen tarkoituksena on yksinkertaisesti kiinnostus kurkistaa, minkälainen näkymä IHS:n alta löytyy.

Der8auerin mukaan irroitusprosessi on melko haastava ja hän oli onnistunut jo tappamaan kaksi Ryzen-prosessoria aiemmissa irroitusyrityksissään. Haastetta olivat tuottaneet erityisesti piisirun viereen ja lähelle liimaa sijoitetut pintaliitosvastukset.

Ryzenin korkkausprosessissa lämmönlevittäjän ja hartsialustan välinen liimakerros leikataan ensin varovaisesti auki partaterällä. Tämän jälkeen lämmönlevittäjn ja hartsialustan väliin työnnetään kaksi partaterää ja IHS kuumennetaan 170 asteeseen, joka sulattaa indiumin ja juotos napsahtaa irti.

Lopputuloksena on nähtävissä, että Ryzen piisirun päälle on asetettu kaksi indiumpalaa, jotka on juotettu kiinni lämmönlevittäjän takapuolelle kullattuun kontaktipintaan. Kultaa käytetään siitä syystä, että indium ei tartu nikkelöidystä kuparista valmistettavaan IHS:ään.

Uusi artikkeli: Pikatestissä Huawei Honor 8 Lite

io-techin tuoreimmassa pikatestissä tutustutaan Huawein helmikuun alussa esittelemään Honor 8 Lite -älypuhelimeen.

Alempaan keskihintaluokkaan sijoittuva Honor 8 Lite tuli myyntiin Suomessa 17. helmikuuta 269 euron suositushintaan. Kyseessä on seuraaja viime kesäkuussa esitellylle Honor 7 Lite -puhelimelle, joka on ollut Suomessa erittäin suosittu.

Jutussa käydään läpi laitteen fyysinen toteutus, tekniset ominaisuudet, kameraominaisuudet, ohjelmisto sekä suorituskyky ja akunkesto noin viikon testikäytön pohjalta.

Lue artikkeli (io-tech)

Ensituntumat: Huawei P10, P10 Plus ja Watch 2

io-tech vieraili 26. helmikuuta Huawein julkaisutilaisuudessa Barcelonassa ja pääsi tutustumaan ensimmäisten joukossa uusiin P10-älypuhelimiin sekä Watch 2 –älykelloihin. Tässä nopeat ensituntumat laitteista.

Huawei järjesti ”Change the way the world sees you” -julkaisutilasuutensa Italian Pavilion -hallissa aivan Barcelonan ytimessä. Tilaisuudessa ei juuri nähty yllätyksiä, kiitos Huawein itsensä julkaisemien kiusoittelukuvien sekä muiden tahojen toimesta tapahtuneiden tieto- ja kuvavuotojen.

Ulkoisesti P10 on uudistunut maltillisesti. Niiden muotoilu on kehittynyt entistä pyöristetympään suuntaan ja ainakin itselleni tuli ensimmäisenä mieleen viimevuotisten P9- ja Honor 8 –mallien yhteensulautuma. Muotoilun ansiosta laite istuu miellyttävästi käteen, joskaan ei edeltäjämallinkaan kanssa ollut valittamista asian suhteen.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Etupuolella suurin uudistus löytyy näytön alapuolelta, sillä Huawei on siirtänyt sormenjälkitunnistimen sinne. Tunnistin sijaitsee pienessä kuopassa, joten se löytyy helposti sormituntumalla. Tunnistimen avulla voi myös syöttää pyyhkäisykomentoja.

Tänä vuonna Huawei on panostanut värivaihtoehtoihin, joita löytyy nyt kahdeksan kappaletta. Eri väreissä on käytetty erilaisia metallikuoren pintaviimeistelyjä. Täysin uusia ”muotivärejä” ovat sininen ”Dazzling Blue” ja vihreä ”Greenery”.

Huawei on pienentänyt P10:n näytön kokoa tuuman kymmenyksellä edeltäjämallista, jonka myötä laitteen leveys on pienentynyt havaittavissa olevat 1,6 mm. Myös näytön reunoja on onnistuttu kaventamaan hieman. Näytön suojana on Gorilla Glass 5 -lasi.

Muotoilu on entistä yhtenäisempää ja esimerkiksi kyljet jatkuvat mattapintaisissa malleissa saumattomasti ja kulmattomasti  takakuoren puolelle. Alumiinisen unibody-rungon antenniraidat mukailevat nyt nykymuodin mukaisesti laitteen päätyjen muotoa.

P10:n takakuorirakenne on lähes kauttaaltaan alumiinia antenniraitoja sekä yläosan lasikaistaletta lukuun ottamatta. Antenniraidat ovat sulautettu materiaaliin siististi ja niiden väri on mukailee puhelimen värimaailmaa. Takakuori on muotoiltu täysin tasaiseksi.

Sinisessä sekä kullanvärisessä värivaihtoehdossa takakuoressa on uusi Hyper Diamond Cut –mikrokuviointi, jossa metallin pintaan on koneistettu mikroskooppisen pieniä ”pyramidin muotoisia” kuvioita. Kuviointi ”vinkuu” kynnellä rapsuttaessa ja se lisää hieman takakuoren pitoa sekä estää varsin hyvin sormenjälkien näkymisen. Merkittävää gripin paranemista uusi kuviointi ei kuitenkaan ainakaan kuivissa käsissä tarjoa. Sinisen version kylkien viimeistely on kiiltävän ”maalimainen”.

P10:n kaksoiskamera on sijoitettu P9:n tapaan takakuoren yläosaan kapean lasikaistaleen taakse. Kameratekniikkaa on päivitetty ja nyt se on samaa kuin Mate  9 –malleissa. Toisessa kamerassa käytetään 12 megapikselin RGB-sensoria ja toisessa 20 megapikselin mustavalkosensoria. Lopullinen kuva muodostetaan molempien kuvasensoreiden datan perusteella. Molempien sensoreiden parina on f2.2-aukkosuhteen 27 mm Leica Summarit-H –objektiivi. Kameroiden vieressä lasilistan takana on myös kaksisävyinen LED-salama sekä lasertarkennuksen sensori.

Takakameran ohella nyt myös etukamera on suunniteltu yhdessä Leican kanssa. Kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja sen parina on valovoimainen f1.9-aukkosuhteen objektiivi. Huawei on myös lisännyt kamerasovellukseen erilaisia muotokuvaukseen liittyviä lisätoimintoja ja efektejä. Kamera osaa myös tunnistaa ryhmä-selfiet ja laajentaa kuvakulmaa automaattisesti.

 

Huawei P10 Plus

Muotoilultaan Plus-versio ei poikkea oikeastaan lainkaan perusversiosta – ainoastaan koko on suurempi. Viimevuotiseen P9 Plus –malliin nähden P10 Plus on 1,2 mm pidempi, mutta tärkeämpänä seikkana 1,1 mm kapeampi, joka helpottaa hieman yhden käden käyttöä.

Sen lisäksi, että Plussan näyttö on 0,4 tuumaa suurempi kuin perus-P10:ssä, on sen tarkkuus kasvatettu 1440 x 2560 pikseliin. Lisäksi paneelitekniikka on vaihtunut edeltäjämallin AMOLED:ista IPS-NEO LCD:ksi. Myös Plussassa näyttöä suojaa Gorilla Glass 5 ja sormenjälkitunnistin on siirretty takakuoresta näytön alapuolelle. Toisin kuin joissain ennakkohuhuissa ja -kuvissa uumoiltiin, P10 Plussan näyttöjen reunat eivät ole kaarevat.

Kuvan valko-hopeassa värivaihtoehdossa antenniraidat ovat poikkeuksellisesti metalliosien väristä selvästi poikkeavat. Perus-P10:stä poikkeavana yksityiskohtana laitteen yläpäätyyn on sijoitettu infrapunalähetin, jonka avulla puhelinta voi käyttää kaukosäätimenä.

P10 Plussan kamera on muuten samanlainen kuin perusmallissa, mutta Plussassa käytetään parempia Leica SUMMILUX-H –objektiiveja, jotka ovat aukkosuhteeltaan (f1.8) selvästi valovoimaisempia. Myös etukamera eroaa perus-P10:stä siltä osin, että se on varustettu automaattitarkennuksella.

 

Huawei Watch 2

P10-puhelimien ohella Huawei esitteli myös uudet toisen sukupolven älykellonsa, jotka kantavat Watch 2 ja Watch 2 Classic –mallinimiä. Uutuudet ovat Android Wear 2.0 –pohjaisia ja niistä Classic tulee saataville ainoastaan ilman mobiiliverkkoyhteyttä.

Uusi Huawei Watch 2 on ulkonäöltään huomattavasti sporttisempi ja ”rouheampi” kuin ensimmäisen sukupolven varsin elegantti ja pelkistetty Huawei Watch. Kuvassa on Watch 2 4G:n musta värivaihtoehto. Vaikka kellon ulkomitat ovat kasvaneet edeltäjämallista, on näyttökoko jostain syystä pienentynyt tuuman kymmenyksellä.

Watch 2:n kuorirakenne on muovia, jotta mobiiliverkkoyhteyden antennit toimisivat mahdollisimman häiriöttömästi. Laite tuntuu hyvin tehdyltä ja jämäkältä, mutta ei suoranaisesti erityisen kalliilta tuotteelta. Rakenne on vedenkestävä (IP68), joten kellon kanssa voi myös uida.

Huawei Watch 2:n pyöreä AMOLED-näyttö on kooltaan 1,2 tuumaa ja tarkkuudeltaan 390 pikseliä halkaisijalla. Jopa kirkkaassa messuympäristössä näyttö vaikutti kirkkaalta ja värintoistoltaan eläväseltä. Näyttöä ympäröi keraaminen kehys, jonka valmistamiseen kuluu Huawein mukaan 288 tuntia. Keraami on materiaalina erittäin kovaa ja se kestää siitä syystä hyvin naarmuttamista. Lisäksi se ei häiritse kellon kehykseen sijoitettujen antennien toimintaa.

Huawei on sijoittanut kellon oikeaan kylkeen kaksi kookasta metallipainiketta. Niistä ylempi on perus kotinäppäin, kun puolestaan alempi on tarkoitettu urheilukäyttöön ja siitä saa käynnistettyä suoraan kellon kuntoilutoiminnot. Kokonsa, tuntumansa ja sijoittelunsa puolesta näppäimet ovat varsin onnistuneet.

Watch 2:n rannekkeet ovat silikonia ja niiden kiinnityspisteet ovat muotoiltu edeltäjämallia voimakkaammin runkoon sulautetuiksi. Ratkaisun kerrotaan mm. parantavan sykemittauksen luotettavuutta. Siitä huolimatta rannekkeissa on pikakiinnitys ja standardimallinen 20 mm leveä kiinnitys.

Alemman rannekkeen irrottamalla pääsee käsiksi kellon nano-SIM-korttipaikkaan, jolle on oma pieni tiivistetty kelkkansa. Sijainti on näppärä ja mahdollistaa SIM-kortin asentamisen kelloon kuluttajan itsensä toimesta.

Watch 2:n takakuori on terästä ja sen keskelle on sijoitettu optisen pulssimittauksen sensori sekä kaksi vihreää LED-valoa. Nelikontaktinen latausliitäntä sijaitsee takakuoren reunassa.

Huawei Watch 2 Classic on nimensä mukaisesti hieman klassisemmin muotoiltu mallivaihtoehto, mutta siitä huolimatta ulkonäkö on selvästi siroa edeltäjämallia jykevämpi.  Myös Classic-version näyttöä kiertää keraaminen kehys, mutta erona sporttisempaan perusversioon kellon runko on terästä. Ilmeisesti teräksen heikosta signaalinläpäisystä johtuen Classicia ei saa lainkaan 4G-versiona. Laajemman metallin käytön myötä kokonaisvaikutelma on hieman arvokkaampi ja vähemmän sporttinen. Ensimmäisen sukupolven Watchiin nähden myös Classic on kuitenkin varsin erityyppinen.

Watch 2 Classicin oikessa kyljessä on sisarmallin tapaan kaksi painiketta, mutta niiden ulkonäkö on hieman erilainen. Metalliset näppäimet ovat ”nuppimaiset” ja se ulkonevat selkeämmin kellon rungosta.

Classic-version hihna on nahkapintainen ja se tulee saataville eri väreissä. Hihnan leveys on 22 mm ja se käyttää standardimallista kiinnitystä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana ainakin testaamamme ruskeahihnaisen mallin hihnan sisäpinta oli uritettua PU-muovia, jonka tarkoituksena on ilmeisesti tehdä hihnasta miellyttävämpi erityisesti urheillessa ja hikoillessa.

Lisäksi Huawei esitteli myös Porsche Edition –erikoisversion kellostaan. Se eroaa Classic-mallista tietääksemme lähinnä pienien yksityiskohtien, kuten näytön kehyksen kaiverrusten, kylkipainikkeiden koristerenkaiden sekä hihnan tikkausten osalta. Porsche Edition oli Huaweilla näytillä ainoastaan vitriinin sisällä, joten emme päässeet ottamaan sitä käteen.

 

Huawei P10 saapuu Suomessa kauppoihin 31. maaliskuuta 599 euron suositushintaan. P10 Plussan suositushinta Suomessa on 799 euroa. Huawei Watch 2 –älykellojen myynnin alkamista Suomessa ei ole vielä vahvistettu, mutta io-techin saamien tietojen mukaan se tapahtuu todennäköisesti Q2:n aikana. Watch 2 Porsche Edition tulee saataville tietyillä markkina-alueilla lähikuukausien aikana, mutta sen hinnasta ei ollut toistaiseksi puhetta. Hinnan voi kuitenkin odottaa olevan perusmalleja selvästi korkeampi.

io-techin testiartikkelit Huawein uutuuksista ovat luvassa kevään aikana. Ensimmäisenä vuoroon tulee Huawei P10, jonka testi julkaistaan todennäköisesti vielä maaliskuun aikana ennen laitteen markkinoille saapumista.

[/read]

NVIDIA julkaisi odotetun GeForce GTX 1080 Ti:n

GP102-grafiikkapiiriin perustuvan uutuuden luvataan olevan nopeampi kuin NVIDIA Titan X huolimatta liki puolet halvemmasta hinnasta.

NVIDIA on julkaissut GeForce Gaming Celebration -tapahtumassa uuden näytönohjaimen. Julkaisuvuoron GDC:n yhteydessä pidettävässä tapahtumassa sai kauan odotettu GeForce GTX 1080 Ti. Samassa yhteydessä NVIDIA päivitti GameWorks-kirjastonsa DirectX 12 -yhteensopivaksi.

GeForce GTX 1080 Ti perustuu odotusten mukaisesti GP102-grafiikkapiiriin, mutta yleisesti spekuloidut piirikonfiguraatiot eivät ole osuneet oikeaan. GTX 1080 Ti:n GP102-grafiikkapiirissä on käytössä Titan X:n tavoin 28 SM-yksikköä eli 3584 CUDA-ydintä. Niin ikään Titan X:n kanssa yhtenevästi geometriayksiköitä on yhteensä 28 ja teksturointiyksiköitä 224, mutta kapeammasta muistiväylästä johtuen ROP-yksiköitä on käytössä vain 88.

GTX 1080 Ti:n grafiikkapiirin Boost-kellotaajuus on 1,6 GHz ja sen kehutaan ylikellottuvan 2 gigahertsiin saakka. Muistiohjain on varsin erikoisesti 352 bittinen, eli käytössä on yhteensä 11 gigatavua 11 Gbps:n GDDR5X-muistia. Näytönohjaimen suorituskyvyn luvataan olevan pelistä riippuen noin 20 – 40  prosenttia parempi kuin GeForce GTX 1080:n.

GeForce GTX 1080 Ti:n veroton suositushinta on 699 dollaria ja se saapuu myyntiin ensi viikolla.